Enkelsäng guide 2021 – Hitta de bästa enmanssängarna här

Senest opdateret den 0

Enkelsängar finns i många utformningar, allt från den enkla lösningen med en madrass på golvet, till flotta sängar med gavlar och ställbar botten. Den mest populära enmanssängen är dock utan tvekan ramsängen. Orsaken till det, är helt enkelt att det är där du får mest säng och komfort för pengarna.

I motsats till vanliga resårmadrasser och skummadrasser, utmärker sig ramsängen med att ha en styv ramkonstruktion, som omedelbart kan förses med ben eller medar, och därmed utgöra en färdig säng. I denna guide tittar vi närmare på utvalda ramsängar, och går igenom specifikationerna för varje enskild modell.

Är du ute efter en billig enkelsäng med tvivelaktigt ursprung, har du dock dessvärre inte mycket hjälp att hämta i denna guide. Vi har helt medvetet valt att fokusera på dansktillverkade kvalitetssängar. Det är helt enkelt här du får mest säng för pengarna i det långa loppet, även om inköpspriset normalt är högre än för exempelvis billiga sängar från Öst.

Efter en genomgång av ett antal kvalitetssängar, guidar vi dig genom valet, och de faktorer du bör vara särskilt uppmärksam på, och sist i artikeln går vi även in på hur du uppnår den bästa sömnen.

I denna artikel får du:

🔸 Genomgång av de bästa enkelsängarna på marknaden just nu
🔸 Hur du bäst väljer den rätta sängen
🔸 Vad betyder din säng för din sömnkvalitet


Kontinentalsäng DOMUS

✅ Enkel och vacker design med skandinavisk elegans

Kontinentalsäng DOMUS

Butik Pris

Annoncer

13.110,00 Läs mer
.
Om det finns ett varumärke som verkligen lägger krut på hög kvalitet så är det Matri. Deras kontinentalsäng DOMUS är framställd med pocket- samt bonellfjädring som arbetar tillsammans för att ge det mest passande stödet och den högsta möjliga komforten. Stoppningen av jute-latex ser samtidigt till så att man får ett mjukt och härlig underlag som är ventilerande och för bort fukt.

Kontinentalsäng DOMUS är passande för de som har en förkärlek till skandinavisk design, och man kan redan idag beställa denne säng för enbart 13 110 kronor hos Solhem Inredning. Tack vare det stilrena utseendet kommer kontinentalsäng DOMUS att se snygg ut i de flesta sovrummen.

Madrassen och dess struktur

Madrassen som man får i detta sängpaket har ett lager av pocketfjädrar: med andra ord är varje individuell fjäder inpackad i en mjuk men kompakt tygficka för garanterad komfort samt lång livslängd. Därtill kan man förvänta sig bonellbottenfjädring samt ribbor och sängram som är tillverkade i obehandlat massivt trä. Överdraget kan också tas av om det skulle behöva rengöras.

Mer om bäddmadrassen

Vid beställning av kontinentalsäng DOMUS får man själv komplettera med bäddmadrass. Det som ingår i sängpaketets pris är en mellanmadrass, bottenmadrass samt 10 cm höga fötter. Lyckligtvis nog har Solhem Inredning en kategori med bäddmadrasser, så det är bara att ta en titt under den fliken för att hitta en passande bäddmadrass till sängen.

Speciella egenskaper och funktioner

Vid beställning av kontinentalsäng DOMUS kan man förvänta sig hemleverans både under dagen och på kvällen samt inbärning i hemmet. Sängens storlek är 90 x 200 cm med en total höjd på 58 cm om man även räknar in sängbenen. Detta sängpaket är ett ypperligt val för de som både är ute efter kvalitet, komfort och miljövänliga material till ett överkomligt pris.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsäng DOMUS är tillgänglig i följande storlek:
90 x 200

Kontinentalsäng DOMUS är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
Medium
Fast

Du kan läsa mer om de olika kontinentalsängarna DOMUS här.


Ramsäng Turin

✅ Stor valuta för pengarna och 25 års garanti

Ramsäng Turin

.
Ramsängen Turin från varumärket MiDormani kan beställas i en av de snygga färgerna Hopper Black, Hopper Denim, Hopper Grey, Hopper Antracit och Hopper Brown. Med andra ord passar sängen in i alla sovrum oberoende av inredning för att fullända hemmet. Ramsängen Turin erbjuds redan idag hos Sängjätten till ett pris som har reducerats med nästan 24 %. Köp därför storlek 180 x 200 för det utomordentligt billiga priset 8 995 kronor istället för originalpriset 11 795 kronor.

Testa gärna på sängen med hjälp av den 100 dagar provperioden som Sängjätten erbjuder. Om man sedan ångrar köpet hämtas sängen upp gratis och man får sina pengar tillbaka. Glöm heller inte att de avgiftsfria och räntefria betalningarna säkerställer att man bara betalar för sängen och inget annat.

Madrassen och dess struktur

Ramsäng Turin har en mellanmadrass i 3-zonad pocketfjädring, och detta ser till så att man får njuta av extra stöd och komfort. Madrassen är indelad i tre olika zoner där vissa delar av madrassen är mjuka medan andra är fastare. Pocketfjädring syftar på att varje fjäder är innesluten i en tygficka för hållbarhetens och komfortens skull.

Mer om bäddmadrassen

Ramsäng Turin kommer med en MiDormani HR bäddmadrass som erbjuder ett bekvämt stöd varje natt. Komplettera med ett snyggt lakan, täcke och kudde för att få den där perfekta sängen som man alltid har drömt om. Med flera olika färger och storlekar att välja mellan finns det garanterat en ramsäng Turin som blir rätt för ens sovrum.

Speciella egenskaper och funktioner

Ramsäng Turin bjuder på pocketresår för att se till så att sängen får en fastare känsla. Samtidigt är axelzonen mycket följsam, vilket kommer att gynna både de som sover på mage samt de som har bredare axlar. Som kronan på verket får man inte glömma ram- och resårbrottsgarantin på 25 år.

Storlekar och fastheten

Ramsäng Turin är tillgänglig i följande storlekar:
100 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
200 x 200

Ramsäng Turin är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
Medium
Fast

Du kan läsa mer om de olika ramsängarna Turin här.


Kontinentalsäng Båstad

✅ Komplett sängpaket till ett mycket billigt pris

Kontinentalsäng Båstad

.
Kontinentalsäng Båstad är ett komplett svensktillverkat sängpaket som kan väljas i antingen färgen ljusgrå eller mörkgrå. Både gavel, bäddmadrass och ben ingår så att man inte ska behöva tänka på att köpa en mängd delar separat. Trots allt det som ingår erbjuds just nu kontinentalsäng Båstad hos Sängjätten i storlek 180 x 200 för endast 9 990 kronor.

Förutom det billiga priset har Sängjätten en ytterligare stor fördel, nämligen provperioden på 100 dagar där man fritt kan testa på sängen. Om den inte faller en i smaken hämtas sängen upp igen och man får då sina pengar tillbaka. Glöm heller inte att betalningar är avgiftsfria samt räntefria, så det är bara specifikt sängpaketet som man betalar för utan några andra avgifter.

Madrassen och dess struktur

Mellanmadrassen som man får i sängpaketet ”kontinentalsäng Båstad” är ganska tjock och har en 5-zons pocketresår för bästa möjliga komfort. Madrassen är med andra ord indelad i fem olika zoner där vissa är fasta medan andra är mjuka. Man får därför ett skräddarsytt underlag som ger stöd åt kroppen precis där det behövs.

Mer om bäddmadrassen

Kontinentalsäng Båstad har en bäddmadrass som är 5 cm tjock samt en kärna med mikrofiber och kallskum. Överdraget som man får tillsammans med bäddmadrassen kan utan problem avlägsnas för att sedan tvättas i 30 grader. Man har därför alltid tillgång till en ren och fin säng som väntar på en varje natt.

Speciella egenskaper och funktioner

Förutom madrass och bäddmadrass får det inte glömmas bort att även en huvudgavel ingår. Denne är slät och kommer med gavelkuddar som man kan ta bort eller låta sitta kvar. Sist men inte minst ingår även aluminiumben som är champagneformade, och det är dessutom värt att veta hur sängens sidor samt hörn är förstärkta med kallskum. Bättre stabilitet är därför svårt att hitta!

Storlekar och fastheten

Kontinentalsäng Båstad är tillgänglig i följande storlekar:
120 x 200
160 x 200
180 x 200

Kontinentalsäng Båstad är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
Medium
Medium/Fast
Fast

Du kan läsa mer om de olika kontinentalsängarna Båstad här.


Vilken säng är den rätta för dig?

I föregående avsnitt gick vi igenom några av de bästa enkelsängarna på marknaden i olika prisklasser. Det är dock inte bara priset som bör avgöra ditt slutliga val, för det finns flera faktorer som kan ha stor inverkan på din sömn. Dessa tittar vi närmare på här nedan.

Vilken fasthet ska sängen ha?
Det finns inte två kroppar som är helt lika, och sängen ska helst spegla din kroppsbyggnad, om den ska stödja dig optimalt under sömnen. Här är fastheten nog den mest avgörande faktorn. Väljer du en kvalitetssäng från en ansedd leverantör, finns det i regel möjlighet att välja mellan medium och fast madrass-fasthet.

Här bör du utgå från din kroppsvikt: Väger du under 75 kg, är medium fasthet vanligtvis det bästa valet. Det försäkrar att madrassen kan ge efter tillräckligt, så att du inte känner att du ligger på en “bräda”.

Väger du mellan 75 och 95 kilo, är den fasta madrassen i regel ett bättre val, då kroppen behöver lite mer motstånd, för att ligga rätt.

Väger du över 95 kilo, är det fortfarande en fast modell du ska ha. Men här kan du även med fördel titta efter modeller med extra många fjädrar (ofta kallade multipocketfjädrar), som generellt ger lite extra fasthet.

Lita inte på en provliggning i butiken
Detta är ett råd du bör förvänta dig från säljaren, om du handlar hos en seriös butik. Dessvärre kan du ofta uppleva att säljaren istället uppmanar dig att prova modellerna som är framställda. Det är emellertid ett otroligt dåligt beslutsunderlag. Det liknar knappast en äkta sovsituation, när du ligger med kappan på i en livlig och kraftigt upplyst butikslokal. Det kan ta dagar, eller veckor att vänja sig vid en ny säng, och det måste givetvis göras hemma hos dig, i en avslappnande miljö.

De modeller vi har behandlat här i artikeln, kommer alla med en möjlighet att byta till en annan fasthet, om det upp till 30 dagar efter köpet visar sig att fastheten inte är helt rätt. Bytet kostar givetvis, men det är ett lågt pris att betala för en optimal sömnkomfort många år framöver.

Välj den rätta bäddmadrassen
En säng kan användas utan bäddmadrass, men de flesta sängar idag är byggda för att användas tillsammans med en bäddmadrass. Bäddmadrassen hjälper till att jämna ut fjäderverkan ytterligare, så att du kan vara helt säker på att fjädrarna i madrassen aldrig kommer att kännas. Det ökar naturligtvis komforten.

Bäddmadrassen är också normalt mycket billigare än sängen i sin helhet, och det öppnar upp för utbyte av bäddmadrassen som en slitagedel. På det viset håller din säng mycket längre, och bäddmadrassen gör det även möjligt att justera mjukhet och komfort ännu mer.

Välj bäddmadrass efter hur varm din säng ska vara
De material som används i bäddmadrassen kan variera en del, men de bättre är normalt baserade på en kärna av antingen latex eller så kallat memoryskum. De två materialen har dock vitt skilda egenskaper, så här finns ytterligare möjligheter att anpassa sängen efter dina personliga preferenser.

Latex är ett naturmaterial, som kännetecknas av en god andningsförmåga, och därmed en viss svalka i ytan. För många är svalka under sömnen positivt, så det stödjer kroppens naturliga behov att sänka kroppstemperaturen en gnutta under sömnen. Latex är även ett relativt hårt material, så en latexbaserad bäddmadrass kan göra att sängen känns lite fastare, om du känner att den är en aning för mjuk annars.

Memoryskummet har däremot rakt motsatta egenskaper. Det kännetecknas av att vara mer isolerande, och kan vara det bästa valet om du generellt fryser om nätterna. Skummet är samtidigt lite mjukare, och blir ännu lite mjukare av kroppens värme, så den formar sig och stödjer kroppens liggställning.

Hur bred ska sängen vara?
Fördelen med en enkelsäng är förstås att den inte tar upp alltför mycket utrymme i rummet. Enkelsängar finns i bredder på ned till 80, eller till och med 70 cm. Men en så smal säng är sällan särskilt bekväm. Idag är standarden även närmare 90 cm, som inte tar upp nämnvärt större utrymme, men som likväl ger tillräckligt utrymme för att man ska kunna vända sig i sängen, utan rädsla att ramla ur.

Det blir dock allt vanligare med ännu större bredder, och finns det plats i rummet, bör du definitivt överväga detta. Är du kraftigt byggt, kan en enkelsäng på 120 cm ha en avgörande skillnad för komforten, men de flesta gynnas faktiskt av den extra bredden.

Sängen är inte rätt sak att spara på
Det kan vara frestande att låta plånboken bestämma, när det ska inhandlas en ny enkelsäng. Just sängen är dock sällan det rätta att spara på. Pris och kvalitet följs ofta åt en lång väg, och 10-15 års garanti får du aldrig på en billig säng. Det beror naturligtvis på att den billiga sängen inte håller särskilt länge. Den blir kanske stående där den ska, men fjädrarnas fasthet och stoppningens spänst minskar normalt rätt snabbt. En säng som håller 10-15 år, kan därför visa sig vara billigast på sikt, även om inköpspriset är högre.

Lika viktig är emellertid själva sovkomforten. Det är svårt att sätta ett pris på värdet av en god natts sömn. För de flesta av oss vet av egen erfarenhet, att bra sömn är helt avgörande för om nästföljande dag blir bra.

Efter en god natts sömn blir du skarpare på jobbet, har mer energi över till uppgifterna hemma, och blir helt enkelt roligare att vara med för omgivningen. Det är mycket värdefullt, och man bör ju även fundera över det faktum att sängen ska användas 7-8 timmar varje dag under många år framöver.


Experter om sömn: Sängen är viktig för sömnkvaliteten

Är sängen för dålig, går det ut över sömnkvaliteten. Det är logiskt för de flesta, men är inte desto mindre en detalj som är lätt att glömma – särskilt om ekonomin har stor inverkan på beslutet.
Sömnexperter hos både danska Psykiatrifonden, och danska TV2 har dock just sängkvaliteten överst på deras topp tio-lista över de viktigaste råden för en bra sömn. Sömnexperterna är på båda ställena också eniga om att även den övriga miljön i sovrummet är viktig.

Exempelvis ska det helst vara helt mörkt. Många av oss har elektronik i sovrummet, och undersökningar har visat, att även en till synes harmlös standby-indikator sänder ut så pass mycket ljus att det mätbart försämrar sömnkvaliteten. Det ska med andra ord vara fullständigt mörkt.

Är inte det möjligt, rekommenderar både Psykiatrifonden och TV2’s experter att du till exempel använder en sovmask, eventuellt i kombination med mörkläggningsgardiner. Även öronproppar kan vara ett bra hjälpmedel, om sömnen störs av ljud.

De klassiska sömnråden gäller fortfarande
De flesta av oss känner dessutom till många av de klassiska sömnråden från de nämnda topp tio-listorna, och de flesta av dem backas även upp av den danska hemsidan Netdoktor, som även har bra info om sömnproblematik.

Det gäller till exempel rådet om att undvika kaffe, te, och cola några timmar innan sängdags. Dessa drycker innehåller koffein, som påverkar kroppen ganska länge efter att den fått det i sig. Faktiskt rekommenderas det att helt undvika mat och dryck under de sena timmarna.

Kroppen måste få tid att komma i ro, och det gäller även matsmältningssystemet. Dricker du något, tillkommer även nackdelen att det kan bli nödvändigt att gå upp på toaletten mitt i natten, och det är verkligen inte lämpligt för en bra, oavbruten nattsömn.

En annan klassiker när det kommer till god sömn är motion. Alla vet att motion generellt är sunt, men det påverkar även sömnen i en positiv riktning. En av danska TV2’s sömncoacher – Bjarne Toftegaard – rekommenderar minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag, om sömnen ska bli optimal. Han framhåller dock samtidigt att det inte ska föregå precis innan läggdags. Då ska kroppen istället varva ner, och förbereda sig för sömnen.

Slutligen har vi liggställningen, som du sover i på natten. Här visar de senaste vetenskapliga experimenten, att det är mest hälsosamt att sova på sidan. Det ökar nedbrytningen av skadliga ämnen i hjärnan och förhindrar, eller minskar risken för, snarkningar och utvecklandet av sömnapné, som kan leda till både demens, Alzheimers, och andra sjukdomar.

Följer du därför de klassiska sömnråden, ser till att sova mörkt och ligga på sidan när du sover, har du störst chanser att ta vara på värdet av din enkelsäng fullt ut.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka enkelsängar rekommenderas?

Domus, Turin, Båstad

🧐 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.