Enkelsäng guide 2020 – Hitta de bästa enmanssängarna här

0

Enkelsängar finns i många utformningar, allt från den enkla lösningen med en madrass på golvet, till flotta sängar med gavlar och ställbar botten. Den mest populära enmanssängen är dock utan tvekan ramsängen. Orsaken till det, är helt enkelt att det är där du får mest säng och komfort för pengarna.

I motsats till vanliga resårmadrasser och skummadrasser, utmärker sig ramsängen med att ha en styv ramkonstruktion, som omedelbart kan förses med ben eller medar, och därmed utgöra en färdig säng. I denna guide tittar vi närmare på utvalda ramsängar, och går igenom specifikationerna för varje enskild modell.

Är du ute efter en billig enkelsäng med tvivelaktigt ursprung, har du dock dessvärre inte mycket hjälp att hämta i denna guide. Vi har helt medvetet valt att fokusera på dansktillverkade kvalitetssängar. Det är helt enkelt här du får mest säng för pengarna i det långa loppet, även om inköpspriset normalt är högre än för exempelvis billiga sängar från Öst.

Efter en genomgång av ett antal kvalitetssängar, guidar vi dig genom valet, och de faktorer du bör vara särskilt uppmärksam på, och sist i artikeln går vi även in på hur du uppnår den bästa sömnen.

I denna artikel får du:

🔸 Genomgång av de bästa enkelsängarna på marknaden just nu
🔸 Hur du bäst väljer den rätta sängen
🔸 Vad betyder din säng för din sömnkvalitet


Bergen – lyxmodell med möjlighet till extra längd

Bergen enkeltmandssengDu kan läsa mer om Bergen enkelsäng här

🔵 Produktionsland: Danmark
🔵 Fjädertyp: Dubbla fjäderlager med pocketfjädrar, 261 + 150 fjädrar per kvadratmeter
🔵 Antal komfortzoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 15 års garanti på ram och fjäderbotten
🔵 Storlekar: Fås i längder på både 200 och 210 cm samt i bredderna 80, 90 och 120 cm
🔵 Höjd: 37 cm utan ben
🔵 Inkluderad bäddmadrass: Valfri Celsius eller Latex bäddmadrass – båda med 40 mm kärna
🔵 Ingår i priset: Ben och fri leverans
🔵 Stoppning: 25 millimeter latex
🔵 Klädsel: Möbeltyg med Antiglid
🔵 Bytesmöjlighet: 30 dagar mot avgift

Latex-stoppning och dubbla fjäderlager
Bergen-enkelsängen hör inte till de billigaste modellerna, men den erbjuder i gengäld också en lång rad fördelar. Bland annat stoppningen av latex, som anses vara det bästa materialet för övergången mellan fjädrar och madrassyta. 
Latex utmärker sig nämligen med en viss styvhet, som är optimal för att fördela belastningen av fjädrarna. Det minskar belastningen av den enskilda fjädern, och är en av anledningarna till att det för denna modell ges 15 års garanti på fjädrarna. Latex bibehåller också spänsten betydligt bättre än billigare stoppningsmaterial. Slutligen andas latex, vilket bidrar ytterligare till komforten. Notera även att modellen Bergen är försedd med 400 fjädrar per kvadratmeter, fördelade på två fjäderlager.

Möjlighet till extra längd och uppgraderad bäddmadrass
De allra flesta enkelsängar levereras i en standardlängd på 200 cm. Bergenmodellen finns dock även i en extra lång version på 210 cm, och det kan vara en stor fördel, om du är mycket lång, eller generellt fryser om fötterna. Också vad gäller bredd kan du välja mellan standard 90 cm, eller en extra bred modell på 120 cm.
Även när det gäller bäddmadrassen, finns det flera valmöjligheter. Det är fritt att välja mellan Celsius-skum eller latex som kärnmaterial, och för en extra kostnad kan du dessutom välja en 50 % tjockare kärna, för en komfort i toppklass.

Oavsett val av bäddmadrass kommer du dock att värdera sängens Antiglid-yta högt, som effektivt håller bäddmadrassen på plats. Även klädseln är av extraordinär kvalitet, utförd i slitstarkt möbeltyg.

Du kan se alla Bergen-sängarna här.


Venus Ramsäng – uppgraderad bäddmadrass ingår

Venus BoxmadrasDu kan läsa mer om Venus ramsäng här

🔵 Produktionsland: Danmark
🔵 Fjädertyp: Dubbla fjäderlager med pocketfjädrar, 254 + 254 fjädrar per kvadratmeter
🔵 Antal komfortzoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 15 års garanti på ram och fjäderbotten
🔵 Storlekar: Längd 200 cm och bredd på antingen 80, 90 eller 120 cm
🔵 Höjd: 64 cm (19 cm ben, 36 cm madrass, 9 cm bäddmadrass)
🔵 Inkluderad bäddmadrass: Valfri Celsius eller Latex bäddmadrass – båda med 60 mm kärna och uppgraderat överdrag med kylande bambufiber
🔵 Ingår i priset: Ben (flera valmöjligheter) samt fri leverans
🔵 Stoppning: 25 mm temperaturkänsligt Cooltex-skum
🔵 Klädsel: Svart Venus-möbeltyg
🔵 Ram: 14 cm träram
🔵 Bytesmöjlighet: 30 dagar mot avgift

Fokus på design
En ramsäng-baserad enkelsäng är typiskt ganska simpel rent designmässigt, men här urskiljer sig Venus-sängen lite. Klädseln är till exempel utförd i specialdesignat möbeltyg, och det finns möjlighet att välja mellan flera olika färger, material, och designs för benen (som ingår i priset).

Väljer du Venus-modellen, innebär det dock ingen kompromiss på komforten. Stoppningen består av Cooltex-skum, som har förmågan att lagra och frigöra värme, och därmed håller det temperaturen mer konstant under sömnen. Cooltex är också ett optimalt material, för att kroppen ska kunna andas fritt. Notera även att Venus-sängen är utrustad med 508 fjädrar per kvadratmeter, fördelade på två fjäderlager.

I priset ingår en 50% tjockare bäddmadrass
Snygg design och Cooltex-stoppning är dock inte de enda fördelarna med denna enkelsäng. I priset ingår även en extra kraftig 14 cm träram.

Mest anmärkningsvärt är dock kanske bäddmadrassen, vilken som standard levereras med en kärna på hela 6 cm. Här kan du fritt välja mellan sval latex, eller den lite varmare bäddmadrassen med memoryskum. Båda varianterna kommer med ett bambu-baserat överdrag, som kännetecknas av en behaglig svalkande effekt.

Du kan se alla Venus-sängarna här.


Senses Lux – riktigt mycket säng för pengarna

Senses Lux enkeltmandssengDu kan läsa mer om Senses Lux enkelsäng här

🔵 Produktionsland: Danmark
🔵 Fjädertyp: Pocketfjädrar i 2 lager, 254 fjädrar per kvadratmeter per lager
🔵 Antal komfortzoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 15 års garanti på ram och fjäderbotten
🔵 Storlekar: Längd 200 cm och bredd på antingen 80, 90 eller 120 cm
🔵 Höjd: 63 cm (19 cm ben, 36 cm madrass, 9 cm bäddmadrass)
🔵 Inkluderad bäddmadrass: Valfri Celsius eller Latex bäddmadrass – båda med 60 mm kärna och tvättbart överdrag
🔵 Ingår i priset: Ben (flera valmöjligheter) samt fri leverans
🔵 Stoppning: 25 mm temperaturkänsligt Cooltex-skum
🔵 Klädsel: Möbeltyg med Antiglid
🔵 Ram: 14 cm träram
🔵 Bytesmöjlighet: 30 dagar mot avgift

Kraftigt uppgraderad för ett begränsat prispåslag
Senses Lux är en vidareutveckling av den ursprungliga Senses-sängen, och här talar vi verkligen om en enkelsäng som ger dig valuta för pengarna. Den nya modellen är baserad på två separata lager med 254 kvalitetsfjädrar per kvadratmeter, och det ges 15 års garanti på sängen. Inkluderat i priset får du även en bäddmadrass med en extra tjocklek på 60 mm av valfritt kärnmaterial.

Stoppning och design kraftigt förbättrade
Trots priset får du med Lux-modellen flera detaljer, som annars bara förekommer på betydligt dyrare sängar. Bland annat ben som du själv får välja bland flera olika designs, samt klädsel i slitstarkt möbeltyg.

Ytan är försedd med Antiglid, så bäddmadrassen förblir där den ska. Även Cooltex-stoppningen är värd att notera. Detta material är mycket andningsbart, och ger en bra ventilation, och därmed även komfort, under sömnen. Materialet utmärker sig med att vara temperaturreglerande, då det både kan lagra och frigöra värme efter behov.

Du kan se alla Senses Lux sängarna här.


Jupiter Ramsäng – bästsäljare 2016

Jupiter boxmadrasDu kan läsa mer om Jupiter sängan

🔵 Produktionsland: Danmark
🔵 Fjädertyp: Pocketfjädrar, 250 fjädrar per kvadratmeter
🔵 Antal komfortzoner: 5
🔵 Fasthet: Medium eller Fast
🔵 Garanti: 10 års garanti på ram och fjäderbotten
🔵 Storlekar: Längd 200 cm och bredd på antingen 90 eller 120 cm
🔵 Höjd: Totalt 49 cm (19 cm ben, 23 cm madrass, 7 cm bäddmadrass)
🔵 Inkluderad bäddmadrass: Valfri Celsius eller Latex bäddmadrass – båda med 40 mm kärna och tvättbart överdrag
🔵 Ingår i priset: Ben och fri leverans
🔵 Stoppning: 25 mm polyeterskum
🔵 Klädsel: Nej
🔵 Ram: 8 cm träram
🔵 Bytesmöjlighet: 30 dagar mot avgift

Tillverkarens bästsäljare år 2016
Har du stort fokus på budget, kan du med fördel fundera på en enkelsäng som till exempel Jupiter. Det är det många andra som gjort – faktiskt så många, att denna modell blev en bästsäljare 2016 hos tillverkaren. Även om det inte är en direkt billig madrass, är prissättningen rätt attraktiv, och en av fördelarna är den inkluderade bäddmadrassen, som har en tjocklek på hela 7 cm.

Till bäddmadrassen kan du fritt välja mellan en kärna av latex, eller memoryskum. Latex är det rätta valet om du föredrar en viss svalka och ett fast underlag. Annars kan du välja memoryskum, som behåller värmen bättre, och dessutom formar sig efter kroppen.

Byt sängen, om fastheten inte är optimal
Enkelsängen Jupiter fås i både 90 och 120 cm bredd, och finns dessutom i både fast och medium fasthet. Senare i guiden får du ett par tumregler för vilken fasthet du bör välja, men smaken är olika. Skulle det hända att du inte har köpt den rätta fastheten, kan den lyckligtvis bytas, även om du har använt den i upp till en månad efter köpet. Bytet kostar en liten summa, men så säkerställer du då också att du får en optimal sömn under många år framöver.


Vilken säng är den rätta för dig?

I föregående avsnitt gick vi igenom några av de bästa enkelsängarna på marknaden i olika prisklasser. Det är dock inte bara priset som bör avgöra ditt slutliga val, för det finns flera faktorer som kan ha stor inverkan på din sömn. Dessa tittar vi närmare på här nedan.

Vilken fasthet ska sängen ha?
Det finns inte två kroppar som är helt lika, och sängen ska helst spegla din kroppsbyggnad, om den ska stödja dig optimalt under sömnen. Här är fastheten nog den mest avgörande faktorn. Väljer du en kvalitetssäng från en ansedd leverantör, finns det i regel möjlighet att välja mellan medium och fast madrass-fasthet.

Här bör du utgå från din kroppsvikt: Väger du under 75 kg, är medium fasthet vanligtvis det bästa valet. Det försäkrar att madrassen kan ge efter tillräckligt, så att du inte känner att du ligger på en “bräda”.

Väger du mellan 75 och 95 kilo, är den fasta madrassen i regel ett bättre val, då kroppen behöver lite mer motstånd, för att ligga rätt.

Väger du över 95 kilo, är det fortfarande en fast modell du ska ha. Men här kan du även med fördel titta efter modeller med extra många fjädrar (ofta kallade multipocketfjädrar), som generellt ger lite extra fasthet.

Lita inte på en provliggning i butiken
Detta är ett råd du bör förvänta dig från säljaren, om du handlar hos en seriös butik. Dessvärre kan du ofta uppleva att säljaren istället uppmanar dig att prova modellerna som är framställda. Det är emellertid ett otroligt dåligt beslutsunderlag. Det liknar knappast en äkta sovsituation, när du ligger med kappan på i en livlig och kraftigt upplyst butikslokal. Det kan ta dagar, eller veckor att vänja sig vid en ny säng, och det måste givetvis göras hemma hos dig, i en avslappnande miljö.

De modeller vi har behandlat här i artikeln, kommer alla med en möjlighet att byta till en annan fasthet, om det upp till 30 dagar efter köpet visar sig att fastheten inte är helt rätt. Bytet kostar givetvis, men det är ett lågt pris att betala för en optimal sömnkomfort många år framöver.

Välj den rätta bäddmadrassen
En säng kan användas utan bäddmadrass, men de flesta sängar idag är byggda för att användas tillsammans med en bäddmadrass. Bäddmadrassen hjälper till att jämna ut fjäderverkan ytterligare, så att du kan vara helt säker på att fjädrarna i madrassen aldrig kommer att kännas. Det ökar naturligtvis komforten.

Bäddmadrassen är också normalt mycket billigare än sängen i sin helhet, och det öppnar upp för utbyte av bäddmadrassen som en slitagedel. På det viset håller din säng mycket längre, och bäddmadrassen gör det även möjligt att justera mjukhet och komfort ännu mer.

Välj bäddmadrass efter hur varm din säng ska vara
De material som används i bäddmadrassen kan variera en del, men de bättre är normalt baserade på en kärna av antingen latex eller så kallat memoryskum. De två materialen har dock vitt skilda egenskaper, så här finns ytterligare möjligheter att anpassa sängen efter dina personliga preferenser.

Latex är ett naturmaterial, som kännetecknas av en god andningsförmåga, och därmed en viss svalka i ytan. För många är svalka under sömnen positivt, så det stödjer kroppens naturliga behov att sänka kroppstemperaturen en gnutta under sömnen. Latex är även ett relativt hårt material, så en latexbaserad bäddmadrass kan göra att sängen känns lite fastare, om du känner att den är en aning för mjuk annars.

Memoryskummet har däremot rakt motsatta egenskaper. Det kännetecknas av att vara mer isolerande, och kan vara det bästa valet om du generellt fryser om nätterna. Skummet är samtidigt lite mjukare, och blir ännu lite mjukare av kroppens värme, så den formar sig och stödjer kroppens liggställning.

Hur bred ska sängen vara?
Fördelen med en enkelsäng är förstås att den inte tar upp alltför mycket utrymme i rummet. Enkelsängar finns i bredder på ned till 80, eller till och med 70 cm. Men en så smal säng är sällan särskilt bekväm. Idag är standarden även närmare 90 cm, som inte tar upp nämnvärt större utrymme, men som likväl ger tillräckligt utrymme för att man ska kunna vända sig i sängen, utan rädsla att ramla ur.

Det blir dock allt vanligare med ännu större bredder, och finns det plats i rummet, bör du definitivt överväga detta. Är du kraftigt byggt, kan en enkelsäng på 120 cm ha en avgörande skillnad för komforten, men de flesta gynnas faktiskt av den extra bredden.

Sängen är inte rätt sak att spara på
Det kan vara frestande att låta plånboken bestämma, när det ska inhandlas en ny enkelsäng. Just sängen är dock sällan det rätta att spara på. Pris och kvalitet följs ofta åt en lång väg, och 10-15 års garanti får du aldrig på en billig säng. Det beror naturligtvis på att den billiga sängen inte håller särskilt länge. Den blir kanske stående där den ska, men fjädrarnas fasthet och stoppningens spänst minskar normalt rätt snabbt. En säng som håller 10-15 år, kan därför visa sig vara billigast på sikt, även om inköpspriset är högre.

Lika viktig är emellertid själva sovkomforten. Det är svårt att sätta ett pris på värdet av en god natts sömn. För de flesta av oss vet av egen erfarenhet, att bra sömn är helt avgörande för om nästföljande dag blir bra.

Efter en god natts sömn blir du skarpare på jobbet, har mer energi över till uppgifterna hemma, och blir helt enkelt roligare att vara med för omgivningen. Det är mycket värdefullt, och man bör ju även fundera över det faktum att sängen ska användas 7-8 timmar varje dag under många år framöver.


Experter om sömn: Sängen är viktig för sömnkvaliteten

Är sängen för dålig, går det ut över sömnkvaliteten. Det är logiskt för de flesta, men är inte desto mindre en detalj som är lätt att glömma – särskilt om ekonomin har stor inverkan på beslutet.
Sömnexperter hos både danska Psykiatrifonden, och danska TV2 har dock just sängkvaliteten överst på deras topp tio-lista över de viktigaste råden för en bra sömn. Sömnexperterna är på båda ställena också eniga om att även den övriga miljön i sovrummet är viktig.

Exempelvis ska det helst vara helt mörkt. Många av oss har elektronik i sovrummet, och undersökningar har visat, att även en till synes harmlös standby-indikator sänder ut så pass mycket ljus att det mätbart försämrar sömnkvaliteten. Det ska med andra ord vara fullständigt mörkt.

Är inte det möjligt, rekommenderar både Psykiatrifonden och TV2’s experter att du till exempel använder en sovmask, eventuellt i kombination med mörkläggningsgardiner. Även öronproppar kan vara ett bra hjälpmedel, om sömnen störs av ljud.

De klassiska sömnråden gäller fortfarande
De flesta av oss känner dessutom till många av de klassiska sömnråden från de nämnda topp tio-listorna, och de flesta av dem backas även upp av den danska hemsidan Netdoktor, som även har bra info om sömnproblematik.

Det gäller till exempel rådet om att undvika kaffe, te, och cola några timmar innan sängdags. Dessa drycker innehåller koffein, som påverkar kroppen ganska länge efter att den fått det i sig. Faktiskt rekommenderas det att helt undvika mat och dryck under de sena timmarna.

Kroppen måste få tid att komma i ro, och det gäller även matsmältningssystemet. Dricker du något, tillkommer även nackdelen att det kan bli nödvändigt att gå upp på toaletten mitt i natten, och det är verkligen inte lämpligt för en bra, oavbruten nattsömn.

En annan klassiker när det kommer till god sömn är motion. Alla vet att motion generellt är sunt, men det påverkar även sömnen i en positiv riktning. En av danska TV2’s sömncoacher – Bjarne Toftegaard – rekommenderar minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag, om sömnen ska bli optimal. Han framhåller dock samtidigt att det inte ska föregå precis innan läggdags. Då ska kroppen istället varva ner, och förbereda sig för sömnen.

Slutligen har vi liggställningen, som du sover i på natten. Här visar de senaste vetenskapliga experimenten, att det är mest hälsosamt att sova på sidan. Det ökar nedbrytningen av skadliga ämnen i hjärnan och förhindrar, eller minskar risken för, snarkningar och utvecklandet av sömnapné, som kan leda till både demens, Alzheimers, och andra sjukdomar.

Följer du därför de klassiska sömnråden, ser till att sova mörkt och ligga på sidan när du sover, har du störst chanser att ta vara på värdet av din enkelsäng fullt ut.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka enkelsängar rekommenderas?

Bergen, Venus Ramsäng, Senses Lux och Jupiter Ramsäng

🧐 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse