Ställbar säng – De bästa elevationssängarna i storleksklassen 140×200

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Eftersom vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv sovandes, är en säng ett viktigt köp. Det är därför viktigt att se till att välja en som är tillverkad av högkvalitativa material, som ser bra ut och som känns bekväm.

I den här artikeln har vi undersökt flera prisvärda ställbar sängar med ytterligare specialerbjudanden från stora återförsäljare, för att underlätta dig att hitta goda alternativ när det är dags att byta säng.

Observera att vi inte har jämfört experttester i detta ämne, då vi i första hand har analyserat kunders egna tester av produkten i förhållande til användarrecensioner om produkterna i fråga, och sedan jämfört dessa med produktdata och pris.

Köpguide: Vad bör du tänka på innan du köper en elevationssäng?

 • Madrass
  För optimal komfort och sömnkvalitet bör du hitta en bra madrass som också är flexibel, eftersom du då själv kan du välja den bästa sovpositionen för dig. Idag finns det en hel del olika typer av madrasser på marknaden, varav minnesskums-, latex- och hybridmadrasser är några av de mest populära för personer som har en elevationssäng. Latexmadrasser är utmärkta för elevationssängar eftersom de är mycket flexibla och formar sig efter kroppen.
  De är dessutom väldigt tåliga, vilket gör dem till en smart investering, samt vanligtvis allergivänliga då de är tillverkade i naturliga material. En hybridmadrass kombinerar mjukheten hos en latexmadrass med stödet hos en skummadrass för maximal komfort. Hybridmadrassens solida struktur i kombination med dess responsiva kurvor ger dessutom en utmärkt tryckavlastning. Om du vill hitta den bästa madrassen för dig rekommenderar vi att du letar upp en återförsäljare som erbjuder gratis byten. Välj sedan en madrass med två olika hårdheter på varje sida så att du kan prova på båda två och på så sätt ta reda på vilken som passar dig bäst.
 • Storlek
  Elevationssängar kommer i olika storlekar; från 80×200 till 210×210 centimeter. Storleken vi går igenom i den här guiden är 140×200 centimeter. Hur stor säng du behöver beror på hur stort sovrummet är, din längd och hur mycket utrymme du vill ha i sängen. En tumregel är att alltid välja en säng som är 20 centimeter längre än vad du själv är. Om du sover ensam räcker det med en bredd på 80 centimeter, men om du har sällskap så att ni är två personer rekommenderar vi en bredd på 160 eller 180 centimeter. För dem som har rymliga sovrum eller är över 190 centimeter lång, föreslår vi en längre säng på 210 centimeter. Tänk på att dessa föreskrifter endast är förslag – ditt val bör naturligtvis vara baserat på dina preferenser och behov.
 • Egenskaper
  Även om den största fördelen med en elevationssäng är att den möjliggör för användaren att justera sin sovposition, har olika modeller olika egenskaper som kan ha lika stora betydelser. Vissa elevationssängar erbjuder till exempel minnespositioner, vilket innebär att man kan spara sin favoritposition som en förinställning, och andra kan styras med en app eller en fjärrkontroll. De kan också vara utrustade med Bluetooth, så att du kan styra sängen med hjälp av en app i din telefon eller surfplatta. Nattbelysning är en annan funktion som gör det lättare att se fjärrkontrollen i svagt ljus. Varje funktion ger ökad komfort och är olika viktiga beroende på användarens behov.
 • Pris
  De dyraste högkvalitativa elevationssängarna kostar runt 50 000 kronor och har vanligtvis ett EOKO-TEX-certifikat och allergivänlig madrass samt flera funktioner och en kraftfull men tyst motor. Det finns dock billigare alternativ av liknande kvalitet, men med färre funktioner och i mindre storlek, som säljs för cirka 10 000-15 000 kronor.
 • Användar- och expertrecensioner
  Undersök alltid marknaden genom att läsa användar- och expertrecensioner innan du genomför ett köp. Ett företags betyg på Trustpilot ger dig en uppfattning om kvaliteten på deras produkter och tjänster samt tidigare kunders upplevelser. Expertrecensioner ger mer detaljerad information om bland annat produktspecifikationer.

arrow-more


Bedre Nætter Venus – ställbar säng 140×200 med hög komfort

Konsumentmagasinet rekommenderar: stort värde för pengarna

Venus ställbar säng som du hittar hos Bedre Nætter är en högkvalitativ modell som är perfekt för dig som vill ha lyx utan att spendera för mycket pengar. Sängen är tillverkad av material av högsta kvalitet och garanterar en behaglig sömn.

 • Sju komfortzoner och madrass med justerbar fasthet
 • Toppmadrassen är allergivänlig och Svanenmärkt
 • Garanti på fjädrar och ramar i upp till 25 år, plus 100 dagars riskfri provning.
 • Högkvalitativ fjädermadrass och tyst elevationsmotor

Granskning och analys av Venus Elevation Bed 140×200

Venus ställbar säng ingår i Bedre Nætters mest populära sängserie sedan 2014, och kan därmed betraktas som noggrant kontrollerad på eventuella fel och brister. Evelationssängen består av en bas, en fjädermadrass och en toppmadrass. Det som gör basen unik är att den är tillverkad med en 20 centimeter tjock träram och en tyst elevationsmotor från det världskända företaget Linak. Motorn kan styras via en app vilket är väldigt smidigt samt något som inte många andra konkurrenter erbjuder i samma prisklass. En funktion som däremot denna modell saknar, som motsvarande modeller i samma prisklass faktiskt har, är belysning i sängens botten. 

Med sju komfortnivåer, 25 millimeters vaddering och en robust konstruktion uppfyller fjädermadrassen branschens standarder. Det ventilerande mintskummet som ligger runt fjädrarna ger ökad komfort och skiljer därmed Venus ytterligare från konkurrenterna. Materialen är dessutom OEKO-TEX-certifierade och har genomgått stränga tester för att säkerställa att de är fria från farliga kemikalier.

Bedre Nætter använder sju centimeters tjock latex som är ett allergivänligt, grönt material för att tillverka sina svanenmärkta bäddmadrasser. Latexen utvinns från gummiträdet Hevea Brasiliensis och används sedan för att skapa starka, flexibla och andningsbara madrasser tack vare SonoCore-tekniken. En nackdel med Bedre Nætter är att de endast erbjuder en latexmadrass, till skillnad från flera av deras konkurrenter som låter dig välja mellan två olika typer av madrasser.

Venus ställbar säng 140×200 är ett bra alternativ i dess prisklass då du får en elevationssäng med många fördelar och funktioner, däribland sju komfortzoner, OEKO-tex-certifierade material och en tyst elevationssmotor. Sängen skiljer sig från andra ställbar sängar genom den Svanenmärkta toppmadrassen, tack vare SonoCore-tekniken, samt att du kan styra elevationsmotorn med en app.

Vad säger användarna om Bedre Nætter Venus ställbar säng?

Baserat på mer än 2 800 betyg på Trustpilot får Bedre Nætter 4,7 av 5 stjärnor vilket gör dem till en pålitlig sängtillverkare med goda omdömen. Många konsumenter uppger att de tidigare har haft sömnproblem, men att de har blivit av med dessa när de bytt till en säng från Bedre Nætter, samt att kundtjänsten alltid är tillgänglig. Det har dock förekommit försenade leveranser och några personer har rapporterat att den övre madrassen har tappat sin fasthet något.

Venus ställbar säng 140×200 har fått 4,5 av 5 stjärnor av deras användare varav många uppskattar sängens fasthet och toppmadrassen. Några hade problem med en defekt strömkabel vid leveransen, något som kundtjänsten dock löste snabbt, och vissa önskade att den övre madrassen var lite tjockare.

Fördelar

 • Sängen fick 4,5/5 i betyg av dess användare
 • Ingår i den bästsäljande sängserien från Bedre Nætter sedan 2014
 • Toppmadrassen är allergivänlig, Svanenmärkt och OEKO-TEX-certifierad
 • Sju komfortzoner
 • 25 års garanti för ram och fjäderbrott och fem års garanti på motorn
Nackdelar

 • Några användare önskade att den övre madrassen var lite tjockare.
 • Du kan inte välja mellan en latex- eller skummadrass.

Redaktionens bedömning

Våra första intryck av Venus ställbar säng var positiva då du för priset får en modell med alla de funktioner du kan förvänta dig, plus några till. Vi var framför allt imponerade av den tysta elevationsmotorn och de sju komfortzonerna som konsumenterna också nämnde. Vi uppskattade också den Svanenmärkta och allergivänliga toppmadrassen, som tidigare konsumenter också verkade göra. Även om några av användarna önskade att den övre madrassen var något tjockare, anser vi inte att är en avgörande aspekt och det enda vi egentligen saknade var valmöjligheten mellan latex- eller skummadrass, vilket några av de andra märkena erbjuder. Dock tycker vi att Venus ställbar säng 140×200 är ett bra alternativ eftersom du får vad du betalar för och ännu lite mer.

Sängen finns i följande storlekar
120 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
180 x 210 cm
210 x 210 cm


Bedre Nætter Haven – Högkvalitativ ställbar säng 140×200 med allergivänlig design

Bästa allergivänliga säng

Få en god nattsömn med den testvinnande ställbar sängen Haven från Bedre Nætter. Den är tillverkad av skandinaviska material och utformad av ledande sängspecialister för att ge dig den mest ergonomiskt korrekta positionen under hela natten.

 • Högsta betyg i tester hos det schweiziska Ergonomics Institute
 • Uppdelad i sju komfortzoner med fjädrar som anpassar sig efter din kropp
 • 100 dagars provperiod så att du kan returnera sängen eller justera hårdheten utan extra kostnad

Översikt och analys av Haven ställbar säng

Haven ställbar säng har en 20 centimeter tjock träram tillverkad av massivt svenskt furu som utgör en stabil konstruktion. Bedre Nætter har fokuserat mycket på bullerreducering och har därför valt en tyst motor från Linak till denna modell, som kan justera höjden vid både huvudet och benen så att du kan skapa din önskade sovposition. Du har dessutom fem års garanti på motorn.

Haven ställbar säng är utformad med sju komfortzoner, där varje zon byggs upp med pocketfjädrar som anpassar sig efter hela kroppen. Detta skapar ett bättre stöd för alla kroppsdelar, vilket gör att hela din kropp får det stöd den behöver. Fjädrarnas utformning förhindrar också att du väcker din partner när du rör dig i sängen. Pocketfjädrar används vanligtvis endast i högkvalitativa sängar, eftersom de är dyrare än vanliga bonellfjädrarna som annars hittas i mer budgetvänliga alternativ.

Med Haven ställbar säng kan du välja en modell som passar din sömn samt har den fasthet du önskar; du kan välja mellan tre olika för att uppnå bästa möjliga ergonomi för dig. Att välja rätt fasthet till sängen brukar vara en detalj som ofta förbises trots att det egentligen är mycket viktigt att välja rätt, och med Haven ställbar säng har du möjlighet att anpassa detta efter dina exakta behov.

Med Haven ställbar säng kan du välja mellan fem olika färger, två olika sängbottnar och fyra olika ben för att få sängen att passa in i din heminredning.

Toppmadrass
Den allergivänliga toppmadrassen är tillverkad av 100 % latex som är ett fukttransporterande material och en effektiv temperaturreglerare. Latex har naturliga tryckavlastande egenskaper som lindrar trycket som annars vanligen nacke och axlar utsätt för.

En unik egenskap är att latexen tillverkas med hjälp av den så kallade SonoCore-tekniken, som förbättrar andningsförmågan och gör hela ytan andningsbar, vilket gör denna toppmadrass särskilt lämpad för dem som ofta har det varmt på natten. Toppmadrassen är också täckt med ett poaka-överdrag som är lätt att tvätta samt har hög andningsförmåga även det.

Vad säger experter och konsumenter om Bedre Nætter Haven ställbar säng?

Haven ställbar säng testades av Ergonomics Institute som gav sängen högsta betyg för dess komfort, slitstyrka, fjäderegenskaper, tryckfördelning och styrka.

Av konsumenterna har Haven ställbar säng också fått höga betyg; baserat på 3 200 recensioner på trustpilot fick modellen ett betyg på 4,7/5 stjärnor, vilket är mycket imponerande.

Bland annat skrev en kund följande: 

“Mycket bra service i chatten då de ger snabba svar på mina frågor. Hemsidan än mycket bra och det är lätt att få svar på alla ens funderingar. Den lilla knappen som sitter på fjärrkontrollen som är avsedd för belysning i mörker kunde gärna fått en liten ¨pigg¨ så att man enklare kan hitta den. Mycket nöjd med köp, leverans och produkt. 5 stjärnor är det ingen tvekan om.

En annan kund skrev också:

“Köpte två Haven elevationssängar för cirka fem månader sedan till mig och mina föräldrar. Vi är alla väldigt nöjda med sängarna eftersom dom är så bekväma – det är nästan svårt att vakna i tid då man sover så behagligt. Kan varmt rekommendera då jag är väldigt nöjd!

Ovanstående citat är utvalda goda recensioner från Trustpilot, men det finns även några negativa.

Vissa kunder har noterat att den övre madrassen kan kännas något tunn samt att den har tenderar att glida när elevationen används.

Fördelar

 • Sju komfortzoner med pocketfjädrar som anpassar sig efter kroppen
 • 100 dagars provperiod med möjlighet att returnera produkten eller ändra madrassens fasthet
 • 95 % av kunderna är nöjda med sängen
 • Toppmadrass tillverkad i allergivänliga, Svanenmärkta material
 • 25 års garanti på både sängramen och eventuella fjäderbrott
 • 4,7/5 stjärnor i betyg på Trustpilot baserat på över 3 200 recensioner.
Nackdelar

 • Den övre madrassen tenderar att glida när man använder elevationen
 • En del kunder tycker att den övre madrassen är något tunn

Redaktionens bedömning

Vi är positiva till Haven ställbar säng tack vare dess höga komfort och ergonomi, samt de sju komfortzonerna och pocketfjädrarna som anpassar sig efter kroppen vilket vi ser som stort värde för pengarna.

Sängen har fått högsta betyg av Ergonomie Institut samt 4,7/5 stjärnor på Trustpilot av konsumenter, vilket bekräftar dess höga kvalitet. Bedre Nætters långa provperiod på 100 dagar och garanti för ram och fjäderbrott på 25 år visar att de litar på sängens popularitet bland kunderna.

Sängen finns i följande storlekar
80 x 200 cm
90 x 200 cm
90 x 210 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
210 x 210 cm


Övrigt innehåll

Är en ställbar säng 140×200 ett utmärkt val?

Ja, en ställbar säng 140×200 centimeter är ett utmärkt val för dem som vill ha extra komfort och stöd under natten. Den här typen av säng har vanligtvis en justerbar ram som kan anpassas efter ditt personliga tycke och intresse. Det är också ett bra alternativ för dem som har svårt att komma både upp och ner från en vanlig säng, eftersom den kan höjas och sänkas efter egna behov och preferenser.

En ställbar säng har dessutom ofta praktiskt förvaringsutrymme under sängen, vilket ger utrymme till annat i sovrummet. Generellt sett är en ställbar säng 140×200 centimeter alltså även ett bra val för dem som vill ha praktiskt förvaringsutrymme i sovrummet.

Egenskaper hos en 140×200 ställbar säng

Ställbar sängar 140×200 centimeter är ofta utformade med följande egenskaper: Storlek och mått: Sängar i den här storleken passar särskilt bra för enstaka personer eller mindre rum med begränsat utrymme. Justerbar höjd: Den unika egenskapen hos en ställbar säng är att du kan justera madrassens höjd efter dina personliga preferenser eller hälsobehov.

Reglage med fjärrkontroll eller app: Vissa modeller kan regleras med hjälp av en app eller en fjärrkontroll. Extra funktioner: Vissa ställbar sängar har ytterligare tilläggsfunktioner, till exempel  massage, uppvärmning och LED-belysning. Ställbar sängar 140×200 centimeter är ett utmärkt alternativ för dem som vill främja sin hälsa och komfort i sängen samtidigt som de får bekvämligheten att anpassa sängen efter sig själva och deras sömnrutiner.

Om du däremot känner att en ställbar säng inte är något för dig kan du läsa vår artikel om kontinentalsängar 140×200 i samma storlek då dessa sängar har en annan konstruktion och erbjuder därför andra funktioner som istället kan vara lämpliga för dig.

Hälsofördelar med en 140×200 ställbar säng

Ställbar sängar erbjuder flera hälsofördelar, varav några av de vanligaste är: Förbättrad blodcirkulation: Att sova i en upprätt position kan bidra till att öka blodflödet till hjärtat.

Mindre sura uppstötningar och snarkande: Att sova i upprätt ställning kan bidra till att förhindra magsyra från att tränga sig in i matstrupen, vilket minskar symtomen på sura uppstötningar. En upprätt ställning kan också öppna upp luftvägarna så att snarkandet minskar. Lindra smärta i rygg och leder: Elevationssängar kan lindra trycket på rygg och leder, vilket kan reducera eventuell smärta och därmed öka komforten.

Bättre sömn: Tack vare att ställbar sängar minska snarkningar och ökar blodcirkulationen förbättras även användarens sömnkvalitet. Det är viktigt att vara medveten om att dessa fördelar kan variera mellan olika personer och att man förmodligen behöver anpassa sig till den nya sängen innan man känner av alla fördelar. Det är också viktigt att alltid rådgöra med din läkare innan du investerar i en ny säng om du lider av någon form av hälsoproblem.

Hur du kan dekorera och inreda med din 140×200 ställbar säng

Elevationssängar erbjuder inte endast hälsofördelar utan kan också bidra som en snygg möbel i ditt sovrum då de flesta varianter är designade med moderna och snygga detaljer som kan ge sovrummet en touch av elegans och lyx. Ett av de mest populära sätten att dekorera din ställbar säng är att välja madrass och sängkläder i en neutral färg då detta bidrar till en lugn och avslappnad atmosfär i sovrummet. För att sedan göra det mer intressant och personligt kan du addera några prydnadskuddar och filtar i andra färger och mönster som passar resten av ditt hem och din personliga inredning. 

Du kan också montera hyllor runt sängen för att skapa extra förvaringsutrymme och på så sätt göra sovrummet mer organiserat och välinrett. Andra inredningselement som lampor, väggdekorationer eller tavlor är också bra detaljer för att skapa en unik och personlig stil i sovrummet.

En ställbar säng är alltså inte endast bra för hälsan, utan kan också bidra estetiskt till sovrummets inredning. Undersök och jämför med andra sängar och läs rekommendationer När du funderar på att investera i en ställbar säng bör du jämföra olika modeller och märken för att hitta den som passar dina behov och preferenser.

Det är klokt att ta reda på vilka funktioner som är viktiga för dig och vilka som inte är det för att säkerställa att du betalar för det du faktiskt vill ha; om du till exempel vill ha en säng som kan styras med hjälp av en app eller fjärrkontroll är det en bra idé att undersöka vilka modeller som har denna funktion. Samtidigt kan det också vara smart att undersöka om modellen erbjuder extra funktioner som massage, uppvärmning eller LED-belysning. Det är också viktigt att ta reda på vilka material modellen är tillverkad i samt hur tåliga konstruktionen är då det är smart att välja en robust modell eftersom den måste kunna bära både madrassens och din egen vikt.

Till sist är det även värt att nämna att man alltid bör läsa recensioner från tidigare konsumenter för att få en bättre uppfattning om hur modellen fungerar i praktiken och om den lever upp till dina förväntningar. Om du är på väg att fatta ett beslut, men känner att du behöver ett sista utlåtande för att kunna göra rätt val, kan du vända dig till en återförsäljare av sängar då de borde ha svar på alla dina kvarstående funderingar. Det kan också vara en bra idé att rådgöra med din läkare om du har särskilda hälsoproblem som är viktiga att ta hänsyn till innan du köper en ställbar säng.

Det är viktigt att undersöka olika modeller och märken för att hitta en ställbar säng med måtten 140×200 centimeter som passar dina behov och preferenser. Om du är ute efter en större säng kan du läsa vår artikel om 180×200-sängar, där vi har samlat några av de bästa alternativen i den storleken. Om du däremot befinner dig i en situation där du kan behöver en mindre säng kan du ta del av vår artikel om ställbar sängar 120×200 centimeter.


FAQ

Vad kostar en bra ställbar säng 140×200?
Priset på en ställbar säng kan variera mycket beroende på dess egenskaper och kvalitet. En standardmodell med enkla funktioner kostar mellan 3 499 och 6 799 kronor, medan en högklassig, fullt utrustad säng med avancerad teknik kan kosta över 20 000.
Några faktorer som främst påverkar priset på en ställbar säng är dess storlek, de material som använts till konstruktionen, antal möjliga inställningar och funktioner samt garanti och tillverkarens kundsupport. Om du är ute efter fler avancerade funktioner, som till exempel massage, belysning under sängen och USB-laddningsportar, kan du behöva betala ytterligare lite extra. Det är viktigt att du tar hänsyn till din budget och dina behov när du letar efter en ställbar säng, samt att du undersöker olika modeller och märken för att hitta den rätta för dig.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta