Duntäcke guide – Hitta de bästa duntäckena

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

Täcken finns som ni vet i alla prisklasser, allt från syntettäcken för priser under hundralappen till lyxiga ejderdunstäcken som kan kosta 20 000 kronor. Även kvaliteten varierar kraftigt, så det lönar sig att lägga lite tid på att undersöka budget, behov och alternativ. Den här guiden är lyckligtvis en genväg där vi gjort det mesta av förarbetet åt dig.

I praktiken ger täcken med naturdun för ca 1000 till 3000 kronor mest valuta för pengarna, både vad gäller komfort och hållbarhet. Vi har därför tagit fram en topplista över riktigt bra köp i den prisklassen som innehåller täcken för varje smak.

I den här artikeln presenterar vi först de rekommenderade täckena och deras specifikationer kort. Sedan får du en omfattande guide som förklarar tekniska termer samt går igenom de olika typerna av dun och deras för- och nackdelar. Vi förklarar även hur du underhåller täcket på bästa sätt och slutligen tittar vi närmare på hur du uppnår en optimal nattsömn.

Duntäcke guide 2021 – Hitta de bästa duntäckena


Mille Notti Natura Duntäcke – stor valuta för pengarna

Mille Notti Natura Duntäcke

 

 

Välj Mille Notti Natura Duntäcke och få ett välisolerat duntäcke som kan beställas i flera olika varianter beroende på hur varm eller kall du brukar känna dig under natten. Här har vi ett täcke som är tillverkat i bekväma samt hållbara material, och visst är det också enkelt att hålla rent då det tål maskintvätt i upp till 60 grader.

Täcket och dess struktur
Mille Notti Natura Duntäcke är utrustat med ett yttertyg som är tillverkat i bomullscambric och som dessutom är sytt med piping. Inuti finner du en fyllning av 90 % gåsdun och 10 % gåsfjädrar. Materialen är Oeko-tex certifierade och allt som allt kan du förvänta dig att få ett täcke som är utmärkt på att reglera temperaturen. Tack vare Mille Notti Natura Duntäcke kan du få tillgång till ett skönt täcke som inte kostar skjortan! 

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Hur svalt eller varmt ditt optimala täcke bör vara kan variera från person till person, och just därför finns Mille Notti Natura Duntäcke i tre olika varianter som du kan välja mellan: Sval, Medium och Varm. Täcket finns dessutom att beställa i antingen storleken 150 x 210 eller 220 x 220, så du har alla möjligheter att få ett täcke som lever upp till dina önskemål.

Storlekar

Mille Notti Natura Duntäcke är tillgängligt i följande storlekar:

150 x 210
220 x 220


Medium täcke Outlast

  • Innovativt täcke med Outlast-teknologi som från början togs fram av NASA

Medium täcke Outlast

 

 

Medium täcke Outlast från märket Värnamo är ett härligt och utomordentligt innovativt täcke som drar nytta av ett Outlast tyg på ena sidan. Outlast-produkter togs från början fram av NASA, och ett täcke i detta tyg är otroligt effektivt när det kommer till att bevara en optimal temperatur i alla lägen.

Medium täcke Outlast kan beställas hos Solhem Inredning där det inte kostar mer än 1 690 kronor. Värt att nämna är också att denne återförsäljare bjuder på hemleverans som inte bara sträcker sig till dagtid, utan även kvällstid om man så skulle vilja.

Täcket och dess struktur
Medium täcke Outlast har ett bomullstyg på ena sidan medan det kommer med det välkända Outlast-tyget på andra sidan. Inuti finner man softfilling och silikoniserad polyesterhålfiber. Just Outlast-tyget har en otrolig förmåga att plocka upp värme, förvara den och jämna ut den. Det är därför sällan som man känner sig för varm eller för kall när man sover i en säng med ett Outlast-tyg. Som kronan på verket har det bevisats att Outlast-produkter har möjligheten att sänka svettproduktionen med så mycket som 30-50 %, så om man ofta svettas när man sover blir Medium täcke Outlast ett ypperligt val.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Huruvida man får en god natts sömn eller inte beror bland annat på sängbottnen och bäddmadrassen, men täcket är i slutändan lika viktigt. Om man inte har ett täcke med god andningsförmåga blir resultatet inte särskilt behagligt: kanske blir man allt för kall eller rent för varm till den punkt då man svettas. Genom att välja ett Medium täcke Outlast kan man vara säker på att få ett riktigt högkvalitativt täcke som alltid imponerar.

Storlekar

Medium täcke Outlast är tillgängligt i följande storlek:

150 x 210


Blåklocka täcke

  • Mjukt, skönt och hållbart täcke som passar alla sovrum

Blåklocka täcke

 

Vid tillverkningen av Blåklocka täcket har det lagts stort fokus på komfort, andningsförmåga och hållbarhet för att ta fram det optimala täcket som blir perfekt i de flesta sovrummen. Blåklocka täcket kan beställas hos Solhem Inredning för så lite som 925 kronor, och tack vare sin storlek på 150 x 210 är det fullt möjligt att använda täcket i både dubbelsängar och enkelsängar beroende på hur stora de är.

Om man beställer Blåklocka täcket hos Solhem Inredning kan man lita på att få hemleverans – antingen under dagen eller som kvällsleverans beroende på vad man själv föredrar. Vid beställning av exempelvis sängar får man dessutom inbärning till hemmet.

Täcket och dess struktur
Blåklocka täcket är ett elegant täcke som är tillverkat av 100 % ekologisk bomullscambric. På insidan finner man så kallad ”softfilling” för att säkerställa att täcket blir så mjukt och skönt som möjligt. Som om inte detta vore nog är materialen även Oeko-tex certifierade, och täcket är både bandkantat samt rutstickat. För att täcket alltid ska vara rent och fint är det också tvättbart i högst 60 grader.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
För att få det ultimata sängpaketet är det viktigt att man väljer rätt när det kommer till både madrassen, bäddmadrassen och täcket. Sömnen är naturligtvis av yttersta vikt för att man ska kunna vara redo inför dagen, och ett bra täcke som hjälper till med bekväm sömn bör ha en optimal andningsförmåga. Täcket ska gärna kunna leda bort fukt och se till så att temperaturen förblir på en bra nivå under hela natten.

Storlekar

Blåklocka täcket är tillgängligt i följande storlek:

150 x 210

 


Medium täcke Gullviva

✅ Stilrent täcke i högkvalitativa material

Medium täcke Gullviva

 

 

Medium täcke Gullviva är ett snyggt och bekvämt täcke från varumärket Värnamo, och detta täcke kommer med en storlek på 150 x 200. Därför kan det möjligtvis bli passande till både en dubbelsäng och en enkelsäng beroende på hur bred den är.

Om man redan nu är intresserad av Medium täcke Gullviva är det värt att veta hur detta täcke är utomordentligt prisvärt och kan beställas hos Solhem Inredning för så lite som 760 kronor. Som om detta inte vore nog levererar Solhem Inredning även produkterna till ens hem, och detta görs antingen på kvällen eller mitt på dagen – någonting som man själv väljer.

Täcket och dess struktur
Täcket Gullviva är ett fibertäcke som är stoppat med så kallad Softfilling. Stoppningsvikten ligger på 700 gram, och designen på täcket är rutstickad tillsammans med ett gult band som går längs kanterna. Täckets yttre pryds av ett bomullstyg i en stilren vit färg, och materialen som används är Oeko-tex certifierade. Detta visar prov på att inga produkter som är farliga för hälsan har använts när täcket tillverkades. Sist men inte minst är det värt att nämna hur enkelt det är att underhålla täcket genom att endast med jämna mellanrum tvätta täcket Gullviva i upp till 60 °C.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Ett täcke av låg kvalitet kan ha en stor negativ påverkan på ens sömn, och därför är det av yttersta vikt att man väljer ett täcke som lever upp till ens förväntningar. Det ska ha en optimal andningsförmåga, kunna leda bort fukt på ett effektivt sätt och naturligtvis kännas bekvämt att ha över sig.

Storlekar

Medium täcket Gullviva är tillgängligt i följande storlek:

150 x 210

 


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Täcke Mosippa

✅ Luftigt, varmt och bekvämt täcke

Täcke Mosippa

 

 

.
När man är i processen av att välja ut den mysigaste sängen gäller det att alla komponenterna är högkvalitativa och jobbar tillsammans. Här talar vi både om ribboten, mellanmadrassen, bäddmadrassen och inte minst täcket. Täcke Mosippa är ett ypperligt alternativ, och då detta täcke kommer i storleken 150 x 210 är det möjligt att använda det till både enkelsängar och dubbelsängar beroende på hur breda de är.

Om det luftiga, varma och bekväma täcket Mosippa låter intressant kan man beställa det hos Solhem Inredning till det mycket låga priset 659 kronor. Solhem Inredning erbjuder hemleverans både under dagen samt på kvällen, och om man beställer en säng därifrån får man till och med inbärning att njuta av.

Täcket och dess struktur
Täcke Mosippa har en softfilling stoppning som garanterar att täcket blir mjukt och skönt att ha om sig. På utsidan möts man av kanalstickat tyg i en vit färg som är tillverkat av 100 % bomull. Materialet är Oeko-tex certifierat, vilket betyder att det inte finns några hälsofarliga ämnen i produkten. Täcket får man dessutom på ett smidigt sätt i en påse som öppnas med blixtlås.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Det finns ingenting som är viktigare än en god natts sömn, och om man har sovit dåligt kan det få en rad negativa konsekvenser. Kanske får man ont i nacken, kanske var man så kall att man inte lyckades att somna eller så kändes täcket rent för hårt. Om man satsar på just täcket Mosippa är det en garanti att man får ett mjukt och bekvämt täcke som håller en varm varje natt samtidigt som det ser till så att det inte blir för varmt i sängen under sommaren.

Storlekar

Täcket Mosippa är tillgängligt i följande storlek:

150 x 210

 


Exklusivt duntäcke Lilja XL

  • Mjukt och brett duntäcke som blir perfekt till dubbelsängen

Exklusivt duntäcke Lilja XL

 

 

.
Exklusivt duntäcke Lilja XL är ett härligt täcke som garanterar optimal temperatur under alla säsongerna. Täcket blir ett ypperligt val om man har en dubbelsäng tack vare det faktumet att täcket uppmäter hela 230 x 210. Redan idag kan man beställa det högkvalitativa täcket från Solhem Inredning för endast 5 707 kronor.

Att antingen beställa ett täcke eller ett helt sängpaket hos Solhem Inredning är mycket gynnsamt för en då denne återförsäljare bjuder på hemleverans och inbärning av sängen antingen under dagtid eller kvällstid beroende på vad man föredrar.

Täcket och dess struktur
Det exklusiva duntäcket Lilja XL är framställt i 100 % bomull med en trådtäthet på 280. Dunen och fjädrarna kommer inte från levande djur, så detta täcke blir passande för de som är ute efter djurvänliga material. Stoppningen består av 90 % pyreneiskt anddun samt 10 % fjädrar. För att garantera att ens exklusiva duntäcke Lilja XL håller under en lång tid framöver erbjuder Solhem Inredning en 10 års garanti för att motverka otätheter och bristande sömmar.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Det finns flera olika typer av täcken därute, och en variant som imponerar i alla lägen är just duntäcken såsom det exklusiva duntäcket Lilja XL. Dessa sängar andas på ett bättre sätt än många andra sorters sängar, och därför kan man lita på att få en optimal temperatur i sängen under både vår, sommar, höst och vinter. Satsa på det exklusiva duntäcket Lilja XL och få ett utomordentligt bekvämt täcke som bjuder på komfort när man behöver det som mest.

Storlekar

Exklusivt duntäcke Lilja XL är tillgängligt i följande storlek:

230 x 210

 


Hästens Duntäcke 

Bästa premiumval

 

 

Trots att madrassen och kudden bidrar till hur behaglig din sömn blir är det samtidigt lika viktigt att det täcket som du väljer lever upp till höga standarder. Det är här som Hästens Duntäcke kommer in i bilden: det äkta premiumvalet som har dragit nytta av 100 % gåsdun för att bjuda dig på en så mjuk upplevelse som möjligt.

Täcket och dess struktur
Gåsdunet som Hästens Duntäcke innehåller ser till så att täcket förblir luftigt under en lång tid framöver tack vare sin förmåga att inte klumpa sig. När du beställer det här täcket finns det också tre olika varianter som du kan välja mellan beroende på hur varm du vanligtvis blir under natten. Köp antingen det svala, medelvarma eller varma täcket och njut lite extra varje natt.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Huruvida vi är bekväma eller inte när vi går och lägger oss kan ha mycket att göra med täcket som vi använder. Både när du är för varm och för kall kan det vara svårt att somna, och sömnen i allmänhet kan bli ganska oregelbunden. Tack vare Hästens Duntäcke kan du välja just den värmegraden som blir rätt för dig och sedan njuta av de mjuka gåsdunen.

Storlekar

Hästens Duntäcke är tillgängligt i följande storlekar:

155 x 220
240 x 220
275 x 240


Hästens Duntäcke Barn 

Det bästa barntäcket

Hästens Duntäcke Barn 

 

 

Visst förtjänar både du och ditt/dina barn ett underbart täcke som är duktigt på att reglera temperaturen och att i allmänhet bjuda på bekväma nätter alla dagar i veckan. Om du eftersöker ett täcke till din son eller dotter kan Hästens Duntäcke Barn utan tvekan rekommenderas, så ta tillfället i akt och kika närmare på barntäcket redan idag.

Täcket och dess struktur
Hästens Duntäcke Barn är ett täcke som innehåller 90 % gåsdun och 10 % gåsfjädrar där utsidan är tillverkad av 100 % bomull. Den här typen av täcke har en imponerande förmåga att ventilera och reglera temperaturen så att din son eller dotter kan få en så behaglig upplevelse som möjligt vid varje tupplur och sömntillfälle.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Du vill naturligtvis inte att ditt barn ska överhettas eller frysa. Vid obehagliga temperaturer blir resultaten ett ganska oregelbundet och otillräckligt sömnmönster, vilket växande barn definitivt inte gynnas av.

Se därför till så att ditt barn har det bästa möjliga täcket genom att satsa på Hästens Duntäcke Barn. Bra att veta är att det finns en variant med måtten 55 x 70 som kan användas till barnvagnen och en med måtten 100 x 130 som kan användas i barnsängen.

Storlekar

Hästens Duntäcke Barn är tillgängligt i följande storlekar:

55 x 70
100 x 130


DUX Excellent Täcke 

Vår rekommendation

DUX Excellent Täcke

 

 

Ett högkvalitativt täcke bör ha en god förmåga att reglera temperaturen så att du får en härlig natts sömn under både våren, sommaren, hösten samt vintern, och det är just detta som DUX Excellent Täcke är en riktig höjdare på. Välj mellan antingen storleken 150 x 210 cm eller 220 x 220 cm och få det täcket som passar i just din säng.

Täcket och dess struktur
DUX Excellent Täcke är ett gåsduntäcke som är framställt i 90 % dun tillsammans med 10 % små fjädrar. Resultatet blir ett utomordentligt behagligt täcke till ett rimligt pris som gör varje tupplur och sömnupplevelse lika skön som den förra. Som om detta inte vore nog är täcket dessutom tillverkat i vittryckt bomullstyg som är 100 % OEKO-TEX certifierat.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Det kan ofta leda till obehag eller mardrömmar om du använder dig av ett täcke eller filt som inte är duktig på att leda bort överflödig värme och reglera temperaturen väl. Lyckligtvis nog är DUX Excellent Täcke riktigt duktigt på både ock.

Du väljer själv om du vill beställa Medium/Sval varianten eller Varm varianten beroende på hur varm du brukar bli under natten – och glöm inte att det också finns två olika storlekar så att du får ett täcke som passar din säng perfekt.

Storlekar

DUX Excellent Täcke är tillgängligt i följande storlekar:

150 x 210
220 x 220


Duntäcke Sval

  • Bekvämt duntäcke med en naturlig förmåga att andas

Duntäcke Sval

 

 

.Duntäcke Sval är ett härligt och bekvämt täcke från varumärket Sverigesängen som har en fyllnadsvikt på 320 gram. Täcket är tillverkat av 100 % bomull och bjuder på den optimala temperaturen både under vår, sommar, höst och vinter. Duntäcke Sval kan redan idag beställas hos Sängjätten där man kan få storlek 150 x 210 för 1 299 kronor.

Om man även är på jakt efter ett komplett sängpaket som duntäcket Sval kan användas till är det värt att veta hur Sängjätten har en 100 dagars provperiod på deras sängar. Man testar på sin favoritsäng i upp till 10 dagar, och om man ångrar köpet får man alla pengarna tillbaka. Glöm heller inte Sängjättens avgiftsfria och räntefria betalningar.

Täcket och dess struktur
Duntäcke Sval är tillverkat i 100 % bomull där fyllningen består av 50 % dun samt 50 % fjädrar. För att hålla täcket i bästa möjliga skick rekommenderas det att täcket med jämna mellanrum tvättas i 60 grader samt att det ibland vädras. Under tvätten bör endast en tredjedel av den normala mängden tvättmedel dras nytta av. Täcket kan därtill torktumlas om det behövs.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Att välja ett duntäcke kan i längden bli mer gynnsamt än att satsa på exempelvis ett syntettäcke, men varför är det så? Jo, täcken såsom duntäcke Sval har en naturlig förmåga att andas, och resultatet blir att man får den optimala temperaturen under hela nattens gång. Som om detta inte vore nog är duntäcken dessutom utomordentligt mjuka och bekväma för att kunna erbjuda en god natts sömn alla dagar i veckan.

Storlekar

Duntäcke Sval är tillgängligt i följande storlek:

150 x 210

Duntäcke Elegans Sval

  •  Hög komfort och optimal andningsförmåga

Duntäcke Elegans Sval

Duntäcke Elegans Sval är ett bekvämt och ventilerande täcke från varumärket Sköön som passar in i de flesta sovrummen. Dess storlek på 150 x 210 ser till så att det går att använda täcket till antingen en enkelsäng eller dubbelsäng beroende på hur bred ens säng är. Beställ duntäcket Elegans Sval hos Sängjätten redan idag för 1 495 kronor och få hög kvalitet samt optimal komfort.

När man redan är i farten med att köpa ett täcke kanske man även vill kika på sängar hos Sängjätten. De har en testperiod på 100 dagar så att man får lov att prova på sängen ett tag innan man bestämmer sig. Med räntefria och avgiftsfria betalningar ovanpå detta kan köpet bli en riktig succé.

Täcket och dess struktur
Duntäcke Elegans Sval är tillverkat av 100 % bomull, och på insidan finner man 70 % europeiskt dun samt 30 % fjädrar. Om det är ett skönt täcke med optimal andningsförmåga som man letar efter kan man knappast hitta ett bättre alternativ än just duntäcket Elegans Sval.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Den stora fördelen med att välja just ett duntäcke är andningsförmågan som säkerställer att man får den rätta temperaturen i sängen. Den här sortens täcke är duktig på att föra bort fukt och kan därför komma väl tillhands för de som ofta svettas. Det är dessutom väl värt att leta efter ett täcke som har hög bärighet och därför känns mjukare än många andra täcken. Med ett högkvalitativt duntäcke kan det inte gå fel, och hos Sängjätten kan man beställa både duntäcket Elegans Sval samt ett helt sängpaket om man så föredrar.

Storlekar

Duntäcke Elegans Sval är tillgängligt i följande storlek:

150 x 210

”Klods Hans” – bra allround-täcke med köldbryggor

klodshans dundyne

– Märke: Ringsted Dun
– Bärighet: 11
– Utformning: Små boxkassetter med köldbryggor
– Fyllning: 90% förstklassiga myskandsdun från Europa
– Fyllningsvikt: 650 gram i standardmodellen
– Tyg: 100% vitt bomullscambric med Special Soft finish
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och kan torktumlas eller hängtorkas
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220, 200 x 200, 200 x 220, 240 x 220

Klods Hans är det danska namnet på Dummerjöns i H.C. Andersens saga med samma namn. Om du känner till sagan om Dummerjöns vet du att han fick ut mycket av det lilla han hade, och därför är namnet Klods Hans perfekt för det här täcket. Priset befinner sig nämligen i den lägre änden av prisskalan men du får mycket för pengarna: En bra bärighet på 11, fyllning av myskandsdun och inte minst en speciell sömnad av boxkassetterna. De är nämligen sydda med köldbryggor som bidrar till en bättre fördelning av värmen och isoleringen. Tyget utmärker sig med sin extra mjuka finish men är fortfarande så tätvävt att kvalster inte tar sig in i täcket.

Med sina 600 gram är täcket ungefär genomsnittligt för duntäcken och ger en viss tyngd som gör att många sover bättre. Dessutom är fyllning och tyg certifierade enligt både Downafresh och Oeko-Tex, vilket ger dig ett bra skydd mot allergiframkallande ämnen som kan vara ett problem med billiga täcken från öst.

Med Klods Hans får du också många valmöjligheter vad gäller både storlek och isoleringsgrad. Oavsett om du behöver ett standardtäcke, ett extra långt täcke eller om du föredrar att sova med din partner under ett bekvämt dubbeltäcke finns det många alternativ.


”Svinedrengen” – tungt täcke med bomullssatin

dundyne kaldet svinedrengen

– Märke: Ringsted Dun
– Bärighet: 11
– Utformning: Små boxkassetter
– Fyllning: 90% förstklassiga myskandsdun från Europa
– Fyllningsvikt: 700 gram i standardmodellen
– Tyg: 100% vit bomullssatin med Special Soft finish
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och kan torktumlas eller hängtorkas
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220, 200 x 200, 200 x 220 och 240 x 220

Om du tillhör dem som sover bäst med ett lite tyngre täcke är ”Svinedrengen” från Ringsted Dun ett bra alternativ. Med en fyllningsvikt på 700 gram i standardmodellen är det relativt tungt, vilket många upplever som nästan terapeutiskt. Huruvida täcket lever upp till produktnamnet kan dock diskuteras, då det i övrigt är ett läckert täcke med tyg av satin som dessutom har en Special Soft Finish.

Modellen har många fördelar, bland annat en oöverträffad flexibilitet vad gäller varianter. Det finns en som passar dig oavsett om du brukar blir varm och “smälta” i sängen eller om du istället lätt börjar frysa. Svinedrengen finns i en sval, mellan och varm modell, och utbudet av storlekar täcker också alla behov med extra längd, dubbelstorlekar och även XL-dubbelstorlekar.

Priset för Svinedrengen är mycket måttligt men specifikationerna är fortfarande bra på alla punkter. Modellen tål både maskintvätt, torktumling och hängtorkning eftersom relativt små boxkassetter håller fyllningen säkert på plats. Täcket har alla vanliga kvalitetsmärkningar som NOMITE, Downafresh och Oeko-Tex, och därmed är du säkrad en perfekt sömn utan kvalster eller allergener i varken tyget eller fyllningen.


”MIND” – bra dansktillverkat helårstäcke
Mind dundyne

– Märke: by Bättre Nätter
– Bärighet: 10
– Utformning: Stora boxkassetter
– Fyllning: 90% myskandsdun
– Fyllningsvikt: 600 gram i standardmodellen
– Tyg: 100% vitt bomullscambric
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och torktumling
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220 och 200 x 220

Täcket MIND tillverkas av Bättre Nätter, som har specialiserat sig på att optimera danskarnas nattsömn. En bra och hälsosam sömn är helt avgörande för ett bra liv och med MIND-täcket kommer du en bit på vägen. Priset är överkomligt och för det får du ändå ett dansktillverkat kvalitetstäcke med myskandsdun och en lämplig bärighet på 10.

Modellen finns i standardstorlek, med extra längd och som dubbeltäcke samt  som sommar-, vinter- och helårstäcke. Med en fyllningsvikt på 600 gram i standardmodellen har täcket en genomsnittlig vikt så du får inga obehagliga överraskningar på den fronten.

Om du är allergiker är det värt att notera att MIND-modellen har erhållit den eftertraktade NOMITE-märkningen, vilket innebär att kvalster inte kan ta sig igenom tyget och bosätta sig i fyllningen.Täcket är även märkt med Downafresh och Oeko-Tex, så du är skyddad mot allergener och giftiga ämnen i såväl tyg som fyllning.


”Nattergalen” – när bara det bästa är bra nog

nattergalen dundyne

– Märke: Ringsted Dun
– Bärighet: 12
– Utformning: Små boxkassetter
– Fyllning: 100% gåsdun från Europa
– Fyllningsvikt: 550 gram i standardmodellen
– Tyg: Krämfärgat mönstrat silke
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt
– Varianter: Finns bara i medelvarm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200 och 140 x 220

Om priset inte är en avgörande faktor kan du titta närmare på toppmodellen från Ringsted Dun som är en av de bästa på marknaden för närvarande. Den har fått namnet “Nattergalen”, som är det danska namnet på H. C. Andersens saga Näktergalen, och budskapet som namnet förmedlar är detsamma som sagan: Inget slår den äkta varan. Fyllningen består av 100 % förstklassiga gåsdun från Europa med en luftighet på 350/400 cm3 per gram, insydda i små boxkassetter.

Ett täcke med en fyllning av 100 % europeiska gåsdun överträffas bara av äkta ejderdunstäcken. Med täcket Nattergalen får du alltså maximal lyx för ett, i sammanhanget, mycket rimligt pris. Den lyxiga insidan kompletteras på bästa sätt med ett läckert hölje i mjukt silke som gör att täcket lägger sig bekvämt om kroppen. Modellen finns bara i en medelvarm modell, men eftersom de flesta föredrar den versionen passar den troligtvis även dig.

Förutom den extraordinära fyllningen och den unika finishen erbjuder Nattergalen givetvis alla fördelar som Ringsted Duns täcken brukar komma med. Täcket har bland annat en resistens mot kvalster, en ren fyllning som man kan spåra ursprunget av samt den eftertraktade Oeko-Tex-märkningen som garanterar att både tillverkning och täcke är fria från skadliga kemikalier.


”Advance” – kvalitetstäcke med avancerad aktiv kylning

advance dundyner

– Märke: Temprakon
– Bärighet: 10
– Utformning: Stora boxkassetter
– Fyllning: 90 % europeiska anddun
– Fyllningsvikt: 400 gram i standardmodellen
– Tyg: 100 % vitt bomullscambric med Fresh-behandling
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1, Downpass Feathers, Certified Space Technology
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och kan torktumlas eller hängtorkas
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220, 200 x 220 och 240 x 220

Som namnet antyder är “Advance”-täcket från Temprakon något mer avancerat än genomsnittet. Man har nämligen använt rymdteknik i utformningen, vilket har resulterat i att NASA har gett täcket märkningen “Certified Space Technology”. Detta innebär i praktiken att täcket har en speciell kylande effekt på en sida som ger dig en bättre sömn. Priset avskräcker inte, och du har med denna modell möjligheten att ta in framtiden i sovrummet.

Tänk på att vikten på standardmodellen bara är 400 gram, vilket innebär att det är ett mycket lätt täcke. Vissa kommer att älska det medan andra kanske föredrar en tyngre modell, preferenserna på den fronten är mycket individuella. Täcket kommer i en sval, mellan och varm version.
Trots den avancerade tekniken behöver man inte ta någon särskild hänsyn till täcket. Det tål både maskintvätt, torktumling och hängtorkning och kan hanteras normalt. Täcket kommer i standardstorlek, med extra längd, som dubbeltäcke och XL-dubbeltäcke.

Precis som andra täcken i samma prisklass har Advance alla vanliga certifieringar och är dessutom märkt med Downpass Feathers. Detta gör det möjligt att spåra exakt var fyllningen kommer ifrån och hur den har behandlats.


”Hyrdinden” – lyxtäcke med bodyshape-kassetter

hyrdinden_og_skorstensfejeren_dundyne

– Märke: Ringsted Dun
– Bärighet: 11
– Utformning: Små bodyshape-sydda boxkassetter
– Fyllning: 90 % europeiska myskandsdun (mittkassetter med 9% ejderdun och 91% myskandsdun)
– Fyllningsvikt: 390 gram i standardmodellen
– Tyg: 100 % egyptisk bomullsfintbatist med Super Soft finish
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och kan torktumlas eller hängtorkas
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200 och 140 x 220

“Hyrdinden” är danska för herdinnan och kommer från H. C. Andersens saga “Herdinnan och sotaren”. Namnet leder tankarna till lätthet och elegans, vilket är precis vad det här täcket från Ringsted Dun har att erbjuda. Med en standardvikt på bara 390 gram är den här modellen definitivt en lättviktare. Observera även att kassetterna är sydda i en så kallad “bodyshape”, vilket gör att täcket lägger sig tillrätta runt kroppen på ett speciellt sätt.

Även tyget är lite utöver det vanliga, Hyrdinden är gjord av egyptisk bomullsfintbatist med Super Soft finish. På grund av de speciella funktionerna finns modellen inte som dubbeltäcke, men du får även mest ut av bodyshape-funktionen om du använder täcket ensam. Du kan även njuta av det lyxiga inslaget av ejderdun i mittenkassetterna, vilket är ovanligt i täcken i denna prisklass.

Standardversionen är redan ultralätt, men du kan få ett ännu lättare täcke om du väljer den svala varianten för användning under sommaren. Modellen finns även i en extra varm version om du hellre vill ha det. Samtliga varianter av det här täcket är märkta med både Downafresh och Oeko-tex, vilket är en bra garanti mot allergiframkallande ämnen. Modellen är även märkt med NOMITE, vilket innebär att kvalster inte kan tränga igenom tyget och bosätta sig i fyllningen i täcket.


”BALANCE” – bra helårstäcke med 100% myskandsdun

balance dundyne

– Märke: by BN
– Bärighet: 11
– Utformning: Stora boxkassetter
– Fyllning: 100 % myskandsdun
– Fyllningsvikt: 600 gram i standardmodellen
– Tyg: 100 % vitt bomullscambric
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och hängtorkning
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220 och 200 x 220

Täcket “BALANCE” befinner sig i den dyra änden av prisskalan och har inte snålat med något. Fyllningen består av 100 % myskandsdun och täcket har en bra bärighet på 11 som ger dig ett bra och fylligt täcke i många år framöver. Modellen tillverkas i Danmark av företaget Bättre Nätter, som har specialiserat sig på att förbättra danskarnas nattsömn, och även du kommer att få en bättre sömn med BALANCE.

Tyget, vit bomullscambric, är standard, men såväl tyg som fyllning är certifierade på alla tänkbara fronter. NOMITE-märkningen berättar till exempel att kvalster inte kan ta sig igenom tyget och slå sig ner i fyllningen, och materialen är även märkta med Oeko-tex och Downafresh. Detta ger en garanti för att produktionen är hållbar och att varken tyg eller fyllning innehåller potentiellt hälsofarliga kemikalierester från tillverkningsprocessen.

Även om materialen är kemikaliefria och kvalster hålls ute måste täcket tvättas ibland. BALANCE tål 60 graders maskintvätt och ska sedan bara hängtorkas, alltså är tvätten inget problem med denna modell. Täcket finns i standardstorlek, med extra längd och som dubbeltäcke. Det går även att välja mellan olika tjocklekar för att optimera sin sömn, oavsett om du är “varm” eller “kall”.


”Snedronningen” – lyxtäcke med extra hög bärighet

snedronningen dundyner

– Märke: Ringsted Dun
– Bärighet: 13
– Utformning: Små boxkassetter
– Fyllning: 100 % förstklassiga gåsdun från Europa
– Fyllningsvikt: 500 gram i standardmodellen
– Tyg: 100 % egyptisk bomullsfintbatist med Super Soft finish
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och kan torktumlas eller hängtorkas.
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220, 200 x 220 och 240 x 220

Om du är beredd att lägga lite extra på täcket är “Snedronningen” från danska Ringsted Dun kanske det bästa alternativet i prisklassen. Täcket är en aning dyrare än genomsnittet men du får mycket för den extra kostnaden. Bärigheten på 13 säger mycket om kvaliteten, det blir helt enkelt inte bättre. I praktiken innebär det att Snedronningen är ett luftigt och varmt täcke som kommer att hålla i många år framöver.

Observera även att fyllningen består av 100 % gåsdun, vilket gör täcket lite lättare än genomsnittet med en fyllningsvikt på 500 gram i standardmodellen. Tyget, 100 % egyptisk bomullsfintbatist med Super Soft finish, har också det där lilla extra och ger en nära nog optimal sömnkomfort.

Det dansktillverkade täcket har naturligtvis alla vanliga certifieringar som NOMITE, Oeko-Tex och Downafresh. Utbudet av varianter är också i toppklass: Modellen finns som sval, mellan och varm och det finns en mängd olika dimensioner att välja mellan, oavsett om du vill ha ett täcke för dig själv eller dela det med din partner.


”HEAVEN” – läckert helårstäcke med hög bärighet

heaven dundyne by bn

– Märke: by Bättre Nätter
– Bärighet: 12
– Utformning: Stora boxkassetter
– Fyllning: 100 % gåsdun
– Fyllningsvikt: 600 gram i standardmodellen
– Tyg: 100 % vitt bomullscambric
– Certifikat: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klass 1
– Tvätt: Tål 60 graders maskintvätt och hängtorkning
– Varianter: Finns i sval, mellan och varm utformning
– Storlekar: Finns i 140 x 200, 140 x 220 och 200 x 220

Namnet “HEAVEN” beskriver detta täcke från Bättre Nätter mycket väl, och med tanke på att du får en “himmelsk” sömn med 100 % gåsdun är priset mycket rimligt. Täcket har en bärighet på 12 som är högre än genomsnittet, även för dansktillverkade kvalitetstäcken. Detta innebär i praktiken att täcket håller formen utan att “kollapsa” och tappa isoleringen, även efter år av användning.

Företaget som tillverkar täcket, Bättre Nätter, har satt upp som mål att förbättra danskarnas nattsömn. De jobbar mot målet med både sängar och madrasser, men ett bra täcke hör också till de viktigaste komponenterna för en optimal sömn. HEAVEN är här ett mycket bra alternativ som kommer i många olika varianter, både vad gäller storlek och isoleringsgrad.

Med det här täcket får du inga otrevliga överraskningar. Med en fyllningsvikt på 600 gram motsvarar täcket förmodligen vad du är van vid och tyget, 100 % bomullscambric, är också traditionellt. Kvaliteten är på topp, vilket de många certifieringarna talar för. Till  exempel är täcket märkt med både Oeko-Tex och Downafresh och tyget är NOMITE-märkt, vilket gör det besvärligt för kvalster att leva i täcket.


Vad är ett duntäcke?

Till skillnad från ett täcke som har en fyllning av syntetiska material har ett duntäcke naturfyllning, närmare bestämt dun och små fjädrar från fåglar. Dun och fjädrar har, hos de flesta fåglar, genom evolutionen utvecklat perfekta isolerande egenskaper. Naturdun är bara ett av många exempel på att mänskligheten inte kan överträffa naturen även om vi har långt framskriden teknik och vetenskap.

Helst ska fyllningen i duntäcken bestå uteslutande av de mycket lätta innerdunen, men i regel ingår även en andel ytterdun och mindre fjädrar som också är mycket smidiga. Problemet är att det inte finns någon fastställd definition av när dun övergår i fjädrar eftersom övergången sker mycket gradvis på själva fågeln.

Avsaknaden av en exakt definition ger en viss tolkningsmarginal när det kommer till vad fyllningen består av. Därför är ett köp av ett duntäcke i mångt och mycket en fråga om förtroende. En tillverkare kan till exempel skriva att fyllningen består till 100% av dun även om den i själva verket består helt av små fjädrar på gränsen till att vara dun. Ett täcke med 90% dun kan däremot bestå av 90% perfekta dun och 10% små fjädrar i gränsområdet. I det exemplet kommer det sistnämnda täcket vara att föredra även om specifikationerna verkar sämre.

I den här artikeln har vi tillsammans med Bättre Nätter gått igenom ett antal duntäcken som hör till marknadens bästa. Vi har lagt stor vikt vid att hitta dansktillverkade duntäcken för att du ska kunna vara helt säker på att ditt duntäcke är av högsta kvalitet.

I praktiken bör du alltså inte lägga allt för mycket fokus på om tillverkaren anger ett duninnehåll på 90 eller 100%, denna siffra kan i bästa fall ses som vägledande. Satsa istället på en respekterad tillverkare.

I detta avseende kan du med fördel köpa duntäcken som är tillverkade i Danmark. Där är det bra ordning på kvalitetssäkring och -märkning, och de värsta exemplaren av felaktigt specificerade täcken, som ofta är misstänkt billiga, kommer i regel från Fjärran Östern.


Vad innebär bärighet?

Även om det är omöjligt för dig som konsument att att avgöra fyllningens natur, finns det en riktlinje som kan ge dig en fingervisning. De flesta duntäcken är nämligen märkta med en så kallad “bärighet”, som bland annat är en indikation på hur bra täcket rätas ut igen efter att man tryckt ihop det. Bärigheten anges med en siffra från 2 till 13, där 13 är absolut bäst. En optimal bärighet kan i stort sett bara uppnås med 100 % dun av högsta kvalitet. Så fort andelen fjädrar stiger minskar bärigheten.

Bärigheten säger även något om täckets isoleringsgrad. Självklart isolerar ett täcke som är kollapsat och platt sämre än ett tjockt och spänstigt täcke. Med tiden slits täcket och tappar en del av sin spänst, men i regel kan du räkna med att en högre bärighet ger täcket en längre livslängd.

När du väljer duntäcke är det givetvis flera faktorer du ska tänka på, men bärigheten är kanske den viktigaste av alla. Välj den högsta möjliga bärigheten inom ramen för din budget, men nöj dig inte med en bärighet under 10. Då kan du emellertid hitta täcken med en bärighet på 12-13 utan att det behöver bli markant dyrare.


Det är skillnad på dun och dun

Dun från olika fågelarter skiljer mycket i kvalitet och det har visat sig att andfåglar i allmänhet är bäst. Myskandsdun och gåsdun är de som används mest men det ultimata dunet kommer från ejdern. Denna fågelart föds dock inte upp kommersiellt och dunen måste därför samlas in manuellt från fåglarnas reden. Föga förvånande är denna fyllning otroligt dyr.

dun

Det spelar även stor roll var i världen andfåglarna lever. Det har visat sig att de fåglar som lever i områden med mycket varierande klimat, till exempel det nordiska eller europeiska, ger betydligt bättre dun. Oavsett om det är varmt eller kallt ska dunen kunna ge fågeln en optimal isolering. Det är då logiskt att dessa dun även fungerar bäst som fyllning i täcken, eftersom täcket också ska kunna värma och kyla beroende på klimatet i sovrummet.

En annan detalj som talar för att välja dun med europeiskt ursprung är att kvaliteten på dunen ökar med fågelns ålder. Ju äldre fågeln är när den slaktas, desto bättre kvalitet är det på dunen. I Europa har vi de strängaste reglerna för djurhållning, vilket i praktiken innebär att fåglarna har ett bättre och längre liv jämfört med exempelvis Fjärran Östern, där djurens välbefinnande inte är lika viktigt.

I vilket fall som helst kommer dunen alltid från uppfödda änder som har slaktats för köttproduktion. Dunen är alltså bara en restprodukt som på detta vis kan utnyttjas på ett optimalt sätt. Du behöver därmed inte oroa dig för att ditt val av duntäcke har konsekvenser för djuren, och om du väljer ett täcke med europeiska dun bidrar du samtidigt att främja en bättre djurhållning samtidigt som du får ett täcke av högre kvalitet.

Du kan läsa mycket mer i den här spännande artikeln på den danska bloggen “Sover du godt?” där det även finns svar på en mängd frågor om duntäcken i kommentarerna.


Duntäcken vs. andra typer av täcken

Det finns idag alternativ till duntäcken med en syntetisk fyllning, ofta en typ av fiber, och lite bättre syntettäcken kan vara fyllda med mikrofiber. Gemensamt för syntettäcken är att de vanligtvis är billigare än “riktiga” täcken. Syntettäcken är vanligtvis även mer robusta och tål en hårdare tvätt och hantering. De konstgjorda fibrerna skadas heller inte av att vara fuktiga under en längre tid, vilket är en fördel om täckena till exempel ska övervintra i en ouppvärmd sommarstuga.

Nackdelen med syntetiska material är att de helt enkelt inte ventilerar lika bra som naturmaterial. Om kroppen inte kan andas optimalt medför det en större risk för svettningar under natten som i sin tur försämrar sömnkomforten och ökar behovet av vädring. Ett syntettäcke måste dessutom läggas åt sidan på morgonen för att även madrassen ska kunna vädras och fukt från natten avdunsta.

Den sämre ventilationen i ett syntettäcke kan göra att det känns varmare än ett traditionellt duntäcke, vilket kan låta frestande om du brukar frysa om natten. Då är dock ett lite tjockare duntäcke ett bättre val eftersom det håller värmen bättre. För att uppnå en optimal sömnkomfort måste kroppen få lov att sänka temperaturen något, vilket sker lättast med ett duntäcke.

forskellige typer dynerFörut valde man ofta syntettäcken på grund av allergier. Idag behöver man dock inte tänka på det eftersom moderna duntäcken vanligtvis är allergivänliga. Köp till exempel täcken med en NOMITE-märkning som bekämpar kvalster, vilka förmodligen är det största problemet för allergiker. Om du lider av hudallergi, eller vill undvika att utveckla en, kan du också titta efter Oeko-Tex-märkningen som är en garanti för att det inte finns några skadliga eller allergiframkallande restprodukter i tyget eller fyllningen. Lägg till en Downafresh-märkning så är du bland annat garanterad att dun och fjädrar har gått igenom en optimal rengöring och värmebehandling.

Du kan även läsa detta frågesvar hos danska Sundhedsplejersken.dk där det finns lite mer info om för- och nackdelar med de olika typerna av fyllning.


Så underhåller du ditt duntäcke

Det råder ingen tvekan om att många är rädda för att tvätta ett täcke med naturdun, men det behöver man inte vara. Duntäcken är vanligtvis tänkta att tvättas i maskin och om du följer tvättråden löper processen smidigt. Naturdun är dock ett känsligt material och därför bör du komma ihåg ett par viktiga detaljer. Först och främst ska du använda ett enzymfritt tvättmedel eftersom enzymer kan förstöra dunens goda egenskaper. Använd till exempel ett tvättmedel som är gjort för ull och kör täcket i tvättmaskinens program för skontvätt.

Det är också viktigt att dunen torkas ordentligt efter tvätten. De flesta använder torktumlaren, där man bör räkna med flera timmars torktid. Ett smart trick är att väga täcket före det tvättas och igen efter slutförd torkning. Om täcket väger lika mycket eller mindre kan du vara säker på att det är helt torrt. Väger det däremot mer än tidigare finns det fukt kvar, och täcket måste torkas längre. Om vädret tillåter är torkning på tvättlina ett bra alternativ. Kom bara ihåg att starkt solljus kan bidra till att bryta ner tyget och därmed förkorta täckets livslängd på lång sikt.

De flesta duntäcken är sydda med så kallade boxkassetter som hjälper till att hålla fyllningen på plats och jämnt fördelad, men det är ändå klokt att vidta förebyggande åtgärder för att fyllningen inte ska klumpa ihop sig. En sådan åtgärd kan till exempel vara att sätta två eller tre tennisbollar i torktumlaren med täcket. Bollarna “masserar” då täcket och hjälper till att fördela fyllningen jämnt. Man kan även uppnå en liknande effekt genom att hängtorka täcket utomhus när det blåser så att vinden ruskar i täcket under torkningen.

Helst ska man tvätta sitt täcke två till fyra gånger om året. Om man tvättar det för sällan samlas smuts, kvalster och annat otyg i täcket. Tvättprocessen bidrar även till att bibehålla täckets spänst, bärighet och fördelning av fyllning. Regelbundna tvättar ger dig alltså ett bättre och mer hälsosamt täcke. Å andra sidan är det också oundvikligt att tvätten sliter på bland annat tyg och sömmar, så man ska heller inte tvätta för ofta. Kom ihåg att alltid tvätta vid 60 grader. Den höga temperaturen dödar allt otyg och eventuellt mögel, och efterlämnar ett helt fräscht och hälsosamt täcke.

Om du vill läsa mer om tvätt och underhåll av duntäcken finns det utmärkta guider hos bland annat hos danska Jysk.dk och Drømmeland.dk.


Så får du den bästa sömnen

Vi sover i genomsnitt en tredjedel av våra liv, och det finns goda skäl till det. Sömnen återställer och förnyar, och utan sömn blir vi både fysiskt och psykiskt sjuka. Det finns många faktorer som bidrar till sömnkvaliteten och naturligtvis är både madrassen och kudden viktiga. Med ett bra duntäcke är du dock på god väg att förbättra din sömn avsevärt.

Täckets storlek är en viktig faktor och allt för många sover med ett för litet täcke. Det kan leda till drag och kyla som i värsta fall kan bidra till exempelvis led- och ryggproblem. Du kan läsa mer om detta i den här intressanta artikeln från danska Sundhedsguiden.dk, som även ger flera bra tips på hur du kan förbättra din sömn.

Idag kan de flesta duntäcken köpas med både extra längd och bredd. Naturligtvis stiger priset något med storleken på täcket, på grund av de dyra dunen, men det är ett billigt pris för en bättre hälsa. Tänk på att ett kvalitetstäcke håller i många år och att du använder det flera timmar varje dag.

Vikten på täcket är en annan faktor som kan inverka på din sömnkomfort. Det är väldigt individuellt om man föredrar ett lätt eller lite tyngre täcke, men ny forskning tyder på att vissa kan hjälpas av ett extra tungt täcke. Du kan läsa mer om fenomenet i den här artikeln hos danska Videnskab.dk.

Ett modernt duntäcke väger inte i närheten så mycket som gammaldags täcken, som vanligtvis hade ett större innehåll av lite tyngre fjädrar. Täckena i den här artikeln väger i genomsnitt bara 5-600 gram, vilket kommer vara optimalt de flesta.

Det finns ett otal faktorer som påverkar sömnkvaliteten men vi har inte tillräckligt med utrymme i den här artikeln för att täcka ämnet helt. Om du lider av dålig sömn bör du undersöka saken närmare, och du kan börja med att läsa artikeln från danska Sundhedsguiden.dk som vi länkade till tidigare.

Några faktorer ska vi dock nämna kortfattat här: Ny forskning visar att höga temperaturer och ljus har en tydlig negativ inverkan på sömnkvaliteten. Det ska vara helt mörkt i sovrummet och även en standby-lampa på en elektronisk apparat kan störa.

Det ska även vara relativt kallt i rummet, gärna 16-18 grader. Det låter säkerligen avskräckande för vissa, men med ett bra och välventilerat täcke är det inga problem. Här får kroppen möjlighet att själv anpassa sin temperatur, som gärna ska vara en aning längre under sömnen.

Om du följer dessa råd är du på god väg att få en bättre sömn. Nu fattas bara ett ordentligt täcke och det har du fått många bra förslag på i den här artikeln. Tillsammans med en bra säng och madrass har du alla förutsättningar för att få en bra och återhämtande nattsömn.


FAQ – Vanliga frågor

😄 Vad är ett duntäcke?

Ett duntäcke är, till skillnad från syntettäcken, fyllt med naturmaterial. Duntäcken är närmare bestämt fyllda med dun och småfjädrar från fåglar. Anledningen till att man använder naturfyllning är att dun har en enastående förmåga att isolera samtidigt som de är både lätta och mjuka.

🤔 Vad innebär bärigheten hos ett täcke?

Bärighet är ett uttryck som anger hur bra täcket är på att räta ut sig igen efter att det har varit hoptryckt. Skalan för bärighet går från 2 till 13, och för att uppnå högsta betyg måste täcket nästan bestå av 100 % högkvalitativa dun. Eftersom att ett spänstigt täcke isolerar bättre än ett platt och hoptryckt täcke visar bärigheten även hur bra täcket isolerar.

🧐 Hur ofta ska man tvätta sitt täcke?

Rekommendationen är att tvätta täcket två till fyra gånger per år. Om täcket tvättas för sällan kommer det att samlas både smuts, kvalster och annat otyg i det. När du tvättar täcket säkerställer du samtidigt att det bibehåller en bra spänst, bärighet och fördelning av fyllningen.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta