Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Bästa duntäcke → Guide till de bästa duntäckena

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD mars 27, 2024.

Bästa duntäcke → Guide till de bästa duntäckena

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Det finns täcken för alla budgetar – från syntettäcken för under hundralappen, till lyxiga ejderdunstäcken för över 20 000 kronor. Det finns även täcken av olika kvalitet, och därför lönar det sig att lägga lite tid på att undersöka budget, behov och tillgängliga alternativ innan man beslutar sig för en viss produkt. Det är där du får användning för den här guiden; det är nämligen en genväg där vi gjort det mesta av förarbetet åt dig.

Vi börjar med att presenterar varje täcke och dess specifikationer, följt av en omfattande guide som förklarar tekniska termer samt går igenom de olika typerna av dun och deras för- och nackdelar. Vi gå även igenom hur du underhåller ditt täcke på bästa sätt och hur du uppnår en optimal nattsömn.

Slutligen går vi in på sömnens betydelse för hälsan och förser dig med viktiga tips och råd för hur du kan uppnå en bättre nattsömn.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av duntäckena i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

Tidigare ändringar:

26. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Duntäcke Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda duntäckena

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Engmo Dun Cecilia - duntäcke med hög isoleringsförmåga

Bra alternativ för hela året

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Engmo Dun Cecilia:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Temperaturreglerande egenskaper
 • OEKO-TEX-certifierade material med Standard 100+
 • Allergitestat och utan skadliga kemikalier

Konsumentmagasinets omdöme

Engmo Dun Cecilia är ett mångsidigt täcke för dig som söker ultimat komfort under alla årstider. Dess exceptionella temperaturreglerande egenskaper gör att det anpassar sig efter din kroppstemperatur, vilket garanterar en behaglig sömnupplevelse oavsett väder. OEKO-TEX-certifieringen med Standard 100+ och de allergitestade materialen bevisar ytterligare om dess engagemang för kvalitet och säkerhet, vilket garanterar en hälsosam och miljövänlig sovmiljö fri från skadliga kemikalier.

Även om lufttorkning av Engmo Dun Cecilia kan ta sex till åtta timmar, anser vi att man kan bortse från denna mindre olägenhet med tanke på täckets många fördelar. Korrekt skötsel och underhåll kommer inte bara att förlänga livslängden på detta täcke, utan även förbättra dess prestanda.

Fördelar

 • Anpassar sig efter användarens kroppstemperatur
 • Tio års garanti
 • Mjuk och tät kvalitet
 • Yttertyg av 100 % bomullskambrik
 • Kan användas för spädbarn

Nackdelar

 • Tar cirka sex till åtta timmar att lufftorka

Engmo Dun Cecilia är ett allergivänligt duntäcke för alla årstider. Det är perfekt för dig som vill ha ett täcke som svalkar behagligt under sommarnätter, men som samtidigt håller dig varm på vintern.

Engmo Dun Cecilia är OEKO-TEX-certifierat med standard 100+, vilket garanterar att produkten är fri från skadliga kemikalier. Det har även en Nomite-allergicertifiering vilket innebär att tyget har en hög densitet så att kvalster inte kan ta sig in. Kort sagt är detta duntäcke är ett säkert val för allergiker eller känsliga sovare.

Mer om Engmo Dun Cecilia

Specifikationer

 • Material: Bomull cambric
 • Fyllning: Dun, fjädrar
 • Storlek: 150x210 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: ?
 • certifieringar: Downafresh, Oeko-tex certifierad

Hög slitstyrka
Engmo Dun Cecilia har tio års garanti på dun och fjädrar, vilket garanterar att du kommer att hålla dig behagligt varm och bekväm under många nätter framöver. Det är fyllt med 90 % dun och garanterar en lång livslängd och ytterst lite slitage tack vare yttertyget av högkvalitativ bomullskambrik. Duntäckets andningsförmåga säkerställer ett optimalt luftflöde under natten, så att du kan vakna och känna dig utvilad varje morgon.

Dun som naturmaterial är dessutom bra på att reglera kroppstemperaturen för en perfekt varm känsla hela natten. Täcket har fått högsta betyg för sin hållbarhet, vilket även innebär att dess isoleringsförmåga är utmärkt. Duntäcket levereras med en praktisk tygpåse för enkel förvaring.

Bedömning
Med sin mjuka och lätta kvalitet bidrar Engmo Dun Cecilia till många avkopplande nätter, och eftersom det tillverkats i naturmaterial kan det även användas för spädbarn. Den enda märkbara nackdelen med detta duntäcke är att det kan vara tidskrävande att torka utan torktumlare. Bortsett från det, är det ett slitstarkt och högkvalitativt duntäcke som är utformat för att ge dig högsta möjliga komfort under natten.

Engmo Dun Astrid - duntäcke med fantastisk andningsförmåga

Bra alternativ för allergiker

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Engmo Dun Astrid:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Optimalt luftflöde i ett mjukt, tätt tyg
 • Nomite-allergicertifierade material
 • Hög trådtäthet

Konsumentmagasinets omdöme

Engmo Dun Astrid är utformat för att ge optimalt luftflöde, vilket skapar en välventilerad sömn som effektivt eliminerar risken för överhettning. Dess allergivänliga material passar särskilt de med känslig hud eller för allergiker då de främjar en hälsosam och irritationsfri sovmiljö. Täckets mjuka tyg i kombination med en hög trådtäthet bidrar till dess lyxiga känsla samtidigt som det får en optimal hållbarhet.

Även om det kan vara otympligt att behöva torka täcket i en torktumlare – inte minst för de som inte har en torktumlare – är detta ett vanligt krav för duntäcken. Lufttorkning kan nämligen lämna fuktrester, vilket kan orsaka en odör när det ska användas igen.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Mjuk tygkvalitet
 • Produktion i material som andas
 • Levereras med en praktisk förvaringspåse
 • Utmärkt slitstyrka

Nackdelar

 • Kräver torktumlare vid torkning

Den främsta fördelen hos duntäcket Engmo Dun Astrid är att det är tillverkat av 100 % europeiskt gåsdun, vilket bidrar till en mycket högkvalitativ standard. Det är perfekt för dig som vill ha ett duntäcke med utmärkt andningsförmåga för en optimal temperatur året runt.

Specifikationer

 • Material: Bomull
 • Fyllning: Dun
 • Storlek: 150x210 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: ?
 • certifieringar: Downafresh, Oeko-tex certifierad

Optimalt luftflöde
Engmo Dun Astrid är tillverkat med luftigt gåsdun för optimalt luftflöde under hela natten. Gåsdun är känt för sin andningsförmåga eftersom det hjälper till att transportera bort överflödig fukt från huden, vilket förebygger överhettning  under natten. Täcket har ett quiltat, mjukt och fluffigt yttre för maximal komfort, och levereras dessutom med en påse för praktisk förvaring.

Hög trådtäthet
Den höga trådtätheten garanterar dig god slitstyrka och ger detta duntäcke en lång hållbarhet. Engmo Dun Astrid är Nomite-allergicertiferat vilket innebär att det är allergivänligt och fritt från skadliga kemikalier. Detta garanterar att du får god nattsömn utan irritation – även om du är allergiker. Täcket har dessutom tio års garanti mot dunläckage, vilket visar på tillverkarens engagemang för kvalitet och kundnöjdhet. Duntäcket tillverkas i en toppmodern, nordisk duntäckesfabrik under stränga kvalitetskontroller varpå dess egenskaper har gjort det mycket omtyckt bland både användare och hos exklusiva hotell.

Mer om Engmo Dun Astrid

Specifikationer

 • Material: Bomull
 • Fyllning: Dun
 • Storlek: 150x210 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: ?
 • certifieringar: Downafresh, Oeko-tex certifierad

Mille Notti Natura - ett mycket prisvärt duntäcke

Mest anpassningsbara duntäcke

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Mille Notti Natura:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Fyllt med vitt, förstklassigt gåsdun
 • Välj mellan sval, medelhög eller varm uppvärmningsgrad
 • Lyxigt mjukt och extra fluffigt

Konsumentmagasinets omdöme

Mille Notti Natura Duntäcke är fylld med vitt högkvalitativt gåsdun, vilket skapar en förstklassig isolering och mjukhet för en god nattsömn. Dess anpassningsbara storlek och värmealternativ tillgodoser en mängd olika preferenser, vilket gör det lämpligt för i princip vem som helst. Dessutom garanterar det enkla underhållet problemfri skötsel och lång hållbarhet.

Även om trådtätheten kunde ha varit bättre, är det viktigt att komma ihåg att täppans primära fokus är att ge oöverträffad komfort genom dess högkvalitativa gåsdunsfyllning. Dessutom har trådtätheten optimerats för att hitta en balans mellan struktur och andningsförmåga, vilket i slutändan bidrar till en bekvämare och mer tillfredsställande sömnupplevelse.

Fördelar

 • Tidlös design av de finaste materialen
 • Enkelt att underhålla
 • Kommer i olika storlekar
 • Välisolerat

Nackdelar

 • Trådtätheten kunde ha varit bättre

Om du väljer att köpa Mille Notti Natura kommer du att få ett välisolerat duntäcke som dessutom kan beställas i flera olika varianter beroende på hur varm eller kall du brukar känna dig under natten. Det är ett duntäcke tillverkat i bekväma och hållbara material som samtidigt är enkelt att underhålla då det tål maskintvätt i upp till 60 °C.

Mer om Mille Notti Natura

Specifikationer

 • Material: Bomull cambric
 • Fyllning: Ner
 • Storlek: 220x220 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: 30 dagar
 • certifieringar: Oeko-tex certifierad

Täcket och dess struktur
Mille Notti Natura är utrustat med ett yttertyg som är tillverkat i bomullscambric sytt med piping. Inuti finner du en fyllning av 90 % gåsdun och 10 % gåsfjädrar. Materialen är OEKO-TEX-certifierade och du kan därför förvänta dig ett allergivänligt duntäcke med utmärkt temperaturreglering. Kort sagt får du med Mille Notti Natura ett skönt täcke som inte kostar skjortan!

Varför det är viktigt att välja rätt täcke
Hur svalt eller varmt ditt täcke bör vara kan variera från person till person, och just därför kommer Mille Notti Natura i tre olika varianter som du kan välja mellan: Sval, Medium och Varm. Täcket finns dessutom att beställa i antingen storleken 150 x 210 eller 220 x 220 centimeter. Du har alltså med Mille Notti Natura alla möjligheter att få ett täcke som lever upp till dina önskemål.

Värnamo of Sweden Outlast Medium - innovativt täcke med Outlast-teknologi som framställts av NASA

Dagens bästa priser och erbjudanden på Värnamo of Sweden Outlast Medium:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Medium täcke Outlast-dynan har en distinkt produktionsteknik, som NASA har varit pionjär på, och som har en innovativ design som utan ansträngning anpassar sig till din huds temperatur för en skräddarsydd sömnupplevelse. Med olika värmealternativ tillgängliga tilltalar den ett brett spektrum av smaker och visar upp en fashionabel design som förstärks av en blå-röd-vit bandkant. Även om leveranstiden kan vara något lång, gör den oöverträffade kvaliteten och prestandan hos detta banbrytande täcke att väntan är värd att vänta.

Fördelar

 • Produktion i specialtillverkade material
 • Tillgänglig i Cool och Medium
 • Anpassar sig till hudens mikroklimat
 • Mjuk klädsel
 • Snygg design med ett blått, rött och vitt kantband

Nackdelar

 • Relativt lång leveranstid

Medium täcke Outlast från märket Värnamo är ett härligt och utomordentligt innovativt täcke som drar nytta av ett Outlast tyg på ena sidan. Outlast-produkter togs från början fram av NASA, och ett täcke i detta tyg är otroligt effektivt när det kommer till att bevara en optimal temperatur i alla lägen.

Medium täcke Outlast kan beställas hos Solhem Inredning där det inte kostar mer än 1 690 kronor. Värt att nämna är också att denne återförsäljare bjuder på hemleverans som inte bara sträcker sig till dagtid, utan även kvällstid om man så skulle vilja.

Mer om Värnamo of Sweden Outlast Medium

Specifikationer

 • Material: Bomull
 • Fyllning: Polyester
 • Storlek: 150x210 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: ?
 • certifieringar: Oeko-tex certifierad

Täcket och dess struktur
Medium täcke Outlast har ett bomullstyg på ena sidan medan det kommer med det välkända Outlast-tyget på andra sidan. Inuti finner man softfilling och silikoniserad polyesterhålfiber. Just Outlast-tyget har en otrolig förmåga att plocka upp värme, förvara den och jämna ut den. Det är därför sällan som man känner sig för varm eller för kall när man sover i en säng med ett Outlast-tyg. Som kronan på verket har det bevisats att Outlast-produkter har möjligheten att sänka svettproduktionen med så mycket som 30-50 %, så om man ofta svettas när man sover blir Medium täcke Outlast ett ypperligt val.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Huruvida man får en god natts sömn eller inte beror bland annat på sängbottnen och bäddmadrassen, men täcket är i slutändan lika viktigt. Om man inte har ett täcke med god andningsförmåga blir resultatet inte särskilt behagligt: kanske blir man allt för kall eller rent för varm till den punkt då man svettas. Genom att välja ett Medium täcke Outlast kan man vara säker på att få ett riktigt högkvalitativt täcke som alltid imponerar.

Värnamo of Sweden Blåklocka - mjukt, skönt och hållbart täcke som passar i alla sovrum

Dagens bästa priser och erbjudanden på Värnamo of Sweden Blåklocka:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Värnamo of Sweden Blåklocka 700g Fibertäcke Vit är en anpassningsbar och miljövänlig sängkläderlösning med en mångsidig design som passar både enkel- och dubbelsängar, vilket ger en perfekt passform för olika sovarrangemang. Detta täcke är tillverkat av ekologisk bomull och Öko-Tex-certifierade material och prioriterar miljömässig hållbarhet och säkerhet. Dessutom gör dess enkla underhåll, inklusive maskintvätt och torktumling på låg värme, det till ett praktiskt val för daglig användning.

Även om vissa användare kan önska en mjukare konsistens är det viktigt att tänka på att täppans fasthet avsiktligt har utformats för att ge optimalt stöd och hållbarhet utan att kompromissa med komforten. Denna balans säkerställer att Blåklocka Fibertäcke Vit tillgodoser ett brett spektrum av sömnare och erbjuder en bekväm och stärkande natts sömn.

Fördelar

 • Produktion av ekologisk 100 % bomull
 • Kan användas för både enkel- och dubbelsängar
 • Tål maskintvätt
 • OEKO-TEX-certifierade material
 • Både bandfodrad och rutigt utformad

Nackdelar

 • Några användare menar att det kunde ha varit mjukare

Vid tillverkningen av Blåklocka täcket har det lagts stort fokus på komfort, andningsförmåga och hållbarhet för att ta fram det optimala täcket som blir perfekt i de flesta sovrummen. Blåklocka täcket kan beställas hos Solhem Inredning för så lite som 925 kronor, och tack vare sin storlek på 150 x 210 är det fullt möjligt att använda täcket i både dubbelsängar och enkelsängar beroende på hur stora de är.

Om man beställer Blåklocka täcket hos Solhem Inredning kan man lita på att få hemleverans – antingen under dagen eller som kvällsleverans beroende på vad man själv föredrar. Vid beställning av exempelvis sängar får man dessutom inbärning till hemmet.

Mer om Värnamo of Sweden Blåklocka

Specifikationer

 • Material: Bomull
 • Fyllning: Ihålig fiber
 • Storlek: 150x210 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: ?
 • certifieringar: Oeko-tex certifierad

Täcket och dess struktur
Blåklocka täcket är ett elegant täcke som är tillverkat av 100 % ekologisk bomullscambric. På insidan finner man så kallad ”softfilling” för att säkerställa att täcket blir så mjukt och skönt som möjligt. Som om inte detta vore nog är materialen även Oeko-tex certifierade, och täcket är både bandkantat samt rutstickat. För att täcket alltid ska vara rent och fint är det också tvättbart i högst 60 grader.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
För att få det ultimata sängpaketet är det viktigt att man väljer rätt när det kommer till både madrassen, bäddmadrassen och täcket. Sömnen är naturligtvis av yttersta vikt för att man ska kunna vara redo inför dagen, och ett bra täcke som hjälper till med bekväm sömn bör ha en optimal andningsförmåga. Täcket ska gärna kunna leda bort fukt och se till så att temperaturen förblir på en bra nivå under hela natten.

Värnamo of Sweden Gullviva Medium - stilrent täcke i högkvalitativa material

Dagens bästa priser och erbjudanden på Värnamo of Sweden Gullviva Medium:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Medium täcke Gullviva täcke är ett väl avrundat och prisvärt sängalternativ som ger både kvalitet och stil. Den har hållbara GOTS- och OEKO-TEX-certifierade material som garanterar högsta standard för säkerhet och hållbarhet. Dess charmiga design, som framhävs av ett dekorativt rutmönster med gula band, ger en touch av elegans till varje sovrum.

Även om vissa kan tycka att värmen i Gullviva-dynan är otillräcklig, kompenseras denna lilla nackdel mer än väl av dess många fördelar. Täckets optimala temperaturreglering och andningsbara material gör det till ett idealiskt val för varmare årstider eller personer som tenderar att överhettas på natten.

Fördelar

 • Utmärkt isolering och lång hållbarhet
 • Klädsel med silikoniserad polyesterhålfiber
 • Dekorativt gult kantband
 • GOTS- (Global Organic Textile Standard) och OEKO-TEX-certifierad
 • Möjlighet att köpa till valfritt skydd

Nackdelar

 • Kunde ha varit något varmare

Medium täcke Gullviva är ett snyggt och bekvämt täcke från varumärket Värnamo, och detta täcke kommer med en storlek på 150 x 200. Därför kan det möjligtvis bli passande till både en dubbelsäng och en enkelsäng beroende på hur bred den är.

Om man redan nu är intresserad av Medium täcke Gullviva är det värt att veta hur detta täcke är utomordentligt prisvärt och kan beställas hos Solhem Inredning för så lite som 760 kronor. Som om detta inte vore nog levererar Solhem Inredning även produkterna till ens hem, och detta görs antingen på kvällen eller mitt på dagen – någonting som man själv väljer

Mer om Värnamo of Sweden Gullviva Medium

Specifikationer

 • Material: Bomull, Percale
 • Fyllning: Ihålig fiber
 • Storlek: 220x220 cm
 • Tål maskintvätt
 • gratis provperiod: ?
 • certifieringar: Oeko-tex certifierad

Täcket och dess struktur
Täcket Gullviva är ett fibertäcke som är stoppat med så kallad Softfilling. Stoppningsvikten ligger på 700 gram, och designen på täcket är rutstickad tillsammans med ett gult band som går längs kanterna. Filtens utsida har ett bomullstyg i snygg vit färg, och materialen som används är Oeko-tex- och GOTS-certifierade. Detta visar prov på att inga produkter som är farliga för hälsan har använts när täcket tillverkades. Sist men inte minst är det värt att nämna hur enkelt det är att underhålla täcket genom att endast med jämna mellanrum tvätta täcket Gullviva i upp till 60 °C.

Varför det är så viktigt att välja rätt täcke
Ett täcke av låg kvalitet kan ha en stor negativ påverkan på ens sömn, och därför är det av yttersta vikt att man väljer ett täcke som lever upp till ens förväntningar. Det ska ha en optimal andningsförmåga, kunna leda bort fukt på ett effektivt sätt och naturligtvis kännas bekvämt att ha över sig.

5 saker att tänka på innan du köper duntäcke

 • Täckets fyllning

  Det viktigaste att tänka på när du ska köpa ett täcke är fyllningen eftersom den direkt påverkar sömnkvaliteten. Det finns två olika typer av fyllningar: natur- eller fiberfyllning. Naturtäcken passar bäst för dig som vill ha ett mjukt och varmt alternativ som andas, varav de mest populära alternativen är dun och fjädrar. Fjädrar och dun från anka har en god andningsförmåga samtidigt som det transporterar bort fukt, vilket hjälper dig behålla en behaglig temperatur under hela natten. Det är något tyngre än andra fyllningar och kan knastra lite på grund av fjädrarnas pinnar.

  Ett bomullstäcke passar dig som bor i varmare klimat eftersom det är väldigt luftigt. Silke har en förmåga att transportera bort fukt från huden, vilket gör sidentäcken optimala för personer som tenderar att svettas på natten. Syntetiska täcken är ofta billigare, och passar utmärkt för allergiker. De är dessutom enkla att underhålla, men kan orsaka överhettning och är oftast inte lika hållbara som naturtäcken.

 • Rengöring och skötsel

  Innan du investerar i ett täcke bör du fundera över hur pass enkelt det är att underhålla. Duntäcken kan enkelt fräschas upp genom vädring, men du behöver samtidigt vara försiktig så att du inte utsätter dem för direkt solljus – särskilt inte över 37 °C eftersom det kan leda till att dunet förlorar sin elasticitet. Det rekommenderas att tvätta duntäcken en till två gånger om året. De flesta duntäcken kan maskintvättas, men du bör se till att följa tvättinstruktionerna på etiketten. Sidentäcken bör endast luftas och varken maskintvättas eller torktumlas, medan bomullstäcken kan maskintvättas i ett varmt, skonsamt tvättprogram med en lämplig temperaturinställning.

 • Storlek

  Täckets storlek är en annan viktig faktor att ta hänsyn till för att uppnå optimal komfort och sömnkvalitet. Täcket bör vara minst 20-30 centimeter längre än din kroppslängd för att du ska kunna garantera att hela din kropp är täckt under natten och för att varken fötter eller överkropp ska frysa. Om du vill ha ett extra långt täcker är 220 centimeter lämpligt. Är du däremot kortare än 170 centimeter bör ett 200 centimeters långt täcke vara tillräckligt.

 • Pris

  Dyrare täcken kostar runt 8 000 kronor och är ofta dunfyllda med hög uppvärmningskapacitet, tillsammans med ett mjukt överdrag och bra andningsförmåga. De mer budgetvänliga alternativen kostar mellan 400-500 kronor och har oftast, men inte alltid, syntetisk fyllning. Det händer även att täcken i budget- eller medelprisklassen ät tillverkade av högkvalitativa, damm- och allergivänliga material. Fundera över dina faktiska behov innan du fattar ett avgörande beslut.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner ger dig en uppfattning om täckets komfort och hur pass enkelt det är att underhålla när det gäller exempelvis tvättning och torkning. Expertrecensioner ger dig däremot mer detaljerad information om täckets funktioner och certifieringar.

arrow-more

FAQ

Vad är ett duntäcke?
Ett duntäcke är, till skillnad från ett syntettäcke, fyllt med naturmaterial – närmare bestämt dun och småfjädrar från fåglar. Anledningen till att man använder naturfyllning är för att dun har en enastående förmåga att isolera samtidigt som det är både lätt och mjukt.
Vad innebär bärigheten hos ett täcke?
Bärighet är ett uttryck som anger hur bra ett täcke är på att räta ut sig igen efter att det har varit hoptryckt. Skalan för bärighet går från två till 13, och för att uppnå högsta betyg måste täcket i princip bestå av 100 % högkvalitativt dun. Eftersom att ett spänstigt täcke isolerar bättre än ett platt och hoptryckt täcke visar bärigheten även hur bra täcket isolerar.
Hur ofta ska man tvätta sitt täcke?
Rekommendationen är att tvätta täcket två till fyra gånger per år. Om täcket tvättas för sällan kommer det att samlas smuts, kvalster och annat otyg i det. När du tvättar täcket säkerställer du samtidigt att det bibehåller en bra spänst, bärighet och fördelning av fyllningen.

Vad är ett duntäcke?

Till skillnad från ett täcke fyllt med syntetiska material har ett duntäcke naturfyllning – närmare bestämt dun och små fjädrar från fåglar. Dun och fjädrar har, hos de flesta fåglar, genom evolutionen utvecklat utmärkta isolerande egenskaper. Naturdun är bara ett av många exempel på att mänskligheten inte kan överträffa naturen även om vi har långt framskriden teknik och vetenskap.

Helst ska fyllningen i duntäcken bestå uteslutande av de mycket lätta innerdunen, men i regel ingår även en andel ytterdun och mindre fjädrar. Problemet är att det inte finns någon fastställd definition av när dun övergår i fjädrar eftersom övergången sker mycket gradvis på själva fågeln.

Avsaknaden av en exakt definition ger en viss tolkningsmarginal när det kommer till vad fyllningen består av. Därför är ett köp av ett duntäcke i mångt och mycket en fråga om förtroende. En tillverkare kan till exempel skriva att fyllningen består till 100% av dun, även om den i själva verket enbart består små fjädrar på gränsen till att vara dun. Ett täcke med 90% dun kan däremot bestå av 90% perfekta dun och 10% små fjädrar i gränsområdet. I det exemplet kommer det sistnämnda täcket vara att föredra även om specifikationerna verkar sämre.

I den här artikeln har vi tillsammans med Bedre Nætter gått igenom ett antal duntäcken som hör till marknadens bästa. Vi har fokuserat på att hitta skandinaviskt tillverkade produkter för att du ska vara helt säker på att ditt täcke är av högsta kvalitet.

I praktiken bör du alltså inte lägga allt för mycket fokus på om tillverkaren anger ett duninnehåll på 90 eller 100% då denna siffra i bästa fall endast kan ses som vägledande. Du bör istället satsa på en välrenommerad tillverkare.

I detta avseende kan du med fördel köpa duntäcken som är tillverkade i Skandinavien; då vet du att det är ordning på kvalitet samt eventuella märkningar och certifieringa. De värsta exemplaren av felaktigt specificerade täcken, som dessutom ofta är misstänksamt billiga, kommer i regel från Fjärran Östern.

Vad innebär bärighet?

Även om det är omöjligt för dig som konsument att att avgöra fyllningens natur, finns det en riktlinje som kan ge dig en fingervisning. De flesta duntäcken är nämligen märkta med en så kallad ‘bärighet’, som är en indikation på hur bra täcket rätas ut igen efter att man tryckt ihop det. Bärigheten anges med en siffra från två till 13, där 13 är absolut bäst. En optimal bärighet kan i stort sett bara uppnås med 100 % dun av högsta kvalitet – så fort andelen fjädrar stiger minskar bärigheten.

Bärigheten avser även täckets isoleringsgrad; naturligtvis isolerar ett täcke som är kollapsat och platt sämre än ett tjockt och spänstigt täcke. Med tiden slits täcket ut och tappar en del av sin spänst, men i regel kan du räkna med att en högre bärighet ger täcket en längre livslängd.

När du väljer duntäcke finns det flera faktorer du ska tänka på, men bärigheten är kanske den viktigaste av alla. Välj den högsta möjliga bärigheten inom ramen för din budget, men nöj dig inte med ett värde under tio. Faktum är att du faktiskt kan hitta täcken med en bärighet på 12-13 utan att det behöver bli markant dyrare.

Det är skillnad på dun och dun

Dun från olika fågelarter skiljer mycket i kvalitet och det har visat sig att andfåglar i allmänhet är bäst. Myskandsdun och gåsdun är de som används mest, men det ultimata dunet kommer från ejdern. Denna fågelart föds dock inte upp kommersiellt och dunen måste därför samlas in manuellt från fåglarnas reden. Föga förvånande är denna fyllning otroligt dyr.

Det spelar även stor roll var i världen andfåglarna lever. Det har visat sig att de fåglar som lever i områden med mycket varierande klimat, till exempel det nordiska eller europeiska, ger betydligt bättre dun. Oavsett om det är varmt eller kallt ska dunen kunna ge fågeln en optimal isolering. Det är då logiskt att dessa dun även fungerar bäst som fyllning i täcken, eftersom täcket också ska kunna värma och kyla beroende på klimatet i sovrummet.

En annan detalj som talar för att välja dun med europeiskt ursprung är att kvaliteten på dunen ökar med fågelns ålder. Ju äldre fågeln är när den slaktas, desto bättre kvalitet är det på dunen. I Europa har vi de strängaste reglerna för djurhållning, vilket i praktiken innebär att fåglarna har ett bättre och längre liv jämfört med exempelvis Fjärran Östern där djurens välbefinnande inte är lika viktigt.

I vilket fall som helst kommer dunen alltid från uppfödda änder som har slaktats för köttproduktion. Dunen är alltså bara en restprodukt som på detta vis kan utnyttjas på ett optimalt sätt. Du behöver därmed inte oroa dig för att ditt val av duntäcke har konsekvenser för djuren, och om du väljer ett täcke med europeiska dun bidrar du samtidigt att främja en bättre djurhållning samtidigt som du får ett täcke av högre kvalitet.

Duntäcken kontra andra typer av täcken

Det finns idag alternativ till duntäcken med en syntetisk fyllning, ofta en typ av fiber eller mikrofiber, varav den sistnämnda är snäppet bättre. Gemensamt för syntettäcken är att de vanligtvis är billigare än täcken med naturfyllning. Syntettäcken är vanligtvis mer robusta och tål en hårdare tvätt och hantering. De konstgjorda fibrerna skadas heller inte av att vara fuktiga under en längre tid, vilket är en fördel om täckena till exempel ska övervintra i en ouppvärmd sommarstuga.

Nackdelen med syntetiska material är att de helt enkelt inte ventilerar lika bra som naturmaterial. Om kroppen inte kan andas optimalt medför det en större risk för svettningar under natten som i sin tur försämrar sömnkomforten och ökar behovet av vädring. Ett syntettäcke måste dessutom läggas åt sidan på morgonen för att även madrassen ska kunna vädras och avfuktas.

Den sämre ventilationen i ett syntettäcke kan göra att det känns varmare än ett traditionellt duntäcke, vilket kan låta frestande om du brukar frysa om natten. Ett lite tjockare duntäcke är dock det bästa valet i sådana fall eftersom det håller värmen bättre. För att uppnå en optimal sömnkomfort måste kroppen få lov att sänka temperaturen något, vilket sker smidigast med ett duntäcke.

Förut valde man ofta syntettäcken på grund av allergier. Idag behöver man dock inte tänka på det eftersom moderna duntäcken vanligtvis är allergivänliga. Man kan till exempel köpa täcken med en NOMITE-märkning som bekämpar kvalster, vilket förmodligen är det största problemet för allergiker. Om du lider av hudallergi, eller vill undvika att utveckla en, kan du också titta efter OEKO-TEX-märkningen som är en garanti för att det inte finns några skadliga eller allergiframkallande restprodukter i tyget eller fyllningen. Lägg till en Downafresh-märkning så är du dessutom garanterad att dun och fjädrar har genomgått en ordentlig rengöring och värmebehandling.

Vill du läsa vidare om för- och nackdelar med de olika typerna av fyllning kan du göra det här på Sundhedsplejersken.dk.

Så underhåller du ditt duntäcke

Det råder ingen tvekan om att många är rädda för att tvätta ett täcke med naturdun, men det behöver man egentligen inte vara. Duntäcken är vanligtvis avsedda för maskintvätt och om du följer tvättråden löper processen smidigt. Naturdun är dock ett känsligt material och därför bör du komma ihåg ett par viktiga detaljer.

Först och främst ska du använda ett enzymfritt tvättmedel eftersom dessa partiklar förstör dunens goda egenskaper. Använd därför ett tvättmedel som är gjort för ull och kör täcket i tvättmaskinens program för skonsam tvätt.

Det är också viktigt att dunen torkar ordentligt efter tvätten. De flesta använder torktumlaren, där man bör räkna med flera timmars torktid. Ett smart trick är att väga täcket före det tvättas och igen efter slutförd torkning. Om täcket väger lika mycket eller mindre kan du vara säker på att det är helt torrt. Väger det däremot mer än tidigare finns det fukt kvar, och täcket måste då torkas längre. Om vädret tillåter är torkning på tvättlina ett bra alternativ. Kom bara ihåg att starkt solljus kan bidra till att bryta ner tyget och därmed förkorta täckets hållbarhet.

De flesta duntäcken är sydda med så kallade boxkassetter som hjälper till att hålla fyllningen på plats och jämnt fördelad, men det är ändå klokt att vidta förebyggande åtgärder för att fyllningen inte ska klumpa ihop sig. En sådan åtgärd kan till exempel vara att sätta två eller tre tennisbollar i torktumlaren med täcket. Bollarna “masserar” då täcket och hjälper till att fördela fyllningen jämnt. Man kan även uppnå en liknande effekt genom att hängtorka täcket utomhus när det blåser så att vinden ruskar i täcket under torkningen.

Helst ska man tvätta sitt täcke två till fyra gånger om året. Om man tvättar det för sällan samlas smuts, kvalster och annat otyg i täcket. Tvättprocessen bidrar även till att bibehålla täckets spänst, bärighet och fördelning av fyllning. Regelbundna tvättar ger dig alltså ett bättre och mer hälsosamt täcke. Däremot är det också oundvikligt att tvätten sliter på bland annat tyg och sömmar, och därför bör man inte heller tvätta för ofta. Kom ihåg att alltid tvätta ditt duntäcke vid 60 °C då allt otyg och eventuellt mögel dör vid denna temperatur, och efterlämnar istället ett fräscht och hälsosamt täcke.

Om du vill läsa mer om tvätt och underhåll av duntäcken finns det utmärkta guider hos bland annat danska Jysk.dk och Drømmeland.dk.

Så uppnår du den bästa sömnen

Vi sover människor i genomsnitt en tredjedel av våra liv, och det finns goda skäl till det. Sömnen återställer och förnyar kroppens processer. Utan sömn påverkas både vårt fysiska och psykiska välmående negativt. Det finns många faktorer som bidrar till sömnkvaliteten – inte minst din madrass och kudde – men ett bra duntäcke kan också förbättra den avsevärt.

Täckets storlek är en viktig faktor, men trots det sover allt för många med ett för litet. Det kan leda till drag och kyla som i värsta fall kan bidra till exempelvis led- och ryggproblem. Du kan läsa mer om detta i en intressant artikeln från danska Sundhedsguiden.dk här, där de även ger flera tips på hur du kan förbättra din sömn.

Idag kan de flesta duntäcken köpas med både extra längd och bredd. Naturligtvis stiger priset något med storleken på täcket, på grund av de dyra dunen, men det är ett billigt pris för en bättre hälsa. Tänk på att ett kvalitetstäcke håller i många år och att du använder det flera timmar varje dag.

Vikten på täcket är en annan faktor som kan påverka din sömnkomfort. Det är väldigt individuellt om man föredrar ett lätt eller lite tyngre täcke, men ny forskning tyder på att vissa kan gynnas av ett extra tungt täcke. Du kan läsa mer om fenomenet i den här artikeln på danska Videnskab.dk.

Ett modernt duntäcke väger inte i närheten så mycket som gammaldags täcken, som vanligtvis hade ett större innehåll av lite tyngre fjädrar. Täckena i den här artikeln väger i genomsnitt bara 5-600 gram, vilket kommer vara optimalt de flesta.

Det finns ett otal faktorer som påverkar sömnkvaliteten, men vi har inte tillräckligt med utrymme i den här artikeln för att täcka ämnet helt. Om du lider av dålig sömn bör du undersöka saken närmare. Vi vill dock nämna några faktorer kortfattat.

Ny forskning visar att höga temperaturer och ljus har en tydlig negativ inverkan på sömnkvaliteten. Det ska vara helt mörkt i sovrummet – inte ens en standby-lampa på en elektronisk apparat ska vara tänd då även en sådan kan störa.

Det ska även vara relativt kallt i rummet, gärna 16-18 °C. Det kan låta avskräckande för vissa, men med ett bra och välventilerat täcke är det inga problem. På så sätt får kroppen möjlighet att själv anpassa sin temperatur, som gärna ska vara en aning längre under sömnen.

Om du följer dessa råd är du på god väg att få en bättre sömn. Nu fattas bara ett ordentligt täcke och det har du fått många bra förslag på i den här artikeln. Tillsammans med en bra säng och madrass har du alla förutsättningar för att uppnå en bra och återhämtande nattsömn.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta