Så brygger du en perfekt kopp espresso

SENAST ÄNDRAD: mars 22, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Espresso. En dryck lika mytomspunnen som den är ärovördad, med en rik smak och energigivande egenskaper som allt som oftast utgör dagens höjdpunkt. För en kaffeälskare är konsten att brygga den perfekta koppen espresso ett hantverk som kräver tid, övning och tålamod. Oavsett om du är en erfaren barista eller precis har börjat utforska espressovärlden kommer vi i den här artikeln att guida dig genom allt du behöver veta för att kunna brygga en perfekt kopp espresso med din espressomaskin.

I den här artikeln täcker vi de grundläggande stegen för att göra en enkel och en dubbel espresso, inklusive vikten av att använda rätt malningsgrad på kaffet och rätt tryck när du pressar ned espressopulvret (tampar). Vi jämför även espressomaskiner med andra typer av kaffemaskiner och belyser de viktigaste skillnaderna i bryggmetoder och smak. Dessutom tittar vi på koffeininnehållet i en vanlig enkel espresso, hur det skiljer sig från en vanlig kopp kaffe och går igenom vilka drycker du kan göra med en espressomaskin. 

Vad är espresso?

Espresso är en liten men kraftfull och koncentrerad kopp kaffe och en älskad dryck för kaffeentusiaster världen över. Espressons ursprung kan spåras tillbaka till Italien i början av 1900-talet, där den skapades som ett sätt att snabbt brygga en koncentrerad kopp kaffe.

I huvudsak är espresso en metod för att brygga kaffe som innebär att man pressar hett vatten genom finmalda kaffebönor. Resultatet är en liten, koncentrerad kaffekopp med en rik smakprofil.

Ett av de utmärkande dragen hos espresso är det som kallas crema, vilket är ett karamellfärgat skum som bildas på toppen av kaffet när espresson har bryggts på rätt sätt. Creman skapas när det trycksatta vattnet extraherar oljor och andra ämnen från kaffekvarnen, vilket resulterar i ett lager av emulgerade oljor som ger espresson sin karakteristiska smak och arom.

Espresso kan avnjutas helt ensamt eller användas som en bas för en mängd olika kaffedrycker som cappuccino, latte och macchiato. På grund av sin starka smak och koncentrerade karaktär används espresso ofta som en koffeinboost eller som en dessertdryck efter en måltid.

Konsten att brygga den perfekta koppen espresso har blivit en väl eftertraktad färdighet inom kaffeindustrin, och baristor spenderar ofta flera år på att finslipa sin teknik. Faktorer som kornstorlek, vattentemperatur och extraktionstid spelar alla en roll för den slutliga smaken av espresso, vilket gör espresso till en komplex och nyanserad dryck.

Trots sitt italienska ursprung har espresso blivit en viktig del av kaffekulturen över hela världen, och caféer i städer runt om i världen serverar alla sina egna unika tolkningar av den klassiska drycken. Många espressomaskiner sköter hela bryggprocessen automatiskt, och många maskiner har till exempel inbyggda kvarnar som maler kaffebönorna färskt inför varje användning, vilket garanterar maximal smak och fräschhet. Många espressomaskiner är dessutom utrustade med exakt temperaturkontroll, vilket är viktigt för att utvinna bästa möjliga smak ur kaffebönorna.

Hur brygger man en espresso?

Att brygga espresso hemma kan verka svårt till en början, men med rätt verktyg och kunskap kan det vara en relativt okomplicerad process. Det är viktigt att förstå hur det går till när du brygger en espresso, eftersom olika typer av beredning (espresso och bryggkaffe) kan påverka kaffearomen. Nedan går vi igenom stegvis hur du går tillväga för att brygga espresso hemma, inklusive allt från att välja rätt bönor till att skumma upp mjölken. 

 • Välj rätt kaffebönor: Det första steget i att brygga en perfekt kopp espresso är att välja rätt kaffebönor. Espresso gör sig bäst på mörkrostade, finmalda kaffebönor, vilket ger en koncentrerad smak. Leta efter bönor som är märkta med “espressorost” eller “italiensk rostning”, eftersom de är särskilt utformade för espresso. Dessa bönor är vanligtvis mörkrostade och har en fylligare och starkare smak som passar bra för espresso. Försök dessutom att välja kaffe med hela bönor istället för förmalet kaffe. Hela bönor håller sig fräschare längre och gör att du själv kan välja att mala dem till en optimal storlek för din espressomaskin. Experimentera alltid med olika blandningar och rostningar för att hitta den smakprofil du föredrar. Vissa människor föredrar en fylligare, intensivare espresso, medan andra föredrar en mildare, sötare smak.
 • Mal kaffebönorna: Kaffebönorna bör malas till en storlek som är lämplig för den espressomaskin som används. Kaffekvarnar finns i två huvudtyper: ‘blade grinders’ och ‘burr grinders’. ‘Burr grinders’ är i allmänhet att föredra för espresso eftersom de ger en jämnare storlek på kaffepulvret. Kornstorleken ska vara finmald, ungefär som bordssalt. Detta beror på att espressomaskinen pressar hett vatten genom kaffekvarnen med högt tryck, och en finare pulver ger bättre smakextraktion. En bra tumregel är att använda sju till åtta gram kaffe per kopp. Mängden kaffe kan även anpassas efter smak.
 • Förvärm maskinen: Förvärm din espressomaskin genom att starta den några minuter i förväg. Detta säkerställer att temperaturen på vattnet och själva maskinen är jämn, och du kan uppnå rätt temperatur för att utvinna den bästa smaken och aromen ur kaffepulvret. Detta ger en espresso av bättre kvalitet och med mer smak.
 • Tampa kaffepulvret: En tamper, som är ett litet, platt verktyg med ett handtag, används för att trycka ner kaffesumpen med ett jämnt tryck. Målet är att skapa en kompakt och enhetlig kaffepuck som möjliggör jämn extraktion. Det är viktigt hur mycket tryck som appliceras under tampningsprocessen, eftersom för lite tryck kan leda till ojämn extraktion och för mycket tryck kan leda till att vattnet flyter för långsamt genom kaffet, vilket resulterar i överextraktion. Vissa baristor använder en “twist and polish”-teknik efter tampning för att säkerställa en slät och jämn yta.
 • Bryggning av espresso: När kaffepulvret har tampats sätts portafiltret in i espressomaskinen och varmt vatten pressas med högt tryck genom kaffepucken, vilket resulterar i en koncentrerad espresso. En vanlig enkel espresso är cirka 25-30 ml och bör ta cirka 25-30 sekunder att brygga. Om det tar kortare tid kan kaffet vara för grovmalt, och om det tar längre tid kan kaffet vara för finmalt.
 • Skumma mjölk: Mjölkskumning är en process där mjölk värms upp och luftsätts, för att sedan tillsätts till espresson för olika espressobaserade drycker som cappuccino, latte och macchiato. Placera ångstaven nära mjölkens yta och sänk den gradvis tills den når botten av kannan med mjölk. Luta kannan något och håll den i en vinkel för att skapa en virvel. Håll ångstaven i samma position och fortsätt att värma mjölken tills den når önskad temperatur mellan 60-71 °C. När mjölken har värmts upp och fått luft kan du ta bort kannan från ångstaven och sedan knacka kannan på bänkskivan för att få bort eventuella större bubblor.
 • Servera: När espresson är färdig och mjölken har skummats upp är det dags att kombinera dem. Beroende på drycken kan mjölken och espresson hällas upp separat eller tillsammans. TIPS: För en latte eller cappuccino börjar du med att hälla den skummade mjölken över espresson. Mängden skum som läggs till kan variera beroende på personliga preferenser och vilken typ av dryck som ska göras. För en macchiato lägger du en liten mängd skummad mjölk eller skum på toppen av espresson. Garnera drycken med önskade toppings, exempelvis kakaopulver, kanel eller vispad grädde. Servera espresson omedelbart medan den fortfarande är varm. Espresso avnjuts vanligtvis i små mängder och serveras ofta med ett glas vatten för att rensa gommen.

Hur mycket koffein innehåller en kopp espresso?

En av huvudkomponenterna i espresso är koffein, ett naturligt stimulerande ämne som kan ge en energikick och förbättra vakenhet.

Mängden koffein i en kopp espresso kan variera beroende på en mängd olika faktorer, bland annat vilken typ och kvalitet av kaffebönor som används, bryggmetoden och storleken på koppen. I genomsnitt innehåller en enkel espresso mellan 40 och 75 milligram koffein.

En dubbel espresso innehåller vanligtvis dubbelt så mycket kaffe som en enkel espresso, men den innehåller inte nödvändigtvis dubbelt så mycket koffein. En dubbel espresso kan innehålla allt från 60 till 150 milligram koffein, beroende på de faktorer som nämns ovan.

Det är värt att notera att mängden koffein i en espresso är lägre än i en vanlig kopp kaffe. En typisk kopp bryggkaffe på 250 ml innehåller mellan 95 och 200 milligram koffein, beroende på bryggmetod och vilken typ av kaffebönor som används. Men eftersom espresso konsumeras i koncentrerad form kan det ändå ge en stark energikick.

Här är några intressanta fakta om koffein och espresso:

 • Koffein är den mest konsumerade psykoaktiva drogen i världen och finns i en mängd olika livsmedel och drycker, bland annat kaffe, te, läsk och choklad.
 • Koffein kan också ha olika effekter på mänskligt beteende, eftersom det är ett naturligt stimulerande ämne som kan bidra till att förbättra den mentala vakenheten, öka ämnesomsättningen och förbättra den fysiska prestationsförmågan.
 • Espresso är inte en typ av kaffeböna, utan snarare en metod för att tillreda kaffe.
 • Den första espressomaskinen uppfanns 1901 av en italienare vid namn Luigi Bezzera för att lösa produktivitetsproblem. Fabrikscheferna märkte hur mycket mer produktiva arbetarna var efter en kaffepaus. Men det fanns en stor nackdel: Kafferasten tog för lång tid eftersom varje kaffe måste bryggas i små partier, vanligtvis som något som liknar det vi betraktar som turkiskt kaffe. Så Luigi byggde en maskin som kunde göra koncentrerat kaffe så snabbt som på en halv minut.
 • Nestlé Portugal satte nyligen Guinness världsrekord genom att brygga 21 000 koppar espresso på en timme. Rekordet för “flest espresso bryggda på en timme av ett team” sattes av 300 professionella baristor.
 • Vissa människor är mer känsliga för koffein än andra och kan uppleva negativa biverkningar som nervositet, ångest eller sömnlöshet om de konsumerar för mycket koffein.

Espresso vs kaffe

Om du är en kaffeälskare har du kanske undrat vad skillnaden är mellan espresso och vanligt kaffe. Även om de båda tillverkas av samma källa, kaffebönor, tillagas och serveras de på olika sätt, vilket resulterar i olika smakprofiler.

Låt oss först definiera skillnaderna i processen. Espresso är en typ av kaffe som framställs genom att varmt vatten pressas genom tätt packade, finmalda kaffebönor. Denna metod skapar en koncentrerad kaffekopp som är fyllig, tjock och ofta beskrivs som “stark”. Bryggprocessen tar vanligtvis cirka 25 sekunder och resulterar i en liten mängd vätska, vanligtvis cirka 30 ml.

Vanligt kaffe, å andra sidan, görs genom att grovt malda kaffebönor får stå och dra i varmt vatten i flera minuter. Denna metod gör det möjligt för vattnet att extrahera kaffets aromer, oljor och koffein, vilket resulterar i en mindre koncentrerad dryck. Vanligt kaffe serveras vanligtvis i större portioner, från några ml till flera koppar.

Att uppnå rätt kornstorlek är avgörande för en smakrik kopp kaffe eller espresso. För espresso är en fin malning att föredra, eftersom den utsätter en större yta på kaffepulvret för vattnet, vilket resulterar i en snabb och effektiv extraktion. För kaffe rekommenderas däremot en grövre malning för att förhindra överextraktion. Den minskade ytan hos en större malning gör att vattnet kan extrahera precis rätt mängd smak från kaffepulvret, vilket resulterar i en välbalanserad kopp kaffe. 

En annan viktig skillnad mellan espresso och vanligt kaffe är deras smakprofil. Espresso är känt för sin robusta smak som ofta beskrivs som bitter eller stark. Denna smakprofil uppnås genom bryggmetoden, som tvingar hett vatten genom kaffekvarnen med ett högt tryck. Vanligt kaffe har däremot en mer subtil och nyanserad smakprofil, med inslag av choklad eller karamell beroende på vilka bönor som används och bryggmetoden.

När det gäller bryggutrustning är espressomaskiner vanligtvis mer komplexa och dyrare än vanliga kaffebryggare. De använder en kombination av högt tryck, exakt temperaturkontroll och specialiserade filter för att producera en jämn kopp espresso. Vanliga kaffebryggare kan å andra sidan vara så enkla som en droppbryggare eller så komplexa som en fransk press eller ett hällsystem.

Även om espresso och vanligt kaffe tillverkas av samma källa är de två olika drycker med olika smakprofiler och bryggmetoder. Oavsett om du föredrar den fylliga och koncentrerade smaken av espresso eller den nyanserade och komplexa smaken av vanligt kaffe finns det en kaffedryck för alla.

Typer av drycker som du kan göra med espresso

 • Americano – Tillsätt varmt vatten till en enkel espresso för en större kopp kaffe med samma styrka som bryggkaffe.
 • Latte – Tillsätt ångad mjölk till en enkel espresso och toppa den med ett tunt lager skummad mjölk.
 • Cappuccino – Liknar en latte, men med lika delar ångad mjölk, skummad mjölk och espresso.
 • Macchiato – En enkel espresso med en liten mängd skummad mjölk på toppen.
 • Mocha – Tillsätt chokladsirap och ångad mjölk till en enkel espresso och toppa med vispad grädde.
 • Flat white – Liknar en latte, men med en högre koncentration av espresso och mindre ångad mjölk.
 • Affogato – En espresso som hälls över en kula vaniljglass.
 • Cortado – En enkel espresso med en liten mängd ångad mjölk.
 • Espresso con panna – En enkel espresso som toppas med vispad grädde.

Läs mer om 10 av de mest populära kaffebaserade dryckerna.

FAQ

Vad är en espresso?
En espresso är en koncentrerad mängd kaffe som framställs genom att varmt vatten pressas genom tätt packade, finmalda kaffebönor med hjälp av en espressomaskin. Det resulterar vanligtvis i en liten mängd vätska, vanligtvis cirka 30 ml.
Hur många gram kaffe ger en perfekt kopp espresso?
En perfekt kopp espresso görs vanligtvis med 7-9 gram finmalda kaffebönor. Denna exakta mätning säkerställer att kaffet inte är för svagt eller för starkt och att smakerna är balanserade.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta