Mjölkskummare Test – Hitta de bästa mjölkskummarna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Bäst i Test 2021: I den här artikeln tar vi en närmare titt på olika tester av mjölkskummare. Baserat på experternas bedömningar i undersökningarna går vi igenom mjölkskummarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje modell till ett bra köp.

Vi har granskat undersökningar från ett antal tyska testsajter som har provat olika mjölkskummare, bland annat Computer Bild, TestFazit och Testberichte. Vi har även läst tester i de brittiska tidningarna The Evening Standard och The Independent där experter utvärderar ett urval av mjölkskummare.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över marknadens bästa mjölkskummare
🔸 Information om hur mjölkskum skapas
🔸 Information om mjölkens påverkan på kaffet
🔸 Guide till att hitta den kaffedryck du föredrar
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Vad bör du tänka på innan du köper en mjölkskummare?

Kapacitet
Det är viktigt att välja rätt storlek på din mjölkskummare. Om behållaren är för tom kan inte mjölken skummas ordentligt, och om den är för full kan mjölken spilla över. För de allra flesta personer räcker en kapacitet på cirka 350 ml, vilket är den vanligaste storleken, som både är lätt att hantera och har kapacitet att göra större lattes. Vissa mjölkskummare kan ha en kapacitet på upp till 600 ml, vilket gör att du kan göra fler och större sorters drycker. Innan du väljer din storlek bör du fundera över dina preferenser och vilka mjölkbaserade drycker du planerar att använda den till.

Material
Välj helst en mjölkskummare med en stark design och som tillverkats av högkvalitativa material, så att den tål att användas dagligen. Det vanligaste materialet är rostfritt stål, vilket förhindrar att mjölkskummaren går sönder eller rostar med tiden, samtidigt som den håller mjölken vid en jämn temperatur.

Rengöring
Skummad och torkad mjölk kan vara svår att rengöra, så det är viktigt att välja en mjölkskummare som är enkel att diska. En del mjölkskummare har delar som tål diskmaskin. Andra kräver dock att du plockar isär maskinen och rengör alla delar för hand. Var noga med att välja en som du kan rengöra ordentligt för att undvika hälsorisker.

Pris
En mjölkskummare i premiumklassen kan kosta upp till 1300 kronor. De flesta av dessa modeller lämpar sig för professionell användning på kaféer eller restauranger eftersom de är tillverkade av hållbara material och har förmågan att göra ett brett utbud av drycker. Budgetalternativet kostar vanligtvis runt 300 kronor och har oftast färre funktioner men kan räcka för hemmabruk och personer som vill kunna göra ett färre antal enklare mjölkbaserade drycker.

Användar- och expertrecensioner
Användarrecensioner kan ge information om hur pass lätt det är att använda och rengöra mjölkskummaren. Expertrecensioner kan bidra med insikter om hur väl den fungerat i tester och hur den presterar jämfört med andra mjölkskummare i sin prisklass eller på marknaden i allmänhet.

arrow-more


Mjölkskummare Cremio 2.0 Svart

Mjolkskummare Cremio 2.0 Svart

För en äkta kvalitetsprodukt från det välkända märket Melitta är det absolut värt att satsa på Mjölkskummare Cremio 2.0 i en stilren svart färg. I april år 2011 lyckades mjölkskummaren att bli en testvinnare hos Testberichte, och några år senare fick produkten även toppbetyget återigen. Hos Whiteaway har mjölkskummaren samtidigt ett kundbetyg på 4,9 av 5, så det kan knappast bli bättre än så.

Bra att veta om Mjölkskummare Cremio 2.0 Svart

Få ljuvlig skummad mjölk till kaffet när du använder dig av Mjölkskummare Cremio 2.0 från Melitta. Denne skummare kan dras nytta av tillsammans med ordinär komjölk, sojamjölk eller laktosfri mjölk, så vad du än föredrar kan du lita på att den här produkten utför sitt jobb väl. Då mjölkskummaren även värmer upp innehållet är den passande att ta hjälp av när du ska göra varm choklad. Dess nonstick-ytbeläggning är också någonting som kommer att uppskattas av dig som inte vill lägga mycket tid på rengöring, och då har vi inte ens nämnt det ergonomiska handtaget som ger dig ett stabilt grepp om mjölkskummaren.

Mjölkskummare Cremio 2.0 Svart vs. marknaden

Inte är det förvånande att en produkt som håller hög kvalitet kommer från det välkända märket Melitta. Det finns många smarta funktioner som du finner hos just Mjölkskummare Cremio 2.0, och några av dem är den smarta avstängningen som sker när mjölkskummaren plockas upp, CoolTouch-höljet, uppvärmningsfunktionen, nonstick-behållaren och mycket mer därtill. Detta får sannerligen produkten att stå ut jämfört med andra alternativ på marknaden.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
🌀 Få underbart mjölkskum oavsett vilken sorts mjölk du använder
🌀 Har en uppvärmande funktion
🌀 Enkel att hantera
🌀 Lätt att rengöra tack vare nonstick-beläggningen

Nackdelar:
🔴 Enbart locket och vispen kan köras i diskmaskinen

Specifikationer
Höjd på 23,6 cm
Djup på 15 cm
Bredd på 15,2 cm
Har en inbyggd värmefunktion
Kommer med en nonstick-ytbeläggning
CoolTouch hölje så att utsidan inte blir för varm för att vidröra


Shardor Elektrisk Mjölkskummare MF515B

Bästa kompakta mjölkskummare 

Shardor MF515B är en elektrisk mjölkskummare som är utformad för dem som är i behov av en 3-i-1-maskin som kan skumma varm eller kall mjölk och värma mjölk för latte, cappuccino, varm choklad och iskaffe. Den största fördelen med den här produkten är den kompakta kannans design som tar mindre plats på bänken.

 • 3-i-1-maskin
 • Automatisk Strix-temperaturregulator
 • Ökad säkerhet med magnetisk rotationsteknik

Recension: En detaljerad recension av Shardor Elektrisk Mjölkskummare MF515B

Om du letar efter en mjölkskummare som är både lätt att använda och snabb att värma mjölk, bör Shardor MF515B stå högst upp på din lista. Den här mjölkskummaren har flera funktioner som gör att den sticker ut från konkurrenterna.

För det första har denna mjölkskummare utrustats med en magnetisk rotationsteknik för ökad säkerhet. Dessutom levereras den med en automatisk Strix-temperaturregulator som garanterar att mjölken värms snabbt och jämnt varje gång. Mjölkskummaren går automatiskt över till standby-läge efter 30 sekunder när temperaturen når 65 ± 5 °C.

Mjölkskummaren är mycket enkel att använda och du får ett tätt och varmt mjölkskum inom 90-180 sekunder. En annan bra egenskap hos den här mjölkskummaren är att den har en avtagbar botten för enklare rengöring. Mjölkskummaren har dessutom en kapacitet på 115 ml för att göra kallt eller varmt mjölkskum och 240 ml för att värma mjölk. Detta gör den till den perfekta storleken för de flesta hushåll. Dessutom gör det genomskinliga locket och silikonringen det lätt att se mjölkskummet när det bildas. Basen med halkfria fötter ser till att mjölkskummaren stannar på plats när den används.

Vad säger användare och experter om Shardor Elektrisk Mjölkskummare MF515B

Användare på Amazon älskade mjölkskummarens underbart krämiga skum, enkla rengöring och övergripande höga kvalitet. En användare konstaterade att mjölkskummaren “möjliggör en sensationell smak av kanel och kakaopulver”.

Fördelar

 • Enkel och snabb att använda
 • Skapar tätt och jämnt skum
 • Avtagbar botten för enklare rengöring
 • 500 W kraftfull magnetisk omrörning
 • Invändig non-stick-beläggning
Nackdelar

 • Kan orsaka överfyllning om den fylls till maxlinjen
 • Kapacitetsmarkeringarna hade kunnat vara tydligare

Konsumentmagasinets bedömning

Denna mjölkskummare ger ett tätt och jämnt mjölkskum, är tyst och säker att använda och ger dig möjligheten att njuta av olika kaffespecialiteter hemma. Den kan dock orsaka överfyllning om den fylls till maxlinjen, och kapacitetsmarkeringarna hade kunnat vara lite tydligare enligt vissa användare. Men överlag ger vi denna mjölkskummaren utmärkelsen ‘bästa kompakta valet’ på grund av dess praktiska design och diskreta utseende som passar in i alla kök.

Specifikationer
Skumkapacitet: 115 ml (för skum), 240 ml (för uppvärmning av mjölk).
Effekt: 500 W
Mått (BxDxH): 9x9x19 cm


Bodum Latteo mjölkskummare

✅ Toppbetyg hos tyska TestFazit
✅ Toppbetyg hos brittiska The Independent

Bodum Latteo maelkeskummer

 

Både den tyska testsajten TestFazit och den brittiska tidningen The Independent har provat ett urval av bra mjölkskummare för att hitta den modell som både gör bäst skum och är användarvänlig, har bra funktioner och är enkel att rengöra. Det är svårt att hitta en modell som uppfyller alla kriterier, men Bodum Latteo mjölkskummare kommer nära och får bra betyg på i stort sett alla testpunkter. Både TestFazit och The Independent tycker så bra om modellen att den får toppbetyg i bådas tester.

Manuell modell ger luftigt skum

Bodum Latteo mjölkskummare är, till skillnad från de flesta andra testade modeller, en manuell modell som inte använder någon ström. Processen är därmed ganska rättfram: man häller mjölk i glaskannan och pumpar sedan pressen upp och ner. Detta resulterar i ett krämigt och kallt mjölkskum som experterna bedömer har en otroligt mjuk och fin konsistens. Bubblorna i skummet förblir väldigt små och eventuella större bubblor försvinner snabbt.

Från kallt till varmt skum

Om man vill ha varmt mjölkskum kan man helt enkelt värma det kalla skummet i mikron i ungefär en halv minut. Glaskannan till Bodum Latteo mjölkskummare är gjord för att tåla värmen och man kan därmed värma skummet i direkt i kannan. Modellen är alltså en robust modell som tål mycket. Pressen, som är gjord i rostfritt stål och plast, klarar av att diskas i maskin, och eftersom att modellen inte är ansluten till någon ström kan även resterande delar köras i diskmaskinen.

Liten och enkel modell

Bodum Latteo mjölkskummare är inte den största mjölkskummaren, men med en kapacitet på 250 ml producerar modellen fortfarande tillräckligt med skum till flera cappuccinos. Modellen är dessutom enkel att använda och den manuella hanteringen är inga problem. Mjölken ska skummas i ungefär en minut och sedan stå en stund och tjockna innan man antingen kan värma skummet eller använda det kallt. Kallt skum ger till exempel en fin krämig konsistens och smak till diverse is-drycker. En annan fördel med Bodum Latteo mjölkskummare är att den fungerar till alla typer av mjölk och inte bara helmjölk, vilken annars är den rekommenderade mjölken att skumma.

Utvalda fördelar med Bodum Latteo mjölkskummare:
Manuell modell som inte använder ström
Lätt att skapa kallt och krämigt skum
Det kalla skummet kan värmas i mikron
Robust modell
Bra till alla mjölksorter


Severin SM3587 Spuma 700 Plus – modell med många alternativ

Bästa premiumvalet

 • 4.6 Google Shopping
 • 4.6 Amazon
 • God recension på Trustedcoffeereviews.co.uk

Severin SM3587 Spuma 700 Plus

Mjölkskummaren från Severin har 13 program, vilket gör den optimal för dem som vill ha en mångsidig mjölkskummare som kan förbereda en mängd olika drycker. Oavsett om du vill göra cappuccino, latte eller macchiato kan den här mjölkskummaren möta dina krav.

 • 13 program
 • Extra stor modell
 • Laktosfri funktion

Att tänka på innan du köper Severin SM3587 Spuma 700 Plus

 

Brett utbud av drycker
Detta är en av de mest avancerade och avancerade mjölkskummarna på marknaden. Den har ett antal specialfunktioner, till exempel ett laktosfritt program, ett program för proteinshake och ett babyprogram för gröt/mjölksersättning. Detta gör den till ett smart val för exempelvis laktosintoleranta, personer som styrketränar eller föräldrar som vill göra barnmaten snäppet roligare.

Stor kapacitet
Severin mjölkskummare är en extra stor modell som låter dig skumma större mängder mjölk på en gång. Den har en avtagbar kanna i rostfritt stål som tål diskmaskin, vilket gör den lätt att hålla ren. Kannan har också en flexibel hällpip, vilket gör det lätt att hälla mjölk i koppen utan något spill. Hällpipen är rörlig så att du enkelt kan skapa olika mönster med din mjölk. Detta är perfekt för kaffeälskare som gärna tillför lite extra lyx till morgonkaffet.

Justerbar temperatur
Temperaturen kan justeras mellan 45 och 65 grader, vilket gör att du kan skapa flera sorters mjölk med olika karaktär. Tack vare en jämn och konsekvent fördelning av värmeprocessen kan du skumma mjölk utan oönskade klumpar eller bubblor. Alla dessa funktioner höjer dock priset – denna modell ligger i den högre prisklassen, men för dig som är villig att betala för extra kvalitet är denna mjölkskummare definitivt värd investeringen.

FÖRDELAR

 • Intuitivt och enkelt programval
 • Hög designkvalitet
 • Induktionsuppvärmning
 • 360° LED-ljusring
NACKDELAR

 • Magnetvispen en aning svår att byta ut
 • Högre prisklass

Vad säger användare och experter om Severin SM3587 Spuma 700 Plus?

Mjölkskummaren har fått bra recensioner från experter och användare. Den har en precis temperaturkontroll med induktionsvärme, är lätt att använda och levereras med en avtagbar mjölkkanna som tål diskmaskin. Användarna har gett mjölkskummaren 4,6 i betyg på Amazon, där de berömmer temperaturkontrollen och den diskmaskinssäkra mjölkkannan. Trustedcoffeereviews.co.uk beskrev denna modell som en “högkvalitativ produkt som ger tjockt krämigt skum”.

Bedömning

Denna mjölkskummare är pålitlig, välbyggd, har anpassningsbara program och LED-ljusring. Vi upptäckte dock att magnetvispen kan vara lite svår att byta ut. Trots detta är det en fantastisk mjölkskummare för dig som vill ha en premiumprodukt. Den är pålitlig, välbyggd och enkel att använda, vilket utgör bra komplement i alla kök.

Specifikationer:
Effekt: 500W
Volym: 700 ml
Kapacitet för skumning: 350 ml
Antal program: 13
Material: Rostfritt stål
Mått (BxDxH): 19,5×15,5×25 cm
Vikt: 2,1 kg


Gastroback Latte Magic

✅ Testvinnare hos tyska ETM Magazine
✅ Testvinnare hos tyska Technik Zu Hause
✅ Toppbetyg hos tyska Testsieger
✅ Toppbetyg hos tyska Testberichte

Gastroback Latte Magic

 

.
Flera tyska testsajter har provat modellen Gastroback Latte Magic tillsammans med ett urval av andra bra mjölkskummare. Modellen har testats på flera punkter och experterna från både ETM Magazine, Technik Zu Hause, Testsieger och Testberichte kommer fram till slutsatsen att Gastroback Latte Magic är en riktigt bra mjölkskummare. Den kan användas till både cappuccino, latte macchiato, espresso och andra kaffedrycker och den får en topplacering i samtliga tester.

Krämigt mjölkskum

Den elektriska mjölkskummaren Gastroback Latte Magic är en mångsidig mjölkskummare som kan användas till alla typer av kaffe. Modellen kan nämligen göra både varmt och kallt skum som får en silkeslen konsistens och kan användas både i själva kaffet och på toppen som ett “lock” över drycken. Modellen håller en bra temperatur och värmeelementen ser till att mjölken inte överstiger 70 grader, vilket gör att man slipper få en otrevlig bismak i mjölkskummet som annars kan uppstå vid för hög värme.

Stor modell

Gastroback Latte Magic har en kapacitet på 350 ml mjölk och därmed kan man göra mjölkskum till flera koppar på en gång med den här modellen. Den får även beröm för sin lätta rengöring som dessutom förenklas ytterligare av en non stick-beläggning. Beläggningen gör att mjölken, som annars lätt bränner fast i den höga värmen, har svårare att fastna. Gastroback Latte Magic har för övrigt en löstagbar spiral som också underlättar rengöringen.

Bra till hela familjen

Många familjer dricker olika kaffedrycker som cappuccino och caffe latte, och Gastroback Latte Magic är skapad för att producera skum till just dessa drycker. Barnfamiljer kan dock också få glädje av modellen då den även är bra till att göra varm choklad. Här är dock kapaciteten 250 ml. Säkerheten är i fokus på Gastroback Latte Magic och den är därför utrustad med automatisk avstängning och blir aldrig särskilt varm på utsidan.

Gastroback Latte Magic är dessutom en tyst modell tack vare det magnetiska drivsystemet, och det genomskinliga locket gör det enkelt att följa med i processen.

Utvalda fördelar med Gastroback Latte Magic:
Mjölkskummet bli krämigt och mjukt
Bra till många olika kaffedrycker och choklad
Hög kapacitet
Non stick-beläggning ger en lättare rengöring
Tyst modell


Philips CA6500

✅ Toppbetyg hos tyska TestFazit

Philips CA6500

 

.Philips CA6500 har testats av den tyska testsajten TestFazit som har gjort noggranna granskningar av flera mjölkskummare. De har undersökt kvaliteten på skummet, funktioner, användarvänlighet och rengöring, och Philips CA6500 hyllas av experterna på nästan alla testområden.

Liten modell med bra mjölkskum

En av de främsta anledningarna till att Philips CA6500 sticker ut positivt är dess storlek. Philips CA6500 är en relativt liten modell med en kapacitet på 120 ml, vilket inte är någon stor mängd men experterna har kommit fram till att det fortfarande räcker till en stor latte macchiato eller två cappuccino. TestFazit har främst undersökt modellens förmåga att skapa varmt mjölkskum och det tar bara två minuter för den att skapa ett fint skum vid ca 70 grader.

Snygg design

Om man är mån om designen i sitt kök kan Philips CA6500 vara ett bra val. Experterna är mycket imponerade över modellens design och utformning och kallar den till och med för “vacker”. Designen är simpel och modern med en kanna i högglansig plast med en fin svart nyans. Om man bortser från det snygga utseendet är Philips CA6500 dessutom mycket enkel att använda. Den medföljande manualen finns på flera språk och berättar kortfattat om hur man använder produkten.

Lätt att skumma mjölk

Den stilrena utsidan bryts inte av en massa knappar eller displayer eftersom Philips CA6500 kontrolleras med en enda knapp. Knappen är diskret och ett kort tryck på denna resulterar i uppvärmd och skummad mjölk. Om man istället håller ner knappen blir mjölken skummad kall. Den här modellen är dessutom mycket tyst och den enda egentliga nackdelen är att varken mjölkkannan eller medföljande delar kan köras i diskmaskinen. Philips CA6500 är dock försedd med en non stick-beläggning som gör att mjölkrester har svårt att fastna, även vid höga temperaturer.

Utvalda fördelar med Philips CA6500:
Liten men effektiv modell
Perfekt på kontoret
Möjlighet att göra olika typer av skum
Krämigt skum
Riktigt snygg design


Bialetti Soft Cream – för både varm och kall mjölk

Bra kompakt alternativ

 • 4.5 Google Shopping
 • 4.3 Amazon

Bialetti Soft Cream

Den här modellen har en automatisk avstängning som stänger av mjölkskummaren efter en stund ifall du råkar lämna den påslagen av misstag. Den är perfekt för dem som vill göra mjölkbaserade drycker på baristanivå hemma.

 • Genomskinligt lock
 • Robust konstruktion i rostfritt stål
 • Automatisk avstängning

Att tänka på innan du köper Bialetti Soft Cream

Konstruktion i rostfritt stål
Bialetti mjölkskummare har en robust kanna i rostfritt stål med ett genomskinligt lock och en non-stick-beläggning på insidan. Locket gör det enkelt att mäta hur mycket mjölk du behöver samt låter dig följa skumningen, samtidigt som non-stick-effekten förhindrar att mjölken fastnar i behållaren. Den innehåller också dubbla vispar för att både skumma och värma mjölken. Detta gör att du enkelt kan göra läckra cappuccinos, varm choklad eller andra mjölkbaserade drycker hemma. Behållaren rymmer 115 ml skummad mjölk och 240 ml värmd mjölk utan skum – perfekt för både varm och kall mjölk.

Enkel att rengöra
Mjölkskummaren är utrustad med praktisk sladdförvaring, så att du inte behöver oroa dig för att sladdarna ska vara i vägen eller ta upp för mycket utrymme. Du kan enkelt rengöra mjölkskummaren genom att ta bort vispen och diska den i varmt vatten. Se till att du torkar den helt och hållet innan du ställer undan den.

FÖRDELAR

 • Non-stick-beläggning på insidan
 • Praktisk sladdförvaring
 • Smidig design
 • Avtagbar bas
NACKDELAR

 • Tål ej diskmaskin
 • En aning högljudd

Vad säger användare och experter om Bialetti Soft Cream?

Denna modell har fått 4,3 i betyg på Amazon och 4,5 baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner. Personer som tidigare köpt denna mjölkskummare säger att den är mycket praktisk och ger rikligt med skum med väldigt lite mjölk.

Bedömning

Den här modellen har en användarvänlig design, med en avtagbar bas för enkel rengöring. Även om den inte är diskmaskinssäker är den tillräckligt lätt att rengöra för hand. Mjölkskummaren är en aning högljudd, men överlag anser vi att det är ett bra kompakt 

alternativ med användbara funktioner.

Specifikationer:

Effekt: 500 W
Volym: 240 ml
Skumkapacitet: 115 ml
Material: Rostfritt stål
Mått (BxDxH): 10×15,6×18,5 cm
Vikt: 1,07 kg


maelkeskummerHur får man det bästa mjölkskummet?

Kan det verkligen stämma att kvaliteten på ditt mjölkskum beror på korna? Det kan verka som en långsökt förklaring, men det ligger faktiskt något i det. Danska videnskab.dk har undersökt frågan och inleder med en kort teknisk förklaring av hur mjölkskum egentligen skapas:

Högt och stabilt skum

Videnskab.dk berättar att mjölken skummas genom att man blåser in ånga i mjölken. Detta skapar mycket små luftbubblor som omges av tunna proteinskal. Mellan bubblorna löper små kanaler där fettdroppar från mjölken sätter sig som små proppar, och det är det som gör att skummet inte kollapsar igen. Det bildas även en ytspänning i processen när proteinmolekylerna i skummet attraherar och håller fast i varandra, vilket också bidrar till att skummet hålls uppe och inte faller ihop.

Små luftbubblor är hemligheten bakom ett stabilt skum och proteininnehållet i mjölken avgör hur små bubblor som skapas. Små bubblor är bra eftersom att de gör skummet mer elastiskt och enklare att kontrollera. Bubblornas storlek påverkar därmed även hur lätt det är för baristan att skapa mönster i kaffet. Ju mindre bubblor, desto lättare är det att skapa mönster.

Mjölkens fetthalt är avgörande

Tillbaka till kon ute i hagen och dess mjölk. Huruvida mjölkskummet blir bra eller inte beror faktiskt på mjölkens sammansättning. Fetthalten i mjölken har en stor betydelse för skummets konsistens och ju fetare mjölken är, desto stabilare blir skummet. Detta beror på att det mjuka fettet i fettdropparna pressas ut och “limmar” ihop fettdropparna så att de skapar en fin och stabil kedja.

Man får bäst resultat när man använder homogeniserad mjölk eftersom ohomogeniserad mjölk har stora fettdroppar som gör skummet instabilt och får det att kollapsa snabbare. Därför bör man inte använda gammaldags mjölk för skumning just eftersom att den inte är homogeniserad.

Transport och tvål förstör skummet

En annan förklaring till varför det ibland kan vara svårt att skapa fint och fluffigt skum finns i transporten av mjölken. Transporten av den obehandlade mjölken från gården till mejeriet kan skaka om mjölken en hel del, och om mjölken skakas för mycket kan fettdropparna förstöras. Detta gör att vissa enzymer kan påverka fettet och släppa ut fettsyror som i sin tur, om det frigörs tillräckligt mycket, kan förstöra ytspänningen runt proteinerna, vilket leder till att skummet kollapsar.

Ibland är det småsaker som påverkar effekten, även när man skummar mjölk. En annan faktor som kan göra det omöjligt att skapa ett fint och fast skum är tvål och diskmedel. Det kan vara svårt att helt undvika diskmedelsrester i kannan, och tvål förstör ytspänningen på samma vis som fettsyror.

Så gör du det bästa mjölkskummet:

– Mjölksort: Välj helmjölk. Det är den mjölksorten som har högst fetthalt.

– Homogenisering: Undvik gammaldags mjölk som är ohomogeniserad.

– Värme: Värm mjölken till max 65 grader. Högre temperaturer ger en otrevlig bismak.


Hur påverkar mjölken kvaliteten på skummet?

maelk

Danska Arla.dk skriver att man får bäst skum genom att använda en halv deciliter varm mjölk till varje deciliter starkt kaffe. Mjölken ska vispas i ungefär en minut i mjölkskummaren när den har nått en temperatur på ca 60 grader. I regel blir skummet luftigare om man skummar mindre mängder åt gången.

Arla.dk nämner även att alla mjölksorter kan skummas men att de olika sorterna ger olika resultat. Här nedanför kommer en mer detaljerad förklaring av hur olika mjölksorter påverkar mjölkskummet:

Skummjölk och minimjölk: Mager mjölk ger ett stabilt skum som mest påminner om hårt vispade äggvitor. Den rundar inte av smaken av kaffet särskilt mycket men om man vill dra ner på kalorierna är skummjölk eller minimjölk bra alternativ.

Lättmjölk: Lättmjölk fungerar inte lika bra som varken helmjölk eller de magra mjölksorterna. Skummet blir istället mycket mjukt och inte speciellt stabilt.

Helmjölk: Helmjölk ger ett både mjukt, krämigt och stabilt skum. Den feta helmjölken rundar av kaffet fint tack vare den högre fetthalten


Vilken kaffedryck är din favorit?

Caffe latte, cappuccino, espresso, macchiato… Många av typerna är snarlika och därför guidar vi dig här till vad de olika kaffedryckerna innehåller baserat på artiklar från Euroman och Latte Art Guide:

Espresso: Espresson är grunden för de flesta andra kaffedrycker. Den bryggs inte av en speciell typ av kaffebönor utan är en kaffesort som bryggs under tryck. Detta tryck pressar smakämnen och oljor ur kaffebönorna och ger en mycket koncentrerad smak.

Dubbel espresso: En dubbel espresso är, precis som det låter, två espressos i en kopp. Det är därmed ett mycket starkt kaffe.

Espresso macchiato: Den här varianten är espresso med mjölkskum ovanpå. Skummet håller kvar både värmen, aromen och smaken.

Americano: Ett starkare kaffe som består av en dubbel espresso toppad med hett vatten. Eftersom att det kan ha en lite bitter smak är det fördelaktigt att avlägsna skummet från espresson. Man kan även gärna brygga espresson direkt över vattnet istället för att hälla kokande vatten över espresson.

Caffe latte: Latten är en mildare kaffevariant och på många sätt är en latte, med sitt höga mjölkinnehåll, en mild och söt version av espresson. Latte består av en enkel eller dubbel espresso med en ordentlig mängd mjölk. På toppen placeras ett lager mjölkskum som både bevarar värmen och gör drycken trevlig att dricka. Smaken av kaffet kan lätt spädas ut om man tillsätter för mycket mjölk. Vissa häller i mjölken varm medan andra tillsätter den kall.

Cappuccino: Cappuccino har ett rykte om att vara mycket söt med lika delar espresso, mjölk och skum. Experterna tycker dock att detta är synd eftersom att en cappuccino bör innehålla mer mjölk och max en femtedel av kaffet ska bestå av skum. Tillsätt gärna en deciliter mjölk i cappuccinon. Traditionellt sett används dock mycket skum till cappuccino och gärna lite choklad strött på toppen.

Cortado: En mindre känd variant som kallas den maskulina latten. Cortado består av en dubbel espresso som toppas med helmjölk utan skum. Smakar mer än latten.

Mocha: Mochan är en blandning mellan cappuccino och varm choklad. Mochan bereds genom att en espresso blandas med kakaopulver och sedan tillsätter man mjölk och mjölkskum.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Krups Automatisk mjölkskummare

✅ Rekommenderas av brittiska The Evening Standard

Krups Automatisk maelkeskummer

 

.
Den Londonbaserade tidningen The Evening Standard behandlar ämnen som intresserar londonborna. Detta innefattar även ett så modernt ämne som specialkaffe och vad som krävs för att kunna göra kaffedrycken själv istället för att köpa den på kaféet. Tidningen har därför testat ett urval av mjölkskummare och experterna ger Krups Automatisk mjölkskummare mycket beröm i undersökningen.

Tre olika typer av skum

Krups Automatisk mjölkskummare gör det väldigt enkelt för användaren att få precis den typ av kaffe han eller hon vill ha. Modellen har tre olika inställningar: cappuccino, latte och varm mjölk. Alla lägen har en egen knapp, vilket gör det enkelt att snabbt välja sin favorit. Det går dessutom att specificera vilket typ av skum man vill ha för att kaffet ska bli perfekt. När man har valt mellan de tre inställningarna lyser den valda knappen blått och man kan följa med i processen genom modellens genomskinliga lock.

Hög användarvänlighet

Förutom det välgjorda skummet, som är både mjukt och krämigt, får Krups Automatisk mjölkskummare beröm av experterna för sin användarvänlighet. Modellen är automatisk och klarar därför av skumningen själv. Den är även sladdlös och kan stå var som helst, till exempel i vardagsrummet om man vill ha flera koppar och dricka lite åt gången. Krups Automatisk mjölkskummare är dessutom utformad så att man kan hälla från alla vinklar, vilket gör att modellen inte spiller så lätt.

Bra funktioner

Krups Automatisk mjölkskummare har tänkt på det mesta när det kommer till användarens bekvämlighet. Den har bland annat invändiga mätlinjer som gör att man alltid vet hur mycket mjölk man ska fylla på för att få rätt mängd skum. Handtaget är bekvämt att hålla i och vinklat så att man inte bränner sig. För ytterligare säkerhet har Krups Automatisk mjölkskummare även automatisk avstängning, och en non stick-beläggning gör att mjölkrester har svårt att fastna.

Utvalda fördelar med Krups Automatisk mjölkskummare:
Tre inställningar: cappuccino, latte och varm mjölk
Skummet blir mjukt och krämigt
Lätt att följa med i processen
Användarvänlig modell
Hög säkerhet

Xiaomi Scishare Mjölkskummare – hållbar design i rostfritt stål

Bästa effektiva mjölkskummare

Denna mjölkskummare har konstruerats med en motor som har en hastighet på 5500 rpm, vilket snabbt förbereder din latte, cappuccino eller andra mölkdrycker. Mjölkskummaren är dessutom tillverkad av hållbart rostfritt stål, vilket gör den till ett utmärkt val för dig som letar efter en mjölkskummare som håller under lång tid.

 • Motor med en hastighet på 5500 rpm för snabb skumning
 • Tre lägen
 • Anti-slip design

Recension: En detaljerad recension av Xiaomi Scishare Mjölkskummare

Xiaomi Scishare Mjölkskummare har en elegant design i rostfritt stål som ser både lyxig och modern ut. Den har dessutom utrustats med halkskydd för att stanna på plats när du använder den.

Mjölkskummaren har tre lägen: kallt mjölkskum, varmt mjölkskum samt varm mjölk, vilket gör den till ett mångsidigt val. Behållaren är lätt att rengöra tack vare den avtagbara basen och mjölkskummarens design. Med den automatiska temperaturkontrollen behöver du heller inte oroa dig för att mjölken ska överhettas. När behållaren når 55 grader stoppas den automatiskt så att mjölkens näring inte går förlorad. Tack vare den 360 grader roterande värmeplattan får mjölken en jämn temperatur varje gång.

Höljet i rostfritt stål säkerställer snabb värmeledning och förhindrar att behållaren rostar med tiden. Med en mjölkvolym på 150 ml kan du förbereda tillräckligt med mjölkskum för 1-2 koppar kaffe, och om du skulle behöva ännu mer skum finns en maximal mjölkmängd på 250 ml. Slutligen ger det matta topplocket och silikontätningen ett extra skydd mot spill, samtidigt som det ergonomiska handtaget ger ett bekvämt grepp.

Fördelar

 • Separerbar bas och kopp
 • Behållaren är lätt att rengöra
 • Automatisk temperaturkontrollfunktion
 • 360 grader roterande värmeplatta
 • Snabb värmeledning tack vare höljet av rostfritt stål
Nackdelar

 • Inte optimal för ‘latte art’

Konsumentmagasinets bedömning

Den här mjölkskummaren ger fin skummad mjölk och har en lång livslängd tack vare den hållbara designen i rostfritt stål. Även om den inte är optimal för att göra ‘latte art’ skummar den snabbt upp mjölken med en hastighet på 5500rpm/min. Överlag ger denna mjölkskummare en härlig konsistens på mjölken varje gång, vilket är anledningen till att vi gav den vår utmärkelse ‘Bästa effektiva mjölkskummare’.

Specifikationer
 Skumningskapacitet: 150 ml (för skum), 250 ml (för uppvärmning av mjölk).
Effekt: 500 W
Mått (BxDxH): 9,6×9,6×17,5 cm


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka mjölkskummare är bäst i test?

Gastroback Latte Magic

🤓 Hur testas mjölkskummarna?

Mjölkskummarna har framförallt bedömts baserat på deras förmåga att skumma kall och varm mjölk. Man har dock även tittat på användarvänligheten, energiförbrukningen, byggkvaliteten och ljudnivån.

🤔 Varför smakar kaffet bättre med skummad mjölk?

Du tycker kanske att kaffet smakar bättre när det serveras med skummad mjölk. En anledning till detta kan vara att volymen ökar när mjölken skummas och att du därmed kan uppleva smaken på ett bättre sätt. Skummad mjölk gör dessutom att kaffet blir krämigare.


Mjölkskummare test – dessa källor har vi använt: 

Computer Bild 🇩🇪
Tysklands största webbportal om teknik som behandlar allt inom teknik och konsumentliv. Sajten utför en del tester och har bland annat provat åtta olika mjölkskummare. Du kan läsa mer här.

ETM Magazine 🇩🇪
Tyskt testmagasin som provar produkter inom hushåll, teknik och fritid. De har bland annat utfört en undersökning av 12 mjölkskummare. Du kan läsa mer om testet här, men full tillgång kräver en prenumeration.

Technik Zu Hause 🇩🇪
Tysk hemsida som huvudsakligen behandlar hus, kök och trädgård. De har provat ett urval av mjölkskummare och det testet kan du läsa mer om här.

Testberichte 🇩🇪
Den här tyska hemsidan samlar olika tester och kundomdömen och analyserar dem. Utifrån dessa skapar sajten sedan en egen åsikt och ger ett samlat betyg. Du kan läsa mer här.

TestFazit 🇩🇪
TestFazit är en tysk hemsida med fokus på konsumentliv i hus, hushåll och kök. Sajten genomför olika tester av konsumentprodukter och deras experter har bland annat provat ett antal olika mjölkskummare. Du kan läsa mer här.

Testsieger 🇩🇪
Den här tyska testsajten samlar och korsrefererar olika testmaterial. Baserat på detta genererar de sedan en samlad och unik bedömning av produkterna. Du kan läsa mer här.

The Evening Standard 🇬🇧
Denna Londonbaserade dagstidning ges ut i 600 000 exemplar och skriver om både nyheter, sport, underhållning och konsumentämnen. De har bland annat genomfört ett test av sju olika mjölkskummare som du kan läsa mer om här.

The Independent 🇬🇧
The Independent är en av de största och mest omfattande brittiska tidningarna. De skriver bland annat om nyheter, sport, politik och utrikes, men även konsumentämnen och mat har en plats i tidningen. I ett test har tidningen hittat marknadens fem bästa mjölkskummare och dessa kan du läsa mer om här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta