Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Kaffekvarn - Bäst i test: Guide till de bästa kaffekvarnarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD maj 13, 2024.

Kaffekvarn - Bäst i test: Guide till de bästa kaffekvarnarna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

I detta test går vi igenom de bästa kaffekvarnar på marknaden just nu för att du ska få en tydlig överblick och jämförelse av de olika modellerna. Att mala dina egna kaffebönor är bland det bästa du kan göra för smaken på ditt kaffe – förutsatt att du väljer rätt kaffekvarn och malningsgrad för din bryggmetod.

Det är nämligen stor skillnad om du ska mala kaffebönor till en pressobryggare eller till espresso, och därför är det viktigt att din kaffekvarn kan mala ditt kaffe precis så som du vill ha det. Nedan följer en genomgång av några av de bästa och mest lovordade kaffekvarnar på marknaden just nu, och längst ned i artikeln hittar du länkar till alla de test och artiklar som innehållet refererar till.

Senast ändrad:

Vi har flyttat AIVIQ Inspire Pro AKG-501 till sektionen för tidigare recenserade produkter eftersom vi inte längre kunde hitta den i lager hos någon återförsäljare.

Tidigare ändringar:

17. november 2023

Den 17/11/2023 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa kaffekvarnar med kaffekvarnarna Baratza Virtuoso+ och Baratza Encore. Båda modellerna kommer från ett välrespekterat varumärke i kaffekretsar och har fått testvinnande placeringar på olika expertsajter för sina olika malningsinställningar, kraftfulla prestanda, robusta design och mycket mer.

10. maj 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av kaffekvarnarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

5. maj 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Kaffekvarn Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kaffekvarnarna

Baratza Virtuoso+ - högkvalitativ kaffekvarn med 40 malningsinställningar

Bästa kaffekvarn i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på SeriousEats.com
 • check Bästa digitala på FoodAndWine.com
 • check 4,6/5 på TechGearLab.com
 • check 4,7/5 Google Shopping
 • check 4,7/5 Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Baratza Virtuoso+:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • 40 olika inställningar
 • En 40 sekunders digital timer
 • Konstruerad med 40 mm härdade stålborrar i legerat stål

Konsumentmagasinets omdöme

Efter vår grundliga analys och forskning rekommenderar vi Baratza Virtuoso+ kaffekvarn som ett högkvalitativt och pålitligt val för både kaffeentusiaster och proffs. Produktens hållbarhet, precision och konsekvens, som backas upp av dess 40 mm härdade stålborrar och robusta likströmsmotor, sticker verkligen ut. Med 40 malningsinställningar passar den ett brett spektrum av bryggmetoder, så att användarna enkelt och effektivt kan utforska kaffets stora värld.

En sak att tänka på är Virtuoso+:s pris, vilket ligger i den högre delen av spektrumet. Vi anser dock att den hållbara konstruktionen, den förstklassiga prestandan och det konsekventa kafferesultatet motiverar denna investering. Vi rekommenderar den dock mer för erfarna kaffedrickare framför nybörjare, eftersom den kräver att man betalar lite mer för att kunna använda dess fulla potential.

Fördelar

 • Lätt att justera
 • Bra malningskonsistens
 • Digitalt användargränssnitt
 • Extremt snabba malningar
 • Justerbara tider och pulsläge

Nackdelar

 • Högre prisklass
 • Lite högljudd

Kaffekvarnen Virtuoso+ har 40 malningsinställningar med förbättrade koniska grader av kommersiell kvalitet, vilket gör att du kan uppnå den perfekta malningen för alla bryggmetoder. Oavsett om du är en espresso-entusiast eller ett fan av Hario V60, Chemex, French Press eller automatiska kaffebryggare, ger denna kvarn dig möjlighet att utforska den stora världen av kaffebryggning. Detta gör den till det perfekta valet för miljöer där kaffekvaren kommer att användas flitigt, från stora hushåll till kaffeälskare eller mindre kontor.

En detaljerad recension av Baratza Virtuoso+

Specifikationer

 • Kapacitet: 300 g
 • Effekt: 70 W
 • Typ av kvarn: Borr
 • Mått: 13 x 34 x 15 cm
 • Vikt: 3,6 kilo
 • Justerbara malningsgrader

Byggd för konsekvens och hållbarhet

Baratza Virtuoso+ är ett bevis på precisionen och kvaliteten i europeisk ingenjörskonst. Hjärtat i denna kvarn ligger i de 40 mm stora borrarna i härdat legerat stål, tillverkade i Liechtenstein, Europa. Detta i kombination med en robust likströmsmotor ger en jämn malningskvalitet som förhöjer din kaffeupplevelse. Virtuoso+ har utformats mer som en kommersiell maskin och är byggd för att tåla tung användning. Det är en konsumentmodell som vägrar att kompromissa med hållbarhet.

Exakt malning med enkelhet och effektivitet

Hållbarhet är dock inte det enda som denna kvarn erbjuder. Virtuoso+ är utrustad med en 40-sekunders digital timer, justerbar ned till en tiondels sekund så att du enkelt kan ställa in och replikera rätt malningstid för konsekvent dosering, session efter session. Oavsett om du maler direkt i ett portafilter eller i den medföljande behållaren är processen enkel. Dessutom är malningsbehållaren bekvämt bakgrundsbelyst så att du vet när det är dags att tömma den, vilket underlättar underhåll.

Avancerad säkerhetsteknik

Dessutom är varumärket stolt över den unika funktionen som intelligent styr malningshastigheten för att förhindra överhettning. Detta skyddar inte bara din maskin utan även dina värdefulla bönor från överdriven värme, vilket bevarar deras smak.

Vad säger användare och experter om Baratza Virtuoso+?

Som testvinnare på olika expertsajter visar Baratza Virtuoso+ tydligt sitt värde. GoodHouseKeeping.com uppskattar dess konsekventa produktion av olika malningsstorlekar och noterar en synlig skillnad mellan fin, medium och grov malning. De lyfte också fram bekvämligheten med att behållaren inte genererar statisk elektricitet, vilket eliminerar röran med flygande kaffesump.

TechGearLab.com berömmer Virtuoso+ för dess prestanda i deras pour-over-tester. Den kom imponerande nära den ideala extraktionstiden på tre minuter, med försumbar variation från kopp till kopp.

Ur användarnas perspektiv är Virtuoso+ ett omtyckt verktyg i deras kaffebryggararsenal. Vissa påpekar att den kan vara lite högljudd, men detta bör vara en liten kompromiss med tanke på maskinens konsekventa resultat och robusta konstruktion.

Mer om Baratza Virtuoso+

Specifikationer

 • Kapacitet: 300 g
 • Effekt: 70 W
 • Typ av kvarn: Borr
 • Mått: 13 x 34 x 15 cm
 • Vikt: 3,6 kilo
 • Justerbara malningsgrader

Bodum Bistro 11160 - billig kaffekvarn från Bodum

Bästa kaffekvarn i kompakt utformning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bodum Bistro 11160:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Kompakt, platsbesparande design
 • Slitstarka malningsblad i rostfritt stål
 • Genomskinligt lock gör det möjligt att övervaka processen

Konsumentmagasinets omdöme

Bodum Bistro 11160 är en kompakt kaffekvarn som på ett smart sätt använder sin design för att ge användarna mervärde. Dess platsbesparande dimensioner gör den inte bara lämplig för små kök, utan också till ett resevänligt alternativ för kaffeentusiaster på språng. Den inbyggda sladdförvaringen bidrar ytterligare till dess bärbarhet och bekvämlighet, medan det genomskinliga locket erbjuder ett enkelt, men effektivt, sätt att övervaka processen.

Kvarnens hållbara skärblad i rostfritt stål garanterar lång livslängd och jämn prestanda. Även om den saknar några av de avancerade funktioner som hittas hos andra modeller är Bodum Bistro 11160:s simplicitet dess största styrka; den tar bort komplexiteten och fokuserar på att leverera en pålitlig och lättanvänd malningsupplevelse.

Fördelar

 • Bärbart utformad
 • Praktiskt inbyggd sladdförvaring
 • Knappreglage
 • Bra malningsgrader

Nackdelar

 • Är något högljudd vid den högsta malningsgraden

Bodum Bistro 11160 har testats och recenserats av två expertkällor: oberoende svensk testpanel och Tek.no. Experterna hittade både för- och nackdelar med den här modellen; de berömmer bland annat dess kompakta design och användarvänlighet, men är inte lika förtjusta i det faktum att apparaten lämnar mycket malet kaffe i själva kvarnen.

Recension: En detaljerad recension av Bodum Bistro 11160

Specifikationer

 • Effekt: 160 W
 • Mått: 17,5 x 0,17 x 17,5 cm
 • Kapacitet: 220 g
 • Justerbara malningsgrader

Praktisk kaffekvarn
Med Bodum Bistro 11160 får man en praktisk kaffekvarn som kan placeras precis bredvid kaffebryggaren. Eftersom modellen  dessutom har en inbyggd förvaring av dess sladd tar den inte heller upp onödig plats. Kvarnen har en kapacitet på 60 gram kaffebönor, vilket motsvarar den mängd locket kan innehålla.

Modellen maler snabbt ner hela bönor och kan producera allt från grovmalet till väldigt finmalet kaffe – ju längre tid bönorna mals, desto finare blir malningen.. Med Bodum Bistro 11160 kan man därför få nymalet kaffe på nolltid.

Starka och hållbara knivblad
Bodum Bistro 11160 är försedd med starka och hållbara malningsblad av rostfritt stål som roterar med ett exakt antal varv per minut. Kaffekvarnen har dessutom ett genomskinligt lock som gör att man kan hålla koll på processen hela tiden, vilket säkerställer att man får det resultat man vill ha. Sist, men inte minst, är modellen utrustad med ett enkelt knappreglage som kan användas för både pulsmalning och kontinuerlig malning av bönorna.

Vad säger experter om Bodum Bistro 11160?

Experterna på Tek.no berättar att de största fördelarna med Bodum Bistro 11160 är dess kompakt storlek. De skriver också att kaffekvarnen är väldigt enkel att placera och att de uppskattar den inbyggda sladdförvaringen som underlättar förvaring av produkten på såväl köksbänken som i köksskåpet.

Experterna på Tek.no hittar dock även ett par nackdelar; de skriver i sin recension att kaffekvarnen inte direkt sköter sina uppgifter optimalt. De menar nämligen att det är besvärligt att använda kvarnen eftersom att den inte har några exakt justerbara inställningar för malningen.

Mer om Bodum Bistro 11160

Specifikationer

 • Effekt: 160 W
 • Mått: 17,5 x 0,17 x 17,5 cm
 • Kapacitet: 220 g
 • Justerbara malningsgrader

Baratza Encore - Lättanvänd kaffekvarn med kompakt hölje

Bästa kaffekvarn för nybörjare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på Nymag.com
 • check Bästa budget på SeriousEats.com
 • check Bästa mellanklass på Coffeeness.de
 • check 4,6/5 Google Shopping
 • check 4,4/5 Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Baratza Encore:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Långsam rotationshastighet ger mindre friktionsvärme
 • Enkel på/av-mekanism för malning
 • 40 malningsnivåer

Konsumentmagasinets omdöme

Allt som allt står Baratza Encore ut i världen av kaffekvarnar. Dess enkelhet i kombination med dess precisionsbearbetade borr och robusta design gör den till en värdefull tillgång för kaffeentusiaster. Den låga malningsretentionen, den användarvänliga på/av-knappen och det mindre utrymmet är egenskaper som inte går att förbise.

Med detta sagt är det viktigt att notera att även om Encore är rik på funktioner, är det Baratzas mest grundläggande modell. Som sådan saknar den vissa “bekvämlighetsfunktioner” som dosreglage eller timers. Vi anser dock att detta inte försämrar dess totala värde. Avsaknaden av dessa funktioner är något förväntat med tanke på dess position i Baratzas sortiment och återspeglas väl i dess lägre prispunkt. För dig som överväger den mer avancerade Virtuoso men är tveksam till dess brantare pris, tror vi att Encore kan vara ett bra alternativ.

Fördelar

 • Enkel, nybörjarvänlig design och kontroller
 • Tar lite plats
 • 40 malningsnivåer, från mycket grov till mycket fin
 • Möjlighet att uppgradera till Virtuoso borrset
 • Praktisk automatisk avstängning och överhettningsskydd

Nackdelar

 • Inte idealisk för espresso
 • Saknar doseringskontroll och timer

Baratza Encore har en bekväm frontmonterad pulsknapp tillsammans med en enkel på/av-knapp, vilket effektiviserar din malningsprocess. Oavsett om du endast är ute efter att doppa tårna i världen av specialkaffe eller är på väg att säga adjö till din gamla bladkvarn, framstår Encore som ett bra alternativ för nybörjare.

En detaljerad recension av Baratza Encore

Specifikationer

 • Kapacitet: 142 g
 • Effekt: 70 W
 • Typ av kvarn: Borrkvarn
 • Mått: 12 x 35 x 16 cm
 • Vikt: 3,1 kilo
 • Justerbara malningsgrader

Välkänt varumärke

Kärnan i en god kopp kaffe är malningen, och när det gäller pålitliga kvarnar har Baratza alltid stått i särklass. Baratzas engagemang för kvalitet är oöverträffat och uppskattas av kaffeproffs över hela världen. Även om Encore är Baratzas instegsmodell är den onekligen en av de mest uppskattade.

Kaffekvarnen utlovar konsekvens och mångsidighet med precisionsbearbetade 40 mm borrhål och en robust DC-motor, som säkerställer att varje dos kaffe mals exakt enligt dina önskemål. Det imponerande utbudet av 40 malningsnivåer innebär att du är redo oavsett om du brygger kaffe med Aeropress, fransk press eller en delikat pour-over. Encore är tillverkad med en konisk kvarn i hållbart rostfritt stål och har en långsam rotationshastighet på max 495 RPM. Detta skyddar inte bara kaffet genom att minimera friktionsvärme utan ger också en tystare malningsupplevelse.

Säkerhet och bekvämlighet i kombination

Encore är dessutom genialt utformad med en automatisk avstängning som skyddar mot främmande partiklar som kan skada kvarnen. Överhettningsskydd är en annan funktion som automatiskt stänger av strömmen när det behövs.

Tips: Om du vill ha ännu bättre prestanda från din Baratza Encore kan du köpa den uppgraderade M2-kvarnuppsättningen från Baratza. Denna kvarn används även på den dyrare Virtuoso, och ger dig en mer konsekvent partikelfördelning och låter dig också mala snabbare och finare. I praktiken är detta ett sätt att förvandla din Encore till en Virtuoso till ett lägre pris.

Vad säger användare och experter om Baratza Encore?

Denna nybörjarkvarn hyllas allmänt av experter som ett budgetvänligt val och får enorm uppskattning för dess enkelhet. Experter älskar den enkla på/av-funktionen och att den är så kompakt på köksbänken. Den mycket låga malningsretentionen, inställningarna från 0 till 40 och de minimala nivåerna av statisk elektricitet bidrar ytterligare till dess attraktionskraft.

Från användarnas sida är feedbacken i stort sett positiv. Många användare berömmer den enkla justeringen av malningsgraden, och flera kommenterar kvarnens konsistens.

Potentiella köpare bör dock notera att även om Encore kan verka mångsidig, är den inte idealisk för espresso. Coffeechronicler.com förklarar: “Även om du kan få till en shot espresso, kommer den inte att hålla högsta kvalitet. För trycksatta korgar kan det räcka, men för vanliga 58 mm portafilters är det inte en långsiktig lösning. Motorn är helt enkelt inte byggd för det.”

Mer om Baratza Encore

Specifikationer

 • Kapacitet: 142 g
 • Effekt: 70 W
 • Typ av kvarn: Borrkvarn
 • Mått: 12 x 35 x 16 cm
 • Vikt: 3,1 kilo
 • Justerbara malningsgrader
Läs mer om Baratza Encore

Melitta Molino - kaffekvarn med stor behållare

Mest praktiska kaffekvarn för hemmabruk

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,3/5 stjerner hos Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Melitta Molino:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Justerbar kaffemängd från två till 14 koppar
 • Professionell platt malningsskiva
 • Rymlig bönbehållare med en kapacitet på 200 gram

Konsumentmagasinets omdöme

Melitta Molino har en rad imponerande funktioner som gör den till ett praktiskt val för hemmabruk. Den automatiska avstängningsfunktionen ger bekvämlighet samt garanterar säkerhet och energieffektivitet. Med en praktisk malningskapacitet på 200 gram och 17 justerbara inställningar har användarna dessutom flexibiliteten att uppnå önskad malningsgrad för olika bryggmetoder.

Den justerbara kaffemängden gör det möjligt att mäta exakt, med plats för allt från två till 14 koppar, för att tillgodose individuella preferenser och större sammankomster. Samtidigt säkerställer den professionella malningsskivan konsekventa resultat och förbättrad smakutvinning, och det avtagbara locket bekväm rengöring och underhåll.

Malningen med Melitta Molino kunde ha varit mer jämn, men det är viktigt att notera att detta kan anpassas genom att justera malningsgraden enligt bryggningsmetoden. Melitta Molino:s mångsidighet, praktiska användbarhet och utbud av funktioner uppväger även denna mindre nackdel, vilket gör den till ett pålitligt och användarvänligt alternativ för kaffeentusiaster som söker en utmärkt produkt för sin heminstallation.

Fördelar

 • Enkel rengöring med avtagbara komponenter
 • Justerbara malningsgrader
 • Automatisk avstängning
 • Justerbar kaffemängd

Nackdelar

 • Malningen är inte alltid helt jämn

Melitta Molino har testats och recenserats av oberoende svensk testpanel, Coffeeteaclub.co.uk och Coffeeness.de, och går hem hos alla tre expertkällor. Den får mycket beröm i samtliga recensioner där experterna bland annat nämner att modellen är oerhört kompakt och enkel att rengöra. De är dock inte lika förtjusta i Melitta Molino:s utformning.

Recension: En detaljerad recension av Melitta Molino

Specifikationer

 • Effekt: 100 W
 • Mått: 21,8 x 15,2 x 29,5 cm
 • Kapacitet: 200 g
 • Automatisk avstängning
 • Justerbara malningsgrader

Maler kaffebönor för varje tillfälle
Med Melitta Molino kan man få allt från finmalet kaffe för att brygga espresso, till grovmalet som passar bra för att göra filterkaffe. Kvarnen maler automatiskt kaffebönorna enligt användarens behov och har en stor bönbehållare med en kapacitet på 200 gram.

Bönbehållaren har dessutom ett löstagbart lock som gör det enkelt att fylla på kvarnen med kaffebönor. Melitta Molino har dessutom justerbara inställningar för kaffemängd som går från två till 14 koppar; man väljer inställning på maskinens kontrollvred och sedan maler kvarnen den valda mängden kaffe.

Justerbar malningsgrad
Melitta Molino är en praktisk och justerbar kaffekvarn med individuella inställningar för malningsgrader. Det finns 17 olika inställningar som går från väldigt finmalet på läge ett, till väldigt grovmalet på läge 17.

Modellen har dessutom flera praktiska egenskaper, däribland en löstagbar uppsamlingsbehållare med lock för det malda kaffet samt en automatisk avstängningsfunktion som säkerställer att apparaten stängs av på en gång när malningen är färdig.

Sist, men inte minst, är Melitta Molino enkel att rengöra efter användning; många av apparatens komponenter, bland annat malningsskivan, uppsamlingsbehållaren och locket, är nämligen avtagbara.

Vad säger experter om Melitta Molino?

Experterna berättar att Melitta Molino är en utmärkt kaffekvarn som kan vara till glädje för många kaffeälskare. Coffeeteaclub.co.uk skriver bland annat att modellen är “den perfekta kaffekvarnen för en modern kaffejunkie med en budget”. De motiverar detta med att kaffekvarnen är enkel att rengöra, att den har en låg strömförbrukning, flera löstagbara delar och en intuitiv kontrollpanel.

Många av dessa punkter framhävs även av Coffeeness.de. Experterna därifrån skriver även vidare att Melitta Molino är väldigt kompakt och extremt billig. De är däremot inte lika förtjusta i dess design.

Mer om Melitta Molino

Specifikationer

 • Effekt: 100 W
 • Mått: 21,8 x 15,2 x 29,5 cm
 • Kapacitet: 200 g
 • Automatisk avstängning
 • Justerbara malningsgrader

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Läs mer om Melitta Molino

Sage The Smart Grinder Pro - bästa elektriska kaffekvarn från Sage

Bästa premium kaffekvarn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 9/10 omdöme på independent.co.uk
 • check 5/5 stjärnor hos Coffeeness.de
 • check 4/5 stjärnor på American Techgearlab.com
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sage The Smart Grinder Pro:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Sage Smart Grinder Pro är en testvinnande kaffekvarn som utmärker sig med sina innovativa funktioner och exceptionella prestanda. Den inbyggda Dosing IQ-teknologin skiljer den från mängden och garanterar exakt och konsekvent malning genom att automatiskt justera malningstid och dosering för varje kopp. De förprogrammerade inställningarna och LCD-displayen gör den otroligt användarvänlig och bekväm.

Den här BPA-fria modellen erbjuder dessutom anmärkningsvärda 60 olika malningsinställningar, så att användarna kan finjustera sin malning för olika bryggningsmetoder. Även om det är sant att Sage The Smart Grinder Pro hamnar i en högre prisklass, motiverar dess kvalitet, mångsidighet och avancerade funktioner investeringen för seriösa kaffeentusiaster. Kvarnens exceptionella prestanda, tillsammans med dess hållbarhet och långvariga konstruktion, gör den till ett värdefullt val för dem som söker resultat av professionell kvalitet i bekvämligheten av sitt eget hem.

Fördelar

 • Dosing IQ-teknik
 • 100 %BPA-fri
 • Smarta förprogrammerade inställningar
 • Bevarar kaffebönornas smak och arom
 • 60 olika malningsgrader
 • Pausfunktion

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Sage The Smart Grinder Pro har recenserats av den brittiska tidningen The Independent och den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk. Båda expertkällorna tycker bra om den här modellen och utnämner den till testvinnare respektive “experternas val”.

Experterna från The Independent blir imponerade av kaffekvarnens funktioner och egenskaper, till exempel dess inställningar och intuitiva LCD-skärm. Expertreviews.co.uk framhäver däremot modellens precision och hur jämnt den maler kaffebönorna.

Varken The Independent eller Expertreviews.co.uk hittar särskilt många nackdelar med den här modellen. De uppmärksammar dock konsumenterna på att den här kvarnen är dyrare än många andra modeller på marknaden.

Recension: En detaljerad recension av Sage The Smart Grinder Pro

Specifikationer

 • Effekt: 165 W
 • Mått: 15,2 x 21,6 x 39,2 cm
 • Kapacitet: 450 g
 • Justerbara malningsgrader

Kompakt kaffekvarn med Dosing IQ-teknik
Sage The Smart Grinder Pro är en kompakt kaffekvarn som kan stå framme på köksbänken utan att ta upp för mycket utrymme. Modellen är tillverkad av rostfritt stål och har en ganska simpel och elegant design.

Den här modellen har ävenen inbyggd Dosing IQ-teknik som ser till att maskinen alltid maler rätt mängd kaffebönor. Modellen är dessutom utformad för att mala kaffet på bästa möjliga sätt. Detta innebär att kvarnen skapar så lite värme som möjligt under malningen för att bevara och skydda smaken och aromen hos kaffebönorna.

BPA-fri modell med pausfunktion
Sage The Smart Grinder Pro är 100 % BPA-fri. Detta innebär att det inte finns BPA i någon av delarna som kommer i kontakt med kaffet.

Enligt båda expertkällorna är det dessutom enkelt att använda och hantera den här kaffekvarnen. Alla knappar och inställningar finns nämligen på framsidan av modellen. Sage the Dose Pro har även en pausfunktion som gör att man kan pausa alla inställningar samt malningen av kaffebönorna vid behov.

Vad säger experter om Sage The Smart Grinder Pro?

Både The Independent och Expertreviews.co.uk framhäver de många användbara och effektiva funktionerna hos den här kaffekvarnen.

The Independent skriver till exempel att Sage The Smart Grinder Pro är en miniatyr av Willy Wonkas chokladfabrik eftersom att den har 60 olika malningsinställningar. Eftersom att dessa inställningar sträcker sig från fin espresso till mer grovmalet presskaffe kan man göra precis den typ av kaffe man vill ha.

The Independent skriver även att maskinens elektroniska timer ger användaren full kontroll. Eftersom att denna timer kan ställas in med intervaller på en sekund kan man nämligen få en otroligt exakt dosering.

Experterna från Expertreviews.co.uk verkar också hålla med om detta. De förklarar även att Sage The Smart Grinder Pro är lämplig för nybörjare eftersom att den är väldigt enkel att använda. De skriver dessutom att kaffekvarnen är lätt att rengöra och beskriver den därför som “en varierad kaffedrickares drömmaskin”.

Mer om Sage The Smart Grinder Pro

Specifikationer

 • Effekt: 165 W
 • Mått: 15,2 x 21,6 x 39,2 cm
 • Kapacitet: 450 g
 • Justerbara malningsgrader

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Wilfa WSCG-2 - elektrisk kaffekvarn tilldelad "The Golden Bean"

Bästa kaffekvarn för allround-bruk

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wilfa WSCG-2:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Wilfa WSCG-2 kaffekvarn är ett mångsidigt alternativ som passar för många olika bryggmetoder. Dess allsidiga design garanterar kompatibilitet med espresso, aeropress, filterkaffe och presskaffe, vilket ger flexibilitet för olika preferenser. Den enkla justeringen av grovheten direkt på maskinen ger ökad bekvämlighet och möjliggör anpassning.

De effektivt utformade koniska slipbladen ger en konsekvent och exakt malning, vilket resulterar i en överlägsen bryggupplevelse. UV-filtret i bönbehållaren är ett genomtänkt tillägg som hjälper till att bibehålla kaffets friskhet och smak. Den inbyggda timern ökar ytterligare kontrollen över malningsprocessen. Även om det kan finnas utrymme för förbättringar när det gäller design, prioriterar Wilfa WSCG-2 funktionalitet och prestanda. Dess tillförlitlighet och effektivitet gör den till ett pålitligt val för dem som söker en mångsidig kaffekvarn.

Fördelar

 • Effektiva konformade malningsblad
 • Väl lämpad för såväl espresso och bryggkaffe som aeropress- och presskaffe
 • Vissa komponenter tål maskindisk
 • Praktisk elektronisk timer
 • UV-filter i bönbehållarens väggar

Nackdelar

 • Har inte den snyggaste designen

Oberoende svensk testpanel ger höga betyg för maskinens kvalitetsintryck, och för kvaliteten på kaffet som kvarnen maler. Prismässigt ligger kaffekvarnen i mellanklassen, medan kvaliteten är absolut toppklass.

Recension: En detaljerad recension av Wilfa WSCG-2

Specifikationer

 • Effekt: 160W
 • Mått: 12 x 16,5 x 27 cm
 • Kapacitet: 250 g
 • Automatisk avstängning
 • Justerbara malningsgrader

Kaffekvarnen från Wilfa har en kapacitet på 250 gram, och är lämplig till både espresso, aeropress, bryggkaffe och presskaffe, och du kan lätt justera kaffets grovlek på maskinen.

Maskinen är designad med koniska blad, vilket gör att det produceras så lite värme som möjligt när kaffebönorna mals. Därmed bevaras den goda doften och kaffets smak. Bönbehållaren har ett UV-filter, så att dina kaffebönor och deras smak inte skadas även om kaffekvarnen står på en solig plats.

Wilfa WSCG-2 är utrustad med en elektronisk timer, som kan ställas in på 0-30 sekunder. Detta gör att du kan kontrollera mängden kaffe som mals, vilket försäkrar att du får en jämn mängd kaffe varje gång. Själva kvarnen är gjort i rostfritt stål, och har en dold sladdförvaring på botten av maskinen.

Kaffekvarnen har även blivit tilldelad “Den gyllene bönan” av European Coffee Brewing Center, vilket är en utmärkelse för kaffeutrustning, som bara tillfaller de allra bästa produkterna för kaffebryggning.

Vad säger användare om Wilfa WSCG-2?

Vi har tagit del av såväl expert- som användarrecensioner av kaffekvarnen Wilfa WSCG-2. Kvarnen har fått toppbetyg av svenska oberoende testpaneler, vilket stärker dess position på marknaden. Den rekommenderas dessutom Independent.co.uk som betonar dess förmåga att leverera nymalet kaffe, anpassat efter individuella preferenser. Experterna från Independent.co.uk berömmer även dess eleganta design och enkla förvaring.

Användarna skriver att kaffekvarnen är exceptionellt enkel att använda och anpassa, vilket gör det möjligt att experimentera för att uppnå den perfekta malningen för sitt kaffe. Denna aspekt uppskattas särskilt av kaffeentusiaster som värdesätter precision i sin bryggningsprocess.

Mer om Wilfa WSCG-2

Specifikationer

 • Effekt: 160W
 • Mått: 12 x 16,5 x 27 cm
 • Kapacitet: 250 g
 • Automatisk avstängning
 • Justerbara malningsgrader
Läs mer om Wilfa WSCG-2

DeLonghi KG79 - utmärkt kaffekvarn för espresso

Mest användarvänliga kaffekvarn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test enligt svensk oberoende testpanel
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på DeLonghi KG79:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Kaffekvarnen DeLonghi KG79 är ett modernt och användarvänligt alternativ med flera anmärkningsvärda funktioner. Den moderna designen passar bra in i de flesta kökens estetik, medan dess funktionalitet tillgodoser olika bryggningsmetoder, inklusive espresso, droppkaffe och fransk press. Kvarnen i rostfritt stål säkerställer hållbarhet och jämn malningsprestanda, vilket ger möjlighet till exakt kontroll över malningsstorleken. Det genomskinliga locket ger bekvämlighet genom att användaren kan övervaka malningsprocessen.

Det är värt att notera att DeLonghi KG79 kan ge upphov till visst buller under drift, vilket är vanligt förekommande med många kaffekvarnar. Detta påverkar dock inte nämnvärt dess övergripande prestanda eller kvaliteten på den malning den producerar.

Fördelar

 • Lämpligt för såväl espresso som brygg- och presskaffe
 • Praktiska knappreglage
 • Val av grovhet och storlek på koppen
 • Modern design
 • Bönbehållare med en kapacitet på 120 gram
 • Glidsäker botten

Nackdelar

 • Tenderar att vara bullrig

Den här kaffekvarnen från DeLonghi får särskilt mycket beröm för sin användarvänlighet och robusthet – naturligtvis även för kvaliteten på kaffet den maler.

Recension: En detaljerad recension av DeLonghi KG79

Specifikationer

 • Effekt: 110 W
 • Mått: 16 x 13 x 26 cm
 • Kapacitet: 120 g
 • Automatisk avstängning
 • Justerbara malningsgrader

Maskinen är gjord med en kvarn i rostfritt stål, och med ett genomskinligt lock så att du lätt kan följa med i processen. Själva kaffebehållaren är löstagbar, och botten är försedd med halksäkra fötter, så att kvarnen står stadigt under användning. Den övre delen av stålkvarnen kan tas lös, vilket underlättar rengöringen avsevärt.

Modellen lämpar sig för både espresso-, brygg-, och presskaffe. Den har en bönbehållare med en kapacitet på 120 gram, och du kan ställa in kvarnen att mala mellan 2 och 12 koppar per gång. Kvarnen stannar automatiskt när den malt kaffe till det önskade antalet koppar.

Kaffekvarnen har 12 olika steg för kaffets malningsgrad, och du väljer lätt den inställning du vill ha på sidan av maskinen. På framsidan väljer du hur många koppar du vill mala kaffe till, och när kaffet är färdigmalet åker det ner i en behållare som dras ut som en liten låda, som vi känner igenom från gammeldags kaffekvarnar.

Vad säger användare om DeLonghi KG79?

Vi har tagit del av en rad användarrecensioner av DeLonghi KG79 och kommer utifrån dessa att sammanfatta kundbelåtenheten med den här produkten. Det första användarna nämner är enhetens enkla och problemfria drift, vilket gör den till ett perfekt val för såväl nybörjare som erfarna kaffeentusiaster. De menar även att den kompakta storleken är en stor fördel eftersom den passar bra i olika köksutrymmen utan att ta upp för mycket bänkutrymme.

Användarna lovordar även kaffekvarnens effektivitet som gör att enheten arbetar snabbt och inte kräver kontinuerlig manuell inblandning. Du behöver inte ens hålla ned en knapp, vilket annars är vanligt hos and kvarnar. Denna enkla hantering, tillsammans med kvarnens förmåga att producera en malning som är lika fin som malet kaffe som vanligtvis köps i butiker, gör den, enligt användarna, ännu mer attraktiv.

Mer om DeLonghi KG79

Specifikationer

 • Effekt: 110 W
 • Mått: 16 x 13 x 26 cm
 • Kapacitet: 120 g
 • Automatisk avstängning
 • Justerbara malningsgrader
Läs mer om DeLonghi KG79

Graef CM800

 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Graef CM800:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Graef CM800 kaffekvarn imponerar med sin höga bönkapacitet på 350 g och 40 olika inställningar för malningsgrad, vilket ger användarna ett brett utbud av alternativ för att passa deras specifika preferenser. Den koniska kvarnen säkerställer konsekventa och exakta malningsresultat, vilket bidrar till en smakrik kopp kaffe.

Även om Graef CM800 är något skrymmande för enkel förvaring är dess robusta aluminiumkonstruktion ett bevis på dess hållbarhet och långvariga prestanda. Kvarnens solida konstruktion säkerställer stabilitet under drift och ger en pålitlig och effektiv malningsupplevelse. Dessutom kan den större storleken ses som en fördel för dem som värdesätter en högre bönkapacitet, vilket minskar frekvensen av påfyllning.

Fördelar

 • Stark och tillförlitlig malningsmekanism
 • Väl lämpad till både espresso och bryggkaffe
 • Rymlig bönbehållare med en kapacitet på 350 gram
 • Förvaringshållare för filter
 • 40 olika malningsgrader
 • Enkel att rengöra tack vare den avtagbara behållaren

Nackdelar

 • Något skrymmande konstruktion

Den enda negativa anmärkning, som återkommer i olika tester, är att kvarnen tar upp en hel del plats i köket, då den är betydligt större än många av de andra modellerna. Dock har kaffekvarnen även en betydligt högre kapacitet och fler funktioner än många av de andra modellerna, och har därmed plats för 350 gram kaffebönor i sin bönbehållare.

Recension: En detaljerad recension av Graef CM800

Specifikationer

 • Effekt: 128 W
 • Mått: 23 x 39,7 x 13,5 cm
 • Kapacitet: 350 g
 • Justerbara malningsgrader

Det ingår även två filterhållare med 60 respektive 70 mm i diameter, vilka lätt kan monteras på kvarnen.

Kaffekvarnen har inte mindre än 40 olika inställningar för malningsgrad, så här har du verkligen möjlighet att få ditt kaffe precis som du vill ha det. Modellen lämpar sig till både espresso, bryggkaffe, och presskaffe.

Kaffekvarnen är tillverkad i rostfritt stål och har halksäkra gummifötter, så den står stadigt på bordet under användning.

Modellen har en konisk kvarn och en motor med låg hastighet, vilket innebär att kaffebönorna inte överhettas under malningen, vilket bevarar deras arom och smak. Trots de många inställningarna är kvarnen lätt att använda, vilket både Råd & Rön påpekar i sina tester av modellen.

Vad säger användare om Graef CM800?

Användarna är särskilt imponerade av det breda utbudet av malningsgrader: hela 40 olika inställningar. Detta tillgodoser tillgodoser en rad olika bryggpreferenser. Användarna belyser även möjligheten att justera den övre malningsgraden ytterligare för mer exakt finhet eller grovhet som en höjdpunkt som tillåter exakt kontroll.

Den enkla rengöringen är en annan fördel som användarna framhåller. Konstruktionen gör det enkelt att plocka isär de berörda delarna och bekvämligheten med att kunna placera dessa komponenter i diskmaskinen är mycket uppskattad. Kvarnen har en högkvalitativ design med en betydande vikt som bidrar till dess optimala hållbarhet och stabilitet under användning.

Mer om Graef CM800

Specifikationer

 • Effekt: 128 W
 • Mått: 23 x 39,7 x 13,5 cm
 • Kapacitet: 350 g
 • Justerbara malningsgrader
Läs mer om Graef CM800

5 saker att tänka på innan du köper kaffekvarn

 • Kapacitet

  När du ska välja en kaffekvarn med lämplig kapacitet bör du tänka på dina specifika bryggningsbehov samt hur många personer du brukar servera. De vanligaste alternativen som finns på marknaden är:

  Liten kapacitet: Kvarnar med liten kapacitet rymmer vanligtvis cirka 113 till 227 gram kaffebönor, vilket motsvarar ungefär fyra till åtta uns. De är lämpliga för privatpersoner i mindre hushåll då de kan mala tillräckligt med kaffe för några koppar åt gången.

  Medelstor kapacitet: Kvarnar med medelstor kapacitet rymmer vanligtvis cirka 227 till 340 gram kaffebönor, vilket motsvarar åtta till tolv uns. De är lämpliga för små sammankomster eller hushåll med måttlig kaffekonsumtion och ger tillräckligt med kaffe för en liten grupp eller några koppar i en enda malning.

  Stor kapacitet: Kvarnar med stor kapacitet kapacitet rymmer vanligtvis cirka 340 till 454 gram eller mer kaffebönor, vilket motsvarar 12 till 16 uns. Dessa kvarnar är idealiska för större grupper, kontor eller kaféer som kräver en stor mängd kaffe. De kan mala en betydande mängd kaffe i en enda användning.

  Observera dock att dessa kapacitetsintervall är ungefärliga och kan variera beroende på den specifika kvarnmodellen och tillverkaren.

 • Malningsgrader

  Justerbara malningsgrader på en kaffekvarn är avgörande för att uppnå optimal smak och extraktion. Varierande grader erbjuder mångsidighet för olika bryggningsmetoder för att du ska kunna anpassa grovheten till din favoritdryck – oavsett om det är espresso, pour-over, fransk press eller cold brew. Genom att justera malningsgraden har du kontroll över smakprofilen hos ditt kaffe, vilket innebär att du kan styra hur starkt eller milt du vill ha det.

  Konsekventa malningsgrader är avgörande för jämn extraktion, samtidigt som justerbara inställningar säkerställer att du kan uppnå en balanserad malning. Ett flertal inställningar, vanligtvis mellan 15 och 40, erbjuder dessutom flexibilitet att anpassa sig till olika kaffebönor och ger dig därmed exakt kontroll över extraktionen.

 • Effekt

  Kvarnens motoreffekt påverkar direkt dess effektivitet vid malning av kaffebönor. En kraftfullare motor möjliggör en snabbare och mer konsekvent malning, vilket skapar jämnare och mer enhetliga resultat. Högre effekt innebär normalt sett även högre hastigheter, vilket kan vara fördelaktigt om du behöver mala kaffe snabbt när du exempelvis förbereder större mängder eller när du har ont om tid.

  Den optimala effekten för en kaffekvarn beror på dina specifika behov. För de flesta hemmabruk räcker det generellt sett med en effekt på mellan 150 och 300 watt. Kommersiella inställningar eller tunga malningar kan dock kräva modeller med högre effekt på över 500 watt.

 • Pris

  Kaffekvarnar finns i olika prisklasser – från prisvärda till dyra alternativ. Budgetvänliga kaffekvarnar kostar cirka 500 kronor och lämpar sig bäst för simpla kaffedrickare. De har grundläggande funktioner och mindre kapacitet för bönor, men kan ändå ge en anständig malning för genomsnittlig bryggning.

  Dyra kvarnar kostar runt 1.500 kronor – i vissa fall ännu mer – och erbjuder avancerade funktioner samt överlägsen byggkvalitet och malning. Dessa modeller rekommenderas till kaffeentusiaster och professionella som söker exakt kontroll över sin bryggning. Även om dyra kvarnar kan ge överlägsen prestanda kan prisvärda alternativen fortfarande ge utsökta resultat. Valet beror kort sagt på individuella preferenser, bryggningsbehov och budgetöverväganden.

 • Användar- och expertrecensioner

  Den här artikeln innehåller både användar- och expertrecensioner eftersom de är till god hjälp när du ska välja kaffekvarn. Användarrecensioner erbjuder information om erfarenheter av kaffekvarnen i praktiken, vilket gör att du kan förstå dess prestanda, hållbarhet och eventuella begränsningar. De kan även förse dig med hjälpsamma tips, rekommendationer och opartiska åsikter.

  Expertrecensioner erbjuder däremot djupgående utvärderingar och bedömer faktorer som malningsgrad, motoreffekt samt övergripande kvalitet. Dessa insikter hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

  Genom att läsa igenom ett flertal varierande recensioner får du en omfattande förståelse för en viss produkt, vilket säkerställer att den överensstämmer med dina preferenser och behov.

arrow-more

FAQ

Hur rengör jag min kaffekvarn?
Du kan rengöra din kaffekvarn genom att torka av den med en fuktig trasa för att sedan mala torrt ris. Detta avlägsnar eventuella oljor och restprodukter.
Varför är det bra att ha en kaffekvarn hemma?
Att ha en kaffekvarn hemma garanterar att du alltid har färskt och nymalt kaffe tillgängligt. Detta skapar en bättre smakupplevelse av ditt kaffe.
Kan jag använda en kaffekvarn till att mala andra ingredienser än kaffebönor?
Du kan använda en kaffekvarn till att mala kryddor eller nötter. Det är dock bäst att ha en separat produkt för dessa ändamål för att undvika att smakerna blandas.

Bryggmetoder och malningsgrad

För att uppnå den bästa koppen kaffe är det inte nödvändigtvis typen av kaffebönor som är den avgörande faktorn. Dyra kaffebönor är inte nödvändigtvis bättre än andra, precis som billiga kaffebönor inte nödvändigtvis är dåliga. Det viktigaste är att bönorna är rätt malda. Den bästa kaffesmaken får man utan tvekan om bönorna som används för att brygga kaffet är nymalda.

För att uppnå den bästa koppen kaffe är både typen av kaffekvarn och hur du maler dina bönor viktiga. En kaffekvarn med koniska skivor eller malverk är ofta att föredra, både för att koniska malverk maler jämnare, men också för att värmeutvecklingen vid användning blir minimal och du undviker att överhetta dina kaffebönor. Om kaffebönorna överhettas i kvarnen riskerar du att äventyra bönornas arom och därmed kaffets smak.

På många sätt är den typ av kaffekvarn du använder avgörande för att du ska kunna mala dina kaffebönor på rätt sätt för att passa den typ av kaffe du gillar. Om du precis har investerat i en ny kaffemaskin eller espressomaskin är det därför viktigt att du sätter dig in i vilken malningsgrad din kaffebryggning kräver. En espressomaskin kräver t.ex. en mycket fin malning av kaffebönorna, medan en fransk press kräver en mycket grövre malning.

De olika bryggmetoderna kräver inte samma typ av malet kaffe. Oavsett hur du brygger ditt kaffe är målet med bryggningen att vattnet ska extrahera så mycket smak från kaffet som möjligt. Tiden som vattnet är i kontakt med kaffebönorna och graden av malning måste därför anpassas till den tid det tar för bryggmetoden att leverera vattnet till kaffet. Tumregeln är därför att ju längre tid det tar för vattnet att “levereras”, desto finare ska kaffet malas. De olika malningsgraderna för kaffe kan delas in i de fyra huvudkategorierna nedan:

 • Espressomaskin: extra fin
 • Moccabryggare: fin
 • Filterkaffe: medium
 • Fransk press: grov

Anledningen till att det är viktigt att investera i en ordentlig kaffekvarn är att ju bättre och mer enhetligt och jämnt kvarnen maler dina kaffebönor, desto bättre blir ditt kaffe. Om du till exempel gör ett kolvkaffe är det viktigt att kaffet är tillräckligt grovt för att undvika att det blir för mycket grus i kaffet.

Kaffets jämnhet är särskilt viktigt om du maler kaffebönor för en espressomaskin. Om det finns ojämnheter i kaffet som används till espresso finns det risk för att vattnet rinner för snabbt ner i koppen genom små fria passager som ojämnheterna skapar. Om detta händer får du en bitter espresso. Om du använder finmalet espressokaffe i en filterkaffemaskin kommer du också att uppleva att kaffet blir mycket mer bittert än normalt. Det beror på att det tar längre tid för vattnet att rinna genom det finmalda kaffet. Vattnet kommer därför att vara i kontakt med kaffet för länge och därmed dra med sig oönskade smaker in i kaffekannan. Om du använder ett grovt kaffe till kaffemaskinen kommer du att upptäcka att kaffet blir för surt.

Peter Slott Henriksen, professionell master roaster, har fem tips på hur du gör det perfekta stämpelkaffet:

 • Mal dina kaffebönor själv
 • Det är malningsgraden som avgör kaffets smak, inte mängden
 • Det bästa förhållandet är 60 gram malda bönor i kannan och 0,9 liter vatten
 • Låt kaffet dra i fyra minuter utan lock. Rör sedan om försiktigt två gånger med en sked så att kaffet lägger sig på botten.
 • Ta bort överflödigt skum med en sked, sätt i kolven och tryck ner kaffet. Servera kaffet omedelbart.

Hur man väljer rätt kaffebönor

Att välja rätt kaffebönor är inte så enkelt som det kan låta. En viktig faktor är att titta på bönornas ursprungsregion, eftersom bönor för kaffe är som druvor för vin – varje region har sina egna egenskaper.

I Syd- och Centralamerika har bönorna en renare, mer delikat kaffesmak med en antydan till choklad, och fruktsmakerna är mindre framträdande. Från denna region är kaffe från Brasilien och Colombia särskilt populärt.

Om du föredrar kaffe med en fruktig smak kan du välja bönor med afrikanskt ursprung. Om du föredrar en kryddig och fyllig kaffesmak bör du istället välja asiatiska bönor.

Rostning och färskhet

Enligt Whiteaway.com är det också mycket viktigt att tänka på hur färska bönorna är och hur de rostas. Kaffebönor smakar generellt bättre om de är nyrostade, vilket innebär att de har rostats inom tre månader. Rostningen av bönorna har stor betydelse för kaffets smak. En mörk rostning ger en lätt bränd smak, medan en ljus rostning hjälper till att framhäva de enskilda bönornas distinkta smak. Det gör inte den ena rostningen bättre än den andra, men det gör att du kan välja kaffebönor som passar din smak och ditt tillfälle.

Två olika typer av kaffebönor

Generellt sett finns det två olika typer av kaffebönor: Arabica och Robusta. Beanit.se skriver att Arabicabönan brukar anses vara den högkvalitativa av de två bönorna och att denna böna också står för 70-80% av kaffeproduktionen i världen.

Arabicabönan har en mild och aromatisk smak och växer i tropiska klimat. Det sägs också att Arabica var den första kaffebönan som upptäcktes.

Robustabönan har en mer bitter, stark och syrlig smak och kan, till skillnad från arabicabönan, odlas i kärvare klimat. Denna böna kan skördas flera gånger per år och eftersom kvaliteten på Robusta anses vara lägre, återspeglas detta också i priset. Å andra sidan innehåller Robusta dubbelt så mycket koffein som en Arabica-böna.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta