Tvättmaskin Test – Genomgång av olika tester – Bäst i Test Guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I denna artikel har Konsumentmagasinet samlat en översikt över en rad tvättmaskiner som alla har utsetts till testvinnare. Syftet med artikeln är att erbjuda en enkel överblick över vilka tvättmaskiner som genom olika konsumentråd och testmagasin är de bästa på marknaden.

Hos Konsumentmagasinet går vi igenom välkända testmagasin, tidningar och konsumentråd över hela Skandinavien. I beskrivningarna nedanför kan du läsa om fördelarna med olika tvättmaskiner och längst ner i artikeln kan du hitta länkar och källor för de tester vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Tänk på detta innan du köper en ny tvättmaskin

ny tvättmaskinDet finns många tvättmaskiner på marknaden, och det kan vara svårt att komma fram till vilken modell som är rätt för dig. De olika tvättmaskinsmodellerna har många funktioner och valmöjligheter, vissa som liknar varandra och andra som är helt olika.

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du köper en ny tvättmaskin: 

Material:
De flesta tvättmaskiner är antingen gjorda av plast eller rostfritt stål. Inget av dessa material kan rosta, så båda är bra alternativ. Tvättmaskiner av rostfritt stål är dock oftast mest robusta och håller bäst vid långvarig användning.

Fysisk storlek:
Det borde kanske vara en självklarhet, men kontrollera alltid att den nya tvättmaskinen faktiskt får plats där den ska stå innan du köper den. Ta reda på tvättmaskinens mått och mät utrymmet du har hemma. Eftersom att tvättmaskinen kan röra sig en del under centrifugeringen ska den dock inte stå kloss mot väggen, så se till att det finns åtminstone en centimeter fritt utrymme runt alla sidor på maskinen.

Kontrollera även hur djup maskinen är för att se hur mycket den sticker ut. Detta är dock mest för syns skull samt av bekvämlighetsskäl.

Frontmatad eller toppmatad: 
Det finns både frontmatade och toppmatade tvättmaskiner. Frontmatade modeller är vanligast, och de kännetecknas av att man lägger in tvätten i maskinen via en lucka på framsidan. Dessa tvättmaskiner har en standardstorlek och har ofta fler funktioner än toppmatade tvättmaskiner.

På en toppmatad tvättmaskin lägger man i tvätten genom en lucka högst upp, och dessa maskiner är ofta högre och smalare än frontmatade modeller. En toppmatad tvättmaskin är därför ett självklart val om du inte har särskilt mycket utrymme hemma.

Frontmatade tvättmaskiner har generellt sett ett bättre rykte än toppmatade, och toppmatade tvättmaskiner anses ofta bara vara ett nödvändigt ont för dem som inte har plats för en frontmatad modell. Om du inte har särskilt gott om utrymme hemma men ändå vill ha en frontmatad tvättmaskin finns det dock frontmatade modeller som är extra smala.

Kapacitet/trumstorlek:
Kapacitet/trumstorlekEn typisk tvättmaskin rymmer ca 7 kg tvätt, vilket motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder, men det finns tvättmaskiner med en kapacitet på allt från 5 till 12 kg. Sju uppsättningar kläder är dock bara en riktlinje, och man ska aldrig proppa trumman helt full. Om det inte finns någon plats över kan maskinen nämligen inte tvätta optimalt.

En tumregel är att man ska kunna hålla en hand över tvätten utan att ta i toppen av trumman. Om du har en väldigt stor familj kan du köpa en större tvättmaskin som rymmer mer, men tänk då på att en större trumma är känsligare och går sönder lättare än en mindre.

En normalstor familj borde dock inte skaffa en alltför stor tvättmaskin bara för att slippa tvätta en gång extra. Det är nämligen väldigt ineffektivt att tvätta en halvfull maskin.

Program och funktioner:
Du bör i regel köpa en tvättmaskin som har de funktioner du behöver. Du tvättar kanske bara antingen vittvätt eller färgade kläder med standardprogram på 40 eller 60 grader, och då behöver du nog inte investera i en dyr tvättmaskin med otaliga smarta program och funktioner.

De flesta tvättmaskiner har idag olika program, till exempel bomull, syntet, fintvätt, ylle, blandat och snabbtvätt, och man kan även ställa in färg och temperatur. Med dessa maskiner får du redan en del alternativ, men mer avancerade modeller brukar även ha specialprogram för till exempel träningskläder, badkläder, mattor, babykläder, jeans och skjortor. Vad för maskin man behöver är alltså väldigt individuellt.

Om du har svårt att fylla tvättmaskinen ordentligt varje gång rekommenderar experterna att du köper en modell med Half Load-funktion. Denna funktion optimerar nämligen tvättprocessen när maskinen bara är halvfull.

En timerfunktion som gör det möjligt att senarelägga programstarten kan också vara väldigt användbar. Denna funktion gör att du kan planera tvättningen bättre, och du kan därför spara tid genom att till exempel ställa in programstarten så att tvätten är ren när du kommer hem.

Centrifugering:
Centrifugeringen slungar vattnet ur tvätten när själva tvättprogrammet är färdigt. Detta gör att tvätten blir så torr den kan bli i tvättmaskinen, och oavsett om den sedan hängtorkar utomhus eller torkas i torktumlaren blir den därför torr snabbare.

Olika tvättmaskiner har olika centrifugeringshastigheter. En snabbare centrifugering gör att tvätten torkar snabbare, men även att tvättmaskinen väsnas mer under processen. Ömtåliga kläder och tyger kan dessutom skadas av en hög centrifugeringshastighet, så en högre hastighet är inte alltid bättre. Många tvättmaskiner har en centrifugeringshastighet på upp till 1 600 varv/minut, men det finns även modeller med upp till 1 800 varv/minut. För det mesta är dock en centrifugeringshastighet på 1 400 varv/minut fullt tillräcklig.

Energimärkning:
EnergimärkningAlla tvättmaskiner har en energimärkning som anger hur energieffektiv modellen är. Välj gärna en modell i energiklass A++ eller A+++, som är de två bästa klasserna på marknaden.

Livslängd:
En välbyggd tvättmaskin ska gärna hålla i minst tio år, men det kan vara svårt att ta reda på hur lång livslängd en viss modell har. Förutom materialet, som vi redan har nämnt, förlängs maskinens livslängd om den har en borstlös motor.

Vad gäller livslängd bör du även fundera på om du alltid vill ha en tvättmaskin med den senaste tekniken. Eftersom att tekniken går framåt i rasande fart är det oundvikligt att din toppmoderna tvättmaskin blir omodern om några år, så om du alltid vill ha det senaste kan du behöva byta tvättmaskin oftare.

Teknik:
Tekniken går som sagt framåt hela tiden, och idag finns det till exempel tvättmaskiner med wifi som kan kontrolleras från en telefon. Dessa kostar dock mer, så fundera på om detta verkligen är något du behöver. Många moderna tvättmaskiner är även utrustade med Near Field Communication (NFC), vilket gör det möjligt att ladda ner nya tvättprogram till maskinen.


Goda råd för tvättdagen

Goda råd för tvättdagen

Efter att man har bestämt sig för att skaffa en tvättmaskin ska den även användas. Det är förstås självklart, men det finns faktiskt många saker man bör veta innan man bara slänger in smutstvätten och trycker på start. Baserat på en artikel från det stora brittiska hushållsmagasinet Goodhousekeeping.com går vi här igenom de bästa tipsen för tvättdagen:

Sortera tvätten efter temperatur: 
All tvätt tål inte att tvättas tillsammans. I regel ska handdukar, sängkläder och underkläder tvättas i 60 grader (90 grader om man har varit magsjuk med kräkningar och diarré), och byxor och tröjor i 30-40 grader. Om T-shirts eller tröjor inte är särskilt skitiga kan de istället tvättas i lägre temperaturer på 15-20 grader. En lägre temperatur sliter nämligen inte lika mycket på färgerna som varmare vatten gör.

När du tvättar på lägre temperaturer behöver du dock ett tvättmedel som fungerar i kallt vatten, annars försvinner inte bakterierna. Smutsiga underkläder, sängkläder och handdukar har dock för mycket bakterier för att kalltvätten ska klara av att få bort dem, och dessa ska därför aldrig tvättas i kallt vatten.

Sortera tvätten efter material:
Vissa material bör dessutom tvättas separat. Kläder av bomull, syntetmaterial, ull och siden bör till exempel tvättas var för sig. 

Sortera tvätten efter vikt:
Det kan även vara bra att separera lätt tvätt som T-shirts och lakan från jeans, denim och annat tungt. De lätta tygerna torkar nämligen snabbare än de tyngre. I en blandning kan den lätta tvätten därför torka för mycket i torktumlaren, vilket kan skada fibrerna och krympa tyget. 

Sortera tvätten efter färg:
Sortera tvätten efter färgMörk tvätt kan lätt färga av sig på ljus tvätt, och den här missfärgningen är sedan svår att få bort igen. Du bör även använda olika tvättmedel för färgad tvätt och vittvätt. Tvättmedel för färgade kläder är nämligen utformade för att bevara färgernas skärpa, medan tvättmedel för vittvätt istället ska bleka tyget en aning.

Om du vill bevara den vita färgen hjälper det även att hänga tvätten på tork utomhus i direkt solsken, för solstrålarna har då en blekande effekt på tvätten.  

Sortera tvätten efter hur smutsig den är:
Ordentligt skitiga kläder med synliga fläckar ska tvättas separat från kläder som kanske bara känns lite “använda”.

Använd tvättmaskinens program:
Din tvättmaskin har antingen många eller några få program som är speciellt utformade för olika ändamål. Använd dessa program för att få ett bättre resultat. 

Tvättpåsar:
Skydda ömtåliga klädesplagg genom att tvätta dem i en tvättpåse. Detta är till exempel bra för bh:ar.

Lägg in strumporna först:
Strumpor försvinner lätt i tvätten, men om du lägger in dem i tvättmaskinen först har de svårare att vika in sig i andra klädesplagg.

Vänd kläderna ut och in:
Maskintvätt sliter oundvikligen på kläderna. Under tvätten gnids kläderna dessutom mot varandra, vilket gör att de förlorar både färg och form.

Du kan dock minska slitaget genom att vända kläderna ut och in. Se även till att stänga alla blixtlås och kontrollera att kläderna inte har för mycket detaljer. Dessa kan nämligen skada både det aktuella klädesplagget och resten av tvätten.

Tillsätt ättika:
ättikaAtt använda ättika till tvätten är ett husmorstips som både kan göra klädernas färger starkare och den vita tvätten vitare. Tillsätt helt enkelt en kapsyl ättika med tvättmedlet, och även om ättikan luktar starkt just nu kommer lukten inte att finnas kvar i kläderna. Vissa använder salt istället för ättika.

Gnugga inte på fläckar:
Om du har en synlig fläck på ett klädesplagg hjälper det inte att försöka gnugga bort den med tvättmedel och handkraft. Detta kan till och med förvärra situationen och göra att fläcken sprider ut sig istället.

Du bör istället försiktigt dutta lite tvättmedel på fläcken och sedan lägga in klädesplagget i tvättmaskinen. Du kan även använda fläckborttagning. Tänk på att du har större chans att få bort en fläck ju snabbare du behandlar den.

Hårt vatten:
Många har hårt vatten i kranen, och då tvättas även kläderna i det hårda vattnet. Hårt vatten innehåller mycket kalk och magnesium, vilket är ofarligt men kan orsaka problem när man tvättar. Tvättmaskinen kan till exempel kalka igen, och mineralerna i vattnet kan även påverka tvättmedlet och göra det mindre effektivt. Det kan därför hända att tvätten inte blir lika ren samt att den känns stelare och får mindre klara färger.

Läs tvättrådet på rätt sätt – temperatur:
Det finns alltid en lapp med tvättråd på kläderna, och du får bäst resultat om du följer anvisningarna på den. Först står det en siffra som anger den högsta temperaturen som plagget får tvättas i. Om det istället är en bild av en skål med en hand får klädesplagget bara handtvättas.

Det kan även vara en skål med ett streck under, och detta betyder då att klädesplagget är ömtåligt och helst ska tvättas skonsamt. Om det finns två streck under skålen ska plagget tvättas extra skonsamt. 

Läs tvättrådet på rätt sätt – strykning:
Kläder tenderar att bli skrynkliga när man tvättar dem, och då är det bra att stryka dem med ett strykjärn för att släta ut tyget igen. Strykning sliter dock en hel del på tyget, och det är inte alla material som tål det. På tvättrådet visas anvisningarna för strykning med en symbol som är formad som ett strykjärn.

🌀 En strykjärnssymbol med en prick betyder att plagget kan strykas vid en temperatur på max 110 grader.
🌀 En strykjärnssymbol med två prickar betyder att plagget kan strykas vid en temperatur på upp till 150 grader.
🌀 En strykjärnssymbol med tre prickar betyder att plagget kan strykas vid en temperatur på upp till 200 grader.
🌀 En strykjärnssymbol med ett kryss över betyder att plagget inte ska strykas.

Läs tvättrådet på rätt sätt – torkning:
Torkningsalternativen visas i en fyrkant. En fyrkant med en cirkel och en prick betyder att klädesplagget kan torktumlas i en låg temperatur. Samma symbol med två prickar betyder istället att plagget kan torktumlas i normal temperatur.

En fyrkant med en cirkel och ett kryss över innebär att plagget inte kan torktumlas, och då ska det istället lufttorkas. 

Tvätta inte kläder som ska kemtvättas:
kemtvättasOm tvättrådet visar en skål med ett kryss över ska plagget inte tvättas i tvättmaskinen utan rengöras på en kemtvätt. Framför allt kostymer, läder, kappor och mocka kan skadas och förlora sin form och sitt utseende om de tvättas i vatten, så detta är inte ett tvättråd man ska strunta i. 

Rätt mängd tvättmedel:
Man ska varken använda för mycket eller för lite tvättmedel. Om du använder för lite tvättmedel blir kläderna inte ordentligt rena, och för mycket tvättmedel kan istället efterlämna fläckar. Tvättmedlet ska doseras baserat på vattenhårdheten, och det finns ofta en guide till detta på baksidan av tvättmedelsförpackningen. 

Lägg jeansen i frysen:
Om du vill använda tvättmaskinen mindre kan du skippa att tvätta jeansen. Jeans tar väldigt mycket plats i trumman, och om de inte riktigt är skitiga utan bara lite använda kan du istället lägga in dem i frysen. Där fräschar den kalla luften upp tyget igen och dödar eventuella bakterier. 

Sortera den rena tvätten:
I en stor familj kan tvätten innebära mycket arbete, men för att göra det hela lite enklare kan man med fördel sortera kläderna i olika korgar direkt när de är tvättade. Sortera antingen efter klädtyp eller helt enkelt efter person. Familjemedlem 1 får sina kläder i en korg, familjemedlem 2 i en annan och så vidare. 

Rädda dina krympta kläder:
krympta kläderAlla krympta plagg kan inte räddas, men ibland går det att rädda till exempel T-shirts av bomull eller syntetmaterial. Lägg det krympta klädesplagget i blöt i en balja med ljummet vatten och lite babyschampo. Detta mjukar upp fibrerna och gör att man kan sträcka ut dem igen. 

Håll tvättmaskinen ren:
Även om tvättmaskinen rengör kläder flera gånger i veckan blir själva maskinen faktiskt ganska skitig när den används ofta. Den kan då börja lukta illa, och det kan även uppstå bakterietillväxt i maskinen. En gång i månaden är det därför bra att köra ett tomt tvättprogram på högsta möjliga temperatur. Tillsätt eventuellt lite ättika eller bakpulver. 

Hantera dina kläder varsamt:
När kläderna väl har tvättats och torkats ska de fortfarande förvaras på rätt sätt. Experterna skriver bland annat att man inte ska hänga upp tjocka tröjor på samma sätt som skjortor eller T-shirts. Tröjor är tyngre, och tyngdkraften gör därför att området vid nacken och axlarna sträcks ut och tappar formen om de hänger på en galge.

Var även varsam med bh:ar och förvara dem inte ihopvikta. Vik istället ut dem helt och lägg kuporna i varandra. Förvara dem sedan i en låda. 

Var försiktig när du handtvättar:
handtvättarHandtvätt är betydligt skonsammare än maskintvätt, och vissa tyger tål enbart att tvättas för hand. Hur du hanterar kläderna när du tvättar dem för hand har dock stor betydelse.

Använd gärna en balja och undvik att tvätta kläderna under rinnande vatten. Vatten är nämligen tungt, och ömtåliga tyger kan förlora formen av vikten från vattnet. Använd därför hellre en balja, och lägg gärna plagget i ett durkslag för att underlätta sköljningen. 

Använd torktumlaren varsamt:
Tvättmaskinen sliter mycket på kläderna, och torktumlaren är kanske ännu värre. Det är därför bäst att torka tvätten utomhus om det går, för detta är både bättre för kläderna och mer skonsamt för miljön. Du kan dock behöva använda en torktumlare på vintern eller om du till exempel bor i lägenhet. Var då försiktig med värmen i torktumlaren och se till att kläderna inte får torka för länge.

Om ett plagg har en fläck när du tar ut tvätten ur tvättmaskinen ska det dock inte köras i torktumlaren. Värmen i torktumlaren kommer nämligen göra att fläcken fastnar ännu bättre. Låt istället plagget med fläcken lufttorka och tvätta det sedan på nytt, och använd då eventuellt lite fläckborttagning också.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Bosch WAT323L7SN

✅ Bra betyg hos Råd & Rön 
✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch WAT323L7SN

Modellen Bosch WAT323L7SN har ingått i två olika tvättmaskinstest i augusti 2018, och dessa tog plats hos Råd & Rön respektive det danska konsumentrådet Tænk.

Alla tvättmaskinsmodeller granskades utifrån specifika testpunkter som tvättförmåga, förbrukning, funktioner, hanterbarhet och användarvänlighet. Bosch WAT323L7SN klarar sig bra i båda undersökningarna och modellen belönas med fina betyg från både Råd & Rön och Tænk.

Marknadens bästa energiklass

Bosch WAT323L7SN är en rymlig tvättmaskin med en kapacitet på 7 kg, vilket är ungefär vad en familj på fyra personer behöver. Det här är en klassisk frontmatad tvättmaskin som är vit och har kontrollpanelen högst upp. Bosch WAT323L7SN finns dessutom i energiklass A, som är den bästa klassen på marknaden, och maskinen är därför ett väldigt bra alternativ om man bryr sig mycket om energiförbrukningen.

Den här modellen är dessutom designad för att även sänka torktumlarens förbrukning. Maskinen torkar helt enkelt tvätten så mycket som möjligt under centrifugeringen, och torktumlaren behöver därför inte använda lika mycket ström. Man kan välja en centrifugeringshastighet på upp till 1 600 varv/minut, och med en så hög hastighet kan tvättens kvarvarande fuktnivå bli så låg som 45 %.

Bra specialprogram

Bosch WAT323L7SN har förstås de vanliga tvättprogrammen för till exempel bomull och syntet, men för att maskinen ska klara av mer har den även olika specialprogram. Modellen har till exempel program för skjortor, sport, mix, sköljning, extra centrifugering, allergi+, Super 15, Super 30, ylle, handtvätt, fintvätt och siden.

Snabbprogrammen Super 15 och Super 30 är väldigt användbara för tvätt som inte är särskilt skitig, för på bara 15 respektive 30 minuter kan de här programmen fräscha upp lätt smutsad tvätt.

EcoSilence Drive

Den här tvättmaskinen är utrustad med Boschs patenterade EcoSilence Drive-motor som arbetar både tyst och energieffektivt. Den här motorn är väldigt populär bland granskarna och får mycket beröm.

Tvättmaskinen har en ljudnivå på ungefär 50 dB vid tvätt och lever därmed inte om särskilt mycket. Funktionen Vario Perfect optimerar tvättprogrammen utifrån mängd och typ av tvätt, och detta gör att maskinen inte använder mer vatten och energi än absolut nödvändigt.

Bosch WAT323L7SN kontrolleras på en stor LED-display med touch, och här kan man bland annat välja Reload-funktionen. Denna funktion pausar maskinen och gör att man kan lägga in bortglömd tvätt i trumman.

Trumman är en så kallad Vario Drum som är designad för att tvätta både effektivt och skonsamt. Den skakar inte mer än nödvändigt och sliter därför så lite som möjligt på kläderna. Även detta är ett patenterat system från Bosch.

Specifikationer för Bosch WAT323L7SN – mått 
🌀 Höjd: 84,8 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59 cm
🌀 Bruttovikt: 80 kg
🌀 Nettovikt: 79 kg

Specifikationer för Bosch WAT323L7SN – basfakta
🔴 Typ: Frontmatad
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Centrifugeringshastighet (max): 1 600 varv/minut
🔴 Energiklass: A
🔴 Centrifugeringsklass: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 8 800 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 122 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 50 dB
🔴 Antal program: 15+

Fördelar med Bosch WAT323L7SN: 
Tillhör marknadens bästa energiklass – A
Bra storlek och en kapacitet på 7 kg
Både vanliga program och specialprogram
EcoSilence Drive-motor
Vario Perfect optimerar tvättprogrammen


LG F4J5QN4W

✅ Bra betyg hos Råd & Rön 
✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Kundfavorit-toppbetygLG F4J5QN4W

Modellen LG F4J5QN4W har ingått i två olika undersökningar och granskats av expertpaneler hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Experterna provade och bedömde LG F4J5QN4W och ett antal andra tvättmaskiner utifrån testpunkter som tvättförmåga, förbrukning, funktioner och användarvänlighet. Syftet var att komma fram till vilka tvättmaskinsmodeller som är bäst, och eftersom att LG F4J5QN4W överlag klarar sig bra i undersökningarna får modellen bra betyg av både de svenska och de danska experterna.

Kapacitet på 7 kg och energiklass A

Den här tvättmaskinen har en kapacitet på 7 kg och passar därför bra i en familj på ungefär fyra personer. Den här modellen är dessutom ett riktigt bra alternativ för dig som bryr dig mycket om miljön.

LG F4J5QN4W finns i marknadens bästa energiklass och har därför en lägre energiförbrukning än vanligt. Modellen tillhör nämligen energiklass A, som ligger absolut i toppen på en skala som går från D till A. När den här tvättmaskinen “överlämnar” tvätten har kläderna en kvarvarande fuktnivå på bara 44 %. Detta innebär att torktumlaren inte behöver arbeta lika hårt, och mindre arbete innebär även en lägre energiförbrukning. Den låga restfukten beror mycket på att tvättmaskinen kan uppnå en centrifugeringshastighet på 1 400 varv/minut, vilket slungar ut så mycket vatten som möjligt ur tvätten.

Den här tvättmaskinsmodellen har dessutom en borstlös motor, vilket gör att maskinen både arbetar tystare och håller betydligt längre. LG F4J5QN4W har en ganska bra ljudnivå på 55 dB och väsnas därför inte särskilt mycket, vilket framför allt är en fördel om tvättmaskinen står nära vardagsrummet eller sovrummet.

Över 20 tvättprogram

LG F4J5QN4W har otroligt många specialprogram för olika ändamål. Till att börja med har modellen program för både bomull, syntet, blandmaterial, strykfritt, täcken, fläckborttagning, hygien, babykläder, träningskläder och mörk tvätt samt ett skonsamt program, ett antiskrynkel-program och snabbprogram. Den här modellen är dock även utrustad med NFC (Near Field Communication), och detta gör det möjligt att ladda ner ännu fler program till tvättmaskinen. Tack vare detta kan man till exempel hämta program för barnkläder, skolkläder, badkläder, regnkläder, jeans och mattor samt ett program som bevarar färg.

Om man upptäcker att man har missat lite smutstvätt när man redan har startat tvättmaskinen kan man även pausa tvättprogrammet, öppna luckan och lägga in de bortglömda kläderna.

6 Motion Direct Drive

LG F4J5QN4W är utrustad med tekniken 6 Motion Direct Drive, som gör att trumman kan röra sig på sex olika sätt för att anpassa de olika tvättprogrammen till materialen och kläderna som tvättas. Detta gör tvättprogrammen mer specialiserade och anpassade till den aktuella tvätten.

Tvättprogrammen är ofta intensiva, men trumman på LG F4J5QN4W är även designad för att vara så skonsam som möjligt. Detta gör att tygerna inte skadas så mycket av trummans rörelser samt att vibrationerna hålls på en så låg nivå som möjligt.

Den här tvättmaskinsmodellen kontrolleras via ett vred och en svart display, och här kan man både ställa in tvättmaskinen och hålla koll på det pågående tvättprogrammet.

Specifikationer för LG F4J5QN4W – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 56 cm
🌀 Bruttovikt: 66 kg
🌀 Nettovikt: 63 kg

Specifikationer för LG F4J5QN4W – basfakta 
🔴 Typ: Frontmatad
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Centrifugeringshastighet (max): 1 400 varv/minut
🔴 Energiklass: A
🔴 Centrifugeringsklass: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 9 200 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 121 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 55 dB
🔴 Antal program: Varierande, men minst 20 via NFC

Fördelar med LG F4J5QN4W: 
Kapacitet på 7 kg och marknadens bästa energiklass – A
Borstlös motor som håller längre och väsnas mindre
Mer än 20 tvättprogram samt möjlighet att ladda ner fler
Pausfunktion
6 Motion Direct Drive-teknik


Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön
Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Den här modellen får ett bra betyg hos båda expertkällorna och får bland annat beröm för sin tvättning och centrifugering.

Experterna är däremot inte lika nöjda med sköljningen och tidsåtgången.

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom stor för en familj på fyra eller fem personer. När tvätten är färdig har kläderna en restfukt på 52 %.

Den här modellen är dessutom tystgående. Den har en ljudnivå på 50 dB när den tvättar och 74 dB när den centrifugerar. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Energisnål tvättmaskin med SensiCare-system och SoftPlus

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 är en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A. Med den här modellen kan man därför lugnt räkna med att tvättmaskinen inte förbrukar särskilt mycket energi.

Den här tvättmaskinen har dessutom ett SensiCare-system som anpassar tvättcykeln till mängden tvätt. Detta system säkerställer att kläderna inte tvättas för länge och gör därmed att de behåller sin form och utseende längre.

Det finns även en SoftPlus-funktion som innebär att kläderna blötläggs innan maskinen tillsätter sköljmedel. Sköljmedlet fördelas därmed jämnt mellan alla klädesplagg.

En funktion som kallas för Fuzzy Logic övervakar och analyserar dessutom tvättningen. Syftet med denna funktion är att maskinen ska kunna minska förbrukningen av el, vatten och tvättmedel utan att tvättresultatet ska bli lidande.

Välj mellan flera olika tvättprogram

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 är utrustad med en mängd olika program, till exempel Bomull, Syntet, Fintvätt, Täcken, Siden, Ylle, Sportkläder, Outdoor och Denim. Tack vare detta urval kan man alltid tvätta kläderna på bästa möjliga sätt.

Den här tvättmaskinen har även ett Anti-Allergiprogram som kombinerar vattenånga med ett högpresterande tvättprogram. Detta program avlägsnar på så vis alla bakterier från kläderna.

Tack vare Eco TimeManager kan man anpassa längden på tvättprogrammet till den tid man har tillgänglig. Detta sparar faktiskt både tid, vatten och energi.

Man kan dessutom ställa in starttiden för ett tvättprogram i förväg. Genom att göra detta kan man schemalägga tvättningen till en tid som passar in i dagens planer.

Borstlös motor, användarvänlig display och barnspärr

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har en säker och hållbar Inverter-motor. Denna motor är borstlös och ger tvättmaskinen en bättre stabilitet och högre prestanda. Motorn kommer dessutom med 10 års garanti.

Den här tvättmaskinsmodellen har en användarvänlig display som används för att styra alla olika program och funktioner. Eftersom att displayen är medelstor är det dessutom enkelt att hitta rätt inställningar.

Sist men inte minst har Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 en barnspärr som låser både luckan och kontrollpanelen när maskinen är igång. Denna spärr gör därmed att tvättprogrammet inte kan ändras mitt i.

Specifikationer för Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 52 cm
🌀 Vikt: 68,5 kg

Specifikationer för Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 – basfakta 
🔴 Typ: Frontmatad tvättmaskin
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A
🔴 Centrifugeringshastighet: 1 400 varv/minut
🔴 Centrifugeringsklass: B
🔴 Energiförbrukning: 156 kWh/år
🔴 Vattenförbrukning: 9 999 liter/år
🔴 Ljudnivå, tvätt: 50 dB
🔴 Ljudnivå, centrifugering: 74 dB

Fördelar med Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5:
Borstlös motor
Många olika tvättprogram, till exempel Anti-Allergi
Eco TimeManager
Fördröjd start
SensiCare-system
Energisnål modell


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka tvättmaskiner har fått bäst omdömen?

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5, LG F4J5QN4W och Bosch WAT323L7SN

🤓 Hur testas tvättmaskinerna?

Maskinerna bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på vatten- och strömförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla maskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos tvättmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.


Tvättmaskins Test – dessa tests har vi genomgått

Tænk.dk 🇩🇰
Konsumentrådet Tænk har genomfört ett test av 69 tvättmaskiner. Här testade man en rad olika parametrar såsom tvättförmåga, sköljförmåga, centrifugeringsförmåga, vatten- och strömförbrukning, användarvänlighet, tvättid och ljudnivå.

Alla tvättmaskiner blev grundligt testade och både ett bomullsprogram och ett syntetiskt program på 40 ° blev testat. Därefter testade Tænks experter de bästa tvättmaskinerna.

Du kan läsa hela testet på Tænk’s hemsida här.

Det danska konsumentrådet Tænk har även testat och recenserat Siemens WU14Q4L7DN och Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5. Om du vill läsa mer hittar du båda recensionerna här.

Var uppmärksam på att det krävs abonnemang för att få tillgång till testen.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i sitt test från februari 2016.

I testen har man bland annat värderat tvättmaskinernas förmåga att rengöra kläder, om tvättmedlet har tvättats ur kläderna, hur mycket fukt som finns kvar i kläderna efter centrifugering, användarvänlighet, vatten- och strömförbrukning och tvättiden.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Råd & Rön har även testat och recenserat Siemens WU14Q4L7DN och Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5. Du hittar recensionerna av båda tvättmaskinerna här.

Var uppmärksam på att du måste vara prenumerant på tjänsten för att få tillgång till testen.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska nättidningen har genomfört ett test av 10 tvättmaskiner. Deras test har som utgångspunkt haft 7 huvudparametrar, där man har värderat tvättresultat, centrifugeringsförmåga, tvättid, el- och vattenförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå, tvätt- och sköljningsförmåga.

Experterna har testat två av tvättmaskinernas huvudprogram, där de testades på bomullsprogrammet och det syntetiska tvättprogrammet. Centrifugeringsförmågan har blivit testad genom att mäta fuktrester i kläderna efter tvättens slut.

De har gett poäng mellan 1 – 6 för tvättmaskinernas förmåga att utföra de olika uppgifterna. Du kan läsa hela testet hos klikk.no gratis här.

TV2 🇩🇰
Här kan du se TV2:s program om tvättmaskiner, där den kända journalisten Morten Spiegelhauer undersöker vilka tvättmaskiner som klarar sig bäst i testerna.

Maskinerna testades på en rad olika parametrar och fick lov att tvätta kläder med stora fläck. Experterna simulerade fläckar genom att mixa olivolja, fett, bläck och kosmetika med t-shirts, jeans och andra kläder. Du kan se programmet på TV2:s hemsida här.

Expert Reviews 🇬🇧
Det brittiska konsumentmagasinet Expert Reviews använder alltid samma framgångsmetoder när de testar tvättmaskiner, så att deras genomgång av olika maskiner alltid utgår från samma utgångspunkt och metod, oavsett typen av tvättmaskin. Deras test består exempelvis alltid av 3 kg kläder att tvätta, oavsett storlek på trumman i maskinen, så att resultaten blir lätta att därefter jämföra. Den testade maskinen testas då på bomullsprogrammet, 30 grader att börja med och därefter 40 grader. Därefter är det möjligt att jämföra vatten- och elförbrukningen, bullernivån samt maskinens grundläggande förmåga att tvätta rent. Du kan läsa Expert Reviews recension av Samsung WW9000 här och Miele WMB 120 här.

M3 🇸🇪
M3 är ett svenskt onlinemagasin som testar nästan allt inom gadgtets och elektronikvärlden. Samsung WW9000 är den första tvättmaskin som magasinet testade och redaktionen är speciellt imponerade av maskinens många funktioner. M3 bedömde maskinen utifrån design, användarvänlighet, bullernivå, tvättresultat samt valuta för pengarna. Här landar maskinen på ett samlat betyg på 10, vilket är det högsta som kan ges, tillsammans med titeln ”världens coolaste tvättmaskin”. Du kan läsa hela testet här.

Trusted Reviews 🇺🇸
Trusted Reviews är ett online konsumentmagasin som testar i stort sett alla typer av produkter för hushållet. Trusted Reviews testade bl.a. Samsung WW9000 i deras hårda standards tvättmaskinstest, som består av smutsiga testkläder med bl.a. intorkad ketchup, kaffe, blod, rött vin och motorolja, som därefter körs i olika program. Testpanelen var mäktigt imponerade över maskinens förmåga att rengöra kläderna samt av den låga bullernivån under tvättpasset. Tvättmaskinen landar således på ett samlat betyg på 4,5 av 5 möjliga stjärnor. Du kan läsa hela testet här.

Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Good Housekeeping är ett brittiskt konsumentmagasin som testar produkter till hemmet och hushållet. För att få en så pass neutral utgångspunkt som möjligt, utför magasinet alla sina tester utifrån samma premisser och metoder, för att på så sätt testa vatten- och elförbrukningen, maskinens centrifugeringsförmåga samt förmågan att rentvätta kläderna. Efter testet av de olika tvättmaskinerna, ges det ett samlat betyg baserat på hur bra tvättmaskinen klarade de olika uppgifterna. 100 poäng är det absolut bästa betyg man kan få. Därmed är deras recensioner och resultat jämförbara oavsett maskinernas typ, storlek och märke. Du kan läsa Good Housekeeping Institutes recension av Miele WMB här.


Andra relevanta tester

Här på Konsumentmagasinet.se har vi även samlat ett antal tester av tvättmaskiner från några av världens största och mest populära tillverkare. Här har vi undersökt vilka modeller som får bäst omdömen av experterna för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa modellerna. Vi har även jämfört priser för att skapa en komplett översikt över vilka återförsäljare som säljer de olika modellerna billigast.

Du kan läsa mer om följande tillverkare:

Siemens tvättmaskiner

Bosch tvättmaskiner

Om du istället vill ha en toppmatad tvättmaskin kan du läsa om den typen av tvättmaskiner i vårt toppmatad tvättmaskin test. Där har vi samlat de modeller som experterna har bedömt vara bäst på marknaden. I den här artikeln jämför vi givetvis också priser för de olika modellerna, och du får enkelt en överblick över vilka återförsäljare som är billigast i Sverige.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta