Tvättmaskin bäst i test – Guide till bästa tvättmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I denna artikel har Konsumentmagasinet samlat en översikt över en rad tvättmaskiner som alla har utsetts till testvinnare. Syftet med artikeln är att erbjuda en enkel överblick över vilka tvättmaskiner som genom olika konsumentråd och testmagasin är de bästa på marknaden.

Hos Konsumentmagasinet går vi igenom välkända testmagasin, tidningar och konsumentråd över hela Skandinavien. I beskrivningarna nedanför kan du läsa om fördelarna med olika tvättmaskiner och längst ner i artikeln kan du hitta länkar och källor för de tester vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Vad är viktigt att tänka på innan du köper en tvättmaskin?

 • Storlek och kapacitet – Storleken på din familj, hur mycket ni tvättar varje vecka och hur pass stort utrymme ni har hemma kan hjälpa dig avgöra vilken tvättmaskin som passar bäst för ditt hem. Lämna alltid cirka 2,5 centimeter runt maskinen och anteckna noggrant måtten, samtidigt som du försäkrar dig om att locket eller dörren fortfarande kan öppnas. En genomsnittlig tvättmaskin har en kapacitet på 7-8 kg, vilket räcker för en familj på fyra personer. Om du har en mindre familj kan du välja en tvättmaskin med mindre kapacitet. En lastkapacitet på 4-6,5 kg räcker gott och väl för en eller två personer, men för en större familj (5+ personer) med en större mängd kläder som ofta behöver tvättas behövs en lastkapacitet på 9 kg.
 • Tvättprogram – När du köper en tvättmaskin bör du tänka på de olika program och inställningar finns, eftersom olika kläder behöver tvättas på olika sätt. De flesta tvättmaskiner kan tvätta både vanliga material som exempelvis bomull och syntetiska tyger som exempelvis polyester och viskos. Men om du har plagg i garderoben som kräver särskild skötsel, såsom mer ömtåliga ull- eller silkesplagg, bör du välja en tvättmaskin med ett bredare utbud av specialprogram. Miljövänliga program kan till exempel bidra till att minska dina el- och vattenräkningar. Om du har en allergiker i familjen bör du kanske leta efter en tvättmaskin med program för borttagning av allergener, som är utformad för att avlägsna pollen och dammkvalster från kläderna under hela tvättprocessen. Du kanske också vill leta efter en tvättmaskin med ett reducerat strykprogram, som tack vare lägre centrifugeringshastigheter kan göra det snabbare och enklare att stryka dina kläder. De flesta tvättmaskiner har också en fläckborttagningsprogram som är utformad för att ta itu med några av de vanligaste vardagsfläckarna, såsom gräs, bläck, kaffe och smink. Med QuickWash-programmet kan du fräscha upp dina kläder på bara 15-30 minuter, vilket är bra om du har ett hektiskt liv eller bara behöver ett rent plagg på språng. Vissa tvättmaskiner har till och med sensorteknik som kan ställa in program automatiskt, vilket kan vara praktiskt, men ju fler funktioner tvättmaskinen har desto högre blir priset.
 • Energi- och vatteneffektivitet – En annan faktor som är viktig att ta hänsyn till är energi- och vatteneffektivitet. Mer effektiva tvättmaskiner använder nämligen mindre el och vatten, vilket är skonsamt mot både miljön och plånboken. De flesta nyare modeller har energiklassning från A+++ till A, medan vissa äldre modeller fortfarande har B-, C- och D-energiklassningar. Även om en högre klassning innebär högre energieffektivitet är det viktigt att komma ihåg att klassningarna kanske inte stämmer helt om du använder andra program än de som testats. Dessutom använder frontmatade tvättmaskiner mindre vatten än toppmatade tvättmaskiner. I genomsnitt använder en helautomatisk frontmatad tvättmaskin 50-60 liter vatten per tvätt, medan en toppmatad tvättmaskin använder cirka 140 liter. Om du kör din tvättmaskin mer sällan sparar du ännu mer vatten och dessutom tid, tvättmedel och el, så vänta helst med att starta tvättmaskinen tills du har en full maskin.
 • Pris – Budget är en viktig faktor när du köper en tvättmaskin. Ju fler funktioner en tvättmaskin har, desto dyrare är den som regel. Vissa tvättmaskiner i den högre prisklassen har touch control-displayer som hjälper dig styra energi- och vatteneffektivitet. Budgetalternativ har oftast inte lika många extra funktioner och tvättprogram, men kan vara mer än tillräckliga för vardaglig användning och enklare tvättprogram. Du behöver själv bestämma vad som är viktigt för dig när du köper en tvättmaskin och hur mycket pengar du är villig att spendera, med tanke på att de dyraste modellerna kostar runt 30 000 kronor medan budgetalternativen startar på mellan 2 000 och 3 000 kronor.
 • Användar – och expertrecensioner – En annan faktor att ta hänsyn till är externa åsikter, både från användare och experter. Användarrecensioner kan säga något om hur bra tvättmaskinen fungerar, hur lätt den är att installera och om det finns några eventuella problem. Expertrecensioner kan ge dig djupare information om funktioner, jämförelser med andra tvättmaskiner i samma sortiment och på så vis hjälpa dig att bestämma vilken som passar dig bäst.

arrow-more


Bosch WAXH2KOLSN – tvättmaskin för alla typer av tvättar

Konsumentmagasinet rekommenderar

 

Bosch WAXH2KOLSN

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har ett 4D-tvättsystem som hjälper till att hålla dina kläder rena och fräscha. 4D-systemet har en direkt vattenstråle med extra centrifugering för ekonomisk användning av tvättmedel och vatten. Systemet fungerar mycket bra även när trumman är full.

 • 4D-tvättsystem
  Stor trumkapacitet
  Automatiska program

Omdöme: En detaljerad recension av Bosch WAXH2KOLSN

10 års reservdelsgaranti
Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN är en tvättmaskin av högsta kvalitet med bra prestanda och mångsidighet. Den borstlösa och energieffektiva EcoSilence Drive-motorn garanterar en mycket tyst drift. Den har en extra lång livslängd och levereras med 10 års reservdelsgaranti. Bosch WAXH2KOLSN har en mycket lättläst LED-display som ger noggrann återkoppling om alla aspekter av varje cykel.

1600 rpm centrifugeringshastighet
Bosch WAXH2KOLSN har en imponerande kapacitet på 10 kg, vilket är långt över genomsnittet för liknande produkter på marknaden. Det gör att du kan tvätta stora mängder snabbt och enkelt. Ljudnivån på 48 dB är särskilt tyst, vilket gör den optimal för användning i hushåll. Energiförbrukningen på 67 kW/h placerar Bosch WAXH2KOLSN tvättmaskin i kategorin energiklass C, vilket garanterar effektiv drift utan att kosta en förmögenhet. Centrifugeringshastigheten på 1600 varv per minut ligger i den övre delen av skalan när det gäller centrifugeringshastighet för tvättmaskiner. Detta säkerställer att du kan få ut relativt torra kläder ur din tvättmaskin utan att använda torkprogram.

i-Dos-funktion
Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har automatiska program som gör den mycket enkel att använda. Det finns 14 tvättprogram att välja mellan som täcker alla de vanligaste behoven. I-Dos-funktionen justerar automatiskt mängden tvättmedel som används beroende på storlek och last, vilket garanterar optimala resultat varje gång.

Detta säger användare och experter om Bosch WAXH2KOLSN

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN fick högsta poäng och blev testvinnare i de tester som utfördes radron.se. Experterna gav den höga betyg för sin energi- och vattenförbrukning samt sin användarvänlighet. Den upplevs även vara relativt tyst under tvätt.

FÖRDELAR

 • LED-display
 • Live-notiser på din telefon
 • i-Dos – automatisk dosering
 • EcoSilence Drive
 • Invändig belysning
NACKDELAR

 • Icke-avtagbar toppskiva
 • Saknar särskilt allergiprogram

Konsumentmagasinets bedömning

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har en riktigt snygg funktion: den invändiga belysningen. Dessutom kan du ansluta din telefon till maskinen och få live-notiser om din aktuella tvättcykel. Trots att maskinen saknar avtagbar toppskiva och extra allergiprogram är det fortfarande en mycket bra tvättmaskin för stora hushåll.

Specifikationer:
Vikt: 83 kg
Kapacitet: 10 kg
Ljud: 48 dB
Energiförbrukning: dB: 67 kW/h
Centrifugeringshastighet: 1600 varv per minut
Energiklass: C
Höjd: 85 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 59 cm


Miele WCG 670 WCS TDos – smart tvättmaskin

Bästa tvättmaskin med smarta funktioner

 

Miele WCG 670 WCS

Miele WCG 670 WCS TDos är en tvättmaskin som är utrustad med funktionen Ironing Ready. Detta innebär att tvättmaskinen gör kläder betydligt mindre skrynkliga, vilket minskar den tid som behövs för att stryka dem med upp till 50 % enligt tillverkaren.

 • Ironing Ready – 50 % mindre strykning
 • Miele @ Home – smart uppkoppling
 • TwinDos – Automatisk tvättmedelsdosering

Omdöme: En detaljerad recension av Miele WCG 670 WCS TDos

EXPRESS 20
Tvättmaskinen Miele WCG 670 WCS TDos är en tvättmaskin i högprisklassen med prestanda av högsta kvalitet. TwinDos-funktionen delar automatiskt ut den perfekta mängden tvättmedel för varje tvätt, så att du aldrig behöver oroa dig för att använda för mycket eller för lite tvättmedel. Detta tar bort gissningarna när du tvättar och garanterar att varje tvätt blir ren och doftar fräscht. Med CapDosing-funktionen kan du använda särskilda tvättmedel för specifika tygtyper eller fläckar. Den kommer automatiskt att upptäcka och dosera det optimalt. EXPRESS 20-funktionen är idealisk när du har bråttom eller behöver få saker gjorda snabbt. Beroende på dina valda inställningar kan det här programmet tvätta och torka kläder på 20 till 30 minuter. Miele WCG 670 WCS TDos beräknar den optimala mängden vatten och el vid varje tvättcykel beroende på vikt och last.

Energieffektivitet i klass A
Miele WCG 670 WCS TDos vikt på 89 kg innebär att det är en robust maskin som inte rör sig, oavsett hur kraftig centrifugeringen blir. Dess kapacitet på 8 kg är tillräcklig för en stor familjelast. Med en ljudnivå på 70 dB under centrifugering är den här tvättmaskinen tystare än många andra på marknaden. Dess energiförbrukning på 47 kW/h innebär att du sparar på din månatliga elräkning. Centrifugeringshastigheten på 1400 varv per minut säkerställer att kläderna kommer ut relativt torra, så att du inte behöver tillbringa timmar framför torktumlaren. Med en energieffektivitetsklass A är den här tvättmaskinen en av de mest miljövänliga modellerna på marknaden. Den passar bekvämt in i alla standardstorlekar för tvättmaskiner med 850 mm höjd, 596 mm bredd och 636 mm djup.

Miele @ Home
Miele WCG 670 WCS TDos levereras med Miele @ Home-systemet som gör att du kan fjärrstyra och övervaka din tvättmaskin med din smartphone eller surfplatta. Det innebär att du kan starta en cykel medan du är ute och reser och ha den klar när du kommer hem. Det möjliggör också kommunikation mellan alla enheter med Miele @ Home-stödet för ännu effektivare användning.

Detta säger användare och experter om Miele WCG 670 WCS TDos

Tvättmaskinen Miele WCG 670 WCS TDos fick toppbetyg efter test av experter på radron.se. 

FÖRDELAR

 • CapDosing – specialtvättmedel som doseras optimalt
 • Enkel hantering med ett knapptryck – DirectSensor
 • Automatisk vatten- och elförbrukning baserad på kvantitet
 • EXPRESS 20 – Tvätt och torkning på rekordtid
 • Watercontrol-system – upptäcker vattenläckor
NACKDELAR

 • Ingen belysning av trumman
 • Ingen vändbar dörr

Konsumentmagasinets bedömning

Miele WCG 670 WCS TDos är en tvättmaskin som rekommenderas varmt. Det är ett utmärkt val för dem som vill ha en högkvalitativ tvättmaskin med lång livslängd. Trots att den saknar trumbelysning eller en vändbar dörr kompenserar den med sina många andra smarta funktioner.

Specifikationer:
Vikt: 94 kg
Kapacitet: 9 kg
Ljud vid centrifugering: 68 dB
Energiförbrukning: 49 kW/h
Centrifugeringshastighet: 1400 varv per minut
Energiklass: A
Höjd: 850 mm
Bredd: 596 mm
Djup: 600 mm


Bosch WAU28UE9SN – med effektiv tvättkontroll

Bästa tvättmaskin för allround-användning

 

 

Bosch tvättmaskin passar dig som vill ha en tyst tvättmaskin med en EcoSilence Drive-motor. SpeedPerfect-funktionen möjliggör snabbtvätt, så denna maskin är perfekt för dig som har ont om tid. På så vis kan du tvätta dina kläder på upp till 65 % kortare tid.

 • Effektiv VarioDrum
 • SpeedPerfect-alternativet för snabb tvätt
 • Automatisk justering av vattenförbrukning

Att tänka på innan du köper Bosch WAU28UE9SN

Stor kapacitet
Den här toppmodellen har många funktioner som inte finns hos andra maskiner. Den har en lastkapacitet på 9 kg, vilket är mycket högre än den genomsnittliga kapaciteten på 7-8 kg.  Den är även mer effektiv när det gäller vattenförbrukningen. Den använder endast 66 liter per cykel medan de flesta tvättmaskiner använder 70 liter. Dessutom centrifugerar den med 1 400 varv per minut, vilket ligger på omkring marknadens genomsnitt (1 200 till 1 400 varv per minut). När det gäller funktioner har Bosch en automatisk justering av vattenförbrukningen, vilket säkerställer att rätt mängd vatten används för varje tvätt, oavsett storlek. Detta bidrar till att spara vatten och energi, samtidigt som det skyddar dina kläder från att skadas av för mycket vatten.

Antivibrationsdesign och effektiva tvättkontroller
Denna maskin har med sin VarioDrum en effektiv tvättprestanda. Den kan tvätta större laster mer effektivt än genomsnittet, vilket sparar tid och energi. Dessutom har maskinen en enkel kontrollpanel med lättlästa ikoner. En stor LCD-skärm visar programstatus, temperaturval, max. centrifugeringshastighet, återstående tid och 24 timmars fördröjd avstängning. Den här modellen har en speciell antivibrationsdesign som hjälper till att hålla den stabil och tyst under drift, så att du kan få din tvätt klar utan att behöva oroa dig för att störa lugnet hemma.

Möjlighet att lägga till mer kläder efter programstart
Denna maskin låter dig lägga till mer tvätt även efter att du har startat den, vilket är en bra funktion när du glömt lägga till något eller när du behöver tvätta en mindre laddning. Tvättmaskinen stoppar dessutom tvättprogrammet om den skulle upptäcka ett läckage eller mer skum än vanligt, vilket gör att du inte behöver oroa dig för vattenskador. Den här tvättmaskinen är mycket prisvärd eftersom den erbjuder många funktioner som inte finns hos andra tvättmaskiner i samma prisklass.

Fördelar

 • Olika temperaturinställningar
 • Mycket tyst
 • Krymper inte känsliga kläder
 • Enkel kontroll
 • Möjlighet att skräddarsy ett eget program
 • 10 års garanti för motorn
Nackdelar

 • Längden på utgående rör är en aning kort
 • Saknar kortare program (15-30 min)

Bedömning

Med denna modell kan du skräddarsy ditt eget program, lägga till kläder efter att du startat den, stoppa sköljningen när som helst och njuta av ostörd tystnad i ditt hem tack vare den tysta designen. Några nackdelar är att maskinens utgående rör är aningen kort samt att den saknar korta program, vilket kan lämpa sig mindre för personer med en hektisk vardag. Trots det kan vi baserat på vår research konstatera att denna maskin är ett mycket bra val av premiumkvalitet.

Specifikationer:
Tvättkapacitet: 9 kg
 Ljudnivå (tvätt): 48 dB
 Ljudnivå (centrifugering): 72 dB
Trumkapacitet: 63 L
 Centrifugeringshastighet: 1400 varv per minut
Restfukt: 53%
 Energiklass: C
 Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 66 kW/h
 Vattenförbrukning (per tvätt): 44 L
 Höjd: 84,8 cm
 Bredd: 59,8 cm
Djup: 59 cm
 Vikt: 69 kg


Miele WSG 363 WCS – energisnål modell

Bästa tvättmaskin med låg energiförbrukning

81/100 Which.co.uk

Miele WSG 363 WCS är en tvättmaskin i energiklass A+++ som är till för alla med en hektisk livsstil som behöver tvätta ekonomiskt, smart och flexibelt. Med den här tvättmaskinen kommer du att kunna spara pengar på din energiräkning, eftersom det är en av de mest energieffektiva maskinerna på marknaden.

 • Energiklass A +++
 • Automatisk registrering av klädmängd

Vad bör du tänka på innan du köper Miele WSG 363 WCS?

Intelligent mängdautomatisering och olika tvättprogram
Den här modellen har funktionen automatisk registrering av klädmängd. Det innebär att tvättmaskinen automatiskt registrerar storleken på lasten och anpassar vatten- och energiförbrukningen därefter. Detta resulterar i effektivare tvätt och sparar pengar på din energiräkning. Tillsammans med detta finns AddLoad-funktionen som gör det möjligt för användare att lägga till ytterligare en tvättlast under tvättcykeln utan att starta om maskinen.

Den har också olika funktioner och program, ett av dem är SingleWash-programmet för tvätt upp till 1 kg. Detta är en smart funktion för dem som inte tvättar så mycket kläder på en gång eller bara vill tvätta ett specifikt plagg. QuickPowerWash-programmet med en varaktighet på 49 minuter kan tvätta upp till 40 % mer ekonomiskt. CapDosing-funktionen är perfekt för plagg som kräver specialbehandling och då tillsätter maskinen tvättmedlet vid rätt tillfälle i cykeln. Den har en lastkapacitet på 9 kg, vilket gör den perfekt för större laster och familjer. Med en genomsnittlig kapacitet på endast 48 liter per cykel använder den mindre vatten än många andra tvättmaskiner (cirka 70 liter).

WiFiConnect
Som de flesta modeller i högre prisklass har även den här tvättmaskinen WiFiConnect, vilket innebär att du kan fjärrstyra den via din smartphone eller surfplatta. Detta är en bra funktion om du vill spara tid, eftersom du kan starta eller stoppa en cykel utan att behöva vara hemma.

Fördelat

 • Låg vattenförbrukning
 • Låg restfuktighet i kläderna
 • Snabbt 20-minutersprogram som fräschar upp kläder
 • Intuitiv kontroll
 • Flexibel omladdning
Nackdelar

 • Kan krävas ett par försök för att ansluta appen till maskinen
 • Högre prisklass

Bedömning 

Snabbprogrammet på 20 minuter samt den intuitiva kontrollen är bara några av många funktioner som gör denna tvättmaskin busenkel att använda. Vi upptäckte dock att det tar några försök att ansluta appen till maskinen, men när du väl har gjort det fungerar funktionen smidigt. Baserat på vår undersökning kan vi säga att denna modell bör ligga högst upp på listan hos alla som söker en högkvalitativ produkt och har en budget för det.

Specifikationer:
Tvättkapacitet: 9 kg
 Ljudnivå (tvätt): 48 dB
Ljudnivå (centrifugering): 73 dB
 Trumkapacitet: 63 L
 Centrifugeringshastighet: 1400 varv per minut
 Restfukt: 44%
 Energiklass: A +++
 Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 49 kW/h
Vattenförbrukning (per tvätt): 48 L
Höjd: 85 cm
Bredd: 59,6 cm
   Djup: 64,3 cm
 Vikt: 93 kg


AEG L7FBM862E – med användarvänliga funktioner

Bästa tvättmaskin för priset

4.7 Google Shopping

Den här maskinen har några bra unika försäljningsargument, som t.ex. en viktsensor och en funktion för att spara tid för snabba tvättar. Dessutom har den en motor med 10 års garanti, vilket innebär att den är gjord för att vara din tvättpartner i många år framöver.

 • Motor med 10 års garanti
 • Viktsensor
 • Funktion för att spara tid för snabbtvätt

Vad bör du tänka på innan du köper AEG L7FBM862E?

Rymlig trumma
Detta är en tvättmaskin i toppklass med en rad smarta funktioner som skiljer den från konkurrenterna. Trumman har en kapacitet på 8 kg vilket gör att du kan få plats med större mängder kläder men samtidigt en grundligare tvätt eftersom dina kläder kan röra sig mer fritt. Viktsensorn ser till att kläderna fördelas jämnt under tvättcykeln för bättre resultat. Du får också vägledning om hur mycket tvättmedel du behöver lägga i så att du får perfekta tvättresultat oavsett vad du tvättar eller hur fläckigt det är. 

Användarvänliga funktioner
Denna maskin har även en snabbsparfunktion som gör att du snabbt kan tvätta en liten mängd kläder på bara 29 minuter. Detta är mycket användbart om dina kläder inte är så smutsiga och inte kräver en hel tvättcykel. En annan bra funktion är en fördröjd start som ger flexibilitet i din tvättrutin. Du kan till exempel starta programmet på natten när elen är billigast. Slutligen har den en centrifugeringshastighet på 1600 RPM, vilket är betydligt högre än genomsnittet på marknaden. Tack vare alla dessa funktioner är den här modellen utformad för att möta dina krav.

Vad säger kunder och experter om AEG L7FBM862E?

Modellen har fått betyget 4,7 av 5 från mer än 200 användare. Det är en av de mest populära tvättmaskinerna på marknaden, och den har en mängd olika funktioner som gör den till ett utmärkt val för de allra flesta. Tidigare köpare gillar specifikt maskinens förmåga att avlägsna fukt från kläderna efter tvätt, samt den rymliga trumman.

Pros

 • Mycket rymlig och tyst
 • Energieffektiv
 • Många flexibla tvättprogram
 • Avlägsnar effektivt fukt efter tvätt
 • Användarvänliga funktioner
Cons

 • Ångfunktionen hade kunnat vara bättre

Bedömning

Detta är en utmärkt tvättmaskin för den genomsnittliga familjen på 4-5 personer. Den är mycket rymlig och tyst, energieffektiv, har en stor trumma och många flexibla program. Den enda nackdelen med denna maskin är att ångfunktionen hade kunnat vara bättre. Så om du söker en tvättmaskin i toppklass är denna modell från AEG definitivt värd att överväga.

Specifikationer:
Tvättkapacitet: 8 kg
Ljudnivå (tvätt): 51 dB
 Ljudnivå (centrifugering): 77 dB
 Trumkapacitet: 55 L
 Centrifugeringshastighet: 1600 varv per minut
Restfukt: 44%
Energiklass: C
 Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 63 kW/h
 Vattenförbrukning (per tvätt): 47 L
Höjd: 85 cm
 Bredd: 60 cm
Djup: 57,1 cm
Vikt: 73,5 kg


Tänk på detta innan du köper en ny tvättmaskin

ny tvättmaskinDet finns många tvättmaskiner på marknaden, och det kan vara svårt att komma fram till vilken modell som är rätt för dig. De olika tvättmaskinsmodellerna har många funktioner och valmöjligheter, vissa som liknar varandra och andra som är helt olika.

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du köper en ny tvättmaskin: 

Material:
De flesta tvättmaskiner är antingen gjorda av plast eller rostfritt stål. Inget av dessa material kan rosta, så båda är bra alternativ. Tvättmaskiner av rostfritt stål är dock oftast mest robusta och håller bäst vid långvarig användning.

Fysisk storlek:
Det borde kanske vara en självklarhet, men kontrollera alltid att den nya tvättmaskinen faktiskt får plats där den ska stå innan du köper den. Ta reda på tvättmaskinens mått och mät utrymmet du har hemma. Eftersom att tvättmaskinen kan röra sig en del under centrifugeringen ska den dock inte stå kloss mot väggen, så se till att det finns åtminstone en centimeter fritt utrymme runt alla sidor på maskinen.

Kontrollera även hur djup maskinen är för att se hur mycket den sticker ut. Detta är dock mest för syns skull samt av bekvämlighetsskäl.

Frontmatad eller toppmatad: 
Det finns både frontmatade och toppmatade tvättmaskiner. Frontmatade modeller är vanligast, och de kännetecknas av att man lägger in tvätten i maskinen via en lucka på framsidan. Dessa tvättmaskiner har en standardstorlek och har ofta fler funktioner än toppmatade tvättmaskiner.

På en toppmatad tvättmaskin lägger man i tvätten genom en lucka högst upp, och dessa maskiner är ofta högre och smalare än frontmatade modeller. En toppmatad tvättmaskin är därför ett självklart val om du inte har särskilt mycket utrymme hemma.

Frontmatade tvättmaskiner har generellt sett ett bättre rykte än toppmatade, och toppmatade tvättmaskiner anses ofta bara vara ett nödvändigt ont för dem som inte har plats för en frontmatad modell. Om du inte har särskilt gott om utrymme hemma men ändå vill ha en frontmatad tvättmaskin finns det dock frontmatade modeller som är extra smala.

Kapacitet/trumstorlek:
Kapacitet/trumstorlekEn typisk tvättmaskin rymmer ca 7 kg tvätt, vilket motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder, men det finns tvättmaskiner med en kapacitet på allt från 5 till 12 kg. Sju uppsättningar kläder är dock bara en riktlinje, och man ska aldrig proppa trumman helt full. Om det inte finns någon plats över kan maskinen nämligen inte tvätta optimalt.

En tumregel är att man ska kunna hålla en hand över tvätten utan att ta i toppen av trumman. Om du har en väldigt stor familj kan du köpa en större tvättmaskin som rymmer mer, men tänk då på att en större trumma är känsligare och går sönder lättare än en mindre.

En normalstor familj borde dock inte skaffa en alltför stor tvättmaskin bara för att slippa tvätta en gång extra. Det är nämligen väldigt ineffektivt att tvätta en halvfull maskin.

Program och funktioner:
Du bör i regel köpa en tvättmaskin som har de funktioner du behöver. Du tvättar kanske bara antingen vittvätt eller färgade kläder med standardprogram på 40 eller 60 grader, och då behöver du nog inte investera i en dyr tvättmaskin med otaliga smarta program och funktioner.

De flesta tvättmaskiner har idag olika program, till exempel bomull, syntet, fintvätt, ylle, blandat och snabbtvätt, och man kan även ställa in färg och temperatur. Med dessa maskiner får du redan en del alternativ, men mer avancerade modeller brukar även ha specialprogram för till exempel träningskläder, badkläder, mattor, babykläder, jeans och skjortor. Vad för maskin man behöver är alltså väldigt individuellt.

Om du har svårt att fylla tvättmaskinen ordentligt varje gång rekommenderar experterna att du köper en modell med Half Load-funktion. Denna funktion optimerar nämligen tvättprocessen när maskinen bara är halvfull.

En timerfunktion som gör det möjligt att senarelägga programstarten kan också vara väldigt användbar. Denna funktion gör att du kan planera tvättningen bättre, och du kan därför spara tid genom att till exempel ställa in programstarten så att tvätten är ren när du kommer hem.

Centrifugering:
Centrifugeringen slungar vattnet ur tvätten när själva tvättprogrammet är färdigt. Detta gör att tvätten blir så torr den kan bli i tvättmaskinen, och oavsett om den sedan hängtorkar utomhus eller torkas i torktumlaren blir den därför torr snabbare.

Olika tvättmaskiner har olika centrifugeringshastigheter. En snabbare centrifugering gör att tvätten torkar snabbare, men även att tvättmaskinen väsnas mer under processen. Ömtåliga kläder och tyger kan dessutom skadas av en hög centrifugeringshastighet, så en högre hastighet är inte alltid bättre. Många tvättmaskiner har en centrifugeringshastighet på upp till 1 600 varv/minut, men det finns även modeller med upp till 1 800 varv/minut. För det mesta är dock en centrifugeringshastighet på 1 400 varv/minut fullt tillräcklig.

Energimärkning:
EnergimärkningAlla tvättmaskiner har en energimärkning som anger hur energieffektiv modellen är. Välj gärna en modell i energiklass A++ eller A+++, som är de två bästa klasserna på marknaden.

Livslängd:
En välbyggd tvättmaskin ska gärna hålla i minst tio år, men det kan vara svårt att ta reda på hur lång livslängd en viss modell har. Förutom materialet, som vi redan har nämnt, förlängs maskinens livslängd om den har en borstlös motor.

Vad gäller livslängd bör du även fundera på om du alltid vill ha en tvättmaskin med den senaste tekniken. Eftersom att tekniken går framåt i rasande fart är det oundvikligt att din toppmoderna tvättmaskin blir omodern om några år, så om du alltid vill ha det senaste kan du behöva byta tvättmaskin oftare.

Teknik:
Tekniken går som sagt framåt hela tiden, och idag finns det till exempel tvättmaskiner med wifi som kan kontrolleras från en telefon. Dessa kostar dock mer, så fundera på om detta verkligen är något du behöver. Många moderna tvättmaskiner är även utrustade med Near Field Communication (NFC), vilket gör det möjligt att ladda ner nya tvättprogram till maskinen.


Goda råd för tvättdagen

Goda råd för tvättdagen

Efter att man har bestämt sig för att skaffa en tvättmaskin ska den även användas. Det är förstås självklart, men det finns faktiskt många saker man bör veta innan man bara slänger in smutstvätten och trycker på start. Baserat på en artikel från det stora brittiska hushållsmagasinet Goodhousekeeping.com går vi här igenom de bästa tipsen för tvättdagen:

Sortera tvätten efter temperatur: 
All tvätt tål inte att tvättas tillsammans. I regel ska handdukar, sängkläder och underkläder tvättas i 60 grader (90 grader om man har varit magsjuk med kräkningar och diarré), och byxor och tröjor i 30-40 grader. Om T-shirts eller tröjor inte är särskilt skitiga kan de istället tvättas i lägre temperaturer på 15-20 grader. En lägre temperatur sliter nämligen inte lika mycket på färgerna som varmare vatten gör.

När du tvättar på lägre temperaturer behöver du dock ett tvättmedel som fungerar i kallt vatten, annars försvinner inte bakterierna. Smutsiga underkläder, sängkläder och handdukar har dock för mycket bakterier för att kalltvätten ska klara av att få bort dem, och dessa ska därför aldrig tvättas i kallt vatten.

Sortera tvätten efter material:
Vissa material bör dessutom tvättas separat. Kläder av bomull, syntetmaterial, ull och siden bör till exempel tvättas var för sig. 

Sortera tvätten efter vikt:
Det kan även vara bra att separera lätt tvätt som T-shirts och lakan från jeans, denim och annat tungt. De lätta tygerna torkar nämligen snabbare än de tyngre. I en blandning kan den lätta tvätten därför torka för mycket i torktumlaren, vilket kan skada fibrerna och krympa tyget. 

Sortera tvätten efter färg:
Sortera tvätten efter färgMörk tvätt kan lätt färga av sig på ljus tvätt, och den här missfärgningen är sedan svår att få bort igen. Du bör även använda olika tvättmedel för färgad tvätt och vittvätt. Tvättmedel för färgade kläder är nämligen utformade för att bevara färgernas skärpa, medan tvättmedel för vittvätt istället ska bleka tyget en aning.

Om du vill bevara den vita färgen hjälper det även att hänga tvätten på tork utomhus i direkt solsken, för solstrålarna har då en blekande effekt på tvätten.  

Sortera tvätten efter hur smutsig den är:
Ordentligt skitiga kläder med synliga fläckar ska tvättas separat från kläder som kanske bara känns lite “använda”.

Använd tvättmaskinens program:
Din tvättmaskin har antingen många eller några få program som är speciellt utformade för olika ändamål. Använd dessa program för att få ett bättre resultat. 

Tvättpåsar:
Skydda ömtåliga klädesplagg genom att tvätta dem i en tvättpåse. Detta är till exempel bra för bh:ar.

Lägg in strumporna först:
Strumpor försvinner lätt i tvätten, men om du lägger in dem i tvättmaskinen först har de svårare att vika in sig i andra klädesplagg.

Vänd kläderna ut och in:
Maskintvätt sliter oundvikligen på kläderna. Under tvätten gnids kläderna dessutom mot varandra, vilket gör att de förlorar både färg och form.

Du kan dock minska slitaget genom att vända kläderna ut och in. Se även till att stänga alla blixtlås och kontrollera att kläderna inte har för mycket detaljer. Dessa kan nämligen skada både det aktuella klädesplagget och resten av tvätten.

Tillsätt ättika:
ättikaAtt använda ättika till tvätten är ett husmorstips som både kan göra klädernas färger starkare och den vita tvätten vitare. Tillsätt helt enkelt en kapsyl ättika med tvättmedlet, och även om ättikan luktar starkt just nu kommer lukten inte att finnas kvar i kläderna. Vissa använder salt istället för ättika.

Gnugga inte på fläckar:
Om du har en synlig fläck på ett klädesplagg hjälper det inte att försöka gnugga bort den med tvättmedel och handkraft. Detta kan till och med förvärra situationen och göra att fläcken sprider ut sig istället.

Du bör istället försiktigt dutta lite tvättmedel på fläcken och sedan lägga in klädesplagget i tvättmaskinen. Du kan även använda fläckborttagning. Tänk på att du har större chans att få bort en fläck ju snabbare du behandlar den.

Hårt vatten:
Många har hårt vatten i kranen, och då tvättas även kläderna i det hårda vattnet. Hårt vatten innehåller mycket kalk och magnesium, vilket är ofarligt men kan orsaka problem när man tvättar. Tvättmaskinen kan till exempel kalka igen, och mineralerna i vattnet kan även påverka tvättmedlet och göra det mindre effektivt. Det kan därför hända att tvätten inte blir lika ren samt att den känns stelare och får mindre klara färger.

Läs tvättrådet på rätt sätt – temperatur:
Det finns alltid en lapp med tvättråd på kläderna, och du får bäst resultat om du följer anvisningarna på den. Först står det en siffra som anger den högsta temperaturen som plagget får tvättas i. Om det istället är en bild av en skål med en hand får klädesplagget bara handtvättas.

Det kan även vara en skål med ett streck under, och detta betyder då att klädesplagget är ömtåligt och helst ska tvättas skonsamt. Om det finns två streck under skålen ska plagget tvättas extra skonsamt. 

Läs tvättrådet på rätt sätt – strykning:
Kläder tenderar att bli skrynkliga när man tvättar dem, och då är det bra att stryka dem med ett strykjärn för att släta ut tyget igen. Strykning sliter dock en hel del på tyget, och det är inte alla material som tål det. På tvättrådet visas anvisningarna för strykning med en symbol som är formad som ett strykjärn.

🌀 En strykjärnssymbol med en prick betyder att plagget kan strykas vid en temperatur på max 110 grader.
🌀 En strykjärnssymbol med två prickar betyder att plagget kan strykas vid en temperatur på upp till 150 grader.
🌀 En strykjärnssymbol med tre prickar betyder att plagget kan strykas vid en temperatur på upp till 200 grader.
🌀 En strykjärnssymbol med ett kryss över betyder att plagget inte ska strykas.

Läs tvättrådet på rätt sätt – torkning:
Torkningsalternativen visas i en fyrkant. En fyrkant med en cirkel och en prick betyder att klädesplagget kan torktumlas i en låg temperatur. Samma symbol med två prickar betyder istället att plagget kan torktumlas i normal temperatur.

En fyrkant med en cirkel och ett kryss över innebär att plagget inte kan torktumlas, och då ska det istället lufttorkas. 

Tvätta inte kläder som ska kemtvättas:
kemtvättasOm tvättrådet visar en skål med ett kryss över ska plagget inte tvättas i tvättmaskinen utan rengöras på en kemtvätt. Framför allt kostymer, läder, kappor och mocka kan skadas och förlora sin form och sitt utseende om de tvättas i vatten, så detta är inte ett tvättråd man ska strunta i. 

Rätt mängd tvättmedel:
Man ska varken använda för mycket eller för lite tvättmedel. Om du använder för lite tvättmedel blir kläderna inte ordentligt rena, och för mycket tvättmedel kan istället efterlämna fläckar. Tvättmedlet ska doseras baserat på vattenhårdheten, och det finns ofta en guide till detta på baksidan av tvättmedelsförpackningen. 

Lägg jeansen i frysen:
Om du vill använda tvättmaskinen mindre kan du skippa att tvätta jeansen. Jeans tar väldigt mycket plats i trumman, och om de inte riktigt är skitiga utan bara lite använda kan du istället lägga in dem i frysen. Där fräschar den kalla luften upp tyget igen och dödar eventuella bakterier. 

Sortera den rena tvätten:
I en stor familj kan tvätten innebära mycket arbete, men för att göra det hela lite enklare kan man med fördel sortera kläderna i olika korgar direkt när de är tvättade. Sortera antingen efter klädtyp eller helt enkelt efter person. Familjemedlem 1 får sina kläder i en korg, familjemedlem 2 i en annan och så vidare. 

Rädda dina krympta kläder:
krympta kläderAlla krympta plagg kan inte räddas, men ibland går det att rädda till exempel T-shirts av bomull eller syntetmaterial. Lägg det krympta klädesplagget i blöt i en balja med ljummet vatten och lite babyschampo. Detta mjukar upp fibrerna och gör att man kan sträcka ut dem igen. 

Håll tvättmaskinen ren:
Även om tvättmaskinen rengör kläder flera gånger i veckan blir själva maskinen faktiskt ganska skitig när den används ofta. Den kan då börja lukta illa, och det kan även uppstå bakterietillväxt i maskinen. En gång i månaden är det därför bra att köra ett tomt tvättprogram på högsta möjliga temperatur. Tillsätt eventuellt lite ättika eller bakpulver. 

Hantera dina kläder varsamt:
När kläderna väl har tvättats och torkats ska de fortfarande förvaras på rätt sätt. Experterna skriver bland annat att man inte ska hänga upp tjocka tröjor på samma sätt som skjortor eller T-shirts. Tröjor är tyngre, och tyngdkraften gör därför att området vid nacken och axlarna sträcks ut och tappar formen om de hänger på en galge.

Var även varsam med bh:ar och förvara dem inte ihopvikta. Vik istället ut dem helt och lägg kuporna i varandra. Förvara dem sedan i en låda. 

Var försiktig när du handtvättar:
handtvättarHandtvätt är betydligt skonsammare än maskintvätt, och vissa tyger tål enbart att tvättas för hand. Hur du hanterar kläderna när du tvättar dem för hand har dock stor betydelse.

Använd gärna en balja och undvik att tvätta kläderna under rinnande vatten. Vatten är nämligen tungt, och ömtåliga tyger kan förlora formen av vikten från vattnet. Använd därför hellre en balja, och lägg gärna plagget i ett durkslag för att underlätta sköljningen. 

Använd torktumlaren varsamt:
Tvättmaskinen sliter mycket på kläderna, och torktumlaren är kanske ännu värre. Det är därför bäst att torka tvätten utomhus om det går, för detta är både bättre för kläderna och mer skonsamt för miljön. Du kan dock behöva använda en torktumlare på vintern eller om du till exempel bor i lägenhet. Var då försiktig med värmen i torktumlaren och se till att kläderna inte får torka för länge.

Om ett plagg har en fläck när du tar ut tvätten ur tvättmaskinen ska det dock inte köras i torktumlaren. Värmen i torktumlaren kommer nämligen göra att fläcken fastnar ännu bättre. Låt istället plagget med fläcken lufttorka och tvätta det sedan på nytt, och använd då eventuellt lite fläckborttagning också.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Electrolux EW6S5404E1

 

 

Den här modellen är för dig som effektivt vill kunna styra tiden på din tvättmaskin, och även ha en maskin som är utformad för mindre utrymmen. Så om du är en person som bor i en mindre lägenhet eller söker en praktisk tvättmaskin till ditt fritidshus kan den här modellen ha allt du behöver.

 • Eco Time Management-system
 • Anti-allergiprogram
 • Platsbesparande design

Vad bör du tänka på innan du köper Electrolux EW6S5404E1?

Allergivänligt program

Detta är en klassisk frontmatad tvättmaskin i kompakt design, gjord för trånga utrymmen eller mindre lägenheter. Den är utrustad med ett anti-allergiprogram som passar perfekt för allergiker eller personer med känslighet för vissa tyger eller material. Programmet använder en speciell kombination av höga vattentemperaturer och trumrörelser för att rengöra dina kläder grundligt, samtidigt som det tar bort eventuella allergener eller irriterande ämnen. Maskinen har en trumkapacitet på 4 kg vilket är något mindre än hos den genomsnittliga tvättmaskinen, men mer än tillräckligt om du avsiktligt vill ha en mer kompakt tvättmaskin.

SoftPlus- och ChildLock-funktion

En annan användbar funktion är SoftPlus-funktionen som fördelar sköljmedlet jämnt i hela lasten, vilket bidrar till att dina kläder får ett optimalt utseende och känns som bäst mot huden. Den justerar också tvättprogrammets längd beroende på hur mycket tvätt du lastat in, så att du kan vara säker på att dina kläder får en så noggrann rengöring som möjligt. Tvättmaskinen har dessutom en barnlåsfunktion, vilket passar bra för barnfamiljer. Denna funktion förhindrar att tvättmaskinen slås på av misstag, så att du kan vara trygg med att dina småbarn inte kan orsaka skada på sig själva eller tvättmaskinen.

Fördelar

 • Enkel användarmanual
 • Rengör noggrant kläderna
 • Inget dropp efter centrifugering
 • Automatiserat system för att automatisera klädmängden
Nackdelar

 • Strömkabeln är en aning kort
 • Inte den mest energieffektiva modellen

Vad säger användare och experter om Electrolux EW6S5404E1?

Denna tvättmaskin har fått bra betyg av användarna, med ett omdöme på 4,3 hos Elgiganten.se. Tidigare användare upplever att modellen är väldigt lättanvänd och att den uppvisar bra tvätt- och sköljresultat.

Bedömning

Detta är en tvättmaskin som är enkel att använda och som rengör dina kläder grundligt och säkerställer en kraftfull sköljning. Strömkabeln är lite kortare och med en F-energiklass är det inte den mest energieffektiva modellen, men trots det tycker vi att maskinens övriga enastående funktionerna uppväger dessa nackdelar.

Specifikationer:

Tvättkapacitet: 4 kg
 Ljudnivå (tvätt): 58 dB
Ljudnivå (centrifugering): 77 dB
Trumkapacitet: 32 L
Centrifugeringshastighet: 1000 varv per minut
Restfukt: 60 %.
 Energiklass: F
Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 141 kW/h
Höjd: 84,5 cm
Bredd: 59,5 cm
 Djup: 34 cm
Vikt: 53,5 kg

 

Beko EWTV9716XSPT – frontmatad tvättmaskin, perfekt för familjer på 4 personer

 

 

Den stora fördelen med denna tvättmaskin är trumman i rostfritt stål på 50 liter, vilket gör den perfekt för hushåll med fyra personer eller mindre. Den är gjord för att tvätta dina kläder och snabbt och effektivt, inklusive eventuella fläckar, samtidigt som den är utrustad med ett överfyllnadsskydd. Den är dessutom budgetvänlig vilket gör den till ett bra alternativ för dem med en stram budget.

 • Trumma i rostfritt stål på 50 liter
 • HomeWhizz-app för smart fjärrkontroll
 • Budgetvänlig

Vad bör du tänka på innan du köper Beko EWTV9716XSPT?

HomeWhizz-appen

Den här tvättmaskinen är en högkvalitativ maskin som erbjuder många funktioner och fördelar för sina användare. För det första möjliggör HomeWhizz-appen smart fjärrstyrning av tvättmaskinen. Du kan enkelt starta, stoppa och pausa din tvättcykel eller ändra tvättprogram via din smartphone eller surfplatta. HomeWhizz-appen låter dig också veta när programmet är klart, så att du så snart som möjligt kan ta ut dina kläder ur tvättmaskinen.

Ångfunktion

Ångfunktionen hos denna maskin avlägsnar 99 % av vanliga hushållsallergener, vilket gör den till ett utmärkt val för familjer med allergier. Detta är en bra funktion för allergiker, eftersom den kan hjälpa till att rengöra kläderna mer noggrant samtidigt som den avlägsnar eventuella allergener.

Fördröjd start

Slutligen innebär den fördröjda startfunktionen att du kan ställa in din tvättmaskin så att den startar vid en senare tidpunkt, så att du kan komma hem till nytvättade kläder utan att behöva vänta. Du kan fördröja starten av din tvättcykel i upp till 24 timmar. Detta är en bra funktion om du vill tvätta dina kläder vid en viss tidpunkt, exempelvis sent på kvällen när energipriserna är lägre.

Fördelar

 • Hög effektivitet
 • Ångfunktion som avlägsnar fläckar
 • Smart styrning via app
 • Skonsam tvätt av ull och andra känsliga tyger
 • Lätt att ställa in
Nackdelar

 • Dörren känns lite plastig
 • Något högljudd under centrifugering

 

Bedömning

Den här tvättmaskinen från Beko har många smarta funktioner, till exempel en lättanvänd app och skonsamt tvättprogram för känsliga tyger. Vi uppskattar även att den är mycket kompakt för att vara en frontmatad tvättmaskin. Den enda nackdelen är att dörren känns lite plastig och att maskinen är något högljudd under centrifugeringen.

Specifikationer:

Tvättkapacitet: 9 kg
 Ljudnivå (tvätt): 52 dB
Ljudnivå (centrifugering): 74 dB
 Trumkapacitet: 64 L
Centrifugeringshastighet: 1400 varv per minut
 Restfukt: 44%
 Energiklass: B
Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 57 kW/h
Vattenförbrukning (per tvätt): 49 L
Höjd: 84 cm
 Bredd: 60 cm
Djup: 64 cm
 Vikt: 72 kg

 

Bosch WAT323L7SN

 

Bosch WAT323L7SN

 

Modellen Bosch WAT323L7SN har ingått i tvättmaskinstest i augusti 2018, och dessa tog plats hos Råd & Rön.

Alla tvättmaskinsmodeller granskades utifrån specifika testpunkter som tvättförmåga, förbrukning, funktioner, hanterbarhet och användarvänlighet. Bosch WAT323L7SN klarar sig bra i  undersökningarna och modellen belönas med fina betyg från Råd & Rön.

Marknadens bästa energiklass

Bosch WAT323L7SN är en rymlig tvättmaskin med en kapacitet på 7 kg, vilket är ungefär vad en familj på fyra personer behöver. Det här är en klassisk frontmatad tvättmaskin som är vit och har kontrollpanelen högst upp. Bosch WAT323L7SN finns dessutom i energiklass A, som är den bästa klassen på marknaden, och maskinen är därför ett väldigt bra alternativ om man bryr sig mycket om energiförbrukningen.

Den här modellen är dessutom designad för att även sänka torktumlarens förbrukning. Maskinen torkar helt enkelt tvätten så mycket som möjligt under centrifugeringen, och torktumlaren behöver därför inte använda lika mycket ström. Man kan välja en centrifugeringshastighet på upp till 1 600 varv/minut, och med en så hög hastighet kan tvättens kvarvarande fuktnivå bli så låg som 45 %.

Bra specialprogram

Bosch WAT323L7SN har förstås de vanliga tvättprogrammen för till exempel bomull och syntet, men för att maskinen ska klara av mer har den även olika specialprogram. Modellen har till exempel program för skjortor, sport, mix, sköljning, extra centrifugering, allergi+, Super 15, Super 30, ylle, handtvätt, fintvätt och siden.

Snabbprogrammen Super 15 och Super 30 är väldigt användbara för tvätt som inte är särskilt skitig, för på bara 15 respektive 30 minuter kan de här programmen fräscha upp lätt smutsad tvätt.

EcoSilence Drive

Den här tvättmaskinen är utrustad med Boschs patenterade EcoSilence Drive-motor som arbetar både tyst och energieffektivt. Den här motorn är väldigt populär bland granskarna och får mycket beröm.

Tvättmaskinen har en ljudnivå på ungefär 50 dB vid tvätt och lever därmed inte om särskilt mycket. Funktionen Vario Perfect optimerar tvättprogrammen utifrån mängd och typ av tvätt, och detta gör att maskinen inte använder mer vatten och energi än absolut nödvändigt.

Bosch WAT323L7SN kontrolleras på en stor LED-display med touch, och här kan man bland annat välja Reload-funktionen. Denna funktion pausar maskinen och gör att man kan lägga in bortglömd tvätt i trumman.

Trumman är en så kallad Vario Drum som är designad för att tvätta både effektivt och skonsamt. Den skakar inte mer än nödvändigt och sliter därför så lite som möjligt på kläderna. Även detta är ett patenterat system från Bosch.

Specifikationer för Bosch WAT323L7SN – mått 
🌀 Höjd: 84,8 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59 cm
🌀 Bruttovikt: 80 kg
🌀 Nettovikt: 79 kg

Specifikationer för Bosch WAT323L7SN – basfakta
🔴 Typ: Frontmatad
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Centrifugeringshastighet (max): 1 600 varv/minut
🔴 Energiklass: A
🔴 Centrifugeringsklass: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 8 800 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 122 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 50 dB
🔴 Antal program: 15+

Fördelar med Bosch WAT323L7SN: 
Tillhör marknadens bästa energiklass – A
Bra storlek och en kapacitet på 7 kg
Både vanliga program och specialprogram
EcoSilence Drive-motor
Vario Perfect optimerar tvättprogrammen


LG F4J5QN4W

 

LG F4J5QN4W

Modellen LG F4J5QN4W har ingått i två olika undersökningar och granskats av expertpaneler hos både Råd & Rön.

Experterna provade och bedömde LG F4J5QN4W och ett antal andra tvättmaskiner utifrån testpunkter som tvättförmåga, förbrukning, funktioner och användarvänlighet. Syftet var att komma fram till vilka tvättmaskinsmodeller som är bäst, och eftersom att LG F4J5QN4W överlag klarar sig bra i undersökningarna får modellen bra betyg av både de svenska och de danska experterna.

Kapacitet på 7 kg och energiklass A

Den här tvättmaskinen har en kapacitet på 7 kg och passar därför bra i en familj på ungefär fyra personer. Den här modellen är dessutom ett riktigt bra alternativ för dig som bryr dig mycket om miljön.

LG F4J5QN4W finns i marknadens bästa energiklass och har därför en lägre energiförbrukning än vanligt. Modellen tillhör nämligen energiklass A, som ligger absolut i toppen på en skala som går från D till A. När den här tvättmaskinen “överlämnar” tvätten har kläderna en kvarvarande fuktnivå på bara 44 %. Detta innebär att torktumlaren inte behöver arbeta lika hårt, och mindre arbete innebär även en lägre energiförbrukning. Den låga restfukten beror mycket på att tvättmaskinen kan uppnå en centrifugeringshastighet på 1 400 varv/minut, vilket slungar ut så mycket vatten som möjligt ur tvätten.

Den här tvättmaskinsmodellen har dessutom en borstlös motor, vilket gör att maskinen både arbetar tystare och håller betydligt längre. LG F4J5QN4W har en ganska bra ljudnivå på 55 dB och väsnas därför inte särskilt mycket, vilket framför allt är en fördel om tvättmaskinen står nära vardagsrummet eller sovrummet.

Över 20 tvättprogram

LG F4J5QN4W har otroligt många specialprogram för olika ändamål. Till att börja med har modellen program för både bomull, syntet, blandmaterial, strykfritt, täcken, fläckborttagning, hygien, babykläder, träningskläder och mörk tvätt samt ett skonsamt program, ett antiskrynkel-program och snabbprogram. Den här modellen är dock även utrustad med NFC (Near Field Communication), och detta gör det möjligt att ladda ner ännu fler program till tvättmaskinen. Tack vare detta kan man till exempel hämta program för barnkläder, skolkläder, badkläder, regnkläder, jeans och mattor samt ett program som bevarar färg.

Om man upptäcker att man har missat lite smutstvätt när man redan har startat tvättmaskinen kan man även pausa tvättprogrammet, öppna luckan och lägga in de bortglömda kläderna.

6 Motion Direct Drive

LG F4J5QN4W är utrustad med tekniken 6 Motion Direct Drive, som gör att trumman kan röra sig på sex olika sätt för att anpassa de olika tvättprogrammen till materialen och kläderna som tvättas. Detta gör tvättprogrammen mer specialiserade och anpassade till den aktuella tvätten.

Tvättprogrammen är ofta intensiva, men trumman på LG F4J5QN4W är även designad för att vara så skonsam som möjligt. Detta gör att tygerna inte skadas så mycket av trummans rörelser samt att vibrationerna hålls på en så låg nivå som möjligt.

Den här tvättmaskinsmodellen kontrolleras via ett vred och en svart display, och här kan man både ställa in tvättmaskinen och hålla koll på det pågående tvättprogrammet.

Specifikationer för LG F4J5QN4W – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 56 cm
🌀 Bruttovikt: 66 kg
🌀 Nettovikt: 63 kg

Specifikationer för LG F4J5QN4W – basfakta 
🔴 Typ: Frontmatad
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Centrifugeringshastighet (max): 1 400 varv/minut
🔴 Energiklass: A
🔴 Centrifugeringsklass: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 9 200 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 121 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 55 dB
🔴 Antal program: Varierande, men minst 20 via NFC

Fördelar med LG F4J5QN4W: 
Kapacitet på 7 kg och marknadens bästa energiklass – A
Borstlös motor som håller längre och väsnas mindre
Mer än 20 tvättprogram samt möjlighet att ladda ner fler
Pausfunktion
6 Motion Direct Drive-teknik


Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har testats och recenserats av Råd & Rön.

Den här modellen får ett bra betyg hos expertkällorna och får bland annat beröm för sin tvättning och centrifugering.

Experterna är däremot inte lika nöjda med sköljningen och tidsåtgången.

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom stor för en familj på fyra eller fem personer. När tvätten är färdig har kläderna en restfukt på 52 %.

Den här modellen är dessutom tystgående. Den har en ljudnivå på 50 dB när den tvättar och 74 dB när den centrifugerar. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Energisnål tvättmaskin med SensiCare-system och SoftPlus

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 är en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A. Med den här modellen kan man därför lugnt räkna med att tvättmaskinen inte förbrukar särskilt mycket energi.

Den här tvättmaskinen har dessutom ett SensiCare-system som anpassar tvättcykeln till mängden tvätt. Detta system säkerställer att kläderna inte tvättas för länge och gör därmed att de behåller sin form och utseende längre.

Det finns även en SoftPlus-funktion som innebär att kläderna blötläggs innan maskinen tillsätter sköljmedel. Sköljmedlet fördelas därmed jämnt mellan alla klädesplagg.

En funktion som kallas för Fuzzy Logic övervakar och analyserar dessutom tvättningen. Syftet med denna funktion är att maskinen ska kunna minska förbrukningen av el, vatten och tvättmedel utan att tvättresultatet ska bli lidande.

Välj mellan flera olika tvättprogram

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 är utrustad med en mängd olika program, till exempel Bomull, Syntet, Fintvätt, Täcken, Siden, Ylle, Sportkläder, Outdoor och Denim. Tack vare detta urval kan man alltid tvätta kläderna på bästa möjliga sätt.

Den här tvättmaskinen har även ett Anti-Allergiprogram som kombinerar vattenånga med ett högpresterande tvättprogram. Detta program avlägsnar på så vis alla bakterier från kläderna.

Tack vare Eco TimeManager kan man anpassa längden på tvättprogrammet till den tid man har tillgänglig. Detta sparar faktiskt både tid, vatten och energi.

Man kan dessutom ställa in starttiden för ett tvättprogram i förväg. Genom att göra detta kan man schemalägga tvättningen till en tid som passar in i dagens planer.

Borstlös motor, användarvänlig display och barnspärr

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 har en säker och hållbar Inverter-motor. Denna motor är borstlös och ger tvättmaskinen en bättre stabilitet och högre prestanda. Motorn kommer dessutom med 10 års garanti.

Den här tvättmaskinsmodellen har en användarvänlig display som används för att styra alla olika program och funktioner. Eftersom att displayen är medelstor är det dessutom enkelt att hitta rätt inställningar.

Sist men inte minst har Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 en barnspärr som låser både luckan och kontrollpanelen när maskinen är igång. Denna spärr gör därmed att tvättprogrammet inte kan ändras mitt i.

Specifikationer för Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 52 cm
🌀 Vikt: 68,5 kg

Specifikationer för Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5 – basfakta 
🔴 Typ: Frontmatad tvättmaskin
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A
🔴 Centrifugeringshastighet: 1 400 varv/minut
🔴 Centrifugeringsklass: B
🔴 Energiförbrukning: 156 kWh/år
🔴 Vattenförbrukning: 9 999 liter/år
🔴 Ljudnivå, tvätt: 50 dB
🔴 Ljudnivå, centrifugering: 74 dB

Fördelar med Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5:
Borstlös motor
Många olika tvättprogram, till exempel Anti-Allergi
Eco TimeManager
Fördröjd start
SensiCare-system
Energisnål modell


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka tvättmaskiner har fått bäst omdömen?

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5, LG F4J5QN4W och Bosch WAT323L7SN

🤓 Hur testas tvättmaskinerna?

Maskinerna bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på vatten- och strömförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla maskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos tvättmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.


Tvättmaskins Test – dessa tests har vi genomgått

Råd & Rön 🇸🇪
Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i sitt test från februari 2016.

I testen har man bland annat värderat tvättmaskinernas förmåga att rengöra kläder, om tvättmedlet har tvättats ur kläderna, hur mycket fukt som finns kvar i kläderna efter centrifugering, användarvänlighet, vatten- och strömförbrukning och tvättiden.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Råd & Rön har även testat och recenserat Siemens WU14Q4L7DN och Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5. Du hittar recensionerna av båda tvättmaskinerna här.

Var uppmärksam på att du måste vara prenumerant på tjänsten för att få tillgång till testen.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska nättidningen har genomfört ett test av 10 tvättmaskiner. Deras test har som utgångspunkt haft 7 huvudparametrar, där man har värderat tvättresultat, centrifugeringsförmåga, tvättid, el- och vattenförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå, tvätt- och sköljningsförmåga.

Experterna har testat två av tvättmaskinernas huvudprogram, där de testades på bomullsprogrammet och det syntetiska tvättprogrammet. Centrifugeringsförmågan har blivit testad genom att mäta fuktrester i kläderna efter tvättens slut.

De har gett poäng mellan 1 – 6 för tvättmaskinernas förmåga att utföra de olika uppgifterna. Du kan läsa hela testet hos klikk.no gratis här.

TV2 🇩🇰
Här kan du se TV2:s program om tvättmaskiner, där den kända journalisten Morten Spiegelhauer undersöker vilka tvättmaskiner som klarar sig bäst i testerna.

Maskinerna testades på en rad olika parametrar och fick lov att tvätta kläder med stora fläck. Experterna simulerade fläckar genom att mixa olivolja, fett, bläck och kosmetika med t-shirts, jeans och andra kläder. Du kan se programmet på TV2:s hemsida här.

Expert Reviews 🇬🇧
Det brittiska konsumentmagasinet Expert Reviews använder alltid samma framgångsmetoder när de testar tvättmaskiner, så att deras genomgång av olika maskiner alltid utgår från samma utgångspunkt och metod, oavsett typen av tvättmaskin. Deras test består exempelvis alltid av 3 kg kläder att tvätta, oavsett storlek på trumman i maskinen, så att resultaten blir lätta att därefter jämföra. Den testade maskinen testas då på bomullsprogrammet, 30 grader att börja med och därefter 40 grader. Därefter är det möjligt att jämföra vatten- och elförbrukningen, bullernivån samt maskinens grundläggande förmåga att tvätta rent. Du kan läsa Expert Reviews recension av Samsung WW9000 här och Miele WMB 120 här.

M3 🇸🇪
M3 är ett svenskt onlinemagasin som testar nästan allt inom gadgtets och elektronikvärlden. Samsung WW9000 är den första tvättmaskin som magasinet testade och redaktionen är speciellt imponerade av maskinens många funktioner. M3 bedömde maskinen utifrån design, användarvänlighet, bullernivå, tvättresultat samt valuta för pengarna. Här landar maskinen på ett samlat betyg på 10, vilket är det högsta som kan ges, tillsammans med titeln ”världens coolaste tvättmaskin”. Du kan läsa hela testet här.

Trusted Reviews 🇺🇸
Trusted Reviews är ett online konsumentmagasin som testar i stort sett alla typer av produkter för hushållet. Trusted Reviews testade bl.a. Samsung WW9000 i deras hårda standards tvättmaskinstest, som består av smutsiga testkläder med bl.a. intorkad ketchup, kaffe, blod, rött vin och motorolja, som därefter körs i olika program. Testpanelen var mäktigt imponerade över maskinens förmåga att rengöra kläderna samt av den låga bullernivån under tvättpasset. Tvättmaskinen landar således på ett samlat betyg på 4,5 av 5 möjliga stjärnor. Du kan läsa hela testet här.

Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Good Housekeeping är ett brittiskt konsumentmagasin som testar produkter till hemmet och hushållet. För att få en så pass neutral utgångspunkt som möjligt, utför magasinet alla sina tester utifrån samma premisser och metoder, för att på så sätt testa vatten- och elförbrukningen, maskinens centrifugeringsförmåga samt förmågan att rentvätta kläderna. Efter testet av de olika tvättmaskinerna, ges det ett samlat betyg baserat på hur bra tvättmaskinen klarade de olika uppgifterna. 100 poäng är det absolut bästa betyg man kan få. Därmed är deras recensioner och resultat jämförbara oavsett maskinernas typ, storlek och märke. Du kan läsa Good Housekeeping Institutes recension av Miele WMB här.


Andra relevanta tester

Här på Konsumentmagasinet.se har vi även samlat ett antal tester av tvättmaskiner från några av världens största och mest populära tillverkare. Här har vi undersökt vilka modeller som får bäst omdömen av experterna för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa modellerna. Vi har även jämfört priser för att skapa en komplett översikt över vilka återförsäljare som säljer de olika modellerna billigast.

Du kan läsa mer om följande tillverkare:

Siemens tvättmaskiner

Bosch tvättmaskiner

Om du istället vill ha en toppmatad tvättmaskin kan du läsa om den typen av tvättmaskiner i vårt toppmatad tvättmaskin test. Där har vi samlat de modeller som experterna har bedömt vara bäst på marknaden. I den här artikeln jämför vi givetvis också priser för de olika modellerna, och du får enkelt en överblick över vilka återförsäljare som är billigast i Sverige.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta