Tvättmaskin bäst i test – Guide till de bästa tvättmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 19, 2023.
Tvättmaskin bäst i test – Guide till de bästa tvättmaskinerna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I denna artikel har vi på Konsumentmagasinet sammanstället en guide av de tvättmaskiner som har utsetts till vinnare i olika professionellt utförda tester. Syftet med artikeln är att erbjuda dig som läsare en enkel överblick av dessa tvättmaskiner som enligt olika konsumentråd och testmagasin är de bästa på marknaden.

Vi baserar vårt innehåll på information från välkända testmagasin, tidningar och konsumentråd från hela Skandinavien och ibland även från andra delar av världen. Vi går igenom varje modells olika för- och nackdelar, specifikationer och funktioner och avslutar artikeln med en källförteckning där du hittar länkar till de källor och tester vi refererar till.

Observera att vi på Konsumentmagasinet inte har testat produkterna som nämns i artikeln själva, utan baserar våra resultat på opartiska tester utförda av pålitliga källor för att du ska få en bra överblick av de bästa produkterna på marknaden.

De 8 bästa tvättmaskinerna i testguiden 2023:

Visa mer +

Visa mindre -

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Jämförelse av de 8 bästa tvättmaskinerna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper tvättmaskin

 • Storlek och kapacitet

  Storleken på ditt hushåll, hur mycket ni tvättar varje vecka och hur pass stort utrymme ni har hemma är tre viktiga faktorer att ha i åtanken när du ska avgöra vilken tvättmaskin som passar bäst för ditt hem. Du bör alltid mäta ditt tillgängliga utrymme för att säkerställa att maskinen får plats, och ett tips är att addera en marginal på cirka 2,5 centimeter för att vara på den säkra sidan.

  Du bör även kontrollera så att luckan eller locket kan öppnas ordentligt. En genomsnittlig tvättmaskin har en kapacitet på sju till åtta kilogram, vilket räcker för en familj på fyra personer. Om du däremot bor själv eller med en partner kan du välja en tvättmaskin med mindre kapacitet på fyra till sju kilogram, och om ni är en stor familj på fem eller fler personer behöver du förmodligen en maskin med en kapacitet på minst nio kilogram.

 • Tvättprogram

  När du köper en tvättmaskin bör du tänka på de olika program och inställningar som produkten erbjuder, eftersom olika kläder behöver tvättas på olika sätt. De flesta tvättmaskiner kan tvätta både vanliga material, som bomull, och syntetiska textiler, som polyester och viskos. Om du äger många plagg som kräver särskild skötsel, såsom ömtåliga ull- eller silkesplagg, bör du välja en tvättmaskin med ett bredare utbud av specialprogram.

  Miljövänliga program är också fördelaktiga eftersom de bidrar till att reducera dina el- och vattenräkningar. Om du har en allergiker i familjen bör du leta efter en tvättmaskin med ett särskilt program för borttagning av allergener, som är utformat för att avlägsna pollen och dammkvalster från kläderna extra noggrant. Ett annat bra program är ett reducerat strykprogram, som tack vare lägre centrifugeringshastigheter kan bidra till att det går snabbare och enklare att stryka dina kläder.

  De flesta tvättmaskiner har dessutom ett speciellt program för fläckborttagning som är utformat för att få bort några av de vanligast förekommande fläckarna, såsom gräs-, bläck-, kaffe- och sminkfläckar. Med ett snabbtvätt-program kan du fräscha upp dina kläder på bara 15-30 minuter, vilket är fördelaktigt om du har en hektiskt vardag eller ofta behöver tvätta dina kläder på kort tid.

  Vissa tvättmaskiner är till och med utrustade med sensorteknik som väljer program automatiskt baserat på dess innehåll, vilket kan vara praktiskt; men det är viktigt att tänka på att ju fler funktioner tvättmaskinen har, desto högre blir kostnaden.

 • Energi- och vatteneffektivitet

  En annan faktor som är viktig att ta hänsyn till är tvättmaskinens energi- och vatteneffektivitet, eftersom mer effektiva modeller använder mindre el och vatten, vilket är skonsamt mot både miljön och plånboken. De flesta nyare modeller har en energimärkning från A+++ till A, medan de äldre modellerna fortfarande märks med B, C eller D. Även om en högre energimärkning innebär högre energieffektivitet är det viktigt att komma ihåg att dem inte stämmer helt om du använder andra program än de som faktiskt testats.

  Det är också viktigt att notera att tvättmaskiner som har sin lucka på framsidan av maskinen använder mindre vatten än de som har ett lock på ovansidan. I genomsnitt använder en helautomatisk frontmatad tvättmaskin 50-60 liter vatten per tvätt, medan en toppmatad tvättmaskin använder cirka 140 liter. Det är också avgörande att veta hur ofta du kommer tvätta; om du använder tvättmaskinen så sällan som möjligt kommer du att spara ännu mer vatten och energi, samt tid och tvättmedel. Det är därför optimalt att endast starta tvättmaskinen när man har tillräckligt mycket tvätt för att fylla en hel maskin.

 • Pris

  Det är viktigt att sätta en budget när du ska köpa en tvättmaskin, eftersom att priserna variera väsentligt. Ju fler funktioner en tvättmaskin har, desto dyrare är den. Många av de dyrare tvättmaskinerna är utrustade med flera funktioner, till exempel en touch-display som gör det möjligt för dig att kontrollera maskinens energi- och vatteneffektivitet. Budgetalternativ har oftast inte lika många tilläggsfunktioner och tvättprogram, men kan vara mer än tillräckliga för vardaglig användning om man endast använder standardprogrammen. Du behöver alltså själv bestämma vad som är viktigt för dig hos en tvättmaskin samt hur mycket pengar du är villig att spendera. De dyraste modellerna på marknaden kostar runt 30 000 kronor, medan budgetalternativen startar på cirka 2 000 till 3 000 kronor.

 • Användar - och expertrecensioner

  Det mycket användbart att ta del av externa åsikter av en produkt, från både användare och experter. Användarrecensioner återberättar oftast om hur bra tvättmaskinen fungerar generellt, hur enkel den är att installera samt om det är någon som har stött på eventuella problem med den. Expertrecensioner ger dig däremot mer djupgående information om funktioner och jämförelser med andra liknande tvättmaskiner som kan hjälpa dig att bestämma vilken som passar dig bäst.

arrow-more

LG FV50VNS3E - anpassningsbar tvättmaskin med flera smarta program

Bästa tvättmaskin i test
 • check Testvinnare på PriceRunner med ett högt betyg på 4,5/5 stjärnor
 • check 4,7/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på LG FV50VNS3E:

 • 14 olika program
 • Ångfunktion för extra snabb uppfräschning
 • AI DD-funktion för automatisk justering av programmen

Konsumentmagasinets omdöme

För att sammanfatta tvättmaskinen LG FV50VNS3E är det en modell med en rad avancerade funktioner som gör tvättningen enklare och mer effektiv för dig som användare. Med en stor trumma som rymmer upp till nio kilogram tvätt, en stabil och robust konstruktion och automatisk avstängning är den konstruerad för att hålla länge samt spara både tid och energi.

En mindre nackdel som vi upptäckte i vår analys av modellen är att avloppsslangen är något kort; detta kan dock enkelt åtgärdas genom att använda en förlängningsslang eller genom att flytta maskinen till en mer lämplig placering. Överlag anser vi att den här tvättmaskinen är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en pålitlig och högpresterande produkt som lever upp till vardagens alla krav.

Fördelar

 • Användarvänlig meny
 • Stor trumma
 • Låg ljudnivå med minimal vibration även vid full centrifugering
 • Stabil och robust konstruktion
 • Automatisk avstängning när tvätten är klar

Nackdelar

 • Avloppsslangen är något kort
 • Kvaliteten på gummit i dörrtätningen hade kunnat vara bättre

Med 14 olika program att välja mellan, inklusive särskilda program för ull, fläckborttagning, kalltvätt i 15 °C, skrynkelfri tvätt och en 14-minuters snabbtvätt, kommer denna tvättmaskin från LG med program för alla olika behov.

Oavsett om du har en hektiskt vardag, eller bara vill ha en mer flexibel och effektiv tvättning är LG FV50VNS3E utformad för att göra det enklare för dig. Tvättiden för standardprogrammet på 40 °C är på ungefär en och en halv timme, medan program på 60 °C tar cirka en kvart längre.

Recension: En detaljerad recension av LG FV50VNS3E

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 54 dB
 • Energiklass: B
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 56,5 cm
 • Smart uppkoppling: Nej
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Högpresterande tvättprogram
LG FV50VNS3E är en högkvalitativ tvättmaskin som kommer med en rad avancerade funktioner, vilket gör tvättningen till en barnlek för dig som användare. En av de funktioner som sticker ut är AI DD-funktionen, som använder artificiell intelligens för att beräkna optimal tid och tvättmönster för varje tvätt baserat på klädernas vikt och material. Detta säkerställer att kläderna tvättas mycket grundligt och effektivt, samtidigt som det minimerar slitage. Tillsammans med Direct Drive-motorn med sex olika rörelser får du fantastiska tvättresultat varje gång – oavsett vilket program du väljer.

Användarvänliga funktioner
En annan bra funktion som vi vill lyfta fram hos denna tvättmaskin är ångfunktionen, som gör att du snabbt kan fräscha upp din tvätt utan att behöva köra ett helt tvättprogram. Detta är särskilt praktiskt om du behöver fräscha upp dina lätt smutsiga kläder eller plagg som du inte använt på ett tag.

Programmet är också perfekt för att släta ut veck och motverka oönskade lukter samt ge dina kläder optimalt utseende och en fräsch doft. En annan smart egenskap denna tvättmaskin erbjuder är dess fördröjningsfunktion som skjuter upp starten av ditt valda program för att du ska kunna anpassa tvätten efter din dagliga rutin.

Stor trumma och bra energimärkning
Tvättmaskinen är utrustad med en stor trumma med en kapacitet på upp till nio kilo, vilket innebär att den kan rymma en stor mängd tvätt på en gång. Detta är särskilt optimalt för större familjer eller för dig som behöver tvätta mycket och ofta.

Tvättmaskinen har centrifugeringshastighet på 1 400 varv per minut, vilket är detsamma som marknadens genomsnitt och passar därför de flesta mängder tvätt, samt erbjuder effektiv torkning av byxor och skjortor. Dessutom tillhör modellen energiklass B, vilket är precis under den högsta energiklassen, det vill säga A, och är alltså en mycket energieffektiv modell.

Tack vare LG FV50VNS3E stora kapacitet och utmärkta energimärkning kan du tvätta större mängder kläder i färre laster och samtidigt spara både tid och energi.

Vad säger användare och experter om LG FV50VNS3E?

Efter att ha läst användarrecensioner som sammanställts av Google kan vi konstatera att denna tvättmaskin har mottagits mycket väl av kunderna. De hyllade särskilt maskinens låga ljudnivå, snabba program samt enkla användarmeny och gav den ett totalt betyg på 4,7/5 stjärnor.

Majoriteten av användarna var överens om att LG FV50VNS3E är tillräckligt stor för en familj på fem personer, samt att den tvättar kläderna noggrant och lämnar dem med en fräsch doft. En användare uppgav dock att kvaliteten på gummit på maskinens lucka kunde varit något bättre, eftersom det behöver rengöras ganska ofta. Samtidigt skriver användaren att maskinen trots allt erbjuder alla funktioner man behöver, till ett dessutom överkomligt pris, och menar därför att kvaliteten på gummit kan överses.

LG FV50VNS3E har utnämnts till testvinnare på PriceRunner.com som uppgav att tvättresultatet är över förväntan, och har gett “ordentligt rena kläder utan obehaglig lukt”.

Mer om LG FV50VNS3E

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 54 dB
 • Energiklass: B
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 56,5 cm
 • Smart uppkoppling: Nej
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Bosch WAXH2E0LSN - högautomatisk tvättmaskin

Bästa multifunktionella tvättmaskin
 • check Testvinnare enligt en oberoende svensk testpanel
 • check 4,8/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch WAXH2E0LSN:

 • Smart uppkoppling med Home Connect
 • i-DOS-system för automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel samt vatten
 • 4D Wash System för fläckfria resultat

Konsumentmagasinets omdöme

Med många program för olika typer av tvätt och högteknologiska funktioner som AquaStop, AquaSensor och 4D Wash System klarar tvättmaskinen Bosch WAXH2E0LSN alla typer av tvätt och garanterar problemfri drift under lång tid. Dessutom ger den tydliga och användarvänliga displayen tillsammans med appen en bekväm användning av maskinen.

Även om maskinen inte tillåter manuell tillsättning av sköljmedel ser i-DOS-systemet till att rätt mängd tillsätts automatiskt, vilket resulterar i perfekt rena och fräscha kläder varje gång. Vi är övertygade om att den här modellen förtjänar en hög placering på vår lista tack vare dess innovativa funktioner och banbrytande teknik som är något utöver det vanliga och gör tvättningen till en barnlek.

Fördelar

 • Hög stabilitet tack vare dess AntiVibration-design
 • Tydlig och användarvänlig display
 • AquaStop som skydd mot framtida vattenskador
 • Många program för fläckar och olika typer av tvätt
 • Välfungerande smart uppkoppling tack vare dess praktiska app

Nackdelar

 • Det går inte att lägga till sköljmedel manuellt
 • Något högljudd centrifugering

Bosch WAXH2E0LSN är utrustad med tillverkarens revolutionerande i-DOS-system som tar hand om doseringen av tvättmedel, sköljmedel och vatten åt dig – med perfekta resultat varje gång. Detta hjälper till att motverka både för mycket och för lite dosering av tvättmedel vilket i sin tur bidrar till en längre hållbarhet av dina kläder. Denna maskin är alltså optimal för dig som vill förenkla tvättprocessen utan att kompromissa resultatet.

Recension: En detaljerad recension av Bosch WAXH2E0LSN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja
 • Mått (hxbxd): 84,8 x 59,8 x 59 cm

Flera högteknologiska funktioner
Till att börja erbjuder denna tvättmaskin smart uppkoppling med hjälp av Home Connect-appen, som gör att du kan styra din tvättmaskin via din smartphone eller surfplatta. Detta innebär att du kan se vilka program som är tillgängliga, hur länge tvättmaskinen har varit igång och hur lång tid den har kvar samt övervaka din tvätt var du än är, vilket ökar bekvämligheten för dig med en hektisk vardag.

Dessutom är maskinen utrustad med AquaStop-teknik som ger skydd mot framtida vattenskador genom att automatiskt stänga av vattentillförseln i händelse av läckage. Andra bra funktioner är AquaSensor som använder ett system av ljusstrålar som bedömer smutsnivån på kläderna för att sedan kunna bestämma den exakta vattenmängd som krävs för att rengöra tvätten. Samtidigt säkerställer AntiVibration-konstruktionen att maskinen är stabil under hela tvättprocessen.

Fläckfri tvätt
En annan bra egenskap hos Bosch tvättmaskin är dess 4D Wash-system, som ser till att dina kläder tvättas grundligt och fläckfritt. Detta system använder direkt vattenspray med extra centrifugering för den mest effektiva användningen av tvättmedel och vatten. Tillsammans skapar de en dynamisk tvättupplevelse som är skonsam mot dina kläder men tuff mot fläckar.

Tack vare kapaciteten på tio kilogram kan maskinen hantera tvätt för ett hushåll på fem personer utan problem – denna kapacitet rymmer nämligen vanligtvis upp till 50 artiklar.

Kraftfull motor
För att säkerställa optimala tvättresultat på ett tyst och effektivt sätt har denna modell utrustats med en EcoSilence Drive-motor som har en garanti på tio år. Den har ett högt vridmoment för snabb centrifugering och effektiv tvätt, vilket säkerställer att din tvätt blir ordentligt ren varje gång, samt är konstruerad för att hålla länge tack vare dess robusta konstruktion och avancerade teknik.

Med en centrifugeringshastighet på 1 600 varv per minut är den här tvättmaskinen lämplig för de flesta laddningar och har en bra fukttransporterande egenskap, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för långsam torkning av dina kläder även om du inte har någon torktumlare.

Vad säger användare om Bosch WAXH2E0LSN?

Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner får Bosch tvättmaskin ett betyg på 4,8/5 stjärnor. Bland recensionerna berömmer konsumenterna den praktiska WiFi-styrningen, rymliga trumman, enkla installationen samt modellens många smarta program som gör det möjligt att effektivt rengöra alla sorters klädesplagg.

De hyllar även den praktiska användningen med den automatiska I-DOS-doseringen, varav en användare uppger att “tvätten aldrig har doftat så fräscht som den gör nu”. De noterar dock att maskinen är relativt högljudd under centrifugering, men att dess allmänna ljudnivå annars är relativt låg.

Mer om Bosch WAXH2E0LSN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja
 • Mått (hxbxd): 84,8 x 59,8 x 59 cm

Miele WSG 663 WCS - tvättmaskin som möjliggör kortare stryktid

Bästa teknik för automatisk dosering
 • check Testvinnare enligt en oberoende dansk testpanel
 • check 4,6/5 hos Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WSG 663 WCS:

 • TwinDos-doseringsteknik
 • 50 % kortare tid till strykning tack vare programmet för förstrykning.
 • Enkel kontroll med Miele-appen

Konsumentmagasinets omdöme

Med allt från TwinDos-doseringstekniken till AddLoad-funktionen är Miele WSG 663 WCS tvättmaskin utformad för att förenkla tvättningen för dig och samtidigt ge fantastiska resultat varje gång. Även om modellen erbjuder många fördelar är det dock viktigt att notera att de normala programmen har en ganska lång drifttid – dock inte längre än 180 minuter. Den allmänna prestandan och bekvämligheten hos denna tvättmaskin inte heller av detta, och överlag anser vi därför att den är värd att investera i för dig som värdesätter kvalitet, effektivitet och innovation i dina hushållsapparater.

Fördelar

 • Enkel att styra tack vare sensorknapparna
 • Ekonomisk och tyst Mieles ProfiEco-motor
 • Testad för 10 000 drifttimmar
 • Tvätten kommer ut relativt torr

Nackdelar

 • Tvättmedlet till TwinDos-tekniken är något dyrt
 • Normala program tar relativt lång tid

Det som skiljer Miele WSG 663 WCS från andra tvättmaskiner är framför allt dess TwinDos-doseringssystem, som garanterar optimal rengöring och fläckborttagning för all din tvätt och har överträffat andra tekniker för flytande tvättmedel när det gäller tvätt av både vita och färgade klädesplagg.

Detta är möjligt tack vare två separata flytande tvättmedel som automatiskt doseras från olika patroner vid exakt rätt tidpunkt under tvättcykeln, vilket innebär att du inte behöver mäta och hälla i rätt mängd tvättmedel varje gång. Maskinen har dessutom allmänt god prestanda – inte minst för familjer som behöver tvätta relativt mycket och ofta.

Recension: En detaljerad recension av Miele WSG 663 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,6 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Långvarig prestanda och ekonomisk användning
Mieles tvättmaskin WSG 663 WCS är ett riktigt bra alternativ i det stora havet av tvättmaskiner. Med sina avancerade funktioner och sin banbrytande teknik erbjuder den oöverträffad användarvänlighet och bekvämlighet, som dessutom kan garanteras av Miele eftersom de testar alla sina produkter mycket noggrant innan de når marknaden.

Miele WSG 663 WCS har testats i 10 000 drifttimmar, vilket motsvarar en livslängd på 20 år, och kommer därför att garanterat hålla i många år framöver. Den har en ProfiEco-motor som enligt tillverkarens hemsida har en särskilt kraftfull inverterdrift och som dessutom är extremt ekonomisk och tystgående. Tvättmaskinen tillhör energiklass A, det vill säga den högsta enligt ny standard.

App-styrning och bekväma laddningsmöjligheter
En annan bra egenskap hos Miele WSG 663 WCS är dess smarta och säkra uppkoppling med appen Miele@home som möjliggör att du kan styra din tvättmaskin var och när som helst. Du kan alltså starta, stoppa och övervaka din tvättmaskin på distans, vilket ger dig mer flexibilitet och bekvämlighet i vardagen.

Andra bra egenskaper är AddLoad-funktionen som gör att du kan lägga in glömd tvätt i maskinen även efter tvättcykelns start, AllergoWash-funktionen som är utformad för att ge en grundligare och mer hygienisk tvätt för allergiker eller för dem med känslig hud samt ComfortSensor-styrningen med en användarvänlig display med endast en rad av program och direktval.

Tidsbesparande strykningsfunktion
Modellen har en kapacitet på nio kilogram, vilket man normalt sett brukar säga rymmer ett helt set sängkläder för en king size-säng – den är alltså optimalt för större familjer.

Dessutom behöver man inte lägga ner mycket tid på att stryka kläderna efter att de har tvättats i Miele WSG 663 WCS tvättmaskin, tack vare dess förstrykningsfunktion, som med hjälp av ånga mjukar upp fibrerna i kläderna. Detta gör materialen slätare samt förebygger skrynklor, vilket i sin tur bidrar till att tiden du annars behöver lägga på att stryka kläderna reduceras med 50 %.

Vad säger användare om Miele WSG 663 WCS?

Mieles tvättmaskin har fått ett betyg på 4,6/5 stjärnor på Amazon, där användarna hävdar att tvätten luktar väldigt fräscht tack vare TwinDos-systemet samt att den är mycket enkel att använda med hjälp av tilläggsfunktionerna i appen.

Ett stort antal användare nämnde också att tvätten kommer ut utan större skrynklor, och att de älskade programutbudet – speciellt den tysta tvätten. Några få nämnde att priset på TwinDos tvättmedel är relativt högt, men eftersom det dubbla systemet garanterar optimala resultat för varje tvätt anser de trots allt att det är värt investeringen.

Mer om Miele WSG 663 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,6 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Bosch WAXH2KOLSN - smart tvättmaskin för alla tvättyper

Bästa tvättmaskin för större hushåll
 • check Testvinnare enligt ett oberoende test från Danmark

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch WAXH2KOLSN:

 • 4D-tvättsystem
 • Stor kapacitet
 • Många automatiska och praktiska funktioner

Konsumentmagasinets omdöme

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har en riktigt snygg invändig belysning och erbjuder dessutom smart uppkoppling så att du som användare kan ansluta din telefon till maskinen och få live-notiser om din aktuella tvättcykel. Trots att maskinen saknar avtagbar toppskiva och extra skonsamma allergiprogram anser vi att denna modell fortfarande är en mycket bra tvättmaskin för stora hushåll.

Fördelar

 • LED-display
 • Live-notiser till din telefon tack vare dess smarta uppkoppling
 • i-Dos automatisk dosering
 • EcoSilence Drive
 • Snygg invändig belysning

Nackdelar

 • Icke-avtagbar toppskiva
 • Saknar ett bestämt allergiprogram

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har ett 4D-tvättsystem som hjälper till att hålla dina kläder rena och fräscha. Detta system har en direkt vattenstråle med extra centrifugering som möjliggör en ekonomiskt sparsam användning av både tvättmedel och vatten som dessutom fungerar mycket bra även när trumman är helt full.

Recension: En detaljerad recension av Bosch WAXH2KOLSN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85x60x59 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Reservdelsgaranti på 10 år
Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN är en tvättmaskin i högsta kvalitet med bra prestanda och mångsidighet, som dessutom är utrustad med en borstlös och energieffektiv EcoSilence Drive-motorn som garanterar en mycket tyst drift. Den har en mycket lång hållbarhet och levereras med en reservdelsgaranti på tio år. Utöver det har den också en mycket lättläst LED-display som ger noggrann återkoppling av varje tvättcykel.

Centrifugeringshastighet på 1 600 varv per minut
Bosch WAXH2KOLSN har en imponerande kapacitet på tio kilogram, vilket är långt över genomsnittet för liknande maskiner på marknaden, vilket innebär att du kan tvätta stora laddningar snabbt och enkelt. Ljudnivån på 48 dB gör dessutom maskinen mycket tyst, vilket gör den optimal för användning i alla hushåll.

Energiförbrukningen på 67 kW/h placerar Bosch WAXH2KOLSN i energiklass C, vilket garanterar effektiv drift utan att vara allt för dyr i drift. Med en hög centrifugeringshastigheten på 1 600 varv per minut säkerställer den att du får relativt torra kläder ur din tvättmaskin utan att använda torkprogram.

i-Dos-teknik
Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har flera automatiska program som gör den mycket enkel att använda – nämligen 14 stycken som täcker alla de vanligaste tvättbehoven. I-Dos-tekniken justerar automatiskt mängden tvättmedel som används beroende på kapaciteten och vad som tvättas, vilket garanterar optimala resultat varje gång.

Om du vill läsa om fler tvättmaskiner från Bosch kan du läsa vår guide om Bosch tvättmaskiner.

Vad säger experter om Bosch WAXH2KOLSN?

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN fick det högsta betyget och blev testvinnare i ett danskt oberoende test tack vare dess energi- och vattenförbrukning samt goda användarvänlighet. Experterna berömde även låga ljudnivå under drift.

Mer om Bosch WAXH2KOLSN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85x60x59 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Miele WCG 670 WCS TDos - en mycket smart tvättmaskin

Bästa premium-alternativet
 • check Testvinnare enligt ett oberoende test från Danmark

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WCG 670 WCS TDos:

 • En unik ekonomisk och tyst ProfiEco-motor
 • Ironing Ready-funktion
 • Smart uppkoppling Miele @ Home-appen

Konsumentmagasinets omdöme

Miele WCG 670 WCS TDos är en tvättmaskin som vi varmt kan rekommendera; det är ett utmärkt val för dem som vill ha en högkvalitativ modell med lång hållbarhet. Trots att den saknar belysning inuti trumman och har en icke-vändbar lucka anser vi att dess andra smarta funktioner och egenskaper kompenserar detta.

Fördelar

 • Twindos-teknik med CapDosing för optimal dosering
 • Mycket enkel hantering med DirectSensor-styrning
 • Automatisk vatten- och elförbrukning baserad på kvantitet
 • EXPRESS 20-program som möjliggör tvätt och torkning på rekordtid
 • Watercontrol-system som upptäcker eventuella vattenläckor

Nackdelar

 • Ingen belysning inuti trumman
 • Icke-vändbar lucka

Miele WCG 670 WCS TDos är en tvättmaskin som är utrustad med funktionen Ironing Ready vilket innebär att tvättmaskinen arbetar för att kläderna ska bli betydligt mindre skrynkliga, vilket i sin tur enligt tillverkaren minskar den tid som man annars behöver lägga för att stryka dem med strykjärn, med upp till 50 %.

Recension: En detaljerad recension av Miele WCG 670 WCS TDos

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 70 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 63,6 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

EXPRESS 20-program
Tvättmaskinen Miele WCG 670 WCS TDos är en avancerad tvättmaskin med prestanda av högsta kvalitet. TwinDos-funktionen delar automatiskt ut perfekt mängd tvättmedel för varje tvätt, så att du aldrig behöver oroa dig för att använda för mycket eller för lite tvättmedel, vilket eliminerar onödiga chansningar när du tvättar samt garanterar att varje tvätt blir ren och doftar fräscht. Med CapDosing-funktionen kan du dessutom använda särskilda tvättmedel för specifika textiler och fläckar.

EXPRESS 20-programmet är perfekt att köra när du har bråttom eller behöver tvätta på mycket snabbt. Beroende på dina valda inställningar kan det här programmet tvätta och torka kläder på 20 till 30 minuter.

Miele WCG 670 WCS TDos beräknar den optimala mängden vatten och el vid varje tvättcykel beroende på vikt och last för att maskinen ska vara så sparsam som möjligt.

Energieffektivitet i klass A
Miele WCG 670 WCS TDos väger 89 kilogram vilket innebär att det är en robust maskin som inte rör sig – oavsett hur kraftig centrifugeringen blir. Dess kapacitet på åtta kilogram är dessutom tillräcklig stor för en hel familj att tvätta och med dess ljudnivå på 70 dB under centrifugering är tystare än många andra modeller på marknaden.

Tack vare modellens låga energiförbrukning på 47 kW/h kommer den inte bidra med större summor till din elräkning. Centrifugeringshastigheten på 1 400 varv per minut säkerställer att kläderna kommer ut relativt torra, så att du inte behöver använda din torktumlare i onödan. Med en energieffektivitetsklass A är den här tvättmaskinen en av de mest miljövänliga modellerna på marknaden som dessutom passar in i alla standardstorlekar för tvättmaskiner med en höjd på 850 millimeter, bredd på 596 millimeter och djup på 636 millimeter.

Miele @ Home
Miele WCG 670 WCS TDos levereras med Miele @ Home-system som gör att du kan styra och övervaka din tvättmaskin med din smartphone eller surfplatta, vilket gör det möjligt för dig att du starta en cykel medan du är ute och reser och ha den klar när du kommer hem. Det möjliggör också kommunikation mellan alla enheter med Miele @ Home-appen för ännu effektivare användning.

Vad säger experter om Miele WCG 670 WCS TDos?

Tvättmaskinen Miele WCG 670 WCS TDos har fått toppbetyg i ett test genomfört av experter på radron.se.

Mer om Miele WCG 670 WCS TDos

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 70 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 63,6 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Bosch WAU28UE9SN - tvättmaskin med praktiskt styrning

Bästa tvättmaskin för allround-användning

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch WAU28UE9SN :

 • Ordentlig och skonsam tvätt med VarioDrum
 • SpeedPerfect-program för mycket snabb tvätt
 • Många program och funktioner för optimal tvättning

Konsumentmagasinets omdöme

Med denna modell kan du skräddarsy ditt eget program, lägga till kläder efter att du startat ett program, stoppa sköljningen när som helst samt njuta av ostörd tystnad i ditt hem tack vare den tysta konstruktionen. Med dess många fördelar följer dock några nackdelar, bland annat är maskinens utgående slang något kort och den har inte särskilt många korta program, vilket annars är lämpligt för personer med en hektisk vardag. Trots detta anser vi baserat på vår research att denna tvättmaskin är ett mycket bra och högkvalitativt val.

Fördelar

 • Olika temperaturinställningar
 • Mycket tyst drift
 • Krymper inte känsliga kläder
 • Enkel styrning
 • Möjlighet att skräddarsy egna program
 • Motorn har tio års garanti

Nackdelar

 • Har inte möjlighet till smart uppkoppling

Bosch WAU28UE9SN passar dig som vill ha en tystgående tvättmaskin tack vare EcoSilence Drive-motorn. Den erbjuder dessutom många användbara program och funktioner, bland annat SpeedPerfect-funktionen för snabbtvätt som är särskilt fördelaktigt för dig som är på språng eller har ont om tid då det gör det möjligt för dig att tvätta dina kläder på upp till 65 % kortare tid än med standardprogrammen.

Recension: En detaljerad recension av Bosch WAU28UE9SN

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 84.8x59.8x59 cm
 • Smart uppkoppling: Nej
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Nej

Stor kapacitet
Den här tvättmaskinen har många funktioner som inte återfinns hos andra modeller, bland annat har den en kapacitet på nio kilogram, vilket är högre än den genomsnittliga kapaciteten på sju till åtta kilogram, och en mer effektiv vattenförbrukning – den använder endast 66 liter per cykel, medan genomsnittsförbrukningen ligger på 70 liter.

Bosch WAU28UE9SN har en centrifugeringshastighet på 1 400 varv per minut, vilket motsvarar marknadens genomsnitt som brukar ligga mellan 1 200 till 1 400 varv per minut. När det gäller funktioner har modellen en automatisk justering av vattenförbrukningen, vilket säkerställer att rätt mängd vatten används för varje tvätt, oavsett storlek, vilket bidrar till att spara både vatten och energi, samtidigt som det skyddar dina kläder från att ta skada av för stora mängder vatten.

Antivibrationsdesign och effektiva tvättkontroller
Denna maskin har med sin VarioDrum en högeffektiv tvättprestanda; den kan tvätta större laddningar mer effektivt än genomsnittet, vilket sparar både tid och energi. Dessutom har den en användarvänlig kontrollpanel med lättlästa ikoner, 24 timmars fördröjd avstängning och en stor LCD-skärm som visar programstatus, temperaturval, maximal centrifugeringshastighet samt återstående tid.

Den här modellen har en speciell antivibrationsdesign som hjälper till att hålla den stabil och tyst under drift, så att du kan tvätta utan att bli distraherad av oväsen.

Möjlighet att lägga till mer kläder efter programstart
Bosch WAU28UE9SN låter dig lägga till mer tvätt även efter att du har startat ett program, vilket kan vara bra om du till exempel glömt att lägga in ett klädesplagg eller när du behöver tvätta en mindre laddning. Tvättmaskinen stoppar dessutom tvättprogrammet om den skulle upptäcka ett läckage eller mer skum än vanligt, vilket gör att du inte behöver oroa dig för eventuella vattenskador.

Bosch WAU28UE9SN är en mycket prisvärd tvättmaskin eftersom den erbjuder många funktioner som inte går att hitta hos andra tvättmaskiner i samma prisklass.

Mer om Bosch WAU28UE9SN

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 84.8x59.8x59 cm
 • Smart uppkoppling: Nej
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Nej

Miele WSG 363 WCS - mycket energisnål modell

Mest energisnåla tvättmaskin
 • check Testvinnare enligt ett oberoende test från Danmark
 • check 81/100 på Which.co.uk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WSG 363 WCS:

 • Hög energieffektivitet oavsett mängden tvätt
 • CapDosing-teknik för optimal dosering och resultat
 • Skonsam textilvård med Mieles specialkonstruerade trumma

Konsumentmagasinets omdöme

Snabbprogrammet på 20 minuter samt den användarvänliga styrning är bara några av denna tvättmaskins många fördelaktiga funktioner som gör den busenkel att använda. Vi upptäckte dock att det kan ta några försök att ansluta sin telefon till maskinen via den tillhörande appen, men när du väl har gjort det fungerar det problemfritt. Vi anser att denna modell bör övervägas av alla som letar efter en högkvalitativ tvättmaskin och är redo att spendera en högre summa på den.

Fördelar

 • Låg vattenförbrukning
 • Låg restfuktighet i kläderna
 • Snabbt 20-minutersprogram som fräschar upp kläderna på nolltid
 • Modern och praktisk styrning
 • Flexibel omladdning

Nackdelar

 • Kan krävas ett par försök för att ansluta telefonen till maskinen
 • Tillhör en högre prisklass

Miele WSG 363 WCS är en tvättmaskin som tillhör energiklass A+++ och är framtagen för de med en hektisk vardag som behöver tvätta ekonomiskt, smart och flexibelt. Med den här tvättmaskinen kommer du att kunna spara pengar på din el, eftersom det är en av de mest energieffektiva maskinerna på marknaden.

Recension: En detaljerad recension av Miele WSG 363 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: A +++
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,3 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Intelligent mängdautomatisering och olika tvättprogram
Den här tvättmaskinen registrerar automatiskt mängden kläder man fyller trumman med, vilket innebär att den anpassar vatten- och energiförbrukningen därefter. Detta resulterar i en effektivare tvättning som kan bidra till att du sparar pengar på din elräkning. Utöver detta finns det även en AddLoad-funktion som gör det möjligt för dig som användare att lägga till plagg trots att tvättcykeln redan har startat.

Miele WSG 363 WCS kommer med många olika funktioner och program, varav ett av dem är SingleWash-programmet som man kan använda för att tvätta en laddning på upp till ett kilogram vilket är mycket användbart för dem som inte tvättar särskilt mycket kläder på en gång eller bara vill tvätta ett specifikt plagg. Ett annat är QuickPowerWash-programmet som har en drifttid på endast 49 minuter och som kan tvätta upp till 40 % mer sparsamt.

CapDosing-funktionen är perfekt för plagg som kräver specialbehandling eftersom maskinen då tillsätter tvättmedlet vid exakt rätt tillfälle i cykeln.

Miele WSG 363 WCS har en lastkapacitet på nio kilogram, vilket gör den perfekt för stora laddningar och familjer. Trots dess rymlighet förbrukar den endast 48 liter vatten per cykel, vilket är betydligt mindre vatten än genomsnittet på marknaden som ligger på cirka 70 liter.

Wi-Fi-anslutning
Som de flesta andra modeller i högre prisklasser är även den här tvättmaskinen Wi-Fi-kompatibel, vilket innebär att du kan styra den via din smartphone eller surfplatta. Detta är en särskilt bra egenskap om du vill spara tid, eftersom du kan starta eller stoppa en cykel utan att behöva vara hemma.

Mer om Miele WSG 363 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: A +++
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,3 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

AEG L7FBM862E - tvättmaskin med användarvänliga funktioner

Mest prisvärda tvättmaskin
 • check 4,7/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG L7FBM862E :

 • Viktsensor för automatisk justering av tvätt
 • Motor med en garanti på tio år
 • ProSense-funktion som sparar vatten och energi

Konsumentmagasinets omdöme

Detta är en utmärkt tvättmaskin för en familj på fyra till fem personer då den är mycket rymlig och tyst samt energieffektiv med en stor trumma och många program att välja mellan. Den enda nackdelen med AEG L7FBM862E är att dess ångfunktion hade kunnat vara bättre. Vi anser dock att dess många fördelar väger tyngre, så om du letar efter en tvättmaskin i toppklass är denna modell från AEG definitivt värd att överväga.

Fördelar

 • Mycket rymlig och tyst i drift
 • Energieffektiv
 • Många tvättprogram att välja mellan
 • Avlägsnar effektivt fukt efter tvättcykeln är färdig
 • Användarvänliga funktioner

Nackdelar

 • Ångfunktionen hade kunnat vara bättre

AEG L7FBM862E har några fördelaktiga och unika egenskaper, bland annat en viktsensor och en funktion för att spara tid på snabba tvättar. Den har dessutom en motor med en garanti på tio år, vilket innebär att den är gjord för att vara dig till tjänst i många år framöver.

Recension: En detaljerad recension av AEG L7FBM862E

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 87 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85x60x57 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Stor kapacitet
AEG L7FBM862E är en tvättmaskin i toppklass med en rad smarta funktioner som gör att den utmärker sig från konkurrenterna. Bland annat har trumman en stor kapacitet på åtta kilogram, vilket gör att du kan få plats med stora mängder kläder samtidigt som de rengörs grundligt eftersom de har utrymme att röra sig fritt.

Viktsensorn ser till att kläderna fördelas jämnt under tvättcykeln för bästa resultat samtidigt som du får vägledning om hur mycket tvättmedel du behöver dosera för att du ska få felfria tvättresultat oavsett vad du tvättar eller hur smutsigt det är.

Användarvänliga funktioner
AEG L7FBM862E har ett praktiskt program för snabbtvätt som gör att du kan tvätta en mindre mängd kläder på bara 29 minuter, vilket kan vara mycket användbart om dina kläder inte är så smutsiga och därför inte behöver köras i en hel tvättcykel. En annan bra funktion med denna tvättmaskin är möjligheten att fördröja starten, eftersom det möjliggör flexibilitet i din tvättrutin; du kan till exempel välja att cykeln ska starta på natten när elen är som billigast.

Slutligen har den en centrifugeringshastighet på 1 600 var per minut, vilket är betydligt högre än genomsnittet på marknaden. Tack vare de många fördelaktiga funktioner som kommer med AEG L7FBM862E är det en tvättmaskin utformad för att möta alla dina krav.

Vad säger användare och experter om AEG L7FBM862E?

AEG L7FBM862E har fått ett betyg på 4,7/5 av över 200 användare och är en av de mest populära tvättmaskinerna på marknaden. Den har en mängd olika funktioner som gör den till ett utmärkt val för de allra flesta, vilket tidigare konsumenter som särskilt uppskattar maskinens förmåga att avlägsna fukt från kläderna efter tvätt, samt den rymliga trumman, kan bekräfta.

Mer om AEG L7FBM862E

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 87 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85x60x57 cm
 • Smart uppkoppling: Ja
 • Fördröjd start: Ja
 • Sensorteknik: Ja

Tester och recensioner av tvättmaskinerna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i sitt test från februari 2016.

I testet har de bland annat bedömt tvättmaskinernas förmåga att rengöra kläder, om tvättmedlet har sköljts ur kläderna samt hur fuktiga kläderna är efter centrifugering. De kollar även på de olika modellernas användarvänlighet, vatten- och strömförbrukning och tvättid.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Råd & Rön har även testat och recenserat Siemens WU14Q4L7DN och Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5, som du kan läsa mer om här.

Observera att du måste vara betalande prenumerant för att få full tillgång till testen.

Klikk.no 

Den norska nättidningen Klick.no har genomfört ett test av tio olika tvättmaskiner, där de har bedömt sju huvudparametrar: tvättresultat, centrifugeringsförmåga, tvättid, el- och vattenförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå samt tvätt- och sköljningsförmåga.

Experterna har i testet bedömt två av tvättmaskinernas huvudprogram: programmet för bomull samt programmet för syntetiska textiler. För att bedöma maskinernas centrifugeringsförmågan har de mätt hur fuktiga kläderna varit efter programmet kört färdigt.

De bedömer tvättmaskinernas förmåga att utföra de olika uppgifterna med ett betyg mellan ett till sex. Du kan läsa hela testet hos Klikk.no utan kostnad här.

TV2

Danmarks TV2 har skapat ett program om tvättmaskiner, där den kända journalisten Morten Spiegelhauer undersöker vilka tvättmaskiner som klarar sig bäst i test.

Maskinerna testas på en rad olika parametrar när de tvättar kläder med många och svåra fläckar av bland annat olivolja, fett, bläck och smink. De tvättar olika typer av klädesplagg, bland annat t-shirts och jeans. Du kan se programmet på TV2:s hemsida här.

Expert Reviews

Det brittiska konsumentmagasinet Expert Reviews använder alltid samma metoder när de testar tvättmaskiner för att säkerställa att deras genomgång av de olika produkterna alltid har samma utgångspunkt, oavsett vilken sorts tvättmaskin det gäller.

I deras test tvättar de till exempel alltid tre kilogram kläder, oavsett storlek på trumman, med programmet för bomull på 30 °C att börja med och därefter 40 °C. De avslutar alltid sina provningar med att jämföra vatten- och elförbrukningen, bullernivån samt maskinens grundläggande förmåga att tvätta rent.

Du kan läsa Expert Reviews recension av Samsung WW9000 här och Miele WMB 120 här.

M3

M3 är en svenskt tidning på nätet som testar nästan alla möjliga apparter och elektronikprodukter. Samsung WW9000 är den första tvättmaskin som magasinet testade varpå redaktionen var speciellt imponerade av maskinens många funktioner.

M3 bedömde maskinen utifrån dess design, användarvänlighet, bullernivå, tvättresultat samt valuta för pengarna. Tvätt maskinen fick ett betyg på 10/10, det vill säga högsta möjliga, tillsammans med utmärkelsen ”världens coolaste tvättmaskin”. Du kan läsa hela testet här.

Trusted Reviews

Trusted Reviews är ett konsumentmagasin på nätet som testar i stort sett alla typer av produkter för hushållet och har bland annat testat tvättmaskinen Samsung WW9000. I deras test bedömer de maskinernas förmåga att rengöra riktigt smutsiga kläder med fläckar av intorkad ketchup, kaffe, blod, rödvin och motorolja, som därefter körs i olika program.

När de testade Samsung WW9000 blev de särskilt imponerade över modellens förmåga att rengöra kläderna samt av dess låga bullernivå under hela driften och fick därför ett betyg på 4,5/5 stjärnor. Du kan läsa hela testet här.

Good Housekeeping Institute

Good Housekeeping är ett brittiskt konsumentmagasin som testar produkter till hemmet och hushållet. För att få en så neutral utgångspunkt som möjligt när de testar tvättmaskiner, utför magasinet alla prövningar utifrån samma premisser och metoder, för att på så sätt testa vatten- och elförbrukningen, maskinens centrifugeringsförmåga samt maskinernas förmåga att få kläderna rena.

Efter testerna av de olika tvättmaskinerna är utförda, ger dem varje modell ett samlat betyg baserat på hur bra tvättmaskinen klarade de olika uppgifterna. De betygsätter maskinerna på en skala mellan 1-100, där 100 är det bästa betyget en produkt kan få. Vi anser därför att deras recensioner och resultat är jämförbara oavsett maskinernas typ, storlek och märke.

Du kan läsa Good Housekeeping Institutes recension av Miele WMB här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon erbjuder ett stort utbud av produkter i många olika kategorier, vilket gör det enkelt att jämföra priser, funktioner och kundrecensioner på deras hemsida. Användarna kan söka efter produkter med hjälpa nyckelord, varumärke, kategori eller prisklass och filtrera resultaten utifrån sina preferenser.

Läs användarrecensionerna av Miele WSG 663 WCS här

FAQ

De tvättmaskiner som har fått bäst omdömen är Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5, LG F4J5QN4W och Bosch WAT323L7SN.
Hur bedöms tvättmaskinerna?
Tvättmaskiner bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på modellernas vatten- och energiförbrukning samt deras ljudnivå och användarvänlighet.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Enligt energimyndigheten tillhör alla tvättmaskiner på den svenska marknaden klass A eller bättre. De förklarar även att du som vill ha en energisnål tvättmaskin bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen, som beräknas på att man kör maskinen 220 gånger per år.

Detta ska du tänka på innan du köper en ny tvättmaskin

Det finns många tvättmaskiner på marknaden, och det därför vara svårt att veta vilken modell som är rätt för dig eftersom de erbjuder olika funktioner och valmöjligheter. Vissa tvättmaskiner har ungefär samma egenskaper, medan andra är helt unika.

I detta avsnitt kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du investerar i en ny tvättmaskin:

Material

De flesta tvättmaskiner är antingen gjorda av plast eller rostfritt stål, och eftersom att inget av dessa två material kan rosta är båda bra. Tvättmaskiner av rostfritt stål tenderar dock att vara mer robusta och hållbara vid långvarig användning.

Storlek

Det borde kanske vara en självklarhet, men kontrollera alltid att den nya tvättmaskinen faktiskt får plats där den ska stå innan du köper den. Ta reda på tvättmaskinens mått och mät sedan utrymmet du har hemma. Eftersom att tvättmaskinen rör sig en del under drift ska den helst inte stå med direkt kontakt mot väggen; se istället till att det finns åtminstone en centimeters marginal runt alla sidor på maskinen.

För att tvättmaskinen ska passa snyggt med resten av inredningen bör du även kontrollera hur djup den är för att kunna se hur mycket den kommer att sticka ut. Som sagt är detta dock mest för syns skull snarare än för avgörande skäl.

Frontmatad eller toppmatad

Det finns både frontmatade och toppmatade tvättmaskiner. Frontmatade modeller är vanligast, och kännetecknas av att man lägger in tvätten i maskinen via en lucka på framsidan. Dessa tvättmaskiner har en standardstorlek och erbjuder ofta fler funktioner än toppmatade tvättmaskiner.

På en toppmatad tvättmaskin lägger man i tvätten i en lucka på maskinens ovansida. Dessa maskiner är oftast högre och smalare än frontmatade modeller, och är därför ett bra alternativ om du inte har särskilt mycket utrymme hemma.

Frontmatade tvättmaskiner har generellt sett bättre prestanda än toppmatade, och därför anses toppmatade tvättmaskiner endast nödvändiga för dem som inte har tillräckligt med plats för en frontmatad. Det finns dock även frontmatade tvättmaskiner som är extra kompakta.

Kapacitet

En typisk tvättmaskin rymmer cirka sju kilogram tvätt, vilket motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder; det är dock bara en riktlinje – man bör aldrig fylla trumman helt eftersom att maskinen inte kan rengöra kläderna ordentligt om den är överfull. Det finns även modeller med kapaciteter på allt från fem till tolv kilogram.

En tumregel är att man ska kunna hålla en hand över tvätten utan att ta i toppen av trumman. Om du har en stor familj bör du köpa en större tvättmaskin med stor kapacitet, men tänk på att en större trumma generellt sett är känsligare och går sönder enklare än en mindre.

En normalstor familj bör inte investera i en alltför stor tvättmaskin bara för att slippa tvätta en gång extra, då det är väldigt ineffektivt att tvätta en halvfull maskin jämfört med en full.

Program och funktioner

Du bör investera i en tvättmaskin som erbjuder de funktioner du har användning för. Om du till exempel bara använder standardprogrammen på 40 °C eller 60 °C för vanlig vit- och färgtvätt behöver du förmodligen inte betala för en dyr tvättmaskin med flera smarta program och funktioner.

De flesta tvättmaskiner kommer idag med många olika program, till exempel bomull, syntet, skonsamt, ylle, blandat och snabbtvätt, och man kan utöver detta även ställa in färg och temperatur. Med dessa maskiner har du redan många alternativ, men om du vill ha ytterligare avancerade funktioner brukar dyrare modeller även ha specialprogram för till exempel träningskläder, badkläder, mattor, babykläder, jeans och skjortor. Vilken sorts tvättmaskin och hur pass avancerad den ska vara är alltså väldigt individuellt.

Om du har svårt att fylla tvättmaskinen ordentligt varje gång rekommenderar experterna att du köper en modell med en Half Load-funktion då detta gör tvättningen optimal även fast maskinen bara är halvfull.

En timerfunktion som gör det möjligt att fördröja programstarten kan också vara väldigt användbar för nästan alla då detta gör att du kan planera din tvättning och anpassa det efter dina andra sysslor och aktiviteter. Du kan på så sätt spara tid genom att ställa in en fördröjd programstart för att tvätten ska vara ren när du kommer hem.

Centrifugering

Centrifugeringen slungar vattnet ur tvätten när själva tvättprogrammet är färdigt för att göra tvätten så torr som den kan bli i tvättmaskinen. Detta förkortar dess torkning därefter oavsett om den lufttorkar utomhus eller torkas i torktumlare.

Olika tvättmaskiner har olika centrifugeringshastigheter; en snabbare centrifugering gör att tvätten torkar snabbare, men kan bidra till att tvättmaskinen väsnas mer i drift. Ömtåliga kläder och tyger kan dessutom ta skada av höga centrifugeringshastigheter. En högre centrifugeringshastighet är alltså inte nödvändigtvis alltid bäst. Många tvättmaskiner har en centrifugeringshastighet på upp till 1 600 varv/minut, men det finns även modeller med hastigheter på 1 800 varv/minut – dock är 1 400 varv/minut fullt tillräckligt.

Energimärkning

Alla tvättmaskiner har en energimärkning som anger hur pass energieffektiv modellen är. Du bör välja en modell i energiklass A++ eller A+++, eftersom dessa är de två bästa klasserna på marknaden.

Livslängd

En välkonstruerad tvättmaskin bör hålla i minst tio år, men det kan vara svårt att faktiskt ta reda på hur lång livslängd en viss modell har. Förutom materialet, som vi redan har nämnt, förlängs maskinens livslängd om den har en borstlös motor.

Vad gäller tvättmaskinens hållbarhet bör du även fundera på om du alltid vill ha en maskin som är utrustad med den senaste tekniken. Eftersom att tekniken går framåt i rasande fart är det ett faktum att din toppmoderna tvättmaskin kommer att bli omodern om bara några år, vilket innebär att om du alltid vill ha en ny produkt utrustad med den senaste tekniken kommer du att behöva byta din tvättmaskin oftare.

Teknik

Tekniken utvecklas som sagt hela tiden, och idag finns det tvättmaskiner som är Wi-Fi-kompatibla för att du ska kunna kontrollera den från din mobiltelefon. Många moderna tvättmaskiner är även utrustade med Near Field Communication (NFC), vilket gör det möjligt att ladda ner nya tvättprogram till maskinen. Dessa typer av tilläggsfunktioner brukar dock innebära ett högre pris, och du bör därför fundera på om det är något du verkligen behöver.

Användbara råd för din tvättning

När man har bestämt sig för att investera i en tvättmaskin bör man se till att den faktiskt används och att den används på rätt sätt. Detta känns kanske självklart, men det finns många saker att tänka på innan man slänger in smutstvätten och trycker på start. Baserat på en artikel från det välkända brittiska hushållsmagasinet Goodhousekeeping.com går vi i det här avsnittet igenom de bästa tipsen att ha koll på för din tvättning:

Sortera tvätten efter temperatur

All tvätt tål inte att tvättas tillsammans; i regel ska handdukar, sängkläder och underkläder tvättas i 60 °C (90 °C om man har varit magsjuk med kräkningar och diarré), och vanliga klädesplagg i 30-40 °C. Om T-shirts eller tröjor inte är särskilt smutsiga kan de tvättas i lägre temperaturer på 15-20 °C, vilket ibland kan vara fördelaktigt eftersom lägre temperatur inte sliter lika mycket på färgerna som varmare vatten gör.

När du tvättar på lägre temperaturer behöver du dock använda ett tvättmedel som fungerar i kallt vatten, annars avlägsnas inte bakterierna från kläderna. Smutsiga underkläder, sängkläder och handdukar innehåller för mycket bakterier för att kalltvätten ska klara av att få bort dem, och därför bör aldrig sådana artiklar tvättas i kallt vatten.

Sortera tvätten efter material

Vissa material tvättas separat, till exempel bör klädesplagg av bomull, syntetmaterial, ull och siden inte tvättas tillsammans.

Sortera tvätten efter vikt

Det kan vara bra att separera lättviktigt tvätt, som t-shirts och lakan, från tyngre tvätt, som jeans och denim, eftersom att de lättare materialen torkar snabbare än de tyngre. I en blandning kan den lätta tvätten alltså torka för mycket i centrifugeringen, vilket kan skada fibrerna och orsaka krympning.

Sortera tvätten efter färg

Mörk tvätt kan färga av sig på ljus tvätt, vilket kan skapa en missfärgning som sedan är svår att få bort, och därför ska du alltid separera din tvätt efter färg. Du bör även använda olika tvättmedel för färg- och vittvätt då tvättmedel för färgade kläder är utformat för att bevara färgernas skärpa, medan tvättmedel för vitta kläder istället har en blekande effekt.

Om du vill bevara den vita färgen på dina vita klädesplagg hjälper det även att hänga tvätten på tork utomhus i direkt solsken, då solstrålarna har en blekande effekt på tvätten.

Sortera tvätten efter hur smutsig den är

Ordentligt smutsiga kläder med synliga fläckar ska tvättas separat från kläder som bara känns lite “använda” – detta för att undvika att fläckarna sprider sig på andra plagg.

Utnyttja tvättmaskinens olika program

Din tvättmaskin har antingen många eller några få program som är speciellt utformade för olika ändamål – använd dessa program för att uppnå optimala resultat!

Tvättpåsar

Skydda ömtåliga klädesplagg, som till exempel BH:ar, genom att tvätta dem i en tvättpåse.

Lägg in strumporna först

Strumpor försvinner lätt i tvätten, men om du lägger in dem i maskinen först har de svårare att vika in sig i andra klädesplagg och kommer därmed inte att försvinna lika enkelt.

Vänd kläderna ut och in

Maskintvätt sliter oundvikligen på kläderna eftersom att kläderna gnids både mot varandra och maskinen, vilket kan orsaka att de förlorar både färg och form.

Genom att vända kläderna ut och in, samt se till att stänga alla blixtlås, kan du dock minska slitaget. Kontrollera även att klädesplaggen inte har för mycket detaljer, till exempel paljetter eller dekorationsstenar, då det kan skada både det aktuella klädesplagget och resten av artiklarna.

Tillsätt ättika

Att tillsätta en liten mängd ättika till tvätten är ett husmorstips som både kan göra färgade kläders färger starkare och vita kläder vitare. Även fast ättikan luktar starkt när du doserar den till din tvätt, kommer lukten inte att sitta kvar i kläderna efter tvättmaskinens drift. Vissa använder även salt istället för ättika.

Gnugga inte på fläckar

Om du har en synlig fläck på ett klädesplagg hjälper det inte att försöka gnugga bort den med tvättmedel och handkraft – i värsta fall kan det till och med förvärra situationen och göra att fläcken sprider sig istället.

Du bör istället försiktigt dutta lite tvättmedel på fläcken, och eventuellt använda ett fläckborttagningsmedel, för att sedan lägga in klädesplagget i tvättmaskinen. Tänk på att du har större chans att få bort en fläck ju snabbare du behandlar den.

Hårt vatten

Många hushåll har hårt vatten i kranen, vilket innebär att även kläderna tvättas i det. Hårt vatten innehåller mycket kalk och magnesium, vilket är ofarligt, men kan orsaka problem när man tvättar eftersom att tvättmaskinen kan kalkas igen. Dessutom kan mineralerna i vattnet påverka tvättmedlets effektivitet negativt, vilket kan orsaka att tvätten inte blir lika ren, ge den en stelare textur samt dämpa färgerna på färgade klädesplagg.

Att läsa tvättrådet korrekt– temperatur

Det finns alltid en lapp med tvättråd på insidan av dina klädesplagg, och du får bäst resultat om du följer anvisningarna på dessa. Först står det en siffra som anger den högsta temperaturen som plagget får tvättas i, och om det är en bild av en skål med en hand i får klädesplagget endast handtvättas.

Det kan även vara en skål med ett streck under, vilket betyder att klädesplagget är mycket ömtåligt och ska därför tvättas mycket skonsamt; om det finns två streck under skålen ska plagget tvättas extra skonsamt.

Att läsa tvättrådet korrekt – strykning

Kläder tenderar att bli skrynkliga när man tvättar dem, och då är det bra att stryka dem med ett strykjärn för att göra tyget slätt igen. Strykning tenderar dock att slita en hel del på materialet, och det är inte heller alla material som tål det. På lappen med tvättråden visas anvisningarna för strykning med en symbol som är formad som ett strykjärn. Det finns dock olika anvisningar, varav vissa av dem är:

 • En symbol med ett strykhjärn med en prick betyder att plagget kan strykas med en temperatur på max 110 °C.
 • En symbol med ett strykhjärn med två prickar betyder att plagget kan strykas med en temperatur på max 150 °C.
 • En symbol med ett strykhjärn med tre prickar betyder att plagget kan strykas med en temperatur på max 200 °C.
 • En symbol med ett stykhjärn med ett kryss över betyder att plagget inte ska strykas alls.

Att läsa tvättrådet korrekt – torkning

Anvisningarna för torkning på tvättrådslappen visas i en fyrkant: en fyrkant med en cirkel och en prick betyder att klädesplagget kan torktumlas i en låg temperatur och samma symbol med två prickar betyder att plagget kan torktumlas i normal temperatur. En fyrkant med en cirkel och ett kryss över betyder däremot att plagget inte ska torktumlas, utan ska istället lufttorkas.

Tvätta inte kläder som ska kemtvättas

Om tvättrådet visar en skål med ett kryss över ska plagget inte tvättas i tvättmaskin utan istället hos en kemtvätt. Detta gäller vanligtvis kostymer, läder- och mockaplagg samt kappor då dessa material kan ta skada samt förlora sin form och sitt utseende om de tvättas i vatten. Detta är alltså inte ett tvättråd att ignorera!

Rätt mängd tvättmedel

Man ska varken använda för mycket eller för lite tvättmedel; om du använder för lite tvättmedel blir kläderna inte ordentligt rena, och om du använder för mycket kan medlet istället lämna plagget med fläckar. Tvättmedlet ska doseras baserat på vattenhårdheten, och det finns ofta en guide till detta på baksidan av förpackningen.

Lägg jeansen i frysen

Om du vill använda tvättmaskinen så lite som möjligt kan du skippa att tvätta dina jeansen, eftersom det annars tar upp väldigt mycket plats i trumman. Om de inte är ordentligt smutsiga kan du istället lägga dem i frysen där de fräschas upp av den kalla luften som dödar eventuella bakterier.

Sortera den rena tvätten

I en stor familj kan det innebära mycket arbete att tvätta, men för att underlätta processen kan man med fördel sortera kläderna i olika korgar direkt när de är tvättade. Sortera antingen efter klädtyp eller efter person; familjemedlem ett får då sina kläder i en korg, familjemedlem två i en annan och så vidare.

Rädda dina krympta kläder

Alla krympta plagg kan inte räddas, men ibland går det att rädda till exempel t-shirts av bomull eller syntetmaterial. För att göra det ska du lägga det krympta klädesplagget i en balja fylld med ljummet vatten och lite babyschampo då det mjukar upp fibrerna och gör att man kan stretcha ut plagget igen.

Håll tvättmaskinen ren

Även om tvättmaskinen rengör kläder flera gånger i veckan blir själva maskinen faktiskt också smutsig när den används frekvent. Den kan börja lukta illa, och det kan ibland förekomma bakterietillväxt. Det är därför bra att en gång i månaden köra ett tomt tvättprogram på högsta möjliga temperatur för att rengöra trumman – ett tips är att tillsätta lite ättika eller bakpulver för optimal rengöring.

Hantera dina kläder varsamt

När kläderna väl har tvättats och torkats ska de fortfarande förvaras på ett lämpligt sätt. Experterna skriver att man inte ska hänga upp stickade tröjor på samma sätt som skjortor eller t-shirts, eftersom de väger mer och därför kan tappa formen vid de områden där de belastas när de hänger på en galge, till exempel vid nacken och axlarna.

Var även försiktig med BH:ar och förvara dem inte ihopvikta – förvara dem istället helt utvikta på varandra i en passande låda.

Var försiktig när du handtvättar

Handtvätt är betydligt skonsammare än maskintvätt, och vissa tyger tål enbart att tvättas för hand. Hur du hanterar kläderna när du tvättar dem för hand har dock stor betydelse.

Använd gärna en balja och undvik att tvätta kläderna under rinnande vatten. Vatten är nämligen tungt, och ömtåliga tyger kan förlora formen av vikten från vattnet. Lägg gärna plagget i ett durkslag för att underlätta sköljningen.

Använd torktumlaren varsamt

Tvättmaskinen sliter mycket på kläderna – och torktumlaren ännu mer. Det är därför bäst att torka tvätten utomhus om det är möjligt, eftersom det är bättre både för kläderna och miljön. Du kan dock behöva använda en torktumlare på vintern eller om du till exempel bor i lägenhet, men var försiktig med värmen och se till att kläderna inte torktumlas för länge.

Om ett plagg fortfarande har en fläck när du tömmer din tvättmaskinen ska plagget aldrig köras i torktumlaren efteråt då värmen i torktumlaren kommer göra att fläcken fastnar ännu hårdare. Låt istället plagget lufttorka och tvätta det sedan på nytt där du dessutom tillsätter lite fläckborttagning.

Andra relevanta tester

Vi på Konsumentmagasinet.se har även sammanställt flertalet tester av tvättmaskiner från några av världens största och mest populära tillverkare, där vi har undersökt vilka modeller som får bäst omdömen av experter för att du ska få en bra överblick av de bästa modellerna. Vi har även jämfört de olika modellernas priser för att du enkelt ska kunna hitta den återförsäljare som erbjuder bäst priser.

Du kan läsa mer om:

 • Siemens tvättmaskiner här.
 • Bosch tvättmaskiner här.

Om du är intresserad av en toppmatad tvättmaskin bör du läsa vårt test av sådana tvättmaskiner här, där vi har samlat de modeller som experterna har bedömt vara bäst på marknaden. Även i den artikeln jämför vi priserna för de olika modellerna, för att du ska få en enkel överblick av vilka återförsäljare som erbjuder de billigaste priserna i Sverige.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Electrolux EW6S5404E1

Beko EWTV9716XSPT - frontmatad tvättmaskin, perfekt för familjer på 4 personer

Bosch WAT323L7SN

LG F4J5QN4W

Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta