Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Tvättmaskin - Bäst i test: Guide till de bästa tvättmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD juni 4, 2024.

Tvättmaskin - Bäst i test: Guide till de bästa tvättmaskinerna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Miele WSD164WCS är utsedd till bäst i test enligt en oberoende, dansk testpanel.

Det finns dock många utmärkta alternativ, särskilt om man tar hänsyn till pris, recensioner och tester.

I denna artikel har vi på Konsumentmagasinet sammanstället en guide av de tvättmaskiner som har utsetts till vinnare i olika professionellt utförda tester. Syftet med artikeln är att erbjuda dig som läsare en enkel överblick av dessa tvättmaskiner som enligt olika konsumentråd och testmagasin är de bästa på marknaden.

Vi baserar vårt innehåll på information från välkända testmagasin, tidningar och konsumentråd från hela Skandinavien och ibland även från andra delar av världen. Vi går igenom varje modells olika för- och nackdelar, specifikationer och funktioner och avslutar artikeln med en källförteckning där du hittar länkar till de källor och tester vi refererar till.

Observera att vi på Konsumentmagasinet inte har testat produkterna som nämns i artikeln själva, utan baserar våra resultat på opartiska tester utförda av pålitliga källor för att du ska få en bra överblick av de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

Den 04/06/2024 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa tvättmaskiner med Miele WSD164WCS, en testvinnande modell med funktioner för förstrykning och ångning.

Tidigare ändringar:

6. november 2023

Den 06/11/2023 uppdaterade vi vår artikel över marknadens bästa tvättmaskiner med Siemens WM6HXK0LDN, en funktionsspäckad modell med stor kapacitet, lämplig för familjer.

19. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av tvättmaskinerna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

14. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Tvättmaskin Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda tvättmaskinerna

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Bosch WAU28UE9SN - tvättmaskin med praktiskt styrning

Bästa tvättmaskin för allround-användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch WAU28UE9SN :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Ordentlig och skonsam tvätt med VarioDrum
 • SpeedPerfect-program för mycket snabb tvätt
 • Många program och funktioner för optimal tvättning

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att Bosch WAU28UE9SN är en tvättmaskin för dig som värdesätter en lugn hemmamiljö. Detta är främst tack vare dess EcoSilence Drive-motor som avsevärt minskar buller och garanterar en drift utan störningsmoment. Vidare är tvättmaskinens breda utbud av program och funktioner otroligt imponerande. Vi vill särskilt framhålla SpeedPerfect-programmet som minskar varaktigheten med 65 % – utan att kompromissa med resultatet. Bosch WAU28UE9SN har dessutom en generös kapacitet på hela nio kilogram, vilken överträffar genomsnittet på sju till åtta kilogram.

Trots Bosch WAU28UE9SN:s övergripande funktionalitet har vi noterat ett par mindre fördelaktiga aspekter. Dessa inkluderar bland annat det något korta avloppsröret samt avsaknaden av ett ultrakort program. Vi anser emellertid att maskinen kompenserar för dessa mindre olägenheter med dess praktiska funktioner, däribland den fördröjda starten och möjligheten att pausa en cykel, samt den intuitiva kontrollpanelen.

Enligt vår bedömning är Bosch WAU28UE9SN ett mycket kostnadseffektivt alternativ. Detta anser vi eftersom tvättmaskinen tillhandahåller flera avancerade funktioner som vanligtvis saknas hos modeller i samma prisklass.

Fördelar

 • Flera olika temperaturinställningar
 • Mycket tyst drift
 • Krymper inte ömtåliga plagg
 • Enkel manövrering
 • Möjlighet att anpassa programmen efter behov
 • Motorn har en tioårig garanti

Nackdelar

 • Saknar ultrakort program på 15-30 minuter
 • Längden på avloppsröret är något kort

Bosch WAU28UE9SN är utrustad med EcoSilence Drive-motor och passar därmed dig som värdesätter en tystgående drift. Tvättmaskinen erbjuder många praktiska program och funktioner, bland annat SpeedPerfect för snabbtvätt. Detta program är särskilt användbart för dig som är på språng eller har ont om tid då det tillåter dig att tvätta dina kläder på 65 % av tiden som standardprogrammet egentligen tar.

Recension: En detaljerad recension av Bosch WAU28UE9SN

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 84,8 x 59,8 x 59 cm
 • Fördröjd start
 • Energiklassificering: C
 • Mått: 84.8x59.8x59 cm
 • Fördröjd start

Stor kapacitet
Den här tvättmaskinen har många funktioner som inte återfinns hos andra modeller, bland annat har den en kapacitet på nio kilogram, vilket är högre än den genomsnittliga kapaciteten på sju till åtta kilogram, och en mer effektiv vattenförbrukning – den använder endast 66 liter per cykel, medan genomsnittsförbrukningen ligger på 70 liter.

Bosch WAU28UE9SN har en centrifugeringshastighet på 1 400 varv per minut, vilket motsvarar marknadens genomsnitt som brukar ligga mellan 1 200 till 1 400 varv per minut. När det gäller funktioner har modellen en automatisk justering av vattenförbrukningen, vilket säkerställer att rätt mängd vatten används för varje tvätt, oavsett storlek, vilket bidrar till att spara både vatten och energi, samtidigt som det skyddar dina kläder från att ta skada av för stora mängder vatten.

Antivibrationsdesign och effektiva tvättkontroller
Denna maskin har med sin VarioDrum en högeffektiv tvättprestanda; den kan tvätta större laddningar mer effektivt än genomsnittet, vilket sparar både tid och energi. Dessutom har den en användarvänlig kontrollpanel med lättlästa ikoner, 24 timmars fördröjd avstängning och en stor LCD-skärm som visar programstatus, temperaturval, maximal centrifugeringshastighet samt återstående tid.

Den här modellen har en speciell antivibrationsdesign som hjälper till att hålla den stabil och tyst under drift, så att du kan tvätta utan att bli distraherad av oväsen.

Möjlighet att lägga till mer kläder efter programstart
Bosch WAU28UE9SN låter dig lägga till mer tvätt även efter att du har startat ett program, vilket kan vara bra om du till exempel glömt att lägga in ett klädesplagg eller när du behöver tvätta en mindre laddning. Tvättmaskinen stoppar dessutom tvättprogrammet om den skulle upptäcka ett läckage eller mer skum än vanligt, vilket gör att du inte behöver oroa dig för eventuella vattenskador.

Bosch WAU28UE9SN är en mycket prisvärd tvättmaskin eftersom den erbjuder många funktioner som inte går att hitta hos andra tvättmaskiner i samma prisklass.

Vad säger användare om Bosch WAU28UE9SN?

Användarna lovordar framför allt tvättmaskinens tystgående motor, och noterar att driften förblir diskret även vid höga centrifugeringshastigheter.

Vidare berömmer användarna maskinens användarvänlighet. De menar att tvättmaskinen inte bara är enkel att installera, utan att den också har en intuitiv design som gör tvättningen till en barnlek – även för dem som inte är tekniskt kunniga.

Användarna skriver att den justerbara tvättemperaturen, som kan ställas in på minimalt 20 °C, möjliggör optimal rengöring av ömtåliga plagg utan risk för slitage eller krympning. De skriver även att den snabba tvättcykeln är otroligt praktisk för mindre laster och att den utgör en tidsbesparande lösning utan att kompromissa med resultatet.

Mer om Bosch WAU28UE9SN

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 84,8 x 59,8 x 59 cm
 • Fördröjd start
 • Energiklassificering: C
 • Mått: 84.8x59.8x59 cm
 • Fördröjd start
Läs mer om Bosch WAU28UE9SN

Miele WSG 663 WCS - tvättmaskin som möjliggör kortare stryktid

Tvättmaskin med bäst automatisk dosering

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare enligt en oberoende dansk testpanel
 • check 4,7/5 hos Amazon
 • check 4,6/5 hos Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WSG 663 WCS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • TwinDos-doseringsteknik
 • 50 % kortare tid till strykning tack vare programmet för förstrykning.
 • Enkel kontroll med Miele-appen

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår bedömning är Miele WSG 663 WCS en fantastisk tvättmaskin – främst på grund av dess TwinDos-doseringssystem. Detta unika system garanterar rena och fläckfria resultat för alla typer av kläder, och har dessutom visat sig vara överlägset andra flytande tvättmedelslösningar – oavsett om det gäller vit- eller färgtvätt. Vidare är ProfiEco-motorn, som är känd för sin kraftfulla inverterdrift, ett bevis på maskinens ekonomiska och tysta drift. Den placerar dessutom maskinen i energiklass A.

Trots att standardprogram har en relativt lång varaktighet, kompenserar Miele WSG 663 WCS detta med dess utmärkta funktioner – inte minst med förstrykningsfunktionen. Denna geniala funktion använder ånga för att mjuka upp tygfibrerna, vilket reducerar uppkomsten av skrynklor och därmed behovet av ytterligare strykning.

Sammantaget anser vi att Miele WSG 663 WCS är en tvättmaskin för dig som värdesätter bekvämlighet och användarvänlig design.

Fördelar

 • Enkel att styra tack vare sensorknapparna
 • Ekonomisk och tyst Mieles ProfiEco-motor
 • Testad för 10 000 drifttimmar
 • Tvätten kommer ut relativt torr

Nackdelar

 • Tvättmedlet till TwinDos-tekniken är något dyrt
 • Normala program tar relativt lång tid

Det som skiljer Miele WSG 663 WCS från andra tvättmaskiner är framför allt dess TwinDos-doseringssystem, som garanterar optimal rengöring och fläckborttagning för all din tvätt och har överträffat andra tekniker för flytande tvättmedel när det gäller tvätt av både vita och färgade klädesplagg.

Detta är möjligt tack vare två separata flytande tvättmedel som automatiskt doseras från olika patroner vid exakt rätt tidpunkt under tvättcykeln, vilket innebär att du inte behöver mäta och hälla i rätt mängd tvättmedel varje gång. Maskinen har dessutom allmänt god prestanda – inte minst för familjer som behöver tvätta relativt mycket och ofta.

Recension: En detaljerad recension av Miele WSG 663 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,6 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Långvarig prestanda och ekonomisk användning
Mieles tvättmaskin WSG 663 WCS är ett riktigt bra alternativ i det stora havet av tvättmaskiner. Med sina avancerade funktioner och sin banbrytande teknik erbjuder den oöverträffad användarvänlighet och bekvämlighet, som dessutom kan garanteras av Miele eftersom de testar alla sina produkter mycket noggrant innan de når marknaden.

Miele WSG 663 WCS har testats i 10 000 drifttimmar, vilket motsvarar en livslängd på 20 år, och kommer därför att garanterat hålla i många år framöver. Den har en ProfiEco-motor som enligt tillverkarens hemsida har en särskilt kraftfull inverterdrift och som dessutom är extremt ekonomisk och tystgående. Tvättmaskinen tillhör energiklass A, det vill säga den högsta enligt ny standard.

App-styrning och bekväma laddningsmöjligheter
En annan bra egenskap hos Miele WSG 663 WCS är dess smarta och säkra uppkoppling med appen Miele@home som möjliggör att du kan styra din tvättmaskin var och när som helst. Du kan alltså starta, stoppa och övervaka din tvättmaskin på distans, vilket ger dig mer flexibilitet och bekvämlighet i vardagen.

Andra bra egenskaper är AddLoad-funktionen som gör att du kan lägga in glömd tvätt i maskinen även efter tvättcykelns start, AllergoWash-funktionen som är utformad för att ge en grundligare och mer hygienisk tvätt för allergiker eller för dem med känslig hud samt ComfortSensor-styrningen med en användarvänlig display med endast en rad av program och direktval.

Tidsbesparande strykningsfunktion
Modellen har en kapacitet på nio kilogram, vilket man normalt sett brukar säga rymmer ett helt set sängkläder för en king size-säng – den är alltså optimalt för större familjer.

Dessutom behöver man inte lägga ner mycket tid på att stryka kläderna efter att de har tvättats i Miele WSG 663 WCS tvättmaskin, tack vare dess förstrykningsfunktion, som med hjälp av ånga mjukar upp fibrerna i kläderna. Detta gör materialen slätare samt förebygger skrynklor, vilket i sin tur bidrar till att tiden du annars behöver lägga på att stryka kläderna reduceras med 50 %.

Vad säger användare om Miele WSG 663 WCS?

Mieles tvättmaskin har fått höga betyg på Amazon, där användare hävdar att tvätten doftar mycket fräscht tack vare TwinDos-systemet och att den är mycket enkel att använda med de extra funktionerna i appen.

Ett stort antal användare nämnde också att tvätten kommer ut utan större skrynklor, och att de älskade programutbudet – speciellt den tysta tvätten. Några få nämnde att priset på TwinDos tvättmedel är relativt högt, men eftersom det dubbla systemet garanterar optimala resultat för varje tvätt anser de trots allt att det är värt investeringen.

Mer om Miele WSG 663 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,6 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Bosch WAXH2KOLSN - smart tvättmaskin för alla tvättyper

Bästa tvättmaskin för större hushåll

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst testad av oberoende konsumenttidningar
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch WAXH2KOLSN:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • 4D-tvättsystem
 • Stor kapacitet
 • Många automatiska och praktiska funktioner

Konsumentmagasinets omdöme

Bosch WAXH2KOLSN är en testvinnande tvättmaskin som kombinerar avancerad teknik, effektiv drift och smart funktionalitet för överlägsen prestanda. Med sitt 4D-tvättsystem, möjlighet till fjärrstyrning och automatiska i-Dos-dosering erbjuder maskinen en perfekt balans mellan bekvämlighet och prestanda, vilket gör den till ett utmärkt val för alla hushåll. Fjärrövervakningen och fjärrstyrningen som bland annat redovisar energihantering och fjärrdiagnostik via Home Connect-appen ger dig dessutom full kontroll över hela driften.

Trots att tvättmaskinen saknar en avtagbar topplatta och ett extra allergiprogram, har Bosch kompenserat för detta med andra innovativa funktionerna som utmärker sig på andra områden. Detta gäller bland annat det automatiska doseringssystemet i-Dos som eliminerar doseringsfel och säkerställer optimal rengöringsprestanda.

Fördelar

 • LED-display
 • Live-notiser till din telefon tack vare dess smarta uppkoppling
 • i-Dos automatisk dosering
 • EcoSilence Drive
 • Snygg invändig belysning

Nackdelar

 • Icke-avtagbar toppskiva
 • Saknar ett bestämt allergiprogram

Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har ett 4D-tvättsystem som hjälper till att hålla dina kläder rena och fräscha. Detta system har en direkt vattenstråle med extra centrifugering som möjliggör en ekonomiskt sparsam användning av både tvättmedel och vatten som dessutom fungerar mycket bra även när trumman är helt full.

Recension: En detaljerad recension av Bosch WAXH2KOLSN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 59 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Reservdelsgaranti på 10 år
Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN är en tvättmaskin i högsta kvalitet med bra prestanda och mångsidighet, som dessutom är utrustad med en borstlös och energieffektiv EcoSilence Drive-motorn som garanterar en mycket tyst drift. Den har en mycket lång hållbarhet och levereras med en reservdelsgaranti på tio år. Utöver det har den också en mycket lättläst LED-display som ger noggrann återkoppling av varje tvättcykel.

Centrifugeringshastighet på 1 600 varv per minut
Bosch WAXH2KOLSN har en imponerande kapacitet på tio kilogram, vilket är långt över genomsnittet för liknande maskiner på marknaden, vilket innebär att du kan tvätta stora laddningar snabbt och enkelt. Ljudnivån på 48 dB gör dessutom maskinen mycket tyst, vilket gör den optimal för användning i alla hushåll.

Energiförbrukningen på 67 kW/h placerar Bosch WAXH2KOLSN i energiklass C, vilket garanterar effektiv drift utan att vara allt för dyr i drift. Med en hög centrifugeringshastigheten på 1 600 varv per minut säkerställer den att du får relativt torra kläder ur din tvättmaskin utan att använda torkprogram.

i-Dos-teknik
Tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN har flera automatiska program som gör den mycket enkel att använda – nämligen 14 stycken som täcker alla de vanligaste tvättbehoven. I-Dos-tekniken justerar automatiskt mängden tvättmedel som används beroende på kapaciteten och vad som tvättas, vilket garanterar optimala resultat varje gång.

Om du vill läsa om fler tvättmaskiner från Bosch kan du läsa vår guide om Bosch tvättmaskiner.

Vad säger användare om Bosch WAXH2KOLSN?

Något som användarna vid upprepande tillfällen nämner med Bosch WAXH2KOLSN är maskinens tysta drift. Användarna menar att tvättmaskinen knappt är märkbar, även under de mest rigorösa cyklerna av centrifugering och tömning. Detta är särskilt fördelaktigt om du bor i ett mindre hushåll. Användarna är även nöjda med maskinens display och betonar hur enkelt det är att navigera genom inställningarna.

Förutom det användarvänliga gränssnittet har Bosch WAXH2KOLSN fått beröm för sin rengöringseffektivitet. Användarna är genomgående nöjda med tvättresultatet, vilket de påstår är kopplat till maskinens användarvänlighet när du väl har kommit till rätta med de många inställningarna.

Mer om Bosch WAXH2KOLSN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 59 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik
Läs mer om Bosch WAXH2KOLSN

Miele WSD164WCS - tvättmaskin med förstrykning

Bäst i test enligt en oberoende, dansk testpanel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test enligt en oberoende, dansk testpanel
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WSD164WCS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Funktion för förstrykning med ånga
 • Konstruerad för användning i 20 år
 • Kvantitativ automatisering för optimal tvätt

Konsumentmagasinets omdöme

Vi ser Miele WSD164WCS som en utmärkt tvättmaskin för familjer som behöver större kapacitet och ett brett utbud av tvättprogram, inklusive alternativ för kall och snabb tvätt. En annan aspekt som vi uppskattar är maskinens mycket effektiva funktion som motverkar skrynklor och säkerställer att maskinen inte bara tar hand om dina kläder, utan också optimerar din tids- och energianvändning.

Vi tycker att den avancerade Miele@Home-anslutningen är ett framåtblickande tillägg, även om vissa användare anser att appen inte är nödvändig eftersom den bara gör det möjligt att fjärrstyra maskinen. För andra kan dock de konkreta fördelarna med fjärrstyrning och övervakning ge obestridlig bekvämlighet. Det är emellertid viktigt att notera att WSD164WCS inte passar under en bänkskiva med standardmåttet 600 millimeter, vilket kan kräva viss planering av installationsutrymmet. Trots detta rekommenderar vi med tillförsikt Miele WSD164WCS som en värdefull investering.

Fördelar

 • Tyst i drift
 • Stor lucka och god kapacitet
 • AddLoad-funktion för glömda plagg
 • Grundliga tvättresultat enligt användarna

Nackdelar

 • Passar inte under en standard 600 millimeters bänkskiva
 • En del användare menar att appen inte är särskilt användbar

Tvättmaskinen Miele WSD164WCS erbjuder en mycket användbar funktion: förstrykning med ånga. Detta gör att plaggen blir slätare i samband med tvätten, vilket kan eliminera behovet av extra strykning.

Recension: En detaljerad recension av Miele WSD164WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 70 dB
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 60 x 85 x 63,6 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Omfattande klädvård med skonsam XL-trumma

Tvättmaskinen Miele WSD164WCS är utrustad med en XL-trumma som är idealisk för att hantera stora laster på upp till nio kilogram, samtidigt som den ger skonsam vård åt dina plagg. Den här kapaciteten är främst lämplig för familjer med två vuxna och två till tre barn. Trummans unika bikakestruktur skapar en dämpande effekt som skyddar kläderna från påfrestningar och skador under tvättcykeln. Den är dessutom enkel att hantera; oavsett om du tvättar tunga sängkläder eller ömtåligt siden, bibehåller trumman tygets integritet och förlänger klädernas livslängd. AddLoad-funktionen ökar bekvämligheten ytterligare genom att låta dig lägga till eller ta bort föremål mitt i cykeln utan att avbryta tvättprocessen.

Smarta och innovativa funktioner

Med Miele@Home-tekniken kan du ansluta din Miele WSD164WCS till en app och fjärrstyra den. Tvättmaskinen är också utrustad med det innovativa CapDosing-systemet, som använder fördoserade kapslar som ImpraProtect, Booster och CottonRepair för specifika tyger. Dessa kapslar säkerställer exakt dosering av tvättmedel, vilket förhindrar de vanliga fallgroparna med underdosering och överdosering. De är dessutom tillverkade av 100 % återvunnen plast. Med funktioner som Water Control System (WCS) och energieffektivitetsklass A anser vi att WSD164WCS är ett smart val för det moderna hushållet.

Vad säger användare Miele WSD164WCS?

Användarna framhåller Miele WSD164WCS som en praktisk tvättmaskin, med en stor lucka som gör det enkelt att ladda i och ur skrymmande föremål och stora laster. Detta är särskilt fördelaktigt för familjer eller personer med större tvättbehov. Funktionen som motverkar skrynklor omnämns också som effektiv eftersom den minskar behovet av omfattande strykning efter tvätt.

Vidare uppskattar användarna det breda utbudet av tvättprogram, inklusive alternativen för kall och snabb tvätt, som tillgodoser olika behov.

Mer om Miele WSD164WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 70 dB
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 60 x 85 x 63,6 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Siemens WM6HXK0LDN - Tvättmaskin med många funktioner och program

En av Siemens bästa tvättmaskiner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos oberoende dansk testpanel

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens WM6HXK0LDN:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Automatisk dosering med i-Dos
 • Effektiv och tystgående iQdrive-motor
 • speedPack XL gör programmet snabbare

Konsumentmagasinets omdöme

Siemens WM6HXK0LDN är tvaettmaskiner bäst i test hos oberoende dansk testpanel. Efter vår omfattande analys kan vi dra slutsatsen att Siemens WM6HXK0LDN tvättmaskin är ett utmärkt val för tekniskt kunniga hushåll eller helt enkelt de som gillar att ha många program och funktioner till hands. Dess i-Dos-system gör underverk när det gäller att spara tvättmedel och vatten, medan dess Home Connect-teknik, trots en knepig initial installation, breder väg för tvättprocessen att ta upp en plats bland Smart-teknik. Även om maskinen kan låta mycket under centrifugering, ett vanligt drag hos kraftfulla tvättmaskiner, kompenserar den tysta effektiviteten hos iQdrive-motorn och försäkran om aquaStop-garantin mer än väl för denna mindre olägenhet. Vi anser att maskinens generösa kapacitet på 10 kilo med speedPack XL är en smart investering för stora och tidspressade hushåll.

Fördelar

 • Trumrengöring med påminnelsefunktion
 • Skonsam och effektiv trumma med LED-belysning
 • Indikator för överdosering
 • Stor kapacitet
 • Användarvänlig och stor LED-display

Nackdelar

 • Högljudd vid centrifugering, som de flesta tvättmaskiner
 • Krånglig första anslutning med Home Connect-appen

Siemens WM6HXK0LDN tvättmaskin har ett banbrytande i-Dos automatiskt tvättmedelsdoseringssystem. Denna innovation säkerställer att den exakta mängden tvättmedel används för varje tvätt, vilket sparar värdefulla resurser som vatten och tvättmedel, samtidigt som det sparar energi. Tvättmaskinen är konstruerad för den kostnadsmedvetne och den effektivitetsdrivna husägaren. Genom att förhindra överanvändning av tvättmedel vilket leder till extra sköljcykler bidrar den också till att skydda dina kläder.

En detaljerad recension av Siemens WM6HXK0LDN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kilo
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59 x 60 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Hållbarhet, hastighet och mångsidighet för en modern livsstil

Hållbarhet är kärnan i WM6HXK0LDN, med iQdrive-motorn som är känd för sin energibesparande och tysta drift. AntiVibration-designen förbättrar stabiliteten ytterligare och minskar buller och slitage över tid. När det gäller program kommer du som har bråttom att bli glad att veta att speedPack XL-funktionen påskyndar tvättprocessen och erbjuder en snabbtvätt på bara 15 minuter. Det finns naturligtvis standardprogram: Bomull, Strykt (Easy Care), fintvätt, ull/handtvätt samt specialprogram som Automatisk skonsam, Outdoor, Centrifugering/avrinning, powerSpeed 59 etc. En överdoseringsindikator och detektering av obalanserad last bidrar till maskinens smarta funktioner och säkerställer en smidig och bekymmersfri användning.

Sömlös anslutning och intuitiv användning

Maskinen erbjuder sömlös integration med Home Connect-appen, vilket möjliggör proaktiv programhantering och felsökning på distans. All nödvändig information visas också på den stora LED-displayen som ger tydlig information om programinställningar, medan den interna LED-belysningen och waveDrum-tekniken säkerställer en skonsam men ändå effektiv tvätt av dina kläder.

Förutom det intelligenta i-Dos-systemet kompletteras Siemens WM6HXK0LDN av maskinens automatiska program som justerar tvättparametrarna genom sensordetektering, vilket säkerställer optimal renhet vid varje cykel. Med stor kapacitet på 10 kilo passar tvättmaskinen dessutom perfekt för stora familjer med olika tvättbehov.

Mer om Siemens WM6HXK0LDN

Specifikationer

 • Kapacitet: 10 kilo
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59 x 60 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Miele WCG670 WCS - en mycket smart tvättmaskin

Bästa premium-tvättmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bland testvinnarna i erkända testpaneler

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WCG670 WCS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • En unik ekonomisk och tyst ProfiEco-motor
 • Ironing Ready-funktion
 • Smart uppkoppling Miele @ Home-appen

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss är Miele WCG670 WCS en tvättmaskin i absolut toppklass – både när det gäller prestanda och funktioner. Vi anser därmed att den är värd dess något högre pris.

Vi vill särskilt framhålla tvättmaskinens anmärkningsvärda centrifugeringshastighet på 1400 rpm, vilken placerar den bland de snabbaste maskinerna på marknaden. Denna höga hastighet reducerar avsevärt torktiden. Vidare är vi imponerade av TwinDos-systemet; ett innovativt system som doserar exakt rätt mängd tvättmedel. Även den rymliga kapaciteten på åtta kilogram är värd att nämna.

Trots avsaknaden av trumbelysning och den icke-vändbara luckan, anser vi att Miele WCG670 WCS:s är en otroligt högpresterande tvättmaskin med otaliga fördelar. Vi är övertygade om att dessa mindre nackdelar är en liten kompromiss för maskinens övergripande hållbarhet och kvalitet.

Fördelar

 • Twindos-teknik med CapDosing för optimal dosering
 • Mycket enkel hantering med DirectSensor-styrning
 • Automatisk vatten- och elförbrukning baserad på kvantitet
 • EXPRESS 20-program som möjliggör tvätt och torkning på rekordtid
 • Watercontrol-system som upptäcker eventuella vattenläckor

Nackdelar

 • Ingen belysning inuti trumman
 • Icke-vändbar lucka

Miele WCG670 WCS är en tvättmaskin som är utrustad med funktionen Ironing Ready vilket innebär att tvättmaskinen arbetar för att kläderna ska bli betydligt mindre skrynkliga, vilket i sin tur enligt tillverkaren minskar den tid som man annars behöver lägga för att stryka dem med strykjärn, med upp till 50 %.

Recension: En detaljerad recension av Miele WCG670 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 70 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 63,6 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

EXPRESS 20-program
Tvättmaskinen Miele WCG 670 WCS TDos är en avancerad tvättmaskin med prestanda av högsta kvalitet. TwinDos-funktionen delar automatiskt ut perfekt mängd tvättmedel för varje tvätt, så att du aldrig behöver oroa dig för att använda för mycket eller för lite tvättmedel, vilket eliminerar onödiga chansningar när du tvättar samt garanterar att varje tvätt blir ren och doftar fräscht. Med CapDosing-funktionen kan du dessutom använda särskilda tvättmedel för specifika textiler och fläckar.

EXPRESS 20-programmet är perfekt att köra när du har bråttom eller behöver tvätta på mycket snabbt. Beroende på dina valda inställningar kan det här programmet tvätta och torka kläder på 20 till 30 minuter.

Miele WCG 670 WCS TDos beräknar den optimala mängden vatten och el vid varje tvättcykel beroende på vikt och last för att maskinen ska vara så sparsam som möjligt.

Energieffektivitet i klass A
Miele WCG 670 WCS TDos väger 89 kilogram vilket innebär att det är en robust maskin som inte rör sig – oavsett hur kraftig centrifugeringen blir. Dess kapacitet på åtta kilogram är dessutom tillräcklig stor för en hel familj att tvätta och med dess ljudnivå på 70 dB under centrifugering är tystare än många andra modeller på marknaden.

Tack vare modellens låga energiförbrukning på 47 kW/h kommer den inte bidra med större summor till din elräkning. Centrifugeringshastigheten på 1 400 varv per minut säkerställer att kläderna kommer ut relativt torra, så att du inte behöver använda din torktumlare i onödan. Med en energieffektivitetsklass A är den här tvättmaskinen en av de mest miljövänliga modellerna på marknaden som dessutom passar in i alla standardstorlekar för tvättmaskiner med en höjd på 850 millimeter, bredd på 596 millimeter och djup på 636 millimeter.

Miele @ Home
Miele WCG 670 WCS TDos levereras med Miele @ Home-system som gör att du kan styra och övervaka din tvättmaskin med din smartphone eller surfplatta, vilket gör det möjligt för dig att du starta en cykel medan du är ute och reser och ha den klar när du kommer hem. Det möjliggör också kommunikation mellan alla enheter med Miele @ Home-appen för ännu effektivare användning.

Mer om Miele WCG670 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 70 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 63,6 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik
Läs mer om Miele WCG670 WCS

Miele WSG 363 WCS - mycket energisnål tvättmaskin

Högkvalitativ tvättmaskin från Miele

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,9/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WSG 363 WCS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Hög energieffektivitet oavsett mängden tvätt
 • CapDosing-teknik för optimal dosering och resultat
 • Skonsam textilvård med Mieles specialkonstruerade trumma

Konsumentmagasinets omdöme

Miele WSG 363 WCS har en generös kapacitet på nio kilogram, vilket gör den till en utmärkt tvättmaskin för familjehushåll med upp till fyra medlemmar. Tvättmaskinen tillhör energiklass A och säkerställer därmed ekonomisk användning över tid. Tack vare den borstlösa motorn utgör tvättmaskinen ett minimalt störningsmoment.

Medan det kan ta några försök att ansluta din telefon till maskinen via den tillhörande appen, fungerar den trådlösa kommunikationen problemfritt när detta väl är fixat. Maskinens lucka som är något mindre än genomsnittet kan till en början upplevas som något begränsande – något vi emellertid anser att man bara behöver en viss tillvänjningsperiod till. Därefter kommer man att uppskatta SoftCare-trumman som säkerställer att kläderna får en skonsam behandling, glider på en tunn film av vatten och undviker skador.

Sammantaget anser vi att Miele WSG 363 WCS är en utmärkt tvättmaskin för dig som letar efter en enhet av hög kvalitet och som är redo att spendera en något högre summa på den.

Fördelar

 • Låg vattenförbrukning
 • Låg restfuktighet i kläderna
 • Snabbt 20-minutersprogram som fräschar upp kläderna på nolltid
 • Modern och praktisk styrning
 • Flexibel omladdning

Nackdelar

 • Kan krävas ett par försök för att ansluta telefonen till maskinen
 • Tillhör en högre prisklass

Miele WSG 363 WCS är en tvättmaskin som tillhör energiklass A och är framtagen för de med en hektisk vardag som behöver tvätta ekonomiskt, smart och flexibelt. Med den här tvättmaskinen kommer du att spara pengar på el, eftersom det är en av de mest energieffektiva maskinerna på marknaden.

Recension: En detaljerad recension av Miele WSG 363 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,3 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Intelligent mängdautomatisering och olika tvättprogram
Den här tvättmaskinen registrerar automatiskt mängden kläder man fyller trumman med, vilket innebär att den anpassar vatten- och energiförbrukningen därefter. Detta resulterar i en effektivare tvättning som kan bidra till att du sparar pengar på din elräkning. Utöver detta finns det även en AddLoad-funktion som gör det möjligt för dig som användare att lägga till plagg trots att tvättcykeln redan har startat.

Miele WSG 363 WCS kommer med många olika funktioner och program, varav ett av dem är SingleWash-programmet som man kan använda för att tvätta en laddning på upp till ett kilogram vilket är mycket användbart för dem som inte tvättar särskilt mycket kläder på en gång eller bara vill tvätta ett specifikt plagg. Ett annat är QuickPowerWash-programmet som har en drifttid på endast 49 minuter och som kan tvätta upp till 40 % mer sparsamt.

CapDosing-funktionen är perfekt för plagg som kräver specialbehandling eftersom maskinen då tillsätter tvättmedlet vid exakt rätt tillfälle i cykeln.

Miele WSG 363 WCS har en lastkapacitet på nio kilogram, vilket gör den perfekt för stora laddningar och familjer. Trots dess rymlighet förbrukar den endast 48 liter vatten per cykel, vilket är betydligt mindre vatten än genomsnittet på marknaden som ligger på cirka 70 liter.

Wi-Fi-anslutning
Som de flesta andra modeller i högre prisklasser är även den här tvättmaskinen Wi-Fi-kompatibel, vilket innebär att du kan styra den via din smartphone eller surfplatta. Detta är en särskilt bra egenskap om du vill spara tid, eftersom du kan starta eller stoppa en cykel utan att behöva vara hemma.

Vad säger användare om Miele WSG 363 WCS?

Miele WSG 363 WCS är en stor favorit bland användarna – och det är av flera övertygande skäl. En av de främsta aspekterna med tvättmaskinen som uppskattas av användarna är dess tysta drift. De menar att man njuter av lugnet som kommer med en maskin som rengör effektivt, men utan åtföljande buller – något som säkerställer att såväl vardagliga sysslor som lugna stunder förblir ostörda.

En annan utmärkande detalj enligt användarna är den effektiva snabbtvätten som endast tar 40 minuter. Användarna är förvånade över att denna cykel ger samma fläckfria resultat som den långa tvätten på två timmar som de var vana vid med tidigare maskiner. Cykeln är alltså inte bara tidsbesparande, utan tyder också på maskinens avancerade prestanda.

Sist, men inte minst, lovordar användarna såväl tvätt- som sköljcyklerna. De menar att Miele WSG 363 WCS levererar exceptionellt ren tvätt med endast en grundlig sköljning. De skriver även att kläderna alltid är fria från tvättmedelsrester – en avgörande faktor för dem med känslig hud.

Mer om Miele WSG 363 WCS

Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 48 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 59,6 x 64,3 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

AEG L7FBM862E - tvättmaskin med användarvänliga funktioner

Mest prisvärda tvättmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG L7FBM862E :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Viktsensor för automatisk justering av tvätt
 • Motor med en garanti på tio år
 • ProSense-funktion som sparar vatten och energi

Konsumentmagasinets omdöme

I vår granskning av AEG L7FBM862E fann vi att maskinen erbjuder en rad funktioner som tillgodoser de varierande behoven i ett modernt hushåll. En av tvättmaskinens främsta fördelar är dess viktsensor; en intelligent sensor som säkerställer att varje last är balanserad och att rätt mängd tvättmedel doseras. Tack vare denna sensor optimeras tvättresultaten och skötseln av plaggen.

Trots att en del användare har påpekat att ångfunktionen skulle kunna förbättras, anser vi att denna mindre nackdel överskuggas av maskinens andra funktioner, bland annat snabbprogrammet som kan leverera ren tvätt på bara 29 minuter. Den generösa trumkapaciteten på åtta kilogram, i kombination med den hög centrifugeringshastigheten på 1 600 rpm, är också värda att nämna eftersom de säkerställer att maskinen inte bara rengör utan också extraherar ordentligt med vatten ur tvätten. Detta minskar torktiden och bevarar livslängden på dina plagg.

Fördelar

 • Mycket rymlig och tyst i drift
 • Energieffektiv
 • Många tvättprogram att välja mellan
 • Avlägsnar effektivt fukt efter tvättcykeln är färdig
 • Användarvänliga funktioner

Nackdelar

 • Ångfunktionen hade kunnat vara bättre

AEG L7FBM862E har några fördelaktiga och unika egenskaper, bland annat en viktsensor och en funktion för att spara tid på snabba tvättar. Den har dessutom en motor med en garanti på tio år, vilket innebär att den är gjord för att vara dig till tjänst i många år framöver.

Recension: En detaljerad recension av AEG L7FBM862E

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 87 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 57 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Stor kapacitet
AEG L7FBM862E är en tvättmaskin i toppklass med en rad smarta funktioner som gör att den utmärker sig från konkurrenterna. Bland annat har trumman en stor kapacitet på åtta kilogram, vilket gör att du kan få plats med stora mängder kläder samtidigt som de rengörs grundligt eftersom de har utrymme att röra sig fritt.

Viktsensorn ser till att kläderna fördelas jämnt under tvättcykeln för bästa resultat samtidigt som du får vägledning om hur mycket tvättmedel du behöver dosera för att du ska få felfria tvättresultat oavsett vad du tvättar eller hur smutsigt det är.

Användarvänliga funktioner
AEG L7FBM862E har ett praktiskt program för snabbtvätt som gör att du kan tvätta en mindre mängd kläder på bara 29 minuter, vilket kan vara mycket användbart om dina kläder inte är så smutsiga och därför inte behöver köras i en hel tvättcykel. En annan bra funktion med denna tvättmaskin är möjligheten att fördröja starten, eftersom det möjliggör flexibilitet i din tvättrutin; du kan till exempel välja att cykeln ska starta på natten när elen är som billigast.

Slutligen har den en centrifugeringshastighet på 1 600 var per minut, vilket är betydligt högre än genomsnittet på marknaden. Tack vare de många fördelaktiga funktioner som kommer med AEG L7FBM862E är det en tvättmaskin utformad för att möta alla dina krav.

Mer om AEG L7FBM862E

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 87 db
 • Energiklass: C
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 57 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik
Läs mer om AEG L7FBM862E

Electrolux EW6S5404E1 - med ånga och 14-minuters snabbprogram

Bästa kompakta tvättmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EW6S5404E1:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Eco Time Management-system
 • Anti-allergiprogram
 • Platsbesparande design

Konsumentmagasinets omdöme

Electrolux EW6S5404E1 är en relativt kompakt tvättmaskin med ett djup på endast 40 centimeter, vilket gör att enheten passar även i mindre lägenheter eller utrymmen med ont om plats. Tvättmaskinen är försedd med SoftPlus-teknik som säkerställer att sköljmedlet når varje del av tvättlasten, vilket bibehåller mjukheten och hållbarheten hos dina plagg.

Trots att tvättmaskinen inte håller en utmärkt energieffektivitet och har en något mindre kapacitet, kompenserar den för detta med dess många användbara funktioner. Maskinen är dessutom relativt budgetvänlig, vilket gör den till ett tillgängligt val för ett bredare spektrum av konsumenter.

Sammanfattningsvis är Electrolux EW6S5404E1 en prisvärd tvättmaskin för dig med begränsat utrymme eller som söker en praktisk lösning för en sommarstuga.

Fördelar

 • Enkel användarmanual
 • Rengör noggrant kläderna
 • Inget dropp efter centrifugering
 • Automatiserat system för att automatisera klädmängden

Nackdelar

 • Liten kapacitet
 • Inte den mest energieffektiva modellen

Den här tvättmaskinen är perfekt för dig som vill kontrollera tiden på dina tvättcyklar och som är i behov av en något mindre modell. Bor du i lägenhet eller söker en praktisk tvättmaskin till din sommarstuga erbjuder den här modellen allt du behöver.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EW6S5404E1

Specifikationer

 • Kapacitet: 4 kg
 • Ljudnivå: 58 db
 • Energiklass: F
 • Centrifugeringshastighet: 1000 rpm
 • Mått (hxbxd): 84,5 x 59,5 x 34 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Allergivänligt program
Detta är en klassisk frontmatad tvättmaskin i kompakt design, gjord för trånga utrymmen eller mindre lägenheter. Den är utrustad med ett anti-allergiprogram som passar perfekt för allergiker eller personer med känslighet för vissa tyger eller material.

Programmet använder en speciell kombination av höga vattentemperaturer och trumrörelser för att rengöra dina kläder grundligt, samtidigt som det tar bort eventuella allergener eller irriterande ämnen. Maskinen har en trumkapacitet på 4 kg vilket är något mindre än hos den genomsnittliga tvättmaskinen, men mer än tillräckligt om du avsiktligt vill ha en mer kompakt tvättmaskin.

SoftPlus- och ChildLock-funktion
En annan användbar funktion är SoftPlus-funktionen som fördelar sköljmedlet jämnt i hela lasten, vilket bidrar till att dina kläder får ett optimalt utseende och känns som bäst mot huden. Den justerar också tvättprogrammets längd beroende på hur mycket tvätt du lastat in, så att du kan vara säker på att dina kläder får en så noggrann rengöring som möjligt.

Tvättmaskinen har dessutom en barnlåsfunktion, vilket passar bra för barnfamiljer. Denna funktion förhindrar att tvättmaskinen slås på av misstag, så att du kan vara trygg med att dina småbarn inte kan orsaka skada på sig själva eller tvättmaskinen.

Vad säger användare om Electrolux EW6S5404E1?

Användarna verkar överlag vara nöjda med Electrolux EW6S5404E. Många framhåller den höga centrifugeringshastigheten som säkerställer att kläderna kommer ut mindre fuktiga, vilket reducerar torktiden avsevärt. Även programutbudet får rikligt med beröm, vilket tyder på att tvättmaskinen erbjuder mångsidighet för att tillgodose olika textilier och tvättbehov.

En annan aspekt hos Electrolux EW6S5404E som användarna lovordar är det anmärkningsvärda snabbprogrammet på bara 14 minuter. Användarna menar att detta program är perfekt för mindre smutsiga plagg eller under hektiska vardagar.

Sammantaget menar användarna att Electrolux EW6S5404E erbjuder exceptionellt värde för sitt pris. Tvättmaskinen beskrivs ofta som den bästa modellen som finns tillgänglig inom sin prisklass.

Mer om Electrolux EW6S5404E1

Specifikationer

 • Kapacitet: 4 kg
 • Ljudnivå: 58 db
 • Energiklass: F
 • Centrifugeringshastighet: 1000 rpm
 • Mått (hxbxd): 84,5 x 59,5 x 34 cm
 • Smart uppkoppling
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Electrolux EW6F6248G7 - tvättmaskin med SensiCare-system för skonsam behandling

Tvättmaskin med bäst anpassningsmöjligheter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EW6F6248G7:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • SensiCare-system
 • Anti-allergiprogram
 • Eco TimeManager

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår bedömning framstår Electrolux EW6F6248G7 som en exemplarisk modell i mellanprisklassen. Det är en tvättmaskin som erbjuder en mängd funktioner som är utformade för att förlänga livslängden på dina plagg. Trots att den inte erbjuder smart kontroll eller automatisk dosering av tvättmedel, kompenserar dess praktiska funktionalitet mer än väl för dessa utelämnanden – särskilt med tanke på dess överkomliga priss.

Vi anser att Electrolux EW6F6248G7, tack vare kapaciteten på åtta kilogram, passar perfekt för familjer på fyra eller fem personer. Maskinen är dessutom relativt tyst under drift, vilket säkerställer en fridfull hushållsmiljö. Vi vill även framhålla SensiCare-systemet som justerar cykelns varaktighet baserat på tvättbelastningen. Detta sparar inte bara energi och vatten, utan ser också till att dina kläder behåller sin kvalitet längre.

Enligt oss erbjuder Electrolux EW6F6248G7 en balans mellan pris och funktionalitet. Det är en tvättmaskin med en rad användbara funktioner som utlovar effektivitet, bekvämlighet och skonsam klädvård.

Fördelar

 • Borstlös motor
 • Många olika tvättprogram, till exempel Anti-Allergi
 • Eco Time Manager
 • Fördröjd start
 • SensiCare-system
 • Energisnål

Nackdelar

 • Saknar automatisk dosering av tvättmedel
 • Ingen smart styrning

Electrolux EW6F6248G7 är utrustad med den innovativa Eco TimeManager-funktionen som tillåter dig att justera cykelns längd efter ditt schema. Med den här tvättmaskinen kan du alltså anpassa tvättprogrammets längd utan att kompensera med tvättresultatet – oavsett om du har ont om tid eller bara vill planera din dag på ett effektivt sätt.

Tack vare denna funktion passar Electrolux EW6F6248G7 perfekt för dig som är upptagen och miljömedveten – eller för dig som bara uppskattar lite flexibilitet i dina vardagssysslor.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EW6F6248G7

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 75 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 60 cm
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

Energisnål tvättmaskin med SensiCare-system och SoftPlus
Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G7 är en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A. Med den här modellen kan man därför lugnt räkna med att tvättmaskinen inte förbrukar särskilt mycket energi.

Den här tvättmaskinen har dessutom ett SensiCare-system som anpassar tvättcykeln till mängden tvätt. Detta system säkerställer att kläderna inte tvättas för länge och gör därmed att de behåller sin form och utseende längre. Det finns även en SoftPlus-funktion som innebär att kläderna blötläggs innan maskinen tillsätter sköljmedel. Sköljmedlet fördelas därmed jämnt mellan alla klädesplagg.

En funktion som kallas för Fuzzy Logic övervakar och analyserar dessutom tvättningen. Syftet med denna funktion är att maskinen ska kunna minska förbrukningen av el, vatten och tvättmedel utan att tvättresultatet ska bli lidande.

Välj mellan flera olika tvättprogram
Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G7 är utrustad med en mängd olika program, till exempel Bomull, Syntet, Fintvätt, Täcken, Siden, Ylle, Sportkläder, Outdoor och Denim. Tack vare detta urval kan man alltid tvätta kläderna på bästa möjliga sätt.

Den här tvättmaskinen har även ett Anti-Allergiprogram som kombinerar vattenånga med ett högpresterande tvättprogram. Detta program avlägsnar på så vis alla bakterier från kläderna. Tack vare Eco TimeManager kan man anpassa längden på tvättprogrammet till den tid man har tillgänglig. Detta sparar faktiskt både tid, vatten och energi.

Man kan dessutom ställa in starttiden för ett tvättprogram i förväg. Genom att göra detta kan man schemalägga tvättningen till en tid som passar in i dagens planer.

Borstlös motor, användarvänlig display och barnspärr
Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G7 har en säker och hållbar Inverter-motor. Denna motor är borstlös och ger tvättmaskinen en bättre stabilitet och högre prestanda. Motorn kommer dessutom med 10 års garanti. Den här tvättmaskinsmodellen har en användarvänlig display som används för att styra alla olika program och funktioner. Eftersom att displayen är medelstor är det dessutom enkelt att hitta rätt inställningar.

Sist men inte minst har Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G7 en barnspärr som låser både luckan och kontrollpanelen när maskinen är igång. Denna spärr gör därmed att tvättprogrammet inte kan ändras mitt i.

Mer om Electrolux EW6F6248G7

Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 75 db
 • Energiklass: A
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Mått (hxbxd): 85 x 60 x 60 cm
 • Fördröjd start
 • Sensorteknik

5 saker att tänka på innan du köper tvättmaskin

 • Storlek och kapacitet

  Storleken på ditt hushåll, hur mycket ni tvättar varje vecka och hur pass stort utrymme ni har är tre viktiga faktorer att ha i åtanken när du ska avgöra vilken tvättmaskin som passar bäst för ditt hem. Du bör alltid mäta ditt tillgängliga utrymme för att säkerställa att maskinen får plats. Ett tips är att addera en marginal på cirka 2,5 centimeter för att vara på den säkra sidan. Du bör även kontrollera så att luckan eller locket kan öppnas ordentligt.

  En genomsnittlig tvättmaskin har en kapacitet på sju till åtta kilogram, vilket är tillräckligt för en familj på fyra personer. Om du bor själv eller med en partner kan du välja en tvättmaskin med mindre kapacitet på fyra till sju kilogram; om ni är en stor familj på fem eller fler personer behöver ni förmodligen en maskin med en kapacitet på minst nio kilogram.

 • Tvättprogram

  För att välja rätt tvättmaskin behöver du ha förståelse för de olika program och funktioner som moderna enheter tillhandahåller. Det är viktigt att välja en modell som erbjuder ett omfattande utbud av alternativ för textilvård, inklusive skonsamma cykler för ömtåliga föremål, som ull eller siden, samt robusta inställningar för tyngre smuts. En tvättmaskin som har ett allergi- och hygienprogram är lämplig om du har känslig hud. Dessa program utnyttjar högre temperaturer och tar längre tid för att avlägsna allergener och bakterier.

  Att kunna anpassa programmen baserat på tvättens smutsnivå säkerställer optimal rengöring, samtidigt som du sparar vatten och energi. Specialiserade program som tillgodoser olika behov, till exempel särskilda cykler för babykläder eller sportkläder, erbjuder ytterligare bekvämlighet och tillgodoser fler krav från olika livsstilar. Tidsbesparande funktioner är också viktiga. Snabbprogram kan minska varaktigheten avsevärt samt är särskilt användbara för lätt smutsiga plagg eller när tiden är knapp.

  Sist, men inte minst, bör du ta hänsyn till tvättmaskinens förmåga till smart resurshantering. Avancerade modeller är utrustade med sensorer som justerar förbrukningen av vatten, energi och tvättmedel efter volym, vilket minskar miljöpåverkan och sänker hushållskostnaderna.

 • Energi- och vatteneffektivitet

  EU:s energimärkning ger en tydlig indikator på energieffektivitet och rangordnar för tillfället vitvaror från A till G, där A är den mest energieffektiva. Detta system uppdaterades den i mars år 2021 och förenklade den tidigare skalan, som inkluderade betyg som A+++. Det är viktigt att notera att denna omkalibrering innebär att modeller som en gång klassades som A+++, numera klassas som B, C eller till och med D. Detta beror på att standarderna har blivit strängare för att uppmuntra framsteg inom energibesparande teknik.

  Vi rekommenderar att leta efter apparater i klasserna A eller B – åtminstone C. Tvättmaskinerna i dessa klasser är utformade för att reducera din månatliga elräkning och är en investering som kan ge långsiktiga besparingar.

  Även goda vanor kan minska energiförbrukningen. Har du lätt smutsig tvätt räcker det till exempel att tvätt i 20 eller 30 °C; du kan även skippa förtvätten. Se även till att maskinen är full och att välja rätt program. Försök även att tvätta under lågtrafik, vilket oftast är sent på kvällen.

 • Pris

  Prisspannet för tvättmaskiner varierar avsevärt – från budgetmodeller till avancerade enheter. Olika tvättmaskiner tillgodoser olika behov och preferenser.

  • I den lägre prisklassen (1 500-4 000 kronor) hittar du enkla tvättmaskiner utan avancerade funktioner. De har vanligtvis en mindre kapacitet – cirka 6-7 kilogram – och erbjuder ett standardutbud av program, däribland snabbtvätt, ekotvätt och daglig tvätt.
  • Tvättmaskiner i mellanklassen (4 000-8 000 kronor) tillhör ofta A- eller B-klassen för energieffektivitet och erbjuder fler funktioner. Du kan förvänta dig större lastkapacitetet (upp till 9 kg), högre centrifugeringshastigheter (upp till 1400 rpm) och ett bredare programutbud. Förutom standardprogrammen erbjuder de vanligtvis specialprogram för olika textilier och ångfunktioner för optimal hygien. Vissa tvättmaskiner i denna prisklass har till och med Wi-Fi-anslutning för ytterligare funktionalitet.
  • I den högre prisklassen (från 8 000 kronor) hittar du tvättmaskiner med avancerade funktioner, hög energieffektivitet, stora kapaciteter (över 10 kilogram), snabbas centrifugeringshastigheter (upp till 1 600 rpm) och den senaste tekniken. De kan till exempel erbjuda automatisk tvättmedelsdosering, avancerad textilvård, extremt tyst drift och integrering av smarta hemfunktioner. Tvättmaskiner i denna prisklass är idealiska för större hushåll eller för dig som söker den högsta nivån av bekvämlighet, effektivitet och teknisk innovation med fokus på långsiktigt värde.
 • Användar - och expertrecensioner

  Det är viktigt att ta del av både användar- och expertrecensioner innan du köper en tvättmaskin för att få en heltäckande uppfattning av en specifik modells prestanda och funktionalitet.

  Användarrecensioner tillhandahåller förstahandsinsikter av vardaglig användning, tillförlitlighet och potentiella problem som inte nämns i standardspecifikationerna. Expertrecensioner erbjuder däremot en professionell analys av tekniska aspekter, konstruktion och jämförande marknadsstatus.

  Vi har i denna artikel inkluderat såväl användar- som expertrecensioner för att säkerställa en omfattande översikt som går utöver rena produktbeskrivningar. Vårt mål är att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut som överensstämmer med dina specifika behov och förväntningar.

arrow-more

FAQ

De tvättmaskiner som har fått bäst omdömen är Electrolux PerfectCare 600 EW6F6248G5, LG F4J5QN4W och Bosch WAT323L7SN.
Hur bedöms tvättmaskinerna?
Tvättmaskiner bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på modellernas vatten- och energiförbrukning samt deras ljudnivå och användarvänlighet.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för tvättmaskiner går från A till G, där A är effektivast. Energimyndigheten förklarar även att du som vill ha en energisnål tvättmaskin bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen, som beräknas på att man kör maskinen 220 gånger per år.

Detta ska du tänka på innan du köper en ny tvättmaskin

Det finns många tvättmaskiner på marknaden, och det därför vara svårt att veta vilken modell som är rätt för dig eftersom de erbjuder olika funktioner och valmöjligheter. Vissa tvättmaskiner har ungefär samma egenskaper, medan andra är helt unika.

I detta avsnitt kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du investerar i en ny tvättmaskin:

Material

De flesta tvättmaskiner är antingen gjorda av plast eller rostfritt stål, och eftersom att inget av dessa två material kan rosta är båda bra. Tvättmaskiner av rostfritt stål tenderar dock att vara mer robusta och hållbara vid långvarig användning.

Storlek

Det borde kanske vara en självklarhet, men kontrollera alltid att den nya tvättmaskinen faktiskt får plats där den ska stå innan du köper den. Ta reda på tvättmaskinens mått och mät sedan utrymmet du har hemma. Eftersom att tvättmaskinen rör sig en del under drift ska den helst inte stå med direkt kontakt mot väggen; se istället till att det finns åtminstone en centimeters marginal runt alla sidor på maskinen.

För att tvättmaskinen ska passa snyggt med resten av inredningen bör du även kontrollera hur djup den är för att kunna se hur mycket den kommer att sticka ut. Som sagt är detta dock mest för syns skull snarare än för avgörande skäl.

Frontmatad eller toppmatad

Det finns både frontmatade och toppmatade tvättmaskiner. Frontmatade modeller är vanligast, och kännetecknas av att man lägger in tvätten i maskinen via en lucka på framsidan. Dessa tvättmaskiner har en standardstorlek och erbjuder ofta fler funktioner än toppmatade tvättmaskiner.

På en toppmatad tvättmaskin lägger man i tvätten i en lucka på maskinens ovansida. Dessa maskiner är oftast högre och smalare än frontmatade modeller, och är därför ett bra alternativ om du inte har särskilt mycket utrymme hemma.

Frontmatade tvättmaskiner har generellt sett bättre prestanda än toppmatade, och därför anses toppmatade tvättmaskiner endast nödvändiga för dem som inte har tillräckligt med plats för en frontmatad. Det finns dock även frontmatade tvättmaskiner som är extra kompakta.

Kapacitet

En typisk tvättmaskin rymmer cirka sju kilogram tvätt, vilket motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder; det är dock bara en riktlinje – man bör aldrig fylla trumman helt eftersom att maskinen inte kan rengöra kläderna ordentligt om den är överfull. Det finns även modeller med kapaciteter på allt från fem till tolv kilogram.

En tumregel är att man ska kunna hålla en hand över tvätten utan att ta i toppen av trumman. Om du har en stor familj bör du köpa en större tvättmaskin med stor kapacitet, men tänk på att en större trumma generellt sett är känsligare och går sönder enklare än en mindre.

En normalstor familj bör inte investera i en alltför stor tvättmaskin bara för att slippa tvätta en gång extra, då det är väldigt ineffektivt att tvätta en halvfull maskin jämfört med en full.

Program och funktioner

Du bör investera i en tvättmaskin som erbjuder de funktioner du har användning för. Om du till exempel bara använder standardprogrammen på 40 °C eller 60 °C för vanlig vit- och färgtvätt behöver du förmodligen inte betala för en dyr tvättmaskin med flera smarta program och funktioner.

De flesta tvättmaskiner kommer idag med många olika program, till exempel bomull, syntet, skonsamt, ylle, blandat och snabbtvätt, och man kan utöver detta även ställa in färg och temperatur. Med dessa maskiner har du redan många alternativ, men om du vill ha ytterligare avancerade funktioner brukar dyrare modeller även ha specialprogram för till exempel träningskläder, badkläder, mattor, babykläder, jeans och skjortor. Vilken sorts tvättmaskin och hur pass avancerad den ska vara är alltså väldigt individuellt.

Om du har svårt att fylla tvättmaskinen ordentligt varje gång rekommenderar experterna att du köper en modell med en Half Load-funktion då detta gör tvättningen optimal även fast maskinen bara är halvfull.

En timerfunktion som gör det möjligt att fördröja programstarten kan också vara väldigt användbar för nästan alla då detta gör att du kan planera din tvättning och anpassa det efter dina andra sysslor och aktiviteter. Du kan på så sätt spara tid genom att ställa in en fördröjd programstart för att tvätten ska vara ren när du kommer hem.

Centrifugering

Centrifugeringen slungar vattnet ur tvätten när själva tvättprogrammet är färdigt för att göra tvätten så torr som den kan bli i tvättmaskinen. Detta förkortar dess torkning därefter oavsett om den lufttorkar utomhus eller torkas i torktumlare.

Olika tvättmaskiner har olika centrifugeringshastigheter; en snabbare centrifugering gör att tvätten torkar snabbare, men kan bidra till att tvättmaskinen väsnas mer i drift. Ömtåliga kläder och tyger kan dessutom ta skada av höga centrifugeringshastigheter. En högre centrifugeringshastighet är alltså inte nödvändigtvis alltid bäst. Många tvättmaskiner har en centrifugeringshastighet på upp till 1 600 varv/minut, men det finns även modeller med hastigheter på 1 800 varv/minut – dock är 1 400 varv/minut fullt tillräckligt.

Energimärkning

Alla tvättmaskiner har en energimärkning som anger hur pass energieffektiv modellen är. Du bör välja en modell i energiklass A eller B, eftersom dessa är de två bästa klasserna på marknaden.

Livslängd

En välkonstruerad tvättmaskin bör hålla i minst tio år, men det kan vara svårt att faktiskt ta reda på hur lång livslängd en viss modell har. Förutom materialet, som vi redan har nämnt, förlängs maskinens livslängd om den har en borstlös motor.

Vad gäller tvättmaskinens hållbarhet bör du även fundera på om du alltid vill ha en maskin som är utrustad med den senaste tekniken. Eftersom att tekniken går framåt i rasande fart är det ett faktum att din toppmoderna tvättmaskin kommer att bli omodern om bara några år, vilket innebär att om du alltid vill ha en ny produkt utrustad med den senaste tekniken kommer du att behöva byta din tvättmaskin oftare.

Teknik

Tekniken utvecklas som sagt hela tiden, och idag finns det tvättmaskiner som är Wi-Fi-kompatibla för att du ska kunna kontrollera den från din mobiltelefon. Många moderna tvättmaskiner är även utrustade med Near Field Communication (NFC), vilket gör det möjligt att ladda ner nya tvättprogram till maskinen. Dessa typer av tilläggsfunktioner brukar dock innebära ett högre pris, och du bör därför fundera på om det är något du verkligen behöver.

Användbara råd för din tvättning

När man har bestämt sig för att investera i en tvättmaskin bör man se till att den faktiskt används och att den används på rätt sätt. Detta känns kanske självklart, men det finns många saker att tänka på innan man slänger in smutstvätten och trycker på start. Baserat på en artikel från det välkända brittiska hushållsmagasinet Goodhousekeeping.com går vi i det här avsnittet igenom de bästa tipsen att ha koll på för din tvättning:

Sortera tvätten efter temperatur

All tvätt tål inte att tvättas tillsammans; i regel ska handdukar, sängkläder och underkläder tvättas i 60 °C (90 °C om man har varit magsjuk med kräkningar och diarré), och vanliga klädesplagg i 30-40 °C. Om T-shirts eller tröjor inte är särskilt smutsiga kan de tvättas i lägre temperaturer på 15-20 °C, vilket ibland kan vara fördelaktigt eftersom lägre temperatur inte sliter lika mycket på färgerna som varmare vatten gör.

När du tvättar på lägre temperaturer behöver du dock använda ett tvättmedel som fungerar i kallt vatten, annars avlägsnas inte bakterierna från kläderna. Smutsiga underkläder, sängkläder och handdukar innehåller för mycket bakterier för att kalltvätten ska klara av att få bort dem, och därför bör aldrig sådana artiklar tvättas i kallt vatten.

Sortera tvätten efter material

Vissa material tvättas separat, till exempel bör klädesplagg av bomull, syntetmaterial, ull och siden inte tvättas tillsammans.

Sortera tvätten efter vikt

Det kan vara bra att separera lättviktigt tvätt, som t-shirts och lakan, från tyngre tvätt, som jeans och denim, eftersom att de lättare materialen torkar snabbare än de tyngre. I en blandning kan den lätta tvätten alltså torka för mycket i centrifugeringen, vilket kan skada fibrerna och orsaka krympning.

Sortera tvätten efter färg

Mörk tvätt kan färga av sig på ljus tvätt, vilket kan skapa en missfärgning som sedan är svår att få bort, och därför ska du alltid separera din tvätt efter färg. Du bör även använda olika tvättmedel för färg- och vittvätt då tvättmedel för färgade kläder är utformat för att bevara färgernas skärpa, medan tvättmedel för vitta kläder istället har en blekande effekt.

Om du vill bevara den vita färgen på dina vita klädesplagg hjälper det även att hänga tvätten på tork utomhus i direkt solsken, då solstrålarna har en blekande effekt på tvätten.

Sortera tvätten efter hur smutsig den är

Ordentligt smutsiga kläder med synliga fläckar ska tvättas separat från kläder som bara känns lite “använda” – detta för att undvika att fläckarna sprider sig på andra plagg.

Utnyttja tvättmaskinens olika program

Din tvättmaskin har antingen många eller några få program som är speciellt utformade för olika ändamål – använd dessa program för att uppnå optimala resultat!

Tvättpåsar

Skydda ömtåliga klädesplagg, som till exempel BH:ar, genom att tvätta dem i en tvättpåse.

Lägg in strumporna först

Strumpor försvinner lätt i tvätten, men om du lägger in dem i maskinen först har de svårare att vika in sig i andra klädesplagg och kommer därmed inte att försvinna lika enkelt.

Vänd kläderna ut och in

Maskintvätt sliter oundvikligen på kläderna eftersom att kläderna gnids både mot varandra och maskinen, vilket kan orsaka att de förlorar både färg och form.

Genom att vända kläderna ut och in, samt se till att stänga alla blixtlås, kan du dock minska slitaget. Kontrollera även att klädesplaggen inte har för mycket detaljer, till exempel paljetter eller dekorationsstenar, då det kan skada både det aktuella klädesplagget och resten av artiklarna.

Tillsätt ättika

Att tillsätta en liten mängd ättika till tvätten är ett husmorstips som både kan göra färgade kläders färger starkare och vita kläder vitare. Även fast ättikan luktar starkt när du doserar den till din tvätt, kommer lukten inte att sitta kvar i kläderna efter tvättmaskinens drift. Vissa använder även salt istället för ättika.

Gnugga inte på fläckar

Om du har en synlig fläck på ett klädesplagg hjälper det inte att försöka gnugga bort den med tvättmedel och handkraft – i värsta fall kan det till och med förvärra situationen och göra att fläcken sprider sig istället.

Du bör istället försiktigt dutta lite tvättmedel på fläcken, och eventuellt använda ett fläckborttagningsmedel, för att sedan lägga in klädesplagget i tvättmaskinen. Tänk på att du har större chans att få bort en fläck ju snabbare du behandlar den.

Hårt vatten

Många hushåll har hårt vatten i kranen, vilket innebär att även kläderna tvättas i det. Hårt vatten innehåller mycket kalk och magnesium, vilket är ofarligt, men kan orsaka problem när man tvättar eftersom att tvättmaskinen kan kalkas igen. Dessutom kan mineralerna i vattnet påverka tvättmedlets effektivitet negativt, vilket kan orsaka att tvätten inte blir lika ren, ge den en stelare textur samt dämpa färgerna på färgade klädesplagg.

Att läsa tvättrådet korrekt– temperatur

Det finns alltid en lapp med tvättråd på insidan av dina klädesplagg, och du får bäst resultat om du följer anvisningarna på dessa. Först står det en siffra som anger den högsta temperaturen som plagget får tvättas i, och om det är en bild av en skål med en hand i får klädesplagget endast handtvättas.

Det kan även vara en skål med ett streck under, vilket betyder att klädesplagget är mycket ömtåligt och ska därför tvättas mycket skonsamt; om det finns två streck under skålen ska plagget tvättas extra skonsamt.

Att läsa tvättrådet korrekt – strykning

Kläder tenderar att bli skrynkliga när man tvättar dem, och då är det bra att stryka dem med ett strykjärn för att göra tyget slätt igen. Strykning tenderar dock att slita en hel del på materialet, och det är inte heller alla material som tål det. På lappen med tvättråden visas anvisningarna för strykning med en symbol som är formad som ett strykjärn. Det finns dock olika anvisningar, varav vissa av dem är:

 • En symbol med ett strykhjärn med en prick betyder att plagget kan strykas med en temperatur på max 110 °C.
 • En symbol med ett strykhjärn med två prickar betyder att plagget kan strykas med en temperatur på max 150 °C.
 • En symbol med ett strykhjärn med tre prickar betyder att plagget kan strykas med en temperatur på max 200 °C.
 • En symbol med ett stykhjärn med ett kryss över betyder att plagget inte ska strykas alls.

Att läsa tvättrådet korrekt – torkning

Anvisningarna för torkning på tvättrådslappen visas i en fyrkant: en fyrkant med en cirkel och en prick betyder att klädesplagget kan torktumlas i en låg temperatur och samma symbol med två prickar betyder att plagget kan torktumlas i normal temperatur. En fyrkant med en cirkel och ett kryss över betyder däremot att plagget inte ska torktumlas, utan ska istället lufttorkas.

Tvätta inte kläder som ska kemtvättas

Om tvättrådet visar en skål med ett kryss över ska plagget inte tvättas i tvättmaskin utan istället hos en kemtvätt. Detta gäller vanligtvis kostymer, läder- och mockaplagg samt kappor då dessa material kan ta skada samt förlora sin form och sitt utseende om de tvättas i vatten. Detta är alltså inte ett tvättråd att ignorera!

Rätt mängd tvättmedel

Man ska varken använda för mycket eller för lite tvättmedel; om du använder för lite tvättmedel blir kläderna inte ordentligt rena, och om du använder för mycket kan medlet istället lämna plagget med fläckar. Tvättmedlet ska doseras baserat på vattenhårdheten, och det finns ofta en guide till detta på baksidan av förpackningen.

Lägg jeansen i frysen

Om du vill använda tvättmaskinen så lite som möjligt kan du skippa att tvätta dina jeansen, eftersom det annars tar upp väldigt mycket plats i trumman. Om de inte är ordentligt smutsiga kan du istället lägga dem i frysen där de fräschas upp av den kalla luften som dödar eventuella bakterier.

Sortera den rena tvätten

I en stor familj kan det innebära mycket arbete att tvätta, men för att underlätta processen kan man med fördel sortera kläderna i olika korgar direkt när de är tvättade. Sortera antingen efter klädtyp eller efter person; familjemedlem ett får då sina kläder i en korg, familjemedlem två i en annan och så vidare.

Rädda dina krympta kläder

Alla krympta plagg kan inte räddas, men ibland går det att rädda till exempel t-shirts av bomull eller syntetmaterial. För att göra det ska du lägga det krympta klädesplagget i en balja fylld med ljummet vatten och lite babyschampo då det mjukar upp fibrerna och gör att man kan stretcha ut plagget igen.

Håll tvättmaskinen ren

Även om tvättmaskinen rengör kläder flera gånger i veckan blir själva maskinen faktiskt också smutsig när den används frekvent. Den kan börja lukta illa, och det kan ibland förekomma bakterietillväxt. Det är därför bra att en gång i månaden köra ett tomt tvättprogram på högsta möjliga temperatur för att rengöra trumman – ett tips är att tillsätta lite ättika eller bakpulver för optimal rengöring.

Hantera dina kläder varsamt

När kläderna väl har tvättats och torkats ska de fortfarande förvaras på ett lämpligt sätt. Experterna skriver att man inte ska hänga upp stickade tröjor på samma sätt som skjortor eller t-shirts, eftersom de väger mer och därför kan tappa formen vid de områden där de belastas när de hänger på en galge, till exempel vid nacken och axlarna.

Var även försiktig med BH:ar och förvara dem inte ihopvikta – förvara dem istället helt utvikta på varandra i en passande låda.

Var försiktig när du handtvättar

Handtvätt är betydligt skonsammare än maskintvätt, och vissa tyger tål enbart att tvättas för hand. Hur du hanterar kläderna när du tvättar dem för hand har dock stor betydelse.

Använd gärna en balja och undvik att tvätta kläderna under rinnande vatten. Vatten är nämligen tungt, och ömtåliga tyger kan förlora formen av vikten från vattnet. Lägg gärna plagget i ett durkslag för att underlätta sköljningen.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta