Tvättmaskin Test – Genomgång av olika tester – Bäst i test guide

0

I denna artikel har Konsumentmagasinet samlat en översikt över en rad tvättmaskiner som alla har utsetts till testvinnare. Syftet med artikeln är att erbjuda en enkel överblick över vilka tvättmaskiner som genom olika konsumentråd och testmagasin är de bästa på marknaden.

Hos Konsumentmagasinet går vi igenom välkända testmagasin, tidningar och konsumentråd över hela Skandinavien. I beskrivningarna nedanför kan du läsa om fördelarna med olika tvättmaskiner och längst ner i artikeln kan du hitta länkar och källor för de tester vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens WM14W447DN

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön
Siemens-WM14W447DN

A+++ maskin med riktigt bra tvätt- och centrifugeringsförmåga.

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 645,00 Kr. 0,00 Kr. 7 645,00 Kr. Läs mer

 

Siemens WM14W447DN har utsetts till testvinnare hos både det danska konsumentrådet Tænk och svenska Råd & Rön, som är Sveriges största testmagasin.

Experterna hyllar denna modell för att ha riktigt bra tvättförmåga, där bomullsprogrammet utmärker sig att klara sig väldigt bra. Tvättmaskinen utmärker sig också när det gäller centrifugering och energiförbrukning, där dess förmåga att spara på vatten utmärker sig som en mycket bra egenskap. Maskinen är markerad som Energiklass A+++, vilket är den bästa utmärkelsen på energiskalan. Maskinen klarar sig upp till 30% bättre än vad det minsta kravet på energiklass A+++.

Tvättmaskinen kan rymma upp till 7 kg kläder per omgång, vilket betyder att du kan tvätta större antal kläder på en och samma gång.

Användning:
Tvättmaskinen från Siemens har också fått beröm för sin användarvänlighet, då den är mycket enkel att använda. Den är utrustad med en stor LED-display som enkelt och översiktligt visar de olika funktionerna. Den har dessutom touchControl-knappar, vilket gör tvättmaskinen extra enkel att använda.

Teknik:
Siemens WM14W447DN är en av de tvättmaskiner från Siemens som innehåller den innovativa iSensoric teknologi. Denna revolutionerande teknologi består av censors och smart mjukvara som säkerställer bra tvättresultat.

Du kan bland annat ställa in maskinen till tvättprogrammet ”SpeedPerfect” som gör att kläderna tvättas 65% snabbare än med vanligt tvättprogram.

Motorn som sitter i tvättmaskinen är en borstlös iQdrive-motor, som kommer med 10-års garanti. Det är en tyst och effektiv motor som gör att den i stort sett förblir slitagefri, då den inte innehåller borste som riskerar att behövas bytas ut efter längre tids användning. Dessutom reducerar en motor utan borste också strömförbrukningen.

Till sist är det också värt att nämna att tvättmaskinen är utrustad med en waveDrum trumma, vilket är en trumma som är extra mild mot dina kläder.


Zanussi ZWF81663W

✅ Testvinnare hos Tænk.dk
vaskemaskine test

Billig modell med bra tvättförmåga.

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer
5 664,00 Kr. 0,00 Kr. 5 664,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer

 

Här får du en billig tvättmaskin som samtidigt också finns på listan över Tænk.dk:s testvinnare.

Experterna hyllar denna modell för att ha riktigt bra tvättegenskaper samt ett centrifugeringsprogram som är bland de bästa på marknaden. Tvättmaskinen har också fått energimärkningen A+++, vilket är den bästa möjliga märkningen en tvättmaskin kan uppnå.

Zanussi ZWF81663W är utrustad med AutoSense funktion, som minskar vatten- och energiförbrukningen och som automatiskt anpassar tvättiden, vatten och energin till mängden kläder du har i tvättmaskinen. En QuickWash-funktion på tvättmaskinen gör att du kan reducera tvättprogrammet med upp till 50% i jämförelse med ett vanligt tvättprogram.

Tvättmaskinen är utrustad med XXL trumma, så att du kan tvätta upp till 8 kg kläder på en och samma gång.

Användning:
Denna modell är enkel och överskådlig att använda. Jämför man denna tvättmaskin med ovanstående Siemens WM14W447DN, så ska det nämnas att Siemens kammar in mesta poäng när det gäller användarvänligheten. Tvättmaskinen har också en ”uppskjuten start”, vilket betyder att du exempelvis kan sätta igång en tvätt under morgonen innan du åker till jobbet och förskjuta starten så att maskinen börjar köra igång senare under dagen, så att kläderna inte måste stanna i onödan i maskinen.

Motor:
Zanussi ZWF81663W har en borstlös Silence Inverter motor, som är en ytterst robust motor med mycket lång livslängd. Zanussi har 10-års garanti på motorn.

Motorn i Zanussi-maskinen säkerställer bättre stabilitet, ökad prestation, längre hållbarhet och lugn och ro under både tvätt och centrifugering. Då den är borstlös, håller den längre än allmänna motorer, eftersom det ofta är detta som sliter på motorn i längden.


LG F1496TDA3

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk

LG F1496TDA3 bedste vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 882,00 Kr. 0,00 Kr. 5 882,00 Kr. Läs mer

 

LG modellen är en miljövänlig A+++-märkt tvättmaskin, som i tester hyllas för att ha riktigt bra centrifugerings- och tvättförmåga. Kläderna torkas snabbt efter tvätten eftersom mängden vatten i kläderna är låg, tack vare den effektiva centrifugeringen.

En stor fördel med maskinen är att den är mycket tyst, både under tvätt och centrifugering. Experterna nämner som ett litet minus att den har en relativt hög vattenförbrukning under tvätten.

Tvättmaskinen kan rymma upp till 8 kg kläder per tvätt, viket betyder att du kan tvätta större mängder åt gången och på så sätt slipper att tvätta allt för ofta.

Användning:
LG F1496TDA3 har en enkel och överskådlig LCD-display, vilket gör det enkelt att använda de 13 olika programmen tvättmaskinen har. Användningen är också en av de saker som experterna lyfter fram med denna modell, där speciellt kontrollen under tvätt och feedback vid avslutning hyllas.

Motor:
Denna modell är liksom LGs andra tvättmaskiner utrustad med en Direct Drive motor, vilket betyder att motorn är placerad direkt i trumman. Detta ger extra lång livslängd, då den inte använder kolborstar eller drivrem.

LG står för motorns kvalitet och har därför 10-års garanti på den. Om du skulle få problem med motorn, så levererar LG en ny motor och står också för utbytet.


Samsung WW10H9600EW/EG

✅ Testvinnare hos norska Klikk.no

Samsung WW10H9600EW/EG

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 725,00 Kr. 0,00 Kr. 12 725,00 Kr. Läs mer

 

Den norska nättidningen Klikk.no genomförde i januari 2016 ett test av 10 tvättmaskiner. Testen värderade tvättmaskinerna på parametrar som tvättresultat, centrifugering, användarvänlighet, tvättid och miljöpåverkan. Här fick Samsungs tvättmaskin titeln ”bäst-i-test”.

Med denna modell så handlar det om en tvättmaskin med den senaste teknologin. Denna toppmodell från Samsung har allt vad en tvättmaskin kan rymma i form av modern teknik. Maskinen är exempelvis utrustad med en stor touchskärm som kan anslutas till trådlöst internet, så att du på så sätt kan styra tvättmaskinen via din smartphone.

Den är också utrustad med ett integrerat doseringssystem som automatiskt tillför tvättmedel. Den känner själv av vilka typer av textiler du tvättar, så att doseringen av tvättmedel alltid är anpassad till kläderna du tvättar. Det sitter inbyggda sensorer som kan känna av hur mycket kläder som ligger i maskinen samt dess smutstillstånd. Därefter doserar systemet själv hur mycket tvättmedel och vatten som ska användas för att få kläderna rena. Detta gör att du sparar pengar på både energi- och vattenförbrukningen. Tvättmaskinen är för övrigt märkt med energimärket A+++.

Samsung WW10H9600EW/EG har också Eco Bubble-teknologi som skummar upp tvättmedlet med luftbubblor så att dessa snabbt upplöses och enklare tränger sig in och rengör kläderna effektivt.

Samsung ger dig också möjligheten att tvätta dina kläder snabbt via sitt Quick Time Wash system, som har program på 15, 20, 30, 40, 50 eller 60 minuter.

Med en kapacitet på 10 kg, passar maskinen perfekt till stora familjer. Den stora lucköppningen på 36 cm gör det samtidigt enkelt att få kläderna in och ur maskinen. Dess Eco Drum Clean system gör att du enkelt håller trumman ren. Det finns ett inbyggt program som rensar trumman på djupet, utan användning av kemikalier. Maskinen påminner dig automatiskt om när det är dags att rengöra trumman.

Användning:
Som tidigare nämnt så är maskinen utrustad med en stor 5 tummars touch-screen, som gör den enkel och överskådlig att använda. Du kan också ansluta maskinen till din smartphone och på så sätt styra din tvättmaskin genom telefonen.

Var dock uppmärksam på att detta kräver att du laddar ner Samsungs app. Appen fungerar med alla nya Android och iOS (Apple) –telefoner.

Motor:
Tvättmaskinen är utrustad med en digital inverter motor, som gör att trumman roterar med hjälp av magneter. Detta betyder att motorn har mindre friktion och därmed minskas ljudnivån när den tvättar och centrifugerar. Motorn är borstlös och energisparande. En borstlös motor håller längre än allmänna motorer, då borsten oftast är det som slits.

Samsung ger en 10-års garanti på sina motorer.


Samsung WW9000 (WW10H9600EW)

Testvinnare hos Klikk.no
Rekommenderad hos Expert Reviews
Rekommenderad av M3
Rekommenderad av Trustedreviews.com

Samsung WW9000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 725,00 Kr. 0,00 Kr. 12 725,00 Kr. Läs mer

 

Tvättmaskinen Samsung WW9000 kallas även för Samsung WW10H9600EW och den utmärker sig på flera fronter. Brittiska Expert Reviews ger tvättmaskinen fem stjärnor av fem möjliga och kallar maskinen för en av de mest moderna som någonsin har testats. Onlinemagasinet M3 kallar modellen för världens tuffaste tvättmaskin. Med denna modell är det alltså tal om en tvättmaskin som innehåller allt vad en tvättmaskin kan rymma i modern teknik. Maskinen är exempelvis utrustad med en stor touchskärm som kan anslutas till ett trådlöst nät, så att du på så sätt kan styra tvättmaskinen från din smartphone. Därmed kan du på din mobil följa den resterande tvättiden och få besked när den är färdig. Maskinen minns också dina mest använda tvättprogram och ser till att dessa alltid är lätt tillgängliga.

Tvättmaskinen är utrustad med ett integrerat doseringssystem, som automatiskt tillför tvättmedlet. Den mäter vilken typ textiler du tvättar, så att doseringen av tvättmedel alltid passar till kläderna du tvättar. Det sitter inbyggda sensorer som kan mäta mängden av kläder samt smutsnivån. Därefter doserar systemet själv tvättmedlet och vattnet som ska användas för hela processen. Tvättmaskinen är för övrigt märkt med energimärkningen A+++, vilket är den bästa energimärkningen som kan ges.

Samsung WW10H9600EW har även en funktion som kallas för ”Super Speed Wash”, där dubbelt vattenintag ser till att maskinen fylls upp snabbare med vatten. I samarbete med funktionen ”Speed Spray”, som ser till att vattnet spolas i högre tryck, blir tvättiden på så sätt förkortat med upp till 60 minuter. Det snabbaste programmet tar exempelvis bara 15 minuter. Tack vare en innovativ teknologi, som reducerar vibrationerna och ljudet, så är maskinen mycket tyst och stilla när den körs.

Med maskinens Eco Bubble-teknologin betyder det att dina kläder blir rena vid lägre temperaturer. Tvättmedlet löses snabbt upp och skummas med luftbubblor, något som hjälper till att lättare tränga in i kläderna än vad vanligt tvättmedel gör. Eco Bubble-teknologin sparar därmed energi och skyddar kläderna. Vill du undvika att behöva vänta för länge på att kläderna ska bli torra, ska du välja en tvättmaskin som kan centrifugera i hög hastighet. Tvättmaskinen här kan centrifugera upp till 1600 rpm.

Med en kapacitet på 10 kg passar maskinen helt perfekt till stora familjer. Den högplacerade dörren gör det bekvämare att fylla och tömma tvättmaskinen och belysningen i trumman ger dig en bra överblick, så att du inte glömmer något i mörkret.

Styrning
Som tidigare nämnt, så är maskinen utrustad med en stor 5 tummars touchskärm, som gör maskinen enkel och överskådlig att styra. Du kan även ansluta din mobil, så att du kan styra din tvättmaskin via din telefon. Var uppmärksam på att det krävs att du laddar ner Samsungs app. Appen fungerar i alla senaste Android och iOS (Apple)-telefoner. En timerfunktion gör det möjligt för dig att ställa in starten på tvättiden. Så att du exempelvis kan bestämma från jobbet att maskinen körs igång, så den blir färdig när du kommer hem.

Motor
Tvättmaskinen är utrustad med en digital inverter motor, som gör att trumman roterar med hjälp av magneter. Detta betyder att motorn skapar mindre friktion och därmed sänks ljudnivån när maskinen tvättar och centrifugerar. Speciellt ljudnivån har hyllats i alla tester vi har gått igenom, då den är anmärkningsvärt låg. Motorn är kolfri och energisparande. En kolfri motor håller längre än allmänna motorer, då kolet ofta är det som slits upp.

Samsung ger 10 års motorgaranti på sina motorer.


Bosch WAT283L8SN

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra omdömen från konsumenterna

Bosch WAT283L8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 285,00 Kr. 0,00 Kr. 5 285,00 Kr. Läs mer
7 553,00 Kr. 0,00 Kr. 7 553,00 Kr. Läs mer

 

Bosch WAT283L8SN är både energieffektiv och rymlig och har utnämnts till testvinnare hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Maskinen får även ett genomsnittsbetyg på 4,7 av 5 stjärnor på webbshoppen WhiteAway och många bra omdömen av användarna på danska Skousen.dk.

Tvättmaskinen har en kapacitet på 8 kg och är därför lämplig för ett större hushåll. Den årliga energiförbrukningen uppskattas till 137 kWh och vattenförbrukningen till 9 900 liter. Modellen har dessutom energimärkningen A+++ -30 %, vilket betyder att tvättmaskinen förbrukar 30 % mindre energi än kravet för att hamna i den bästa energiklassen A+++.

Intuitiv kontroll och användarvänlig LED-display
I tester är det särskilt tvättmaskinens användarvänlighet som gör att den skiljer sig från resten av modellerna. På maskinens framsida sitter en stor LED-display som bland annat visar information om pågående tvätt, programval och resterande tvättid. Du kan givetvis själv välja vilket språk du vill att displayen använder.

Ett exempel på maskinens användarvänlighet är dess självrengörande tvättmedelsfack, och modellen låter dig dessutom veta om du hällt i för mycket tvättmedel eller sköljmedel. Detta förhindrar att miljön belastas av onödigt mycket tvättmedelsrester och andra kemikalier, vilket gör den här maskinen en gnutta miljövänligare än många andra.

Tvättmaskinen uppnår tvättklass A medan centrifugeringshastigheten på 1400 varv per minut ger modellen en cenrifugeringsförmåga i klass B. Maskinen har en speciell AntiVibration-design som ger en bättre stabilitet och en tystare tvättning och centrifugering.

Förutom standardtvätt har maskinen flera specialprogram för tvätt av exempelvis siden, skjortor och sportkläder samt en så kallad hygientvätt. Man kan även välja snabbprogram på 15 eller 30 minuter om man har bråttom.

Maskinen har även en så kallad VarioPerfect-funktion som optimerar tids- och energiförbrukningen för tvätten, vilket gör att du kan tvätta mer miljövänligt.

Bosch WAT283L8SN har en inbyggd timer som gör att du kan ställa in maskinen att tvätta på natten när strömmen kan vara billigare, eller ha tvätten färdig när du kommer hem från jobbet. Du kan lägga i mer tvätt i maskinen ända tills tvättprogrammet startar och det går även att avbryta timern och starta tvättmaskinen manuellt om det skulle behövas. Systemet är alltså flexibelt och du är inte låst till ditt första val.

Bosch WAT283L8SN är utrustad med funktionen ActiveWater™ Plus som anpassar vattenmängden till varje enskild tvättning utifrån mängden tvätt och vilket program som valts. Detta motverkar en onödig vattenförbrukning, vilket innebär en besparing för både dig och miljön.

Borstlös motor och EcoSilenceDrive
Motorn har EcoSilenceDrive och är borstlös, vilket gör att den både är energisnål och relativt tyst. Vid ett vanligt tvättprogram är ljudnivån på 49 dB och vid den snabbaste centrifugeringen är nivån på 74 dB. Som jämförelse ligger ljudnivån för ett samtal i normal ton på 60 dB. En borstlös motor är dessutom i stort sett underhållsfri och har en längre livslängd än en traditionell motor. Tack vare detta ger Bosch tio års motorgaranti på den här modellen.


Miele WMB 120

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Expert Reviews
Toppbetyg hos Råd & Rön
Toppbetyg hos Good Housekeeping Institute

miele-wmb-120

Modellen Miele WMB120 har testats och utvärderats av både danska och svenska konsumenrådet och båda konsumentråden är imponerade över modellens egenskaper.

Den här tvättmaskinen är ett bra val för de konsumenter som vill ha en stor och miljövänlig modell som även har en låg ljudnivå. Miele WMB120 har en borstlös motor varför ljudnivån blir markant reducerad och det gäller även vid centrifugering.

Miljövänlig modell i energiklass A+++

Miele WMB120 återfinns i marknadens bästa energiklass för tvättmaskiner, nämligen A+++. Det innebär att modellen är mycket miljövänlig och skonar både miljön och konsumenternas plånböcker.

Eftersom modellen har en rejäl storlek på tvättrumman, 8 kilo, kommer det heller inte behöva tvättas så ofta.

Trumman på Miele WMB120 kan själv avgära hur mycket vatten som behövs till mängden tvätt i och med att den är utrustad med en automatisk doseringsfunktion.

Trumman är även utvecklad för att tvätta skonsamt och tillverkaren har tagit hänsyn till ömtåliga textilier. Det omfattar även Miele WMB120:s ProfiEco-motor som bearbtar tvätten effektivt, försiktigt och skonsamt.

Många bra program

Det är möjligt att väja och kombiner flera olika program och tillval på Miele WMB120 så att man kan skräddarsy tvättprogrammet efter individuellt behov.

Dessutom ser Miele WMB120 till att plaggen blir mindre skrynkliga utan tvätten. Detta möjliggörs av maskinens automatiska antiskrynklings-funktion.

Även fläckborttagning står i fokus hos den här tvättmaskinen och modellen har sex olika fläckborttagningsnivåer för att tackla problemet.

Programmen styrs via den fem tum stora och snedställda användarpanelen som är överskådlig och användarvänlig. Här kan man även ställa Miele WMB120s inbyggda timer-funktion (uppskjuten start) och se hur lång tid av tvättiden som återstår.

Eco Feedback håller ett öga på energiförbrukningen

För att ge en så bra kontroll som möjligt på vatten- och strömförbrukning, har Miele WMB120 en inbyggd Eco Feedback-funktion som redovisar energiförbrukningen. Det gör att man kan se precis hur mycket el och vatten som har gått åt.

Tvättmedelsfacket har funktionen AutoClean, som ser till att facket alltid har helt rent och inte innehåller några tvättmedelsrester från tidigare tvättar.

Modellen har även CapDosing som doserar eventuellt specialtvättmedel och sköljmedel i exakta doser i en speciell behållare.

Miele WMB120 tillverkas i en vacker lotusvit färg med en stilren emaljerad front. Den emaljerade fronten är inte bara för syns skull, den är rep- och syrabeständig vilket gör att tvättmaskinen tål den vardagliga hanteringen.

Miele WMB120 mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 63,6 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele WMB120:
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A+++
🔵 Auto Dosering ger rätt mängd vatten
🔵 Borstfri ProfiEco-motor ger effektiv tvättning
🔵 Kombinerbara program och tillval
🔵 Eco Feedback-funktion ger möjlighet att kontrollera energiåtgången


Miele WDB 020

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppoäng av det svenska konsumentrådet Råd & Rön

Miele WDB020

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 695,00 Kr. 0,00 Kr. 7 695,00 Kr. Läs mer
8 399,00 Kr. 0,00 Kr. 8 399,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Miele WDB 020 har varit med i både det danska konsumentrådet Tænk och svenska konsumentrådet Råd & Röns test av många olika tvättmaskiner. Båda konsumentråden är nöjda med modellen och utser den till testvinnare och ger den högsta poäng.

Tvättmaskinen från Miele är skonsam mot kläderna och har många bra funktioner samt är en rejäl och snabb tvättmaskin.

Tvättar rent och skonsamt

Miele WDB 020 är en rejäl tvättmaskin med en kapacitet på sju kilo. Det är en normalstor maskin som kan tvätta sju-åtta set med kläder åt gången.

Miele WDB 020:s specialdesignade Soft Care-trumma är utvecklad för att vara så skonsam som möjlig mot kläderna, varför det är tal om en extra skonsamtvättmaskin.

Soft Care-trumman har nämligen ett reducerat antal utläpps för vattnet och ett vattenkanalverk som ger ett tunt vattenlager som beskyddar kläderna medan de tumlas runt.

Miele WDB 020 är även utrustad med CapDosing där specialtvättmedel, som fylls på en separat kammare, ger känsliga textilier en extra skonsam tvätt.

Miele WDB 020 doserar själv tvättmedlet vid behov och vid rätt tillfälle under tvättprogrammets gång.

Energiklass A+++

Det finns pengar att spara med Miele WDB 020 eftersom modellen är miljövänlig. Miele WDB 020 återfinns i den absolut bästa energiklassen A+++, vilket är den bästa energimärkningen som finns på marknaden.

Tvättmaskinen har en LCD-display med bra belysningn om som är mycket användarvänlig. Har får användaren en översikt över valda inställningar, tvättprogrammet och återstående tid.

Miele WDB 020 lämnar en mycket låg fuktighet på 53 procent i de tvättade kläderna, något som gör att den rena tvätten torkar ännu fortare.

Bra individuella program

En annan fördel är även att tvättmaskinen är utrustad med flera olika program som passar till olika sorters kläder. Det finns specialprogram för ull, denim, stryfritt, fintvätt, skjortor och fritidskläder. Om tyget är fint och mycket känsligt kan man även välja kalltvätt.

Det finns ytterligare ett program på Miele WDB 020, som kallas snabbtvätt och som är mycket bra om man har bråttom. Tvättar man med programmet tar det bara 20 minuter för tvätten att bli klar.

En annan bra inställning på Miele WDB 020 är timer funktionen med uppskjuten start som låter användaren bestämma när tvätten ska vara färdigtvättad.

Det betyder att man till exempel kan programmera tvättmaskinen att starta tre timmar innan man kommer hem och när man kliver innanför dörren är tvätten klar att hängas upp.

Miele WDB 020 mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 64 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele WDB 020:
🔵 Föhållandevis stor kapacitet på sju kilo
🔵 Skonsam tvätt med SoftCare-trumma
🔵 CapDosing för specialtvättmedel
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A+++
🔵 Månge specialprogram som exempelvis ull, denim, fritidskläder och snabbtvätt


Detta ska du vara uppmärksam på när du köper ny tvättmaskin:

Miljömärkning:
En bra idé är att kolla närmare på vilken miljömärkning tvättmaskinen är utrustad med.

Märkningen går från D, som är för maskiner som mest använder el och vatten, till A+++, som är det mest miljövänliga på marknaden.

Vi rekommenderar att du går efter en A+++ maskin – och de flesta senaste tvättmaskinerna uppfyller dessa krav.

vaskemaskine energimærke

 

 

 

Centrifugeringsförmåga:
En av de specifikationer du ska vara uppmärksam på när du köper en tvättmaskin är dess förmåga att centrifugera. När man genomför ett test av tvättmaskiner, så testar man mängden av vatten i kläderna efter centrifugering. Ju mindre vatten som kläderna innehåller efter tvätt, desto bättre är tvättmaskinens förmåga att centrifugera. En bra centrifugeringsförmåga är viktigt, då detta reducerar tiden kläderna måste torkas. De flesta senaste tvättmaskinerna är riktigt bra på att centrifugera.

Motor:
Motorn är en mycket viktig del av tvättmaskinen. Väljer du en välanpassad motor, så kommer tvättmaskinen att hålla i väldigt många år.

De flesta producenter erbjuder 10 års garanti på sina motorer och vi rekommenderar att du väljer en producent som erbjuder 10 års garanti då detta betyder att producenten står för kvalitet.
Vi rekommenderar en borstlös motor, då dessa generellt håller långt längre och är energisnåla.

Tvättförmåga:
Tvättförmåga är naturligtvis den centrala funktionen som tvättmaskinen bedöms efter. Alla de tester vi har genomgått har naturligtvis också haft fokus på förmågan av att tvätta kläderna rena och alla de testvinnare du hittar här i artikeln har nått toppbetyg i just tvättförmåga.

Tvättmedel:
Att välja det bästa tvättmedlet kan vara svårt, då det finns ett hav av olika typer och märken.

Tester visar att det ofta är de billiga tvättmedlen som faktiskt rengör bäst. Du kan exempelvis läsa Tænk.dk:s test av flytande tvättmedel till vit tvätt här. De har också testat tvättmedel till kulörtvätt, som du kan läsa här.
Klikk.no har också genomfört ett test av 19 olika tvättmedel, där testen visar att det är det billigaste tvättmedlet som är bäst. Du kan se hela testet här.


Tvättmaskins Test – dessa tests har vi genomgått

Tænk.dk 🇩🇰
Konsumentrådet Tænk har genomfört ett test av 69 tvättmaskiner. Här testade man en rad olika parametrar såsom tvättförmåga, sköljförmåga, centrifugeringsförmåga, vatten- och strömförbrukning, användarvänlighet, tvättid och ljudnivå.

Alla tvättmaskiner blev grundligt testade och både ett bomullsprogram och ett syntetiskt program på 40 ° blev testat. Därefter testade Tænks experter de bästa tvättmaskinerna.

Du kan läsa hela testet på Tænk:s hemsida här. Var uppmärksam på att det krävs abonnemang för att få tillgång till testen.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i sitt test från februari 2016.

I testen har man bland annat värderat tvättmaskinernas förmåga att rengöra kläder, om tvättmedlet har tvättats ur kläderna, hur mycket fukt som finns kvar i kläderna efter centrifugering, användarvänlighet, vatten- och strömförbrukning och tvättiden.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida här. Var uppmärksam på att du måste vara prenumerant på tjänsten för att få tillgång till testen.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska nättidningen har genomfört ett test av 10 tvättmaskiner. Deras test har som utgångspunkt haft 7 huvudparametrar, där man har värderat tvättresultat, centrifugeringsförmåga, tvättid, el- och vattenförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå, tvätt- och sköljningsförmåga.

Experterna har testat två av tvättmaskinernas huvudprogram, där de testades på bomullsprogrammet och det syntetiska tvättprogrammet. Centrifugeringsförmågan har blivit testad genom att mäta fuktrester i kläderna efter tvättens slut.

De har gett poäng mellan 1 – 6 för tvättmaskinernas förmåga att utföra de olika uppgifterna. Du kan läsa hela testet hos klikk.no gratis här.

TV2 🇩🇰
Här kan du se TV2:s program om tvättmaskiner, där den kända journalisten Morten Spiegelhauer undersöker vilka tvättmaskiner som klarar sig bäst i testerna.

Maskinerna testades på en rad olika parametrar och fick lov att tvätta kläder med stora fläck. Experterna simulerade fläckar genom att mixa olivolja, fett, bläck och kosmetika med t-shirts, jeans och andra kläder. Du kan se programmet på TV2:s hemsida här.

Expert Reviews 🇬🇧
Det brittiska konsumentmagasinet Expert Reviews använder alltid samma framgångsmetoder när de testar tvättmaskiner, så att deras genomgång av olika maskiner alltid utgår från samma utgångspunkt och metod, oavsett typen av tvättmaskin. Deras test består exempelvis alltid av 3 kg kläder att tvätta, oavsett storlek på trumman i maskinen, så att resultaten blir lätta att därefter jämföra. Den testade maskinen testas då på bomullsprogrammet, 30 grader att börja med och därefter 40 grader. Därefter är det möjligt att jämföra vatten- och elförbrukningen, bullernivån samt maskinens grundläggande förmåga att tvätta rent. Du kan läsa Expert Reviews recension av Samsung WW9000 här och Miele WMB 120 här.

M3 🇸🇪
M3 är ett svenskt onlinemagasin som testar nästan allt inom gadgtets och elektronikvärlden. Samsung WW9000 är den första tvättmaskin som magasinet testade och redaktionen är speciellt imponerade av maskinens många funktioner. M3 bedömde maskinen utifrån design, användarvänlighet, bullernivå, tvättresultat samt valuta för pengarna. Här landar maskinen på ett samlat betyg på 10, vilket är det högsta som kan ges, tillsammans med titeln ”världens coolaste tvättmaskin”. Du kan läsa hela testet här.

Trusted Reviews 🇺🇸
Trusted Reviews är ett online konsumentmagasin som testar i stort sett alla typer av produkter för hushållet. Trusted Reviews testade bl.a. Samsung WW9000 i deras hårda standards tvättmaskinstest, som består av smutsiga testkläder med bl.a. intorkad ketchup, kaffe, blod, rött vin och motorolja, som därefter körs i olika program. Testpanelen var mäktigt imponerade över maskinens förmåga att rengöra kläderna samt av den låga bullernivån under tvättpasset. Tvättmaskinen landar således på ett samlat betyg på 4,5 av 5 möjliga stjärnor. Du kan läsa hela testet här.

Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Good Housekeeping är ett brittiskt konsumentmagasin som testar produkter till hemmet och hushållet. För att få en så pass neutral utgångspunkt som möjligt, utför magasinet alla sina tester utifrån samma premisser och metoder, för att på så sätt testa vatten- och elförbrukningen, maskinens centrifugeringsförmåga samt förmågan att rentvätta kläderna. Efter testet av de olika tvättmaskinerna, ges det ett samlat betyg baserat på hur bra tvättmaskinen klarade de olika uppgifterna. 100 poäng är det absolut bästa betyg man kan få. Därmed är deras recensioner och resultat jämförbara oavsett maskinernas typ, storlek och märke. Du kan läsa Good Housekeeping Institutes recension av Miele WMB här.


Andra relevanta tester

Här på Konsumentmagasinet.se har vi även samlat ett antal tester av tvättmaskiner från några av världens största och mest populära tillverkare. Här har vi undersökt vilka modeller som får bäst omdömen av experterna för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa modellerna. Vi har även jämfört priser för att skapa en komplett översikt över vilka återförsäljare som säljer de olika modellerna billigast.

Du kan läsa mer om följande tillverkare:

Siemens tvättmaskiner

Bosch tvättmaskiner

Om du istället vill ha en toppmatad tvättmaskin kan du läsa om den typen av tvättmaskiner i vårt toppmatad tvättmaskin test. Där har vi samlat de modeller som experterna har bedömt vara bäst på marknaden. I den här artikeln jämför vi givetvis också priser för de olika modellerna, och du får enkelt en överblick över vilka återförsäljare som är billigast i Sverige.