Revolutionera din matlagning: Tips för att anpassa traditionella recept efter en aifryer

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Airfryern har förändrat vårt sätt att laga mat och utgör ett hälsosammare alternativ till friterad mat. Den gör det möjligt att tillaga mat med lite eller ingen olja alls, och har blivit en populär hushållsapparat för dem som vill äta mer hälsosamt men samtidigt kunna fortsätta att avnjuta sina friterade favoriträtter.

Dock kan inte alla recept tillagas i en airfryer utan att de anpassas efter apparaten, och därför är det viktigt att man lär sig hur man ändrar vanliga recept för att kunna tillaga dem i en airfryer. I den här artikeln kommer vi att undersöka tillagningsmetoder som du kan prova med en airfryer, samt tekniker och tips för att få smakrika resultat som gör att du kan njuta av din favoritmat tillagad på ett mer hälsosamt sätt. Slutligen kommer vi att dela med oss av enkla beskrivningar av hur du tillagar de mest populära recepten med en airfryer. Vi kommer också att nämna de livsmedel och recept som inte bör tillaga i en airfryer.


Tips på hur man anpassar traditionella recept till en airfryer 

Längre ner i artikeln kommer vi att ta upp de grundläggande skillnaderna mellan traditionell matlagning och matlagning med en airfryer. Innan dess är det bra att veta de allmänna anvisningarna som du bör ha i åtanke när du tillagar din nästa måltid i en airfryer:

 • Sänk temperaturen – Airfryers tillagar maten vid en högre temperatur än vanliga ugnar, så du kan behöva sänka temperaturen med 10-15 grader för att undvika att maten bränns.
 • Förkorta tillagningstiden – Airfryer:s tillagar maten snabbare än vanliga ugnar, vilket innebär att du kan behöva förkorta tillagningstiden med 25-50 procent.
 • Använd mindre olja – Eftersom airfryer:s använder varm luft för att tillaga maten kan du behöva använda mindre olja än vad det traditionella receptet anger.
 • Förvärm airfryer:n – Precis som med en ugn hjälper det att värma upp airfryern innan användning. På så sätt blir det du tillagar krispigt på utsidan.
 • Rör eller vänd på maten – För att få en jämn tillagning ska du röra eller vända maten i airfryer:n efter halva tillagningstiden.
 • Justera matlagningsgallret – Airfryer:s har ofta ett matlagningsgaller som du kan justera till olika lägen, så att du kan laga olika typer av mat på olika nivåer.
 • Använd en kokplåt eller bakplåtspapper – Använd en kokplåt eller bakplåtspapper för att förhindra att maten fastnar i korgen i airfryern. Detta gör det även enklare att rengöra den.
 • Experimentera med olika tillagningsmetoder – Vissa livsmedel tillagas till exempel bättre med lite olja eller genom att ångas eller grillas i airfryer:n.

Genom att tänka på knepen ovan kan du med lite experimenterande göra om många traditionella recept så att de går att laga i en airfryer också. 


Förstå skillnaderna mellan matlagning med en airfryer och traditionella metoder

Matlagning med en airfryer har blivit ett populärt alternativ till traditionella matlagningsmetoder, såsom fritering eller ugnsbakning. Även om det erbjuder många fördelar, som att man använder mindre olja och åstadkommer hälsosammare måltider, är det viktigt att förstå skillnaderna mellan matlagning med en airfryer och traditionella metoder.

Att justera tillagningstid och temperatur 

När du ändrar ett recept som vanligtvis kräver fritering eller tillagning i en vanlig ugn, bör du sänka temperaturen i airfryer:n en aning. Till exempel, i stället för att fritera kyckling i 180 °C varm olja kan du luftfrittera den på 160 °C. Jämfört med en airfryer tillagas maten snabbare i en fritering eftersom det då används upphettad olja.

Det brukar ta mellan tre till fem minuter att tillaga maten ordentligt vid fritering. För en airfryer som däremot använder en varmlufts-teknik tar normalt mellan 10 till 20 minuter att tillaga maten. Fördelen med en airfryer till skillnad från vanlig oljefriteringn är ju att maten tillagas på ett mer hälsosamt sätt. På grund av de olika tillagningsteknikerna är det viktigt att justera tillagningstiden och temperaturen när man omvandlar traditionella recept till recept som fungerar med en airfryer.

När man omvandlar recept som är anpassade efter en vanlig ugn, kan man vanligtvis halvera tillagningstiden i airfryer:n. Är du inte säker på hur länge du ska något ska tillagas? Det är alltid en bra idé att börja med en kortare tid för att sedan successivt öka den. Även om airfryer:n inte kräver en lika hög temperatur som en vanlig ugn, har den ofta en kortare tillagningstid, vilket är ytterligare en anledning till att älska den!

Generellt sett, om receptet kräver en timme i ugnen, bör du planera att tillaga maten i din airfryer i cirka 45 minuter, med några kontroller då och då efter från 30 minuter.

Mindre olja

Traditionell fritering kräver att maten sänks ner i varm olja, medan airfryer:s använder varmluft för att tillaga maten. Detta innebär att du med en airfryer kan tillaga din mat med mycket lite eller ingen olja alls. Det är dock viktigt att notera det sistnämnda; att det fortfarande kan behövas lite olja för att uppnå en krispig konsistens. En liten mäng.d olja, vanligtvis en matsked eller mindre, tillsätts till maten innan den placeras i airfryer:n. Detta skapar en yta som hjälper till att behålla maten saftig, samtidigt som den kan bli knaprig på utsidan.

Dessutom bidrar konstruktionen av en aifryer också till att man minskar mängden olja. När man ska använda den placeras maten i en korg och sedan börjar den varma luften att cirkulerar runt den och låter den överflödiga oljan rinna av från maten. Detta bidrar alltså också till att maten inte blir för fet, samt gör maskinen enklare att rengöra.

Med en traditionell fritös finns det risk för att oljan stänker som i sin tur kan orsaka brännskador. Airfryers däremot har säkerhetsfunktioner för att förhindra brännskador, däribland ett handtag med “cool touch” och automatisk avstängning. 

Här kan du läsa mer om specifika resultat av luftfritering kontra fritering i olja av en störfilé.


Att använda olika tillagningsmetoder med en airfryer

Eftersom detta är en mångsidig köksapparat som gör det möjligt för dig att tillaga en mängd olika livsmedel på ett mer hälsosamt sätt, kan du skapa utsökta och nyttiga måltider för din familj och dina vänner om du lär dig om de olika tillagningsmetoderna som kan användas med en airfryer.

 • Bakning: Att baka i en airfryer är ett utmärkt sätt att få en krispig konsistens på dina bakverk utan extra fett och kalorier som en traditionell fritering medför. På samma sätt som man bakar i en vanlig ugn tillagar den heta luften som cirkulerar i airfryer:n ingredienserna jämnt och snabbt. När man bakar i en airfryer är det viktigt att förvärma apparaten i några minuter innan man lägger i maten, eftersom det gör att airfryern når rätt temperatur och därmed garanterar en jämn tillagning. Den är perfekt för bakverk som kakor, bröd, bakelser med mera.
 • Stekning: Det är perfekt för kött, som kyckling, lax och fläsk, och grönsaker, som potatis, morötter och paprika, i en airfryer. Den heta luften som cirkulerar i maskinen skapar ett krispigt skinn på ingredienserna, vilket är särskilt önskvärt när man steker kött. När du steker grönsaker i din airfryer är det viktigt att skaka korgen eller vända på grönsakerna då och då för att de ska tillagas jämnt.
 • Grillning: Att grilla i en airfryer är ett utmärkt alternativ för dem som kanske inte har tillgång till en utomhusgrill, eller för dem som vill grilla inomhus utan att det uppstår rök. Istället för att steka din biff på grillen eller i en gjutjärnspanna kan du tillaga den i en airfryer. Livsmedel som biff, hamburgare, kycklinglår, räkor, fisk, paprika och zucchini är exempel på livsmedel som fungerar utmärkt att grilla i en airfryer.
 • Fritering: Det här är det som airfryer:n används mest för. Livsmedel som pommes frites, kycklingvingar och lökringar kan tillagas med en krispig yta med hjälp av en airfryer. När du friterar i en airfryer är det viktigt att du värmer upp apparaten innan användning till önskad temperatur, vanligtvis runt 185-200 °C. Placera sedan maten i korgen, men se till att den inte är överfylld. Därefter tillagar du maten under den angivna tiden och vänder eller skakar korgen efter halva tiden för att åstadkomma en jämn fritering. 

Här är en undersökning som jämför pommes frites som tillagats genom vanlig fritering med fett och med en airfryer


Särskilda recept för att laga mat i en airfryer

Att ändra traditionella recept för en airfryer är en enkel process som kan göras bara genom att ta hänsyn till ett antal simpla knep. Här är några recept anpassade specfikit till en airfryer, samt steg att följa när du använder en airfryer för att tillaga några av de vanligaste maträtterna:

Pommes frites 

 • Börja som vanligt med att skala och skära potatis i tunna stavar och blötlägg dem sedan i kallt vatten i minst 30 minuter för att avlägsna överflödig stärkelse.
 • Värm upp airfryern till 190-200 °C.
 • Lägg den skurna potatisen i airfryer:ns korg och spraya eller pensla dem lätt med olja.
 • Fritera potatisen i airfryer:n i 15-18 minuter, skaka korgen eller vänd dem halvvägs för att åstadkomma en jämn fritering.
 • Ta ut pommesen ur din airfryer och strö över salt och peppar, eller andra kryddor efter egna preferenser.
 • Njut av dina krispiga och läckra pommes frites!

Observera: Med en liknande förberedelse kan du också göra andra snacks/tilltugg som till exempel lökringar, mozzarellasticks, falafelbollar eller till och med bananchips. 

Här kan du läsa en undersökning om att tillaga pommes frites i en airfyer jämfört med vanliga fritering i olja.

Stekt kyckling

 • Börja med att förbereda kycklingen genom att skölja den, torka den och krydda den med dina favoritkryddor och örter. Du kan också täcka den i mjöl, blandade ägg och ströbröd för att få en extra krispig yta på din kyckling.
 • Värm upp airfryer:n till 170-200 °C.
 • Placera kycklingen i korgen i airfryer:n och se till att den inte är överfull.
 • Tillaga kycklingen. Vanligtvis tar det cirka 18 till 22 minuter för ben och vingar, och 25 till 30 minuter för större delar som lår eller klubbor. Vänd kycklingen efter halva tillagningstiden för att se till att den tillagas jämnt.
 • Ta ut kycklingen ur din airfryer och låt den vila i några minuter innan den serveras.

 

Grillade grönsaker

 • Börja med att förbereda grönsakerna genom att tvätta dem och skära dem i jämnstora bitar.
 • Värm upp airfryer:n till 180 °C och stek dina grönsaker kryddade med olja, salt och peppar, eller vad du önskar, i åtta till tolv minuter. Skaka korgen eller vänd ingredienserna efter halva tillagningstiden.Grönsaker som är goda att grilla i en airfryer är bland annat zucchini, squash, svamp, blomkål, sparris och röd paprika.

Observera: Tillagningstiden kan variera beroende på vilken typ av grönsaker du grillar samt vilken airfryermodell du har. Du kan behöva justera tillagningstiden i förhållande till detta. Du kan se olika typer av populära airfryer:s på marknaden här.

Fisk och skaldjur

Börja med att förbereda fisken eller skaldjuren genom att tvätta och torka dem. Krydda dem med önskade kryddor och örter. Du kan också täcka dem med mjöl, blandade ägg och ströbröd för att få en krispig yta.

 • Värm upp airfryer:n till cirka 200 °C.
 • Lägg fisken eller skaldjuren i airfryer:ns korg och se till att den inte är överfull.
 • Stek fisken eller skaldjuren. Vanligtvis tar det cirka åtta till tolv minuter för tunnare filéer och 12 till 15 minuter för tjockare filéer eller hela fiskar. Som med de andra livsmedlen måste du vända dem efter halva tillagningstiden för att åstadkomma en jämn tillagning.
 • Ta ut fisken eller skaldjuren ur din airfryer och låt maten vila några minuter innan den serveras.


Vad bör inte tillagas i en airfryer?

Airfryer:s är mångsidiga och kan användas för att tillaga många olika typer av mat, men det finns vissa saker som inte bör tillagas i den.

Livsmedel som innehåller mycket socker eller sirap: Livsmedel som innehåller mycket socker eller sirap, till exempel vissa kakor eller bakverk, kan lätt brännas i en airfryer. De kan också lämna kvar klibbiga rester som kan vara svåra att ta bort.

Livsmedel som kräver mycket vätska: Livsmedel som kräver mycket vätska, t.ex. soppor eller grytor, bör inte tillagas i en airfryer eftersom de inte kommer att tillagas jämnt och kan orsaka en enda röra.

Livsmedel som är känsliga: Livsmedel som är känsliga, t.ex. krabbor med mjukt skal eller känslig fisk, bör inte tillagas i en airfryer eftersom de lätt kan gå sönder eller bli överkokta.

Livsmedel som har våt smet: Exempelvis corn dogs eller tempuraräkor som ofta är täckta i en våt smet bör inte tillagas i en airfryer eftersom denna smet inte stelnar utan att friteras ordentligt i olja. I en airfryer kommer resultatet alltså inte bli ordentligt tillagat eller krispigt.

Det är viktigt att notera att detta är generella anvisningar och att de specifika livsmedel som inte bör tillagas i en airfryer kan variera beroende på modell och märke. Det är alltid bäst att läsa manualen eller receptboken som tillhandahålls av tillverkaren för specifika rekommendationer.


FAQ

Hur räknar man om tillagningstiden i en ugn till tillagningstiden i en airfryer?
När du omvandlar tillagningstiden i ugnen till tillagningstiden i airfryer:n bör du minska tillagningstiden med ungefär tio minuter, beroende på receptet. Du bör även kontrollera maten regelbundet för att se till att den inte bränns. Du kan dessutom behöva sänka temperaturen med cirka 20 procent.
Vad kan du laga i en airfryer?
En airfryer kan användas för att tillaga en mängd olika livsmedel och maträtter, inklusive pommes frites, lökringar, kött och fågel, grönsaker, fisk och skaldjur, efterrätter och frysta ingredienser. Man kan också värma upp mat på nytt i en airfryer vilket kan göra att den får ny krispighet. Viktigt att tänka på är att tillagningstid och temperatur kan variera beroende på vilken typ av livsmedel du tillagar, hur stora livsmedel du använder dig av samt volymen av maten.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta