Frityr i airfryer: Så lagar du pommes frites i en airfryer

SENAST ÄNDRAD: januari 24, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Pommes frites anses av många som bland det godaste i världen. De är krispiga och salta och passar både som komplement till andra rätter som hamburgare eller helt för sig själva. Med traditionella frityrmetoder kan det lätt vara tidskrävande att laga pommes, och de blir ofta onödigt oljiga och onyttiga.

De problemen är det dock slut med för dig som har en airfryer. Genom att varmluft cirkuleras runt maten kan du med en airfryer få till krispiga maträtter som pommes frites, utan att behöva använda extra olja. På så vis är airfryern en hälsosammare tillagningsmetod som hjälper till att hålla nere oljenivån i dina pommes. Dessutom är en airfryer enkel att använda och att tillaga pommes frites går fort och lätt, vilket gör att även du med ett fullspäckat schema kan hinna med att få avnjuta hemlagade pommes frites.

En airfryer är alltså ett hälsosamt sätt att få till hemlagade pommes frites. Airfryern ger dig krispiga pommes utan de nackdelar som kommer med traditionella frityrmetoder. Med en av de bästa airfryers kan du enklare njuta av hemlagade pommes frites när du vill, med ett renare samvete.

Så lagar du pommes i en airfryer

 • Potatis
 • Olja
 • Salt
 • Kryddor (valfritt)

Förberedelser

 1. Välj rätt typ av potatis: En fast potatissort passar bättre till pommes frites, eftersom de innehåller mer stärkelse och har fastare konsistens, vilket gör att de blir mer krispiga.
 2. Tvätta och skala potatisen: Skölj potatisen i kallt vatten för få bort eventuell smuts och skala potatisen.
 3. Skär potatisen till pommes: Skär potatisen i tunna, jämnstora remsor. Du kan ta hjälp av en köksmandolin eller en pommes frites-skärare för att enklare få till en jämn storlek, vilket är viktigt för att de ska tillagas jämnt.
 4. Blötlägg pommesen: Blötlägg de skurna potatisarna i kallt vatten i 30 minuter. På så vis avlägsnas överflödig stärkelse vilket ger krispigare pommes. Efter 30 minuter, låt potatisen rinna av och klappa dem torra med hushållspapper.
 5. Krydda pommes fritesen: Lägg dina pommes i en skål tillsammans med en matsked olja och de kryddor du valt. Många gillar salt, peppar och vitlökspulver, men du kan även lägga till kryddor som paprikapulver eller spiskummin för extra smak. Arbeta sedan med händerna för att se till att kryddorna och oljan fördelas jämnt.

 

Efter att ha följt de här stegen är dina pommes frites nu redo för din airfryer. Förberedelserna kan låta tidskrävande, men garanterar att dina pommes blir riktigt krispiga och goda.

Tillagning

 1. Förvärm din airfryer till 200 °C. Beroende på vilken typ av airfryer du har kan det ta några minuter.
 2. När din airfryer är varm lägger du dina färdigkryddade pommes i airfryerns frityrkorg. Se till att pommes fritesen inte ligger för trångt, utan att de är utspridda i ett enda lager. På så sätt kan du se till att de tillagas jämnt och blir krispiga.
 3. Låt pommesen tillagas i 15-20 minuter. Ungefär var femte minut bör du skaka om korgen för att se till att dina pommes blir jämnt tillagade. Tillagningstiden kan variera beroende på vilken typ av airfryer du har och hur tjockt skurna dina pommes är.
 4. Efter 15 minuter är det dags att kolla om pommes fritesen är klara. Om de inte hunnit bli krispiga och gyllenbruna låter du dem stå i ytterligare 5-10 minuter. Om du tycker att de får för mycket färg kan du sänka temperaturen till 190 °C.
 5. När pommes fritesen är klara tar du ut dem ur din airfryer och serverar dem omedelbart. Strö över ytterligare salt eller kryddor om så önskas.

 

Dessa steg är allt som krävs för att du ska få till perfekt krispiga pommes frites i din airfryer. Kom ihåg att skaka frityrkorgen var femte minut för att säkerställa att pommesen tillagas jämnt, och för att kontrollera om pommesen är klara. På så vis undviker du att de tillagas för länge eller för kort. 

Så tillagar du frysta pommes i en airfryer

Att laga frysta pommes frites i en airfyer är ett snabbt och enkelt sätt att njuta av krispiga, gyllenbruna pommes utan att behöva fritera dem. Nedan följer några enkla steg för att laga frysta pommes i en airfryer:

 1. Förvärm din airfryer till 200 °C (cirka fem minuter). 
 2. Sprid ut dina frysta pommes i ett enda lager i frityrkorgen. Undvik att fylla korgen för mycket, eftersom det förhindrar att dina pommes blir krispiga.
 3. Pensla dina pommes med ett tunt lager olja för att se till att dina pommes blir jämnt tillagade i airfryern.
 4. Tillaga dina pommes i 10-15 minuter och skaka frityrkorgen var femte minut. Den exakta tillagningstiden kan variera beroende på hur tjockt skurna dina pommes fritesen är och vilken typ av airfryer du använder. Kolla till pommes fritesen regelbundet och justera tillagningstiden vid behov.
 5. När du är nöjd med dina pommes krispighet kan du ta ut dem ur airfryern och servera dem direkt.
 6. Strö över salt eller dina favoritkryddor, exempelvis vitlökspulver eller paprikapulver för att få extra smak.

 

OBS: Olika airfryers kan behöva olika tids- och temperaturinställningar. Vi rekommenderar därför att du läser bruksanvisningen för just din airfryer för att du inte ska missa några specifika instruktioner.

Så ger du gamla pommes frites nytt liv i din airfryer

Nedan har vi samlat några enkla steg för att återuppliva dina pommes genom att tillaga demi airfryern en gång till:

 1. Förvärm din airfryer till 190 °C.
 2. Sprid ut dina pommes i ett lager i frityrkorgen och se till att den inte blir överfull.
 3. Värm pommes fritesen i 3-4 minuter och skaka korgen halvvägs genom tillagningsprocessen.
 4. Kontrollera dina pommes fritesen för att se om de blivit krispig och justera tillagningstiden om det behövs.
 5. När pommes fritesen är varma tar du ut dem ur airfryern och saltar dem efter smak.
 6. Servera dina pånyttfödda pommes omedelbart.

Summering

En airfryer erbjuder ett hälsosammare alternativ till traditionella frityrmetoder och är ett bekvämt sätt att laga pommes frites hemma. För att tillaga pommes frites i en airfryer bör du välja en fast potatissort, skära dem i jämna strimlor, blötlägga dem i kallt vatten och krydda dem med olja och andra kryddor. Förvärm sedan din airfryer, lägg pommes fritesen i frityrkorgen och låt dem tillagas i 15-20 minuter samtidigt som du skakar frityrkorgen var femte minut. 

I en airfryer kan du kan även tillaga frysta pommes frites genom att förvärma airfryern, sprida ut dina frysta pommes i ett lager i korgen, pensla dem med olja och tillaga dem i 10-15 minuter. Aifryern fungerar även till att återuppliva trötta pommes – förvärm din airfryer, fördela pommesen i ett lager, värm dem i 3-4 minuter, skaka dem efter halva tiden och salta dem innan du serverar dem.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta