Vad är en airfryer och vilka fördelar har den? En heltäckande översikt

SENAST ÄNDRAD: januari 24, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

En airfryer är en kompakt köksapparat som med hjälp av varmluftscirkulation tillagar mat. Denna innovativa tillagningsmetod kräver betydligt mindre olja än traditionell fritering, vilket främjar hälsosammare matvanor genom ett minskat fettinnehåll. Resultatet blir utsökt och krispigt, med en bråkdel av kalorierna och fettet. De bästa airfryers på marknaden idag erbjuder ett brett utbud av funktioner och matlagningsskapacitet för att passa olika kulinariska behov.

Förutom att airfryers främjar hälsosam matlagning är de mångsidiga och kan tillaga en mängd olika rätter – från krispiga kycklingvingar till delikata bakverk. De erbjuder dessutom en snabbare, renare och mer energieffektiv tillagningsprocess jämfört med traditionella ugnar och fritöser.

Hur fungerar en airfryer?

En airfryer är en högeffektiv varmluftsugn i miniformat som du får plats på din köksbänk. En airfryer kombinerar en kraftfull fläkt med ett värmeelement. Fläkten cirkulerar den mycket varma luften – som kan nå temperaturer upp till 200 °C – runt maten som placeras i en korg. Den intensiva luftcirkulationen gör att maten tillagas jämnt och får en krispig yta, vilket efterliknar resultatet av fritering, men med lite eller ingen olja alls.

Skillnader mellan luftfritering och traditionell fritering

Låt oss nu jämföra airfryerns tillagningsmetod med traditionell fritering. Vid traditionell fritering sänks ingredienser ner i het olja för att absorbera fettet, vilket resulterar i en kaloririk måltid. Trots att traditionell fritering ger goda resultat, är det inte särskilt hälsosamt. Att luftfritera i en airfryer kräver en bråkdel av oljan som krävs för traditionell fritering, vilket minskar fettinnehållet med upp till 70-80 %. Detta innebär att du kan njuta av dina favoriträtter med mycket färre kalorier och mindre skuldkänslor.

Fördelar med luftfritering

För det första är det en hälsosammare tillagningsmetod eftersom det minskar kalori- och fettintaget utan att ge avkall på smaken. För det andra är airfryers otroligt effektiva och användarvänliga. De förvärms på nolltid och tillagar maten snabbare än traditionella ugnar. Rengöringen är dessutom enkel eftersom de flesta airfryers korgar tål maskindisk.

Slutligen är airfryers mångsidiga och kan göra mer än att bara luftfritera. De kan till exempel även användas för att baka, grilla och steka, vilket gör dem till ett multifunktionellt komplement i alla kök.

Olika typer av airfryers

 • Airfryers med korg: Detta är den vanligaste typen av airfryer. De liknar en kaffebryggare eftersom de har en löstagbar korg där du placerar maten. Den varma luften cirkulerar runt maten och tillagar den jämnt och effektivt.
 • Airfryers i ugnsformat: Dessa ser ut som miniugnar och har en lucka som öppnas för att skjuta in brickor med mat. Dessa airfryers har ofta ytterligare funktioner, till exempel dehydrering och rotissering.
 • Airfryers med rostugn: Dessa apparater kombinerar en rostugn med en airfryer. De är större och kan användas för en mängd olika matlagningsuppgifter, inklusive rostning, bakning och fritering.

Viktiga funktioner att ta hänsyn till när du ska köpa en airfryer

Att välja rätt airfryer kräver att du tar hänsyn till mer än bara dess grundläggande syfte. En airfryer med många funktioner kan påverka din matlagning avsevärt. Nedan följer de viktigaste funktionerna:

Temperaturreglering och temperaturintervall

Med en airfryer är det viktigt att kunna kontrollera och justera temperaturen. Olika livsmedel kräver olika tillagningstemperaturer för att få perfekt krispighet utan att under- eller överkokas. Leta efter en airfryer med ett brett temperaturintervall som sträckers sig från cirka 40 till 200 °C. Detta möjliggör mångsidig matlagning – från skonsam uppvärmning till snabb stekning. Modeller med digitala temperaturkontroller ger bättre precision jämfört med modeller med rattreglage.

Matlagningskapacitet och storlek

Matlagningskapaciteten avser hur mycket mat du kan tillaga på en gång. Airfryers finns i olika storlekar: från kompakta modeller som passar för en eller två personer och som rymmer cirka en till tre liter, till större modeller som passar för en familj och som rymmer över fyra liter. När du ska välja airfryer bör du tänka på hur mycket mat du brukar laga. Tänk också på att även om större modeller har en större kapacitet, tar de upp mer utrymme på köksbänken.

Wattal och effekt

En airfryers wattal påverkar hur snabbt och effektivt den kan tillaga mat. De flesta airfryers har en effekt på mellan 800 och 2 100 watt. Ett högre wattal innebär att apparaten når högre temperaturer snabbare, men det innebär också att den har en högre energiförbrukning.

Förinställda tillagningsprogram

Många airfryers har förinställda tillagningsprogram för vanliga livsmedel, till exempel kyckling, fisk, grönsaker och desserter. Dessa program eliminerar gissningar om tillagningstider och temperaturer, vilket gör matlagningen enklare och säkrare för dig som är nybörjare på luftfritering eller en ovan hemmakock.

Underhåll och rengöring

Det är otroligt enkelt att underhålla och rengöra en airfryer. Airfryers som är utrustade med korgar eller brickor med non-stick-beläggning och som är diskmaskinssäkra gör rengöringen till en barnlek. Om apparaten har avtagbara delar som är enkla att avlägsna underlättar rengöringen ytterligare.

Hur använder man en airfryer?

Liksom en ugn är det fördelaktigt att förvärma en airfryer. Detta tar mellan två och fem minuter, beroende på modell. Att förvärma din airfryer gör att du snabbare uppnår önskad krispighet på dina ingredienser.

Om du vill uppnå ett extra krispigt resultat kan du pensla dina ingredienser med ett tunt lager olja. Glöm dock inte att en av fördelarna med airfryers är att du inte behöver stora mängder olja på samma sätt som vid traditionell fritering. Placera ingredienserna på samma nivå i korgen för jämn tillagning.

Nästa steg är att ställa in tid och temperatur enligt ditt recept. Om du experimenterar är en tumregel att tillaga vid 180-200 °C och att kontrollera efter halva tiden.

Tips: Skaka korgen eller vänd på maten halvvägs genom tillagningstiden för att uppnå jämna resultat. Detta säkerställer att alla sidor blir krispiga och gyllenbruna.

När maten är färdig kan du ta bort korgen och njuta av din måltid. Var dock försiktig, korgen är varm! Kom ihåg att dra ur kontakten och låta airfryern svalna innan du rengör den.

Recept och matlagningstips

Fritering: Man hör på apparatens namn att detta är vad en airfryer gör bäst. En airfryer kan tillaga allt från klassiska favoriter som krispiga pommes och gyllene kycklingvingar till mer äventyrliga ingredienser som tempuragrönsaker. Den levererar krispiga resultat, utan stora mängder olja. Cirkulationen av varmluft torkar potatisen och ger den samma egenskaper som traditionellt friterade pommes, men med en betydligt lägre fetthalt.

Bakning: Ja, du kan baka i en airfryer! Du kan till exempel göra små satser med kladdiga brownies, fluffiga muffins eller utsökta pizzor. Airfryern cirkulerar varmluften runt dina bakverk, vilket ger jämnt gräddade läckerheter.

Grilla och rosta: Om du vill testa ett hälsosammare alternativ till traditionell grillning kan du använda din airfryer för att tillaga saftiga kycklingbröst eller laxfiléer. Att rosta grönsaker, till exempel brysselkål eller sötpotatis, fungerar också utmärkt och ger dem en härlig karamelliserad yta.

Anpassa traditionella recept för luftfritering

Nedan följer några tips för dig som är nybörjare när det gäller luftfritering:

 • Minska mängden matfett: Airfryers kräver betydligt mindre olja än traditionella fritöser. Det räcker vanligtvis med att spraya eller pensla dina ingredienser med lite olja.
 • Justera tillagningstid och temperatur: Airfryers tillagar i regel snabbare än traditionella ugnar. Du bör därför korta ner tillagningstiden med cirka 20 %.
 • Överfyll inte korgen: För jämn tillagning bör du undvika att överfylla airfryerns korg. Om du har mycket mat är det bättre att tillaga den i omgångar.
 • Skaka korgen eller vänd på ingredienserna: Skaka korgen halvvägs genom tillagningen för att få ingredienser som pommes eller grönsaker att tillagas jämnt och krispigt.

Läs vår detaljerade guide om hur du anpassar traditionella recept till din airfryer.

Fördelar med att använda en airfryer

Att laga mat med en airfryer medför en mängd olika fördelar, såväl hälsomässiga som tidsbesparande. Airfryers kan dessutom förbättra smak och konsistens på dina måltider.

Hälsofördelar

 • Minskat fettinnehåll: En av de mest uppmärksammade fördelarna med en airfryer är dess kapacitet att laga mat med små mängder olja. Traditionell fritering kräver ofta att maten är helt nedsänkt i olja, medan en airfryer uppnår samma krispiga resultat med bara en matsked eller skvätt olja. Den drastiska minskningen av olja innebär färre kalorier och mindre fett i dina måltider.
 • Lägre kaloriinnehåll: Genom att använda mindre olja reducerar airfryers kaloriinnehållet i traditionell friterad mat. Detta främjar en balanserad kost, vilket är särskilt fördelaktigt om du kontrollerar ditt kaloriintag av vikt- eller hälsoskäl.

Tidsbesparande fördelar

 • Effektiv matlagning: Airfryers värms upp på nolltid och tillagar maten snabbare än traditionella ugnar. Denna effektivitet sparar värdefull tid och underlättar tillagningen även under hektiska vardagskvällar.

Förbättrad smak och konsistens

 • Förbättrad krispighet: Tack vare den höga värmen och effektiva luftcirkulationen kan airfryers leverera krispiga ytor på ingredienser som pommes frites, kycklingvingar och grönsaker.
 • Bevarar smaken: Airfryers bevarar den tillagade matens smak och kan med vissa livsmedel även förstärka den. Med en airfryer förblir kött saftigt och mört, medan grönsaker får en fin karamelliserad yta utan att förlora sina naturliga smaker.

Underhåll och rengöring

Korrekt underhåll och rengöring är avgörande för att hålla din airfryer i toppskick och för att säkerställa att den konsekvent tillagar utsökta måltider.

Låt svalna: Låt alltid din airfryer svalna ordentligt innan du rengör den.

Avtagbara delar: Ta bort korgen, brickan och andra tillbehör. Dessa är vanligtvis diskmaskinssäkra, men kan även handdiskas med varmt såpvatten. Använd en icke-slipande svamp för att undvika repor.

Torka av insidan: Torka av apparatens insida med en fuktig trasa eller svamp. Om det finns några envisa rester kan en bakpulverpasta vara till hjälp. Undvik att använda starka kemikalier.

Rengöring av utsidan: Utsidan kan rengöras med en fuktig trasa. Se till att hålla utsidan relativt torr för att undvika att vatten tränger in i elektriska komponenter.

Leta efter matrester: Ibland kan matrester fastna i värmeelementet. Se därför till att regelbundet kontrollera och rengöra det vid behov.

Ytterligare tips för att hålla din airfryer i toppskick:

 • Rengör din airfryer efter varje användning för att undvika beläggningar och odörer. 
 • Använd trä- eller silikonredskap för att undvika repor på non-stick-beläggningar.
 • Förvara airfryern på en ren och torr plats när du inte använder den.

FAQ

Är det värt att köpa en airfryer?
Ja, det kan vara värt att köpa en airfryer om du värdesätter snabb och fettsnål matlagning. Airfryers kräver mindre olja jämfört med traditionell fritering och är dessutom otroligt effektiva.
Hur stor airfryer behöver jag?
En liten airfryer som rymmer två till tre liter är lämplig för en eller två personer, medan en medelstor modell som rymmer tre till fem liter är lämplig för två till tre personer. För familjer eller grupper på fyra eller fler rekommenderar vi en stor airfryer som rymmer över fem liter.
Vad kan man laga i en airfryer?
Eftersom en airfryer är en mångsidig köksapparat kan du använda den för att tillaga en mängd olika maträtter, bland annat pommes, kycklingvingar, grönsaker, fisk och små köttbitar. Du kan även baka i en airfryer – allt från småkakor till bröd och desserter.
Förbrukar en airfryer mycket el?
Nej, airfryers förbrukar inte mycket el. De flesta förbrukar mellan 800 och 1 800 watt, vilket är energieffektivt och mindre än traditionella ugnar.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta