Kan man baka i en airfryer? Hur man bakar i en airfryer

SENAST ÄNDRAD: januari 24, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Airfryer:s har blivit otroligt populära under de senaste åren som ett hälsosammare alternativ till traditionell fritering med olja, men visste du att du kan använda din apparat även för bakning? I den här artikeln guidar vi dig till hur du bakar i din airfryer – från att välja rätt ingredienser till att färdigställa dina bakverk. Så skaffa en av de bästa luftfritöserna och börja baka.

Förbered din airfryer

Här är några tips om hur du förbereder din airfryer för bakning:

 • Förvärm din airfryer: Precis som med en ugn är det viktigt att förvärma din airfryer innan du bakar då detta säkerställer att den hinner nå den önskade temperaturen vilket bidrar till en jämnare tillagning. Förvärm din airfryer enligt tillverkarens anvisningar.
 • Välj rätt tillbehör för bakning: De flesta airfryer:s levereras med en plåt eller korg speciellt avsedda för bakning, men om så inte är fallet kan du använda andra passande tillbehör, till exempel silikonformar, som passar inuti din airfryer. Se bara till att pannan eller formen du använder är värmetålig och passar ordentligt i din airfryer.
 • Ta reda på tillagningstider och temperaturer: Airfryer:s tillagar mat mycket snabbare än traditionella ugnar, så det är viktigt att hålla ett öga på dina bakverk samt justera tillagningstiden och temperaturen om det är nödvändigt. Börja med den rekommenderade tiden och temperaturen enligt ditt recept och kontrollera sedan dina bakverk regelbundet för att undvika att de överkokas eller bränns.

 

Genom att följa de här tipsen ser du till att din airfryer är ordentligt preparerad för bakning samt att dina bakverk blir perfekt tillagade och välsmakande.

Hur man bakar i en airfryer

Här är en guide som steg-för-steg beskriver hur man bakar i en airfryer:

 1. Förvärm airfryer:n enligt tillverkarens anvisningar.
 2. Bered din smet eller deg enligt ditt recept.
 3. Välj en lämplig plåt- eller silikonform eller panna som passar ordentligt i din airfryer och smöra in den.
 4. Häll smeten eller degen i den förberedda formen.
 5. Placera pannan eller formen i airfryerkorgen.
 6. Ställ in tillagningstid och temperatur enligt ditt recept. Börja med den rekommenderade tiden och temperaturen och justera sedan om det behövs.
 7. Efter halva tillagningstiden kan du öppna airfryer:n och kontrollerar dina bakverk. Rotera pannan eller formen om det behövs för att säkerställa jämn tillagning.
 8. När dina bakverk är färdiggräddade tar du försiktigt ut dem ur airfryer:n och låter dem svalna på ett galler.

 

Genom att följa dessa steg kan du grädda en mängd olika utsökta bakverk i din airfryer. Kom ihåg att hålla ett öga på dina bakverk under tillagningen och justera tillagningstiden och temperaturen efter behov för att uppnå bästa resultat.

Vanliga misstag när man bakar i en airfryer

 • Bakverken tillagas för mycket eller bränns: Det är viktigt att hålla ett öga på dina bakverk och justera tillagningstiden och temperaturen vid behov för att de inte ska brännas eller tillagas för mycket. Kontrollera därför dina bakverk med jämna mellanrum för att säkerställa att allt ser ut som det ska.
 • Ojämn bakning eller bryning: Om dina bakverk inte är jämnt bakade eller brynta kan du prova att rotera formen eller pannan halvvägs genom tillagningstiden. Du kan också prova att sänka temperaturen och tillaga bakverken under en längre tid för att uppnå en jämnare tillagning.
 • Bakverken fastnar i formen: Smöra in formen eller pannan med smör för att förhindra att dina bakverk fastnar. Du kan också prova att använda bakplåtspapper eller bakmattor i silikon.
 • Torra eller sega bakverk: Airfryer:s kan vara ganska varma, vilket kan orsaka att bakverk torkar ut snabbt. Försök att minska tillagningstiden och temperaturen eller täck dina bakverk med folie för att förhindra att de torkas ut i airfryer:n. 
 • Otillräcklig stekning: Airfryer:s producerar inte alltid samma mängd värme som en traditionell ugn, vilket kan leda till att bakverken inte växer lika mycket. Om dina bakverk inte växer så mycket som du vill kan du förlänga tillagningstiden eller använda en mindre panna eller form för att bakverken ska ta åt sig mer värme.

Bananbröd i airfryer

 • Mosa 3 mogna bananer
 • Blanda dem med 100 gram strösocker, 60 gram smält smör, 1 ägg, 1 tesked vaniljextrakt och 180 gram mjöl.
 • Häll smeten i en smord bakform på 18 centimeter och grädda i airfryern på 160 °C i 30-35 minuter eller till en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.

Blåbärsmuffins i airfryer

 • Blanda 250 gram mjöl, 100 gram strösocker, 1 matsked bakpulver och 1/2 tesked salt.
 • Blanda 2 ägg, 120 milliliter mjölk, 60 gram smält smör och 1 tesked vaniljextrakt i en separat skål.
 • Rör ihop de torra ingredienserna med de våta och vänd därefter ner 150 gram blåbär.
 • Häll smeten i en smord muffinsform och grädda i airfryer:n på 175 °C i 12-15 minuter.

Chocolate Chip Cookies i airfryer

 • Blanda 115 gram mjukt smör, 100 gram strösocker och 100 gram farinsocker.
 • Tillsätt 1 ägg och 1 tesked vaniljextrakt.
 • Blanda 210 gram mjöl, 1/2 tesked bakpulver och 1/2 tesked salt i en separat skål.
 • Tillsätt de torra ingredienserna gradvis till de våta och vänd sedan ner 150 gram chokladbitar.
 • Droppa ut små skedar av degen på en smord plåt och grädda i airfryern på 175 °C i 8-10 minuter.

Luftfritöser: Ett billigare och mer energieffektivt alternativ för bakning

Att baka i en luftfritös är inte bara mer effektivt, det är också billigare jämfört med en traditionell ugn. Luftfritöser värms upp snabbare, vilket innebär att de inte behöver vara påslagna lika länge som en ugn, och därmed använder de mindre elektricitet. Dessutom, på grund av sin kompakta storlek, behöver luftfritöser mindre energi för att behålla värmen, vilket resulterar i lägre energikostnader. Så om du letar efter ett mer ekonomiskt sätt att baka dina favoriträtter, kan en luftfritös vara ett utmärkt alternativ.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta