Airfryers och energiförbrukning: Så energisnål är en luftfritös

Annons

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Airfryers har blivit alltmer populära de senaste åren. Airfryers är ett hälsosammare alternativ till en traditionell fritös, där du kan tillaga samma goda friterade mat som i en vanlig fritös, men med mindre olja. Men hur mycket energi förbrukar egentligen en airfryer? 

I den här artikeln undersöker vi hur mycket el din airfryer egentligen förbrukar och hur den egentligen påverkar din elräkning. Vi utgår från olika faktorer, och gör samtidigt en jämförelse mellan energiförbrukningen hos airfryers, ugnar och mikrovågsugnar. Vare sig om du precis har köpt din första airfryer eller om du är ett rutinerat airfryerproffs vill hoppas vi att den här artikeln ska svara på alla dina frågor om energiförbrukningen hos airfryers.

 

 Hur mycket el förbrukar en airfryer?

Det är viktigt att komma ihåg att den mängd ström som din airfryer förbrukar kan variera kraftigt beroende på dess storlek, märke och hur du använder den. Mindre airfryers tenderar att använda mindre ström än större modeller, även om så inte alltid är fallet. Vissa större airfryers är utrustade med mer avancerade funktioner som exempelvis automatisk avstängning, vilket gör dem mer energisnåla.

Strömförbrukningen på airfryers mäts vanligtvis i watt (W) och en typisk airfryer drar i genomsnitt mellan 800 W och 1700 W. Dessa siffror är dock ett överslag, och den faktiska strömförbrukningen kan variera avsevärt från en airfryer till en annan. För att se den exakta effekten på just din airfryer bör du kolla upp specifikationerna för just din modell, eller se efter på etiketten på din apparat om effekt står utskriven.

Förutom storlek och märke på din airfryer finns det andra faktorer som kan påverka hur mycket ström den förbrukar. Både den temperatur och tillagningstid du väljer påverkar strömförbrukningen på din apparat. Tillagning vid en högre temperatur och med längre tillagningstid ökar strömförbrukningen. 

Vilken typ av mat du lagar påverkar också din airfryers energiförbrukning. Mer kompakt mat, som exempelvis kyckling eller potatis, kräver mer energi för att tillagas än lättare livsmedel som grönsaker.

Airfryers är dock konstruerade för att vara energieffektiva, och därför har de vanligtvis lägre strömförbrukning än en traditionell fritös. Trots detta är det bra att använd sin airfryer med måtta och endast vid behov, för att hålla energiförbrukningen så låg som möjligt.

Om du vill läsa mer om den senaste utvecklingen inom frityr för att få tips på hur du kan öka kvaliteten på maten du friterar och samtidigt spara energi kan du läsa vidare här.

Så mycket el förbrukar din airfryer jämfört med vanlig ugn

Airfryers och ugnar är båda populära köksapparater som du kan använda för att tillaga en rad olika rätter. Båda apparaterna har sina unika för- och nackdelar, och det kan vara bra att förstå hur de skiljer sig åt vad gäller energiförbrukning. Nedan gör vi en jämförelse mellan energiförbrukningen hos airfryers och vanliga ugnar, och hur den påverkas av olika aspekter. 

Energiförbrukning

Som vi har nämnt är airfryers konstruerade för att vara energieffektiva. De kräver vanligtvis mindre ström än en vanlig ugn och förbrukar i genomsnitt mellan 800 W och 1700 W, medan en vanlig ugns energiförbrukning brukar ligga mellan 1000W och 5000W, beroende på dess olika funktioner samt dess storlek. 

Storlek

En annan faktor som håller nere din airfryers energieffektivitet är att de ofta kommer i förhållandevis små storlekar och att airfryern endast värmer frityrkorgen som är den del av apparaten där maten tillagas. Detta gör din airfryer till det perfekta valet för dig som vill hålla nere din energiförbrukning och samtidigt åtnjuta friterad mat. En vanlig ugn är mycket större än en airfryer och är konstruerad för att värma hela ugnens insida, vilket ofta kräver mer energi. Många ugnar kommer dessutom med avancerade funktioner som flera värmeelement och fläktstyrd konvektion, vilket kan öka deras energiförbrukning. 

Olika energiförbrukning beroende på vad som tillagas

En airfryer passar bäst för att tillaga mindre, krispiga maträtter som pommes frites, kycklingvingar eller grönsaker. Den effektiva luftcirkulationen i en airfryer ger maten en krispig yta likt vid frityr, men kräver mindre olja. Exempelvis kan du tillaga krispiga kycklingvingar i en airfryer på bara 15-20 minuter, vilket kan ta upp till 45 minuter i en vanlig ugn utan att uppnå samma krispiga yta. Att generera varmluften som används i en airfryer är dessutom energieffektivare, än att hetta upp en ugn som använder traditionella värmeelement.

Med detta sagt är möjligheterna med en ugn mer varierade, där du kan laga fler och mer varierade rätter som desserter, gratänger och grönsaker. I ugnen är det dessutom lättare att tillaga större mer kompakta råvaror, som gratänger med flera lager. En lasagne är ett bra exempel på en maträtt som passar perfekt att tillagas i ugnen, och som är svår att få till i en airfryer. Beroende på vad för mat du brukar laga,har både arifryers och ugnar sina fördelar. Med det sagt visar nya studier att airfyrers kan vara upp till tre gånger så billiga i drift som en vanlig ugn.

Tillagningstid

I en airfryer kan du ofta tillaga mat snabbare än en vanlig ugn, vilket bidrar till att den drar mindre el. Airfryers är också effektivare när det kommer till att hålla jämn temperatur, vilket kan minska energiförbrukningen ytterligare. Pommes frites kan exempelvis tillagas på cirka 15-20 minuter i en airfryer, medan det kan ta upp till 30-35 minuter i en ugn. Dessutom får du till nyttigare pommes, eftersom de i en airfryer inte sänks ned i olja. 

Så mycket el förbrukar din airfryer jämfört med din mikrovågsugn

Vid första anblick kan man tycka att airfryers och mikrovågsugnar har samma användningsområde, men det finns vissa skillnader, och inte minst i hur de tillagar mat. I en airfryer får du jämn värmefördelning genom att en fläkt cirkulerar varm luft runt maten. Rätter som pommes frites och kycklingvingar får en krispig utsida likt vid traditionell frityr, men kräver en mindre mängd olja. Mikrovågsugnar tillagar mat genom mikrovågor som får vattenmolekylerna i maten att vibrera, och därigenom producera värme. Detta resulterar i en mjukare konsistens, och ger inte samma krispiga yta som du får i en airfryer. 

En annan skillnad är vilken typ av mat du tillaga i apparaterna. Airfryers lämpar sig bäst för att fritera, grilla och baka olika livsmedel, exempelvis grönsaker, kött och olika desserter. Airfryern kan också användas för att värma upp rester. Mikrovågsugnar är bättre lämpade för att värma upp förkokt mat, att tina upp frysta livsmedel eller för att tillaga mjuka, blötare livsmedel som havregrynsgröt, soppor och ångkokta grönsaker. 

Att jämföra energiförbrukningen mellan airfryers och mikrovågsugnar är komplicerat, eftersom den beror på flera faktorer som apparaternas storlek, vilken typ av mat som tillagas samt tillagningstid. Nedan har vi gjort en generell jämförelse mellan de två:

Mikrovågsugnar förbrukar vanligtvis mindre energi än airfryers, eftersom det krävs mindre energi för att vibrera vattenmolekylerna i maten för att generera värme. En typisk mikrovågsugn förbrukar mellan 600 W och 1 500 W, medan en airfryer kräver mellan 800 W och 1 700 W. Detta kan dock variera kraftigt beroende på apparatens storlek och modell, så det är viktigt att kontrollera specifikationerna för just den modell du överväger.

Airfryers kräver ofta mer energi än en mikrovågsugn eftersom den genererar varm luft för att tillaga mat jämnt. Värmeelementet och fläkten i en airfryer kräver mer effekt, vilket gör den mindre energisnål än en mikrovågsugn. Det bör dock noteras att du i en airfryer behöver mindre mängd olja än vid traditionell frityr, vilket kan vara värt den extra energiförbrukningen. 

I en airfryer kan du använda flera tillagningsmetoder än i en mikrovågsugn, bland annat: 

  • Friterad mat (pommes frites, kycklingvingar, lökringar)
  • Bakning (bröd)
  • Stekt/grillat (grönsaker, lax, kött och fågel)

Sammanfattningsvis kräver airfryers ofta mer energi än mikrovågsugnar, men är ett mer energieffektivt alternativ än traditionell frityr. Airfyrers har också mer varierade användningsområden än en mikrovågsugn.  Om energiförbrukning är en viktigt fråga för dig, kan valet mellan en airfryer eller en mikrovågsugn vara svårt. Fundera över vilka behov du har och vad för mat du tillagar oftast; kanske behöver du en mer varierad köksapparat som kan tillaga en mängd olika livsmedel (en airfryer) eller en apparat vars huvudsyfte är att värma redan tillagad mat (en mikrovågsugn).  

Beroende på vad du letar efter, hittar du här marknadens bästa airfryers med olika funktioner och som kräver olika effekt

Är airfryers energisnåla?

Överlag anses airfryers vara ett mer energieffektivt alternativ än traditionell frityr och även vanliga ugnar. Energiförbrukningen påverkas dock av olika faktorer. Nedan sammanfattar vi de viktigaste faktorerna som kan påverka din airfryers energiförbrukning: 

  • Storlek – Mindre airfryers förbrukar mindre el än större modeller eftersom de har ett mindre värmeelement och behöver hetta upp en mindre värmekammare. Samtidigt gör detta att de har mindre kapacitet för att tillaga större rätter. Den genomsnittliga effekten för en liten airfryer ligger runt 800 W, medan en större modell kan dra upp till 1800 W. De större modellerna erbjuder oftast mer variation när det kommer till vilken mat du kan tillaga i dem. 
  • Temperatur – Tillagning vid högre temperaturer kräver mer energi, så om du använder en lägre temperatur kan du sänka energiförbrukningen. Om du dessutom använder airfryern för att tillaga mindre portioner kan du också minska energiförbrukningen, eftersom det krävs mindre värme för att tillaga mindre mängder mat. Airfryers är konstruerade för att fungera bäst inom ett visst temperaturintervall, vanligtvis mellan 90 °C och 200 °C. Inom detta intervall kan airfryern tillaga mat snabbt och effektivt, samtidigt som den undviker temperaturer som drar mer energi. De flesta modellerna på airfryers har temperaturreglage för att ställa in den temperatur och det gradtal just ditt recept kräver. 
  • Tillagningstid – Traditionella fritöser förbrukar mellan 2 till 5 gånger så mycket energi som en airfryer, beroende på storlek och modell. Detta beror på att airfryers verkar genom att cirkulera varm luft runt maten, vilket sänker den mängd energi som krävs för att maten ska nå önskad temperatur och samtidigt ger snabbare tillagningstider. Airfryers kräver också en väldigt liten mängd olja eller ingen olja alls. Deras kompakta konstruktion gör också att de värms upp mycket snabbare än en vanlig ugn som ofta tar flera minuter att förvärma. Vissa airfryers kommer dessutom med automatisk avstängningsfunktion som stänger av apparaten när den når en viss temperatur eller när tillagningstiden har gått ut. Detta minskar energiförbrukning genom att förhindra att airfryern fortsätter att dra energi i onödan.

Om du vill lära dig mer om hur airfrying skiljer sig mot andra tillagningsmetoder kan du läsa en jämförande studie av airfrying och traditionell frityr av potatisstrips här

FAQ

Drar airfryers mycket ström?
Nej, airfryers är relativt energisnåla och förbrukar inte mycket el jämfört med andra köksapparater, i synnerhet vanliga ugnar. Airfryers drar i genomsnitt cirka 1 500 watt jämfört med de uppskattningsvis 2 000-3 000 watt som en genomsnittlig ugn kräver.
Hur många watt kräver en airfryer?
I genomsnitt har en medelstor airfryer en effekt på cirka 1200 till 1500 watt per timme. Mindre airfryers har vanligtvis en effekt på upp till 1 000 watt, medan en större airfryer kräver mellan 1 600 och 1 800 watt. Note dock att detta kan variera beroende på storlek och modell av airfryer.
Drar en airfryer mer el än en vanlig ugn?
Nej, en airfryer drar inte mer el än en vanlig ugn. En medelstor airfryer har en effekt på cirka 1200 till 1500 watt per timme, vilket motsvarar cirka 1,2 till 1,5 kilowattimmar (kWh) per användning. Detta betyder att om du använder din airfryer en gång om dagen i 30 minuter skulle den förbruka cirka 36-45 kWh per år. Detta är en relativt liten mängd el, särskilt jämfört med en vanlig ugn som kan förbruka upp till tre gånger så mycket el.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta