Så tillagar du kycklinglår i en airfryer

SENAST ÄNDRAD: januari 24, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Airfryers fungerar genom att låta varmluft cirkulera runt maten. Detta ger ett krispigt yttre utan att det krävs mycket olja, vilket ger kalorisnålare, nyttiga maträtter. Genom att tillaga kycklinglår i en airfryer får du alltså till samma krispiga yta som genom traditionell frityr, men utan den extra oljan. Så skaffa en av de bästa luftfritöserna och börja laga knapriga kycklinglår enkelt. 

Här är fördelarna med att tillaga kycklinglår i en airfryer

Airfryrers ger hälsosammare tillagning: Airfryers fungerar genom att låta varmluft cirkulera runt maten. Detta ger ett krispigt yttre utan att det krävs mycket olja, vilket ger kalorisnålare, nyttiga maträtter. Genom att tillaga kycklinglår i en airfryer får du alltså till samma krispiga yta som genom traditionell frityr, men utan den extra oljan. 

Snabbare tillagningstid: Att tillaga kycklinglår i en airfryer går fortare än genom traditionella metoder, vilket gör airfryern till ett bra alternativ för stressiga vardagar. Dessutom går det fort att förvärma airfryers, så du slipper sitta och vänta på att ugnen ska bli varm innan du kan sätta igång med maten. 

Konsekvent resultat: I en airfryer tillagas maten jämnt, vilket gör att du kan få till riktigt goda och väl tillagade kycklinglår varje gång. Den heta luften som cirkulerar runt kycklingen gör att köttet tillagas jämnt utan att om och om igen behöva vändas. 

Användbarhet: Du kan tillaga en mängd olika maträtter i en airfryer, vilket gör att du kan använda den ofta och till mycket. Förutom kycklinglår passar airfryers till att tillaga grönsaker, fisk och även desserter. 

Kort och gott hjälper en airfryer dig att spara tid när du lagar kycklinglår, samtidigt som du får ett mer konsekvent resultat än genom traditionella tillagningsmetoder. Dessutom låter en airfryer dig njuta av krispiga och goda kycklinglår utan att du behöver oroa dig över extra kalorier och fett.

Så förbereder du kycklinglår för att tillagas i airfryer

Välj rätt kycklinglår

När du tillagar kycklinglår i en airfryer är det avgörande att välja kycklinglår av hög kvalitet. Här är några tips för hur du bör tänka: 

 • Kycklinglår med ben och skinn ger bäst resultat. Benet i kycklinglåren ser till att köttet blir jämnare tillagat, medan skinnet hjälper till att bevara kycklingens naturliga safter vilket ger mörare kött. 
 • Försök hitta kycklinglår i liknande storlek för jämnare tillagning. På så vis tillagas alla dina kycklinglår i samma takt.
 • Om kycklinglåren är frysta bör du tina dem helt innan du tillagar dem. Genom att tina kycklingen blir den jämnare tillagad och det blir lättare att se till att den når en temperatur som gör den säker att äta.

Krydda kycklinglåren innan du tillagar dem i airfryern

För att du ska få så goda kycklinglår som möjligt, är det viktigt att du kryddar de ordentligt innan du tillagar den i airfryern. Här är några tips på hur du kan krydda dina kycklinglår:

 • Gnid in kycklinglåren med en blandning av olja och valfria kryddor som salt, peppar, vitlökspulver, paprikapulver och örter: På så vis ser du till att kryddorna fördelas jämnt.
 • Var noga med att krydda båda sidorna av kycklinglåren för att garantera att smaken blir jämnt fördelad.
 • För extra smak kan du låta kycklinglåren ligga i en marinad i kylskåpet i några timmar innan du tillagar dem. På så vis får smakerna tid att tränga in i köttet, vilket ger ett extra smakdjup. 

Så förbereder du kycklinglåren för din airfryer

När kycklinglåren väl är kryddade är det dags att gå igenom några sista steg för att tillaga dem i airfryern:

 • Värm airfryern till den rekommenderade temperaturen. Genom att förvärma din airfryer ser du till att kycklinglåren tillagas jämnt och får den krispiga och gyllenbruna yta du vill åt. 
 • Smörj in frityrkorgen i din airfryer med matlagningsolja för att förhindra att kycklingen fastnar i korgen.
 • Lägg kycklinglåren i korgen med skinnsidan nedåt. Se till att lämna lite utrymme mellan kycklinglåren för att få till jämn tillagning.

Så tillagar du kycklinglår i din airfryer

Att tillaga kycklinglår i en airfryer är ett snabbt och enkelt sätt att få till krispiga, saftiga kycklinglår. Så här tillagar du kycklinglår i en airfryer: 

Förbered din airfryer

 • Innan du börjar laga mat bör du se till att din airfryer är ren från föregående användning.
 • Kolla så att frityrkorgen är korrekt placerad i din airfryern.
 • Se till att airfryern är ikopplad och påslagen.

Förvärm din airfryer

 • Förvärm din airfryer till den rekommenderade temperaturen för kycklinglår, 190-205 °C. Genom att förvärma din airfryer säkerställer du att kycklinglåren tillagas jämnt och får en krispig, gyllenbrunt yta.

Placera kycklinglåren i airfryern

 • Placera kycklinglåren i frityrkorgen i airfryern med skinnsidan nedåt.
 • Se till att lämna lite utrymme mellan kycklinglåren för att få till jämn tillagning.
 • Undvik att fylla frityrkorgen för mycket, eftersom det kan resultera i att kycklingen tillagas ojämnt. 

Ställ in temperatur och tillagningstid på din airfryer

 • Ställ in tillagningstiden och temperaturen på din airfryer. Som en tumregel ska kycklinglåren tillagas i 18-20 minuter vid 190 °C.
 • Efter halva tillagningstiden vänder du kycklinglåren och låter de sedan stå tiden ut.
 • Kontrollera kycklinglårens innertemperatur med en kökstermometer för att se till att de har nått en säker temperatur på 74 °C. 

Beroende på vilken typ av airfryer du har kan tiden variera något. Om kycklinglåren behöver mer tid är det bara att du lägger till några minuter till tillagningstiden innan du kontrollerar de igen.

Låt kycklinglåren vila innan servering

Att låta kycklinglåren vila är ett viktigt steg i tillagningsprocessen:

Låter kycklingens naturliga safter jämna ut sig: Om kycklinglåren vilar får de naturliga safterna i kycklinglåren jämna ut sig, vilket ger ett mörare och godare resultat. 

Förhindrar att du bränner dig: När kycklinglåren kommer ut ur airfryern är de väldigt varma. Genom att låta dem vila i några minuter innan du serverar dem hinner de svalna nog för att få en perfekt temperatur. 

För att vila kycklinglåren tar du helt enkelt ut dem ur airfryern och lägger dem på en tallrik eller skärbräda. Täck dem med aluminiumfolie för att de inte ska tappa för mycket värme, och låt dem stå i minst 5-10 minuter innan de serveras.

Summering av hur du tillagar kycklinglår i en airfryer

Förvärm airfryern: Precis som i en ugn är det viktigt att du förvärmer din airfryer innan du börjar tillaga mat i den. Detta bidrar till att kycklingen tillagas jämnt och att den får en krispigt yta.

Tillaga inte för mycket kyckling samtidigt: Det är viktigt att inte fylla frityrkorgen i airfryern med för mycket mat, eftersom det kan leda till att kycklinglåren tillagas ojämnt. Låt i stället din airfryer köra i omgångar om du vill göra en större sats.

Vänd kycklingen efter halva tiden: För att se till att kycklinglåren tillagas jämnt, bör du vända på dem efter att halva tillagningstiden har gått.

Använd en kökstermometer: För att vara säker på att kycklinglåren är klara kan du använda en kökstermometer för att kontrollera innertemperaturen. För kyckling rekommenderas en innertemperatur på 74 °C.

Att laga kycklinglår i en airfryer är på det hela taget ett snabbt, enkelt och hälsosamt sätt att få till krispig och saftig kyckling. Genom att följa den här guiden hoppas vi att du ska få till några riktigt goda och näringsrika måltider som älskas av hela familjen.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta