Airfryer: Så tillagar du bacon i en airfryer

SENAST ÄNDRAD: januari 24, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Under de senaste åren har intresset för airfryers ökat ordentligt. En airfryer är en mångsidig köksapparat som kan användas för att tillaga en rad olika rätter – däribland även bacon. En airfryer erbjuder ett något nyttigare alternativ till traditionell frityr, eftersom den använder varmluft för att tillaga mat och för att ge den en krispig yta samtidigt som den bevarar matens naturliga vätskor.

En airfryer är ett riktigt bra alternativ för tillagning av bacon och ger en jämn och krispig konsistens. Fördelarna med att tillaga bacon i en airfryer är flera, och förutom att kräva mindre rengöring än vid konventionella metoder som tillagning på spis eller i ugn, krävs mindre olja och det går också fortare. Så skaffa en av de bästa luftfritöserna och börja laga bacon.

Så tillagar du bacon i en airfryer

Stegen du behöver gå igenom för att tillaga bacon i en airfryer är få, och det är relativt enkelt. Med hjälp av en airfryer och genom att följa våra instruktioner kan du garantera att ditt bacon blir perfekt tillagat, varje gång:

  1. Det är viktigt att förvärma din airfryer till rätt temperatur innan du börjar använda den. Den rekommenderade temperaturen för en airfryer varierar beroende på vilken modell du använder, men generellt sett bör den ligga runt 190 °C.
  2. När din airfryer väl är varm lägger du på baconet i frityrkorgen i ett lager, detta för att säkerställa att baconet tillagas jämnt och blir krispigt.
  3. Ställ in timern i din airfryer. Den rekommenderade tiden varierar beroende på baconets tjocklek samt hur krispigt du vill ha baconet. Tunt skuren bacon tillagas vanligtvis på åtta till tio minuter, men tjockare bacon kan ta upp till 15 minuter.
  4. Kontrollera om baconet är färdig. Ifall du inte känner att baconet är färdigt, kan du öka tillagningstiden genom att lägga till några minuter och sedan kontrollera baconet igen.
  5. När du känner att baconet är färdiglagat kan du ta ut frityrkorgen ur airfryern och lägga baconet på en bit hushållspapper för att låta pappret suga upp överflödigt fett. På så vis undviker du att baconet blir för oljigt och ser till att det blir krispigt.

Genom att följa dessa enkla instruktioner kan du enkelt tillaga god och krispig bacon i din airfryer. För att hitta rätt temperatur och tillagningstid för just din airfryer kan du behöva experimentera dig fram med olika typer av bacon och inställningar. 

Hur lång tid tar det att tillaga bacon i en airfryer?

Beroende på vilken typ av bacon du tillagar samt hur krispig du vill ha den, kan du behöva olika lång tillagningstid. Nedan har vi samlat några generella riktlinjer på tillagningstider för olika sorters bacon:

  • Tunt skuren bacon: I en airfryer tillagas tunt skuren bacon normalt på 8-10 minuter. Beroende på din airfryers effekt och dina preferenser kan tillagningstiden dock variera, så det är viktigt att kontrollera baconet ofta och justera tillagningstiden vid behov.
  • Tjockt skuren bacon: I en airfryer kan tjockt skuren bacon ta 12 till 15 minuter att tillaga. För lämplig mängd krispighet bör du kontrollera baconet ofta och ändra tillagningstiden vid behov.
  • Kalkonbacon: Kalkonbacon är ett utmärkt alternativ för dig som söker ett fettsnålare alternativ till fläskbacon. Kalkonbacon tar vanligtvis 6-8 minuter att tillaga i en airfryer, men det är viktigt att du kontrollerar baconet regelbundet och justera tillagningstiden vid behov.

Faktorer som kan påverka tillagningstiden för bacon i en airfryer är bland annat airfryerns effekt, baconets tjocklek och dina preferenser. Om du vill ha ditt bacon extra krispigt kan du behöva lägga till några extra minuter på tillagningstiden, medan du som föredrar mindre krispig bacon kan behöva förkorta tillagningstiden. Oavsett modell på airfryer, klarar alla airfryers av att tillaga bacon.

Håll noggrann kontroll på ditt bacon medan det tillagas för att se till att det blir så krispigt som du vill ha det, och om så inte är fallet, förkorta tillagningstiden vid behov. För att tillaga baconet lika på båda sidor kan du också vända det efter halva tiden. På det hela taget kan airfrying av bacon resultera i riktigt god, krispig bacon. ´

Är det säkert att tillaga bacon i en airfryer?

Om du är osäker över om det är säkert att tillaga bacon i en airfryer, kan vi försäkra dig om att airfryers är säkra att använda när de används på rätt sätt. Nedan har vi samlat några säkerthetstips angående airfryers:

  • Många människor är oroliga över giftet akryl som kan bildas när livsmedel med hög stärkelsehalt tillagas vid höga temperaturer. Det finns dock inga bevis för att tillagning av bacon i en airfryer skulle vara en hälsorisk, trots att bacon kan ha höga halter av akrylamid. Baconet ska vara säkert att äta så länge det tillagas vid rätt temperatur.
  • Att följa tillverkarens rekommendationer är viktigt för säker användning av en airfryer. På så vis kan du garantera att din mat tillagas på ett säkert och jämnt sätt och samtidigt bidra till att förhindra olyckor eller skador. Att använda värmetåliga handskar eller tänger när du tar ut varm mat ur din airfryer samt att alltid koppla ur airfryern när den inte används är några enkla säkerhetsföreskrifter att tänka på.

Du behöver inte oroa dig för din hälsa eller säkerhet om du använder din airfryer med försiktighet och i enlighet med dessa anvisningar. För att se till att din mat tillagas på ett säkert sätt och så länge som du önskar är det viktigt att lita på ditt sunda förnuft och följa de föreslagna reglerna, så ska du kunna njuta av krispig bacon på nolltid. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har bacon tillagad i en airfryer ökat i popularitet på kort tid. När du använder en airfryer för att tillaga bacon är det viktigt att förvärma apparaten, sprida ut baconet i ett enda lager, tillaga baconet med rätt tillagningstid, kontrollera om det är ordentligt färdigt innan du tar ut det ur airfryern och sedan dränera baconet från olja. Beroende på vilken typ av bacon och hur krispig du gillar den kan olika tillagningstid rekommenderas.

Genom att inte kräva extra olja, kan en airfryer sänka fett- och kaloriinnehållet när du tillagar bacon. Även om det inte finns många säkerhetsproblem med att tillaga bacon i en airfryer är det ändå en bra idé att följa tillverkarens rekommendationer och vidta de säkerhetsåtgärder som föreskrivs. Med dessa tips i åtanke kan airfrying av bacon vara en snabb och enkel metod för att njuta av smakrik och krispig bacon i ditt eget hem.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta