Lax i airfryer - guide till hur du tillagar lax i en luftfritös

SENAST ÄNDRAD: maj 3, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Lax är en fisk som är fullpackad med näringsrika ämnen och den är ett populärt alternativ bland hemmakockar. Med sin fina rosa färg och sin milda smak är lax en storfavorit som kan tillagas på en rad olika vis, från att grillas eller tillagas i ugnen till att stekas i stekpanna. Den senaste tiden har folk även fått upp ögonen för är att tillaga lax i airfryer

I den här artikeln går vi igenom fördelarna med att tillaga lax i en airfryer. Vi beskriver steg för steg hur du går tillväga, och oavsett om du är en erfaren hemmakock eller om du är påväg att starta din airfryer för första gången, lovar vi att ge dig alla tips och tricks du behöver för att laga god och näringsrik lax som hela familjen kan njuta av. Ta en titt på marknadens bästa luftfritöser och läs sedan vidare!

Så förbereder du lax för att tillagas i en airfryer

Det första du behöver göra innan du tillagar din lax i en airfryer är att förbereda själva fisken. För att du ska få till en riktigt god måltid är det viktigt att välja lax av hög kvalitet. Här är några tips på hur du väljer rätt lax och hur du förbereder den: 

 1. Så väljer du rätt lax: När du tillagar lax i en airfyrer är det bäst att välja laxfiléer som är cirka 2,5 cm tjocka. Laxfiléer med skinn fungerar bäst i en airfyrer, eftersom skinnet hjälper till att hålla ihop laxen under tiden den tillagas. För att vara säker på att du köper en bra och färsk laxbit bör fisken ha en stark och klar rosa färg.
 2. Förbered laxen för att tillagas: Skölj laxfiléerna i kallt vatten och klappa dem torra med en pappershandduk. Om du hittar några benbitar kan du ta bort dem med hjälp av en pincett. Om laxfilén är för stor för att få plats i din airfryer kan du skära upp den i mindre bitar.
 3. Krydda laxen: För att laxen ska smaka gott är det är viktigt att du kryddar den. Vi rekommenderar klassikern salt och peppar, men du kan självklart krydda din lax hur du vill. Andra kryddor som passar bra till lax är citronpeppar, vitlökspulver och paprikapulver. För att kryddorna lättare ska fastna på filéerna kan du först ringla olivolja över filéerna, vilket även ger god smak. 

 

Genom att välja en laxbit av hög kvalitet som du sedan kryddar ordentligt har du alla förutsättningar att få till en läcker maträtt. I nästa steg går vi igenom hur du förbereder själva airfryern för att tillaga laxen. 

Så förbereder du din airfryer för att tillaga lax

När du har förberett laxen är nästa steg att förbereda din airfryer. Så här gör du:

 1. Förvärm din airfryer: För att se till att din lax tillagas jämnt är det viktigt att du låter din airfryer bli varm innan användning. Förvärm din airfryer till 200°C i cirka 5 minuter. Det är bäst att förvärma airfryern med frityrkorgen på plats så att den är redo att användas så snart du har kryddat din lax.
 2. Smörj in frityrkorgen: Även om airfryers kräver mindre olja än andra tillagningsmetoder är det fortfarande viktigt att smörja in frityrkorgen med olja för att förhindra att laxen fastnar. Det räcker med ett tunt lager aerosololja eller lite matlagningsolja för att smörja korgen.
 3. Placera laxen i airfryern: När airfryern är varm och frityrkorgen är inoljad kan du placera laxen i korgen. Lägg laxfiléerna med skinnet nedåt och se till att det finns utrymme mellan varje laxbit så att luft kan cirkulera ordentligt runt filéerna. Om du tillagar en stor laxfilé eller många filébitar kan du behöva tillaga dem i omgångar.

 

Efter att du har följt de här stegen är din lax redo att tillagas i airfryern. Nedan går vi igenom vad du behöver tänka på under tiden din lax tillagas för att se till att den blir så god som möjligt.

Så tillagar du lax i din airfryer

När din lax och din airfryer båda är redo och beredda är det dags att tillaga laxen. Så här gör du:

 1. Ställ in temperatur och sätt en timer: Börja med att se till att temperaturen i din airfryer har nått 200 °C och sätt en timer på ungefär 8-10 minuter, beroende på laxens tjocklek. Som en tumregel kan du tänka att laxen bör tillagas i cirka 8 minuter per 2,5 centimeters tjocklek. Tänk dock på att tillagningstiden kan variera beroende på vilken typ av airfryer du har samt vad du har för preferenser.
 2. Vänd laxen efter halva tiden: Efter 4-5 minuter har gått är det dags att vända laxfiléerna. Ta hjälp av en tång för att försiktigt vända laxen så att du inte bränner dig. Om skinnet fastnar i botten på frityrkorgen kan du använda en stekspade för att försiktigt lossa skinnet och laxen från korgen innan du vänder på den och låter den tillagas i 4-5 minuter till.
 3. Kontrollera att laxen är klar: Det bästa sättet att avgöra om laxen är klar är att använda en kökstermometer. Kontrollera temperaturen i den tjockaste delen av laxen. Innertemperaturen för lax ska nå 62 °C. Om du inte har en kökstermometer kan du kontrollera om laxen är klar genom att skära i den tjockaste delen av filén. Om fisken är klar ska köttet nästan falla isär, inte vara genomskinligt samtidigt som saften rinner klart.

Så tillagar du fryst lax i en airfryer

För att tillaga fryst lax i en airfryer följer du de här stegen:

 1. Värm din airfryer till 200°C.
 2. Placera den frysta laxen med skinnsidan nedåt i frityrkorgen.
 3. Tillaga laxen i 12-15 minuter. Vänd laxen efter att halva tiden har gått.
 4. Kontrollera laxens innertemperatur med en kökstermometer. Temperaturen bör vara 62°C.
 5. Om laxen inte är helt genomstekt, låt den stå kvar i airfryern i ytterligare 1-2 minuter.

 

De här enkla stegen är allt du behöver för att få till en perfekt laxbit. Nästa steg är att sätta dig ned och äta. Nedan tar vi upp några serveringstips på hur du lägger upp laxen så att den ser lika god ut som den smakar. 

Så serverar du din lax

När din lax är färdig är det dags att plocka ut den ur din airfryer, lägga upp den på tallrikar och servera den:

Ta ut laxen ur airfryern: När laxen är färdig kan du med hjälp av en tång försiktigt ta ut den ur frityrkorgen. Lägg laxen på en tallrik med hushållspapper och låt pappret absorbera överflödig olja.

Lägg upp laxen på en tallrik: Börja med att försiktigt ta bort skinnet från laxen med hjälp av en stekspade som du för mellan skinnet och köttet. Lägg laxfilén på en tallrik och garnera den med färska örter som persilja, dill eller gräslök. Ett annat nyttigt och gott alternativ är att servera laxen på en bädd av grönsaker som spenat eller ruccola.

Tillsätt ytterligare kryddor eller sås: Om du vill kan du lägga till ytterligare kryddor eller såser till laxen. Pressad citronjuice, havssalt eller några stänk olivolja är enkla steg för att förhöja smakupplevelsen. Du kan också servera laxen med grönsaker och sallad, till exempel stekt sparris eller stekta champinjoner.

Summering

En airfryer är ett bekvämt och nyttigt sätt att tillaga lax. Airfryern ger laxfiléer som är krispiga på utsidan och mjuka på insidan, och vi lovar att lax tillagad i airfryer kommer bli en ny favorit. Genom att följa stegen i den här guiden bör du få en perfekt tillagad och god lax som hela familjen gillar. Kom ihåg att välja lax av hög kvalitet, att krydda den väl, att förvärma din airfryer och att smörja din frityrkorg för att se till att laxen tillagas jämnt. 

Med lite övning blir du snart expert på att tillaga lax i din airfryer, och du kommer att kunna experimentera med olika kryddor och såser för att få till en mängd olika rätter. Det är bara att starta din airfryer, förbereda några laxfiléer och göra dig redo att avnjuta av en nyttig och läcker måltid.

FAQ

När du lagar lax i en airfryer bör du ställa in temperaturen på 200 °C och tillaga den i 8-10 minuter, beroende på hur tjocka dina laxfiléer är. En god tumregel är att tillaga laxen i cirka 8 minuter per 2,5 centimeters tjocklek.
Vid vilken temperatur bör jag tillaga lax i en airfryer?
När du tillagar lax i en airfryer bör du ställa in temperaturen på 200°C. På så vis säkerställer du att laxen tillagas snabbt, får en krispig yta och mjuk insida, samtidigt som du bevarar fiskens naturliga safter.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta