Fritös test 2021 – Hitta de bästa fritöserna – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

Om man älskar pommes frites kan man göra sina egna med en fritös. I fritösen friterar man pommes frites i olja och får ett resultat som påminner om de man kan köpa. Om man är orolig för att använda mycket olja kan man istället köpa en så kallad “airfryer” som bara använder en liten mängd olja och främst varmluft för friteringen.

Den här artikeln handlar om test av fritöser, både traditionella och airfryers. Baserat på experternas bedömningar går vi igenom fritöserna var för sig för att komma fram till vad som gör varje enskild modell till ett bra köp.

Vi har tittat närmare på undersökningar från det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön. Vi har även undersökt tester från tidningarna Daily Mail och Icakuriren samt testsajterna trustedreviews.com och dinside.no.

Om du vill läsa mer finns det längst ner i artikeln en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa fritöserna
🔸 Tips för en bättre och hälsosammare fritering
🔸 Information om olika matoljor
🔸 Lär dig att göra bra pommes frites i en fritös
🔸 Tips för att slippa matlukt i huset
🔸 Genomgång av de tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Traditionella fritöser

De fyra första fritöserna i den här artikeln är traditionella fritöser där maten tillagas i olja. Sedan följer fem andra modeller som använder sig av varmluft och endast en liten mängd olja för att tillaga maten.


OBH Nordica Pro Digital 6357

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Konsumentmagasinets-rekommendationOBH Nordica Pro Digital 6357

i samarbete med PriceRunner

OBH Nordica Pro Digital 6357 är en riktigt bra modell som levererar läckra pommes frites. För att uppnå bästa möjliga resultat när man friterar pommes frites själv är det viktigt att fritösen har en hög och jämn temperatur. Med OBH Nordica Pro Digital 6357 får pommes fritesen en gyllene yta och spröd textur. Den optimala mängden att fritera är 400 gram och maximalt kan man fritera 600 gram på en gång. Resultatet blir bra vid båda mängderna och man kan därmed utnyttja modellens fulla kapacitet.

Jämn temperatur

OBH Nordica Pro Digital 6357 imponerar med sin stabila temperatur som bara svänger ett par grader. För bästa resultat är det viktigt att en fritös kan hålla en konstant temperatur. Värmen ska vara hög och kan stiga till nästan 200 grader. Det tar ungefär en halvtimme att göra pommes frites i OBH Nordica Pro Digital 6357, vilket är en bra tillagningstid. Det finns även en inbyggd sensor som kan bedöma pommes frites och avgöra om de är färdiglagade eller ej.

Lätt att rengöra

Rengöringen av en oljebaserad fritös kan snabbt bli en utmaning, men OBH Nordica Pro Digital 6357 är lätt att rengöra. Både oljebehållaren, som rymmer 4 liter olja, och locket kan köras i diskmaskinen. Kontrollpanelen måste dock rengöras manuellt. Modellen har även en hög säkerhetsnivå både när det kommer till elektrisk säkerhet och temperatursäkerhet. Handtaget och locket på OBH Nordica Pro Digital 6357 blir som varmast 44 grader under användning, vilket innebär att risken för brännskador är mycket låg.

OBH Nordica Pro Digital 6357 mäter 27 cm (B) x 28 cm (D) x 56 cm (L) och väger 2950 gram.

Utvalda fördelar med OBH Nordica Pro Digital 6357:
🔵 Pommes frites blir goda och spröda
🔵 Man kan utnyttja modellens fulla kapacitet
🔵 Hög temperaturstabilitet
🔵 Enkel att rengöra
🔵 Hög säkerhetsnivå


Tefal Easy Pro

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos Icakuriren

Kundfavorit-toppbetygTefal Easy Pro

i samarbete med PriceRunner

I testen har man undersökt hur bra Tefal Easy Pro är på att förvandla rå potatis till spröda och gyllenbruna pommes frites. En fritös kan dock göra mycket mer än bara pommes frites, till exempel kötträtter och tillbehör. Slutresultatet håller en hög nivå och gör ingen besviken. Pommes fritesen blir jämna i färgen och texturen är nära nog perfekt, oavsett om man friterar den rekommenderade mängden på 450 gram eller den maximala på 900 gram.

Snabb och stabil

Tefal Easy Pro är bland de snabbaste modellerna och friteringen går upp till flera minuter fortare än med andra bra modeller. Det går särskilt snabbt när man friterar den rekommenderade mängden pommes frites. Temperaturen är stabil utan att svänga upp och ner, vilket ger ett jämnt resultat. En instabil temperatur kan leda till att pommes fritesen blir för mörka på utsidan medan de fortfarande är halvt råa i mitten. Fritösens bedömning av hur färdiga pommes fritesen är fungerar också riktigt bra.

Användarvänlig modell

Tefal Easy Pro är lätt att använda och hantera. Det är enkelt att hitta rätt inställningar och att hålla ett öga på den pågående friteringen. Användarvänligheten ökar ytterligare med en enkel rengöring där både skål, korg och handtag kan köras i diskmaskinen. Med Tefal Easy Pro kan du även räkna med en säker matlagning. Både den elektriska säkerheten och temperatursäkerheten är utmärkta och on/off-knappen visar tydligt om maskinen är igång. Modellen är dessutom lätt att förvara.

Tefal Easy Pro mäter 28 cm (B) x 26 cm (D) x 54 cm (L) och väger 3400 gram. Modellen befinner sig både storleks- och prismässigt i mellanklassen.

Utvalda fördelar med Tefal Easy Pro:
🔵 Tillagar väldigt goda pommes frites
🔵 Hög kapacitet
🔵 Snabb modell
🔵 Hög användarvänlighet
🔵 Solid maskin till ett bra pris


Fritel FR1355

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Bäst-för-prisetFritel FR1355

Butik Pris Totalpris Läs mer
eNemo.se 859,00 859,00 Læs mere
935,00 935,00 Læs mere

.
Många traditionella fritöser har en hög kapacitet som gör att man kan fritera över ett halvt kilo pommes frites åt gången. Fritel FR1355 har en mycket hög kapacitet med en rekommenderad mängd på 666 gram och en maximal kapacitet på hela 1000 gram. Det är riktigt mycket pommes frites och det kan vara svårt att få en så stor mängd jämnt tillagad. Håller man sig däremot till den rekommenderade mängden får man goda pommes frites som har en mycket fin och jämn färg.

Hög temperaturstabilitet

En av fördelarna med Fritel FR1355 är att man kan vara säker på att den håller en stabil temperatur som inte svänger upp och ner. När stabiliteten mättes visade det sig att temperaturen bara varierar med några få grader. Detta innebär att resultatet blir jämnare eftersom att alla pommes frites friteras vid samma värme. Friteringstiden är också bra vid både rekommenderad och maximal mängd pommes frites. Fritel FR1355 är dessutom miljövänlig och modellen har en låg energiförbrukning, särskilt när man friterar den rekommenderade mängden pommes frites.

Bra användarvänlighet

En annan fördel med Fritel FR1355 är att den är lätt att använda och hanterbarheten är på topp. Detta gäller särskilt frityrkorgen som man lägger pommes fritesen i under tillagningen. Det är enkelt att hitta bland inställningarna, och med en vikt på 3200 gram är modellen varken för tung eller så lätt att den blir instabil. Den lämpliga vikten gör även att modellen är lätt att flytta på och förvara.

Om man inte har använt fritöser tidigare följer det med en manual till Fritel FR1355. Den här manualen innehåller bra information och i den får man en guide till hur man använder fritösen på ett optimalt sätt. Fritel FR1355 rymmer tre liter olja och mäter 26 cm (B) x 22 cm (D) x 58 cm (L).

Utvalda fördelar med Fritel FR1355:
🔵 Pommes frites får en fin och jämn färg
🔵 Mycket hög kapacitet
🔵 Temperaturen hålls stabil under tillagningen
🔵 Utförlig manual ingår
🔵 Bra storlek


Delonghi Multifry FH1396

Rekommenderas av testsajten trustedreviews.com

Delonghi Multifry FH1396

i samarbete med PriceRunner

 

.
Mångsidig modell

En av de största fördelarna med Delonghi Multifry FH1396 är dess förmåga att laga många olika rätter, samtliga med en mycket liten mängd fett. Modellen har även en hög kapacitet och rymmer hela 1700 gram färsk potatis när man ska göra pommes frites, och till denna mängd krävs bara en liten sked olja. Delonghi Multifry FH1396 levererar vällagade pommes frites men det var särskilt modellens förmåga inom bakning som imponerade. Experterna provade att baka en yoghurt- och äppelkaka i pannan, vilket resulterade i en perfekt gräddad kaka som var både mjuk och saftig.

Annorlunda och avancerad

Delonghi Multifry FH1396 skiljer sig lite från andra airfryers. Modellen är nämligen försedd med både övre och undre värmeelement samt en fläkt som ökar luftcirkulationen i pannan, vilket bidrar till att man kan laga många olika typer av rätter. Om man behöver inspiration finns det en tillhörande recept-app med mer än 250 recept. Från utsidan ser Delonghi Multifry FH1396 ut som vilken annan airfryer som helst, bortsett från kontrollpanelen. Där är det enkelt att välja friteringstid och temperatur via knappar, och det finns även förprogrammerade inställningar för potatis, pizza, kaka och stuvning.

Modern men enkel

Delonghi Multifry FH1396 har ett modernt och avancerat utseende med många funktioner. Trots det är den förvånansvärt lätt att använda. Man behöver bara välja funktion, temperatur och tid innan man trycker på start. Svårare är det inte. Kapaciteten är som sagt hög, vilket gör att man kan laga mat till en stor familj i den här modellen. För att underlätta konsumentens arbete kan maskinen tas isär och samtliga delar kan köras i diskmaskinen.

Delonghi Multifry FH1396 mäter 39,5 cm (B) x 32,5 cm (D) x 29 cm (L) och väger 5400 gram.

Utvalda fördelar med Delonghi Multifry FH1396:
🔵 Multifunktionell modell
🔵 Speciella program för potatis, pizza, kaka och stuvning
🔵 Mycket bra för bakning
🔵 Recept-app med 250 recept
🔵 Många funktioner


OBH Nordica Deep Fryer Pro Crisp

✅ Toppbetyg hos Icakuriren

OBH Nordica Deep Fryer Pro Crisp

i samarbete med PriceRunner

 

.
Tidningen Icakuriren har testat 10 olika fritöser, både traditionella oljebaserade fritöser och airfryers. Icakuriren har undersökt hur bra modellerna friterar pommes frites och panerade räkor, hur bra temperaturen är och hur användarvänliga de olika modellerna är. En av de traditionella fritöserna som ingick i testet är OBH Nordica Deep Fryer Pro och experterna bedömer att den är en av de bästa modellerna i undersökningen.
Vällagad mat

Experterna har testat hur bra OBH Nordica Deep Fryer Pro är på att fritera pommes frites och panerade räkor. Modellen klarar båda uppgifterna utmärkt och maten blir vällagad och god med en fin färg. Särskilt pommes fritesen får även en utmärkt konsistens. Modellen har en “cool zone”-funktion som gör att oljan håller längre och förhindrar att matrester och smulor bränner fast. Det är framför allt bra vid höga temperaturer och OBH Nordica Deep Fryer Pro kan ställas in på upp till 190 grader.

Hjälper användaren

OBH Nordica Deep Fryer Pro är utformad med omtanke för användarens komfort och användarvänligheten ligger i fokus. Modellens digitala display är lätt att förstå och visar både tid och temperatur. Maskinen har även en bra timerfunktion. Temperaturstabiliteten är hög hos OBH Nordica Deep Fryer Pro och värmen svänger därmed inte upp och ner under matlagningen, vilket ger det bästa och jämnaste resultatet. Den smarta kontrollampan visar när maskinen är igång och färdig för användning. Modellen har även ett genomskinligt lock som gör det enkelt att hålla koll på hela processen.

Lätt att rengöra

Att diska en fritös kan vara en utmaning. Oljan är både fet och klibbig och därför är maskindisk ofta det mest effektiva för ändamålet. Det är skålen och korgen som blir mest oljiga under användningen, och hos OBH Nordica Deep Fryer Pro tål båda delarna maskindisk. Tillverkaren har även underlättat rengöringen genom att klä insidan av modellen med en non stick-beläggning. Modellen är medelstor med en kapacitet på 700 gram och sladden på strax under en meter gör OBH Nordica Deep Fryer Pro enkel att placera i köket.

Utvalda fördelar med OBH Nordica Deep Fryer Pro:
🔵 Pommes fritesen blir goda och jämnt tillagade
🔵 ”Cool zone”-funktion förhindrar att oljan bränner fast
🔵 Bra digital display
🔵 Med non stick-beläggning
🔵 Lätt att hantera


Airfryer-fritöser

De traditionella fritöserna använder sig alla av stora mängder olja, men det finns ett hälsosammare alternativ: så kallade “airfryers”. En airfryer använder sig av varmluft som den primära tillagningsmetoden och behöver därmed mycket mindre olja. Ofta så lite som en matsked. Här nedanför går vi igenom fem olika airfryers som har fått beröm av experter eller konsumenter.


Philips HD9240/90 Airfryer

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

aaben Philips HD9240-90 Airfryer

Obs: Eftersom Philips HD 9240 är ur produktion visar vi här priserna för Philips HD9250, som är en nyare och förbättrad version.

i samarbete med PriceRunner

Själva tanken med en airfryer är att maten tillagas med en bråkdel av oljan som används i en traditionell fritös, vilket resulterar i mycket nyttigare mat. I Philips HD9240/90 Airfryer behöver man bara någon matsked olja till en korg som rymmer hela 1000 gram. Rekommendationen är dock att fritera ca 750 gram åt gången för att uppnå ett optimalt resultat, men det blir fortfarande mycket mindre olja per pommes frites jämfört med i en traditionell fritös. Pommes fritesen smakar, trots den mindre oljemängden, riktigt bra. Den mindre mängden olja gör faktiskt att pommes fritesen blir krispigare och inte lika våta av fett.

Bra friteringstid

Fritering i airfryers tar ofta längre tid än i traditionella fritöser. Philips HD9240/90 Airfryer imponerar dock genom att ge ett både bra och snabbt resultat. Både när man tillagar den rekommenderade mängden på 750 gram och när man använder modellens maxkapacitet på 1000 gram. Philips HD9240/90 Airfryer bedömer även på ett bra sätt när pommes fritesen är färdiga. Modellen är även miljövänlig och energiförbrukningen är låg.

Säker och stabil

Philips HD9240/90 Airfryer är med sina 7 kg en av de tyngre modellerna, vilket även gör användningen stadig. Säkerheten är i fokus och den höga värmen kommer inte att skada användaren. Modellen är användarvänlig både när det kommer till själva användningen och den efterföljande rengöringen. Den har även mycket bra instruktioner. Både skål och korg kan diskas i maskin och den manuella rengöringen går också väldigt smidigt. Philips HD9240/90 Airfryer har dessutom en lång sladd på strax under en meter som gör det enkelt att hitta en plats för maskinen i köket.

Philips HD9240/90 Airfryer mäter 30 cm (B) x 30 cm (D) x 41 cm (L) och väger 7020 gram.

Utvalda fördelar med Philips HD9240/90 Airfryer:
🔵 Tillagar goda och spröda pommes frites
🔵 Pommes fritesen blir inte hala av fett
🔵 Snabb fritering
🔵 Miljövänlig modell
🔵 Användarvänlig och lätt att rengöra


Guide: så friterar du bättre

Fritering ger maten en unik smak och en spröd och krispig yta som många tycker om. Man bör dock vara medveten om ett par hälso- och säkerhetsmässiga risker. När man friterar bildas transfetter i oljan och akrylamid i maten. Dessa ämnen kan vara skadliga, vilket även ett antal kemiska processer i friteringen kan vara. Här nedan listar vi ett par aspekter som Dansk Erhverv säger att man bör tänka på.

1) Fettsyra
Frityroljan värms upp och kyls ned många gånger och det är viktigt att oljan håller sig stabil under processen och inte utvecklar några ohälsosamma ämnen. Notera därför kvaliteten på oljan och titta först och främst efter:

Fettsyrasammansättning: Välj en olja med en låg halt mättat fett och fleromättat fett och ett högre innehåll av enkelomättat och omättat fett.

Linolensyra: Välj en olja med ett innehåll på under 3 % av linolensyra. Denna kan ge en fisk-aktig smak och lukt.

Transfett: Välj en olja som innehåller under 2 % transfett.

Säkerhet: Av säkerhetsskäl bör man välja en olja som har en hög rykpunkt och som inte skummar. Detta för att undvika självantändning och slippa att oljan skummar över.

Låg smältpunkt: Den friterade maten absorberar en del av oljan. Se därför till att välja en olja med låg smältpunkt.

Smak: Man vill inte att smaken på maten ska påverkas av oljan. Välj därför en olja med neutral smak

2) Temperatur
Temperaturen är viktig för att uppnå ett optimalt resultat. Fritera gärna maten vid max 160 grader för att oljan ska hålla så länge som möjligt. Genom att undvika de allra högsta temperaturerna minimerar man även bildningen av transfetter och akrylamid. Dessa ämnen bildas ofta när man försöker få extra krispiga pommes frites och därför friterar dem både för länge och för varmt. Undvik att fritera i temperaturer på över 175 grader. Ljusa pommes frites kan också vara spröda och goda.

3) Temperatur och pauser
Förläng livslängden för frityroljan genom att sänka temperaturen när du tar pauser i friteringen. Sänk dock inte mer än till 120-130 grader.

4) Separat termometer
Man kan inte alltid lita på fritösens inbyggda termometer. Investera därför i en separat termometer för att vara säker på att oljan håller rätt temperatur. Detta gör att oljan håller längre samt blir bättre och nyttigare.

5) Ta bort matrester
Man kommer inte undan från att matrester förkolnas i fritösen. Dessa bidrar sedan till att bryta ner oljan och öka hälsorisken. Se därför till att avlägsna matresterna efter varje användning.

6) Mindre fett
För att motverka att maten absorberar onödigt mycket olja kan man skaka korgen minst tio gånger under friteringen. På så vis avlägsnas överflödig olja istället för att den ska sippra in i maten under avkylningen.

7) Stabil oljenivå
En för låg oljenivå gör att temperaturen sjunker kraftigt när man sänker ner maten. När temperaturen sjunker tar maten upp mer olja och det kan vara svårt att få en krispig skorpa. Kom därför ihåg att fylla på med ny olja vid behov. I regel ska förhållandet mellan mat och frityrolja vara ca 1:10.

8) Vänta med saltet
Salt och kryddor bryter ner oljan. Vänta därför lite med kryddningen tills korgen inte längre hänger över oljan.

9) Byte av olja
Det är viktigt att byta ut oljan i tid. Om man väntar för länge kan det påverka smaken på maten och göra oljan skadlig för hälsan.För att ta reda på när man ska byta ut oljan kan man använda sig av en testremsa som med färgkoder visar hur nedbruten oljan är.

10) Säkerhetsåtgärder
Ha gärna en ventilation över fritösen för att leda bort os och lukt. Oset kan nämligen innehålla akrylamid om temperaturen blivit för hög. Fett kan dock samlas i ventilationen och det kan utgöra en brandrisk. Ha därför gärna en skumsläckare i närheten av säkerhetsskäl.


Hitta rätt olja

På affärerna finns det en mängd olika oljor och det kan vara svårt att veta vilka man ska använda till olika ändamål. Tänk på att välja en olja med hög rykpunkt om du ska steka i den. Rykpunkten är den temperatur oljan kan tåla innan den förstörs. Den är mycket viktig eftersom att det kan frigöras skadliga ämnen när oljan bryts ned. Det danska konsumentrådet Tænk förklarar här skillnaderna mellan de olika oljorna:

Valnötsolja: Används främst till kalla dressingar och sallader där smaken av valnötter blir framträdande. Rik på E-vitamin men dyr. Den delikata smaken kan snabbt förstöras vid stekning.

Avokadoolja: Har en neutral smak och kan användas till stekning och bakning. Det är dock en dyr olja.

Jungfruolivolja: Har ett högt innehåll av enkelomättat fett och är en av de nyttigare oljorna. Smaken är kraftig men kan försvinna vid stekning, så stek endast på låg och medelhög värme. Passar bra till dressingar och brödbakning.

Druvkärnolja: Har en neutral smak och ett högt innehåll av omega 6-fettsyror. Den är relativt billig och passar bra till dressingar och bakning.

Majsolja – raffinerad: Har en neutral smak och ett medelhögt innehåll av omega 6-fettsyror. En av de nyttigare oljorna som passar bra till dressingar och bakning. Den är relativt billig.

Rapsolja – kallpressad: Har ett högt innehåll av omega 3-fettsyror och enkelomättat fett. Den är därför en av de nyttigare oljorna och passar bra till dressingar men förlorar sin smak vid stekning.

Rapsolja – raffinerad: Har en högre rykpunkt än den kallpressade varianten och passar därför bättre vid stekning, även vid höga temperaturer. Den är en av de billigare oljorna.

Solrosolja – raffinerad: Har en neutral smak och ett högt innehåll av fleromättade omega 6-fettsyror. En av de billigare oljorna.

Kokosolja: Passar bra till såväl bakning som stekning, men även till dressingar om man tycker om kokossmaken. Består till nästan 90 % av mättat fett och oljan hör därmed inte till de mest hälsosamma.

Frityrolja: När man friterar ska man använda en olja med hög rykpunkt. Använd därför gärna rapsolja eller solrosolja. Det finns även färdigblandad frityrolja att köpa, vars optimala stektemperatur är 160 grader.


Gör de bästa pommes fritesen från grunden i din fritös

Det är en konst att göra perfekta pommes frites, vilket gör att många bara köper en påse frysta från affären och tillagar hemma. Det går dock att göra goda hemlagade pommes frites men det tar lite tid. Danska TV2 Livsstil förklarar hur man gör:

– Skala bakpotatis och skär dem i tunna stavar

– Lägg potatisstavarna i vatten och låt dem stå i kylskåpet i åtta timmar. Kom ihåg att byta vatten då och då.

– Blanchera stavarna så att de blir mjuka. Sedan ska de torkas i kylskåpet i ytterligare åtta timmar.

– Oljan värms upp till 140 grader. Börja nu att fritera potatisstavarna i fritösen medan värmen inte är för hög. Stek dem tills de börjar ändra färg.

– Lägg stavarna att torka på en kökshandduk som kan suga upp fukten.

– Precis innan stavarna ska serveras som pommes frites värmer du upp oljan till 160 grader och friterar stavarna tills de får en spröd yta. Servera på en gång.


Så slipper du matlukt i huset

En vällagad måltid smakar bra men kommer ofta med ett pris: kraftigt matos och lukt som sätter sig överallt. Danska TV2 Livsstil har lösningen på problemet:

Innan matlagningen:
– Stänga alla innerdörrar och öppna fönstren i köket
– Kontrollera att filtret i köksfläkten är rent och fritt från damm
– Ta bort onödiga tyger från köket för att undvika att matlukten sätter sig i dem
– Ta på ett förkläde som kan hängas ut på vädring efteråt

Under matlagningen:
– Sätt snabbt matrester i påsar och lägg dem i kylen eller frysen
– Diska grytor och pannor under tiden
– Låt maten stå under köksfläkten tills den ska serveras

Efter matlagningen:
– En brödbit som är blötlagd i ättika kommer att absorbera matlukten i köket
– Lägg smör, socker och kanel på en bit bakplåtspapper i ugnen och sätt ugnen på 200 grader. Efter en timme luktar köket som nybakta bullar
– Om du inte gillar doften av bullar kan du istället sätta kaffebönor i ugnen
– Koka upp ättika i en gryta och låt den stå i grytan i en timme
– Blanda citron-, lime- eller apelsinskal med vatten i en gryta och låt det sjuda tills matlukten är borta.


Michelin-kockens bästa tips för att lyckas med friteringen

Michelin.com förklarar att fritering är en hel konstform som handlar om betydligt mer än att bara blanda olja och ingredienser i en rykande het fritös. Fritering kommer ursprungligen från det kinesiska köket men används idag för andra typer av maträtter också.

Baserat på information från stjärnkockarna från Michelin och experterna hos Bbcgoodfood.com berättar vi här hur du får ett så bra resultat som möjligt när du friterar.

Fördelar med fritering

Experterna berättar att en av fördelarna med fritering är konsistensen som den tillagade maten får. Eftersom att ingredienserna kommer i kontakt med rykande het olja när man friterar mat går tillagningen otroligt snabbt, och resultatet blir en spröd utsida med en mör och saftig insida. Fritering berikar konsistensen hos ingredienserna oavsett om man tillagar kött, kyckling, fisk eller grönsaker.

Temperaturen är dock otroligt viktig när man friterar. Om oljan till exempel är för varm blir ingredienserna istället brända på utsidan medan insidan förblir rå.

Använd en stor stekpanna, wok eller fritös  

Anvend en stor og bred pande, wok eller frituregrydeKöksutrustningen påverkar också resultatet när man friterar. Använd en stor och bred wok eller stekpanna eller en fritös och fyll den inte till mer än två tredjedelar för en optimal tillagning. Detta är även viktigt för kockens säkerhet eftersom att det ser till att den heta oljan inte sprätter ut ur pannan eller fritösen.

Rätt temperatur

Experterna berättar att en erfaren kock kan se när oljan har rätt temperatur. Om man inte är så erfaren kan man dock tänka på att små bubblor, vit rök och klickande ljud alla är tecken på att oljan är för varm. Experterna föredrar en ganska hög temperatur på oljan, men de har då alltid extra olja vid sidan om som de kan hälla i om oljan i fritösen skulle bli för varm.

Het olja kan även sätta eld på ingredienserna när man lägger i dem. För att undvika detta kan man sänka värmen precis när man sätter ner ingredienserna och sedan höja den igen.

Hur mycket olja behöver man till ingredienserna?

Enligt experterna är förhållandet mellan oljemängd, ingredienser och temperatur också viktigt när man friterar. Ju fler ingredienser man tillsätter, desto snabbare sjunker temperaturen. Man kan därför behöva fritera vid en högre temperatur om man ska tillaga många ingredienser. Om man å andra sidan inte har särskilt många ingredienser att fritera kommer värmen istället att koncentreras runt dessa ingredienser. För att minska risken för att bränna maten är det därför bäst att sänka temperaturen när man friterar en mindre mängd mat.

Oljemängden ska också anpassas till hur mycket ingredienser som ska friteras. Man bör använda tillräckligt mycket olja för att täcka alla ingredienser, men för att ingredienserna inte ska fastna i varandra måste det även finnas olja mellan matbitarna. Om ingredienserna fastnar i varandra tillagas de nämligen ojämnt och får dessutom inte den där fina och spröda ytan.

Använd bara torra ingredienser

Alla ingredienser bör dessutom rinna av så att de inte innehåller överflödigt vatten när man friterar dem. Vatten och vätskor reagerar nämligen med oljan och kan skapa farliga situationer. Om maten är väldigt blöt bör man därför torka av den med hushållspapper innan man tillagar den.

Ibland krävs det flera steg i tillagningen

Experterna berättar att fritering inte alltid innebär att man bara lägger ner alla ingredienser i fritösen för att tillaga dem. Flera livsmedel måste nämligen friteras mer än en gång eller förberedas med andra metoder. Detta beror förstås på vilken typ av livsmedel det gäller, men hummer blir till exempel bra när man tillagar den i flera steg. Genom att försteka maten blir fibrerna mjukare, och den färdiga rätten blir därmed mörare och får en bättre konsistens.

Håll ett öga på tillagningen

Med rykande het olja krävs det inte mer än ett oövervakat ögonblick för att maten ska brännas vid eller för att oljan ska börja brinna. Hålla därför koll på fritösen, pannan eller woken hela tiden. Se även till att vända handtaget bort från dig så att du inte råkar stöta till det av misstag.

Spröd yta  

Sproed overfladeNär man har bemästrat fritering skriver experterna att man ska kunna tillaga maten så att den får en spröd och gyllene yta medan insidan blir mjuk och het utan att vara för blöt. Man vet att man har lyckats med friteringen när ytan på maten förblir spröd en bra stund efter tillagningen.

Ta upp maten på rätt sätt

När friteringen är färdig och maten har fått den där gyllenbruna sprödheten är det dags att ta upp den ur oljan. För att man inte ska få med en massa överflödig olja är det bra att använda en tång eller liknande när man plockar upp maten. Oljan i pannan, woken eller fritösen ska inte hällas ut i diskhon när man är färdig eftersom att detta kan orsaka stopp i avloppet. Låt istället oljan svalna helt och häll sedan över den i en flaska.

Om något går fel…

Allt kan vara svårt i början, och fritering är som sagt något av en konstform. En oerfaren hemmakock kan därför uppleva en del problem med friteringen.

Det händer till exempel ofta att oljan börjar ryka, och experterna rekommenderar då att man stänger av värmen och låter oljan svalna.

Om oljan börjar brinna skriver experterna att man ska stänga av värmen och kväva lågorna med ett lock, en plåt eller en brandfilt beroende på hur våldsamt det brinner. Använd en brandsläckare om allt har gått helt åt skogen.

Kom dock ihåg att du aldrig ska hälla vatten på olja som brinner eftersom att detta istället får branden att sprida sig.


Använd din fritös på bästa sätt

När man har skaffat en fritös finns det mycket att tänka på om man vill ha ut så mycket som möjligt av apparaten. Baserat på information från experterna hos konsumentmagasinet Which.co.uk går vi här igenom de bästa tipsen.

Hur ofta ska man byta olja?

Hvor ofte skal jeg skifte olien udHur ofta oljan måste bytas beror enligt experterna på hur ofta man använder fritösen. I regel ska man byta ut oljan efter ungefär åtta-tio användningar, ännu oftare om man friterar mat med ströbröd. Detta kan även variera lite mellan olika modeller. Experterna rekommenderar därför att man läser bruksanvisningen för den fritös man använder för att se om det finns några specifika regler.

När man har friterat färdigt ska man låta oljan vara kvar i fritösen tills den har svalnat helt. Sila sedan bort alla matrester och häll tillbaka oljan i en förseglad behållare tills du ska använda den nästa gång. Här är det dock också bra att läsa bruksanvisningen eftersom att kraven kan skilja sig mellan olika modeller.

Vad ska man göra med gammal olja?

Frityroljan ska som sagt bytas med jämna mellanrum, men oljan ska inte hällas ut i avloppet när det är dags att kasta den. Häll istället över oljan i en förseglad behållare och släng den enligt riktlinjerna i din stad.

Kan man använda fast fett i en fritös?

Av hälsoskäl rekommenderar experterna att man använder flytande olja när man friterar. Det går dock även att använda fasta fetter, men dessa bör då smältas i en gryta innan man använder dem i fritösen. Tänk dock på att fasta fetter stelnar igen efter användning och kan bli ohygieniska.

Vad kan man tillaga i en fritös?

Många köper en fritös för att göra pommes frites, men man kan faktiskt fritera många olika typer av maträtter. Experterna förklarar att många modeller kan användas för att tillaga både kött, fisk, grönsaker och efterrätter. Läs bruksanvisningen för att ta reda på vad just din fritös kan användas till.

Luktar en fritös mycket?

Enligt experterna kommer man inte undan det faktum att fritöser och matos hör ihop. Vissa modeller har ett lock som minskar lukten, men matoset kommer ändå ut när man öppnar locket. Vissa fritöser har även ett luktfilter, men ingen fritös är helt luktfri.

Hur rengör man en fritös?

Experterna berättar att en fritös inte är det lättaste kökstillbehöret att rengöra och skriver att detta framförallt beror på oljan. Vissa modeller har löstagbara delar som tål maskindisk medan andra måste diskas helt för hand, men det är alltid oljan som är svårast att få bort. Tänk på att alltid vänta tills oljan har svalnat helt innan du rengör fritösen. Läs bruksanvisningen för att ta reda på hur man rengör just din fritös på rätt sätt.

Är något fel om det kommer mycket ånga från fritösen? 

Er det et problem, hvis frituregryden producerer meget dampDet är inte ovanligt att det skapas en hel del ånga när man friterar, och om fritösen har ett lock kan det samlas både ånga och kondens under locket. Man bör därför vara försiktig och stå en bit bort från fritösen när man öppnar locket för att inte skadas av den heta ångan.

Är det säkert att använda en fritös?

Om man skaffar en elektrisk fritös kommer man märka att de är gjorda för att vara väldigt säkra. En termostat ser till att oljan håller rätt temperatur så att den varken börjar brinna eller bränner maten. Många modeller har även säkerhetsfunktioner som gör att de stänger av automatiskt om de blir för varma.

Om man är orolig för säkerheten kan man skaffa en modell med fönster som låter användaren hålla koll på tillagningen. För en ännu högre säkerhet kan man även välja en modell med ett låsbart lock.

En fritös innehåller dock brännhet olja och blir mycket varm, så tänk på att alltid vara försiktig när du friterar mat. Håll koll på fritösen hela tiden och se helst till att barn och djur hålls borta från köket när du friterar.

Vad ska jag välja – en klassisk fritös eller en airfryer?

Om du får mest glädje av en vanlig fritös eller en airfryer beror helt och hållet på dina egna behov och önskemål. Med en fritös får du mer klassiska pommes frites och andra rätter som friteras med mycket fett. En airfryer tillagar istället maten med bara några skedar olja, och resultatet blir därför mer fettsnål mat som även har en annorlunda smak och konsistens.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka fritöser är bäst i test?

OBH Nordica Pro Digital 6357 och Tefal Easy Pro

🤓 Hur har man testat maskinerna?

Fritöserna har bedömts baserat på hur snabbt de blir varma och hur jämnt de tillagar maten. Man har även bedömt användarvänligheten och hur enkla fritöserna är att använda och rengöra. Slutligen har man tittat på energiförbrukningen.

🤔 Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som passar bra till just dina behov bör du titta på maskinens kapacitet. Ta även reda på om den har en inbyggd timer och hur stort temperaturspann den har.


Fritös test – dessa källor har vi använt:

Daily Mail 🇬🇧
Daily Mail är en brittisk tabloidtidning från 1896 som ges ut dagligen och är Storbritanniens näst mest sålda tidning. De skriver om både nyheter, sport och underhållning. Konsumentämnen har också en plats i tidningen och de har bland annat testat en airfryer från märket Tefal. Du kan läsa den undersökningen här.

Det danska konsumentrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet genomför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har bland annat testat 12 fritöser i alla prisklasser från både kända och mindre kända märken. Experterna har fokuserat på modellernas friteringsförmåga, friteringstid, användarvänlighet och rengöring.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Det svenska konsumentrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testar också olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på ett test av 19 fritöser. I undersökningen har experterna bedömt modellernas friteringsförmåga, friteringstid, användarvänlighet och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Dinside.no 🇳🇴
Norsk konsumentsajt som skriver allmänt om konsumentämnen, men som i huvudsak behandlar motor, dator, mobil och bostad. Sajten har provat en airfryer från Philips och det testet kan du läsa mer om här.

Icakuriren 🇸🇪
Icakuriren är en av Sveriges mest lästa veckotidningar och härstammar ursprungligen från affärskedjan ICA. Tidningen skriver främst om mat och recept, och i det sammanhanget har de provat 10 olika fritöser. Du kan läsa testet här.

Smartson.se 🇸🇪
Smartson är en svensk testsajt som provar olika konsumentprodukter, bland annat genom att låta konsumenterna själva testa och recensera produkterna. Smartson har testat en airfryer från Tefal och den granskningen kan du läsa mer om här.

Trustedreviews.com 🇺🇸
Den här sajten publicerar dagligen detaljerade expertbedömningar av elektroniska konsumentprodukter och ytterligare analyser. Trustedreviews har provat en airfryer från märket Delonghi och skrivit en utförlig recension som du kan läsa här.