Nilfisk dammsugare test – hitta de bästa dammsugarna från Nilfisk

0

Denna artikel handlar om test av dammsugare från märket Nilfisk. Utifrån experternas bedömningar i flera tester går vi igenom dammsugarna en och en för att komma fram till vad det är som gör varje enskild dammsugare till ett bra köp.

Utöver Nilfisk-dammsugarna har vi också tagit med andra testvinnande dammsugare från andra märken, för att visa vilka alternativ till Nilfisk som är värda att överväga.

Vi går igenom de olika testen för att kunna guida dig till att hitta den dammsugare som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från det danska konsumentrådet Tænk, den svenska motsvarigheten Råd & Rön, samt svenska Testfakta. Dessutom tittar vi även på vad konsumenterna själva säger om dammsugarna.

I denna artikel får du:
🔸 Överblick över de bästa Nilfisk-dammsugarna, samt ett par från andra märken
🔸 Tips för att få ett bra inomhusklimat när du dammsuger
🔸 Information om HEPA-filter
🔸 Guide till att förstå dammsugarnas sugförmåga
🔸 Information om Nilfisk
🔸 Genomgång av diverse tester, som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Nilfisk Select Classic

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Nilfisk Select Classic stoevsuger

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Både det danska konsumentrådet Tænk och svenska Råd & Rön har testat Nilfisk Select Classic, och modellen får toppbetyg hos båda. Experterna fäster sig särskilt vid Nilfisk Select Classics sugförmåga på golvmattor, och att den är mycket användarvänlig.

Mattor och hårda golv
I de flesta hem finns både rum med mattor, och kök, badrum och tvättstugor med hårt golv. En dammsugare ska därför gärna vara så multifunktionell att den kan rengöra alla underlag och material. Nilfisk Select Classic uppfyller detta krav väl, för den fungerar bra på både hårda golv och särskilt på mattor, där den även med det vanliga munstycket avlägsnar damm och skräp effektivt.

Användarvänlig modell
Nilfisk Select Classic är både prisvärd och användarvänlig, för detta är en av Nilfisks billigare modeller, där fokus ligger på användarens komfort. Knappar och indikatorer är lätta att använda och förstå, och ett bra grepp gör att dammsugaren är lätt att flytta på och hålla i. Det är enkelt att justera modellens sug-intervaller, och det finns 5 av dem, som säkerställer den korrekta styrkan oavsett underlag och material.

Modellen är också lätt att underhålla, och även byte av motorfilter, vilket kan vara lite svårt, är lätt på Nilfisk Select Classic. Modellen är dessutom utrustad med det uppmärksammade HEPA utblåsfiltret, och har ett mycket lågt utsläpp av dammpartiklar.

Kort och effektiv
Dammsugaren väger 8 kg, men den tar inte upp så mycket plats med en kort längd, vilket gör den lättare att manövrera runt i mindre utrymmen. Men det finns fortfarande bra möjligheter att flytta sig runt på stora ytor, för arbetsradien är på över 11 meter. Maskinen har en bra effektivitet, för även om dammsugarpåsen bara är på 2 liter, så försämras inte sugförmågan även om påsen blir full. Det gör att användaren inte behöver byta påse så ofta. Dock rekommenderas det generellt att byta dammsugarpåse, när påsen är full till ⅔. Det följer med 3 munstycken till Nilfisk Select Classic.

Utvalda fördelar med Nilfisk Select Classic:
🔵 Bra allround-modell
🔵 Avlägsnar effektivt damm från mattor
🔵 Användarvänlig och lätt att hantera
🔵 HEPA-filter säkrar ett bättre klimat
🔵 Effektiv modell där dammsugarpåsen inte behöver bytas så ofta


Nilfisk Elite Energy Classic

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Nilfisk Elite Energy Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 205,00 Kr. 0,00 Kr. 2 205,00 Kr. Läs mer

 

En annan av Nilfisks dammsugare, Nilfisk Elite Energy Classic, har ingått i det danska konsumentrådet Tænks test av dammsugare, där det testades både sugförmåga, användarvänlighet, hållbarhet, och ljudnivå, och experterna konstaterar att Nilfisk Elite Energy Classic särskilt utmärker sig på hållbarhet och användarvänlighet.

Smidig mot hörn
Nilfisk Elite Energy Classic fungerar riktigt bra när det gäller att få bort damm från golvmattor, och som ett stort plus är denna modell mycket smidig trots sin storlek. Nilfisk Elite Energy Classic är nämligen en av de tyngre modellerna på 9 kg, men det försämrar inte smidigheten när det gäller avlägsnandet av damm från hörn och helt in mot väggen. Många modeller har svårt att få bort damm och skräp vid dessa kanter, men Nilfisk Elite Energy Classic suger här effektivt och grundligt.

Omtanke för miljön
Nilfisk Elite Energy Classic är ett riktigt bra val, om man som konsument tänker på miljön. Maskinen är i energiklass A, och är utrustad med ett HEPA utblåsfilter, som filtrerar ut även de minsta dammpartiklar, så att de inte kommer ut i luften. Nilfisk Elite Energy Classic är dessutom mycket tyst och har en låg energiförbrukning. Att den låga energiförbrukningen går hand i hand med en stark sugförmåga är möjligt tack vare konstruktionen av dammsugarens munstycken. De är nämligen utformade så att även mindre ström ger en stark sugförmåga.

Användarvänlighet på topp
Förutom hänsyn till miljön, är Nilfisk Elite Energy Classic också skapad med omtanke för användaren. Modellen är lätt att montera och förbereda, och knappar och indikatorer fungerar bra och är lätta att använda. Ett bra grepp gör maskinen smidig och säkrar en bra stabilitet om det blir tufft. Som en extra detalj som underlättar arbetsflödet, är Nilfisk Elite Energy Classic utrustad med en elektronisk regleringsfunktion av sugstyrkan i själva handtaget, vilket gör att man inte hela tiden behöver böja sig ner till “kroppen” på dammsugaren för att ändra inställningarna. Det följer med 3 munstycken till Nilfisk Elite Energy Classic för en bättre målinriktad dammsugning mot den yta eller underlag som ska rengöras.

tvalda fördelar med Nilfisk Elite Energy Classic:
🔵 Bra till golvmattor
🔵 Fångar smuts ända in mot väggar och hörn
🔵 Miljövänlig modell
🔵 Stor hänsyn till användarvänlighet
🔵 Elektronisk reglering av sugstyrka i handtaget

Här är en generell video om Nilfisk Elite-serien. Videon är inte speciellt informativ, men det var den bästa vi kunde hitta. Nilfisk är i allmänhet väldigt dåliga på att göra bra filmer om sina produkter.


Nilfisk Elite Energy Comfort

Populär bland användare

Nilfisk Elite Energy Comfort

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 179,00 Kr. 0,00 Kr. 3 179,00 Kr. Läs mer

 

Nilfisk Elite Energy Comfort har inte gått igenom samma test som ovanstående Nilfisk-modeller. I stället tittar vi närmare på vad användarna själva tycker, när produkterna testades på deras villkor. Nilfisk Elite Energy Comfort är en mycket populär dammsugare hos konsumenterna, för modellen har fått 4,9 av 5 stjärnor på sidan Whiteaway.com, där det särskilt är de smarta, elektroniska knapparna på handtaget, och modellens effektivitet som användarna var förtjusta i.

Bra till olika underlag
Nilfisk Elite Energy Comfort är en bra allround-modell, som effektivt avlägsnar damm och skräp från både hårda golv och mattor, och det är framför allt tack vare modellens specialkonstruerade standardmunstycke. Då och då kan det vara besvärligt att ändra sugeffekten, när dammsugaren flyttas från det ena underlaget till det andra, men Nilfisk Elite Energy Comfort har en funktion som gör att maskinen automatiskt justerar sugstyrkan utifrån underlaget den befinner sig på. Så du behöver inte själv göra något, för dammsugarens intelligens kan själv känna av vilket underlag den rengör.

Bra vid dammallergi
Dammkvalster finns överallt i hemmet, och tyvärr är det många som utvecklar allergi mot dem. Det innebär besvär i förbindelse med vistelse i sitt eget hem, men lyckligtvis kan rätt dammsugare hjälpa till att lindra problemen. Därför har Nilfisk Elite Energy Comfort det inbyggda HEPA-filtret, samt ett dammtätt hölje, som tillsammans avlägsnar 99 % av partiklarna, och ser till att de inte slipper ut igen. Modellen har också en mycket stor dammsugarpåse, med en kapacitet på 4,2 liter, men kom ihåg att byta påsen regelbundet i alla fall, särskilt om det finns allergier i hushållet.

Effektiva funktioner
Som sagt har Nilfisk Elite Energy Comfort inbyggda knappar i handtaget, vilket säkerställer en lättare dammsugning. Här kan man både starta och stänga av maskinen, och justera sugstyrkan. Dessutom har modellen det så kallade “Stop and Go Parkering”, som är en funktion som innebär att när du placerar rör eller munstycke i behållaren på sidan, så stänger dammsugaren automatiskt av. Det är också taget ytterligare hänsyn till användarvänligheten, för med en mycket lång sladd är du säkrad en rörelsefrihet på över 13 meter. Nilfisk Elite Energy Comfort är dessutom mycket tyst, med en maximal ljudnivå på 68 dB.

Utvalda fördelar med Nilfisk Elite Energy Comfort:
🔵 Väl utformat munstycke
🔵 Intelligent dammsugare, som själv justerar sugstyrka efter underlaget
🔵 Inbyggt HEPA-filter som är bra vid allergi
🔵 Knappar i handtaget som reglerar sugstyrka och on/off
🔵 Smart behållare på sidan, som stänger av maskinen när röret placeras i denna


Nilfisk Select Comfort Parquet 

 Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 Nilfisk Select Comfort Parquet

Det danska konsumentrådet Tænk har testat en lång rad dammsugare på flera parametrar. De har bland annat tittat på dammsugarnas förmåga att rengöra hårda golv och mattor, och efter att har fört Nilfisk Select Comfort Parquet igenom testerna, så kommer experterna fram till att denna modell är riktigt effektiv, och i synnerhet bra på mattor.

Avlägsnar effektivt hår
Nilfisk Select Comfort Parquet ger riktigt bra valuta för pengarna. Modellen finns i den billigare änden av prisskalan, men det lägre priset innebär inte att det har slarvats med kvaliteten. Finns det husdjur i hemmet, är det svårt att förneka att djuren fäller mycket hår som till sist sitter fast i golvmattorna. Här är Nilfisk Select Comfort Parquet en bra medhjälpare, för dammsugaren är riktigt bra på att avlägsna håren effektivt och noggrant. Modellen glider med sina 8 kg stadigt över mattan, och får med även de mest envisa håren.

Hållbar modell
En dammsugare på 8 kg är ingen lättviktare, men vikten gör att dammsugaren förflyttar sig stabilt över golv och mattor. Modellen är kraftig med en bra motor, och det råder ingen tvekan om att Nilfisk Select Comfort Parquet är en kvalitetsprodukt. Hållbarheten är på topp, och det är miljövänligheten också. Modellen är tyst, och i energiklass A, så även när du använder den ofta, är den varken en börda för dig eller för miljön. Energiförbrukningen är nämligen låg, och ljudnivån är också låg, så med Nilfisk Select Comfort Parquet kan man genomföra en dammsugning utan att överrösta hela huset. Den maximala ljudnivån är nämligen bara på 69 dB.

HEPA-filter
Fokuset på miljön kan också ses på filtren och maskinens konstruktion: Nilfisk Select Comfort Parquet är byggd med avsikt att skapa en omfattande tätning av dammsugaren, och samtidigt är den försedd med ett HEPA-utblåsfilter, som ser till att inte ens små dammpartiklar slipper ut vid dammsugning. HEPA står för High Efficiency Particulate Air och säkerställer ett bättre inomhusklimat med sitt låga partikelutsläpp. Nilfisk Select Comfort Parquet kommer med 4 olika munstycken, bland annat ett möbelmunstycke, som är specialdesignat för att avlägsna damm och skräp från möblerna, samtidigt som det tar hänsyn till överdrag och stoppning.

Utvalda fördelar med Nilfisk Select Comfort Parquet:
🔵 Överkomligt pris
🔵 Riktigt bra till djurhår
🔵 Tyst och miljövänlig
🔵 Bra hållbarhet
🔵 Modell med HEPA-filter för bättre luft

Du kan här se en kort video om Nilfisk Parquet-modellen:


Testvinnare från andra kända märken

I denna artikel har vi nu gått igenom flera Nilfisk-dammsugare, som har fått toppbetyg av experter igenom olika tester.

Förutom dessa högpresterare från Nilfisk finns det också många andra bra dammsugare på marknaden, och för att garantera en så fullständig överblick som möjligt vill vi i detta avsnitt gå igenom andra dammsugare, som också har lovordats av experterna.

Vi går igenom de alternativa dammsugarna på samma sätt, vilket ger en bättre möjlighet att jämföra och hitta den dammsugare som passar bäst till ens individuella behov.


Miele Complete C3 Celebration

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 490,00 Kr. 0,00 Kr. 2 490,00 Kr. Läs mer

 

Observera: Miele C3 Celebration har utgått, och ersatts av Miele C3 Comfort.

Miele har lanserat ett antal dammsugare under serienamnet C3, som alla har bra egenskaper.

Miele Complete C3 Celebration är en av C3-modellerna, och både det danska konsumentrådet Tænk, och svenska Råd & Rön har testat denna modell. Båda konsumentråden är mycket positiva till Miele Complete C3 Celebration och ger den bra recensioner på i stort sett alla områden.

Bra för hem med husdjur
Miele Complete C3 Celebration har testats både på hårt golv och på mattor, och det råder enighet om att här fungerar den oklanderligt. Det är dock i synnerhet dess förmåga att hantera djurhår som verkligen imponerar. Husdjur som hundar och katter har päls, och ofta består denna päls av långa hår. Dessa hår lägger sig oundvikligen överallt i huset, men Miele Complete C3 Celebration är en av de få dammsugare som verkligen är bra på att avlägsna dessa hår effektivt och grundligt. Att kunna få bort dessa är särskilt viktigt i hushåll med allergier.

Smidig och hållbar
Miele Complete C3 Celebration har en kraftig motor, som är stark och håller för det mesta. Det är perfekt för ett hem där dammsugaren används ofta, och med järnhand. Prisnivån ligger mot den dyra änden av skalan, men i gengäld får du en solid och robust dammsugare. Maskinens lite längre längd säkerställer en god stabilitet, och hjulen är så flexibla, att maskinen kan köras i sidled, vilket gör manövreringen något lättare. Storleken äventyrar inte hanterbarheten, för Miele Complete C3 Celebration är så smidig att den också är bra för dammsugning ända in mot väggar och kanter.

Effektiv och enkel att använda
Miele Complete C3 Celebration är allmänt riktigt lätt att ha att göra med, vilket innebär att den kan användas av alla. Den är lätt att göra klar och underhålla, och både utblåsfilter och motorfilter är enkla att byta. Dammsugarpåsens kapacitet är förhållandevis stor, och rymmer 3,2 liter, och även när påsen börjar vara full, så försämras inte modellens effektivitet. Partikelutsläppet är mycket lågt, vilket säkerställer att dammet sugs upp korrekt genom munstycke och rör, och därefter förblir i påsen, tills påsen byts ut. De 4 medföljande munstyckena inkluderar bland annat, utöver ett möbelmunstycke, också ett fogmunstycke, som är långt och smalt. Fogmunstycket fungerar särskilt bra till springor och veck i möbler, men också till bokhyllor, där det annars kan vara svårt att komma åt att damma.

Utvalda fördelar med Miele Complete C3 Celebration:
🔵 Bra på både hårda golv och mattor
🔵 Riktigt effektiv vid avlägsnande av djurhår
🔵 Kraftig och robust modell
🔵 Flexibel och smidig – modellen kan köras i sidled
🔵 Lätt att underhålla och rengöra


Electrolux ZUOGREEN+

Testvinnare hos Testfakta

Electrolux ZUOGREEN plus

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 072,00 Kr. 0,00 Kr. 4 072,00 Kr. Läs mer

 

Testfakta har i sitt test undersökt 7 olika dammsugare, där flera prisbelönta märken ingår. Electrolux ZUOGREEN+ är också med i testet, där det konstateras att denna modell slår konkurrenterna. Bedömningen av Electrolux ZUOGREEN+ är att den klarar sig bra på alla parametrar, och experterna framhåller särskilt att modellen är ovanligt tyst.

Stark sugkraft och riktigt bra på golv
Vardagliga händelser, djur, barn, och rester från hushållet kan lätt ge hemmets hårda golv, som köksgolv, badrumsgolv och parkettgolv en kärv behandling.

Electrolux ZUOGREEN+ har testats både på hårda golv och på mattor, och båda ställena klarar den av bra. Modellen visar sig särskilt tillhöra toppligan när det gäller att göra hårda golv rena med sin kraftfulla motor, som gör sugförmågan riktigt stark. Att Electrolux ZUOGREEN+ är så bra på hårda golv är särskilt på grund av utformningen av munstycket, som gör maskinen extra effektiv. Den starka sugförmågan märks i synnerhet när det testas på hur långt avstånd dammsugarna kan suga upp ett litet föremål. Här utmärker sig Electrolux ZUOGREEN+, då den kan klara ett avstånd på knappt 40 millimeter – som jämförelse är det nästan en centimeter bättre än den svagaste.

Väggar och kanter
Electrolux ZUOGREEN+ är mycket lätt att manövrera med, och den rör sig jämnt och ostört över golvet. Att den är lätt att manövrera med, samt den starka sugförmågan, gör också att maskinen är så smidig, att den är bra på att nå ända in mot paneler, väggar, och kanter, där den suger upp dammråttor, damm, och rester från hushållet. Många dammsugare har problem här, för munstyckena är ofta för klumpiga för att komma åt i trånga hörn, men med Electrolux ZUOGREEN+ är det endast väldigt lite smuts, som inte tas bort.

Mycket tyst
Electrolux ZUOGREEN+ lovordas också av experterna för att vara otroligt tyst, med en ljudnivå på maximalt 64 dB, vilket är mycket lite. Som jämförelse har många av de andra bullerfria modellerna en nivå på omkring 68-69 dB. Ett normalt samtal mellan människor har en ljudnivå på omkring 65 dB, så det är tydligt att Electrolux ZUOGREEN+ inte för så mycket oväsen.

Det understryks också att Electrolux ZUOGREEN+ är mycket lätt att använda, och användarvänligheten är på topp. Det följer med 4 olika munstycken, som alla passar till sitt eget underlag, och de olika munstyckena säkerställer att dammsugningen blir optimal. Bland annat följer det med ett möbelmunstycke, som är skapat specifikt för att rengöra möbler, samtidigt som det skyddar textilier, och ett borstmunstycke, som med sina styva hår är bra till grova underlag.

Utvalda fördelar med Electrolux ZUOGREEN+
🔵 Utmärkt för hårda golv
🔵 Stark sugkraft
🔵 Bra vid väggar och kanter
🔵 Mycket tyst
🔵 Bra munstycken ingår


Philips FC8721/09

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 886,00 Kr. 0,00 Kr. 1 886,00 Kr. Läs mer
2 379,00 Kr. 0,00 Kr. 2 379,00 Kr. Läs mer

 

Philips har ett mycket brett utbud av konsumentprodukter, och det holländska märket är känt för att leverera kvalitetsprodukter inom ett brett spektrum av konsumentprodukter som telefoner, vattenkokare, TV-apparater, locktänger, trimmers, och glödlampor. Philips tillverkar även dammsugare, och bland dem finns modellen Philips FC8721 /09. Denna modell har också deltagit i det danska konsumentrådet Tænks test av dammsugare, och experterna är eniga om att Philips FC8721 /09 är en av de klara favoriterna, då den fungerar optimalt på alla punkter.

Djurhår, sprickor och kanter
Ofta går pris och kvalitet hand i hand, men Philips visar med modellen FC8721/09, att en produkt kan ha ett förmånligt pris och samtidigt vara riktigt bra.

Modellen fungerar oklanderligt, och samlar upp damm och skräp snabbt och funktionellt, oavsett om det är tal om hårda golv eller mjuka mattor. Det finns husdjur i många hushåll, och med djur i huset kan man inte undvika att de lämnar hår överallt, och skitar ner. Med Philips FC8721/09 är det emellertid inga problem, för modellen fångar upp håren riktigt bra, även på mattor och möbler, där det kan vara svårt att komma åt ordentligt. Generellt får modellen höga poäng på samtliga parametrar, och även när det gäller springor och att klara av dammsugningen ända in mot väggen. Två punkter som annars ofta orsakar problem för dammsugarna. Smidighet och kraft är avgörande här, och det har Philips FC8721/09 toppbetyg för.

Stor kapacitet
Philips FC8721/09 ser till att ge användaren en bekväm miljö att arbeta i, för modellen gör inte mycket väsen av sig. Dessutom är den miljövänlig, är i energiklass A och har en låg energiförbrukning. Philips FC8721/09 är en kraftig dammsugare, som arbetar med stor effektivitet. Den enorma effektiviteten beror inte minst på den stora dammsugarpåsen, som med sin stora kapacitet rymmer 3,5 liter damm och skräp. Påsens storlek har nämligen betydelse för hur bra dammsugaren suger, för ju längre tid som går innan påsen blir full, desto effektivare fungerar dammsugaren. Och en större påse kan självklart hålla mer damm och smuts.

Hållbar och med HEPA-filter
Philips-produkter har generellt ett gott rykte om att vara kvalitetsprodukter, och Philips FC8721/09 är ännu ett bevis på detta. Experterna är också eniga om att denna modells hållbarhet är riktigt bra. Detsamma gäller motor och filter. Philips FC8721/09 är inte bara hållbar och robust, för det är också taget mycket hänsyn till miljön och allergier. Modellen har ett inbyggt HEPA utblåsfilter, som i synnerhet är bra i hushåll med allergier, med avskiljning och separation av även mycket små partiklar.

Det har dessutom tagits hänsyn till användarvänligheten kring HEPA utblåsfiltret, för på Philips FC8721/09 är det lätt att byta filter. Du får en stor rörelsefrihet med Philips FC8721/09, för du kan röra dig på en radie av runt 11 meter, vilket innebär att räckvidden är lång, och du behöver inte byta eluttag hela tiden. Det följer med 3 munstycken, som alla passar till sina specifika uppgifter

Utvalda fördelar med Philips FC8721/09
🔵 Fungerar bra på alla underlag
🔵 Bra på att fånga upp djurhår
🔵 Rör sig smidigt längs väggar och vid springor
🔵 Stor kapacitet med rymlig dammsugarpåse
🔵 Inbyggt HEPA-filter ger en bättre miljö, särskilt för allergiker


Detta bör du titta efter när du köper en ny dammsugare

Det finns riktigt många dammsugare på marknaden, och varje märke har också ett antal olika modeller. Kanske har man ett favoritmärke som man går för, eller kanske det är marginalerna som avgör om man kommer hem med den ena eller den andra dammsugaren.

Det finns olika parametrar som avgör om en dammsugare är bra, och ofta är valet också en smaksak. Enligt norska Abcnyheter är det dock en bra idé att kika på dessa faktorer innan ditt nästa dammsugarinköp:

HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter): Filtret säkerställer att inte ens mycket små dammpartiklar slipper ut i rummet igen. Bor det allergiker i hushållet, är detta särskilt viktigt för att inte förvärra allergin. Kontrollera också gärna vad nya filter kostar.

Påse: Är dammsugaren utrustad med en påse för damm, och i så fall, hur stor är den, och hur lätt är den att byta? Kontrollera även vad extra påsar kostar för framtida användning.

Extrautrustning: Vilka extra delar följer med? Lägg till exempel märke till vilka munstycken som ingår. Du måste ha rätt munstycken för att kunna göra rent både hårda golv, mattor, hörn, hyllor, och möbler.

Sugstyrka: Hur kraftig är maskinen, och hur mycket kan den suga? Särskilt viktigt vid springor och för djurhår. Kontrollera gärna sugstyrkan med och utan munstycke monterat.

Hjul: Kolla hur bra dammsugarens rull-förmåga är. Se efter hur bra hjulen rör sig, och hur lätt dammsugaren har att rulla över trösklar och hinder.

Räckvidd: En lång sladd besparar dig en massa bekymmer. Ofta är räckvidden från 9 upp till 15 meter.

Golv eller matta: Tänk över vad det finns mest av i ditt hem: Hårda golv eller mattor. Några dammsugare är bra till båda, medan andra har tydliga preferenser.

Husdjur: Där det finns husdjur, finns det djurhår. Hår från husdjurens päls kan inte undvikas, så om det finns djur i hemmet, är det en bra idé att titta om dammsugaren utmärker sig inom detta område. Kontrollera även om det finns ett speciellt munstycke för djurhår. Elektriska borstar är ofta bra till djurhår.

Ljudnivå: Det är stor skillnad på hur mycket dammsugarna väsnas. Ett normalt samtal mellan människor har en ljudnivå på omkring 65 dB, medan ett rop ligger på ca 80 dB. De tystaste dammsugarna finns ner till runt 60-65 dB, men dammsugare med runt 70 dB är inte heller öronbedövande.

Energiförbrukning: Titta på energiklassen när du köper en ny dammsugare. A är bäst och mest miljövänligt. Kraven för energiförbrukning hos dammsugare har blivit strängare under de senaste åren, och från september 2017 skärps kravet ytterligare, ned till 900 Watt.

Roboten: Normalt är det inte rekommenderat att köpa en robotdammsugare, men behöver man bara ta bort ytligt damm, kan man överväga att köpa en robotdammsugare. Förr i tiden var de inte direkt effektiva, men de nyare generationerna har utvecklats mycket.

NB: Som en del av EU’s ekodesign- och energimärkningsdirektiv kom det 2014 nya energikrav på dammsugare, där det infördes att dammsugare maximalt får ha en effekt på 1600 watt. Den 1 september 2017 sänks kravet ytterligare till 900 watt. Dessutom tillkommer att dammsugarna ska vara energimärkta, och både filtreringskapacitet och ljudnivå ska vara utmärkta på etiketten.


Ska man dammsuga med öppna fönster?

Är det egentligen bäst att öppna fönstret på vid gavel när man dammsuger, eller är det bättre att vänta till efter dammsugningen?

Danska Bolius råder dig att göra både och

Många av de nya dammsugarna har så bra filter, att de fångar upp det allra mesta dammet när det dammsugs. Trots det är det fortfarande svårt att helt bli fri från virvlande damm när dammsugaren rör sig över golvet, och rör och munstycken trycker mot golv och ytor.vindue aaben ved stoevsugning

Därför är det ändå en bra idé att öppna fönstren när du dammsuger. Öppna gärna flera fönster, så att det skapas korsdrag. Korsdraget tar med sig dammet ut, vilket inte sker om bara ett fönster är öppet. Det är viktigt att få ut gammalt damm, då dammet innehåller levande organismer, som dammkvalster och mögel. Båda två kan orsaka allergi och ett dåligt inomhusklimat, även om du inte kan se de små organismerna med bara ögat.

Det är en bra idé att lämna fönstren öppna tills dammsugningen är färdig. Behåll gärna korsdraget i 5-10 minuter efter att dammsugaren är avstängd, så att alla de dammpartiklar som virvlas upp under dammsugningen får tid att försvinna ut med luften.

Har man en robotdammsugare är det frestande att låta den gå när man inte är hemma, men är man inte hemma, är det ingen bra idé att låta fönster stå öppna. Ställ därför in robotdammsugaren att avsluta en stund innan familjen kommer hem, för då får dammet tid att lägga sig, så att de boende inte går in i en vägg av damm. Vädra dock sedan i 5-10 minuter med korsdrag.


HEPA och ett bra inomhusklimat

hepa filterDammsugartillverkaren Nilfisk värderar att konsumenten ska uppleva ett bra inomhusklimat. De skriver att luften i hemmet är avgörande för om de boende har det bra. Ett dåligt klimat kan ge besvär som huvudvärk, trötthet, och irritation i ögon, näsa och hals, och dessa kan med tiden utvecklas till allergier.

Människan har själv skyddande filter i lungor, näsa, och luftrör, som hjälper till att stänga ute oönskade partiklar som damm, med det är inte alla som kan tåla lika stora mängder. För att undvika onödigt damm i hemmet – särskilt om där finns allergiker – är det en bra idé att investera i en dammsugare med ett bra filter.

När dammsugaren är igång, drar den upp damm och luft in genom röret, men denna luft ska ut igen genom utblåset på dammsugarens “kropp”, och denna luft ska gärna vara så ren som möjligt. Ingen dammsugare kan fungera utan att skicka tillbaka luft ut i rummet, men inuti maskinen sitter det filter, som ser till att luften som skickas tillbaka är ren. Det finns dock olika grader av renhet, och inte alla filter är lika bra.

Med ett HEPA-filter i dammsugaren är man dock säkrad en mer allergivänlig dammsugning.

HEPA står för High Efficiency Particulate Air, och det finns fem filtreringsklasser: 10-14. Satsa gärna på HEPA 13 eller HEPA 14, som kan fånga upp även mikroskopiska partiklar från till exempel rök och dammkvalster, som ofta orsakar allergi.

Filtren fångar sålunda upp partiklarna och rensar luften, innan de skickar luften tillbaka. HEPA 14 är så effektivt att det klarar av 99,99 % av alla partiklar.


Dammsugarens sugförmåga

Ord som sugförmåga eller sugstyrka förekommer ofta när man talar om dammsugare, men vad betyder det egentligen? Nilfisk ger här en guide till vad en bra sugstyrka innebär:

Man mäter dammsugarens kraft i watt, som skapas av motorn. Så lite grovt draget kan man säga att ju större motor, desto högre watt, vilket ger en kraftigare sugstyrka.

Det är dock inte riktigt så enkelt, för det är effektiviteten som verkligen avgör hur bra dammsugaren är på att avlägsna damm och skräp. Och effektiviteten mäts inte i motorn, utan i slutet av röret, där även andra faktorer spelar in. Bland annat filter och dammsugarpåse, för om filtret inte är rengjort, och påsen är full, så kan dammsugaren inte suga särskilt mycket. Kom därför ihåg att rengöra filter och byta påse ofta, och köp slutligen originalpåsar, som fungerar bättre.


Om Nilfisk

nilfisk logo
Nilfisk är en dansk tillverkare av produkter till rengöringsindustrin, som grundades 1906. Företaget levererar produkter till både privata konsumenter, och till industriella och kommersiella företag. Nilfisk har huvudkvarter i Brøndby, men har distributörer i mer än 70 länder världen över, och har över 5.500 anställda globalt.

Kvalitet och innovation är två av företagets kärnvärderingar, och de känner en stolthet i att leverera rengöringsutrustning av hög kvalitet till alla. Mest av allt är företaget känt för sina dammsugare, som utformas med den senaste tekniken. Nilfisk har ett stort fokus på miljö och klimat, och de arbetar för att göra dammsugningen så miljövänlig som möjligt, för både användaren och själva miljön. Därför lägger Nilfisk ner mycket arbete på att skapa energisparande dammsugare med bra filter.


Nilfisk dammsugare test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet utför åtskilliga tester och jämförelser av konsumentprodukter. Här är det tal om ett test av inte mindre än 64 dammsugare i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken. Det tittas först på dammsugarnas förmåga att rengöra hårda golv och golvmattor, samt avlägsnande av djurhår och smuts i springor. Därefter ses också på användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför tester av olika produkter, som konsumenterna använder i sin vardag. I detta test har Råd & Rön testat 92 olika dammsugare i alla prisklasser och märken. Experterna bedömer både sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Testfakta.se 🇸🇪
Svenska testfakta utför oberoende tester och forskning, och de har specialiserat sig på jämförande laboratorietester av konsumentprodukter. Det test som Testfakta gör här, är ett laboratorietest av 7 olika dammsugare, där de testas på olika parametrar som sugförmåga, ljudnivå, användning, och hållbarhet. Läs mer här.


Forbruger-anmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Utöver ovanstående tester har vi också tittat närmare på kundrecensioner. Vi har tittat på de nämnda dammsugarna, och undersökt vad konsumenterna tycker om produkterna. Det utgör ett bra komplement till experternas bedömningar.


Så gör vi ett Nilfisk dammsugar-test:

Nilfisk dammsugar-testet består av testresultaten från olika erkända testmedia och tidningar. Vi samlar alla testresultaten, så att du kan få en överblick över vilka Nilfisk-dammsugare som enligt experterna är de bästa på marknaden.