Nilfisk dammsugare test – hitta de bästa dammsugarna från Nilfisk

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Nilfisk dammsugare bäst i test guide 2023: Denna artikel handlar om test av dammsugare från märket Nilfisk. Utifrån experternas bedömningar i flera tester går vi igenom dammsugarna en och en för att komma fram till vad det är som gör varje enskild dammsugare till ett bra köp.

Utöver Nilfisk-dammsugarna har vi också tagit med andra testvinnande dammsugare från andra märken, för att visa vilka alternativ till Nilfisk som är värda att överväga.

Vi går igenom de olika testen för att kunna guida dig till att hitta den dammsugare som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från den svenska motsvarigheten Råd & Rön, samt svenska Testfakta. Dessutom tittar vi även på vad konsumenterna själva säger om dammsugarna.

I denna artikel får du:

🔸 Överblick över de bästa Nilfisk-dammsugarna, samt ett par från andra märken
🔸 Tips för att få ett bra inomhusklimat när du dammsuger
🔸 Information om HEPA-filter
🔸 Guide till att förstå dammsugarnas sugförmåga
🔸 Information om Nilfisk
🔸 Genomgång av diverse tester, som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Nilfisk Elite RCL14E08A2

Nilfisk Elite RCL14E08A2

Nilfisk Elite RCL14E08A2 har en dammupptagning i klass A på hårda golv och klass B på mattor. Den här dammsugaren hamnar därmed i de två bästa klasserna och är därför ett perfekt alternativ för dig som har både mattor och hårda golv hemma.

Dammsugaren tillhör dessutom energiklass A++ och är därmed energisnål. Man kan därför lugnt räkna med att den här modellen inte kommer att förbruka särskilt mycket energi per år.

Tystgående dammsugare med allergivänliga funktioner

Nilfisk Elite RCL14E08A2 har flera allergivänliga funktioner och är därför ett bra alternativ för allergiker och astmatiker. Dammsugaren har bland annat ett Ultra+ Filtration-system med en lufttät konstruktion, ett HEPA 14-filter samt en dammsugarpåse av mikrofiber.

Motorn i Nilfisk Elite RCL14E08A2 har en effekt på 450 watt, och även om det finns betydligt starkare motorer på marknaden är detta fullt tillräckligt för de flesta uppgifter.

Dammsugaren har en relativt låg ljudnivå på 68 dB, och eftersom att en normal samtalston ligger på 60 dB låter den inte mycket högre än en vanlig konversation. Dammsugarpåsen rymmer dessutom 3,2 liter och måste därför inte bytas titt som tätt.

11,2 meters räckvidd

Nilfisk Elite RCL14E08A2 har en räckvidd på 11,2 meter, vilket gör att man tar sig långt på ett enda eluttag.

Dammsugaren har dessutom en lång slang och ett långt rör på sammanlagt 3,2 meter. Detta förbättrar rörligheten, och eftersom att dammsugaren inte är i hälarna på användaren kommer man inte att snubbla över den hela tiden när man städar.

Bekväm och ergonomisk modell

Med Nilfisk Elite RCL14E08A2 får man en dammsugare som är lätt att kontrollera. Alla kontroller sitter nämligen på handtaget, och oavsett om man ska starta eller stänga av dammsugaren behöver man därmed bara trycka på en knapp på handtaget. Detta är både bekvämt och tidsbesparande.

Handtaget på dammsugaren är dessutom ergonomiskt utformat för att man ska få ett så bra grepp som möjligt. Tack vare detta är dammsugaren även lättare att använda och dra runt i hemmet.

Specifikationer för Nilfisk Elite RCL14E08A2 – mått:
🌀 Höjd: 31 cm
🌀 Bredd: 33 cm
🌀 Längd: 45 cm
🌀 Vikt: 7,2 kg

Specifikationer för Nilfisk Elite RCL14E08A2 – basfakta:
🔴 Energiklass: A++
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): B
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 15,8 kWh
🔴 Motoreffekt: 450 watt
🔴 Ljudnivå: 68 dB
🔴 Räckvidd: 11,2 meter
🔴 Påsstorlek: 3,2 liter

Fördelar med Nilfisk Elite RCL14E08A2:
HEPA 14-filter
Ergonomiskt handtag
Bra räckvidd på 11,2 meter
Effektiv på hårda golv
Energiklass A++
Tystgående modell

Här kan du se en video av Nilfisk Elite RCL14E08A2 från WhiteAway.com:


Nilfisk Select WCL13P08A1

Bra betyg hos Råd & Rön
74 av 100 poäng hos det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk

Nilfisk Select WCL13P08A1

.

Nilfisk Select WCL13P08A1 har testats av konsumentorganisationen Råd & Rön och det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk. Den här dammsugaren fick i slutändan bra betyg i en av undersökningarna och ett betyg på 74 av 100 poäng i den andra.

Båda expertkällorna tyckte bra om dammsugarens flexibla hantering och goda rengöringsprestanda på mattor. De påpekar däremot att man bör ta hänsyn till att den här modellen är lite tung.

Experterna: Flexibel dammsugare

Experterna berättar att Nilfisk Select WCL13P08A1 är en bra och flexibel dammsugare som är bra att ha. Dammsugaren är enkel att flytta och levereras med flera olika munstycken för att man ska kunna städa ordentligt.

Experterna från Kagoo.co.uk framhäver bland annat att Nilfisk Select WCL13P08A1 är väl lämpad för dammsugning på golvmattor. De menar dessutom att det är en fördel att dammsugaren har ett HEPA-filter. Experterna är däremot inte lika förtjusta i vikten hos den här modellen.

Effektiv filtrering

Med Nilfisk Select WCL13P08A1 får man en dammsugare som filtrerar luften effektivt. Den här dammsugarmodellen har nämligen ett HEPA 13-filter som fångar upp även små partiklar. Detta säkerställer att luften i hemmet blir ren och fräsch.

När man köper Nilfisk Select WCL13P08A1 ingår det ett kombimunstycke och tre andra tillbehörsdelar, närmare bestämt ett fogmunstycke, ett möbelmunstycke och ett borstmunstycke. De tre tillbehören är inbyggda i dammsugaren och finns därför alltid nära till hands.

Dammsugaren har en ljudnivå på 75 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Enkla kontroller

Nilfisk Select WCL13P08A1 har en motoreffekt på 650 watt och har därför en bra sugstyrka. Dammsugaren har dessutom en dammpåse som rymmer 2,7 liter och en räckvidd på 11,2 meter.

Det här är en kompakt dammsugare som är enkel att förvara mellan användningarna. Handtaget har en ergonomisk utformning och dammsugaren är även försedd med ett teleskoprör. Man kan därför ställa in längden på röret för att få en fungerande arbetsställning när man dammsuger.

Sugstyrkan kan justeras i fem steg och kontrolleras direkt från handtaget. Man behöver därför inte böja sig ner för att ändra den inställningen.

Specifikationer för Nilfisk Select WCL13P08A1 – mått:
🌀 Höjd: 27,5 cm
🌀 Bredd: 31 cm
🌀 Längd: 42 cm
🌀 Vikt: 6,4 kg 

Specifikationer för Nilfisk Select WCL13P08A1 – basfakta:
🔴 Energiklass: A+
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: A
🔴 Årlig energiförbrukning: 22 kWh
🔴 Motoreffekt: 650 watt
🔴 Ljudnivå: 75 dB
🔴 Räckvidd: 11,2 meter
🔴 Påsstorlek: 2,7 liter 

Fördelar med Nilfisk Select WCL13P08A1:
Teleskoprör
Justerbar sugstyrka med fem lägen
Effektiv filtrering
Kompakt modell
Flera tillbehör
Bra räckvidd


Nilfisk Select Classic

Toppbetyg hos Råd & Rön

Nilfisk Select Classic stoevsuger

Svenska Råd & Rön har testat Nilfisk Select Classic, och modellen får toppbetyg. Experterna fäster sig särskilt vid Nilfisk Select Classics sugförmåga på golvmattor, och att den är mycket användarvänlig.

Mattor och hårda golv

I de flesta hem finns både rum med mattor, och kök, badrum och tvättstugor med hårt golv. En dammsugare ska därför gärna vara så multifunktionell att den kan rengöra alla underlag och material. Nilfisk Select Classic uppfyller detta krav väl, för den fungerar bra på både hårda golv och särskilt på mattor, där den även med det vanliga munstycket avlägsnar damm och skräp effektivt.

Användarvänlig modell

Nilfisk Select Classic är både prisvärd och användarvänlig, för detta är en av Nilfisks billigare modeller, där fokus ligger på användarens komfort. Knappar och indikatorer är lätta att använda och förstå, och ett bra grepp gör att dammsugaren är lätt att flytta på och hålla i. Det är enkelt att justera modellens sug-intervaller, och det finns 5 av dem, som säkerställer den korrekta styrkan oavsett underlag och material.

Modellen är också lätt att underhålla, och även byte av motorfilter, vilket kan vara lite svårt, är lätt på Nilfisk Select Classic. Modellen är dessutom utrustad med det uppmärksammade HEPA utblåsfiltret, och har ett mycket lågt utsläpp av dammpartiklar.

Kort och effektiv

Dammsugaren väger 8 kg, men den tar inte upp så mycket plats med en kort längd, vilket gör den lättare att manövrera runt i mindre utrymmen. Men det finns fortfarande bra möjligheter att flytta sig runt på stora ytor, för arbetsradien är på över 11 meter.

Maskinen har en bra effektivitet, för även om dammsugarpåsen bara är på 2 liter, så försämras inte sugförmågan även om påsen blir full. Det gör att användaren inte behöver byta påse så ofta. Dock rekommenderas det generellt att byta dammsugarpåse, när påsen är full till ⅔. Det följer med 3 munstycken till Nilfisk Select Classic.

Utvalda fördelar med Nilfisk Select Classic:
Bra allround-modell
Avlägsnar effektivt damm från mattor
Användarvänlig och lätt att hantera
HEPA-filter säkrar ett bättre klimat
Effektiv modell där dammsugarpåsen inte behöver bytas så ofta


Testvinnare från andra kända märken

I denna artikel har vi nu gått igenom flera Nilfisk-dammsugare, som har fått toppbetyg av experter igenom olika tester.

Förutom dessa högpresterare från Nilfisk finns det också många andra bra dammsugare på marknaden, och för att garantera en så fullständig överblick som möjligt vill vi i detta avsnitt gå igenom andra dammsugare, som också har lovordats av experterna.

Vi går igenom de alternativa dammsugarna på samma sätt, vilket ger en bättre möjlighet att jämföra och hitta den dammsugare som passar bäst till ens individuella behov.


Miele Complete C3 Ecoline SGSP3

Miele Complete C3 Ecoline SGSP3

.
Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 tillhör energiklass A, vilket innebär att man lugnt kan räkna med att den här dammsugaren inte förbrukar särskilt mycket energi.

Dammsugaren kan användas på både hårda golv och mattor. Modellen har nämligen en dammupptagning i klass A på hårda golv och klass B på mattor.

Motor med förbättrad verkningsgrad

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är utrustad med en Power Efficiency motor med en förbättrad verkningsgrad. Tack vare denna motor, EcoTeQ Plus-munstycket och AirClean+-filtret kan man vara säker på att dammsugaren avlägsnar alla dammpartiklar och att luften blir ren och fräsch.

Motorn har dessutom en effekt på 550 watt och är därmed tillräckligt kraftfull för en effektiv dammsugning.

Vid behov kan man även justera sugstyrkan manuellt genom att trycka på en fotknapp på själva dammsugaren. Eftersom att man kan använda foten behöver man alltså inte böja sig ner för att ändra sugstyrkan.

Detsamma gäller när man ändrar längden på dammsugarröret eller rullar in sladden. Teleskopröret är enkelt att justera direkt på röret, och sladden rullas också in med hjälp av en fotknapp.

Flexibel dammsugare med bra räckvidd

Med Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 får man en flexibel dammsugare med tre gummihjul som alla kan rotera fritt. Den här dammsugaren är därför enkel att hantera och styra oavsett åt vilket håll man vill gå.

Dammsugaren har dessutom en bra räckvidd på 12 meter, vilket också bidrar till flexibiliteten. Tack vare räckvidden kan man nämligen dammsuga ett ganska stort rum innan man måste hitta ett nytt eluttag. Dammsugarpåsen har en kapacitet på 4,5 liter.

Man bör även tänka på att den här dammsugaren har en ljudnivå på 74 dB och att den därmed inte direkt är tystast på marknaden.

Säkerhetsfunktioner och munstycken

När man köper Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 ingår det ett par olika munstycken, nämligen ett möbelmunstycke, ett fogmunstycke och en sugpensel. Man kan därför alltid dammsuga med ett munstycke som passar för underlaget.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är dessutom utrustad med flera olika säkerhetsfunktioner. Det finns till exempel ett överhettningsskydd och en stötskyddslist. Skyddslisten ser till att inga möbler skadas när man dammsuger medan överhettningsskyddet ser till att dammsugaren inte blir för varm.

Specifikationer för Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 – mått:
🌀 Höjd: 22,7 cm
🌀 Bredd: 49,6 cm
🌀 Längd: 49,6 cm
🌀 Vikt: 7,41 kg

Specifikationer för Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 – basfakta:
🔴 Energiklass: A+
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 20,10 kWh
🔴 Motoreffekt: 550 watt
🔴 Ljudnivå: 74 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 4,5 liter

Fördelar med Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3:
Flera säkerhetsfunktioner
Effektiv på hårda golv och mattor
Power Efficiency-motor
EcoTeQ Plus-munstycke och AirClean+-filter
Justerbar sugstyrka
Teleskoprör som kan anpassas till användarens längd

Här kan du se en video av Miele Complete C3 Excellence Ecoline från Miele:


Electrolux PureD9 – PD91-Green

Bra betyg hos Råd & Rön

Electrolux PureD9 – PD91-Green

Dammsugaren Electrolux PureD9 – PD91-Green är bra när man dammsuger hårda golv. Modellen hamnar nämligen i klass A för sin dammupptagning på hårda golv medan den hamnar i klass C på mattor.

Dammsugaren tillhör energiklass A+++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år. Motorn har en effekt på 350 watt, och även om det finns dammsugare med en betydligt högre effekt räcker detta fortfarande för många olika uppgifter.

Electrolux PureD9 – PD91-Green har dessutom recenserats av både Råd & Rön. Expertkällorna tycker bra om den här dammsugaren och ger modellen ett bra betyg eftersom att den både är tystgående och dammsuger effektivt.

Miljövänlig dammsugare

Electrolux PureD9 – PD91-Green är en miljömässigt hållbar dammsugare som är tillverkad av 70 % återvunnen plast. Själva förpackningen till dammsugaren är faktiskt också miljövänlig eftersom att den är tillverkad av 100 % återvunna material.

Det här är dessutom en flexibel dammsugare. Electrolux PureD9 – PD91-Green har nämligen ett 3-i-1-munstycke som kan användas för att dammsuga flera olika ytor.

Praktisk modell

Med Electrolux PureD9 – PD91-Green kan man utan problem dammsuga större ytor på nolltid. Dammsugaren har nämligen en räckvidd på 12 meter, och eftersom att dammsugarpåsen rymmer 5 liter behöver inte den heller bytas titt som tätt.

Den här dammsugaren är dessutom lätt att styra och dra runt eftersom att den har två bakhjul samt ett mindre noshjul som kan rotera fritt. Tack vare detta behöver man inte slita och dra i dammsugaren för att den ska följa efter.

Vid behov går det även att justera sugstyrkan direkt på dammsugaren.

Användarvänliga funktioner och låg ljudnivå

Electrolux PureD9 – PD91-Green har en ljudnivå på 67 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta ganska tyst för en dammsugare.

Den här modellen har även ett PureAdvantage-filter och en S-bag-påse, och båda dessa arbetar för att fånga upp dammpartiklar och hålla utblåsluften ren och fräsch.

Det är dessutom enkelt att byta påse i dammsugaren. Eftersom att påsen är försedd med ett CleanLift-handtag är processen även hygienisk, och tack vare handtaget får man enkelt ut dammsugarpåsen med en snabb handrörelse.

Specifikationer för Electrolux PureD9 – PD91-Green – mått:
🌀 Höjd: 24 cm
🌀 Bredd: 30,5 cm
🌀 Längd: 51 cm
🌀 Vikt: 7,09 kg

Specifikationer för Electrolux PureD9 – PD91-Green – basfakta:
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: C
🔴 Årlig energiförbrukning: 9,9 kWh
🔴 Motoreffekt: 350 watt
🔴 Ljudnivå: 67 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux PureD9 – PD91-Green:
CleanLift-handtag
Effektiv på hårda golv
3-i-1-munstycke
Noshjul som kan rotera 360 grader
Miljövänlig modell
Låg ljudnivå


Nilfisk Elite CHCO14P10A1

Bra betyg hos Råd & Rön
74 av 100 poäng hos det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk

Nilfisk Elite CHCO14P10A1

Nilfisk Elite CHCO14P10A1 har testats av konsumentorganisationen Råd & Rön och det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk. Den här dammsugarmodellen gick hem hos båda expertkällorna och fick i slutändan bra betyg hos Råd & Rön och 74 av 100 poäng hos Kagoo.co.uk.

De fina betygen motiveras bland annat med att modellen har en bra ljudnivå och en justerbar sugstyrka samt att dammsugaren fungerar bra på mattor. Experterna är däremot inte lika förtjusta i den höga vikten hos Nilfisk Elite CHCO14P10A1. De menar nämligen att tyngden gör att dammsugaren kan vara lite svår att hantera.

Experterna: Fungerar bra på golvmattor

Experterna från Kagoo.co.uk berättar att Nilfisk Elite CHCO14P10A1 är en bra dammsugare som är väl lämpad för dammsugning på mattor. På den punkten får modellen nämligen ett högt betyg.

Experterna skriver även att den här dammsugaren är mer tystgående än genomsnittet. De menar att detta är en stor fördel eftersom att man därmed inte behöver störa hela hemmet varje gång man dammsuger. En annan sak som lyfts fram i recensionen från Kagoo.co.uk är att Nilfisk Elite CHCO14P10A1 har en stor dammsugarpåse.

Kagoo.co.uk påpekar dock även att Nilfisk Elite CHCO14P10A1 kan vara lite väl tung.

Ergonomisk användning

Nilfisk Elite CHCO14P10A1 är en kraftfull dammsugarmodell med en effekt på 650 watt. Den här dammsugaren har dessutom en justerbar sugstyrka som gör att man kan anpassa sugeffekten till den aktuella uppgiften.

Dammsugaren har ett ergonomiskt handtag med kontroller för alla olika inställningar. Man kan till exempel starta och stänga av dammsugaren samt justera sugstyrkan direkt från handtaget. Man slipper alltså böja sig ner för att göra detta. Den har även ett teleskoprör som kan ställas in så att man får en lämplig arbetshöjd.

Nilfisk Elite CHCO14P10A1 är försedd med ett HEPA 14-filter som ger ett optimalt skydd mot allergener. Dammsugarpåsen har dessutom en kapacitet på 3,6 liter.

Bra räckvidd

Nilfisk Elite CHCO14P10A1 har en räckvidd på 13,2 meter. Man kan därför dammsuga stora utrymmen utan att behöva flytta sladden mellan olika eluttag titt som tätt. Eftersom att dammsugaren har en ljudnivå på 73 dB kommer den dessutom inte att störa hela huset. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

När man köper Nilfisk Elite CHCO14P10A1 ingår det flera olika munstycken, till exempel ett parkettmunstycke. Detta munstycke är försett med mjuka gummihjul för att det inte ska repa golvet.

Sist men inte minst har Nilfisk Elite CHCO14P10A1 en Stop&Go-funktion. Detta innebär att dammsugaren startar och stänger av automatiskt när teleskopröret parkeras på baksidan av själva maskinen. Man behöver därför inte göra detta manuellt.

Specifikationer för Nilfisk Elite CHCO14P10A1 – mått:
🌀 Höjd: 31 cm
🌀 Bredd: 33 cm
🌀 Längd: 45 cm
🌀 Vikt: 7,2 kg 

Specifikationer för Nilfisk Elite CHCO14P10A1 – basfakta:
🔴 Energiklass: A+
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: A
🔴 Motoreffekt: 650 watt
🔴 Ljudnivå: 73 dB
🔴 Räckvidd: 13,2 meter
🔴 Påsstorlek: 3,6 liter 

Fördelar med Nilfisk Elite CHCO14P10A1:
Stop&Go-funktion
Flera munstycken
Bra räckvidd
HEPA 14-filter
Ergonomiskt handtag
Justerbar sugstyrka


Detta bör du titta efter när du köper en ny dammsugare

Det finns riktigt många dammsugare på marknaden, och varje märke har också ett antal olika modeller. Kanske har man ett favoritmärke som man går för, eller kanske det är marginalerna som avgör om man kommer hem med den ena eller den andra dammsugaren.

Det finns olika parametrar som avgör om en dammsugare är bra, och ofta är valet också en smaksak. Enligt norska Abcnyheter är det dock en bra idé att kika på dessa faktorer innan ditt nästa dammsugarinköp:

HEPA-filter: (High Efficiency Particulate Air filter): Filtret säkerställer att inte ens mycket små dammpartiklar slipper ut i rummet igen. Bor det allergiker i hushållet, är detta särskilt viktigt för att inte förvärra allergin. Kontrollera också gärna vad nya filter kostar.

Påse: Är dammsugaren utrustad med en påse för damm, och i så fall, hur stor är den, och hur lätt är den att byta? Kontrollera även vad extra påsar kostar för framtida användning.

Extrautrustning: Vilka extra delar följer med? Lägg till exempel märke till vilka munstycken som ingår. Du måste ha rätt munstycken för att kunna göra rent både hårda golv, mattor, hörn, hyllor, och möbler.

Sugstyrka: Hur kraftig är maskinen, och hur mycket kan den suga? Särskilt viktigt vid springor och för djurhår. Kontrollera gärna sugstyrkan med och utan munstycke monterat.

Hjul: Kolla hur bra dammsugarens rull-förmåga är. Se efter hur bra hjulen rör sig, och hur lätt dammsugaren har att rulla över trösklar och hinder.

Räckvidd: En lång sladd besparar dig en massa bekymmer. Ofta är räckvidden från 9 upp till 15 meter.

Golv eller matta: Tänk över vad det finns mest av i ditt hem: Hårda golv eller mattor. Några dammsugare är bra till båda, medan andra har tydliga preferenser.

Husdjur: Där det finns husdjur, finns det djurhår. Hår från husdjurens päls kan inte undvikas, så om det finns djur i hemmet, är det en bra idé att titta om dammsugaren utmärker sig inom detta område. Kontrollera även om det finns ett speciellt munstycke för djurhår. Elektriska borstar är ofta bra till djurhår.

Ljudnivå: Det är stor skillnad på hur mycket dammsugarna väsnas. Ett normalt samtal mellan människor har en ljudnivå på omkring 65 dB, medan ett rop ligger på ca 80 dB. De tystaste dammsugarna finns ner till runt 60-65 dB, men dammsugare med runt 70 dB är inte heller öronbedövande.

Energiförbrukning: Titta på energiklassen när du köper en ny dammsugare. A är bäst och mest miljövänligt. Kraven för energiförbrukning hos dammsugare har blivit strängare under de senaste åren, och från september 2017 skärps kravet ytterligare, ned till 900 Watt.

Roboten: Normalt är det inte rekommenderat att köpa en robotdammsugare, men behöver man bara ta bort ytligt damm, kan man överväga att köpa en robotdammsugare. Förr i tiden var de inte direkt effektiva, men de nyare generationerna har utvecklats mycket.

NB: Som en del av EU’s ekodesign- och energimärkningsdirektiv kom det 2014 nya energikrav på dammsugare, där det infördes att dammsugare maximalt får ha en effekt på 1600 watt. Den 1 september 2017 sänks kravet ytterligare till 900 watt. Dessutom tillkommer att dammsugarna ska vara energimärkta, och både filtreringskapacitet och ljudnivå ska vara utmärkta på etiketten.


Ska man dammsuga med öppna fönster?

Är det egentligen bäst att öppna fönstret på vid gavel när man dammsuger, eller är det bättre att vänta till efter dammsugningen?

Danska Bolius råder dig att göra både och

Många av de nya dammsugarna har så bra filter, att de fångar upp det allra mesta dammet när det dammsugs. Trots det är det fortfarande svårt att helt bli fri från virvlande damm när dammsugaren rör sig över golvet, och rör och munstycken trycker mot golv och ytor.vindue aaben ved stoevsugning

Därför är det ändå en bra idé att öppna fönstren när du dammsuger. Öppna gärna flera fönster, så att det skapas korsdrag. Korsdraget tar med sig dammet ut, vilket inte sker om bara ett fönster är öppet. Det är viktigt att få ut gammalt damm, då dammet innehåller levande organismer, som dammkvalster och mögel. Båda två kan orsaka allergi och ett dåligt inomhusklimat, även om du inte kan se de små organismerna med bara ögat.

Det är en bra idé att lämna fönstren öppna tills dammsugningen är färdig. Behåll gärna korsdraget i 5-10 minuter efter att dammsugaren är avstängd, så att alla de dammpartiklar som virvlas upp under dammsugningen får tid att försvinna ut med luften.

Har man en robotdammsugare är det frestande att låta den gå när man inte är hemma, men är man inte hemma, är det ingen bra idé att låta fönster stå öppna. Ställ därför in robotdammsugaren att avsluta en stund innan familjen kommer hem, för då får dammet tid att lägga sig, så att de boende inte går in i en vägg av damm. Vädra dock sedan i 5-10 minuter med korsdrag.


HEPA och ett bra inomhusklimat

hepa filterDammsugartillverkaren Nilfisk värderar att konsumenten ska uppleva ett bra inomhusklimat. De skriver att luften i hemmet är avgörande för om de boende har det bra. Ett dåligt klimat kan ge besvär som huvudvärk, trötthet, och irritation i ögon, näsa och hals, och dessa kan med tiden utvecklas till allergier.

Människan har själv skyddande filter i lungor, näsa, och luftrör, som hjälper till att stänga ute oönskade partiklar som damm, med det är inte alla som kan tåla lika stora mängder. För att undvika onödigt damm i hemmet – särskilt om där finns allergiker – är det en bra idé att investera i en dammsugare med ett bra filter.

När dammsugaren är igång, drar den upp damm och luft in genom röret, men denna luft ska ut igen genom utblåset på dammsugarens “kropp”, och denna luft ska gärna vara så ren som möjligt. Ingen dammsugare kan fungera utan att skicka tillbaka luft ut i rummet, men inuti maskinen sitter det filter, som ser till att luften som skickas tillbaka är ren. Det finns dock olika grader av renhet, och inte alla filter är lika bra.

Med ett HEPA-filter i dammsugaren är man dock säkrad en mer allergivänlig dammsugning.

HEPA står för High Efficiency Particulate Air, och det finns fem filtreringsklasser: 10-14. Satsa gärna på HEPA 13 eller HEPA 14, som kan fånga upp även mikroskopiska partiklar från till exempel rök och dammkvalster, som ofta orsakar allergi.

Filtren fångar sålunda upp partiklarna och rensar luften, innan de skickar luften tillbaka. HEPA 14 är så effektivt att det klarar av 99,99 % av alla partiklar.


Dammsugarens sugförmåga

Ord som sugförmåga eller sugstyrka förekommer ofta när man talar om dammsugare, men vad betyder det egentligen? Nilfisk ger här en guide till vad en bra sugstyrka innebär:

Man mäter dammsugarens kraft i watt, som skapas av motorn. Så lite grovt draget kan man säga att ju större motor, desto högre watt, vilket ger en kraftigare sugstyrka.

Det är dock inte riktigt så enkelt, för det är effektiviteten som verkligen avgör hur bra dammsugaren är på att avlägsna damm och skräp. Och effektiviteten mäts inte i motorn, utan i slutet av röret, där även andra faktorer spelar in. Bland annat filter och dammsugarpåse, för om filtret inte är rengjort, och påsen är full, så kan dammsugaren inte suga särskilt mycket. Kom därför ihåg att rengöra filter och byta påse ofta, och köp slutligen originalpåsar, som fungerar bättre.


Om Nilfisk

nilfisk logo
Nilfisk är en dansk tillverkare av produkter till rengöringsindustrin, som grundades 1906. Företaget levererar produkter till både privata konsumenter, och till industriella och kommersiella företag. Nilfisk har huvudkvarter i Brøndby, men har distributörer i mer än 70 länder världen över, och har över 5.500 anställda globalt.

Kvalitet och innovation är två av företagets kärnvärderingar, och de känner en stolthet i att leverera rengöringsutrustning av hög kvalitet till alla. Mest av allt är företaget känt för sina dammsugare, som utformas med den senaste tekniken. Nilfisk har ett stort fokus på miljö och klimat, och de arbetar för att göra dammsugningen så miljövänlig som möjligt, för både användaren och själva miljön. Därför lägger Nilfisk ner mycket arbete på att skapa energisparande dammsugare med bra filter.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Nilfisk dammsugare är bäst i test?

Nilfisk Elite CHCO14P10A1, Nilfisk Select WCL13P08A1, Nilfisk Elite RCL14E08A2 och Nilfisk Select Classic

🤓 Hur testas Nilfisk dammsugarna?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten granskas dessutom med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersöker även hur bra dammsugarnas inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar. Slutligen bedöms både hållbarheten och användarvänligheten hos maskinerna.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Nilfisk dammsugare test – dessa källor har vi använt: 

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför tester av olika produkter, som konsumenterna använder i sin vardag. I detta test har Råd & Rön testat 92 olika dammsugare i alla prisklasser och märken. Experterna bedömer både sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.

Testfakta.se 🇸🇪
Svenska testfakta utför oberoende tester och forskning, och de har specialiserat sig på jämförande laboratorietester av konsumentprodukter. Det test som Testfakta gör här, är ett laboratorietest av 7 olika dammsugare, där de testas på olika parametrar som sugförmåga, ljudnivå, användning, och hållbarhet. Läs mer här.

Kagoo.co.uk 🇬🇧
Kagoo.co.uk är ett brittiskt testmagasin som jämför och utvärderar konsumentprodukter för att hjälpa konsumenter att hitta de bästa modellerna på marknaden. De brittiska experterna har granskat både Nilfisk Elite CHCO14P10A1 och Nilfisk Select WCL13P08A1. Båda dessa dammsugarmodeller fick i slutändan ett betyg på 74 av 100 poäng.

Om du vill läsa hela recensionen av Nilfisk Elite CHCO14P10A1 hittar du den här.

Om du vill läsa hela recensionen av Nilfisk Select WCL13P08A1 hittar du den här.

Forbruger-anmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Utöver ovanstående tester har vi också tittat närmare på kundrecensioner. Vi har tittat på de nämnda dammsugarna, och undersökt vad konsumenterna tycker om produkterna. Det utgör ett bra komplement till experternas bedömningar.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade rätt dammsugare här kanske du vill läsa något av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

I våra generella artiklar dammsugare test och påslös dammsugare test kan du till exempel få en överblick över marknadens högst rankade modeller. I dessa artiklar hittar du en genomgång av olika dammsugare som har fått fina betyg av experterna.

Om du vill veta mer om en viss tillverkare har vi även ett antal märkesspecifika artiklar. Du kan till exempel läsa Bosch dammsugare test, Miele dammsugare test, Electrolux dammsugare test, AEG dammsugare test, Philips dammsugare test och Dyson dammsugare test. Alla dessa artiklar innehåller modeller som utsetts till testvinnare eller fått toppbetyg i tester.

Ett annat populärt alternativ är att köpa en smart sladdlös dammsugare. I våra generella artiklar handdammsugare test och sladdlös dammsugare test kan du få en överblick över marknadens bästa modeller.

I den här kategorin har vi också flera tillverkarspecifika artiklar. Bland dessa hittar du till exempel Bosch sladdlös dammsugare test, Nilfisk Handy test, Bosch handdammsugare test och Bosch Athlet test.

När det kommer till att skapa testvinnande sladdlösa dammsugare finns det dock en tillverkare som sticker ut från mängden. Det rör sig självklart om det brittiska kvalitetsmärket Dyson. På grund av detta vill vi även tipsa om våra djupgående artiklar om Dyson V10, Dyson V8 och Dyson V6.

Om du helst vill slippa dammsugningen helt och hållet skulle en robotdammsugare kunna vara något för dig. Du kan då läsa vår generella artikel robotdammsugare test eller fördjupa dig mer i våra märkesspecifika artiklar.

Här kan du till exempel läsa Miele Scout RX1 test och iRobot Roomba robotdammsugare test. Alla dessa innehåller testvinnande robotdammsugare

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta