Handdammsugare Test – Hitta de bästa handdammsugare

0

Handdammsugare Test – I detta test av handdammsugare går vi igenom de handdammsugare som har klarat sig bäst i oberoende tester i en rad skandinaviska onlinemedier- och tidningar.

Efter genomgången av de bästa modellerna på marknaden, så kikar vi närmare på om du kan klara dig med en handdammsugare i stället för en traditionell dammsugaren.

Vårt mål är att ge dig en full överblick över de bästa handdammsugare som finns på marknaden just nu.

Till var och en av de testade handdammsugarna, får du också en länk till de försäljare som säljer dessa till det bästa priset i dagsläget.

I denna artikel får du:
– En grundlig genomgång av de bästa och mest testvinnande handdammsugarna på marknaden just nu
– Fördelar med skaft- och handdammsugare
– Guide: Så slipper du damm i hemmet
– En genomgång av de källor och test vi har använt till denna artikel

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Dyson V8 Absolute

5 av 5 stjärnor hos T3.com
5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
5 av 5 stjärnor hos The Guardian
5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.co.uk
Toppbetyg hos Tek.no

Dyson V8 Absolute

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 790,00 Kr. 0,00 Kr. 4 790,00 Kr. Läs mer
4 790,00 Kr. 0,00 Kr. 4 790,00 Kr. Läs mer
5 187,00 Kr. 0,00 Kr. 5 187,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Dyson V8 Absolute har imponerat i alla test den har ingått i, och experterna är så pass imponerade att det helt enkelt inte finns någon kritik för själva dammsugaren. Den enda nackdelen som påpekas är att dammsugaren är ganska dyr. Dock kan man åtminstone säga, att i Dyson V8 Absolutes fall, får du vad du betalar för. V8-modellen är för övrigt en vidareutveckling av den mycket populära V6-modellen från Dyson.

Enligt experterna fungerar Dyson V8 “anmärkningsvärt bra”. Modellen är en så kallad två-i-en-dammsugare, som består av en vanlig handdammsugare och ett smart dammsugarskaft, så att du också kan använda dammsugaren som en vanlig dammsugare.

Dyson V8 Absolute levereras med flera olika munstycken, och det är otroligt enkelt att byta mellan de olika delarna. Driften och användarvänligheten är enligt experterna “i en klass för sig”, och de olika munstyckena klickas lätt av och på. V8 är också den modell på marknaden med flest olika munstycken, vilket innebär att den kan anpassas efter många olika behov. Ett av munstyckena är till exempel ett “Direct Drive Munstycke”, som gör det möjligt att pressa ner borstarna djupt i mattor för att få bort envis och nedtrampad smuts.

V8 har två olika dammsugarhuvuden, ett till mattor och ett till golv, som enligt ovan nämnda test klarar sina uppgifter briljant. Dammsugarhuvudet för golv är otroligt mjukt och gjort av ett speciellt material som gör att det inte finns någon risk för att dammsugaren repar dina golv eller skadar dem på andra sätt. Båda dammsugarhuvudena är också tillräckligt låga för att komma in under soffor och andra möbler.

Som redan nämnts är användningen av dammsugaren på topp, och modellens låga vikt är av stor betydelse här. Den tyngsta kombination du kan skapa består av själva dammsugardelen, dammsugarskaftet, och ett dammsugarhuvud. I denna kombination väger dammsugaren endast 2,6 kg. Så det är alltså inte något problem att dammsuga högre upp och med utsträckt arm. Använder du enbart dammsugardelen och ett av de mindre munstyckena, är vikten så låg som 1,5 kg.

Dyson får mycket beröm för sin sladdlösa design, och flera experter påpekar att det är otroligt enkelt att rengöra trappor med den, eftersom att det inte finns någon sladd att ta hänsyn till, och för att dammsugarhuvudena är enormt flexibla. På det hela taget är dammsugaren otroligt lätt att manövrera, både om du använder ett litet munstycke, eller kopplar på dammsugarskaft och dammsugarhuvud. Maskinen är otroligt känslig för dina rörelser, och reagerar även på den minsta vridning av handleden.

V8 har två olika inställningar: “standard” och “max”. Använder du standardinställningen och till exempel dammsugarhuvudet för mattor, kommer ett fulladdat batteri att ge dig 25 minuter att dammsuga. Använder du ett av de små munstyckena, ger ett fulladdat batteri ca 40 minuters användning, vilket är riktigt bra för en handdammsugare. På standardinställningen är dammsugaren relativt tystgående, medan den på inställningen “power” lever om lite mer.

Under användning är det också lätt att se hur mycket batteri som är kvar. När dammsugaren är igång så lyser en till tre små lampor. Antalet lampor som lyser indikerar hur mycket batteri som är kvar. När dammsugaren håller på att få slut batteri, börjar den sista lampan att blinka.

Därför är Dyson V8 Absolute ett bra val

V8 har också ett tvättbart HEPA-filter, vilket gör dammsugaren extra lämpad för hem med allergiker. Ett HEPA-filter kan effektivt avlägsna allergener och andra mikroskopiska partiklar, som finns i dammsugarens utblåsluft. Detta kan exempelvis vara allt från tobaksrök, pollen, och pälsallergener. V8 fungerar med ett slutet system, vilket innebär att all den luft som sugs in genom dammsugaren, måste ut genom HEPA-filtret.

En annan punkt som dammsugaren får beröm för, är den innovativa dammuppsamlingen. Dammsugaren är nämligen påslös och har istället en genomskinlig behållare, så att du lätt kan se när den behöver tömmas. Behållaren har en kapacitet på 0,54 liter, och när den är full, är även tömningen riktigt enkel. Med ett knapptryck kan du lossa botten på dammbehållaren, tömma den i papperskorgen, och lätt klicka den på plats igen. I och med att dammsugaren är påslös och att alla filter kan tvättas, slipper du även extra kostnader för detta.

Allt som allt får du med Dyson V8 Absolute en dammsugare av högsta klass. Som tidigare nämnts har de olika testerna förgäves försökt att hitta något att kritisera, men dammsugaren imponerade gång på gång, och klarade alla uppgifter med glans.

Utvalda fördelar med Dyson V8 Absolute:

🔵 Anmärkningsvärt effektiv
🔵 Dammbehållare med stor kapacitet
🔵 Lång batteritid
🔵 Låg vikt
🔵 Lämplig för hem med allergiker
🔵 2-i-1 dammsugare

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Dyson V8 Absolute:


Philips PowerPro Duo FC6172

Toppbetyg hos Tek.no
Rekommenderad av tyska Testberichte

Philips PowerProDuo FC617201

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 499,00 Kr. 0,00 Kr. 2 499,00 Kr. Läs mer
2 990,00 Kr. 0,00 Kr. 2 990,00 Kr. Läs mer

 

Philips PowerPro Duo utlovar grundliga städresultat och enligt flera test, så är detta också precis vad man får.

Handdammsugaren är utrustad med Philips innovativa PowerCyclone-teknik, som skiljer denna modell från många av de andra på marknaden. PowerCyclone-tekniken är en särskild teknik, utvecklad av Philips, som ser till att damm och luft separeras snabbt, varvid dammet lättare samlas upp. Tekniken fungerar genom att luften sugs in i PowerCyclone, varefter en krökt luftpassage gör att luften kommer in i den cykloniska kammare, där luft och damm skiljs åt.

Förutom den innovativa PowerCyclone-tekniken, får man med denna modell även en praktisk 2-i-1 lösning. 2-i-1-möjligheten är ofta att föredra framför en vanlig handdammsugare, då man med denna lösning får en långt mer flexibel och användbar dammsugare. Möjligheten att använda dammsugaren på olika sätt, gör att du enkelt kan använda den till stora ytor och golv – men även till möbler och mindre områden, som annars är svåra att komma åt.

Dammsugaren levereras med flera mycket effektiva munstycken. Bland annat ett TriActive Turbo-munstycke, som är speciellt utvecklat för att fånga upp dammpartiklar och ludd på en gång. En mini-turboborste är särskilt utvecklad för mjuka ytor, som soffor, kuddar, och den kan också med fördel användas i bilen, samtidigt som den är särskilt effektiv när det gäller att få bort hår från husdjur. Munstyckena är också mycket låga, så att du lätt kan dammsuga under dina möbler.

De olika munstyckena kan användas oavsett om du använder modellen  som en handhållen dammsugare, eller en vanlig dammsugare med skaft. Detta ger extra många användningsområden, och gör det möjligt att dammsuga allt från mattor till gardiner.

En annan praktisk detalj är att dammsugaren är sladdlös, och du har därför en stor rörelsefrihet. Förutom att vara sladdlös, har även dammsugarpåsar eliminerats i denna modell. I stället samlas dammet effektivt i en genomskinlig behållare, så att du kan hålla ett öga på när den är på väg att bli full. Dammbehållaren töms lätt med ett enkelt klick, så att du inte behöver röra vid dammet. Behållaren har en kapacitet på 0,6 liter.

Därför är Philips PowerPro Duo FC6172 ett bra val

Hos norska Tek.no framhäver man PowerCyclone-tekniken, som är vad som verkligen skiljer modellen från andra handdammsugare på marknaden. Även modellens långa batteritid lyfts fram, som på full styrka är 19 minuter, medan den på standardstyrka är hela 65 minuter – vilket är väldigt bra för en batteridriven dammsugare.

Driften och användarvänligheten för dammsugaren är också på topp, och det har tänkts på detaljerna. Till exempel har dammsugaren, när den används med skaft, en smart parkeringsfunktion, där det är möjligt att parkera den stående utan något stöd.

Med modellen från Philips får man en riktigt effektiv och användarvänlig handdammsugare, där det är tänkt på detaljerna. I maskinen sitter det också ett 3-lagers tvättbart filter, som fångar upp hela 90 % av alla ultrafina och små partiklar. Det betyder att även mikroorganismer fångas upp. Pollen, bakterier, och allergener kommer ofta i den här storleken, så dammsugaren är alltså speciellt lämplig för hem med allergiker.

Utvalda fördelar med Philips PowerPro Duo FC6172:

🔵 Innovativ PowerCyclone-teknik
🔵 2-i-1 dammsugare
🔵 Effektivt filter för små partiklar
🔵 Hög användarvänlighet
🔵 Dammbehållare med stor kapacitet

Här nedan kan du se en kort demonstration av Philips PowerPro Duo:


Dyson V6 Animalpro

5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.co.uk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
Toppbetyg hos tyska Testberichte

Dyson V6 Animal Pro

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 490,00 Kr. 0,00 Kr. 3 490,00 Kr. Läs mer
3 890,00 Kr. 0,00 Kr. 3 890,00 Kr. Läs mer

 

Dyson V6 Animalpro är ännu en enastående handdammsugare från Dyson. Modellen har en effektivitet i särklass, och användningen är också på topp.

I test framhävs särskilt dammsugarens flexibilitet. Den är mycket känslig för även små rörelser i handleden, och de olika munstyckena och dammsugarhuvudena manövrerar lätt runt på golvet, samtidigt som de är tillräckligt små för att komma in under möbler. Dammsugaren är därför perfekt för platser som kan vara svåra att komma åt med en vanlig dammsugare. Denna modell är dessutom en så kallad 2-i-1 dammsugare, som består av en vanlig handdammsugare och skaft, som tillsammans kan användas som en vanlig dammsugare.

V6 har två olika dammsugarhuvuden, ett till mattor och ett till golv, som i test klarar sina uppgifter utmärkt. Dammsugarhuvudet för golv är otroligt mjukt och gjort i ett speciellt material, som ser till att det inte finns någon risk för att dammsugaren repar dina golv, eller skadar dem på annat vis. Båda dammsugarhuvudena är också särdeles effektiva på att få bort djurhår, och särskilt dammsugarhuvudet för mattor får beröm i test på denna punkt.

Därför är Dyson V6 Animalpro ett bra val

Modellen får särskilt mycket beröm för sin flexibilitet när det gäller att dammsuga svåråtkomliga hörn och trappor. Dammsugaren har också en otroligt låg vikt, 2,1 kg, så den är även mycket lätt att bära runt på. Det följer med flera olika typer av munstycken, så att du har något som passar för varje situation. De olika munstyckena lovordas i test för att vara otroligt enkla att byta mellan, och det hela sköts lätt med ett enkelt klick.

Dammsugaren har dessutom en inbyggd dammbehållare, så att du slipper besväret med dammsugarpåsar. Behållaren töms lätt med ett enkelt klick, varefter botten på behållaren öppnas, och dammet faller ut. En av de enda anmärkningar produkten har fått i test är att behållaren är en aning liten. Den har en kapacitet på 0,4 liter.

V6 kan köras på två olika inställningar: standard och max. På standardinställningen är dammsugaren relativt tystgående och den har en batteritid på 20 minuter. Får du slut batteri, så tar en det 210 minuter att ladda det fullt igen.

V6 har också ett HEPA-filter, vilket gör dammsugaren extra lämpad för hem med allergiker. Ett HEPA-filter kan effektivt avlägsna allergener och andra mikroskopiska partiklar, som finns i dammsugarens utblåsluft. Detta kan exempelvis vara allt från tobaksrök, pollen, och pälsallergener.

Dyson V6 Animalpro är en synnerligen effektiv och användarvänlig handdammsugare, som särskilt utmärker sig med sin förmåga att suga upp djurhår – särskilt från möbler och mattor. Handdammsugaren väger väldigt lite, och därmed är den mycket lättmanövrerad och flexibel. Det tillsammans innebär att du här har en dammsugare som kan komma åt överallt. Den låga vikten innebär också att det är lätt att rengöra högt upp, då dammsugaren utan problem kan lyftas upp – även med en arm.

Utvalda fördelar med Dyson V6 Animalpro:

🔵 Särskilt effektiv för djurhår
🔵 Lämplig för hem med allergiker
🔵 Mycket lättmanövrerad
🔵 Låg vikt
🔵 2-i-1 dammsugare

Här nedan kan du se en kort demonstration av Dyson V6 Animalpro:


Bosch Athlet BBH52550

Testvinnare hos TU.no – Norges Tekniska Veckoblad
4.7 stjärnor utav 5 möjliga baserad på 26 recensioner hos WhiteAway

Bosch Athlet BBH52550

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 949,00 Kr. 0,00 Kr. 1 949,00 Kr. Läs mer
2 025,00 Kr. 0,00 Kr. 2 025,00 Kr. Läs mer
2 190,00 Kr. 0,00 Kr. 2 190,00 Kr. Läs mer
2 191,00 Kr. 0,00 Kr. 2 191,00 Kr. Läs mer

 

Bosch Athlet BBH52550 är en sladdlös dammsugare som har vunnit ett test hos norska onlinemedia Teknisk Ukeblad (TU.no). Dammsugaren får också bra med kundrecensioner runt omkring på nätet, där de oftast är mycket imponerade över kvaliteten.

Denna modell är tänkt uteslutande som ett alternativ till den traditionella dammsugaren eller som dammsugare nummer två. Detta betyder att du inte kan ta ut själva dammsugarenheten och använda den som handdammsugare, såsom är fallet med andra skaftdammsugare. Den kan endast användas som den är.

Detta gör Bosch Athlet BBH52550 till ett bra val

Till gengäld för detta så är dammsugningsförmågan väsentligt bättre än hos de så kallade kombi- eller 2-i-1 modellerna, där du får både handdammsugare- och skaftdammsugare i en och samma modell. Detta betyder att det är möjligt att montera ett riktigt bra filter i Bosch Athlet BBH52550, som rengör utblåsningsluften från dammsugaren nästan lika effektivt som de allergivänliga HEPA-filtrena, som de traditionella dammsugarna oftast är utrustade med. Detta betyder att även dammallergiker kommer kunna dammsuga med denna skaftdammsugare, utan att störas nämnvärt av detta.

Batterilivslängden räcker till 50 minuters dammsugning, något som bör räcka i de flesta hushåll. Däremot är uppladdningstiden ganska lång. Hela 6 timmar tar det för att batteriet ska laddas helt på denna modell.

Bosch Athlet BBH52550 är liksom alla andra skaft- och handdammsugare påslös. Då dammsugarenheten inte kan tas ut finns det plats åt en dammbehållare på hela 0,9 liter. Så du behöver inte tömma behållaren lika ofta som hos andra modeller. Liksom andra dammsugare med dammbehållare, kan behållaren diskas och användas till att dammsuga upp tappade grejer från golvet.

Bevaringsmässigt utmärker sig BBH52550 genom att den kan stå själv. Detta betyder att den är enkel att ha stående framme eller stående i skåpet.

De största fördelarna med Bosch Athlet BBH52550:

🔵 Bättre dammsugningsförmåga än kombi- och handdammsugare
🔵 Bra filtrering av utblåsningsluften
🔵 Lång batterilivslängd
🔵 Påslös dammsugare med 0,9 liter dammbehållare
🔵 Kan användas till uppsugning av tappade, mindre föremål
🔵 Kan stå själv

Du kan se en videodemonstration av denna modell:


Nilfisk Handy Sticvac

4,6 stjärnor utav 5 möjliga baserad på 34 konsumentrecensioner hos WhiteAway

 

Nilfisk Handy Sticvac

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 089,00 Kr. 0,00 Kr. 1 089,00 Kr. Läs mer
1 251,00 Kr. 0,00 Kr. 1 251,00 Kr. Läs mer
1 265,00 Kr. 0,00 Kr. 1 265,00 Kr. Läs mer

 

Danska Nilfisk ryktas vara en världens bästa producenter av dammsugare. Deras batteridrivna skaft- och handdammsugare är några av marknadens absolut bästa. Sticvac är ett exempel på en 2-i-1 eller kombimodell som både ger dig skaft- och handdammsugning i samma produkt.

Denna modell hör till de billigare kombimodellerna på marknaden. Modellen utmärker sig med att ha riktigt många positiva kundrecensioner på de olika webbshoparna som säljer den.

Därför är Nilfisk Handy Sticvac ett bra val

Nilfisk Handy Sticvac är en bra allround skaft- och handdammsugare som med en driftstid på 35 minuter och en uppladdningstid på 4 timmar har precis tillräckligt med kraft för att dammsuga det mindre hushållet. Som handdammsugare räcker de 35 minuter väsentligt längre än de billigare modellerna.

Dammsugaren är också ett bra val för husvagnen – både på grund av priset och flexibiliteten. Dels kan du snabbt dammsuga golvet i husvagnen och dels är handdammsugardelen praktisk för att komma in i de många mindre hörnorna som en husvagn oftast har.

De största fördelarna med Nilfisk Handy Sticvac:

🔵 2-i-1 med inbyggd handdammsugare
🔵 Påslös med 0,5 liters dammbehållare
🔵 35 minuters driftstid
🔵 Bra val till husvagnen

Du kan se en videodemonstration av denna modell:


Bosch BKS4003

Billig handdammsugare i bra kvalitet

Bosch BKS4003

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
494,00 Kr. 0,00 Kr. 494,00 Kr. Läs mer

 

Bosch BKS4003 är en helt traditionell handdammsugare av den typ man kan ha hängande på väggen och bara ta fram när smulorna på golvet eller askan från eldstaden ska dammsugas med en handdammsugare. Priset på denna handdammsugare är lågt och kort sagt utgör Bosch BKS4003 en bra rengöringsassistent i vardagen.

De största fördelar med en Bosch BKS4003

Förutom det låga priset är det dammsugarens lilla storlek och låga vikt på endast omkring ett kilo, samt dess lättillgänglighet i alla vrår det som gör den så användarvänlig och varför den hyllas i de olika konsumentrecensionerna på nätet.

Dammsugaren har dock bara 15 minuters driftstid på en full uppladdning, men det är också tillräckligt för att klara av mindre uppgifter som t.ex. smulorna på matbordet, jorden från den välta krukväxten och andra vardagsolyckor. Den korta driftstiden har sin förklaring i att de för att hålla priserna nere använder den något äldre NiMH-typen av batteri, i stället för Lithium-Ion.

Dammsugaren är påslös och använder i stället en dammbehållare i plast på hela 0,3 liter.

Dammsugaren har en medföljande vägghållare som samtidigt fungerar som laddningsstation, och tack vare dess lilla storlek är det möjligt att hitta en plats till en Bosch BKS4003 överallt – t.ex. i närheten av ugnen så att du snabbt kan ta bort askan som har vält ut på golvet eller vid sidan av matbordet när frukosten är färdig.

De största fördelarna med Bosch BKS4003:

🔵 Superbillig handdammsugare
🔵 Kompakt storlek
🔵 Låg vikt på bara 1 kilo
🔵 Bra för att komma åt i hörn
🔵 Kombinerad vägghållare samt laddare
🔵 Enkel att hitta plats till


Nilfisk Handy Premium

4,6 utav 5 möjliga stjärnor baserad på konsumentrecensioner hos WhiteAway
Rekommenderas av TU.no – Norges Tekniska Ugeblad

Nilfisk Handy Premium

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 145,00 Kr. 0,00 Kr. 1 145,00 Kr. Läs mer

 

Nilfisk Handy Premium är ett annat bra alternativ för handdammsugare från danska Nilfisk.

Läser man igenom konsumentrecensionerna från de olika webshopparna som säljer denna modell, syns det tydligt att dessa är väldigt nöjda med apparaten.

Därför är Nilfisk Handy Premium ett bra val

Nilfisk Handy Premium har en driftstid på ca 20 minuter och tar 4 timmar för att laddas upp helt. Den är anpassad för att fungera som en vardags handdammsugare.

Nilfisk Handy Premium har ett 18-volts Litium-Ion-batteri av den typ som också används till batteridrivna borrmaskiner. Detta betyder att dammsugaren kan laddas upp för fullt på 4 timmar, men kan användas redan efter en timmes uppladdning utan att det går ut över batterilivslängden. Att denna handdammsugare använder ett Lithium-Ion batteri förklarar också varför den är något dyrare än vissa andra mindre handdammsugare.

Dammbehållaren rymmer 0,5 liter och är liksom andra handdammsugare ganska enkel att tömma och rengöra. Uppsugningsförmågan är bra och enligt TU.no är denna handdammsugare en av de enda på marknaden som oproblematiskt kan dammsuga upp russin. Här gav de andra modellerna upp, eller hade mycket svårt för det.

Det medföljer en praktisk vägghållare och laddningsstation, så att handdammsugaren kan hängas på väggen i närheten av den plats där du använder den mest.

De största fördelarna med Nilfisk Handy Premium:

🔵 Enkel och praktisk storlek
🔵 Låg vikt på endast över ett kilo
🔵 Bra dammsugningsförmåga
🔵 Bra för hörn och kanter
🔵 Kombinerad vägghållare och laddare
🔵 Kompakt storlek gör det enkelt att hitta plats för upphängning


Fördelarna med en skaft- eller handdammsugare

Handdammsugare är perfekt för de små olyckorna

Med en handdammsugare blir det betydligt enklare att snabbt få fatt i dammsugaren, i jämförelse med de traditionella dammsugarna. Man slipper här dra ut den från skåpet för att använda den.

Kostnaderna efterföljare

I början var problemet med denna typ av dammsugare oftast batterilivslängden och rengöringsförmågan, men moderna batteriteknologier och användning av cyklonprincipen i stället för det traditionella dammsugningssystemet har givit skaftdammsugare en mycket bättre prestationsförmåga – men helt så effektiva som den goda gamla ledningsbaserade dammsugaren har dessa ännu inte blivit.

Men som dammsugare nummer två, som kan användas till den snabba dagliga rengöringen eller som den praktiska lösningen till husvagnen så är sladdlösa dammsugare ett riktigt bra val. Samtidigt är de flesta byggda på ett sådant sätt att själva dammsugningsenheten kan tas ut och användas som handdammsugare.

Kan du klara dig med enbart en skaftdammsugare?

Oberoende tester i bl.a Teknisk Ukeblad har dokumenterat att du kan gå länge utan att ha problem med att hålla smuts och damm i schack med dessa dammsugare. Däremot kommer du behöva använda dig av den gamla vanliga dammsugaren ibland, eftersom handdammsugaren har svårt att ta upp smuts från mattor.

Men använder du en skaftdammsugare för regelbunden rengöring av de mest använda delarna av lägenheten, så kan du säkert begränsa användningen av den traditionella dammsugaren till ett par gånger i månaden. Då den sladdlösa dammsugaren är betydligt enklare att använda, blir det inte lika ansträngande att dammsuga med den var- eller varannan dag, som om du skulle släpa fram den vanliga dammsugaren varje gång.

Perfekt för den dagliga rengöringen och hem med husdjur

Då det inte behövs flyttas på sladdar, så är skaftdammsugaren enkel för att rengöra golvet med och du kan utan problem snabbt rengöra golvet så att allt hår och andra orenheter försvinner innan batteriet tar slut.

Så även om hand- och skaftdammsugaren inte kan vara den enda som sköter dammsugningen, så finns det en rad praktiska användningar i vardagen och den kan underlätta rengöringen och fixa ett renare hem, utan att du ska behöva släpa fram den stora gamla dammsugaren hela tiden.


Var kommer dammet ifrån?

Vi kan inte undvika damm. Damm är nämligen till viss grad skapat av människan, och kommer från oss själva.

Ph.d. i arbets- och miljömedicin samt forskare i bland annat organiskt damm vid Århus Universitet, Vivi Schlünssen, förklarar för danska Videnskab.dk:

”Det är vanligtvis en underbar soppa av hud från oss själva, små sandkorn, rester från plantor, hund- och katthår, men också partiklar från cigarettrök och stekos” förklarar alltså Vivi Schlünssen.

Vivi Schlünssen gör det därför klart att vi inte kan slippa undan dammet. Den enda möjligheten att få mindre damm mellan husets fyra väggar är om vi går på semester, varvid vi inte är närvarande i huset, och därmed inte genererar damm där.

Sovrummet och elektriska laddningar älskar dammet
Även om vi inte helt kan undvika dammet, så finns det några bra åtgärder som kan vidtas. Generellt är det så att det blir mer damm i de rum där vi tillbringar mest tid. Ett utrymme som sovrummet är därför mycket benäget att dra till sig mycket damm.

När vi sover om natten, ligger vi samtidigt och strör hudceller i sängen. Det kan inte undvikas, och är en naturlig process, förklarar återigen Ph.d. Vivi Schlünssen. Se därför till att vädra täcken och kuddar med jämna mellanrum.

Också elektriska apparater är förtjusta i dammet, och lockar till sig mycket damm. Det beror på elektriska laddningar, och därför är det svårt att undvika helt. Du kan dock med fördel stänga av de elektriska apparaterna när de inte används, så drar de till sig mindre damm.


Detta kan du själv göra för att undvika damm

Enligt Astma och Allergi Danmark finns det några riktlinjer som är värda att efterleva, för att hålla undan dammet.

Se till att vädra
Det första rådet är att det skall vädras. När det städas hemma, bör det finnas god ventilation under tiden, så att det finns en möjlighet att få in ny luft. Det räcker inte att bara öppna ett enda fönster.

Astma och Allergi Danmark rekommenderar att det vädras med korsdrag, och det ska även göras efter själva städningen.

Inred ditt hem minimalistiskt
Skandinaviska designelement och minimalism är populärt om man ser till trenderna just nu. Men minimalism, och en enkel inredning, kommer också till nytta om du vill hålla undan dammet.

Astma och Allergi Danmark rekommenderar att hemmet hålls enkelt och utan överfulla rum. Undvik för mycket småsaker, och sträva efter släta och lättstädade ytor. Mattor som sträcker sig från vägg till vägg är också en nackdel, då dammet trivs i sådana material.

Städa en gång i veckan
Astma och Allergi Danmark rekommenderar i övrigt storstädning en gång i veckan – håll rengöringen på en realistisk nivå. Det rekommenderas nämligen att barn inte ska växa upp i alltför rena hem, just för att det krävs en viss mängd mikroorganismer för att göra dem motståndskraftiga mot att utveckla astma och allergi. Se därför till att hålla städningen på en nivå där det finns utrymme för att leva, men också för regelbundna veckostädningar.


Så städar du: Från början till slut

När det kommer till att få bort damm i praktiken, finns det goda möjligheter för att gå rätt tillväga. I en guide hos danska Politiken.dk, ”Få ut dammet ur stugan”, är några av riktlinjerna följande.

1) Se till att hemmet är redo för en städomgång
Det handlar inte bara om att skynda sig från början, utan förarbetet ska göras på rätt sätt. Se till att hemmet är redo för städningen genom att rensa upp och göra stora ytor klara. Om det finns småsaker framme (och du inte har inrett hemmet minimalistiskt), så samla dem i lådor, så att det är fritt fram för dammtrasan.

2) Avlägsna det värsta dammet med rätt trasor och vatten
Det finns två alternativ för att få bort dammet. Det första alternativet är att använda en mikrofiberduk.

Anledningen till att mikrofiber är så effektivt när det kommer till att avlägsna damm, är själva materialet det består av. Mikrofiber är en blandning av mikroskopisk polyester- och polyamidfiber, och den blandningen gör att det skapas små mikroskopiska “krokar”, som fungerar som klor, som kan hålla damm, smuts, och skräp.

Det andra alternativet är att man gör sina egna impregnerade trasor. Detta görs genom att blanda en liter vatten med en matsked glycerin. Doppa trasor i blandningen, torka dem, och förvara dem i en plastpåse till det är dags att använda dem.

Innan du använder handdammsugaren, använd antingen en mikrofiberduk eller dina egna impregnerade trasor att torka av ytor med. Se till att komma åt runt alla kanter – paneler, dörrkarmar, lampskärmar, elektriska apparater (som just drar till sig damm).

3) Dammsugaren ska användas
När hemmet gjorts redo för städning, och alla ytor är avtorkade med den rätta trasan, så ska den vanliga dammsugaren, eller handdammsugaren användas. Här handlar det inte bara om att dammsuga på “normalt vis”. Dammsugaren ska nämligen användas kreativt, vilket innebär att du bör dammsuga annat och mer än bara golvet.

Se till att din dammsugare är mobil, och kan justeras efter behov, vilket är ett krav många handdammsugare lever upp till. Bland annat bör du dammsuga kanter runt tak och väggar. Här krävs en korrekt arbetsställning, och inställning av dammsugaren, varför en “2-i-1” dammsugare kan vara att föredra.

Du ska runt möbler som soffan, större teknisk utrustning, kuddar, under sängen, mattor, och till sist golvet. Kom också ihåg att ta undersidan av möblerna – vänd till exempel dynorna, så att allt damm lossnar.

Vid dammsugning av mattor, så kan du först köra mot mattans struktur – för att komma åt dammet ända nere i botten, men därefter bör du alltid dammsuga medhårs igen, så att strukturen förblir densamma, och så att mattan kan lägga sig igen.

4) Avsluta med tvål och vatten
Det sista steget i den grundläggande städningen av hemmet är tvål och vatten. Här går universalrengöringsmedel bra att använda, och använd även en bra trasa. Undvik att använda vatten på elektroniska apparater, men gå över paneler, dörrar och handtag, bord, element, och fönsterbrädor.

Sist av allt vaskar du golvet.


Handdammsugare Test – Dessa källor har vi använd

För denna artikel har vi hämtat bedömningar och information från några oberoende tester av skaft- och handdammsugare, för att ta fram de bästa handdammsugarna. Är du intresserad så kan du själv läsa testerna på egen hand för att få alla detaljer. Dessa två tester har vi gått igenom:

Teknisk Ukeblad (TU.no) 🇳🇴
Teknisk Ukeblad står bakom en rad tekniska tryckta och online-medier i Norge, bl.a. det mycket citerade digi.no. Huvudmediet Teknisk Ukeblad har flera gånger testat skaft- och handdammsugare med särskilt fokus på ifall dessa var såpass bra att de kunde användas som enda dammsugare.

Varje gång har slutsatsen varit att denna typ av dammsugare inte kan stå som enda aktör på grund av sin något dåliga rengörings-, eller rättare sagt, uppsugningsförmåga. De två testerna vi har hämtat information från är utgivna 2012 respektive 2015.

Bägge artiklarna ligger fritt tillgängliga och du hittar 2015-testet här och 2012-testet kan läsas här.


Råd og Rön 🇸🇪
Det ansedda konsumentmagasinet Råd & Rön är Sveriges största oberoende konsumentmagasin, som kommer ut både i tryck och onlineutgåva.

Råd & Rön testade 9 olika skaft- och handdammsugare. Varenda modell testades för en lång rad parametrar och den samlade bedömningen kan du läsa här. Vill du se bedömningen på varje parameter, så behöver du köpa tillgång till testet.


Tek.no 🇳🇴
Den norska nättidningen Tek.no fokuserar på teknik och gadgets, och erbjuder både relevanta test, guider, och diskussionsforum. Tidningen har i april 2017 publicerat ett test av 13 olika handdammsugare. Det är gratis att läsa, och du kommer åt det här.


Trustedreviews.com 🇺🇸
Den engelska tidskriften Trustedreviews.com har specialiserat sig på test och recensioner av elektroniska produkter. De har testat ett antal olika handdammsugare, och du kan gratis läsa deras recension av Dyson V6 och Dyson V8.


The Guardian 🇬🇧
Den brittiska tidningen The Guardian har genomfört en kritisk genomgång och testning av Dyson V8 Absolute. Du kan läsa hela testet gratis här.


Testberichte 🇩🇪
Den tyska tidningen Testberichte.de har specialiserat sig på att samla olika test och användarrecensioner, analysera dem, och därefter samla resultaten i ett poängsystem, så att man kan jämföra produkterna sinsemellan. Det ger ett enkelt och överskådligt sätt att se hur en produkt klarar sig i förhållande till en annan. Du kan se deras bedömning av handdammsugare här.


Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Den brittiska nättidningen Expertreviews.co.uk behandlar främst nyheter, test, och recensioner av hemelektronik, och tidningen utmärker sig genom att gå på djupet och behandla ämnet grundligt. Det gäller också deras recensioner och test av handdammsugare, som du gratis kan läsa här.


T3.com 🇺🇸
T3.com är en av Storbritanniens ledande nättidningar inom gadgets. Tidningen har genomfört ett test av Dyson V8, och du kan läsa hela testet och deras resultat gratis på deras hemsida.