Handdammsugare Test 2021 – De bästa handdammsugare – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

Handdammsugare Test – I detta test av handdammsugare går vi igenom de handdammsugare som har klarat sig bäst i oberoende tester i en rad skandinaviska onlinemedier- och tidningar.

Efter genomgången av de bästa modellerna på marknaden, så kikar vi närmare på om du kan klara dig med en handdammsugare i stället för en traditionell dammsugaren.

Vårt mål är att ge dig en full överblick över de bästa handdammsugare som finns på marknaden just nu.

Till var och en av de testade handdammsugarna, får du också en länk till de försäljare som säljer dessa till det bästa priset i dagsläget.

I denna artikel får du:

🔸 En grundlig genomgång av de bästa och mest testvinnande handdammsugarna på marknaden just nu
🔸 Fördelar med skaft- och handdammsugare
🔸 Guide: Så slipper du damm i hemmet
🔸 En genomgång av de källor och test vi har använt till denna artikel

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Dyson V8 Absolute

5 av 5 stjärnor hos T3.com
5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
5 av 5 stjärnor hos The Guardian
5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.co.uk
Toppbetyg hos Tek.no

Kundfavorit-toppbetygDyson V8 Absolute

Butik Pris

Annoncer


Dyson V8 Absolute har imponerat i alla test den har ingått i, och experterna är så pass imponerade att det helt enkelt inte finns någon kritik för själva dammsugaren. Den enda nackdelen som påpekas är att dammsugaren är ganska dyr. Dock kan man åtminstone säga, att i Dyson V8 Absolutes fall, får du vad du betalar för. V8-modellen är för övrigt en vidareutveckling av den mycket populära V6-modellen från Dyson.

Enligt experterna fungerar Dyson V8 “anmärkningsvärt bra”. Modellen är en så kallad två-i-en-dammsugare, som består av en vanlig handdammsugare och ett smart dammsugarskaft, så att du också kan använda dammsugaren som en vanlig dammsugare.

Dyson V8 Absolute levereras med flera olika munstycken, och det är otroligt enkelt att byta mellan de olika delarna. Driften och användarvänligheten är enligt experterna “i en klass för sig”, och de olika munstyckena klickas lätt av och på. V8 är också den modell på marknaden med flest olika munstycken, vilket innebär att den kan anpassas efter många olika behov. Ett av munstyckena är till exempel ett “Direct Drive Munstycke”, som gör det möjligt att pressa ner borstarna djupt i mattor för att få bort envis och nedtrampad smuts.

V8 har två olika dammsugarhuvuden, ett till mattor och ett till golv, som enligt ovan nämnda test klarar sina uppgifter briljant. Dammsugarhuvudet för golv är otroligt mjukt och gjort av ett speciellt material som gör att det inte finns någon risk för att dammsugaren repar dina golv eller skadar dem på andra sätt. Båda dammsugarhuvudena är också tillräckligt låga för att komma in under soffor och andra möbler.

Som redan nämnts är användningen av dammsugaren på topp, och modellens låga vikt är av stor betydelse här. Den tyngsta kombination du kan skapa består av själva dammsugardelen, dammsugarskaftet, och ett dammsugarhuvud. I denna kombination väger dammsugaren endast 2,6 kg. Så det är alltså inte något problem att dammsuga högre upp och med utsträckt arm. Använder du enbart dammsugardelen och ett av de mindre munstyckena, är vikten så låg som 1,5 kg.

Dyson får mycket beröm för sin sladdlösa design, och flera experter påpekar att det är otroligt enkelt att rengöra trappor med den, eftersom att det inte finns någon sladd att ta hänsyn till, och för att dammsugarhuvudena är enormt flexibla. På det hela taget är dammsugaren otroligt lätt att manövrera, både om du använder ett litet munstycke, eller kopplar på dammsugarskaft och dammsugarhuvud. Maskinen är otroligt känslig för dina rörelser, och reagerar även på den minsta vridning av handleden.

V8 har två olika inställningar: “standard” och “max”. Använder du standardinställningen och till exempel dammsugarhuvudet för mattor, kommer ett fulladdat batteri att ge dig 25 minuter att dammsuga. Använder du ett av de små munstyckena, ger ett fulladdat batteri ca 40 minuters användning, vilket är riktigt bra för en handdammsugare. På standardinställningen är dammsugaren relativt tystgående, medan den på inställningen “power” lever om lite mer.

Under användning är det också lätt att se hur mycket batteri som är kvar. När dammsugaren är igång så lyser en till tre små lampor. Antalet lampor som lyser indikerar hur mycket batteri som är kvar. När dammsugaren håller på att få slut batteri, börjar den sista lampan att blinka.

Därför är Dyson V8 Absolute ett bra val

V8 har också ett tvättbart HEPA-filter, vilket gör dammsugaren extra lämpad för hem med allergiker. Ett HEPA-filter kan effektivt avlägsna allergener och andra mikroskopiska partiklar, som finns i dammsugarens utblåsluft. Detta kan exempelvis vara allt från tobaksrök, pollen, och pälsallergener. V8 fungerar med ett slutet system, vilket innebär att all den luft som sugs in genom dammsugaren, måste ut genom HEPA-filtret.

En annan punkt som dammsugaren får beröm för, är den innovativa dammuppsamlingen. Dammsugaren är nämligen påslös och har istället en genomskinlig behållare, så att du lätt kan se när den behöver tömmas. Behållaren har en kapacitet på 0,54 liter, och när den är full, är även tömningen riktigt enkel. Med ett knapptryck kan du lossa botten på dammbehållaren, tömma den i papperskorgen, och lätt klicka den på plats igen. I och med att dammsugaren är påslös och att alla filter kan tvättas, slipper du även extra kostnader för detta.

Allt som allt får du med Dyson V8 Absolute en dammsugare av högsta klass. Som tidigare nämnts har de olika testerna förgäves försökt att hitta något att kritisera, men dammsugaren imponerade gång på gång, och klarade alla uppgifter med glans.

Utvalda fördelar med Dyson V8 Absolute:
Anmärkningsvärt effektiv
Dammbehållare med stor kapacitet
Lång batteritid
Låg vikt
Lämplig för hem med allergiker
2-i-1 dammsugare

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Dyson V8 Absolute:


Philips FC6168/01 

Bra betyg hos den brittiska tidningen Independent.co.uk

Philips FC6168/01

 

 

Butik Pris

Annoncer

1.855,00 Läs mer
1.903,00 Läs mer
1.908,00 Läs mer

Den brittiska tidningen The Independent har genomfört en undersökning för att ta reda på vilka dammsugare som är bäst på marknaden. De provade och bedömde nio olika modeller, och modellen Philips FC6168/01 klarar sig så bra i testet att den får ett bra betyg av de brittiska experterna.

2-i-1-dammsugare

Philips FC6168/01 är en så kallad 2-i-1-dammsugare, vilket betyder att man får både en vanlig dammsugare och en handdammsugare i en produkt. Detta säkerställer att dammsugaren fungerar till alla olika behov av dammsugning som kan finnas i huset. Philips FC6168/01 är designad för att kunna rengöra alla ytor och underlag i hemmet, och för att göra dammsugaren smidigare är den även sladdlös. Philips FC6168/01 är alltså batteridriven, och en laddning räcker till ungefär 40 minuters dammsugning.

Perfekt för dig med husdjur

Philips FC6168/01 är inte bara sladdlös, den är även påslös. Modellen samlar därför upp damm och skräp i en dammbehållare, och den rymmer 0,6 liter. Detta innebär att du slipper överfulla påsar som försämrar effekten, och du behöver aldrig köpa nya dammsugarpåsar. Av hygienskäl har den här modellen även ett tvättbart filter. Philips FC6168/01 arbetar med PowerCyclone-teknik, som först suger in luften och sedan skickar den till en cyklonisk kammare, där dammet skiljs åt från luften. TriActive-turbomunstycket har en motoriserad borste som fångar upp allt damm och hår – även djurhår – som den stöter på, vilket gör dammsugningen mer effektiv. Den här modellen är därför ett särskilt bra alternativ för konsumenten som har pälsdjur hemma.

Kraftig sugeffekt

De brittiska experterna från The Independent har som sagt provat nio olika dammsugare, och modellen Philips FC6168/01 är en av dessa. Den här modellen imponerar på experterna på flera områden, men de berättar först och främst att det här är en smart 2-i-1-modell som är lätt att hantera. Den är särskilt effektiv på hårda golv och trappor, och sugkraften får mycket beröm av experterna. De är dessutom imponerade över att sugeffekten håller samma nivå även när batteriet håller på att ta slut. The Independent har därmed mestadels beröm att komma med, men de nämner även ett par nackdelar. De förklarar bland annat att Philips FC6168/01 lever om en del och att den inte fungerar lika bra på mattor som den gör på golv.

Fördelar med Philips FC6168/01:
2-i-1-dammsugare
Batteridriven– 40 minuters dammsugning på en laddning
PowerCyclone-teknik
TriActive-turbomunstycke
Perfekt i hem med husdjur


Dyson V10 Absolute

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
99 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
Toppbetyg hos Råd & Rön
Rekommenderas av det norska teknikmagasinet Tek.no

Dyson V10 Absolute

 
Butik Pris

Annoncer

Dyson V10 Absolute har fått fina betyg i tester hos fem olika expertkällor, nämligen det danska konsumentrådet Tænk, Good Housekeeping Institute, Trustedreviews.com, Råd & Rön och Tek.no.

Alla experter tycker otroligt bra om Dyson V10 Absolute och skriver att det här är en av marknadens bästa handdammsugare. Experterna framhäver framförallt att dammsugaren fungerar bra på hårda golv och att det ingår en massa användbara tillbehör.

Flera expertkällor nämner även att dammsugaren är effektiv och att den suger upp det mesta av skräpet och smutsen från golvet i första draget. De påpekar dock även att dammsugaren väsnas en del och att den är dyrare än många andra modeller.

Effektiv modell med cyklonteknik

Dyson V10 Absolute är utrustad med en cyklonteknik som är så effektiv att dammsugaren kan fånga upp även de minsta dammpartiklarna från golvet. Dammsugaren har totalt 14 cykloner som genererar krafter på över 79 000 G.

Dessa cykloner ger dammsugaren en stark sugeffekt. Effekten förstärks dock ännu mer av att motorn, dammbehållaren och cyklonerna sitter i en rak linje. Tack vare denna konstruktion kan luften som sugs in färdas rakt från munstycket och genom cyklonerna.

Dyson V10 Absolute håller dessutom kvar 99,97 % av allt damm i det förseglade filtersystemet. Den här dammsugaren blåser alltså inte tillbaka alla orenheter och bakterier ut i luften igen.

Praktisk och påslös dammsugare

Dyson V10 Absolute är en påslös dammsugare och använder därmed inte dammsugarpåsar. Den här dammsugaren samlar istället upp dammet i en dammbehållare som rymmer 0,76 liter.

Behållaren har även en mekanism som gör att man snabbt och enkelt kan tömma skräpet direkt ner i sopkorgen med en enda handrörelse.

Dammsugaren har dessutom tre olika effektlägen som gör att man kan anpassa dammsugningen till golvtypen och hur skitigt golvet är. Tillsammans med dammsugarens Direct Drive-munstycke gör de tre effektlägena att den här modellen är extra effektiv när det kommer till att suga upp damm och skräp från golvmattor.

Inbyggd handdammsugare och 60 minuters batteritid

Dyson V10 Absolute är en 2-i-1-dammsugare med en handdammsugare inbyggd i skaftet. Detta gör dammsugaren mer flexibel och underlättar till exempel när man dammsuger i hörn och skrymslen samt under möbler.

Den här modellen har dessutom en lång batteritid och kan användas i upp till 60 minuter på en laddning. Detta beror bland annat på dammsugarens nickel-kobolt-aluminium-batteri, och tack vare den långa drifttiden kan man dammsuga flera rum på en enda laddning. Uppladdningen tar dessutom bara 3,5 timme.

När man köper Dyson V10 Absolute ingår det ett Direct Drive-munstycke, ett kombinationsmunstycke, ett fogmunstycke, ett munstycke med mjuka valsar, en mjuk dammborste samt ett motordrivet minimunstycke.

Utvalda fördelar med Dyson V10 Absolute:
Nickel-kobolt-aluminium-batteri
Batteritid på 60 minutter
Tre effektlägen
2-i-1-modell
Dammbehållare med enkel tömningsmekanism

I den här videon från Dyson kan du se en presentation av Dyson V10:


Fördelarna med en skaft- eller handdammsugare 

Handdammsugare är perfekt för de små olyckorna

Med en handdammsugare blir det betydligt enklare att snabbt få fatt i dammsugaren, i jämförelse med de traditionella dammsugarna. Man slipper här dra ut den från skåpet för att använda den.

Kostnaderna efterföljare

I början var problemet med denna typ av dammsugare oftast batterilivslängden och rengöringsförmågan, men moderna batteriteknologier och användning av cyklonprincipen i stället för det traditionella dammsugningssystemet har givit skaftdammsugare en mycket bättre prestationsförmåga – men helt så effektiva som den goda gamla ledningsbaserade dammsugaren har dessa ännu inte blivit.

Men som dammsugare nummer två, som kan användas till den snabba dagliga rengöringen eller som den praktiska lösningen till husvagnen så är sladdlösa dammsugare ett riktigt bra val. Samtidigt är de flesta byggda på ett sådant sätt att själva dammsugningsenheten kan tas ut och användas som handdammsugare.

Kan du klara dig med enbart en skaftdammsugare?

Oberoende tester i bl.a Teknisk Ukeblad har dokumenterat att du kan gå länge utan att ha problem med att hålla smuts och damm i schack med dessa dammsugare. Däremot kommer du behöva använda dig av den gamla vanliga dammsugaren ibland, eftersom handdammsugaren har svårt att ta upp smuts från mattor.

Men använder du en skaftdammsugare för regelbunden rengöring av de mest använda delarna av lägenheten, så kan du säkert begränsa användningen av den traditionella dammsugaren till ett par gånger i månaden. Då den sladdlösa dammsugaren är betydligt enklare att använda, blir det inte lika ansträngande att dammsuga med den var- eller varannan dag, som om du skulle släpa fram den vanliga dammsugaren varje gång.

Perfekt för den dagliga rengöringen och hem med husdjur

Då det inte behövs flyttas på sladdar, så är skaftdammsugaren enkel för att rengöra golvet med och du kan utan problem snabbt rengöra golvet så att allt hår och andra orenheter försvinner innan batteriet tar slut.

Så även om hand- och skaftdammsugaren inte kan vara den enda som sköter dammsugningen, så finns det en rad praktiska användningar i vardagen och den kan underlätta rengöringen och fixa ett renare hem, utan att du ska behöva släpa fram den stora gamla dammsugaren hela tiden.


Var kommer dammet ifrån?

Vi kan inte undvika damm. Damm är nämligen till viss grad skapat av människan, och kommer från oss själva.

Ph.d. i arbets- och miljömedicin samt forskare i bland annat organiskt damm vid Århus Universitet, Vivi Schlünssen, förklarar för danska Videnskab.dk:

”Det är vanligtvis en underbar soppa av hud från oss själva, små sandkorn, rester från plantor, hund- och katthår, men också partiklar från cigarettrök och stekos” förklarar alltså Vivi Schlünssen.

Vivi Schlünssen gör det därför klart att vi inte kan slippa undan dammet. Den enda möjligheten att få mindre damm mellan husets fyra väggar är om vi går på semester, varvid vi inte är närvarande i huset, och därmed inte genererar damm där.

Sovrummet och elektriska laddningar älskar dammet
Även om vi inte helt kan undvika dammet, så finns det några bra åtgärder som kan vidtas. Generellt är det så att det blir mer damm i de rum där vi tillbringar mest tid. Ett utrymme som sovrummet är därför mycket benäget att dra till sig mycket damm.

När vi sover om natten, ligger vi samtidigt och strör hudceller i sängen. Det kan inte undvikas, och är en naturlig process, förklarar återigen Ph.d. Vivi Schlünssen. Se därför till att vädra täcken och kuddar med jämna mellanrum.

Också elektriska apparater är förtjusta i dammet, och lockar till sig mycket damm. Det beror på elektriska laddningar, och därför är det svårt att undvika helt. Du kan dock med fördel stänga av de elektriska apparaterna när de inte används, så drar de till sig mindre damm.


Detta kan du själv göra för att undvika damm

dammEnligt Astma och Allergi Danmark finns det några riktlinjer som är värda att efterleva, för att hålla undan dammet.

Se till att vädra
Det första rådet är att det skall vädras. När det städas hemma, bör det finnas god ventilation under tiden, så att det finns en möjlighet att få in ny luft. Det räcker inte att bara öppna ett enda fönster.

Astma och Allergi Danmark rekommenderar att det vädras med korsdrag, och det ska även göras efter själva städningen.

Inred ditt hem minimalistiskt
Skandinaviska designelement och minimalism är populärt om man ser till trenderna just nu. Men minimalism, och en enkel inredning, kommer också till nytta om du vill hålla undan dammet.

Astma och Allergi Danmark rekommenderar att hemmet hålls enkelt och utan överfulla rum. Undvik för mycket småsaker, och sträva efter släta och lättstädade ytor. Mattor som sträcker sig från vägg till vägg är också en nackdel, då dammet trivs i sådana material.

Städa en gång i veckan
Astma och Allergi Danmark rekommenderar i övrigt storstädning en gång i veckan – håll rengöringen på en realistisk nivå. Det rekommenderas nämligen att barn inte ska växa upp i alltför rena hem, just för att det krävs en viss mängd mikroorganismer för att göra dem motståndskraftiga mot att utveckla astma och allergi. Se därför till att hålla städningen på en nivå där det finns utrymme för att leva, men också för regelbundna veckostädningar.


Så städar du: Från början till slut

När det kommer till att få bort damm i praktiken, finns det goda möjligheter för att gå rätt tillväga. I en guide hos danska Politiken.dk, ”Få ut dammet ur stugan”, är några av riktlinjerna följande.

1) Se till att hemmet är redo för en städomgång
Det handlar inte bara om att skynda sig från början, utan förarbetet ska göras på rätt sätt. Se till att hemmet är redo för städningen genom att rensa upp och göra stora ytor klara. Om det finns småsaker framme (och du inte har inrett hemmet minimalistiskt), så samla dem i lådor, så att det är fritt fram för dammtrasan.

2) Avlägsna det värsta dammet med rätt trasor och vatten
trasor och vatten
Det finns två alternativ för att få bort dammet. Det första alternativet är att använda en mikrofiberduk.

Anledningen till att mikrofiber är så effektivt när det kommer till att avlägsna damm, är själva materialet det består av. Mikrofiber är en blandning av mikroskopisk polyester- och polyamidfiber, och den blandningen gör att det skapas små mikroskopiska “krokar”, som fungerar som klor, som kan hålla damm, smuts, och skräp.

Det andra alternativet är att man gör sina egna impregnerade trasor. Detta görs genom att blanda en liter vatten med en matsked glycerin. Doppa trasor i blandningen, torka dem, och förvara dem i en plastpåse till det är dags att använda dem.

Innan du använder handdammsugaren, använd antingen en mikrofiberduk eller dina egna impregnerade trasor att torka av ytor med. Se till att komma åt runt alla kanter – paneler, dörrkarmar, lampskärmar, elektriska apparater (som just drar till sig damm).

Dammsugaren ska användas3) Dammsugaren ska användas
När hemmet gjorts redo för städning, och alla ytor är avtorkade med den rätta trasan, så ska den vanliga dammsugaren, eller handdammsugaren användas. Här handlar det inte bara om att dammsuga på “normalt vis”. Dammsugaren ska nämligen användas kreativt, vilket innebär att du bör dammsuga annat och mer än bara golvet.

Se till att din dammsugare är mobil, och kan justeras efter behov, vilket är ett krav många handdammsugare lever upp till. Bland annat bör du dammsuga kanter runt tak och väggar. Här krävs en korrekt arbetsställning, och inställning av dammsugaren, varför en “2-i-1” dammsugare kan vara att föredra.

Du ska runt möbler som soffan, större teknisk utrustning, kuddar, under sängen, mattor, och till sist golvet. Kom också ihåg att ta undersidan av möblerna – vänd till exempel dynorna, så att allt damm lossnar.

Vid dammsugning av mattor, så kan du först köra mot mattans struktur – för att komma åt dammet ända nere i botten, men därefter bör du alltid dammsuga medhårs igen, så att strukturen förblir densamma, och så att mattan kan lägga sig igen.

tvål och vatten4) Avsluta med tvål och vatten
Det sista steget i den grundläggande städningen av hemmet är tvål och vatten. Här går universalrengöringsmedel bra att använda, och använd även en bra trasa. Undvik att använda vatten på elektroniska apparater, men gå över paneler, dörrar och handtag, bord, element, och fönsterbrädor.

Sist av allt vaskar du golvet.


Så här förebygger du kvalsterallergi

Även om du inte lider av kvalsterallergi är det en bra idé att försöka förebygga den. När man väl har fått den här typen av allergi är det nämligen väldigt svårt att bli av med den. Baserat på en artikel från Astma-Allergi Danmark har vi därför sammanställt en kort guide över förebyggande åtgärder:

🌀 Luftfuktighet: Dammkvalster trivs bäst i hög luftfuktighet, varför det hjälper att hålla fuktnivån i luften så låg som möjligt. Under vintern ska luftfuktigheten gärna ligga under 45 %. För att hålla nere luftfuktigheten kan du undvika att torka tvätt inomhus, ha en effektiv köksfläkt, vädra några gånger om dagen samt ha en bra allmän ventilation hemma.

🌀 Temperatur: Låt inte vissa rum vara svala och andra varma. Håll gärna minst 20 grader i alla rum.

🌀 Vädra med korsdrag: För att störa den goda livsmiljön för kvalstren är det viktigt att vädra. Vädra några gånger per dag – även under vintern – och särskilt i samband med matlagning, dusch och bad.

🌀 Byt sängkläder: Eftersom att sängen blir fuktig av människokroppen under natten är den en bra miljö för kvalster att leva i. Byt därför sängkläder varannan vecka och tvätta dem i 60 grader. Dammkvalster dör nämligen vid 55 grader. Tvätta även täcke och kuddar i 60 grader minst fyra gånger om året.

🌀 Välj en allergivänlig säng: Vissa sängar har en specialbehandling som skapar en sämre miljö för kvalster, och en sådan säng är ett bra alternativ om du redan lider av kvalsterallergi.

🌀 Låt sängen andas: För att minimera fuktnivån i sängen måste den kunna andas. Sängen måste kunna göra sig av med fukten, och därför ska den helst ligga upphöjd på lameller och inte direkt på golvet.

🌀 Välj en bäddmadrass som andas: Om man använder bäddmadrass kan man gärna välja en modell av latex, eftersom att dessa både andas och leder bort fukt och svett.

🌀 Klimatanläggning: Om någon i hushållet har svåra problem med kvalsterallergi kan det vara värt att investera i en klimatanläggning som kan reglera luftfuktigheten.


Tips för att dammsuga mer effektivt

Dammsugning kan vara en omfattande uppgift, särskilt om man har ett stort hus. Baserat på artiklar från Expressen.se och danska Idenyt.dk går vi därför igenom hur dammsugningen kan bli så enkel som möjligt:

Håll påsen ren

Om du har en dammsugare med påse bör du byta påsen relativt ofta – och dessutom innan den är helt full. Öppna därför dammsugaren någon gång ibland och se efter hur full dammpåsen är. Vissa dammsugare har en indikator som lyser när det är dags att byta påse, men håll gärna koll själv ändå.

En full dammsugarpåse försämrar nämligen dammsugarens effektivitet, och man kan därför uppleva att man måste dammsuga samma område flera gånger innan det blir rent.

Byt gärna dammsugarpåsen när den är fylld till två tredjedelar.

Dammsug i flera riktningarDammsug i flera riktningar

Om du bara kör dammsugaren åt ett håll får du inte upp allt damm, särskilt inte på mattor. Dammsug därför i flera olika riktningar – och gärna kors och tvärs – för att få upp de dammkorn som döljer sig djupare ner i mattan.

Ta det lugnt

En aggressiv dammsugning är sällan särskilt effektiv. Experterna rekommenderar istället att man dammsuger i ett lugnt och jämnt tempo, eftersom att det är mest effektivt.

Använd olika munstycken

Många dammsugare har extra munstycken, men dessa används sällan. Det finns till exempel nästan alltid ett långt och smalt fogmunstycke som är perfekt för möbler, skrymslen och mellan kuddar.

Vissa avancerade dammsugare har även specialmunstycken för olika underlag, till exempel ett för mattor och ett för hårda golv.

Lyft på möblerna

Detta kan förstås vara svårt om möblerna är tunga, men man bör alltid se till att dammsuga ordentligt under möbler – särskilt om det finns allergiker i hemmet. Här döljer sig nämligen otroligt mycket damm, hår och päls. Om du inte kan lyfta på möblerna bör du istället flytta runt dem när du dammsuger.

Ställ in dammsugaren rätt

Dammsugning kan vara tungt för kroppen, men många dammsugare har teleskoprör som kan justeras efter användarens längd. Se därför till att skona din rygg genom att ställa in dammsugaren så att den är rätt för dig.

Håll filtret rent

Ett fullt filter innebär en försämrad förmåga att få bort allergiframkallande partiklar. Experterna rekommenderar att man byter filter vid ungefär var sjätte byte av dammsugarpåsen. Vissa filter är även tvättbara.

robotVälj en robot

Robotdammsugare är kanske det enklaste sättet att slippa undan dammsugningen, men de gör inte att man slipper det manuella arbetet helt och hållet. Robotdammsugare är dock rätt dyra, men de besparar dig i gengäld en hel del jobb.


Så här underhåller du din dammsugare

Danska Samvirke.dk berättar att en dammsugare kanske är ett tråkigt redskap, men att det är nödvändigt att ha en hemma. Man bör därför ta hand om sin dammsugare ordentligt, och det finns mycket man kan göra för att förlänga dammsugarens livslängd. Samvirke.dk och amerikanska Cnet.com förklarar här vad som är viktigast:

Originalpåsar: Använd alltid originalpåsar till din dammsugare, trots att andra dammsugarpåsar i regel är billigare. De billigare påsarna är nämligen ofta väldigt tunna, och därmed kan fint damm tränga igenom väggarna av påsen. Det kan även hända att dessa dammsugarpåsar inte riktigt passar till din modell, vilket kan leda till att damm tar sig förbi påsen. Dammet kan dock även ta sig in i maskineriet och göra så att dammsugaren slutar fungera.

Glöm inte filtren: En dammsugare har flera olika filter – både motorfilter och utblåsfilter – som ska bytas ut eller rengöras med jämna mellanrum, eller när de ser smutsiga ut. Välj gärna en modell med HEPA-filter. Dessa är nämligen mest allergivänliga, och de behöver dessutom inte bytas lika ofta.

Rensa slangen: Smuts och skräp kan lätt hopa sig i slangarna, så se till att kontrollera detta och rensa slangen om det behövs.

Sköt om borstarna: Vissa munstycken har borstar, och eftersom att särskilt hår och trådar lätt kan fastna i dessa bör man kontrollera borstarna någon gång emellanåt. Skräp som fastnar kan annars förstöra borstarna och göra att dammsugaren fungerar sämre.


Att tänka på när du köper en ny dammsugare

När du ska köpa dammsugare är det inte särskilt smart att bara välja första bästa modell. Det finns nämligen många olika dammsugare, och de fungerar bra till olika ändamål.

Whiteaway och Huffingtonpost.com berättar här vad man huvudsakligen bör tänka på:

Vilken typ av dammsugare?

Det finns många olika sorters dammsugare på marknaden, så man bör fungera på vad man faktiskt behöver. Behöver du till exempel en vanlig traditionell dammsugare, en handdammsugare eller en robotdammsugare?

dammsugareTraditionell dammsugare

Traditionella dammsugare finns i många utföranden och med många olika funktioner och prisklasser.

Du bör bland annat fundera på om du vill ha en sladdlös modell. Dessa går istället på batteri, och det finns förstås både för- och nackdelar med den här typen av dammsugare. Några stora fördelar är en ökad rörlighet, smidighet och flexibilitet. Batteriet håller dock inte alltid så länge, och det tar sedan flera timmar att ladda upp dammsugaren igen.

Du bör även komma fram till om du vill ha en modell med eller utan dammsugarpåse. Påslösa dammsugare har istället en dammbehållare som dammet samlas upp i. Dessa är lättare att tömma än en vanlig påse, och man slipper även problemet med fulla påsar som försämrar effektiviteten. Nackdelen är att behållarna inte rymmer lika mycket skräp som en påse.

Handdammsugare

Idag finns det både vanliga handdammsugare och 2-i-1-dammsugare, som fungerar som både vanlig dammsugare och handdammsugare. En handdammsugare är bra att ha för mindre områden, och den är betydligt lättare att hantera än en vanlig dammsugare.

RobotdammsugareRobotdammsugare

En robotdammsugare är gjord för att på egen hand kunna ta bort damm och skräp från golvet. Du behöver bara starta roboten, och sedan sköter den arbetet åt dig. De mest intelligenta robotarna kan även scanna hemmet för att avgöra var de kan köra, och därefter planerar de in den mest effektiva rutten. De kan även upptäcka hinder och undvika dessa.

En robotdammsugare är smart, men den kan inte riktigt ersätta en vanlig dammsugare helt och hållet. Det finns nämligen alltid ställen som en robotdammsugare inte kommer åt. Du bör även tänka på att robotarna inte är särskilt billiga.

Sugkraft

Motoreffekten och sugeffekten hos en dammsugare anges i watt och visar hur kraftigt dammsugaren suger. Motoreffekten visar modellens strömförbrukning, och denna ska helst vara låg. Sugeffekten får däremot gärna har en högre watt.

Observera dock att det inte bara är sugeffekten i watt som avgör modellens prestanda. Dammupptagning, teknik och munstycken spelar också en avgörande roll i hur bra dammsugaren fungerar.

OväsenOväsen

En dammsugare kan onekligen leva om en del, och ljudnivån anges i decibel. Ju högre decibel, desto mer oväsen. Om du är känslig för ljud, eller bara inte vill störa andra i hushållet, kan du med fördel välja en modell med en låg ljudnivå.

Filter

Ett dåligt filter släpper ut damm och partiklar i luften igen, vilket motarbetar syftet med dammsugningen. Filtret har även en allergihämmande effekt, eftersom att dammet annars kan leda till att man utvecklar till exempel kvalsterallergi. Välj gärna en modell med HEPA-filter. Dessa är de mest effektiva filtren, och om det finns allergiker i hemmet bör du verkligen välja en modell med HEPA-filter.

Storlek

Moderna dammsugare väger inte lika mycket som äldre modeller. Vikten kan vara en viktig faktor om man ska dammsuga högt upp, gå upp och ner för trappor eller helt enkelt har ett stort hus. Prova gärna att lyfta modellen i butiken för att se om den är för stor eller tung.

Utgå från dina behov

Man bör välja dammsugare utifrån sina individuella behov. Om du har mycket mattor borde du till exempel välja en modell som fungerar bra på mattor och rengör på djupet. Du som har pälsdjur hemma kan istället välja en dammsugare som effektivt avlägsnar djurhår. Vissa dammsugarmodeller är även utformade speciellt för hem med allergiker.

Dyr eller billig modell?

En dyr och avancerad dammsugare har inte alltid den bästa prestandan, så stirra dig inte blind på priset. Å andra sidan är inte en billig dammsugare ett bra val bara därför att den är billig. Undersök gärna experttester eller användarrecensioner först för att ta reda på om modellen faktiskt fungerar bra. 

Hur ofta ska man dammsugaHur ofta ska man dammsuga?

Experter från norska Viivilla.no berättar att tumregeln är att dammsuga en gång i veckan. Om du har mycket mattor räcker det dock inte med bara dammsugning.

Det kan nämligen vara svårt för dammsugaren att ta sig ner i mattans fibrer och rengöra på djupet, och därför bör man även ha en gammaldags mattpiska. Om det rör sig om friliggande mattor kan du alltså gärna ta ut dem för en omgång med mattpiskan.

För att få bort så mycket dammpartiklar som möjligt ur mattorna bör man investera i en dammsugare med roterande borstar. Dammpartiklarna syns ofta inte, men de finns där.

Du som har djur bör dammsuga oftare

I en annan artikel förklarar dock experter från norska Klikk.no att det inte räcker att dammsuga en gång i veckan om man har pälsdjur hemma – till exempel hund, katt eller marsvin.

De norska experterna rekommenderar istället att du då ska dammsuga varje dag för att upprätthålla en optimal inomhusmiljö. Husdjur tappar nämligen många pälsstrån varje dag.

Experterna från Klikk.no anser även att de som har mycket mattor hemma bör dammsuga två gånger i veckan istället för en.


Så här testas dammsugare

Thewirecutter.com berättar här hur de genomför sina granskningar av dammsugare, och vilka testpunkter de kontrollerar extra noggrant.

Rengöringsförmåga

Rengöringsförmågan är den viktigaste punkten i testet hos Thewirecutter.com, och här undersöker de framförallt sugstyrkan. Experterna hällde därför ut mjöl på golvet och mätte sedan hur mycket varje modell kunde suga upp. De gjorde även ett test med djurhår genom att gnida in päls från en långhårig katt på en soffdyna, och sedan undersökte de hur dammsugarna klarade av uppgiften.

Hanterbarhet / Användning / Användarvänlighet

Experterna ställde här upp en sorts hinderbana för att se hur lätt de olika dammsugarmodellerna tog sig igenom den. Detta test visar om dammsugarna har några problem med navigering eller rörelse.

De granskade även användarvänligheten, till exempel hur lätt det var att tömma dammbehållaren, hur intuitiv kontrollpanelen var samt om det var svårt att byta filter.

 Batteri

Den här undersökningen fokuserade på sladdlösa dammsugare, och därför använde experterna ett stoppur för att mäta batteritiden.

Oväsen

De mätte ljudnivån i decibel.

Underhåll

För att se hur lätt det är att underhålla de olika dammsugarna sög de upp besvärligt skräp, som tungt damm, pappersremsor och pälstussar, för att se om röret blockerades. Om det gjorde det undersökte de sedan hur svårt det var att få bort stoppet i dammsugaren.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Dyson V11 Absolute

Testvinnare hos Råd & Rön 
5 av 5 stjärnor hos det internationella testmagasinet Trustedreviews.com 
5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasin Expertreviews.co.uk 
4,5 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet Techradar.com 
98 av 100 poäng hos det brittiska hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute  
Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Storbritanniens största testmagasin  
Rekommenderas av den amerikanska finanstidningen Business Insider

Vår-rekommendationDyson V11

 

 

Dyson V11 Absolute har testats av experter från inte mindre än sju olika källor. Det rör sig närmare bestämt om konsumentorganisationen Råd & Rön,  testmagasinen Trustedreviews.com, Expertreviews.co.uk och Which.co.uk, teknikmagasinet Techradar.com, hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute samt finanstidningen Business Insider.

Den här dammsugarmodellen imponerar på samtliga experter och får därför fina betyg hos alla källor.

Mångsidig 2-i-1-modell

Dyson V11 Absolute är ett bra alternativ om man vill ha en mångsidig dammsugare som kan användas överallt oavsett underlag samt på flera olika sätt.

Det här är nämligen en så kallad 2-i-1-produkt som både fungerar som en vanlig dammsugare och som en handdammsugare. Modellen har en enkel klickmekanism som gör det enkelt att växla mellan de olika lägena.

Den här dammsugaren har dessutom en kraftfull sugeffekt som gör att den är väldigt effektiv. Den kan därför få bort både löst damm och mer envis smuts.

Effektiviteten beror framförallt på konstruktionen och motortekniken. Den här dammsugaren arbetar nämligen med en unik cyklonteknik som är uppbyggd av 14 cykloner. Denna rengöringsteknik skapar en högtrycksrengöring som får bort upp till 99,9 procent av både synliga och osynliga partiklar från golv och mattor. Effektiviteten hos den här modellen är därmed 20 procent högre än hos Dysons tidigare modeller.

Utan sladd och påse

En annan fördel med Dyson V11 Absolute är att dammsugaren varken har en sladd eller en gammaldags dammsugarpåse. Dammsugaren går nämligen på batteri och kan användas i upp till en timme per laddning.

Det finns tre olika nivåinställningar för sugstyrkan som påverkar hur länge batteriet räcker. När det är dags för laddning tar det 4,5 timmar för batteriet att laddas fullt igen.

Den traditionella dammsugarpåsen har dessutom ersatts med en modern dammbehållare. Behållaren på den här modellen har en kapacitet på 0,8 liter.

Fördelen med en dammbehållare är att den inte behöver bytas ut. Den ska istället tömmas när den blir full och kan sedan användas om och om igen. Man behöver dessutom inte komma i kontakt med dammet alls när man tömmer behållaren.

Den här dammsugaren har även en upplyst LCD-skärm som visar prestandan. På skärmen kan man alltså hålla koll på hur bra dammsugaren arbetar. Det finns även indikatorer som visar när det är dags att tömma dammbehållaren samt byta filtret.

Experterna: Utmärkt men dyr dammsugare

Dyson V11 Absolute har testats av en mängd olika källor och imponerade på experterna i samtliga tester. Expertreviews.co.uk förklarar till exempel att den här modellen har en fantastisk sugeffekt och ett bra batteri. De skriver även att LCD-skärmen är en smart detalj.

Experterna påpekar dock även att dammsugaren är väldigt dyr, att den är lite tyngre än tidigare modeller samt att den tar lång tid att ladda.

Techradar.com håller med om att dammsugaren är rätt dyr och lite väl tung. Experterna därifrån berömmer dock den fina designen, den förbättrade sugeffekten, de effektiva munstyckena och den bra skärmen.

Hos Good Housekeeping Institute får Dyson V11 Absolute ett nästan perfekt betyg. De framhäver bland annat att produkten är enkel att sätta ihop och att den har en användbar och intuitiv skärm. Experterna skriver även att dammsugaren levereras med intelligenta munstycken och ett bra utbud av tillbehör samt att dammbehållaren fungerar bra.

I recensionen nämner de dock även ett par nackdelar. De anmärker närmare bestämt på det höga priset och en lång laddningstid samt att dammsugaren känns lite tung och att den blir väldigt varm under laddningen.

Which.co.uk har också provat den här dammsugarmodellen och skriver i sin recension att de inte hittade några stora nackdelar. Produkten får istället rikligt med beröm och beskrivs till och med som “marknadens bästa sladdlösa dammsugare”. 

Specifikationer – Dyson V11 Absolute:
🔴 Typ: 2-i-1-dammsugare med handdammsugare
🔴 Märke: Dyson
🔴 Maximal effekt: 545 watt
🔴 Batteridrift: Ja
🔴 Drifttid per laddning: Upp till 60 minuter
🔴 Laddningstid: 4,5 timmar
🔴 Antal inställningar: 3
🔴 Ljudnivå: 84 dB
🔴 Dammbehållare: Ja
🔴 Kapacitet: 0,8 liter
🔴 Display: Ja
🔴 Vikt: 3,05 kg 

Fördelar med Dyson V11 Absolute:
Stark och kraftfull modell
14 cykloner
2-i-1 – både handdammsugare och vanlig dammsugare
Går på batteri
60 minuters batteritid

I den här videon från Dyson kan du se en presentation av Dyson V11 Absolute:


Bosch Athlet BBH52550

Testvinnare hos TU.no – Norges Tekniska Veckoblad
4.7 stjärnor utav 5 möjliga baserad på 26 recensioner hos WhiteAway

Bäst-för-prisetBosch Athlet BBH52550

 

.
Bosch Athlet BBH52550 är en sladdlös dammsugare som har vunnit ett test hos norska onlinemedia Teknisk Ukeblad (TU.no). Dammsugaren får också bra med kundrecensioner runt omkring på nätet, där de oftast är mycket imponerade över kvaliteten.

Denna modell är tänkt uteslutande som ett alternativ till den traditionella dammsugaren eller som dammsugare nummer två. Detta betyder att du inte kan ta ut själva dammsugarenheten och använda den som handdammsugare, såsom är fallet med andra skaftdammsugare. Den kan endast användas som den är.

Detta gör Bosch Athlet BBH52550 till ett bra val

Till gengäld för detta så är dammsugningsförmågan väsentligt bättre än hos de så kallade kombi- eller 2-i-1 modellerna, där du får både handdammsugare- och skaftdammsugare i en och samma modell. Detta betyder att det är möjligt att montera ett riktigt bra filter i Bosch Athlet BBH52550, som rengör utblåsningsluften från dammsugaren nästan lika effektivt som de allergivänliga HEPA-filtrena, som de traditionella dammsugarna oftast är utrustade med. Detta betyder att även dammallergiker kommer kunna dammsuga med denna skaftdammsugare, utan att störas nämnvärt av detta.

Batterilivslängden räcker till 50 minuters dammsugning, något som bör räcka i de flesta hushåll. Däremot är uppladdningstiden ganska lång. Hela 6 timmar tar det för att batteriet ska laddas helt på denna modell.

Bosch Athlet BBH52550 är liksom alla andra skaft- och handdammsugare påslös. Då dammsugarenheten inte kan tas ut finns det plats åt en dammbehållare på hela 0,9 liter. Så du behöver inte tömma behållaren lika ofta som hos andra modeller. Liksom andra dammsugare med dammbehållare, kan behållaren diskas och användas till att dammsuga upp tappade grejer från golvet.

Bevaringsmässigt utmärker sig BBH52550 genom att den kan stå själv. Detta betyder att den är enkel att ha stående framme eller stående i skåpet.

De största fördelarna med Bosch Athlet BBH52550:
Bättre dammsugningsförmåga än kombi- och handdammsugare
Bra filtrering av utblåsningsluften
Lång batterilivslängd
Påslös dammsugare med 0,9 liter dammbehållare
Kan användas till uppsugning av tappade, mindre föremål
Kan stå själv

Du kan se en videodemonstration av denna modell:Electrolux EUP8GREEN

Bra betyg hos Aftonbladet.se

Electrolux EUP8GREEN

 


Aftonbladet har undersökt olika dammsugare för att komma fram till vilka som är bäst på marknaden, och i testet ingick bland annat modellen Electrolux EUP8GREEN. Tidningen granskade de utvalda modellerna utifrån olika testpunkter, och eftersom att Electrolux EUP8GREEN presterar bra får den fina kommentarer i undersökningen.

Effektiv och batteridriven

Electrolux EUP8GREEN är perfekt för lättare städning där vanliga dammsugare kan ha svårt att komma åt, till exempel i skrymslen och vrår. Den här modellen är dessutom sladdlös och batteridriven, vilket gör att den kan komma åt ännu bättre. Detta gör dammsugningen betydligt lättare, effektivare och smidigare, och Electrolux EUP8GREEN kan användas i upp till 80 minuter på en laddning. Därefter tar det ett par timmar att ladda upp batteriet igen. Modellen har tre olika nivåer på sugkraften, och dessa avgör även hur länge batteriet räcker.

Påslös dammsugare

Electrolux EUP8GREEN är designad för att vara så enkel som möjligt att använda, och därför är den här modellen även påslös. Man slipper alltså överfulla dammpåsar som försämrar sugförmågan, och istället för en påse har modellen en smart dammbehållare som rymmer 0,8 liter damm. Dammbehållaren är därmed relativt stor, och den töms enkelt direkt i sopkorgen. Electrolux EUP8GREEN har ett unikt PerformancePro-munstycke som är aerodynamiskt utformat, samt en specialdesignad motorfläkt. Tillsammans ger dessa komponenter en kraftig sugstyrka.

Fungerar riktigt bra på golvet

Experterna är överlag nöjda med Electrolux EUP8GREEN, och modellen har många fördelar. Experterna konstaterar att den här modellen fungerar väldigt bra på golvet, och den suger effektivt även vid trösklar. De påpekar dock att den inte fungerar riktigt optimalt under möbler. De noterar dessutom den smarta belysningen på munstycket, som gör det lättare att se smuts och skräp på golvet precis framför dammsugaren. Avslutningsvis konstaterar experterna att Electrolux EUP8GREEN är ett bra komplement till en vanlig dammsugare, men att den inte kan ersätta den helt.

Fördelar med Electrolux EUP8GREEN:
Batteridriven – upp till 80 minuters dammsugning per laddning
3 nivåer på sugstyrkan
Påslös modell
PerformancePro-munstycke
Belysning på munstycket


Bosch Unlimited BBS1114

Toppbetyg hos Råd & Rön 
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de 
7 av 10 stjärnor hos teknikmagasinet M3 
4 av 5 stjärnor hos det danska teknikmagasinet Inputmag.dk

Bosch BBS1114

 


Bosch Unlimited BBS1114 har testats av fyra olika expertkällor: konsumentorganisationen Råd & Rön, testmagasinet Testberichte.de samt teknikmagasinen M3.se och Inputmag.dk.

Experterna har bland annat granskat dammsugarens rengöringsförmåga, användarvänlighet, funktioner, användbarhet och pris. Baserat på dessa punkter har de sedan kommit fram till ett slutgiltigt betyg. Bosch Unlimited BBS1114 klarade sig bra i undersökningarna och fick därför fina betyg hos alla källor.

Vanlig dammsugare och handdammsugare

Bosch Unlimited BBS1114 är ett bra alternativ om man vill ha både en vanlig dammsugare och en handhållen variant. 

Den här modellen har nämligen en handdammsugare som kan klickas lös och användas separat. Bosch Unlimited BBS1114 är alltså en mångsidig modell som fyller flera syften.

Tack vare en specialutvecklad Digital Spin-motor som kombinerar prestanda med hållbarhet är det här dessutom en väldigt effektiv maskin.

Produkten fungerar bra på alla typer av underlag och levereras med ett All Floor High Power-munstycke som avlägsnar damm, smuts och skräp från både mattor och hårda golv.

Batteridriven dammsugare

Bosch Unlimited BBS1114 är dessutom en modern dammsugare utan sladd och påse. Den här modellen går istället på batteri och använder närmare bestämt ett Power 4 All-system. Detta system ger produkten en drifttid på upp till 60 minuter per laddning. Därefter tar det fem timmar att ladda batteriet fullt igen.

Den maximala drifttiden är alltså 60 minuter. Hur länge batteriet räcker beror dock mycket på vilka inställningar man använder. Dammsugaren har nämligen tre olika prestandainställningar,  bland annat ett turboläge som drar väldigt mycket batteri. Detta läge ger dock en otroligt effektiv rengöring.

Den här dammsugarmodellen är som sagt även påslös. Modellen har istället en behållare för damm som rymmer 0,4 liter. Fördelen med en dammbehållare är att den bara ska tömmas istället för att bytas ut. En dammbehållare påverkar dessutom inte motorns prestanda när den blir full.

För att behållaren ska vara enkel att tömma har den här dammsugaren ett Easy Clean-system. Detta system innebär att man slipper komma i kontakt med dammet när man tömmer behållaren.

Bosch Unlimited BBS1114 har dessutom ett evighetsfilter som aldrig behöver bytas ut. Dammsugaren använder istället ett unikt Rotation Clean-system för att rengöra filtret själv.

Experterna: Smart batterilösning

Bosch Unlimited BBS1114 har testats av flera olika källor och imponerar mycket på experterna i alla undersökningar. De tyska experterna från Testberichte.de skriver till exempel att det här är en bra dammsugare med många fördelar.

De framhäver bland annat att dammsugaren har ett utbytbart batteri som till på köpet är kompatibelt med andra produkter från Bosch.

Experterna berättar dessutom att dammsugaren är stabil och att turboläget fungerar riktigt bra. De påpekar dock även att produkten känns lite tung och att batteriet tar slut snabbt när man använder turboläget.

De danska experterna från teknikmagasinet Inputmag.dk berömmer också Bosch Unlimited BBS1114 för den smarta batterilösningen som gör att man kan använda batteriet på andra Bosch-enheter också.

Det framhävs även att dammsugaren har en låg ljudnivå samt att den städar effektivt på både hårda golv och mattor.

Vad gäller nackdelar anmärker experterna framförallt på att dammbehållaren är svår att tömma samt att det kan vara svårt att komma åt med dammsugaren i hörn och under element. 

Specifikationer – Bosch Unlimited BBS1114:
🔴 Typ: 2-i-1-dammsugare med handdammsugare
🔴 Märke: Bosch
🔴 Maximal effekt: 18 watt
🔴 Batteridrift: Ja
🔴 Drifttid per laddning: Upp till 60 minuter
🔴 Laddningstid: 5 timmar
🔴 Antal inställningar: 3
🔴 Dammbehållare: Ja
🔴 Kapacitet: 0,4 liter
🔴 Med display: Nej
🔴 Vikt: 3,87 kg 

Fördelar med Bosch Unlimited BBS1114:
Både vanlig dammsugare och handdammsugare
Starkt sugeffekt med Digital Spin-motor
Går på batteri
Upp till en timmes drifttid per laddning
Easy Clean-tömning av dammbehållare

I den här videon från Bosch kan du se en presentation av Bosch Unlimited:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka handdammsugare är bäst i test?

Dyson V8 Absolute, Bosch Athlet BBH52550, Dyson V7 Motorhead, Dyson V11 Absolute och Dyson V10 Absolute

🤓 Hur testas handdammsugarna?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Man testar även batteritiden genom att undersöka hur länge batteriet räcker och hur snabbt sugeffekten försämras. Slutligen bedöms dammsugarnas energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny handdammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Handdammsugare Test – Dessa källor har vi använd

För denna artikel har vi hämtat bedömningar och information från några oberoende tester av skaft- och handdammsugare, för att ta fram de bästa handdammsugarna. Är du intresserad så kan du själv läsa testerna på egen hand för att få alla detaljer. Dessa två tester har vi gått igenom:

Teknisk Ukeblad (TU.no) 🇳🇴
Teknisk Ukeblad står bakom en rad tekniska tryckta och online-medier i Norge, bl.a. det mycket citerade digi.no. Huvudmediet Teknisk Ukeblad har flera gånger testat skaft- och handdammsugare med särskilt fokus på ifall dessa var såpass bra att de kunde användas som enda dammsugare.

Varje gång har slutsatsen varit att denna typ av dammsugare inte kan stå som enda aktör på grund av sin något dåliga rengörings-, eller rättare sagt, uppsugningsförmåga. De två testerna vi har hämtat information från är utgivna 2012 respektive 2015.

Bägge artiklarna ligger fritt tillgängliga och du hittar 2015-testet här och 2012-testet kan läsas här.


Råd og Rön 🇸🇪
Det ansedda konsumentmagasinet Råd & Rön är Sveriges största oberoende konsumentmagasin, som kommer ut både i tryck och onlineutgåva.

Råd & Rön testade 9 olika skaft- och handdammsugare. Varenda modell testades för en lång rad parametrar och den samlade bedömningen kan du läsa här. Vill du se bedömningen på varje parameter, så behöver du köpa tillgång till testet.


Tek.no 🇳🇴
Den norska nättidningen Tek.no fokuserar på teknik och gadgets, och erbjuder både relevanta test, guider, och diskussionsforum. Tidningen har i april 2017 publicerat ett test av 13 olika handdammsugare. Det är gratis att läsa, och du kommer åt det här.

Tek.no har även provat Dyson V10 Absolute. Du kan läsa hela undersökningen här.


Trustedreviews.com 🇺🇸
Den engelska tidskriften Trustedreviews.com har specialiserat sig på test och recensioner av elektroniska produkter. De har testat ett antal olika handdammsugare, och du kan gratis läsa deras recension av Dyson V6 och Dyson V8.

Trustedreviews.com har även testat Dyson V10 Absolute och Kärcher VC5 Premium. Du kan läsa dessa undersökningar här och här.

Trustedreviews.com har dessutom testat handdammsugaren Dyson V11 Absolute. Om du vill veta mer om vad experterna tycker om modellen kan du läsa mer här.


The Guardian 🇬🇧
Den brittiska tidningen The Guardian har genomfört en kritisk genomgång och testning av Dyson V8 Absolute. Du kan läsa hela testet gratis här.


Testberichte 🇩🇪
Den tyska tidningen Testberichte.de har specialiserat sig på att samla olika test och användarrecensioner, analysera dem, och därefter samla resultaten i ett poängsystem, så att man kan jämföra produkterna sinsemellan. Det ger ett enkelt och överskådligt sätt att se hur en produkt klarar sig i förhållande till en annan. Du kan se deras bedömning av handdammsugare här.

Testberichte.de har även granskat handdammsugaren Bosch Unlimited BBS1114. Du kan läsa mer om undersökningen här.


Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Den brittiska nättidningen Expertreviews.co.uk behandlar främst nyheter, test, och recensioner av hemelektronik, och tidningen utmärker sig genom att gå på djupet och behandla ämnet grundligt. Det gäller också deras recensioner och test av handdammsugare, som du gratis kan läsa här.

Expertreviews.co.uk har även genomfört ett test av Dyson V11 Absolute. Du hittar hela undersökningen på deras hemsida.


T3.com 🇬🇧
T3.com är en av Storbritanniens ledande nättidningar inom gadgets. Tidningen har genomfört ett test av Dyson V8, och du kan läsa hela testet och deras resultat gratis på deras hemsida.


Aftonbladet.se 🇸🇪
Aftonbladet.se är en av Sveriges mest lästa tidningar. Den publiceras dagligen och skriver om både nyheter och underhållning. Aftonbladet.se behandlar dock även konsumentrelaterade ämnen, och här har tidningen testat fem olika dammsugare, bland annat modellen Electrolux EUP8GREEN. Klicka här för att läsa mer om undersökningen.


Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. Den behandlar ett brett utbud av in- och utrikesnyheter, politik, sport och kultur, men där finns även utrymme för konsumentprodukter. The Independent har här provat nio olika dammsugare, bland annat modellen Philips FC6168/01. Om du vill läsa mer hittar du deras artikel här.


Techradar.com 🇺🇸
Techradar.com är en internationell tekniksajt som handlar om utvecklingen i teknikvärlden, och de skriver om både nyheter, trender och guider. Techradar.com testar även olika elektroniska produkter, och här har de provat dammsugaren Dyson V7 Motorhead. Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

Om du vill läsa mer om testet av Dyson V11 Absolute kan du klicka på den här länken.


Thewirecutter.com 🇺🇸
Thewirecutter.com är en amerikansk konsumentsajt där experter betygsätter ett brett utbud av olika konsumentprodukter. Thewirecutter.com’s vision är att erbjuda konsumenterna en plats där de kan söka efter information och få en överblick över en given produktkategori innan de köper något. Här har de testat olika dammsugare, bland annat modellen Dyson V7 Motorhead. Du kan läsa hela undersökningen här.


Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången handlar det om dammsugaren Dyson V7 Motorhead. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Which.co.uk har även recenserat Dyson V11 Absolute. Du hittar hela undersökningen på den här länken.

Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten.


Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Brittiska Good Housekeeping Institute skriver både information och recensioner om olika konsumentprodukter. När de granskar en produkt undersöker de produktens specifikationer och funktioner, och Good Housekeeping Institute har bland annat provat Dyson V10 Absolute och Kärcher VC5 Premium. Du kan läsa dessa undersökningar här och här.

Experterna har även testat Dyson V11 Absolute och skrivit en recension som du kan läsa här.


Businessinsider.com 🇺🇸
Businessinsider.com är en affärstidning som fokuserar på finans, media och teknik. Tidningen skriver även om konsumentlivet inom dessa ämnen och genomför bland annat produkttester. Businessinsider.com har till exempel granskat handdammsugaren Dyson V11 Absolute. Du kan läsa hela testet hos Businessinsider.com.


Inputmag.dk 🇩🇰
Inputmag.dk är ett danskt magasin som fokuserar på teknik och teknologisk utveckling. De recenserar även olika elektroniska produkter och har bland annat provat dammsugarmodellen Bosch Unlimited BBS1114. Du kan läsa hela undersökningen hos Inputmag.dk


M3.se 🇸🇪
M3.se är ett svenskt test- och teknikmagasin som förser sina läsare med teknikrelaterade nyheter, guider, videor och tester. M3.se har bland annat provat handdammsugaren Bosch Unlimited BBS1114. Du kan läsa hela testet på deras hemsida.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade rätt handdammsugare i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet även ett flertal andra artiklar som också kan vara av intresse.

Du kan till exempel få en överblick över marknadens bästa modeller i våra mer generella Sladdlös dammsugare test.

Vi har även många artiklar där vi fokuserar på en specifik tillverkare. Bland dessa hittar du till exempel Bosch sladdlös dammsugare test, Bosch handdammsugare test och Bosch Athlet test. Alla dessa artiklar innehåller både testvinnare och modeller som fått toppbetyg i olika undersökningar.

När det kommer till handdammsugare finns det dock en tillverkare som skiljer sig från mängden, nämligen det brittiska kvalitetsmärket Dyson. Vi vill därför även tipsa om våra djupgående artiklar om deras testvinnande modeller: Dyson V10, Dyson V8 och Dyson V6.

Om du känner att det lutar mer åt en vanlig dammsugare kan vi fortfarande hjälpa dig med valet. Du kan till exempel läsa våra allmänna artiklar dammsugare test och påslös dammsugare test. I dessa får du en bra översikt över vilka dammsugarmodeller som har klarat sig bäst i olika tester.

Om du gärna vill veta mer om ett visst märke kan du även grotta ner dig i någon av våra många märkesspecifika artiklar: Bosch dammsugare test, Nilfisk dammsugare test, Miele dammsugare test, Electrolux dammsugare test, AEG dammsugare test, Philips dammsugare test och Dyson dammsugare test.

Om du helst skulle vilja slippa dammsugningen helt och hållet kanske en robotdammsugare kan vara något för dig. I vår generella artikel robotdammsugare test kan du se vilka modeller som experterna rekommenderar. Där hittar du även lite goda råd samt tips på vad du bör tänka på innan du investerar i en smart städrobot.

I den här kategorin har vi också ett antal märkesspecifika artiklar, närmare bestämt Miele Scout RX1 test och iRobot Roomba robotdammsugare test. Alla dessa artiklar handlar om testvinnande robotdammsugare.