Handdammsugare bäst i test - Guide till bästa handdammsugarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 13, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Handdammsugare bäst i test - Guide till bästa handdammsugarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I detta test av handdammsugare går vi igenom de handdammsugare som presterat bäst i olika tester i en rad nordiska onlinemedier och tidningar. Efter genomgången av de bästa modellerna på marknaden kikar vi närmare på om du kan klara dig med en handdammsugare i stället för en traditionell dammsugare.

Vårt mål är att ge dig en full överblick över de bästa handdammsugarna som finns på marknaden just nu. Till var och en av de handdammsugare som vi testat finns även en länk till de försäljare som säljer produkten till bästa pris.

Senast ändrad: 6. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av handdammsugarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 7 bästa handdammsugarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda handdammsugarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper handdammsugare

 • Batteritid

  Du som främst tänkt städa större golvytor bör välja en handdammsugare med en drifttid på minst 60 minuter. För mindre ytor räcker en batteritid på 30-40 minuter. Dammsugning kan vara olika tidskrävande, där den kortaste städningen kan ta mindre än 10 minuter och de längre kan ta mer än en timme. Handdammsugare med en längre drifttid är lämpliga för att städa hela huset i ett svep utan att ladda om, medan kortare drifttid är optimalt för att snabbt fräscha upp golvet i exempelvis köket. Kontrollera även laddningstiden hos olika handdammsugare eftersom den påverkar hur snabbt du kan vara klar med din städning. Beroende på modell kan laddningen ta mellan en och 16 timmar.

 • Vikt

  Vikten kan påverka vilken handdammsugare du bör välja, beroende på hur länge du vanligtvis städar. Jämfört med traditionella dammsugare är handdammsugare ofta betydligt lättare. För större ytor är lättare modeller bra för att din hand inte ska tröttas ut efter ett tag. Dessa handdammsugare väger vanligtvis 3 kg jämfört med 6,4 kg för sladdanslutna dammsugare. Handdammsugare är därför ett bra alternativ för dig som tröttnat på att släpa runt en vanlig dammsugare i hemmet.

 • Strömförbrukning

  Du kan välja olika sladdlösa dammsugare beroende på vilka funktioner som fungerar bäst för dig. De flesta modeller har två eller flera sugnivåer och sugmotorer på mellan 50 och 500 watt. De körs vanligtvis på en medelhög sugnivå som balanserar sugkraft och batteritid. Det mest typiska intervallet är 20 till 200 watt. Du som har många mattor eller djur i hemmet bör välja en handdammsugare med högre sugkraft. Högre wattstyrka hjälper dig att få en mer effektiv och kraftfull städning.

 • Pris 

  De dyraste modellerna kostar runt 9000 kronor och är tillverkade av starkare material med fler funktioner. Budgetalternativet kostar cirka 350 kronor, vilket kan vara tillräckligt för lättare rengöring. Det är ofta tillbehören som gör premiummodeller dyrare, även om dessa inte alltid är nödvändiga för de flesta personer. Innan du väljer en viss produkt bör du därför alltid vara medveten om dina rengöringskrav och användningsområde.

 • Användar- och expertrecensioner 

  Kundomdömen kan vara bra för att få insikt om en viss handdammsugares batteritid, rengöring och effektivitet. Expertrecensioner kan lära dig mer om hur handdammsugaren presterar jämfört med sina föregångare eller med andra modeller på marknaden, samt vilka ytterligare funktioner den erbjuder. För att hjälpa dig att välja den produkt som bäst passar dina behov har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår köpguide.

arrow-more

Bosch Serie 8 Unlimited ProPower BSS81POW1 - handdammsugare med utbytbart batteri och patronfiltersystem

Handdammsugare - Bäst i test hos Radron.se

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Radron.se
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch Serie 8 Unlimited ProPower BSS81POW1:

 • AlltFloor HighPower-munstycke för alla typer av golv
 • Extremt stark sugkraft
 • Catridge-systemet ger 99,9 % filtrering

Konsumentmagasinets omdöme

Den här modellen är ett mångsidigt och bekvämt verktyg för att hålla ditt hem rent. Den har ett filter med snabb rengöring och användbara tillbehör, men dock en något mindre behållare än vissa andra modeller. Dessutom tar den medföljande laddaren längre tid på sig att ladda batteriet än andra laddare på marknaden.

Trots dessa nackdelar är den här sladdlösa dammsugaren fortfarande ett utmärkt val för alla som letar efter en kraftfull sladdlös dammsugare.

Fördelar

 • Integrerad LED-lampa
 • Bekväm och snabb filterrengöring
 • Hög motoreffekt
 • Batteriet fungerar med olika BOSCH-apparater
 • Utbytbart batteri

Nackdelar

 • Mindre smutsbehållare
 • Längre laddningstid med den medföljande laddaren

Bosch Serie | 8 ProPower BSS81POW1 sladdlös dammsugare erbjuder en kraftfull sugförmåga som är perfekt för dig som vill ha ett fantastiskt rent hem. Den här modellen har en hög motorhastighet, vilket innebär att den har en stark sugkraft och lätt kan plocka upp smuts och skräp från alla ytor. Oavsett om det är djurhår, damm eller smuts kan den här sladdlösa dammsugaren enkelt klara av jobbet.

Recension: En detaljerad recension av Bosch Serie | 8 Unlimited ProPower BSS81POW1

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,4 L
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Batteritid: 35 min
 • Laddningstid: 360 min
 • Vikt: 3,3 kg
 • Avtagbar handhållen del
 • Mått: 21,4 x 25,2 x 128 cm

Patronfilter
Den sladdlösa dammsugaren Bosch Serie | 8 Unlimited ProPower BSS81POW1 har ett patronfiltersystem som mycket mer effektivt filtrerar damm än traditionella påsfilter. Detta innebär att frånluften är renare och att du inte andas in lika många skadliga partiklar när du städar.

Utbytbart batteri och kraftfull motor
Batteritiden på den här sladdlösa dammsugaren är kortare än genomsnittet på marknaden. Det räcker bara 35 minuter, medan vissa andra modeller kan räcka upp till en timme. Batteriet är utbytbart, vilket är ett plus, men det tar lång tid att ladda det – 360 minuter jämfört med andra sladdlösa dammsugare.

Så om du letar efter en sladdlös dammsugare som inte kräver mycket laddningstid är detta kanske inte det bästa alternativet. Den här modellen har dock den borstlösa DigitalSpin-motorn, som är tillförlitlig, utsläppsfri och extremt kraftfull: perfekt kalibrerade aerodynamiska bladsnurrar och komponenter av hög kvalitet ger en optimal sugkraft. Den har två strömlägen i stället för de vanliga tre, och vissa kunder kan tycka att detta är förvirrande, men det är inget som påverkar rengöringsprestandan.

2-i-1-funktion
Denna sladdlösa dammsugare är utrustad med en 2-i-1-funktion, vilket gör att den kan användas som både handhållen och sladdlös dammsugare. Detta kan vara praktiskt för personer som behöver rengöra olika områden i hemmet.

Tankkapaciteten för den här modellen är 0,4 l, vilket är mindre än genomsnittet på marknaden. Dessutom är vikten för denna sladdlösa dammsugare 3,3 kg, vilket är tyngre än Samsung Jet 70 Complete.

Vad säger användare och experter om om Bosch Serie 8 BSS81POW1?

Bosch Serie | 8 Unlimited ProPower BSS81POW1 sladdlös dammsugare är en testvinnare på Radron.se. Den har även 4,2 stjärnor på Amazon, och användarna älskar att den är både sladdlös och kraftfull, och upplever att den rengör effektivt även på hårda golv. Vissa användare säger dock att batteriet inte räcker tillräckligt länge.

Mer om Bosch Serie 8 Unlimited ProPower BSS81POW1

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,4 L
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Batteritid: 35 min
 • Laddningstid: 360 min
 • Vikt: 3,3 kg
 • Avtagbar handhållen del
 • Mått: 21,4 x 25,2 x 128 cm

Roidmi R10 - sladdlös dammsugare med bra filtreringssystem

Bäst för mindre bostäder

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Högt betyg på 4,5/5 stjärnor hos TechRadar
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Roidmi R10:

 • Praktisk väggmontering, ergonomisk design
 • Hypoallergetiskt trippelfiltreringssystem
 • System utan trassel

Fördelar

 • Modern och elegant design
 • Bra sugförmåga på hårda golv
 • Kompakt storlek
 • Bra filtreringssystem

Nackdelar

 • Kan vara lite högljudd vid högsta hastighetsinställning

Roidmi R10 sladdlös dammsugare är populär bland både experter och konsumenter. Denna dammsugare har fått hela 4,5 stjärnor av 5 möjliga av teknikmagasinet Techradar.com. Denna dammsugare har även fått 4,3 stjärnor av 5 möjliga av 16 olika användare på Amazon.co.uk.

Recension: En detaljerad recension av Roidmi R10 sladdlös dammsugare 

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,4 L
 • Ljudnivå: 83 dB
 • Batteritid: 40 min
 • Laddningstid: 150 min
 • Vikt: 2,4 kg
 • HEPA-filter
 • Avtagbar handhållen del
 • Mått: 25,9 x 15,8 x 191,1 cm

Smidig och modern 2-i-1-dammsugare
Roidmi R10 passar utmärkt i det moderna hemmet, men även i ganska små bostäder. Den väger inte speciellt mycket, vilket gör den otroligt lätt att hantera, även i trånga utrymmen. På hårda golv har denna dammsugare en fantastisk sugförmåga. Det inbyggda HEPA-filtret fungerar riktigt bra och ser till att smutsen stannar i dammsugaren.

Denna dammsugare är sladdlös och drivs av ett batteri som laddas upp vid behov. Den har en gångtid på ca 40 minuter, vilket ofta är nog för ett mindre hem. När batteriet är slut, kan denna dammsugare laddas upp på 150 minuter.

Vad säger experter om Roidmi R10?

Något som experterna på Techradar.com älskar med Roidmi R10 sladdlös dammsugare är dess moderna och eleganta design. Roidmi R10 har vunnit flera priser på grund av sin snygga och genomtänka design.

Den kompakta storleken gör att Roidmi R10 passar in i små hem med lite utrymme. Den väger relativt lite jämfört med många andra liknande dammsugare på marknaden. Den löstagbara handhållna delen gör det lättare för dig att dammsuga dina möbler eller andra ställen där du annars inte kan komma åt smutsen.

Experterna berättar även om nackdelarna med denna sladdlösa dammsugare. En av nackdelarna är den höga ljudnivån. Om du inte klarar av höga ljud eller inte vill störa dina grannar medan du dammsuger, är denna modell inte passande för dig.

En annan nackdel som nämns är att dammsugaren inte suger så bra på mattor eller andra mjukare ytor. Den fungerar dock utmärkt på alla typer av hårda golv som till exempel sten- eller trägolv. Konsumenterna gillar den här dammsugaren för sitt överkomliga pris. Detta är absolut en perfekt 2-i-1-dammsugare för dig som behöver hålla dig till en strikt budget.

Mer om Roidmi R10

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,4 L
 • Ljudnivå: 83 dB
 • Batteritid: 40 min
 • Laddningstid: 150 min
 • Vikt: 2,4 kg
 • HEPA-filter
 • Avtagbar handhållen del
 • Mått: 25,9 x 15,8 x 191,1 cm

Princess Silencio sladdlös dammsugare - väldigt tyst och lätt att använda

Bra prisvärd handhållen dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Princess Silencio sladdlös dammsugare:

 • Avtagbart HEPA-filter
 • Kan användas på både hårda och mjuka ytor
 • Inkluderad laddningsstation och extra sugmunstycke

Fördelar

 • Enkel och lätt att använda
 • Tyst drift
 • Lätt och praktisk
 • Väggmonterad laddningsstation

Nackdelar

 • Kunde ha varit mer kraftfull

Princess Silencio sladdlös dammsugare har inte testats av några experter, men har fått ett högt betyg av användarna på Amazon.de. Denna dammsugare har fått hela 4,1 stjärnor av 5 baserat på 239 globala konsumentbetyg.

Recension: En detaljerad recension av Princess Silencio

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,8 L
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Batteritid: 240 min
 • Vikt: 2,6 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 14,5 x 18,5 x 68 cm
 • Avtagbar handhållen del
 • Laddningstid: 240 min

En ekonomisk sladdlös dammsugare
Princess Silencio sladdlös dammsugare är en perfekt modell för dig som letar efter en lite billigare modell. Det låga priset gör denna sladdlösa dammsugare mycket mer åtkomlig för personer med en stram ekonomi och som har svårt att ha råd med mer än det allra nödvändigaste.

Många sladdlösa dammsugare på marknaden kan kosta riktigt mycket pengar, så billigare alternativ som Princess Silencio är alltid uppskattade. Denna dammsugare kommer inte att välta hela din ekonomi om du väljer att investera i den.

Smidig och tyst
Princess Silencio sladdlös dammsugare är omtyckt för sin mycket låga ljudnivå. Många andra liknande dammsugare på marknaden har en högre ljudnivå och stör därför mer än denna modell. Om du vill ha en tystare sladdlös dammsugare, skulle en Princess Silencio kunna passa dig som handsken.

Denna sladdlösa dammsugare har en lägre vikt än andra liknande dammsugare, och är därför mycket lättare att hantera. Den låga vikten och smidigheten gör Princess Silencio till ett utmärkt alternativ för de allra flesta, men speciellt för äldre personer som inte orkar lyfta tunga saker.

Tyvärr får denna dammsugare negativa kommentarer kring sin kraft och sugförmåga. Hade denna dammsugare varit något mer kraftfull, kunde den ha fått ett ännu högre betyg. Den är dock ganska klen jämfört med andra modeller av liknande typ. Den har även en kort batteritid när den används på högre nivåer och inställningar, vilket såklart är lite trist. För att få ut så mycket gångtid som möjligt bör du därför använda denna dammsugare på lägre effekt.

Mer om Princess Silencio sladdlös dammsugare

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,8 L
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Batteritid: 240 min
 • Vikt: 2,6 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 14,5 x 18,5 x 68 cm
 • Avtagbar handhållen del
 • Laddningstid: 240 min

Bissell Pet Hair Eraser 1987N - liten och lättanvänd handdammsugare

Bästa kompakta valet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check TechGearLab "Top pick award" - med 4,7/5 stjärnor
 • check 93/100 övergripande testresultat på ModernCastle
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bissell Pet Hair Eraser 1987N:

 • Kompakt storlek för praktisk daglig användning
 • Filtreringssystem i två steg
 • Levereras med 3 speciella munstycken

Fördelar

 • Enkel montering i 2 delar
 • Bra effekt i förhållande till storleken
 • Idealisk för snabb rengöring
 • Utmärkt prestanda för djurhår

Nackdelar

 • Batteritiden kunde vara bättre

Bissell Pet Hair Eraser 1987N är en riktigt liten och smidig sladdlös dammsugare. Denna dammsugare har bland annat testats av det amerikanska konsumentmagasinet ModernCastle.com, och har av dem fått hela 93% av 100 möjliga. Bland konsumenterna på amazon.com har denna lilla sladdlösa dammsugare fått 4,4 av 5 stjärnor baserat på 5581 recensioner. Det är ett mycket högt betyg, med tanke på hur många som har recenserat denna produkt.

Recension: En detaljerad recension av Bissell Pet Hair Eraser 1987N

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,6 L
 • Batteritid: 15 min
 • Laddningstid: 300 min
 • Ljudnivå: 68 dB
 • Mått: 17 x 11 x 41 cm
 • HEPA-filter

Utmärkt för snabbstädning
Bissell Pet Hair Eraser 1987N är, precis som namnet antyder, gjord för att snabbt och enkelt få bort husdjurshår som dina pälsdjur lämnar efter sig i hemmet. Oavsett om du har en katt, hund, kanin eller ett par marsvin kan denna smarta sladdlösa dammsugare i miniformat hjälpa dig att få bort irriterande päls och hårstrån.

Denna dammsugare fungerar även riktigt bra när du behöver dammsuga upp spilld mat som till exempel ris, strösocker eller till och med flingor. Om du råkar spilla något under matlagningen, kan denna smidiga dammsugare hjälpa dig med städningen.

Denna dammsugare har ett relativt lågt pris jämfört med många andra sladdlösa dammsugare på marknaden. Detta låga pris gör dammsugaren mer tillgänglig för dig med en lägre inkomst eller en stram budget.Bissell Pet Hair Eraser 1987N fungerar riktigt bra, både på hårda och mjuka underlag. Du kan alltså använda den på dina golv eller på dina möbler.

Vad säger experter om Bissell Pet Hair Eraser 1987N?

Experterna på ModernCastle gillar denna lilla sladdlösa dammsugare på grund av hur lättanvänd och smidig den är. De säger även att denna dammsugare är mycket effektiv när det kommer till småstädande.

En nackdel som ModernCastle.com nämner är den mycket korta batteritiden. Den klarar av att städa i upp till 15 minuter innan den måste laddas upp på nytt. En fulladdning kräver ca 30 minuter. Bissell Pet Hair Eraser 1987N tappar även kraft i takt med att batteriet töms på ström. Den är alltså som mest effektiv under de första minuterna.

Mer om Bissell Pet Hair Eraser 1987N

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,6 L
 • Batteritid: 15 min
 • Laddningstid: 300 min
 • Ljudnivå: 68 dB
 • Mått: 17 x 11 x 41 cm
 • HEPA-filter

Dyson V15 Detect Absolute - kraftfull och effektiv handdammsugare

Bästa premiumval

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check T3 platinautmärkelse - med högt betyg 5/5
 • check ExpertReviews rekommendationspris - med 4/5 stjärnor
 • check TechRadar utmärkelsen "Bäst i klassen" med högt betyg 5/5
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dyson V15 Detect Absolute:

 • Unik laser-dammdetektering
 • Två tangle-free borsthuvuden
 • LCD-skärm för enkel övervakning

Fördelar

 • Kraftfull sugförmåga
 • Laserhuvud gör smutsen lättare att se
 • Utmärkt mot djurhår
 • Kvalitetskonstruktion
 • Olika tillbehör ingår

Nackdelar

 • Högt pris
 • Batteritiden kunde ha varit längre

Dyson V15 Detect Absolute är en premiumdammsugare som har fått fina betyg av bland annat Techradar.com och uk.pcmag.com. Hos Techradar.com har denna dammsugare fått 5 av 5 stjärnor och har även utnämnt till ”Bäst i Klassen”. Hos uk.pcmag.com har Dyson V15 Detect Absolute fått 4 av 5 stjärnor, vilket också är ett bra betyg.

Recension: En detaljerad recension av Dyson V15 Detect Absolute

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,77 L
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Batteritid: 60 min
 • Laddningstid: 270 min
 • Vikt: 3,1 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 25 x 26.6 x 126 cm
 • Avtagbar handhållen del

En dammsugare för den kräsne
Dyson V15 Detect Absolute är en sladdlös dammsugare för den kräsne städaren. Denna dammsugare är bland annat utrustad med ett smart rengöringshuvud med lasrar. Detta huvud gör det lättare för dig att se smutsen på golvet, så att du vet vart du behöver rengöra när du städar.

Över lag är detta en riktigt kraftfull premiumdammsugare som utför sitt jobb på ett mycket effektivt sätt. Konstruktionen är av hög kvalitet, vilket märks under användningen av denna dammsugare. Den känns inte lika plastig som många billigare modeller kan göra, utan känns rejäl och robust. Konstruktionen känns genomtänkt och materialen är väl utvalda, vilket gör Dyson V15 Detect Absolute till en utmärkt premiummodell.

Perfekt för dig med pälsdjur
Detta är en sladdlös dammsugare för dig som har pälsdjur i ditt hem. Hår från husdjur kan fastna eller lägga sig precis vart som helst. Dessa hår kan vara ganska svåra att få bort helt. Med hjälp av en Dyson V15 Detect Absolute kan du snabbt och enkelt få bort håren efter dina husdjur och göra ditt hem lite renare och mer allergivänligt.

En nackdel med denna sladdlösa dammsugare är den korta batteritiden. Dyson V15 Detect Absolute kan nämligen endast köras i ca 35 minuter innan den måste laddas igen, vilket är en ganska kort gångtid jämfört med många andra liknande dammsugare på marknaden.

Detta är som sagt en premiumdammsugare. Detta betyder att dammsugaren är av högre kvalitet och har fler smarta funktioner, men den har även ett högre pris. Dyson V15 Detect Absolute ligger tyvärr ganska högt i pris jämfört med många andra dammsugare av liknande modeller.

Mer om Dyson V15 Detect Absolute

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,77 L
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Batteritid: 60 min
 • Laddningstid: 270 min
 • Vikt: 3,1 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 25 x 26.6 x 126 cm
 • Avtagbar handhållen del

Dyson V11 Absolute - mångsidig 2-i-1 handdammsugare

Handdammsuagre - Bäst i test hos Råd & Rön

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Råd & Rön 
 • check 5/5 stjärnor hos det internationella testmagasinet Trustedreviews.com 
 • check 5/5 stjärnor hos det brittiska testmagasin Expertreviews.co.uk 
 • check TechRadar utmärkelsen "Bäst i klassen" med högt betyg 5/5
 • check T3 platinum award med högt betyg 5/5
 • check Rekommenderas av den amerikanska finanstidningen Business Insider
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dyson V11 Absolute:

Fördelar

 • Rengör enkelt höga eller svåråtkomliga ställen
 • 14 cykloner
 • Mycket mångsidig i sin användning
 • Snabb uppladdning
 • Enkel rengöring och underhåll

Nackdelar

 • Strömbrytaren kan inte låsas
 • Hög prisklass

Dyson V11 Absolute har testats av experter från inte mindre än sju olika källor. Det rör sig närmare bestämt om konsumentorganisationen Råd & Rön,  testmagasinen Trustedreviews.com, Expertreviews.co.uk och Which.co.uk, teknikmagasinet Techradar.com, hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute samt finanstidningen Business Insider.

Den här dammsugarmodellen imponerar på samtliga experter och får därför fina betyg hos alla källor.

Recension: En detaljerad recension av Dyson V11 Absolute

Specifikationer

 • Påsvolym: 0.76 L
 • Ljudnivå: 74,6 dB
 • Batteritid: 60 min
 • Laddningstid: 270 min
 • Vikt: 3 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 25 x 26,1 x 128,6 cm
 • Avtagbar handhållen del

Mångsidig 2-i-1-modell
Dyson V11 Absolute är ett bra alternativ om man vill ha en mångsidig dammsugare som kan användas överallt oavsett underlag samt på flera olika sätt.Det här är nämligen en så kallad 2-i-1-produkt som både fungerar som en vanlig dammsugare och som en handdammsugare. Modellen har en enkel klickmekanism som gör det enkelt att växla mellan de olika lägena.

Den här dammsugaren har dessutom en kraftfull sugeffekt som gör att den är väldigt effektiv. Den kan därför få bort både löst damm och mer envis smuts.

Effektiviteten beror framförallt på konstruktionen och motortekniken. Den här dammsugaren arbetar nämligen med en unik cyklonteknik som är uppbyggd av 14 cykloner. Denna rengöringsteknik skapar en högtrycksrengöring som får bort upp till 99,9 procent av både synliga och osynliga partiklar från golv och mattor. Effektiviteten hos den här modellen är därmed 20 procent högre än hos Dysons tidigare modeller.

Utan sladd och påse
En annan fördel med Dyson V11 Absolute är att dammsugaren varken har en sladd eller en gammaldags dammsugarpåse. Dammsugaren går nämligen på batteri och kan användas i upp till en timme per laddning. Det finns tre olika nivåinställningar för sugstyrkan som påverkar hur länge batteriet räcker. När det är dags för laddning tar det 4,5 timmar för batteriet att laddas fullt igen.

Den traditionella dammsugarpåsen har dessutom ersatts med en modern dammbehållare. Behållaren på den här modellen har en kapacitet på 0,8 liter.

Fördelen med en dammbehållare är att den inte behöver bytas ut. Den ska istället tömmas när den blir full och kan sedan användas om och om igen. Man behöver dessutom inte komma i kontakt med dammet alls när man tömmer behållaren.

Den här dammsugaren har även en upplyst LCD-skärm som visar prestandan. På skärmen kan man alltså hålla koll på hur bra dammsugaren arbetar. Det finns även indikatorer som visar när det är dags att tömma dammbehållaren samt byta filtret.

Vad säger experter om Dyson V11 Absolute?

Dyson V11 Absolute har testats av en mängd olika källor och imponerade på experterna i samtliga tester. Expertreviews.co.uk förklarar till exempel att den här modellen har en fantastisk sugeffekt och ett bra batteri. De skriver även att LCD-skärmen är en smart detalj.Experterna påpekar dock även att dammsugaren är väldigt dyr, att den är lite tyngre än tidigare modeller samt att den tar lång tid att ladda.

Techradar.com håller med om att dammsugaren är rätt dyr och lite väl tung. Experterna därifrån berömmer dock den fina designen, den förbättrade sugeffekten, de effektiva munstyckena och den bra skärmen.

Hos Good Housekeeping Institute får Dyson V11 Absolute ett nästan perfekt betyg. De framhäver bland annat att produkten är enkel att sätta ihop och att den har en användbar och intuitiv skärm. Experterna skriver även att dammsugaren levereras med intelligenta munstycken och ett bra utbud av tillbehör samt att dammbehållaren fungerar bra.

I recensionen nämner de dock även ett par nackdelar. De anmärker närmare bestämt på det höga priset och en lång laddningstid samt att dammsugaren känns lite tung och att den blir väldigt varm under laddningen.

Which.co.uk har också provat den här dammsugarmodellen och skriver i sin recension att de inte hittade några stora nackdelar. Produkten får istället rikligt med beröm och beskrivs till och med som “marknadens bästa sladdlösa dammsugare”.

Mer om Dyson V11 Absolute

Specifikationer

 • Påsvolym: 0.76 L
 • Ljudnivå: 74,6 dB
 • Batteritid: 60 min
 • Laddningstid: 270 min
 • Vikt: 3 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 25 x 26,1 x 128,6 cm
 • Avtagbar handhållen del

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5/EE - handdammsugare med HEPA-filter i 5 lager

Konsumentmagasient rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Radron.se
 • check Hög 97/100 total testpoäng hos ModernCastle
 • check 8.8/10 poäng på RTINGS. com
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 hos Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5/EE:

 • Digital invertermotor med hög energieffektivitet
 • Bra filtrering med HEPA i fem lager 
 • 2-i-1-laddningsstation

Konsumentmagasinets omdöme

Samsung Jet 75 Multi handdammsugare är utrustad med en praktisk digital display. Detta gör det enkelt att se hur mycket laddning som återstår samt vilket rengöringsläge du använder. Handdammsugaren kommer dessutom med en praktisk 2-i-1-laddningsstation. Du kan antingen ladda handdammsugaren på laddningsstationen eller använda dockstationen för förvaring.

Indikatorn för återstående batteri är dock reducerad till sitt enklaste uttryck, och handdammsugaren kan även vara för kraftfull för tunnare mattor och mattor. Dessutom kan behållaren vara svår att byta ut och sätta på plats, men överlag rekommenderar vi ändå den här modellen.

Fördelar

 • Låg ljudnivå
 • Utformad för att rengöra knepiga skrymslen och hörn med ett 180-graders svängbart huvud
 • Lämplig för alla typer av ytor
 • Digital display
 • 2-i-1-laddningsstation

Nackdelar

 • Lite svårt att byta ut behållaren
 • Reducerad indikator för batteritid
 • Kan vara för kraftfull för tunnare mattor och mattor

Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5/EEr är perfekt för dig som vill ha en handdammsugare med lång batteritid. Med upp till 60 minuters användningstid är den här modellen ett bra val för dig som söker en kraftfull och effektiv handdammsugare.

Recension: En detaljerad recension av Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5/EE

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,8 L
 • Ljudnivå: 71 dB
 • Batteritid: 60 min
 • Laddningstid: 210 min
 • Vikt: 2,7 kg
 • Mått: 25 x 21.5 x 113 cm
 • Effekt: 200 W
 • Strömkälla: Batteri
 • Motoreffekt: 200 W
 • HEPA-filter
 • Avtagbar handhållen del

Kraftfullt sug
Samsung Jet 75 handdammsugare har en sugkraft på upp till 200 W, vilket gör den till en av de mest kraftfulla handdammsugarna på marknaden. Den är perfekt för att snabbt och effektivt städa upp smuts och damm från trånga utrymmen och hörn. Den här modellen har en effekt på upp till 200 W, medan Samsung Jet 70 har 150 W. Detta gör Samsung Jet 75 till ett ännu kraftfullare alternativ.

Filtreringssystem i 5 lager
Handdammsugaren Jet 75 Multi har ett HEPA-filtreringssystem i fem lager som fångar upp mer damm och allergener än andra handdammsugare. Detta kan gynna personer med allergier eller astma, eftersom det kan hjälpa dem att andas lättare.

Dessutom har den ett 180-graders svängbart huvud för trånga utrymmen, vilket är ett stort plus för handdammsugare. Denna funktion gör det dessutom lättare att rengöra ytor i alla riktningar.

Låg ljudnivå med 3 olika lägen
Handdammsugaren Jet 75 har en ljudnivå på 71 dB, vilket är lägre än de flesta handdammsugare med liknande effekt, vilket gör den till ett tystare alternativ. De tre effektlägena är standard på marknaden för handdammsugare. Min-läget är för känsliga ytor, till exempel gardiner, möbler och sängkläder. Mid-läget är för mindre känsliga ytor och max-läget är för hårda golv och mattor.

Mer om Samsung Jet 75 Multi VS20T7534T5/EE

Specifikationer

 • Påsvolym: 0,8 L
 • Ljudnivå: 71 dB
 • Batteritid: 60 min
 • Laddningstid: 210 min
 • Vikt: 2,7 kg
 • Mått: 25 x 21.5 x 113 cm
 • Effekt: 200 W
 • Strömkälla: Batteri
 • Motoreffekt: 200 W
 • HEPA-filter
 • Avtagbar handhållen del

Tester och recensioner av handdammsugarna som används i artikeln

För denna artikel har vi hämtat bedömningar och information från några oberoende tester av skaft- och handdammsugare, för att ta fram de bästa handdammsugarna. Är du intresserad så kan du själv läsa testerna på egen hand för att få alla detaljer. Dessa två tester har vi gått igenom:

Expert- och testkällor

Teknisk Ukeblad (TU.no)

Teknisk Ukeblad står bakom en rad tekniska tryckta och online-medier i Norge, bl.a. det mycket citerade digi.no. Huvudmediet Teknisk Ukeblad har flera gånger testat skaft- och handdammsugare med särskilt fokus på ifall dessa var såpass bra att de kunde användas som enda dammsugare.

Varje gång har slutsatsen varit att denna typ av dammsugare inte kan stå som enda aktör på grund av sin något dåliga rengörings-, eller rättare sagt, uppsugningsförmåga. De två testerna vi har hämtat information från är utgivna 2012 respektive 2015.

Bägge artiklarna ligger fritt tillgängliga och du hittar 2015-testet här och 2012-testet kan läsas här.

Råd og Rön

Det ansedda konsumentmagasinet Råd & Rön är Sveriges största oberoende konsumentmagasin, som kommer ut både i tryck och onlineutgåva.

Råd & Rön testade 9 olika skaft- och handdammsugare. Varenda modell testades för en lång rad parametrar och den samlade bedömningen kan du läsa här. Vill du se bedömningen på varje parameter, så behöver du köpa tillgång till testet.

Tek.no

Den norska nättidningen Tek.no fokuserar på teknik och gadgets, och erbjuder både relevanta test, guider, och diskussionsforum. Tidningen har i april 2017 publicerat ett test av 13 olika handdammsugare. Det är gratis att läsa, och du kommer åt det här.

Tek.no har även provat Dyson V10 Absolute. Du kan läsa hela undersökningen här.

Trustedreviews.com

Den engelska tidskriften Trustedreviews.com har specialiserat sig på test och recensioner av elektroniska produkter. De har testat ett antal olika handdammsugare, och du kan gratis läsa deras recension av Dyson V6 och Dyson V8.

Trustedreviews.com har även testat Dyson V10 Absolute och Kärcher VC5 Premium. Du kan läsa dessa undersökningar här och här.

Trustedreviews.com har dessutom testat handdammsugaren Dyson V11 Absolute. Om du vill veta mer om vad experterna tycker om modellen kan du läsa mer här.

The Guardian

Den brittiska tidningen The Guardian har genomfört en kritisk genomgång och testning av Dyson V8 Absolute. Du kan läsa hela testet gratis här.

Testberichte

Den tyska tidningen Testberichte.de har specialiserat sig på att samla olika test och användarrecensioner, analysera dem, och därefter samla resultaten i ett poängsystem, så att man kan jämföra produkterna sinsemellan. Det ger ett enkelt och överskådligt sätt att se hur en produkt klarar sig i förhållande till en annan. Du kan se deras bedömning av handdammsugare här.

Testberichte.de har även granskat handdammsugaren Bosch Unlimited BBS1114. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Expertreviews.co.uk

Den brittiska nättidningen Expertreviews.co.uk behandlar främst nyheter, test, och recensioner av hemelektronik, och tidningen utmärker sig genom att gå på djupet och behandla ämnet grundligt. Det gäller också deras recensioner och test av handdammsugare, som du gratis kan läsa här.

Expertreviews.co.uk har även genomfört ett test av Dyson V11 Absolute. Du hittar hela undersökningen på deras hemsida.

T3.com

T3.com är en av Storbritanniens ledande nättidningar inom gadgets. Tidningen har genomfört ett test av Dyson V8, och du kan läsa hela testet och deras resultat gratis på deras hemsida.

Aftonbladet.se

Aftonbladet.se är en av Sveriges mest lästa tidningar. Den publiceras dagligen och skriver om både nyheter och underhållning. Aftonbladet.se behandlar dock även konsumentrelaterade ämnen, och här har tidningen testat fem olika dammsugare, bland annat modellen Electrolux EUP8GREEN. Klicka här för att läsa mer om undersökningen.

Independent.co.uk

The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. Den behandlar ett brett utbud av in- och utrikesnyheter, politik, sport och kultur, men där finns även utrymme för konsumentprodukter. The Independent har här provat nio olika dammsugare, bland annat modellen Philips FC6168/01. Om du vill läsa mer hittar du deras artikel här.

Techradar.com

Techradar.com är en internationell tekniksajt som handlar om utvecklingen i teknikvärlden, och de skriver om både nyheter, trender och guider. Techradar.com testar även olika elektroniska produkter, och här har de provat dammsugaren Dyson V7 Motorhead. Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

Om du vill läsa mer om testet av Dyson V11 Absolute kan du klicka på den här länken.

Thewirecutter.com

Thewirecutter.com är en amerikansk konsumentsajt där experter betygsätter ett brett utbud av olika konsumentprodukter. Thewirecutter.com’s vision är att erbjuda konsumenterna en plats där de kan söka efter information och få en överblick över en given produktkategori innan de köper något. Här har de testat olika dammsugare, bland annat modellen Dyson V7 Motorhead. Du kan läsa hela undersökningen här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången handlar det om dammsugaren Dyson V7 Motorhead. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Which.co.uk har även recenserat Dyson V11 Absolute. Du hittar hela undersökningen på den här länken. Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

Good Housekeeping Institute

Brittiska Good Housekeeping Institute skriver både information och recensioner om olika konsumentprodukter. När de granskar en produkt undersöker de produktens specifikationer och funktioner, och Good Housekeeping Institute har bland annat provat Dyson V10 Absolute och Kärcher VC5 Premium. Du kan läsa dessa undersökningar här och här.

Experterna har även testat Dyson V11 Absolute och skrivit en recension som du kan läsa här.

Businessinsider.com

Businessinsider.com är en affärstidning som fokuserar på finans, media och teknik. Tidningen skriver även om konsumentlivet inom dessa ämnen och genomför bland annat produkttester. Businessinsider.com har till exempel granskat handdammsugaren Dyson V11 Absolute. Du kan läsa hela testet hos Businessinsider.com.

Inputmag.dk

Inputmag.dk är ett danskt magasin som fokuserar på teknik och teknologisk utveckling. De recenserar även olika elektroniska produkter och har bland annat provat dammsugarmodellen Bosch Unlimited BBS1114. Du kan läsa hela undersökningen hos Inputmag.dk

M3.se

M3.se är ett svenskt test- och teknikmagasin som förser sina läsare med teknikrelaterade nyheter, guider, videor och tester. M3.se har bland annat provat handdammsugaren Bosch Unlimited BBS1114. Du kan läsa hela testet på deras hemsida.

Uk.pcmag.com

Uk.pcmag.com är en brittisk version av den amerikanska sajten PCmag.com. Uk.pcmag.com fokuserar på nyheter, recensioner och erbjudanden specifikt till brittiska konsumenter. Vi har valt att använda oss av deras test av Dyson V15 Detect Absolute för att få nyttig information om dammsugaren.
Testet uppdaterades den: 24. juni, 2021
Du kan läsa hela testet här

Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade rätt handdammsugare i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet även ett flertal andra artiklar som också kan vara av intresse.

Du kan till exempel få en överblick över marknadens bästa modeller i våra mer generella Sladdlös dammsugare test.

Vi har även många artiklar där vi fokuserar på en specifik tillverkare. Bland dessa hittar du till exempel Bosch sladdlös dammsugare test, Bosch handdammsugare test och Bosch Athlet test. Alla dessa artiklar innehåller både testvinnare och modeller som fått toppbetyg i olika undersökningar.

När det kommer till handdammsugare finns det dock en tillverkare som skiljer sig från mängden, nämligen det brittiska kvalitetsmärket Dyson. Vi vill därför även tipsa om våra djupgående artiklar om deras testvinnande modeller: Dyson V10, Dyson V8 och Dyson V6.

Om du känner att det lutar mer åt en vanlig dammsugare kan vi fortfarande hjälpa dig med valet. Du kan till exempel läsa våra allmänna artiklar dammsugare test och påslös dammsugare test. I dessa får du en bra översikt över vilka dammsugarmodeller som har klarat sig bäst i olika tester.

Om du gärna vill veta mer om ett visst märke kan du även grotta ner dig i någon av våra många märkesspecifika artiklar: Bosch dammsugare test, Nilfisk dammsugare test, Miele dammsugare test, Electrolux dammsugare test, AEG dammsugare test, Philips dammsugare test och Dyson dammsugare test.

Om du helst skulle vilja slippa dammsugningen helt och hållet kanske en robotdammsugare kan vara något för dig. I vår generella artikel robotdammsugare test kan du se vilka modeller som experterna rekommenderar. Där hittar du även lite goda råd samt tips på vad du bör tänka på innan du investerar i en smart städrobot.

I den här kategorin har vi också ett antal märkesspecifika artiklar, närmare bestämt Miele Scout RX1 test och iRobot Roomba robotdammsugare test. Alla dessa artiklar handlar om testvinnande robotdammsugare.

FAQ

Vilka handdammsugare är bäst i test?
Dyson V8 Absolute, Bosch Athlet BBH52550, Dyson V7 Motorhead, Dyson V11 Absolute och Dyson V10 Absolute
Hur testas handdammsugarna?
Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Man testar även batteritiden genom att undersöka hur länge batteriet räcker och hur snabbt sugeffekten försämras. Slutligen bedöms dammsugarnas energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.
Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny handdammsugare?
Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.

Fördelarna med en skaft- eller handdammsugare 

En handdammsugare är perfekt för mindre städning
Med en handdammsugare blir det betydligt enklare att snabbt få fatt i dammsugaren, i jämförelse med de traditionella dammsugarna. Du slipper dra ut den från skåpet varje gång du ska använda den.

Praktiskt komplement till en vanlig dammsugsare
I början var problemet med denna typ av dammsugare oftast batterilivslängden och rengöringsförmågan, men moderna batteriteknologier och användning av cyklonprincipen i stället för det traditionella dammsugningssystemet har givit skaftdammsugare en mycket bättre prestationsförmåga – men helt så effektiva som den goda gamla ledningsbaserade dammsugaren har dessa ännu inte blivit.

Men som dammsugare nummer två, som kan användas till den snabba dagliga rengöringen eller som den praktiska lösningen till husvagnen så är sladdlösa dammsugare ett riktigt bra val. Samtidigt är de flesta byggda på ett sådant sätt att själva dammsugningsenheten kan tas ut och användas som handdammsugare.

Kan du klara dig med enbart en skaftdammsugare?
Oberoende tester i bl.a Teknisk Ukeblad har dokumenterat att du kan gå länge utan att ha problem med att hålla smuts och damm i schack med dessa dammsugare. Däremot kommer du behöva använda dig av den gamla vanliga dammsugaren ibland, eftersom handdammsugaren har svårt att ta upp smuts från mattor.

Men använder du en skaftdammsugare för regelbunden rengöring av de mest använda delarna av lägenheten, så kan du säkert begränsa användningen av den traditionella dammsugaren till ett par gånger i månaden. Då den sladdlösa dammsugaren är betydligt enklare att använda, blir det inte lika ansträngande att dammsuga med den var- eller varannan dag, som om du skulle släpa fram den vanliga dammsugaren varje gång.

Perfekt för den dagliga rengöringen och hem med husdjur
Då det inte behövs flyttas på sladdar, så är skaftdammsugaren enkel för att rengöra golvet med och du kan utan problem snabbt rengöra golvet så att allt hår och andra orenheter försvinner innan batteriet tar slut.

Så även om hand- och skaftdammsugaren inte kan vara den enda som sköter dammsugningen, så finns det en rad praktiska användningar i vardagen och den kan underlätta rengöringen och fixa ett renare hem, utan att du ska behöva släpa fram den stora gamla dammsugaren hela tiden.

Var kommer dammet ifrån?

Vi kan inte undvika damm. Damm är nämligen till viss grad skapat av människan, och kommer från oss själva.

Ph.d. i arbets- och miljömedicin samt forskare i bland annat organiskt damm vid Århus Universitet, Vivi Schlünssen, förklarar för danska Videnskab.dk:

”Det är vanligtvis en underbar soppa av hud från oss själva, små sandkorn, rester från plantor, hund- och katthår, men också partiklar från cigarettrök och stekos” förklarar alltså Vivi Schlünssen.

Vivi Schlünssen gör det därför klart att vi inte kan slippa undan dammet. Den enda möjligheten att få mindre damm mellan husets fyra väggar är om vi går på semester, varvid vi inte är närvarande i huset, och därmed inte genererar damm där.

Sovrummet och elektriska laddningar älskar dammet
Även om vi inte helt kan undvika dammet, så finns det några bra åtgärder som kan vidtas. Generellt är det så att det blir mer damm i de rum där vi tillbringar mest tid. Ett utrymme som sovrummet är därför mycket benäget att dra till sig mycket damm.

När vi sover om natten, ligger vi samtidigt och strör hudceller i sängen. Det kan inte undvikas, och är en naturlig process, förklarar återigen Ph.d. Vivi Schlünssen. Se därför till att vädra täcken och kuddar med jämna mellanrum.

Också elektriska apparater är förtjusta i dammet, och lockar till sig mycket damm. Det beror på elektriska laddningar, och därför är det svårt att undvika helt. Du kan dock med fördel stänga av de elektriska apparaterna när de inte används, så drar de till sig mindre damm.

Detta kan du själv göra för att undvika damm

Enligt Astma och Allergi Danmark finns det några riktlinjer som är värda att efterleva, för att hålla undan dammet.

 • Se till att vädra

Det första rådet är att det skall vädras. När det städas hemma, bör det finnas god ventilation under tiden, så att det finns en möjlighet att få in ny luft. Det räcker inte att bara öppna ett enda fönster.

Astma och Allergi Danmark rekommenderar att det vädras med korsdrag, och det ska även göras efter själva städningen.

 • Inred ditt hem minimalistiskt

Skandinaviska designelement och minimalism är populärt om man ser till trenderna just nu. Men minimalism, och en enkel inredning, kommer också till nytta om du vill hålla undan dammet.

Astma och Allergi Danmark rekommenderar att hemmet hålls enkelt och utan överfulla rum. Undvik för mycket småsaker, och sträva efter släta och lättstädade ytor. Mattor som sträcker sig från vägg till vägg är också en nackdel, då dammet trivs i sådana material.

 • Städa en gång i veckan

Astma och Allergi Danmark rekommenderar i övrigt storstädning en gång i veckan – håll rengöringen på en realistisk nivå. Det rekommenderas nämligen att barn inte ska växa upp i alltför rena hem, just för att det krävs en viss mängd mikroorganismer för att göra dem motståndskraftiga mot att utveckla astma och allergi. Se därför till att hålla städningen på en nivå där det finns utrymme för att leva, men också för regelbundna veckostädningar.

Så städar du: Från början till slut

När det kommer till att få bort damm i praktiken, finns det goda möjligheter för att gå rätt tillväga. I en guide hos danska Politiken.dk, ”Få ut dammet ur stugan”, är några av riktlinjerna följande.

 • Se till att hemmet är redo för en städomgång

Det handlar inte bara om att skynda sig från början, utan förarbetet ska göras på rätt sätt. Se till att hemmet är redo för städningen genom att rensa upp och göra stora ytor klara. Om det finns småsaker framme (och du inte har inrett hemmet minimalistiskt), så samla dem i lådor, så att det är fritt fram för dammtrasan.

 • Avlägsna det värsta dammet med rätt trasor och vatten

Det finns två alternativ för att få bort dammet. Det första alternativet är att använda en mikrofiberduk.

Anledningen till att mikrofiber är så effektivt när det kommer till att avlägsna damm, är själva materialet det består av. Mikrofiber är en blandning av mikroskopisk polyester- och polyamidfiber, och den blandningen gör att det skapas små mikroskopiska “krokar”, som fungerar som klor, som kan hålla damm, smuts, och skräp.

Det andra alternativet är att man gör sina egna impregnerade trasor. Detta görs genom att blanda en liter vatten med en matsked glycerin. Doppa trasor i blandningen, torka dem, och förvara dem i en plastpåse till det är dags att använda dem.

Innan du använder handdammsugaren, använd antingen en mikrofiberduk eller dina egna impregnerade trasor att torka av ytor med. Se till att komma åt runt alla kanter – paneler, dörrkarmar, lampskärmar, elektriska apparater (som just drar till sig damm).

 • Dammsugaren ska användas

När hemmet gjorts redo för städning, och alla ytor är avtorkade med den rätta trasan, så ska den vanliga dammsugaren, eller handdammsugaren användas. Här handlar det inte bara om att dammsuga på “normalt vis”. Dammsugaren ska nämligen användas kreativt, vilket innebär att du bör dammsuga annat och mer än bara golvet.

Se till att din dammsugare är mobil, och kan justeras efter behov, vilket är ett krav många handdammsugare lever upp till. Bland annat bör du dammsuga kanter runt tak och väggar. Här krävs en korrekt arbetsställning, och inställning av dammsugaren, varför en “2-i-1” dammsugare kan vara att föredra.

Du ska runt möbler som soffan, större teknisk utrustning, kuddar, under sängen, mattor, och till sist golvet. Kom också ihåg att ta undersidan av möblerna – vänd till exempel dynorna, så att allt damm lossnar.

Vid dammsugning av mattor, så kan du först köra mot mattans struktur – för att komma åt dammet ända nere i botten, men därefter bör du alltid dammsuga medhårs igen, så att strukturen förblir densamma, och så att mattan kan lägga sig igen.

 • Avsluta med tvål och vatten

Det sista steget i den grundläggande städningen av hemmet är tvål och vatten. Här går universalrengöringsmedel bra att använda, och använd även en bra trasa. Undvik att använda vatten på elektroniska apparater, men gå över paneler, dörrar och handtag, bord, element, och fönsterbrädor.

Sist av allt vaskar du golvet.

Så här förebygger du kvalsterallergi

Även om du inte lider av kvalsterallergi är det en bra idé att försöka förebygga den. När man väl har fått den här typen av allergi är det nämligen väldigt svårt att bli av med den. Baserat på en artikel från Astma-Allergi Danmark har vi därför sammanställt en kort guide över förebyggande åtgärder:

Luftfuktighet: Dammkvalster trivs bäst i hög luftfuktighet, varför det hjälper att hålla fuktnivån i luften så låg som möjligt. Under vintern ska luftfuktigheten gärna ligga under 45 %. För att hålla nere luftfuktigheten kan du undvika att torka tvätt inomhus, ha en effektiv köksfläkt, vädra några gånger om dagen samt ha en bra allmän ventilation hemma.

Temperatur: Låt inte vissa rum vara svala och andra varma. Håll gärna minst 20 grader i alla rum.

Vädra med korsdrag: För att störa den goda livsmiljön för kvalstren är det viktigt att vädra. Vädra några gånger per dag – även under vintern – och särskilt i samband med matlagning, dusch och bad.

Byt sängkläder: Eftersom att sängen blir fuktig av människokroppen under natten är den en bra miljö för kvalster att leva i. Byt därför sängkläder varannan vecka och tvätta dem i 60 grader. Dammkvalster dör nämligen vid 55 grader. Tvätta även täcke och kuddar i 60 grader minst fyra gånger om året.

Välj en allergivänlig säng: Vissa sängar har en specialbehandling som skapar en sämre miljö för kvalster, och en sådan säng är ett bra alternativ om du redan lider av kvalsterallergi.

 Låt sängen andas: För att minimera fuktnivån i sängen måste den kunna andas. Sängen måste kunna göra sig av med fukten, och därför ska den helst ligga upphöjd på lameller och inte direkt på golvet.

Välj en bäddmadrass som andas: Om man använder bäddmadrass kan man gärna välja en modell av latex, eftersom att dessa både andas och leder bort fukt och svett.

Klimatanläggning: Om någon i hushållet har svåra problem med kvalsterallergi kan det vara värt att investera i en klimatanläggning som kan reglera luftfuktigheten.

Tips för att dammsuga mer effektivt

Dammsugning kan vara en omfattande uppgift, särskilt om man har ett stort hus. Baserat på artiklar från Expressen.se och danska Idenyt.dk går vi därför igenom hur dammsugningen kan bli så enkel som möjligt:

 • Håll påsen ren

Om du har en dammsugare med påse bör du byta påsen relativt ofta – och dessutom innan den är helt full. Öppna därför dammsugaren någon gång ibland och se efter hur full dammpåsen är. Vissa dammsugare har en indikator som lyser när det är dags att byta påse, men håll gärna koll själv ändå.

En full dammsugarpåse försämrar nämligen dammsugarens effektivitet, och man kan därför uppleva att man måste dammsuga samma område flera gånger innan det blir rent.

Byt gärna dammsugarpåsen när den är fylld till två tredjedelar.

 • Dammsug i flera riktningar

Om du bara kör dammsugaren åt ett håll får du inte upp allt damm, särskilt inte på mattor. Dammsug därför i flera olika riktningar – och gärna kors och tvärs – för att få upp de dammkorn som döljer sig djupare ner i mattan.

 • Ta det lugnt

En aggressiv dammsugning är sällan särskilt effektiv. Experterna rekommenderar istället att man dammsuger i ett lugnt och jämnt tempo, eftersom att det är mest effektivt.

 • Använd olika munstycken

Många dammsugare har extra munstycken, men dessa används sällan. Det finns till exempel nästan alltid ett långt och smalt fogmunstycke som är perfekt för möbler, skrymslen och mellan kuddar.

Vissa avancerade dammsugare har även specialmunstycken för olika underlag, till exempel ett för mattor och ett för hårda golv.

 • Lyft på möblerna

Detta kan förstås vara svårt om möblerna är tunga, men man bör alltid se till att dammsuga ordentligt under möbler – särskilt om det finns allergiker i hemmet. Här döljer sig nämligen otroligt mycket damm, hår och päls. Om du inte kan lyfta på möblerna bör du istället flytta runt dem när du dammsuger.

 • Ställ in dammsugaren rätt

Dammsugning kan vara tungt för kroppen, men många dammsugare har teleskoprör som kan justeras efter användarens längd. Se därför till att skona din rygg genom att ställa in dammsugaren så att den är rätt för dig.

 • Håll filtret rent

Ett fullt filter innebär en försämrad förmåga att få bort allergiframkallande partiklar. Experterna rekommenderar att man byter filter vid ungefär var sjätte byte av dammsugarpåsen. Vissa filter är även tvättbara.

 • Välj en robot

Robotdammsugare är kanske det enklaste sättet att slippa undan dammsugningen, men de gör inte att man slipper det manuella arbetet helt och hållet. Robotdammsugare är dock rätt dyra, men de besparar dig i gengäld en hel del jobb.

Så här underhåller du din dammsugare

Danska Samvirke.dk berättar att en dammsugare kanske är ett tråkigt redskap, men att det är nödvändigt att ha en hemma. Man bör därför rengör sin dammsugare ordentligt, och det finns mycket man kan göra för att förlänga dammsugarens livslängd. Samvirke.dk och amerikanska Cnet.com förklarar här vad som är viktigast:

 • Originalpåsar: Använd alltid originalpåsar till din dammsugare, trots att andra dammsugarpåsar i regel är billigare. De billigare påsarna är nämligen ofta väldigt tunna, och därmed kan fint damm tränga igenom väggarna av påsen. Det kan även hända att dessa dammsugarpåsar inte riktigt passar till din modell, vilket kan leda till att damm tar sig förbi påsen. Dammet kan dock även ta sig in i maskineriet och göra så att dammsugaren slutar fungera.
 • Glöm inte filtren: En dammsugare har flera olika filter – både motorfilter och utblåsfilter – som ska bytas ut eller rengöras med jämna mellanrum, eller när de ser smutsiga ut. Välj gärna en modell med HEPA-filter. Dessa är nämligen mest allergivänliga, och de behöver dessutom inte bytas lika ofta.
 • Rensa slangen: Smuts och skräp kan lätt hopa sig i slangarna, så se till att kontrollera detta och rensa slangen om det behövs.
 • Sköt om borstarna: Vissa munstycken har borstar, och eftersom att särskilt hår och trådar lätt kan fastna i dessa bör man kontrollera borstarna någon gång emellanåt. Skräp som fastnar kan annars förstöra borstarna och göra att dammsugaren fungerar sämre.

Att tänka på när du köper en ny dammsugare

När du ska köpa dammsugare är det inte särskilt smart att bara välja första bästa modell. Det finns nämligen många olika dammsugare, och de fungerar bra till olika ändamål.

Whiteaway och Huffingtonpost.com berättar här vad man huvudsakligen bör tänka på:

 • Vilken typ av dammsugare?

Det finns många olika sorters dammsugare på marknaden, så man bör fungera på vad man faktiskt behöver. Behöver du till exempel en vanlig traditionell dammsugare, en handdammsugare eller en robotdammsugare?

 • Traditionell dammsugare

Traditionella dammsugare finns i många utföranden och med många olika funktioner och prisklasser.

Du bör bland annat fundera på om du vill ha en sladdlös modell. Dessa går istället på batteri, och det finns förstås både för- och nackdelar med den här typen av dammsugare. Några stora fördelar är en ökad rörlighet, smidighet och flexibilitet. Batteriet håller dock inte alltid så länge, och det tar sedan flera timmar att ladda upp dammsugaren igen.

Du bör även komma fram till om du vill ha en modell med eller utan dammsugarpåse. Påslösa dammsugare har istället en dammbehållare som dammet samlas upp i. Dessa är lättare att tömma än en vanlig påse, och man slipper även problemet med fulla påsar som försämrar effektiviteten. Nackdelen är att behållarna inte rymmer lika mycket skräp som en påse.

 • Handdammsugare

Idag finns det både vanliga handdammsugare och 2-i-1-dammsugare, som fungerar som både vanlig dammsugare och handdammsugare. En handdammsugare är bra att ha för mindre områden, och den är betydligt lättare att hantera än en vanlig dammsugare.

 • Robotdammsugare

En robotdammsugare är gjord för att på egen hand kunna ta bort damm och skräp från golvet. Du behöver bara starta roboten, och sedan sköter den arbetet åt dig. De mest intelligenta robotarna kan även scanna hemmet för att avgöra var de kan köra, och därefter planerar de in den mest effektiva rutten. De kan även upptäcka hinder och undvika dessa.

En robotdammsugare är smart, men den kan inte riktigt ersätta en vanlig dammsugare helt och hållet. Det finns nämligen alltid ställen som en robotdammsugare inte kommer åt. Du bör även tänka på att robotarna inte är särskilt billiga.

 • Sugkraft

Motoreffekten och sugeffekten hos en dammsugare anges i watt och visar hur kraftigt dammsugaren suger. Motoreffekten visar modellens strömförbrukning, och denna ska helst vara låg. Sugeffekten får däremot gärna har en högre watt.

Observera dock att det inte bara är sugeffekten i watt som avgör modellens prestanda. Dammupptagning, teknik och munstycken spelar också en avgörande roll i hur bra dammsugaren fungerar.

 • Oväsen

En dammsugare kan onekligen leva om en del, och ljudnivån anges i decibel. Ju högre decibel, desto mer oväsen. Om du är känslig för ljud, eller bara inte vill störa andra i hushållet, kan du med fördel välja en modell med en låg ljudnivå.

 • Filter

Ett dåligt filter släpper ut damm och partiklar i luften igen, vilket motarbetar syftet med dammsugningen. Filtret har även en allergihämmande effekt, eftersom att dammet annars kan leda till att man utvecklar till exempel kvalsterallergi. Välj gärna en modell med HEPA-filter. Dessa är de mest effektiva filtren, och om det finns allergiker i hemmet bör du verkligen välja en modell med HEPA-filter.

 • Storlek

Moderna dammsugare väger inte lika mycket som äldre modeller. Vikten kan vara en viktig faktor om man ska dammsuga högt upp, gå upp och ner för trappor eller helt enkelt har ett stort hus. Prova gärna att lyfta modellen i butiken för att se om den är för stor eller tung.

 • Utgå från dina behov

Man bör välja dammsugare utifrån sina individuella behov. Om du har mycket mattor borde du till exempel välja en modell som fungerar bra på mattor och rengör på djupet. Du som har pälsdjur hemma kan istället välja en dammsugare som effektivt avlägsnar djurhår. Vissa dammsugarmodeller är även utformade speciellt för hem med allergiker.

 • Dyr eller billig modell?

En dyr och avancerad dammsugare har inte alltid den bästa prestandan, så stirra dig inte blind på priset. Å andra sidan är inte en billig dammsugare ett bra val bara därför att den är billig. Undersök gärna experttester eller användarrecensioner först för att ta reda på om modellen faktiskt fungerar bra.

 • Hur ofta ska man dammsuga?

Experter från norska Viivilla.no berättar att tumregeln är att dammsuga en gång i veckan. Om du har mycket mattor räcker det dock inte med bara dammsugning.

Det kan nämligen vara svårt för dammsugaren att ta sig ner i mattans fibrer och rengöra på djupet, och därför bör man även ha en gammaldags mattpiska. Om det rör sig om friliggande mattor kan du alltså gärna ta ut dem för en omgång med mattpiskan.

För att få bort så mycket dammpartiklar som möjligt ur mattorna bör man investera i en dammsugare med roterande borstar. Dammpartiklarna syns ofta inte, men de finns där.

 • Du som har djur bör dammsuga oftare

I en annan artikel förklarar dock experter från norska Klikk.no att det inte räcker att dammsuga en gång i veckan om man har pälsdjur hemma – till exempel hund, katt eller marsvin.

De norska experterna rekommenderar istället att du då ska dammsuga varje dag för att upprätthålla en optimal inomhusmiljö. Husdjur tappar nämligen många pälsstrån varje dag.

Experterna från Klikk.no anser även att de som har mycket mattor hemma bör dammsuga två gånger i veckan istället för en.

Så här testas dammsugare

Thewirecutter.com berättar här hur de genomför sina granskningar av dammsugare, och vilka testpunkter de kontrollerar extra noggrant.

Rengöringsförmåga
Rengöringsförmågan är den viktigaste punkten i testet hos Thewirecutter.com, och här undersöker de framförallt sugstyrkan. Experterna hällde därför ut mjöl på golvet och mätte sedan hur mycket varje modell kunde suga upp. De gjorde även ett test med djurhår genom att gnida in päls från en långhårig katt på en soffdyna, och sedan undersökte de hur dammsugarna klarade av uppgiften.

Hanterbarhet / Användning / Användarvänlighet
Experterna ställde här upp en sorts hinderbana för att se hur lätt de olika dammsugarmodellerna tog sig igenom den. Detta test visar om dammsugarna har några problem med navigering eller rörelse.

De granskade även användarvänligheten, till exempel hur lätt det var att tömma dammbehållaren, hur intuitiv kontrollpanelen var samt om det var svårt att byta filter.

Batteri
Den här undersökningen fokuserade på sladdlösa dammsugare, och därför använde experterna ett stoppur för att mäta batteritiden.

Oväsen
De mätte ljudnivån i decibel.

Underhåll
För att se hur lätt det är att underhålla de olika dammsugarna sög de upp besvärligt skräp, som tungt damm, pappersremsor och pälstussar, för att se om röret blockerades. Om det gjorde det undersökte de sedan hur svårt det var att få bort stoppet i dammsugaren.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Dyson V8 Absolute

Bosch Unlimited BBS1114 - handdammsugare med starkt sugeffekt

Electrolux EUP8GREEN

Dyson V10 Absolute

Philips FC6168/01 

Bosch Athlet BBH52550

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta