Påslös dammsugare testoversikt – De bästa påslösa dammsugarna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på en rad modeller av påslösa dammsugare. Utifrån resultateten från experternas olika tester går vi igenom dammsugarna en och en för att komma fram till vad det är som gör varje modell till ett bra köp. Vill du läsa mer hittar du en lista, med de länkar som vi hänvisar till, längst sist i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa påslösa dammsugarna på marknaden
🔸 Vad betyder de nya EU-kraven gällande energikrävande produkter som dammsugare?
🔸 Guide: Påslös dammsugare eller traditionell dammsugare
🔸 Guide: Så håller du lättast ditt hem fritt från damm
🔸 Genomgång av de test som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva utan samlar in resultaten från olika test så att du lätt kan få en överblick över marknadens bästa produkter.


Electrolux Pure C9 PC91 GREEN – Allergivänlig påslös dammsugare

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön

Electrolux Pure C9 PC91 GREEN 

Electrolux Pure C9 PC91 GREEN har varit med i två olika experttester: ett hos Råd & Rön och ett hos det danska konsumentrådet Tænk.

I dessa undersökningar har experterna provat en mängd olika dammsugarmodeller och bedömt dem baserat på förutbestämda testpunkter, till exempel sugeffekt, rengöringsförmåga, användarvänlighet, funktioner och användbarhet.

Den här dammsugarmodellen från Electrolux klarar sig bra i granskningarna och får därför bra betyg hos båda källorna.

Stark sugeffekt med Pure Flow

Electrolux Pure C9 PC91 GREEN är gjord för att kunna rengöra både hårda golv och mattor. Den här dammsugaren har därför en kraftfull motor på 650 watt som skapar ett ordentligt sug. Det är dock inte bara motoreffekten som avgör hur bra dammsugaren presterar – munstycken och teknik har också ett finger med i spelet.

Den här modellen har ett så kallat Pure Flow-system som skapar ett bättre luftflöde genom hela maskinen.

Systemet fokuserar även på filtrering och ser därmed till att dammsugaren släpper ut så få skadliga partiklar som möjligt i luften.

Det finns även ett effektivt Pure Advantage D11-filter som dessutom är tvättbart. Så länge filtret tvättas regelbundet fångar det upp osunda partiklar.

Unika munstycken

För att dammsugaren ska städa så effektivt som möjligt levereras den med fyra olika munstycken: ett Flow Motion kombimunstycke, ett parkettmunstycke, ett fogmunstycke och ett möbelmunstycke.

Flow Motion-munstycket är specialdesignat för att fungera på alla ytor medan de tre övriga munstyckena utgör ett komplement.

Munstyckena monteras enkelt på änden av slangen. Eftersom att dammsugaren har ett teleskoprör kan man dessutom anpassa den till sin egen längd för att skona ryggen.

Dammsugaren har även ett ergonomiskt Aero Pro Ergo-handtag samt en reglerbar sugstyrka.

Den här modellen är dessutom ett miljövänligt alternativ. Dammsugaren är nämligen tillverkad av 60 % återvunnet material.

Modell utan påse

Electrolux Pure C9 PC91 GREEN är en av marknadens påslösa dammsugare och har alltså ingen påse som måste bytas när den blir full. Den här modellen har istället en dammbehållare som rymmer upp till 1,6 liter, vilket är ganska mycket.

En av fördelarna med en dammbehållare är att den inte försämrar dammsugarens sugeffekt när den börjar bli full på samma sätt som påsar gör. Det är dessutom enkelt att tömma behållaren i sopkorgen när den är full. Med en påslös dammsugare slipper man därför köpa nya påsar titt som tätt.

Det här är en klassisk dammsugare med en strömsladd. För att man inte ska behöva flytta kontakten mellan olika eluttag hela tiden har modellen en lång sladd. Electrolux Pure C9 PC91 GREEN har närmare bestämt en räckvidd på 12 meter.

Dammsugaren har dessutom en ljudnivå på 72 dB och väsnas därmed inte lika mycket som vissa andra modeller. Den här modellen stör alltså inte särskilt mycket under dammsugningen. 

Specifikationer – Electrolux Pure C9 PC91 GREEN
🔴 Typ: Påslös dammsugare
🔴 Märke: Electrolux
🔴 Motoreffekt: 650 watt
🔴 Ljudnivå: 72 dB
🔴 Sladd: Ja
🔴 Påse: Nej
🔴 Kapacitet, dammbehållare: 1,6 liter
🔴 Aktionsradie: 12 meter
🔴 Vikt: 7,5 kg 

Fördelar med Electrolux Pure C9 PC91 GREEN
Pure Flow-system
Fyra munstycken, bland annat ett Flow Motion kombimunstycke
Påslös dammsugare med en behållare för damm
Miljövänlig och tillverkad av återvunnet material
Allergivänlig


Kärcher VC 3 – dammsugare utan påse med teleskoprör

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön 
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de

Kärcher VC 3 

Kärcher VC 3 har testats av tre olika expertkällor: Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk och det tyska testmagasinet Testberichte.de.

Experterna har bland annat undersökt dammsugarens rengöringsförmåga, sugstyrka, funktioner och användbarhet. Baserat på dessa testpunkter delade de sedan ut ett totalbetyg. Kärcher VC 3 fick bra betyg i alla tre granskningarna.

Multi-cyklonteknik

Kärcher VC 3 är en stark och kraftfull dammsugare som är designad för att rengöra både mattor och hårda golv.

Modellen har en kraftfull motor på 700 watt och en unik multi-cyklonteknik som gör att man får en djupgående rengöring vid varje dammsugning.

Den sista delen i ledet är även en av de viktigaste för dammsugningen: munstycket. Med den här dammsugarmodellen kan man välja mellan ett golvmunstycke, ett fogmunstycke och en möbelborste.

Kärcher VC 3 är dessutom en allergivänlig produkt som är försedd med ett HEPA-filter. Detta är ett av marknadens bästa filter och det kan fånga upp över 99,9 % av de skadliga partiklar som finns i damm och smuts.

Dammsugaren har mer specifikt ett HEPA12-filter. Detta finns på en skala där bara de allra bästa filtren ligger över HEPA14. Filtren som ligger högst i skalan är ofta speciellt utvecklade för allergiker.

Den här dammsugaren är därmed bra om man bor i ett hushåll med allergiker.

Behållare för damm

Kärcher VC 3 har en behållare för damm istället för en påse. Behållaren har en kapacitet på 0,9 liter och rymmer därmed ganska mycket.

Behållaren försämrar dessutom inte dammsugarens prestanda när den blir full. En annan fördel med påslösa dammsugare är att man inte behöver köpa nya påsar hela tiden. När behållaren är full kan man nämligen tömma den direkt i sopkorgen.

Den här maskinen har en söt design som påminner lite om en robot från en tecknad serie. Kärcher VC 3 är därför mer visuellt intressant än den traditionella dammsugaren.

Dammsugaren har även en lång sladd som ger en bra räckvidd på 7,5 meter. Man behöver därför inte byta eluttag så ofta när man dammsuger.

Modellen har en fin ljudnivå på 76 dB och en förhållandevis låg vikt på 6 kg. Utan tillbehör väger dammsugaren faktiskt bara 4,4 kg.

Det finns även ett teleskoprör som kan justeras efter individuella behov för att man ska få en mer ergonomisk arbetsställning när man dammsuger. Dammsugaren har även en parkeringsfunktion och automatisk sladdupprullning.

Experterna: Dammsugare med många fördelar

Kärcher VC 3 har testats av tyska experter från Testberichte.de och får där mycket beröm.

Experterna därifrån framhäver att priset är riktigt bra med tanke på hur mycket kvalitet man får för pengarna. De påpekar bland annat att dammsugaren inte väger särskilt mycket och att den därför är väldigt lätthanterlig. Tyvärr anmärker de även på att dammsugaren har en tendens att välta just på grund av den låga vikten.

Testberichte.de förklarar att produkten imponerar med en riktigt starkt sugeffekt som lämnar väldigt rena ytor efter sig.

Ljudnivån är dessutom ganska låg. Den här dammsugaren stör därför inte särskilt mycket när man använder den.

Experterna berömmer även storleken på dammbehållaren och berättar att den är enkel att öppna och tömma utan att dammet virvlar upp i luften.

Slutsatsen från Testberichte.de blir att man får bra prestanda för ett bra pris med den här apparaten.

Specifikationer – Kärcher VC 3
🔴 Typ: Påslös dammsugare
🔴 Märke: Kärcher
🔴 Motoreffekt: 700 watt
🔴 Ljudnivå: 76 dB
🔴 Sladd: Ja
🔴 Påse: Nej
🔴 Kapacitet, dammbehållare: 0,9 liter
🔴 Aktionsradie: 7,5 meter
🔴 Vikt: 5,9 kg 

Fördelar med Kärcher VC 3
Arbetar med multi-cyklonteknik
Flera munstycken
Bra filter
Påslös modell
Teleskoprör


Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal – påslös dammsugare med 11 meter aktionsradie

✅ Toppoäng av danska Forbrugerrådet Tænk 
✅ Toppoäng av Råd & Rön

Bosch BGS5335

Bosch BGS5335 är den dammsugare utan påse som får bäst placering i både danska konsumentrådet Tænks och Råd och Röns tester. Modellen är särskilt lämplig för hem med allergiker eller till hushåll med pälsdjur, eftersom det följer med ett munstycke speciellt anpassat för uppsamling av djurhår.

Dammsugaren har rengöringsförmåga A på hårt golv, rengöringsförmåga C på golvmattor och partikelutsläpp A. Partikelutsläppet anger hur bra dammsugaren är på att hålla utblåsningsluften fri från damm. Finns det medlemmar i hushållet som har dammallergi, bör man koncentrera sig på dammsugarmodeller med partikelutsläpp A.

Dammsugaren är särskilt lämplig för allergiker eftersom det ingår ett ProAnimal-munstycke med roterande borstar, speciellt utvecklade för att avlägsna djurhår. Munstycket är dessutom utvecklat för grundlig rengöring av klinker- och parkettgolv där det kan finnas små sprickor och djupare repor som samlar upp damm och djurhår.

Utöver munstycket har dammsugaren även Boschs AirTurbo System som ger en extra hög luftgenomströmning och extra effekt.

Stor dammbehållare och självrengörande filtersystem
Bosch BGS5335 stoevbeholder

Dammbehållaren på Bosch BGS5335 har en volym och kapacitet på tre liter vilket är mycket jämfört med andra påslösa modeller. Dammsugaren har en arbetsradie på 11 meter och väger 6,7 kilo.

Modellen har minimalt underhållsbehov och förutom att det inte behövs någon dammsugarpåse är dammsugaren utrustad med ett självrengörande filtersystem. Systemet känner av när filtret är i behov av rengöring.

En inbyggd sensor övervakar löpande dammsugarens prestanda och om den minskar aktiverar sensorerna automatiskt rengöringssystemet så att dammsugaren kommer upp i full kapacitet igen. Filtret och dammbehållaren går att tvätta ur om det behovet skulle uppstå.

Dammsugaren är utrustad med ett hygienisk HEPA 13 filter som filtrerar bort alla allergena partiklar från luften så att luften i hemmet blir renare efter dammsugning.Ett HEPA 13 filter är tvättbart och den användare som vill ha minimalt med dammpartiklar i luften vid dammsugning, rekommenderas att tvätta filtret.

HEPA skalan går från 10 till 14, där 14 är det bästa filtret. Ett HEPA 13 filter filtrerar således bort 99,95 % av alla partiklar.Motorn har en effekt på 800 W och sugkraften regleras enkelt med hjälp av ett dragreglage.

Under användning ligger ljudnivån på 74 dB(A) och dammsugaren har energimärkning C, vilket är ganska rimligt för den här typen av påslös dammsugare.

De påslösa modellerna är ofta mer energiförbrukande än de traditionella dammsugarna. Den årliga förbrukningen för Bosch BGS5335 är beräknad till 40 kWh.

Utöver munstycket till djurhår och det vanliga kombinationsmunstycket, medföljer det även ett listmunstycke, ett möbelmunstycke och ett munstycke för olika typer av klädsel.

Bosch BGS5335 är dessutom utrustad med ett praktiskt teleskåprör som gör att du kan justera rörets längd efter behov. Det gör att dammsugaren är allsidig och kan användas till rengöring i hela hemmet.

Specifikationer för Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal:
🔋
Energiklass: C
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: C
🌪️ Rengöringsförmåga på hårt golv: A
⚙️ Motoreffekt: 800 watt
🌀 Aktionsradie: 11 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 3 liter
📃 Filter: Tvättbart HEPA 13-filter
⚖️ Vikt: 10,53 kilo
📢 Ljudnivå: 74 dB(A)

Nedan kan du se en kort demonstration av Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal:

Nedan kan du se hur dammbehållaren på BGS5335 Zoo’o ProAnimal töms:


Philips FC9331/09 – dammsugare utan påse i energiklass A

Rekommenderad av expertreviews.co.uk
4,5 av 5 stjärnor av amazon.de

Philips FC9331-09

Philips FC9331/09 är påslös och använder istället en cyklonteknologi när den arbetar. Det innebär att dammsugaren nyttjar centrifugalkraft för att separera dammet från luften inne i cylindern, på samma sätt som flera andra påslösa modeller gör.

Enligt Philips själva är deras PowerCyclone 5-teknologi särskilt effektiv eftersom den maximerar både luftflödet och effektiviteten genom att omedelbart separera damm och luft via tre effektiva steg:

1) Luften sugs in snabbt.
2) En välvd luftpassage ser till att luften snabbt förs igenom cyklonkammaren där dammet skiljs från luften.
3) Speciella urladdningslameller drar till sig dammet och i cyklonen och leder ner det i dammbehållaren.

Enligt Expert Reviews är Philips FC9331/09 en av de dammsugare på marknaden som har den bästa och mest kraftfulla sugförmågan.

Det är nästan så att sugeffekten är för bra eftersom Expert Reviews påpekar att den är så effektiv att den kan vara lite av ett hinder för manövreringen. Dock påpekar de samtidigt att dammsugaren generellt sett är en enastående maskin med genomtänkt funktion och som är lätt att använda.

Lämplig till hushåll med allergiker

Philips FC9331-09 stoevbeholderModellen är lämplig för hem där det finns allergiker eftersom den har ett luftrenande filtersystem som samlar upp 99,9 % av de fina dammpartiklarna, dammkvalster, djurhår och pollen inkluderat. Dammbehållaren har en kapacitet på 1,5 liter och den töms enkelt och hygieniskt utan att man behöver komma i kontakt med innehållet.

Dammsugaren har rengöringsförmåga A på hårt golv, rengöringsförmåga C på golvmattor och partikelutsläpp A. Samtliga skalor går från A-G där A är det bästa och betyder att dammsugaren samlar upp 100 % av dammet. Ett C på golvmattor är ett bra resultat i skalans övre halva eftersom golvmattor är svårare att dammsuga än hårda golv.

Motorn har en effekt på 650 W och under användningen ligger dammsugarens ljudnivå på 79 dB(A). Philips FC9331/09 ligger i energiklass A som är den högsta och bästa klassen som kan nås. Det är ovanligt att påslösa modeller får en så bra energimärkning.

Det har också lagt vikt på användningen när dammsugaren formgavs och utvecklades. Den har en räckvidd på nio meter vilket räcker bra i de allra flesta hem. Dammsugaren levereras med ett praktiskt teleskoprör som smidigt går att anpassa till användarens längd.

Dammsugaren väger 6,1 kilo och den är utrustad med fyra extra stora gummihjul som bidrar till att dammsugaren rullar lätt på golvet utan att repa det. Dessutom är en mjuk borste integrerad i handtaget vilket gör att dammsugaren alltid är redo att användas på till exempel möbler, fönsterbrädor och kuddar.

Det medföljer också ett TriActive-munstycke som möjliggör en 3-vägs rengöringsprocedur som är särskilt lämplig för mattor eftersom munstycket öppnar mattruggen och dammsugningen blir mer djuprengörande. Utöver det medföljer även ett munstycke till hårda golv.

Specifikationer för Philips FC9331/09:
🔋
Energiklass: A
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: C
🌪️ Rengöringsförmåga på hårt golv: A
⚙️ Motoreffekt: 650 watt
🌀 Aktionsradie: 9 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 1,5 liter
📃 Filter: Allergifilter
⚖️ Vikt: 6,1 kilo
📢 Ljudnivå: 79 dB(A)


Sladdlösa dammsugare 

Här ovan har vi gått igenom några av de mest populära och testvinnande påslösa dammsugare som finns på marknaden. Om man vill ha en påslös dammsugare och samtidigt full rörelsefrihet i sin städning eller om man har behov av en dammsugare i trånga utrymmen, kan man överväga att investera i en sladdlös dammsugare.

Tills nyligen har sladdlösa dammsugare bara funnits i mindre versioner som inte varit tänkta som ett alternativ till den traditionella dammsugaren med sladd. Detta har dock ändrat sig och Bosch, Philips och Dyson har alla tillverkat och introducerat effektiva och kraftfulla sladdlösa dammsugare, som dessutom är påslösa.


Kärcher VC5 Premium

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
3,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
73 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute

Kärcher VC5 Premium

Kärcher VC5 Premium har granskats av det danska konsumentrådet Tænk, Trustedreviews.com och Good Housekeeping Institute. Alla tre expertkällor tycker väldigt bra om den här modellen och ger den därför fina betyg.

Experterna från Good Housekeeping Institute tycker bäst om att dammsugaren är kompakt och lätt att förvara. De skriver dessutom att dammsugaren väger relativt lite och att man därför kan dammsuga olika typer av golv och inuti skrymslen och vrår. Trustedreviews.com verkar hålla med om detta och tillägger även att dammsugaren har en kraftfull sugeffekt och att den framförallt är effektiv på mattor.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med Kärcher VC5 Premium. Det danska konsumentrådet Tænk påpekar dock att dammsugaren har en väldigt liten dammbehållare och att det inte följer med någon laddningsstation. Man bör dessutom tänka på att den här dammsugaren har en ljudnivå på 77 dB och att den därmed lever om ganska mycket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Kompakt dammsugare med trippelt teleskopsystem

Kärcher VC5 Premium är en kompakt dammsugare som kan användas på flera olika typer av golv. Den mindre storleken innebär dock inte att den här dammsugaren är mindre effektiv.

Dammsugaren har dessutom ett patenterat trippelt teleskopsystem som gör att enheten kan fällas ihop till halva sin storlek. Allt man behöver göra är att trycka på en knapp och sedan skjuta ihop dammsugaren till den storlek man vill ha den i.

Eftersom att Kärcher VC5 Premium är en påslös dammsugare behöver man dessutom inte köpa några dammsugarpåsar. Dammsugaren har istället en dammbehållare med en kapacitet på 0,2 liter. Den är även utrustad med HEPA-filter som rengörs automatiskt när man öppnar luckan, och man behöver alltså inte tänka på att rengöra filtren.

Energisnål dammsugare med lång räckvidd

Dammsugarmodellen Kärcher VC5 Premium har en lång räckvidd på totalt 10 meter. Med den här modellen kan man därför dammsuga flera rum innan man måste flytta sladden till ett annat eluttag.

Kärcher VC5 Premium är dessutom en energieffektiv dammsugare som tillhör energiklass A. Eftersom att detta innebär att dammsugaren inte förbrukar särskilt mycket energi per år är modellen både miljövänlig och energisnål.

Det är dessutom enkelt att använda den här dammsugaren på flera olika typer av golv. Kärcher VC5 Premium har nämligen olika inställningar för hårda golv och golvmattor.

Fyra effektlägen och två sladdkrokar

Kärcher VC5 Premium är en praktisk dammsugare med flera flexibla och användbara funktioner. Dammsugaren har till exempel fyra olika effektlägen som gör att man snabbt kan anpassa sugstyrkan till den aktuella uppgiften.

Dammsugaren har dessutom två sladdkrokar som gör att sladden kan förvaras på baksidan av dammsugaren. Tack vare en snabbkopplingsfunktion behöver man sedan bara vrida på en av krokarna för att ta lös sladden.

När man köper Kärcher VC5 Premium ingår det flera olika tillbehör, nämligen ett möbelmunstycke, ett fogmunstycke och en möbelborste.

Specifikationer för Kärcher VC5 Premium:
🔋  Energiklass: A
💨 Partikelutsläppsklass: A
🌪 Dammupptagning på mattor: C
🌪 Dammupptagning på hårt golv: A
🌀 Aktionsradie: 10 meter
🗑 Volym dammbehållare: 0,2 liter
📃 Filter: HEPA-filter
⚖ Vikt: 3,2 kg
📢 Ljudnivå: 77 dB(A)

I den här videon från CT Hardware kan du se en presentation av Kärcher VC5 Premium:


Dyson V10 Absolute

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
99 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
Toppbetyg hos Råd & Rön
Rekommenderas av det norska teknikmagasinet Tek.no

Dyson V10 Absolute

Dyson V10 Absolute har granskats av fem olika expertkällor och får fina betyg i alla undersökningar.

Experterna lyfter fram många fördelar med den här modellen. Det danska konsumentrådet Tænk skriver till exempel att dammsugaren fungerar otroligt bra på hårda golv, och Good Housekeeping Institute framhäver att dammsugaren är användarvänlig och levereras med många praktiska tillbehör.

Både Trustedreviews.com och Råd & Rön nämner dessutom att dammsugaren är effektiv och samlar upp det mesta av skräpet och dammet från golvet. Även om experterna inte hittar många nackdelar med den här modellen påpekar de dock att dammsugaren väsnas en del och att den är ganska dyr.

Sladdlös dammsugare med cykloner och filtrering

Dyson V10 Absolute är utrustad med 14 cykloner som genererar en kraft på över 79 000 G. Detta innebär att sugeffekten är så kraftfull att dammsugaren kan fånga upp även mikroskopiska partiklar.

Tack vare ett förseglat filtersystem kan dammsugaren dessutom hålla kvar 99,97 % av allt damm och all smuts i dammbehållaren. Den här dammsugaren blåser alltså inte ut alla bakterier och orenheter i luften igen.

Dyson V10 Absolute är dessutom otroligt effektiv eftersom att dammbehållaren, cyklonerna och motorn sitter i en rak linje. Detta innebär att luften sugs in genom dammsugarens munstycke och sedan kan åka rakt genom de 14 cyklonerna.

2-i-1-modell med ett effektivt batteri

Dyson V10 Absolute är en 2-i-1-dammsugare som har en handdammsugare inbyggd i skaftet. Med handdammsugaren är det till exempel lättare att dammsuga bort spindelväv från taket samt rengöra i skrymslen, vrår och under möbler. Den här dammsugaren är därför flexibel oavsett var man ska dammsuga.

Dyson V10 Absolute har dessutom ett effektivt nickel-kobolt-aluminium-batteri som ser till att man kan dammsuga en stor del av huset på bara en laddning. Dammsugaren kan användas i upp till 60 minuter per laddning och måste sedan laddas i 3,5 timme för att batteriet ska bli fullt igen.

Flera effektlägen och lättömd dammbehållare

Eftersom att Dyson V10 Absolute är en påslös dammsugare slipper man tänka på dammsugarpåsar. Den här modellen har istället en dammbehållare som rymmer 0,76 liter.

När man har dammsugit färdigt kan man tömma dammbehållaren på ett hygieniskt sätt direkt ner i sopkorgen. Behållaren har nämligen en mekanism som automatiskt tömmer ut allt damm med en enda rörelse.

Den här dammsugaren har tre olika effektlägen som gör att man kan anpassa sugeffekten till både underlaget och mängden damm. Med Direct Drive-munstycket är dammsugaren dessutom effektiv när det kommer till att samla upp damm från mattor.

Utöver detta munstycke ingår det även ett kombinationsmunstycke, ett fogmunstycke, ett munstycke med mjuka valsar, en mjuk dammborste samt ett motordrivet minimunstycke.

Specifikationer för Dyson V10 Absolute:
🔋  Batterispänning: 25,2 V
Maximal arbetstid: 60 minuter
Laddningstid för fulladdat batteri: 3,5 timme
🌀 Aktionsradie: Obegränsad
🗑 Volym dammbehållare: 0,76 liter
📃 Filter: Tvättbart filter
⚖ Vikt: 2,67 kg
⚙ 2-i-1-modell: Ja

I den här videon från Dyson kan du se en presentation av Dyson V10:


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Bosch Athlet BBH52550

✅ Testvinnare hos TU.no – Norges Tekniske Ugeblad

Bosch Athlet BBH52550

Denna modell från Bosch är inte bara påslös utan även sladdlös. Tills ganska nyligen har sladdlösa dammsugare bara funnits i mindre varianter och inte varit tänkte som ett alternativ till den vanliga dammsugaren med sladd.

Dock är Athlet dammsugaren från Bosch lika effektfull som en vanlig dammsugare. Därmed får du samma effektivitet som med den vanliga dammsugaren fast med en större flexibilitet.

Dammsugaren är utrustad med Litium-Ion batteri och kan användas i 50 minuter på en full laddning. När batteriet är tomt tar det sex timmar att ladda det fullt igen.

Har du behov av en snabb dammsugning är batteriet uppladdat till 80 % efter bara tre timmar. En liten lampa på dammsugaren indikerar när batteriet behöver laddas.

Dammsugaren klarar av alla slags golv och är särskilt lämplig för rengöring i hem där det kan vara svårt att komma runt eller där det är långt mellan eluttagen. Flexibiliteten och manövreringen kan inte bli mycket bättre och även munstycket är extra rörligt, vilket optimerar flexibiliteten ytterligare. Munstycket är dessutom elektriskt och passar både till golvmattor och hårda golv.

Automatisk övervakning av filter och tre hastighetsinställningar

Dammbehållare har en kapacitet på 0,9 liter och är väsentligt mindre än många av de andra produkterna i artikeln. Dock är själva dammsugaren också betydligt mindre så den kompakta designen gäller både dammsugare och behållare.

bosch athlet tilbehoerDammsugaren har tre olika hastighetsinställningar vilket gör det möjligt att ställa in sugkraften till den aktuella rengöringssituationen. Steg 1 är för lätt rengöring och har den längsta driftstiden. Steg 2 är för normal rengöring och steg 3 är till mer krävande städning vilket gör att batteritiden inte är särskilt lång i det här läget.

Det är också möjligt att köpa till ett tilläggspaket till dammsugaren, hos några av återförsäljarna ingår det, som gör det möjligt att ta dammsugaren på ryggen om man ska dammsuga i riktigt trånga utrymmen.

En sensor kontrollerar löpande dammsugarens rengöringsbehov och om filtret behöver rengöras, tänds en lampa. Med Bosch Athlet BBH52550 är det även möjligt att montera på ett riktigt bra dammfilter som rengör dammsugarens utblåsningsluft nästan lika effektivt som de allergivänliga HEPA-filter traditionella dammsugare ofta är utrustade med.

Förvaringsmässigt utmärker BBH52550 sig genom att den kan stå utan stöd och väger mycket lite, endast tre kilo. Det betyder att det är fullt möjligt att den stående framme eller i garderoben. Det går dessutom att köpa till ett tillbehörsset till bilen.

Specifikationer för Bosch Athlet BBH52550:
🔋
Batterispänning: 25,2 volt
⏱️ Maximal arbetstid: 50 minuter
⏱️ Laddningstid för fulladdat batteri: 360 minuter
🌀 Aktionsradie: obegränsad
🗑️ Volym dammbehållare: 0,9 liter
📃 Filter: ja, ospecificerat
⚖️ Vikt: 3 kilo
⚙️ 2-i-1-modell: nej


Nya EU-krav på energikrävande produkter

Sedan 1 september 2017 gäller nya EU-regler för bland annat dammsugare. Detta beror bland annat på att EU har infört en rad nya krav på energikrävande produkter som dammsugare, glödlampor, kaffemaskiner och varmvattenberedare. De nya EU-reglerna ökar särskilt kraven på dammsugarnas sugstyrka, ljudnivå och motorstorlek.

Det betyder till exempel att från 1 september 2017 måste alla dammsugare som säljs i butiker och på internet ha en maximal motoreffekt på 900 W, tidigare gick var kravet 1600 W. Därför kommer nyare modeller ha en lägre motoreffekt än vad vi är vana vid att se.

Som tur är har dammsugarens motoreffekt bara en begränsad påverkan för sugkraften. Hur bra sugkraften är handlar snarare om hur bra dammsugaren nyttjar kraften i motorn och hur tät konstruktionen är. På så sätt kan en liten motor vara mycket effektiv om dammsugaren är bra konstruerad.

Påslös dammsugare eller traditionell dammsugare – vad ska jag välja?

Det finns både för- och nackdelar med både påslösa och traditionella dammsugare och huruvida man ska investera i den ena eller andra varianten är ofta en smakfråga.

Fördelar med påslösa dammsugare

Den största fördelen med de påslösa dammsugarna är nästan självklart, det behövs inga dammsugarpåsar. Dammet samlas istället upp i en dammbehållare i själva dammsugaren och du behöver därför inte köpa några dammsugarpåsar, något som är bra både för din ekonomi och miljön.

En annan fördel med de påslösa modellerna är dammsugaren sugkraft. Ofta upplevs det att sugkraften minskar i takt med att dammsugarpåsen blir full. I motsats till de traditionella dammsugarna tappar de påslösa modellerna inte sugkraft när dammbehållaren börjar bli full. Tvärtom har man samma effektivitet och styrka som när dammbehållaren är tom.

Behållaren till dammat är ofta genomskinlig vilket först och främst betyder att du lätt kan se när det är dags att tömma den. Den största fördelen är kanske att om du dammsuger upp något av misstag, kan du lätt hitta och plocka ut föremålet igen.

Nackdelar med påslösa dammsugare

Den största fördelen med de påslösa dammsugarna är också den största nackdelen. Även om det är smart med en dammbehållare som samlar upp dammet istället för en dammsugarpåse som ska bytas, är kapaciteten i behållarnas volym i regel bara hälften av en traditionell dammsugarpåse.

Om du har en kraftig dammallerig kan tömningen av behållaren också vara ett problem. De flesta tillverkarna har utvecklat och använder en smart tömningsmekanism som gör att dammet och smutsen faller rakt ner i sophinken, men risken att komma i kontakt med dammet kvarstår fortfarande.

De påslösa dammsugarna har dessutom en tendens att ha en högre ljudnivå än de traditionella modellerna.

Fördelar med traditionella dammsugare

Den traditionella dammsugaren är tveklöst den mest hygieniska när det gäller risken att komma i kontakt med dammet som hamnar i dammsugarpåsen. Dessutom har traditionella dammsugare ofta en bättre luftgenomströmning är de påslösa modellerna.

Nackdelar med traditionella dammsugare

Precis som med de påslösa modellerna är den största fördelen också den största nackdelen. För även om dammsugarpåsar innebär att du inte riskerar att komma i kontakt med dammet, innebär det även så länge du har din dammsugare har du också utgifter för nya dammsugarpåsar.


Håll hemmet så dammfritt som möjligt

Det är alltid härligt att ha ett rent och dammfritt hem. Är man är dammallergiker är det inte bara härligt utan även nödvändigt.

Det senaste resultatet från en vetenskaplig undersökning gjord i Danmark visar att 7,1 % av de danska invånarna över 16 år lider av allergi mot dammkvalster. Undersökningen gjordes dock 1998 och idag vet man att resultat inte längre är rättvisande. Hur hög siffran är i dag vet man inte, vad man däremot vet är att allergierna har ökat markant. En person som är allergisk mot dammkvalster kan det också ge symtom i form av hösnuva och astma.

Politiken har skrivit en grundlig guide om hur man på bästa sätt får ett dammfritt hem. Det kan vid första anblicken kanske verka mycket men om man vill vara helt säker på att bli av med allt damm är det viktigt att följa alla stegen och hur man går till väga. Vilket material dammtrasan har och vilket rengöringsmedel man använder kan också påverka slutresultatet.

En annan orsak till att man bör dammsuga ofta och grundligt är inte bara för att eliminera dammkvalstren. Enligt det danska konsumentrådet Tænk kan oönskade kemikalier också samlas i dammat och förorena ditt inomhusklimat. Kemikalier utsöndras från överraskande många föremål i hemmet, till exempel nya möbler, elektronik och byggmaterial.

Elektronik avger exempelvis flamskyddsmedel och ftalater som bara kan binda sig till damm. Dess kemikalier anses bland annat vara både hormonförändrande och cancerframkallande. Därför är det viktigt att dammsuga ofta och grundligt.

Enligt Tænk, bör man dammsuga minst en gång i veckan och har man barn bör det vara oftare än så. Vill man vara helt säker på att man får upp och bort alla skadliga dammpartiklar är den en stor fördel att använda sig av en dammsugare med så kallat HEPA-filter.

Ett HEPA-filter är nämligen det som är mest effektivt när det gäller att fånga upp de små partiklarna som kemikalierna kan binda sig till. Har man ett dåligt eller utslitet filter i sin dammsugare riskerar man att de skadliga partiklarna blir dammsugs upp följer med dammsugarens utblåsluft ut igen.

Dammkvalster livnär sig bland annat av hår och hudflagor från människor och djur vilket gör att säng och sängkläder är ett särskilt utsatt område. En människa avger 0,5–1 gram hudflagor om dagen vilket är tillräckligt för att hålla liv i flera tusen dammkvalster i ett års tid.

Det är alltså ingen större chans att lyckas svälta ut dammkvalster. Som tur är finns det många effektiva sätt att ta död på dammkvalster. Det är viktigt att tvätta sängkläderna ofta och på rätt sätt, precis som det är viktigt att tvätta både kuddar och madrasser med jämna mellanrum.

Sängkläderna och kuddarna bör tvättas i minst 60° eftersom man annars riskerar att dammkvalstren överlever turen i tvättmaskinen.

På det hela taget är det viktigt att fokusera på att ha en bra inomhusmiljö och då är husdamm bara en liten del av det stora hela.

Rengöringsmedel kan innehålla skadliga kemikalier och stearinljus avger sotpartiklar. Som vi tidigare nämnt kan elektronik också avge farliga kemikalier.

Konsumentrådet Tænk har gjort en lista över de värsta miljöbovarna när det kommer till inomhusklimat samt lämnar tips på hur du eliminerar dem. Du hittar listan här.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka påslösa dammsugare är bäst i test?

Bosch Athlet BBH52550, Philips FC9331/09 och Dyson V10 Absolute

🤓 Hur testas dammsugarna?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten granskas dessutom med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersöker även hur bra dammsugarnas inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar. Slutligen bedöms både hållbarheten och användarvänligheten hos maskinerna. 

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre. 


Påslös dammsugare test – dessa källor har vi använt

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk är det danske konsumentrådet. Här genomförs omfattande tester och sammanställningar av konsument- och vardagsprodukter. Här är gäller det test av 19 påslösa dammsugare. Du kan läsa mer om testen här, men du måste vara abonnent för att få full tillgång. Det är dock möjligt att köpa tillgång till enskilda test.

T3.com 🇬🇧
T3.com är ett av Storbritanniens ledande online magasin inom gadgets. Magasinet har gjort ett grundligt test av Dyson Cinetic Big Ball, som du kan läsa här.

Tek.no 🇳🇴
Det norska online-magasinet Tek.no har fokus på teknik och gadgets och erbjuder relevanta tester, guider och diskussionsforum. Magasinet offentliggjorde i april 2017 ett test med 13 olika sladdlösa dammsugare. Testet är gratis att läsa och du hittar det här.

Tek.no har även granskat Dyson V10 Absolute. Du kan läsa hela undersökningen här.

Teknisk Ukeblad (TU.no) 🇳🇴
Teknisk Ukeblad ger ut en rad olika tryckta och online medier inom teknikområdet i Norge, bland annat det ofta citerade digi.no. Huvudmediet Teknisk Ukeblad har flera gånger testat sladdlösa dammsugare och särskilt fokuserat på om de har blivit så bra att de kan användas som den enda dammsugaren. Du kan läsa testet här.

Which 🇬🇧
Which är en brittisk konsumentorganisation, som har testet produkter sedan 1957. De har specialiserat sig på konsumentrådgivning för att vägleda konsumenterna till att göra det bästa produktvalet. Magasinet testar och värderar allt från dammsugare till försäkringar och använder sig av professionella testpaneler, vanliga konsumenter och olika typer av laboratorietest i sina undersökningar.

Which har bland annat testat Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro och Dyson V6. Observera att det antingen krävs en prenumeration eller betalning för varje artikel för att få tillgång till hela innehållet.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är Sveriges största oberoende testmagasin som både finns i tryckt- och online-version. Råd & Rön har testat inte mindre än 92 olika dammsugare, både med och utan påse. Du kan läsa hela testet här. Observerat att det krävs en prenumeration eller betalning för att få tillgång till hela artikeln.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Det britiske onlinemagasin Expertreviews.co.uk beskæftiger sig primært med nyheder, tests og anmeldelser af forbrugerelektronik, og magasinet udmærker sig ved at være gå i dybden og behandle emnet grundigt. Det gælder også deres anmeldelser og test af Philips FC9331/09 og Dyson V6.

Trustedreviews.com 🇬🇧
Det engelska magasinet Trustedreviews.com har specialiserat sig på test och recensioner av elektronikprodukter. De har testat en rad dammsugare och du kan, gratis, läsa deras recension av Dyson V6 och Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro.

Trustedreviews.com har även provat Dyson V10 Absolute och Kärcher VC5 Premium. Du kan läsa undersökningarna här och här.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Denna brittiska sida både testar och skriver om olika produkter, som har med hus och trädgård att göra. Det är inte tal om ett verkligt test och sammanställning av ett stort antal produkter på en gång, utan snarare en grundlig genomgång av olika produkter som testas och värderas utifrån olika parametrar.

Därefter ges det ett betyg på en skala mellan 1 och 100. Du kan läa deras genomgång av Dyson V6 här.

Good Housekeeping Institute har även provat Dyson V10 Absolute och Kärcher VC5 Premium. Du kan läsa undersökningarna här och här.

Techgearlab.com 🇺🇸
Techgearlab är ett online konsumentmagasin, som har en enkel vision: att ge ut världens bästa recensioner av tekniska produkter. Sajten testar allt från Hoverboard till dammsugare och du kan kostnadsfritt läsa deras recension av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro här.

Toptenreviews.com 🇬🇧
Det brittiska magasinet Toptenreviews.com är ett online-magasin, som hjälper konsumenterna att hitta bland olika produkter via recensioner och tester. Magasinet har bland annat testat  Dyson Big Ball Animal Pro och Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT.

Techradar.com 🇬🇧
Techradar.com är en stort brittisk webbplats för teknologinyheter och teknologirecensioner. Läs deras recension av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro här.

Gizmodo.co.uk 🇬🇧
Gizmodo är en brittisk online-plattform, som ger ut artiklar inom digitale nyheter, vetenskap och politik. På sajten finns också artiklar som recenserar elektriska produkter Gizmodo.com har testat och recenserat Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro och du kan läsa recensionen här.

Techcrunch.com 🇺🇸
TechCrunch är ett online-magasin som kritisk granskar och testar Internetprodukter och hemelektronik. Du kan läsa deras test av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro kostnadsfritt här.

Dinside.no 🇳🇴
Dinside.no är en norsk konsumentsajt som skriver brett om konsumentprodukter, huvudsakligen koncentrerar de sig på bostad, datorer, mobiler och motorer samt diverse test av konsumentprodukter. Dinside.no har bland annat testat Dyson V6 och du kan läse recensionen här.

Digitaltrends.com 🇺🇸
Den amerikanske online plattformen Digitaltrends.com ger ut nyheter, recensioner och guider till olika elektronikprodukter. Digitaltrends.com har bland annat testat och recenserat Dyson V6 och du kan kostnadsfritt läsa hela recensionen här.

Testberichte.de 🇩🇪
Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som samlar och analyserar resultaten från olika tyska tester och användarrecensioner. De har bland annat granskat Kärcher VC 3. Du kan läsa mer om undersökningen hos Testberichte.de.

Konsumentrecensioner ⭐⭐⭐⭐⭐
Marknaden för dammsugare är stor så det är bara utvalda modeller som kommer med i de olika testerna. Det betyder dock inte att de modeller som inte blir testade är sämre, de har helt enkelt bara inte blivit testade än.

I vår värdering av de olika dammsugarna har Konsumentmagasinet även tittat på tillverkarnas egna recensioner, bland annat på Whiteway och Amazon. Vi har undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna både för att hitta konsumenternas favoriter och för att komplettera experternas åsikter.


Övriga relevanta tester 🔎

Utöver ovanstående artikel har Konsumentmagasinet även sammanställt en rad andra test av dammsugare, till exempel med fokus på specifika märken och specifika typer av dammsugare.

Vi har tillexempel sammanställt ett Miele dammsugare test, där vi har fokuserat helt på de Miele dammsugare, som experterna har utsett till de bästa på marknaden. Utöver det har vi också ett Electrolux dammsugare test och ett Nilfisk dammsugare test.

Vill du läsa mer generella artiklar om de bästa dammsugarmodellerna på marknaden, oavsett märke, rekommenderar vi vårt dammsugartest av traditionella dammsugare.

Har du mer specifika önskemål om din dammsugare, att den till exempel ska vara av handhållen eller klara av dammsugningen själv, har Konsumentmagasinet också sammanställt ett detaljerat robotdammsugare test samt ett handdammsugare test. I samtliga artiklar får du självklart även en prissammanställning över de olika produkterna så att du lätt kan få en överblick över vilka återförsäljare i Sverige som är billigast.

Läs ocksa: Här är marknadens bästa AC-enheter och Avfuktare test-översikt.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta