Påslös dammsugare test – här är de bästa påslösa dammsugarna

0

I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på en rad modeller av påslösa dammsugare. Utifrån resultateten från experternas olika tester går vi igenom dammsugarna en och en för att komma fram till vad det är som gör varje modell till ett bra köp. Vill du läsa mer hittar du en lista, med de länkar som vi hänvisar till, längst sist i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över de bästa påslösa dammsugarna på marknaden
🔸 Vad betyder de nya EU-kraven gällande energikrävande produkter som dammsugare?
🔸 Guide: Påslös dammsugare eller traditionell dammsugare
🔸 Guide: Så håller du lättast ditt hem fritt från damm
🔸 Genomgång av de test som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva utan samlar in resultaten från olika test så att du lätt kan få en överblick över marknadens bästa produkter.


Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro

✅ Rekommenderad av danska konsumentrådet Forbrugerrådet Tænk
✅ ”Very good” av engelske which.co.uk
✅ 4,5 av 5 stjärnor från trustedreviews.com
✅ Rekommenderad av amerikanska techcrunch.com
✅ Rekommenderad av Gizmodo.co.uk
✅ 4,5 av 5 stjärnor från techradar.com
✅ 9 av 10 poäng från toptenreviews.com 
✅ 4 av 5 stjärnor från techgearlab.com
✅ 5 av 5 stjärnor av t3.com

Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 593,00 Kr. 0,00 Kr. 4 593,00 Kr. Läs mer
4 838,00 Kr. 0,00 Kr. 4 838,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro är en av Dysons mest testvinnande modeller och det är ingen slump. Dammsugaren är mycket effektiv och användarvänligheten är i en klass för sig.

Dyson själva uppger att dammsugaren är helt underhållsfri och att den inte tappar sugkraft, något som de testresultat som vi gått igenom bekräftar. Det brittiska online-magasinet T3 går så långt att de kallar modellen för ”den mest kraftfulla dammsugaren hittills”.

Med den här modellen medföljer också Dysons så kallade Musclehead golvtillbehör som automatiskt anpassar sig efter heltäckningsmattor, lösliggande mattor och hårda golv. Dammsugaren har en sugeffekt på 250 AW oavsett som dammbehållaren är tom eller full, och det går att reglera sugkraften som man önskar.

Utöver det har modellen rengöringsförmåga A som anger hur lite damm dammsugaren sprider i utblåsluften.

Användarvänligheten på dammsugaren är något av det bästa som går att få och modellen är både flexibel och stabil vid användning.

Modellen är formgiven i Dysons så kallade Ball-teknologi, en teknologi som bland annat bidrar till att dammsugaren är mycket lätt att manövrera. Den ser också till att dammsugaren återgår till upprätt läge om den skulle välta.

Stor arbetsradie och hygienisk dammbehållare

Dammsugaren har en arbetsradie på 10,75 meter och handtaget på dammsugarröret kan vridas på tre håll vilket ger en flexibilitet på 360°. Därmed blir det också extra enkelt att dra runt på dammsugaren i hemmet.

Med dammsugaren medföljer också ett teleskoprör som kan dras ut till 1250 centimeter som gör det lätt att städa även svåråtkomliga utrymmen. Dammsugaren väger 7,7 kilo men den höga vikten påverkar inte manövrerbarheten.

toem Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro

Dammbehållaren har en kapacitet på 1,6 liter och den är mycket enkel att tömma. Den går lätt att lossa från maskinen och den töms, med ett klick, på ett smidigt och hygieniskt sätt genom att botten öppnar sig och dammet åker rakt ner i soppåsen, utan att spridas i luften.

Den funktionella lösningen hindrar att man kommer i kontakt med det damm och smuts som dammsugaren har sugit upp. Det hygieniska och lätthanterliga tömningssystemet hyllas gång på gång i testerna just för att det är innovativt och genomtänkt. I filmen nedanför kan du se hur det fungerar.

Även när det kommer till att byta tillbehör har tillverkaren haft fokus på modellens användarvänlighet. Man har använt sig av så kallad ”blixtfrånkopplingstillbehör” som innebär att de olika delarna och tillbehören enkelt och snabbt kan klickas av och på.

Motorn har en effekt på 1200 W och ljudnivån ligger på 85 dB(A). Modellen har energiklass E och den årliga förbrukningen är beräknad till 52 kWh.

Dammseparationen är så effektiv att filter är överflödiga i dammsugaren. Detta beror bland annat på Dysons Cinetic™-teknologi som fångar upp även mikroskopiska dammpartiklar, vilket gör att det varken behövs filter eller att dammsugaren tappar sugförmåga på grund av igensatta filter.

Specifikationer för Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro:
🔋
Energiklass: E
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga av golvmattor: D
🌪️ Rengöringsförmåga på rent golv: A
⚙️ Motoreffekt: 1200 watt
🌀 Aktionsradie: 10,75 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 1,6 liter
📃 Filter: Självrengörande
⚖️ Vikt: 7,7 kilo
📢 Ljudnivå: 85 dB(A)

Nedanför kan du se hur Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro fungerar:

Nedanför kan du se hur dammbehållaren på Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro töms:


Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal

✅ Toppoäng av danska Forbrugerrådet Tænk 
✅ Toppoäng av Råd & Rön

Bosch BGS5335

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 279,00 Kr. 0,00 Kr. 3 279,00 Kr. Läs mer
3 279,00 Kr. 0,00 Kr. 3 279,00 Kr. Läs mer
3 279,00 Kr. 0,00 Kr. 3 279,00 Kr. Läs mer
3 279,00 Kr. 0,00 Kr. 3 279,00 Kr. Läs mer

 

Bosch BGS5335 är den dammsugare utan påse som får bäst placering i både danska konsumentrådet Tænks och Råd och Röns tester. Modellen är särskilt lämplig för hem med allergiker eller till hushåll med pälsdjur, eftersom det följer med ett munstycke speciellt anpassat för uppsamling av djurhår.

Dammsugaren har rengöringsförmåga A på hårt golv, rengöringsförmåga C på golvmattor och partikelutsläpp A. Partikelutsläppet anger hur bra dammsugaren är på att hålla utblåsningsluften fri från damm. Finns det medlemmar i hushållet som har dammallergi, bör man koncentrera sig på dammsugarmodeller med partikelutsläpp A.

Dammsugaren är särskilt lämplig för allergiker eftersom det ingår ett ProAnimal-munstycke med roterande borstar, speciellt utvecklade för att avlägsna djurhår. Munstycket är dessutom utvecklat för grundlig rengöring av klinker- och parkettgolv där det kan finnas små sprickor och djupare repor som samlar upp damm och djurhår.

Utöver munstycket har dammsugaren även Boschs AirTurbo System som ger en extra hög luftgenomströmning och extra effekt.

Stor dammbehållare och självrengörande filtersystem
Bosch BGS5335 stoevbeholder

Dammbehållaren på Bosch BGS5335 har en volym och kapacitet på tre liter vilket är mycket jämfört med andra påslösa modeller. Dammsugaren har en arbetsradie på 11 meter och väger 6,7 kilo.

Modellen har minimalt underhållsbehov och förutom att det inte behövs någon dammsugarpåse är dammsugaren utrustad med ett självrengörande filtersystem. Systemet känner av när filtret är i behov av rengöring.

En inbyggd sensor övervakar löpande dammsugarens prestanda och om den minskar aktiverar sensorerna automatiskt rengöringssystemet så att dammsugaren kommer upp i full kapacitet igen. Filtret och dammbehållaren går att tvätta ur om det behovet skulle uppstå.

Dammsugaren är utrustad med ett hygienisk HEPA 13 filter som filtrerar bort alla allergena partiklar från luften så att luften i hemmet blir renare efter dammsugning.Ett HEPA 13 filter är tvättbart och den användare som vill ha minimalt med dammpartiklar i luften vid dammsugning, rekommenderas att tvätta filtret.

HEPA skalan går från 10 till 14, där 14 är det bästa filtret. Ett HEPA 13 filter filtrerar således bort 99,95 % av alla partiklar.Motorn har en effekt på 800 W och sugkraften regleras enkelt med hjälp av ett dragreglage.

Under användning ligger ljudnivån på 74 dB(A) och dammsugaren har energimärkning C, vilket är ganska rimligt för den här typen av påslös dammsugare.

De påslösa modellerna är ofta mer energiförbrukande än de traditionella dammsugarna. Den årliga förbrukningen för Bosch BGS5335 är beräknad till 40 kWh.

Utöver munstycket till djurhår och det vanliga kombinationsmunstycket, medföljer det även ett listmunstycke, ett möbelmunstycke och ett munstycke för olika typer av klädsel.

Bosch BGS5335 är dessutom utrustad med ett praktiskt teleskåprör som gör att du kan justera rörets längd efter behov. Det gör att dammsugaren är allsidig och kan användas till rengöring i hela hemmet.

Specifikationer för Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal:
🔋
Energiklass: C
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: C
🌪️ Rengöringsförmåga på hårt golv: A
⚙️ Motoreffekt: 800 watt
🌀 Aktionsradie: 11 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 3 liter
📃 Filter: Tvättbart HEPA 13-filter
⚖️ Vikt: 10,53 kilo
📢 Ljudnivå: 74 dB(A)

Nedan kan du se en kort demonstration av Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal:

Nedan kan du se hur dammbehållaren på BGS5335 Zoo’o ProAnimal töms:


Philips FC9331/09

Rekommenderad av expertreviews.co.uk
4,5 av 5 stjärnor av amazon.de

Philips FC9331-09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 044,00 Kr. 0,00 Kr. 1 044,00 Kr. Läs mer
1 070,00 Kr. 0,00 Kr. 1 070,00 Kr. Läs mer
1 070,00 Kr. 0,00 Kr. 1 070,00 Kr. Läs mer
1 074,00 Kr. 0,00 Kr. 1 074,00 Kr. Läs mer
1 084,00 Kr. 0,00 Kr. 1 084,00 Kr. Läs mer

 

Philips FC9331/09 är påslös och använder istället en cyklonteknologi när den arbetar. Det innebär att dammsugaren nyttjar centrifugalkraft för att separera dammet från luften inne i cylindern, på samma sätt som flera andra påslösa modeller gör.

Enligt Philips själva är deras PowerCyclone 5-teknologi särskilt effektiv eftersom den maximerar både luftflödet och effektiviteten genom att omedelbart separera damm och luft via tre effektiva steg:

1) Luften sugs in snabbt.
2) En välvd luftpassage ser till att luften snabbt förs igenom cyklonkammaren där dammet skiljs från luften.
3) Speciella urladdningslameller drar till sig dammet och i cyklonen och leder ner det i dammbehållaren.

Enligt Expert Reviews är Philips FC9331/09 en av de dammsugare på marknaden som har den bästa och mest kraftfulla sugförmågan.

Det är nästan så att sugeffekten är för bra eftersom Expert Reviews påpekar att den är så effektiv att den kan vara lite av ett hinder för manövreringen. Dock påpekar de samtidigt att dammsugaren generellt sett är en enastående maskin med genomtänkt funktion och som är lätt att använda.

Lämplig till hushåll med allergiker

Philips FC9331-09 stoevbeholderModellen är lämplig för hem där det finns allergiker eftersom den har ett luftrenande filtersystem som samlar upp 99,9 % av de fina dammpartiklarna, dammkvalster, djurhår och pollen inkluderat. Dammbehållaren har en kapacitet på 1,5 liter och den töms enkelt och hygieniskt utan att man behöver komma i kontakt med innehållet.

Dammsugaren har rengöringsförmåga A på hårt golv, rengöringsförmåga C på golvmattor och partikelutsläpp A. Samtliga skalor går från A-G där A är det bästa och betyder att dammsugaren samlar upp 100 % av dammet. Ett C på golvmattor är ett bra resultat i skalans övre halva eftersom golvmattor är svårare att dammsuga än hårda golv.

Motorn har en effekt på 650 W och under användningen ligger dammsugarens ljudnivå på 79 dB(A). Philips FC9331/09 ligger i energiklass A som är den högsta och bästa klassen som kan nås. Det är ovanligt att påslösa modeller får en så bra energimärkning.

Det har också lagt vikt på användningen när dammsugaren formgavs och utvecklades. Den har en räckvidd på nio meter vilket räcker bra i de allra flesta hem. Dammsugaren levereras med ett praktiskt teleskoprör som smidigt går att anpassa till användarens längd.

Dammsugaren väger 6,1 kilo och den är utrustad med fyra extra stora gummihjul som bidrar till att dammsugaren rullar lätt på golvet utan att repa det. Dessutom är en mjuk borste integrerad i handtaget vilket gör att dammsugaren alltid är redo att användas på till exempel möbler, fönsterbrädor och kuddar.

Det medföljer också ett TriActive-munstycke som möjliggör en 3-vägs rengöringsprocedur som är särskilt lämplig för mattor eftersom munstycket öppnar mattruggen och dammsugningen blir mer djuprengörande. Utöver det medföljer även ett munstycke till hårda golv.

Specifikationer för Philips FC9331/09:
🔋
Energiklass: A
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: C
🌪️ Rengöringsförmåga på hårt golv: A
⚙️ Motoreffekt: 650 watt
🌀 Aktionsradie: 9 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 1,5 liter
📃 Filter: Allergifilter
⚖️ Vikt: 6,1 kilo
📢 Ljudnivå: 79 dB(A)


Dyson DC33c Pro

Toppoäng av Råd & Rön
Toppoäng av Forbrugerrådet Tænk

Dyson DC33c Pro

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 899,00 Kr. 0,00 Kr. 3 899,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Dyson DC33c Pro är en effektiv dammsugare med hög prestanda och en nästintill futuristisk design. Precis som de flesta andra påslösa modeller använder dammsugaren en speciell cyklon-teknologi som fångar upp dammat och därmed gör påsar överflödiga.

Dammsugaren har också ett tvättbart HEPA 13-förfilter som filtrerar ut alla partiklar från luften så att luften i hemmet blir renare efter dammsugningen. HEPA-skalan går från 10 till 14, där 14 är det bästa med 100 % rening. HEPA 13 filtrerar ut 99,95 % av alla partiklar.

Bra energimärkning och bra sugförmåga

DC33Pro får partikelutsläpp klass A vilket anger hur effektivt filtret renar luften från skadliga partiklar. Utöver det har maskinen klass D i dammupptag på golvmattor och klass A i dammupptag på hårda golv. Dammsugaren ligger i energiklass A vilket är det bästa som går att uppnå. Det är ovanligt att påslösa modeller tilldelas en så bra energimärkning. Den årliga energiförbrukningen är uppskattat till låga 28 kWh.

Dyson DC33c Pro stoevbeholderDammbehållaren i DC33Pro har en kapacitet på två liter och kan lätt och hygieniskt tömmas direkt i sophinken. Tack vare ett knapplås behöver man inte komma i kontakt med dammet. Behållaren är genomskinlig och därmed är det också lätt att se när den behöver tömmas.

Dammsugaren har en effekt på 750 W och sugstyrkan på 259 AW är den samma oavsett om dammbehållaren är full eller tom. Ett av Dysons tyngsta säljargument är just att deras påslösa dammsugare bibehåller samma sugeffekt oavsett om dammbehållaren är tom eller full. Det är möjligt att justera sugkraften så att den passar till ens behov och rengöring.

Liksom flera andra av Dysons modeller är DC33Pro utrustad med Dysons speciella
Ball™-teknologi som gör att manövreringen av dammsugaren blir extra smidig. Ball-teknologin innebär i korta drag att dammsugaren kan vända på en femöring och är på så sätt enkel att dra runt i hemmet.

Den är utrustad med en central styrmekanism och lekpunkter är placerade på dammsugarens mitt vilket ger en mindre vändradie och bättre kontroll samt minskar risken för att man av misstag stöter i och repar möbler eller andra föremål.

Dammsugaren har tre hjul i plast och lätt att manövrera. Den har en aktionsradie på 10 meter och väger 7,3 kilo. Ljudnivån är upp mätt till 84 dB(A) under användning, vilket är lite högt.

Dammsugaren levereras med ett teleskoprör som enkelt kan anpassas till användarens längd. Andra tillbehör som medföljer är ett kombinationsmunstycke, som anpassar sig efter underlaget som dammsugs, ett mattmunstycke, ett munstycke med två olika funktioner och ett XL spaltmunstycke.

Specifikationer för Dyson DC33Pro:
🔋
Energiklass: A
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: D
🌪️ Rengöringsförmåga på hårt golv: A
⚙️ Motoreffekt: 750 watt
🌀 Aktionsradie: 10 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 2 liter
📃 Filter: tvättbart HEPA 13-förfilter
⚖️ Vikt: 7,3 kilo
📢 Ljudnivå: 84 dB(A)


Dyson DC37C Parquet

✅ Toppoäng av Forbrugerrådet Tænk

Dyson DC37C Parquet

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 235,00 Kr. 0,00 Kr. 4 235,00 Kr. Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer

 

Dyson DC37C Parquet är en mycket effektiv dammsugare som både är lätt att använda och dra runt med. Som de flesta andra påslösa modeller använder den här dammsugaren cyklonprincipen för att dammsuga upp damm och skräp.

Tekniken innebär att dammsugaren är särskilt effektiv när det kommer till att suga upp de minsta, och oftast mest allergiframkallande, partiklarna som dammkvalster, djurhår och pollen.

Den här dammsugarmodellen är tillverkad speciellt för att vara effektiv på hårda golv och det medföljer ett munstycke som är särskilt framtaget för ändamålet – härav namnet ”Parquet”.

Dammsugaren är även väl lämpad för golvmattor och enligt producenten själv är dammsugaren särskilt bra på att avlägsna hår från mattor, något som gör modellen lämplig för hushåll med pälsdjur.

Dyson DC37C Parquet har ett partikelutsläpp i klass A och är utrustad med ett tvättbart HEPA 13-filter som filtrerar bort alla partiklar i utblåsningsluften så att luften i hemmet blir renare efter dammsugning. Ett HEPA 13-filter är tvättbart och rekommenderas till alla användare som vill ha ett minimalt utblås av dammpartiklar under dammsugningen.

HEPA-skalan sträcker sig mellan 10 och 14, där 14 är det bästa filtret. Ett HEPA 13 filtrerar bort 99,95 % av alla partiklar. Dammsugaren har även rengöringsförmåga A på hårt golv och rengöringsförmåga D på golvmattor.

Kraftig motor med bra energimärkning

Dammsugaren har en motoreffekt på 840 W och en sugeffekt 259 AW, vilket är ganska mycket. Trots den effektiva sugförmågan ligger modellen i energiklass A och den årliga energiförbrukningen är beräknad till 28 kWh. Den rejäla sugkapaciteten i kombination med det minimala partikelutsläppet innebär att dammsugaren effektivt fångar upp allergener och släpper ut en renare utblåsluft. Därför är modellen lämplig för hushåll med allergiker.

Dammbehållaren på Dyson DC37C Parquet är avtagbar och har en volym på 2 liter. Den töms enkelt och hygieniskt genom ett knapptryck vilket gör att man inte behöver komma i kontakt med dammet och smutsen. När man tycker på öppningsknappen på dammbehållaren öppnar botten sig och dammet faller ur.

Dammsugaren använder den relativt välkända Dyson cyklon-teknologin som i den här modellen är kombinerad med en nyutvecklad luftgenomströmningsfunktion som ska säkerställa att alla dammpartiklar, även pollen och svampsporer, sugs upp. Modellen är en av de lite mer högljudda modellerna på marknaden och under användning når den en ljudnivå på 84 dB(A).

Dyson DC37C Parquet ball teknologiDet är mycket enkelt att dra runt och manövrerar dammsugaren och det beror bland annat på att modellen är designad med Dysons specifika Ball™-teknologi. Ball-teknologin betyder, enkelt uttryckt, att dammsugarens tyngsta delar är placerade i ”bollen” något som ger en låg tyngdpunkt, bättre stabilitet och användarvänlighet. Dammsugaren kan vända runt på stället och rullar smidigt efter dig runt i hemmet.

Utöver det är den utrustad med en centrerad styrmekanik och det finns även ledpunkter mitt på dammsugaren, vilket gör att vändradien blir mindre och kontrollen bättre. Det minskar i sin tur risken för ofrivilliga istötningar och repor på lister eller möbler. Modellen har en aktionsradie på 10 meter och väger 7,5 kilo.

Dyson DC37C Parquet har ett teleskoprör, som du lätt kan anpassa efter din längd, och dessutom medföljer ett kombinationsmunstycke, ett munstycke till trappor, ett munstycke med två funktioner och ett flexibelt parkettmunstycke.

Specifikationer för Dyson DC37C Parquet:
🔋
Energiklass: A
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: D
🌪️ Rengöringsförmåga på hårda golv: A
⚙️ Motoreffekt: 840 watt
🌀 Aktionsradie: 10 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 2 liter
📃 Filter: tvättbart HEPA 13-filter
⚖️ Vikt: 7 kilo
📢 Ljudnivå: 84 dB(A)


Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT

✅ 8.3 av 10 stjärnor hos toptenreviews.co

Electrolux Ultraflex ZUFPARK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Dammsugaren från Electrolux är en effektiv modells om är formgiven och utvecklad med fokus på hårda golv. I testerna hyllas modellen för att vara mycket användarvänlig och enkel att hantera. Tömningen av dammbehållaren lovordas särskilt på den här modellen.

Modellen är alltså särskilt utvecklad för dammsugning av hårda golv och det medföljer också ett munstycke speciellt för det här, kallat AeroPro™ Parketto Pro.
Munstycket bidrar till en bättre och mer effektiv dammsugning på hårda ytor som klinker, parkett och trägolv.

Förutom munstycket till hårda golv medföljer det även ett AeroPro™ Silent kombinationsmunstycke som är designat för att minska ljudet från dammsugaren så mycket som möjligt samtidigt som man får ett bra resultat. Dessutom levereras dammsugaren också med ett AeroPro™ 3-i-1 munstycke som är ett borst-, list- och möbelmunstycke.

Stor aktionsradie och effektiv rengöring av hårda golv

Eftersom dammsugaren är speciellt utvecklad för hårda golv har den också rengöringsförmåga A på hårda golv. På golvmattor har den rengöringsförmåga C och partikelutsläpp A. Den är utrustad med ett ospecificerat tvättbart HEPA-filter som hindrar dammpartiklarna från att hamna i utblåsningsluften. När ett HEPA-filter är ospecificerat betyder det ofta, men inte alltid, att det är i HEPA-klass 10 som filtrerar bort cirka 85 % av partiklarna i luften som dammsugaren blåser ut.

Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT krop

Dammbehållaren har en volym på 1,6 liter och i testen hyllas behållaren för att vara otroligt enkelt att både hantera och tömma. Dammbehållaren är formgiven på så sätt att den öppnas i botten och designen är så slimmad att behållaren kan tömmas i en avfallshink.

Aktionsradien är på hela 12 meter, något som är rätt mycket jämfört med andra modeller och det gör att dammsugaren är särskilt lämpad för stora ytor eller hem med få stickkontakter. Dammsugaren har lättrullande hjul som gör att maskinen kan snurra 360° vilket gör det ännu lättar att komma runt och åt överallt eftersom dammsugaren följer dina rörelser.

Det praktiska teleskopröret kan dessutom anpassas efter din längd så att du får en ergonomiskt bra arbetsställning när du dammsuger. Vikten är endast 7,6 kilo något som gör dammsugaren lätt att manövrera och dra runt på.

Motoreffekten är på 800 W och sugstyrkan regleras lätt med ett skruvreglage på själva dammsugaren. Dammsugaren har tilldelats energiklass A och den årliga förbrukningen är beräknad till 26 kWh. När dammsugaren arbetar har den en ljudnivå på 75 dB(A).

Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT har en mycket kompakt design och det krävs inte mer än ett 40 centimeter brett skåp för att förvara dammsugaren. Om det behövs kan slangen kopplas av eller så går det att ställa både rör och slang på dammsugaren när den står i normal eller upprest position.

Specifikationer för Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT:
🔋
Energiklass: A
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: C
🌪️ Rengöringsförmåga på hårda golv: A
⚙️ Motoreffekt: 800 watt
🌀 Aktionsradie: 12 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 1,6 liter
📃 Filter: ospecificerat, tvättbart HEPA-filter
⚖️ Vikt: 7,6 kilo
📢 Ljudnivå: 75 dB(A)

Nedanför kan du se en demonstration av Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT:


Hoover Reactiv RC81RC25

✅ Populär och prisvänlig modell

Hoover Reactiv RC81RC25

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 244,00 Kr. 0,00 Kr. 1 244,00 Kr. Läs mer
1 645,00 Kr. 0,00 Kr. 1 645,00 Kr. Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer

 

Av de påslösa dammsugare som vi har tagit upp i den här artikeln har inte alla varit med i experternas olika tester. Det gäller bland annat den här modellen från Hoover. Vi har valt att ta med modellen av den anledningen att den har fått riktigt bra omdömen av användarna.

Marknaden för dammsugare är stor och det är bara några utvalda modeller som kommer med i de officiella testerna. Det betyder dock inte att modellerna som inte testas är sämre, de har helt enkelt bara inte blivit testade än.

Hoover Reactiv RC81RC25 är en populär modell bland konsumenterna och på återförsäljarsidan Whiteaway har modellen fått särskilt bra omdömen. Hovers kraftfulla sugeffekt tas upp ett flertal gången liksom det även påpekas att ljudnivån är mycket låg.

Så gott som alla är också smått lyriska över den designen på dammbehållaren och det framhävs särskilt hur enkelt det är att tömma behållaren.

Har man pälsdjur i hemmet kan det vara bra att veta att det medföljer ett munstycke som är speciellt designat för att dammsuga upp hund- och katthår.

Toppoäng för prestanda och energimärkning

Det är ingen överraskning att dammsugaren hyllas för sin sugkraft när man tittar på dess rengöringsförmåga där den har rengöringsförmåga A på hårda golv. Dammsugaren har rengöringsförmåga A på golvmattor något som är väldigt sällsynt eftersom dammsugare generellt sett är sämre på att rengöra golvmattor än hårda golv. Dessutom har den partikelutsläpp A, som anger hur ren utblåsningsluften är på dammpartiklar, och energiklass A så det är alltså toppbetyg på allt.

Hoover Reactiv RC81RC25 stoevbeholderDammsugaren är dessutom utrustad med ett ospecificerat och tvättbart HEPA-filter som hindrar dammpartiklar att spridas med utblåsningsluften. Ett ospecificerat HEPA-filter innebär ofta, men inte alltid, att det är filter med HEPA-klass 10 vilket innebär att cirka 85 % av dammpartiklarna stoppas från att spridas med dammsugarens utblåsningsluft.

Dammsugaren har en aktionsradie på åtta meter och väger endast 6,5 kilo. Dammbehållaren har en volym på två liter och en praktisk och hygienisk tömning hindrar att man kommer i kontakt med dammet och smutsen vid tömningen.

Motoreffekten är på 800 W och när dammsugaren arbetar har den en ljudnivå på 75 dB(A). Det är också möjligt att ställa in styrkan på sugförmågan, något som enkelt kan göras på själva dammsugaren.

Hoover Reactiv RC81RC25 har ett praktiskt teleskoprör som enkelt kan justeras efter användarens längd. Dammsugaren levereras också med ett kombimunstycke, parkettmunstycke, miniturbomunstycke som är särskilt bra till djurhår och ett mattmunstycke.

Specifikationer för Hoover Reactiv RC81RC25:
🔋
Energiklass: A
💨 Partikelutsläpp: A
🌪️ Rengöringsförmåga på golvmattor: A
🌪️ Rengöringsförmåga på hårda golv: A
⚙️ Motoreffekt: 800 watt
🌀 Aktionsradie: 8 meter
🗑️ Volym dammbehållare: 2 liter
📃 Filter: ospecificerat, tvättbart HEPA-filter
⚖️ Vikt: 6,5 kilo
📢 Ljudnivå: 75 dB(A)


Sladdlösa dammsugare 

Här ovan har vi gått igenom några av de mest populära och testvinnande påslösa dammsugare som finns på marknaden. Om man vill ha en påslös dammsugare och samtidigt full rörelsefrihet i sin städning eller om man har behov av en dammsugare i trånga utrymmen, kan man överväga att investera i en sladdlös dammsugare.

Tills nyligen har sladdlösa dammsugare bara funnits i mindre versioner som inte varit tänkta som ett alternativ till den traditionella dammsugaren med sladd. Detta har dock ändrat sig och Bosch, Philips och Dyson har alla tillverkat och introducerat effektiva och kraftfulla sladdlösa dammsugare, som dessutom är påslösa.


Bosch Athlet BBH52550

✅ Testvinnare hos TU.no – Norges Tekniske Ugeblad

Bosch Athlet BBH52550

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 349,00 Kr. 0,00 Kr. 2 349,00 Kr. Läs mer
2 349,00 Kr. 0,00 Kr. 2 349,00 Kr. Läs mer
2 362,00 Kr. 0,00 Kr. 2 362,00 Kr. Läs mer
2 490,00 Kr. 0,00 Kr. 2 490,00 Kr. Läs mer
3 509,00 Kr. 0,00 Kr. 3 509,00 Kr. Läs mer
3 599,00 Kr. 0,00 Kr. 3 599,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Bosch är inte bara påslös utan även sladdlös. Tills ganska nyligen har sladdlösa dammsugare bara funnits i mindre varianter och inte varit tänkte som ett alternativ till den vanliga dammsugaren med sladd.

Dock är Athlet dammsugaren från Bosch lika effektfull som en vanlig dammsugare. Därmed får du samma effektivitet som med den vanliga dammsugaren fast med en större flexibilitet.

Dammsugaren är utrustad med Litium-Ion batteri och kan användas i 50 minuter på en full laddning. När batteriet är tomt tar det sex timmar att ladda det fullt igen.

Har du behov av en snabb dammsugning är batteriet uppladdat till 80 % efter bara tre timmar. En liten lampa på dammsugaren indikerar när batteriet behöver laddas.

Dammsugaren klarar av alla slags golv och är särskilt lämplig för rengöring i hem där det kan vara svårt att komma runt eller där det är långt mellan eluttagen. Flexibiliteten och manövreringen kan inte bli mycket bättre och även munstycket är extra rörligt, vilket optimerar flexibiliteten ytterligare. Munstycket är dessutom elektriskt och passar både till golvmattor och hårda golv.

Automatisk övervakning av filter och tre hastighetsinställningar

Dammbehållare har en kapacitet på 0,9 liter och är väsentligt mindre än många av de andra produkterna i artikeln. Dock är själva dammsugaren också betydligt mindre så den kompakta designen gäller både dammsugare och behållare.

bosch athlet tilbehoerDammsugaren har tre olika hastighetsinställningar vilket gör det möjligt att ställa in sugkraften till den aktuella rengöringssituationen. Steg 1 är för lätt rengöring och har den längsta driftstiden. Steg 2 är för normal rengöring och steg 3 är till mer krävande städning vilket gör att batteritiden inte är särskilt lång i det här läget.

Det är också möjligt att köpa till ett tilläggspaket till dammsugaren, hos några av återförsäljarna ingår det, som gör det möjligt att ta dammsugaren på ryggen om man ska dammsuga i riktigt trånga utrymmen.

En sensor kontrollerar löpande dammsugarens rengöringsbehov och om filtret behöver rengöras, tänds en lampa. Med Bosch Athlet BBH52550 är det även möjligt att montera på ett riktigt bra dammfilter som rengör dammsugarens utblåsningsluft nästan lika effektivt som de allergivänliga HEPA-filter traditionella dammsugare ofta är utrustade med.

Förvaringsmässigt utmärker BBH52550 sig genom att den kan stå utan stöd och väger mycket lite, endast tre kilo. Det betyder att det är fullt möjligt att den stående framme eller i garderoben. Det går dessutom att köpa till ett tillbehörsset till bilen.

Specifikationer för Bosch Athlet BBH52550:
🔋
Batterispänning: 25,2 volt
⏱️ Maximal arbetstid: 50 minuter
⏱️ Laddningstid för fulladdat batteri: 360 minuter
🌀 Aktionsradie: obegränsad
🗑️ Volym dammbehållare: 0,9 liter
📃 Filter: ja, ospecificerat
⚖️ Vikt: 3 kilo
⚙️ 2-i-1-modell: nej

Nedanför kan du se en presentation av Bosch Athlet BBH52550:


Philips PowerPro Duo FC6172

Toppoäng av Tek.no

Philips PowerProDuo FC617201

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 990,00 Kr. 0,00 Kr. 2 990,00 Kr. Läs mer

 

Med Philips PowerPro Duo FC6172 får man inte bara en pås- och sladdlös dammsugare utan även en smart 2-i-1-lösning där en handdammsugare är integrerad i själva dammsugarskaftet. Flexibiliteten och mobiliteten kan knappt bli bättre än så här.

Dammsugaren är utrustad med Philips effektiva PowerCyclone-teknologi, som ser till att damm och luft snabbt separeras så att dammet kan samlas upp.

Tekniken fungerar på så sätt att luften sugs in i PowerCyclone, där en böjd luftpassage leder upp luften i en cyklonkammare där damm och luft separeras. Dammbehållaren töms dessutom med ett enkelt klick så att du inte behöver komma i kontakt med smutsen. Behållaren har en volym på 0,6 liter.

Lång batteritid och 3-skikts tvättbart filter

Philips PowerPro Duo är lämplig för rengöring av både hårda golv och mattor. Till dammsugaren medföljer det flera effektiva munstycken, bland annat ett TriActive-Turbo-munstycke, med en motoriserad borste, som är speciellt utvecklad för att fånga upp damm och ludd på en gång.

Utöver det medföljer det även en mini-turboborste som är framtagen speciellt för mjuka ytor som soffor och kuddar. Mini-turboborsten är också mycket bra att avlägsna djurhår med. Munstyckena är även tunna så att du lätt kan dammsuga under dina möbler.

Philips PowerPro Duo FC6172 med haandholdt delNorska Tek.no anger ovan nämnda te PowerCyclone-teknologi, som det som särskiljer modellen från andra handdammsugare på marknaden.

Även modellens långa batteritid framhävs, maximal sugkraft varar ett fulladdat batteri i 19 minuter medan det med standard sugkraft varar i hela 65 minuter, något som är riktigt bra för en batteridriven dammsugare. Laddningstiden för en full laddning är fem timmar. Dammsugaren har ett kraftigt 25,2 V Litium-Ion batteri.

Funktionerna på dammsugarna är också genomtänkta med avseende på design och detaljer. Dammsugaren har till exempel en smart stillaståendefunktion, när den används med skaft, som gör att dammsugaren kan stå upprätt utan stöd. Om du vill använda handdammsugaren går det enkelt och snabbt att koppla loss handdammsugaren från skaftet.

I maskinen sitter det ett 3-skikts tvättbart filter som filtrerar upp till 90 % av alla mikroskopiska och små partiklar. Det betyder att mikroorganismer med en storlek på 0,3 mikrometer fångas upp.

Allergener, bakterier och pollen är ofta i den här storleken så dammsugaren är mycket lämplig till hushåll där det finns allergiker, något som inte är vanligt då denna typ av dammsugare ofta saknar filter.

Specifikationer för Philips PowerPro Duo FC6172:
🔋
Batterispänning: 25,2 V
⏱️ Maximal arbetstid: 60 minuter
⏱️ Laddningstid för fulladdat batteri: 5 timmar
🌀 Aktionsradie: obegränsad
🗑️ Volym dammbehållare: 0,6 liter
📃 Filter: 3-skits tvättbart filter
⚖️ Vikt: 3,2 kilo
⚙️ 2-i-1-modell: ja


Dyson V6

4,5 av 5 stjärnor av trustedreviews.com
”Bästa köp” hos engelske which.co.uk
4,6 av 5 stjärnor av Johnlewis.com – baserat på 2323 recensioner
98 av 100 poäng av Goodhousekeeping

Dyson V6 Animal Pro

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Läs mer
3 897,00 Kr. 0,00 Kr. 3 897,00 Kr. Läs mer
3 969,00 Kr. 0,00 Kr. 3 969,00 Kr. Läs mer

 

Dyson V6 är ytterligare en Dyson modell som har utmärkt sig i olika test och av en anledning.Dammsugaren är inte bara påslös och otroligt effektiv, den är även sladdlös och erbjuder en fantastisk flexibilitet. Utöver det är modellen en så kallad 2-i-1-dammsugare som består av en vanlig handdammsugare och ett smart skaft som tillsammans kan användas som en vanlig dammsugare.

I testerna är det flexibiliteten som tas upp gång på gång. Inte bara för att dammsugaren är sladdlös och på så sätt helt utan begränsningar, utan för att dammsugaren är mycket följsam även med små handledsrörelser.

De olika munstyckena är mycket lättmanövrerade över olika golvytor liksom de har rätt storlek för att enkelt komma in under möblerna. Dammsugaren har en mycket låg vikt på endast 2,1 kilo vilket bidrar till användarvänligheten. Modellens tyngdpunkt är placerad nära greppytan och detta i kombination med den låga vikten gör att det lätt att göra rent på olika höjd och i olika vinklar.

HEPA-filter och kraftig sugförmåga

Haandholdt V6Dyson V6 är lämplig för rengöring av både golvmattor och hårda golv. Det följer med flera olika munstycken för diverse typer av rengöring, bland annat ett brett motoriserat munstycke med nylonborstar och kolfibertrådar.

Nylonborstarna avlägsnar effektivt motsträvigt smuts från mattor medan kolfibertrådarena tar bort fint damm från hårda golv. Borstarna täcker dessutom hela munstyckets bredd vilket gör det möjligt att dammsuga rent ända in hörn och längs med kanter. Det följer också med ett munstycke till lister och ett kombinationsmunstycke.

Dyson V6 kan snabbt förvandlas till en handhållen variant som är särskilt bra för rengöring av mindre ytor och svåråtkomliga ställen. Det motoriserade minimunstycket, som passar till den handhållna delen av dammsugaren, avlägsnar effektivt djurhår och ludd från möbler.

Trots den kompakta storleken är Dyson V6 ett riktigt kraftpaket. Med funktionen boost inkopplad har dammsugaren en sugkraft på 100 AW och med standardinställningen har den 28 AW. Sugkraften är lika stark oavsett om dammbehållaren är tom eller full. Dammbehållaren har en volym på 0,4 liter.

Dysons sladdlösa dammsugare använder samma cyklon-teknologi som modellerna med sladd. Det innebär att centrifugalkraften slungar damm och smuts in i behållaren medan den renade luften passerar ut. Systemet gör att sugförmågan bibehålls lika bra som på de traditionella dammsugarna.

Motorn i dammsugaren styrs digitalt och roterar med upp till 110 000 rpm, något som genererar en mycket bra sugkraft.

Till skillnad från de flesta sladdlösa modeller har V6 ett HEPA-filter vilket innebär att modellen är väl lämpad för hem med allergiker, eftersom HEPA-filter kraftigt begränsar partikelutsläppet i utblåsningsluften.

Dammsugaren kan användas i upp till 20 minuter på en full batteriladdning och det tar 3,5 timma att ladda batteriet igen. Det medföljer en praktisk laddningsstation till dammsugaren och det är även möjligt att förvara dammsugaren på samma plats så den alltid är klar att använda.

Specifikationer för Dyson V6:
🔋
Batterispänning: 21,6 V
⏱️ Maximal arbetstid: 20 minuter
⏱️ Laddningstid för fulladdat batteri: 3,5 timmar
🌀 Aktionsradie: obegränsad
🗑️ Volym dammbehållare: 0,4 liter
📃 Filter: ospecificerat, tvättbart filter
⚖️ Vikt: 3,6 kilo
⚙️ 2-i-1-modell: ja

Nedanför kan du se en kort presentation av Dyson V6:

Nedanför kan du se hur handdammsugaren Dyson V6 fungerar:

Nedanför kan du se hur dammbehållaren töms:


Nya EU-krav på energikrävande produkter

Sedan 1 september 2017 gäller nya EU-regler för bland annat dammsugare. Detta beror bland annat på att EU har infört en rad nya krav på energikrävande produkter som dammsugare, glödlampor, kaffemaskiner och varmvattenberedare. De nya EU-reglerna ökar särskilt kraven på dammsugarnas sugstyrka, ljudnivå och motorstorlek.

Det betyder till exempel att från 1 september 2017 måste alla dammsugare som säljs i butiker och på internet ha en maximal motoreffekt på 900 W, tidigare gick var kravet 1600 W. Därför kommer nyare modeller ha en lägre motoreffekt än vad vi är vana vid att se.

Som tur är har dammsugarens motoreffekt bara en begränsad påverkan för sugkraften. Hur bra sugkraften är handlar snarare om hur bra dammsugaren nyttjar kraften i motorn och hur tät konstruktionen är. På så sätt kan en liten motor vara mycket effektiv om dammsugaren är bra konstruerad.


Påslös dammsugare eller traditionell dammsugare – vad ska jag välja?

Det finns både för- och nackdelar med både påslösa och traditionella dammsugare och huruvida man ska investera i den ena eller andra varianten är ofta en smakfråga.

Fördelar med påslösa dammsugare

Den största fördelen med de påslösa dammsugarna är nästan självklart, det behövs inga dammsugarpåsar. Dammet samlas istället upp i en dammbehållare i själva dammsugaren och du behöver därför inte köpa några dammsugarpåsar, något som är bra både för din ekonomi och miljön.

En annan fördel med de påslösa modellerna är dammsugaren sugkraft. Ofta upplevs det att sugkraften minskar i takt med att dammsugarpåsen blir full. I motsats till de traditionella dammsugarna tappar de påslösa modellerna inte sugkraft när dammbehållaren börjar bli full. Tvärtom har man samma effektivitet och styrka som när dammbehållaren är tom.

Behållaren till dammat är ofta genomskinlig vilket först och främst betyder att du lätt kan se när det är dags att tömma den. Den största fördelen är kanske att om du dammsuger upp något av misstag, kan du lätt hitta och plocka ut föremålet igen.

Nackdelar med påslösa dammsugare

Den största fördelen med de påslösa dammsugarna är också den största nackdelen. Även om det är smart med en dammbehållare som samlar upp dammet istället för en dammsugarpåse som ska bytas, är kapaciteten i behållarnas volym i regel bara hälften av en traditionell dammsugarpåse.

Om du har en kraftig dammallerig kan tömningen av behållaren också vara ett problem. De flesta tillverkarna har utvecklat och använder en smart tömningsmekanism som gör att dammet och smutsen faller rakt ner i sophinken, men risken att komma i kontakt med dammet kvarstår fortfarande.

De påslösa dammsugarna har dessutom en tendens att ha en högre ljudnivå än de traditionella modellerna.

Fördelar med traditionella dammsugare

Den traditionella dammsugaren är tveklöst den mest hygieniska när det gäller risken att komma i kontakt med dammet som hamnar i dammsugarpåsen. Dessutom har traditionella dammsugare ofta en bättre luftgenomströmning är de påslösa modellerna.

Nackdelar med traditionella dammsugare

Precis som med de påslösa modellerna är den största fördelen också den största nackdelen. För även om dammsugarpåsar innebär att du inte riskerar att komma i kontakt med dammet, innebär det även så länge du har din dammsugare har du också utgifter för nya dammsugarpåsar.


Håll hemmet så dammfritt som möjligt

Det är alltid härligt att ha ett rent och dammfritt hem. Är man är dammallergiker är det inte bara härligt utan även nödvändigt.

Det senaste resultatet från en vetenskaplig undersökning gjord i Danmark visar att 7,1 % av de danska invånarna över 16 år lider av allergi mot dammkvalster. Undersökningen gjordes dock 1998 och idag vet man att resultat inte längre är rättvisande. Hur hög siffran är i dag vet man inte, vad man däremot vet är att allergierna har ökat markant. En person som är allergisk mot dammkvalster kan det också ge symtom i form av hösnuva och astma.

Politiken har skrivit en grundlig guide om hur man på bästa sätt får ett dammfritt hem. Det kan vid första anblicken kanske verka mycket men om man vill vara helt säker på att bli av med allt damm är det viktigt att följa alla stegen och hur man går till väga. Vilket material dammtrasan har och vilket rengöringsmedel man använder kan också påverka slutresultatet.

En annan orsak till att man bör dammsuga ofta och grundligt är inte bara för att eliminera dammkvalstren. Enligt det danska konsumentrådet Tænk kan oönskade kemikalier också samlas i dammat och förorena ditt inomhusklimat. Kemikalier utsöndras från överraskande många föremål i hemmet, till exempel nya möbler, elektronik och byggmaterial.

Elektronik avger exempelvis flamskyddsmedel och ftalater som bara kan binda sig till damm. Dess kemikalier anses bland annat vara både hormonförändrande och cancerframkallande. Därför är det viktigt att dammsuga ofta och grundligt.

Enligt Tænk, bör man dammsuga minst en gång i veckan och har man barn bör det vara oftare än så. Vill man vara helt säker på att man får upp och bort alla skadliga dammpartiklar är den en stor fördel att använda sig av en dammsugare med så kallat HEPA-filter.

Ett HEPA-filter är nämligen det som är mest effektivt när det gäller att fånga upp de små partiklarna som kemikalierna kan binda sig till. Har man ett dåligt eller utslitet filter i sin dammsugare riskerar man att de skadliga partiklarna blir dammsugs upp följer med dammsugarens utblåsluft ut igen.

Dammkvalster livnär sig bland annat av hår och hudflagor från människor och djur vilket gör att säng och sängkläder är ett särskilt utsatt område. En människa avger 0,5–1 gram hudflagor om dagen vilket är tillräckligt för att hålla liv i flera tusen dammkvalster i ett års tid.

Det är alltså ingen större chans att lyckas svälta ut dammkvalster. Som tur är finns det många effektiva sätt att ta död på dammkvalster. Det är viktigt att tvätta sängkläderna ofta och på rätt sätt, precis som det är viktigt att tvätta både kuddar och madrasser med jämna mellanrum.

Sängkläderna och kuddarna bör tvättas i minst 60° eftersom man annars riskerar att dammkvalstren överlever turen i tvättmaskinen.

På det hela taget är det viktigt att fokusera på att ha en bra inomhusmiljö och då är husdamm bara en liten del av det stora hela.

Rengöringsmedel kan innehålla skadliga kemikalier och stearinljus avger sotpartiklar. Som vi tidigare nämnt kan elektronik också avge farliga kemikalier.

Konsumentrådet Tænk har gjort en lista över de värsta miljöbovarna när det kommer till inomhusklimat samt lämnar tips på hur du eliminerar dem. Du hittar listan här


Påslös dammsugare test – dessa källor har vi använt

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk är det danske konsumentrådet. Här genomförs omfattande tester och sammanställningar av konsument- och vardagsprodukter. Här är gäller det test av 19 påslösa dammsugare. Du kan läsa mer om testen här, men du måste vara abonnent för att få full tillgång. Det är dock möjligt att köpa tillgång till enskilda test.

T3.com 🇬🇧
T3.com är ett av Storbritanniens ledande online magasin inom gadgets. Magasinet har gjort ett grundligt test av Dyson Cinetic Big Ball, som du kan läsa här.

Tek.no 🇳🇴
Det norska online-magasinet Tek.no har fokus på teknik och gadgets och erbjuder relevanta tester, guider och diskussionsforum. Magasinet offentliggjorde i april 2017 ett test med 13 olika sladdlösa dammsugare. Testet är gratis att läsa och du hittar det här.

Teknisk Ukeblad (TU.no) 🇳🇴
Teknisk Ukeblad ger ut en rad olika tryckta och online medier inom teknikområdet i Norge, bland annat det ofta citerade digi.no. Huvudmediet Teknisk Ukeblad har flera gånger testat sladdlösa dammsugare och särskilt fokuserat på om de har blivit så bra att de kan användas som den enda dammsugaren. Du kan läsa testet här.

Which 🇬🇧
Which är en brittisk konsumentorganisation, som har testet produkter sedan 1957. De har specialiserat sig på konsumentrådgivning för att vägleda konsumenterna till att göra det bästa produktvalet. Magasinet testar och värderar allt från dammsugare till försäkringar och använder sig av professionella testpaneler, vanliga konsumenter och olika typer av laboratorietest i sina undersökningar.

Which har bland annat testat Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro och Dyson V6. Observera att det antingen krävs en prenumeration eller betalning för varje artikel för att få tillgång till hela innehållet.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är Sveriges största oberoende testmagasin som både finns i tryckt- och online-version. Råd & Rön har testat inte mindre än 92 olika dammsugare, både med och utan påse. Du kan läsa hela testet här. Observerat att det krävs en prenumeration eller betalning för att få tillgång till hela artikeln.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Det britiske onlinemagasin Expertreviews.co.uk beskæftiger sig primært med nyheder, tests og anmeldelser af forbrugerelektronik, og magasinet udmærker sig ved at være gå i dybden og behandle emnet grundigt. Det gælder også deres anmeldelser og test af Philips FC9331/09 og Dyson V6.

Trustedreviews.com 🇬🇧
Det engelska magasinet Trustedreviews.com har specialiserat sig på test och recensioner av elektronikprodukter. De har testat en rad dammsugare och du kan, gratis, läsa deras recension av Dyson V6 och Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Denna brittiska sida både testar och skriver om olika produkter, som har med hus och trädgård att göra. Det är inte tal om ett verkligt test och sammanställning av ett stort antal produkter på en gång, utan snarare en grundlig genomgång av olika produkter som testas och värderas utifrån olika parametrar.

Därefter ges det ett betyg på en skala mellan 1 och 100. Du kan läa deras genomgång av Dyson V6 här.

Techgearlab.com 🇺🇸
Techgearlab är ett online konsumentmagasin, som har en enkel vision: att ge ut världens bästa recensioner av tekniska produkter. Sajten testar allt från Hoverboard till dammsugare och du kan kostnadsfritt läsa deras recension av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro här.

Toptenreviews.com 🇬🇧
Det brittiska magasinet Toptenreviews.com är ett online-magasin, som hjälper konsumenterna att hitta bland olika produkter via recensioner och tester. Magasinet har bland annat testat  Dyson Big Ball Animal Pro och Electrolux Ultraflex ZUFPARKETT.

Techradar.com 🇬🇧
Techradar.com är en stort brittisk webbplats för teknologinyheter och teknologirecensioner. Läs deras recension av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro här.

Gizmodo.co.uk 🇬🇧
Gizmodo är en brittisk online-plattform, som ger ut artiklar inom digitale nyheter, vetenskap och politik. På sajten finns också artiklar som recenserar elektriska produkter Gizmodo.com har testat och recenserat Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro och du kan läsa recensionen här.

Techcrunch.com 🇺🇸
TechCrunch är ett online-magasin som kritisk granskar och testar Internetprodukter och hemelektronik. Du kan läsa deras test av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro kostnadsfritt här.

Dinside.no 🇳🇴
Dinside.no är en norsk konsumentsajt som skriver brett om konsumentprodukter, huvudsakligen koncentrerar de sig på bostad, datorer, mobiler och motorer samt diverse test av konsumentprodukter. Dinside.no har bland annat testat Dyson V6 och du kan läse recensionen här.

Digitaltrends.com 🇺🇸
Den amerikanske online plattformen Digitaltrends.com ger ut nyheter, recensioner och guider till olika elektronikprodukter. Digitaltrends.com har bland annat testat och recenserat Dyson V6 och du kan kostnadsfritt läsa hela recensionen här.

Konsumentrecensioner ⭐⭐⭐⭐⭐
Marknaden för dammsugare är stor så det är bara utvalda modeller som kommer med i de olika testerna. Det betyder dock inte att de modeller som inte blir testade är sämre, de har helt enkelt bara inte blivit testade än.

I vår värdering av de olika dammsugarna har Konsumentmagasinet även tittat på tillverkarnas egna recensioner, bland annat på Whiteway och Amazon. Vi har undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna både för att hitta konsumenternas favoriter och för att komplettera experternas åsikter.


Övriga relevanta tester 🔎

Utöver ovanstående artikel har Konsumentmagasinet även sammanställt en rad andra test av dammsugare, till exempel med fokus på specifika märken och specifika typer av dammsugare.

Vi har tillexempel sammanställt ett Miele dammsugare test, där vi har fokuserat helt på de Miele dammsugare, som experterna har utsett till de bästa på marknaden. Utöver det har vi också ett Electrolux dammsugare test och ett Nilfisk dammsugare test.

Vill du läsa mer generella artiklar om de bästa dammsugarmodellerna på marknaden, oavsett märke, rekommenderar vi vårt dammsugartest av traditionella dammsugare.

Har du mer specifika önskemål om din dammsugare, att den till exempel ska vara av handhållen eller klara av dammsugningen själv, har Konsumentmagasinet också sammanställt ett detaljerat robotdammsugare test samt ett handdammsugare test. I samtliga artiklar får du självklart även en prissammanställning över de olika produkterna så att du lätt kan få en överblick över vilka återförsäljare i Sverige som är billigast.