Robotdammsugare – Bäst i test: Hitta de bästa robotdammsugare

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

Hör du till gruppen av de som har en fullpackad vardag och behöver tidssparande hjälpmedel, så har du säkert redan övervägd att skaffa dig en robotdammsugare.

Dessa dammsugare har blivit vädligt populära, men det finns såklart stora skillnader på pris och kvalitet. Med utgångspunkt i en rad oberoende robotdammsugare-granskningar hjälper vi dig till att skaffa en bättre överblick.

Vi har gått igenom en lång rad dammsugarrobot-granskningar från hela Skandinavien och har samlat de bästa prisvinnare här. Vi har genomgått olika granskningar från konsumentråd i de olika skandinaviska länder, samt olika granskningar från tidningar och magasiner där experter granskar robotdammsugre och betygsätter dessa utifrån olika faktorer såsom kvalitet och pris.

Vad bör du tänka på innan du köper en robotdammsugare?

Filtrering
Många robotdammsugare är utrustade med högkvalitativa filter som fångar upp damm, pollen och andra allergener. Vissa robotdammsugare har dock filter med lägre effektivitet som låter vissa artiklar passera igenom. HEPA-filter fångar upp 99,97 % av partiklar med en storlek på 0,3 mikrometer eller större, vilket är ett smart val för astmatiker och personer med andningssvårigheter.

Var medveten om vilken typ av filter din robotdammsugare har och hur lätt det är att rengöra. Vissa robotdammsugare har avtagbara filter som kan tvättas i diskmaskinen, medan andra har engångsfilter som måste bytas ut regelbundet.

Batteri
De flesta robotdammsugare använder litiumjonbatterier, som är kända för att förlora sin laddning med tiden. Därför är det viktigt att välja en dammsugare med ett batteri med hög kapacitet som håller under längre perioder.

De flesta modeller har batterier som håller i ungefär en timme, medan andra har batterier som kan hålla i upp till två timmar. Du bör också vara medveten om hur lång tid det tar att ladda batteriet. Vissa robotdammsugare har batterier som kan laddas på så lite som två timmar, medan andra kan ta upp till åtta timmar att ladda.

Ytterligare funktioner
En av flera funktioner att ta hänsyn till är dammsugarens kapacitet att rengöra golv runt kanter och väggar. Detta är särskilt viktigt om du har trägolv, eftersom du vill vara säker på att dammsugaren kan komma åt golvlister och väggar.

En annan aspekt att tänka på är dammsugarens ljudnivå. Om du har små barn eller känsliga husdjur bör du välja en tystare modell som inte skapar en störande miljö hemma. Slutligen är det värt att överväga vilka andra tilläggsfunktioner som finns hos olika modeller, till exempel självtömmande behållare eller enheter som är kompatibla med virtuella assistenter såsom Amazon Alexa eller Google Home.

Pris
Generellt sett varierar robotdammsugare i pris från cirka 1 000 kronor till 15 000 kronor, så det gäller att hitta en balans mellan funktioner och pris som uppfyller dina behov. Modeller som har kartteknik och förmåga att undvika hinder tenderar att ligga i den dyrare prisklassen.

Dessa funktioner kan dock avsevärt förbättra dammsugarens prestanda vilket kan vara värt den extra investeringen. Detta gäller även modeller med längre batteritid och bättre uppsugningsförmåga.

Användar- och expertrecensioner
Vi har inkluderat användar- och expertrecensioner i vår guide för att göra det lättare för dig att välja den modell som passar just dig. Användarrecensioner kan ge dig en uppfattning om hur en viss dammsugare fungerar i verkliga förhållanden, medan expertrecensioner kan ge mer detaljerad information om exempelvis funktioner och prestanda.

arrow-more

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


iRobot Roomba® i7 robotdammsugare – praktiska funktioner med appen

Vår rekommendation

 • 4,4 stjärnor på Google
 • 4,4 stjärnor på Amazon
 • 9/10 av Independent.co.uk

iRobot Roomba i7 stovsuger

Använd koden ”irobotacc25” och få 25% på alla tillbehör hos iRobot

Robotdammsugaren iRobot Roomba® i7 är en effektiv och bra hjälp mot damm och djurhår. Den har fått positiva recensioner från konsumenter och experter som påstår att du får stor valuta för pengarna. Den är kompatibel med en praktisk app som lär sig och kartlägger ditt hem så att du kan dammsuga ett specifikt område, planera städningen samt se en historik av dammsugningen. 

 • Praktisk app
 • Tre rengöringsinställningar
 • Till hårda ytor och mattor

Vår värdering

På redaktionen har vi haft möjlighet att testa iRobot Roomba® i7 under en längre period. Den dammsuger effektivt, men den största fördelen kommer i form av den tillhörande appen. Den fungerar riktigt väl med uppdelningen av olika rum, och det är lätt att komma igång med att använda robotdammsugaren samt funktionerna i appen. 

Prismässigt ligger Robotdammsugaren i medelklassen, men vi anser att du får stor valuta för pengarna. Den lär känna ditt hem väl, så den kan köra väldigt exakt och nå alla områden. Om du har mycket höga trösklar kan det vara lite utmanande, men den kan lätt köra över mattor och låga kanter. 

Fördelar

 • Smart app
 • Tvättbar dammbehållare
 • Bra för djurhår
Nackdelar

 • Höga trösklar kan bli en utmaning för den

Detta bör du känna till innan du köper iRobot Roomba® i7

Robotdammsugaren från iRobot är designad för att kunna köras på hårda golv och mattor. Den använder ett trestegs-rengöringssystem, vilket säkerställer grundlig rengöring överallt. iRobot har en dedikerad app för dammsugaren där du har stor kontroll över dammsugaren. I appen kan du initiera eller planera dammsugning och se historiken för dina städjobb.

Den kartlägger alla rum i ditt hem och skapar en smart karta. På så sätt kan du välja vilka rum som ska dammsugas och upprätta speciella zoner där det behöver göras extra rent eller där den inte får köra. En ’stopper’ får du på köpet, och den här kan du ställa vid hundens matskål eller vid ingången till ett rum, men du kommer långt med zonindelningarna i appen.

i7-modellen har en avtagbar dammbehållare som kan tvättas. Den är kompatibel med iRobots externa dammbehållare, men den måste köpas separat om du vill ha självtömning.

Vad säger konsumenter och experter om iRobot Roomba® i7?

iRobot Roomba® i7 är populär bland både konsumenter och experter. Konsumenter lyfter fram att robotdammsugaren är enkel att installera samtidigt som appen är mycket användarvänlig och användbar. Efter deras test kallar Independent.co.uk den för noggran samt smart, och även om den är lite dyr anser de att det är värt investeringen.

Specifikationer
Rekommenderade ytor: hårda ytor, mattor
Tvättbar behållare
Tillhörande app (Android, iOS)
Schemaläggning Funktion
Spot cleaning
Smart kartläggning
Röststyrning


Severin RB7025 Chill – billiga robotdammsugare

Bästa budget robotdammsugare

✅ Utsedd till “Bästa Köp” hos danska Altomdata.dk

Severin RB7025 Chill Robotdammsugare

 

.
Denna prisvärda robotdammsugare blev 2017 korad till “Bästa Köp” av den danska tidskriften Altomdata.dk.

Om du är ute efter en simpel och billig robotdammsugare, kan denna modell vara ett riktigt bra val. Den är betydligt billigare än många andra modeller på marknaden, vilket beror på att märket Severin generellt är ett av de billigare märkena på marknaden, samt att modellen hör till de enklare.

Därför blir Severin RB 7025 Chill rekommenderad som ”Bästa Köp”

En av de främsta faktorerna som gör denna produkt till ett bra köp är naturligtvis priset. Det ligger på en nivå som gör det möjligt för vem som helst att äga en robotdammsugare.

Samtidigt utmärker den sig med att vara otroligt lätt att använda. Många av de dyrare modellerna har ett stort antal smarta funktioner. Det har inte Severin RB 7025, men den kräver i gengäld bara att du trycker på startknappen, för att den ska gå igång.

Den kan rengöra ett rum på upp till 100 m2, och den kör normalt ca 90 minuter på en laddning. När batteriet är tomt, kopplas den helt enkelt till laddaren, och batteriet kommer återigen att bli uppladdat.

Roboten har gummilister på sidorna, så att den inte skadar dina saker i hemmet. Den rengör genom sina två roterande sidoborstar, som effektivt fångar upp smuts och skräp.

Det bör också nämnas att denna modell är mycket tyst, vilket är något som tillverkarna generellt har varit bra på att optimera under de senaste åren. Idag är de flesta robotdammsugare av bra kvalitet väldigt tysta, och denna modell är alltså inget undantag.

Fördelar

 • Lämplig för hårda golv och korthåriga mattor
 • Maximal batteritid på 90 minuter
 • Inbyggd trappsensor
 • Tystgående
 • Extra långa sidoborstar
Nackdelar

 • Lämpar sig inte till att suga upp päls från husdjur

Utvalda specifikationer
Kan rengöra upp till 100 kvm
Mått: 7 cm (h), 28 cm (d), 20 cm (b)
Laddas upp med sladd
Drifttid på 90 minuter

Du kan här se en kort video om produkten:

 


iRobot Roomba S9+ – robotdammsugare för dig som har pälsdjur

Bästa robotdammsugaren för hundhår

3,7 av 5 stjärnor på Amazon.com
4 av 5 stjärnor på tomsguide.com

iRobot Roomba S9+ är en robotdammsugare som är för dig med ett större hus eller som kanske har pälsdjur som lätt hårar ner ditt hem. Du sparar också tid då iRobot Roomba S9+ tömmer dammbehållaren själv och du har en tillhörande app som du kan styra din dammsugare ifrån även när du inte är i hemmet. 

 • iRobot PerfectEdge-teknologi 
 • Lång batteritid 
 • Modern design

Att veta innan du köper iRobot Roomba S9+ 

Effektivt filter
iRobot Roomba S9+ har ett effektivt filter som gör att allergener, såsom pollen och mögel, inte släpps tillbaka ut i luften, något många dammsugare annars gör. Med de filter som iRobot Roomba S9+ har så fångar den upp till 99% av dessa artiklar. 

Användarvänlig app och navigeringsteknik
iRobot Roomba S9+ har en tillhörande app som gör att du själv kan styra när du vill att städningen ska ske, till exempel när du är på jobbet så du inte behöver höra de ljud som en dammsugning för med sig. Den har även en navigeringsteknik utöver det vanliga, det gör att den gör sin egen karta över ditt hem så att rengöringen alltid görs utan att ytor missas. 

Vad säger experter och användare om iRobot Roomba S9+? 

Användarna har med sina betyg hos Amazon.com och google shopping gett iRobot Roomba S9+ ett medelbetyg mellan 3,5 och 3,7 stjärnor av 5. De flesta tycker att dammsugaren gör det jobb som den ska, och tillsammans med appen gör den väldigt användarvänlig. 

Experterna håller med om att appen är ett stort plus, men poängterar att dess förmåga att inte släppa ut allergener är en stor del till varför den får de höga betygen.

Fördelar

 • Bra batteritid 
 • Funkar bra för större ytor 
 • Användarvänlig app 
 • Bra för husdjursägare 
 • Tömmer själv dammbehållaren
Nackdelar

 • Skulle kunna fungera bättre på mattor 
 • Lite högljudd

Redaktionens bedömning

Redaktionens bedömning är att iRobot Roomba S9+ håller det den lovar med sin PerfectEdge-teknologi, och detta tillsammans med dess långa batteritid så behöver du aldrig vara rädd att huset inte blir städat ordentligt. 

Så om du äger djur som hårar ner ditt hem eller om du bor i ett större hus så är iRobot Roomba S9+ en robotdammsugare att kika lite extra på, vi vet att den har ett högre pris men med de fördelar som kommer med den så kan det vara något för dig ändå.

Specifikationer
Dammkapacitet : 0,5 liter
Ljudnivå: 61 dB
Batteritid: 120 minuter
Laddtid: 90 minuter
Batterikapacitet: 3300 mAh
Vikt: 4,12 kg 


Miele Scout RX2 (10673800) – för dig som bor större

För stora ytor

3,8 av 5 stjärnor på google shopping
4 av 5 stjärnor på vacuumsguide.com

Miele Scout RX2 (10673800) är för dig som letar efter en robotdammsugare som är allsidig men som samtidigt prisvänlig.
Med sin förstklassiga dammupptagning behöver du aldrig oroa dig för smutsigt golv igen, och detta tillsammans med ett AirClean Plus Filter gör att du inte behöver oroa dig för att damm-partiklarna ska fly din Miele Scout RX2 (10673800). Du får alltså både bra luft och ett rent hem.

 • 3D navigation 
 • AirClean Plus Filter
 • Fyra städprogram

Att veta innan du köper Miele Scout RX2 (10673800)

60 minuters städning non-stop
Miele Scout RX2 (10673800) har en batteritid på 60 minuter när den kör non-stop, om dammsugningen inte skulle vara klar tills dess så åker den till sin laddstation, laddar fullt för att sen åka tillbaka och börja där den avslutade – helt automatiskt. 

Prisvänlig robotdammsugare som gör jobbet
Miele Scout RX2 (10673800) är, fastän sitt bra pris, en robotdammsugare som gör det jobb den lovar och lite till tack vare dess två hörnborstar som ser till att inga ytor förblir dammiga. Detta tillsammans med Quattro Cleaning Power-teknologin som sopar, borstar och dammsuger gör att ditt hem alltid lämnas skinande. 

Vad säger experter och användare om Miele Scout RX2 (10673800)? 

På google shopping har Miele Scout RX2 (10673800) ett snittbetyg på 3,8 av 5 stjärnor, användare tycker att det är en robotdammsugare som är noggrann och försiktig med dina möbler. Experterna på vacuumsguide.com har gett Miele Scout RX2 (10673800) 4 av 5 stjärnor tack vare att den är så kraftfull och den får ett stort plus tack vare dess nya design.

Fördelar

 • Fyra olika städprogram  
 • Exakt objekt-detektering  
 • Kan klättra över tjockare mattor och undviker att trasslas in 
 • Två hörnborstar
Nackdelar

 • App-anslutningen är inte helt precis

Redaktionens bedömning

Redaktionens bedömning är att Miele Scout RX2 (10673800) är en robotdammsugare som med sin Quattro Cleaning Power-teknologi ser till att ditt hem alltid blir lämnat rent och utan damm.
Om du också har möbler eller mattor som du är rädd om så är Miele Scout RX2 (10673800) en robotdammsugare att titta närmare på, då den har en navigationsteknik som gör att den inte behöver krocka med dina möbler och vi har sett att den heller inte trasslar in sig i mattor.

Specifikationer:
Dammkapacitet : 0,4 liter
Ljudnivå: 64 dB
Batteritid: 60 minuter
Laddtid: 180 minuter
Batterikapacitet: 4400 mAh
Vikt: 3,2 kg


iRobot Roomba 980 – bästa robotdammsugare från iRobot

Testvinnare hos norska Tek.no
Toppbetyg hos norska Dinside.no

iRobot Roomba 980

Det norska magasinet Tek.no granskade i 2016 toppmodellerna från 5 olika robotdammsugares producenter, där iRobot Roomba 980 nådde en klar och tydlig första plats. Modellen är dock också väsentligt dyrare än de övriga modeller, men testpanelet tycker att prisskillnaden rättfärdigas i resultaterna, eftersom denna modell är överlägsen vid dammsugning av golvmattor – något som oftast skapar problem hos både robot- och vanliga dammsugare.

I granskningen hos Tek.no är iRobot Roomba 980 således den ända dammsugarrobot som konsekvent presterar bättre eller på samma nivå som de bästa modeller hos övriga producenter. Testpanelet hyllar denna modells funktionalitet och användarvänlighet. Ända nackdel här är ljudnivån, som är en aning högre än de mest tysta robotdammsugare. Detta betyder dock inte att den är så dålig, eftersom den ligger kring mitten i listan av jämförda dammsugare.

Fördelar

 • Maximal batteritid på 120 minuter
 • “Virtuell vägg”-funktion som gör att robotdammsugaren håller sig inom ett visst område
 • HEPA-filter
 • Timer
 • Rengöringssystem med tre steg samt en roterande sidoborste
Nackdelar

 • En aning långsam

Utvalda specifikationer
Kan köra i 3 timmar
2 års producentgaranti
Mått: 35,05 dm (b), 35,05 cm (d), 9,14 cm (h)


Neato Botvac D7 Connected – för dig med trägolv och mycket hinder längst vägen

Effektiv rengöring

4,2 av 5 stjärnor på google shopping
4 av 5 stjärnor på expertreviews.co.uk

Om du letar efter en robotdammsugare som är kraftfull och som klarar att navigera eller ta sig förbi hinder i ditt hem så är Neato Botvac D7 Connected en dammsugare för dig att titta närmare på. 

För att bara nämna några av Neato Botvac D7 Connected högt uppskattade funktioner så har vi en turbo-funktion, en ECO-funktion och dubbla filter. 

 • Laser-navigation 
 • Lång batteritid 
 • Två extra filter

Att veta innan du köper Neato Botvac D7 Connected

Interaktiv karta och historik på städningen
Neato Botvan D7 Connected kartlägger varje städning, detta gör att du alltid genom dess app kan se de senaste 21 körningarna och härifrån skräddarsy nästa städrunda. Tack vare detta har du alltid en bra överblick både på den städning som redan är gjort men också nästa omgång som du kör igång. 

ECO- och Turboläge
Med Neato Botvan D7 Connected kan du välja mellan två olika lägen att städa med. Antingen ECO-läget som är tystare och energisnålare, perfekt när du är hemma under städningen. Sen finns det Turbo-läget som är en den inställning du ska välja när du behöver en kraftfull städning. Och det funkar på alla golvtyper, allt från kakel till heltäckningsmattor. 

Vad säger experter och användare om Neato Botvan D7 Connected? 

På google shopping så har Neato Botvan D7 Connected ett högt snittbetyg med sina 4,2 av 5 stjärnor. Användarna tycker att den är användarvänlig och flera bra funktioner. Experterna på expertreviews.co.uk håller med om att Neato Botvan D7 Connected är värd de pengar man lägger på den tack vare dess bra batteri och noggranna dammsugning.

Fördelar

  • Interaktiv städ-karta
  • Stark och kraftfull städning   
  • Kommer med en laddocka 
  • Wi-Fi-stöd
Nackdelar

 • Dammbehållare kan vara svår att få bort

Redaktionens bedömning

Redaktionens bedömning är att Neato Botvac D7 Connected är en noggrann robotdammsugare med en bra navigering tack vare dess laserteknik som scannar ytorna och planerar sin städning och lämnar efter sig ett golv utan damm. Vi har också sett att den har väldigt effektiva filter som gör att allergener och liknande inte släpps ut i ditt hem igen, bra för alla, men speciellt för dig som är känslig.

Specifikationer
Dammkapacitet : 0,7 liter
Ljudnivå: 70 dB
Batteritid: 120 minuter
Laddtid: 150 minuter
Batterikapacitet: 4236 mAh
Sugkapacitet: 2 kPA
Vikt: 3,5 kg


Några tips när du ska köpa robotdammsugare 💡

Med tanken på robotdammsugarnas ökning i popularitet, så har det tyvärr kommit en hel del modeller som inte är pengarna värda. Våra egna granskningar visar på att det går att hitta robotdammsugare för låga priser, ibland hela vägen ner till 500 kronor. Problemet med dessa billiga modeller är ju att de presterar väldigt dåligt i olika granskningar.

Vi rekommenderar att du sticker med de kända märken och modeller och inte är allt för sparsam med investeringen. Annars är det bättre att hoppa över köpet av en robot och satsa på en traditionell dammsugare.

En budget på 3,000-5,000 kronor ger dig möjligheten att skaffa en utmärkt robotdammsugare med bra rengöringsförmåga. Här får du riktigt mycket för pengarna. De dyraste modeller kostar upp till 8,000-12,000 kronor. Här får du självklart alla de senaste tendenser och funktioner med, och dessa gör det självklart renare än de billigare. Men i den prisklass är priset oftast så hög därför att det är producentens ”sista utgåva”.


Robotdammsugare Test – Dessa tests har vi genomgått:

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön publicerade i 2015 den hittills kanske största granskning av robotdammsugare med ett urval på hela 25 olika modeller. Granskningen tycks vara mer objektiv än de flesta andra, med tanken på att de inte medtagit beskrivningen av de enklare modeller, utan bara resultaterna av de parametrar som granskades. Testparametrarna indelades i generell dammsugning, batteri, hållbarhet, dammbehållare samt ljudnivå. Varje huvudområde indelades ytterligare i en rad mer specifika underparametrar, där du kan välja att läsa varenda minsta värdering. Du kan läsa hela Råd & Rön:s granskning online här, dock måste du ha ett betalt abbonemang för detta.

Dinside.no 🇳🇴
Dinside.no är ett norskt onlinemagasin som ägnar sig åt tidsaktuella ämnen med ett anvädarperspektiv. Magasinet granskar med jämna mellanrum olika produkter – ett exempel är granskningen av iRobot Roomba 880 från december 2014 som nu är tillgänglig att läsa gratis. Granskningen åtskiljer sig ifrån övriga granskningar vi refererar till på så sätt att de inte jämför produkter med varandra. Detta ger en djupare analys för själva granskningen men tyvärr besvärliggör eventuella jämförelsen. Magasinet har dock också tidigare granskat andra robotdammsugare på samma sätt. Du kan läsa hela testet gratis här.

TV2.no 🇳🇴
TV2.no är onlineplattformen för Norges TV2, som har här bl.a granskat 6 robotdammsugare i en artikel från november 2014. Testet kan läsas här och är helt tillgänglig. I motsättning till de övriga granskningarna så är kommentarsfältet öppet. Här finns det ytterligare informationer och erfarenheter att hämta. Kritiska läsare ställer också frågetecken ifrågan om de urvadla testkriterier, som i vissa fall kan tyckas vara något bristfälliga.

Aftenposten.no 🇳🇴
Den norska tidningen Aftenposten.no gav ut i oktober 2015 en artikel där 6 olika robotdammsugare granskades. Robotdammsugarna granskades och värderades av Susanne Frennert som är doktorand i rehabiliteringsteknik vid Lunds Tekniska Högskola (i Sverige), där hon först och främst granskade maskinerna utifrån äldres perspektiv. Granskningen ger en mycket subjektiv värdering av de enklaste modeller (baserad på Susanne Frennerts expertis), men stöddes dock av beskrivningarna för bruk/hantering, kvalitet och kapacitet samt summering av de mest positiva parametrar vid berörda dammsugare. Artikeln finns tillgänglig att läsa på tidningens hemsida.

M3.se 🇸🇪
Magasinet M3.se är en del av det svenska IT-nätverket IDG och har i flera omgångar granskat robotdammsugare. Man är dock uppmärksamma på att tekniken hela tiden utvecklas och förbättras. Därför utgav magasinet i november 2015 en ny granskning med 6 nya modeller, granskad av Andreas Bergsman. I granskningen värderades robotdammsugarna på en skala från 1-10, och alla granskade modeller fick ganska höga betyg. Granskningen kan läsas gratis av alla. Var uppmärksam dock på att den finns flera sidor för artikeln och att länkarna till de efterföljande sidorna är en aning svåra att hitta bland det övriga innehållet.

Tek.no 🇳🇴
Det norska onlinemagasinet Tek.no har fokus på teknik och gadgets och erbjuder både relevanta granskningar, guides samt diskussionsfora. Magasinet har i april 2016 publicerat en granskning av toppmodellerna från de 5 största producenter av robotdammsugare och är gratis att läsa. Artikeln är skriven av den erfarna IT- och teknologijournalist Kurt Lekanger, och åtskiljer sig från de övriga granskningar genom att uteslutande fokusera sig på producenternas toppmodeller. Artikeln följdes av en intressant debatt där författaren själv diskuterar med läsarna om sina slutsatser. Var uppmärksam på att granskningen är flera sidor lång och att länkarna till efterföljande sidorna finns vid artikelns botten.

Alt om Data 🇩🇰
Danska Alt om Data har i mars 2017 genomfört ett test av robotdammsugaren Severin Chill. Testpanelen är särskilt förtjusta i användarvänligheten, prestandan, och priset. Tidskriften har gjort en djupgående granskning av robotens styrkor och svagheter, där de bland annat har tittat närmare på dess förmåga att samla upp katt- och hundhår från mattor. Hela testet är gratis att läsa, och du kommer till det genom att klicka här.

Trustedreviews 🇬🇧
Trustedreviews.com är en internationell sajt som genomför många olika expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om produkterna samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com provat Dyson 360 Eye. Läs mer här.

Trustedreviews.com har även testat Neato Botvac Connected – klicka på den här länken för att läsa mer.

Här kan du läsa mer om testet av iRobot Roomba 875.

Techradar.com 🇺🇸
Internationell tekniksajt som skriver om de senaste nyheterna inom teknikvärlden samt recensioner av olika elektriska produkter för hemmet. Du kan läsa deras test av Dyson 360 Eye här.

T3 🇬🇧
Gadgetsajten T3.com skriver kontinuerligt om olika gadgets, nyheter och recensioner, och de har bland annat granskat Dyson 360 Eye. Läs mer här.

The Guardian 🇬🇧
The Guardian är en av Storbritanniens största tidningar och den behandlar allt från nyheter och sport till business. Tidningen skriver även om konsumentlivet och här har de testat Dyson 360 Eye. Läs mer här.

Techcrunch.com 🇺🇸
Techcrunch är ett ledande teknikmagasin som bland annat fokuserar på recensioner av nya teknikprodukter och nyheter inom teknikbranschen. Magasinet har bland annat granskat Dyson 360 Eye. Läs mer här. 

Which? 🇬🇧
Which? är Englands största konsumenttidning med nästan 700 000 prenumeranter.  Which? testar regelbundet olika hushållsprodukter och här har de provat Dyson 360 Eye. Du kan läsa mer här, men observera att man måste vara prenumerant för att få full tillgång till testerna. 

The Verge 🇺🇸
The Verge är en amerikansk nyhetssajt som behandlar både teknik, vetenskap, konst och kultur. De har bland annat genomfört en noggrann undersökning av Dyson 360 Eye. Läs mer här. 

Chip.de 🇩🇪
Chip är en tysk nättidning som huvudsakligen behandlar teknik, datorer, telefoner och kommunikation. Tidningen testar dessutom utvalda produkter och har bland annat gått igenom Dyson 360 Eye. Läs mer här. 

Gearbrain.com 🇺🇸
Gearbrain.com är en tekniksajt som fokuserar på gadgets, teknik och teknologi. Här har teknikexperterna testat robotdammsugaren iRobot Roomba 616. Du kan läsa mer här.

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Hos det danska konsumentrådet Tænk utförs omfattande tester och jämförelser av produkter som konsumenterna använder i vardagen, och här har Tænk provat 26 olika robotdammsugare. Du kan läsa mer om undersökningen här. För att få full tillgång till resultaten måste du dock antingen ha en betald prenumeration eller köpa tillgång till det enskilda testet.

Stuff.tv 🇬🇧
Stuff.tv är en onlineversion av den brittiska manstidningen Stuff som skriver allmänt om teknik och digitala trender. Tidningen publicerar även tester och recensioner av konsumentprodukter och har bland annat provat Dyson 360 Eye. Läs mer här. 

The Independent 🇬🇧
Tidningen är en av Storbritanniens största och de skriver bland annat om nyheter, sport, politik och utland, men konsumentämnen har också en plats i tidningen. I det här testet har tidningen provat Dyson 360 Eye. Läs mer här. 

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som huvudsakligen granskar elektroniska produkter som den vanliga konsumenten använder i hemmet. De fokuserar främst på TV, dator och mobiltelefoner, men även köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk provat en iRobot Roomba-dammsugare. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Testfakta.se 🇸🇪
Testtakta.se är en svensk testsajt som genomför bedömningar av olika konsumentprodukter för hemmet. Testtakta.se utför laboratorietester för att få så exakta mätningar som möjligt, och här har de granskat sju olika robotdammsugare. Om du vill läsa mer hittar du hela recensionen här.

Dinside.no har dessutom provat en robotdammsugare från Electrolux. Klicka på den här länken för att läsa mer.

M3.se har dessutom utfört ett annat test av robotdammsugare, som bl.a. inkluderar Neato Botvac Connected och Electrolux Pure i9. Klicka på den här länken för att läsa mer.

 

Läs också: Här är marknadens bästa AC-enheter och Avfuktare test-översikt.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

iRobot Roomba 875 robotdammsugare – toppbetyg dammsugarrobot

✅ 4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

iRobot Roomba 875 robot

.
Robotdammsugaren iRobot Roomba 875 har granskats och betygsatts av experter i två olika undersökningar. Ett test utfördes av den internationella testsajten Trustedreviews.com och det andra tog plats hos den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön.

iRobot Roomba 875 klarar sig riktigt bra i båda undersökningarna och får därför toppbetyg hos Råd & Rön och ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com.

Utrustad med AeroForce trestegsrengöring

Eftersom att iRobot Roomba 875 är gjord för att städa både golv och mattor effektivt har modellen en bra sugeffekt. Detta beror på rengöringssystemet AeroForce som arbetar i tre steg och är utformat för att avlägsna 50 % mer damm, små partiklar, skräp och hår från alla underlag.

Den här modellen fokuserar framförallt på att vara allergivänlig och kan därför avlägsna djurhår väldigt effektivt. Dammsugaren har dessutom ett allergivänligt HEPA-filter som håller kvar det uppsamlade dammet i dammbehållaren så att det inte kommer ut i rummet igen. iRobot Roomba 875 är därmed ett perfekt alternativ för allergiker.

Självständig robotdammsugare

iRobot Roomba 875 är en självständig modell som kan läsa av och reagera på sin omgivning. Om dammsugaren till exempel stöter på ett väldigt smutsigt område kommer den att rengöra detta extra noggrant. iRobot Roomba 875 har dessutom flera olika sensorer som gör att modellen kan upptäcka möbler, hinder och trappor och sedan ändra sin rutt baserat på dessa.

Den här robotdammsugaren kan arbeta ungefär en timma på varje laddning och återvänder sedan automatiskt till laddstationen. Modellen har dessutom en smart timer som gör att man kan schemalägga arbetet så att dammsugaren till exempel städar när man inte är hemma.

Experternas kommentar: Imponerande bra städning

iRobot Roomba 875 har bland annat granskats av den internationella testsajten Trustedreviews.com och får där ett riktigt högt betyg. Experterna motiverar betyget med att den här modellen ger ett imponerande bra städresultat, även på mer besvärliga ställen som vid kanter på hårda golv

Experterna skriver även att den här modellen samlar upp djurhår väldigt effektivt och att den är både tystgående och lätt att programmera.

Trots det höga betyget pekar Trustedreviews.com även ut ett par nackdelar med den här modellen. De nämner bland annat att robotdammsugaren inte är lika effektiv i hörn samt att den måste tömmas relativt ofta.

De påpekar även att iRobot Roomba 875 är rätt dyr samt att laddstationen är så lätt att den måste sättas fast för att inte välta.

Fördelar

 • Med det unika rengöringssystemet AeroForce
 • Allergivänlig modell med HEPA-filter
 • Registrerar om underlaget är extra smutsigt
 • Flera sensorer
 • Smart timer
Nackdelar

 • Tål inte att köras i vatten

Utvalda specifikationer
Höjd: 9,2 cm
Bredd: 35,3 cm i diameter
Vikt: 3,8 kg
Ljudnivå: 58 dB
Kapacitet, dammbehållare: 0,6 liter
Arbetsyta: Upp till 100 kvadratmeter
Drifttid på en laddning: 60 minuter
Laddningstid: 180 minuter
Kan styras via en app på telefonen: Nej


iRobot Roomba 966

✅ 4 av 5 stjärnor hos Expertreviews.co.uk

iRobot-Roomba-966-Electrolux-Anubis-ERV5210TG-Robotdammsugare

 

.
iRobot Roomba 966 har granskats av den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk, där experterna har provat hur bra iRobot Roomba 966 fungerar. De undersökte flera faktorer, till exempel pris, design, funktioner samt hur bra modellen dammsuger, och iRobot Roomba 966 visar upp sitt värde och får ett fint totalbetyg av experterna.

De framhäver bland annat modellens förmåga att inte fastna samt dess många bra funktioner.

Därför är den här modellen populär

Experterna från Expertreviews.co.uk förklarar att iRobot Roomba 966 gör precis vad man vill att en robotdammsugare ska göra – den arbetar noggrant och avlägsnar damm, den fastnar inte och den kör själv tillbaka till basen när den antingen arbetat färdigt eller håller på att få slut ström.

iRobot Roomba 966 har en rund design som ger en bättre rörlighet, och modellen har bara ett fåtal knappar på toppen som används för att styra och ställa in dammsugaren.irobot-roomba-966-robotstøvsuger

iRobot Roomba 966 är gjord för att sköta den besvärliga dammsugningen och se till att konsumenten inte behöver gå efter med en vanlig dammsugare. För att iRobot Roomba 966 ska städa så bra som möjligt är modellen utrustad med ett AeroForce-städhuvud med en Generation 2-motor. iRobot Roomba 966 har dessutom en borste på sidan som ger ett bättre resultat in mot kanter och hörn.

Eftersom att iRobot Roomba 966 har en arbetstid på max 75 minuter kan den användas i både stora och små hem.

Modellen tar sig långt på den tiden, och sedan tar det två timmar för batteriet att laddas upp igen. Konsumenten behöver dock inte aktivt hålla koll på dammsugarens arbete – när den är färdig med städningen vänder den nämligen automatiskt tillbaka till basen för laddning.

Om man har ett större hem kan man programmera en “virtuell vägg” för iRobot Roomba 966, vilket innebär att man själv avgränsar ett arbetsområde för robotdammsugaren.

Som konsument kan man även ställa in när man vill att iRobot Roomba 966 ska starta, och på så vis behöver man inte vara hemma när modellen städar. Man kan till exempel ställa in den att starta en och en halv timma innan man kommer hem.

iRobot Roomba 966 är dock tyst, med en ljudnivå på bara 58 dB, och man störs därmed inte särskilt mycket även om man är hemma när dammsugaren arbetar. När iRobot Roomba 966 dammsuger samlar den upp dammet i en behållare på 0,6 liter, och dammpartiklarna slipper inte ut igen.

iRobot Roomba 966 har även ett HEPA-filter, vilket ger den bästa möjliga filtreringen av dammpartiklar.

Kontrolleras via en app

iRobot Roomba 966 kan kontrolleras via WiFi med appen iRobot Home, vilket är särskilt praktiskt om man startar roboten när man inte är hemma. Via den här appen kan man både schemalägga och övervaka iRobot Roomba 966 när den arbetar, och man har därmed full kontroll över robotdammsugaren även om man inte är hemma.

iRobot Roomba 966 avlägsnar damm och skräp från både hårda golv och mattor samt ända in mot kanter och hörn.

Modellen är utrustad med en sensor som känner av hinder i närheten, och om den upptäcker ett hinder väljer modellen en annan väg. Detta är en av anledningarna till att iRobot Roomba 966 inte fastnar särskilt lätt.

Experterna från Expertreviews.co.uk anser till och med att iRobot Roomba 966 är marknadens bästa modell när det gäller att inte fastna.

iRobot Roomba 966 mäter 13,3 cm x 42 cm x 52 cm och väger 3,9 kg.

Ljudnivån är endast 58 dB.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 966:
🌪️ AeroForce-städhuvud med en borste på sidan
🌪️ Kan arbeta 75 minuter på en laddning
🌪️ Timer-funktion
🌪️ Kan styras via appen iRobot Home
🌪️ Välfungerande sensorer

Här kan du se en reklamvideo där iRobot visar upp modellen: 


Electrolux Pure i9

✅ Testvinnare hos tekniktidningen M3
✅ 4 av 6 stjärnor hos den norska tidningen Dinside.no

Electrolux-Pure-i9-iRobot-Roomba-966-Electrolux-Anubis-ERV5210TG-Robotdammsugare

 

.
Electrolux Pure i9 har granskats av två skandinaviska expertgrupper – svenska experter från tekniktidningen M3 samt norska experter från tidningen Dinside.no.

Electrolux Pure i9 presterar mycket bra på flera testpunkter i båda undersökningarna, och därför får modellen utmärkelsen testvinnare hos M3 samt ett högt betyg hos Dinside.no.

Därför är den här modellen en testvinnare

Electrolux Pure i9 är inte någon billig robotdammsugare, men experterna menar att man här får en robotdammsugare som verkligen presterar och ger otroligt mycket kvalitet för pengarna.

Vid en första anblick ser Electrolux Pure i9 lite annorlunda ut jämfört med andra robotdammsugare. Den här modellen är nämligen trekantig för att enklare kunna komma åt ända in mot kanter, där runda robotar har lite blinda vinklar.

Electrolux Pure i9 är gjord med en avancerad teknik och är ett bra alternativ för konsumenten som vill ha det bästa av det bästa.

Experterna anser även att Electrolux Pure i9 verkligen får bort damm och skräp, och formen gör att modellen fungerar bra in mot kanter och hörn.

Infraröd teknik med 3D Vision System

Electrolux Pure i9 har en infraröd teknik med 3D Vision System. Denna teknik delar in hemmet i zoner för att motverka att modellen stöter in i hinder, som bord eller stolar, längs vägen.

Den märker dessutom om det finns trappor eller skarpa kanter och undviker dessa, och man kan även sätta upp en virtuell vägg om man vill att modellen bara ska röra sig inom ett visst område.

Electrolux Pure i9 har en tillhörande app som kan laddas ner till mobilen, och från den kan man sedan styra modellen från telefonen och både schemalägga och övervaka städningen. Detta innebär dessutom att man kan ställa in modellen att dammsuga när man inte är hemma och på så vis slippa eventuellt oväsen och damm. Electrolux Pure i9 är förvisso utformad för att inga dammpartiklar ska komma ut i huset igen, men det kommer fortfarande alltid att röras upp lite damm i luften vid dammsugning.Electrolux Pure i9

Electrolux Pure i9 har ett batteri som gör att modellen kan arbeta i ungefär 40 minuter. Dammsugaren kommer dock inte att stanna mitt på golvet när tiden har gått – den registrerar nämligen själv när batteriet börjar ta slut och återvänder då automatiskt till laddstationen. Om modellen inte är färdig med arbetet vet den även själv vilka områden som är kvar, och efter laddningen fortsätter dammsugaren där den slutade.

Det tar 180 minuter för batteriet att laddas.

Den här robotdammsugaren har en ljudnivå på 75 dB och väger 3,32 kg.

Utvalda fördelar med Electrolux Pure i9:
🌪️ Trekantig utformning för en bättre dammupptagning
🌪️ Infraröd teknik med 3D Vision System
🌪️ Delar in hemmet i zoner
🌪️ Möjlighet att styra roboten via en app
🌪️ 40 minuters arbetstid

Här kan du se en video där tekniktidningen M3 testar robotdammsugaren: 

 

iRobot Roomba 896

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

iRobot Roomba 896

.
iRobot Roomba 896 har granskats i ett stort test av flera olika robotdammsugare hos konsumentorganisationen Råd & Rön

Tillsammans med de andra modellerna granskades den här robotdammsugaren på testpunkter som dammsugning, flexibilitet, användarvänlighet, funktioner och rörlighet. I undersökningen kom experterna fram till att iRobot Roomba 896 fungerar bra, och de belönade därför modellen med toppbetyg.

Mycket teknik

iRobot Roomba 896 är ett bra alternativ för dig som är ute efter en robotdammsugare med den senaste tekniken. Det finns nämligen en tillhörande app från iRobot som kan användas för att styra dammsugaren från telefonen, och i appen kan man både programmera och övervaka städningen oavsett om man är hemma eller inte.

iRobot Roomba 896 bjuder dessutom på ännu fler möjligheter eftersom att modellen även är utrustad med wifi. Den här robotdammsugaren är till och med så modern att den fungerar med röststyrning.

Teknik är nyckelordet

Teknik är nog det ord som bäst beskriver robotdammsugaren iRobot Roomba 896, för även rengöringssystemet i den här modellen är baserat på teknik.

iRobot Roomba 896 är nämligen utrustad med städsystemet AeroForce, ett trestegssystem som gör att dammsugaren samlar upp damm, skräp, partiklar och hår mer effektivt på alla slags underlag.

För att robotdammsugaren ska kunna städa så effektivt som möjligt är modellen dessutom försedd med det unika navigationssystemet iAdapt. Detta system börjar med att undersöka utrymmet för att sedan arbeta utifrån hur det specifika rummet ser ut.

Skyddande sensorsystem

iRobot Roomba 896 har många olika sensorer, till exempel en trappsensor som skyddar dammsugaren i närheten av trappor och andra avsatser.

När modellen kommer för nära en trappavsats eller liknande känner den därmed av detta. Dammsugaren vänder då om och lägger om rutten så att den inte skadas. iRobot Roomba 896 kan arbeta ungefär en timma på en laddning, och eftersom att modellen har en egen laddstation återvänder den automatiskt till denna när batteriet börjar ta slut.

Specifikationer för iRobot Roomba 896:
Höjd: 9,2 cm
Bredd: 35,3 cm i diameter
Vikt: 3,8 kg
Kapacitet, dammbehållare: 0,6 liter
Drifttid på en laddning: 60 minuter
Laddningstid: 120 minuter
Kan styras via en app på telefonen: Ja

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 896:
🌪 Väldigt modern och högteknologisk robotdammsugare
🌪 Kan styras via en app
🌪 Med röststyrning
🌪 AeroForce rengöringssystem
🌪 iAdapt navigationssystem

 

iRobot Roomba 866

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 irobot-roomba-866

.
iRobot Roomba 866 har granskats i ett stort test av robotdammsugare hos det danska konsumentrådet Tænk.

I undersökningen granskade experterna alla modeller utifrån specifika testpunkter för att komma fram till vilka robotdammsugare som är bäst. Enligt experterna presterar iRobot Roomba 866 ganska bra i testet, och modellen får därför ett medelbetyg hos Tænk.

AeroForce-städning

iRobot Roomba 866 har en fin design med en helt rund utformning, och eftersom att dammsugaren är låg tar den sig dessutom in under möbler utan några problem. Modellen är utrustad med samma avancerade rengöringsteknik som finns i alla iRobot Roomba-modeller, nämligen trestegssystemet Aeroforce.

Detta system är designat med en extra kraftfull sugeffekt som ska avlägsna 50 % mer skräp. Modellen är dessutom gjord för att kunna rengöra alla typer av underlag, och utöver damm ska den även kunna suga upp smuts, skräp, mindre partiklar och djurhår.

Bra alternativ för allergiker

iRobot Roomba 866 är som sagt gjord för att kunna avlägsna djurhår, och den här modellen är därför ett perfekt alternativ för familjer med både husdjur och allergiker.

Eftersom att dammsugaren är gjord för att fånga upp mer än bara damm städar den här modellen otroligt noggrant. När den upptäcker extra smutsiga områden i hemmet kan den dessutom rengöra dessa med en högre intensitet.

iRobot Roomba 866 kör runt i hemmet med hjälp av ett unikt navigationssystem som gör att dammsugaren kan upptäcka både möbler, sladdar och andra hinder. Eftersom att modellen även kan upptäcka trappor är den dessutom skyddad mot fall som annars skulle kunna leda till att dammsugaren går sönder.

Enkel men smart modell

iRobot Roomba 866 är en av de enklare robotdammsugarna i iRobot Roomba-serien. Den här modellen kan därför inte styras via en app på telefonen utan kontrolleras istället direkt på själva dammsugaren.

Dammsugaren har dock en smart timerfunktion som gör att man kan schemalägga dammsugningen till en specifik tidpunkt, till exempel när man inte är hemma för att man ska slippa bli störd av robotdammsugaren.

iRobot Roomba 866 har dessutom en bra drifttid med ett batteri som räcker 60 minuter på en laddning. Därefter måste dammsugaren laddas i ungefär tre timmar för att batteriet ska bli fullt igen, vilket i stort sett är standard för alla iRobot Roomba-modeller.

Specifikationer för iRobot Roomba 866:
Höjd: 9,2 cm
Bredd: 35 cm i diameter
Vikt: 3,8 kg
Ljudnivå: 58 dB
Kapacitet, dammbehållare: 0,6 liter
Arbetsyta: Upp till 100 kvadratmeter
Drifttid på en laddning: 60 minuter
Laddningstid: 180 minuter
Kan styras via en app på telefonen: Nej

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 866:
🌪 Simpel iRobot Roomba-model
🌪 AeroForce städsystem
🌪 Allergivänlig modell
🌪 Kan upptäcka smuts och skräp
🌪 Flera sensorer


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du kan se att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över båda svenska och internationella webbshoppar. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Google
Du kan läsa recensionerna av iRobot Roomba® i7 här.
Independent co.uk
Du kan läsa recensionerna av iRobot Roomba® i7 här
Amazon
Du kan läsa recensionerna av iRobot Roomba® i7 här.

Kompletterande innehåll

Hur fungerar en robotdammsugare?
En robotdammsugare är en självgående dammsugare som samlar upp smuts och skräp från mattor och hårda golv. De flesta av dem är utrustade med en eller två snurrande borstar tillsammans med en eller flera rullande borstar. Dessa arbetar tillsammans för att skopa skräp inåt, där dammsugarmekanismen suger upp materialet i en avfallskorg.

Så snart behållaren är fylld behöver du vanligtvis tömma den själv varje vecka, ibland med några dagars mellanrum. Dyrare modeller har dockningsstationer med automatisk tömning, som endast kräver att man tömmer dockningsstationen – inte dammsugaren – efter några veckor. Fördelen med dessa enheter är att de gör arbetet på egen hand. Robotdammsugare har sensorer som gör att de kan manövrera runt föremål i sin väg, t.ex. möbler, dörröppningar och trappor.

Medan billigare modeller kartlägger golvet med hjälp av fysiska gränsremsor använder dyrare modeller infraröd laser för att navigera i utrymmen. Robotdammsugare kan med hjälp av sensorer identifiera nya områden att rengöra, uppskatta hur långt de har färdats och upptäcka hinder. De enklaste modellerna kan programmeras för att köras enligt ett schema med hjälp av kontroller på enheten, medan smarta modeller kan styras med hjälp av telefonappar.

Hur höga trösklar klarar robotdammsugare?
Även om robotdammsugare är till hjälp har de flera begränsningar. De tenderar att lämna vissa ställen orenade, särskilt hörn eller under möbler som de inte passar in i. Även om de har sensorer som ser till att de inte slår in i saker eller rullar nerför trapporna är det inte mycket som hindrar dem från att suga upp små föremål.

Slutligen har vi frågan om trösklar. De flesta robotdammsugare har inga problem med att gå över mindre trösklar. Den genomsnittliga tröskeln är 1,27 cm, och den genomsnittliga robotdammsugaren kan gå över 1,77 cm. Höga trösklar kan dock vara problematiska.

Trösklar med en höjd på 2-3 cm är ganska vanliga, särskilt i gamla byggnader, och det är inte alla robotdammsugare som kan övervinna sådana höjder. Om du har höga trösklar i din lägenhet, eller ditt hus, bör du därför överväga en modell som kan klara det.

Hur mycket el drar en robotdammsugare?
En typisk robotdammsugare för hemmet förbrukar mellan 30 och 90 watt per laddning. Med en laddning kan dammsugaren köras i 60 minuter i normalt driftläge och cirka 90 minuter i ECO-läge. Det är viktigt att notera att olika modeller har olika lång batteritid.

De flesta robotdammsugare kan hålla igång i minst 60 minuter, vilket räcker för att städa mindre hus eller lägenheter. Om du har ett större hem bör du leta efter en modell som kan fungera i minst 90 minuter, så att den hinner rengöra alla rum innan den behöver laddas om.

För att beräkna hur mycket el din robotdammsugare förbrukar måste du känna till dess effekt. De flesta enheter har en etikett där wattantalet anges. Du kan använda en enkel formel för att beräkna din robotdammsugares strömförbrukning:

E = P (W) x T (h) [kWh].
Exempelvis har du en dammsugare på 50 W som körs 2 timmar per dag:
E = 0,05 (kW) x 2 (timmar) = 0,10 kWh per dag.
Om du vill se din månatliga elförbrukning multiplicerar du helt enkelt kWh per dag med antalet dagar på följande sätt:
E = 0,10 x 30 (dagar) = 3 kWh per månad.
Slutligen multiplicerar du antalet kWh per månad med elpriset per kWh, så får du fram hur mycket din robotdammsugare kostar dig i el per månad.
E = 3 (kWh) x pris per kWh (SEK) = X (SEK)


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken robotdammsugare är bäst?

irobot tillverkar fantastiska robotdammsugare, men xiaomi har också några som kan mäta sig med konkurrenterna.

🤓 Hur testas robotdammsugarna?

Man bedömer robotdammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag, längs paneler samt runt bords- och stolsben. Man granskar även dammsugarnas navigeringsförmåga, energiförbrukning, laddningstid och aktiva drifttid. Slutligen bedöms robotdammsugarnas användarvänlighet.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer robotdammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta