Sladdlös dammsugare bäst i test – Så väljer du rätt skaftdammsugare

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: augusti 31, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Sladdlös dammsugare bäst i test – Så väljer du rätt skaftdammsugare

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Till den här artikeln har vi gått igenom olika tester av sladdlösa dammsugare, även kallade skaftdammsugare, för att du ska få en tydlig överblick av marknadens bästa modeller från varierade tillverkare.

Alla dammsugare har granskats och recenserats av olika expertkällor, däribland Trustedreviews.com och Tek.no, som förklarar vad man bör tänka på när man ska köpa en ny dammsugare samt går igenom både för- och nackdelar med de olika modellerna.

Längre ner i artikeln redogör vi för vad en sladdlös dammsugare egentligen är, hur du håller huset dammfritt och vad du bör tänka på när du ska köpa en ny dammsugare.

Senast ändrad: 9. maj 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av Sladdlösa dammsugarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa sladdlösa dammsugarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda sladdlösa dammsugarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper dammsugare

 • Batteritid

  För mindre hushåll och lägenheter räcker oftast en batteritid på 30-40 minuter, men om du har större ytor att rengöra bör du välja en modell som kan arbeta i minst 60 minuter. Längden på en dammsugning varierar, där den kortaste är under 10 minuter och den längsta över en timme. Kortare dammsugningar kan vara bra för att snabbt piffa upp ett rum, medan längre är nödvändiga när du vill rengöra hela huset grundligt i ett enda svep utan att behöva avbryta sessionen för att ladda dammsugaren. Se till att även kontrollera uppladdningstiden som avser hur lång tid apparaten tar för att bli fulladdad. Detta kan även påverka din damsugning eftersom du som sagt kan behöva ladda dammsugaren mitt i en session. Laddningstiden varierar från en till 16 timmar, beroende på modell.

 • Vikt

  Beroende på hur länge du städar kan din dammsugares vikt vara avgörande för huruvida du i slutändan väljer en viss modell framför en annan. Generellt sett är sladdlösa dammsugare, eller skaftdammsugare, betydligt lättare än vanliga dammsugare. De väger i genomsnitt cirka tre kilogram, medan en sladdansluten dammsugare väger 6,4 kilogram. Därför är en sladdlösa dammsugare ett utmärkt alternativ om du har problem med att släpa runt en vanlig sladdansluten dammsugare i huset. Om du har stora ytor att städa bör du definitivt välja en lättare modell för att garantera att dina händer och armar inte belastas för tungt.

 • Effekt

  De flesta sladdlösa dammsugare har sugmotorer med effekter från 50 till över 500 watt samt två eller flera sugnivåer för att du ska kunna välja bland flera intensitetsinställningar. De fungerar oftast med en medelhög sugnivå som balanserar sugstyrka och batteritid, varav det vanligaste intervallet ligger mellan 20 till 200 watt. Högre effekt erbjuder en kraftfullare och grundligare rengöring, vilket kan vara nödvändigt om du till exempel har långhåriga mattor eller husdjur.

 • Pris

  De dyraste sladdlösa dammsugarna kostar runt 9 000 kronor och är då tillverkade av robusta komponenter och utrustade med flera funktioner. Om du är ute efter en dammsugare för simpel städning kan ett budgetalternativ, som kostar cirka 350 kronor, däremot räcka gott och väl. Tillbehören på de flesta av de avancerade sladdlösa dammsugarna kan i vissa fall vara användbara, men är generellt sett överdrivna för genomsnittskonsumentens behov och bidrar därmed till en onödigt kostsam investering. Därför bör du alltid känna till dina städbehov och ditt användningsområde innan du väljer en specifik produkt.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner anger hur lång drift en sladdlös dammsugare har innan den behöver laddas upp, hur enkel den är att rengöra samt hur kraftfull sugstyrka den har. Expertrecensioner ger dig däremot en mer djupgående inblick på hur den sladdlösa dammsugaren står sig i jämförelse med sin föregångare eller liknande produkter på marknaden. De granska även eventuellt nya funktioner.

arrow-more

Miele Triflex HX1 Pro - sladdlös dammsugare för alla typer av golv

Mest mångsidiga sladdlösa dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på RealHomes
 • check Utsedd till "Redaktörens val" på TechAdvisor som gav den betyget 4,5/5 stjärnor
 • check 4,3/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele Triflex HX1 Pro:

 • Tre-i-ett-design med tre dammsugarfunktioner
 • Hygieniskt HEPA AirClean-filtrering
 • Extra bred elektrisk borste

Konsumentmagasinets omdöme

Miele Triflex HX1 Pro är en mångsidig och effektiv sladdlös dammsugare som är utformad för flera ändamål i hushållet. Dess tre-i-ett-design ger användarna tre olika dammsugarfunktioner, vilket garanterar anpassning för olika rengöringsbehov. Dammsugaren drivs av Vortex-teknik som genererar ett starkt sug för grundlig rengöring, medan det hygieniska HEPA AirClean-filtret effektivt fångar upp allergener. Miele Triflex HX1 Pro är därför ett lämpligt val för allergiker och astmatiker samt de som värdesätter en ren inomhusmiljö.

Även om Miele Triflex HX1 Pro tillhör en högre prisklass och är något tung vid långvarig användning, ökar dess många praktiska funktioner användarens komfort och användarvänlighet. Dammsugarens flexibilitet och mångsidighet, tillsammans med dess avancerade tekniska funktioner, gör den till en pålitlig apparat för dem som söker en högkvalitativ rengöringslösning.

Fördelar

 • Utmärkt rengöring på alla golvtyper
 • Automatisk golvdetektering
 • Bekvämt att hålla
 • Utmärkt sugkraft
 • 120 minuters användning på en enda laddning
 • Allergivänliga filter

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Vissa användare uppger att den kan bli tung efter en längre tids användning

Miele Triflex HX1 Pro erbjuder hygienisk HEPA AirClean-filtrering, vilket säkerställer att ditt hem är rent och fritt från allergener och andra partiklar. Denna dammsugare är därför idealisk för allergiker och astmatiker, samt för alla som vill ha ett rent och hälsosamt hem.

Vad säger användare och experter om Miele Triflex HX1 Pro?

Experter har gett denna modell betyget 4,5/5 stjärnor på Techadvisor.com samt Realhomes.com där de skriver att dammsugaren har en fantastisk sugkraft och djupgående rengöringsprestanda. De menar även att den är konstruerad för att hålla länge.

Mer om Miele Triflex HX1 Pro

Specifikationer

 • Kapacitet: 0,5 L
 • Batteritid: 120 min
 • Uppladdningstid: 240 min
 • Vikt: 3,64 kg
 • Ljudnivå: 80 dB
 • HEPA-filter
 • Mått: 28 x 26 x 129 cm

Den sladdlösa dammsugaren Miele Triflex HX1 Pro är ett utmärkt alternativ för dig som söker en kraftfull och mångsidig sladdlös dammsugare. Den erbjuder tre olika dammsugarfunktioner för större mångsidighet samt har en batteritid på 120 minuter, vilket är betydligt längre än många andra sladdlösa alternativ på marknaden. Tack vare detta kan du rengöra hela ditt hem i ett svep utan att behöva pausa för att ladda din enhet.

Miele Triflex HX1 Pro är dessutom utrustad med Vortex-teknik, vilket skapar ett kraftfullt sug som kan avlägsna även det mest envisa smuts och skräp. Den extra breda elborsten tillsammans med BrilliantLight-funktionen på munstycket gör det enkelt att se vad du städar – även i trånga utrymmen.

Makita DCL180Z - sladdlös dammsugare med låg ljudnivå

Mest praktiska sladdlösa dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4.5/5 på Amazon
 • check 4.5/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Makita DCL180Z:

 • Tvåstegs filtreringssystem av tyg
 • Ergonomiskt utformad med mjukt grepp av gummi
 • Optimal design och praktisk manövrering för vardaglig rengöring

Konsumentmagasinets omdöme

Den sladdlösa dammsugare Makita DCL180Z är ett funktionellt och smidigt alternativ för användare som värdesätter det praktiska. Den lätta och ergonomiska konstruktionen möjliggör bekväm vardagsrengöring – inte minst för snabba uppgifter. Dammsugaren är utrustad med ett tvåstegs filtreringssystem av tyg som effektivt fångar upp damm och skräp.

Det är dock värt att notera att Makita DCL180Z kanske inte erbjuder lika avancerade funktioner som många dyra modeller. Trots detta förblir den ett pålitligt val för dem som prioriterar rak drift och användarvänlighet. I slutändan är Makita DCL180Z en blygsam, men pålitlig, lösning för att upprätthålla en ren hushållsmiljö utan onödig komplexitet.

Fördelar

 • Låg ljudnivå
 • Utmärkt för snabbrengöring
 • Praktisk för rengöring av fordon
 • Enkel att tömma
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Mindre avancerade funktioner jämfört med andra modeller

Den här modellen från Makita är perfekt för dig som vill ha en dammsugare som arbetar tyst och effektivt – oavsett om det är på en arbetsplats eller i ett hushåll. Den praktiska designen gör den enkel att manövrera, samtidigt som den sladdlösa funktionen gör att du kan städa var som helst utan att behöva oroa dig för att sladdarna ska komma i vägen.

Vad säger användare och experter om Makita DCL180Z?

Makita DCL180Z fick 4,5/5 stjärnor baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner där användarna skriver att det är en lättviktsmodell med bra sugkraft.

Mer om Makita DCL180Z

Specifikationer

 • Kapacitet: 0,65 L
 • Ljudnivå: 71 dB
 • Batteritid: 20 min
 • Uppladdningstid: 220 min
 • Vikt: 1,2 kg
 • Mått: 47,6 x 11,4 x 15,2 cm

Makita DCL180Z är en kraftfull sladdlös dammsugare som är perfekt för rengöring av såväl mattor och hem som bilar. Det mjuka greppet av gummi säkerställer optimal komfort, medan T-munstycket med förbättrad rörlighet gör att du enkelt kan nå trånga utrymmen. Samtidigt säkerställer tvåtegs filtreringssystemet att din dammsugare håller länge och presterar bättre.

Makita DCL180Z har en låg ljudnivå, vilket gör den optimal för att användas i tysta miljöer. Detta säkerställer att du kan dammsuga utan att störa din omgivning, vilket gör den perfekt för både industriella och kommersiella tillämpningar.

Dammsugaren har en rymlig dammbehållare, vilket gör den till det perfekta verktyget för att snabbt städa upp stora områden. Dess effekt på 30 watt är något lägre jämfört med vissa andra modeller på marknaden, men med tanke på priset och de övergripande funktionerna är det tillräcklig för de genomsnittliga vardagsbehoven.

Till ett överkomligt pirs är Makita DCL180Z ett utmärkt budgetval. Jämfört med liknande produkter på marknaden har den ett bra värde för pengarna samt är en av de lättaste modellerna med dess vikt på endast 1,2 kilogram. Det är en kraftfull och hållbar sladdlös dammsugare som är perfekt för storskaliga städprojekt.

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO - sladdlös dammsugare med specialutformat munstycke för rengöring av djurhår

Bästa sladdlösa dammsugare för djurägare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av Aftonbladet
 • check Toppbetyg på det norska teknikmagasinet Tek.no
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO:

 • Olika praktiska ProAnimal-tillbehör
 • Specialutformat munstycke för rengöring av djurhår
 • Slimmad och mångsidig konstruktion som inte tar upp mycket förvaringsutrymme

Konsumentmagasinets omdöme

Bosch Zoo’o ProAnimal BCH6ZOOO är en utmärkt dammsugare för djurägare tack vare det specialutformade munstycket som är framtaget för att effektivt avlägsna djurhår. Dess förmåga att dammsuga olika ytor, inklusive möbler och tyger, bidrar till dess mångsidighet. Apparaten erbjuder därutöver tre effektlägen som tillgodoser olika smutsnivåer, vilket gör den anpassningsbar efter olika rengöringsbehov. Med en dammbehållare som rymmer hela 0,9 liter behöver man inte heller frekvent tömma dammsugaren.

Även om avsaknaden av en väggmonterad uppladdningsstation upplevs som en nackdel för vissa användare, gör apparatens övergripande funktionalitet och husdjursvänliga funktioner den till en dammsugare värd att övergväga för att upprätthålla ett rent hem fritt från husdjurshår och annan smuts.

Fördelar

 • Dammbehållare som rymmer 0,9 liter
 • 60 minuters batteritid
 • Specialutformat munstycke för rengöring av djurhår
 • Mycket flexibel konstruktion
 • Indikatorer för laddning och rengöring

Nackdelar

 • Kan inte monteras upp på väggen

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO är en sladdlös dammsugare som har fått mycket beröm av experter. Modellen har till exempel fått toppbetyg av både Aftonbladet och det norska teknikmagasinet Tek.no, där den dessutom fått särskilt mycket beröm för sin förmåga att avlägsna djurhår.

Tack vare olika tekniker och munstycken med olika funktioner kan Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO dammsuga hemmet otroligt effektivt. Munstyckena är användbara när man dammsuger både möbler, tyg och djurhår, och man kan dessutom välja mellan tre olika effektlägen beroende på hur smutsig ytan är. Dammsugaren har även indikatorer som ger användaren en överblick av batterinivån samt visar när filtret ska rengöras.

Recension: En detaljerad recension av Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO

Specifikationer

 • Kapacitet: 0,9 L
 • Batteritid: 60 min
 • Uppladdningstid: 360 min
 • Vikt: 4,5 kg
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Mått: 18,5 x 11,6 x 28,5 cm

Anpassad för djurhår
Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO är en lämplig sladdlös dammsugare för dig som vill har husdjur. Den har bland annat ett munstycke med kraftiga, roterande borstar som är speciellt utformade för att avlägsna just hår. Modellen levereras dessutom med tillbehörspaketet ProAnimal som är perfekt för rengöring av hem med husdjur. Paketet består av en mängd olika tillbehör i form av munstycken, en förlängningsslang och en axelrem, och kan användas på allt från trappor till tyg och möbler.

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO har inte något uppladdningsstation, men kan i gengäld stå upp utan något stöd.

Uppladdningsbara batterier som håller länge
Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO har uppladdningsbara litiumjonbatterier som är både kraftfulla och hållbara samt möjliggör en drifttid på cirka 60 minuter. Det tar dessutom inte särskilt lång tid att ladda batterierna igen; efter bara tre timmar har dammsugaren en batterinivå på 80 % – för att komma upp i 100 % måste den däremot laddas i sex timmar. Det finns även en indikator på dammsugaren som visar hur lång tid som återstår av laddningen.

Enkel hantering och rymlig dammbehållare
Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO är en praktisk dammsugare som endast väger tre kilogram, och den är därför enkel att både hantera och förvara. Den har ett EasyClean-system, som ser till att rengöringen av cylindern går både snabbt och enkelt, samt ett hygieniskt filter som skapar en renare utgående luft. Dammsugaren har även en lättåtkomlig dammbehållare som snabbt och enkelt kan demonteras för att tömmas. Behållaren har en kapacitet på 0,9 liter.

Mer om Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO

Specifikationer

 • Kapacitet: 0,9 L
 • Batteritid: 60 min
 • Uppladdningstid: 360 min
 • Vikt: 4,5 kg
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Mått: 18,5 x 11,6 x 28,5 cm

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Xiaomi Mi Vacuum G10 - släddlös dammsugare med effektivt energisparande läge

Bästa sladdlösa dammsugare med energisparande läge

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4.6/5 på Google Shopping
 • check Utmärkt omdöme på Digitalphablet.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Xiaomi Mi Vacuum G10:

 • Upp till 65 minuters drifttid
 • Smart golvborste med högt vridmoment
 • Fyra kraftinställningar

Konsumentmagasinets omdöme

Xiaomi Mi Vacuum G10 har en rad mycket funktionella funktioner, till exempel fyra sugkraftlägen och en inbyggd moppfunktion, som ger en allt-i-ett-lösning för dina städbehov. Dess golvborste med högt vridmoment anpassar sig smart till olika golvtyper för optimal rengöring. Även om batteritiden vid maximal effekt kan vara undermålig, kompenserar enhetens upp till 65 minuters drifttid i lägre effektlägen mer än väl för detta, vilket ger en förlängd rengöringsperiod som bör täcka de flesta hem på en enda laddning. Dessutom, även om borsten skulle kunna vara bredare för snabbare rengöring, säkerställer den nuvarande utformningen precision och grundlighet i rengöringen, särskilt i trånga utrymmen.

Fördelar

 • Stark sugkraft i eko-läget
 • Enkel att manövrera
 • Enkel att tömma genom en enda knapptryckning
 • Kraftfullt, uppladdningsbart batteri på 3000 mAh
 • Digital skärm med användbar information

Nackdelar

 • Borsten kunde ha varit bredare
 • Batteritiden vid maximal effekt hade kunnat vara bättre

Den sladdlösa dammsugaren från Xiaomi erbjuder upp till 65 minuters drifttid, vilket gör den till en bra modell för småföretagare eller upptagna familjer som vill hålla hemmet rent utan att behöva ägna timmar åt att dammsuga varje dag.

 

Vad säger användare och experter om Xiaomi Mi Vacuum G10?

Denna skaftdammsugare har generellt sett fått positiva omdömen från experter och användare. Enligt digitalphablet.com har den “utmärkt autonomi och konkurrenskraftigt pris”. Den fick ett betyg på 4,4 baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker där de flesta berömde materialkvaliteten och den generellt sett robusta konstruktionen.

Mer om Xiaomi Mi Vacuum G10

Specifikationer

 • Kapacitet: 0,6 L
 • Ljudnivå: 79 dB
 • Batteritid: 65 min
 • Uppladdningstid: 210 min
 • Vikt: 3,7 kg
 • HEPA-filter
 • Mått: 128,6 x 21,4 x 25,6 cm

Den här modellen är utrustad med några av de mest imponerande specifikationerna. Den har en smart golvborste med högt vridmoment som är perfekt för rengöring av mattor och andra ytor. Den har ett trestegsfiltreringssystem som fångar upp 99,97 % av alla partiklar och har ett kraftfullt uppladdningsbart batteri på 3000 mAh.

Den kan anpassa både sugkraft och huvudborste till de ytor som dammsugs. Detta gör den till ett mycket effektivt verktyg för rengöring av olika ytor, oavsett om det är kakel eller trägolv. Den väger 3,7 kg vilket är ett genomsnittligt antal för en sladdlös dammsugare.

Xiaomi dammsugaren har en unik inbyggd moppfunktion som gör att du enkelt kan rengöra dina golv utan att behöva använda andra verktyg. Den är perfekt för att snabbt städa upp spill eller kladd. Sugkraften hos denna sladdlösa dammsugare är 150AW, vilket är 25 % mer kraftfullt än sina föregångare och den är mycket effektiv, särskilt i Eco-läget som hjälper dig att spara på elräkningarna.

Tack vare den digitala TFT-skärmen på den här modellen kan du enkelt se hur mycket batteritid som återstår, vilken hastighet dammsugaren för närvarande har, när filtret behöver bytas och annan användbar information. Detta gör det enkelt att hålla koll på din dammsugare och se till att den alltid fungerar på bästa sätt.

Electrolux PQ91-ANIMS - sladdlös dammsugare för mångsidig rengöring

Mest kraftfulla sladdlösa dammsugare med lättviktskontruktion

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4.4/5 på Google Shopping 

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux PQ91-ANIMS:

 • LED-ljus och tvättbart filter
 • Avtagbar handhållen del
 • Magnetisk montering i uppladdningsstationen

Konsumentmagasinets omdöme

En av de största fördelarna med den här modellen är en magnetisk laddningsstation som gör det enkelt att ladda och hålla dammsugaren på plats på ett säkert. Den avtagbara dammbehållaren gör dammsugaren lätt att rengöra. Den enda nackdelen är att det kan vara lite knepigt att få in den under lägre möbler och använda den länge på högre effektnivå, men på det stora hela tycker vi att specifikationerna och funktionerna väger upp.

Fördelar

 • Lätt, men kraftfull, konstruktion
 • Med magnetisk uppladdningsstation
 • Utformad med maximal ljudreduktion
 • Jämnt luftflöde och tyst avgasutsläpp
 • Avtagbar dammbehållare

Nackdelar

 • Batteriet har dålig drifttid vid hög effekt
 • Lite svår att använda under låga möbler

Electrolux sladdlösa dammsugare är perfekt för dem som vill ha full prestanda under hela städningen, även när dammbehållaren är fylld. Den levereras med en avtagbar handhållen del som gör det enkelt att rengöra trånga utrymmen och hörn.

Vad säger användare och experter om Electrolux PQ91-ANIMS?

Denna skaftdammsugare har fått ett bra allmänt betyg på 4,4 baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner. Tidigare kunder har upplevt att den är mycket användbar för rengöring av trånga utrymmen och för dess förmåga att suga upp både stort och litet skräp.

Mer om Electrolux PQ91-ANIMS

Specifikationer

 • Kapacitet: 0,3 L
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Batteritid: 55 min
 • Uppladdningstid: 240 min
 • Vikt: 2,75 kg
 • Mått: 131 x 110 x 25,6 cm

Jämfört med liknande modeller på marknaden är denna skaftdammsugare från Electrolux ett bra alternativ för dig som letar efter en kraftfull, smidig och lättanvänd dammsugare. Den har alla standardfunktioner du kan förvänta dig av en sladdlös dammsugare, plus några extrafunktioner som LED-ljus och en praktisk BrushRollClean-funktion som hjälper till att avlägsna djurhår och annat skräp från dina golv. Med en vikt på endast 2,7 kg är den en av de lättaste modellerna på marknaden och med en drifttid på 55 minuter är den gjord för att uppfylla de flesta städbehov.

Den har ett tvättbart filter som enkelt kan tas bort och tvättas under rinnande vatten, vilket gör det till ett enkelt sätt att hålla din dammsugare ren och smidig. Detta skyddar också dina golv från smuts och skräp som kan samlas upp. Dessutom står den upprätt av sig själv, vilket gör det enkelt att lämna den där den är under rengöring vilket ger dig flexibilitet när du tar dig runt i huset, eftersom du inte behöver oroa dig för sladdlängd eller uttag.

Tester och recensioner av sladdlösa dammsugarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Aftonbladet 

Den svenska tidningen Aftonbladet är en av de mest populära och lästa tidningarna i Sverige. Tidningen erbjuder både nyheter och underhållningsartiklar varje dag. Utöver detta genomför Aftonbladet även tester och recensioner av olika konsumentprodukter såsom dammsugare. De har bland annat testat den sladdlösa dammsugaren Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO. Du kan läsa hela testet här – observera dock att du måste betala för att få full tillgång till innehållet.

Cnet.com 

Den amerikanska tekniktidningen Cnet.com täcker allt som rör teknik. De publicerar nyheter, artiklar, guider, tester och recensioner av teknikprodukter. De har bland annat testat den sladdlösa dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela testet här.

Husmoderen.dk

Den danska bloggen Husmoderen.dk skriver om allt som rör hem och hushåll. De recenserar och testar dessutom olika produkter, bland annat exempel dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela recensionen här.

Tek.no 

Den norska tekniktidningen Tek.no skriver om allt som rör teknik och elektronik. Förutom att publicera nyheter och guider testar och recenserar Tek.no även flera produkter, däribland just dammsugare. De har bland annat testat Bosch BBHMOVE1N och Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO. Du kan läsa testerna här och här.

Toptenreviews.com 

Den amerikanska testtidningen Toptenreviews.com testar och recenserar ett brett spektrum av konsumentprodukter. De recenserar allt från torktumlare till kylskåp och dammsugare. Experterna från Toptenreviews.com har bland annat testat Dyson V6 Digital Slim dammsugare. Du kan läsa hela recensionen här.

Trustedreviews.com

Den brittiska testsidan Turstedreviews.com testar många olika produkter och förmedlar sedan resultaten av alla tester till deras läsare. De har bland annat testat och recenserat dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela recensionen här.

FAQ

Vilka sladdlösa dammsugare har fått bäst omdömen i tester?
De dammsugare som har fått bäst omdömen i tester är Miele Triflex HX1 Prooch Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO.
Hur testas de sladdlösa dammsugarna?
Man bedömer de sladdlösa dammsugarna baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Man testar även batteritiden genom att undersöka hur länge batteriet håller samt hur snabbt sugeffekten försämras. Slutligen bedöms apparaternas energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.
Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en ny sladdlös dammsugare?
Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A.

Vad är en sladdlös dammsugare?

En sladdlös dammsugare ska inte kopplas in i något eluttag när man använder den eftersom den, precis som namnet antyder, inte har någon sladd. En sladdlös dammsugare har istället ett batteri som ska laddas upp genom strömmen från ett eluttag. De flesta modeller levereras med en uppladdningsstation där man kan ladda upp dammsugarens batterier mellan användningarna.

Sladdlösa dammsugare väger inte särskilt mycket och är därför ganska enkla att hantera och manövrera. De är även påslösa, och man behöver därför inte komma ihåg att frekvent byta dammsugarpåsar. Dammet hamnar istället direkt i en behållare som man sedan tömmer i soptunnan.

Många tycker att fördelen med sladdlösa dammsugare är att det inte finns någon lång sladd att hålla koll på när man dammsuger. Man får därför inte några problem med att sladden virar sig runt bordsben eller trasslar in sig i själva dammsugaren.

Hur testas sladdlösa dammsugare?

Det kan vara svårt att veta hur bra sladdlösa dammsugare egentligen är, och därför granskas dem på flera testpunkter. Det är dock inget du behöver göra själv, då många experter redan har gjort det åt dig. Däremot är du kanske nyfiken på hur experterna egentligen går tillväga när de testar en sladdlös dammsugare? Nedan följer svaret på detta.

Hur flexibel och hanterbar är dammsugaren?

Först och främst undersöker experterna hur användarvänlig dammsugaren är. När det gäller sladdlösa dammsugare ska de helst vara smidiga att gå runt med och relativt lätta. En användarvänlig dammsugare ska vara både flexibel och enkel att hantera.

Har dammsugaren en bra sugeffekt?

Sugeffekten är en annan viktig aspekt som experterna undersöker när de testar sladdlösa dammsugare. Det är också viktigt att ta reda på hur effektiv dammsugaren är på olika typer av smuts samt på olika underlag, till exempel mattor och hårda golv. Om det ingår flera olika munstycken testas även dessa.

Är dammsugaren tystgående?

De flesta experter undersöker även hur mycket dammsugaren väsnas, och eftersom att sladdlösa dammsugare är kända för att vara relativt högljudda är detta extra viktigt i just den här kategorin. Experterna mäter ljudnivån med hjälp av en ljudmätare för att få ett så korrekt resultat som möjligt.

Är dammsugaren en eltjuv?

Även om det här inte är lika relevant för sladdlösa modeller brukar experterna alltid undersöka energiförbrukningen när de granskar dammsugare. När de undersöker energiförbrukningen mäter de hur mycket ström dammsugaren använder när den används samt när den är i standbyläge.

Lång eller kort batteritid?

Experterna undersöker givetvis även batteriet hos sladdlösa dammsugare för att få en uppfattning om hur lång eller kort sådan en viss modell har. De provar därför hur länge man kan använda dammsugaren på en laddning, hur länge den kan bibehålla en optimal sugeffekt samt när sugstyrkan börjar avta. De noterar även batteriets hållbarhet.

Vad är viktigast?

När man testar och recenserar sladdlösa dammsugare är i princip alla testpunkter viktiga. De som väger mest är dock modellens faktiska prestanda, följt av dess användarvänlighet och batteritid.

Sprid en härlig doft i hemmet

De flesta förknippar nog inte dammsugaren med något som kan få hemmet att lukta gott, men genom att följa detta enkla knep kan du faktiskt få apparaten att sprida härliga dofter i ditt hushåll. Det finns alltså ingen anledning att spendera pengar på alla möjliga produkter som utlovar fantastiska dofter – det enda du egentligen behöver är din dammsugare och lite vaniljsocker.

Vaniljsocker absorberar alla dåliga lukter och sprider samtidigt en god doft i hela ditt hem. Tänk dock på att den här metoden bara fungerar med helt vanliga dammsugare.

Gör såhär

Hälla några teskedar vaniljsocker på golvet och dammsuga sedan upp det. Efter detta kommer en varm doft av vanilj sprida sig i ditt hem när du sedan fortsätter dammsuga som vanligt.

Om du inte tycker om doften av vanilj kan du även prova samma metod med andra ingredienser. Testa till exempel väldoftande kryddor eller torkade blommor.

Om du vill veta mer om hur det här faktiskt fungerar kan du klicka här.

Läs även: Fönstertvätt (Bäst i test)

Förbättra ditt inomhusklimat

Det finns ganska mycket som man själv kan göra för att förbättra sitt inomhusklimat. Nedan följer några tips och tricks som du kan ta hjälp av om du vill ha en bättre luftkvalitet hemma.

 • Kontrollera ventilationen
  Stillastående luft gör att fukt, damm och andra partiklar samlas i ditt hem. Kontrollera därför ventilationen regelbundet och se till att ventilerna är öppna och att filterna inte har dammat igen. Om du är osäker på din ventilation kan du även kontakta en ventilationstekniker och boka in en kontroll.
 • Damma ofta
  Eftersom att damm kan vara riktigt irriterande för luftvägarna är det bra att vädra sängkläder och mattor ofta. Gör detta utomhus för att bli av med damm och skräp som har samlats i tyget.
 • Undvik sprayprodukter och kemikalier som “renar luften”
  Produkter som säger sig rengöra luften med diverse kemikalier försämrar i själva verket luftkvaliteten. Detsamma gäller även för rengörings- och stylingspray då dessa produkter sprayas direkt ut i luften vilket innebär att du kommer att andas in dem. Den bästa metoden för att rena luften är att vädra.
 • Ha ett bra dammsugarfilter
  Det är filtret i dammsugaren som fångar upp alla små partiklar och gör städningen mer effektiv. Det är därför viktigt att man har ett högkvalitativt dammsugarfilter. På så sätt blir det även mer värt att dammsuga trots att det inte är särskilt roligt.
 • Var försiktig med ljus och kaminer
  Även om det kan vara trevligt att tända doftljus och rökelse är det inte särskilt bra för luftkvaliteten inomhus. Om du ändå vill tända ljus eller rökelse bör du vädra ordentligt efteråt för att få ut den gamla luften och in med ny. Om man har en kamin hemma är det också vanligt att man eldar det som finns nära tillhands. Var dock uppmärksam då vissa artiklar kan frigöra giftiga partiklar i luften, och du bör till exempel undvika att elda målat virke och plast.

Dessa fem tips kan hjälpa dig att förbättra ditt inomhusklimat. Om du vill veta mer om hur du får en bättre luftkvalitet inomhus hittar du fler tips och tricks här.

Var kommer dammet ifrån?

Efter att man har städat lägger sig dammet sakta men säkert överallt igen – men, hur kommer det sig? Och vart kommer det ifrån? Nedan följer en beskrivning av detta fenomen.

Damm kommer framförallt från oss själva, och i en artikel från danska Videnskab.dk berättar forskaren Vivi Shlünssen att damm bland annat innehåller hudrester, sandkorn och djurhår.

När vi dammsuger avlägsnar vi allt från hudceller till sandkorn, och eftersom att vi fortsätter att spendera tid hemma bildas det snabbt nytt damm som vi måste göra oss av med.

Våra sovrum är till exempel ofta fulla av hudceller, och enligt Vivi Shlünssen gör detta att det bildas mer damm i sovrummet än i andra rum. Örngott och påslakan är dessutom utmärkta hem för dammkvalster och bör därför tvättas ofta. Vivi Shlünssen rekommenderar även att man inte har för mycket möbler i sovrummet.

Elektriska laddningar attraherar också damm; därför samlas det mer damm på din tv-appart än din bokhylla.

Även om damm inte direkt är farligt för människor rekommenderas vi fortfarande att städa och dammsuga med jämna mellanrum. Dammet kan nämligen försämra vår hälsa, och vissa forskare menar även att det är direkt ohälsosamt för människor att leva i en alltför dammig miljö.

Var kommer dammet ifrån?

Om du vill vinna över dammet hemma hos dig själv följer här nedan fem tips på vad du bör undvika när du städar. Genom att ta hjälp av dessa råd kan du se till att ditt hus blir så dammfritt som möjligt.

 • Rengör filtret i dammsugaren
  Dammfilter är gjorda för att fånga upp alla mindre dammpartiklar och se till att luften som skickas ut igen är renare än den var när den sögs in. Om filtret blir tilltäppt kan det däremot inte fånga upp dammet, och skickar istället i värsta fall ut mer damm i luften igen. Det är därför otroligt viktigt att du antingen byter eller rengör dammsugarens filter med jämna mellanrum.
 • Skippa dammvippan
  Många använder fortfarande en dammvippa när det gäller att damma av i hemmet – men det är ingen bra idé. Det kan till och med göra inomhusklimatet värre då man med en dammvippa bara flyttar dammet från en plats till en annan. Det är därför bättre att använda till exempel trasor som istället fångar dammet.
 • Glöm inte att rengöra ventilationssystemet
  Dessa osynliga galler på väggar och tak är gömda dammagneter. Om du inte rengör dem regelbundet kommer de att fyllas med damm och därmed även fylla rummet med damm. All luft som skulle vara ren blir alltså full av damm om du glömmer bort att rengöra ventilationen.
 • Fukta dammtrasan
  Det är svårare att få bort allt damm med en torr trasa och därför bör du se till att fukta trasan när du dammtorkar. En mikrofiberduk fungerar bäst för just dammtorkning.
 • Spraya inte rengöringsmedel på möblerna
  Om du gör detta kan det skapas en hinna på ytan som sedan drar till sig mer damm som är svårare att få bort. Applicera istället rengöringsmedel direkt på trasan och torka försiktigt av möblerna.

Klicka här om du vill läsa mer om vad du kan göra för att undvika damm hemma.

Minska förekomsten av kvalster

Dammkvalster är mikroskopiska spindeldjur som trivs i varma miljöer där de kan leva på fukt, svett och hudavlagringar. Kvalster trivs därför bäst i sängen, där det i genomsnitt bor 1,5 miljoner sådana.

Det finns dock en del förebyggande åtgärder som kan hålla nere mängden kvalster:

 • Vädra två gånger dagligen med drag.
 • Undvik att torka din tvätt inomhus.
 • Tvätta täcken och kuddar i 60 °C ungefär var tredje månad.
 • Tvätta sängkläder i 60 °C och se till att byta dem två till fyra gånger i månaden.
 • Tvätta bäddmadrassen i 60 °C varje eller varannan månad.
 • Placera möbler och annan inredning så att de är enkla att rengöra och avlägsna damm från.
 • Tvätta gosedjur i 60 °C regelbundet.
 • Rök inte inomhus.
 • Värm upp alla rum till minst 20 °C.
 • Städa grundligt minst en gång i veckan – men dammsug flera – och kom ihåg att vädra under städningen.

Om du vill läsa fler tips om hur du kan bli av med dammkvalster i ditt hem, klicka här eller här.

Tips inför köp av en ny dammsugare

Om du är på jakt efter en ny dammsugare finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det kan vara svårt att välja rätt modell genom att bara surfa runt på internet. Du bör inte heller alltid gå efter den dammsugare som är märkt som antingen ‘den bästa’ eller ‘den nyaste’ på marknaden då den inte nödvändigtvis är bäst för dig.

Därför har vi sammanställt en lista på vad du bör tänka på när du är på jakt efter en ny dammsugare. Med hjälp av dessa tips får du en överblick av vad du bör tänka på när du ska köpa en ny dammsugare.

Hårda golv, mattor eller både och?

En av de faktorer som du bör vara mest uppmärksam på är om du har hårda golv, mattor eller en blandning av båda i ditt hem. Det kan hjälpa dig att välja en dammsugare som passar dina behov. Med hjälp av dammsugarens energimärkning kan du se hur effektiv den specifika modellen är när det gäller att dammsuga både hårda golv och mattor. Om du till exempel har många rum med heltäckningsmattor i ditt hem rekommenderas att du väljer en dammsugare som är bra på att rengöra mattor.

Ska dammsugaren ha få eller många funktioner?

Samtidigt som vissa dammsugare är utrustade med en mängd funktioner, finns det också dammsugare som bara har ett fåtal. Därför måste du avgöra vad du faktiskt behöver när det gäller extrafunktioner. Ju fler extrafunktioner en dammsugaren har, desto dyrare tenderar den att vara.

Ska dammsugaren vara påslös?

En annan faktor att tänka på är om du vill ha en modell med eller utan påse. Idag är det allt mer vanligt med påslösa dammsugare där dammet istället leds till en behållare som du kan tömma direkt i soptunnan.

Kontrollera ljudnivån

Förutom att visa energiklass och rengöringsprestanda visar energimärkningen också dammsugarens ljudnivå. För vissa kan ljudnivån vara en avgörande faktor om de vill ha en tyst dammsugare. Normalt ligger denna för en dammsugare på mellan 65 och 85 dB – det kan dock finnas dammsugare med både högre och lägre.

Dyr eller billig dammsugare?

Naturligtvis är priset också en faktor att tänka på. Det är inte nödvändigtvis den billigaste eller dyraste modellen som du ska skaffa. Priset bör dock inte vara avgörande, eftersom en billigare dammsugare kan vara bättre än en dyrare när priserna överstiger ett par tusenlappar.

Allergivänlig dammsugare

Om du eller någon i ditt hushåll lider av astma eller allergier är det en bra idé att köpa en allergivänlig dammsugare. Att köpa en modell med HEPA-filter kan vara fördelaktigt för alla konsumenter, eftersom ett sådant filter i allmänhet kan bidra till att förbättra ditt hems inomhusklimat.

Storleken på dammsugaren

Har du mycket utrymme för att förvara en dammsugare eller vill du ha en dammsugare som inte tar upp mycket utrymme? Då behöver du leta efter en platsbesparande dammsugare, till exempel en modell som kan fällas ihop. Dammsugare kommer i mycket varierande storlekar, och därför är det viktigt att ha koll på hur pass stor modell du har plats till.

Dammsugarens elförbrukning

De flesta av oss vill inte ha en dammsugare som förbrukar för mycket el, och därför bör du även leta efter en energieffektiv modell. En energisnål dammsugare är definitivt en fördel, eftersom den kan avbelasta din elräkning. De flesta dammsugare idag har dock en bra energimärkning, vilket gör att urvalet fortfarande kommer att vara stort, fastän detta är en av de viktigaste parametrarna för dig.

Du bör titta efter följande när du letar efter en ny dammsugare:

 • Köp en dammsugare med bra rengöringsprestanda och energimärkning.
 • Välj en dammsugare som är lämplig för de typer av golv du har i ditt hem.
 • Leta efter en dammsugare med låga dammutsläpp. Helst ska du leta efter en modell med dammutsläpp A eftersom det främjar en optimal inomhusklimat samt är lämpligt för astmatiker och allergiker. Dammutsläpp B kan dock vara tillräckligt om man inte är känslig.
 • Kontrollera dammsugarens ljudnivå – är den högljudd eller tyst, och vad tål du?

Generellt sett är det en bra idé att välja dammsugare baserat på rengöringsprestanda eller energiklass då dessa faktorer är viktiga när det gäller apparatens övergripande kvalitet. Genom att välja utifrån dammsugarens städprestanda och energiklass kan du vara säker på att få en produkt av hög kvalitet som rengör effektivt men som samtidigt inte förbrukar för mycket el.

När du har tagit en titt på de faktorer du behöver ta hänsyn till och vara uppmärksam på blir det enklare för dig att utesluta de dammsugare du inte bör se närmare på. Dessa råd kan även hjälpa dig att köpa rätt dammsugare från början som uppfyller både dina önskemål och behov.

Klicka här eller här för att läsa mer om vad du bör tänka på när din gamla dammsugare går sönder och det är dags för en ny.

Energimärkning av dammsugare – detta måste du veta

Idag måste alla dammsugare enligt EU ha en energimärkning. Det är bra för dig som konsument eftersom det gör det enklare att välja rätt produkt för dina behov.

Energimärkningarna är framtagen av EU och gör det enklare att jämföra olika dammsugare (samt andra produkter med energimärkningar). En energimärkning beskriver produktens olika egenskaper, som energiförbrukning, ljudnivå och kapacitet, eftersom de är avgörande när man ska bestämma sig för om man ska välja en dammsugare eller en annan.

När du tittar på en energimärkning ser du energiklassen överst – denna beskriver hur hög energiförbrukning produkten har. Energiklassen för en dammsugare sträcker sig från A till G, men du kan också hitta produkter med de gamla energimärkningarna som gick från A+++ till G. A är idag den bästa energimärkningen, medan G är den sämsta.

Med hjälp av energiklassen kan du uppskatta hur mycket energi produkten förbrukar per år. Det bör dock noteras att detta inte är ett exakt mått, utan endast en indikation..

Eftersom en dammsugare har lång hållbarhet är det klokt att vara uppmärksam på produktens energimärkning. Detta för att du inte ska behöva byta ut dammsugaren bara för att du upptäcker att den förbrukar för mycket el varje år. Välj därför en dammsugare med bra energimärkning om du vill ha en modell som är bra för både plånboken och miljön.

Läs mer om dammsugares energimärkning här.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Dyson V8 Absolute

Dyson V7 Motorhead 

Electrolux EER77SSM Ergorapido 

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta