Vilken dammsugare passar dig? En guide med olika varianter och deras unika egenskaper

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vi älskar alla ett rent hem, men låt oss erkänna att städning är en riktigt tråkig syssla. Dammsugare har funnits i över hundra år och har utvecklats mycket sedan de första handdrivna modellerna; idag har vi en rad olika alternativ att välja mellan som alla effektivt och smidigt rengöra dina golv och andra ytor.

I den här heltäckande guiden går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt dammsugare för dina behov. Vi ger dig en översikt över de olika typerna av dammsugare som finns tillgängliga och deras unika egenskaper – från stående till cylinderdammsugare, från stickdammsugare till robotdammsugare – så att du kan fatta ett medvetet beslut. 

Översikt av de olika dammsugarna

Varje dammsugare har unika egenskaper och funktioner som gör att den lämpar sig för olika typer av rengöringsuppgifter. I det här avsnittet presenterar vi en översikt av de vanligaste dammsugarna samt deras olika för- och nackdelar, för att det ska vara lättare för dig att välja dammsugare. Oavsett om du har en liten lägenhet, ett hus fullt av husdjur eller en stort villa finns det en dammsugare som är perfekt för dig, och med det sagt – låt oss dyka in i havet av dammsugare för att undersöka de olika varianterna som finns och vad som gör var och en speciell.

Om du vill veta mer om hur dina rengöringsrutiner påverkar din dammsugares livslängd kan du läsa studien om hur dammsugare påverkas av regelbunden underhållning.

Stående dammsugare

Stående dammsugare är höga och står upprätt, med ett handtag i toppen som gör att du kan styra och dra apparaten när du städar. De är utrustade med en motor och ett sugsystem som skapar ett kraftfullt vakuum för att rengöra både mattor och hårda golv. Stående dammsugare levereras vanligtvis med en avtagbar slang och ett munstycke, vilket gör det enkelt att rengöra ytor med klädsel, trappor samt trånga utrymmen.

De flesta stående dammsugare har en konstruktion utan påse, vilket innebär att de inte behöver engångspåsar för att samla upp damm och smuts – istället har de en dammbehållare som du enkelt kan tömma efter användning. De är också försedda med olika filter, bland annat HEPA-filter, för att fånga upp allergener och hålla inomhusluften ren.

Fördelar

 • Mångsidiga – Stående dammsugare är mångsidiga och kan användas på flera olika ytor, inklusive mattor, trägolv och till och med klädda möbler.
 • Effektiva – Stående dammsugare är oftast effektivare än andra dammsugare, till exempel cylinder- eller stavdammsugare. De har ett kraftfullare sugsystem och täcker större områden på kortare tid.
 • Lätta att förvara De är lätta att förvara eftersom de står upprätt och inte tar upp mycket golvutrymme. De brukar dessutom levereras med tillbehör som kan förvaras på apparaten.

Nackdelar

 • Tunga – De är tunga och kan vara besvärliga att manövrera, särskilt i trappor.
 • Högljudda – Stående dammsugare har hög ljudnivå, vilket kan vara ett problem om du har känsliga öron eller bor i en lägenhet.
 • Begränsad räckvidd – De har en begränsad räckvidd, i synnerhet när de ska rengöra trånga eller svåråtkomliga utrymmen.

Bäst lämpad för: Rengöring av mattor och hårda golv i stora utrymmen samt för hushåll med husdjur eller allergiker, tack vare den kraftiga sugkraften och HEPA-filterna. 

Stavdammsugare

Stavdammsugare har samma form som en stående dammsugare, men är mycket lättare och har en smalare konstruktion. De har vanligtvis ett långt, smalt handtag med ett avtagbart eller inbyggt dammsugarhuvud. En del modeller kommer även med extra tillbehör, till exempel ett smalt eller borstformat dammsugarhuvud, som underlättar när man ska rengöra specifika ytor.

Stavdammsugare är vanligtvis sladdlösa, vilket gör dem bärbara och därmed mycket praktiska. De drivs av uppladdningsbara batterier som erbjuder mellan 20 och 60 minuters rengöringstid, beroende på modell. De har också en konstruktion utan dammsugarpåsar, vilket innebär att de samlar upp damm och smuts i en avtagbar dammbehållare som lätt kan tömmas efter användning.

Fördelar

 • Lättviktiga – Stavdammsugare är vanligtvis mycket lättare än traditionella stående dammsugare, vilket gör dem enklare att manövrera och förflytta i huset.
 • Bärbara – Sladdlösa stavdammsugare är mer bärbara än andra typer av dammsugare, tack vare dess lätta vikt, vilket gör att du kan städa var som helst utan att vara bunden till ett uttag.
 • Mångsidiga De levereras ofta med olika tillbehör och dammsugarhuvuden, vilket gör att de kan anpassas för att rengöra flera olika ytor, inklusive hårda golv, mattor och klädda möbler.
 • Enkla att förvara – Stavdammsugare är smala och kompakta, vilket gör dem enkla att förvara i små garderober eller under möbler.

Nackdelar

 • Begränsad batteritid – Batteritiden för stavdammsugare är begränsad, vilket innebär att du kan behöva ladda din apparat ofta om du har stora utrymmen att rengöra.
 • Mindre kraftfull sugkraft – Stavdammsugare har vanligtvis mindre kraftfull sugkraft än traditionella stående dammsugare, vilket innebär att de kanske inte är lika effektiva när det gäller att rengöra djupliggande smuts eller djurhår.
 • Mindre dammbehållare – De har mindre dammbehållare än stående dammsugare, vilket betyder att de kan behöva tömmas oftare.

Bäst lämpad för: Snabbrengöring och svåråtkomliga utrymmen, till exempel trappor, hörn och trånga hörn. De är även praktiska för hushåll med husdjur eller allergiker, tack vare deras lätta konstruktion och förmåga att rengöra klädda möbler och olika sorters ytor.

Cylinderdammsugare

Cylinderdammsugare består av en cylinderformad behållare med hjul som innehåller apparatens motor och dammbehållare samt en lång slang som kan anslutas till en mängd olika dammsugarhuvuden. Cylindern är vanligtvis mycket liten och mer kompakt än en stående dammsugare, vilket gör den lättare att förvara och styra runt möbler.

Cylinderdammsugare finns både i modeller med och utan påse; modeller med påsar kräver regelbundet byte av denna för att upprätthålla sugförmågan, medan modeller utan samlar in smuts och skräp i en avtagbar dammbehållare som enkelt kan tömmas efter användning. De levereras vanligtvis med en rad olika tillbehör, inklusive dammsugarhuvud för springor, klädda möbler och med borste, vilket gör att de kan rengöra ett stort antal olika ytor samt trånga utrymmen.

Fördelar

 • Mångsidiga – Cylinderdammsugare levereras med en rad olika tillbehör och dammsugarhuvuden, vilket gör att de kan rengöra flera olika ytor, inklusive hårda golv, mattor och klädda möbler.
 • Kraftig sugkraft – Cylinderdammsugare har vanligtvis en kraftigare sugkraft än stavdammsugare, vilket gör dem effektivare när det gäller att ta bort inbäddad smuts och djurhår.
 • Tysta i drift – De arbetar vanligtvis på en lägre decibelnivå än stående dammsugare, och är därför ett bra alternativ för de som är ljudkänsliga.

Nackdelar

 • Mindre praktiska – Cylinderdammsugare kräver mer arbete för att flytta runt än stavdammsugare och stående dammsugare, eftersom du måste flytta både behållaren och dammsugarhuvudet.
 • Skrymmande – Även om cylinderdammsugare är mer kompakta än stående dammsugare är det något skrymmande och svåra att förvara i små garderober eller under möbler.
 • Dyrare – Vanligtvis är de dyrare än stavdammsugare och stående dammsugare på grund av deras mer avancerade funktioner och högre effekt.

Bäst lämpad för: Hushåll med en blandning av hårda golv och mattor.

Sladdlösa dammsugare

Sladdlösa dammsugare har en kompakt och lätt konstruktion som gör dem enkla att manövrera. De drivs av uppladdningsbara batterier och är därför användarvänliga utan behov av ett eluttag eller en besvärlig sladd. Sladdlösa dammsugare levereras vanligtvis med flera olika tillbehör, inklusive verktyg för små springor, dammborstar och motordrivna borsthuvuden, som gör att de är lämpade för rengöring av flera olika ytor, inklusive hårda golv, mattor och klädda möbler.

De flesta typer av handdammsugarna levereras med en uppladdningsstation där den laddas och förvaras, och vissa modeller erbjuder extra praktiska funktioner som LED-lampor eller utbytbara batterier. Sladdlösa dammsugare har dock en kortare drifttid än modeller med sladd, så det är viktigt att ta hänsyn till batteritid och laddningstid när du väljer modell.

Fördelar

 • Bärbara och praktiska – Sladdlösa dammsugare är mycket praktiska eftersom de enkelt kan flyttas runt i hela huset eftersom de inte är beroende av en sladd.
 • Lätta att förvara – Sladdlösa dammsugare har en kompakt design och levereras vanligtvis med en uppladdningsstation där den laddas och förvaras, vilket gör dem lätta att förvara i små utrymmen.
 • Mångsidiga – Sladdlösa dammsugare levereras med många tillbehör som gör att de är lämpade för att rengöra flera olika sorters ytor samt svåråtkomliga utrymmen.
 • Tysta i drift – Sladdlösa dammsugare är vanligtvis tystare än sladdanslutna modeller, vilket gör dem till ett bra alternativ för ljudkänsliga hushåll.

Nackdelar

 • Begränsad batteritid – Sladdlösa dammsugare har en kortare drifttid än sladdanslutna modeller, så det är viktigt att ta hänsyn till batteri- och uppladdningstiden när du väljer modell.
 • Mindre kraftfull – Sladdlösa dammsugare är mindre kraftfulla än sladdanslutna modeller, vilket gör dem mindre effektiva när det gäller rengöring av inbäddad smuts och djurhår.
 • Dyrare – De är vanligtvis dyrare än sladdanslutna modeller, på grund av deras mer avancerade funktioner och högre bekvämlighet.

Bäst lämpad för: Snabb och enkel rengöring samt små rengöringsuppgifter, till exempel när man spillt eller kladdat. De är också ett bra val för hushåll med begränsat förvaringsutrymme eller för dem som vill ha en dammsugare som är lätt att bära med sig och använda i hela hemmet.

Handdammsugare

Handdammsugare är utformade för att vara bärbara samt lätta att använda och är vanligtvis tillräckligt små för att passa i handen, vilket gör dem lättviktiga och användarvänliga. De är ofta sladdlösa och drivs av uppladdningsbara batterier samt levereras med många tillbehör, till exempel dammsugarhuvuden för trånga springor och med borstar, för att kunna rengöra olika ytor och utrymmen.

De flesta handdammsugare har en påslös konstruktion, vilket innebär att de använder filter för att fånga upp damm och skräp som sedan samlas i en dammbehållare. De är lätta att tömma och rengöra och är därför ett bekvämt val för de som endast behöver ta hand om mindre orenheter.

Fördelar

 • Bärbara och lättviktiga – Handdammsugare är kompakta och lätta, vilket gör dem enkla att använda och manövrera.
 • Snabb och enkel rengöring – De är perfekta för snabb och enkel rengöring och är därför ett utmärkt alternativ för små orenheter och svåråtkomliga utrymmen.
 • Mångsidiga – Handdammsugare levereras med flera olika tillbehör, till exempel dammsugarhuvuden för trånga springor och med borstar, vilket gör dem till ett mångsidigt alternativ som passar till rengöring av flera sorters ytor.
 • Enkla att förvara – De har en liten och kompakt design, vilket gör dem enkla att förvara i små utrymmen.

Nackdelar

 • Lägre effekt – De är vanligtvis mindre kraftfulla än andra typer av dammsugare, vilket gör dem mindre effektiva när det gäller att ta bort inbäddad smuts och djurhår.
 • Begränsad batteritid – Handdammsugare har vanligtvis kortare batteritid än andra typer av sladdlösa dammsugare och är därför mindre lämpliga för större rengöringsuppdrag.
 • Mindre dammbehållare – Handdammsugare har mindre dammbehållar och därmed kan de behöva tömmas oftare.

Bäst lämpad för: Små rengöringsuppgifter och snabbrengöring. De är utmärkta för att städa upp mindre orenheter, till exempel småsmulor, och för svåråtkomliga utrymmen, till exempel bilens interiör eller klädda möbler.

Robotdammsugare

Robotdammsugare är utformade för att vara helt automatiska och kräva minimal inblandning av användaren. De använder sensorer för att navigera i ett rum, undvika hinder och suga upp smutset från golvet. Vissa modeller har flera avancerade funktioner, till exempel kartläggning som gör att de kan memorera ditt hem för att kunna orientera sig mer effektivt.

Robotdammsugare har vanligtvis en cirkulär eller D-formad design och är utrustade med en borste och en sugmotor för att städa upp smuts och annat skräp. De drivs av uppladdningsbara batterier och levereras med en uppladdningsstation som gör att de automatiskt laddas upp när batteriet är slut.

Fördelar

 • Automatiserad rengöring – Robotdammsugare är helt automatiserade och kräver minimal inblandning av användare, vilket gör dem till ett bekvämt val för upptagna hushåll.
 • Effektiv rengöring – De använder sig av avancerade sensorer och programvaror för att navigera runt i ett rum och suga upp skräp, vilket garanterar att de rengör varje centimeter av ditt hem.
 • Tidsbesparande – Med en robotdammsugare kan du lägga mer din tid på annat och låta maskinen sköta städningen åt dig. En robotdammsugare är alltså ett utmärkt alternativ för personer som har ett fullspäckat schema.
 • Lätta att underhålla – Kräver minimalt underhåll då deras filter och borstar är mycket enkla att rengöra.

Nackdelar

 • Dyra – Robotdammsugare är ofta dyrare än andra typer av dammsugare, och kan därför anses vara en stor investering för många.
 • Begränsad kapacitet – De har begränsad kapacitet i sin dammbehållare och måste därför tömmas mer frekvent än andra dammsugare.
 • Inte lika kraftfulla – Robotdammsugare är vanligtvis mindre kraftfulla än traditionella dammsugare, vilket gör dem mindre effektiva när det gäller att rengöra inbäddad smuts och djurhår.

Bäst lämpad för: Dagligt rengöringsunderhåll. De är perfekta för att hålla golven rena mellan djuprengöring och är därför ett utmärkt val för de som vill minimera sina rengöringssysslor. De är bra på att rengöra flera olika sorters ytor, däribland trägolv, kakel och korthåriga mattor.

Här kan du läsa mer om hur dammsugning påverkar luftkvaliteten inomhus där fyra olika dammsugare (med tvättbara filter, utan dammsugarpåsar, samt våtfilter och HEPA-filter) testades med avseende på mängden och antalet partiklar som släpps ut.

FAQ

Vilken typ av dammsugare som är bäst för ditt hem beror på dina städbehov och preferenser. Generellt sett är en stående dammsugare bäst för rengöring av stora områden med mattor, en stavdammsugare för hårda golv samt korthåriga mattor och en cylinderdammsugare för mångsidig rengöring. Ett annat alternativ är en sladdlös dammsugare som är mycket praktiskt, eller en robotdammsugare som är perfekt för daglig rengöring.
Hur ska jag välja dammsugare?
När du ska välja vilken dammsugare du vill ha bör du leta efter en med funktioner som uppfyller dina behov, till exempel lämplig sugkraft, tillbehör för olika ytor samt användarvänlighet. Du bör också ta hänsyn till faktorer som hemmets storlek och utformning, vilka typer av golv du har, dina rengöringsbehov och din budget.
Hur ofta ska jag dammsuga mitt hem?
Det rekommenderas att dammsuga ofta använda områden minst en eller två gånger i veckan. För mindre frekvent använda områden räcker det i allmänhet med en gång i veckan eller varannan vecka.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta