KitchenAid (Bäst i test) – Här är KitchenAids bästa köksmaskiner

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test 2023 – Den här artikeln handlar om köksmaskiner från KitchenAid. Vi har gått igenom olika experttester och kommer här att titta närmare på de modeller som experterna anser vara bäst på marknaden.

Vi börjar med att gå igenom funktionerna hos varje modell. Därefter berättar vi mer om vad experterna egentligen har skrivit i sina recensioner av den aktuella maskinen.

Efter genomgången av modellerna från KitchenAid presenterar vi även ett antal andra köksmaskiner som också har fått fina betyg i granskningar. Dessa modeller kommer från Bosch, Kenwood och Electrolux.

Om du vill läsa mer om testerna och källorna finns det länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:
Överblick över KitchenAids bästa köksmaskiner
Överblick över bra alternativ från andra tillverkare
Goda recept att göra i köksmaskinen
Goda råd inför köpet av en ny köksmaskin
Information om KitchenAid
Genomgång av alla tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

KitchenAid köksmaskin test 2023 – Här är experternas favoritmodeller

Här hittar du en genomgång av köksmaskiner från KitchenAid som har fått fina betyg av experterna. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat ett flertal framstående tester och presenterar här de modeller som har klarat sig bäst.

Det finns även en prisjämförelse för varje modell som tydligt visar vilka återförsäljare som har bäst pris.


KitchenAid 5K45SS

86 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
Bra betyg hos Which.co.uk – Storbritanniens största konsument-/testmagasin

KitchenAid 5K45SS Classic

.
KitchenAid 5K45SS har testats av tre olika expertkällor: brittiska Good Housekeeping Institute samt det brittiska konsument- och testmagasinet Which.co.uk.

Köksmaskinen granskades utifrån förutbestämda testpunkter och fick i slutändan fina betyg av experterna.

Fin retrodesign

Designen hos KitchenAid 5K45SS är klassisk för KitchenAid och inger en spännande retrokänsla. Maskinen är iögonfallande och finns dessutom i flera olika färger, något som är en klar fördel om man bryr sig mycket om estetik.

Den här modellen har en motor på 275 watt och ligger därmed i den lägre änden av skalan när man talar om effekt. De unika blandningsrörelserna gör dock att maskinen inte behöver mer kraft än så.

Det finns tio hastighetslägen som passar till olika typer av uppgifter. Köksmaskinen levereras dessutom med tre olika tillbehör: en degkrok, en visp och en flatblandare.

Tack vare dessa redskap kan maskinen både knåda, blanda och vispa. Man kan även köpa fler tillbehör separat. Skålen har en kapacitet på 4,3 liter.

Experterna: Klarar alla uppgifter bra

Enligt Good Housekeeping Institute är KitchenAid 5K45SS ett bra val om man vill ha en köksmaskin som fungerar bra till allt. Den här maskinen är nämligen enkel att använda och bra till det mesta – både vispning, knådning och blandning.

Köksmaskinen har dessutom en gedigen utformning som gör att den utan problem kan hantera tyngre blandningar.

Experterna nämner även ett fåtal nackdelar, till exempel att maskinen har problem med mindre satser samt att det kan vara lite svårt att kontrollera hastigheten.

Experterna: Perfekt maskin för ett mindre kök

KitchenAid 5K45SS har även granskats av Which.co.uk. Experterna därifrån menar att den här modellen är ett bra alternativ om man vill ha en köksmaskin från KitchenAid men inte har råd med de senaste modellerna.

De framhäver även att maskinen fungerar riktigt bra till de flesta uppgifter och att den inte tar lika stor plats som större apparater. Den här modellen är därför ett bra val om man har ett litet kök med ont om utrymme.

Basfakta – KitchenAid 5K45SS
Tillverkare: KitchenAid
Typ: Köksmaskin
Höjd: 35,3 cm
Bredd: 35,8 cm
Djup: 22,1 cm
Vikt: 10,5 kg
Watt: 275
Kapacitet: 4,3 liter
Antal hastighetslägen: 10
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med KitchenAid 5K45SS
 Läcker retrostil
 Kan både vispa, knåda och blanda
 Låg energiförbrukning
 Många hastighetsinställningar
 Tre tillbehör ingår

Här kan du se en presentationsvideo för KitchenAid 5K45SS. Videon är gjord av KitchenAid:


KitchenAid 5KSM3311X

84 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
4 av 5 stjärnor hos testmagasinet Trustedreviews.com
71 av 100 poäng hos Which.co.uk – Storbritanniens största konsument-/testmagasin

KitchenAid 5KSM3311X

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

.
KitchenAid 5KSM3311X har testats av fyra olika expertkällor: brittiska Good Housekeeping Institute samt de två testmagasinen Trustedreviews.com och Which.co.uk.

Experterna har bland annat undersökt hur bra maskinen är på att vispa, knåda och blanda samt bedömt dess funktioner, inställningar, design, pris och användarvänlighet. Alla experter verkar vara överens om att den här modellen fungerar riktigt bra.

Fin, modern och effektiv

KitchenAid 5KSM3311X är en av KitchenAids mest effektiva köksmaskiner. Modellen har dessutom en energisnål motor och välfungerande tekniker.

Maskinen arbetar med 275 watt och har därmed en relativt låg effekt. Detta gör maskinen mer miljövänlig och påverkar faktiskt inte resultaten negativt. KitchenAid 5KSM3311X använder nämligen intelligenta tekniker och ett unikt rörelsemönster för att kompensera för den lägre effekten.

Detta innebär att produkten kan användas för att både vispa, knåda och blanda. Den är därför perfekt för hemmabagaren. Maskinen har 10 hastighetslägen och en kapacitet på 3,3 liter.

Den här köksmaskinen har dessutom en robust utformning och en lättigenkännlig KitchenAid-design. Maskinen väger 6,5 kg och är därmed ganska tung. Den höga vikten innebär dock även att maskinen får en bättre stabilitet.

Experterna: Robust och gedigen köksmaskin

KitchenAid 5KSM3311X har bland annat testats av Good Housekeeping Institute och fått ett fint betyg av experterna.

De berömmer framförallt maskinens förmåga att hantera krävande uppgifter och framhäver även att man kan fylla skålen ordentligt, något som kan vara nödvändigt eftersom att kapaciteten inte är särskilt hög.

Experterna kommenterar även den höga byggkvaliteten och skriver att maskinen har en robust och gedigen utformning.

KitchenAid 5KSM3311X har även recenserats av konsument- och testmagasinet Which.co.uk.

Experterna därifrån framhäver till att börja med att maskinen är bra på att både knåda, blanda och vispa. De skriver även att den är väldigt enkel att använda och att rengöringen inte är besvärlig alls. Maskinen är dessutom tystgående.

Which.co.uk framhåller slutligen att det inte finns några större brister hos den här modellen.

Experterna: Enkel användning och rengöring

Testmagasinet Trustedreviews.com är också nöjda med den här köksmaskinen. De framhäver bland annat att maskinen är otroligt enkel att använda samt att kontrollpanelen har en simpel utformning som alla kan förstå.

Experterna berättar även att rengöringen går snabbt eftersom att de flesta delar tål maskindisk. De skriver även att maskinen känns robust.

Trustedreviews.com påpekar dock ett par nackdelar också, närmare bestämt det höga priset, den begränsade kapaciteten och avsaknaden av ett stänkskydd.

Basfakta – KitchenAid 5KSM3311X
Tillverkare: KitchenAid
Typ: Köksmaskin
Höjd: 31,2 cm
Bredd: 19,8 cm
Djup: 31,2 cm
Vikt: 6,5 kg
Watt: 275
Kapacitet: 3,3 liter
Antal hastighetslägen: 10
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med KitchenAid 5KSM3311X
 Lätt att använda
 Enkla kontroller
 Enkel rengöring
 Robust utformning
 Många hastighetslägen

Här kan du se en kort video som visar hur man använder KitchenAid 5KSM3311X. Videon är gjord av KitchenAid:


KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA

4,5 av 5 stjärnor hos testmagasinet Trustedreviews.com
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de

KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA har testats av olika expertkällor: testmagasinen Trustedreviews.com och Testberichte.de.

Experterna har bland annat undersökt hur bra maskinen knådar, vispar och blandar samt bedömt dess funktioner, design, användarvänlighet och rengöring. I slutändan verkar alla experter eniga om att det här är en bra köksmaskin.

Läcker maskin med smart stänkskydd

KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA är en fin och effektiv maskin som kan köpas i en mängd olika färger. Den här modellen är därför perfekt för dig som vill hitta en köksmaskin som passar just din personlighet.

Även om motorn har en ganska låg effekt på 300 watt är den här maskinen riktigt effektiv.

KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA arbetar nämligen med unika rörelsemönster som gör att den både kan knåda tunga bröddegar, blanda kaksmet samt vispa ägg och grädde.

Köksmaskinen har 10 olika inställningar för hastighet och en kapacitet på 4,8 liter. När man köper den här modellen ingår det dessutom ett praktiskt stänkskydd som motverkar röror i köket.

Experterna: Kvalitet före kvantitet 

KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA har bland annat granskats av testmagasinet Trustedreviews.com. Experterna därifrån är väldigt imponerade och förklarar att det här är en kvalitetsprodukt som levererar.

Modellen arbetar snabbt och väsnas inte särskilt mycket. Den har dessutom ett smart stänkskydd som håller kvar ingredienserna i skålen.

Experterna nämner att den här modellen inte har så många tillbehör eller funktioner om man jämför med konkurrenterna. Detta lyfts dock fram som en fördel.

Experterna beskriver det som “kvalitet före kvantitet” och förklarar att maskinen fungerar utmärkt för att både vispa, knåda och blanda.

De rekommenderar i slutändan den här produkten till alla hemmabagare – både erfarna och nybörjare. Man bör dock ta hänsyn till att maskinen helt klart hamnar i den övre delen av prisskalan.

Experterna: Bra till många uppgifter

KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA har även recenserats av det tyska testmagasinet Testberichte.de och fick där ett bra betyg.

Experterna påpekar att det inte ingår särskilt många tillbehör men skriver även att man klarar sig bra med de som finns.

De nämner att det här är något av en klassiker och att maskinen har en robust och solid konstruktion.

Testberichte.de framhäver även att maskinen fungerar bra till många olika uppgifter. Den kan till exempel knåda tunga jästdegar och förbereda deg till wienerbröd.

Experterna berömmer slutligen maskinens stänkskydd och bra instruktioner.

Basfakta – KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA
Tillverkare: KitchenAid
Typ: Köksmaskin
Höjd: 36 cm
Bredd: 24 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 10,4 kg
Watt: 300
Kapacitet: 4,8 liter
Antal hastighetslägen: 10
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA
 Snabb
 Stänkskydd ingår
 Tystgående
 Bra kapacitet
 För alla erfarenhetsnivåer

Här kan du se en video som visar varför KitchenAid är mer än bara en köksmaskin. Videon är gjord av KitchenAid:


KitchenAid Artisan 5KSM125

94 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
72 av 100 poäng hos Which.co.uk – Storbritanniens största konsument-/testmagasin

KitchenAid Artisan 5KSM125

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
.
KitchenAid Artisan 5KSM125 har testats av tre olika expertkällor: brittiska Good Housekeeping Institute samt konsument- och testmagasinet Which.co.uk.

Experterna har provat och bedömt produkten utifrån förutbestämda testpunkter och sedan gett den ett slutbetyg. Dessa betyg visar att det här är en riktigt bra köksmaskin.

Maskin för alla uppgifter

KitchenAid Artisan 5KSM125 är ett bra alternativ för hemmabagare som vill kunna knåda tunga bröddegar, blanda lättare kaksmet och vispa ägg eller grädde. Den här köksmaskinen levereras med verktyg för alla dessa uppgifter.

Maskinen har dessutom en robust och gedigen konstruktion med en hög vikt på 10,4 kg. Detta låter kanske tungt, men den höga vikten bidrar även till en bättre stabilitet.

KitchenAid Artisan 5KSM125 har en motoreffekt på 300 watt och 10 olika hastighetsinställningar för olika uppgifter.

Skålen har en fin storlek på 4,8 liter och är utformad för att kunna utnyttjas till fullo. Maskinen rymmer därför utan problem upp till 1 kg mjöl och kan även vispa upp till 12 ägg på en gång.

Experterna: Värd varenda krona

KitchenAid Artisan 5KSM125 har testats av brittiska Good Housekeeping Institute och imponerade då på experterna. De förklarar att det i stort sett inte finns några nackdelar alls med den här maskinen och att den arbetar professionellt.

Enligt experterna kommer den här maskinen helt klart att bli en publikfavorit eftersom att den klarar av alla uppgifter helt perfekt – allt från lätt vispning till knådning av tunga bröddegar.

Maskinen fungerar lika bra med stora och små satser och är perfekt för ivriga hemmabagare som vill ha en högkvalitativ köksmaskin.

Experterna förklarar att maskinen är väldigt dyr men att den är värd varenda krona. Det här är helt enkelt en riktigt bra investering.

De nämner bara ett fåtal nackdelar, bland annat det höga priset och att vispen inte kan köras i diskmaskinen.

Experterna påpekar även att instruktionerna hade kunnat vara tydligare vad gäller maximala mängder ingredienser.

Experterna: Klar konsumentfavorit

KitchenAid Artisan 5KSM125 har även provats av det brittiska test- och konsumentmagasinet Which.co.uk.

Experterna därifrån är också väldigt imponerade och förklarar bland annat att det här helt klart kommer att bli en framtida konsumentfavorit. De berättar även att maskinen är smart och läcker samt att den är en bra uppgradering av tidigare modeller från KitchenAid.

Which.co.uk skriver att den här modellen är en riktigt bra investering eftersom att den är användarvänlig och presterade bra i alla deras tester: Lättare kaksmet behandlas fantastiskt, tyngre bröddegar blir väl bearbetade och vispgrädden får en utmärkt fluffig konsisten. Dessa uppgifter går dessutom otroligt snabbt i den här maskinen.

Experterna nämner bara ett fåtal nackdelar med den här modellen. De berättar närmare bestämt att det kan sprätta en del om man tillsätter mjöl medan maskinen arbetar samt att det kan vara svårt att läsa av hastigheterna.

Basfakta – KitchenAid Artisan 5KSM125
Tillverkare: KitchenAid
Typ: Köksmaskin
Höjd: 36 cm
Bredd: 24 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 10,4 kg
Watt: 300
Kapacitet: 4,8 liter
Antal hastighetslägen: 10
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5KSM125
 Kan både knåda, vispa och blanda
 Tre tillbehör ingår
 Hög vikt ger en bra stabilitet
 Tio hastighetslägen
 Fin kapacitet

Här kan du se en presentationsvideo för KitchenAid Artisan 5KSM125. Videon är gjord av KitchenAid:


KitchenAid Artisan 5KSM7580

90 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
Rekommenderas av det amerikanska teknik- och testmagasinet Thewirecutter.com
Rekommenderas av den amerikanska affärstidningen Businessinsider.com

KitchenAid Artisan 5KSM7580

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

KitchenAid Artisan 5KSM7580 har testats av tre olika expertkällor: Good Housekeeping Institute, teknik- och testmagasinet Thewirecutter.com och Businessinsider.com.

Experterna har testat hur bra maskinen vispar, knådar och blandar samt bedömt dess användarvänlighet, funktioner, hållbarhet, design och rengöring. I dessa granskningar kom alla tre expertkällor fram till att det här är en riktigt bra köksmaskin.

Hög kapacitet

KitchenAid Artisan 5KSM7580 är ett bra val för dig som vill ha en KitchenAid-maskin med hög kapacitet. Skålen på den här modellen rymmer nämligen hela 6,9 liter. Det här är därför en perfekt köksmaskin för hemmabagare som brukar arbeta med stora satser.

För att maskinen ska klara av så stora mängder har den även en stark motor med en effekt på 500 watt. Detta är en hel del högre än andra modeller från KitchenAid.

Det finns tio hastighetsinställningar som passar olika uppgifter inom vispning, blandning och knådning.

Man får även verktyg för alla dessa uppgifter. Det här är en av KitchenAids större produkter och den har även en hög vikt på 13,1 kg. Tyngden bidrar dock till en bättre stabilitet.

Experterna: Byggd för stora satser

KitchenAid Artisan 5KSM7580 har bland annat testats av Good Housekeeping Institute. Experterna därifrån förklarar att det här kan vara den bästa köksmaskinen för dig som vill arbeta med stora mängder ingredienser.

Köksmaskinen är dessutom elegant och robust tack vare den höga vikten. Tyngden ser även till att maskinen står stabilt på bänken när man använder den.

Experterna berättar även att maskinen bjuder på en imponerande prestation med både lätt kaksmet och tyngre bröddeg. Tack vare den tidlösa designen kan den dessutom pryda vilken köksbänk som helst.

Maskinen har bra hastighetskontroller med tio olika lägen. Den är dessutom tystgående på både låga och höga hastigheter.

Experterna: Professionell maskin

KitchenAid Artisan 5KSM7580 har även granskats av Thewirecutter.com. De förklarar att det här är en väldigt pålitlig produkt och att den därför används av många professionella bagare.

Maskinen är framförallt bra om man gör stora satser eller fokuserar mest på bröd och tyngre kaksmet. Motorn är tillräckligt kraftfull för att klara av dessa uppgifter. Det här är helt enkelt en robust arbetshäst till köksmaskin.

Businessinsider.com påpekar också att den här modellen inger en starkt professionell känsla och att den är perfekt för ivriga hemmabagare. Den är en riktig kämpe med mycket kraft och en hög kapacitet.

Den höga vikten kan upplevas som ett problem för vissa, likaså det höga priset.

Man får dock riktigt mycket köksmaskin med den här modellen. För en vanlig hemmabagare kan det emellertid hända att man betalar för mer än vad man faktiskt behöver.

Basfakta – KitchenAid Artisan 5KSM7580
Tillverkare: KitchenAid
Typ: Köksmaskin
Höjd: 42 cm
Bredd: 28,7 cm
Djup: 37,1 cm
Vikt: 13,1 kg
Watt: 500
Kapacitet: 6,9 liter
Antal hastighetslägen: 10
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5KSM7580
 Stor modell
 Väldigt hög kapacitet
 Hög motoreffekt
 Tio hastighetsinställningar
 Hög vikt som ger en bättre stabilitet

Här kan du se en presentationsvideo för KitchenAid Artisan 5KSM7580. Videon är gjord av KitchenAid:


Alternativ till KitchenAid

Här ovanför har vi nu tittat närmare på fem olika köksmaskiner från KitchenAid. I det här avsnittet kommer vi istället att presentera tre alternativa modeller från Bosch, Kenwood och Electrolux.


Bosch MUM54A00

Bosch MUM54A00

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Kraftfull maskin till ett överkomligt pris

Bosch MUM54A00 har en kraftfull motor med en effekt på 900 watt. Den höga motoreffekten säkerställer att maskinen utan problem kan hantera både lätta och tunga blandningar samt vispa lätt och luftigt.

Den här apparaten är ett bra alternativ för hemmabagare som är ute efter en mer budgetvänlig köksmaskin.

Tre tillbehör

Produkten levereras med tre tillbehör som är utformade för att knåda, vispa och blanda. Det rör sig närmare bestämt om en degkrok och två olika vispar: en fin och en grov. De olika visparna är gjorda för att vispa och blanda.

Maskinen har en bra kapacitet på 3,9 liter och 7 olika hastighetsinställningar. Man kan alltså alltid välja den hastighet som passar bäst till den aktuella uppgiften.

Unikt blandningssystem

Bosch MUM54A00 arbetar med planetariska rörelser där skålen hålls stilla medan verktygen rör sig i olika riktningar. Detta blandningssystem säkerställer att man får ett jämnt resultat.

Säkerhetsnivån är hög hos den här modellen eftersom att maskinen är försedd med kraftiga gummifötter. Köksmaskinen startar dessutom bara om verktyget är korrekt monterat.

Basfakta – Bosch MUM54A00
Tillverkare: Bosch
Typ: Köksmaskin
Höjd: 28,2 cm
Bredd: 28 cm
Djup: 27,1 cm
Vikt: 5,2 kg
Watt: 900
Kapacitet: 3,9 liter
Antal hastighetslägen: 7
Visp ingår
Degkrok ingår
Grovvisp ingår

Utvalda fördelar med Bosch MUM54A00
 Hög motoreffekt på 900 watt
 Bra pris
 Sju hastighetslägen
 Unika planetrörelser
 Hög säkerhet

Här kan du se en presentationsvideo för Bosch MUM5-serien. Videon är gjord av Bosch:


Kenwood Chef XL KVL4100S

Kenwood Chef XL KVL4100S

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Kraftfull motor

Kenwood Chef XL KVL4100S är designad för att kunna hantera både lätta och tunga blandningar.

Den här köksmaskinen har därför en kraftfull motor med en riktigt hög effekt på 1200 watt. Tack vare detta kan maskinen hantera även den tyngsta bröddegen.

När man köper den här modellen ingår det tre olika verktyg som används för vispning, knådning och blandning. Det rör sig närmare bestämt om en visp, en degkrok samt en flatblandare. Kenwood benämner sin flatblandare som en K-visp.

Bra hastighetskontroll

Den här produkten har dessutom en smart hastighetskontroll med steglös justering och en mjuk övergång mellan olika hastigheter. Den mjuka övergången motverkar stänk från skålen.

Det ingår även ett stänkskydd som också hjälper till att hålla kvar ingredienserna i skålen.

Maskinen har en enkel, kantig och industriell design som är klassisk för Kenwood. Den är dessutom enkel att använda och har en vridknapp som styr hastigheten.

Hög kapacitet

Kenwood Chef XL KVL4100S är en av marknadens större köksmaskiner. Den här maskinen tar en hel del plats och kommer därför snabbt att bli hemmets mittpunkt. Den har även en hög vikt på 9,4 kg som ger maskinen en bättre stabilitet.

Köksmaskinen har dessutom en påfallande kapacitet på 6,7 liter och är därför perfekt för att göra stora satser.

Basfakta – Kenwood Chef XL KVL4100S
Tillverkare: Kenwood
Typ: Köksmaskin
Höjd: 34,5 cm
Bredd: 38,5 cm
Djup: 28 cm
Vikt: 9,4 kg
Watt: 1 200
Kapacitet: 6,7 liter
Antal hastighetslägen: Steglös
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med Kenwood Chef XL KVL4100S
 Motoreffekt på 1 200 watt
 Enkel och steglös hastighetskontroll
 Tre tillbehör ingår
 Elegant design
 Hög kapacitet

 


Goda råd inför köpet av en ny köksmaskin

Goda råd inför köpet av en ny köksmaskin

Baserat på expertinformation från det amerikanska matmagasinet Tasteofhome.com berättar vi här vad du bör ha i åtanke när du letar efter en ny köksmaskin.

Tillbehör och användningsområden
En bra köksmaskin ska klara av att knåda, röra, blanda och vispa. Till detta behöver man både en degkrok, en visp och en flatblandare.

tillbehörOm du vill använda köksmaskinen till annat går det även att köpa extra tillbehör för att till exempel mala kött och göra pasta.

Du kan givetvis även köpa en modell som levereras med dessa tillbehör från början. Om du även vill kunna mixa ingredienser finns det modeller med tillbehör för detta också.

Eftersom att tillbehör kan vara dyra och ta en hel del plats i köksskåpen bör du dock bara köpa en maskin med extra tillbehör om du faktiskt behöver dem.

Det kan även vara bra att ha flera skålar i olika storlekar, inbyggd belysning och ett stänkskydd.

Funktioner
De flesta köksmaskiner har inte särskilt många funktioner. Se dock till att välja en maskin med flera hastighetsinställningar så att du kan anpassa hastigheten till olika uppgifter.

Motoreffekt
Motoreffekt I teorin säger motoreffekten mycket om hur tunga degar och blandningar en köksmaskin kan bearbeta. Vissa maskiner ligger på under 300 watt medan de mest kraftfulla kan ha en effekt på över 1700 watt.

Observera dock att en kraftfull modell inte nödvändigtvis är bättre än en svagare. Vad en maskin klarar av beror nämligen lika mycket på vilka tekniker som används.

På grund av detta är det bäst att läsa vad experterna säger om olika modeller. Du hittar länkar till flera undersökningar längst ner i den här artikeln.

Experterna nämner dock att man inte bör välja en köksmaskin med en lägre motoreffekt än 250-300 watt.

Kapacitet och storlek
De köksmaskiner med högst kapacitet på marknaden har skålar som rymmer över 6 liter.

Dessa maskiner är framförallt bra i större hushåll där man förbereder stora satser eller många portioner. Om du väljer en stor modell är det dock viktigt att maskinen har en kraftfull motor. På så vis kan du vara säker på att den klarar av att bearbeta alla ingredienser ordentligt.

Många modeller levereras med skålar i flera olika storlekar.

Vad gäller fysisk storlek kan de större varianterna ta upp en hel del plats. Om du har ont om utrymme kan det därför vara bättre att välja en mindre, mer kompakt modell.

Experterna nämner dock att det är bäst att välja en någorlunda tung maskin eftersom att en högre vikt ger en bättre stabilitet. Detta säkerställer även att maskinen inte hoppar runt när den arbetar.

Pris
pris Experterna förklarar att en köksmaskin bör ses som en investering och att man därför bör undvika de allra billigaste produkterna. Dessa har nämligen en tendens att gå sönder väldigt snabbt.

I likhet med motoreffekt går pris och prestation inte alltid hand i hand. Mer budgetvänliga modeller kan faktiskt fungera utmärkt. Du kan läsa mer om hur bra olika modeller fungerar i expertundersökningarna som vi länkar till längst ner i artikeln.

Generellt sett kan man dock säga att köksmaskiner inte är billiga. De billigaste kostar runt 700 kronor medan de dyraste modellerna går för flera tusen.

De dyraste köksmaskinerna brukar komma från välkända märken och levereras ofta med fler tillbehör. Om du har en stram budget kan det därför vara bra att fundera på hur mycket tillbehör du egentligen behöver.


Goda recept till din köksmaskin

Här hittar du några tips på goda och mångsidiga recept som du kan prova göra i din köksmaskin.


Bröd med nötig arom

Bröd med nötig aromVilken typ av bröd är det här?
Med en köksmaskin blir det lättare för brödälskare att baka eget bröd hemma.

Prova gärna det här brödreceptet med en nötig arom om du vill ha ett bra alternativ till både vitt och grovt bröd. Det här brödet är spänstigt och fungerar utmärkt både som det är och med pålägg. Det kan även användas för mer matiga smörgåsar. 

Är det här ett bra recept för mig?
Det här är ett bra basrecept för hemmabagare.

Svårighetsgrad:
Det här brödreceptet kräver lite tålamod och ett par specialingredienser. Det ska gärna göras ett tag i förväg.

Var hittar jag receptet?
Du hittar ingredienser och instruktioner hos Bonappetit.com.


Glutenfri morotskaka

Glutenfri morotskaka Vilken typ av bakverk är det här?
En fiffig och annorlunda morotskaka för dig som inte vill äta gluten. Kakan innehåller bland annat mandelmjöl som bidrar med en söt smak. Detta kompletteras med färska morötter, valnötter och russin.

Är det här ett bra recept för mig?
Det här receptet är bra för glutenallergiker som är sugna på en lite mer avancerad morotskaka med många smaker och nyanser.

Svårighetsgrad:
Svårare än en vanlig morotskaka. Kräver en del ingredienser.

Var hittar jag receptet?
Du hittar ingredienser och instruktioner hos Bonappetit.com.


Stora småkakor med choklad och nötter

Stora småkakor med choklad och nötterVilken typ av kakor är det här?
En modern och fräsch kombination av choklad och klassiska småkakor i ett större format.

Hasselnötter bidrar med en mjuk smak och utgör ett bra komplement till den bittra chokladen. Spröda och goda kakor som är en läsarfavorit hos Bonappetit.com

Är det här ett bra recept för mig?
Det här receptet är perfekt för hemmabagare som är sugna på traditionella småkakor med en modern prägel.

Svårighetsgrad:
Ett av de lättare recepten. Det krävs dock en del ingredienser. Kan även göras i en enklare version om man föredrar det.

Var hittar jag receptet?
Du hittar ingredienser och instruktioner hos Bonappetit.com.


Spröd focaccia

Spröd focacciaVilken typ av bröd är det här?
Ett klassiskt focacciabröd som är väldigt enkelt att göra.

Focaccian blir saftig på insidan och får en lätt och spröd skorpa. Detta är möjligt på grund av att man använder ganska mycket olivolja i bakningen.

Är det här ett bra recept för mig?
Här har du ett perfekt recept för klassiska brödbakare som är ute efter ett enkelt focacciabröd.

Svårighetsgrad:
Brödet innehåller inte särskilt många ingredienser och är därför inte så krångligt att göra. Det är dock viktigt att följa receptet noggrant för att lyckas.

Var hittar jag receptet?
Du hittar ingredienser och instruktioner hos Bonappetit.com.


Hemgjord pasta

Hemgjord pasta Vilken typ av recept är det här?
Hemgjord pasta som kan användas i en mängd olika pastarätter.

Eftersom att receptet inte innehåller ägg blir pastan mer “al dente”, alltså lite hårdare i mitten och med mer tuggmotstånd. Detta gör även att pastan blir lättare att arbeta med.

Är det här ett bra recept för mig?
Det här är ett bra basrecept för dig som vill göra egen pasta.

Svårighetsgrad:
Enkelt och snabbt recept med få ingredienser. Bra för nybörjare.

Var hittar jag receptet?
Du hittar ingredienser och instruktioner hos Bonappetit.com.


Historien om KitchenAid

KitchenAid-logo

KitchenAid grundades 1919 i Michigan, USA, och fokuserade redan från början på tillverkning av köksapparater.

Personerna bakom KitchenAid använde den tidens teknik i tillverkningen och lade mycket värde i samspelet mellan teknik och köksapparater. Detta resulterade snart i världens första elektriska köksmaskin.

Denna uppfinning blev en revolution i kök världen över och anammades snabbt av bagare. Det unika med den här produkten var att den gjorde det möjligt att arbeta betydligt mer effektivt i matlagningen.

Kändis-maskin 

kitchenaid Trots att konkurrenter kom ut med flera liknande produkter fortsatte KitchenAid att skilja sig från mängden vad gällde både design och teknik. Under 30-talet lanserade de den numera berömda K-serien. Denna serie bidrog också till köksrevolutionen.

Maskinernas särpräglade design kombinerade funktionalitet med stil och blev även ett av KitchenAids kännetecken. Detta resulterade faktiskt även i att flera kändisar började använda just dessa maskiner.

Design och funktionalitet är fortfarande högt prioriterat hos KitchenAid. Idag utmärker de sig dock på ytterligare en punkt – färg. Medan de flesta köksapparater är traditionellt vita eller grå innehåller KitchenAids produktserier modeller i en uppsjö av färger. Deras maskiner finns bland annat i ljusblått, ljusgrönt, ljusgult, rosa, rött, blått, grönt, vitt, svart och grått.

Tillbaka i rampljuset – The Great British Bake Off

KitchenAid har länge varit en välkänd tillverkare av köksapparater. De fick dock sitt stora folkliga, moderna och internationella genombrott i tv-programmet The Great British Bake Off, eller Hela England bakar som det heter på svenska.

Eftersom att KitchenAids produkter användes av deltagarna i programmet fick de en enorm exponering i tv-rutan.

Om du vill veta mer om KitchenAids historia och arbete kan du titta på YouTube-videon här nedanför. Där får du bland annat höra den roliga historien om hur företaget kom att kallas just “KitchenAid”.

 


KitchenAid köksmaskin test – Källor och länkar

Businessinsider.com  
Businessinsider.com är en affärstidning som fokuserar på finans, media och teknik. Businessinsider.com skriver även om konsumentliv i relation till ovanstående ämnen och genomför också tester emellanåt. De har till exempel provat KitchenAid 5KSM7580 i en granskning av flera olika köksmaskiner. Du kan läsa hela testet hos Businessinsider.com.

Dinside.no  
Dinside.no är en norsk tidning som skriver om konsumentprodukter för bil, bostad, fritid och resor. Dinside.no har även en testsektion där de bland annat har provat och recenserat köksmaskinen Electrolux EKM4300. Du kan läsa mer här.

Goodhousekeeping.com  
Det brittiska hushållmagasinet Good Housekeeping Institute förser sina läsare med fakta, information och bedömningar av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.com har bland annat provat flera olika köksmaskiner:

Klicka här för att komma till testet av KitchenAid 5K45SS.

Klicka här för att komma till testet av KitchenAid 5KSM3311X.

Klicka här för att komma till testet av KitchenAid 5KSM125.

Klicka här för att komma till testet av KitchenAid 5KSM7580.

Pricerunner.se
Pricerunner.se är den svenska versionen av Pricerunner, en hemsida som många använder för att jämföra priser. Pricerunner.se skriver även artiklar och har till exempel recenserat flera olika köksmaskiner, bland annat Electrolux EKM4300. Du kan läsa hela testet hos Pricerunner.se.

Tek.no  
Tek.no är ett norskt teknikmagasin som innehåller teknikrelaterade nyheter, artiklar guider och tester. Tek.no har till exempel genomfört ett test av olika köksmaskiner där de bland annat provade modellen Electrolux EKM4300. Du hittar hela undersökningen hos Tek.no.

Testberichte.de  
Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som samlar och analyserar resultat från olika tyska produkttester och användarrecensioner. De har bland annat granskat köksmaskinen KitchenAid 5KSM175PSECA. Du kan läsa hela testet hos Testberichte.de.

Thewirecutter.com
Thewirecutter.com är ett amerikanskt testmagasin som fokuserar på recensioner av teknikprodukter. Experterna genomför egna vetenskapsbaserade tester och skapar sedan guider för att hjälpa sina läsare att välja rätt produkter. De har bland annat provat KitchenAid 5KSM7580 i ett test av flera olika köksmaskiner. Du hittar hela undersökningen hos Thewirecutter.com.

Trustedreviews.com
Trustedreviews.com är ett internationellt testmagasin som genomför experttester av marknadens senaste elektroniska konsumentprodukter. De har till exempel provat flera olika köksmaskiner:

Du kan läsa hela testet av KitchenAid 5KSM3311X hos Trustedreviews.com.

Du kan läsa hela testet av KitchenAid 5KSM175PSECA hos Trustedreviews.com.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du fortfarande inte är säker på om du vill ha en köksmaskin från KitchenAid har vi på Konsumentmagasinet även ett flertal andra artiklar som kan vara av intresse.

Med hjälp av våra allmänna Köksmaskin test kan du snabbt skapa en överblick över vad marknaden har att erbjuda.

Om du har fastnat för ett visst märke kanske du istället vill läsa någon av våra tillverkarspecifika artiklar: KitchenAid Artisan test, Electrolux köksmaskin test eller Bosch köksmaskin test. Alla dessa artiklar innehåller modeller som fått toppbetyg eller blivit testvinnare i olika expertundersökningar.

Det är dock framförallt en tillverkare som skapar testvinnande köksmaskiner om och om igen, nämligen det brittiska märket Kenwood. Vi vill därför tipsa om våra Kenwood Köksmaskin test.

Om du är extra intresserad av en specifik modell från Kenwood har vi även artiklar där vi fokuserar på specifika produktserier: Kenwood Chef XL test

Slutligen vill vi önska dig mycket glädje med din nya köksmaskin.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Electrolux EKM4300

Testvinnare i ett oberoende test hos Pricerunner.se
7,5 av 10 stjärnor hos det norska teknikmagasinet Tek.no
4 av 6 stjärnor hos den norska tidningen Dinside.no

Electrolux EKM4300

 

.
Electrolux EKM4300 har testats av tre olika expertkällor: Pricerunner.se, det norska teknikmagasinet Tek.no och den norska tidningen Dinside.no.

Efter att ha tittat på bland annat prestanda, användarvänlighet, funktioner, design, rengöring och pris kom alla experter fram till att det här är en välfungerande köksmaskin.

Mångsidig modell

Electrolux EKM4300 är gjord för att vara en bra assistent i köket, framförallt när man bakar. Maskinen har en hög motoreffekt på 1000 watt och kan därför användas för att både vispa, knåda och blanda.

För att man ska kunna utföra ovan nämnda uppgifter levereras köksmaskinen med en visp, en degkrok och en flatblandare. Man får även ett stänkskydd och två skålar i olika storlekar: en på 4,8 liter och en på 2,9 liter.

Maskinen har 10 hastighetsinställningar och en smart LED-belysning. Som en extra bonus har den även stora gummifötter som höjer säkerheten och gör att maskinen står stadigt.

Experterna: Gedigen och snygg maskin

Electrolux EKM4300 har testats av flera olika källor, bland annat Pricerunner.se. Experterna därifrån tycker riktigt bra om den här modellen och beskriver den som både gedigen och snygg.

De framhäver även den kraftfulla motorn och prestandan. Experterna menar dessutom att de många hastighetsinställningarna bidrar till att det slutliga resultatet blir ännu bättre.

De påpekar dock att drivhuvudet kan börja hoppa lite när maskinen arbetar på högre hastigheter.

Experterna: Bra pris, fin design och smart belysning

Electrolux EKM4300 har även recenserats av det norska teknikmagasinet Tek.no.

därifrån tycker också bra om den här modellen och framhäver bland annat det överkomliga priset och den fina designen. De hade dock föredragit en något högre kapacitet.

Den norska tidningen Dinside.no är ockå imponerade av den här maskinen och berömmer dess prestation överlag. Det uppstår dock lite problem i kanterna. Experterna blir även förtjusta i den smarta LED-belysningen.

Basfakta – Electrolux EKM4300
Tillverkare: Electrolux
Typ: Köksmaskin
Höjd: 36 cm
Bredd: 37 cm
Djup: 21 cm
Vikt: 8,7 kg
Watt: 1000
Kapacitet: Två skålar på 4,8 och 2,9 liter
Antal hastighetslägen: 10
Visp ingår
Degkrok ingår
Flatblandare ingår

Utvalda fördelar med Electrolux EKM4300
 Kraftfull motor
 Tio hastighetslägen
 Levereras med två skålar
 Stänkskydd
 Säkerhetsfötter och belysning


FAQ – Vanliga frågor

Vilka köksmaskiner från KitchenAid har fått bäst omdömen i tester?

KitchenAid 5K45SS, KitchenAid 5KSM3311X, KitchenAid Artisan 5KSM175PSECA, KitchenAid Artisan 5KSM125 och KitchenAid Artisan 5KSM7580

Hur har man testat KitchenAids köksmaskiner?

Köksmaskinerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att vispa, röra och knåda. Experterna har även tittat på kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning.

Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som täcker just dina behov bör du först och främst ta hänsyn till maskinens kapacitet, storlek och vikt. Fundera även på motoreffekt, tillbehör och inbyggda funktioner.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta