Bänkdiskmaskin bäst i test – Guide till de bästa bänkdiskmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Behöver du en mindre diskmaskin, så är en bänkdiskmaskin det bästa valet. Det är dessutom betydligt bättre än att behöva diska för hand. I denna guide till bänkdiskmaskiner tittar vi närmare på de bästa modellerna som har vunnit tester av olika kända testpaneler.

Vi har gått igenom många tester, så du kan nöja dig med att bara läsa den här artikeln:

Vi har hittat de bästa modellerna genom att utgå ifrån olika oberoende tester i både Sverige och Danmark, hos bl.a. konsumentmagasinen Råd & Rön. Det är främst Bosch och Siemens som dominerar hos vanliga diskmaskiner och samma gäller för bänkdiskmaskiner. Electrolux är även med i artikeln, med en riktigt bra modell.

I följande artikel kommer vi att gå igenom de bästa modellerna. Avslutningsvis länkar vi till de tester vi har baserat våra värderingar på, så att du eventuellt själv kan undersöka saken närmare

Denna guide innehåller:

🔸 En genomgång av de bänkdiskmaskinersom presterat bäst i tester
🔸 Guide: Så avkalkar du din diskmaskin
🔸 En genomgång av alla de tester vi har undersökt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi sammanställer resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux ESF2400OW

Konsumentmagasinet rekommenderar

Testvinnare hos svenska Råd & Rön

 

electrolux-esf2400ow

Bosch och Siemens är riktigt stora aktörer på marknaden när det gäller bänkdiskmaskiner, men med ESF2400OW blandar sig svenska Electrolux i toppen med dessa två giganter. Denna modell vinner faktiskt över alla övriga bänkdiskmaskiner, både i svenska och danska tester. För sanningens skull bör det påpekas att det bara är några små skillnader mellan de olika testade modellerna, så placeringen bör inte vara den enda och avgörande faktorn, när du tar ditt beslut.

En av de detaljerna som skiljer denna modell från de flesta andra modeller är toppstyrningen. De flesta bänkdiskmaskiner har sin kontrollpanel och display längst ner på maskinens front. Här hos Electrolux ESF2400OW är dessa placerade längst upp. Detta är en stor fördel om maskinen är placerad i bordshöjd, eftersom läsningen och kontrollen därmed kommer direkt i ögonhöjd.

Toppbetyg för bland annat torkningsförmågan

En av anledningarna till varför denna modell hyllas bland de olika testpanelerna, är maskinens torkningsförmåga. Detta är sant, speciellt i eko-programmet, där den får absolut toppbetyg. Modellen bjuder även på ett riktigt stort urval av andra program, med bl.a. 20-minuters party-program, 40-graders snabbprogram, GlassCare-program, intensivt 70 graders program och flera andra.

Användarvänligheten värderas även hos både den svenska och den danska testpanelen som riktigt hög och maskinen får toppbetyg för bl.a. arbetsflödet, med påfyllning och tömningen av maskinen. Det värderas för övrigt att de inbyggda sprinklers fungerar helt optimalt och maskinen får generellt toppbetyg för hantverksmässigt utförande.

Många praktiska funktioner

Trots maskinens blygsamma dimensioner på 44 x 55 x 50 centimeter (höjd x bredd x djup), finns det plats för sex kuvert i maskinen. Tallriksstället kan även fällas ner om det behövs diskas större köksredskap, så som grytor eller stekpannor. Modellen presterar även utmärkt energimässigt, eftersom den årliga energiförbrukningen mäts till 174 kWh och berättigar därmed en snygg A+ energimärkning.

Electrolux EFS2400OW bjuder på många av de smarta funktioner man kan förvänta sig hos större diskmaskiner. Det finns bl.a. indikatorer på för låg halt diskmedel, salt, och det är även möjligt att starta diskmaskinen med en fördröjning på upp till 24 timmar. Detta är en ganska praktisk funktion, för även om ljudnivån med 50 dB(A) inte är alarmerande, så kommer driften ändå att höras tydligt när apparaten kör igång. Med denna funktion kan diskningen köras igång när du inte är hemma.

Fördelar med Electrolux ESF2400OW:
Praktisk toppstyrning överst på lockets front
Riktigt bra torkningsförmåga
Många program att välja mellan
Bra hantverksmässigt utförande
Strömsparande: A+-energimärkning
Möjlighet för tidsfördröjd start


Bosch SKS62E32EU

Bästa bänkdiskmaskinen med låg ljudnivå

Toppbetyg hos svenska Råd & Rön

Bosch SKS62E32EU

.
Bosch är bland de märkena som traditionellt dominerar på diskmaskinsfronten och Bosch SKS62E32EU är inget undantag. I de tester vi har gått igenom, ligger den högt placerad bland bänkdiskmaskinerna. Denna testade modell har en vit front, men kan även fås i en front i rostfritt stål.

En av de parametrar som imponerar experterna mest är användarvänligheten. Dels får manualen absolut toppbetyg, men även för dagligt bruk värderas modellen i topp. Den får även toppbetyg för hanteringen av saltbehållaren och för den smarta självrengöringsfunktionen. Generellt värderas den som ett hantverksmässigt utförande i absolut toppklass.

Tittar man på konsumenternas egna upplevelser med produkten, via recensioner på nätet, finns det även där stor tillfredsställelse. I alla de recensioner vi har kunnat hitta, rekommenderar konsumenterna köpet av denna modell och ger genomsnittliga 4,7 utav 5 möjliga stjärnor i sina bedömningar.

Energivänlig utgåva med bra torkningsförmåga
Tester visar på att den renaste disken uppnås via autoprogrammet, som förbrukar lite mer energi och vatten än genomsnittet. I praktik är det dock bara tal om enstaka kronor per år. Så det behöver inte nödvändigtvis vara en negativ faktor inför ditt val. Oavsett vilket program det är som används, så är experterna eniga om att torkningsförmågan här är helt utmärkt. Maskinen får då även A-märkning på torkningen utefter de nya EU-standarderna, vilket är den högsta märkningen.

Ljudnivån i drift hos Bosch SKS62E32EUär mätt till 48 dB(A), vilket är utmärkt för en bordsdiskmaskin, och är i linje med många betydligt dyrare, traditionella diskmaskiner. För jämförelsens skull, räknar man med att ett vanligt samtal man har når upp till 60 dB(A). Eftersom modellen står fritt, kommer ljudet att kunna höras, så att du med fördel kan utnyttja möjligheten med tidsfördröjningen, som kan starta maskinen när du sover eller är utanför hemmet.

Bra kapacitet och praktiska extrafunktioner
Kapaciteten för Bosch SKS62E32EU är mätt till 6 standardkuvert, men det är möjligt att packa ännu mer i en diskning om man inte är helt nöjd med fördelningen. Modellen utmärker sig för övrigt med att ha både en vanlig besticklåda, samt ytterligare en bestickbräda. Tallriksstället kan även fällas ner, om det behövs plats för större enheter.

I motsättning till många andra bänkdiskmaskiner, har Bosch SKS62E32EU möjlighet att skölja disken. Detta är en stor fördel om disken är extra smutsig eller om den kanske har stått en längre tid med torkad smuts. Modellen bjuder för övrigt på hela 6 olika diskprogram och har en smart mängdsensor som värderar fyllnadsnivån, samt hur smutsig disken är.

Fördelar

 • Låg ljudnivå i drift
 • Har möjlighet för tidsfördröjd start
 • Möjlighet för sköljning av disken
 • Många program och smart sensorteknologi
Nackdelar

 • F energimärkt

Specifikationer:

 • Energiklass: F
 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 5
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Vattenförbrukning: 8 liter pr. drifttillfälle

Bosch SKS50E42EU 

Bästa bänkdiskmaskinen med mängdsensor

Toppbetyg hos svenska Råd & Rön

Bosch SKS50E42EU

Modellen SKS50E42EU från Bosch är den näst billigaste bänkdiskmaskin i denna genomgång, och sett utifrån det, får du faktiskt riktigt mycket för pengarna. Denna modell matchar nämligen de dyrare modellerna på många områden. Är du ute efter det billigaste priset, finns det dock en enkel sak du måste kompromissa med. Bosch SKS50E42EU bullrar nämligen högre i drift än genomsnittet.

I praktiken är ljudet i varje fall inget problem om man ska tro konsumenternas egna recensioner hos de olika nätbutikerna. Några finner ljudet ganska svagt, medan andra betecknar det som obetydligt. Det finns inte speciellt många överväldigande konsumentrecensioner om just denna modell, men alla de vi har kunnat hitta ger toppbetyg till denna bordsdiskmaskin, med genomsnittliga 4,8 utav 5 möjliga stjärnor.

Är du ljudkänslig, så kan du överväga en av de andra modellerna i genomgången, om din budget tillåter det. Alternativt kan problemet lösas genom att använda sig av den inbyggda timern, som låter dig bestämma när maskinen ska köras igång. Du kan således låta diskmaskinen köra under natten eller när du är på jobbet och på så sätt tappar ljudet sin betydelse i praktiken.

Användarvänliga funktioner
En av de saker med Bosch SKS5032EU som på riktigt imponerar experterna är användarvänligheten. Exempelvis ger det snygga genomsnittsbetyget ”bra” för användarvänligheten, som täcker tester på en lång rad olika parametrar. På många av de individuella testpunkterna får maskinen absolut toppbetyg för användarvänligheten. Detta gäller exempelvis centrala saker som påfyllning och tömning av maskinen, manualens användbarhet, samt den generella användarvänligheten i dagligt bruk. Men även detaljer som hantering av saltbehållaren och den effektiva självrengöringsfunktionen får absolut toppbetyg.

Maskinen får toppbetyg från både svenska och danska recensioner när det kommer till den mekaniska konstruktionen. I gengäld menar experterna att energiförbrukningen ligger uppe i den högra halvan med en F- energimärkning.

Extra vattenisolering och många program- och funktioner
Bosch SKS50E42EU är utrustad med extra vattenisolering, så du minimerar risken för översvämning i köket, om maskinen mot förmodan skulle gå sönder. Med denna modell får du även tillgång till fem olika tvättprogram. Testpanelerna tycker att autoprogrammet fungerar riktigt bra. Det hänger naturligtvis ihop med den inbyggda mängdsensorn, som själv räknar antalet köksredskap som finns i maskinen, samt hur smutsiga dessa är.

Maskinen avkalkar sig automatiskt och elektroniska indikatorer ger dig besked om det saknas salt eller annat medel. Själva inställningen av tvättprogram sker med en roterande väljare, som även har en inbyggd startknapp. Modellen är också utrustad med Bosch IQ-drive-motorteknologi, som reducerar ljud- och energiförbrukningen till det lägsta möjliga.

Fördelar

 • Inbyggd vattenisolering
 • Autoprogram med mängdsensor
 • Bosch IQ-drive motorteknologi
Nackdelar

 • Hög ljudnivå

Specifikationer: 

 • F-energimärkning
 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 5
 • Ljudnivå: 54 dB
 • Inbyggd vattenisolering
 • Autoprogram med mängdsensor
 • Bosch IQ-drive motorteknologi

Bosch SKS51E32EU

Bästa bänkdiskmaskinen med låg energiförbrukning

.Bosch SKS51E32EU är en bordsdiskmaskin som får positiva recensioner från konsumenterna som har köpt modellen.

I recensionerna beskriver användarna maskinen som både tyst och effektiv, och de skriver även att den har en fin design. De är dessutom positivt överraskade över hur mycket som ryms i maskinen trots att det är en bordsdiskmaskin.

Bosch SKS51E32EU har bara har fått ett par recensioner, men de är alla positiva och användarna har inte skrivit om några direkta nackdelar med den här modellen.

Den här maskinen har en kapacitet på sex kuvert och är därför lagom för ett hushåll med en eller två personer.

Tystgående och effektiv modell med fem program 

Bosch SKS51E32EU har fem olika diskprogram: Eco, Normal, Lyn , Glas och Intensiv.

Den här modellen har dessutom en låg ljudnivå, och man kommer därför inte att störas av maskinen när den diskar eller torkar. Ljudnivån ligger på 49 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta väldigt lågt.

Bosch SKS51E32EU är dessutom en effektiv bänkdiskmaskin som har fått betyget A för både torkeffekt och diskeffekt. Eftersom att A är det högsta möjliga betyget är man här garanterad en effektiv och funktionell maskin.

Praktisk bänkdiskmaskin med flera funktioner 

Trots sin mindre storlek och lägre kapacitet är Bosch SKS51E32EU utrustad med en mängd praktiska funktioner. Det här är nämligen en maskin med EcoSilence Drive-motor, MängdSensor och ActiveWater-teknik.

EcoSilence Drive-motorn är känd för att vara både starkare och tystare än många andra modeller, och det stämmer även för den här modellen. Motorn är dessutom borstlös, vilket både minskar oljud och ökar livslängden.

ActiveWater-tekniken är en innovativ diskteknik som gör att maskinen diskar både rent och miljövänligt. Med en riktad vattenfördelning kan den här tekniken spara både ström och vatten.

Sist men inte minst är Bosch SKS51E32EU försedd med en MängdSensor som sparar energi när diskmaskinen inte fylls ordentligt. Man sparar därmed både ström och vatten när man diskar mindre mängder. Detta fungerar med hjälp av en rotationsgivare som mäter vikten av disken genom att registrera vattennivån.

Glasskydd och LED-display 

Eftersom att Bosch SKS51E32EU har en LED-display med alla program och inställningar är det enkelt att lära sig hur maskinen fungerar.

På displayen finns även en elektronisk indikator som tänds när det är dags att fylla på salt eller spolglans, och man behöver därför inte komma ihåg att kontrollera dessa manuellt.

Glasskyddstekniken skyddar känsliga glas och porslin och ser till att maskinen diskar dem både effektivt och skonsamt. Modellen kan nämligen justera vattnets hårdhetsgrad och på så vis optimera skyddet av känsliga glas.

Specifikationer för Bosch SKS51E32EU – mått 
🌀 Höjd: 45 cm
🌀 Bredd: 55 cm
🌀 Djup: 50 cm

Specifikationer för Bosch SKS51E32EU – basfakta 
🔴 Typ: Bänkdiskmaskin
🔴 Kapacitet: 6 kuvert
🔴 Energiklass: F
🔴 Torkeffekt: B
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2240 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 174 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 49 dB
🔴 Antal program: 5

Fördelar med Bosch SKS51E32EU:
MängdSensor
Energisnål och tystgående motor
Glasskyddsteknik
Innovativ diskteknik
Fem diskprogram


Scandomestic SFO 2203

Bästa bänkdiskmaskinen av ministorlek

Scandomestic SFO 2203 är en stilren bänkdiskmaskin.

En anledning till att Scandomestic SFO 2203 är populär bland användarna är att bänkdiskmaskinen både diskar och torkar bra, och den är dessutom enkel att använda.

Konsumenterna skriver även att de tycker om hur modellen fungerar, och den enda nackdelen som användarna nämner är att maskinen är lite för liten för stora tallrikar.

När man köper den här bänkdiskmaskinen får man en maskin som rymmer sex kuvert, vilket är lagom för ett mindre hushåll på en eller två personer.

Tystgående bänkdiskmaskin med flera program

Om man inte har plats för en vanlig diskmaskin hemma kan man istället köpa en bordsdiskmaskin, till exempel Scandomestic SFO 2203.  

Scandomestic SFO 2203 har sex olika program för olika ändamål, och man kan alltså anpassa diskningen till den typ av disk som ska rengöras.

Man kontrollerar programmen på en LED-display som sitter på fronten av maskinen, och här kan man snabbt komma fram till vilket program man ska välja.

Scandomestic SFO 2203 är dessutom en tystgående bordsdiskmaskin med en ljudnivå på 49 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB, och den här maskinen kommer därmed varken att väsnas eller vara störande.

Praktisk och flexibel modell 

Även om Scandomestic SFO 2203 är en mindre bänkdiskmaskin är den inredd på ett sätt som gör att det ryms så mycket disk som möjligt i maskinen.

Den här modellen har nämligen en flexibel inredning. Man kan dra ut korgen och sätta tallrikar på en sida och glas på den andra, och tack vare den medföljande bestickkorgen kan man få plats med all disk på en gång.

Med en snabb titt på LED-displayen kan man dessutom se om maskinen har slut salt eller spolglans, och man behöver därför inte hålla koll på detta manuellt.

Bra tork- och diskeffekt samt fördröjd startfunktion 

Scandomestic SFO 2203 har både en bra diskeffekt och en bra torkeffekt. Disk- och torkeffekten är bland de viktigaste egenskaperna hos en diskmaskin, och det är därför bäst om dessa ligger på topp. Den här maskinen får A i betyg för både diskning och torkning, vilket innebär att den får högsta betyg på båda dessa punkter.

Scandomestic SFO 2203 är dessutom försedd med en fördröjd startfunktion som gör att användaren i förväg kan programmera maskinen till att starta om antingen 2, 4, 6 eller 8 timmar. Man kan därmed ställa in maskinen så att den till exempel startar när man kommer hem från skolan eller jobbet. Den här funktionen finns att välja på maskinens LED-display.

Specifikationer för Scandomestic SFO 2203 – mått 
🌀 Höjd: 43 cm
🌀 Bredd: 55 cm
🌀 Djup: 50 cm

Specifikationer för Scandomestic SFO 2203 – basfakta
🔴 Typ: Bänkdiskmaskin
🔴 Kapacitet: 6 kuvert
🔴 Energiklass: F
🔴 Diskeffekt: A
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 1820 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 174 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 49 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Scandomestic SFO 2203:
Kompakt och flexibel bänkdiskmaskinmed plats för sex kuvert
Sex olika program
Fördröjd startfunktion
Tystgående och energieffektiv modell
Tork- och diskeffekt A

Läs även: AEG diskmaskin (Bäst i test)


Bör du välja en bänkdiskmaskin eller en vanlig diskmaskin?

En bänkdiskmaskin är ett perfekt val för den lilla lägenheten eller sommarstugan, där det kan vara ont om plats i köket. En bänkdiskmaskin är dock en relativt dyr investering om man jämför med en vanlig diskmaskin, där man får mycket mer för pengarna. Om man har utrymme är det därför värt att överväga att investera i en vanlig diskmaskin. Du kan läsa mer om de bästa diskmaskinerna på marknaden just nu i Konsumentmagasinets stora diskmaskin test, där du även hittar en guide med goda råd och viktiga saker du bör fundera på, när du väljer din diskmaskin.


Kom ihåg att avkalka din diskmaskin

Kalk i din diskmaskin är både dåligt för själva diskmaskinen, energiförbrukningen, och för din service. Orsaken till att du får kalk i din diskmaskin är vårt kalkhaltiga vatten. Med tiden och efter upprepade diskningar, så kommer kalken att byggas upp i maskinen, där det både kan blockera vattentillförseln, och därmed öka energiförbrukningen, och det kan även efterlämna vita fläckar på glas och bestick. Det är därför viktigt att komma ihåg att avkalka sin diskmaskin.

Hur ofta bör man avkalka sin diskmaskin?

Två faktorer avgör hur ofta du måste kalka av din diskmaskin: 1, kalkhalten i vattnet i området du bor i, och 2, om du använder salt i maskinen eller inte. Om du använder salt är det bara nödvändigt att avkalka diskmaskinen en gång om året. Om du inte använder salt bör du avkalka var tredje månad. Om du bor i ett område med hårt vatten kan det vara nödvändigt att avkalka din diskmaskin så ofta som varannan månad, om du inte använder salt i maskinen. Du kan läsa mer om avkalkning av vitvaror hos Whiteaway.

Hur avkalkar man sin diskmaskin?

En avkalkning av diskmaskinen är som tur är enkelt. Enligt Julie Skals, som är hushållsexpert, så behövs det bara lite inläggningsättika, eller lite citronsyra från affären om maskinen har mycket kalkbeläggningar. Om man använder sig av inläggningsättika måste man bara hälla en halv liter i botten av en full diskmaskin, och sedan köra den som vanligt. Om man har glas med kalkrester kan man med fördel köra dem vid samma tillfälle, då ättikan även kommer att lösa kalkrester på glasen.

Om diskmaskinen är hårt angripen av kalk, kan man enligt Julie Skals använda sig av ett kuvert citronsyra i pulverform. Pulvret hälls i lådan för diskmedel, och sedan kör man ett normalt program i en tom maskin.

Slipp vita fläckar på de rena glasen

Även om din diskmaskin redan är avkalkad och fri från kalk, så kan en hög kalkhalt i vattnet vara tillräckligt för att det ska sätta sig vita avlagringar på exempelvis glas och bestick. Om man upplever problem med kalkavlagringar, är det en riktigt bra idé att använda salt i maskinen. Om man tillför salt kommer diskmaskinen själv att neutralisera kalken under diskningen. Saltet binder sig nämligen till kalken i vattnet, så att kalken inte sätter sig på glas och bestick.

Om du upplever vita fläckar på glas och bestick, är det enligt danska Samvirke, en bra idé att kontrollera saltmatningen i bordsdiskmaskin. Kontrollera både att det är påfyllt tillräckligt mycket salt i maskinen, och även att saltmatningen är korrekt inställd. Ju mer kalk som finns i vattnet, desto mer salt ska tillsättas under en diskning. Det är också viktigt att det är påfyllt tillräckligt med sköljmedel i maskinen, och att filtret är rent.

En annan sak du bör vara uppmärksam på är doseringen av diskmedel. Om doseringen är för liten i förhållande till vattnets kalkhalt kommer det inte att finnas tillräckligt med rengöringsmedel för att lösa upp kalken, och den kan därför sätta sig på glas och bestick.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka bänkdiskmaskiner är bäst i test?

Electrolux ESF2400OW

🤓 Hur testas bänkdiskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.


Bänkdiskmaskiner Test – Använda källor i artikeln 

I vår genomgång av bänkdiskmaskiner, stödjer vi oss först och främst på externa, oberoende tester, med stort fokus på svenska och danska konsumentorganisationer. Dessa presenteras kort nedanför, där vi även länkar direkt till källorna, så att du eventuellt själv kan gräva djupare.

Råd & Rön 🇸🇪

I denna artikel har vi bl.a. läst magasinets test av diskmaskiner, som omfattar både vanliga såväl som bänkmodeller. Du kan läsa hela testet här, men var dock uppmärksam på att full tillgång förutsätter betalt abonnemang. Har du inte något abonnemang, så är det även möjligt att köpa speciell tillgång till testet för ett mindre belopp.


 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta