Bänkdiskmaskin - Bäst i test: Guide till de bästa bänkdiskmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: april 9, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Hoppa direkt till produkterna Bänkdiskmaskin - Bäst i test: Guide till de bästa bänkdiskmaskinerna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Är du i behov av en mindre diskmaskin? Då bör du överväga en så bänkdiskmaskin! En bänkdiskmaskin underlättar inte bara det manuella arbetet för dig, utan är också betydligt mer effektiv. I denna guide kommer vi att ta en närmare titt på de bästa bänkdiskmaskinerna på marknaden idag – vissa av dem är dessutom utnämnda som bäst i test av diverse testpaneler.

Kort sagt har vi redan gjort researchen åt dig och gått igenom en rad olika tester för att du endast ska behöva läsa den här artikeln. 

De produkter som ingår i den här artikeln är noggrannt utvalda baserade på deras prestationer i såväl svenska som danska tester. När det gäller vanliga diskmaskiner är det främst modeller från Bosch och Siemens som dominerar marknaden, och det samma gäller faktiskt för bänkdiskmaskiner. Vi har emellertid även inkluderat en riktigt bra modell från Electrolux.

Artikeln inleds med en genomgång av varje produkt och avslutas med en lista bestående av alla källor vi har baserat vårt innehåll på. Listan innehåller dessutom länkar till respektive källa om du eventuellt skulle vara nyfiken på att undersöka någon produkt eller information närmare.

Vår artikel innehåller:

 • En genomgång av de bänkdiskmaskiner som presterat bäst i en rad olika tester.
 • En enkel guide till hur du avkalkar din diskmaskin.
 • En redovisning av alla de tester vi har tagit del av.

Observera att vi på Konsumentmagasinet inte själva testar produkter, utan sammanställer snarare resultaten från opartiska tester från utomstående källor. Vår syfte med artikeln är att erbjuda våra läsare en överblick av de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

“Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av bänkdiskmaskiner i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.”

Tidigare ändringar:

1. september 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bänkdiskmaskin Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda bänkdiskmaskiner

Electrolux ESF2400OW - bänkdiskmaskin med rymlig inredning och brett programutbud

En av Electrolux bästa bänkdiskmaskiner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux ESF2400OW:

 • Kontrollpanel och display på maskinens framsida
 • Brett programutbud
 • Kompakt maskin med rymlig kapacitet

Konsumentmagasinets omdöme

När det gäller bänkdiskmaskiner anser vi att Electrolux ESF2400OW är ett av de bästa alternativen på marknaden. Dess utmärkande funktionalitet ligger i placeringen av kontrollpanelen som man finner högst upp på maskinens framsida och som möjliggör enkel åtkomst. Maskinen utmärker sig även när det gäller att torka disken – särskilt i ekoprogrammet – och erbjuder ett brett utbud av program och inställningar som bevisar dess mångsidighet. Dessa inkluderar bland annat ett 20-minuters Party-program, som kan vara användbart vid middagsbjudningar, och GlassCare-inställningar,

Electrolux ESF2400OW är otroligt användarvänlig och hyllas för dess effektiva arbetsflöde och inbyggda sprinklers. Modellen rymmer sex tallrikar, trots sin kompakta ram, och är energieffektiv och utrustad med diskmedels- och saltindikatorer. Den har även en funktion som låter användaren ställa in fördröjd start.

En mindre olägenhet med modellen ESF2400OW är ljudnivån den håller under drift. Den ligger på 50 dB (A) och kan därmed utgöra ett smärre störningsmoment.

Enligt vår bedömning är Electrolux ESF2400OW en utmärkt bänkdiskmaskin med praktisk funktionalitet samt anmärkningsvärd torkning och programvariation. Vi tror att maskinen definitivt kommer att underlätta ditt arbete i köket.

Fördelar

 • Utmärkt torkfunktion
 • Högkvalitativ konstruktion
 • Möjlighet till fördröjd start
 • Brett programutbud – Party, GlassCare med flera
 • Kompakt maskin med välorganiserad interiör

Nackdelar

 • Något bullrig i drift

Bosch och Siemens är de främsta aktörerna på marknaden när det gäller bänkdiskmaskiner, men nu börjar även svenska Electrolux att visa framfötterna – inte minst med modellen ESF2400OW. Denna bänkdiskmaskin har vunnit flera tester som utförts av både svenska och danska expertpaneler. Givetvis bör man även ta hänsyn till flera aspekter än topplaceringar i tester när man ska köpa en bänkdiskmaskin; skillnaderna mellan de olika maskinerna är emellertid relativt små.

En av de detaljer som skiljer denna bänkdiskmaskin från de flesta andra modeller är placeringen av displayen. De flesta bänkdiskmaskiner har nämligen sin kontrollpanel och display längst ner på maskinens front, medan Electrolux ESF2400OW har dessa placerade längst upp. Detta är särskilt fördelaktigt om maskinen placeras i bordshöjd, eftersom det låter användaren läsa av displayen och ställa in maskinen i höjd med ögonen.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux ESF2400OW

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 6
 • Ljudnivå: 50 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 55 x 44 x 55 cm
 • Fördröjd start
 • Automatiska sensorer

Utmärkt torkfunktion

En av anledningarna till varför Electrolux ESF2400OW hyllas av flera olika testpaneler är dess torkfunktion. Det är särskilt i eko-programmet den får absolut toppbetyg. Modellen tillhandahåller även på ett riktigt stort urval av andra program, bland annat ett 20 minuters Party-program, ett snabbprogram på 40 °C, ett intensivt program på 70 °C samt särskilda GlassCare-inställningar.

Användarvänligheten värderas hos både de svenska och danska testpanelenerna som riktigt hög och maskinen lovordas för dess arbetsflöde och smidigheten av att både fyllas på och tömmas. Vidare berömmer experterna maskinen för dess utmärkta funktionalitet och konstruktion, där de särskilt framhåller de inbyggda sprinklerna.

Många praktiska funktioner

Trots att maskinen är relativt kompakt och endast mäter 44 x 55 x 50 centimeter (höjd x bredd x djup), finns det plats för sex kuvert i maskinen. Tallriksstället kan även fällas ner om man behöver diska större köksredskap som grytor eller stekpannor. Maskinen är energisnål med en årlig energiförbrukning på 174 kWh.

Electrolux EFS2400OW erbjuder många av de smarta funktioner man kan förvänta sig hos större standarddiskmaskiner. Det finns bland annat indikatorer som mäter mängden diskmedel och salt. Det är även möjligt att starta diskmaskinen med en fördröjning på upp till 24 timmar, vilket kan vara praktiskt i en hektisk vardag. Funktionen för fördröjning dessutom underlätta diskmaskinens något höga ljudnivå på 50 dB(A) genom att starta när man inte är hemma. En ljudnivå som denna är förvisso inte alarmerande, men kommer att höras tydligt när den är igång.

Vad säger användarna om Electrolux ESF2400OW?

Användarna på Amazon lovordar Electrolux ESF2400OW för dess enkla installation, praktiska storlek och mycket effektiva rengöring. Många skriver även att maskinen har utmärkt prestanda, trots dess kompakta storlek och överkomliga pris.

På Amazon har Electrolux ESF2400OW för tillfället ett imponerande betyg på 4,7/5 stjärnor.

Mer om Electrolux ESF2400OW

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 6
 • Ljudnivå: 50 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 55 x 44 x 55 cm
 • Fördröjd start
 • Automatiska sensorer

Bosch SKS62E32EU - kompakt bänkdiskmaskin med anpassningsbar layout

Mest användarvänliga bänkdiskmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SKS62E32EU:

 • Fem olika diskprogram
 • Anpassningsbar kapacitet
 • Enkel och användarvänlig design

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår bedömning framstår Bosch SKS62E32EU som en utmärkt bänkdiskmaskin och förtjänar dess topplacering i diverse tester. Det är särskilt maskinens användarvänlighet som imponerar på oss; vi vill framförallt framhålla den tydliga manualen, den bekväma användningen, den praktiska saltbehållaren och funktionen för självrengöring.

Vidare har Bosch SKS62E32EU blivit lovordad för den högkvalitativa konstruktionen och den energieffektiva driften. Detta, i kombination med den utmärkta torkförmågan och den låga ljudnivån på 48 dB(A), gör att den konkurrerar även med dyrare modeller.

Med en anpassningsbar kapacitet, ytterligare bestickalternativ och unik sköljfunktion, tillgodoser denna diskmaskin olika behov. Även om den något mindre storleken eventuellt gör maskinen något dyrare, överbevisar SKS62E32EU denna potentiella nackdel och erbjuder en effektiv och praktisk lösning för vardaglig diskning.

Fördelar

 • Fördröjd start
 • Erbjuder sköljning
 • Saltbehållare
 • Automatisk självrengöring

Nackdelar

 • Något dyr i förhållande till den mindre storleken

Bosch är en av de största tillverkarna vad gäller diskmaskiner, och därför blev vi inte förvånade att deras bänkdiskmaskin SKS62E32EU fick goda omdömen i flera av de tester vi har tagit del av. Den testade modellen har en vit front, men kan även fås i rostfritt stål.

Recension: En detaljerad recension av Bosch SKS62E32EU

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 6
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 45 x 55 x 50 cm
 • Fördröjd start
 • Automatiska sensorer

Energieffektiv bänkdiskmaskin med bra torkkapacitet

Enligt ett flertal tester blir disken som renast när man kör standardprogrammet, som förvisso förbrukar något mer energi och vatten än genomsnittet. I praktik är det dock bara tal om enstaka kronor per år. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara en avgörande faktor inför ditt potentiella köp. Oavsett vilket program du väljer att använda, är experterna överens om att maskinens torkkapacitet är utomordentlig.

Ljudnivån hos Bosch SKS62E32EUär mäter 48 dB(A), vilket är utmärkt för en bänkdiskmaskin. Det är dessutom i linje med många betydligt dyrare, traditionella diskmaskiner. För att jämföra brukar man räkna med att ett vanligt samtal man når upp till 60 dB(A). Eftersom maskinen inte är av integrerad modell kommer den eventuellt att bullra något – vi rekommenderar att utnyttja funktionen för fördröjd start, så att du kan starta maskinen när du sover eller befinner dig utanför hemmet.

God kapacitet och praktiska extrafunktioner

Kapaciteten för Bosch SKS62E32EU är mätt till sex kuvert. Det är emellertid möjligt att få plats med mer artiklar eftersom interiören är justerbar. Maskinen har nämligen både en vanlig bestickkorg och en en bestickbräda, och ett tallriksställ som kan fällas ner.

Till skillnad från många andra bänkdiskmaskiner har Bosch SKS62E32EU möjlighet att skölja disken. Detta är särskilt fördelaktigt när disken är extra smutsig eller om den kanske har stått en längre tid med torkad smuts. Maskinen erbjuder sex olika diskprogram och har en smart sensor som läser av hur fylld maskinen är samt hur smutsig disken är.

Vad säger användare och experter om Bosch SKS62E32EU?

Enligt experterna på den brittiska testtidningen T3.com kännetecknas denna bänkdiskmaskin av sin användarvänlighet. De säger att den medföljande manualen är mycket tydlig och lätt att förstå och att den är perfekt lämpad för daglig användning. De berömmer också saltbehållaren och den smarta självrengöringsfunktionen. Sammantaget bedömer experterna Bosch SKS62E32EU som en bänkdiskmaskin i toppklass.

Om du läser vidare vad användarna har att säga om maskinen i sina recensioner kommer du att hitta en lika hög nivå av tillfredsställelse. Flera användare rekommenderar denna modell till potentiella köpare och har gett den ett genomsnittligt betyg på 4,6 stjärnor av fem.

Mer om Bosch SKS62E32EU

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 6
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 45 x 55 x 50 cm
 • Fördröjd start
 • Automatiska sensorer

Bosch SKS50E42EU  - bänkdiskmaskin med mängdsensorer

Mest prisvärda bänkdiskmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SKS50E42EU :

 • Användarvänlig
 • Extra vattentät
 • Praktiska indikatorer

Konsumentmagasinets omdöme

Bänkdiskmaskinen Bosch SKS50E42EU är, enligt vår bedömning, ett prisvärt alternativ som erbjuder en god balans mellan funktionalitet och prestanda för sin överkomliga kostnad. Trots att den är något högljudd jämfört med konkurrerande modeller, menar användarna att detta egentligen inte utgör något störmoment.

Vi uppskattar modellens användarvänlighet, vilket dessutom bekräftas av dess höga betyg för just denna aspekt. Användarvänligheten innefattar bland annat hur enkel maskinen är att lasta med disk, hur lättförståelig och tydlig den medföljande manualen är och hur den dagliga användningen fungerar. Den noggranna uppmärksamheten på detaljer, däribland funktionen för självrengöring och saltbehållaren, är anmärkningsvärd. Vidare ger diskmaskinens extra vattentäthet ett mervärde genom att minska risken för översvämning i köket. Diskmaskinens mångsidighet understryks av dess utbud av diskprogram, inklusive det effektiva standardprogrammet med inbyggd mängdsensor.

Bosch SKS50E42EU har ett mycket enkelt underhåll tack vare den automatiska avkalkningen och de automatiska indikatorerna för underhållsbehov. Sist, men inte minst, är den inbyggda Bosch IQ-drive-motortekniken mycket energieffektiv och minskar både buller och strömförbrukningen.

Fördelar

 • Effektiv självrengöring
 • Standardprogram med mängdsensor
 • Bosch IQ-drive-motorteknologi
 • Skydd mot vattenskador och översvämningar
 • Separat saltbehållare

Nackdelar

 • Något bullrig drift

Bosch SKS50E42EU är den näst billigaste bänkdiskmaskin i denna artikel – något vi menar gör den till ett mycket prisvärt alternativ. Maskinen håller samma höga kvalitet som många av de dyrare modellerna, men visar emellertid ett fåtal brister. Bosch SKS50E42EU bullrar nämligen högre i drift än genomsnittet, vilket å ena sidan innebär att diskmaskinen kan utgöra ett störmoment i vardagen, å andra sidan något man eventuellt får räkna med om man väljer en billigare modell.

I praktiken är diskmaskinens ljudnivå däremot inget vidare problem – detta bekräftar flera av användarna i deras recensioner från olika återförsäljare. En del menar att bullret är relativt lågt, medan andra menar att det är obetydligt. Det finns inte speciellt många detaljerade användarrecensioner om just Bosch SKS50E42EU, men av de vi har letat upp ger de flesta den här bänkdiskmaskinen höga betyg. Den har dessutom ett genomsnittligt betyg på 4,8 stjärnor av fem möjliga.

Är du ljudkänslig rekommenderar vi dig att överväga en av de andra bänkdiskmaskinerna som vi har inkluderat i vår artikel – det vill säga om din budget tillåter det. Alternativt kan problemet lösas genom att använda funktionen för fördröjd start som låter dig bestämma när maskinen ska starta en cykel. Du kan således låta diskmaskinen köra under natten eller när du är på jobbet och på så sätt undvika att vistas nära maskinen när den är i drift.

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 5
 • Ljudnivå: 54 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 45 x 55 x 50 cm
 • Automatiska sensorer

Användarvänliga funktioner

En av de aspekter med Bosch SKS5032EU som har imponerat på experterna är dess användarvänlighet. Flera testpaneler menar att maskinen är enkel att använda tack vare en rad olika parametrar, den är bland annat enkel att såväl fylla på som att tömma, har en tydlig manual och är fördelaktig att använda i dagligt bruk. Flera experter nämner även ytterligare detaljer, som maskinens saltbehållaren och funktion för självrengöring.

Bänkdiskmaskinen har mottagit utmärkta omdömen från både svenska och danska expertkällor när det gäller dess konstruktion. Dock påpekar experterna att energiförbrukningen är relativt hög vilket bekräftas av energimärkningen F.

Extra vattentät samt många program och funktioner

Bosch SKS50E42EU är extra vattentät och minimerar därmed risken för översvämning i köket om maskinen mot förmodan skulle gå sönder. Modellen erbjuder dessutom fem olika diskprogram, varav expertpanelerna är särskilt imponerade av standardprogrammet. Detta har naturligtvis att göra med den inbyggda mängdsensorn som själv räknar antalet artiklar som finns i maskinen samt hur smutsiga de är.

Maskinen utför automatisk avkalkning och är utrustad med elektroniska indikatorer som larmar om det saknas salt eller spolglans. Styrningen av maskinen sker med ett roterande vridreglage som också är utrustad med en inbyggd startknapp. Modellen SKS50E42EU är utrustad med Bosch IQ-drive-motorteknologi som reducerar ljud- och energiförbrukningen till det lägsta möjliga.

Mer om Bosch SKS50E42EU 

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 5
 • Ljudnivå: 54 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 45 x 55 x 50 cm
 • Automatiska sensorer

Bosch SKS51E32EU - tystgående bänkdiskmaskin med rymlig interiör

Bänkdiskmaskin med lägst ljudnivå

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SKS51E32EU:

 • Kompakt maskin med rymlig kapacitet
 • Fem olika diskprogramm
 • Låg ljudnivå som främjar en stillsam drift

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att bordsdiskmaskinen Bosch SKS51E32EU utgör ett utmärkt alternativ tack vare en rad tilltalande attribut. Användarna lovordar dess tysta och effektiva drift, i kombination med dess tilltalande design som passar bra även i mindre utrymmen.

Diskmaskinens mångsidighet lyser igenom de fem diskprogrammen som tillgodoser olika behov, medan den imponerande låga ljudnivån säkerställer minimal störning. Det är emellertid värt att notera energimärkningen F, vilket indikerar en potentiellt högre energiförbrukning. Inkluderingen av praktiska funktioner, däribland EcoSilence Drive-motorn, mängsensorn och ActiveWater-tekniken, visar dock Boschs engagemang för funktionalitet och innovation, vilket i sin tur väger upp dess något sämre energieffektivitet.

SKS51E32EU-modellen erbjuder också en rad fördelar, inklusive dess kompakta utformning och genomtänkta detaljer. Den är bland annat utrustad med en snygg LED-display och en speciell teknik som varsamt hanterar glasartiklar.

Sammantaget anser vi att Bosch SKS51E32EU är en väl avrundad bänkdiskmaskin som erbjuder bekvämlighet och effektiv prestanda för dem som söker en utrymmessnål vitvara.

Fördelar

 • Kompakt modell
 • Brett programutbud
 • Tyst drift
 • Mängdgivare ingår för energi- och vattenbesparing

Nackdelar

 • Energimärkning F

Denna Bosch-modell utmärker sig med sina reducerade ljudnivåer och övergripande praktiska egenskaper, vilket är anledningen till att den har förtjänat en plats på denna lista. Maskinen har en kapacitet på sex kuvert och är därför lagom för ett hushåll med en eller två personer.

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 5
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 45 x 55 x 50 cm
 • Fördröjd start: ?
 • Automatiska sensorer: ?

Tystgående och effektiv modell med fem olika program 

Bosch SKS51E32EU erbjuder fem olika diskprogram: “Eco”, “Normal”, “Lyn” , “Glas” och “Intensiv”. Modellen håller en låg ljudnivå och man kommer därför inte att störas av maskinen när den är igång – oavsett om den diskar eller torkar. Ljudnivån ligger på 49 dB, vilket – med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB – är väldigt lågt.

Praktisk bänkdiskmaskin med flera funktioner 

Trots sin mindre storlek och lägre kapacitet är Bosch SKS51E32EU utrustad med en mängd praktiska funktioner. Det här är nämligen en maskin med en EcoSilence Drive-motor, en mängdsensor och ActiveWater-teknik. EcoSilence Drive-motorn är känd för att vara både starkare och tystare än många andra varianter – något som verkligen påvisas hos den här modellen. Motorn är dessutom borstlös, vilket dels minskar oljud, dels ökar livslängden. ActiveWater-tekniken är en innovativ diskteknik som gör att maskinen diskar både rent och miljövänligt. Med en riktad vattenfördelning kan den här tekniken spara både ström och vatten. Sist, men inte minst, är Bosch SKS51E32EU försedd med en mängdsensor som sparar energi när diskmaskinen inte fylls ordentligt. Man sparar därmed både ström och vatten när man diskar mindre mängder. Detta fungerar med hjälp av en rotationsgivare som mäter vikten av disken genom att registrera vattennivån.

Glasskydd och LED-display 

Eftersom att Bosch SKS51E32EU har en LED-display med alla program och inställningar är det enkelt att lära sig hantera maskinen. På displayen hittar man även en elektronisk indikator som tänds när det är dags att fylla på salt eller spolglans, och man behöver därför inte komma ihåg att kontrollera dessa manuellt.

Den speciella tekniken för att skydda glasartiklar ser till att känsligt glas och porslin tas hand om varsamt, samtidigt som det rengörs effektivt. Modellen kan nämligen justera vattnets hårdhetsgrad och på så vis optimera hanteringen av känsliga artiklar.

Vad säger användarna om Bosch SKS51E32EU?

Bosch SKS51E32EU har fått övervägande positiva omdömen från användarna som beskriver maskinen som både tyst och effektiv. De menar även att den har en snygg design. Användarna är också positivt överraskade över hur mycket disk maskinen rymmer, trots att det är en bänkdiskmaskin. På Amazon har produkten för tillfället 4,2/5 stjärnor.

Bosch SKS51E32EU har bara några få recensioner, men de är alla positiva och nämner inga nackdelar.

Mer om Bosch SKS51E32EU

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 5
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 45 x 55 x 50 cm
 • Fördröjd start: ?
 • Automatiska sensorer: ?

Scandomestic SFO 2203 - superkompakt bänkdiskmaskin med mycket praktisk inredning

Bästa bänkdiskmaskin för mycket små utrymmen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Scandomestic SFO 2203:

 • Sex olika diskprogram för varierande behov
 • Optimal interiör med utrymmeseffektiv design
 • Realtidsövervakning med LED-display

Konsumentmagasinets omdöme

Efter noggrann granskning av Scandomestic SFO 2203 anser vi att den är ett tilltalande och praktiskt val för moderna kök. Produktens popularitet grundar sig på dess effektiva tvätt- och torkfunktioner, i kombination med en användarvänlig design. Modellen passar utmärkt för mindre hushåll tack vare kapaciteten på sex kuvert, vilket tillgodoser behoven hos en eller två personer.

Diskmaskinen har sex olika program som enkelt kan justeras via LED-displayen, vilket ger mångsidiga rengöringsalternativ. Även om modellens anpassningsbara interiör och bestickkorg är uppskattade, är begränsningen för större tallrikar en potentiell nackdel att ta hänsyn till. Den tysta driften på 49 dB minimerar dock störningarna, och den A-klassade disk- och torkprestandan motsvarar de grundläggande förväntningarna. Vidare ökar den fördröjda startfunktionen bekvämligheten eftersom den låter användarna att schemalägga cykler enligt sina rutiner.

Vi anser att Scandomestic SFO 2203 erbjuder en balans mellan form och funktion, vilket gör den till ett lämpligt alternativ för mindre hushåll som söker effektiv diskning med kompakt bekvämlighet.

Fördelar

 • Kompakt och anpassningsbar
 • Funktion för fördröjd start
 • Tystgående och energieffektiv
 • A-klassad tork- och diskprestanda

Nackdelar

 • Rymmer inte stora tallrikar

Scandomestic SFO 2203 är en stilren bänkdiskmaskin som är mycket uppskattad av dess användare. De främsta anledningarna till dess populäritet är dess prestanda när det gäller både att diska och torka samt dess användarvänlighet. Flera användare skriver även att de tycker om hur maskinen fungerar, och menar att den enda nackdelen är att modellen är för liten för större tallrikar.

Bänkdiskmaskinen Scandomestic SFO 2203 rymmer sex kuvert, vilket är lagom för ett mindre hushåll på en eller två personer.

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 6
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 43,8 x 55 x 50 cm
 • Fördröjd start

Tystgående bänkdiskmaskin med många program

Scandomestic SFO 2203 erbjuder sex olika program för olika diskladdningar, vilket innebär att man kan anpassa diskningen till den typ av disk som ska rengöras. Man kontrollerar programmen på en mycket användarvänlig LED-display som sitter på framsidan av maskinen.

Scandomestic SFO 2203 är en tystgående bänkdiskmaskin med en ljudnivå på endast 49 dB. Detta kan jämföras med en normal samtalston som ligger på cirka på 60 dB – maskinen kommer alltså varken att orsaka buller eller utgöra ett störmoment i hemmet.

Praktisk och flexibel modell 

Även om Scandomestic SFO 2203 är en mycket liten bänkdiskmaskin kan man justera dess interiör för att få plats med så mycket disk som möjligt. Man kan dra ut korgen och sätta tallrikar på en sida och glas på den andra; tack vare den medföljande bestickkorgen får man dessutom plats med all disk på en gång.

Den praktiska LED-displayen visar om maskinen har slut på salt eller spolglans, vilket eliminerar behovet av manuella kontroller.

Bra tork- och diskeffekt samt fördröjd startfunktion 

Scandomestic SFO 2203 har utmärkt disk- och torkprestanda, vilka är två av de viktigaste aspekterna hos en diskmaskin. Maskinen är A-klassad för såväl diskning som torkning – med andra ord högsta betyg.

Modellen är dessutom försedd med en fördröjd startfunktion som gör att användaren i förväg kan programmera maskinen till att starta om antingen två, fyra, sex eller åtta timmar. Man kan alltså ställa in att maskinen ska starta så att den är färdig när man kommer hem från skola eller jobb. Även den här funktionen hittas på maskinens LED-display.

Mer om Scandomestic SFO 2203

Specifikationer

 • Antal kuvert: 6
 • Antal program: 6
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energimärkning: F
 • Mått: 43,8 x 55 x 50 cm
 • Fördröjd start

5 saker att tänka på innan du köper bänkdiskmaskin

 • Storlek och kapacitet

  När du ska köpa en bänkdiskmaskin är det viktigt att ta hänsyn till en del avgörande faktorer. Det första du bör göra är att mäta det tillgängliga utrymmet på din bänkskiva där du tänkt placera din maskin för att säkerställa att den får plats. Ta hänsyn till diskmaskinens alla dimensioner; höjd, bredd och djup. En korrekt passform säkerställer smidig integration i din köksinredning och förhindrar eventuella utrymmesbegränsningar. Därefter bör du tänka på diskmaskinens kapacitet. Denna ska kunna tillgodose hushållets diskbehov på ett effektivt sätt.

 • Program och funktioner

  Nästa steg är att undersöka tillgängliga diskprogram och funktioner. Du bör leta efter en modell som erbjuder de vanligaste diskporgrammen, det vill säga en normal cykel samt en tung; en snabb och en eko. Vidare kan det vara fördelaktigt att tänka på eventuella extrafunktioner, till exempel fördröjd start för bekväm tidsanpassning, saneringsläge för optimal hygien samt sköljcykler som erbjuder snabb sköljning. Ytterligare funktioner, däribland ångrengöring för hantering av tuffa rester, justerbar interiör och sensorteknik, optimerar vattenanvändningen.

  Sist, men inte minst, bör du kontrollera diskmaskinens filtersystem, torkmetoder och styrreglage för användarvänlighet samt barnlås för säkerhet. Genom att väga in dessa program- och funktionsalternativ i ditt beslutsfattande kommer du garanterat att välja en lämplig bänkdiskmaskin som uppfyller dina diskbehov.

 • Installation och konfiguration

  Installationen av en bänkdiskmaskin är normalt sett mycket simpel. Det är dock viktigt att välja en modell som levereras med tydliga instruktioner och nödvändiga komponenter för en problemfri installationsprocess.

  Instruktioner med diagram, bilder och illustrationer är vanligtvis väldigt enkla att förstå. Se till att alla slangar, kopplingar och adaptrar medföljer, liksom alla verktyg och komponenter som krävs för monteringen. En väl utrustad maskin med omfattande instruktioner förenklar inte bara installationen, utan minskar också sannolikheten för kompatibilitetsproblem eller saknade komponenter. Genom att välja en bänkdiskmaskin som erbjuder en simpel installation kan du utan vidare problem montera din apparat och njuta av den bekvämlighet den därefter kommer att erbjuda.

 • Pris

  Vid ett eventuellt köp av en bänkdiskmaskin är det viktigt att vara medveten om att det billigaste alternativet förmodligen inte erbjuder de bästa resultaten för effektiv och noggrann diskning. När det gäller bänkdiskmaskiner varierar priserna avsevärt – från budgetvänliga modeller till mer avancerade. Priset beror främst på maskinens kapacitet, vilka funktioner den erbjuder, om den har en ergonomisk design och huruvida tillverkaren har ett gott rykte eller ej. Genom att ta del av olika diskmaskiners specifikationer och funktionalitet kommer du att kunna hitta en diskmaskin som passar din budget samtidigt som den uppfyller dina diskbehov.

  I budgetklassen finns det diskmaskiner som kostar allt mellan 1 500 till 3 000 kronor. I prisklassen över finns det modeller med måttligt utbud av funktioner och bättre byggkvalitet. Dessa kostar cirka 3 000-6 000 kronor. Om du letar efter en avancerad apparat med större kapacitet och som är av högre kvalitet bör du titta på premiumalternativen som vanligtvis kostar över 6 000 kronor.

  Observera att detta är ungefärliga prisintervall; priset för specifika modeller kan variera beroende på funktioner, varumärke och marknadsförhållanden.

 • Användar- och expertrecensioner

  Innan du besluter dig för att köpa en viss bänkdiskmaskin är det viktigt att du har en övergripande förståelse över den. Vi rekommenderar att läsa recensioner från såväl experter som faktiska användare. Expertrecensioner ger värdefulla synpunkter på olika alternativ för bänkdiskmaskiner och presenterar jämförelser av olika tillverkare, tekniska bedömningar och utvärderingar av diverse funktioner för att bedöma apparatens prestanda. Användarrecensioner utgör däremot en förstahandskälla som beskriver verkliga erfarenheter med produkten, vilket omfattar användarvänlighet, tillförlitlighet och potentiella begränsningar.

  Genom att noggrant utvärdera både professionella och vardagliga synpunkter kommer du att kunna få en heltäckande förståelse och välja en bänkdiskmaskin som passar dina behov och preferenser. Detta kommer i sin tur att optimera de potentiella fördelarna för att höja din diskningsnoggrannhet och övergripande upplevelse i köket.

arrow-more

Tester och recensioner av bänkdiskmaskiner som används i artikeln

Vi vill uppmärksamma det arbete vi har lagt på denna artikel. Vi önskar att ge våra läsare en objektiv värdering av samtliga produkter, och förlitar oss därför på såväl officiella konsumentråd och externa experter som användarnas egna omdömen hos både svenska och internationella återförsäljare.

Vårt researchteam har noggrant granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi tagit del av information från följande expertkällor och tester:

Expert- och testkällor

T3

T3 är dels en tidning, dels en webbplats som har över tio miljoner besökare varje månad. Syftet med såväl tidning som webbplats är att hjälpa läsarna att hitta de bästa produkterna inom kategorierna “Teknologi”, “Hem” och “Livsstil”. T3 tillhandahåller användbara köpguider, produktrecensioner samt topplistor för att leda konsumenter på rätt väg.

Du kan läsa deras recension av Bosch SKS62E32EU här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon grundade år 1994 av Jeff Bezos. Det amerikanska företaget är idag ett av världens största e-handelsföretag och erbjuder förutom fysiska produkter även molntjänster. På Amazons hemsida hittar man produkter inom ett stort antal produktkategorier.

Du kan läsa användarrecensionerna av Electrolux ESF2400OW här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch SKS62E32EU här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch SKS50E42EU här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch SKS51E32EU här.

FAQ

Vilken bänkdiskmaskin är bäst i test?
Bänkdiskmaskinen Electrolux ESF2400OW är bäst i test.
Hur har man testat bänkdiskmaskinerna?
Man bedömer maskinernas disk- och torkprestanda samt tidsåtgången för en diskcykel. Man undersöker även vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt design och kvalitet av maskinens olika komponenter.
Vilken energimärkning bör en bänkdiskmaskin erhålla?
Energiskalan för diskmaskiner går från D till A+++. Energimyndigheten menar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin påpekar Energimyndigheten att du bör ta hänsyn dels till energimärkningen, dels till den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.

Ska jag välja en bänkdiskmaskin eller en vanlig diskmaskin?

En bänkdiskmaskin är perfekt för den lilla lägenheten eller sommarstugan där man har ont om plats i köket. En bänkdiskmaskin är dock en relativt dyr investering om man jämför med en vanlig diskmaskin som erbjuder mycket mer för pengarna. Om man har utrymme är det därför mer värt att överväga att investera i en vanlig diskmaskin.

Du kan läsa mer om de bästa diskmaskinerna på marknaden idag i vårt stora test av diskmaskiner. I den artikeln har vi även inkluderat en guide där vi delar med oss av viktiga punkter du bör fundera på när du ska välja diskmaskin.

Vikten av att avkalka sin diskmaskin

Kalk i diskmaskinen är dåligt för maskinens prestanda och energiförbrukning såväl som för din service. Orsaken till att det byggs upp kalk i en diskmaskin är kalkhalten i vattnet. Över tid och efter upprepade diskningar kommer kalk att byggas upp i maskinen, där det dels kan blockera vattentillförseln – och därmed öka energiförbrukningen – dels efterlämna vita fläckar på glas och bestick. För att undvika detta är det viktigt att avkalka sin diskmaskin.

Hur ofta bör jag avkalka min diskmaskin?

Det finns två faktorer som avgör hur ofta du bör kalka av din diskmaskin. Den första är kalkhalten i vattnet i det område du bor, och den andra huruvida du använder salt i din maskin eller inte. Om du använder salt är det bara nödvändigt att avkalka diskmaskinen en gång om året; om du däremot inte använder salt bör du avkalka den var tredje månad. Om du bor i ett område med hårt vatten kan det vara nödvändigt att avkalka din diskmaskin så ofta som varannan månad – förutsatt att du inte använder salt i maskinen. Du kan läsa mer om avkalkning av vitvaror på Whiteaway.se.

Hur avkalkar jag min diskmaskin?

Att avkalka en diskmaskin är egentligen ingen svår process. Enligt hushålsexperten Julie Skals behöver man bara lite ättika eller citronsyra, varav det sistnämnda är effektivast om maskinen har mycket kalkbeläggningar. Om man använder sig av ättika är det bara att hälla en halv liter i botten av en full diskmaskin, och sedan köra den som vanligt. Om man har glas med kalkrester kan man med fördel köra dem vid samma tillfälle då ättikan även kommer att lösa kalkrester på glasen.

Om diskmaskinen är hårt angripen av kalk kan man enligt Julie Skals använda sig av citronsyra i pulverform. Man häller helt enkelt bara pulvret i lådan för diskmedel och startar sedan ett standardprogram på tom maskin.

Undvik vita fläckar på de rena glasen

Även om din diskmaskin redan är avkalkad och helt fri från kalk kan en hög kalkhalt i vattnet vara tillräckligt för att det ska sätta sig vita avlagringar på exempelvis glas och bestick. Om man upplever problem med kalkavlagringar kan man använda salt i maskinen då det neutraliserar kalken under cykeln. Saltet binder sig nämligen till kalken i vattnet, vilket i sin tur hindrar det från att fästa på glas och bestick.

Om du fortsatt upptäcker vita fläckar på dina diskade artiklar är det, enligt danska Samvirke, dags att kontrollera saltmatningen i diskmaskinen. Du bör dels kontrollera att det är tillräckligt med salt i maskinen, och dels att saltmatningen är korrekt inställd. Ju mer kalk som finns i vattnet, desto mer salt ska tillsättas under en diskning.

En annan avgörande faktor är att maskinen har tillräckligt med spolglans samt att filtret är rent. Var även uppmärksam på doseringen av diskmedel – om det är för lite medel i förhållande till vattnets kalkhalt kommer det inte att finnas tillräckligt med rengöringsmedel för att lösa upp kalken, vilket i sin tur gör att kalken fäster på glas och bestick.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta