AEG diskmaskin test-guide: De bästa diskmaskinerna från AEG

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln tar vi en närmare titt på diskmaskiner från märket AEG. Diskmaskinerna har granskats i tester hos både den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön, och efter noggranna beräkningar har experterna bedömt vilka modeller som är bäst.

När det gäller diskmaskiner talar man oftast om två olika typer: integrerad och underbyggd. Den underbyggda modellen ska placeras under bänkskivan bredvid annan köksutrustning, och dessa diskmaskiner levereras därför med en front, men utan topp- och sidopaneler.

Integrerade diskmaskiner ska däremot integreras med kökets design och ha samma front som resten av luckorna i köket, vilket innebär att dessa modeller levereras utan front. Det finns dessutom både breda och smala diskmaskiner.

Den här AEG diskmaskin test innehåller:
Överblick över de bästa diskmaskinerna från AEG
Alternativ till AEG
Information om AEG
Så här håller du din diskmaskin ren
Information om spolglans, flygrost och energimärkning
Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.


AEG FFB41600ZM

AEG FFB41600ZM

 

Stilren och tystgående diskmaskin med lufttorkning

AEG FFB41600ZM har en kapacitet på 13 kuvert och är därmed lagom stor för ett hushåll med fyra eller fem medlemmar. Den har dessutom en relativt låg ljudnivå på 47 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Den här modellen har dessutom en AirDry-teknik som öppnar luckan tio centimeter i slutet av programmet så att disken kan lufttorka. Man kan även aktivera en funktion som kallas för XtraDry för att ge mer kraft till torkningen. Denna funktion är perfekt för mer krävande disk.

Om man vill köra diskmaskinen senare går det att använda timer-funktionen för att ställa in starttiden för ett diskprogram i förväg. Det finns även en Aquastop-funktion som skyddar mot större översvämningar i köket. Funktionen stänger nämligen av vattentillförseln automatiskt vid läckage.

Flexibel diskmaskin med ett fåtal program

AEG FFB41600ZM är en flexibel diskmaskin med avancerade sensorer som automatiskt justerar tid, vatten och temperatur beroende på hur smutsig disken är. Eftersom att diskningen anpassas till disken får man alltid ett optimalt resultat.

Man kan välja mellan fyra olika program på den här modellen: snabb, AutoSense, Eco och intensiv. Vilket program som passar bäst beror på vad man ska diska. Snabbprogrammet tar bara 30 minuter och är därmed perfekt om man till exempel har många gäster och vill diska undan snabbt.

Hygienisk diskmaskin med automatisk avstängning

AEG FFB41600ZM är en hygienisk diskmaskin som rengör all disk på bästa möjliga vis. Maskinen är därför även utrustad med en ExtraHygiene-funktion som ökar temperaturen i den sista sköljningen. Detta dödar runt 99,9 % av alla bakterier.

AEG FFB41600ZM har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som stänger av diskmaskinen ungefär tio minuter efter att ett program är slut. Den här diskmaskinen kommer alltså inte att stå och dra ström om man skulle glömma bort att stänga av den.

Specifikationer för AEG FFB41600ZM – mått: 
 Höjd: 81,8 cm
 Bredd: 59,6 cm
 Djup: 59 cm

Specifikationer för AEG FFB41600ZM – basfakta:
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: F
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 3 080 liter
Årlig energiförbrukning: 295 kWh/år
Ljudnivå: 47 dB
Antal program: 4

Fördelar med AEG FFB41600ZM:
Naturlig lufttorkning
Automatisk avstängning
Hygienisk maskin
Snabbprogram på 30 minuter
XtraDry-funktion
Aquastop-funktion


Om AEG

AEG logo

AEG står för Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft och företaget grundades i Tyskland 1883 av Emil Rathenau. Rathenau hade införskaffat olika patent som utvecklats av uppfinnaren Thomas Edison, och dessa ville han använda för att starta ett elektronikföretag.

Rathenau var framgångsrik i sitt företagande och redan i början av 1900-talet växte företaget och blev en succé. Snabbt etablerades flera fabriker i Berlin och runt om i Tyskland.

1969 inledde AEG ett samarbete med Siemens gällande elproduktion, och personalstyrkan växte till ungefär 150 000 personer. AEG arbetar inom många områden och har bland annat spelat en viktig roll i lok- och järnvägstekniken i Tyskland samt inom flyg- och bilbranschen.

Under 1980-talet hade AEG ekonomiska problem, och under 1990-talet blev de tvungna att sälja delar av produktionen inom olika områden – bland annat hushållsapparater (t.ex. diskmaskiner), som togs över av Electrolux 1994. Electrolux behåller dock fortfarande det välkända AEG-märket i den tillverkningen, och därför kan man även idag köpa produkter med den välbekanta röd/vita AEG-loggan.

Om du vill läsa mer om AEG kan du besöka företagets hemsida.


Så här håller du diskmaskinen ren

rengoring af din aeg opvaskemaskine När diskmaskinen rengör disken blir det oundvikligen kvar massor av mat- och diskmedelsrester i maskinens system, men det finns mycket man själv kan göra för att hålla diskmaskinen ren. Både Bolius.dk, Idenyt.dk, Klikk.no, Viivilla.no, Expressen.se och Hemtrevligt.se har skrivit om hur man rengör diskmaskinen, och här har vi sammanfattat deras bästa tips.

Först och främst skriver experterna att man bör fundera på varför diskmaskinen blir skitig. Tänk därför särskilt på följande:

Matrester: Kom ihåg att ta bort matrester från disken innan du sätter in den i diskmaskinen, för om man inte skrapar av disken följer gammal mat med in i maskinen. Man ska dock inte ta bort all smuts då det bara resulterar i att maskinen sedan kör ett program med en låg temperatur.

Placering: Tänk på att inte placera disken för tätt då det kan leda till att det inte kommer tillräckligt med vatten och diskmedel på alla ytor.

Luckan: Kom ihåg att låta luckan stå öppen efter användning. En stängd lucka gör att fukten inte kan komma ut ur maskinen, vilket kan skapa en dålig miljö.

Filter och öppning: Rengör filtren och lucköppningen regelbundet.

Program: Även om det kan vara lockande att använda de snabba programmen bör man inte göra det hela tiden. Temperaturen blir nämligen inte alltid tillräckligt hög i dessa program, och en hög temperatur är viktig för att förhindra bakterietillväxt.

Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhetsgrad är under 21 dH, eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om vattnet är hårdare än 21 dH bör man istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans manuellt.

Rätt dos: Du har kanske inte full koll på hur mycket diskmedel, salt och spolglans som ska användas i förhållande till vattenhårdheten, men detta kan man oftast läsa i bruksanvisningen.

Utöver tipsen här ovanför är det även viktigt att rengöra diskmaskinen ordentligt tre-fyra gånger om året. Var särskilt uppmärksam på följande delar:

Silen: I diskmaskinen finns både en grov och en fin sil. Se till att tömma den grova silen en gång per vecka, eftersom att matresterna hamnar här. Ta helt enkelt ut silen och rengör den sedan med diskmedel. Den fina silen rengörs på samma sätt, men det behöver man bara göra tre eller fyra gånger per år.

Avlopp: Efter att silarna är borttagna kan du skrubba avloppet med en borste och lite diskmedel.

Spolarm: Ta ut spolarmen och ta bort matresterna med hjälp av en tandpetare eller liknande. Torka sedan med en mikrofiberduk.

Korg: På många diskmaskinsmodeller kan man ta ut diskkorgarna, så ta ut dem och skrubba dem med en borste och lite diskmedel. Använd eventuellt en tandpetare eller liknande på besvärliga ställen och vrår där det är svårt att komma åt.

Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens hörn och sidor med en borste, och kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns envisa kalkavlagringar.

Lucka: Det finns både springor och sprickor i luckan. Rengör dessa med en tandborste och torka efteråt med en mikrofiberduk.

Intensivdisk: Efter rengöringen bör man slutligen köra ett av maskinens kraftigaste program med en hög temperatur för att avlägsna smutsrester. Använd gärna intensivprogrammet för grytor till detta.


Så här använder du spolglans i diskmaskinen

Danska Idenyt.dk skriver att spolglansen är till för att göra vattnet mjukare och på så vis motverka att det sätter sig på disken som små droppar som sedan torkar in och skapar kalkfläckar. Spolglans minskar även vattnets ytspänning.

När ytspänningen minskas rinner vattnet lättare av disken, vilket också garanterar färre kalkfläckar. Spolglans innehåller citronsyra, vilket även kan användas till huvudrengöringen av diskmaskinen då det är mycket starkt.

Observera även att doseringen av salt i stor utsträckning följer samma riktlinjer som doseringen av spolglans. Saltet ska nämligen också anpassas till vattnets hårdhet då det är saltet som binder kalken i vattnet.


Undvik flygrost och glaspest

Upplever du ofta att dina rostfria bestick får fula fläckar? I så fall kan det vara så att du har flygrost i din diskmaskin.

Idenyt.dk skriver att flygrost uppstår när man sätter rostfria bestick i diskmaskinen tillsammans med antingen redan rostiga saker eller något som inte är gjort av rostfritt stål. Det kan vara små saker som man inte tänker på, till exempel en vitlökspress. Flygrost kan även komma från bestickkorgen om den har blivit skadad och järnramen är blottad.

Om du redan har fått flygrost på dina rostfria bestick kan du lösa det genom att köpa klassisk rostborttagning. Ofta finns det dock kvar rester av flygrost även i diskmaskinen, och för att bli av med dessa kan du köra en tom diskmaskin med citronsyra.

Utöver flygrost kan man även få vita ränder eller beläggningar på glasen, vilket kan vara glaspest. Detta uppstår när glas som har mikroskopiska sprickor körs i diskmaskinen ofta, och i regel kan man inte reparera skador som redan uppstått. Man kan dock prova sätta glasen i diskmaskinen och köra ett program på hög temperatur med citronsyra.

Problem med vita ränder orsakas ofta av kalk som sätter sig som avlagringar på glasen, och detta beror ofta på att det inte finns tillräckligt mycket salt i diskmaskinen. Saltet binder nämligen kalken och gör att det inte fäster på andra ställen. Tumregeln är att ju mer kalk det är i vattnet, desto med salt ska användas – och helst ska man använda grovt salt.


Det här ska du inte köra i diskmaskinen

Det är enkelt att bara sätta den smutsiga disken i diskmaskinen och låta maskinen sköta arbetet, men enligt Idenyt.dk finns det saker som inte bör köras i diskmaskinen.

Det finns olika anledningar till detta, men i regel ska man inte köra dyra kristallglas, gammalt porslin och handmålade eller dekorerade glas i diskmaskinen. De höga temperaturerna och den kraftiga behandlingen i maskinen kan nämligen skada glaset eller porslinet. Vissa diskmaskiner har dock skonsamma glasprogram.

Man bör heller inte sätta bestick med ben- eller trähandtag, pannor av aluminium eller köksredskap av trä i maskinen.

Idenyt.dk skriver även att vissa saker är direkt skadliga för själva diskmaskinen om man skulle köra dem i maskinen. Mindre matrester klarar en diskmaskin utan problem, men undvik cigarettaska och ljusstakar med stearinrester kvar.


Information om energimärkningen

En diskmaskin är en härlig lyx i vardagen, men den förbrukar tyvärr även mycket vatten och energi – särskilt eftersom att maskinen används varje dag och programmen kan ta flera timmar.

Danska Sparenergi.dkförklarar därför att man, om man vill spara energi, bör vara särskilt uppmärksam på maskinens energimärkning när man ska ut och köpa en ny diskmaskin.

Energimärkningen informerar nämligen om hur mycket ström maskinen förbrukar per år samt vilken energiklass maskinen har. Här är det bäst att välja en diskmaskinsmodell i klass A++ eller A+++, eftersom att de modellerna är marknadens mest energieffektiva. Skalan går ända ner till D, men man kan se en tydlig skillnad i strömförbrukning även om man bara väljer en modell i en något lägre klass.

En modell i klass A+++ som rymmer 13 kuvert förbrukar till exempel 235 kWh/år medan en lika stor maskin i energiklass A förbrukar 333 kWh/år. En diskmaskin bara några klasser lägre förbrukar alltså nästan 100 kWh mer varje år.

Man kan även titta om modellen är märkt med antingen EU-blomman eller Svanen, som är det europeiska och det nordiska miljömärket. Detta är nämligen också en garanti för att produkten är miljövänlig.

Här kan du se en kort video som förklarar energimärkningen:


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


AEG FFB41600ZW

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

AEG FFB41600ZW

 

.
AEG FFB41600ZW har granskats av Råd & Rön och får framförallt beröm för sin användarvänlighet och låga vatten- och energiförbrukning. I testet kan man även se att experterna tycker mindre bra om tidsåtgången för vissa av diskprogrammen.

Experterna från Råd & Rön tycker dock bra om AEG FFB41600ZW och ger därför modellen ett medelbetyg.

Den här diskmaskinen rymmer 13 kuvert och är därför perfekt för en familj med fyra eller fler medlemmar.

AEG FFB41600ZW har flera olika funktioner, till exempel en timerfunktion och Aqua-Stop. Med timerfunktionen kan man ställa in starttiden för ett program upp till 24 timmar i förväg, och Aqua-Stop motverkar vattenskador genom att strypa vattentillförseln när det behövs.

Fyra program och naturlig torkning

När man köper AEG FFB41600ZW får man en diskmaskin med fyra program samt ett glasprogram. Modellen har följande program: Intensiv, 30 minuter, AutoSense och Eco.

Glasprogrammet är utformat för ömtåliga glas som måste behandlas extra skonsamt, och med det här programmet kan man därför diska sköra glas utan att skada dem.

I slutet av de olika programmen lufttorkar AEG FFB41600ZW disken genom att öppna luckan 10 cm. Tack vare den här tekniken torkar disken helt naturligt, vilket minskar elförbrukningen ytterligare.

Maskinen har dessutom en XtraDry-funktion som kan torka den typen av bestick, glas och tallrikar som annars är svåra att få torra i en diskmaskin. Denna funktion kan aktiveras vid behov.

Hygienisk och energisnål maskin

AEG FFB41600ZW har även en ExtraHygiene-funktion som ökar temperaturen i diskmaskinen under den sista sköljningen. Detta är en fördel för användaren eftersom att det dödar ungefär 99,9 % av alla bakterier.

Den här diskmaskinen tillhör som sagt energiklass A+, men AEG FFB41600ZW har även flera andra energibesparande funktioner. AutoOff-funktionen gör till exempel att diskmaskinen stänger av automatiskt när diskprogrammet är färdigt.

Maskinen har även ett autoprogram som automatiskt anpassar temperatur, funktioner och tidsåtgång baserat på hur smutsig disken är och hur mycket disk som finns i maskinen. Detta program sparar både vatten och energi och är därmed en fördel för såväl plånboken som miljön.

AEG FFB41600ZW har dessutom en vattensensor som mäter hur smutsig disken är och anpassar vattenförbrukningen efter detta. Denna sensor ser därmed till att maskinen inte använder onödigt mycket vatten.

Användarvänlig display med symboler

AEG FFB41600ZW har en display som visar hur lång tid som är kvar av det pågående diskprogrammet. På kontrollpanelen finns det dessutom symboler som visar var man ska trycka och var man kan hitta olika inställningar. Den här diskmaskinen är därmed väldigt lättanvänd.

Eftersom att maskinen har en flyttbar bestickkorg och en höjdjusterbar överkorg kan man dessutom flytta runt inredningen för att anpassa diskmaskinen till sina egna behov.

AEG FFB41600ZW har en relativt låg ljudnivå på 47 dB och kommer därför inte att störa hela huset när den diskar.

Specifikationer för AEG FFB41600ZW – mått: 
Höjd: 81,8 cm
Bredd: 59,6 cm
Djup: 59 cm

Specifikationer för AEG FFB41600ZW – basfakta: 
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: F
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2775 liter
Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
Ljudnivå: 47 dB
Antal program: 4

Fördelar med AEG FFB41600ZW:
Användarvänlig display
Hygienisk maskin med ExtraHygiene-funktion
Fyra olika diskprogram
XtraDry-funktion och naturlig lufttorkning
Vattensensor
Kapacitet för 13 kuvert


AEG FFB64606PW

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

AEG FFB64606PW

 

.
Diskmaskinsmodellen AEG FFB64606PW har testats och recenserats av både svenska och danska experter och får i slutändan medelbetyg hos båda källorna.

Råd & Rön verkar mest imponerade av diskmaskinens kvalitet.

Även om experterna generellt sett tycker bra om den här diskmaskinen nämner båda två att tidsåtgången är den största nackdelen.

AEG FFB64606PW ska installeras under en bänkskiva och levereras därför utan toppanel.

Energisnål diskmaskin med flera praktiska funktioner

AEG FFB64606PW är en energisnål diskmaskin som tillhör energiklass A+++. Detta garanterar att maskinen har en låg vatten- och energiförbrukning. Den här modellen rymmer 13 kuvert och är därmed lagom stor för en familj på fyra eller fem personer.

Med en ljudnivå på 44 dB är AEG FFB64606PW dessutom en relativt tystgående diskmaskin. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. Den här maskinen kommer alltså inte att störa hela huset när man startar den.

På fronten av diskmaskinen kan man aktivera en timerfunktion som gör det möjligt att planera in programstarten till en tid som passar in i dagens schema. Tack vare en praktisk Aquastop-funktion behöver man dessutom inte oroa sig för översvämningar i köket. Denna funktion stänger nämligen av vattentillförseln automatiskt för att minska vattenmängden och eventuella skador.

Diskmaskin med nio program

AEG FFB64606PW är utrustad med nio diskprogram för att man alltid ska kunna välja det som passar bäst till den aktuella disken. Maskinen har följande program: glas, intensiv, ProZone, snabb, AutoSense, ekonomi, extra tyst, maskinrengöring samt ett 89-minutersprogram.

ProZone-programmet är perfekt för blandad disk eftersom att vattentemperaturen kan ställas in på en lägre nivå. Med det programmet kan man dessutom justera inställningarna så att trycket blir lägre i överkorgen än i underkorgen. Glasprogrammet är utformat för att skonsamt rengöra glas och porslin och är därför perfekt när man diskar glas.

Med funktionen SprayZone kan man uppnå en extra intensiv rengöring i ett specifikt program. Den här funktionen gör att allt blir rent även om man fyller diskmaskinen med både tallrikar, grytor, glas och stekpannor. Sist men inte minst kan man även dra nytta av TimeManager, en funktion som halverar programtiden utan att försämra diskresultatet.

Mångsidig diskmaskin

AEG FFB64606PW är en mångsidig diskmaskin som är försedd med både SoftSpikes och SoftGrip. Detta innebär att glas och porslin kan köras i diskmaskinen på ett säkert sätt. SoftSpikes består av mjuka gummipiggar som ser till att porslinet inte rör sig under diskprogrammet medan SoftGrip  används för att hålla vinglas i rätt position.

Tack vare en Satellite-spolarm sprids vattnet på ett optimalt sätt under diskprogrammen. Spolarmen ger en bättre spridning av vattnet och säkerställer på så vis att all disk rengörs så effektivt som möjligt i både långa och korta program.

När diskprogrammen är slut använder AEG FFB64606PW en AirDry-teknik för att torka disken. Denna teknik innebär att maskinen drar nytta av lufttorkning i slutet av programmen. Den öppnar luckan ungefär tio centimeter och torkar på så vis disken naturligt, vilket även bidrar till en lägre energiförbrukning.

Det gör dessutom inget om du skulle glömma bort att stänga av AEG FFB64606PW. Den här maskinen har nämligen en automatisk avstängningsfunktion som stänger av strömmen en stund efter programslut.

Specifikationer för AEG FFB64606PW – mått:
 Höjd: 81,8 cm
 Bredd: 59,6 cm
 Djup: 58 cm

Specifikationer för AEG FFB64606PW – basfakta:
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A+++
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 940 liter
Årlig energiförbrukning: 211 kWh/år
Ljudnivå: 44 dB
Antal program: 9

Fördelar med AEG FFB64606PW:
 Nio diskprogram
Satellite-spolarm
Energisnål maskin
Timer och automatisk avstängning
ProZone-program
SprayZone-funktion


AEG FFB64606PM

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

AEG FFB64606PM

.
Råd & Rön  har testat och recenserat AEG FFB64606PM. I slutändan får den här modellen genomsnittliga poäng från källan.

Experterna motiverar betygen med att de gillar diskmaskinens ljudnivå och förbrukning av vatten och energi. De svenska experterna är dessutom positiva till kvaliteten hos den här modellen. Både de svenska och de danska experterna kritiserar dock tidsåtgången för vissa av diskprogrammen.

Tänk på att AEG FFB64606PM ska installeras under en bänkskiva och att diskmaskinen därför levereras utan toppanel.

Rymlig och tystgående diskmaskin

AEG FFB64606PM är en stor diskmaskin som rymmer 13 kuvert. Den här maskinen är därför ett bra alternativ för familjer på ungefär fyra eller fem personer. AEG FFB64606PM är dessutom en energisnål modell som tillhör energiklass A. Diskmaskinen förbrukar därför inte särskilt mycket vatten eller energi när den diskar. När maskinen är igång har den en ljudnivå på 44 dB, och som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Om man vill att diskmaskinen ska starta vid en senare tidpunkt kan man använda funktionen för senarelagd programstart. Aquastop-funktionen säkerställer dessutom att vattentillförseln stängs av automatiskt om det skulle bli översvämning.

AEG FFB64606PM har nio olika diskprogram, närmare bestämt följande: 30 minuter 60°C, 89 minuter 60°C, AutoSense 45-70°C, ekonomi 50°C, extra tyst program, glasprogram 45°C, intensiv 70°C, maskinrengöring och ProZone.

Praktiska program och AirDry-teknik

AEG FFB64606PM har bland annat ett glasprogram och ett program som kallas för ProZone. Med ProZone-programmet kan man köra olika typer av disk samtidigt tack vare en lägre temperatur och ett lägre tryck i överkorgen. Glasprogrammet erbjuder istället en skonsam rengöring av både glas och porslin. Med hjälp av TimeManager kan man dessutom halvera programtiden utan att diskresultatet blir lidande.

När ett diskprogram är färdigt torkas disken med en AirDry-teknik. Denna teknik innebär att luckan öppnas tio centimeter i slutet av programmet för att disken ska få möjlighet att lufttorka. Detta bidrar även till en lägre energiförbrukning.

Det gör dessutom ingenting om man glömmer bort att stänga av diskmaskinen när den är klar. Det finns nämligen en automatisk avstängningsfunktion som stänger av maskinen efter en stund för att den inte ska stå och dra ström när den inte används.

Säker diskmaskin med SprayZone och spolarm

AEG FFB64606PM är försedd med en Satellite-spolarm som sprider vattnet i diskmaskinen på ett mer optimalt sätt. Detta säkerställer att all disk rengörs effektivt och blir helt ren.

För att all disk ska stå säkert i diskmaskinen har den här modellen både SoftSpikes och SoftGrip. Man behöver därför inte oroa sig för att glas eller porslin ska gå sönder under diskningen.

Sist men inte minst kan man välja ett extra intensivt program som rengör disken även om den är väldigt smutsig. Detta program rengör disken optimalt oavsett om diskmaskinen är fylld av skålar, grytor, tallrikar eller stekpannor.

Specifikationer för AEG FFB64606PM – mått:
 Höjd: 81,8 cm
 Bredd: 59,6 cm
 Djup: 58 cm

Specifikationer för AEG FFB64606PM – basfakta:
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A+++
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 940 liter
Årlig energiförbrukning: 211 kWh/år
Ljudnivå: 44 dB
Antal program: 9

Fördelar med AEG FFB64606PM:
Extra intensiv rengöring
ProZone och SprayZone
Nio diskprogram
Tystgående och energisnål maskin
Praktisk spolarm
AirDry-teknik


AEG FFB52610ZW

AEG FFB52610ZW

 

 

Energisnål diskmaskin med hög kapacitet

AEG FFB52610ZW är en energisnål diskmaskin som tillhör energiklass A++. Detta innebär att maskinen inte drar särskilt mycket vatten eller energi, vilket en fördel för både plånboken och miljön.

Den här modellen har en kapacitet på 13 kuvert och är därmed lämplig för en familj på ungefär fyra eller fem personer. När diskmaskinen är igång arbetar den dessutom med en ljudnivå på 44 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Genom att använda funktionen för senarelagd start kan man planera när AEG FFB52610ZW ska starta. Det finns även en funktion, Aquastop, som automatiskt stänger av vattentillförseln om det skulle uppstå ett läckage.

Välj mellan fem olika program

Med AEG FFB52610ZW kan man välja mellan fem olika diskprogram, närmare bestämt 30 minuter 60°C, AutoSense 45-70°C, Ekonomi 50°C, Glasprogram 45°C och Intensiv 70°C.

Maskinen har ett autoprogram som justerar temperaturen automatiskt och som med hjälp av en sensor avgör hur skitig disken är. Utifrån detta anpassas sedan både tidsåtgången, energiförbrukningen och vattenförbrukningen så att man får ett skinande rent resultat utan att slösa några större mängder vatten eller ström.

Autoprogrammet kan alltså själv välja vilket program som passar bäst till den aktuella disken. Det finns även en mängdautomatik, SensorLogic, som registrerar hur full maskinen är och anpassar vattenförbrukningen till detta. Den här maskinen har alltså flera energibesparande funktioner. Tack vare TimeManager går det dessutom att halvera programlängden utan att försämra diskresultatet.

AEG FFB52610ZW har en kontrollpanel på fronten där man kan välja mellan de olika diskprogrammen. Tack vare tydliga symboler på kontrollpanelen är det dessutom enkelt att få en överblick över alla program och funktioner.

Praktiska torkningsfunktioner

När AEG FFB52610ZW har diskat färdigt börjar maskinen torka disken med hjälp av en AirDry-teknik. Denna teknik innebär att luckan öppnas tio centimeter i slutet av programmet så att disken kan lufttorka.

Om det skulle behövas extra torkning kan man även köra en funktion som kallas för XtraDry. Denna funktion torkar både plast och andra svåra material ordentligt.

Sist men inte minst har AEG FFB52610ZW en automatisk avstängningsfunktion som stänger av maskinen tio minuter efter att programmet är slut. Tack vare detta behöver man inte fundera på om man kom ihåg att stänga av diskmaskinen eller inte.

Specifikationer för AEG FFB52610ZW – mått:
 Höjd: 81,8 cm
 Bredd: 59,6 cm
 Djup: 59 cm

Specifikationer för AEG FFB52610ZW – basfakta:
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A++
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 775 liter
Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
Ljudnivå: 44 dB
Antal program: 5

Fördelar med AEG FFB52610ZW:
Naturlig lufttorkning och XtraDry-funktion
Fem diskprogram
Automatisk avstängning och senarelagd start
SensorLogic mängdautomatik
Enkel kontrollpanel med tydliga symboler
Energisnål och tystgående maskin


AEG FFB52610ZM

AEG FFB52610ZM

 

Fem program och praktiska funktioner

När man köper AEG FFB52610ZM får man en diskmaskin som har fått A i betyg vad gäller både disk- och torkeffekt.

Modellen har dessutom fem olika diskprogram: Intensiv, AutoSense, Eco, Glas och ett 30-minutersprogram. Man kan alltså alltid välja det program som passar bäst till den aktuella disken. Glasprogrammet är till exempel perfekt för ömtåliga glas och porslin.

Utöver de fem diskprogrammen har AEG FFB52610ZM även en mängd praktiska funktioner. Den har bland annat en energisparande funktion, Auto Off, som automatiskt stänger av diskmaskinen 10 minuter efter avslutat program.

Diskmaskinen har även en timerfunktion som gör det möjligt att starta diskprogrammet när man vill. Med den här funktionen kan man nämligen förprogrammera starttiden upp till 24 timmar i förväg.

Tystgående modell med mängdautomatik och autoprogram

Med en ljudnivå på 44 dB är AEG FFB52610ZM en tystgående diskmaskin, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB är den här diskmaskinen inte särskilt störande.

AEG FFB52610ZM är dessutom utrustad med en mängdautomatik som gör att man slipper en onödigt hög energiförbrukning. Mängdautomatiken innebär nämligen att diskmaskinen kan registrera hur full maskinen är och sedan anpassa vattenförbrukningen till mängden disk och hur skitig den är.

Maskinen har även ett automatiskt program som mäter mängden smuts med hjälp av en sensor. Därefter väljer maskinen automatiskt rätt inställningar, temperatur och program för att diskresultatet ska bli så bra som möjligt.

AEG FFB52610ZM har dessutom en Time Saver-funktion som kan spara ännu mer energi. Den här funktionen kan nämligen minska tidsåtgången med upp till 50 % för flera program utan att försämra diskresultatet.

Användarvänlig maskin med AirDry-teknik

Det här är en användarvänlig diskmaskin med symboler på kontrollpanelen som ger användaren en överblick över maskinens olika funktioner och program. På kontrollpanelen finns det dessutom en indikator som börjar lysa när det är dags att fylla på salt eller spolglans.

AEG FFB52610ZM använder en effektiv torkningsmetod som AEG kallar för AirDry. Tack vare denna teknik är både tallrikar, glas och bestick helt torra när det är dags att tömma diskmaskinen.

Sist men inte minst har AEG FFB52610ZM en höjdjusterbar överkorg och en flyttbar bestickkorg.

Specifikationer för AEG FFB52610ZM – mått:
 Höjd: 81,8 cm
Bredd: 59,6 cm
Djup: 59 cm 

Specifikationer för AEG FFB52610ZM basfakta: 
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A++
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2775 liter
Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
Ljudnivå: 44 dB
Antal program: 5

Fördelar med AEG FFB52610ZM:
 Rymmer 13 kuvert
Fem olika program, bland annat ett glasprogram
Mängdautomatik och Autoprogram
Timerfunktion och automatisk avstängning
AirDry-teknik
Användarvänlig modell


Andra testvinnare – Alternativ till AEG

I den här artikeln har vi nu gått igenom fem olika diskmaskiner från AEG som antingen fått bra betyg av experter i olika tester eller som är mycket populära bland användarna.

Det finns dock även många andra bra modeller på marknaden, och för att ge en så fullständig överblick som möjligt kommer vi i den här sektionen att presentera ytterligare 2 diskmaskiner från märket Bosch.


Bosch SMU46CI02S

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

 

 

Sex program

Bosch SMU46CI02S är en stor och rymlig diskmaskin som har plats för 13 kuvert och därför passar modellen i ett hushåll på ungefär fyra-fem personer.

Den här modellen är dessutom en modern diskmaskin med sex olika diskprogram: intensiv, auto, eco, snabb, glas och försköljning. Dessa program gör att maskinen kan hantera all typ av disk, och den har dessutom tilläggsfunktioner som HalfLoad, som är bra att använda om man inte fyller maskinen helt, samt ExtraDry, som kan användas om man vill ha disken helt torr – ofta blir det nämligen inte riktigt helt torrt efter ett vanligt diskprogram.

Hos Bosch SMU46CI02S har man även lagt fokus på just torkningen, och modellen har därför ett inbyggt Zeolith-system som garanterar en noggrann torkning. Zeolit är ett naturligt mineral som omvandlar fukten till värme.

Energiklass A+++

Bosch SMU46CI02S har överlag ett starkt fokus på förbrukning, men modellen har som tidigare nämnt även ett enkom ecoprogram. Med detta program används mindre vatten och ström, och om man använder diskmaskinen varje dag kan man spara mycket pengar på det.

Miljövänligheten hos Bosch SMU46CI02S syns dessutom på att modellen har energiklass A+++, vilken är den bästa på marknaden. Modellen har även en automatisk avstängningsfunktion som gör att diskmaskinen stänger av efter avslutat program, och därmed står den inte igång och förbrukar ström en lång stund efter användningen.

Flexibilitet i fokus

Bosch SMU46CI02S är en diskmaskin med många funktioner, och modellen har dessutom en mycket flexibel inredning. Maskinen har bland annat ett Vario-korgsystem samt en höjdjusterbar överkorg, och om man inte behöver plats för många tallrikar kan tallriksstöden i underkorgen fällas ned. Både den övre och den nedre spolarmen kan monteras lös och ett barnlås på luckan gör att diskmaskinen kan användas även när små barn är i närheten.

Tack vare ServoLås-systemet förblir luckan stängd även när diskprogrammet är slut, och om man vill schemalägga diskningen har den här maskinen en timerfunktion som möjliggör en senarelagd programstart.

Bosch SMU46CI02S är dessutom en tyst modell, vilket är väldigt bra om man ofta spenderar tid i närheten av köket. Ljudnivån är nämligen bara 48 dB, och därmed kan man knappt kan höra diskmaskinen.

Modellen mäter 87,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
 Stor modell som rymmer 13 kuvert
Sex program samt flera extrafunktioner
Zeolith-system för en bättre torkning
Miljövänlig modell med ecoprogram i energiklass A+++
Flexibel inredning med Vario-korgsystem och fällbara tallriksstöd


Bosch SMU46CI01S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI01S

.
Underbyggnadsdiskmaskinen Bosch SMU46CI01S har granskats i ett stort test av diskmaskiner hos konsumentorganisationen Råd & Rön. Experterna tycker otroligt bra om maskinens användarvänlighet och ljudnivå och utser därför den här modellen till testvinnare.

Bosch SMU46CI01S har en kapacitet på 13 kuvert och passar därför en familj med fyra eller fler medlemmar. Modellen tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi på ett år.

Tystgående diskmaskin med EcoSilence Drive-motor

Bosch SMU46CI01S är en tystgående diskmaskin med sex olika diskprogram. Maskinen har en ljudnivå på 46 dB, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB diskar den här maskinen därmed relativt tyst.

Diskmaskinen har dessutom en EcoSilence Drive-motor som bidrar till den låga ljudnivån. Den här motorn minskar elförbrukningen och är både effektiv och hållbar. Till skillnad från vanliga motorer har den dessutom inga kolborstar, och den arbetar därför extra snabbt utan att ge ett sämre diskresultatet.

Bosch SMU46CI01S har även en funktion som kallas för VarioSpeed Plus. Denna funktion minskar disktiden med upp till 66 % och gör därmed att maskinen kan bli färdig på en tredjedel av tiden som det vanligtvis tar.

Vatten- och energibesparande modell

Bosch SMU46CI01S är både vatten- och energibesparande. Diskmaskinen har till exempel en rotationsgivare som mäter hur mycket disk som finns i maskinen genom att läsa av vattennivån, och vattenförbrukningen anpassas sedan till mängden disk.

Maskinen har även ett automatiskt program som anpassar både vattenförbrukning, temperatur och sköljtid baserat på hur smutsig disken är.

Den är diskmaskinen har dessutom en värmeväxlare som förvärmer vattnet för att motverka stora temperaturväxlingar. Maskinen arbetar därmed skonsamt och kan därför utan problem användas för att diska ömtåliga glas.

Tack vare funktionen ExtraDry är man dessutom garanterad en extra noggrann torkning av disken.

Flera säkerhetsfunktioner och praktisk display

Bosch SMU46CI01S har flera olika säkerhetsfunktioner. HygienPlus-funktionen diskar till exempel i en högre temperatur för att diskmaskinen ska vara så hygienisk som möjligt.

Den här modellen har även en barnspärr som gör att man inte kan öppna luckan när maskinen är igång.

Bosch SMU46CI01S har dessutom en display som visar återstående programtid och annan nödvändig information. På displayen kan man även ställa in starttiden för ett program i förväg.

Eftersom att Bosch SMU46CI01S har en höjdjusterbar överkorg kan man även skapa extra utrymme för höga glas eller tallrikar i diskmaskinen.

Specifikationer för Bosch SMU46CI01S – mått:
Höjd: 81,5 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMU46CI01S – basfakta: 
Typ: För underbyggnad
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A++
Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
Ljudnivå: 46 dB
Antal program: 6

Fördelar med Bosch SMU46CI01S:
Flera vatten- och energibesparande funktioner
Hygienisk maskin med HygienPlus
Sex olika program
Kapacitet för 13 kuvert
Timerfunktion
EcoSilence Drive-motor utan kolborstar


FAQ – Vanliga frågor

Vilka AEG diskmaskiner har fått bäst omdömen i tester?

AEG FFB64606PW, AEG FFB64606PM, AEG FFB41600ZM, AEG FFB52610ZW, AEG FFB52610ZM och AEG FFB41600ZW

Hur testas AEG diskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.


AEG diskmaskin test – dessa källor har vi använt: 

Råd & Rön

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, som här har genomfört ett test av 73 diskmaskiner där de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsåtgång samt hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Användarrecensioner av AEG diskmaskiner:

Utöver testerna här ovanför har vi även undersökt kundomdömen hos olika återförsäljare online. Vi har tittat närmare på olika diskmaskiner och tagit reda på vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna.


Andra relevanta tester:

Här på Konsumentmagasinet har vi även tagit fram en mängd andra artiklar om diskmaskiner. Du kan till exempel läsa vårt allmänna diskmaskin test, där vi går igenom testvinnande diskmaskiner från flera olika tillverkare.

Om du bor i lägenhet eller helt enkelt har ont om plats i huset för en diskmaskin kanske du vill läsa vårt bänkdiskmaskin test. I den artikeln får du en överblick över de bänkdiskmaskiner som klarar klarar sig bäst i undersökningar, och du får även ett antal tips på hur du får ut mest av din bänkdiskmaskin.

Om du vill ha mer information om andra märken än AEG har vi även sammanställt ett antal artiklar om alternativa märken.

Det är framförallt två märken som ofta skiljer sig från mängden i tester hos till exempel Råd & Rön– nämligen Siemens diskmaskiner och Bosch diskmaskiner. Dessa uppnår ofta topplaceringar i olika tester, och du kan läsa båda artiklarna om du vill veta mer om vilka av deras modeller som utnämnts till bäst i test

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta