AEG diskmaskin test 2020 – De bästa diskmaskinerna från AEG – Bäst i Test guide

0

I den här artikeln tar vi en närmare titt på diskmaskiner från märket AEG. Diskmaskinerna har granskats i tester hos både den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och efter noggranna beräkningar har experterna bedömt vilka modeller som är bäst.

När det gäller diskmaskiner talar man oftast om två olika typer: integrerad och underbyggd. Den underbyggda modellen ska placeras under bänkskivan bredvid annan köksutrustning, och dessa diskmaskiner levereras därför med en front, men utan topp- och sidopaneler.

Integrerade diskmaskiner ska däremot integreras med kökets design och ha samma front som resten av luckorna i köket, vilket innebär att dessa modeller levereras utan front. Det finns dessutom både breda och smala diskmaskiner.

Den här AEG diskmaskin test innehåller:
🔸 Överblick över de bästa diskmaskinerna från AEG
🔸 Alternativ till AEG
🔸 Information om AEG
🔸 Så här håller du din diskmaskin ren
🔸 Information om spolglans, flygrost och energimärkning
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.


AEG FFB52610ZM

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

AEG FFB52610ZM

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 099,00 Kr. 0,00 Kr. 10 099,00 Kr. Läs mer
10 099,00 Kr. 0,00 Kr. 10 099,00 Kr. Läs mer
10 099,00 Kr. 0,00 Kr. 10 099,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet Tænk testar olika konsumentprodukter för att sedan presentera testresultaten för konsumenterna. I det här fallet har de granskat diskmaskinen AEG FFB52610ZM och gett modellen ett medelbetyg.

Experterna från det danska konsumentrådet tycker framförallt bra om diskmaskinens användarvänlighet, energiförbrukning och ljudnivå. De är dock inte lika förtjusta i tidsåtgången och uppmärksammar konsumenterna på att många program tar ganska lång tid.

AEG FFB52610ZM är en underbyggnadsdiskmaskin som rymmer 13 kuvert. Modellen är därför perfekt för en familj på fyra eller fler personer, och eftersom att maskinen tillhör energiklass A++ är den dessutom skonsam mot både miljön och plånboken.

Fem program och praktiska funktioner

När man köper AEG FFB52610ZM får man en diskmaskin som har fått A i betyg vad gäller både disk- och torkeffekt.

Modellen har dessutom fem olika diskprogram: Intensiv, AutoSense, Eco, Glas och ett 30-minutersprogram. Man kan alltså alltid välja det program som passar bäst till den aktuella disken. Glasprogrammet är till exempel perfekt för ömtåliga glas och porslin.

Utöver de fem diskprogrammen har AEG FFB52610ZM även en mängd praktiska funktioner. Den har bland annat en energisparande funktion, Auto Off, som automatiskt stänger av diskmaskinen 10 minuter efter avslutat program.

Diskmaskinen har även en timerfunktion som gör det möjligt att starta diskprogrammet när man vill. Med den här funktionen kan man nämligen förprogrammera starttiden upp till 24 timmar i förväg.

Tystgående modell med mängdautomatik och autoprogram

Med en ljudnivå på 44 dB är AEG FFB52610ZM en tystgående diskmaskin, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB är den här diskmaskinen inte särskilt störande.

AEG FFB52610ZM är dessutom utrustad med en mängdautomatik som gör att man slipper en onödigt hög energiförbrukning. Mängdautomatiken innebär nämligen att diskmaskinen kan registrera hur full maskinen är och sedan anpassa vattenförbrukningen till mängden disk och hur skitig den är.

Maskinen har även ett automatiskt program som mäter mängden smuts med hjälp av en sensor. Därefter väljer maskinen automatiskt rätt inställningar, temperatur och program för att diskresultatet ska bli så bra som möjligt.

AEG FFB52610ZM har dessutom en Time Saver-funktion som kan spara ännu mer energi. Den här funktionen kan nämligen minska tidsåtgången med upp till 50 % för flera program utan att försämra diskresultatet.

Användarvänlig maskin med AirDry-teknik

Det här är en användarvänlig diskmaskin med symboler på kontrollpanelen som ger användaren en överblick över maskinens olika funktioner och program. På kontrollpanelen finns det dessutom en indikator som börjar lysa när det är dags att fylla på salt eller spolglans.

AEG FFB52610ZM använder en effektiv torkningsmetod som AEG kallar för AirDry. Tack vare denna teknik är både tallrikar, glas och bestick helt torra när det är dags att tömma diskmaskinen.

Sist men inte minst har AEG FFB52610ZM en höjdjusterbar överkorg och en flyttbar bestickkorg.

Specifikationer för AEG FFB52610ZM – mått:
🔴 Höjd: 81,8 cm
🔴 Bredd: 59,6 cm
🔴 Djup: 59 cm 

Specifikationer för AEG FFB52610ZM basfakta: 
🌀 Typ: För underbyggnad
🌀 Kapacitet: 13 kuvert
🌀 Energiklass: A++
🌀 Diskeffekt: A
🌀 Torkeffekt: A
🌀 Årlig vattenförbrukning: 2775 liter
🌀 Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
🌀 Ljudnivå: 44 dB
🌀 Antal program: 5

Fördelar med AEG FFB52610ZM:
🔵 Rymmer 13 kuvert
🔵 Fem olika program, bland annat ett glasprogram
🔵 Mängdautomatik och Autoprogram
🔵 Timerfunktion och automatisk avstängning
🔵 AirDry-teknik
🔵 Användarvänlig modell


AEG FSE53630Z

✅ Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

AEG FSE53630Z

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 599,00 Kr. 0,00 Kr. 10 599,00 Kr. Läs mer
11 165,00 Kr. 0,00 Kr. 11 165,00 Kr. Läs mer
11 165,00 Kr. 0,00 Kr. 11 165,00 Kr. Läs mer

 

AEG FSE53630Z är en helintegrerad diskmaskin som har granskats av det danska konsumentrådet Tænk. Experterna från det danska konsumentrådet tycker bra om den här diskmaskinen och ger därför modellen ett medelbetyg.

Experterna tycker bäst om maskinens ljudnivå samt vatten- och energiförbrukning. De är däremot inte lika förtjusta i tidsåtgången för ecoprogrammet.

AEG FSE53630Z rymmer upp till 13 kuvert, och eftersom att modellen tillhör energiklass A+++ är den otroligt strömsnål.

Diskmaskinen har även flera funktioner som bidrar till att minska energiförbrukningen ytterligare, till exempel en automatisk avstängningsfunktion som stänger av maskinen när ett diskprogram är färdigt. Maskinen har även ett autoprogram som automatiskt anpassar energiförbrukning, vattenförbrukning och tidsåtgång baserat på hur full maskinen är och hur smutsig disken är. Time Saver-funktionen kan dessutom minska tidsåtgången för programmen med upp till 50 %.

Tystgående maskin med fem program och mängdautomatik

AEG FSE53630Z är en tystgående diskmaskin med en ljudnivå på 44 dB, och med tanke på att en normal konversation har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här maskinen inte särskilt mycket.

AEG FSE53630Z har dessutom fått A i betyg vad gäller både disk- och torkeffekt, och man kan därför lita på att maskinen sköter dessa uppgifter så bra som möjligt. När diskmaskinen har kört ett program använder den AirDry-tekniken för att lufttorka disken så att allt är torrt när maskinen sedan ska tömmas.

Modellen har totalt fem olika program som passar olika behov, bland annat ett Ecoprogram och ett Intensivt program. Maskinen har dessutom ett glasprogram som är perfekt för mer ömtåliga glas.

AEG FSE53630Z är även utrustad med funktionen Mängdautomatik. Denna funktion anpassar vattenförbrukningen baserat på hur full maskinen är och hur smutsig disken är.

Praktisk och lättanvänd diskmaskin

När man köper AEG FSE53630Z får man en användarvänlig diskmaskin med en symbolbaserad kontrollpanel. Med hjälp av dessa symboler kan man hitta alla olika program och inställningar.

Diskmaskinen har dessutom en tvåfärgad ljusindikator som antingen visar en röd eller grön ljusprick på golvet. Denna indikator gör det otroligt enkelt att se om maskinen är igång eller om programmet är färdigt.

AEG FSE53630Z har även en timerfunktion som gör det möjligt att ställa in starttiden för ett program upp till 24 timmar i förväg. Med den här funktionen kan man till exempel programmera maskinen till att starta när man kommer hem från jobbet eller under natten.

Säker och flexibel modell

AEG FSE53630Z är dock inte bara praktisk och användarvänlig utan även säker och flexibel.

Säkerhetsfunktionen AquaControl skyddar mot vattenläckage och andra skador medan den flyttbara bestickkorgen och höjdjusterbara överkorgen gör diskmaskinen mer flexibel. AEG FSE53630Z har även SoftGrip-glashållare i underkorgen, och tack vare dessa kan man diska ömtåliga glas utan att behöva oroa sig för hur de ska se ut när diskmaskinen är färdig.

Specifikationer för AEG FSE53630Z – mått: 
🔴 Höjd: 81,8 cm
🔴 Bredd: 59,6 cm
🔴 Djup: 55 cm

Specifikationer för AEG FSE53630Z – basfakta: 
🌀 Typ: Integrerad
🌀 Kapacitet: 13 kuvert
🌀 Energiklass: A+++
🌀 Diskeffekt: A
🌀 Torkeffekt: A
🌀 Årlig vattenförbrukning: 2775 liter
🌀 Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
🌀 Ljudnivå: 44 dB
🌀 Antal program: 5

Fördelar med AEG FSE53630Z:
🔵 Symbolbaserad kontrollpanel och ljusindikator
🔵 Fem olika program samt ett glasprogram
🔵 Energisnål modell med automatisk avstängning, TimeSaver och Autoprogram
🔵 Kapacitet för 13 kuvert
🔵 Aqua-Control
🔵 Tystgående modell


AEG FFB41600ZW

✅ Medelbetyg hos Råd & Rön

AEG FFB41600ZW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 495,00 Kr. 0,00 Kr. 8 495,00 Kr. Läs mer
8 495,00 Kr. 0,00 Kr. 8 495,00 Kr. Läs mer
8 495,00 Kr. 0,00 Kr. 8 495,00 Kr. Läs mer

 

AEG FFB41600ZW har granskats av Råd & Rön och får framförallt beröm för sin användarvänlighet och låga vatten- och energiförbrukning. I testet kan man även se att experterna tycker mindre bra om tidsåtgången för vissa av diskprogrammen.

Experterna från Råd & Rön tycker dock bra om AEG FFB41600ZW och ger därför modellen ett medelbetyg.

Den här diskmaskinen rymmer 13 kuvert och är därför perfekt för en familj med fyra eller fler medlemmar. Eftersom att modellen tillhör energiklass A+ är den dessutom relativt energisnål.

AEG FFB41600ZW har flera olika funktioner, till exempel en timerfunktion och Aqua-Stop. Med timerfunktionen kan man ställa in starttiden för ett program upp till 24 timmar i förväg, och Aqua-Stop motverkar vattenskador genom att strypa vattentillförseln när det behövs.

Fyra program och naturlig torkning

När man köper AEG FFB41600ZW får man en diskmaskin med fyra program samt ett glasprogram. Modellen har följande program: Intensiv, 30 minuter, AutoSense och Eco.

Glasprogrammet är utformat för ömtåliga glas som måste behandlas extra skonsamt, och med det här programmet kan man därför diska sköra glas utan att skada dem.

I slutet av de olika programmen lufttorkar AEG FFB41600ZW disken genom att öppna luckan 10 cm. Tack vare den här tekniken torkar disken helt naturligt, vilket minskar elförbrukningen ytterligare.

Maskinen har dessutom en XtraDry-funktion som kan torka den typen av bestick, glas och tallrikar som annars är svåra att få torra i en diskmaskin. Denna funktion kan aktiveras vid behov.

Hygienisk och energisnål maskin

AEG FFB41600ZW har även en ExtraHygiene-funktion som ökar temperaturen i diskmaskinen under den sista sköljningen. Detta är en fördel för användaren eftersom att det dödar ungefär 99,9 % av alla bakterier.

Den här diskmaskinen tillhör som sagt energiklass A+, men AEG FFB41600ZW har även flera andra energibesparande funktioner. AutoOff-funktionen gör till exempel att diskmaskinen stänger av automatiskt när diskprogrammet är färdigt.

Maskinen har även ett autoprogram som automatiskt anpassar temperatur, funktioner och tidsåtgång baserat på hur smutsig disken är och hur mycket disk som finns i maskinen. Detta program sparar både vatten och energi och är därmed en fördel för såväl plånboken som miljön.

AEG FFB41600ZW har dessutom en vattensensor som mäter hur smutsig disken är och anpassar vattenförbrukningen efter detta. Denna sensor ser därmed till att maskinen inte använder onödigt mycket vatten.

Användarvänlig display med symboler

AEG FFB41600ZW har en display som visar hur lång tid som är kvar av det pågående diskprogrammet. På kontrollpanelen finns det dessutom symboler som visar var man ska trycka och var man kan hitta olika inställningar. Den här diskmaskinen är därmed väldigt lättanvänd.

Eftersom att maskinen har en flyttbar bestickkorg och en höjdjusterbar överkorg kan man dessutom flytta runt inredningen för att anpassa diskmaskinen till sina egna behov.

AEG FFB41600ZW har en relativt låg ljudnivå på 47 dB och kommer därför inte att störa hela huset när den diskar.

Specifikationer för AEG FFB41600ZW – mått: 
🔴 Höjd: 81,8 cm
🔴 Bredd: 59,6 cm
🔴 Djup: 59 cm

Specifikationer för AEG FFB41600ZW – basfakta: 
🌀 Typ: För underbyggnad
🌀 Kapacitet: 13 kuvert
🌀 Energiklass: A+
🌀 Diskeffekt: A
🌀 Torkeffekt: A
🌀 Årlig vattenförbrukning: 2775 liter
🌀 Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
🌀 Ljudnivå: 47 dB
🌀 Antal program: 4

Fördelar med AEG FFB41600ZW:
🔵 Användarvänlig display
🔵 Hygienisk maskin med ExtraHygiene-funktion
🔵 Fyra olika diskprogram
🔵 XtraDry-funktion och naturlig lufttorkning
🔵 Vattensensor
🔵 Kapacitet för 13 kuvert


Andra testvinnare – Alternativ till AEG

I den här artikeln har vi nu gått igenom fem olika diskmaskiner från AEG som antingen fått bra betyg av experter i olika tester eller som är mycket populära bland användarna.

Det finns dock även många andra bra modeller på marknaden, och för att ge en så fullständig överblick som möjligt kommer vi i den här sektionen att presentera ytterligare tre diskmaskiner från märket Bosch samt en modell från Siemens.


Bosch SMU46CI02S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 140,00 Kr. 0,00 Kr. 6 140,00 Kr. Läs mer
6 140,00 Kr. 0,00 Kr. 6 140,00 Kr. Läs mer
6 399,00 Kr. 0,00 Kr. 6 399,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet Tænk har provat ett brett utbud av diskmaskiner från olika märken och prisklasser, bland annat Bosch SMU46CI02S. De danska experterna blir imponerade av Bosch SMU46CI02S och de utser därför modellen till testvinnare.

Bosch SMU46CI02S är en underbyggd diskmaskin.

Sex program

Bosch SMU46CI02S är en stor och rymlig diskmaskin som har plats för 13 kuvert och därför passar modellen i ett hushåll på ungefär fyra-fem personer.

Den här modellen är dessutom en modern diskmaskin med sex olika diskprogram: intensiv, auto, eco, snabb, glas och försköljning. Dessa program gör att maskinen kan hantera all typ av disk, och den har dessutom tilläggsfunktioner som HalfLoad, som är bra att använda om man inte fyller maskinen helt, samt ExtraDry, som kan användas om man vill ha disken helt torr – ofta blir det nämligen inte riktigt helt torrt efter ett vanligt diskprogram.

Hos Bosch SMU46CI02S har man även lagt fokus på just torkningen, och modellen har därför ett inbyggt Zeolith-system som garanterar en noggrann torkning. Zeolit är ett naturligt mineral som omvandlar fukten till värme.

Energiklass A+++

Bosch SMU46CI02S har överlag ett starkt fokus på förbrukning, men modellen har som tidigare nämnt även ett enkom ecoprogram. Med detta program används mindre vatten och ström, och om man använder diskmaskinen varje dag kan man spara mycket pengar på det.

Miljövänligheten hos Bosch SMU46CI02S syns dessutom på att modellen har energiklass A+++, vilken är den bästa på marknaden. Modellen har även en automatisk avstängningsfunktion som gör att diskmaskinen stänger av efter avslutat program, och därmed står den inte igång och förbrukar ström en lång stund efter användningen.

Flexibilitet i fokus

Bosch SMU46CI02S är en diskmaskin med många funktioner, och modellen har dessutom en mycket flexibel inredning. Maskinen har bland annat ett Vario-korgsystem samt en höjdjusterbar överkorg, och om man inte behöver plats för många tallrikar kan tallriksstöden i underkorgen fällas ned. Både den övre och den nedre spolarmen kan monteras lös och ett barnlås på luckan gör att diskmaskinen kan användas även när små barn är i närheten.

Tack vare ServoLås-systemet förblir luckan stängd även när diskprogrammet är slut, och om man vill schemalägga diskningen har den här maskinen en timerfunktion som möjliggör en senarelagd programstart.

Bosch SMU46CI02S är dessutom en tyst modell, vilket är väldigt bra om man ofta spenderar tid i närheten av köket. Ljudnivån är nämligen bara 48 dB, och därmed kan man knappt kan höra diskmaskinen.

Modellen mäter 87,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
🔵 Stor modell som rymmer 13 kuvert
🔵 Sex program samt flera extrafunktioner
🔵 Zeolith-system för en bättre torkning
🔵 Miljövänlig modell med ecoprogram i energiklass A+++
🔵 Flexibel inredning med Vario-korgsystem och fällbara tallriksstöd


Bosch SMU46CB01S

Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CB01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 380,00 Kr. 0,00 Kr. 5 380,00 Kr. Läs mer
5 380,00 Kr. 0,00 Kr. 5 380,00 Kr. Läs mer
5 386,00 Kr. 0,00 Kr. 5 386,00 Kr. Läs mer

 

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett omfattande test av diskmaskiner där de provade hela 73 modeller från olika märken och i olika prisklasser.

I undersökningen ingick bland annat diskmaskinsmodellen Bosch SMU46CB01S, och efter testet kunde experterna konstatera att Bosch SMU46CB01S är en så bra diskmaskin att den bör koras till testvinnare.

Bosch SMU46CB01S är en underbyggd diskmaskin.

13 kuvert och 6 program

Bosch SMU46CB01S är en av de större diskmaskinerna och modellen rymmer ungefär 13 kuvert, vilket utan problem täcker vardagsbehovet hos en familj med fyra eller fem medlemmar. Bosch SMU46CB01S har dessutom ett brett urval av program och användningen är därmed mycket mångsidig.

Den här modellen har nämligen sex olika program: intensiv, auto 45-70 grader, eco, glas, 1h och försköljning.

Om disken är mycket smutsig kan man använda försköljningsprogrammet för att få bort den värsta smutsen innan själva huvudprogrammet startar. Autoprogrammet anpassas automatiskt till den disk som placeras i maskinen, men man kan även välja ett specialprogram för att få bästa möjliga behandling av disken.

På Bosch SMU46CB01S handlar det framförallt om glasprogrammet, som är speciellt utformat för att ta hand om ömtåliga glas på ett skonsamt sätt. För att verkligen få bort all smuts finns även en Machine Care-funktion som avlägsnar fett och kalkavlagringar extra noggrant.

Intelligent med sensorer

Bosch SMU46CB01S är en modern diskmaskin som är försedd med en mängd användbara funktioner och tekniker som gör att maskinen kan göra intelligenta val. Den har bland annat en AquaSensor som anpassar rengöringen utifrån vilken typ av disk som finns i maskinen samt vilken typ av smuts och fläckar som finns på disken, vilket gör att resultatet blir så rent som möjligt.

Maskinen har även en MängdSensor som registrerar hur full diskmaskinen är och sedan anpassar programtyp och -längd utifrån det.

Bosch SMU46CB01S är dessutom utrustad med motortekniken EcoSilence Drive, som arbetar både energibesparande och tyst. Detta gör att diskmaskinen har en låg ljudnivå på bara 46 dB.

Den här modellen är som sagt en intelligent diskmaskin, och som en extra bonus vet maskinen även själv när det är dags att fylla på spolglans och salt. Så fort det finns behov för detta visas en liten indikator på skärmen för att informera användaren.

Bosch SMU46CB01S har även en timerfunktion som gör att man kan senarelägga programstarten och därmed själv planera diskningen i förväg.

AquaStop och ServoLås

Bosch SMU46CB01S håller en hög säkerhetsnivå, både vad gäller barnsäkerhet och det allmänna skyddet mot läckage. Modellen har ett mekaniskt barnlås på luckan samt en elektronisk funktionsspärr på panelen, och det speciella ServoLås-systemet gör att både öppning och stängning av luckan går smidigt och säkert.

Bosch SMU46CB01S har dessutom en AquaStop-funktion, som förhindrar översvämning och läckage genom att automatiskt stänga av vattentillförseln och på så vis skydda mot eventuella vattenskador.

Modellen mäter 87,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CB01S:
🔵 Hög kapacitet på 13 kuvert
🔵 Sex olika program
🔵 Specialprogram för glas
🔵 Intelligent modell med AquaSensor och MängdSensor
🔵 Säker modell med AquaStop och ServoLås


Bosch SMU46CI01S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 989,00 Kr. 0,00 Kr. 4 989,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer

 

Underbyggnadsdiskmaskinen Bosch SMU46CI01S har granskats i ett stort test av diskmaskiner hos konsumentorganisationen Råd & Rön. Experterna tycker otroligt bra om maskinens användarvänlighet och ljudnivå och utser därför den här modellen till testvinnare.

Bosch SMU46CI01S har en kapacitet på 13 kuvert och passar därför en familj med fyra eller fler medlemmar. Modellen tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi på ett år.

Tystgående diskmaskin med EcoSilence Drive-motor

Bosch SMU46CI01S är en tystgående diskmaskin med sex olika diskprogram. Maskinen har en ljudnivå på 46 dB, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB diskar den här maskinen därmed relativt tyst.

Diskmaskinen har dessutom en EcoSilence Drive-motor som bidrar till den låga ljudnivån. Den här motorn minskar elförbrukningen och är både effektiv och hållbar. Till skillnad från vanliga motorer har den dessutom inga kolborstar, och den arbetar därför extra snabbt utan att ge ett sämre diskresultatet.

Bosch SMU46CI01S har även en funktion som kallas för VarioSpeed Plus. Denna funktion minskar disktiden med upp till 66 % och gör därmed att maskinen kan bli färdig på en tredjedel av tiden som det vanligtvis tar.

Vatten- och energibesparande modell

Bosch SMU46CI01S är både vatten- och energibesparande. Diskmaskinen har till exempel en rotationsgivare som mäter hur mycket disk som finns i maskinen genom att läsa av vattennivån, och vattenförbrukningen anpassas sedan till mängden disk.

Maskinen har även ett automatiskt program som anpassar både vattenförbrukning, temperatur och sköljtid baserat på hur smutsig disken är.

Den är diskmaskinen har dessutom en värmeväxlare som förvärmer vattnet för att motverka stora temperaturväxlingar. Maskinen arbetar därmed skonsamt och kan därför utan problem användas för att diska ömtåliga glas.

Tack vare funktionen ExtraDry är man dessutom garanterad en extra noggrann torkning av disken.

Flera säkerhetsfunktioner och praktisk display

Bosch SMU46CI01S har flera olika säkerhetsfunktioner. HygienPlus-funktionen diskar till exempel i en högre temperatur för att diskmaskinen ska vara så hygienisk som möjligt.

Den här modellen har även en barnspärr som gör att man inte kan öppna luckan när maskinen är igång.

Bosch SMU46CI01S har dessutom en display som visar återstående programtid och annan nödvändig information. På displayen kan man även ställa in starttiden för ett program i förväg.

Eftersom att Bosch SMU46CI01S har en höjdjusterbar överkorg kan man även skapa extra utrymme för höga glas eller tallrikar i diskmaskinen.

Specifikationer för Bosch SMU46CI01S – mått:
🔴 Höjd: 81,5 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMU46CI01S – basfakta: 
🌀 Typ: För underbyggnad
🌀 Kapacitet: 13 kuvert
🌀 Energiklass: A++
🌀 Diskeffekt: A
🌀 Torkeffekt: A
🌀 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🌀 Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
🌀 Ljudnivå: 46 dB
🌀 Antal program: 6

Fördelar med Bosch SMU46CI01S:
🔵 Flera vatten- och energibesparande funktioner
🔵 Hygienisk maskin med HygienPlus
🔵 Sex olika program
🔵 Kapacitet för 13 kuvert
🔵 Timerfunktion
🔵 EcoSilence Drive-motor utan kolborstar


Om AEG

AEG logo

AEG står för Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft och företaget grundades i Tyskland 1883 av Emil Rathenau. Rathenau hade införskaffat olika patent som utvecklats av uppfinnaren Thomas Edison, och dessa ville han använda för att starta ett elektronikföretag.

Rathenau var framgångsrik i sitt företagande och redan i början av 1900-talet växte företaget och blev en succé. Snabbt etablerades flera fabriker i Berlin och runt om i Tyskland.

1969 inledde AEG ett samarbete med Siemens gällande elproduktion, och personalstyrkan växte till ungefär 150 000 personer. AEG arbetar inom många områden och har bland annat spelat en viktig roll i lok- och järnvägstekniken i Tyskland samt inom flyg- och bilbranschen.

Under 1980-talet hade AEG ekonomiska problem, och under 1990-talet blev de tvungna att sälja delar av produktionen inom olika områden – bland annat hushållsapparater (t.ex. diskmaskiner), som togs över av Electrolux 1994. Electrolux behåller dock fortfarande det välkända AEG-märket i den tillverkningen, och därför kan man även idag köpa produkter med den välbekanta röd/vita AEG-loggan.

Om du vill läsa mer om AEG kan du besöka företagets hemsida.


Så här håller du diskmaskinen ren

rengoring af din aeg opvaskemaskineNär diskmaskinen rengör disken blir det oundvikligen kvar massor av mat- och diskmedelsrester i maskinens system, men det finns mycket man själv kan göra för att hålla diskmaskinen ren. Både Bolius.dk, Idenyt.dk, Klikk.no, Viivilla.no, Expressen.se och Hemtrevligt.se har skrivit om hur man rengör diskmaskinen, och här har vi sammanfattat deras bästa tips.

Först och främst skriver experterna att man bör fundera på varför diskmaskinen blir skitig. Tänk därför särskilt på följande:

Matrester: Kom ihåg att ta bort matrester från disken innan du sätter in den i diskmaskinen, för om man inte skrapar av disken följer gammal mat med in i maskinen. Man ska dock inte ta bort all smuts då det bara resulterar i att maskinen sedan kör ett program med en låg temperatur.

Placering: Tänk på att inte placera disken för tätt då det kan leda till att det inte kommer tillräckligt med vatten och diskmedel på alla ytor.

Luckan: Kom ihåg att låta luckan stå öppen efter användning. En stängd lucka gör att fukten inte kan komma ut ur maskinen, vilket kan skapa en dålig miljö.

Filter och öppning: Rengör filtren och lucköppningen regelbundet.

Program: Även om det kan vara lockande att använda de snabba programmen bör man inte göra det hela tiden. Temperaturen blir nämligen inte alltid tillräckligt hög i dessa program, och en hög temperatur är viktig för att förhindra bakterietillväxt.

Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhetsgrad är under 21 dH, eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om vattnet är hårdare än 21 dH bör man istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans manuellt.

Rätt dos: Du har kanske inte full koll på hur mycket diskmedel, salt och spolglans som ska användas i förhållande till vattenhårdheten, men detta kan man oftast läsa i bruksanvisningen.

Utöver tipsen här ovanför är det även viktigt att rengöra diskmaskinen ordentligt tre-fyra gånger om året. Var särskilt uppmärksam på följande delar:

Silen: I diskmaskinen finns både en grov och en fin sil. Se till att tömma den grova silen en gång per vecka, eftersom att matresterna hamnar här. Ta helt enkelt ut silen och rengör den sedan med diskmedel. Den fina silen rengörs på samma sätt, men det behöver man bara göra tre eller fyra gånger per år.

Avlopp: Efter att silarna är borttagna kan du skrubba avloppet med en borste och lite diskmedel.

Spolarm: Ta ut spolarmen och ta bort matresterna med hjälp av en tandpetare eller liknande. Torka sedan med en mikrofiberduk.

Korg: På många diskmaskinsmodeller kan man ta ut diskkorgarna, så ta ut dem och skrubba dem med en borste och lite diskmedel. Använd eventuellt en tandpetare eller liknande på besvärliga ställen och vrår där det är svårt att komma åt.

Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens hörn och sidor med en borste, och kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns envisa kalkavlagringar.

Lucka: Det finns både springor och sprickor i luckan. Rengör dessa med en tandborste och torka efteråt med en mikrofiberduk.

Intensivdisk: Efter rengöringen bör man slutligen köra ett av maskinens kraftigaste program med en hög temperatur för att avlägsna smutsrester. Använd gärna intensivprogrammet för grytor till detta.


Så här använder du spolglans i diskmaskinen

Danska Idenyt.dk skriver att spolglansen är till för att göra vattnet mjukare och på så vis motverka att det sätter sig på disken som små droppar som sedan torkar in och skapar kalkfläckar. Spolglans minskar även vattnets ytspänning.

När ytspänningen minskas rinner vattnet lättare av disken, vilket också garanterar färre kalkfläckar. Spolglans innehåller citronsyra, vilket även kan användas till huvudrengöringen av diskmaskinen då det är mycket starkt.

Danska Tænk skriver att allt-i-ett-tabletter innehåller både diskmedel, salt och spolglans, medan vanliga tabletter bara innehåller diskmedel. Om man använder vanliga tabletter måste man därför själv fylla på spolglans, och om man använder allt-i-ett-tabletter bör man vara medveten om att särskilt glas kan bli lite dimmiga.

Vad gäller spolglans är det nämligen främst glas som påverkas. Om man doserar själv kommer både en för hög och en för låg dos att lämna matta beläggningar på disken, och dessa beläggningar syns bäst på just glasen.

Tænk skriver även att doseringen av spolglansen varierar beroende på vilken diskmaskin man har, men att det som påverkar mest är var man bor. Doseringen beror nämligen på vattenhårdheten (mängden kalk), och den varierar i olika områden av landet. Om man bor i ett område med hårt vatten måste man använda en större dos spolglans.

Observera även att doseringen av salt i stor utsträckning följer samma riktlinjer som doseringen av spolglans. Saltet ska nämligen också anpassas till vattnets hårdhet då det är saltet som binder kalken i vattnet.


Undvik flygrost och glaspest

Upplever du ofta att dina rostfria bestick får fula fläckar? I så fall kan det vara så att du har flygrost i din diskmaskin.

Idenyt.dk skriver att flygrost uppstår när man sätter rostfria bestick i diskmaskinen tillsammans med antingen redan rostiga saker eller något som inte är gjort av rostfritt stål. Det kan vara små saker som man inte tänker på, till exempel en vitlökspress. Flygrost kan även komma från bestickkorgen om den har blivit skadad och järnramen är blottad.

Om du redan har fått flygrost på dina rostfria bestick kan du lösa det genom att köpa klassisk rostborttagning. Ofta finns det dock kvar rester av flygrost även i diskmaskinen, och för att bli av med dessa kan du köra en tom diskmaskin med citronsyra.

Utöver flygrost kan man även få vita ränder eller beläggningar på glasen, vilket kan vara glaspest. Detta uppstår när glas som har mikroskopiska sprickor körs i diskmaskinen ofta, och i regel kan man inte reparera skador som redan uppstått. Man kan dock prova sätta glasen i diskmaskinen och köra ett program på hög temperatur med citronsyra.

Problem med vita ränder orsakas ofta av kalk som sätter sig som avlagringar på glasen, och detta beror ofta på att det inte finns tillräckligt mycket salt i diskmaskinen. Saltet binder nämligen kalken och gör att det inte fäster på andra ställen. Tumregeln är att ju mer kalk det är i vattnet, desto med salt ska användas – och helst ska man använda grovt salt.


Det här ska du inte köra i diskmaskinen

Det är enkelt att bara sätta den smutsiga disken i diskmaskinen och låta maskinen sköta arbetet, men enligt Idenyt.dk finns det saker som inte bör köras i diskmaskinen.

Det finns olika anledningar till detta, men i regel ska man inte köra dyra kristallglas, gammalt porslin och handmålade eller dekorerade glas i diskmaskinen. De höga temperaturerna och den kraftiga behandlingen i maskinen kan nämligen skada glaset eller porslinet. Vissa diskmaskiner har dock skonsamma glasprogram.

Man bör heller inte sätta bestick med ben- eller trähandtag, pannor av aluminium eller köksredskap av trä i maskinen.

Idenyt.dk skriver även att vissa saker är direkt skadliga för själva diskmaskinen om man skulle köra dem i maskinen. Mindre matrester klarar en diskmaskin utan problem, men undvik cigarettaska och ljusstakar med stearinrester kvar.


Information om energimärkningen

En diskmaskin är en härlig lyx i vardagen, men den förbrukar tyvärr även mycket vatten och energi – särskilt eftersom att maskinen används varje dag och programmen kan ta flera timmar.

Danska Sparenergi.dkförklarar därför att man, om man vill spara energi, bör vara särskilt uppmärksam på maskinens energimärkning när man ska ut och köpa en ny diskmaskin.

Energimärkningen informerar nämligen om hur mycket ström maskinen förbrukar per år samt vilken energiklass maskinen har. Här är det bäst att välja en diskmaskinsmodell i klass A++ eller A+++, eftersom att de modellerna är marknadens mest energieffektiva. Skalan går ända ner till D, men man kan se en tydlig skillnad i strömförbrukning även om man bara väljer en modell i en något lägre klass.

En modell i klass A+++ som rymmer 13 kuvert förbrukar till exempel 235 kWh/år medan en lika stor maskin i energiklass A förbrukar 333 kWh/år. En diskmaskin bara några klasser lägre förbrukar alltså nästan 100 kWh mer varje år.

Man kan även titta om modellen är märkt med antingen EU-blomman eller Svanen, som är det europeiska och det nordiska miljömärket. Detta är nämligen också en garanti för att produkten är miljövänlig.

Här kan du se en kort video som förklarar energimärkningen:

https://www.youtube.com/watch?v=mA6cEyrj7ko

AEG diskmaskin test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Tænk är det danska konsumentrådet. Här genomförs omfattande tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter, och de har bland annat utfört en granskning av 52 diskmaskiner. I undersökningen fokuserade de på diskförmåga, torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsåtgång, användarvänlighet samt funktioner.

Du kan läsa mer om testet på deras hemsida. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, som här har genomfört ett test av 73 diskmaskiner där de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsåtgång samt hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Användarrecensioner av AEG diskmaskiner:

Utöver testerna här ovanför har vi även undersökt kundomdömen hos olika återförsäljare online. Vi har tittat närmare på olika diskmaskiner och tagit reda på vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna.


Andra relevanta tester:

Här på Konsumentmagasinet har vi även tagit fram en mängd andra artiklar om diskmaskiner. Du kan till exempel läsa vårt allmänna diskmaskin test, där vi går igenom testvinnande diskmaskiner från flera olika tillverkare.

Om du bor i lägenhet eller helt enkelt har ont om plats i huset för en diskmaskin kanske du vill läsa vårt bänkdiskmaskin test. I den artikeln får du en överblick över de bänkdiskmaskiner som klarar klarar sig bäst i undersökningar, och du får även ett antal tips på hur du får ut mest av din bänkdiskmaskin.

Om du vill ha mer information om andra märken än AEG har vi även sammanställt ett antal artiklar om alternativa märken.

Det är framförallt två märken som ofta skiljer sig från mängden i tester hos till exempel Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk – nämligen Siemens diskmaskiner och Bosch diskmaskiner. Dessa uppnår ofta topplaceringar i olika tester, och du kan läsa båda artiklarna om du vill veta mer om vilka av deras modeller som utnämnts till bäst i test

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse