AEG diskmaskin test – Se de bästa diskmaskinerna från AEG – Bäst i Test guide

0

I den här artikeln tar vi en närmare titt på diskmaskiner från märket AEG. Diskmaskinerna har granskats i tester hos både den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och efter noggranna beräkningar har experterna bedömt vilka modeller som är bäst.

När det gäller diskmaskiner talar man oftast om två olika typer: integrerad och underbyggd. Den underbyggda modellen ska placeras under bänkskivan bredvid annan köksutrustning, och dessa diskmaskiner levereras därför med en front, men utan topp- och sidopaneler.

Integrerade diskmaskiner ska däremot integreras med kökets design och ha samma front som resten av luckorna i köket, vilket innebär att dessa modeller levereras utan front. Det finns dessutom både breda och smala diskmaskiner.

Den här AEG diskmaskin test innehåller:
🔸 Överblick över de bästa diskmaskinerna från AEG
🔸 Alternativ till AEG
🔸 Information om AEG
🔸 Så här håller du din diskmaskin ren
🔸 Information om spolglans, flygrost och energimärkning
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.


AEG FSE62800P

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

AEG FSE62800P

Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har provat modellen AEG FSE62800P i sina omfattande tester av diskmaskiner, där de har granskat modeller från olika märken i alla prisklasser. Både de svenska och danska experterna kommer fram till att AEG FSE62800P är en riktigt bra diskmaskin och modellen får fina kommentarer på så gott som alla testpunkter.

Rymmer 13 kuvert

AEG FSE62800P har en enkel design som gör att den passar in i alla sorters kök, och modellen är dessutom en integrerad diskmaskin. Detta betyder att AEG FSE62800P är designad för att få samma front som luckorna i köket, och diskmaskinen levereras därför utan frontpanel.

AEG FSE62800P är dessutom en stor modell med en kapacitet på 13 kuvert, och den här diskmaskinen passar därför bra i ett större hushåll på fyra eller fem personer.

För att ge en så målinriktad rengöring som möjligt har den här modellen sex olika program med olika temperaturer, och man kan därmed alltid hitta ett program som passar för olika typer av disk.

Flexibel inredning

För att rymma så mycket disk som möjligt har AEG FSE62800P en flexibel inredning, där bestickkorgen är högst upp för att ge mer plats för stora tallrikar i botten av maskinen.

AEG diskmaskin

Glashållare är standard hos AEG.

Modellen är även flexibel när det kommer till tekniken. Den här diskmaskinen har nämligen en integrerad timerfunktion för senarelagd start, vilket gör att man kan schemalägga när man vill att diskprogrammet ska starta samt vara klart.

Man kan därmed ställa in att disken ska vara färdig när man kommer hem, och tack vare säkerhetsfunktionen AquaStop, som automatiskt stänger av vattentillförseln vid läckage, behöver man inte oroa sig för olyckor under programmets gång.

Miljövänlig modell

AEG FSE62800P är dessutom ett bra alternativ för den miljömedvetna konsumenten eftersom att modellen finns i energiklass A++. Detta är en av de bästa klasserna och därmed garanteras en förnuftig förbrukning av både vatten- och energi.

Utöver den låga förbrukningen är den här diskmaskinen dessutom utformad för att ge ifrån sig väldigt lite ljud när den arbetar, och med en ljudnivå på bara 44 dB väsnas den inte särskilt mycket. Om man ofta spenderar sin tid i närheten av köket kommer man därmed inte att störas av något oväsen från den här diskmaskinen.

Modellen mäter 90 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en integrerad diskmaskin

Utvalda fördelar med AEG FSE62800P:
🔵 Stor modell som rymmer 13 kuvert
🔵 Sex olika program
🔵 Timer för senarelagd start
🔵 Med säkerhetsfunktionen AquaStop
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A++


AEG FFE62800PM

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

AEG FFE62800PM opvaskemaskine

Diskmaskinen AEG FFE62800PM har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Både de svenska och de danska experterna lägger märke till de många goda egenskaperna hos AEG FFE62800PM och ger modellen ett bra totalbetyg.

En diskmaskin för det stora hushållet

AEG FFE62800PM är en lite större diskmaskin som rymmer 13 kuvert, vilket motsvarar användningen i ett hushåll på ungefär fyra-fem personer. Denna modell är alltså ett bra alternativ för den lite större familjen.

AEG FFE62800PM är en underbyggd diskmaskin och levereras därför med front men utan topp- och sidopaneler. En underbyggd modell ska nämligen placeras under köksbänken och ha en synlig front bredvid köksskåpen, och eftersom att modellen kommer att synas i köket har den en fin, enkel och stilren design.

Fokus på komfort med Comfort Lift

Den här diskmaskinen från AEG har åtta olika program, vilket är mycket jämfört med andra diskmaskiner. För konsumenten innebär detta fler valmöjligheter och specialprogram som ger en mer målinriktad diskning. AEG FFE62800PM med comfort lift

Bland dessa program finns bland annat ett snabbprogram på 60 grader, AutoSense 45-70 grader, Eco-program, tyst program, glasprogram 45 grader samt ett intensivprogram på 70 grader, och maskinen klarar därmed av alla tänkbara typer av disk. Maskinen har även ett ExtraHygiene-läge, som ökar temperaturen mot slutet och på så vis dödar 99,9 % av bakterierna.

AEG FFE62800PM har dessutom en specialfunktion som kallas ComfortLift, som gör användningen av modellen ännu bekvämare och mer ergonomisk för användaren. ComfortLift är en lyftmekanism i den nedre korgen som gör att den kan lyftas upp till samma höjd som överkorgen och tömmas därifrån, och man behöver därmed inte böja sig ned och belasta ryggen.

Airdry-torkning

Efter de många specialprogrammen ska disken även torkas, och det är torkningsprocessen som avgör om porslinet lämnas med kalkfläckar eller beläggningar – vilka blir särskilt fula och framträdande på glas.

AEG FFE62800PM motverkar dessa med sin Airdry-teknik som ger en så naturlig torkning som möjligt. Man kan även köra XtraDry-programmet för att få en garanterat snustorr disk.

AEG FFE62800PM finns dessutom i energiklass A++ och befinner sig därmed i den bästa änden av energiskalan. Modellen har även en timerfunktion samt en Auto Off-funktion, som automatiskt stänger av diskmaskinen tio minuter efter avslutat program.

Modellen mäter 81,8 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 57 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med AEG FFE62800PM:
🔵 Stor modell som rymmer 13 kuvert
🔵 Med åtta olika program
🔵 ExtraHygiene-läge dräper alla bakterier
🔵 ComfortLift skonar ryggen
🔵 Noggrann lufttorkning med Airdry-tekniken


Andra testvinnare – Alternativ till AEG

I den här artikeln har vi nu gått igenom fem olika diskmaskiner från AEG som antingen fått bra betyg av experter i olika tester eller som är mycket populära bland användarna.

Det finns dock även många andra bra modeller på marknaden, och för att ge en så fullständig överblick som möjligt kommer vi i den här sektionen att presentera ytterligare tre diskmaskiner från märket Bosch samt en modell från Siemens.


Bosch SMU46CI02S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 699,00 Kr. 0,00 Kr. 5 699,00 Kr. Läs mer
6 220,00 Kr. 0,00 Kr. 6 220,00 Kr. Läs mer
6 240,00 Kr. 0,00 Kr. 6 240,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet Tænk har provat ett brett utbud av diskmaskiner från olika märken och prisklasser, bland annat Bosch SMU46CI02S. De danska experterna blir imponerade av Bosch SMU46CI02S och de utser därför modellen till testvinnare.

Bosch SMU46CI02S är en underbyggd diskmaskin.

Sex program

Bosch SMU46CI02S är en stor och rymlig diskmaskin som har plats för 13 kuvert och därför passar modellen i ett hushåll på ungefär fyra-fem personer.

Den här modellen är dessutom en modern diskmaskin med sex olika diskprogram: intensiv, auto, eco, snabb, glas och försköljning. Dessa program gör att maskinen kan hantera all typ av disk, och den har dessutom tilläggsfunktioner som HalfLoad, som är bra att använda om man inte fyller maskinen helt, samt ExtraDry, som kan användas om man vill ha disken helt torr – ofta blir det nämligen inte riktigt helt torrt efter ett vanligt diskprogram.

Hos Bosch SMU46CI02S har man även lagt fokus på just torkningen, och modellen har därför ett inbyggt Zeolith-system som garanterar en noggrann torkning. Zeolit är ett naturligt mineral som omvandlar fukten till värme.

Energiklass A+++

Bosch SMU46CI02S har överlag ett starkt fokus på förbrukning, men modellen har som tidigare nämnt även ett enkom ecoprogram. Med detta program används mindre vatten och ström, och om man använder diskmaskinen varje dag kan man spara mycket pengar på det.

Miljövänligheten hos Bosch SMU46CI02S syns dessutom på att modellen har energiklass A+++, vilken är den bästa på marknaden. Modellen har även en automatisk avstängningsfunktion som gör att diskmaskinen stänger av efter avslutat program, och därmed står den inte igång och förbrukar ström en lång stund efter användningen.

Flexibilitet i fokus

Bosch SMU46CI02S är en diskmaskin med många funktioner, och modellen har dessutom en mycket flexibel inredning. Maskinen har bland annat ett Vario-korgsystem samt en höjdjusterbar överkorg, och om man inte behöver plats för många tallrikar kan tallriksstöden i underkorgen fällas ned. Både den övre och den nedre spolarmen kan monteras lös och ett barnlås på luckan gör att diskmaskinen kan användas även när små barn är i närheten.

Tack vare ServoLås-systemet förblir luckan stängd även när diskprogrammet är slut, och om man vill schemalägga diskningen har den här maskinen en timerfunktion som möjliggör en senarelagd programstart.

Bosch SMU46CI02S är dessutom en tyst modell, vilket är väldigt bra om man ofta spenderar tid i närheten av köket. Ljudnivån är nämligen bara 48 dB, och därmed kan man knappt kan höra diskmaskinen.

Modellen mäter 87,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
🔵 Stor modell som rymmer 13 kuvert
🔵 Sex program samt flera extrafunktioner
🔵 Zeolith-system för en bättre torkning
🔵 Miljövänlig modell med ecoprogram i energiklass A+++
🔵 Flexibel inredning med Vario-korgsystem och fällbara tallriksstöd


Bosch SMU46CB01S

Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CB01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 639,00 Kr. 0,00 Kr. 4 639,00 Kr. Läs mer
4 886,00 Kr. 0,00 Kr. 4 886,00 Kr. Läs mer
6 295,00 Kr. 0,00 Kr. 6 295,00 Kr. Läs mer

 

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett omfattande test av diskmaskiner där de provade hela 73 modeller från olika märken och i olika prisklasser.

I undersökningen ingick bland annat diskmaskinsmodellen Bosch SMU46CB01S, och efter testet kunde experterna konstatera att Bosch SMU46CB01S är en så bra diskmaskin att den bör koras till testvinnare.

Bosch SMU46CB01S är en underbyggd diskmaskin.

13 kuvert och 6 program

Bosch SMU46CB01S är en av de större diskmaskinerna och modellen rymmer ungefär 13 kuvert, vilket utan problem täcker vardagsbehovet hos en familj med fyra eller fem medlemmar. Bosch SMU46CB01S har dessutom ett brett urval av program och användningen är därmed mycket mångsidig.

Den här modellen har nämligen sex olika program: intensiv, auto 45-70 grader, eco, glas, 1h och försköljning.

Om disken är mycket smutsig kan man använda försköljningsprogrammet för att få bort den värsta smutsen innan själva huvudprogrammet startar. Autoprogrammet anpassas automatiskt till den disk som placeras i maskinen, men man kan även välja ett specialprogram för att få bästa möjliga behandling av disken.

På Bosch SMU46CB01S handlar det framförallt om glasprogrammet, som är speciellt utformat för att ta hand om ömtåliga glas på ett skonsamt sätt. För att verkligen få bort all smuts finns även en Machine Care-funktion som avlägsnar fett och kalkavlagringar extra noggrant.

Intelligent med sensorer

Bosch SMU46CB01S är en modern diskmaskin som är försedd med en mängd användbara funktioner och tekniker som gör att maskinen kan göra intelligenta val. Den har bland annat en AquaSensor som anpassar rengöringen utifrån vilken typ av disk som finns i maskinen samt vilken typ av smuts och fläckar som finns på disken, vilket gör att resultatet blir så rent som möjligt.

Maskinen har även en MängdSensor som registrerar hur full diskmaskinen är och sedan anpassar programtyp och -längd utifrån det.

Bosch SMU46CB01S är dessutom utrustad med motortekniken EcoSilence Drive, som arbetar både energibesparande och tyst. Detta gör att diskmaskinen har en låg ljudnivå på bara 46 dB.

Den här modellen är som sagt en intelligent diskmaskin, och som en extra bonus vet maskinen även själv när det är dags att fylla på spolglans och salt. Så fort det finns behov för detta visas en liten indikator på skärmen för att informera användaren.

Bosch SMU46CB01S har även en timerfunktion som gör att man kan senarelägga programstarten och därmed själv planera diskningen i förväg.

AquaStop och ServoLås

Bosch SMU46CB01S håller en hög säkerhetsnivå, både vad gäller barnsäkerhet och det allmänna skyddet mot läckage. Modellen har ett mekaniskt barnlås på luckan samt en elektronisk funktionsspärr på panelen, och det speciella ServoLås-systemet gör att både öppning och stängning av luckan går smidigt och säkert.

Bosch SMU46CB01S har dessutom en AquaStop-funktion, som förhindrar översvämning och läckage genom att automatiskt stänga av vattentillförseln och på så vis skydda mot eventuella vattenskador.

Modellen mäter 87,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CB01S:
🔵 Hög kapacitet på 13 kuvert
🔵 Sex olika program
🔵 Specialprogram för glas
🔵 Intelligent modell med AquaSensor och MängdSensor
🔵 Säker modell med AquaStop och ServoLås


Bosch SMU46CW02S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CW02S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 979,00 Kr. 0,00 Kr. 5 979,00 Kr. Läs mer
6 525,00 Kr. 0,00 Kr. 6 525,00 Kr. Läs mer
6 543,00 Kr. 0,00 Kr. 6 543,00 Kr. Läs mer

 

Diskmaskinsmodellen Bosch SMU46CW02S har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Modellen imponerar på båda expertgrupperna och utses till och med till testvinnare i båda undersökningarna.

Bosch SMU46CW02S är en rymlig modell med fokus på energibesparing samt effektiv diskning och torkning.

Den här modellen är en underbyggd diskmaskin.

För det större hushållet som bryr sig om miljön

Bosch SMU46CW02S är en rymlig diskmaskinsmodell med plats för 13 kuvert, vilket i praktiken räcker till ett lite större hushåll på fyra-fem personer.

Med energiklass A+++ är Bosch SMU46CW02S dessutom ett bra alternativ för ett hushåll som tänker på miljön och elräkningen. A+++ är nämligen marknadens bästa energiklass, vilket garanterar en lägre ström- och vattenförbrukning. Bosch SMU46CW02S har givetvis även ett ecoprogram bland sina sex diskprogram, och med det sparar man ännu mer vatten och ström.

Förutom ecoprogrammet har diskmaskinen följande program: intensiv, auto 45-65 grader, snabb, glas samt ett försköljningsprogram som kan köras innan huvuddisken för att få bort den värsta smutsen.

Zeolith-torkning

För att porslinet ska se snyggt och välskött ut, utan fläckar och avlagringar, är det viktigt att diskmaskinen har en bra torkförmåga.

Bosch SMU46CW02S är utrustad med både ExtraDry och ett Zeolith-system, som sköter torkningen extra noggrant och ser till att alla delar blir torra – även plastdelar, som ofta är ett problem.

Zeolith-systemet är Boschs egna system, och det fungerar genom att mineralet zeolit producerar värme när det kommer i kontakt med fukt. Denna värme används sedan för att torka disken.

Bosch SMU46CW02S är även specialiserad på att hantera glas, och modellens specifika glasprogram är så varsamt att även ömtåliga glas kan köras i diskmaskinen. Glasen diskas vid låga temperaturer och hålls ordentligt på plats, och glasprogrammet har dessutom en förlängd torkningsprocess för att glasen ska bli helt rena utan några ränder eller avlagringar.

Diskmaskin med intelligenta sensorer

Den här diskmaskinen är byggd med teknik av högsta standard och därför är modellen även en intelligent diskmaskin. Med hjälp av inbyggda sensorer som mäter såväl diskmängd som vatten hjälper maskinen därmed själv till med att säkerställa att resultatet blir så bra som möjligt.

AquaSensorn registrerar vilka fläckar som finns på disken för att rengöringen ska kunna anpassas därefter, och MängdSensorn anpassar vattenförbrukningen efter hur välfylld diskmaskinen är och sparar därmed både vatten och energi.

Modellen har dessutom ett Machine Care-program, som avlägsnar kalk och fett, samt Auto all-in-1 som automatiskt anpassar typen av diskmedel.

Modellen mäter 87,5 cm (maxhöjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CW02S:
🔵 Rymmer 13 kuvert
🔵 Sex olika program – bland annat ett specialprogram för glas
🔵 EExtraDry och Zeolith-teknik ser till att disken blir extra torr
🔵 AquaSensor och MängdSensor effektiviserar diskningen
🔵 Machine Care-program avlägsnar fett och kalk


Om AEG

AEG logo

AEG står för Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft och företaget grundades i Tyskland 1883 av Emil Rathenau. Rathenau hade införskaffat olika patent som utvecklats av uppfinnaren Thomas Edison, och dessa ville han använda för att starta ett elektronikföretag.

Rathenau var framgångsrik i sitt företagande och redan i början av 1900-talet växte företaget och blev en succé. Snabbt etablerades flera fabriker i Berlin och runt om i Tyskland.

1969 inledde AEG ett samarbete med Siemens gällande elproduktion, och personalstyrkan växte till ungefär 150 000 personer. AEG arbetar inom många områden och har bland annat spelat en viktig roll i lok- och järnvägstekniken i Tyskland samt inom flyg- och bilbranschen.

Under 1980-talet hade AEG ekonomiska problem, och under 1990-talet blev de tvungna att sälja delar av produktionen inom olika områden – bland annat hushållsapparater (t.ex. diskmaskiner), som togs över av Electrolux 1994. Electrolux behåller dock fortfarande det välkända AEG-märket i den tillverkningen, och därför kan man även idag köpa produkter med den välbekanta röd/vita AEG-loggan.

Om du vill läsa mer om AEG kan du besöka företagets hemsida.


Så här håller du diskmaskinen ren

rengoring af din aeg opvaskemaskineNär diskmaskinen rengör disken blir det oundvikligen kvar massor av mat- och diskmedelsrester i maskinens system, men det finns mycket man själv kan göra för att hålla diskmaskinen ren. Både Bolius.dk, Idenyt.dk, Klikk.no, Viivilla.no, Expressen.se och Hemtrevligt.se har skrivit om hur man rengör diskmaskinen, och här har vi sammanfattat deras bästa tips.

Först och främst skriver experterna att man bör fundera på varför diskmaskinen blir skitig. Tänk därför särskilt på följande:

Matrester: Kom ihåg att ta bort matrester från disken innan du sätter in den i diskmaskinen, för om man inte skrapar av disken följer gammal mat med in i maskinen. Man ska dock inte ta bort all smuts då det bara resulterar i att maskinen sedan kör ett program med en låg temperatur.

Placering: Tänk på att inte placera disken för tätt då det kan leda till att det inte kommer tillräckligt med vatten och diskmedel på alla ytor.

Luckan: Kom ihåg att låta luckan stå öppen efter användning. En stängd lucka gör att fukten inte kan komma ut ur maskinen, vilket kan skapa en dålig miljö.

Filter och öppning: Rengör filtren och lucköppningen regelbundet.

Program: Även om det kan vara lockande att använda de snabba programmen bör man inte göra det hela tiden. Temperaturen blir nämligen inte alltid tillräckligt hög i dessa program, och en hög temperatur är viktig för att förhindra bakterietillväxt.

Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhetsgrad är under 21 dH, eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om vattnet är hårdare än 21 dH bör man istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans manuellt.

Rätt dos: Du har kanske inte full koll på hur mycket diskmedel, salt och spolglans som ska användas i förhållande till vattenhårdheten, men detta kan man oftast läsa i bruksanvisningen.

Utöver tipsen här ovanför är det även viktigt att rengöra diskmaskinen ordentligt tre-fyra gånger om året. Var särskilt uppmärksam på följande delar:

Silen: I diskmaskinen finns både en grov och en fin sil. Se till att tömma den grova silen en gång per vecka, eftersom att matresterna hamnar här. Ta helt enkelt ut silen och rengör den sedan med diskmedel. Den fina silen rengörs på samma sätt, men det behöver man bara göra tre eller fyra gånger per år.

Avlopp: Efter att silarna är borttagna kan du skrubba avloppet med en borste och lite diskmedel.

Spolarm: Ta ut spolarmen och ta bort matresterna med hjälp av en tandpetare eller liknande. Torka sedan med en mikrofiberduk.

Korg: På många diskmaskinsmodeller kan man ta ut diskkorgarna, så ta ut dem och skrubba dem med en borste och lite diskmedel. Använd eventuellt en tandpetare eller liknande på besvärliga ställen och vrår där det är svårt att komma åt.

Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens hörn och sidor med en borste, och kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns envisa kalkavlagringar.

Lucka: Det finns både springor och sprickor i luckan. Rengör dessa med en tandborste och torka efteråt med en mikrofiberduk.

Intensivdisk: Efter rengöringen bör man slutligen köra ett av maskinens kraftigaste program med en hög temperatur för att avlägsna smutsrester. Använd gärna intensivprogrammet för grytor till detta.


Så här använder du spolglans i diskmaskinen

Danska Idenyt.dk skriver att spolglansen är till för att göra vattnet mjukare och på så vis motverka att det sätter sig på disken som små droppar som sedan torkar in och skapar kalkfläckar. Spolglans minskar även vattnets ytspänning.

När ytspänningen minskas rinner vattnet lättare av disken, vilket också garanterar färre kalkfläckar. Spolglans innehåller citronsyra, vilket även kan användas till huvudrengöringen av diskmaskinen då det är mycket starkt.

Danska Tænk skriver att allt-i-ett-tabletter innehåller både diskmedel, salt och spolglans, medan vanliga tabletter bara innehåller diskmedel. Om man använder vanliga tabletter måste man därför själv fylla på spolglans, och om man använder allt-i-ett-tabletter bör man vara medveten om att särskilt glas kan bli lite dimmiga.

Vad gäller spolglans är det nämligen främst glas som påverkas. Om man doserar själv kommer både en för hög och en för låg dos att lämna matta beläggningar på disken, och dessa beläggningar syns bäst på just glasen.

Tænk skriver även att doseringen av spolglansen varierar beroende på vilken diskmaskin man har, men att det som påverkar mest är var man bor. Doseringen beror nämligen på vattenhårdheten (mängden kalk), och den varierar i olika områden av landet. Om man bor i ett område med hårt vatten måste man använda en större dos spolglans.

Observera även att doseringen av salt i stor utsträckning följer samma riktlinjer som doseringen av spolglans. Saltet ska nämligen också anpassas till vattnets hårdhet då det är saltet som binder kalken i vattnet.


Undvik flygrost och glaspest

Upplever du ofta att dina rostfria bestick får fula fläckar? I så fall kan det vara så att du har flygrost i din diskmaskin.

Idenyt.dk skriver att flygrost uppstår när man sätter rostfria bestick i diskmaskinen tillsammans med antingen redan rostiga saker eller något som inte är gjort av rostfritt stål. Det kan vara små saker som man inte tänker på, till exempel en vitlökspress. Flygrost kan även komma från bestickkorgen om den har blivit skadad och järnramen är blottad.

Om du redan har fått flygrost på dina rostfria bestick kan du lösa det genom att köpa klassisk rostborttagning. Ofta finns det dock kvar rester av flygrost även i diskmaskinen, och för att bli av med dessa kan du köra en tom diskmaskin med citronsyra.

Utöver flygrost kan man även få vita ränder eller beläggningar på glasen, vilket kan vara glaspest. Detta uppstår när glas som har mikroskopiska sprickor körs i diskmaskinen ofta, och i regel kan man inte reparera skador som redan uppstått. Man kan dock prova sätta glasen i diskmaskinen och köra ett program på hög temperatur med citronsyra.

Problem med vita ränder orsakas ofta av kalk som sätter sig som avlagringar på glasen, och detta beror ofta på att det inte finns tillräckligt mycket salt i diskmaskinen. Saltet binder nämligen kalken och gör att det inte fäster på andra ställen. Tumregeln är att ju mer kalk det är i vattnet, desto med salt ska användas – och helst ska man använda grovt salt.


Det här ska du inte köra i diskmaskinen

Det är enkelt att bara sätta den smutsiga disken i diskmaskinen och låta maskinen sköta arbetet, men enligt Idenyt.dk finns det saker som inte bör köras i diskmaskinen.

Det finns olika anledningar till detta, men i regel ska man inte köra dyra kristallglas, gammalt porslin och handmålade eller dekorerade glas i diskmaskinen. De höga temperaturerna och den kraftiga behandlingen i maskinen kan nämligen skada glaset eller porslinet. Vissa diskmaskiner har dock skonsamma glasprogram.

Man bör heller inte sätta bestick med ben- eller trähandtag, pannor av aluminium eller köksredskap av trä i maskinen.

Idenyt.dk skriver även att vissa saker är direkt skadliga för själva diskmaskinen om man skulle köra dem i maskinen. Mindre matrester klarar en diskmaskin utan problem, men undvik cigarettaska och ljusstakar med stearinrester kvar.


Information om energimärkningen

En diskmaskin är en härlig lyx i vardagen, men den förbrukar tyvärr även mycket vatten och energi – särskilt eftersom att maskinen används varje dag och programmen kan ta flera timmar.

Danska Sparenergi.dkförklarar därför att man, om man vill spara energi, bör vara särskilt uppmärksam på maskinens energimärkning när man ska ut och köpa en ny diskmaskin.

Energimärkningen informerar nämligen om hur mycket ström maskinen förbrukar per år samt vilken energiklass maskinen har. Här är det bäst att välja en diskmaskinsmodell i klass A++ eller A+++, eftersom att de modellerna är marknadens mest energieffektiva. Skalan går ända ner till D, men man kan se en tydlig skillnad i strömförbrukning även om man bara väljer en modell i en något lägre klass.

En modell i klass A+++ som rymmer 13 kuvert förbrukar till exempel 235 kWh/år medan en lika stor maskin i energiklass A förbrukar 333 kWh/år. En diskmaskin bara några klasser lägre förbrukar alltså nästan 100 kWh mer varje år.

Man kan även titta om modellen är märkt med antingen EU-blomman eller Svanen, som är det europeiska och det nordiska miljömärket. Detta är nämligen också en garanti för att produkten är miljövänlig.

Här kan du se en kort video som förklarar energimärkningen:

https://www.youtube.com/watch?v=mA6cEyrj7ko

AEG diskmaskin test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Tænk är det danska konsumentrådet. Här genomförs omfattande tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter, och de har bland annat utfört en granskning av 52 diskmaskiner. I undersökningen fokuserade de på diskförmåga, torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsåtgång, användarvänlighet samt funktioner.

Du kan läsa mer om testet på deras hemsida. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, som här har genomfört ett test av 73 diskmaskiner där de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsåtgång samt hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Användarrecensioner av AEG diskmaskiner:

Utöver testerna här ovanför har vi även undersökt kundomdömen hos olika återförsäljare online. Vi har tittat närmare på olika diskmaskiner och tagit reda på vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna.


Andra relevanta tester:

Här på Konsumentmagasinet har vi även tagit fram en mängd andra artiklar om diskmaskiner. Du kan till exempel läsa vårt allmänna diskmaskin test, där vi går igenom testvinnande diskmaskiner från flera olika tillverkare.

Om du bor i lägenhet eller helt enkelt har ont om plats i huset för en diskmaskin kanske du vill läsa vårt bänkdiskmaskin test. I den artikeln får du en överblick över de bänkdiskmaskiner som klarar klarar sig bäst i undersökningar, och du får även ett antal tips på hur du får ut mest av din bänkdiskmaskin.

Om du vill ha mer information om andra märken än AEG har vi även sammanställt ett antal artiklar om alternativa märken.

Det är framförallt två märken som ofta skiljer sig från mängden i tester hos till exempel Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk – nämligen Siemens diskmaskiner och Bosch diskmaskiner. Dessa uppnår ofta topplaceringar i olika tester, och du kan läsa båda artiklarna om du vill veta mer om vilka av deras modeller som utnämnts till bäst i test

{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse