Integrerad diskmaskin – Bäst i test: De bästa inbyggda diskmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Vi har gått igenom undersökningar från olika expertkällor och presenterar här ett urval av de modeller som experterna anser vara bäst. I den här artikeln kan du därför snabbt och enkelt få en överblick över vilka integrerade diskmaskiner som klarar sig bäst i test.

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


SMU4HAI48S Serie 4 – tystlåten integrerad diskmaskin

SMU4HAI48S Serie 4 Underbyggd Diskmaskin

SMU4HAI48S Serie 4 integrerad diskmaskin är en produkt från det kända märket Bosch som kommer med flexibla och praktiska lösningar samt en lång rad olika funktioner. Diskmaskinen har fått därtill mottagit många lovord från Råd & Rön i början av 2021.

Bra att veta om SMU4HAI48S Serie 4

Diskmaskinen SMU4HAI48S Serie 4 levereras med sex inbyggda program, och dessa är såsom följande: Auto, intensiv, eco, express 65°, silence samt favourite. Utöver dessa kan du njuta av de fyra specialfunktionerna Extra Dry, Home Connect, Half Load samt SpeedPerfectPlus. Med programmet ExtraDry ser diskmaskinen också till så att temperaturen höjs vid slutsköljningen, och resultatet blir ännu torrare disk. EcoSilence Drive är en ytterligare förmåga som diskmaskinen har, och denne ger dig en tystare upplevelse som säkerligen uppskattas av alla familjemedlemmarna.

SMU4HAI48S Serie 4 vs. marknaden

Det som får SMU4HAI48S Serie 4 att verkligen stå ut på marknaden är möjligheten att styra diskmaskinen med hjälp av en applikation i mobilen vid namn Home Connect. Oavsett var du befinner dig kan du dra nytta av applikationen för att antingen styra diskmaskinen eller bara kontrollera hur långt gången programmet är. Detta gör hela processen smidigare än någonsin så att du får den upplevelsen som underlättar för dig och din familj.

Fördelar

 • Stor valuta för pengarna
 • Tystlåten
 • Kommer med hela sex olika program
 • Utrustad med fyra specialfunktioner
Nackdelar

 • Inga för närvarande

Specifikationer
81,5 cm hög
59,8 cm bred
Har energiklass D
Kommer med sex olika program
Utrustad med fyra specialfunktioner
Bestickkorg i underkorgen som kan flyttas</span
Kan styras via Home Connect applikationen


Electrolux ESF5545LOW – integrerade diskmaskin med AirDry-teknologi

Bästa integrerade diskmaskin för priset

ESF5545LOW Underbyggd Diskmaskin

ESF5545LOW är en produkt från märket Electrolux, och denne stilrena vita diskmaskin ger dig nog med yta för upp till 4-5 familjemedlemmar att använda. Diskmaskinen har fått toppbetyget hos Pricerunner och har även ett kundbetyg på 4,1 av 5 hos Skousen. Om du är på jakt efter en diskmaskin som har rikligt med utrymme är det här ett perfekt val för dig.

Bra att veta om ESF5545LOW

Inte nog med att ESF5545LOW är en högkvalitativ produkt med gott om utrymme för hela familjens disk, utan produkten kommer dessutom med en lång rad funktioner som du definitivt inte vill missa. En av dessa är AirDry-teknologin som tillåter diskmaskinen att öppna luckan ungefär 10 cm när maskinen börjar närma sig slutet av torkningen. Detta ser till så att disken torkas mer effektivt och på samma gång blir energikostnaderna lägre.

ESF5545LOW vs. marknaden

Inte är det snålt med funktioner som ser till så att just den här diskmaskinen står ut lite extra när man jämför den med andra diskmaskiner på marknaden. På insidan av maskinen finner du exempelvis softspikes, vilket med andra ord är gummiskydd som hjälper din disk att förbli på plats under hela diskningsprocessen. På tal om att skydda disken finns det även ett glasprogram som ser till så att temperaturen inte hastigt förändras, och vad detta leder till är en tryggare upplevelse för din sköra disk.

Med en TimeSaver-funktion halveras programmets tid även om disken fortfarande blir lika ren som under standardprogrammet, och detta är en perfekt funktion att välja om du har begränsat med tid. Sist men inte minst är det också väl värt att nämna AutoOff-funktionen som ser till så att maskinen stängs av när programmet är slut.

Fördelar

 • Enkel att hantera och använder sitt utrymme väl
 • Användarvänlig
 • Brett urval av funktioner
 • Välplanerad design
Nackdelar

 • Har en display som är en aning svår att läsa

Specifikationer
Kommer med sex olika program
Höjd på 82 cm
Bredd på 59,6 cm
Djup på 59 cm
Använder sig av AirDry-teknologi
Kommer med en AutoOff-funktion
Utrustad med SoftSpikes


Electrolux ESF5533LOX – integrerade diskmaskin till ett rimligt pris

Bästa integrerade diskmaskin med smarta program

ESF5533LOX Underbyggd Diskmaskin

Nästa diskmaskin på listan kommer från märket Electrolux som du säkerligen känner till. Den har lyckats att bli en av de riktigt populära diskmaskinsvarianterna med sitt toppbetyg hos Produktguider.com. Samtidigt har den blivit utsedd till det ”miljövänliga alternativet” av Test.se. Även kunderna är glada över diskmaskinen då den har lyckats att få ett kundbetyg på 4,5 av 5 hos Test-diskmaskin.se, och ytterligare positiva recensioner går att finna hos HandlaSmart.se.

Bra att veta om ESF5533LOX 

Inte är det snålt med program och funktioner när det är tal kring just ESF5533LOX. Den här diskmaskinen har bland annat ett så kallat AutoFlex-program som justerar både temperatur och mängden vatten för att spara på energi under programmets gång. Om du dessutom ska ha gäster över eller för någon annan anledning behöver skynda på processen kan du dra nytta av programmet TimeSaver. Denne halverar disktiden, men gör ändå disken fullkomligt ren tack vare det ökade vattentrycket.

ESF5533LOX vs. marknaden

Det finns fler än några få funktioner och program som ser till så att ESF5533LOX står ut bland de andra diskmaskinerna på marknaden. Ett exempel är glasprogrammet som skyddar skört glas genom att undvika att temperaturen ändras alltför fort. Även en autosensor ingår som själv tar reda på hur smutsig disken är, och beroende på detta kan maskinen välja just det programmet som blir rätt för din disk.

Fördelar

 • En äkta kundfavorit
 • Kommer utrustad med AirDry-funktion
 • Har ett glasprogram
 • Kan beställas till ett rimligt pris
Cons

 • Har många plastdelar

Specifikationer
Kommer med sex olika program
Utrustad med fyra olika temperaturer
Höjd på 81,8 cm
Bredd på 59,6 cm
Djup på 59 cm


Electrolux EES47311L – högkvalitativ integrerad diskmaskin med smarta funktioner

Bra värde för pengarna

✅ 4.7 Google shopping
✅ 4.5 Amazon

Denna diskmaskin från Electrolux är utrustad med en Quick Select touch-slider, som är ett otroligt smidigt sätt att starta ditt skräddarsydda program på. Med en enda knapptryckning kan du välja program och lägga till valfria behandlingar. Denna diskmaskin är perfekt för dig som vill ha en integrerad diskmaskin som rengör varje tallrik på djupet och avlägsnar alla spår av smuts och fett.

 • Snabbval med touch-slider
 • Tre diskblad
 • Dubbelroterande sprayarm för noggrann rengöring

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EES47311L

Noggrann rengöring och rymlig design
Denna integrerade diskmaskin från Electrolux är en av de mest imponerande modellerna på marknaden. Den levereras med en dubbelroterande sprayarm som ser till att varje föremål rengörs noggrant. Sprayarmen roterar i två riktningar, vilket hjälper till att täcka alla ytor i diskmaskinen. Dessutom har diskmaskinen tre diskblad som hjälper till att rengöra disken effektivt. Detta är en funktion som inte finns på alla diskmaskiner, och alltså en särskild styrka hos denna modell från Electrolux. Bladen är mycket kraftfulla och kan enkelt avlägsna mat och smuts från disken. Vattenförbrukningen per diskcykel är 10,5 liter vilket är mindre än marknadsgenomsnittet för en diskmaskin i standardstorlek (15 liter). Diskmaskinen har ett stort inre utrymme (13 placeringar) som kan rymma större tallrikar och kastruller, vilket är bra för familjer eller personer som lagar mycket mat och har större mängder porslin och redskap att rengöra.

Intuitiva funktioner
Funktionerna hos denna integrerade diskmaskin är mycket intuitiva, och diskmaskinen öppnas till och med automatiskt i slutet av programmen. Diskmaskinen har dessutom AirDry-teknik som torkar disken tre gånger mer effektivt jämfört med andra modeller. Diskmaskinen har dessutom ett återkopplingssystem med golvstråle som ger besked när diskmaskinen är klar med rengöringen. Du kommer inte att höra ett pip i slutet av cykeln, utan istället kommer en grön lampa att visas vid golvet. Med en medelhög till hög prisklass har den här diskmaskinen ett stort värde för pengarna tack vare de många smarta funktionerna.

Vad säger användare om Electrolux EES47311L?

Diskmaskinen har fått ett sammanlagt betyg på 4,7 på Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker. Den har även fått betyget 4,5 på Amazon. Användare älskade maskinens tysta funktion och hållbara konstruktion, och en användare sa följande om produkten: “Disken får perfekt resultat. AirDry-funktionen som öppnar dörren i slutet av tvätten är praktiskt för torkning, och QuickSelect-kontrollpanelen för att välja tvättprogram är verkligen intuitiv.”

Fördelar

 • Stort inre utrymme
 • Mycket intuitiva funktioner
 • Öppnas automatiskt i slutet av programmet
 • Låg ljudnivå
 • Höjdjusterbar övre korg
Nackdelar

 • Manualen ger endast visuella instruktioner
 • Monteringen kan ta lite tid

Konsumentmagasinets bedömning

Denna diskmaskin har många bra funktioner, till exempel en dubbelt roterande sprayarm och tre tvättblad, en justerbar övre korg för enkel placering av större kastruller och grytor och en övergripande rymlig inredningsdesign. Den enda nackdelen är att instruktionerna endast är visuella och inte skriftliga, vilket kan vara tidskrävande när du monterar produkten och kan kräva lite extra hjälp.

Specifikationer
 Torkningsförmåga: A
Diskförmåga: A
Energiklass: D
Ljudnivå: 46 dB
Plattor: 13 st.
Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 84 kW/h
Vattenförbrukning per disk: 10,5 L
Årlig vattenförbrukning: 2940
Antal program: 5
Mått (HxBxD): 85x60x55 cm
Vikt: 39 kg


Siemens SR61IX05KE – integrerad diskmaskin med högteknologiska app-funktioner

Bland de bästa fjärrstyrda diskmaskinerna

✅ 4.5 Google Shopping
✅ 4.5 Amazon

 

Den här modellen från Siemens använder en iQdrive borstlös motor. Den här motorn är utformad för att vara effektivare och hållbarare än traditionella motorer samtidigt som den är otroligt tystgående. Denna diskmaskin är perfekt för dig som vill ha en snygg och modern diskmaskin som inte låter för mycket.

 • iQdrive borstlös motor
 • Tystnad på begäran (via app)
 • Blå InfoLight

Recension: En detaljerad recension av Siemens SR61IX05KE

Användarvänlig app-kontroll
Det här är en integrerad diskmaskin av hög kvalitet som erbjuder överlägsna tvättmöjligheter och funktioner. En av de bästa funktionerna är appen som automatiskt rekommenderar rätt program för varje laddning av disk. Detta säkerställer att disken alltid diskas ordentligt och effektivt, utan att tid och vatten går till spillo. Du kan dessutom tysta diskmaskinen på begäran via appen, vilket är perfekt för de tillfällen då du behöver diska sent på kvällen eller tidigt på morgonen och inte vill bli störd. Det är mycket enkelt att starta och stoppa diskmaskinen med bara några få knapptryckningar, så du kan fortsätta med din dag eller kväll utan avbrott.

Dubbel sköljfunktion
Diskmaskinen har dessutom en dubbel sköljfunktion som hjälper till att avlägsna eventuella rester av diskmedel eller matpartiklar från disken. Detta är perfekt för dig som är extra noga med att porslin och köksredskap ska vara skinande rena och fria från rester. Tack vare en justerbar övre korg kan du anpassa diskmaskinen efter dina specifika behov, oavsett om du ska diska stora kastruller eller små glas. Blå InfoLight som lyser på golvet när programmet är igång gör att du hela tiden kan hålla koll på hur diskprogrammet går, utan att ständigt behöva kontrollera diskmaskinen.

Fem program
Slutligen har denna diskmaskin hela nio platsinställningar vilket räcker för 2-4 personers hushåll, och med sina fem program (Eco, Auto, Intensive, Lyn, Favorit) blir det lätt att hitta den perfekta cykeln för dina behov. Den har också ett program som tar bort fett- och kalkavlagringar, så att din diskmaskin alltid ser ut och fungerar på bästa sätt.

Vad säger användare om Siemens SR61IX05KE?

Siemens integrerade diskmaskin har tagits emot väl av användarna. Den har fått 4,5 stjärnor baserat på Googles samlade användarrecensioner och Amazon, där användarna noterar den tysta driften, de snabba rengöringstiderna och diskmaskinens förmåga att rengöra även kraftigt smutsad disk ordentligt.

Fördelar

 • Dubbel sköljfunktion
 • Höjdjusterbar övre korg
 • Appen rekommenderar automatiskt rätt program
 • Bra byggkvalitet
 • Välorganiserad interiör
Nackdelar

 • Lång varaktighet för ekoprogrammet (4h30min)
 • Torkningsförmågan kunde vara bättre

Konsumentmagasinets bedömning

Byggkvaliteten på den här modellen är fantastisk och diskmaskinen är otroligt välorganiserad inuti, där allt har sin plats. Vi upptäckte dock att ekoprogrammet tar lång tid att avsluta (cirka 4h30min) men vi anser ändå att den här modellen är en av de bästa fjärrstyrda diskmaskinerna.

Specifikationer
Torkningsförmåga: A
Diskförmåga: A
Energiklass: F
Ljudnivå: 48 dB
Effekt: 2400 W
Placeringsinställningar: 9 st
Energiförbrukning per 100 tvättcykler: 78 kW/h
Vattenförbrukning per disk: 9,5 L
Årlig vattenförbrukning: 2660
Antal program: 5
Mått (HxBxD): 81x44x55 cm
Vikt: 27 kg


SMV8YCX01E Serie 8 – integrerad diskmaskin för familjer

Bästa integrerade diskmaskin med stor volym

SMV8YCX01E Serie 8 Integrerad Diskmaskin

Här kommer ytterligare en diskmaskin från Bosch som har mer än några få fördelar att skryta med. Produkten har blivit en äkta testvinnare hos KöpSmartares diskmaskinstest, och en titt hos Power.dk avslöjar även att diskmaskinen har ett kundbetyg på 4,6 av 5. När du väljer att satsa på den här diskmaskinen vet du därför att du har tagit ett säkert beslut och fått en diskmaskin som imponerar i alla lägen.

Bra att veta om SMV8YCX01E Serie 8 Integrerad Diskmaskin

Föredrar du många program och funktioner att välja mellan så att du kan få uppleva just den diskupplevelsen som blir bäst för dig? Då blir du säkerligen imponerad av att höra hur SMV8YCX01E Serie 8 Integrerad Diskmaskin har hela åtta olika program. Dessa är Eco, Auto, Intensiv, Express 60°, Express 45°, Glass, Silence och Favorit. Därtill kommer fem specialfunktioner, och dessa är Home Connect, ExtraDry, intensiveZone, HygienePlus och VarioSpeed Plus.

SMV8YCX01E Serie 8 Integrerad Diskmaskin vs. marknaden

Utöver de många olika programmen och specialfunktionerna, vad är det som får just den här diskmaskinen att stå ut i mängden? En stor positiv aspekt är hur korgarna är utformade för att inte bara ge nog med utrymme för all din disk, utan att samtidigt ge den ett effektivt skydd i form av bland annat silikonglidskydd. Likt den tidigare nämnda diskmaskinen kan du även koppla denne till Home Connect så att allting sköts via en applikation i mobilen på ett smart och smidigt sätt.

Fördelar

 • Passande för familjer med fyra familjemedlemmar
 • Zeolit torkning
 • Ett trevåningars korgsystem
 • EcoSilence Drive motor
Nackdelar

 • Höga glas får inte plats i det översta facket

Specifikationer
Kommer utrustad med åtta program
Erbjuder fem specialfunktioner
Har en bredd på 60 cm
Har ljudklass B
Ångskydd ingår
Utrustad med AquaStop säkerhetssystem


Vad är en integrerad diskmaskin?  

Hvad er en integreret opvaskemaskine

En integrerad diskmaskin är gjord för att vara kamouflerad i köket. Den här typen av maskin är därför ett bra alternativ för dig som vill ha en dold diskmaskin som passar in perfekt i köket.

Fronten på en integrerad diskmaskin består nämligen av en vanlig kökslucka. Maskinen levereras därför utan frontpanel, och eftersom att du själv måste skaffa en kökslucka till diskmaskinen kan du välja en front som passar perfekt med resten av köksinredningen.

Det finns även en annan typ av integrerade diskmaskiner där köksluckan inte tar upp riktigt hela fronten. Dessa halvintegrerade diskmaskiner har en synlig kontrollpanel på fronten med knappar och eventuellt en display.


Hur installerar man en integrerad diskmaskin?

När du har köpt en ny diskmaskin kan du montera och installera den själv. För att det inte ska bli dyrt för dig är det dock viktigt att det blir gjort på rätt sätt. Här kan du läsa om hur man går tillväga för att installera en integrerad diskmaskin. Med hjälp av den här guiden kan du därför lära dig mer och komma fram till om det här är en uppgift som du vill ta tag i själv eller inte.

Steg 1: Förbered köket för diskmaskinen
Opvaskemaskine De flesta integrerade diskmaskiner har en bredd på ungefär 60 cm. Tänk dock på att storleken kan variera mellan olika modeller. Anpassa skåpet till höjden på diskmaskinen om det behövs genom att ta bort lite högst upp eller lägga in en platta om maskinen måste komma högre upp.

Om det är första gången du installerar en integrerad diskmaskin i köket ska du även borra hål i skåpet för diskmaskinens el- och vattenförsörjning samt avloppsslang.

Steg 2: Anslut vattnet under diskhon
Stäng av både vattentillförseln och varmvattnet och montera sedan en kulventil med dubbla utlopp på varmvattenröret under diskhon. Koppla därefter vattentillförseln för kranen på ett utlopp och vattenslangen till diskmaskinen på det andra. Genom att använda den här typen av ventil kan du stänga av vattnet till diskmaskinen och kranen separat.

Steg 3: Anslut vattenslangen till diskmaskinen
Det här steget kan variera lite beroende på vad för typ av diskmaskin du ska installera. På vissa diskmaskiner ska både elkablar och vattenledningar anslutas till en panel under diskmaskinens front medan andra har alla anslutningar på baksidan. Ta reda på hur din diskmaskinsmodell ska kopplas in och anslut sedan vattenslangen till maskinen.

Steg 4: Anslut avloppsslangen
Tilslut vandforsyningen under vasken Börja med att ansluta avloppsslangen under diskhon. Om dina rör inte har någon förgrening för avloppsslangen på måste du först och främst montera ett nytt rör som slangen kan anslutas till. Detta gör att vattnet från diskmaskinen åker ut genom avloppet för diskhon. För att vattnet från diskhon inte ska kunna rinna rakt in i diskmaskinen är det dock viktigt att du leder avloppsslangen högre upp än själva fästpunkten i avloppsröret. För att undvika problem med läckage måste du även kontrollera att inga rör eller andra delar är för gamla.

Steg 5: Anslut elen
Nu är det dags att ansluta strömmen till diskmaskinen. Detta får du dock bara göra själv om diskmaskinen ska kopplas in i ett helt vanligt eluttag. Se till att strömmen är avstängd innan du kopplar in maskinen för att undvika stötar. Om diskmaskinen ska anslutas på något annat vis måste du däremot anlita en fackman.

Steg 6: Ställ diskmaskinen på plats
När du har anslutit både vatten, el och avlopp är det dags att ställa diskmaskinen till rätta i köket. Det är givetvis viktigt att du kontrollerar att diskmaskinen faktiskt passar in i köket innan du ens börjar med något av de andra stegen. Det är dessutom bäst att ta reda på om du får montera maskinen själv eller inte eftersom att diskmaskiner i vissa fall måste installeras av en fackman. Du får till exempel inte installera diskmaskinen själv om det måste göras en fast elinstallation.


Vilken diskmaskin ska jag välja?  

Hvilken opvaskemaskine passer til dig Det finns en mängd olika diskmaskiner med varierande funktioner på marknaden. Det kan därför vara svårt att komma fram till vilken modell man ska välja. En diskmaskin är en praktisk hjälpreda i köket, men det är viktigt att du väljer rätt maskin för just dina behov.

Innan du väljer ut en diskmaskin är det därför viktigt att du funderar över följande punkter:

Vilken typ av diskmaskin vill du ha?

Vilken typ av diskmaskin du ska ha i köket beror helt på dina egna önskemål och behov. Om du vill ha en diskmaskin som smälter in helt i köksinredningen bör du välja en integrerad modell. Om du å andra sidan vill ha en diskmaskin som kan stå för sig själv är en fristående modell ett bättre val. Det finns även underbyggnadsdiskmaskiner som är gjorda för att placeras under köksbänken, smala diskmaskiner och bänkdiskmaskiner. Det första du bör komma fram till är därför vilken typ av maskin du vill ha. På så vis kan du nämligen sortera bort många modeller redan från början.

Hur stor diskmaskin behöver du?

När du har kommit fram till vilken typ av diskmaskin du vill ha bör du fundera över maskinens kapacitet, och den kan variera mellan 4 och 14 kuvert hos olika modeller. Om du bor i ett hushåll med fyra eller fem personer rekommenderas du att välja en diskmaskin med plats för 13 till 14 kuvert. I en mindre familj som inte använder diskmaskinen särskilt ofta kan det däremot räcka med en kapacitet på ungefär fyra kuvert.

Ta reda på diskmaskinens energiklass och torkeffekt

När du köper en ny diskmaskin är det viktigt att du tittar på energimärkningen och tar reda på vilken energiklass modellen tillhör samt hur bra torkeffekt den har. Energiklassen visar hur energisnål diskmaskinen är medan torkeffekten visar hur bra maskinen torkar disken.

Den bästa energiklassen är A+++, och det är bäst att välja en diskmaskin som tillhör klass A eller bättre. Du bör även hänsyn till torkeffekten när du väljer diskmaskin. Torkeffekten visas på en skala från A till G, där A är bäst.

Hur högljudd får diskmaskinen vara?

Hvor meget må opvaskemaskinen stoejeEn annan sak som du bör tänka på är hur mycket diskmaskinen får leva om. Idag har diskmaskiner vanligtvis en ljudnivå på mellan 39 och 57 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas ingen av dessa särskilt mycket. Om du vill ha en väldigt tyst diskmaskin är det dock viktigt att du väljer en av de mest tystgående modellerna.

Vilka funktioner behöver du?

Idag finns det diskmaskiner med mängder av olika funktioner. De flesta maskiner har samma standardfunktioner, men vissa modeller har även specialprogram och extrafunktioner. Dessa maskiner är i regel dyrare, men om du behöver de extra funktionerna kan det vara värt att lägga extra pengar på en dyrare maskin. Extrafunktionerna kan till exempel bestå av barnspärrar, optimal torkning, timer, MängdSensor och AquaStop.

Hur ska diskmaskinen se ut?

Om du vill ha en integrerad diskmaskin är designen inte det viktigaste. Utseendet kan däremot vara avgörande om du till exempel vill ha en fristående modell. Fundera därför på om designen spelar någon roll för dig och hur du i så fall vill att din diskmaskin ska se ut.

Om du vill ha mer hjälp med att hitta rätt diskmaskin kan du läsa fler tips och goda råd här eller här.


Ta hand om diskmaskinen på rätt sätt 

Om du använder diskmaskinen flera gånger i veckan kommer den att bli skitig. Genom att underhålla diskmaskinen kan du dock se till att den hålls ren och fräsch, och ett regelbundet underhåll kan dessutom göra att diskmaskinen håller längre. Om du vill ta hand om din diskmaskin på bästa möjliga vis bör du tänka på följande:

Diskmedlet: Om du använder för mycket diskmedel kan det lämnas en hinna på glas, bestick och tallrikar. Tänk dock även på att inte sätta för lite diskmedel eftersom att detta kan göra att disken inte blir tillräckligt ren.

Fjern alle madrester Ta bort alla matrester: Om du inte tar bort matresterna från disken kan de bli kvar i diskmaskinen. Det är därför viktigt att du använder en servett eller liknande för att ta bort alla matrester från disken innan du ställer in den i diskmaskinen.

Rengöring av öppning och filter: Om du inte rengör filtret och lucköppningen till diskmaskin med jämna mellanrum kommer maskinen snabbt att bli skitig. För att underhålla diskmaskinen ordentligt och hålla den ren bör detta göras flera gånger per år. Det finns dock även andra delar i maskinen som ska rengöras regelbundet. Dessa går vi igenom här nedanför.

Silen: Ta bort matrester från silen och rengör den en gång i veckan. För att göra detta tar du helt enkelt ut silen från maskinen och rengör den med diskmedel och vatten. Det finns även en finare sil i diskmaskinen som också ska tas ut och rengöras regelbundet. Den fina silen måste dock bara rengöras varannan månad.

Avloppet: Avloppet ska också rengöras. Ta bort både grov- och finsilen och skrubba sedan avloppet med en borste och lite diskmedel.

Spolarmen: När du ska rengöra spolarmen är det lättast att ta ut armen och sedan använda en tandpetare eller liknande för att ta bort alla matrester. Torka sedan av spolarmen med en trasa eller servett.

opvaskemaskine vasker rent Korgen: Diskkorgen ska rengöras ungefär en gång i veckan. Ta ut korgen och skrubba den med en borste och lite diskmedel. Detta steg underlättas dessutom av att korgen kan tas ut helt på många diskmaskiner.

Rengör alla hörn och skrymslen i maskinen: När du har tagit ut korgen och alla löstagbara delar är det dags att rengöra insidan av diskmaskinen. Använd en borste eller trasa och rengör alla hörn och sidor.


Tre goda råd för ytterligare underhåll av diskmaskinen

Vi har även hittat ett par extra tips som också kan vara hjälpsamma om du vill göra diskmaskinen skinande ren. När du har rengjort och underhållit diskmaskinen enligt guiden här ovanför kan du även testa dessa tre råd.

Paafyldning af salt og afspaendingsmiddel

Fyll på salt och spolglans: Glöm inte bort att fylla på salt och spolglans i diskmaskinen när det behövs. Många av dagens diskmaskiner har dessutom en indikator som visar när det är dags att fylla på både salt och spolglans.

Använd citronsyra: När du rengör diskmaskinen invändigt kan du även använda citronsyra. Citronsyra kan dessutom hjälpa om det finns mycket kalk i vattnet.

Avkalka diskmaskinen: Du ska helst avkalka din diskmaskin varje eller varannan månad.

Om du vill läsa mer om hur du rengör och underhåller diskmaskinen på bästa sätt kan du hitta mer information hos danska Bolius.dk här.

 


Genomgång av testkällor


Råd & Rön
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har också genomfört ett omfattande test av ett stort antal diskmaskiner från flera olika märken, till exempel Bosch, Miele och Zanussi. I undersökningen granskade experterna maskinernas tidsåtgång, energiförbrukning, användarvänlighet, disk- och torkeffekt m.m. Råd & Rön provade bland annat följande modeller: Bosch SMV68MD02E, Bosch SMV45AX00E, Bosch SMV46CX07E och Zanussi ZDT22004FA. Du kan läsa hela undersökningen här.

Observera dock att du behöver en betald prenumeration för att kunna läsa hela granskningen.


Andra relevanta tester:

Om du redan vet vilken tillverkare du vill köpa din nya diskmaskin från kanske du även vill läsa någon av våra artiklar om diskmaskiner från specifika märken.

Du kan till exempel läsa artikeln Siemens diskmaskin test om du vill få en överblick över vilka diskmaskiner från Siemens som experterna anser vara bäst.

Om du funderar på att köpa din nästa diskmaskin från den tyska vitvarujätten Bosch kanske du även vill läsa artikeln Bosch diskmaskin test. Om man jämför med andra tillverkare är det faktiskt Bosch som har flest testvinnande diskmaskiner.

Om du däremot är ute efter en mindre diskmaskin kanske du istället vill läsa vår artikel Bänkdiskmaskin test. Där går vi igenom marknadens bästa bänkdiskmaskiner.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 


AEG FFB63606PM

5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se

AEG FFB63606PM

Diskmaskinsmodellen AEG FFB63606PM har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här maskinen är däremot populär bland konsumenterna och har till exempel fått 5 av 5 stjärnor av kunderna hos WhiteAway.se.

I recensionerna kan vi bland annat läsa att den här modellen har bra funktioner och att den har allt man behöver i en diskmaskin. Användarna nämner inte några direkta nackdelar med maskinen överhuvudtaget.

Tänk på att AEG FFB63606PM är en underbyggnadsdiskmaskin. Den här modellen ska alltså installeras under en bänkskiva och levereras därför utan toppanel.

Energisnål och tystgående diskmaskin

AEG FFB63606PM har en kapacitet på 13 kuvert och är därmed lagom stor för en familj på ungefär fyra eller fem personer.

Diskmaskinen tillhör energiklass A++ och förbrukar därför inte särskilt mycket ström på ett år. Med den här modellen behöver man alltså inte oroa sig för att diskmaskinen ska tära på varken miljön eller plånboken.

Tack vare en vattensensor anpassar maskinen vattenförbrukningen till hur smutsig disken är. Detta säkerställer att diskmaskinen inte använder onödigt mycket vatten.

AEG FFB63606PM är dessutom en tystgående modell med en ljudnivå på bara 43 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas maskinen alltså inte särskilt mycket när den är igång.

Med hjälp av maskinens timerfunktion kan man dessutom planera in diskningen till en tid som passar bra in i dagens schema. Det finns även en Aquastop-funktion som automatiskt stänger av vattentillförseln vid eventuella läckage. Man kan därför köra maskinen när man inte är hemma utan att behöva oroa sig för att köket ska bli översvämmat.

Flera olika diskprogram

AEG FFB63606PM är försedd med åtta olika diskprogram, bland annat ett snabbprogram, ett extra tyst program, ett glasprogram och ett autoprogram. Glasprogrammet ser till att alla glas rengörs på ett både effektivt och skonsamt sätt medan autoprogrammet justerar temperaturen automatiskt. För att rengöra disken på bästa sätt tar autoprogrammet hjälp av en sensor som mäter hur smutsig disken är.

Det går även att halvera programtiden och ändå få samma resultat med hjälp av en funktion som kallas för TimeManager. Detta är till exempel väldigt praktiskt när man har gäster.

När diskprogrammet är färdigt använder maskinen en AirDry-teknik för att torka disken. Detta innebär att luckan öppnas tio centimeter i slutet av programcykeln för att disken ska få möjlighet att lufttorka. Det går även att aktivera en XtraDry-funktion som ger en extra knuff till torkningen. Denna funktion är bland annat användbar när man diskar plast och andra ämnen som är svåra att få helt torra.

Praktisk och mångsidig diskmaskin

AEG FFB63606PM är utrustad med en Satellit-spolarm som sprider vattnet på ett optimalt sätt för att all disk i maskinen ska bli helt ren.

Diskmaskinen har samtidigt ett ProWater-system som innebär att den har en extra spolarm högst upp. Den här extra spolarmen ser till att vattnet kommer åt bättre i hörnen och att all disk rengörs så effektivt som möjligt.

När diskmaskinen är igång visar den detta med en röd ljuspunkt på golvet framför maskinen. När diskprogrammet är färdigt byter ljuspunkten färg från rött till grönt.

Du behöver alltså inte titta på själva maskinen för att se om den fortfarande är igång eller om den är färdig. På skärmen kan du dock se hur lång tid som återstår av diskprogrammet.

Sist men inte minst har AEG FFB63606PM en specifik knapp för användarens favoritprogram. Man kan alltså enkelt starta sitt favoritprogram med en enda knapptryckning.

Specifikationer för AEG FFB63606PM – mått:
Höjd: 81,8 cm
Bredd: 59,6 cm
Djup: 57 cm

Specifikationer för AEG FFB63606PM basfakta:
Typ: Underbyggnadsdiskmaskin
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A++
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 940 liter
Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
Ljudnivå: 43 dB
Antal program: 8

Fördelar med AEG FFB63606PM:
 Timerfunktion
ProWater-system
Flera diskprogram
Ljusindikation på golvet
AirDry-teknik

Läs även vår guide till AEG diskmaskiner för att läsa mer om de bästa diskmaskinerna från AEG.


Bosch SMV45AX00E

✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch SMV45AX00E

.
Bosch SMV45AX00E har granskats av både Råd & Rön. Expertkällorna ger den här modellen ett bra betyg och är framförallt positiva till maskinens disk- och torkeffekt.

Experterna tycker dock mindre bra om tidsåtgången för vissa program och skriver att detta är en av de största nackdelarna med den här maskinen.

Bosch SMV45AX00E är en integrerad diskmaskin som ska byggas in i köket så att den matchar resten av inredningen. Maskinen har en kapacitet på 12 kuvert och passar därför bra i ett hushåll med tre eller fyra personer. Den här modellen tillhör dessutom energiklass A++, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Många praktiska funktioner

Diskmaskinsmodellen Bosch SMV45AX00E har fem olika diskprogram, och tack vare funktionen VarioSpeed Plus kan maskinen dessutom minska disktiden med upp till 66 %. Denna funktion fungerar oavsett om maskinen är full eller inte och kan både diska och torka på en tredjedel av tiden jämfört med andra likvärdiga modeller.

Bosch SMV45AX00E har dessutom en MängdSensor-funktion som sparar både vatten och energi när man kör mindre mängder disk i maskinen. Denna funktion mäter nämligen vikten av innehållet i maskinen och anpassar sedan vattenförbrukningen till detta.

Maskinen har även en värmeväxlare som ser till att vattnet håller rätt temperatur för en skonsam behandling av disken. Den här funktionen är framförallt användbar när man diskar glas och porslin. Bosch SMV45AX00E har även en timerfunktion som låter användaren ställa in starttiden för ett diskprogram upp till 24 timmar i förväg.

Tystgående maskin med automatiska program och energisnål motor

Bosch SMV45AX00E har en ljudnivå på 48 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här diskmaskinen inte särskilt mycket.

Den här modellen har en EcoSilence Drive-motor som gör att maskinen arbetar energisnålt. Motorn är dessutom både tyst, effektiv och snabb, vilket delvis beror på att den inte har några kolborstar.

Bosch SMV45AX00E har även ett automatiskt program som anpassar vattenförbrukning, sköljtid och temperatur till innehållet i diskmaskinen. Tack vare detta kan man få ett optimalt diskresultat utan att diskmaskinen förbrukar onödigt mycket vatten eller energi.

Flexibel diskmaskin med ExtraDry-funktion 

Bosch SMV45AX00E är en flexibel diskmaskin med en höj- och sänkbar överkorg. Tack vare denna korg kan man skapa extra plats i maskinen om man till exempel vill diska höga glas.

Den här modellen är dessutom utrustad med InfoLight, en röd lampa som lyser ner på golvet framför diskmaskinen när ett program är igång. När maskinen är färdig slocknar lampan, och man behöver därför bara kasta ett öga på golvet för att se om maskinen är redo att tömmas eller inte.

Sist men inte minst har Bosch SMV45AX00E en ExtraDry-funktion som gör att maskinen torkar disken extra noggrant så att allting är torrt när man sedan tömmer diskmaskinen.

Specifikationer för Bosch SMV45AX00E – mått: 
Höjd: 81,5 cm
Maxhöjd: 87,5 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMV45AX00E – basfakta:
Typ: Integrerad diskmaskin
Kapacitet: 12 kuvert
Energiklass: A++
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 660 liter
Årlig energiförbrukning: 258 kWh/år
Ljudnivå: 48 dB
Antal program: 5

Fördelar med Bosch SMV45AX00E:
Kapacitet på 12 kuvert
Fem diskprogram
Effektiv och tystgående EcoSilence Drive-motor
ExtraDry-funktion
VarioSpeed Plus


Siemens SN636X02AE

✅ Populär bland användarna

Siemens SN636X02AE

Diskmaskinsmodellen Siemens SN636X02AE har inte varit med i några nyare expertgranskningar. Den här maskinen är däremot väldigt populär bland konsumenterna och har fått mängder av positiva användarrecensioner.

Det här är en integrerad diskmaskin som ska byggas in i köket så att fronten passar ihop med resten av inredningen. Eftersom att man ska montera en kökslucka på den här maskinen levereras den utan frontpanel.

Energisnål och tystgående diskmaskin med hög kapacitet

Siemens SN636X02AE är en energisnål diskmaskin som tillhör energiklass A++. Eftersom att detta är marknadens näst bästa energiklass för diskmaskiner kan man lugnt räkna med att den inte förbrukar särskilt mycket energi per år. Detta är givetvis en fördel för konsumentens ekonomi, men det är även positivt ur en miljösynpunkt.

Den här diskmaskinen har dessutom en hög kapacitet och rymmer upp till 12 kuvert. Siemens SN636X02AE är därför lagom för en familj på ungefär tre eller fyra personer.

Modellen har även en låg ljudnivå på 48 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här diskmaskinen inte särskilt mycket.

Sex program och tre specialfunktioner

Siemens SN636X02AE har sex olika program: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Snabb 45 grader, Eco 50 grader, 1 h 65 grader samt Försköljning.

Utöver detta har modellen även tre specialfunktioner, till exempel VarioSpeed Plus. Denna funktion kan minska disktiden med upp till 66 % och gör därmed att disken blir klar snabbare. Detta gör även att diskmaskinen förbrukar mindre energi.

De två andra specialfunktionerna är HalfLoad och IntensiveZone. Med HalfLoad-funktionen kan man spara både tid och energi när man diskar en halvfull maskin. IntensiveZone gör däremot att all disk rengörs extra noggrant.

Den här modellen är dessutom utrustad med specialprogrammet MachineCare som avlägsnar kalk och fett från själv diskmaskinen.

Energisnål motor, AquaSensor och MängdSensor

Siemens SN636X02AE har en energieffektiv motorteknik som kallas för iQdrive, och tack vare denna teknik är diskmaskinen både energisnål, effektiv och tystgående.

Den här modellen har även en AquaSensor och en MängdSensor som ser till att diskmaskinen inte använder mer vatten än vad som behövs för den aktuella mängden disk och smuts.

Diskmaskinen är dessutom utrustad med AquaStop och en barnspärr. Maskinen informerar även användaren när det är dags att fylla på salt och spolglans, och tack vare ljusindikatorn InfoLight kan man snabbt se om det är dags att tömma diskmaskinen eller inte. Denna indikator slocknar nämligen när diskprogrammet är färdigt

Specifikationer för Siemens SN636X02AE – mått: 
Höjd: 81,5 cm
Maxhöjd: 87,5 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 55 cm

Specifikationer för Siemens SN636X02AE – basfakta:
Typ: Integrerad diskmaskin
Kapacitet: 12 kuvert
Energiklass: A++
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 660 liter
Årlig energiförbrukning: 258 kWh/år
Ljudnivå: 48 dB
Antal program: 6

Fördelar med Siemens SN636X02AE:
Sex olika diskprogram
AquaSensor och MängdSensor
Tre specialfunktioner
Utrustad med InfoLight
Tystgående modell

I den här videon från WhiteAway.com kan du se en presentation av Siemens SN636X02AE:


Zanussi ZDT22004FA

✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Zanussi ZDT22004FA


Zanussi ZDT22004FA har granskats av svenska experter i tester hos Råd & Rön. Den här diskmaskinen får bra betyg hos båda expertkällorna och får framförallt beröm för sin disk- och torkeffekt.

Experterna är dock inte lika imponerade av maskinens användarvänlighet och skriver även att tidsförbrukningen inte är riktigt optimal på alla program.

Zanussi ZDT22004FA är en integrerad diskmaskin och ska därför byggas in i köksinredningen. Maskinen har en kapacitet på 13 kuvert och passar därför bra i en större familj med fyra eller fem medlemmar.

Klassisk diskmaskin med snabbprogram och timerfunktion

Zanussi ZDT22004FA är en klassisk diskmaskin som tillhör energiklass A+. Den här maskinen förbrukar därmed ganska lite vatten och energi, vilket är en fördel för både konsumenten och miljön.

Zanussi ZDT22004FA har fem olika program: Eco 50°C, Intensiv 70°C, Normal 65°C med sköljning, Snabb 65°C och Sköljning. Med snabbprogrammet blir även den smutsigaste disken ren på bara 30 minuter. Intensivprogrammet rengör istället disken extra noggrant.

Diskmaskinen har även en timerfunktion som gör att man kan ställa in starttiden för diskprogrammet upp till tre timmar i förväg. Zanussi ZDT22004FA har dessutom en låg ljudnivå på 48 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB låter maskinen inte särskilt högt.

Kan anpassas till IKEA-kök och torkar disken naturligt

Zanussi ZDT22004FA har en AirDry-teknik som torkar disken naturligt genom att öppna luckan 10 cm när diskprogrammet är färdigt. Med den här metoden torkas disken optimalt samtidigt som man sparar energi. Hur länge luckan är öppen varierar från program till program.

Den här diskmaskinen kan även anpassas till ett IKEA-kök med hjälp av ett DoorFitKit. Man kan montera ett DoorFitKit på maskinen för att justera höjden så att den passar till en bänkskiva på upp till 60 cm.

Praktiska funktioner

Zanussi ZDT22004FA har flera praktiska egenskaper och funktioner. Maskinen har till exempel en bestickkorg och en höj- och sänkbar överkorg.

Bestickkorgen gör att man kan placera alla bestick på samma ställe, och tack vare den höj- och sänkbara överkorgen blir det lättare att få plats med höga tallrikar och glas i diskmaskinen.

Med Zanussi ZDT22004FA är det dessutom enkelt att se om man måste fylla på salt eller spolglans. Diskmaskinen har nämligen en indikator som börjar lysa när någon av dessa tar slut.

Den här modellen har även en säkerhetsfunktion som skyddar mot vattenläckage. Denna funktion består av en dubbel botten med en flottör som ser till att maskinen inte släpper ut något vatten om det skulle uppstå ett invändigt läckage.

Specifikationer för Zanussi ZDT22004FA – mått: 
Höjd: 82 cm
Maxhöjd: 88 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 55 cm

Specifikationer för Zanussi ZDT22004FA – basfakta:
Typ: Integrerad diskmaskin
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A+
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 420 liter
Årlig energiförbrukning: 295 kWh/år
Ljudnivå: 48 dB
Antal program: 5

Fördelar med Zanussi ZDT22004FA: 
Skydd mot vattenläckage
Naturlig torkning
Har både snabb- och intensivprogram
Timerfunktion
Kan anpassas till IKEA-kök med hjälp av ett DoorFitKit

Bosch SMV68MD02E

Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch SMV68MD02E

.
Bosch SMV68MD02E har granskats i två omfattande tester av diskmaskiner, ett hos Råd & Rön.

Diskmaskinen granskades utifrån olika testpunkter som till exempel användarvänlighet, prestanda och funktioner. Modellen klarar sig bra i båda undersökningarna och får framförallt beröm för sin disk- och torkeffekt.

Experterna tycker dock inte att tidsåtgången är riktigt optimal och påpekar att vissa diskprogram tar lite väl lång tid.

Energisnål modell för en större familj

Bosch SMV68MD02E är en integrerad diskmaskin och ska därför byggas in i köket så att fronten matchar resten av köksinredningen. Den här modellen levereras därför utan frontpanel för att man ska kunna montera en kökslucka som front på diskmaskinen.

Diskmaskinen tillhör energiklass A++, och med tanke på att detta är marknadens näst bästa energiklass för diskmaskiner förbrukar den här modellen inte särskilt mycket ström per år.

Modellen har en kapacitet på 14 kuvert och är därför lämplig för en lite större familj med fyra eller fem medlemmar. Den här diskmaskinen är dessutom ganska tystgående med en ljudnivå på bara 42 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Flera olika diskprogram

Bosch SMV68MD02E är utrustad med åtta olika diskprogram: Försköljning, Snabb 45 grader, 1h 65 grader, Intensiv 70 grader, Extra tyst 50 grader, Glas 40 grader, Eco 50 grader och Auto 45-65 grader.

Beroende på hur bråttom man har med disken kan man därför välja allt från ett snabbprogram till ett energibesparande program med den här modellen.

Utöver dessa program har Bosch SMV68MD02E även de fyra specialfunktionerna ExtraDry, VarioSpeed Plus, HygienPlus och IntensiveZone. Maskinen har dessutom ett specialprogram som kallas för MachineCare.

ExtraDry-funktionen ser till att disken alltid är torr när den kommer ut ur maskinen. HygienPlus säkerställer samtidigt att 99,9 % av alla bakterier dör i diskmaskinen.

Effektiv modell med AquaStop och MängdSensor

Bosch SMV68MD02E är utrustad med säkerhetssystemet AquaStop som motverkar översvämningar till följd av läckage. För att diskmaskinen inte ska använda mer vatten än nödvändigt har modellen även en MängdSensor-funktion som använder sensorer för att mäta hur mycket disk som finns i maskinen samt hur smutsig den är.

Diskmaskinen är dessutom försedd med en teknik som kallas för ActiveWater. Denna teknik gör att maskinen är så effektiv som möjligt vad gäller både vatten, uppvärmning och cirkulation.

Bosch SMV68MD02E är byggd med motortekniken EcoSilence Drive. Detta innebär att motorn är effektiv och att diskmaskinen är både energisnål och snabb.

På den här diskmaskinen kan man även hitta en funktion som heter TimeLight. Detta är en lampa som lyser ner på golvet framför diskmaskinen och visar både program och resterande tid.

Specifikationer för Bosch SMV68MD02E – mått: 
Höjd: 81,5 cm
Maxhöjd: 87,5 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMV68MD02E – basfakta:
Typ: Integrerad diskmaskin
Kapacitet: 14 kuvert
Energiklass: A++
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 660 liter
Årlig energiförbrukning: 266 kWh/år
Ljudnivå: 42 dB
Antal program: 8

Fördelar med Bosch SMV68MD02E:
TimeLight-funktion
Åtta program och fyra specialfunktioner
AquaStop och MängdSensor
EcoSilence Drive-motor
Tystgående modell


Bosch SMV46CX07E

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch SMV46CX07E

 

.
Bosch SMV46CX07E har testats och recenserats av både Råd & Rön. Expertkällorna tycker bra om den här maskinen och ger den toppbetyg i sina respektive undersökningar.

Experterna tycker framförallt bra om diskmaskinens disk- och torkeffekt. De anmärker dock på att tidsförbrukningen inte är riktigt optimal för alla program.

Bosch SMV46CX07E är en integrerad diskmaskin och ska därför byggas in i köksinredningen. Maskinen har en kapacitet på 13 kuvert och är därmed lagom för en familj på fyra eller fem personer.

Den här modellen har dessutom en timerfunktion som gör att man kan ställa in starttiden för ett diskprogram upp till 24 timmar i förväg.

Energisnål diskmaskin med flera program och Zeolith-torkning

Bosch SMV46CX07E är en energisnål diskmaskin som tillhör energiklass A+++. Med den här modellen är man därför garanterad en låg vatten- och energiförbrukning, och man slipper därmed oroa sig för att diskmaskinen ska förbruka mycket el.

Bosch SMV46CX07E har sex olika diskprogram, bland annat Snabb, Glas 40 grader och Auto. Glasprogrammet är extra skonsamt och passar därför bra när man vill diska ömtåligt glas och porslin.

Den här diskmaskinen använder sig av Zeolith-torkning för att torka disken. Detta system ger alltid ett optimalt torkresultat, och disken torkar dessutom snabbare samtidigt som diskmaskinen förbrukar mindre energi.

Maskinen har även en skärm där man kan få en överblick över inställningar och återstående tid.

Tystgående modell med EcoSilence Drive, VarioSpeed Plus och ExtraDry

Bosch SMV46CX07E är en tystgående diskmaskin med en ljudnivå på 44 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB väsnas den här maskinen inte särskilt mycket.

Diskmaskinen har även två specialfunktioner som kallas för VarioSpeed Plus och ExtraDry. VarioSpeed Plus kortar ner disktiden med upp till 66 % medan ExtraDry-funktionen är bra när man diskar saker som är lite besvärliga att torka.

Den här diskmaskinen är utrustad med en effektiv EcoSilence Drive-motor som går väldigt energisnålt. Eftersom att motorn inte har några kolborstar bidrar den även till en lägre ljudnivå.

Det finns även ett MachineCare-program som rengör insidan av diskmaskinen utan att användaren behöver göra något alls.

Snål diskmaskin med höj- och sänkbar överkorg samt InfoLight

Tack vare funktionerna ActiveWater och MängdSensor kan Bosch SMV46CX07E beskrivas som både vatten- och energisnål.

Med funktionen MängdSensor kan man spara energi när man diskar en halvfull maskin. ActiveWater-tekniken säkerställer samtidigt att man får en maximal effekt med fokus på att spara både vatten och energi.

Bosch SMV46CX07E har dessutom en höj- och sänkbar överkorg som underlättar när man vill diska höga glas eller tallrikar. Funktionen InfoLight visar slutligen en röd ljuspunkt på golvet och anger på så vis när maskinen är igång och när den är färdig.

Specifikationer för Bosch SMV46CX07E – mått:
Höjd: 81,5 cm
Maxhöjd: 87,5 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMV46CX07E – basfakta: 
Typ: Integrerad diskmaskin
Kapacitet: 13 kuvert
Energiklass: A+++
Torkeffekt: A
Årlig vattenförbrukning: 2 660 liter
Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
Ljudnivå: 44 dB
Antal program: 6

Fördelar med Bosch SMV46CX07E: 
Höj- och sänkbar överkorg samt InfoLight
Vatten- och energisnål modell
EcoSilence Drive-motor
Zeolith-torkning
VarioSpeed Plus och ExtraDry

 


FAQ – Vanliga frågor

Vilka integrerad diskmaskiner har fått bäst omdömen i tester?

Bosch SMV68MD02E och Bosch SMV46CX07E

Hur testas diskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta