Siemens diskmaskin test 2020 – Hitta de bästa Siemens-diskmaskinerna

0

Bäst i Test guide 2019: I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på diskmaskiner från märket Siemens. Diskmaskinerna har genomgått flera tester och efter noggranna beräkningar har experterna bedömt vilka modeller som är bäst.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig att hitta den diskmaskin som passar bäst till dina behov. Vi har undersökt tester från både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk samt kompletterat med kundomdömen.

Observera att det finns två olika typer av diskmaskiner: Integrerade och underbyggda samt både breda och smala modeller. Den underbyggda modellen ska placeras under bänkskivan bredvid andra delar av köksinredningen. Den här typen levereras därför med front, men utan topp- och sidopaneler.

Den integrerade modellen levereras utan front. Den ska nämligen integreras med designen i köket och därför ha samma front som resten av köksluckorna.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸Överblick över de bästa diskmaskinerna från Siemens samt ett par alternativ
🔸Information om Siemens
🔸 Guide till hur man håller diskmaskinen ren
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens SN636X02AE

✅ Populär bland användarna

Siemens SN636X02AE

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
6 219,00 Kr. 0,00 Kr. 6 219,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Siemens SN636X02AE har inte inkluderats i några experttester, men den är mycket populär bland användarna och därför tar vi med modellen i den här artikeln. Siemens SN636X02AE är så populär att den har fått ett betyg på 4,6 av 5 stjärnor på whiteaway.com och användarna framhäver särskilt modellens pris, program och användarvänlighet. Observera att Siemens SN636X02AE tillhör de breda modellerna och har en bredd på 60 cm.

Plats för 12 kuvert

Siemens SN636X02AE har en hög kapacitet och rymmer 12 kuvert, vilket räcker för ett hushåll på ungefär fyra personer. Siemens SN636X02AE är dessutom ett riktigt bra alternativ om man bryr sig om både miljö och ekonomi. Modellen kostar nämligen mindre i inköp än många andra bra modeller och den finns i energiklass A++, vilket är den näst bästa energiklassen på marknaden. En diskmaskin i den här klassen kommer att ha en låg ström- och vattenförbrukning.

Sex program

En egenskap hos Siemens SN636X02AE som användarna lyfter fram är modellens bra program. Den har sex program: intensiv, auto, eco, 1 h, snabb och försköljning. Det finns även tre specialfunktioner samt Machine Care, vilket är ett specialprogram som avlägsnar fett och kalkavlagringar. De många programmen gör att man kan få en anpassad diskning, och man kan dessutom anpassa modellens insida eftersom att inredningen är flexibel med både Vario-korgar och en överkorg som är justerbar i höjdled.

Intelligent modell

Siemens SN636X02AE kan hjälpa användaren en hel del och användarna nämner bland annat att modellen är mycket användarvänlig och enkel att förstå. För extra hjälp har den DoseringsAssistent och Auto All-in-1 som är en automatisk anpassning till typen av diskmedel. För att kunna justera vattenmängden utifrån diskmängden är Siemens SN636X02AE även utrustad med både AquaSensor och MängdSensor. Den moderna motortekniken iQdrive ser slutligen till att maskinen arbetar både energisnålt och tyst. Ljudnivån är nämligen bara 48 dB och som jämförelse ligger ljudnivån för ett normalt samtal på 60-65 dB.

Siemens SN636X02AE mäter 87,5 cm (max-höjd) x 59,8 cm (b) x 55 cm (d) och är en integrerad diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SN636X02AE
🔵 Lagom stor modell med plats för 12 kuvert
🔵 Billig och energieffektiv modell i energiklass A++
🔵 Sex program och Machine Care som avlägsnar fett och kalk
🔵 Auto All-in-1 för en automatisk anpassning till diskmedeltyp
🔵 iQdrive-motorn ger en energisnål och tyst arbetsprocess

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Siemens SN636X02AE och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=I0grboAt2dc

Siemens SN436S05IS

✅ Populär bland användarna

Siemens SN436S05IS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 399,00 Kr. 0,00 Kr. 7 399,00 Kr. Läs mer
7 499,00 Kr. 0,00 Kr. 7 499,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Siemens SN436S05IS har inte genomgått några tester. Den är  däremot mycket populär bland användarna som använder modellen varje dag och därför har vi ändå inkluderat diskmaskinen i den här artikeln. På whiteaway.com har modellen fått ett samlat betyg på 4,8 av 5 stjärnor och recensionerna framhäver särskilt maskinens stabilitet, bra inredning, enkla användning och tysta motor. Observera att Siemens SN436S05IS är en bred modell med en bredd på nästan 60 cm.

Rymlig och miljövänlig

Siemens SN436S05IS tillhör de rymliga diskmaskinerna med en kapacitet på 13 kuvert, vilket passar i ett hushåll med fyra eller fem personer. Modellen är dessutom i den absolut bästa energiklassen, A+++, och har en vettig energi- och vattenförbrukning, vilket gör den här diskmaskinen till ett bra alternativ om man är rädd om miljön. Den har även en låg ljudnivå på bara 46 dB och många av användarna framhäver just hur tyst maskinen är.

Program med fokus på hygien

Siemens SN436S05IS har de sex vanliga programmen: intensiv, auto, glas, eco, 1 h och försköljning. Man kan dock lägga extra fokus på hygienen med specialfunktionen HygienePlus som passar särskilt bra för burkar, köksredskap och skärbrädor som har varit i kontakt med många bakterier. Man kan även köra nappflaskor i programmet för att säkerställa att hygienen är på topp i flaskan. Under den sista sköljningen håller programmet en genomsnittstemperatur på 70 grader, vilket är högt och dödar 99,9 % av alla bakterier.

Bra inredning

Den höga kapaciteten i Siemens SN436S05IS beror mycket på den flexibla inredningen. VarioFlex-korgarna och bestickkorgen är bra placerade och en smart hållare för vinglas tar extra bra hand om ömtåliga glas med fot. Man kan sätta fast fyra vin- eller champagneglas i hållaren för att de ska få ett extra skydd. Modellens inbyggda AquaSensor och MängdSensor bedömer dessutom själv hur mycket vatten som behövs i förhållande till mängden disk, vilket gör att vi slösar mindre vatten. Siemens SN436S05IS är alltså effektiv vad gäller både inredningen och själva diskningen.

Siemens SN436S05IS har dessutom en bra display där man kan styra och hålla koll på programmen och displayen är både informativ och lätt att läsa av. Modellen är även försedd med en timerfunktion som gör att man själv kan ställa in när diskprogrammet ska starta. Man kan till exempel programmera diskmaskinen att starta ett par timmar innan man kliver upp för att disken ska vara ren på morgonen.

Siemens SN436S05IS mäter 87,5 cm (max-höjd) x 59,8 cm (b) x 57,3 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SN436S05IS:
🔵 Stor kapacitet på 13 kuvert
🔵 Energiklass A+++
🔵 Sex program samt HygienePlus
🔵 AquaSensor och MängdSensor effektiviserar diskningen
🔵 Timer-funktion gör det möjligt att ställa in programstarten i förväg

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Siemens SN436S05IS och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=7HEhSuaFvfw

Siemens SN436W05IS

✅ Populär bland användarna

Siemens SN436W05IS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 999,00 Kr. 0,00 Kr. 4 999,00 Kr. Läs mer
6 999,00 Kr. 0,00 Kr. 6 999,00 Kr. Läs mer
7 299,00 Kr. 0,00 Kr. 7 299,00 Kr. Läs mer

 

Vissa modeller i den här artikeln har inte varit med i några experttester och det gäller bland annat modellen Siemens SN436W05IS. Anledningen till att den ändå har en plats i vår artikel är att modellen är en tydlig användarfavorit. Vi har undersökt vad kunderna på Whiteaway.com säger om modellen och de framhäver både funktionalitet och användarvänlighet. Siemens SN436W05IS är så populär att den har fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Observera att Siemens SN436W05IS är en bred modell med en bredd på ca 60 cm.

För det stora hushållet

Siemens SN436W05IS är en mycket rymlig modell med en kapacitet på 13 kuvert. Modellen passar därmed in i större hushåll på fyra eller fem personer och man behöver inte diska flera gånger om dagen. Man kan verkligen utnyttja hela utrymmet i diskmaskinen tack vare den flexibla inredningen som består av ett korgsystem med VarioFlex-design, en flyttbar besticklåda i underkorgen samt en överkorg som är justerbar i höjdled med tre-stegs rackMatic. Modellen har även en specialhållare för höga vin- och champagneglas som gör att dessa känsliga glas hålls fast ordentligt under diskningen.

Mäter vatten- och diskmängd

Siemens SN436W05IS är en intelligent diskmaskin med sensorer som AquaSensor och MängdSensor som mäter hur mycket vatten som behövs i förhållande till diskmängden för ett optimalt resultat. Siemens SN436W05IS har sex olika program: intensiv, auto, glas, snabb, försköljning och eco. Ecoprogrammet passar den miljömedvetna konsumenten och om man bryr sig om miljön kommer man även att vara nöjd med Siemens SN436W05IS som helhet. Modellen finns nämligen i energiklass A+++ och tillhör alltså marknadens absolut mest energisnåla maskiner.

Fokus på hygien

Man kommer aldrig helt undan från bakterier när man lagar mat, men det är viktigt att ta död på dessa bakterier genom ordentlig rengöring och höga temperaturer. Siemens SN436W05IS har därför specialfunktionen HygienePlus som ger en grundlig rengöring följt av en tio minuters sköljning där temperaturen aldrig är lägre än 70 grader. Den här processen dödar 99,9 % av de återstående bakterierna.

Något som användarna framhäver med Siemens SN436W05IS är dess användarvänlighet. Modellen har en bra display där man kan styra och hålla ett öga på programmen och diskningen. Det finns även en timer som gör att man kan ställa in ett diskprogram att starta vid en senare tidpunkt och ha disken färdig när det passar en bäst.

Siemens SN436W05IS mäter 87,5 cm (max-höjd) x 59,8 cm (b) x 57,3 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SN436W05IS:
🔵 Stor kapacitet på 13 kuvert
🔵 Flexibel inredning med VarioFlex-korgar och specialhållare för vinglas
🔵 Effektiv diskning med AquaSensor och MängdSensor
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A+++ med ecoprogram
🔵 HygienePlus-program avlägsnar 99,9 % av alla bakterier

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Siemens SN436W05IS och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=mRpMpCCy2Gk

Siemens SR65E004EU

✅ Populär bland användarna – smal modell

Siemens SR65E004EU

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Modellen Siemens SR65E004EU har inte genomgått några experttester som många av de andra modellerna. Den är dock mycket populär bland användarna med ett imponerande betyg på 4,8 av 5 stjärnor på Whiteaway.com och därför inkluderar vi modellen i den här artikeln. Användarna betonar särskilt att modellen diskar bra och att den har en bra inredning och bruksanvisning. Observera att Siemens SR65E004EU är en smal modell som bara är 45 cm bred.

Smal modell till det lilla köket

Siemens SR65E004EU tillhör de smala diskmaskinerna och med en bredd på knappt 45 cm är den ungefär 15 cm smalare än de stora modellerna. Den rymmer därmed inte lika mycket, men i gengäld är modellen fördelaktig om man inte har så mycket plats i köket. Siemens SR65E004EU rymmer nio kuvert, vilket räcker för ett mindre hushåll på ungefär tre personer.

Få men bra program

Siemens SR65E004EU har VarioFlex-korgar, en flyttbar besticklåda i underkorgen och en överkorg som är justerbar i höjdled. Modellen har lite färre program än de större modellerna, men den har ändå fem program: intensiv, auto, eco, snabb och försköljning. Använd gärna intensivprogrammet när det krävs höga temperaturer eftersom programmet diskar på 70 grader. Detta är till exempel bra när man diskar saker som kommit i kontakt med mycket bakterier.

För att ge en så optimal diskning som möjligt och samtidigt ta hänsyn till vattenförbrukningen har Siemens SR65E004EU både AquaSensor och MängdSensor som anpassar vattenmängden till diskmängden. Modellen är dessutom miljövänlig i energiklass A+, vilket är i den bättre änden av skalan.

Tydlig modell

Med sin mindre storlek är Siemens SR65E004EU en tydlig modell och den får beröm av användarna för att vara enkel att använda och om man har några funderingar följer det med en bra bruksanvisning som har svar på de flesta frågor. Modellen är fin att se på och en läcker detalj är att den lyser blått ner på golvet när den är igång. Det finns en bra display på fronten som visar information om program och diskning och en timer gör det möjligt att senarelägga programstarten.

När det är dags att fylla på salt eller spolglans visas detta med en elektronisk indikator och för extra säkerhet är modellen försedd med AquaStop som förhindrar eventuella läckage.

Siemens SR65E004EU mäter 87,5 cm (max-höjd) x 44,8 cm (b) x 55 cm (d) och är en integrerad diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SR65E004EU:
🔵 Smal modell med plats för nio kuvert
🔵 Flexibel inredning med VarioFlex-korgar och justerbar överkorg
🔵 Fem olika program
🔵 Med AquaSensor och MängdSensor för en effektiv diskning utan onödig förbrukning
🔵 Bra bruksanvisning ingår


Andra testvinnare

Här ovanför har vi nu gått igenom flera Siemens-diskmaskiner som har fått toppbetyg av experter i olika tester eller som är mycket populära bland användarna.

Förutom dessa diskmaskiner från Siemens finns det dock många andra bra modeller på marknaden. För att ge en så nyanserad överblick som möjligt kommer vi här gå igenom ytterligare tre diskmaskiner, men nu från märket Bosch.

Bosch och Siemens toppar de allra flesta listor när gäller tester av diskmaskiner och det är därför vi har fokuserat på just dessa två märken i den här artikeln. Siemens och Bosch har dessutom slagit samman sina vitvaruavdelningar, vilket innebär att kvaliteten på de två märkena är mycket snarlik.


Bosch SMU46CI02S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 2017
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 699,00 Kr. 0,00 Kr. 6 699,00 Kr. Läs mer
6 890,00 Kr. 0,00 Kr. 6 890,00 Kr. Läs mer
6 890,00 Kr. 0,00 Kr. 6 890,00 Kr. Läs mer

 

Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har testat ett stort urval av diskmaskiner – 75 respektive 52 modeller – och Bosch SMU46CI02S har ingått i båda undersökningarna. Experterna är imponerade över Bosch SMU46CI02S och både Råd & Rön och Tænk utser modellen till testvinnare. Observera att Bosch SMU46CI02S är en bred modell med en bredd på 60 cm.

Diskar och torkar bra

Bosch SMU46CI02S är en modern diskmaskin som har sex olika diskprogram: intensiv, auto, eco, snabb, glas och försköljning. Utöver dessa finns även specialfunktioner som HalfLoad, som är bra om maskinen inte är helt full, och Extradry som kan användas om man vill ha snustorrt porslin.

Det är allmänt ett stort fokus på torkning hos Bosch SMU46CI02S och modellen har även det inbyggda Zeolith-systemet som garanterar en ordentlig torkning. Zeolit är ett naturligt mineral som omvandlar fukten till värme. Bosch SMU46CI02S är dessutom en stor och rymlig modell med plats för 13 kuvert.

Miljövänlig modell

Bosch SMU46CI02S har som sagt även ett ecoprogram som tar hänsyn till miljön. Det här programmet använder mindre vatten och ström, och om man använder diskmaskinen dagligen blir det snabbt mycket pengar. Ecoprogrammet förbrukar nämligen flera liter mindre vatten än andra program och energiförbrukningen blir flera kWh lägre. Miljövänligheten hos Bosch SMU46CI02S bekräftas även av att modellen tillhör den bästa energiklassen på marknaden, alltså A+++. För att maskinen inte ska stå igång en lång stund efter användning är modellen försedd med automatisk avstängning som gör att diskmaskinen automatiskt stängs av efter avslutat program.

Flexibel inredning

Bosch SMU46CI02S är en tyst modell, vilket är en stor fördel om köket ligger nära rum som man brukar spendera tid i. Ljudnivån ligger bara på 48 dB och därmed kan man knappt höra maskinen. Bosch SMU46CI02S är dessutom en diskmaskin med många funktioner och modellen har ett mycket flexibelt utrymme. Den har bland annat Vario-korgar och en överkorg som är justerbar i höjdled. Om man inte behöver så mycket utrymme för tallrikar kan man dessutom fälla ner tallriksstöden i underkorgen.

Både den övre och den nedre sprayarmen kan monteras lös och en barnspärr på luckan gör att man kan köra diskmaskinen även när små barn är närvarande. Luckan förblir även stängd när programmet är slut tack vare ServoLås-systemet. Om man vill planera sin diskning är Bosch SMU46CI02S även försedd med startfördröjning som låter dig ställa in programstarten i förväg.

Modellen mäter 87,5 cm (max-höjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
🔵 Bra kapacitet med plats för 13 kuvert
🔵 Sex program plus specialfunktioner som HalfLoad
🔵 Fokus på torkning med Zeolith-system
🔵 Miljövänlig modell med ecoprogram i energiklass A+++
🔵 Säker modell med ServoLås-system och barnspärr

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Bosch SMU46CI02S och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=_GfB5Vho76I

Bosch SMU46CB01S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch SMU46CB01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Råd & Rön har testat 75 olika diskmaskiner från olika märken och i olika prisklasser och det danska konsumentrådet Tænk har provat 52 modeller.

Bosch-modellen Bosch SMU46CB01S ingick i båda testerna och i slutet av undersökningarna konstaterar experterna att Bosch SMU46CB01S är en så bra diskmaskin att den får en topplacering på båda ställena. Observera att Bosch SMU46CB01S är en bred modell.

Sex program

Bosch SMU46CB01S tillhör de större modellerna och har plats för ungefär 13 kuvert, vilket passar vardagsanvändningen för en familj på fyra eller fem personer. Eftersom att Bosch SMU46CB01S har ett stort antal funktioner är modellen även mycket mångsidig och den har program på temperaturer från 45-70 grader. De exakta programmen är: intensiv, auto, eco, glas, 1 h och försköljning. Försköljningen kan bland annat vara bra för att få bort den värsta smutsen innan själva huvudprogrammet startar.

Glasprogrammet är särskilt utformat för att ta hand om de ömtåliga glasen och ge dem ett skonsamt program. För att komma åt smutsen har modellen en Machine Care-funktion som avlägsnar fett och kalkavlagringar extra noggrant.

Intelligent diskmaskin

Bosch SMU46CB01S är en modern diskmaskin som är utrustad med ett antal användbara funktioner. Den har bland annat en intelligent AquaSensor som själv reglerar rengöringsprocessen utifrån både typ av porslin och vilka orenheter som finns. Den fokuserar alltså på den typ av fläckar som finns på disken, vilket ger ett optimalt resultat. MängdSensorn registrerar hur full diskmaskinen är och anpassar programmets typ och längd utifrån det.

Bosch SMU46CB01S är dessutom utrustad med en motor med EcoSilenceDrive som ger en energisnål och tyst arbetsprocess. Modellen lever därmed inte om särskilt mycket under diskningen och den har en ljudnivå på bara 46 dB. Bosch SMU46CB01S indikerar dessutom på displayen när det är dags att fylla på spolglans och salt, och där finns även en timerfunktion som gör att man själv kan ställa in diskningen i förväg.

Säker modell

Även om man använder Bosch SMU46CB01S varje dag behöver man inte oroa sig för varken barnens säkerhet eller säkerhet i allmänhet. Modellen har nämligen en AquaStop-funktion som skyddar mot vattenskador genom att vattentillförseln automatiskt stängs av och på så vis förhindrar översvämningar. Diskmaskinen har även en mekanisk barnspärr på luckan samt en elektronisk barnsäkring på panelen. Det speciella ServoLås-systemet ger en säker hantering när luckan ska öppnas och stängas.

Modellen mäter 87,5 cm (max-höjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CB01S:
🔵 Stor modell med en kapacitet på 13 kuvert
🔵 Sex olika program, bland annat ett specialprogram för glas
🔵 Machine Care avlägsnar fett och kalk
🔵 AquaSensor och MängdSensor effektiviserar diskningen
🔵Säker modell med AquaStop och ServoLås

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Bosch SMU46CB01S och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=6flmGawf67E

Bosch SMU46CW02S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 2017
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CW02S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 669,00 Kr. 0,00 Kr. 6 669,00 Kr. Läs mer
6 669,00 Kr. 0,00 Kr. 6 669,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Bosch SMU46CW02S har testats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk och modellen imponerar i båda granskningarna och koras till testvinnare på båda ställena. Bosch SMU46CW02S är en rymlig modell med fokus på energibesparing samt effektiv diskning och torkning. Observera att Bosch SMU46CW02S är en bred modell med en bredd på 60 cm.

Modell med gott om plats och mångsidiga program

Bosch SMU46CW02S har en hög kapacitet och rymmer 13 kuvert, vilket passar för ett lite större hushåll på fyra eller fem personer. Bosch SMU46CW02S är även ett bra alternativ i hushåll som tänker på miljön och elräkningen i och med att modellen finns i energiklass A+++, vilket är den bästa klassen. Detta garanterar en lägre energi- och vattenförbrukning, vilket man kan spara mycket pengar på i längden. Bland modellens sex program finns dessutom ett ecoprogram som sparar ännu mer vatten och ström. Modellens övriga program är: intensiv, auto 45-65 grader, snabb, glas samt ett försköljningsprogram som man kan köra innan huvuddisken och som tar bort den värsta smutsen.

Extra fokus på torkning

Efter avslutad diskning är det viktigt att maskinen även torkar bra för att porslinet ska bli rent och fint utan några fläckar eller avlagringar. Det kan även vara svårt att bara få alla delar  torra, men Bosch SMU46CW02S är utrustad med både ExtraDry och Zeolith-system som ger en extra omsorgsfull torkning och ser till att allting blir helt torrt. Även plastdelar blir torra i maskinen och de kan ofta vara till besvär annars. Zeolith-systemet är Boschs eget system och det drar nytta av att mineralet zeolit producerar värme när det kommer i kontakt med fukt. Denna värme används därefter för torkningen av porslinet.

Glasprogrammet är en annan fördel med Bosch SMU46CW02S. Programmet är så skonsamt att även känsliga kristallglas kan diskas och torkas i maskinen tack vare den låga temperaturen. Programmet har dessutom en längre torkningsprocess som säkerställer att glasen blir rena utan några spår.

Intelligent diskmaskin

Bosch SMU46CW02S tillhör de moderna och intelligenta diskmaskinerna där tekniken håller den högsta standarden. Den har därför även inbyggda sensorer som mäter diskmängd och vatten. AquaSensorn registrerar vilka fläckar som finns på disken och anpassar rengöringen efter det. MängdSensorn sparar vatten och energi genom att anpassa vattenförbrukningen efter hur full diskmaskinen är. Modellen har dessutom en Machine Care-funktion, vilket är ett specialprogram som avlägsnar fett och kalk, samt Auto all-in-1 som är en automatisk anpassning till diskmedeltypen.

Modellen mäter 87,5 cm (max-höjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CW02S:
🔵 Modell med gott om utrymme – rymmer 13 kuvert
🔵 Sex program samt ExtraDry och Zeolith-teknik som torkar disken extra bra
🔵 AquaSensor och MängdSensor effektiviserar diskningen
🔵 Machine Care-program avlägsnar fett och kalk
🔵 Auto all-in-1 för anpassning till diskmedeltypen

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Bosch SMU46CW02S och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=PH4N9ki9Pgg

Om Siemens

Siemens grundades 1847 i Tyskland av elektroteknikern Werner von Siemens och urmakaren Johann Georg Halske. Framgången kom först av uppfinnandet av visartelegrafen och redan från början fokuserade Siemens på den tekniska utvecklingen, främst inom elektroteknik. De började tidigt tillverka produkter för ljuskällor, hissar, spårvagnar, tåg, generatorer och telefoner.

Bara några år efter att företaget grundades spred sig Siemens’ produkter utomlands och dotterbolag bildades i både St. Petersburg och London. När Werner von Siemens dog 1892 efterlämnade han ett stort företag med 4 500 medarbetare som bara fortsatte växa under 1900-talet.

Idag fokuserar Siemens både på elektriska apparater som datorer och vitvaror för den vanliga konsumenten, men även på en mängd uppgifter inom miljö, energi, industri, information, trafik, byggautomatisering, säkerhetsteknik och sjukhusutrustning. Företagets utvecklingscentrum kommer varje år med ungefär 10 000 nya idéer och har idag mer än 62 000 patent. Företaget har idag mer än 50 000 medarbetare världen över.

Siemens arbete bygger på tre kärnvärden som utgör grunden för hur företaget drivs: Ansvar, förträfflighet och innovation. Ansvar driver företaget att göra etiska och ansvarsfulla åtgärder, förträfflighet visar sig i kvaliteten på produkterna och innovation skapar ett fokus på att utveckla innovativa lösningar som är värdefulla för kunderna.

Siemens lägger även fokus på trovärdighet som leverantör, att medarbetarna själva förstår och arbetar utifrån kärnvärdena och att samfundet i Siemens får en etiskt ansvarstagande partner.

Utöver de tre kärnvärdena uttrycker Siemens sitt uppdrag som ”Making real what matters”.

siemens logo


Håll diskmaskinen ren

Om man använder sin diskmaskin ofta – eller felaktigt – kan den snabbt bli rätt ofräsch. Danska Bolius förklarar här vad du bör tänka på för att hålla diskmaskinen så ren som möjligt. Tänk särskilt på följande:

🌀 Matrester: Om du inte tar bort matrester från porslinet innan du sätter in det följer gammal mat med in i maskinen. Kom därför ihåg att skrapa bort överflödig mat först – gärna under rinnande vatten och med en diskborste eller servett.

🌀 Program: Du använder snabbprogram för ofta. De får inte upp temperaturen tillräckligt mycket och en hög temperatur är viktig för att döda bakterier.

🌀 Luckan: Du stänger luckan efter användning och därmed blir fukten kvar i maskinen.

🌀 För mycket eller för lite diskmedel: En för hög dos av diskmedel kan göra att det lämnas tvålrester eller en hinna på disken. Med en för låg dos blir disken å andra sidan inte rengjord ordentligt, vilket kan leda till bakterietillväxt i maskinen.

🌀 För mycket eller för lite spolglans: Spolglans påverkar främst glas. Både för mycket och för lite spolglans kommer att lämna en matt beläggning på porslinet, vilket syns tydligast på glas.

🌀 För mycket eller för lite salt: Doseringen av salt fungerar på samma sätt och kan lämna en matt hinna på porslinet – och särskilt glasen – om saltmängden inte är anpassad till vattnets hårdhetsgrad. Saltet binder nämligen det kalk som finns i vattnet, och i bruksanvisningen står det hur man reglerar saltmängden på diskmaskinen.

🌀 Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhetsgrad är under 21 dH eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om vattnet är hårdare än 21 dH bör man istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans.

🌀Filter och öppning: Du glömmer bort att regelbundet rengöra filter och lucköppningen. Om man vill ha en ren diskmaskin är det bra att rengöra den tre eller fyra gånger per år. Här är de delar man bör vara särskilt uppmärksam på:

🌀 Silen: Matrester hamnar i silen och man bör tömma den grova silen en gång i veckan. Ta ut silen och rengör den med diskmedel. Den fina silen rengörs på samma sätt, men det behöver man bara göra tre eller fyra gånger per år.

🌀 Avlopp: Ta ut både den grova och fina silen och skrubba avloppet med en borste med lite diskmedel på.

🌀 Sprayarm: Ta ut sprayarmen och ta bort matresterna med hjälp av en tandpetare eller liknande. Torka sedan med en mikrofiberduk.

🌀 Korg: Många diskkorgar är löstagbara. Ta ut korgen och skrubba den med en borste med lite diskmedel och använd eventuellt en tandpetare eller liknande på besvärliga ställen där det är svårt att komma åt.

🌀 Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens inre hörn och sidor med en borste. Kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns envisa kalkavlagringar.

🌀 Lucka: Luckan har både springor och sprickor som kan rengöras med en tandborste och torkas av efteråt med en mikrofiberduk.

🌀 Avsluta med intensivdisk: Som avslutning kör man ett av maskinens kraftigaste program på en hög temperatur för att få bort de sista smutsresterna. Använd gärna intensivprogrammet för detta.


Bli av med dålig lukt i diskmaskinen

Danska TV2 skriver att det finns lösningar om du upplever att din diskmaskin luktar illa trots att det inte är skitig disk i den. Lukten kan nämligen bero på att rördragningen är felaktig eller att diskmaskinen helt enkelt är smutsig inuti. Särskilt fett kan ge upphov till dålig lukt. Läs vidare i den här steg för steg-guiden och bli av med lukten:

⚙️ Filtret: Börja med att rengöra filtret i botten av maskinen.

⚙️ Gummilisterna: Använd vatten och diskmedel för att tvätta gummilisterna. Om listerna är mycket smutsiga kan du använda kraftigare medel, till exempel brunsåpa, men kom då ihåg att använda gummihandskar.

⚙️ Avkalkning: Använd citronsyra för att avkalka diskmaskinen. Fyll diskmedelsfacket med citronsyra och kör ett program på 60 grader med en tom maskin.

⚙️ Kör ett tomt program: Rengör filtret igen och kör ett program på 60 grader med en tom maskin för att få bort citronsyran helt.

⚙️ Upprepa rengöringen: Rengör filtret och torka av gummilisterna med rent vatten.

⚙️ Blanda aldrig vissa produkter: Tänk på att inte använda klorhaltiga produkter precis efter att du har använt sura produkter, som citronsyra, eftersom den blandningen kan bilda giftiga gaser.

Om tipsen här ovan verkar fungera men lukten kommer tillbaka snabbt kan det hjälpa att köra ett diskprogram på minst 60 grader. Som ett sista alternativ kan du använda en klorhaltig produkt i en ny rengöring, men var sparsam med kloret eftersom att det tär på miljön. Kontakta eventuellt en auktoriserad vvs-installatör för att kontrollera rördragningen till diskmaskinen. Om rördragningen är fel eller om vattenlåset inte har installerats rätt kan vvs-installatören lösa det problemet.


Siemens diskmaskin test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk är det danska konsumentrådet. De genomför omfattande tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter och har bland annat granskat 52 diskmaskiner. I undersökningen fokuserade de på diskförmåga, torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning, användarvänlighet och funktioner.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. De har genomfört ett test av 75 diskmaskiner där de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Kundomdömen
Förutom ovanstående tester har vi tittat på kundomdömen på whiteaway.com. Vi har tittat närmare på olika diskmaskiner och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna. Du kan läsa mer här.


Andra relevanta tester

Förutom den här artikeln har Konsumentmagasinet även sammanställt ett antal andra tester av diskmaskiner med fokus på specifika märken eller typer.

Vi har till exempel tagit fram ett Bosch diskmaskin test där vi fokuserar på de Bosch-diskmaskiner som experterna har bedömt vara bäst på marknaden.

Om du vill läsa mer allmänt om marknadens bästa diskmaskiner, oavsett märke, kan du läsa vårt bredare diskmaskin test.

Om du behöver en diskmaskin som tar så lite plats som möjligt har Konsumentmagasinet även skapat ett detaljerat bänkdiskmaskin test.

I alla artiklar hittar du naturligtvis även prisjämförelser för de olika produkterna som ger dig en enkel överblick över vilka återförsäljare som är billigast i Sverige.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse