Siemens diskmaskin test-guide: Hitta de bästa Siemens-diskmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test guide 2021: I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på diskmaskiner från märket Siemens. Diskmaskinerna har genomgått flera tester och efter noggranna beräkningar har experterna bedömt vilka modeller som är bäst.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig att hitta den diskmaskin som passar bäst till dina behov. Vi har undersökt tester från Råd & Rön samt kompletterat med kundomdömen.

Observera att det finns två olika typer av diskmaskiner: Integrerade och underbyggda samt både breda och smala modeller. Den underbyggda modellen ska placeras under bänkskivan bredvid andra delar av köksinredningen. Den här typen levereras därför med front, men utan topp- och sidopaneler.

Den integrerade modellen levereras utan front. Den ska nämligen integreras med designen i köket och därför ha samma front som resten av köksluckorna.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸Överblick över de bästa diskmaskinerna från Siemens samt ett par alternativ
🔸Information om Siemens
🔸 Guide till hur man håller diskmaskinen ren
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Om Siemens

Siemens grundades 1847 i Tyskland av elektroteknikern Werner von Siemens och urmakaren Johann Georg Halske. Framgången kom först av uppfinnandet av visartelegrafen och redan från början fokuserade Siemens på den tekniska utvecklingen, främst inom elektroteknik. De började tidigt tillverka produkter för ljuskällor, hissar, spårvagnar, tåg, generatorer och telefoner.

Bara några år efter att företaget grundades spred sig Siemens’ produkter utomlands och dotterbolag bildades i både St. Petersburg och London. När Werner von Siemens dog 1892 efterlämnade han ett stort företag med 4 500 medarbetare som bara fortsatte växa under 1900-talet.

Idag fokuserar Siemens både på elektriska apparater som datorer och vitvaror för den vanliga konsumenten, men även på en mängd uppgifter inom miljö, energi, industri, information, trafik, byggautomatisering, säkerhetsteknik och sjukhusutrustning. Företagets utvecklingscentrum kommer varje år med ungefär 10 000 nya idéer och har idag mer än 62 000 patent. Företaget har idag mer än 50 000 medarbetare världen över.

Siemens arbete bygger på tre kärnvärden som utgör grunden för hur företaget drivs: Ansvar, förträfflighet och innovation. Ansvar driver företaget att göra etiska och ansvarsfulla åtgärder, förträfflighet visar sig i kvaliteten på produkterna och innovation skapar ett fokus på att utveckla innovativa lösningar som är värdefulla för kunderna.

Siemens lägger även fokus på trovärdighet som leverantör, att medarbetarna själva förstår och arbetar utifrån kärnvärdena och att samfundet i Siemens får en etiskt ansvarstagande partner.

Utöver de tre kärnvärdena uttrycker Siemens sitt uppdrag som ”Making real what matters”.

siemens logo


Håll diskmaskinen ren

Om man använder sin diskmaskin ofta – eller felaktigt – kan den snabbt bli rätt ofräsch. Danska Bolius förklarar här vad du bör tänka på för att hålla diskmaskinen så ren som möjligt. Tänk särskilt på följande:

🌀 Matrester: Om du inte tar bort matrester från porslinet innan du sätter in det följer gammal mat med in i maskinen. Kom därför ihåg att skrapa bort överflödig mat först – gärna under rinnande vatten och med en diskborste eller servett.

🌀 Program: Du använder snabbprogram för ofta. De får inte upp temperaturen tillräckligt mycket och en hög temperatur är viktig för att döda bakterier.

🌀 Luckan: Du stänger luckan efter användning och därmed blir fukten kvar i maskinen.

🌀 För mycket eller för lite diskmedel: En för hög dos av diskmedel kan göra att det lämnas tvålrester eller en hinna på disken. Med en för låg dos blir disken å andra sidan inte rengjord ordentligt, vilket kan leda till bakterietillväxt i maskinen.

🌀 För mycket eller för lite spolglans: Spolglans påverkar främst glas. Både för mycket och för lite spolglans kommer att lämna en matt beläggning på porslinet, vilket syns tydligast på glas.

🌀 För mycket eller för lite salt: Doseringen av salt fungerar på samma sätt och kan lämna en matt hinna på porslinet – och särskilt glasen – om saltmängden inte är anpassad till vattnets hårdhetsgrad. Saltet binder nämligen det kalk som finns i vattnet, och i bruksanvisningen står det hur man reglerar saltmängden på diskmaskinen.

🌀 Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhetsgrad är under 21 dH eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om vattnet är hårdare än 21 dH bör man istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans.

🌀Filter och öppning: Du glömmer bort att regelbundet rengöra filter och lucköppningen. Om man vill ha en ren diskmaskin är det bra att rengöra den tre eller fyra gånger per år. Här är de delar man bör vara särskilt uppmärksam på:

🌀 Silen: Matrester hamnar i silen och man bör tömma den grova silen en gång i veckan. Ta ut silen och rengör den med diskmedel. Den fina silen rengörs på samma sätt, men det behöver man bara göra tre eller fyra gånger per år.

🌀 Avlopp: Ta ut både den grova och fina silen och skrubba avloppet med en borste med lite diskmedel på.

🌀 Sprayarm: Ta ut sprayarmen och ta bort matresterna med hjälp av en tandpetare eller liknande. Torka sedan med en mikrofiberduk.

🌀 Korg: Många diskkorgar är löstagbara. Ta ut korgen och skrubba den med en borste med lite diskmedel och använd eventuellt en tandpetare eller liknande på besvärliga ställen där det är svårt att komma åt.

🌀 Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens inre hörn och sidor med en borste. Kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns envisa kalkavlagringar.

🌀 Lucka: Luckan har både springor och sprickor som kan rengöras med en tandborste och torkas av efteråt med en mikrofiberduk.

🌀 Avsluta med intensivdisk: Som avslutning kör man ett av maskinens kraftigaste program på en hög temperatur för att få bort de sista smutsresterna. Använd gärna intensivprogrammet för detta.


Bli av med dålig lukt i diskmaskinen

Danska TV2 skriver att det finns lösningar om du upplever att din diskmaskin luktar illa trots att det inte är skitig disk i den. Lukten kan nämligen bero på att rördragningen är felaktig eller att diskmaskinen helt enkelt är smutsig inuti. Särskilt fett kan ge upphov till dålig lukt. Läs vidare i den här steg för steg-guiden och bli av med lukten:

⚙️ Filtret: Börja med att rengöra filtret i botten av maskinen.

⚙️ Gummilisterna: Använd vatten och diskmedel för att tvätta gummilisterna. Om listerna är mycket smutsiga kan du använda kraftigare medel, till exempel brunsåpa, men kom då ihåg att använda gummihandskar.

⚙️ Avkalkning: Använd citronsyra för att avkalka diskmaskinen. Fyll diskmedelsfacket med citronsyra och kör ett program på 60 grader med en tom maskin.

⚙️ Kör ett tomt program: Rengör filtret igen och kör ett program på 60 grader med en tom maskin för att få bort citronsyran helt.

⚙️ Upprepa rengöringen: Rengör filtret och torka av gummilisterna med rent vatten.

⚙️ Blanda aldrig vissa produkter: Tänk på att inte använda klorhaltiga produkter precis efter att du har använt sura produkter, som citronsyra, eftersom den blandningen kan bilda giftiga gaser.

Om tipsen här ovan verkar fungera men lukten kommer tillbaka snabbt kan det hjälpa att köra ett diskprogram på minst 60 grader. Som ett sista alternativ kan du använda en klorhaltig produkt i en ny rengöring, men var sparsam med kloret eftersom att det tär på miljön. Kontakta eventuellt en auktoriserad vvs-installatör för att kontrollera rördragningen till diskmaskinen. Om rördragningen är fel eller om vattenlåset inte har installerats rätt kan vvs-installatören lösa det problemet.


Tidigare recenserade produkter som har utgått


Siemens SN636X02AE

✅ Populär bland användarna

Siemens SN636X02AE

Modellen Siemens SN636X02AE har inte inkluderats i några experttester, men den är mycket populär bland användarna och därför tar vi med modellen i den här artikeln. Siemens SN636X02AE är så populär att den har fått ett betyg på 4,6 av 5 stjärnor på whiteaway.com och användarna framhäver särskilt modellens pris, program och användarvänlighet. Observera att Siemens SN636X02AE tillhör de breda modellerna och har en bredd på 60 cm.

Plats för 12 kuvert

Siemens SN636X02AE har en hög kapacitet och rymmer 12 kuvert, vilket räcker för ett hushåll på ungefär fyra personer. Siemens SN636X02AE är dessutom ett riktigt bra alternativ om man bryr sig om både miljö och ekonomi. Modellen kostar nämligen mindre i inköp än många andra bra modeller och den finns i energiklass A++, vilket är den näst bästa energiklassen på marknaden. En diskmaskin i den här klassen kommer att ha en låg ström- och vattenförbrukning.

Sex program

En egenskap hos Siemens SN636X02AE som användarna lyfter fram är modellens bra program. Den har sex program: intensiv, auto, eco, 1 h, snabb och försköljning. Det finns även tre specialfunktioner samt Machine Care, vilket är ett specialprogram som avlägsnar fett och kalkavlagringar. De många programmen gör att man kan få en anpassad diskning, och man kan dessutom anpassa modellens insida eftersom att inredningen är flexibel med både Vario-korgar och en överkorg som är justerbar i höjdled.

Intelligent modell

Siemens SN636X02AE kan hjälpa användaren en hel del och användarna nämner bland annat att modellen är mycket användarvänlig och enkel att förstå. För extra hjälp har den DoseringsAssistent och Auto All-in-1 som är en automatisk anpassning till typen av diskmedel. För att kunna justera vattenmängden utifrån diskmängden är Siemens SN636X02AE även utrustad med både AquaSensor och MängdSensor. Den moderna motortekniken iQdrive ser slutligen till att maskinen arbetar både energisnålt och tyst. Ljudnivån är nämligen bara 48 dB och som jämförelse ligger ljudnivån för ett normalt samtal på 60-65 dB.

Siemens SN636X02AE mäter 87,5 cm (max-höjd) x 59,8 cm (b) x 55 cm (d) och är en integrerad diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SN636X02AE
Lagom stor modell med plats för 12 kuvert
Billig och energieffektiv modell i energiklass A++
Sex program och Machine Care som avlägsnar fett och kalk
Auto All-in-1 för en automatisk anpassning till diskmedeltyp
iQdrive-motorn ger en energisnål och tyst arbetsprocess

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Siemens SN636X02AE och dess funktioner:


Siemens SN436S05IS

✅ Populär bland användarna

Siemens SN436S05IS

 

.
Modellen Siemens SN436S05IS har inte genomgått några tester. Den är  däremot mycket populär bland användarna som använder modellen varje dag och därför har vi ändå inkluderat diskmaskinen i den här artikeln. På whiteaway.com har modellen fått ett samlat betyg på 4,8 av 5 stjärnor och recensionerna framhäver särskilt maskinens stabilitet, bra inredning, enkla användning och tysta motor. Observera att Siemens SN436S05IS är en bred modell med en bredd på nästan 60 cm.

Rymlig och miljövänlig

Siemens SN436S05IS tillhör de rymliga diskmaskinerna med en kapacitet på 13 kuvert, vilket passar i ett hushåll med fyra eller fem personer. Modellen är dessutom i den absolut bästa energiklassen, A+++, och har en vettig energi- och vattenförbrukning, vilket gör den här diskmaskinen till ett bra alternativ om man är rädd om miljön. Den har även en låg ljudnivå på bara 46 dB och många av användarna framhäver just hur tyst maskinen är.

Program med fokus på hygien

Siemens SN436S05IS har de sex vanliga programmen: intensiv, auto, glas, eco, 1 h och försköljning. Man kan dock lägga extra fokus på hygienen med specialfunktionen HygienePlus som passar särskilt bra för burkar, köksredskap och skärbrädor som har varit i kontakt med många bakterier. Man kan även köra nappflaskor i programmet för att säkerställa att hygienen är på topp i flaskan. Under den sista sköljningen håller programmet en genomsnittstemperatur på 70 grader, vilket är högt och dödar 99,9 % av alla bakterier.

Bra inredning

Den höga kapaciteten i Siemens SN436S05IS beror mycket på den flexibla inredningen. VarioFlex-korgarna och bestickkorgen är bra placerade och en smart hållare för vinglas tar extra bra hand om ömtåliga glas med fot. Man kan sätta fast fyra vin- eller champagneglas i hållaren för att de ska få ett extra skydd. Modellens inbyggda AquaSensor och MängdSensor bedömer dessutom själv hur mycket vatten som behövs i förhållande till mängden disk, vilket gör att vi slösar mindre vatten. Siemens SN436S05IS är alltså effektiv vad gäller både inredningen och själva diskningen.

Siemens SN436S05IS har dessutom en bra display där man kan styra och hålla koll på programmen och displayen är både informativ och lätt att läsa av. Modellen är även försedd med en timerfunktion som gör att man själv kan ställa in när diskprogrammet ska starta. Man kan till exempel programmera diskmaskinen att starta ett par timmar innan man kliver upp för att disken ska vara ren på morgonen.

Siemens SN436S05IS mäter 87,5 cm (max-höjd) x 59,8 cm (b) x 57,3 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SN436S05IS:
Stor kapacitet på 13 kuvert
Energiklass A+++
Sex program samt HygienePlus
AquaSensor och MängdSensor effektiviserar diskningen
Timer-funktion gör det möjligt att ställa in programstarten i förväg

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Siemens SN436S05IS och dess funktioner:


Siemens SN436W05IS

✅ Populär bland användarna

Siemens SN436W05IS

 

.
Vissa modeller i den här artikeln har inte varit med i några experttester och det gäller bland annat modellen Siemens SN436W05IS. Anledningen till att den ändå har en plats i vår artikel är att modellen är en tydlig användarfavorit. Vi har undersökt vad kunderna på Whiteaway.com säger om modellen och de framhäver både funktionalitet och användarvänlighet. Siemens SN436W05IS är så populär att den har fått ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Observera att Siemens SN436W05IS är en bred modell med en bredd på ca 60 cm.

För det stora hushållet

Siemens SN436W05IS är en mycket rymlig modell med en kapacitet på 13 kuvert. Modellen passar därmed in i större hushåll på fyra eller fem personer och man behöver inte diska flera gånger om dagen. Man kan verkligen utnyttja hela utrymmet i diskmaskinen tack vare den flexibla inredningen som består av ett korgsystem med VarioFlex-design, en flyttbar besticklåda i underkorgen samt en överkorg som är justerbar i höjdled med tre-stegs rackMatic. Modellen har även en specialhållare för höga vin- och champagneglas som gör att dessa känsliga glas hålls fast ordentligt under diskningen.

Mäter vatten- och diskmängd

Siemens SN436W05IS är en intelligent diskmaskin med sensorer som AquaSensor och MängdSensor som mäter hur mycket vatten som behövs i förhållande till diskmängden för ett optimalt resultat. Siemens SN436W05IS har sex olika program: intensiv, auto, glas, snabb, försköljning och eco. Ecoprogrammet passar den miljömedvetna konsumenten och om man bryr sig om miljön kommer man även att vara nöjd med Siemens SN436W05IS som helhet. Modellen finns nämligen i energiklass A+++ och tillhör alltså marknadens absolut mest energisnåla maskiner.

Fokus på hygien

Man kommer aldrig helt undan från bakterier när man lagar mat, men det är viktigt att ta död på dessa bakterier genom ordentlig rengöring och höga temperaturer. Siemens SN436W05IS har därför specialfunktionen HygienePlus som ger en grundlig rengöring följt av en tio minuters sköljning där temperaturen aldrig är lägre än 70 grader. Den här processen dödar 99,9 % av de återstående bakterierna.

Något som användarna framhäver med Siemens SN436W05IS är dess användarvänlighet. Modellen har en bra display där man kan styra och hålla ett öga på programmen och diskningen. Det finns även en timer som gör att man kan ställa in ett diskprogram att starta vid en senare tidpunkt och ha disken färdig när det passar en bäst.

Siemens SN436W05IS mäter 87,5 cm (max-höjd) x 59,8 cm (b) x 57,3 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Siemens SN436W05IS:
Stor kapacitet på 13 kuvert
Flexibel inredning med VarioFlex-korgar och specialhållare för vinglas
Effektiv diskning med AquaSensor och MängdSensor
Miljövänlig modell i energiklass A+++ med ecoprogram
HygienePlus-program avlägsnar 99,9 % av alla bakterier

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Siemens SN436W05IS och dess funktioner:


Bosch SMU46CI02S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

 

.
Råd & Rön har testat ett stort urval av diskmaskiner – 75 modeller – och Bosch SMU46CI02S har ingått i undersökningarna. Experterna är imponerade över Bosch SMU46CI02S och Råd & Rön utser modellen till testvinnare. Observera att Bosch SMU46CI02S är en bred modell med en bredd på 60 cm.

Diskar och torkar bra

Bosch SMU46CI02S är en modern diskmaskin som har sex olika diskprogram: intensiv, auto, eco, snabb, glas och försköljning. Utöver dessa finns även specialfunktioner som HalfLoad, som är bra om maskinen inte är helt full, och Extradry som kan användas om man vill ha snustorrt porslin.

Det är allmänt ett stort fokus på torkning hos Bosch SMU46CI02S och modellen har även det inbyggda Zeolith-systemet som garanterar en ordentlig torkning. Zeolit är ett naturligt mineral som omvandlar fukten till värme. Bosch SMU46CI02S är dessutom en stor och rymlig modell med plats för 13 kuvert.

Miljövänlig modell

Bosch SMU46CI02S har som sagt även ett ecoprogram som tar hänsyn till miljön. Det här programmet använder mindre vatten och ström, och om man använder diskmaskinen dagligen blir det snabbt mycket pengar. Ecoprogrammet förbrukar nämligen flera liter mindre vatten än andra program och energiförbrukningen blir flera kWh lägre. Miljövänligheten hos Bosch SMU46CI02S bekräftas även av att modellen tillhör den bästa energiklassen på marknaden, alltså A+++. För att maskinen inte ska stå igång en lång stund efter användning är modellen försedd med automatisk avstängning som gör att diskmaskinen automatiskt stängs av efter avslutat program.

Flexibel inredning

Bosch SMU46CI02S är en tyst modell, vilket är en stor fördel om köket ligger nära rum som man brukar spendera tid i. Ljudnivån ligger bara på 48 dB och därmed kan man knappt höra maskinen. Bosch SMU46CI02S är dessutom en diskmaskin med många funktioner och modellen har ett mycket flexibelt utrymme. Den har bland annat Vario-korgar och en överkorg som är justerbar i höjdled. Om man inte behöver så mycket utrymme för tallrikar kan man dessutom fälla ner tallriksstöden i underkorgen.

Både den övre och den nedre sprayarmen kan monteras lös och en barnspärr på luckan gör att man kan köra diskmaskinen även när små barn är närvarande. Luckan förblir även stängd när programmet är slut tack vare ServoLås-systemet. Om man vill planera sin diskning är Bosch SMU46CI02S även försedd med startfördröjning som låter dig ställa in programstarten i förväg.

Modellen mäter 87,5 cm (max-höjd) x 60 cm (b) x 55 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
Bra kapacitet med plats för 13 kuvert
Sex program plus specialfunktioner som HalfLoad
Fokus på torkning med Zeolith-system
Miljövänlig modell med ecoprogram i energiklass A+++
Säker modell med ServoLås-system och barnspärr

Här kan du se återförsäljaren Trettis presentation av Bosch SMU46CI02S och dess funktioner:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Siemens diskmaskiner har fått bäst omdömen i tester?

Siemens SN636X02AE, Siemens SN436S05IS och Siemens SN436W05IS

🤓 Hur testas Siemens diskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.


Siemens diskmaskin test – dessa källor har vi använt: 

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. De har genomfört ett test av 75 diskmaskiner där de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Kundomdömen
Förutom ovanstående tester har vi tittat på kundomdömen på whiteaway.com. Vi har tittat närmare på olika diskmaskiner och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna. Du kan läsa mer här.


Andra relevanta tester

Förutom den här artikeln har Konsumentmagasinet även sammanställt ett antal andra tester av diskmaskiner med fokus på specifika märken eller typer.

Vi har till exempel tagit fram ett Bosch diskmaskin test där vi fokuserar på de Bosch-diskmaskiner som experterna har bedömt vara bäst på marknaden.

Om du vill läsa mer allmänt om marknadens bästa diskmaskiner, oavsett märke, kan du läsa vårt bredare diskmaskin test.

Om du behöver en diskmaskin som tar så lite plats som möjligt har Konsumentmagasinet även skapat ett detaljerat bänkdiskmaskin test.

I alla artiklar hittar du naturligtvis även prisjämförelser för de olika produkterna som ger dig en enkel överblick över vilka återförsäljare som är billigast i Sverige.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta