Köksknivar - Bäst i test: De bästa knivseten enligt experter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Köksknivar - Bäst i test: De bästa knivseten enligt experter

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Yaxell Zen är utsedd till koksknivar-set bäst i test av aftonbladet tre år i rad.

För att du ska uppnå ett komplett kök är det viktigt att investera i rätt köksredskap, eftersom de gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt börja tillaga din favoriträtt eller bara låta kreativiteten flöda. Några av de viktigaste redskapen i ditt kök är dina köksknivar; de flesta knivar är mångsidiga, men det finns även varianter som passar mer eller mindre bra för specifika användningsområden.

Det är fördelaktigt att investera i ett knivset för att få tillgång till alla de knivar som du behöver vid varje enskilt tillfälle. I denna artikel tittar vi närmre på tio olika knivset som alla innehåller bra och högkvalitativa köksknivar, med syfte att hjälpa dig hitta rätt knivset för dina behov. Oavsett om du föredrar professionella japanska knivar eller enkla varianter till vardaglig matlagning, är ett bra knivset inte långt borta.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av knivset i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

Tidigare ändringar:

21. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Kökskniv Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda knivset

ONYX Cookware™ komplett knivset - sex högkvalitativa knivar med ergonomiska handtag

Mest prisvärda knivset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på ONYX Cookware™ komplett knivset:

 • Sex högkvalitativa knivar i en praktisk förpackning
 • Ergonomiska handtag som erbjuder komfort och balans
 • Blad med en titanpläterad stålkärna

Fördelar

 • Anti-slip-handtag
 • Mycket vassa knivar
 • Skaft och blad är täckta av titan
 • Diskmaskinsäkra
 • Lättviktiga

Nackdelar

 • Tillhör en dyrare prisklass

Det är inte alltid enkelt att veta vilket knivset man bör investera i, men är du ute efter ett testvinnande sådant har du nu hittat rätt! ONYX Cookware™ kompletta knivset förser dig med hela sex olika högkvalitativa knivar: en skalkniv, en allkniv, en kockkniv, en brödkniv, en förskärarkniv samt en santokukniv.

Några av de många positiva aspekterna hos detta knivset är den patenterade hybridsammansättningen av stål och keramik, stålkärnan som bidrar till knivarnas hållbarhet samt deras anti-slip handtag som är ergonomiskt och vilar bekvämt i handen.

Mer om ONYX Cookware™ komplett knivset

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Keramiskt stål
 • Handtagsmaterial: Glasfiber
 • Antal knivar: 6

Alla sex knivar i detta set från ONYX Cookware™ är framställda i högkvalitativa material som garanterar att de kommer att hålla under en lång tid framöver samt klarar av de flesta uppgifterna i köket.

Knivarnas egg är tillverkade med hjälp av en hybridteknik i form av en sammansättning av stål och keramik, vilket betyder att du får positiva aspekter att njuta av från både stålprodukter och keramikprodukter, bland annat en hållbar vasshet tillsammans med en imponerande livslängd.

Även knivbladen är väl värda att titta närmre på – till exempel har eggen en stålkärna som förstärks med titanplätering, vilket innebär att stål och titan har smälts ihop och bundits på atomnivå, för att garantera produkternas långvariga hållbarhet. Den robusta ytan tillsammans med det eleganta utseendet gör dessa knivar till ett mycket användbart tillskott i köket.

Knivarna i detta set är försedda med ett glasfiberhandtag som håller hög standard i alla aspekter. Du kan förvänta dig en optimal viktfördelning, vilket gör knivarna säkra att använda samtidigt som de är extremt bekväma att hantera.

Detta är ett komplett knivset som innehåller en skalkniv med ett blad på nio centimeter, en allkniv med ett blad på 13 centimeter, en kockkniv med ett blad på 20 centimeter, en brödkniv med ett blad på 20 centimeter, en förskärarkniv med ett blad på 20 centimeter och, till sist, en santokukniv med ett blad på 18 centimeter. Du får med andra ord allt du behöver för att förbereda alla dina favoriträtter om du väljer att satsa på detta kompletta knivset från ONYX Cookware™.

Global knivset - multifunktionellt knivset av hög kvalitet

Bästa allround-knivset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Global knivset :

 • Perfekt knivset i hög kvalitet för all-around-användning
 • Robusta, hygieniska handtag i rostfritt stål
 • Perfekt balanserade knivar med rakbladsvass skärpa

Fördelar

 • Ergonomiska knivar
 • Krävs minimal ansträngning vid användning
 • Enkla att hantera
 • Konstruktion av cromova 18-stål
 • Enkla att både rengöra och vässa

Nackdelar

 • Handtaget i metall är inte jättebekvämt enligt vissa konsumenter

I detta högkvalitativa knivset från Global ingår det fem utomordentliga knivar som kommer att göra under i ditt kök. De olika knivarna har tagits fram för att lämpa sig till olika användningsområden, vilket innebär att du kommer ha en kniv oavsett vad du ska tillaga. Knivsetet består av en kockkniv med ett blad på 20 centimeter, en tandad brödkniv med ett blad på 22 centimeter, en grönsakskniv med ett blad på 14 centimeter, en allkniv med ett blad på 15 centimeter samt en liten skalkniv med en längd på nio centimeter.

Global är en välrenommerad tillverkare av knivar som är känd för att ta fram knivar som uppskattas världen över. Deras knivar är uppdelade i serierna G, GS, GF samt GSF, och det som skiljer dem åt är för det mesta storlek och vikt. Knivar som ingår i detta set tillhör olika serier, vilket innebär att du kommer att få en härlig blandning av dem.

Mer om Global knivset

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Rostfritt stål
 • Handtagsmaterial: Rostfritt stål
 • Antal knivar: 5

Global:s knivar är köksredskap som uppskattas av många världen över, och det är enkelt att förstå varför. De högkvalitativa materialen tillsammans med de bekväma och stabila handtagen gör knivarna till en riktig fröjd att dra nytta av. Det enda som du bör komma ihåg är att knivarnas hållbarhet försämras om du diskar dem i diskmaskin, och det rekommenderas därför att alltid diska dem för hand.

Den första kniven i detta knivset är en så kallad kockkniv som har ett blad med en längd på 20 centimeter. Det är grundläggande kniv som går att använda till det mesta, och det är därför vanligt att många kunder i första hand vänder sig till den här kniven innan andra varianter beställs. Kniven är framställd i Cromova 18: ett rostfritt stål som säkerställer knivens hållbarhet samt gör den slitstark under en lång tid framöver.

Nästa kniv i paketet är en tandad brödkniv vars blad har en längd på 22 centimeter. Den tandade designen är A och O för att effektivt kunna skära upp bröd av alla storlekar och former utan att det det går sönder eller blir ojämnt. Därefter kommer grönsakskniven, vars blad är 14 centimeter långt, som är perfekt att använda sig av när det är dags att skära och hacka grönsaker.

Det nästsista köksredskapet i paketet är den flexibla allkniven som har ett blad med en längd på 15 centimeter. Precis som namnet antyder är det en kniv som klarar av de flesta skärningsuppgifterna, vilket innebär att du förmodligen kommer att använda den flitigt. Sist, och faktiskt minst gällande storlek, kommer den lilla skalkniven med ett blad på 9 centimeter som är lämpliga att använda när du behöver skära upp små livsmedel.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Yaxell Zen - köksknivar för precisionsskärning

Koksknivar-set bäst i test av Aftonbladet tre år i rad

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Yaxell Zen:

 • Perfekt för precisionsskräning
 • Högkvalitativa blad med bra hållbarhet
 • Har blivit utsett till bäst i test tre år i rad av Aftonbladet

Fördelar

 • Diskmaskinsäkra
 • Den hamrade bladytan ger kniven ett unikt utseende
 • Högkvalitativa blad av rostfritt stål
 • Handtag av det hygieniska kompositmaterialet micarta

Nackdelar

 • Mindre handtag än på europeiska knivar vilket kan kännas ovant

Om du känner dig nöjd först när du har fått det allra bästa kommer du att gilla nästa knivset på vår lista. Det är ett högkvalitativt set som kommer att förse dig med redskap oavsett vilka uppgifter du tacklas med. Knivsetet heter Yaxell Zen och består av tre exklusiva knivar som både år 2016, 2017 och 2018 blev utsedda till bäst i test av Aftonbladet – verkligen inte ett dåligt betyg!

Knivarna har tre olika storlekar: en örtkniv med en bladlängd på åtta centimeter, en allkniv med en bladlängd på 15 centimeter samt en kockkniv med en bladlängd på 20 centimeter. Det som alla de tre knivarna har gemensamt är den fräcka och unika designen som vi kommer att gå in på djupare längre ner i artikeln.

Mer om Yaxell Zen

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Stål
 • Handtagsmaterial: Trä
 • Antal knivar: 3

Den unika designen hos knivsetet Yaxell Zen är minst sagt estetiskt tilltalande, och kan bidra med exklusivitet till ditt hem i form av högkvalitativa köksredskap. Knivarna i det här setet är tillverkade av japanskt rostfritt stål för att kunna hålla under en lång tid framöver samt behålla sin skärpa även efter regelbunden användning. Oavsett om du bara gillar att laga mat på fritiden eller är en professionell kock är detta ett perfekt set att ha i hemmet eftersom det består av olika knivar till olika användningsområden, vilket säkerställer att du alltid har rätt kniv till hands.

Vilka knivar är det då som ingår i detta knivset? Jo, den största kniven är en kockkniv och har en bladlängd på 20 centimeter, den lite mindre varianten har en bladlängd på 15 centimeter och är en universalkniv och den allra minsta har en bladlängd på 8 centimeter och är därmed en örtkniv.

Alla knivarna i setet har ett skaft som är tillverkade av micarta, vilket innebär att du alltid har utomordentligt hygieniska knivar tillhands. Det är inte svår att förstå varför dessa knivar har korats till bäst i test tre år i rad! Du bör dock vara medveten om att knivarna kan slitas ut snabbare om du väljer att diska dem i diskmaskin, och därför rekommenderas det alltid att diska dem för hand.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Victorinox Wood - lättviktiga knivar med bra grepp

Mest praktiska knivset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Victorinox Wood:

 • Tre praktiska knivar för vardagligt bruk
 • Slitstarkt FSC-certifierat trähandtag
 • Rustik design med en unik kornighet

Fördelar

 • Lättviktiga knivar med bra grepp
 • Bra pris kontra prestanda
 • Ergonomiska handtag av lönnträ
 • Hållbar konstruktion i rostfritt stål

Nackdelar

 • Tål inte diskmaskinsdisk

Nästa knivset på listan innehåller tre kockknivar i olika storlekar: den minsta har en längd på 12 centimeter, den mellersta 19 centimeter och den största 22 centimeter. Knivarna kommer från Victorinox Wood-serie och har en stilren design med snygga handtag av lönnträ.

Träet som knivarnas handtag är tillverkade av är FSC-certifierat och odlas i Indien. Det ser till så att knivarnas handtag blir robusta samt förlänger deras generella hållbarhet eftersom träet skyddar sig själv mot fukt. Med ett blad i rostfritt stål kan du vara säker på att knivarna är av hög kvalitet, och passar därför alla – från nybörjaren till den professionella kocken.

Mer om Victorinox Wood

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Rostfritt stål
 • Handtagsmaterial: Trä
 • Antal knivar: 3

Victorinox grundades redan år 1884, och deras fokus ligger idag på högkvalitativa knivar i rostfritt stål. Deras knivar används av många restauranger just tack vare den höga kvalitet deras produkter håller, som trots allt är relativt billiga.

Knivsetet består av tre kockknivar i olika storlekar som alla kan användas till olika uppgifter, till exempel till att skära grönsaker, fisk och kött. Den minsta kniven som ingår i setet har ett blad på 12 centimeter, den lite större 19 centimeter och den största 22 centimeter.

Handtagen knivarna är försedda med är en av de främsta egenskaperna hos Victorinox knivar; de är tillverkade i vackert lönnträ som erbjuder ett stadigt grepp om knivarna i alla lägen. Träet kommer från Indien och är FSC-certifierat samt räknas som ett mycket robust material och bidrar inte bara till produktens utseende, utan är också fuktbeständig.

Knivarna i Victorinox Wood-setet kan diskas i diskmaskin vid icke-frekventa tillfällen, men det är inget som egentligen rekommenderas. Istället bör de diskas för hand för att säkerställa att de behåller sin vasshet i lång tid framöver.

Essential Collection - bra köksknivar med extrem hårdhet

Knivuppsättning av högsta kvalitet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Essential Collection:

 • Allround köksknivar som är utmärkt för olika köksuppgifter
 • VG10 kärnstål omgivet av 66 lager rostfritt stål.
 • Ergonomisk svart G10-komposit för garanterat fast grepp

Konsumentmagasinets omdöme

Vi var glada att få testa Essential Collection knivset. Knivarna är otroligt vassa och klarar enkelt av olika köksuppgifter, från att hacka kött till att tärna grönsaker. De är otroligt bekväma att hålla i och känns relativt hållbara.

Den enda nackdelen är att de kan vara lite knepiga för oerfarna användare, men när du väl fått grepp om dem är de en riktigt bra hjälp för flera köksuppgifter. För alla som söker ett knivset av hög kvalitet som kan ta sig an ett stort antal uppgifter i köket rekommenderar vi varmt detta knivset.

Fördelar

 • Utmärkt skärpa
 • Extrem hårdhet
 • Bekväma att använda
 • Hållbar
 • Rekommenderas av professionella

Nackdelar

 • Kan vara svåra att använda för oerfarna

Essential Collection knivset är ett allround-knivset som är perfekt för olika köksuppgifter. Oavsett om du skär kött i skivor, hackar grönsaker eller tärnar lök kan det här knivsetet hjälpa dig med allt. Det är också tillverkat av högkvalitativa material, så att du kan vara säker på att det håller i många år framöver.

Mer om Essential Collection

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Rostfritt stål
 • Handtagsmaterial: G10-komposit
 • Antal knivar: 3

Essential Collection knivset erbjuder utmärkt värde för priset. Knivarna är tillverkade av rostfritt stål och är härdade till 60-61 HRC, vilket gör dem hållbara bibehåller en skarp egg över tid. Det ergonomiska, svarta G10-komposithandtaget garanterar ett fast grepp, även när kniven kommer i kontakt med vatten. VG10-kärnstålet är omgivet av 66 lager rostfritt stål, vilket gör knivarna motståndskraftiga mot slitage och korrosion. Den här knivsatsen levereras med ett knivblock för förvaring.

I setet ingår tre knivar: Gyuto kockkniv, Santoku kockkniv och Utility Knife. Gyuto kockkniv är ett allsidigt alternativ och kan användas till kött, grönsaker, frukt och örter. Santoku-kniven däremot är utmärkt för sushi men kan dessutom skära små och även större grönsaker och frukter. Den sista delen av det här setet är en Utility-kniv som med sitt raka, långa knivblad är perfekt för mindre och mer detaljerade köksuppgifter.

Satake Houcho - sex knivar som kommer i en snygg dekorativ balsabox

Mest estetiskt tilltalande knivset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Satake Houcho :

 • Perfekt för både hemmakockar och professionella
 • Skärning och hackning med hög precision
 • Levereras i en vacker balsalåda

Fördelar

 • Knivskarpa och fjäderlätta knivblad
 • Bekväma handtag i magnoliaträ
 • Knivar i kolstål
 • Egg med slipvinkel på 15 grader

Nackdelar

 • Mindre handtag än på europeiska knivar vilket kan kännas ovant

Knivsetet Satake Houcho som kommer i en lyxig balsabox ger dig allt och lite till för dig som behöver  fullända ditt kök. Setet innehåller hela sex olika knivar som är framställda för att passa perfekt till olika användningsområden, vilket innebär att det alltid finns en passande kniv nära tillhands oavsett vilken maträtt du har planerat att laga.

En stor fördel med det här setet utöver knivarna är förvaringslådan i sig, som är en snygg balsabox i japansk design som kommer att utgöra en riktigt elegant inredningsdetalj i ditt kök. Även knivarna har en vacker design – det är alltså ett knivset som imponerar både i prestanda och utseende.

Mer om Satake Houcho

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Kolstål
 • Handtagsmaterial: Trä
 • Antal knivar: 6

Det eleganta knivsetet Satake Houcho består av sex högkvalitativa knivar som kan användas av både nybörjare och professionella kockar. Knivarna kommer från märket Satake och ingår i produktserien Houcho. De är framställda i karbonstål, ett material som garanterar en lång livslängd tillsammans med imponerande hållbarhet.

Oavsett vilket recept som ligger framför dig innehåller detta set en kniv som passar alla användningsområden. En av knivarna i setet är brödkniven, som har en tandad design som tillåter kniven att skära igenom bröd utan några svårigheter. Du finner dessutom andra knivar som lämpar sig till grönsaker, kött och fisk. Med andra ord är detta ett komplett set som ger dig allt det du behöver för att fullända din matlagning.

Vi har tidigare nämnt att bladen är tillverkade av stål, men vad gäller handtagen? Jo, alla de sex knivarna i setet har bekväma handtag i magnoliaträ, vilket tillsammans med deras robusta knivblad bidrar till en härlig rustik stil. Den ergonomiska utformningen av handtagen hjälper också till att bidra till komforten vid användning av knivarna.

Det är dock inte bara knivarna i sig som är imponerande, utan även deras förvaringslåda som är en utomordentligt snygg och dekorativ balsabox. Denna behöver du inte gömma undan i något köksskåp – du kommer snarare vilja lämna den framme som en inredningsdetalj på köksbänken.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Four Star - knivset med fyra köksknivar, knivställ och vässare

Bästa knivset i sin prisklass

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Four Star:

 • Högkvalitativa knivar i ett praktiskt set
 • Knivställ och vässare ingår
 • Knivstället är både praktiskt och snyggt

Fördelar

 • Komplett uppsättning
 • Precisionssmide i ett stycke
 • Enkelt att bibehålla knivarnas skärpa
 • Ishärdade knivblad

Nackdelar

 • Tål inte diskmaskin
 • Handtag i plast

Att beställa ett knivset utan att ha någonstans att förvara knivarna kan vara problematiskt, men med knivsetet Four Star är det inte något du behöver bekymra dig om; när du beställ det här setet får du nämligen ett knivställ inkluderat som dessutom är särskilt framtaget för att passa knivarna perfekt.

Detta knivset från märket Zwilling innehåller fyra olika knivar och en vässare, och är ett mycket användbart knivset med köksknivar som kommer att sätta sprätt på vardagen och göra matlagning roligare än någonsin. Om du personligen inte är ute efter nya knivar, är Four Star-knivset även en utmärkt present att ge till någon som du tycker om.

Mer om Four Star

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Stål
 • Handtagsmaterial: Plast
 • Antal knivar: 4

Knivsetet Four Star består som sagt av fyra olika knivar, varav den minsta är en skalkniv som primärt används för att skala eller skära mindre grönsaker. Tack vare den mindre storleken är den enkel att hantera samt erbjuder noggrann precision.

Nästa kniv i setet är en så kallad allkniv, som – precis som dess namn antyder – passar de allra flesta skärningsuppgifterna. Därefter kommer kockkniven, det vill säga den mest grundläggande kniven i köket. När nyblivna hemmakockar ger sig ut för att investera i sin första kniv är det oftast just en kockkniv som de väljer, och det är inget konstigt eftersom den är väldigt mångsidig och flexibel.

Den sista kniven i knivsetet Four Star är en brödkniv: en knivtyp som du säkerligen har stött på många gånger tidigare. Med sitt tandade knivsegg skär den genom bröd utan att du behöver applicera något större tryck, för att du sedan ska kunna njuta av fint skurna brödskivor till frukost, lunch eller middag! Utöver de knivar som setet består av, ingår det även en vässare som är praktisk att använda för att underhålla knivarna så att du kan säkerställa att de behåller sin skärpa.

Generellt sett rekommenderas man alltid att diska sina köksknivar för hand, vilket även gäller för knivarna i Four Star-setet. Även om det är möjligt att köra knivarna i diskmaskinen, kommer det i längden att slita på deras hållbarhet samt försämra deras skärpa. För att dina knivar ska hålla så länge som möjligt bör du alltså diska dem för hand och undvika diskmaskinsdisk.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Fiskars Edge 978791 - prisvärt knivset med inkluderat knivställ

Bästa knivuppsättning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Fiskars Edge 978791:

 • Robust, helsvart design med handtag av björkträ
 • Försedda med unik non-stick-beläggning
 • Knivställ som kan monteras på väggen eller placeras på köksbänken

Fördelar

 • Fem händiga knivar i ett och samma set
 • Snygg design i en fin svart färg
 • Knivställ som antingen kan stå på köksbänken eller monteras upp på väggen
 • Non-stick-yta med PTFE-beläggning

Nackdelar

 • Handdisk rekommenderas

Ett mer prisvärt knivset än detta kommer du att få leta länge efter! I Fiskars Edge 978791 ingår nämligen fem olika högkvalitativa knivar, som alla är tillverkade av japanskt rostfritt stål, samt ett knivställ som är framtaget för att passa knivarna perfekt. Du kan dessutom välja om du vill att stället ska stå på din bänkskiva, eller om du hellre hänger det på väggen.

Knivarna som ingår i Fiskars Edge 978791 tål att diskas i diskmaskin, men om du vill säkerställa minimalt slitage kan du såklart även diska dem för hand. För att öka hållbarheten ytterligare bör du dessutom slipa knivarna en gång i månaden.

Mer om Fiskars Edge 978791

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Stål
 • Handtagsmaterial: Trä - plast
 • Antal knivar: 5

Fiskars Edge 978791 är ett knivset bestående av fem olika köksknivar, och kommer med ett praktiskt och matchande knivställ. Alla knivarna i setet är tillverkade av rostfritt stål och har bekväma handtag som bidrar till den ergonomiska komforten. Som pricken över i:et är knivarna dessutom riktigt snygga, och bidrar tillsammans med det medföljande stället som en inredningsdetalj i köket.

Knivarna som ingår i setet är en skalkniv, en tomatkniv, en brödkniv, en kockkniv och en santokukniv. Den förstnämnda, det vill säga skalkniven, har ett blad med en längd på 8 centimeter och är därmed en mycket liten kniv som erbjuder precision när du exempelvis skalar och hackar små grönsaker. Den 13 centimeter långa tomatkniven har en knivsegg som är en något tandad för att lätt ta sig igenom det annars besvärliga tomatskinnet.

Brödkniven har en bladlängd på 23 centimeter och är försedd med en tandad egg, vilket gör den klarar av att skära de flesta typerna av bröd. Kockkniven, med ett blad på 20 centimeter, är lämpad för att hacka eller skära grönsaker, fisk och kött, medan santokukniven på 17 centimeter fungerar lite som en allkniv.

Fiskars Edge 978791 knivset är perfekt att antingen beställa till dig själv eller att ge bort som en fin present, exempelvis till en student. Om du har fått upp intresset för matlagning är det väldigt viktigt att investera i rätt köksredskap, och med tanke på hur många olika knivar det finns idag gäller det att du hittar rätt kniv för rätt användningsområde. Om du väljer detta knivset får du alla de mest nödvändiga knivarna – plus ett knivställ för enkel förvaring. Det är alltså ett mycket praktiskt val, som gör det möjligt för dig att börja med dina matlagningsprojekt omedelbart utan att behöva tänka på vilka individuella knivar du måste köpa.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Mac Pro knivset - knivset som utgör ett bra startkit

Bästa knivset för nybörjare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Mac Pro knivset:

 • Perfekt som ett startkit
 • Två knivar och en keramisk vässare ingår
 • Härdat stål under noll grader

Fördelar

 • Skarpt och tunt blad
 • Bekväm balans
 • Knivar som är enkla och smidiga att hantera
 • Utmärkt för att skära olika livsmedel

Nackdelar

 • Knivarna är benägna att rosta samt kan missfärgas

Har du nyligen fått upp intresset för matlagning, och vill nu investera i ett relativt budgetvänligt knivset med köksknivar av hög kvalitet? Då kan du sluta leta – nästa knivset på listan är nämligen perfekt för dig! I knivsetet Pro från tillverkaren Mac får du en effektiv kockkniv, en smidig grönsakskniv samt en keramisk vassare.

Mac är ett japanskt företag som driver sin verksamhet i Seki-området, en plats som är känd för tillverkning av imponerande och välrenommerade knivar. Likt alla de andra knivarna från Mac bjuder även Pro Knivset 3 delar på snygga och praktiska köksredskap som passar perfekt i hobbykockens hem.

Mer om Mac Pro knivset

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Stål
 • Handtagsmaterial: Trä
 • Antal knivar: 2

Som nybörjare inom matlagning är det viktigt att hitta ett knivset som passar rätt för dig och dina personliga preferenser och behov. Det ska gärna inte vara för dyrt, och du kommer heller inte omedelbart att behöva en hel upplaga av olika knivar. Vi anser att Pro Knivset 3 delar är en bra grund att starta med, då du får det grundläggande redskapen som kommer att vara till nytta för dig att rivstarta dina matlagningsäventyr.

I detta kit får du en kockkniv vars blad har en längd på 21 centimeter, en grönsakskniv vars blad har en längd på 12,5 centimeter samt en keramiskt vassare. Den förstnämnda kniven passar till de flesta hacknings- eller skärningsuppgifter, vare sig det är grönsaker, fisk eller kött, och utgör därför en bra allkniv. Grönsakskniven är däremot av mindre storlek, och lämpar sig därför till de lite mer pilliga uppgifterna, som att skala eller rensa mindre grönsaker. Den keramiska vässaren säkerställer så att underhåll av knivarna blir så enkelt som möjligt.

Kort sagt anser vi att Pro Knivset 3 delar är det perfekta setet för dig som är nybörjare i köket eftersom det innehåller högkvalitativa grundläggande knivar med många användningsområden. Om du inte vill köpa ett knivset för egen användning, är detta set även perfekt att ge bort som en present.

Dagens bästa priser och erbjudanden på Fiskars Functional Form 1057558 Knivset:

 • Hela fem knivar i ett och samma set till ett förbluffande billigt pris
 • Bekvämt handtag som ger dig möjligheten att få ett bra grepp
 • Perfekt till matlagningsnybörjaren eller att ge bort som gåva

Det näst sista knivsetet som vi ska titta lite närmare på är Fiskars Functional Form 1057558 Knivset. Trots dess komplicerade namn är setet ganska klart och tydligt: här får du fem olika knivar till ett förvånansvärt lågt pris. Just därför är det här ett passande set att välja om du kanske inte har så lång erfarenhet av matlagning och är ute efter prisvärda knivar som gör sitt jobb väl.

Den stora valutan för pengarna gör även det här setet perfekt som en födelsedagsgåva eller julklapp. Med hela fem olika knivar att välja mellan finns det en typ som passar varje tillfälle. Det är nämligen inte alltid nog att köpa första bästa kniv som dyker upp, utan olika knivar har olika användningsområden, så just därför är ett set en sådan god idé. Då får du omedelbart alla knivarna som du kan tänkas behöva på en smidigt sätt.

Mer om Fiskars Functional Form 1057558 Knivset

Specifikationer

 • Knivbladsmaterial: Rustfrit stål
 • Handtagsmaterial: Plast
 • Antal knivar: 5

Detta knivset innehåller fem olika knivar i olika storlekar. De är alla tillverkade i rostfritt stål för att enkelt kunna skära igenom råvaror och fortfarande behålla sin skärpa under en lång tid framöver. Stålet har en hårdhetsgrad på 52 HRC, och detta är utan tvekan kvalitet som du kan lita på. Håndtagets design er blevet udført på en intelligent måde for at sikre, at du får et godt og behageligt greb om skaftet.

Nu återstår bara frågan kring vilka knivar du får i detta köksknivar set. En av dessa är den så kallade grönsakskniven vars användningsområde talar för sig självt. Du kan dra nytta av den här kniven för att bland annat skära grönsaker och andra liknande råvaror. Även en tomatkniv ingår, vars användningsområde säkerligen är lika uppenbart. En annan typ av kniv i setet som ofta är en stor favorit är just kockkniven. Det här är nämligen en flexibel sorts kniv som kan dras nytta av till ganska mycket. Dra exempelvis nytta av den när du ska skära upp grönsaker, kött, fisk eller någonting helt annat. Detta är med andra ord baskniven som många matlagningsentusiaster väljer som sin första kniv.

Inte får vi heller glömma den älskade brödkniven. Denne kniv kan skära igenom baguetter, stora limpor eller andra brödtyper utan att du behöver använda din styrka. Kniven har nämligen en tandad egg som tillåter kniven att ta sig igenom brödet på ett elegant och smidigt sätt. Brödet förblir då intakt, och du kan njuta av perfekt skurna skivor!

Det här är ett köksknivar set som tål diskmaskintvätt, men om du vill ta det säkra före det osäkra kan du istället välja att diska knivarna för hand. Då vet du att de inte slits ut eller tappar sin skärpa på grund av det heta vattnet från diskmaskinen. Med allt detta i åtanke är det här köksknivar setet perfekt att antingen behålla själv för att få tillgång till otroligt prisvärda knivar eller att ge bort som en gåva till någon som du håller kär.

5 saker att tänka på innan du köper kökskniv

 • Bladmaterial och vikt

  De vanligaste bladmaterialen som används för knivar är rostfritt stål, kolstål, damaskusstål och keramik. I detta stycke går vi igenom varje material för sig, samt vilket som är bäst lämpat för olika användningsområden.

  Rostfritt stål är ett utmärkt material för de som vill ha en kniv som kräver minimalt underhåll och är motståndskraftig mot rost och korrosion. Det är dessutom mer prisvärt än andra material och enklare att vässa. Knivar i rostfritt stål lämpar sig främst för vardagliga hemmakockar eller för de som helt enkelt vill ägna så lite tid som möjligt åt att underhålla sina köksredskap.

  Kolstål är hårdare och vassare än rostfritt stål, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som vill ha en mycket vass kniv. Det kräver dock mer underhåll, inklusive frekvent insmörjning med olja samt slipning, för att förebygga rost. Knivar av kolstål lämpar sig bäst för seriösa hemmakockar eller professionella som prioriterar vasshet framför bekvämlighet.

  Damaskusstål är känt för sitt unika utseende och sin utmärkta hållbarhet, vilket gör det till ett populärt material för mer avancerade knivar. Det är, precis som kolstål, mycket vasst och håller skärpan bra, men tenderar att vara något utmanande att slipa och är oftast dyrare än andra material. Damaskusstål passar bäst för samlare eller de som uppskattar det estetiska i en unik och högkvalitativ kniv.

  Keramikknivar är lätta och otroligt vassa, vilket gör dem idealiska för de allra pilligaste skärningsuppgifterna, men sämre för tyngre sådana. De kräver minimalt underhåll, men är väldigt ömtåliga och kan lätt flisa eller gå sönder, och kräver därför försiktig hantering. Knivar av keramik lämpar sig bäst för dem som behöver exakt skärning eller hackning, till exempel kockar som arbetar med känsliga ingredienser.

  Innan du beslutar dig för att investera i ett knivset bör du fundera på vad du ska använda knivarna till, eftersom knivar av olika vikt lämpar sig till olika användningsområden. Om du till exempel kommer att skära mycket kött eller hårda rotfrukter bör du överväga ett knivset som innehåller lite tyngre knivar, medan ett set med lättare knivar passar bättre om du vill hacka smidiga livsmedel snabbt och effektivt. Det finns inte nödvändigtvis en optimal vikt för en specifik kniv – det handlar snarare om personliga preferenser.

 • Handtag

  En knivs hållbarhet, grepp och underhåll kan påverkas av vilket material dess handtag är av. Vanligtvis handlar det om trä, metall, plast eller kompositmaterial, och vilket av dessa man väljer är en viktig faktor att ha i åtanke när man ska investera i nya knivar. Trähandtag är populära tack vare deras tilltalande utseende och bekväma grepp, varav de vanligaste träslagen som används till just knivhandtag är ek, lönn, valnöt och körsbär. Trähandtag kräver mer underhåll än andra material eftersom de bör diskas för hand och oljas regelbundet för att förhindra eventuella sprickor samt uttorkning. De lämpar sig bäst för dem som uppskattar träets naturliga utseende och känsla, och som är villiga att anstränga sig extra för att underhålla sina knivar.

  Metallhandtag, som vanligtvis är tillverkade av rostfritt stål eller aluminium, är hållbara och enkla att rengöra, samt erbjuder ett stabilt grepp – även när de är våta. De kan dock upplevas hala vid långvarig användning, vilket gör att de ibland anses vara mindre bekväma. Metallhandtag lämpar sig bäst för dem som prioriterar hållbarhet och enkelt underhåll framför komfort.

  Plasthandtag är lätta, billiga och enkla att rengöra. De finns i olika färger och designer, och hittas oftast på budgetvänliga knivar eftersom de inte erbjuder det bästa greppet – särskilt inte när de är våta. Plasthandtag lämpar sig därför bäst för dem som har en begränsad budget eller för dem som prioriterar enkelt underhåll framför komfort.

  Komposithandtag, tillverkade av glasfiber, kolfiber eller G-10, är lätta, hållbara och enkla att rengöra. De erbjuder ett bekvämt grepp och kommer i många olika färger och designer. De tenderar dock att vara relativt kostamma, och är kanske inte lika estetiskt tilltalande som andra material. Dessa handtag lämpar sig bäst för dem som prioriterar hållbarhet, komfort och enkelt underhåll framför design.

 • Typ av knivar

  Antalet och vilka typer av knivar som bör ingå i ett set beror på dina personliga behov och preferenser. Tänk på vilka uppgifter du utför mest frekvent i köket och välj ett set som innehåller de knivar som du kommer ha användning för. Den bästa typen av kniv för daglig användning beror också på dina behov och preferenser: en kockkniv eller en parningskniv är ett utmärkt val för de flesta skärninguppgifter i köket, medan en tandad kniv är användbar för att skära knaprigt bröd. Professionella kockar kan behöva en mer omfattande uppsättning knivar, inklusive specialknivar som en urbeningskniv eller en nakiri-kniv, beroende på deras kulinariska specialiteter. Många av de knivar som ingår i en standardknivuppsättning, till exempel en kockkniv, är dock också lämpliga för professionellt bruk. I slutändan beror det bästa knivsetet för varje situation på vad knivarna ska användas till samt användarens personliga preferenser.

  Du bör också fundera på om du vill ha en kniv som passar både höger- och vänsterhänta, eller endast det ena eller det andra. Vissa knivar är nämligen bara vassa på ena sidan och lämpar sig därför bäst för att användas i en specifik hand.

 • Pris

  Knivset kan variera avsevärt i pris beroende på faktorer som antalet inkluderade knivar, knivarnas kvalitet samt de material som de är tillverkade av. Budgetvänliga set kostar vanligtvis mellan 500 och 1 000 kronor och innehåller de viktigaste knivarna, som en kockkniv, en skalkniv och en tandad kniv. Dessa uppsättningar passar för vardagliga hemmakockar eller för de som har en begränsad budget. Dyrare knivset kan däremot kosta över 5 000 kronor och innehåller då ett större urval av högkvalitativa knivar tillverkade av förstklassiga material som kolstål eller damaskusstål. Dessa set är vanligtvis framtagna för professionella kockar eller seriösa hemmakockar som prioriterar vasshet, hållbarhet och precision i sina knivar.

 • Användar- och expertrecensioner

  Det är klokt att läsa igenom både användar- och expertrecensioner innan du bestämmer dig för vilket knivset med köksknivar som du ska köpa. Att läsa recensioner från användare som redan har köpt och använt setet kan ge värdefull information om knivarnas allmänna kvalitet, hållbarhet och prestanda. Expertrecensioner från professionella kockar eller matlagningstidningar ger däremot en mer sakkunnig åsikt om setets kvalitet och lämplighet för olika köksuppgifter. I den här artikeln har vi inkluderat båda typer av recensioner för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

arrow-more

Tester och recensioner av knivset som används i artikeln

Expert- och testkällor

Aftonbladet

Aftonbladet, som lanserades för nästan 200 år sedan, förmedlar nyheter och gör grundliga granskningar av olika produkter. De lever upp till alla journalistiska riktlinjer och har blivit en av Sveriges mest engagerande nyhetskällor.

Aftonbladet har utsett det exklusiva köksknivsetet Yaxell Zen till bäst i test år 2016, 2017 och 2018. I testet har knivarna bedömts tillsammans med 14 andra set.

Du kan se testet från 2018 här.

FAQ

Vilket knivset är det bästa?
Ett bra knivset innehåller flera olika användbara köksknivar, och går att köpa för ett överkomligt pris. Läs gärna igenom vår topplista av knivset för att vara säker på att du hittar ett högkvalitativt set som passar just dina behov. Det set som vi utsett som bäst i test i vår artikel är ONYX Cookware™ komplett knivset.
Vad bör jag tänka på innan jag köper ett knivset med köksknivar?
Kontrollera vilka olika knivar som ingår i setet och vad deras användningsområden är. Är du vegetarian och lägger stor vikt på grönsaksknivar, eller är du snarare ut efter knivar för kött och fisk? Eller kanske behöver du en händig brödkniv för att skära upp frukostlimpan? Fundera på dina behov och välj sedan ett knivset utefter dem.
Vad är ett bra pris för et knivset?
Ett bra knivset kommer att kosta några tusenlappar, eftersom du vanligtvis får vad du betalar för när det gäller knivar.

Vad består ett knivset med köksknivar av?

Ett knivset består av alla de viktigaste köksknivarna för att du ska kunna utföra alla dina önskade skärningsuppgifter på ett enkelt och smidigt sätt. Vanligtvis innehåller ett set fem till sju knivar, varav alla har olika användningsområden för en komplett matlagningsprocess. Kockkniven är den vanligaste varianten, och den brukar kallas för ”grundkniven”. Många matlagningsentusiaster börjar med just en sådan innan de går vidare till mer avancerade varianter.

Ett knivset brukar även innehålla en grönsakskniv som är särskilt framtagen för att snabbt och enkelt kunna hacka grönsaker. För bröd och stora limpor behövs det även en brödkniv med en tandad design som kan ta sig igenom brödet utan att skivorna förstörs.

En annan kniv som du ofta hittar i ett knivset är en allkniv som klarar av att skära i de allra flesta sorters livsmedel; du som endast vill investera i en enda kniv bör förmodligen överväga en sådan!

De knivar vi nämnt ovan är enbart några få exempel på de olika knivar som du kan finna i ett knivset, och vilka som faktiskt ingår beror i slutändan på vilket set du beslutar dig för att köpa.

Vilka tre köksknivar är de viktigaste att ha?

Om din budget tillåter för just tre knivar, vilka är då de viktigaste att investera i? Vi nämnde längre upp i artikeln att kockkniven agerar som lite av en klassisk grundkniv, och det är inte för intet: storleken och designen lämpar sig nämligen till det flesta användningsområden. Det är därför en god idé att börja med en kockkniv om du vill komma igång med din matlagning.

När du väl har din kockkniv, är det bra om de resterande två knivarna är av aningen mindre modeller. Den ena skulle till exempel kunna vara en örtkniv, som lämpar sig för pilliga arbeten med små livsmedel, och den andra en grönsakskniv som är något större än en örtkniv, men samtidigt mindre än en kockkniv.

Om du regelbundet äter bröd på morgonen eller till eftermiddagsfikat kan det dock vara fördelaktigt om en av dina tre knivar är en brödkniv. Du skulle då kunna välja en uppsättning bestående av en kockkniv, en brödkniv samt antigen en ört- eller grönsakskniv. Som vi tidigare har nämnt har brödkniven en tandad design som låter kniven att ta sig igenom en tjock brödlimpa utan att brödskivorna faller isär.

De knivar vi nämnt ovan kan vara bra att börja med, men om ditt mål är att bli en äkta matlagningsexpert som arbetar med flera olika sorters livsmedel, kommer du i takt med att dina färdigheter utvecklas att uppskatta ett knivset bestående av fler komponenter – cirka fem till sju.

Hur du underhåller dina knivar

Om du underhåller dina knivar på bästa möjliga sätt ser du till att de håller skärpan och fungerar optimalt under lång tid. Det finns ingen anledning att byta ut dina knivar så länge du underhåller dem på rätt sätt.

Men hur underhåller man sina knivar? Så här gör du, enligt Scanpan.dk och Gastrotools.dk.

Handdiska alltid dina knivar

När du har använt en kniv är det viktigt att du tvättar och torkar den omedelbart. Om kniven t.ex. är tillverkad av kolstål tenderar den att rosta. Därför är det viktigt att du alltid tvättar och torkar kniven direkt efter användning.

Diska aldrig dina knivar i diskmaskinen.

Skydda dina knivar i kökslådan

Om dina knivar ligger i en kökslåda skadas de snabbare om de kommer i kontakt med andra vassa föremål eller t.ex. stålföremål.

Detta kan påverka knivarnas skärpa. För att skydda dina knivar så mycket som möjligt bör du alltid ha något att skydda dem med. Du kan också välja att placera dem i ett knivblock eller hänga dem på en magnet.

Tips för att ta hand om dina knivar

Nu vet du hur du tvättar och förvarar dina knivar på bästa sätt för att hålla dem vassa och användbara i många år. Men det räcker inte. Du måste också ta hand om dem på andra sätt.

Se till att slipa dina knivar

Dina knivar kommer så småningom att bli slöa. Ett slött blad är inte bara irriterande att skära med, det ökar också risken för olyckor. Därför är det bra att regelbundet slipa dina knivar när du känner att de inte är lika vassa som de brukade vara.

Ta väl hand om handtaget

Det är inte bara bladet du behöver underhålla. Knivens handtag är också något du bör ta hand om. Om dina knivar har ett trähandtag kan du behandla det med lite olja efter några månader. Om handtaget är tillverkat av något annat bör underhållet anpassas därefter.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta