Bosch diskmaskin test – Hitta de bästa Bosch-diskmaskinerna – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I den här artikeln tittar vi närmare på diskmaskiner från märket Bosch. Diskmaskinerna har gått igenom flera tester och efter noggranna beräkningar har experterna kommit fram till vilka modeller som är bäst.

Vi granskar de olika undersökningarna för att kunna guida dig till att hitta den diskmaskin som passar bäst till dina behov. Vi har gått igenom tester från svenska Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk.

Observera att det finns två olika typer av diskmaskiner i den här artikeln: Integrerad och underbyggd. Den underbyggda modellen ska ställas under bänkskivan bredvid annan köksinredning och levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Den integrerade modellen levereras utan front eftersom att den ska integreras i köksinredningen. Den ska därmed ha samma front som resten av luckorna i köket.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över marknadens bästa Bosch-diskmaskiner
🔸 Information om varumärket Bosch
🔸 Guide till hur man rengör sin diskmaskin på bästa sätt
🔸 Så här får du ett helt rent resultat i diskmaskinen
🔸 Information om diskmaskinens energimärkning
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du ska få en enkel överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Om Bosch

Tyska Bosch grundades 1886 av Robert Bosch och märket är särskilt känt inom hushåll och verktyg. Tidigare fokuserade de på hantverk och industriteknik, och Bosch strävade redan från början efter det bästa och kompromissade inte med kvaliteten. Detta är fortfarande en av företagets grundtankar. Bosch har genom åren förgrenat sig och idag säljer företaget både vitvaror som kylskåp, frysar och diskmaskiner men även köksredskap, dammsugare och hårvårdsprodukter.

Tillverkningen hos Bosch ökade snabbt under 1900-talet och särskilt tillverkningen av köks- och tvättprodukter ökade markant runt 60-talet när kvinnorna kom in på arbetsmarknaden. Plötsligt hade hemmafrun inte längre tid till matlagning, disk och tvätt, vilket gjorde det nödvändigt att fokusera på en ökad komfort och produktivitet i köket och tvättstugan. Här föddes alltså fokuset på köksprodukter som idag är en av de största tillverkningsområdena hos Bosch.

Under 1900-tallet om det ett ökat intresse för lyx och flexibilitet, och Bosch började fokusera på att använda den nya och moderna tekniken till att underlätta i hushållen. Några helt nya initiativ är de appbaserade vitvarorna som man kan övervaka och ställa in via telefonen. Därmed behöver man inte ens vara hemma för att kunna hålla koll på vitvarorna.

Boschs värdegrund är även idag mycket viktig för företaget och de flesta av dessa värderingar kan spåras tillbaka till Robert Bosch och 1800-talet. Värderingarna består av fokus på framtid och resultat, ansvar och hållbarhet, initiativ, öppenhet och förtroende, pålitlighet och trovärdighet samt mångfald.


Så här rengör du din diskmaskin

Trots att diskmaskinens uppgift är att rengöra porslin fylls den snabbt med diverse smuts och skräp.

Baserat på artiklar från danska Bolius, Klikk.no och Expressen.se berättar vi här hur du får din diskmaskin helt ren på bästa sätt.

Först och främst bör du fundera på varför diskmaskinen har blivit smutsig. Var särskilt uppmärksam på följande.

Matrester: Du har inte avlägsnat matrester från disken innan du sätter in den och på så vis kommer gammal mat med in i maskinen. Kom ihåg att skrapa av överflödig mat först. Ta dock inte bort all smuts eftersom att det bara resulterar i att maskinen kör ett program med låg temperatur.

Placering: Du placerar disken för tätt, vilket gör att det inte kommer in tillräckligt med vatten och diskmedel på alla ytor.

Luckan: Du glömmer bort att lämna luckan öppen efter användning. En stängd lucka gör att fukten stannar kvar i maskinen.

Filter och öppning: Du glömmer bort att regelbundet rengöra diskmaskinens filter och lucköppning.

Program: Du använder ofta snabba program som inte får upp temperaturen ordentligt. En hög temperatur är avgörande för att hindra bakterietillväxt.

Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhet är under 21 dH eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om hårdheten är över 21 dH bör du istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans.

Rätt dosering: Du vet kanske inte riktigt hur mycket diskmedel, salt och spolglans som ska användas i förhållande till vattnets hårdhet. Det står oftast i manualen.

Doseringen av olika medel är något som många vet ganska lite om och därför häller de bara på måfå. Det är dock viktigt att dosera rätt.

För lite diskmedel gör att disken inte blir ordentligt ren, vilket kan leda till bakterietillväxt i maskinen. För mycket diskmedel kan däremot lämna tvålrester på disken som får den att se smutsig ut.

När det kommer till spolglansen är det särskilt glas som faller offer. Såväl för mycket som för lite spolglans kommer nämligen att lämna en matt beläggning på disken som syns mest på glas. Detsamma gäller doseringen av salt. Den ska anpassas till vattnets hårdhet eftersom att saltet binder kalken i vattnet.

Om man vill slippa en smutsig diskmaskin bör man rengöra maskinen tre eller fyra gånger om året. Dessa komponenter bör du vara särskilt uppmärksam på:

Silen: Töm den grova silen en gång i veckan eftersom att matrester hamnar här. Ta ut silen och rengör den med diskmedel. Den fina silen rengör du på samma sätt men det behöver du bara göra tre eller fyra gånger årligen.

Avlopp: När silarna har tagit lös kan du skrubba avloppet med en borste med lite diskmedel på.

Spolarm: Ta lös spolarmen och rensa bort matrester med en tandpetare eller liknande. Torka därefter med en mikrofiberduk.

Korg: Många diskkorgar är löstagbara, så ta ut dem och skrubba dem med en borste med lite diskmedel på. Det kan vara lite knepigt att komma åt i alla hörn med borsten så du kan eventuellt använda en tandpetare eller liknande på de besvärliga ställena.

Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens hörn och sidor med en borste. Kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns mycket kalkavlagringar.

Lucka: Luckan har både springor och sprickor som kan rengöras med en tandborste. Torka efteråt med en mikrofiberduk.

Intensivdisk: Kör slutligen ett av maskinens kraftigaste program för att avlägsna återstående smutsrester. Använd gärna programmet för grytor till detta.


Få ett helt rent resultat i diskmaskinen

När man har rengjort sin diskmaskin enligt instruktionerna här ovan vill man ju gärna att disken ska bli helt ren i maskinen. Maskinens diskförmåga kan snabbt försämras och därför rekommenderar danska Politiken och Samvirke att man gör följande:

Filter: Filtret ska rengöras ofta för att maskinen ska diska optimalt.

Påfyllning: Kom ihåg att fylla på salt och spolglans regelbundet. Många diskmaskiner signalerar själv när det behövs en påfyllning.

Ättika: Om man bor i ett område med mycket kalk i vattnet bör man använda ättika för att hålla borta kalkavlagringar. Häll en halv liter inläggningsättika i botten av en full maskin och kör programmet. Använd gärna ättikan när du diskar glas för att samtidigt motverka kalkrester på glasen.

Citronsyra: Om det är väldigt mycket kalk i vattnet räcker inte ättikan. Då behöver man istället citronsyra i pulverform. Häll citronsyran i facket för diskmedel och kör ett normalt program med en tom maskin.

Beläggningar på glas: Det är särskilt på glas man ser de vita och dimmiga beläggningarna från maskindisken. De kan uppstå på olika sätt men den vanligaste orsaken är kalk. Att kalken lämnar avlagringar på glaset beror ofta på att det inte finns tillräckligt med salt i maskinen. Saltet binder nämligen kalken så att det inte kan sätta sig på andra ställen, och man ska helst använda grovt salt. Tumregeln är att ju mer kalk vattnet innehåller, desto mer salt ska användas.

Befintliga fläckar och beläggningar kan eventuellt avlägsnas med citronsyra. Man tillsätter då citronsyra i pulverform i facket för diskmedel och kör ett program med bara de fläckiga glasen.


Diskmaskinens energimärkning

Ett stort problem med diskmaskiner är att de har en mycket hög energiförbrukning, särskilt med tanke på att maskinen ofta körs dagligen och att varje program tar några timmar.

Danska sparenergi.dk förklarar att man borde lägga märke till maskinens energimärkning om man vill tänka på energiförbrukningen när man köper en ny diskmaskin. Energimärkningen berättar nämligen hur mycket ström maskinen drar per år och den visar även energiklassen. Här är det en bra idé att välja en modell i klass A++ eller A+++ eftersom att de är de bästa modellerna på marknaden. Skalan går ända ner till D men man kan se en tydlig skillnad i strömförbrukning även om man bara väljer en modell med en lite lägre klass.

energimaerkningenOm man till exempel väljer en modell för 13 kuvert i klass A+++ förbrukar den 235 kWh per år, men om man istället skulle välja en modell med samma kapacitet i klass A förbrukar den 333 kWh per år. Maskinen som bara är några klasser lägre drar alltså drygt 40 % mer energi än den i klass A+++, vilket även märks på elräkningen.

Man kan även titta om modellen är märkt med antingen EU-Blomman eller Svanen, den europeiska och den nordiska miljömärkningen. Detta är också en garanti för att produkten är miljövänlig.


Tidigare recenserade produkter som har utgått


Bosch SMU46CI02S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

.
Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har testat diskmaskiner och undersökt modellernas diskförmåga, torkförmåga, tidsförbrukning, program och energiförbrukning. Eftersom att Bosch SMU46CI02S klarar sig riktigt bra på i stort sett alla punkter utser både Råd & Rön och Tænk modellen till testvinnare.

Klarar de viktigaste uppgifterna mycket bra

Bosch SMU46CI02S är utformad för att diska och torka användarens köksutrustning och porslin. Eftersom att Bosch SMU46CI02S är en modern modell har den flera program för att klara de uppgifterna. När dessa program testas får Bosch SMU46CI02S riktigt fina betyg för både eko- och autoprogrammet som båda fungerar riktigt bra och uppfyller kraven. Förutom att diverse köksutrustning blir ren har Bosch SMU46CI02S dessutom en bra torkningsfunktion som ger ett nära nog oklanderligt resultat. Det beror inte minst på det inbyggda Zeolith-systemet som garanterar en noggrann torkning.

Miljövänlig modell

Bosch SMU46CI02S har ett ekoprogram som tar hänsyn till miljön. Detta program har en lägre vatten- och elförbrukning, vilket man kan spara mycket pengar på om man använder diskmaskinen dagligen. Ekoprogrammet använder nämligen flera liter mindre vatten än andra program och även energiförbrukningen är lägre. För att maskinen inte ska stå i standbyläge stängs den av automatiskt efter avslutat program. Att Bosch SMU46CI02S är miljövänlig kan man även se på att modellen tillhör energiklass A+++.

Rymlig och flexibel

Bosch SMU46CI02S är en tyst modell, vilket är särskilt fördelaktigt om köket ligger nära vardagsrummet eller sovrummet. Ljudnivån är bara 48 dB och man hör den knappt. Bosch SMU46CI02S är dessutom en diskmaskin med många funktioner. Den rymmer ungefär 13 kuvert och har ett mycket flexibelt utrymme. Om man till exempel inte behöver plats för så många tallrikar kan man helt enkelt fälla ner tallriksraderna i den nedre korgen. Både den övre och nedre spolarmen kan tas lös, och en barnspärr på luckan gör att man kan köra maskinen även när små barn är i närheten. Luckan förblir även stängd efter att programmet är färdigt. Om man vill planera disken i förväg har Bosch SMU46CI02S dessutom en funktion för att senarelägga programstarten.

Modellen mäter 81,3 cm (h) x 60,1 cm (b) x 58,7 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin. Det innebär att maskinen ska placeras under bänkskivan och den levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
Bra program
Köksutrustning och porslin blir både rent och torrt
Miljövänlig modell med ekoprogram
Tyst diskmaskin
 Flexibel och säker


Bosch SMU46CI01S

Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI01S

.
Råd & Rön har testat både underbyggnads- och integrerade diskmaskiner på områden som disk- och torkförmåga, energiförbrukning och funktioner. Många modeller imponerar på experterna, och så även Bosch SMU46CI01S som klarar prövningen så bra att Råd & Rön korar modellen till testvinnare.

Enkel och effektiv rengöring

Ofta kan det finnas kvar envisa fett- och kalkfläckar när diskprogrammet är färdigt och därför är diskmaskinens förmåga att diska helt rent en av de viktigaste egenskaperna i testet. Detta klarar Bosch SMU46CI01S galant och experterna noterar att både huvud- och ekoprogram samt torkning fungerar riktigt bra. För extra noggrannhet finns det flera kompletterande funktioner, till exempel ExtraDry som säkerställer att porslinet är helt torrt när programmet är slut.

Stor och miljövänlig modell

Bosch SMU46CI01S är en stor modell med plats för 13 kuvert, vilket gör den tillräckligt stor för ett familj med fyra eller fem personer. Trots den höga kapaciteten är modellen dock mycket miljövänlig och befinner sig i energiklass A++, vilket är i den bättre änden av skalan. Energiförbrukningen för ett program är under 1 kWh och ekoprogrammet drar ännu mindre. Detsamma gäller även för vattenförbrukningen som är mer än två liter lägre när man använder ekoprogrammet. Ljudnivån är också låg tack vare SilencePlus-funktionen som garanterar en så tyst diskning som möjligt.

Lätt att använda

Modellens 7-Segment Display ger bra information till användaren under programmet och visar bland annat resterande tid och programstatus. Displayen berättar också när det är dags att fylla på salt och spolglans. Insidan av diskmaskinen är flexibel med Vario korgsystem och en överkorg som går att justera i höjdled. För att garantera en optimal diskning varje gång är Bosch SMU46CI01S utrustad med ett självrengörande filtersystem som är gjort i tre lager med vågiga mikrofilter. Vattenkaret är gjort i rostfritt stål och modellen är även försedd med AquaStop som motverkar vattenskador och läckage.

Modellen mäter 81 cm (h) x 60 cm (b) x 59 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin. Det innebär att modellen ska placeras under bänkskivan och den levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI01S:
Utmärkt disk- och torkförmåga
Bra program
ExtraDry ger ett helt torrt resultat
Stor modell
 Användarvänlig diskmaskin

Här nedanför kan du se en kort presentation av diskmaskinen och dess funktioner:


Bosch SMU46CW01S

Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

opvaskemaskinen Bosch SMU46CW01S

.
Konsumentråd finns till för att göra livet enklare för konsumenterna. Det svenska konsumentrådet Råd & Rön har därför provat ett antal olika diskmaskiner för att komma fram till vilka modeller som är bäst för konsumenterna att skaffa. De har bland annat testat modellen Bosch SMU46CW01S som får riktigt bra betyg och därför utser Råd & Rön denna modell till testvinnare.

Mycket för pengarna

Bosch SMU46CW01S bevisar att det existerar diskmaskiner som fungerar otroligt bra utan att kosta skjortan. Bosch SMU46CW01S är nämligen en billig och välfungerande diskmaskin som enligt experterna är riktigt bra på att både rengöra och torka porslinet. Detta beror mycket på ExtraDry-funktionen som ger en extra noggrann torkning av disken. De sex program som Bosch SMU46CW01S kommer med säkerställer dessutom att man lätt kan hitta den värme och programtyp som passar bäst till den aktuella disken.

Snabbare modell

Tiden är en annan viktig faktor i diskmaskinstestet och Bosch SMU46CW01S sköter disken på en rimlig tid. Ett normalt program tar knappt två timmar medan ekoprogrammet, som drar mindre ström och vatten, tar lite längre tid. Om man inte har något emot att vänta lite längre på disken kan man spara mycket ström och vatten genom att köra ekoprogrammet. Bosch SMU46CW01S är dessutom redan en miljövänlig diskmaskin med en låg vatten- och energiförbrukning eftersom att den tillhör energiklass A++. Man har även tänkt på användarens komfort med den här modellen som till exempel har ett SilencePlus-system, vilket gör att motorn är tyst och behaglig med en ljudnivå på bara 48 dB.

Många inställningar

Modellens sex olika program gör att man kan ta hänsyn till vad för porslin som diskas. Glas är till exempel mycket känsligare än plast och grytor, och därför har maskinen ett extra skonsamt program, Glas 40 grader, som tar hänsyn till det ömtåliga materialet. Detta är dock bara ett exempel på att Bosch SMU46CW01S har många användbara inställningar och är mycket flexibel. Om man har bråttom kan man aktivera turbo-funktionen VarioSpeed som klarar av både diskning och torkning på halva tiden, och Machine Care-funktionen är specialiserad på att avlägsna fett och kalkavlagringar.

Modellen mäter 81 cm (h) x 60 cm (b) x 59 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin. Det innebär att modellen ska placeras under bänkskivan och den levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CW01S:
Diskar och torkar effektivt
Snabb modell
Miljövänlig diskmaskin
Många disk- och torkprogram
 Billig modell

Här nedanför kan du se en kort presentation av diskmaskinen:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Bosch diskmaskiner är bäst i test?

Bosch SMU46CI02S, Bosch SMU46CW01S och Bosch SMU46CI01S

🤓 Hur testas Bosch diskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.


Bosch diskmaskin test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Tænk är det danska konsumentrådet. De genomför omfattande tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter och har bland annat granskat 51 diskmaskiner. I undersökningen fokuserade de på diskförmåga, torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning, användarvänlighet och funktioner.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. De har genomfört två olika tester av diskmaskiner: ett med 75 produkter och ett annat med 98 produkter. Gemensamt för båda undersökningarna är att de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testen här och här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till de enskilda undersökningarna.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta