Bosch diskmaskin – Hitta de bästa Bosch diskmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln tittar vi närmare på diskmaskiner från märket Bosch. Diskmaskinerna har gått igenom flera tester och efter noggranna beräkningar har experterna kommit fram till vilka modeller som är bäst.

Vi granskar de olika undersökningarna för att kunna guida dig till att hitta den diskmaskin som passar bäst till dina behov. Vi har gått igenom tester från svenska Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk.

Observera att det finns två olika typer av diskmaskiner i den här artikeln: Integrerad och underbyggd. Den underbyggda modellen ska ställas under bänkskivan bredvid annan köksinredning och levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Den integrerade modellen levereras utan front eftersom att den ska integreras i köksinredningen. Den ska därmed ha samma front som resten av luckorna i köket.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

Överblick över marknadens bästa Bosch diskmaskiner
 Information om varumärket Bosch
 Guide till hur man rengör sin diskmaskin på bästa sätt
 Så här får du ett helt rent resultat i diskmaskinen
 Information om diskmaskinens energimärkning
 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du ska få en enkel överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch SPV6ZMX23E – rymlig och miljövänlig integrerad Bosch diskmaskin

Bosch SPV6ZMX23E är en integrerad diskmaskin med gott om utrymme och smarta funktioner. Bosch SPV6ZMX23E har fått 4.8/5 stjärnor baserat på mer än 1 000 recensioner på Google Shopping. Med tanke på det höga antalet konsumenter som har recenserat diskmaskinen, är detta ett riktigt bra betyg som visar hur omtyckt modellen faktiskt är. 

Gott om plats till all disk
Bosch diskmaskinen SPV6ZMX23E har gott om plats till disken. Denna modell har utrymme för 10 kuvert, vilket är en lagom mängd för de flesta hushåll. De justerbara lådorna gör att du kan anpassa dem efter det du behöver diska. Bosch SPV6ZMX23E har bland annat en smart liten extralåda där du kan placera dina bestick, slevar, vispar eller liknande.

Bosch SPV6ZMX23E har en energiklass på C, vilket är ganska bra för en diskmaskin av denna typ. Den är både vatten- och energisnål, vilket är bra för både ekonomin och miljön.

Kontrollera diskmaskinen med telefonen
Denna Bosch diskmaskin kan anslutas till WiFi och kan på så vis styras från din telefon. Utöver att styra diskmaskinen från telefonen, kan du även ta emot notifikationer när den är färdig med disken. Du styr Bosch SPV6ZMX23E med appen Home Connect, som även kan styra andra vitvaror från Bosch. Appen kan hjälpa dig att effektivisera din vardag öppnar upp för fler möjligheter när det kommer till vardagssysslorna.

Bosch SPV6ZMX23E har tyvärr inte plats för höga glas i den övre nivån. Plasttallrikar eller annan plastdisk som diskas i denna maskin kan behöva torkas en extra gång för att de ska bli riktigt torra. Bosch SPV6ZMX23E har dock en smart extratorkningsfunktion som skulle kunna hjälpa till med att lösa detta eventuella problem. 

Fördelar

 • Väldigt rymlig
 • Justerbara lådor
 • Kan kontrolleras med smartphones
 • Användbar extratorkningsfunktion
 • Har en inställning för tyst läge
 • Vatten- och energisparande
Nackdelar

 • Den övre nivån har inte plats för riktigt höga glas
 • Plastdisk kan behöva extra torkning efter disk

Därför rekommenderar vi Bosch SPV6ZMX23E

Vi rekommenderar Bosch SPV6ZMX23E eftersom den är otroligt rymlig och anpassningsbar. Att denna diskmaskin även kan styras med hjälp av en Smartphone-app är ett extra plus i kanten.

Specifikationer
Typ: Helintegrerad
Energiklass: C
Antal kuvert: 10st
Antal program: 6st
Dimensioner: 82 x 55 x 45 cm
Vikt: 38kg


Bosch SKS62E32EU diskmaskin – kompakt bänkdiskmaskin för det lilla hemmet

Bosch SKS62E32EU är en liten och smidig bänkdiskmaskin med ett rimligt pris. Bosch SKS62E32EU har testats av experter på T3.com. Experterna säger att denna diskmaskin utför sina uppgifter väl och att den därför helt klart är värd pengarna. Bosch SKS62E32EU har utöver det fått 4.7/5 baserat på 668 recensioner på Google Shopping.

Liten och praktisk
Denna lilla bänkdiskmaskin från Bosch passar utmärkt i den lilla bostaden. Om du har ont om golvyta hemma, är denna modell från Bosch ett utmärkt alternativ. Trots sin kompakta storlek, har Bosch SKS62E32EU ett stort internt utrymme med plats för upp till 6 kuvert. Experterna på T3.com säger att denna lilla diskmaskin skulle passa perfekt hos dig som bor ensam eller tillsammans med din partner.

Lätt att komma i gång med
Bosch SKS62E32EU är en modell som är mycket lätt att komma i gång med. Den är snabb och enkel att programmera. Den här modellen har även en extratorkningsknapp som ser till att din disk blir ännu torrare efter diskningen. Denna funktion kan vara riktigt användbar när du ska diska föremål av till exempel plast eller liknande material.

Bestickkorgen i denna modell är något liten, vilket betyder mindre plats till diskning av bestick. 

Fördelar

 • Lätt att komma i gång med användandet
 • Stort internt utrymme
 • Har en extratorkningsknapp
 • Passar i mindre kök
Nackdelar

 • Bestickkorgen kunde ha varit större

Därför rekommenderar vi Bosch SKS62E32EU

Vi kan rekommendera Bosch SKS62E32EU till dig som bor i en liten bostad och som gärna vill kunna spara både plats och pengar. Om du bor ensam i bostaden skulle denna lilla kompakta modell kunna passa dig riktigt bra.

Specifikationer
Typ: Bänkdiskmaskin
Färg: Vit
Antal kuvert: 6st
Antal program: 5st
Energiklass: F
Dimensioner: 54 x 50 x 55 cm
Vikt: 22kg


Bosch SMS6EDI06E – tyst och rymlig fristående diskmaskin

Bosch SMS6EDI06E är en fristående diskmaskinsmodell med stor kapacitet och en genomtänkt design. Bosch SMS6EDI06E har fått 4.7/5 stjärnor baserat på recensioner på Google Shopping. 

Genomtänkt interiör med stor kapacitet
Bosch SMS6EDI06E har en stor kapacitet på hela 13 kuvert. Denna rymliga diskmaskin har alltså plats till det mesta när det kommer till just disk. Interiören känns genomtänkt. Den flyttbara korgen ger dig fler möjligheter när du ska försöka få plats med all din disk på en och samma gång. Den kan även tas ut när disken är färdig, vilket gör det lättare för dig när du ska lägga tillbaka besticken i sina lådor. 

Riktigt låg ljudnivå
Diskmaskinen Bosch SMS6EDI06E är en diskmaskin med en mycket låg ljudnivå. Den stör alltså mycket mindre än många andra liknande modeller. Denna modell från Bosch kommer med en rad olika smarta och användbara program och cykler. I denna maskin finns det ett diskprogram för alla typer av disk, vilket är enormt uppskattat.

Denna diskmaskin kan kopplas upp via WiFi och styras genom Home Connect. Du får även möjligheten att koppla diskmaskinen till Alexa, om du skulle önska detta.

Denna diskmaskin har ett ekonomiprogram som är aningen långt jämfört med andra diskmaskiner på marknaden. Trots att denna diskmaskin har en tank av rostfritt stål, kan lukten av varm plast fortfarande förekomma då och då. 

Fördelar

 • Effektiv och rymlig design
 • Flyttbar korg
 • Flera cykler som passar alla typer av disk
 • Möjlighet för uppkoppling via WiFi
 • Tyst under användning
Nackdelar

 • Trots den rostfria tanken kan odör från varm plast förekomma en liten stund
 • Längden på ekonomiprogrammet är något lång

Därför rekommenderar vi Bosch SMS6EDI06E

Vi rekommenderar Bosch SMS6EDI06E då den både är effektiv och har en stor kapacitet. Denna modell rekommenderas framför allt till dig med en lite större familj. 

Specifikationer
Typ: Fristående
Antal kuvert: 13st
Antal program: 6st
Energiklass: D
Dimensioner: 85 x 60 x 60 cm
Vikt: 56kg


Bosch Serie 8 SMV8YCX01E – integrerad diskmaskin med Zeolith torkningssystem

Bosch Serie 8 SMV8YCX01E är en integrerad diskmaskinsmodell som är lätt att installera. Dessutom har den en rad användbara funktioner som skulle kunna underlätta vardagen för de flesta. Bosch Serie 8 SMV8YCX01E har fått 4.9/5stjärnor baserat på mer än 100 recensioner på Google Shopping. 

Plats för mer disk
Om du ofta känner att det saknas plats i din nuvarande diskmaskin, skulle en Bosch Serie 8 SMV8YCX01E kunna vara något för dig. Denna diskmaskin har plats för upp till 14 kuvert, vilket betyder att denna modell har lite mer plats än många andra diskmaskiner på marknaden. Som om inte det vore nog, har denna diskmaskin även en extra besticklåda. 

Utmärkt torkningsförmåga
Något som konsumenterna verkligen älskar med denna modell är den fantastiska torkningsförmågan. Denna maskin har bland annat en funktion som låter maskinen öppna luckan själv efter att diskprogrammet är avslutat. På så vis kan ångan släppas ut utan att du själv behöver gå till diskmaskinen och öppna luckan manuellt.

Denna diskmaskin har dock ett par nackdelar. Bland annat är touchknapparna inte speciellt känsliga. Priset för denna maskin ligger ganska högt. 

Fördelar

 • Enkel installation med långa och flexibla kablar
 • Har en extra besticklåda
 • Automatisk öppning av dörren vid slutet av varje program
Nackdelar

 • Touchknapparna är inte tillräckligt känsliga
 • I den högre prisklassen

Därför rekommenderar vi Bosch Serie 8 SMV8YCX01E

Bosch Serie 8 SMV8YCX01E rekommenderas till dig med en stor familj som behöver plats för mycket disk. Detta är även ett utmärkt val för dig som letar efter en maskin med god torkningsförmåga. 

Specifikationer
Typ: Integrerad
Antal kuvert: 14st
Antal program: 8st
Energiklass: B
Dimensioner: 81 x 55 x 59 cm
Vikt: 44kg


Om Bosch

Tyska Bosch grundades 1886 av Robert Bosch och märket är särskilt känt inom hushåll och verktyg. Tidigare fokuserade de på hantverk och industriteknik, och Bosch strävade redan från början efter det bästa och kompromissade inte med kvaliteten. Detta är fortfarande en av företagets grundtankar. Bosch har genom åren förgrenat sig och idag säljer företaget både vitvaror som kylskåp, frysar och diskmaskiner men även köksredskap, dammsugare och hårvårdsprodukter.

Tillverkningen hos Bosch ökade snabbt under 1900-talet och särskilt tillverkningen av köks- och tvättprodukter ökade markant runt 60-talet när kvinnorna kom in på arbetsmarknaden. Plötsligt hade hemmafrun inte längre tid till matlagning, disk och tvätt, vilket gjorde det nödvändigt att fokusera på en ökad komfort och produktivitet i köket och tvättstugan. Här föddes alltså fokuset på köksprodukter som idag är en av de största tillverkningsområdena hos Bosch.

Under 1900-tallet om det ett ökat intresse för lyx och flexibilitet, och Bosch började fokusera på att använda den nya och moderna tekniken till att underlätta i hushållen. Några helt nya initiativ är de appbaserade vitvarorna som man kan övervaka och ställa in via telefonen. Därmed behöver man inte ens vara hemma för att kunna hålla koll på vitvarorna.

Boschs värdegrund är även idag mycket viktig för företaget och de flesta av dessa värderingar kan spåras tillbaka till Robert Bosch och 1800-talet. Värderingarna består av fokus på framtid och resultat, ansvar och hållbarhet, initiativ, öppenhet och förtroende, pålitlighet och trovärdighet samt mångfald.


Så här rengör du din diskmaskin

Trots att diskmaskinens uppgift är att rengöra porslin fylls den snabbt med diverse smuts och skräp.

Baserat på artiklar från danska Bolius, Klikk.no och Expressen.se berättar vi här hur du får din diskmaskin helt ren på bästa sätt.

Först och främst bör du fundera på varför diskmaskinen har blivit smutsig. Var särskilt uppmärksam på följande.

Matrester: Du har inte avlägsnat matrester från disken innan du sätter in den och på så vis kommer gammal mat med in i maskinen. Kom ihåg att skrapa av överflödig mat först. Ta dock inte bort all smuts eftersom att det bara resulterar i att maskinen kör ett program med låg temperatur.

Placering: Du placerar disken för tätt, vilket gör att det inte kommer in tillräckligt med vatten och diskmedel på alla ytor.

Luckan: Du glömmer bort att lämna luckan öppen efter användning. En stängd lucka gör att fukten stannar kvar i maskinen.

Filter och öppning: Du glömmer bort att regelbundet rengöra diskmaskinens filter och lucköppning.

Program: Du använder ofta snabba program som inte får upp temperaturen ordentligt. En hög temperatur är avgörande för att hindra bakterietillväxt.

Tabletter: Använd bara multitabletter om vattnets hårdhet är under 21 dH eftersom att de bara kan binda kalk upp till den nivån. Om hårdheten är över 21 dH bör du istället använda salt, maskindiskmedel och spolglans.

Rätt dosering: Du vet kanske inte riktigt hur mycket diskmedel, salt och spolglans som ska användas i förhållande till vattnets hårdhet. Det står oftast i manualen.

Doseringen av olika medel är något som många vet ganska lite om och därför häller de bara på måfå. Det är dock viktigt att dosera rätt.

För lite diskmedel gör att disken inte blir ordentligt ren, vilket kan leda till bakterietillväxt i maskinen. För mycket diskmedel kan däremot lämna tvålrester på disken som får den att se smutsig ut.

När det kommer till spolglansen är det särskilt glas som faller offer. Såväl för mycket som för lite spolglans kommer nämligen att lämna en matt beläggning på disken som syns mest på glas. Detsamma gäller doseringen av salt. Den ska anpassas till vattnets hårdhet eftersom att saltet binder kalken i vattnet.

Om man vill slippa en smutsig diskmaskin bör man rengöra maskinen tre eller fyra gånger om året. Dessa komponenter bör du vara särskilt uppmärksam på:

Silen: Töm den grova silen en gång i veckan eftersom att matrester hamnar här. Ta ut silen och rengör den med diskmedel. Den fina silen rengör du på samma sätt men det behöver du bara göra tre eller fyra gånger årligen.

Avlopp: När silarna har tagit lös kan du skrubba avloppet med en borste med lite diskmedel på.

Spolarm: Ta lös spolarmen och rensa bort matrester med en tandpetare eller liknande. Torka därefter med en mikrofiberduk.

Korg: Många diskkorgar är löstagbara, så ta ut dem och skrubba dem med en borste med lite diskmedel på. Det kan vara lite knepigt att komma åt i alla hörn med borsten så du kan eventuellt använda en tandpetare eller liknande på de besvärliga ställena.

Hörn och sidor: Skrubba diskmaskinens hörn och sidor med en borste. Kör eventuellt maskinen en omgång med citronsyra om det finns mycket kalkavlagringar.

Lucka: Luckan har både springor och sprickor som kan rengöras med en tandborste. Torka efteråt med en mikrofiberduk.

Intensivdisk: Kör slutligen ett av maskinens kraftigaste program för att avlägsna återstående smutsrester. Använd gärna programmet för grytor till detta.


Få ett helt rent resultat i diskmaskinen

När man har rengjort sin diskmaskin enligt instruktionerna här ovan vill man ju gärna att disken ska bli helt ren i maskinen. Maskinens diskförmåga kan snabbt försämras och därför rekommenderar danska Politiken och Samvirke att man gör följande:

Filter: Filtret ska rengöras ofta för att maskinen ska diska optimalt.

Påfyllning: Kom ihåg att fylla på salt och spolglans regelbundet. Många diskmaskiner signalerar själv när det behövs en påfyllning.

Ättika: Om man bor i ett område med mycket kalk i vattnet bör man använda ättika för att hålla borta kalkavlagringar. Häll en halv liter inläggningsättika i botten av en full maskin och kör programmet. Använd gärna ättikan när du diskar glas för att samtidigt motverka kalkrester på glasen.

Citronsyra: Om det är väldigt mycket kalk i vattnet räcker inte ättikan. Då behöver man istället citronsyra i pulverform. Häll citronsyran i facket för diskmedel och kör ett normalt program med en tom maskin.

Beläggningar på glas: Det är särskilt på glas man ser de vita och dimmiga beläggningarna från maskindisken. De kan uppstå på olika sätt men den vanligaste orsaken är kalk. Att kalken lämnar avlagringar på glaset beror ofta på att det inte finns tillräckligt med salt i maskinen. Saltet binder nämligen kalken så att det inte kan sätta sig på andra ställen, och man ska helst använda grovt salt. Tumregeln är att ju mer kalk vattnet innehåller, desto mer salt ska användas.

Befintliga fläckar och beläggningar kan eventuellt avlägsnas med citronsyra. Man tillsätter då citronsyra i pulverform i facket för diskmedel och kör ett program med bara de fläckiga glasen.


Diskmaskinens energimärkning

Ett stort problem med diskmaskiner är att de har en mycket hög energiförbrukning, särskilt med tanke på att maskinen ofta körs dagligen och att varje program tar några timmar.

Danska sparenergi.dk förklarar att man borde lägga märke till maskinens energimärkning om man vill tänka på energiförbrukningen när man köper en ny diskmaskin. Energimärkningen berättar nämligen hur mycket ström maskinen drar per år och den visar även energiklassen. Här är det en bra idé att välja en modell i klass A++ eller A+++ eftersom att de är de bästa modellerna på marknaden. Skalan går ända ner till D men man kan se en tydlig skillnad i strömförbrukning även om man bara väljer en modell med en lite lägre klass.

energimaerkningen Om man till exempel väljer en modell för 13 kuvert i klass A+++ förbrukar den 235 kWh per år, men om man istället skulle välja en modell med samma kapacitet i klass A förbrukar den 333 kWh per år. Maskinen som bara är några klasser lägre drar alltså drygt 40 % mer energi än den i klass A+++, vilket även märks på elräkningen.

Man kan även titta om modellen är märkt med antingen EU-Blomman eller Svanen, den europeiska och den nordiska miljömärkningen. Detta är också en garanti för att produkten är miljövänlig.


Tidigare recenserade produkter som har utgått


Bosch SMU46CI02S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

.
Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har testat diskmaskiner och undersökt modellernas diskförmåga, torkförmåga, tidsförbrukning, program och energiförbrukning. Eftersom att Bosch SMU46CI02S klarar sig riktigt bra på i stort sett alla punkter utser både Råd & Rön och Tænk modellen till testvinnare.

Klarar de viktigaste uppgifterna mycket bra

Bosch SMU46CI02S är utformad för att diska och torka användarens köksutrustning och porslin. Eftersom att Bosch SMU46CI02S är en modern modell har den flera program för att klara de uppgifterna. När dessa program testas får Bosch SMU46CI02S riktigt fina betyg för både eko- och autoprogrammet som båda fungerar riktigt bra och uppfyller kraven. Förutom att diverse köksutrustning blir ren har Bosch SMU46CI02S dessutom en bra torkningsfunktion som ger ett nära nog oklanderligt resultat. Det beror inte minst på det inbyggda Zeolith-systemet som garanterar en noggrann torkning.

Miljövänlig modell

Bosch SMU46CI02S har ett ekoprogram som tar hänsyn till miljön. Detta program har en lägre vatten- och elförbrukning, vilket man kan spara mycket pengar på om man använder diskmaskinen dagligen. Ekoprogrammet använder nämligen flera liter mindre vatten än andra program och även energiförbrukningen är lägre. För att maskinen inte ska stå i standbyläge stängs den av automatiskt efter avslutat program. Att Bosch SMU46CI02S är miljövänlig kan man även se på att modellen tillhör energiklass A+++.

Rymlig och flexibel

Bosch SMU46CI02S är en tyst modell, vilket är särskilt fördelaktigt om köket ligger nära vardagsrummet eller sovrummet. Ljudnivån är bara 48 dB och man hör den knappt. Bosch SMU46CI02S är dessutom en diskmaskin med många funktioner. Den rymmer ungefär 13 kuvert och har ett mycket flexibelt utrymme. Om man till exempel inte behöver plats för så många tallrikar kan man helt enkelt fälla ner tallriksraderna i den nedre korgen. Både den övre och nedre spolarmen kan tas lös, och en barnspärr på luckan gör att man kan köra maskinen även när små barn är i närheten. Luckan förblir även stängd efter att programmet är färdigt. Om man vill planera disken i förväg har Bosch SMU46CI02S dessutom en funktion för att senarelägga programstarten.

Modellen mäter 81,3 cm (h) x 60,1 cm (b) x 58,7 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin. Det innebär att maskinen ska placeras under bänkskivan och den levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI02S:
Bra program
Köksutrustning och porslin blir både rent och torrt
Miljövänlig modell med ekoprogram
Tyst diskmaskin
 Flexibel och säker


Bosch SMU46CI01S

Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI01S

.
Råd & Rön har testat både underbyggnads- och integrerade diskmaskiner på områden som disk- och torkförmåga, energiförbrukning och funktioner. Många modeller imponerar på experterna, och så även Bosch SMU46CI01S som klarar prövningen så bra att Råd & Rön korar modellen till testvinnare.

Enkel och effektiv rengöring

Ofta kan det finnas kvar envisa fett- och kalkfläckar när diskprogrammet är färdigt och därför är diskmaskinens förmåga att diska helt rent en av de viktigaste egenskaperna i testet. Detta klarar Bosch SMU46CI01S galant och experterna noterar att både huvud- och ekoprogram samt torkning fungerar riktigt bra. För extra noggrannhet finns det flera kompletterande funktioner, till exempel ExtraDry som säkerställer att porslinet är helt torrt när programmet är slut.

Stor och miljövänlig modell

Bosch SMU46CI01S är en stor modell med plats för 13 kuvert, vilket gör den tillräckligt stor för ett familj med fyra eller fem personer. Trots den höga kapaciteten är modellen dock mycket miljövänlig och befinner sig i energiklass A++, vilket är i den bättre änden av skalan. Energiförbrukningen för ett program är under 1 kWh och ekoprogrammet drar ännu mindre. Detsamma gäller även för vattenförbrukningen som är mer än två liter lägre när man använder ekoprogrammet. Ljudnivån är också låg tack vare SilencePlus-funktionen som garanterar en så tyst diskning som möjligt.

Lätt att använda

Modellens 7-Segment Display ger bra information till användaren under programmet och visar bland annat resterande tid och programstatus. Displayen berättar också när det är dags att fylla på salt och spolglans. Insidan av diskmaskinen är flexibel med Vario korgsystem och en överkorg som går att justera i höjdled. För att garantera en optimal diskning varje gång är Bosch SMU46CI01S utrustad med ett självrengörande filtersystem som är gjort i tre lager med vågiga mikrofilter. Vattenkaret är gjort i rostfritt stål och modellen är även försedd med AquaStop som motverkar vattenskador och läckage.

Modellen mäter 81 cm (h) x 60 cm (b) x 59 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin. Det innebär att modellen ska placeras under bänkskivan och den levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CI01S:
Utmärkt disk- och torkförmåga
Bra program
ExtraDry ger ett helt torrt resultat
Stor modell
 Användarvänlig diskmaskin

Här nedanför kan du se en kort presentation av diskmaskinen och dess funktioner:


Bosch SMU46CW01S

Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

opvaskemaskinen Bosch SMU46CW01S

.
Konsumentråd finns till för att göra livet enklare för konsumenterna. Det svenska konsumentrådet Råd & Rön har därför provat ett antal olika diskmaskiner för att komma fram till vilka modeller som är bäst för konsumenterna att skaffa. De har bland annat testat modellen Bosch SMU46CW01S som får riktigt bra betyg och därför utser Råd & Rön denna modell till testvinnare.

Mycket för pengarna

Bosch SMU46CW01S bevisar att det existerar diskmaskiner som fungerar otroligt bra utan att kosta skjortan. Bosch SMU46CW01S är nämligen en billig och välfungerande diskmaskin som enligt experterna är riktigt bra på att både rengöra och torka porslinet. Detta beror mycket på ExtraDry-funktionen som ger en extra noggrann torkning av disken. De sex program som Bosch SMU46CW01S kommer med säkerställer dessutom att man lätt kan hitta den värme och programtyp som passar bäst till den aktuella disken.

Snabbare modell

Tiden är en annan viktig faktor i diskmaskinstestet och Bosch SMU46CW01S sköter disken på en rimlig tid. Ett normalt program tar knappt två timmar medan ekoprogrammet, som drar mindre ström och vatten, tar lite längre tid. Om man inte har något emot att vänta lite längre på disken kan man spara mycket ström och vatten genom att köra ekoprogrammet. Bosch SMU46CW01S är dessutom redan en miljövänlig diskmaskin med en låg vatten- och energiförbrukning eftersom att den tillhör energiklass A++. Man har även tänkt på användarens komfort med den här modellen som till exempel har ett SilencePlus-system, vilket gör att motorn är tyst och behaglig med en ljudnivå på bara 48 dB.

Många inställningar

Modellens sex olika program gör att man kan ta hänsyn till vad för porslin som diskas. Glas är till exempel mycket känsligare än plast och grytor, och därför har maskinen ett extra skonsamt program, Glas 40 grader, som tar hänsyn till det ömtåliga materialet. Detta är dock bara ett exempel på att Bosch SMU46CW01S har många användbara inställningar och är mycket flexibel. Om man har bråttom kan man aktivera turbo-funktionen VarioSpeed som klarar av både diskning och torkning på halva tiden, och Machine Care-funktionen är specialiserad på att avlägsna fett och kalkavlagringar.

Modellen mäter 81 cm (h) x 60 cm (b) x 59 cm (d) och är en underbyggd diskmaskin. Det innebär att modellen ska placeras under bänkskivan och den levereras därför utan topp- och sidopaneler. Den har dock en front.

Utvalda fördelar med Bosch SMU46CW01S:
Diskar och torkar effektivt
Snabb modell
Miljövänlig diskmaskin
Många disk- och torkprogram
 Billig modell

Här nedanför kan du se en kort presentation av diskmaskinen:


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Bosch diskmaskiner är bäst i test?

Bosch SMU46CI02S, Bosch SMU46CW01S och Bosch SMU46CI01S

Hur testas Bosch diskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.


Andra relevanta källor och tester

Om du vill kolla in fler diskmaskiner från andra märken kan du läsa vår guide till bästa diskmaskinerna från AEG.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denna artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Forbrugerrådet Tænk

Tænk är det danska konsumentrådet. De genomför omfattande tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter och har bland annat granskat 51 diskmaskiner. I undersökningen fokuserade de på diskförmåga, torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning, användarvänlighet och funktioner.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön

Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. De har genomfört två olika tester av diskmaskiner: ett med 75 produkter och ett annat med 98 produkter. Gemensamt för båda undersökningarna är att de fokuserar på disk- och torkförmåga, vatten- och energiförbrukning, tidsförbrukning och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testen här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till de enskilda undersökningarna.

Google Shopping

Google Shopping är en plattform där konsumenter kan jämföra och recensera olika produkter. Vi har använt oss av recensioner på Google Shopping för att se vad konsumenterna tycker om produkterna. 

Läs recensionerna om Bosch SPV6ZMX23E här
Läs recensionerna om Bosch SKS62E32EU här
Läs recensionerna om Bosch SMV88UX36E här
Läs recensionerna om Bosch SMS6EDI06E här
Läs recensionerna om Bosch Serie 8 SMV8YCX01E här

T3.com

T3.com är ett brittiskt dokumentmagasin som bland annat testar och recenserar produkter. Vi har använt oss av deras experttest av diskmaskinen Bosch SKS62E32EU för att samla på oss nyttig information.
Testet utfördes den: 23. mars, 2021
Läs hela testet här

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta