Induktionshäll Test 2020 – Hitta de bästa induktionshällarna – Bäst i Test guide

0

I denna artikel går vi igenom de bästa modellerna av induktionshällar på marknaden, så att du snabbt och lätt kan skapa en överblick och jämföra modellerna.

Induktionshällar representerar den högsta nivån av teknologi inom köksutrustning, och hällarna är populärare än någonsin – och med goda skäl. Induktionshällar värmer effektivare, och är energisnålare än traditionella hällar, liksom de även ger en mer precis och snabbare temperaturreglering än andra typer av hällar.

Bara ett fåtal induktionshällar har dock ingått i några officiella tester, varför vi i urvalet av de bästa hällarna även har lagt stor vikt vid hur konsumenterna bedömer de olika modellerna efter att ha köpt och provat dem i praktiken en tid. För detta ändamål har vi därför samlat in oberoende kundrecensioner från vitvaruportaler som exempelvis WhiteAway, och danska Skousen.

En enskild kundrecension kan givetvis inte säga mycket, men genom att ta fram en genomsnittlig värdering baserad på en rad olika recensioner, får vi en rättvis bild av den enskilda produkten. Bland de induktionshällar som fått bäst kundrecensioner, har vi valt ut de bästa, baserat på en bedömning av hällens specifikationer.

I denna artikel får du:

🔸 Överblick över de bästa induktionshällarna på marknaden
🔸 En överblick över vad induktion är, och varför teknologin skiljer sig från traditionella hällar
🔸 Genomgång av de olika tester vi använt till denna artikel  


AEG HK604200IB

”Best buy” hos det brittiska testmagasinet Which

AEG HK604200IB

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 090,00 Kr. 0,00 Kr. 4 090,00 Kr. Läs mer
4 868,00 Kr. 0,00 Kr. 4 868,00 Kr. Läs mer
5 092,00 Kr. 0,00 Kr. 5 092,00 Kr. Läs mer
5 093,00 Kr. 0,00 Kr. 5 093,00 Kr. Läs mer

.
Induktionshällen från AEG är ännu en “Best buy” från brittiska Which. Det innebär att sambandet mellan modellens pris, specifikationer och resultat i tester gör den till en produkt som ger mycket värde för pengarna.

Hällen har en effektiv och ögonblicklig värmejustering som ger en effektiv och säker matlagning där den professionella induktionstekniken ser till att ytan aldrig blir riktigt varm. Det finns totalt fyra kokzoner, men inga är flexibla.

Boosterfunktion och stabil sjudtemperatur

Modellen har, precis som de flesta andra, en Boosterfunktion som ger en extra snabb och intensiv värme för exempelvis kokning. Enligt AEG kan funktionen koka upp 1 liter vatten på bara en och en halv minut, och boosterfunktionen kan vara igång i högst tio minuter åt gången. Hällens lägre värmelägen är dessutom så stabila och konstanta i temperaturen att de enkelt kan användas för att sjuda mat under en längre tid utan att maten varken bränns vid eller blir för kall.

Hällen är enkel att använda och styrs med integrerade touchknappar som är lätta att använda. När kokzonerna används kan man aktivera ett funktionslås som gör att man inte kan ändra de valda inställningarna. Modellen har även en Stop+Go-funktion som kan användas som en pausfunktion om du blir avbruten i matlagningen. Funktionen håller maten varm utan att bränna den tills du kommer tillbaka.

Värmezonerna har dessutom en barnspärr som förhindrar oavsiktlig användning. Zonerna har även en extra säkerhetsfunktion som ser till att en kokplatta som har startats men inte använts på en viss tid stängs av automatiskt.

Extra säkerhet med automatisk kastrullavkänning

Slutligen är hällen utrustad med automatisk kastrullavkänning som ser till att en värmezon inte blir varm om det inte står rätt typ av kokkärl av metall på den. Hällen har dessutom en restvärmeindikator för kokzonerna.

Eftersom att induktionstekniken ser till att bara kokkärlet värms upp medan själva glashällen förblir sval är rengöringen av hällen otroligt enkel. Maten bränns inte fast om man spiller på hällen, vilket innebär att man lätt kan torka bort eventuella spill.

Induktionshällen har ingen ram och kan därför bli ett med resten av köksbänken. Den är även enkel att torka av eftersom att fett och matrester inte har någonstans att fastna

Induktionshällen är 59 cm  bred och 52 cm djup.

Urval av specifikationer för AEG HK604200IB:
🔵
Boosterfunktion
🔵 Stop+Go-funktion
🔵 Automatisk kastrullavkänning
🔵
Barnspärr
🔵 Funktionslås


Witt WIF 801 FS

✅ 4,7 av 5 stjärnor hos WhiteAway
4,6 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Witt WIF 801 FS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 495,00 Kr. 0,00 Kr. 11 495,00 Kr. Läs mer
11 495,00 Kr. 0,00 Kr. 11 495,00 Kr. Läs mer

.
Denna modell från Witt har ännu inte ingått i några officiella tester, men i gengäld höjer användarna induktionshällen till skyarna. Särskilt användarvänligheten framhävs flera gånger, och även den stilrena designen och de effektiva kokzonerna talas det gott om.

Induktionshällarna från Witt har fyra kokzoner, och på vänstra sidan finns en smart brofunktion, som gör det möjligt att ansluta två värmefält. Därmed kan även den största grytan användas på hällen utan problem. Alla värmezonerna har nio olika värmelägen, och de har även en booster-, och en dubbel boosterfunktion. Boosterfunktionen innebär, som namnet antyder, att du kan boosta värmen på en värmezon. När funktionen är igång arbetar den önskade zonen under 10 minuter på värmeläge 9 med en extra hög effekt. Därmed kan du till exempel värma upp stora mängder vatten extra snabbt. Alla värmezoner har även en timerfunktion, så att du lätt och exakt kan kontrollera hur länge det ska vara värme under en gryta. Måste du under matlagningen lämna hällen en kort stund, kan du använda funktionen “Pause”. Med denna funktion är det möjligt att stoppa och sedan starta hällen igen på samma inställning och värmelägen som du lämnade den på.

Hällen har naturligtvis också en restvärmeindikator, och så länge en värmezon har en yttemperatur på över 60°C, så lyser indikatorn. När restvärmeindikatorn lyser kan du med fördel dra nytta av värmezonen för varmhållning. Därmed kan du både hålla maten varm, och spara energi. Räcker det inte med restvärmen, så har hällen också en enkom “Keep Warm”-funktion. Här är det möjligt att bibehålla en temperatur på 45°C eller 70°C på en värmezon och därmed snabbt värma upp kalla rätter, eller ställa en rätt att stå och sjuda, så att maten hålls varm.

Hällen har Finger-Touch betjäning, vilket gör det lätt att styra temperatur och inställning individuellt för var och en av de fyra zonerna. Det finns naturligtvis även en låsfunktion, som både kan säkerställa att inget ändras i inställningarna under användning, och att hällen inte startas av misstag.

Urval av specifikationer för Witt WIF 801 FS: 
🔵 Smart brofunktion
🔵 Booster- och dubbel boosterfunktion
🔵 Pausfunktion
🔵 Timerfunktion
🔵 Keep warm-funktion

Här nedan kan du se en kort presentation av induktionshällarna från Witt:

https://www.youtube.com/watch?v=spt_qOLd34k

Siemens EH651FEB1E 

Testvinnare hos Testfakta

Siemens EH651FEB1E

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 059,00 Kr. 0,00 Kr. 4 059,00 Kr. Läs mer
4 059,00 Kr. 0,00 Kr. 4 059,00 Kr. Läs mer
7 984,00 Kr. 0,00 Kr. 7 984,00 Kr. Läs mer
7 986,00 Kr. 0,00 Kr. 7 986,00 Kr. Läs mer

.
Denna modell från Siemens blev korad till testvinnare i Testfaktas stora genomgång av induktionshällar. Testfakta testade 9 olika induktionshällar, och modellen från Siemens utmärkte sig särskilt med sin effektivitet, temperaturstabilitet, och snabba uppvärmning. Hällen från Siemens får också beröm för sin låga strömförbrukning.

Induktionshällen har, liksom i stort sett alla andra modeller, fyra kokzoner. Alla kokzoner har 17 olika effektnivåer, som lätt kan väljas via Siemens’ unika “touchSlider”-funktion. TouchSlider-funktionen innebär att du lätt kan ställa in temperatur för en kokzon genom att helt enkelt flytta fingret uppåt eller nedåt i temperaturfältet. Hällen har automatisk kastrullavkänning. Det vill säga att kokzonen inte startar förrän det placeras en kastrull eller stekpanna på den.
Modellen har också en powerBoost-funktion, som gör det möjligt att öka effekten på en kokzon med upp till 50 %. Om du till exempel vill koka stora mängder vatten, så kan PowerBoost-funktionen spara dig 35 % av koktiden. Alla kokzoner har dessutom en timerfunktion, som du kan ställa in att stänga av vid en bestämd tidpunkt. Modellen har även en inbyggd timer, 2-stegs restvärmeindikering för varje kokzon, och barnspärr.

Urval av specifikationer för Siemens EH651FEB1E: 
🔵 17 olika effektlägen
🔵 touchSlider-funktion
🔵 powerBoost-funktion
🔵 Energieffektiv
🔵 Bra temperaturstabilitet
🔵 Kastrullavkänning


Vad är en induktionshäll?

Till ytan sett är en induktionshäll och en glaskeramisk häll nästan exakt lika. Under ytan är de två i gengäld mycket olika. En induktionshäll fungerar genom att den har en elektrisk spole under kokfältet, som bildar ett elektromagnetiskt fält. När hällen används, så överför det elektromagnetiska fältet värme till en kastrull eller stekpanna av järnhaltigt material.

Magnetfältet har ingen effekt i sig, och det är just därför hällen bara slocknar om det inte står någon gryta eller panna på den. Det innebär att det inte är själva induktionshällen som blir varm, utan istället kastrullen, eller stekpannan. Själva hällen kan dock mycket väl verka varm, men detta beror på den restvärme som avges av den gryta eller panna som står på hällen.

En glaskeramisk häll fungerar genom att ett värmeelement under själva glasytan överför värme till den valda kokzonen, som då upphettas. Så här är det alltså själva hällen som blir varm, och den fungerar i princip på samma sätt som gammaldags hällar med plattor. Du kan läsa mycket mer om hur induktionshällar och andra typer av hällar fungerar här.

Induktionshällar är både säkrare och mycket effektivare än exempelvis keramikhällar. Induktion kan ta lite tid att vänja sig vid, men när man väl gjort det erbjuder hällen en mängd fördelar jämfört med konventionella hällar. En induktionshäll blir varm mycket snabbare än andra hällar, vilket innebär att dina grytor snabbare börjar koka, och din mat tillagas snabbare.

Exempelvis annonserar de flesta tillverkare med att en induktionshäll kan koka upp en gryta med vatten på 90 sekunder. I och med att induktionshällar fungerar via ett elektromagnetiskt fält, så är säkerheten också mycket högre än hos andra typer av hällar.

Exempelvis kan en induktionshäll helt enkelt inte startas om det inte placerats en kastrull på kokfältet. Vill du läsa mer om fördelar med induktionshällar, så har Råd & Rön skrivit en artikel om ämnet här.

Överväger du att investera i en spis med induktionsplattor, så kanske du vill läsa Konsumentmagasinets stora Induktionsspis test, där de bästa och mest prisvinnande induktionsspisar gås igenom.

Induktionshällar och grytor

Något du bör ha i åtanke är att induktion kräver en särskild typ av grytor, vilket kan innebära, att om du investerar i induktion, kan du även behöva investera i nya grytor. Matlagningskärl i aluminium och koppar fungerar exempelvis inte till induktion.

Ett sätt att testa om din befintliga köksutrustning är kompatibel med induktion, är med hjälp av en liten magnet. Är utrustningen magnetisk, så kan det användas på induktion. Som utgångspunkt så kan järn, vissa typer av rostfritt stål, och emaljerat järn, så länge det finns en kärna av järn i botten, användas till matlagning på en induktionshäll.

Om dina grytor och pannor inte lämpar sig till induktion, kan du helt enkelt inte laga mat på en induktionshäll. Du kan läsa mycket mer om att hitta de rätta grytorna för induktion i den danska tidskriften Idenyt.dk, som 2015 släppte en utmärkt artikel om just kokkärl till induktion.


FAQ – Vanliga frågor

🏆 Vilka induktionshällar är bäst i test?

AEG HK604200IB och Siemens EH651FEB1E

🔍 Hur testas induktionshällarna?

Induktionshällarna bedöms baserat på deras energieffektivitet, värmefördelning och förmåga att koka upp en bestämd mängd vatten. Man bedömer dessutom deras energiförbrukning, användarvänlighet och säkerhet.

⚡ Vilken energiklass ska jag välja?

Skalan för induktionshällar går från A+++ i toppen till D i botten. Rekommendationen är att välja en modell i klass A+ eller bättre.


Induktionshäll Test – Dessa test har vi gått igenom 

Testfakta 🇸🇪
Testfakta har genomfört en noggrann granskning av nio olika induktionshällar. De olika induktionshällarna blev alla bedömda på parametrarna effektivitet, energiförbrukning, hållbarhet, rengöring, samt temperaturfördelning. Modellen Siemens EH651FE17E klarar sig bäst, och utmärker sig särskilt både vad gäller effektivitet samt energiförbrukning. Du kan läsa hela testet här.

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk har genomfört ett grundligt test av induktionshällar, där modellen VOSS-Electrolux DIK3462-FR korades till testvinnare. Testet är inte längre tillgängligt online, men på Tænks hemsida kan du läsa ett stort antal andra tester. Se sidan här.

Which? 🇬🇧
Which är Englands största konsumenttidning med nästan 700 000 prenumeranter. Tidningen testar regelbundet olika hushållsprodukter och här har de provat Gorenje IS756STAEG HK604200IBSmeg SI5643D och Miele KM 6115. Observera att man måste vara prenumerant för att få full tillgång till de olika testerna.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför också tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till den här artikeln har vi tittat närmare på en undersökning av åtta induktionshällar där modellerna provades och bedömdes på olika testområden.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse