Induktionshäll - Bäst i test: Guide till de bästa induktionshällarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 4, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Induktionshäll - Bäst i test: Guide till de bästa induktionshällarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I denna artikel går vi igenom de bästa induktionshällarna just nu för att du ska få en enkel och tydlig överblick med jämförelser av de olika modellerna.

Induktionshällar representerar den högsta nivån av teknologi inom köksutrustning, och är den mest populära sortens spishäll just nu – med goda skäl! Induktionshällar värmer effektivare och är energisnålare än traditionella spishällar, samtidigt som de ger en snabbare och mer precis temperaturreglering.

Det finns dock endast ett fåtal induktionshällar som har granskats i officiella experttester, och därför har vi i urvalet av de bästa hällarna även lagt stor vikt vid hur konsumenterna bedömer de olika modellerna baserat på deras personliga erfarenheter. Vi har använt oss av oberoende användarrecensioner från webbplatser som bland annat WhiteAway och Skousen till detta ändamål.

En enskild användarrecension säger kanske inte särskilt mycket, men genom att skapa en översikt baserad på ett flertal omdömen anser vi att du får en bättre helhetsbild av olika produkter. Bland de induktionshällar som fått goda användarrecensioner har vi valt ut de allra bästa, baserat på vår bedömning av olika specifikationer.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av induktionshällar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 6 bästa induktionshällar i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda induktionshällar

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper induktionshäll

 • Effekt

  Vilken effekt som är bäst hos en induktionshäll beror på flera faktorer, bland annat storleken på ditt hushåll, vilken typ av matlagning du föredrar samt vilka typer av kastruller du använder. Generellt sett finns det induktionshällar i olika effektnivåer från 1 200 till 3 600 watt.

  Den vanligaste wattstyrkan för induktionshällar med högre effekt ligger vanligtvis mellan 3 000-3 600 watt och är optiomal för dig som ofta lagar större måltider eller har en större familj. De rymmer dessutom större grytor och värms upp riktigt snabbt, vilket är särskilt bra för matlagning av rätter som kräver hög värme, till exempel grytor eller stekning av kött. Det är dock viktigt att notera att induktionshällar med hög effekt även har en relativt hög elförbrukning, vilket innebär att de kan vara dyra i drift.

  Induktionshällar med lägre effekt är lämpliga för mindre familjer samt dig som endast lagar mat till dig själv eller inte är särskilt kräsen när det gäller matlagning. Dessa varianter har vanligtvis en effekt på mellan 1 200-2 400 watt och är optimala för tillagning av enklare måltider och matlagning som kräver lägre värmeinställningar, till exempel sjudning eller långsam tillagning.

 • Storlek och antal matlagningszoner

  Du bör ta hänsyn till ditt tillgängliga köksutrymme och dina matlagningskrav för att välja en lämplig storlek på din induktionshäll och rätt antal matlagningszoner. Hällens storlek beror på det tillgängliga utrymmet i ditt kök, medan antalet matlagningszoner beror på dina matlagningsbehov. En kompakt induktionshäll med två matlagningszoner som båda mäter 180 millimeter är till exempel lämplig för singlar eller par med ett mycket litet köksutrymme. I jämförelse skulle större familjer med omfattande matlagningsbehov gynnas av en kokplatta med fyra kokzoner som var och en mäter 210-240 millimeter.

  När du väljer antalet kokzoner bör du även tänka på huruvida du regelbundet lagar flera rätter samtidigt. Om så är fallet är en induktionshäll med fler matlagningszoner lämplig, annars kan det räcka m ed en variant med färre. För större kök skulle en induktionshäll med fem eller sex matlagningszoner som vardera mäter 210-240 millimeter ge gott om matlagningsutrymme för att tillaga flera rätter samtidigt. På samma sätt skulle en induktionshäll med tre matlagningszoner på 210-240 millimeter passa för medelstora kök eller små familjer som behöver mer matlagningsutrymme än en kompakt häll, men mindre än en större.

 • Funktioner

  Olika modeller av induktionshällar har olika funktioner som ökar säkerheten, förbättrar precisionen i matlagningen och ger bekvämlighet åt dig som användare. Några viktiga funktioner att ha i åtanke är hantering av tillagningstemperaturen, reglagetyp, automatisk avstängning, barnlås samt timer- och programmeringsfunktioner.

  Temperaturhantering är avgörande för att du ska kunna justera värmenivåerna exakt efter det du tillagar. Reglagetypen är ett annat viktigt övervägande, eftersom det påverkar användarvänligheten och funktionaliteten. Vissa hällar har touchkontroller, vissa har knappar och andra en kombination av båda.

  En automatisk avstängningsfunktion är bra för säkerheten och energieffektiviteten. En sådan ser till att spishällen stängs av automatiskt när den inte används eller om du själv glömmer att stänga av den. En induktionshäll med barnlås kan också förhindra olyckor och öka säkerheten för de minsta.

  Slutligen är timer- och programmeringsfunktioner särskilt användbara när du övervakar flera rätter samtidigt, eftersom de låter dig ställa in tillagningstider och temperaturer anpassat efter det du tillagar. Dessa funktioner frigör även tid åt dig så att du kan fokusera på andra uppgifter och säkerställa konsekventa matlagningsresultat.

 • Pris

  Priset är en viktig faktor när du väljer en induktionshäll, eftersom det påverkar produktens funktioner och kvalitet. Priserna för induktionshällar varierar avsevärt; det finns budgetvänliga alternativ för cirka 3 000 kronor, och dyrare alternativ som kostar upp mot 10 000 kronor eller mer. När du överväger priset på en induktionshäll är det viktigt att tänka på att dyrare modeller tenderar att erbjuda fler användbara funktioner, vara tillverkade av mer högkvalitativa material och med mer avancerad teknik.

  Många prisvärda alternativ har dock fortfarande utmärkta funktioner och egenskaper, vilket gör dem till utmärka val för dem som har satt en begränsad budget. De erbjuder ofta temperaturkontroller, touchkontroller och automatisk avstängning, samt ett barnlås och en timer- och programmeringsfunktion. Kort sagt har de budgetvänliga alternativen alla de grundläggande funktionerna.

 • Användar- och expertrecensioner

  Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i den här artikeln för att du ska få en fullständig uppfattning av produkterna och på så sätt fatta ett mer välgrundat beslut om du väljer att investera i en induktionshäll. Att läsa recensioner kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem eller begränsningar med en produkt, men även dess unika egenskaper och fördelar.

  Användarrecensioner ger användbar information om hur en induktionshäll fungerar i verkliga situationer, inklusive eventuella problem eller begränsningar som tidigare användare har stött på. De kan också redovisa för huruvida en produkt är hållbar och pålitlig samt om den uppfyller dina specifika behov och preferenser. Expertrecensioner innehåller däremot ofta rigorösa tester, jämförelser med andra produkter i samma kategori och en djupgående analys av produktens styrkor och svagheter.

arrow-more

AEG IKB64301FB - induktionshäll med inbyggd timer

Bästa induktionshäll i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av den engelska tidningen The Telegraph
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG IKB64301FB:

 • Extra hög effekt tack vare Boosterfunktionen
 • Automatisk avkänning av kokkärl
 • Exakta inställningar med touch-kontroller

Fördelar

 • Reptålig yta
 • Inbyggd timer
 • Fem års garanti
 • Utmärkt konstruktion

Nackdelar

 • Kontrollsymbolerna och panoramarna är lite svårlästa

AEG IKB64301FB har testats och recenserats av den engelska tidningen The Telegraph som imponerades av modellen och gav den därför ett utmärkt betyg – precis som många andra expertkällor. De höga betygen motiveras bland annat med att spishällen har en låg ljudnivå och enkla kontroller samt att du får snabba resultat. Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om AEG IKB64301FB, nämner de att spishällen är lite svår att rengöra.

Tänk på att AEG IKB64301FB är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda grytor och stekpannor som fungerar med induktionshällar.

Recension: En detaljerad recension av AEG IKB64301FB

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Barnlås

Snabb induktionshäll
AEG IKB64301FB är en snabb induktionshäll som är utrustad med en Boosterfunktion som ger en intensiv uppvärmning och bidrar till en snabbare matlagning då effekten i kokzonerna ökas i upp till tio minuter.

Om du måste gå undan från matlagningen en kort stund finns det även en Stop&Go-funktion som pausar tillagningen utan att maten blir kall. När du kommer tillbaka stänger av funktionen kommer spishällen automatiskt att återgå till de tidigare inställningarna. AEG IKB64301FB har fyra kokzoner och är därmed lagom stor för ett normalstort hushåll.

Restvärmeindikator och automatisk kastrullavkänning
AEG IKB64301FB är försedd med flera praktiska funktioner, till exempel en restvärmeindikator med tre steg och automatisk avkänning av kokkärl. Restvärmeindikatorn skapar en överblick av restvärmen på hällen och gör därmed att man kan ta tillvara på så mycket värme som möjligt. Samtidigt ser avkänningen av kokkärl till att kokzonerna aldrig blir varma om det inte finns ett kokkärl på dem.

Sist, men inte minst, har AEG IKB64301FB en touchpanel där man justerar alla inställningar. På denna panel finns det även en timerfunktion som kan användas både som timer och stoppur.

AEG IKB64301FB mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Mer om AEG IKB64301FB

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Barnlås

Electrolux HOI630MF - induktionshäll med touch-kontroll

Bästa induktionshäll för allround-användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg hos Råd & Rön
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping
 • check

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux HOI630MF:

 • TripleBridge-funktion som gör det möjligt att använda olika kokkärl
 • Kan koka vatten på mindre än 90 sekunder
 • Justerar automatiskt fläkthastigheten

Fördelar

 • Enkel att använda med touch-kontroll
 • Idealisk för att få maten klar snabbare
 • Indikator för restvärme
 • Inbyggd timer för exakt resultat utan ansträngning

Nackdelar

 • Något svår att rengöra

Electrolux HOI630MF har testats och recenserats av Råd & Rön som var mycket imponerade av modellen och gav den därför toppbetyg. I recensionen kan vi läsa att experterna tycker bäst om den effektiva och snabba tillagningen samt de enkla kontrollerna. Trots att experterna generellt sett tycker bra om Electrolux HOI630MF påpekar de att hällen har en ram som försvårar rengöringen.

Tänk på att Electrolux HOI630MF är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda kokkärl som fungerar med induktion.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux HOI630MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Snabb och användarvänlig spishäll
Den här induktionshällen är utrustad med funktioner som gör matlagningen både snabb och effektiv. Electrolux HOI630MF har bland annat en PowerBoost-funktion som ger en extremt snabb uppvärmning och gör det möjligt att koka upp vatten på mindre än 90 sekunder.

Spishällen har även en pausfunktion som gör att man kan pausa matlagningen och sätta den på varmhållning; maten blir på så sätt inte kall om man skulle behöva gå bort från hällen en stund. Electrolux HOI630MF har fyra kokzoner och kontrolleras via en touchpanel som är enkel att använda och har en hög precision vilket innebär att man kan justera inställningarna med en mycket lätt beröring.

Säker spishäll
Electrolux HOI630MF har flera olika säkerhetsfunktioner som bidrar till ett säkrare kök. Det finns bland annat ett barnlås som gör att hällen inte kan startas när spärren är aktiverad. Spishällen har även funktionslås som ser till att inställningarna inte kan ändras när hällen redan är startad.

Electrolux HOI630MF är dessutom utrustad med automatisk avkänning av kokkärl, vilket innebär att kokzonerna inte blir varma om det inte finns något kokkärl på dem.

Flera praktiska funktioner
Den här spishällen har en praktisk timerfunktion och en restvärmeindikator. Genom att använda timerfunktionen kan man ställa in tillagningstiden efter behov, och när tiden är ute ger hällen ifrån sig en signal. Det går även att använda timern som ett stoppur. Restvärmeindikatorn har tre steg och visar vilka kokzoner som fortfarande är varma; tack vare denna indikator kan du få ut så mycket som möjligt av restvärmen. Induktionshällen har även en automatisk funktion för uppkokning där kokzonen värms upp till det högsta värmeläget en viss tid för att sedan sänkas till den valda inställningen.

Electrolux HOI630MF mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Mer om Electrolux HOI630MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Bosch PIE651BB1E - induktionshäll med med låg energiförbrukning

Bästa induktionshäll enligt konsumenter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av Råd & Rön
 • check 4,9/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch PIE651BB1E:

 • QuickStart-funktion för omedelbar värme för snabb tillagning
 • Elegant och tilltalande design för alla moderna kök
 • Exakt och snabb tillagning med låg energiförbrukning

Fördelar

 • Snabb och effektiv inställning av booster
 • Fyra rymliga zoner
 • Inbyggd timer och barnlås
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Effektinställningarna kan vara något svåra att lära sig

Induktionshällen Bosch PIE651BB1E har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön och det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk. Den går hem hos båda expertkällorna och får i slutändan toppbetyg hos Råd & Rön samt 84 av 100 poäng hos Kagoo.co.uk.

De fina betygen motiveras bland annat med att spishällen har en elegant design och enkla kontroller. Experterna är däremot inte lika nöjda med det höga pipljudet som hällen ibland ger ifrån sig.

Tänk på att Bosch PIE651BB1E är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda kokkärl som fungerar med induktion.

Recension: En detaljerad recension av Bosch PIE651BB1E

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 2200 W
 • Mått: 5,1 x 59,2 x 52,2 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Enkel och snabb matlagning
Bosch PIE651BB1E har fyra kokzoner som alla är utrustade med automatisk avkänning av kokkärl. TouchSelect-kontrollerna gör det dessutom enkelt att välja både kokzon och effektnivå, samtidigt som PowerBoost-funktionen ökar effekten i kokzonerna med upp till 50 % vilket är särskilt användbart på dagar då du har extra bråttom med matlagningen.

QuickStart och timer
Bosch PIE651BB1E är utrustad med flera praktiska funktioner, bland annat QuickStart och en timerfunktion. QuickStart-funktionen känner av var man placerar ett kokkärl och visar sedan automatiskt rätt kokzon på displayen vilket gör det snabbare att komma igång med matlagningen; med hjälp av timerfunktionen stängs sedan kokzonen av automatiskt när den bestämda tiden har löpt ut. Timern är alltså mycket praktisk när du vill slippa hålla konstant koll på maten under tillagningen. Sist, men inte minst, har Bosch PIE651BB1E en elektronisk barnspärr som kan aktiveras och stängas av efter behov.

Bosch PIE651BB1E mäter (D x B x H) 52,2 cm x 59,2 cm x 5,1 cm.

Vad säger experter om Bosch PIE651BB1E

Enligt experterna från Kagoo.co.uk är Bosch PIE651BB1E en elegant spishäll som passar bra in i de flesta kök. De skriver bland annat att hällen har en stilren design och optimal prestanda. Experterna anmärker dock på att pipljudet från hällen är lite för högljutt.

Experterna på Kagoo.co.uk är särskilt imponerade av Bosch PIE651BB1E:s användarvänlighet, och förklarar även vidare att spishällen har många funktioner som gör matlagningen både snabbare och enklare – vilket alltid är en fördel.

Mer om Bosch PIE651BB1E

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 2200 W
 • Mått: 5,1 x 59,2 x 52,2 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Electrolux HOI650MF - med automatisk justering av fläkten

Bästa induktionshäll med praktiska funktioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av Råd & Rön
 • check 4,3/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux HOI650MF:

 • Touch-slide-funktion för enkel användning
 • Unik Hob2Hob-teknik
 • Enkel installation med snap-in-system

Fördelar

 • Lättanvänd temperaturkontroll
 • Automatisk justering av fläkten
 • Enkel att rengöra
 • Automatisk avstängningsfunktion
 • Inbyggd timer

Nackdelar

 • Fläkten är något högljudd i den högsta inställningen

Electrolux HOI650MF har testats och recenserats av den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön som inkluderade modellen i en stor undersökning av spishällar. Experterna gav modellen toppbetyg som motiverades med att hällen har bra kontroller och en låg ljudnivå. De var däremot inte lika nöjda med säkerhetsfunktionerna.

Tänk på att Electrolux HOI650MF är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda kokkärl som fungerar med induktion.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux HOI650MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Snabb uppvärmning
Electrolux HOI650MF har fyra kokzoner och passar därför bra in i de flesta kök. Eftersom att spishällen använder induktion är man dessutom garanterad snabb uppvärmning och en hög precision i temperaturinställningarna.

Modellen är utrustad med en Boosterfunktion som kan tillföra en mer intensiv värme vid behov; funktionen höjer effekten hos kokzonerna i max tio minuter vilket gör att uppvärmningen går extra snabbt. Spishällen kontrolleras med en touchpanel där du kan justera alla inställningar med en lätt beröring.

Praktisk och funktionell spishäll
Electrolux HOI650MF är en praktisk spishäll med funktioner som underlättar matlagningen, till exempel en timer och en pausfunktion. Timern som ställs in manuellt påminner dig om den valda tillagningstiden, medan pausfunktionen gör det möjligt att gå ifrån matlagningen en stund och lämna alla kokzoner på varmhållning. När man kommer tillbaka till hällen och stänger av pausläget återgår alla kokzoner till de tidigare inställningarna.

Spishällen är även utrustad med en uppkokningsautomatik som gör att kokzonen värms upp till det högsta värmeläget under en viss tid innan den sänker temperaturen till önskad nivå.

Säker spishäll
Electrolux HOI650MF är försedd med flera olika säkerhetsfunktioner, till exempel en barnspärr och ett funktionslås. Barnspärren förhindrar oavsiktlig användning av hällen medan funktionslåset gör att man inte råkar ändra inställningarna oavsiktligt.

Sist men inte minst har Electrolux HOI650MF en restvärmeindikator och automatisk avkänning av kokkärl. Restvärmeindikatorn visar den aktuella restvärmen och gör på så vis att man kan ta tillvara på värmen så bra som möjligt. Samtidigt säkerställer den automatiska avkänningen av kokkärl att kokzonerna bara kan starta och bli varma om det faktiskt finns ett kokkärl på dem.

Electrolux HOI650MF mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Mer om Electrolux HOI650MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

AEG HK604200IB - induktionshäll med snabb och exakt värmejustering

Bästa induktionshäll för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bästa köp" enligt det brittiska testmagasinet Which
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG HK604200IB:

 • Induktionsteknik för snabb och exakt värmejustering
 • Olika smarta och användbara funktioner
 • Modern konstruktion utan ram

Fördelar

 • Möjlighet att sålla bort de inställningar man inte använder
 • Inbyggt överhettningsskydd
 • Mycket responsiv
 • Enkel rengöring
 • Passar grytor och kastruller i olika storlekar

Nackdelar

 • Passar inte med alla köksredskap

Denna induktionshäll från AEG har blivit utsedd till “Bästa köp” av brittiska Which. Denna utmärkelse innebär att sambandet mellan modellens pris, specifikationer och resultat i tester gör den till en produkt som ger mycket värde för pengarna. Hällen har en effektiv och ögonblicklig värmejustering som ger en effektiv och säker matlagning där den professionella induktionstekniken ser till att ytan aldrig blir riktigt varm. Det finns totalt fyra kokzoner, men ingen av dem är flexibel.

Recension: En detaljerad recension av AEG HK604200IB

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 3000 W
 • Mått: 6 x 56 x 49 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Boosterfunktion och stabil sjudtemperatur
Denna induktionshäll har, precis som de flesta andra modeller, en Boosterfunktion som ger en extra snabb och intensiv värme för exempelvis kokning. Enligt AEG kan funktionen koka upp en liter vatten på bara en och en halv minut, och boosterfunktionen kan vara igång i högst tio minuter åt gången. Hällens lägre värmelägen är dessutom så stabila och konstanta i temperaturen att de enkelt kan användas för att sjuda mat under en längre tid utan att maten varken bränns vid eller blir för kall.

Hällen är enkel att använda och styrs med integrerade touchknappar som är mycket användarvänliga. När kokzonerna används kan man aktivera ett funktionslås som gör att man inte råkar ändra de valda inställningarna oavsiktligt.

Modellen har även en Stop+Go-funktion som kan användas som en pausfunktion om du skulle behöva avbryta matlagningen en kort stund. Funktionen håller maten varm utan att bränna den tills du kommer tillbaka. Värmezonerna har dessutom en barnspärr som förhindrar oavsiktlig användning, och en extra säkerhetsfunktion som ser till att en kokplatta som har startats men inte använts på en viss tid stängs av automatiskt.

Extra säkerhet med automatisk kastrullavkänning
Slutligen är denna induktionshäll utrustad med automatisk avkänning av kokkärl som ser till att en kokzon inte blir varm om inte rätt typ av kokkärl står på den. Induktionshällen är dessutom försedd med en restvärmeindikator för kokzonerna.

Eftersom att induktionstekniken ser till att bara kokkärlet värms upp medan själva glashällen förblir sval är rengöringen av hällen otroligt enkel. Maten bränns inte fast om man spiller på hällen, vilket innebär att man utan problem kan torka bort eventuella spill.

Induktionshällen har ingen ram och kan därför bli ett med resten av köksbänken. Denna ramfria modell underlättar dessutom rengöringen ytterligare eftersom fettet och matresterna inte har någonstans att fastna.

AEG HK604200IB mäter 59 centimeter i bredden och 52 centimeter i djupet.

Mer om AEG HK604200IB

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 3000 W
 • Mått: 6 x 56 x 49 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Siemens EH651FEB1E  - induktionshäll med display som visar energieffektiviteten

Bästa induktionshäll med effektiv energiförbrukning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Testfakta
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens EH651FEB1E :

 • Professionellt byggd kvalitet med innovativa funktioner
 • 17 olika uppvärmningslägen
 • Tvåstegsindikation av restvärme för varje matlagningszon

Fördelar

 • Enkelt att ställa in temperaturen med TouchSlider-kontrollen
 • Identifierar automatiskt matlagningszoner
 • Automatisk avstängning
 • Praktisk display som visar energieffektivitet

Nackdelar

 • Gör lite oljud ifrån sig när alla kokzoner används på högsta effekt

Denna modell från Siemens blev korad till testvinnare i Testfaktas stora granskning av induktionshällar. Testfakta testade nio olika modeller, varav denna utmärkte sig med sin effektivitet, temperaturstabilitet, och snabba uppvärmning. Siemens EH651FEB1E fick även beröm för sin låga energiförbrukning.

Mer om Siemens EH651FEB1E 

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7400 W
 • Mått: 5,1 x 56 x 50 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Siemens EH651FEB1E har, liksom i stort sett alla andra modeller, fyra kokzoner varav varje kokzon har 17 olika effektnivåer som enkelt kan väljas via Siemens’ unika “touchSlider”-funktion. TouchSlider-funktionen innebär att du kan ställa in temperatur för en kokzon genom att helt enkelt flytta fingret uppåt eller nedåt i temperaturfältet. Hällen har även automatisk avkänning av kokkärl, vilket innebär att kokzonen först startar när det placeras en kastrull eller stekpanna på den.

Modellen har en powerBoost-funktion, som gör det möjligt att öka effekten på en kokzon med upp till 50 %. Om du till exempel vill koka stora mängder vatten, så kan PowerBoost-funktionen spara dig 35 % av koktiden. Alla kokzoner har dessutom en timerfunktion, som du kan ställa in att stänga av vid en bestämd tidpunkt. Modellen har även en inbyggd timer, två-stegs restvärmeindikering för varje kokzon, och barnspärr.

Tester och recensioner av induktionshällar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Testfakta

Testfakta har genomfört en noggrann granskning av nio olika induktionshällar där de bedömde produkterna efter effektivitet, energiförbrukning, hållbarhet, rengöring, samt temperaturfördelning. Modellen Siemens EH651FE17E klarade sig bäst i testet, och utmärkte sig både vad gäller effektivitet och energiförbrukning. Du kan läsa hela testet här.

Which

Which är Englands största konsumenttidning med nästan 700 000 prenumeranter. Tidningen testar regelbundet olika hushållsprodukter och har bland annat granskat induktionshällarna Gorenje IS756STAEG HK604200IBSmeg SI5643D och Miele KM 6115. Observera att man måste vara betalande prenumerant för att få full tillgång till de olika testerna.

Råd & Rön

Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför tester av olika konsumentprodukter för vardaglig användning. Till den här artikeln har vi tittat närmare på deras undersökning av åtta olika induktionshällar där modellerna granskades och bedömdes på olika parametrar. Du kan läsa hela testet här. Observera att man måste vara betalande prenumerant eller köpa tillgång till den specifika artikeln för att få full tillgång till testet.

The Telegraph

Den engelska tidningen The Telegraph publicerar nya artiklar varje dag. De behandlar både in- och utrikesnyheter samt sport, politik, ekonomi, kultur och underhållning. The Telegraph testar och recenserar även konsumentprodukter och har bland annat provat sju av marknadens bästa induktionshällar. I denna undersökning ingick modellen AEG IKB64301FB. Du kan läsa hela testet här.

FAQ

Vilka induktionshällar är bäst i test?
Vi på Konsumentmagasinet har utsett induktionshällarna AEG IKB64301FB, Electrolux HOI630MF, AEG HK604200IB och Siemens EH651FEB1E till bäst i test.
Hur testas induktionshällarna?
Induktionshällarna bedöms baserat på deras energieffektivitet, värmefördelning och förmåga att koka upp en bestämd mängd vatten. Man bedömer även deras energiförbrukning, användarvänlighet och säkerhet.
Vilken energimärkning bör en induktionshäll ha?
Skalan för induktionshällar går från A+++ till D, där A+++ är bäst och D sämst. Rekommendationen är att välja en modell i klass A+ eller bättre.

Vad är en induktionshäll?

Till ytan sett är en induktionshäll och en glaskeramisk häll nästan identiska – under ytan är de dock mycket olika. En induktionshäll fungerar genom en elektrisk spole under kokfältet som bildar ett elektromagnetiskt fält. När hällen används överför det elektromagnetiska fältet värme till en kastrull eller stekpanna av järnhaltigt material.

Magnetfältet har ingen effekt i sig, och det är just därför hällen bara slocknar om det inte står någon gryta eller panna på den. Det innebär att det inte är själva induktionshällen som blir varm, utan istället kastrullen, eller stekpannan. Själva hällen kan dock mycket väl verka varm, men detta beror på den restvärme som avges av den gryta eller panna som står på hällen.

En glaskeramisk häll fungerar genom ett värmeelement under själva glasytan som överför värme till den valda kokzonen, som då upphettas. På en sådan variant är det alltså själva hällen som blir varm; den fungerar i princip på samma sätt som gammaldags hällar med plattor. Du kan läsa mycket mer om hur induktionshällar och andra typer av hällar fungerar här.

Induktionshällar är både säkrare och mycket effektivare än exempelvis keramikhällar. Induktion kan ta lite tid att vänja sig vid, men när man väl gjort det erbjuder det en mängd fördelar jämfört med konventionella hällar. Till exempel blir en induktionshäll varm mycket snabbare, vilket innebär att din matlagning effektiviseras och din mat tillagas snabbare.

De flesta tillverkare annonserar med att deras induktionshällar kan koka upp en gryta med vatten på endast 90 sekunder. I och med att induktionshällar fungerar via ett elektromagnetiskt fält är säkerheten också mycket högre än hos andra typer av hällar.

En induktionshäll kan heller inte starta om det inte placerats en kastrull på kokzonen. Vill du läsa om fler fördelar med induktionshällar kan du läsa vidare här där Råd & Rön går igenom det mer grundligt.

Överväger du att investera i en spis med induktionsplattor rekommenderar vi dig att läsa vårt stora test av induktionsspisar, där de bästa och mest prisvinnande modellerna redovisas.

Vilka kastruller fungerar på induktionshäll?

Något du bör ha i åtanke är att induktion kräver en särskild typ av grytor, kastruller och stekpannor, vilket innebär att du kan behöva investera i nya kokkärl om dina gamla inte är kompatibla med induktion. Matlagningskärl i aluminium och koppar fungerar exempelvis inte med induktion.

Ett sätt att testa om din befintliga köksutrustning är kompatibel med induktion är med hjälp av en liten magnet; om utrustningen magnetisk kan den användas på induktion. Som utgångspunkt fungerar kokkärl av järn samt vissa typer av rostfritt stål och emaljerat järn till användning på en induktionshäll – så länge det finns en kärna av järn i botten.

Om dina grytor och pannor inte lämpar sig till induktion kan du helt enkelt inte laga mat på en induktionshäll. Du kan läsa mer om att välja de rätta kastrullerna för induktion i en artikel som det danska magasinet Idenyt.dk publicerade år 2015 här.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Witt WIF 801 FS

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta