Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Induktionshäll - Bäst i test: Guide till de bästa induktionshällarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 8, 2024.

Induktionshäll - Bäst i test: Guide till de bästa induktionshällarna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

I denna artikel går vi igenom de bästa induktionshällarna just nu för att du ska få en enkel och tydlig överblick med jämförelser av de olika modellerna.

Induktionshällar representerar den högsta nivån av teknologi inom köksutrustning, och är den mest populära sortens spishäll just nu – med goda skäl! Induktionshällar värmer effektivare och är energisnålare än traditionella spishällar, samtidigt som de ger en snabbare och mer precis temperaturreglering.

Det finns dock endast ett fåtal induktionshällar som har granskats i officiella experttester, och därför har vi i urvalet av de bästa hällarna även lagt stor vikt vid hur konsumenterna bedömer de olika modellerna baserat på deras personliga erfarenheter. Vi har använt oss av oberoende användarrecensioner från webbplatser som bland annat WhiteAway och Skousen till detta ändamål.

En enskild användarrecension säger kanske inte särskilt mycket, men genom att skapa en översikt baserad på ett flertal omdömen anser vi att du får en bättre helhetsbild av olika produkter. Bland de induktionshällar som fått goda användarrecensioner har vi valt ut de allra bästa, baserat på vår bedömning av olika specifikationer.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av induktionshällar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

Tidigare ändringar:

31. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Induktionshäll Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda induktionshällar

AEG IKB64301FB - induktionshäll med inbyggd timer

Den mest praktiska induktionsplattan

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av den engelska tidningen The Telegraph
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG IKB64301FB:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Extra hög effekt tack vare Boosterfunktionen
 • Automatisk detektering av kokkärl
 • Exakta inställningar med touch-kontroller

Konsumentmagasinets omdöme

Allt som allt anser vi att det här är en mycket prisvärd spishäll. Vi är särskilt imponerade av Booster-funktionen, som säkerställer snabb uppvärmning och den innovativa Stop&Go-funktionen som gör att du kan pausa tillagningen utan att förlora värme. Konfiguration med fyra kokzoner är standard och är väl lämpad för de flesta hushåll. Dessutom är säkerhetsfunktioner som 3-stegs restvärmeindikator och automatisk grytdetektering praktiska detaljer som vi uppskattar. Touch- och timerfunktionerna är praktiska, men kontrolltexterna skulle kunna vara lite mer framträdande för att förbättra tydligheten.

Med tanke på det överkomliga priset och de många funktionerna tycker vi att AEG IKB64301FB är ett bra val för dig som letar efter en praktisk induktionshäll.

Fördelar

 • Reptålig yta
 • Inbyggd timer
 • Fem års garanti
 • Utmärkt konstruktion

Nackdelar

 • Kontrollsymbolerna och panoramarna är lite svårlästa

AEG IKB64301FB har testats och recenserats av den engelska tidningen The Telegraph som imponerades av modellen och gav den därför ett utmärkt betyg – precis som många andra expertkällor.

Recension: En detaljerad recension av AEG IKB64301FB

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Barnlås

Snabb induktionshäll
AEG IKB64301FB är en snabb induktionshäll som är utrustad med en Boosterfunktion som ger en intensiv uppvärmning och bidrar till en snabbare matlagning då effekten i kokzonerna ökas i upp till tio minuter.

Om du måste gå undan från matlagningen en kort stund finns det även en Stop&Go-funktion som pausar tillagningen utan att maten blir kall. När du kommer tillbaka stänger av funktionen kommer spishällen automatiskt att återgå till de tidigare inställningarna. AEG IKB64301FB har fyra kokzoner och är därmed lagom stor för ett normalstort hushåll.

Restvärmeindikator och automatisk kastrullavkänning
AEG IKB64301FB är försedd med flera praktiska funktioner, till exempel en restvärmeindikator med tre steg och automatisk avkänning av kokkärl. Restvärmeindikatorn skapar en överblick av restvärmen på hällen och gör därmed att man kan ta tillvara på så mycket värme som möjligt. Samtidigt ser avkänningen av kokkärl till att kokzonerna aldrig blir varma om det inte finns ett kokkärl på dem.

Sist, men inte minst, har AEG IKB64301FB en touchpanel där man justerar alla inställningar. På denna panel finns det även en timerfunktion som kan användas både som timer och stoppur.

AEG IKB64301FB mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Vad säger användare och experter om AEG IKB64301FB?

Spishällen får höga betyg, motiverat bland annat av att spishällen håller låg ljudnivå och har enkla kontroller samt att du får snabba resultat. Trots att experter generellt sett tycker riktigt bra om AEG IKB64301FB, nämner de att spishällen är något svår att rengöra.

Tänk på att AEG IKB64301FB är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda grytor och stekpannor som fungerar med induktionshällar.

Användare säger att spishällen värms upp snabbt och kraftfullt, så att du kan använda en lägre värmeinställning.

Mer om AEG IKB64301FB

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Barnlås

Electrolux HOI630MF - induktionshäll med touch-kontroll

Bästa induktionshäll för allround-användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,3/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux HOI630MF:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • TripleBridge-funktion som gör det möjligt att använda olika kokkärl
 • Kan koka vatten på mindre än 90 sekunder
 • Justerar automatiskt fläkthastigheten

Konsumentmagasinets omdöme

I vår recension av Electrolux HOI630MF induktionshäll har vi kommit att uppskatta dess imponerande kapacitet, särskilt med tanke på dess pris. För det första är både dess uppvärmningshastighet och effektivitet i köket berömvärda, särskilt med funktioner som PowerBoost-funktionen som kan koka vatten på under 90 sekunder. För det andra är pausfunktionen ett lysande tillskott som säkerställer att rätter håller sig varma utan överkokning. Touchkontrollerna ger precision och enkelhet och effektiviserar tillagningsprocessen.

På säkerhetsfronten ger barnlås och automatisk grytdetektering extra sinnesro. Även om hällen kan vara lite svår att rengöra och det finns en risk att ytan blir repig med tiden, överskuggas dessa problem av dess exceptionella värde. Enligt vår mening erbjuder Electrolux HOI630MF en anmärkningsvärd blandning av prestanda och säkerhet, vilket gör den till ett av de bästa alternativen i sin prisklass.

Fördelar

 • Enkel att använda med touch-kontroll
 • Idealisk för att få maten klar snabbare
 • Indikator för restvärme
 • Inbyggd timer för exakt resultat utan ansträngning

Nackdelar

 • Kan bli repig

Den här induktionshällen är utrustad med funktioner som gör matlagningen både snabb och effektiv. Electrolux HOI630MF har bland annat en PowerBoost-funktion som ger en extremt snabb uppvärmning och gör det möjligt att koka upp vatten på mindre än 90 sekunder.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux HOI630MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Säker spishäll
Electrolux HOI630MF har flera olika säkerhetsfunktioner som bidrar till ett säkrare kök. Det finns bland annat ett barnlås som gör att hällen inte kan startas när spärren är aktiverad. Spishällen har även funktionslås som ser till att inställningarna inte kan ändras när hällen redan är startad.

Electrolux HOI630MF är dessutom utrustad med automatisk avkänning av kokkärl, vilket innebär att kokzonerna inte blir varma om det inte finns något kokkärl på dem.

Spishällen har även en pausfunktion som gör att man kan pausa matlagningen och sätta den på varmhållning; maten blir på så sätt inte kall om man skulle behöva gå bort från hällen en stund. Electrolux HOI630MF har fyra kokzoner och kontrolleras via en touchpanel som är enkel att använda och har en hög precision vilket innebär att man kan justera inställningarna med en mycket lätt beröring.

Flera praktiska funktioner
Den här spishällen har en praktisk timerfunktion och en restvärmeindikator. Genom att använda timerfunktionen kan man ställa in tillagningstiden efter behov, och när tiden är ute ger hällen ifrån sig en signal. Det går även att använda timern som ett stoppur. Restvärmeindikatorn har tre steg och visar vilka kokzoner som fortfarande är varma; tack vare denna indikator kan du få ut så mycket som möjligt av restvärmen. Induktionshällen har även en automatisk funktion för uppkokning där kokzonen värms upp till det högsta värmeläget en viss tid för att sedan sänkas till den valda inställningen.

Electrolux HOI630MF mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Vad säger användare om Electrolux HOI630MF?

En utmärkande egenskap med den här spishällen som lyfts fram av många användare är mångsidigheten med 14 värmeinställningar, vilket tillgodoser ett brett spektrum av matlagningskrav. Integreringen av Hob2Hood-tekniken är särskilt uppskattad eftersom den automatiskt reglerar fläkten för dig som har kompatibel utrustning, vilket ökar bekvämligheten och effektiviteten i köket.

Användare berömmer också de extra funktionerna som booster och timer, som de tycker gör matlagningen mer effektiv och användarvänlig. Timern, som är utrustad med ett larm, får särskilt beröm för att lägga till ett extra lager av bekvämlighet i matlagningsprocessen. Dessutom lovordas noggrannheten hos värmeintervallen för att säkerställa att ingen onödig energiförbrukning, vilket även gör induktionshällen effektiv.

Mer om Electrolux HOI630MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Bosch PXE851FC1E - induktionshäll med med låg energiförbrukning

Bästa induktionshäll enligt konsumenter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av Råd & Rön
 • check 4,9/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch PXE851FC1E:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • QuickStart-funktion för omedelbar värme för snabb tillagning
 • Elegant och tilltalande design för alla moderna kök
 • Exakt och snabb tillagning med låg energiförbrukning

Fördelar

 • Snabb och effektiv inställning av booster
 • Fyra rymliga zoner
 • Inbyggd timer och barnlås
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Effektinställningarna kan vara något svåra att lära sig

Induktionshällen Bosch PXE851FC1E har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön och det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk. Den går hem hos båda expertkällorna och får i slutändan toppbetyg hos Råd & Rön samt 84 av 100 poäng hos Kagoo.co.uk.

De fina betygen motiveras bland annat med att spishällen har en elegant design och enkla kontroller. Experterna är däremot inte lika nöjda med det höga pipljudet som hällen ibland ger ifrån sig.

Tänk på att Bosch PXE851FC1E är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda kokkärl som fungerar med induktion.

Recension: En detaljerad recension av Bosch PXE851FC1E

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 3300 W
 • Mått: 80,2 x 52,2 x 5,1 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Enkel och snabb matlagning
Bosch PXE851FC1E har fyra kokzoner som alla är utrustade med automatisk avkänning av kokkärl. TouchSelect-kontrollerna gör det dessutom enkelt att välja både kokzon och effektnivå, samtidigt som PowerBoost-funktionen ökar effekten i kokzonerna med upp till 50 % vilket är särskilt användbart på dagar då du har extra bråttom med matlagningen.

QuickStart och timer
Bosch PXE851FC1E är utrustad med flera praktiska funktioner, bland annat QuickStart och en timerfunktion. QuickStart-funktionen känner av var man placerar ett kokkärl och visar sedan automatiskt rätt kokzon på displayen vilket gör det snabbare att komma igång med matlagningen; med hjälp av timerfunktionen stängs sedan kokzonen av automatiskt när den bestämda tiden har löpt ut. Timern är alltså mycket praktisk när du vill slippa hålla konstant koll på maten under tillagningen. Sist, men inte minst, har Bosch PXE851FC1E en elektronisk barnspärr som kan aktiveras och stängas av efter behov.

Bosch PXE851FC1E mäter (D x B x H) ‎80,2 x 52,2 x 5,1 cm.

Vad säger experter om Bosch PXE851FC1E

Enligt experterna från Kagoo.co.uk är Bosch PXE851FC1E en elegant spishäll som passar bra in i de flesta kök. De skriver bland annat att hällen har en stilren design och optimal prestanda. Experterna anmärker dock på att pipljudet från hällen är lite för högljutt.

Experterna på Kagoo.co.uk är särskilt imponerade av Bosch PXE851FC1E:s användarvänlighet, och förklarar även vidare att spishällen har många funktioner som gör matlagningen både snabbare och enklare – vilket alltid är en fördel.

Mer om Bosch PXE851FC1E

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 3300 W
 • Mått: 80,2 x 52,2 x 5,1 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Electrolux HOI650MF - med automatisk justering av fläkten

Bästa induktionshäll med praktiska funktioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av Råd & Rön
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux HOI650MF:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Touch-slide-funktion för enkel användning
 • Unik Hob2Hob-teknik
 • Enkel installation med snap-in-system

Konsumentmagasinets omdöme

Efter vår undersökning av Electrolux HOI650MF induktionshäll kan vi dra slutsatsen att denna spishäll är ett mycket funktionellt och praktiskt val för moderna kök. Modellen passar bra i de flesta kökslayouter med sina fyra kokzoner, och erbjuder fördelarna med induktionsmatlagning, inklusive snabb uppvärmning och exakt temperaturkontroll.

Även om det är värt att notera att fläkten kan vara något bullrig vid den högsta inställningen, anser vi att detta är en mindre nackdel när den vägs mot hällens övergripande effektivitet och avancerade funktioner. Den mindre mängden buller är en mindre avvägning för de snabba och effektiva uppvärmningsmöjligheter som hällen erbjuder, såsom Booster-funktion, timer och automatisk återuppvärmning.

Fördelar

 • Lättanvänd temperaturkontroll
 • Automatisk justering av fläkten
 • Enkel att rengöra
 • Automatisk avstängningsfunktion
 • Inbyggd timer

Nackdelar

 • Fläkten är något högljudd på högsta inställningen

Electrolux HOI650MF har testats och recenserats av den svenska konsumentorganisationen som inkluderar modellen i en stor undersökning av spishällar. Experterna gav modellen toppbetyg som motiverades med att hällen har bra kontroller och en låg ljudnivå. De var däremot inte lika nöjda med säkerhetsfunktionerna.

Tänk på att Electrolux HOI650MF är en induktionshäll vilket innebär att du måste använda kokkärl som fungerar med induktion.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux HOI650MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Snabb uppvärmning
Electrolux HOI650MF har fyra kokzoner och passar därför bra in i de flesta kök. Eftersom att spishällen använder induktion är man dessutom garanterad snabb uppvärmning och en hög precision i temperaturinställningarna.

Modellen är utrustad med en Boosterfunktion som kan tillföra en mer intensiv värme vid behov; funktionen höjer effekten hos kokzonerna i max tio minuter vilket gör att uppvärmningen går extra snabbt. Spishällen kontrolleras med en touchpanel där du kan justera alla inställningar med en lätt beröring.

Praktisk och funktionell spishäll
Electrolux HOI650MF är en praktisk spishäll med funktioner som underlättar matlagningen, till exempel en timer och en pausfunktion. Timern som ställs in manuellt påminner dig om den valda tillagningstiden, medan pausfunktionen gör det möjligt att gå ifrån matlagningen en stund och lämna alla kokzoner på varmhållning. När man kommer tillbaka till hällen och stänger av pausläget återgår alla kokzoner till de tidigare inställningarna.

Spishällen är även utrustad med en uppkokningsautomatik som gör att kokzonen värms upp till det högsta värmeläget under en viss tid innan den sänker temperaturen till önskad nivå.

Säker spishäll
Electrolux HOI650MF är försedd med flera olika säkerhetsfunktioner, till exempel en barnspärr och ett funktionslås. Barnspärren förhindrar oavsiktlig användning av hällen medan funktionslåset gör att man inte råkar ändra inställningarna oavsiktligt.

Sist men inte minst har Electrolux HOI650MF en restvärmeindikator och automatisk avkänning av kokkärl. Restvärmeindikatorn visar den aktuella restvärmen och gör på så vis att man kan ta tillvara på värmen så bra som möjligt. Samtidigt säkerställer den automatiska avkänningen av kokkärl att kokzonerna bara kan starta och bli varma om det faktiskt finns ett kokkärl på dem.

Electrolux HOI650MF mäter (D x B x H) 52 cm x 59 cm x 4,4 cm.

Vad säger användare om Electrolux HOI650MF?

En av de mest imponerande funktionerna som noterats av användare är hällens förmåga att koka upp vatten otroligt snabbt, och att den till och med överträffar hastigheten hos en traditionell vattenkokare.

Användare har också uttryckt sin tillfredsställelse över hällens mångsidighet vid matlagning. Förmågan att snabbt blanchera grönsaker, koka upp vatten på bara några sekunder och hålla jämn sjudning utan att maten bränns vid är mycket uppskattad.

Hällens design, som inkluderar en timer för var och en av de fyra kokzonerna, är en annan aspekt som användare tycker är fördelaktig. Denna funktion möjliggör exakt timing och kontroll över olika tillagningsprocesser samtidigt. Dessutom lovordas möjligheten att använda två intilliggande kokzoner på full effekt samtidigt för dess bekvämlighet, särskilt vid tillagning av större måltider eller flera rätter samtidigt.

Mer om Electrolux HOI650MF

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7350 W
 • Mått: 4,4 x 59 x 52 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Siemens EH651FEB1E  - induktionshäll med display som visar energieffektiviteten

Högkvalitativ induktionshäll från Siemens

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Testfakta
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens EH651FEB1E :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Professionellt byggd kvalitet med innovativa funktioner
 • 17 olika uppvärmningslägen
 • Tvåstegsindikation av restvärme för varje matlagningszon

Konsumentmagasinets omdöme

Siemens EH651FEB1E är kåret Induktionshäll bäst i test hos Testfakta. Vår granskning av Siemens induktionshäll visar att den är mycket prisvärd. Hällen kommer med fyra kokzoner som standard, men har 17 olika effektnivåer, vilka enkelt kan justeras med hjälp av “touch slider”-funktionen, någonting som verkligen gör att hällen sticker ut. Denna funktion säkerställer exakt temperaturkontroll med en enkel fingersvepning. Dessutom ökar den automatiska kastrulldetekteringen säkerheten eftersom den bara aktiveras när en kastrull är påslagen. PowerBoost-funktionen imponerar på oss eftersom den minskar tillagningstiden avsevärt. Dessutom ger timerfunktionen och den inbyggda timern extra bekvämlighet. Vi noterade dock att hällen har en något sårbar glaskant. Med det sagt anser vi att fördelarna med en 2-stegs restvärmeindikator och barnlås gör det lätt att förbise denna nackdel.

Enligt vår mening är hällen ett utmärkt val för dig som värdesätter effektivitet och förbättrade säkerhetsfunktioner.

>

Fördelar

 • Enkelt att ställa in temperaturen med TouchSlider-kontrollen
 • Identifierar automatiskt matlagningszoner
 • Automatisk avstängning
 • Praktisk display som visar energieffektivitet

Nackdelar

 • Sårbar glaskant

Denna modell från Siemens blev korad till testvinnare i Testfaktas stora granskning av induktionshällar. Testfakta testade nio olika modeller, varav denna utmärkte sig med sin effektivitet, temperaturstabilitet, och snabba uppvärmning. Siemens EH651FEB1E fick även beröm för sin låga energiförbrukning.

Recension: En detaljerad recension av Siemens EH651FEB1E

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7400 W
 • Mått: 5,1 x 56 x 50 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

Siemens EH651FEB1E har, liksom i stort sett alla andra modeller, fyra kokzoner varav varje kokzon har 17 olika effektnivåer som enkelt kan väljas via Siemens’ unika “touchSlider”-funktion. TouchSlider-funktionen innebär att du kan ställa in temperatur för en kokzon genom att helt enkelt flytta fingret uppåt eller nedåt i temperaturfältet. Hällen har även automatisk avkänning av kokkärl, vilket innebär att kokzonen först startar när det placeras en kastrull eller stekpanna på den.

Modellen har en powerBoost-funktion, som gör det möjligt att öka effekten på en kokzon med upp till 50 %. Om du till exempel vill koka stora mängder vatten, så kan PowerBoost-funktionen spara dig 35 % av koktiden. Alla kokzoner har dessutom en timerfunktion, som du kan ställa in att stänga av vid en bestämd tidpunkt. Modellen har även en inbyggd timer, två-stegs restvärmeindikering för varje kokzon, och barnspärr.

Vad säger användare om Siemens EH651FEB1E?

Siemens EH651FEB1E är kåret Induktionshäll bäst i test hos Testfakta. En av de utmärkande egenskaper som användare har noterat med den här induktionshällen är hur enkel den är att montera, samt dess otroliga matlagningseffektivitet. Den hastighet med vilken den kokar vatten anges till cirka tre till fyra minuter, någonting som användare har varit mycket positivt inställda till.

Estetiskt får Siemens EH651FEB1E höga betyg för sin vackra design, som många användare tycker integrerar sömlöst i olika köksstilar.

Vi vill dock notera att vissa användare påpekar behovet av att investera i kompatibla kastruller och stekpannor, eftersom inte alla köksredskap fungerar med induktionshällar. Trots denna initiala investering är det tydligt att när du väl är van vid denna teknik lär du vara ovillig att gå tillbaka till traditionella matlagningsmetoder.

Mer om Siemens EH651FEB1E 

Specifikationer

 • Antal kokzoner: 4
 • Effekt: 7400 W
 • Mått: 5,1 x 56 x 50 cm
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Barnlås

5 saker att tänka på innan du köper induktionshäll

 • Effekt

  Vilken effekt som är bäst hos en induktionshäll beror på flera faktorer, bland annat storleken på ditt hushåll, vilken typ av matlagning du föredrar samt vilka typer av kastruller du använder. Generellt sett finns det induktionshällar i olika effektnivåer från 1 200 till 3 600 watt.

  Den vanligaste wattstyrkan för induktionshällar med högre effekt ligger vanligtvis mellan 3 000-3 600 watt och är optiomal för dig som ofta lagar större måltider eller har en större familj. De rymmer dessutom större grytor och värms upp riktigt snabbt, vilket är särskilt bra för matlagning av rätter som kräver hög värme, till exempel grytor eller stekning av kött. Det är dock viktigt att notera att induktionshällar med hög effekt även har en relativt hög elförbrukning, vilket innebär att de kan vara dyra i drift.

  Induktionshällar med lägre effekt är lämpliga för mindre familjer samt dig som endast lagar mat till dig själv eller inte är särskilt kräsen när det gäller matlagning. Dessa varianter har vanligtvis en effekt på mellan 1 200-2 400 watt och är optimala för tillagning av enklare måltider och matlagning som kräver lägre värmeinställningar, till exempel sjudning eller långsam tillagning.

 • Storlek och antal matlagningszoner

  Du bör ta hänsyn till ditt tillgängliga köksutrymme och dina matlagningskrav för att välja en lämplig storlek på din induktionshäll och rätt antal matlagningszoner. Hällens storlek beror på det tillgängliga utrymmet i ditt kök, medan antalet matlagningszoner beror på dina matlagningsbehov. En kompakt induktionshäll med två matlagningszoner som båda mäter 180 millimeter är till exempel lämplig för singlar eller par med ett mycket litet köksutrymme. I jämförelse skulle större familjer med omfattande matlagningsbehov gynnas av en kokplatta med fyra kokzoner som var och en mäter 210-240 millimeter.

  När du väljer antalet kokzoner bör du även tänka på huruvida du regelbundet lagar flera rätter samtidigt. Om så är fallet är en induktionshäll med fler matlagningszoner lämplig, annars kan det räcka m ed en variant med färre. För större kök skulle en induktionshäll med fem eller sex matlagningszoner som vardera mäter 210-240 millimeter ge gott om matlagningsutrymme för att tillaga flera rätter samtidigt. På samma sätt skulle en induktionshäll med tre matlagningszoner på 210-240 millimeter passa för medelstora kök eller små familjer som behöver mer matlagningsutrymme än en kompakt häll, men mindre än en större.

 • Funktioner

  Olika modeller av induktionshällar har olika funktioner som ökar säkerheten, förbättrar precisionen i matlagningen och ger bekvämlighet åt dig som användare. Några viktiga funktioner att ha i åtanke är hantering av tillagningstemperaturen, reglagetyp, automatisk avstängning, barnlås samt timer- och programmeringsfunktioner.

  Temperaturhantering är avgörande för att du ska kunna justera värmenivåerna exakt efter det du tillagar. Reglagetypen är ett annat viktigt övervägande, eftersom det påverkar användarvänligheten och funktionaliteten. Vissa hällar har touchkontroller, vissa har knappar och andra en kombination av båda.

  En automatisk avstängningsfunktion är bra för säkerheten och energieffektiviteten. En sådan ser till att spishällen stängs av automatiskt när den inte används eller om du själv glömmer att stänga av den. En induktionshäll med barnlås kan också förhindra olyckor och öka säkerheten för de minsta.

  Slutligen är timer- och programmeringsfunktioner särskilt användbara när du övervakar flera rätter samtidigt, eftersom de låter dig ställa in tillagningstider och temperaturer anpassat efter det du tillagar. Dessa funktioner frigör även tid åt dig så att du kan fokusera på andra uppgifter och säkerställa konsekventa matlagningsresultat.

 • Pris

  Priset är en viktig faktor när du väljer en induktionshäll, eftersom det påverkar produktens funktioner och kvalitet. Priserna för induktionshällar varierar avsevärt; det finns budgetvänliga alternativ för cirka 3 000 kronor, och dyrare alternativ som kostar upp mot 10 000 kronor eller mer. När du överväger priset på en induktionshäll är det viktigt att tänka på att dyrare modeller tenderar att erbjuda fler användbara funktioner, vara tillverkade av mer högkvalitativa material och med mer avancerad teknik.

  Många prisvärda alternativ har dock fortfarande utmärkta funktioner och egenskaper, vilket gör dem till utmärka val för dem som har satt en begränsad budget. De erbjuder ofta temperaturkontroller, touchkontroller och automatisk avstängning, samt ett barnlås och en timer- och programmeringsfunktion. Kort sagt har de budgetvänliga alternativen alla de grundläggande funktionerna.

 • Användar- och expertrecensioner

  Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i den här artikeln för att du ska få en fullständig uppfattning av produkterna och på så sätt fatta ett mer välgrundat beslut om du väljer att investera i en induktionshäll. Att läsa recensioner kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem eller begränsningar med en produkt, men även dess unika egenskaper och fördelar.

  Användarrecensioner ger användbar information om hur en induktionshäll fungerar i verkliga situationer, inklusive eventuella problem eller begränsningar som tidigare användare har stött på. De kan också redovisa för huruvida en produkt är hållbar och pålitlig samt om den uppfyller dina specifika behov och preferenser. Expertrecensioner innehåller däremot ofta rigorösa tester, jämförelser med andra produkter i samma kategori och en djupgående analys av produktens styrkor och svagheter.

arrow-more

FAQ

Vilka induktionshällar är bäst i test?
Vi på Konsumentmagasinet har utsett induktionshällarna AEG IKB64301FB, Electrolux HOI630MF, AEG HK604200IB och Siemens EH651FEB1E till bäst i test.
Hur testas induktionshällarna?
Induktionshällarna bedöms baserat på deras energieffektivitet, värmefördelning och förmåga att koka upp en bestämd mängd vatten. Man bedömer även deras energiförbrukning, användarvänlighet och säkerhet.
Vilken energimärkning bör en induktionshäll ha?
Skalan för induktionshällar går från A+++ till D, där A+++ är bäst och D sämst. Rekommendationen är att välja en modell i klass A+ eller bättre.

Vad är en induktionshäll?

Till ytan sett är en induktionshäll och en glaskeramisk häll nästan identiska – under ytan är de dock mycket olika. En induktionshäll fungerar genom en elektrisk spole under kokfältet som bildar ett elektromagnetiskt fält. När hällen används överför det elektromagnetiska fältet värme till en kastrull eller stekpanna av järnhaltigt material.

Magnetfältet har ingen effekt i sig, och det är just därför hällen bara slocknar om det inte står någon gryta eller panna på den. Det innebär att det inte är själva induktionshällen som blir varm, utan istället kastrullen, eller stekpannan. Själva hällen kan dock mycket väl verka varm, men detta beror på den restvärme som avges av den gryta eller panna som står på hällen.

En glaskeramisk häll fungerar genom ett värmeelement under själva glasytan som överför värme till den valda kokzonen, som då upphettas. På en sådan variant är det alltså själva hällen som blir varm; den fungerar i princip på samma sätt som gammaldags hällar med plattor. Du kan läsa mycket mer om hur induktionshällar och andra typer av hällar fungerar här.

Induktionshällar är både säkrare och mycket effektivare än exempelvis keramikhällar. Induktion kan ta lite tid att vänja sig vid, men när man väl gjort det erbjuder det en mängd fördelar jämfört med konventionella hällar. Till exempel blir en induktionshäll varm mycket snabbare, vilket innebär att din matlagning effektiviseras och din mat tillagas snabbare.

De flesta tillverkare annonserar med att deras induktionshällar kan koka upp en gryta med vatten på endast 90 sekunder. I och med att induktionshällar fungerar via ett elektromagnetiskt fält är säkerheten också mycket högre än hos andra typer av hällar.

En induktionshäll kan heller inte starta om det inte placerats en kastrull på kokzonen. Vill du läsa om fler fördelar med induktionshällar kan du läsa vidare här där Råd & Rön går igenom det mer grundligt.

Överväger du att investera i en spis med induktionsplattor rekommenderar vi dig att läsa vårt stora test av induktionsspisar, där de bästa och mest prisvinnande modellerna redovisas.

Vilka kastruller fungerar på induktionshäll?

Något du bör ha i åtanke är att induktion kräver en särskild typ av grytor, kastruller och stekpannor, vilket innebär att du kan behöva investera i nya kokkärl om dina gamla inte är kompatibla med induktion. Matlagningskärl i aluminium och koppar fungerar exempelvis inte med induktion.

Ett sätt att testa om din befintliga köksutrustning är kompatibel med induktion är med hjälp av en liten magnet; om utrustningen magnetisk kan den användas på induktion. Som utgångspunkt fungerar kokkärl av järn samt vissa typer av rostfritt stål och emaljerat järn till användning på en induktionshäll – så länge det finns en kärna av järn i botten.

Om dina grytor och pannor inte lämpar sig till induktion kan du helt enkelt inte laga mat på en induktionshäll. Du kan läsa mer om att välja de rätta kastrullerna för induktion i en artikel som det danska magasinet Idenyt.dk publicerade år 2015 här.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta