Induktionshäll Test – Hitta de bästa induktionshällarna här

0

I denna artikel går vi igenom de bästa modellerna av induktionshällar på marknaden, så att du snabbt och lätt kan skapa en överblick och jämföra modellerna.

Induktionshällar representerar den högsta nivån av teknologi inom köksutrustning, och hällarna är populärare än någonsin – och med goda skäl. Induktionshällar värmer effektivare, och är energisnålare än traditionella hällar, liksom de även ger en mer precis och snabbare temperaturreglering än andra typer av hällar.

Bara ett fåtal induktionshällar har dock ingått i några officiella tester, varför vi i urvalet av de bästa hällarna även har lagt stor vikt vid hur konsumenterna bedömer de olika modellerna efter att ha köpt och provat dem i praktiken en tid. För detta ändamål har vi därför samlat in oberoende kundrecensioner från vitvaruportaler som exempelvis WhiteAway, och danska Skousen.

En enskild kundrecension kan givetvis inte säga mycket, men genom att ta fram en genomsnittlig värdering baserad på en rad olika recensioner, får vi en rättvis bild av den enskilda produkten. Bland de induktionshällar som fått bäst kundrecensioner, har vi valt ut de bästa, baserat på en bedömning av hällens specifikationer.

I denna artikel får du:
🔸 Överblick över de bästa induktionshällarna på marknaden
🔸 En överblick över vad induktion är, och varför teknologin skiljer sig från traditionella hällar
🔸 Genomgång av de olika tester vi använt till denna artikel


Gorenje IS756ST

”Best buy” hos det brittiska testmagasinet Which

Gorenje IS756ST

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 522,00 Kr. 0,00 Kr. 6 522,00 Kr. Läs mer
6 865,00 Kr. 0,00 Kr. 6 865,00 Kr. Läs mer
6 865,00 Kr. 0,00 Kr. 6 865,00 Kr. Läs mer
6 865,00 Kr. 0,00 Kr. 6 865,00 Kr. Läs mer

 

Induktionshällen från Gorenje får bedömningen “bästa köp” av det brittiska testmagasinet Which, vilket innebär att den här modellen har ett förhållande mellan specifikationer, resultat och pris som ger ett bra värde för pengarna.

Induktionshällen är designad av den franska designern Philippe Starck, som även har designat allt från en rymdfarkost för Virgin Galactic till den tidigare presidenten Mitterands privata lägenhet i Elyséepalatset i Paris. Men mest känd är han nog för sina ikoniska AK47-lampor. Hällen från Gorenje får beröm för sin eleganta och stilrena design i svart stål och glas som utan problem kan passa in i de flesta kök.

Två flexzoner och PowerBoost-funktion

Det finns fyra kokzoner som kan kombineras till två stora kokzoner om man behöver extra stora värmeområden. Modellen har dessutom flera smarta funktioner som gör matlagningen både lättare och snabbare. Man kan till exempel aktivera en PowerBoost-funktion som ger en extra hög värmeintensitet, vilket förkortar väntetiden avsevärt när man till exempel kokar vatten. Enligt tillverkaren tar det bara ungefär fyra minuter att koka upp 2 liter vatten med PowerBoost, och alla fyra kokzoner är utrustade med funktionen.

Modellen från Gorenje lägger även fokus på säkerhet och den har både barnlås och en indikator för restvärme på kokplattorna. Det finns dessutom en integrerad funktion som gör att kokzonerna kan känna skillnad på grytor och mindre objekt. Om man av misstag lägger ett köksredskap eller bestick på en kokzon kan den alltså känna skillnad på detta och en gryta, vilket innebär att kokzonen inte kommer att värma upp köksredskapet eller besticken.

Extra bred induktionshäll med touchkontroll

Kokzonerna kontrolleras via touchknappar och det finns ingen synlig kontrollpanel på hällen. Det innebär dels att den glaskeramiska ytan är lättare att rengöra, men det ger även hällen ett betydligt mer elegant och neutralt utseende. Hällen har dessutom en barnspärr som förhindrar oavsiktlig användning av kokzonerna.

Induktionshällen är 75 cm  bred och 51 cm djup. Samtliga kokzoner mäter 20 x 20 cm .

Observera att bredden på 75 cm är något större än standarden på 60 cm. Det innebär både att hällen tar mer plats i ditt kök och att du får mer plats att laga mat på.

Urval av specifikationer för Gorenje IS756ST:
🔵
PowerBoost-funktion på alla fyra kokzoner
🔵 Extra bred modell på 75 cm
🔵 Flexzoner
🔵 Intelligent kastrullavkänning
🔵 Touchkontroll


AEG HK604200IB

”Best buy” hos det brittiska testmagasinet Which

AEG HK604200IB

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 195,00 Kr. 0,00 Kr. 3 195,00 Kr. Läs mer
3 886,00 Kr. 0,00 Kr. 3 886,00 Kr. Läs mer
4 090,00 Kr. 0,00 Kr. 4 090,00 Kr. Läs mer

 

Induktionshällen från AEG är ännu en “Best buy” från brittiska Which. Det innebär att sambandet mellan modellens pris, specifikationer och resultat i tester gör den till en produkt som ger mycket värde för pengarna.

Hällen har en effektiv och ögonblicklig värmejustering som ger en effektiv och säker matlagning där den professionella induktionstekniken ser till att ytan aldrig blir riktigt varm. Det finns totalt fyra kokzoner, men inga är flexibla.

Boosterfunktion och stabil sjudtemperatur

Modellen har, precis som de flesta andra, en Boosterfunktion som ger en extra snabb och intensiv värme för exempelvis kokning. Enligt AEG kan funktionen koka upp 1 liter vatten på bara en och en halv minut, och boosterfunktionen kan vara igång i högst tio minuter åt gången. Hällens lägre värmelägen är dessutom så stabila och konstanta i temperaturen att de enkelt kan användas för att sjuda mat under en längre tid utan att maten varken bränns vid eller blir för kall.

Hällen är enkel att använda och styrs med integrerade touchknappar som är lätta att använda. När kokzonerna används kan man aktivera ett funktionslås som gör att man inte kan ändra de valda inställningarna. Modellen har även en Stop+Go-funktion som kan användas som en pausfunktion om du blir avbruten i matlagningen. Funktionen håller maten varm utan att bränna den tills du kommer tillbaka.

Värmezonerna har dessutom en barnspärr som förhindrar oavsiktlig användning. Zonerna har även en extra säkerhetsfunktion som ser till att en kokplatta som har startats men inte använts på en viss tid stängs av automatiskt.

Extra säkerhet med automatisk kastrullavkänning

Slutligen är hällen utrustad med automatisk kastrullavkänning som ser till att en värmezon inte blir varm om det inte står rätt typ av kokkärl av metall på den. Hällen har dessutom en restvärmeindikator för kokzonerna.

Eftersom att induktionstekniken ser till att bara kokkärlet värms upp medan själva glashällen förblir sval är rengöringen av hällen otroligt enkel. Maten bränns inte fast om man spiller på hällen, vilket innebär att man lätt kan torka bort eventuella spill.

Induktionshällen har ingen ram och kan därför bli ett med resten av köksbänken. Den är även enkel att torka av eftersom att fett och matrester inte har någonstans att fastna

Induktionshällen är 59 cm  bred och 52 cm djup.

Urval av specifikationer för AEG HK604200IB:
🔵
Boosterfunktion
🔵 Stop+Go-funktion
🔵 Automatisk kastrullavkänning
🔵
Barnspärr
🔵 Funktionslås


Smeg SI5643D

”Best buy” hos det brittiska testmagasinet Which

Smeg SI5643D

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 989,00 Kr. 0,00 Kr. 8 989,00 Kr. Läs mer

 

Induktionshällen från SMEG är ännu en “Best buy” från brittiska Which. Det innebär att sambandet mellan modellens pris, specifikationer och resultat i tester gör den till en produkt som ger riktigt mycket värde för pengarna.

Induktionshällen har fyra kokzoner, samtliga med automatisk kastrullavkänning. Det innebär att zonerna automatiskt anpassar uppvärmningen efter storleken på pannan eller grytan som ställs ovanpå. Ingen av zonerna är flexzoner.

Integrerad timer och nio värmelägen

När du väljer induktion får du en snabb uppvärmning och hög temperaturprecision, och så är det naturligtvis även med den här hällen från SMEG. Tre av de fyra värmezonerna har en boosterfunktion som är användbar om du till exempel vill koka upp vatten snabbt. Utöver det har zonerna totalt nio värmelägen samt restvärmeindikatorer som visar om plattan fortfarande är varm.

Modellen har även andra smarta funktioner, till exempel en barnspärr och en timer som automatiskt stänger av värmen och piper när den valda tiden har gått. Om en gryta tas bort från en påslagen kokzon stänger zonen dessutom av sig själv, vilket innebär att det inte finns någon risk för att man råkar lämna värmen igång.

Induktionshällen från SMEG är designad i svart glas med rundade kanter. Den är 60 cm bred och 51,1 cm djup.

Urval av specifikationer för Smeg SI5643D:
🔵
Boosterfunktion
🔵 Automatisk kastrullavkänning
🔵 Timer
🔵 Barnspärr
🔵 
Automatisk avstängning


Whirlpool ACM 802/NE

Testvinnare hos Råd & Rön

Whirlpool ACM 802-NE

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 995,00 Kr. 0,00 Kr. 2 995,00 Kr. Läs mer
3 375,00 Kr. 0,00 Kr. 3 375,00 Kr. Läs mer

 

Induktionshällen från Whirlpool har fyra kokfält som enkelt kontrolleras med touchknappar. Touchknapparna reagerar vid mycket lätt beröring och därför är det lätt att både höja och sänka värmen.

Alla värmezoner har en separat timer, vilket gör att man kan ha koll på alla fyra kokzoner på en gång och full kontroll över matlagningen. Timern kan användas för att ställa in en tillagningstid på upp till 99 minuter för samtliga kokzoner. En av zonerna har även en boosterfunktion för när det måste gå extra snabbt. Om man startar boosterfunktionen kan man koka upp 1 liter vatten på 90 sekunder och efter fem minuter går kokzonen automatiskt ner på nivå 9.

Kastrullavkänning och automatisk funktion

Det finns totalt nio värmelägen samt restvärmeindikator för alla fyra kokfälten. Det finns även en barnspärr som låser kontrollerna för kokzonerna och gör att de inte kan startas av misstag.

Whirlpool ACM 802/NE har även en automatisk funktion som automatiskt väljer en effektnivå som håller grytan småkokande. Funktionen aktiveras enkelt när grytan har kokat upp genom att trycka på knappen för den aktuella zonen och sedan på knappen för automatik.

Om en gryta inte passar på induktionszonen, antingen för att den är placerad dåligt eller inte har rätt storlek, visas symbolen för “kastrull saknas” på displayen. Här rekommenderas det att man justerar grytan tills man hittar rätt position. Om ingen gryta upptäcks inom 60 sekunder kommer däremot kokzonen att stänga av. Alla grytor och pannor passar heller inte för induktion, så kom ihåg att kontrollera om ditt kokkärl är kompatibelt genom att hålla en magnet mot botten av den gryta du vill använda. Om den är magnetisk fungerar den med induktion.

Whirlpool ACM 802/NE är 58 cm bred och 51 cm djup.

Urval av specifikationer för Whirlpool ACM 802/NE:
🔵
Boosterfunktion
🔵 Automatisk funktion
🔵 Barnspärr
🔵 Touchkontroll
🔵 Inbyggd timer


Witt WIF 801 FS

✅ 4,7 av 5 stjärnor hos WhiteAway
4,6 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Witt WIF 801 FS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 329,00 Kr. 0,00 Kr. 12 329,00 Kr. Läs mer
12 981,00 Kr. 0,00 Kr. 12 981,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Witt har ännu inte ingått i några officiella tester, men i gengäld höjer användarna induktionshällen till skyarna. Särskilt användarvänligheten framhävs flera gånger, och även den stilrena designen och de effektiva kokzonerna talas det gott om.

Induktionshällarna från Witt har fyra kokzoner, och på vänstra sidan finns en smart brofunktion, som gör det möjligt att ansluta två värmefält. Därmed kan även den största grytan användas på hällen utan problem. Alla värmezonerna har nio olika värmelägen, och de har även en booster-, och en dubbel boosterfunktion. Boosterfunktionen innebär, som namnet antyder, att du kan boosta värmen på en värmezon. När funktionen är igång arbetar den önskade zonen under 10 minuter på värmeläge 9 med en extra hög effekt. Därmed kan du till exempel värma upp stora mängder vatten extra snabbt. Alla värmezoner har även en timerfunktion, så att du lätt och exakt kan kontrollera hur länge det ska vara värme under en gryta. Måste du under matlagningen lämna hällen en kort stund, kan du använda funktionen “Pause”. Med denna funktion är det möjligt att stoppa och sedan starta hällen igen på samma inställning och värmelägen som du lämnade den på.

Hällen har naturligtvis också en restvärmeindikator, och så länge en värmezon har en yttemperatur på över 60°C, så lyser indikatorn. När restvärmeindikatorn lyser kan du med fördel dra nytta av värmezonen för varmhållning. Därmed kan du både hålla maten varm, och spara energi. Räcker det inte med restvärmen, så har hällen också en enkom “Keep Warm”-funktion. Här är det möjligt att bibehålla en temperatur på 45°C eller 70°C på en värmezon och därmed snabbt värma upp kalla rätter, eller ställa en rätt att stå och sjuda, så att maten hålls varm.

Hällen har Finger-Touch betjäning, vilket gör det lätt att styra temperatur och inställning individuellt för var och en av de fyra zonerna. Det finns naturligtvis även en låsfunktion, som både kan säkerställa att inget ändras i inställningarna under användning, och att hällen inte startas av misstag.

Urval av specifikationer för Witt WIF 801 FS: 
🔵 Smart brofunktion
🔵 Booster- och dubbel boosterfunktion
🔵 Pausfunktion
🔵 Timerfunktion
🔵 Keep warm-funktion

Här nedan kan du se en kort presentation av induktionshällarna från Witt:

https://www.youtube.com/watch?v=spt_qOLd34k

Siemens EH651FEB1E 

Testvinnare hos Testfakta

Siemens EH651FEB1E

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Läs mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Läs mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Siemens blev korad till testvinnare i Testfaktas stora genomgång av induktionshällar. Testfakta testade 9 olika induktionshällar, och modellen från Siemens utmärkte sig särskilt med sin effektivitet, temperaturstabilitet, och snabba uppvärmning. Hällen från Siemens får också beröm för sin låga strömförbrukning.

Induktionshällen har, liksom i stort sett alla andra modeller, fyra kokzoner. Alla kokzoner har 17 olika effektnivåer, som lätt kan väljas via Siemens’ unika “touchSlider”-funktion. TouchSlider-funktionen innebär att du lätt kan ställa in temperatur för en kokzon genom att helt enkelt flytta fingret uppåt eller nedåt i temperaturfältet. Hällen har automatisk kastrullavkänning. Det vill säga att kokzonen inte startar förrän det placeras en kastrull eller stekpanna på den.
Modellen har också en powerBoost-funktion, som gör det möjligt att öka effekten på en kokzon med upp till 50 %. Om du till exempel vill koka stora mängder vatten, så kan PowerBoost-funktionen spara dig 35 % av koktiden. Alla kokzoner har dessutom en timerfunktion, som du kan ställa in att stänga av vid en bestämd tidpunkt. Modellen har även en inbyggd timer, 2-stegs restvärmeindikering för varje kokzon, och barnspärr.

Urval av specifikationer för Siemens EH651FEB1E: 
🔵 17 olika effektlägen
🔵 touchSlider-funktion
🔵 powerBoost-funktion
🔵 Energieffektiv
🔵 Bra temperaturstabilitet
🔵 Kastrullavkänning


Whirlpool ACM 804/BA

Prisvärd kundfavorit

Whirlpool ACM 804/BA

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 365,00 Kr. 0,00 Kr. 4 365,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Whirlpool har ännu inte ingått i några officiella tester, men i gengäld så får induktionshällen riktigt många positiva recensioner från användarna, där det särskilt framhävs att man får en riktigt bra produkt med bra funktioner för priset. Framförallt får den flera gånger beröm för dess användarvänlighet , och det betonas också att boost-funktionen är riktigt effektiv.

Behöver du en ny induktionshäll, är Whirlpool ACM 804/BA ett av de billigare alternativen. Modellen har i stort sett samma funktioner som flera av de dyrare modellerna har, men till ett mycket lägre pris. Liksom hos de dyrare modellerna styrs hällen med hjälp av en touch-display med en “slider” som styr temperaturen. Modellen har fyra kokzoner, som alla är utrustade med en boosterfunktion. Därmed kan du under en period få extra effekt på en given kokzon, och därmed förkorta exempelvis koktiden för stora mängder vatten avsevärt.

Med denna modell är det också lätt att se om du använder en gryta som inte är lämplig för induktion. Om en gryta inte passar din induktionszon, eller om den inte är korrekt placerad, så visas en symbol för “gryta inte närvarande” i displayen. Därmed kan du snabbt få reda på om grytan kan användas eller inte. De enskilda kokzonerna har också varsin timer, och det är möjligt att aktivera en timer per kokzon. Därmed är det möjligt att ha fullständig kontroll över alla kokzoner, och hålla ett öga på hur länge en gryta har stått på värmning.

Urval av specifikationer för Whirlpool ACM 804/BA
🔵 Boosterfunktion
🔵 Separat timerfunktion för varje kokzon
🔵 Användarvänlig betjäning
🔵 Favorit bland konsumenter
🔵 Touchpanel


Miele KM 6115

✅ 4,8 av 5 stjärnor hos WhiteAway
4,7 av 5 stjärnor hos danska Skousen

Miele KM 6115

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 309,00 Kr. 0,00 Kr. 7 309,00 Kr. Läs mer
7 369,00 Kr. 0,00 Kr. 7 369,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Miele är ännu en kundfavorit. Modellen har ännu inte ingått i några officiella tester, men det råder ingen tvekan om att du med denna induktionshäll får både Mieles goda design, kvalitet, och användarvänlighet. Som med alla andra produkter från Miele, så är modellen även testad till 20 års livslängd. Så med denna modell får du alltså äkta tysk kvalitet och robusthet för hela slanten.

Som med nästan alla andra modeller på marknaden, får du här fyra kokzoner, samt möjlighet att köra boosterfunktionen i alla zoner. Dessutom har Miele KM 6115 ett antal smarta och mycket användbara funktioner. Däribland ett avancerat “håll varm”-läge, där kokzonen levererar en intelligent övervakning av panntemperaturen.

Därmed värms mat upp till serveringstemperatur och hålls sedan vid denna temperatur, utan att brännas. Induktionshällen har också en automatisk inställning för uppvärmning av mat, där Miele automatiskt startar högt, för att sedan sänka värmen för den fortsatta tillagningen.

På detta vis får du en effektiv och automatisk uppvärmning av maten, och du undviker att  maten bränns vid, om du glömmer bort att sänka värmen. Denna modell från Miele har även en inbyggd timer, som hjälper dig att laga mat mer avslappnat. Du kan faktiskt ställa in en tillagningstid för de olika värmezonerna, varefter de automatiskt stängs av.

Med denna modell är det också fokus på kastrullavkänning och säkerhet. När det inte är någon kastrull eller stekpanna på en tänd kokzon, eller om en viss gryta helt enkelt inte lämpar sig för induktion, så kommer energitillförseln till kokzonen att stängas av – eller helt enkelt inte starta alls. Vad gäller säkerhet, så finns det naturligtvis en inbyggd barnspärr i modellen. Varje värmezon är även utrustad med ett överhettningsskydd, som automatiskt avbryter uppvärmningen av en kokzon vid extrem belastning, innan glaskeramiken eller andra komponenter blir överhettade och skadas.

Urval av specifikationer för Whirlpool ACM 804/BA
🔵 Booster-funktion
🔵 Varmhållningsfunktion
🔵 Inbyggd timer
🔵 Kastrullavkänning
🔵 Överhettningsskydd
🔵 Livslängd har testats till 20 år


VOSS-Electrolux DIK3462-FR

Testvinnare hos danska Tænk

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Denna modell från Voss utsågs till bäst i test av det danska konsumentrådet Tænk, där den särskilt utmärkte sig med sin mycket användarvänliga betjäning. Med modellens DirekTouch-betjäning kan du nämligen lätt kontrollera hällen och välja precis den värmenivå du önskar genom ett enkelt svep med fingret.

Modellen har fyra kokzoner och alla zonerna har automatisk kastrullavkänning. Det vill säga, kokzonen startar inte förrän det placeras en kastrull eller stekpanna på den – inte heller om hällen redan är påslagen, och en värmenivå har valts. Liksom de andra testvinnarna här på sidan, har denna modell också en boosterfunktion, som gör att du under en period på upp till tio minuter kan höja effekten på en kokzon, och därmed förkorta exempelvis koktiden för stora mängder vatten avsevärt.

Segraren från Voss har också en smart Eko timer™ funktion, som är en energibesparande timer, som tar vara på restvärmen från en kokzon. Timern stänger av kokzonen lite innan angiven tid, så värmen stängs av, och maten tillagas färdigt på restvärmen.

Därmed utnyttjas både energi och restvärme i kokzonen optimalt. En annan funktion som ger möjlighet att ta vara på kokzonernas restvärme, är den inbyggda restvärmeindikatorn, som har tre steg: “tillräckligt varm för användning”, “varmhållning”, och “fortfarande varm”. Denna ger en snabb överblick över var på hällen restvärmen är tillräcklig för att laga mat, eller låg nog att hålla maten varm utan att bränna den vid.

Hällen har också en slags omvänd timer, nämligen en timer som indikerar hur länge en kokzon har varit igång. Därmed kan du följa med i hur länge en gryta har stått på en viss zon eller en viss temperatur, och därmed hålla ett öga på matlagningen. Om du skulle behöva lämna hällen en kort stund under matlagningen, kan du med fördel använda funktionen “Stop&Go”. Med denna funktion är det nämligen möjligt att stänga av, och därefter starta om hällen på samma inställning och värmenivåer som du hade tidigare.

Urval av specifikationer för VOSS-Electrolux DIK3462-FR: 
🔵 Automatisk kastrullavkänning
🔵 Eko timer™
🔵 Stop&Go-funktion
🔵 Boosterfunktion
🔵 Timer

Här nedan kan du se en kort presentation av induktionshällen från VOSS-Electrolux:

https://www.youtube.com/watch?v=bd9tnLhE8YY

Vad är en induktionshäll?

Till ytan sett är en induktionshäll och en glaskeramisk häll nästan exakt lika. Under ytan är de två i gengäld mycket olika. En induktionshäll fungerar genom att den har en elektrisk spole under kokfältet, som bildar ett elektromagnetiskt fält. När hällen används, så överför det elektromagnetiska fältet värme till en kastrull eller stekpanna av järnhaltigt material.

Magnetfältet har ingen effekt i sig, och det är just därför hällen bara slocknar om det inte står någon gryta eller panna på den. Det innebär att det inte är själva induktionshällen som blir varm, utan istället kastrullen, eller stekpannan. Själva hällen kan dock mycket väl verka varm, men detta beror på den restvärme som avges av den gryta eller panna som står på hällen.

En glaskeramisk häll fungerar genom att ett värmeelement under själva glasytan överför värme till den valda kokzonen, som då upphettas. Så här är det alltså själva hällen som blir varm, och den fungerar i princip på samma sätt som gammaldags hällar med plattor. Du kan läsa mycket mer om hur induktionshällar och andra typer av hällar fungerar här.

Induktionshällar är både säkrare och mycket effektivare än exempelvis keramikhällar. Induktion kan ta lite tid att vänja sig vid, men när man väl gjort det erbjuder hällen en mängd fördelar jämfört med konventionella hällar. En induktionshäll blir varm mycket snabbare än andra hällar, vilket innebär att dina grytor snabbare börjar koka, och din mat tillagas snabbare.

Exempelvis annonserar de flesta tillverkare med att en induktionshäll kan koka upp en gryta med vatten på 90 sekunder. I och med att induktionshällar fungerar via ett elektromagnetiskt fält, så är säkerheten också mycket högre än hos andra typer av hällar.

Exempelvis kan en induktionshäll helt enkelt inte startas om det inte placerats en kastrull på kokfältet. Vill du läsa mer om fördelar med induktionshällar, så har Råd & Rön skrivit en artikel om ämnet här.

Överväger du att investera i en spis med induktionsplattor, så kanske du vill läsa Konsumentmagasinets stora Induktionsspis test, där de bästa och mest prisvinnande induktionsspisar gås igenom.

Induktionshällar och grytor

Något du bör ha i åtanke är att induktion kräver en särskild typ av grytor, vilket kan innebära, att om du investerar i induktion, kan du även behöva investera i nya grytor. Matlagningskärl i aluminium och koppar fungerar exempelvis inte till induktion.

Ett sätt att testa om din befintliga köksutrustning är kompatibel med induktion, är med hjälp av en liten magnet. Är utrustningen magnetisk, så kan det användas på induktion. Som utgångspunkt så kan järn, vissa typer av rostfritt stål, och emaljerat järn, så länge det finns en kärna av järn i botten, användas till matlagning på en induktionshäll.

Om dina grytor och pannor inte lämpar sig till induktion, kan du helt enkelt inte laga mat på en induktionshäll. Du kan läsa mycket mer om att hitta de rätta grytorna för induktion i den danska tidskriften Idenyt.dk, som 2015 släppte en utmärkt artikel om just kokkärl till induktion.


Induktionshäll Test – Dessa test har vi gått igenom 

Testfakta 🇸🇪
Testfakta har genomfört en noggrann granskning av nio olika induktionshällar. De olika induktionshällarna blev alla bedömda på parametrarna effektivitet, energiförbrukning, hållbarhet, rengöring, samt temperaturfördelning. Modellen Siemens EH651FE17E klarar sig bäst, och utmärker sig särskilt både vad gäller effektivitet samt energiförbrukning. Du kan läsa hela testet här.

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk har genomfört ett grundligt test av induktionshällar, där modellen VOSS-Electrolux DIK3462-FR korades till testvinnare. Testet är inte längre tillgängligt online, men på Tænks hemsida kan du läsa ett stort antal andra tester. Se sidan här.

Which? 🇬🇧

Which är Englands största konsumenttidning med nästan 700 000 prenumeranter. Tidningen testar regelbundet olika hushållsprodukter och här har de provat Gorenje IS756STAEG HK604200IBSmeg SI5643D och Miele KM 6115. Observera att man måste vara prenumerant för att få full tillgång till de olika testerna.

Råd & Rön 🇸🇪

Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför också tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till den här artikeln har vi tittat närmare på en undersökning av åtta induktionshällar där modellerna provades och bedömdes på olika testområden.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.