Electrolux dammsugare test – hitta de bästa dammsugarna från Electrolux här

0

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa dammsugarna från märket Electrolux. Dammsugarna har alla genomgått flera tester, och efter en noggrann genomgång har experterna kommit fram till att just dessa Electrolux-dammsugare är de bästa.

Förutom Electrolux-dammsugarna har vi också tagit med ett par andra testvinnande dammsugare från andra märken, för att visa vilka alternativ till Electrolux som är värda att överväga.

Vi har gått igenom olika tester för att kunna vägleda dig till att hitta den dammsugare som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön samt diverse tidningar som Expressen och SVT Plus, och danska Søndagsavisen. Om du vill läsa mer, finns det en lista med länkar till de studier som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I denna artikel får du: 
🔸 Överblick över de bästa Electrolux-dammsugarna samt några från andra märken
🔸 Råd och tips för en bättre dammsugning, och för hur man undviker allergi i hemmet
🔸 Guide till att använda rätt munstycken när du dammsuger
🔸 Information om Electrolux
🔸 Genomgång av diverse test, som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Observera också: Som en del av EU’s ekodesign- och energimärkningsdirektiv kom det 2014 nya energikrav på dammsugare, där det infördes att dammsugare maximalt får ha en effekt på 1600 watt. Den 1 september 2017 sänks kravet ytterligare till 900 watt.

Dessutom tillkommer att dammsugarna ska vara energimärkta, och både filtreringskapacitet och ljudnivå ska vara utmärkta på etiketten.


Electrolux ZUOQUATTRO

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux ZUOQUATTRO

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer

 

Både det svenska och det danska konsumentrådet är eniga om att Electrolux ZUOQUATTRO utmärker sig extremt bra hela vägen igenom deras tester, för denna dammsugare är särskilt bra på just det en dammsugare är gjord för – att ta bort damm och smuts från alla ytor. Maskinen ligger i den övre delen av prisskalan, men i gengäld får man en kraftfull dammsugare, där hållbarheten är riktigt bra, och man får en verklig kvalitetsprodukt. Electrolux ZUOQUATTRO klarar sig utmärkt på de flesta testområden, så som konsument kan man vara säker på att få dammfria och rena golv och mattor.

Bra på att få bort djurhår
Det följer med flera olika munstycken, varav ett motoriserat, till Electrolux ZUOQUATTRO, och särskilt det motoriserade munstycket gör stor skillnad om du har djur i huset. Hundar och katter har mycket päls, och det är oundvikligt att de små håren sätter sig överallt i huset. Det motoriserade munstycket fungerar riktigt bra till just djurhår, och ser till att både hår och damm avlägsnas från mattorna. Maskinen är också bra på hårda golv där det inte ligger mattor, som till exempel köksgolv, och när det dammsugs ända upp mot väggen är det väldigt lite som Electrolux ZUOQUATTRO inte suger upp.

Tyst och bra stoftutsläpp
Förutom den goda sugförmågan, så framhäver experterna i synnerhet att Electrolux ZUOQUATTRO är mycket tyst. Här slår den de allra flesta andra modeller, vilket innebär att du kan dammsuga ditt hus eller din lägenhet utan att samtidigt jaga iväg både djur och barn. Maskinen har dessutom ett bra stoftutsläpp, vilket betyder att den är riktigt bra på att inte släppa ut dammpartiklar igen när det dammsugs. Det säkerställer att den mängden damm och smuts den suger upp, förblir i påsen och inte hamnar på golvet igen, och förorenar inomhusluften. Electrolux ZUOQUATTRO kan klara ett bra tags städning utan att byta påse, för dammsugarpåsen rymmer 5 liter.

Bra hanterbarhet
Electrolux ZUOQUATTRO har en räckvidd på 12 meter, vilket innebär att du inte behöver byta uttag hela tiden. Dammsugaren befinner sig i den tyngre ändan av viktskalan, med nästan 8,3 kg, men den högre vikten medför också en bättre balans. Maskinen har ett mycket bra grepp och bra knappar, och indikatorerna är mycket användarvänliga. Maskinen är miljövänlig i energiklass A, och har därmed en låg energiförbrukning, trots att motorn är mycket stark.

Det ingår 4 munstycken och ett motoriserat, vilket gör att Electrolux ZUOQUATTRO har många användningsområden. De olika munstyckena gör att dammsugningen blir optimal på olika ytor, även på möbler.

Utvalda fördelar med Electrolux ZUOQUATTRO:

🔵 Bra för både mattor och hårda golv
🔵 Motoriserat munstycke avlägsnar enkelt djurhår
🔵 Lågt utsläpp av dammpartiklar under dammsugning
🔵 Tyst modell
🔵 Hög användarvänlighet


Electrolux ZUOGREEN+

Testvinnare hos danska Søndagsavisen
✅ Testvinnare hos Expressen
✅ Testvinnare hos SVT Plus
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux ZUOGREEN+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 072,00 Kr. 0,00 Kr. 4 072,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux ZUOGREEN+ har både fått toppbetyg av Råd & Rön samt blivit testvinnare i flera tester. Gemensamt för bedömningarna av Electrolux ZUOGREEN+ är att denna modell klarar sig bra på alla testade parametrar, och experterna betonar särskilt att modellen är bra på att avlägsna damm från hårda golv, och så är den samtidigt mycket tyst.

Fantastisk på golv
Electrolux ZUOGREEN+ har testats både på hårda golv och på mattor, och modellen är helt klart en av de främsta, när det gäller förmågan att rengöra hårda golv, som köksgolv och parkettgolv. Motorn är stark, vilket gör sugförmågan riktigt vass. Detta klargjordes av SVT Plus, som i ett test kom fram till vilken dammsugare som hade den starkaste sugkraften. Det avgjordes genom att mäta avståndet i millimeter mellan dammsugarröret och det som skulle sugas upp. Här blev Electrolux ZUOGREEN+ en klar testvinnare, då den kunde klara ett avstånd på knappt 40 millimeter – som jämförelse är det nästan en centimeter mer än testets sämsta. Att Electrolux ZUOGREEN+ är så bra på hårda golv beror särskilt på utformningen av munstycket, som gör maskinen extra effektiv.

Väggar och kanter
Electrolux ZUOGREEN+s vikt är i den högre änden av viktskalan, men den tunga vikten gör också att modellen rör sig stabilt och mjukt över golvet, och den är mycket lätt att backa med. Att den är lätt att manövrera med – plus dess starka sugförmåga – gör också att maskinen är så smidig att den är bra på att komma in mot paneler, väggar, och kanter, där den suger upp dammråttor, damm, och skräp från hushållet. Många dammsugare har problem här, och ingen av SVT Plus-testets maskiner klarar att suga upp allt, men Electrolux ZUOGREEN+ kommer närmast.

Grön maskin
Electrolux ZUOGREEN+ är, som namnet antyder, en mycket “grön” och miljövänlig dammsugare. Dess partikelutsläpp är mycket små, energiförbrukningen är låg, och den befinner sig i energiklass A. Dessutom lovordas Electrolux ZUOGREEN+ för att vara mycket tyst, och det framhävs även att maskinen är mycket enkel att använda, och användarvänligheten är på topp. Det följer med 5 olika munstycken, som alla är anpassade till en egen yta. De olika munstyckena försäkrar att dammsugningen blir optimal.

Utvalda fördelar med Electrolux ZUOGREEN+:

🔵 Riktigt bra för hårda golv
🔵 Har stark sugkraft
🔵 Bra till väggar och kanter
🔵 Otroligt tyst
🔵 Grön och miljömedveten


Electrolux SP1CLASSIC

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux SP1CLASSIC

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer
1 808,00 Kr. 0,00 Kr. 1 808,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux har modeller i olika klasser – både vad gäller pris och storlek. SP1CLASSIC är en av marknadens mindre modeller med en liten motor på 650 watt, när de flesta andra dammsugare är på runt 800 watt. Trots den mindre storleken har den danska konsumentrådet Tænk korat modellen till testvinnare, då den briljerar i de områden där en dammsugare ska fungera – att suga upp damm och smuts. Även den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön uppskattar modellen, och den uppnår även goda resultat i deras test, och de understryker, liksom Tænk,  Electrolux SP1CLASSICs sugförmåga.

Gör vad en dammsugare ska
Som experterna analyserar, så är Electrolux SP1CLASSIC en liten maskin med stor kraft. Electrolux SP1CLASSIC har testats inom dammsugning av både golv och mattor, och som en av få maskiner, utmärker sig denna modell på båda områdena.

Liksom de andra modellerna är Electrolux SP1CLASSIC utrustad med en dammsugarpåse för uppsamling av damm, och denna modells påse rymmer 2,3 liter. Det är inte en av de rymligaste påsarna, men det är fortfarande en bra medelstorlek. Även om påsen inte är så stor, så är maskinen fortfarande så effektiv, att även en välfylld påse inte försämrar motorns sugförmåga.

Smidig vid dammsugning av sprickor
Experterna har på flera av de dyrare modellerna konstaterat, att trots deras höga kvalitet, så kan de ha svårt att dammsuga sprickor och skrevor. Men det gäller inte för Electrolux SP1CLASSIC. Denna modell utmärker sig nämligen särskilt genom att, med hjälp av sin smidighet, klara av uppgiften att suga upp damm och skräp från springor och sprickor, där det annars kan vara svårt att komma åt.

Liten modell för ett litet pris
Electrolux SP1CLASSIC är på många sätt en lillebror i Electrolux-familjen. Den tar nämligen inte upp lika mycket plats som många av de andra, väger på motsvarande sätt mindre(6 kg), och priset ligger en bit lägre än för många av de andra modellerna. Den är dock lika robust som de andra familjemedlemmarna, och den håller tätt när du dammsuger, så partikelutsläppet förblir lågt. Som de andra maskinerna har den också en välfungerande kabelspole, så att det är ordning på sladden, och det följer med 4 munstycken för bättre variationsmöjligheter, inklusive parkettmunstycke och möbelmunstycke. För en bättre användarvänlighet och högre renhet är det möjligt att avlägsna utblåsfiltret och tvätta det.

Utvalda fördelar med Electrolux SP1CLASSIC:

🔵 Mycket bra för hårda golv
🔵 Mycket bra för mattor
🔵 Överkomligt pris
🔵 Bra till sprickor och springor
🔵 Tar mindre plats än andra modeller


Electrolux SP1GREEN

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux SP1GREEN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 318,00 Kr. 0,00 Kr. 1 318,00 Kr. Läs mer
1 387,00 Kr. 0,00 Kr. 1 387,00 Kr. Läs mer
1 387,00 Kr. 0,00 Kr. 1 387,00 Kr. Läs mer
1 895,00 Kr. 0,00 Kr. 1 895,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux SP1GREEN har också testats av experterna hos både det danska konsumentrådet Tænk och hos svenska Råd & Rön, och på båda ställena är man överens om att Electrolux SP1GREEN är en riktigt bra dammsugare med bra funktionalitet och precision. Kort sagt en mycket bra kvalitetsprodukt, som också ligger i den lägre delen av prisskalan.

Bra allround-modell
Electrolux SP1GREEN är ännu en av de miljövänliga dammsugarna från Electrolux. Ännu en gång bevisar Electrolux att de satsar stort på marknaden för dammsugare, för med Electrolux SP1GREEN har de lanserat ännu en dammsugare som ger konsumenten valuta för ett relativt lågt pris.

Modellen har gått igenom åtskilliga tester, och experterna noterar att dammsugaren fungerar riktigt bra både på hårt golv och på mattor. Den har en bra sugförmåga, som ser till att maskinen samlar upp så gott som allt damm, och efterlämnar en ren och jämn yta.

Kommer åt små springor
Förutom att avlägsna damm från golv och mattor, är Electrolux SP1GREEN också riktigt bra när det gäller att rensa sprickor och springor. Här finns ofta lite mer än bara damm, som till exempel rester från matlagning eller från barnens lek, men Electrolux SP1GREEN ser till att rengöra även besvärliga springor. Modellen är också miljövänlig, och befinner sig i energiklass A, samtidigt som den håller partikelutsläppet på ett minimum under dammsugningen. Det ger ett renare resultat, och en bättre inomhusluft. Det är också möjligt att ta lös utblåsfiltret och tvätta det, vilket säkerställer att gammalt damm och smuts inte blir kvar i filtret.

Hög kvalitet
Electrolux SP1GREEN är en mycket bra kvalitetsprodukt med bra hållbarhet, och 4 medföljande munstycken förbättrar resultatet av din dammsugning. Även standardmunstycket säkerställer att damm och smuts avlägsnas, vilket är en fördel om man som konsument inte är särskilt insatt i hur man använder de olika munstyckena och varför.

Maskinen väger 6 kg och har en medelstor dammsugarpåse, och en välfungerande kabelspole. Trots att maskinen fysiskt sett inte är så stor som många av de andra testade modellerna, så har den fortfarande samma räckvidd som de flesta andra (ca 12 meter), vilket gör att du lättare kan ta dig omkring med dammsugaren, särskilt i större rum. 

Utvalda fördelar med Electrolux SP1GREEN:

🔵 Överkomligt pris
🔵 Bra för både hårda och mjuka ytor
🔵 Bra för att rengöra sprickor och springor
🔵 Hög kvalitet med bra hållbarhet
🔵 Låga partikelutsläpp


Electrolux ZUOORIGWR+

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Vinnare av Red Dot Design-priset

Electrolux ZUOORIGWR+ stoevsuger

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 485,00 Kr. 0,00 Kr. 2 485,00 Kr. Läs mer
2 590,00 Kr. 0,00 Kr. 2 590,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux ZUOORIGWR+ är också en populär dammsugare hos både det svenska och det danska konsumentrådet, och den har till och med vunnit ett designpris vid Red Dot Design Awards, som är en internationell produktdesign-tävling. Konsumentrådens experter har i sina test tittat på både sugförmåga, användarvänlighet, och miljö, och Electrolux ZUOORIGWR+ uppnår en bra placering i toppen i båda testen, och det är särskilt dess sugförmåga och hållbarhet som framhävs.

Effektiv och tuff
De flesta har både hårda ytor och mattor i sina hem, och därför är det viktigt att få en dammsugare som klarar båda uppgifterna bra. Det kan Electrolux ZUOORIGWR+, som får höga betyg när det gäller hårda golv, men också mattor. Den suger damm och skräp ner i dammsugarpåsen, som rymmer 2,5 liter, vilket är en medelstorlek. Även när påsen blir full tar det länge innan dammsugaren börjar bli mindre effektiv. Kom dock gärna ihåg att tömma påsen när den är lite över halvfull. Både för att säkerställa en optimal sugförmåga hos maskinen, men även för att hålla maskinen ren och fri från damm, som kan orsaka dammallergi för familjen.

Bra till hörn
Electrolux ZUOORIGWR+ dammsuger väldigt exakt och jämnt, och den är också riktigt bra på att komma åt in mot väggar, paneler, och hörn. De olika munstyckena kan fortfarande lämna några centimeter icke-rengjorda, då munstyckena i sig tar upp lite plats, men denna modell är bra på att komma åt in mot väggen, så att du inte efterlämnar ditt rum med dammiga kanter längs väggarna. Partikelutsläppet är också lågt hos Electrolux ZUOORIGWR+, som inte lämnar många partiklar ute under dammsugningen.

Hållbarhet på topp
Experterna berömmer också Electrolux ZUOORIGWR+ för hållbarheten, och modellens motor är också mycket stark och i det närmaste oförstörbar. Dammsugaren är bekväm att använda, och den lever nästan inte om något alls. Filtrena är en viktig del i att göra dammsugningen miljövänlig, för de ser till att avlägsna mycket små partiklar från luften. Byte av filter kan ofta vara besvärligt, men modellen är konstruerad så att särskilt bytet av utblåsfilter är superenkelt. Filtret är dessutom tvättbart. Maskinen är miljövänlig i energiklass A, och det är tänkt på dammsugning av olika ytor med 4 medföljande munstycken, som ger en korrekt och effektiv dammsugning.

Utvalda fördelar med Electrolux ZUOORIGWR+

🔵 Stark hållbarhet
🔵 Effektiv, även med halvfylld påse
🔵 Bra på att dammsuga ända in vid väggar och hörn
🔵 Lätt att byta utblåsfilter
🔵 Prisbelönt design


Andra testvinnare

Här ovan har vi gått igenom en rad Electrolux-dammsugare, som alla antingen är testvinnare, och/eller har fått toppbetyg i diverse tester. Det finns många andra bra dammsugare på marknaden, och därför vill vi i detta avsnitt gå igenom ytterligare ett par dammsugare från andra märken, som också har utmärk sig i tester.

Målet är att vara så varierade som möjligt, och ge en bättre överblick över vilka alternativ till Electrolux som finns på marknaden.

Vi går igenom de alternativa dammsugarna på samma sätt, vilket ger dig en bättre möjlighet att jämföra och hitta den dammsugare som passar bäst till just dig.


Miele Complete Silence C3 Ecoline

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Bra användarrecensioner

Miele Complete C3 Ecoline

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Miele har lanserat en hel serie dammsugare under serienamnet C3. C3-dammsugarna har utmärkt sig hos bland annat det danska konsumentrådet Tænk genom att ha en utmärkt sugförmåga, plus att dess filter är riktigt bra på att hålla tillbaka även små partiklar. Konsumenterna som har köpt denna modell på det tyska Amazon, har också visat sig vara enormt nöjda med modellen, då 11 av 12 köpare har gett den 5 stjärnor.

Stark bas
C3-seriens basmodell, Miele Complete Ecoline, är förvisso en basmodell, men den är otroligt robust och har bra filter, bland annat HEPA-filter. HEPA står för High Efficiency Particulate Air och är ett särskilt effektivt filter när man vill hålla även mycket små partiklar borta.

Motorn är stark, vilket gör att maskinen kan suga upp även de små dammkornen. Själva basmunstycket är riktigt bra och ger en bra dammsugning, där damm och smuts hamnar i dammsugarpåsen, som rymmer hela 4,5 liter. Det är flera liter mer än de vanliga medelstora påsarna, som man hittar hos en del andra testvinnande dammsugare. Det säkerställer en bättre och effektivare dammsugning, där påsen inte behöver bytas lika ofta.

Bra funktioner
Det är tänkt mycket på komforten för användaren i denna Miele-produkt. Dammsugaren har nämligen ett antal praktiska funktioner – bland annat har den en hållare för dammsugarröret på sidan av “kroppen”, så att du inte behöver lägga röret på golvet varje gång du tar en paus. Dessutom är kabelspolen mycket praktisk, för du behöver bara trycka på knappen en gång, då Miele Complete Ecoline har en inbyggd automatisk upprullningsfunktion, som själv rullar in sladden med ett enkelt knapptryck.

Lätt att använda
Förutom de praktiska funktionerna är modellen också enkel att använda, och du kan nå långt med en rörelseradie på runt 11 meter. Maskinen är lätt att underhålla, och det är även lätt att byta filter – både motorfilter och utblåsfilter. Filtren är som sagt riktigt bra, så partikelutsläppet på denna modell är givetvis mycket lågt. Även energiförbrukningen är låg, vilket sammanställt gör Miele Complete Ecoline basmodell mycket miljövänlig. Modellen finns i den tyngre änden av viktskalan med en vikt på över 8 kg, men i gengäld säkerställer den höga vikten också att maskinen går jämnt över golvet, och ger en bra stabilitet. 

Utvalda fördelar med Miele Complete C3 Ecoline:

🔵 Suger bra och starkt
🔵 Har bra filter
🔵 Stor dammsugarpåse på 4,5 liter
🔵 Bra funktioner som gör arbetet lättare
🔵 Lätt att underhålla och rengöra


Philips FC8721/09

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 886,00 Kr. 0,00 Kr. 1 886,00 Kr. Läs mer
2 379,00 Kr. 0,00 Kr. 2 379,00 Kr. Läs mer

 

Det holländska märket Philips är känt för att leverera kvalitetsprodukter inom ett brett spektrum av konsumentprodukter som TV-apparater, glödlampor, telefoner, trimmers, locktänger, och vattenkokare. Philips tillverkar även dammsugare, och bland dem finns modellen Philips FC8721 /09. Denna modell har också deltagit i både Tænks och Råd & Röns test av dammsugare, och experterna från båda organisationer är eniga om att Philips FC8721 /09 är en av de klara favoriterna, då den fungerar optimalt på flera punkter.

Bra till alla ytor
Philips FC8721/09 bevisar att en produkt kan ha ett förmånlig pris, och samtidigt fungera riktigt bra. Oavsett om det är hårda golv eller mjuka mattor modellen testas på, fungerar den oklanderligt och samlar upp damm och skräp snabbt och funktionellt. Många familjer har flera husdjur som hundar och katter, och djur kan snabbt skita ner och släppa päls överallt. Med Philips FC8721/09 är det dock inget problem, för modellen fångar upp håren riktigt bra – även på mattor och möbler, där de kan vara svåra att nå ner till.

Modellen får höga poäng på alla plan, och inte minst när det gäller springor och dammsugning ända in mot väggen. Smidighet och kraft är avgörande här, och det har Philips FC8721/09 toppbetyg för.

Bra kapacitet
Philips FC8721/09 är en kraftig dammsugare, som arbetar med stor effektivitet. Inte minst den stora dammsugarpåsen, som rymmer 3,5 liter damm och skräp, är en avgörande faktor här. En stor påse kan nämligen ta upp mer smuts, och ju längre tid som går innan påsen blir full, desto effektivare fungerar dammsugaren. Medan den arbetar ger den även användaren ett bekvämt arbetsklimat, för Philips FC8721/09 låter inte mycket, och så är den miljövänlig i energiklass A.

Slits inte ut
Philips FC8721/09 visar tydligt att Philips-produkter är kvalitetsprodukter, för modellens hållbarhet bedöms vara riktigt bra. Detsamma gäller motorn och filtren. Philips FC8721/09 har inbyggt det välkända HEPA utblåsfiltret, som  skiljer mycket små partiklar från luften och säkerställer ett bättre inomhusklimat, och dessutom är maskinen lätt att underhålla. Det kan vara svårt att komma fram till hur man bäst byter filter, men att byta utblåsfilter på denna modell är mycket användarvänligt, och därför kan även en nybörjare göra det.

Modellens kabelspole fungerar också riktigt bra, och med Philips FC8721/09 kan du röra dig i en radie av omkring 11 meter, vilket innebär att räckvidden är lång. Det ingår 3 munstycken, som alla passar till sina specifika uppgifter.

Utvalda fördelar med Philips FC8721/09:

🔵 Bra på alla ytor
🔵 Fångar upp de flesta djurhår från mattor
🔵 Bra till springor och vid väggen
🔵 Stor kapacitet med rymlig dammsugarpåse
🔵 Lätt att underhålla och med ett inbyggt HEPA-filter


Tips för en bättre dammsugning – gör du det rätt?

Mycket få människor älskar att plocka fram dammsugaren från skåpet och spendera timmar med att göra golv och mattor blanka och dammfria. För de flesta är det en mödosam och nödvändig del av vardagen, och du tänker säkert inte på tekniker eller mönster när du använder dammsugaren – men det borde du kanske. Side2.no har gett sin syn på hur du uppnår den effektivaste dammsugningen.

1) Dammsug i flera riktningar: Dammsuger man bara i en riktning, får man kanske inte med allt damm. Dammsug gärna i en M-form eller ett W. Alternativt kan man först dammsuga fram och tillbaka, men därefter ska det också gå kors och tvärs.

2) Använd rätt tillbehör: Använd inte bara standard-munstycket när det dammsugs. Se vilka andra munstycken som följer med dammsugaren, och lägg märke till hur de olika munstyckena passar till olika ändamål – till exempel är det ofta ett till mattor och ett till möbler osv.

3) Ta bort de stora sakerna: Det är inte meningen att man ska dammsuga upp leksaker, mynt och liknande. Det kan förstöra maskinen, så avlägsna dem innan du börjar dammsuga.

4) Byt dammsugarpåse: Många dammsugare kan innehålla upp till flera liter smuts och damm. Det är självfallet riktigt mycket, men därför bör man ändå inte vänta med att byta påse tills den är full. Blir dammsugarpåsen för full, försämras nämligen maskinens sugförmåga avsevärt, och man får ett mindre effektivt resultat när man dammsuger. Byt gärna påse när den är full till 2/3.

5) Torka av ytorna först: Står man inför en storstädning, så kom ihåg att torka bort damm från ytorna i huset, innan det dammsugs. Det ligger ofta en del damm på ytorna, och man riskerar att sprida mycket av detta damm ner på golvet, när man dammtorkar. Så väntar man med att torka av ytorna till efter dammsugningen, riskerar man att behöva dammsuga två gånger.


Använd rätt munstycke när du dammsuger

När man köper en ny dammsugare följer det ofta med en del olika munstycken. De kanske liknar varandra, eller så vet du kanske bara inte vad de kan. Men det finns en tanke bakom galenskapen, för varje munstycke har faktiskt en speciell funktion.

1) Munstycken till hårda golv: Det så kallade “parkettmunstycket” är den bästa lösningen när det ska dammsugas hårda underlag, som exempelvis klinkergolv eller trägolv. Det som gör detta munstycke speciellt är att det är utrustat med mycket styva hår på undersidan, vilket kommer att ge en extra effektiv rengöring.

2) Munstycken till mattor: Det finns två olika munstycken som fungerar riktigt bra när det ska dammsugas mattor. Det ena kallas för ett “turbomunstycke”, och det andra ett “motoriserat munstycke”. Turbomunstycket har roterande borstar, som säkerställer en effektiv uppsamling av damm och skräp, som det snabbt kan gömma sig mycket av i en golvmatta. Finns det husdjur i hemmet, så kan man med fördel använda turbomunstycket, för det är särskilt bra på att samla upp djurhår. Det motoriserade munstycket har en motor inbyggt i själva munstycket, som effektiviserar rengöringen, då motorn ger munstycket en extra stark sugförmåga. Precis som med turbomunstycket så är det motoriserade munstycket väldigt bra i hushåll med djur.

3) Kombinationsmunstycket: Liksom parkettmunstycket är kombinationsmunstycket utrustat med mycket styva hår, vilket gör det perfekt för användning på hårda golv, men också till golvmattor. Det smarta med detta munstycke är att med ett tryck på en knapp på ovansidan kan man höja eller sänka håren efter behov.

4) Specialmunstycken: Har man mer speciella behov, så ska specialmunstycken användas. Här finns möbelborstar och möbelmunstycken, som är gjorda för att dammsuga möbler. De är båda små, så att de kan manövreras in i hål och springor i möblerna samtidigt som de är gjorda för att vara skonsamma och milda mot tyg och stoppning. Det finns ytterligare ett fogmunstycke, som har en lång, smal form som är gjort för att dammsuga in i fogar och sprickor och andra ställen som är svåra att komma åt med ett vanligt munstycke.


6 tips för att förebygga allergi i hemmet

De flesta har hört att det finns dammkvalster överallt i våra hem. De flesta vet även att de kan orsaka allergier, men tyvärr är det inte många som tänker på det i vardagen. Om man väl blir allergisk mot dammkvalster, kan det få obehagliga konsekvenser för hälsan och livskvaliteten. Det finns dessvärre många typer av allergier som vi kan dra på oss i hemmet. Neutral har några goda råd för att förebygga allergierna:

1) Vädra: Vädra gärna hemmet med korsdrag så ofta som möjligt. Gärna ett par gånger dagligen, där du låter fönstren stå öppna i 5-10 minuter.

2) Kom ihåg att dammsuga: Damm lägger sig överallt, och det är praktiskt taget omöjligt att undvika damm. Kom därför ihåg att dammsuga ofta, och glöm inte hörn, springor, och möbler.

3) Rengör utan kemikalier: Kemikalier kan ge oss allergi. Använd därför helst Svanenmärkta rengöringsmedel, som säkerställer att familjen inte utsätts för farliga kemikalier när det städas.

4) Använd få medel: Man behöver inte en uppsjö av rengöringsmedel. Dessa 4 är tillräckligt: allrengöringsmedel, diskmedel, tvålflingor och ättika.

5) Se upp för dammkvalster: Ju högre luftfuktigheten är i hemmet, desto bättre är levnadsvillkoren för dammkvalster. Se därför till att hålla inomhusklimatet torrt och inte för kallt.

6) Ta bort djurhår: Många utvecklar tyvärr allergier mot våra husdjur. Husdjuren släpper hår överallt, så var noggrann när djurhår från möbler, kläder, och golv tas bort.


Om Electrolux
Electrolux-logo

Svenska Electrolux grundades 1910, och sedan starten har märket brett ut sig över Sveriges gränser och blivit världsberömt, bland annat med flera fabriker i Europa, där kvalitetsprodukterna tillverkas.

Denna artikel handlar om dammsugare, men Electrolux tillverkar även många andra produkter, bland annat kylskåp, frysar, diskmaskiner, ugnar, fläktar, tvättmaskiner och torktumlare. Electrolux säljer både till privatpersoner och företag, som till exempel storkök, och allt eftersom har företaget blivit så stort inom vitvarubranschen, att de har köpt upp ett antal konkurrerande märken som AEG, Voss, och Zanussi.

Electrolux första försäljningsframgång var en dammsugare, och sedan dess har just dammsugar-området blivit ett av de områden som Electrolux fokuserar på och är ledande inom.

Electrolux är idag en stor aktör på den europeiska handels- och konsumentscenen, med ett stort antal anställda (runt 60.000), och därför är företaget också uppmärksamma på hållbarhet och miljö. Läs mer om Electrolux värderingar och grund på den internationella hemsidan här eller besök den svenska sidan, där du kan läsa mycket mer om alla märkets dammsugare här.


Electrolux dammsugare test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet. Här utförs åtskilliga test och jämförelser av konsumentprodukter. Testerna är ofta omfattande och mycket grundliga. Här är det tal om ett test av inte mindre än 64 dammsugare i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken.

Det utses 10 vinnare, som får märkningen “bäst i test”. Det tittas först på dammsugarnas förmåga att rengöra hårda golv och golvmattor, samt hur bra de avlägsnar djurhår och smuts i springor. Därnäst tittas på användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda tes.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet, och liksom det danska utför de en massa tester av produkter, som konsumenterna använder i vardagen. I detta test har Råd & Rön testat hela 92 olika dammsugare i alla prisklasser och märken. Experterna bedömer både sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.

Søndagsavisen 🇩🇰
Den danska veckotidningen Søndagsavisen blir utdelad med posten och skriver om både nyheter, konsumtion, test, undersökningar med mera. Här kommer tidningen med ett test av 7 olika dammsugare från ett tyskt laboratorium. 6 av de 7 dammsugarna finns på den danska marknaden, och finns därför med här. Det testades sugförmåga, användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning. Läs mer här.

Expressen 🇸🇪
Expressen är en svensk tidning, som kommer ut varje kväll. Den har över 1 miljon läsare varje dag, och skriver både om nyheter, sport, och underhållning. Tidningen har också en stor nyhetssajt, där innehållet är blandat. I detta test av dammsugare testades 7 stycken, där det sågs på både dammsugarnas sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och hanterbarhet. Läs mer här.

SVT Plus 🇸🇪
SVT står för Sveriges Television och ansvarar för den nationella public service-utsändningen i Sverige. De största kanalerna är SVT1 och SVT2, och SVT har en marknadsandel på knappt 37 %, vilket gör dem till Sveriges största tv-station. SVT Plus är en del av SVT, och Plus fokuserar på vardagsförbrukning och konsumentärenden. Här kommer de med ett test av 4 olika dammsugare från olika märken, där dammsugarna testas vad gäller ljudnivå, användbarhet, och sugförmåga. Läs mer här.