Electrolux Dammsugare Test 2020 – Hitta de bästa dammsugarna från Electrolux här

0

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa dammsugarna från märket Electrolux. Dammsugarna har alla genomgått flera tester, och efter en noggrann genomgång har experterna kommit fram till att just dessa Electrolux-dammsugare är de bästa.

Förutom Electrolux-dammsugarna har vi också tagit med ett par andra testvinnande dammsugare från andra märken, för att visa vilka alternativ till Electrolux som är värda att överväga.

Vi har gått igenom olika tester för att kunna vägleda dig till att hitta den dammsugare som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön samt diverse tidningar som Expressen och SVT Plus, och danska Søndagsavisen. Om du vill läsa mer, finns det en lista med länkar till de studier som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I denna artikel får du: 

🔸 Överblick över de bästa Electrolux-dammsugarna samt några från andra märken
🔸 Råd och tips för en bättre dammsugning, och för hur man undviker allergi i hemmet
🔸 Guide till att använda rätt munstycken när du dammsuger
🔸 Information om Electrolux
🔸 Genomgång av diverse test, som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Observera också: Som en del av EU’s ekodesign- och energimärkningsdirektiv kom det 2014 nya energikrav på dammsugare, där det infördes att dammsugare maximalt får ha en effekt på 1600 watt. Den 1 september 2017 sänks kravet ytterligare till 900 watt.

Dessutom tillkommer att dammsugarna ska vara energimärkta, och både filtreringskapacitet och ljudnivå ska vara utmärkta på etiketten.


Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Testvinnare hos Råd & Rön 
Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EUO9GREEN 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Läs mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Läs mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Läs mer
1 675,00 Kr. 0,00 Kr. 1 675,00 Kr. Läs mer

Dammsugarmodellen EUO9GREEN UltraOne från Electrolux har granskats av de två konsumentorganisationerna Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här modellen får fina betyg på båda ställena och utses till testvinnare av både Råd & Rön och Tænk.

Den här dammsugaren hamnar i klass A för sin dammupptagning på både hårda golv och mattor, och modellen är därför ett bra alternativ om man behöver en dammsugare som kan rengöra flera olika underlag.

Prestandan hos Electrolux EUO9GREEN UltraOne sägs vara bland de bästa på dammsugarmarknaden. Trots den höga prestandan har den här modellen dock en låg energiförbrukning och tillhör energiklass A, och den är därmed bra för såväl miljön som plånboken.

Den här dammsugaren förbrukar dessutom 65 % mindre energi än andra dammsugare i samma energiklass.

Effektiv motor och lång räckvidd
Electrolux EUO9GREEN UltraOne har en effektiv motor på 850 watt, och dammsugaren har därför en optimal sugeffekt. Den här modellen har även en inbyggd Silent Air-teknik med en tyst och förbättrad slang, vilket gör att dammsugaren har en ganska låg ljudnivå. En normal samtalston brukar sägas ha ljudnivå på 60 dB, och eftersom att den här dammsugaren arbetar med en ljudnivå på 65 dB väsnas den inte särskilt mycket. Man kan därför utan problem lyssna på musik eller titta på tv samtidigt som man dammsuger.

När man talar om dammsugare är en lång sladd lika med en lång räckvidd, och ju längre räckvidden är, desto färre gånger måste man hitta ett nytt eluttag. Det är alltså viktigt med en lång sladd, och eftersom att Electrolux EUO9GREEN UltraOne har en räckvidd på 12 meter kan man dammsuga stora ytor åt gången med den här modellen.

Den här dammsugaren har dessutom en automatisk sladdupprullning, och man behöver därför bara trycka på en knapp för att sladden ska hitta tillbaka till sin plats igen. Dammsugaren har även ett teleskoprör som gör det möjligt att ställa in röret efter användarens längd.

Dammsugarpåsen rymmer 5 liter och kan därför användas 80 % längre än andra påsar på marknaden. Påsen är även försedd med en hygienisk stängning samt ett filter som ser till att luften förblir ren och fräsch. Om man inte är säker på om dammpåsen måste bytas eller inte finns det dessutom en indikator som visar när påsen är full på dammsugarens display.

Allergivänlig dammsugare med två munstycken
Eftersom att Electrolux EUO9GREEN UltraOne är försedd med ett Allergy Plus-filter är modellen känd som en allergivänlig dammsugare. Det här filtret är tvättbart och bör tvättas regelbundet, och det kan antingen tvättas för hand eller köras i tvättmaskinen.

Filtret hindrar över 99 % av dammpartiklarna från att komma ut i luften igen, vilket innebär att luften alltid efterlämnas ren och fräsch. Detta är en stor fördel för konsumenter som lider av antingen astma eller allergier.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne levereras med två olika munstycken med olika funktioner och ändamål, nämligen parkettmunstycket AeroPro Parketto Pro och kombimunstycket FlowMotion. Kombimunstycket arbetar tyst men har samtidigt en kraftig sugeffekt.

Det följer dessutom med ett par andra munstycken när man köper den här modellen, nämligen ett möbelmunstycke, ett fogmunstycke samt ett borstmunstycke. Man kan alltså dammsuga en mängd olika underlag med Electrolux EUO9GREEN UltraOne.

Enkla kontroller och mjuka gummihjul
Med Electrolux EUO9GREEN UltraOne behöver man inte oroa sig för att dammsugaren ska orsaka skador eller repor på golvet. Den här modellen har nämligen mjuka gummihjul som är gjorda för att rulla mjukt över alla sorters golv, och golven kommer därför inte att skadas av hjulen. Hjulen rullar dessutom tyst, och eftersom att de följer varje rörelse kommer dammsugaren helt enkelt att följa efter där man går.

Den här dammsugaren är flexibel och har ett ergonomiskt utformat handtag. Detta gör dammsugaren enkel att hantera, och det är därför inga problem att till exempel dammsuga bakom krukor och under soffan. Det finns dessutom bärhandtag både längst fram och på ovansidan av dammsugaren.

Specifikationer för Electrolux EUO9GREEN– mått
🌀 Höjd: 25,5 cm
🌀 Bredd: 30,7 cm
🌀 Längd: 50,2 cm
🌀 Vikt: 5,8 kg

Specifikationer för Electrolux EUO9GREEN– basfakta
🔴 Energiklass: A
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårda golv: A
🔴 Dammupptagning på matta: A
🔴 Årlig energiförbrukning: 26,8 kWh
🔴 Motoreffekt: 850 watt
🔴 Ljudnivå: 65 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux EUO9GREEN:
🔵 Räckvidd på 12 meter
🔵 Två olika munstycken för olika ändamål
🔵 Allergy Plus-filter
🔵 Enkel och flexibel lättviktsdammsugare
🔵 Bra på både mattor och hårda golv
🔵 Ergonomiskt handtag och mjuka hjul


Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux EUS8GREEN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och dammsugaren får positiva recensioner från båda organisationerna. Modellen blir nämligen testvinnare hos Tænk och får toppbetyg hos Råd & Rön.

Den här dammsugaren har ett Silent Zen-system och är därför känd för att arbeta väldigt tyst. Detta system gör att slangen är tyst, och den här modellen har därför en ljudnivå på bara 58 dB. En normal samtalston anses ha en ljudnivå på 60 dB, så den här dammsugaren kommer alltså inte att vara särskilt störande. Man kan därför utan problem titta på tv eller lyssna på musik samtidigt som man dammsuger.

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen har fått bra betyg för sin dammupptagning på både hårda golv och mattor. Modellen hamnar nämligen i klass A för sin dammsugning på hårda golv och i klass B för mattor. Den här dammsugaren kan alltså utan problem användas på en mängd olika underlag.

Om man köper den här modellen ingår det dessutom ett 3-i-1-munstycke, och modellen är därför ett bra val om man vill dammsuga flera olika ytor.

Miljövänlig och energieffektiv modell med 12 meters räckvidd
Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är en miljövänlig och energieffektiv dammsugare som är bra för såväl miljön som plånboken. Den här modellen tillhör energiklass A, och det sägs även att den förbrukar upp till 50 % mindre energi än andra dammsugare i samma energiklass.

Modellen är alltså energisnål, men den är även miljövänlig. Den här dammsugaren är nämligen tillverkad av 55 % återvunnen plast, och när man byter dammsugare nästa gång kan upp till 92 % av materialen i dammsugaren återvinnas.

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är både praktisk och flexibel. Den har en räckvidd på 12 meter, och detta innebär att dammsugaren är tillräckligt flexibel för att man ska kunna dammsuga stora utrymmen utan att behöva byta eluttag.

Dammsugarpåsen har dessutom en kapacitet på 3,5 liter, och det finns därför även tillräckligt med utrymme i påsen för att man ska kunna dammsuga stora utrymmen. 

Praktisk dammsugare med teleskoprör och 360-graders gummihjul
Electrolux EUS8GREENHos Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen ligger detaljerna i fokus. Den här modellen har nämligen både mjuka gummihjul som kan rotera 360 grader och ett teleskoprör, och dammsugaren är dessutom lättmanövrerad.

De praktiska och flexibla funktionerna gör den här dammsugaren enkel att använda. Den följer till exempel varje rörelse man gör, och detta innebär att man aldrig behöver dra och slita i dammsugaren för att få den dit man vill.

Dammsugaren är även utrustad med ett ergonomiskt teleskoprör som kan justeras efter användarens längd. Detta gör att man kan stå upprätt när man dammsuger, och man slipper därmed böja sig ner och få ont i ryggen.

Den här modellen har även 360-graders gummihjul, och dammsugaren kommer därför inte att orsaka några skador på golven. Man kan alltså dra dammsugaren efter sig utan se några spår eller repor bakom den.

Löstagbart filter och en motor på 750 W
Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen har en kraftfull motor med en effekt på 750 watt. Detta är inte den kraftfullaste motorn på marknaden, men dammsugaren har ändå en bra sugeffekt.

När man köper Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen får man en dammsugare med ett löstagbart och hygieniskt filter. Detta filter kan antingen tvättas för hand eller köras i tvättmaskinen, men tänk på att filtret måste tvättas regelbundet för att fungera optimalt.

Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen är dock inte bara hygienisk och kraftfull, den är även praktisk och användarvänlig. Modellen har bland annat en automatisk sladdupprullning, vilket innebär att man bara behöver trycka på en knapp för att sladden ska hitta tillbaka till sin plats igen. Man behöver alltså inte kämpa för att få tillbaka sladden i dammsugaren.

Dammsugarpåsen har en kapacitet på 3,5 liter, och dammsugaren har dessutom en indikator på displayen som visar när det är dags att byta påse.

Specifikationer för Electrolux EUS8GREEN– mått
🌀 Höjd: 26,6 cm
🌀 Bredd: 30,8 cm
🌀 Längd: 40,2 cm
🌀 Vikt: 5,9 kg 

Specifikationer för Electrolux EUS8GREEN– basfakta
🔴 Energiklass: A
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårda golv: A
🔴 Dammupptagning på matta: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 24,4 kWh
🔴 Motoreffekt: 750 watt
🔴 Ljudnivå: 58 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 3,5 liter

Fördelar med Electrolux EUS8GREEN:
🔵 Extra bra på hårda golv
🔵 Bra räckvidd
🔵 Väldigt tyst modell
🔵 Mjuka hjul som inte repar eller skadar golvet
🔵 Ergonomiskt handtag
🔵 Automatisk sladdupprullning och dammpåseindikator


Electrolux ESP72DB Silent Performer

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön 
✅ 8,55 av 10 poäng hos brittiska Toptenreviews.com

ELECTROLUX ESP72DB

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Läs mer
1 291,00 Kr. 0,00 Kr. 1 291,00 Kr. Läs mer
1 291,00 Kr. 0,00 Kr. 1 291,00 Kr. Läs mer
1 292,00 Kr. 0,00 Kr. 1 292,00 Kr. Läs mer

Electrolux ESP72DP Silent Performer har recenserats av tre olika expertkällor, nämligen svenska Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk och brittiska Toptenreviews.com. Alla tre är imponerade av Electrolux ESP72DP Silent Performer, och modellen får därför fina betyg på alla ställen.

Toptenreviews.com ger dammsugaren 8,55 av 10 poäng, och det danska konsumentrådet Tænk ger modellen ett bra betyg. Hos Råd & Rön får den här dammsugaren en topplacering bland alla modeller som ingick i deras test.

Den här modellen placeras i klass A för sin dammupptagning på hårda golv. Den fungerar dock även bra på mattor och hamnar där i dammupptagningsklass B.

Det är dock i regel svårare att dammsuga mattor än hårda golv, så den placeringen är fortfarande bra. Electrolux ESP72DP Silent Performer kan därför användas på olika underlag, och med kombimunstycket DustMagnet Silent fungerar den extra bra på olika ytor.

Toptenreviews.com tycker väldigt bra om Electrolux ESP72DP Silent Performer, och de skriver att den här dammsugaren är ett bra alternativ för många familjer.

Experterna menar att modellens starka sugeffekt och långa räckvidd gör att dammsugningen går både snabbt och enkelt. De skriver dock även att den här modellen suger upp skräp från golvet långsammare än andra modeller som de har provat i olika undersökningar.

Praktisk och energisnål modell
Electrolux ESP72DP Silent Performer har en låg energiförbrukning och är därför bra för både plånboken och miljön. Den här dammsugaren tillhör nämligen energiklass A, vilket är en bra klass när det gäller dammsugare.

Dammsugaren har en lång räckvidd på 12 meter, och man kan därför dammsuga större ytor utan att behöva byta eluttag hela tiden.

Den automatiska sladdupprullningen gör dessutom att det är lika enkelt att bli färdig med dammsugningen som det är att dammsuga. Man behöver nämligen bara trycka på en knapp med foten eller handen för att sladden ska hitta tillbaka in i dammsugaren när man är klar.

För att dammsugarpåsen ska räcka länge måste den ha en bra kapacitet, och då behöver man heller inte tömma eller byta påsen hela tiden. Den här dammsugaren har en dammpåse som rymmer 3,5 liter, och påsen har dessutom en hygienisk stängning.

Det finns även en indikator på dammsugarens display som visar om påsen är full, och man kan därför snabbt och enkelt ta reda på om påsen ska bytas eller om den klarar en dammsugning till.

Fokus på enkel användning utan skador
Med Electrolux ESP72DP Silent Performer har man fokuserat på en enkel användning som inte orsakar några skador på varken golvet, möblerna eller personen som använder dammsugaren.

Electrolux ESP72DP Silent Performer har därför både en 360oMotion-teknik och en mjuk stötfångare. Motion-tekniken gör att hjulen kan rotera helt runt, och det blir därför enkelt att komma in med dammsugaren i alla svåra hörn. Dammsugaren blir även lättare att styra och leda runt möbler, krukor och kablar.

Den här modellen har dessutom både gummihjul och en mjuk stötfångare, och man behöver därför inte oroa sig för att dammsugaren ska orsaka skador på golvet eller möblerna. Stötfångaren skapar en barriär mellan dammsugaren och möbler, och om man till exempel stöter in i en soffa kommer det därför inte att hända något alls med den.

Justerbar sugstyrka och teleskoprör
Modellen Electrolux ESP72DP Silent Performer har ett teleskoprör som kan justeras efter behov. Man kan därmed ställa in dammsugaren efter sin egen längd, och man behöver därför varken böja sig ner eller ha en felaktig ställning som går ut över ryggen när man dammsuger. Teleskopröret ställs in med hjälp av ett klicksystem.

Electrolux ESP72DP Silent Performer har även ett hygienfilter som ser till att dammpartiklarna inte åker ut i luften igen. Luften blir istället ren och fräsch, och den här dammsugaren är därför bra för konsumenter som lider av astma eller allergier.

Det kan vara bra att justera sugstyrkan om man vill optimera dammsugningen för det aktuella underlaget och skräpet. På Electrolux ESP72DP Silent Performer kan man ställa in sugstyrkan genom att trycka på en knapp, och man kan därför både höja och sänka den efter behov.

Specifikationer för Electrolux ESP72DP– mått
🌀 Höjd: 23,8 cm
🌀 Bredd: 29,3 cm
🌀 Längd: 44,1 cm
🌀 Vikt: 4,47 kg 

Specifikationer för Electrolux ESP72DP– basfakta
🔴 Energiklass: A
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårda golv: A
🔴 Dammupptagning på matta: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 21,4 kWh
🔴 Motoreffekt: 650 watt
🔴 Ljudnivå: 70 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 3,5 liter

Fördelar med Electrolux ESP72DB:
🔵 Extra bra på hårda golv
🔵 Bra räckvidd
🔵 Bra för astmatiker och allergiker
🔵 Justerbar sugstyrka
🔵 Enkel hantering med 360oMotion-teknik
🔵 Försedd med en mjuk stötfångare


Electrolux PD91-4MG 

Bra betyg hos Råd & Rön

 

Electrolux PD91-4MG 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 046,00 Kr. 0,00 Kr. 2 046,00 Kr. Läs mer
2 046,00 Kr. 0,00 Kr. 2 046,00 Kr. Läs mer
2 046,00 Kr. 0,00 Kr. 2 046,00 Kr. Läs mer

Dammsugarmodellen Electrolux PD91-4MG är en energieffektiv och flexibel dammsugare med systemen FlowMotion och PureFlow. Dessa ger en optimal prestanda, och eftersom att Råd & Rön ger modellen ett bra betyg verkar de också hålla med om det. Den här dammsugaren har en motoreffekt på 650 watt.

Kombimunstycket FlowMotion gör att man kan använda den här dammsugaren på alla typer av golv, och denna patenterade teknik ger en tystare städning med en effektivare dammupptagning.

Electrolux PD91-4MG får toppbetyget A för sin dammsugning av både hårda golv och mattor, och den här modellen är därför perfekt för alla typer av golv. Den har en ljudnivå på 69 dB och är därmed inte den tystaste dammsugaren på marknaden.

Electrolux PD91-4MG är utrustad med ett lätt teleskoprör av aluminium som gör städningen både enkel och lätt. Tack vare längden på teleskopröret kan det ställas in och anpassas till personen som dammsuger, och man slipper därmed få ont i ryggen.

Den här dammsugaren har dessutom ett klassiskt handtag med en utformning som ger ett optimalt luftflöde. Man kan även justera sugstyrkan direkt på själva dammsugaren.

Energieffektiv modell med ett tvättbart HEPA 12-filter
Med modellen Electrolux PD91-4MG har man fokuserat på att göra dammsugaren så allergivänlig som möjligt, och den här modellen har därför ett HEPA 12-filter med en Allergy Plus-teknik. Detta fångar upp all smuts och alla mikroskopiska dammkvalster, och hemmet blir därför fritt från alla möjliga dammpartiklar.

Den här modellen är även energisnål och finns i en av marknadens bästa energiklasser för dammsugare, nämligen A. Electrolux PD91-4MG är därmed både bra för plånboken och för miljön.

12 meters räckvidd och ett enkelt påssystem
Med Electrolux PD91-4MG är det enkelt att dammsuga flera rum på en gång. Modellen har nämligen en räckvidd på 12 meter, och man behöver därmed inte leta efter nya eluttag hela tiden. Dammsugaren har även en automatisk sladdupprullning, och när man har dammsugit färdigt behöver man därför inte anstränga sig för att få tillbaka sladden på sin plats.

Påssystemet är dessutom enkelt att hantera. Stängningsmekanismen på påsen förseglar den snabbt när man tar lös den, och om man inte vill röra vid själva påsen har den även ett praktiskt handtag som ser till att det inte blir särskilt mycket direktkontakt.

Påsen har en kapacitet på 5 liter och räcker därför upp till 80 % längre än mindre dammsugarpåsar.

För att ta reda på om det är dags att byta dammsugarpåse eller inte måste man bara ta sig en titt på dammsugarens display. Där finns nämligen en indikator för när dammsugarpåsen är full, och där kan man alltså enkelt se om påsen ska bytas eller om den kan sitta kvar ett tag till.

Mjuka gummihjul och enkel förvaring
Electrolux PD91-4MG har två ergonomiska bärhandtag, ett längst fram och ett på ovansidan, som gör det enklare att flytta dammsugaren mellan olika ställen. Eftersom att dammsugaren kan parkeras både liggande och stående är den lätt att förvara och tar inte särskilt mycket plats

Både rör och slang kan sättas fast på dammsugaren oavsett hur den står, och den kan därför enkelt stuvas undan i ett skåp eller ställas i ett hörn.

Tack vare de mjuka gummihjulen kommer dammsugaren inte att repa eller skada golvet. Den här modellen har även ett noshjul som kan rotera 360 grader, och detta gör att man kan dra runt dammsugaren precis som man vill. Man kan därmed utan problem ta sig in i alla hörn och skrymslen, och dammsugaren följer varje rörelse när man går runt med den.

Den här dammsugaren är energieffektiv och befinner sig i energiklass A+.

Specifikationer för Electrolux PD91-4MG – mått
🌀 Höjd: 24 cm
🌀 Bredd: 30,5 cm
🌀 Längd: 51 cm
🌀 Vikt: 7,1 kg 

Specifikationer för Electrolux PD91-4MG – basfakta
🔴 Energiklass: A+
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårda golv: A
🔴 Dammupptagning på matta: A
🔴 Årlig energiförbrukning: 21,3 kWh
🔴 Motoreffekt: 650 watt
🔴 Ljudnivå: 69 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux PD91-4MG:
🔵 Räckvidd på 12 meter
🔵 Bra på hårda golv och mattor
🔵 Justerbar sugstyrka
🔵 Mjuka gummihjul samt ett noshjul som kan rotera 360 grader
🔵 Lätt att förvara
🔵 Allergivänligt och tvättbart HEPA 12-filter


Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 599,00 Kr. 0,00 Kr. 2 599,00 Kr. Läs mer

Modellen Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har granskats av experterna från det danska konsumentrådet Tænk, som provar och utvärderar olika konsumentprodukter för konsumenternas räkning. Den här modellen får en positiv recension hos Tænk och får i slutändan ett bra betyg av experterna.

Det här är en energieffektiv dammsugare som tillhör energiklass A+ . Modellen har därmed en låg energiförbrukning, vilket är bra för både plånboken och miljön. Motorn har en effekt på 600 watt och är därmed inte riktigt lika kraftfull som hos många andra dammsugarmodeller.

I gengäld får den här modellen bra betyg för sin dammupptagning. Den hamnar nämligen i klass A för sin dammsugning på hårda golv och i klass B för mattor. Den här dammsugaren kan alltså användas till lite allt möjligt, och den kan därför vara en bra investering oavsett om man har hårda golv, mattor eller en blandning av båda golvtyperna hemma.

Parkeringsfunktion, 360-graders hjul och tysta system
Det är alltid en fördel om dammsugaren arbetar tyst, för då kan man dammsuga huset utan att störa andra som kanske håller på med viktiga saker. Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer är en dammsugare med många tysta system.

Modellen är nämligen försedd med en Silent Air-teknik, och detta innebär att den både har en tyst slang och ett AeroPro Silent-munstycke. Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har därför en ljudnivå på 61 dB, vilket är relativt lågt för en dammsugare.

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har dessutom 360-graders hjul som kan rotera helt runt. Hjulen följer varenda rörelse man gör, och det är därför lätt att dra runt dammsugaren och leda den runt allt från möbler och krukor till kablar och bordsben.

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har även en parkeringsfunktion som gör det möjligt att parkera modellen både stående och liggande. Man kan dessutom sätta fast dammsugarslangen och röret på dammsugaren oavsett i vilket läge den parkeras.

Stor dammsugarpåse och lång räckvidd
Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har en lång räckvidd och en stor dammsugarpåse. Med en räckvidd på 12 meter slipper man leta efter ett nytt eluttag hela tiden, och man kan därför dammsuga antingen ett stort eller flera små rum på en gång. Tack vare den automatiska sladdupprullningen hittar sladden dessutom självmant tillbaka till sin plats när man är färdig.

Dammsugarpåsen rymmer totalt 3,5 liter och har en hygienisk stängning. På dammsugarens display finns det dessutom en indikator som visar när påsen är full, och man behöver därför inte ta ut påsen ur dammsugaren för att ta reda på om den behöver bytas.

Tack vare modellens Motion Control-system blir manövreringen så enkel som möjligt. Detta system gör nämligen att dammsugaren följer varje rörelse man gör, och man behöver därför varken dra eller slita i dammsugaren för att få den att följa efter.

Allergivänlig dammsugare med justerbar sugstyrka
Dammsugarmodellen Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer är utrustad med ett HEPA-filter och är därför känd för sin allergivänlighet. Filtret kan dessutom tas lös och tvättas.

Det här filtret ser till att luften alltid förblir både ren och fräsch, och eftersom att det är just ett HEPA-filter avlägsnar den här dammsugaren mer dammpartiklar från luften än andra dammsugarmodeller. En dammsugare med ett HEPA-filter är därför ett självklart val om man lider av astma eller allergier.

På den här dammsugaren kan man dessutom justera sugstyrkan. Detta gör man direkt på själva dammsugaren, och man kan där antingen höja eller sänka sugstyrkan för att anpassa dammsugningen till underlaget.

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer levereras med några olika munstycken, närmare bestämt tre olika. Man får nämligen ett fogmunstycke, ett möbelmunstycke samt ett borstmunstycke när man köper den här modellen.

Specifikationer för Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer– mått
🌀 Höjd: 26,6 cm
🌀 Bredd: 30,8 cm
🌀 Längd: 40,2 cm
🌀 Vikt: 5,98 kg 

Specifikationer för Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer– basfakta
🔴 Energiklass: A+
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårda golv: A
🔴 Dammupptagning på matta: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 21,3 kWh
🔴 Motoreffekt: 600 watt
🔴 Ljudnivå: 61 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 3,5 liter

Fördelar med Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer:
🔵 Extra bra på hårda golv
🔵 Motion Control-system för en enklare manövrering
🔵 Allergivänlig modell
🔵 Bra räckvidd
🔵 Silent Air-teknik med en tyst slang
🔵 Justerbar sugstyrka


Electrolux PureD9 – PD91-Green

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Bra betyg hos Råd & Rön

Electrolux PureD9 – PD91-Green

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 046,00 Kr. 0,00 Kr. 2 046,00 Kr. Läs mer
2 046,00 Kr. 0,00 Kr. 2 046,00 Kr. Läs mer
2 046,00 Kr. 0,00 Kr. 2 046,00 Kr. Läs mer
2 267,00 Kr. 0,00 Kr. 2 267,00 Kr. Läs mer

Electrolux PureD9 – PD91-Green tillhör energiklass A+++, vilket är den bästa energiklassen för dammsugare. Om man köper den här modellen är man därmed garanterad en strömsnål dammsugare.

Electrolux PureD9 – PD91-Green har dessutom en dammupptagning i klass A på hårda golv, och eftersom att modellen hamnar i klass C för sin dammupptagning på mattor kan den även användas på mjukare underlag.

Motorn har en effekt på 350 watt och är därmed lite svagare än många andra modeller. Den är dock tillräckligt kraftfull för att dammsugaren ska kunna suga upp damm från de flesta ytor.

Electrolux PureD9 – PD91-Green har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och efter att ha undersökt dess funktioner ger båda expertkällorna dammsugaren ett bra betyg

Tystgående modell med PureAdvantage-filter och S-bag-påse
Med en ljudnivå på 67 dB kan man säga att Electrolux PureD9 – PD91-Green är en ganska tystgående dammsugare. En vanlig samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB, och dammsugaren väsnas därmed inte särskilt mycket mer än en normal konversation.

Dammsugaren har dessutom en S-bag-påse och ett PureAdvantage-filter. Dessa komponenter fångar upp alla små dammpartiklar när man dammsuger och ser till att utblåsluften är ren och fräsch.

Electrolux PureD9 – PD91-Green är även utrustad med ett CleanLift-handtag som gör att man kan byta dammsugarpåse på ett mer hygieniskt sätt. Tack vare detta handtag kan man dessutom enkelt klicka lös påsen med en snabb handrörelse.

12 meters räckvidd och 3-i-1-munstycke
Electrolux PureD9 – PD91-Green har en räckvidd på 12 meter och kan därför användas för att dammsuga stora ytor på en gång. Dammsugarpåsen har dessutom en kapacitet på 5 liter. Man behöver alltså varken byta påse eller leta efter ett nytt eluttag titt som tätt med den här modellen.

Man behöver heller inte se dammsugarpåsen för att veta om den måste bytas eller inte. Detta visas nämligen med en indikator direkt på själva dammsugaren.

När man köper den här dammsugaren ingår det ett 3-i-1-munstycke som kan användas för att dammsuga olika typer av underlag. Detta underlättar städningen, och eftersom att munstycket kan förvaras i dammsugaren går det dessutom snabbt och enkelt att sätta på det när det behövs.

Lättmanövrerad och miljövänlig dammsugare
Dammsugarmodellen Electrolux PureD9 – PD91-Green har två bakhjul samt ett noshjul som kan rotera 360 grader. Dammsugaren är därför både flexibel och lättmanövrerad, och eftersom att den följer varje rörelse är modellen lätt att dra bakom sig. Tack vare noshjulet är det dessutom lättare att komma åt att dammsuga i hörn och skrymslen.

Den här modellen är dessutom miljömässigt hållbar eftersom att den är tillverkad av 70 % återvunnen plast. Dammsugaren kommer även i en miljövänlig förpackning som är gjord av 100 % återvunna material.

Specifikationer för Electrolux PureD9 – PD91-Green – mått:
🌀 Höjd: 24 cm
🌀 Bredd: 30,5 cm
🌀 Längd: 51 cm
🌀 Vikt: 7,09 kg

Specifikationer för Electrolux PureD9 – PD91-Green – basfakta:
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: C
🔴 Årlig energiförbrukning: 9,9 kWh
🔴 Motoreffekt: 350 watt
🔴 Ljudnivå: 67 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux PureD9 – PD91-Green:
🔵 Tillverkad av återvunna material
🔵 Noshjul som kan rotera 360 grader
🔵 CleanLift-handtag
🔵 Tystgående modell
🔵 Energiklass A+++
🔵 S-bag-påse och PureAdvantage-filter


Andra testvinnare

Här ovan har vi gått igenom en rad Electrolux-dammsugare, som alla antingen är testvinnare, och/eller har fått toppbetyg i diverse tester. Det finns många andra bra dammsugare på marknaden, och därför vill vi i detta avsnitt gå igenom ytterligare ett par dammsugare från andra märken, som också har utmärk sig i tester.

Målet är att vara så varierade som möjligt, och ge en bättre överblick över vilka alternativ till Electrolux som finns på marknaden.

Vi går igenom de alternativa dammsugarna på samma sätt, vilket ger dig en bättre möjlighet att jämföra och hitta den dammsugare som passar bäst till just dig.


Nilfisk Elite RCL14E08A2

Bra betyg hos Råd & Rön 
Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Nilfisk Elite RCL14E08A2

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 498,00 Kr. 0,00 Kr. 2 498,00 Kr. Läs mer
2 498,00 Kr. 0,00 Kr. 2 498,00 Kr. Läs mer
2 498,00 Kr. 0,00 Kr. 2 498,00 Kr. Läs mer
2 499,00 Kr. 0,00 Kr. 2 499,00 Kr. Läs mer
2 499,00 Kr. 0,00 Kr. 2 499,00 Kr. Läs mer
2 790,00 Kr. 0,00 Kr. 2 790,00 Kr. Läs mer

Dammsugarmodellen Nilfisk Elite RCL14E08A2 tillverkas av Nilfisk, som är berömda för sina högkvalitativa dammsugare. Den här modellen är inget undantag, och den har fått positiva recensioner från olika experter.

Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk är imponerade av den här kraftfulla dammsugaren, och den får bra betyg av båda expertpanelerna.

Dammsugaren finns i energiklass A++ och är därmed väldigt energisnål. Den får dessutom A i betyg för sin dammsugning på hårda golv och B på mattor.

Den har en årlig energiförbrukning på 15,8 kWh och använder därmed mindre ström än många andra modeller på marknaden. Den här dammsugarmodellen är alltså bra för både miljön och plånboken.

Bra räckvidd, lång slang och långt rör
Dammsugare från Nilfisk är kända för sina långa slangar och rör. På den här modellen är slangen och röret 3,2 meter långa, och detta är en fördel eftersom att det underlättar dammsugningen.

Dammsugare med korta slangar följer en alltid precis i hälarna, vilket kan vara irriterande när man försöker städa. Längden på slangen och röret på den här modellen gör däremot att man kan röra sig en bra bit från dammsugaren innan den börjar följa efter.

Utöver en lång slang och ett långt rör har Nilfisk Elite RCL14E08A2 även en lång sladd på 8 meter. Detta innebär att den totala räckvidden blir 11,2 meter, och man behöver därmed inte leta efter ett nytt eluttag hela tiden när man dammsuger.

Ergonomiskt handtag med enkla kontroller
På dammsugaren Nilfisk Elite RCL14E08A2 sitter kontrollerna på handtaget, och man kan alltså styra allt man behöver direkt från handtaget. Eftersom att detta innebär att man inte behöver böja sig ner för att trycka på knappar och ändra inställningar är den här dammsugaren väldigt praktisk och användarvänlig.

Handtaget är dock inte bara smart, det är även ergonomiskt och bekvämt att hålla i.

På handtaget kan man starta och stänga av dammsugaren samt justera sugstyrkan, vilket kan vara effektivt när man flyttar till en annan typ av golv.

Att man kan justera sugstyrkan direkt på handtaget innebär att man kan göra det på en gång utan att behöva gå iväg till dammsugaren. Detta sparar givetvis tid, men i och med att man enkelt kan höja och sänka sugstyrkan allt eftersom blir dammsugningen även mer effektiv.

Allergivänlig modell, motoreffekt och ljudnivå
Den här modellen har ett lufttätt Ultra+ Filtration-system, ett HEPA 14-filter och en dammsugarpåse av mikrofiber. Tillsammans ser dessa komponenter till att hålla kvar även de minsta dammpartiklarna i påsen, och detta är extra fördelaktigt för allergiker.

Dammsugarpåsen rymmer 3,2 liter, och med den storleken kan man dammsuga stora delar av huset flera gånger innan man måste byta påse. Påsen är dessutom användarvänlig och lätt att byta, och Nilfisk själva kallar detta för ett “ergonomiskt påsbyte”.

Den här dammsugaren har en motoreffekt på 450 watt och en ljudnivå på 68 dB. Varken ljudnivå eller motoreffekt hör till marknadens toppskikt, men i gengäld får man här en energisnål dammsugare med andra funktioner.

Specifikationer för Nilfisk Elite RCL14E08A2– mått
🌀 Höjd: 31 cm
🌀 Bredd: 33 cm
🌀 Längd: 45 cm
🌀 Vikt: 7,2 kg

Specifikationer för Nilfisk Elite RCL14E08A2– basfakta
🔴 Energiklass: A++
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): B
🔴 Dammupptagning på hårda golv: A
🔴 Dammupptagning på matta: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 15,8 kWh
🔴 Motoreffekt: 450 watt
🔴 Ljudnivå: 68 dB
🔴 Räckvidd: 11,2 meter
🔴 Påsstorlek: 3,2 liter

Fördelar med Nilfisk Elite RCL14E08A2:
🔵 Räckvidd på 11,2 meter
🔵 Bra på hårda golv
🔵 Justerbar sugstyrka
🔵 Kontrolleras direkt från handtaget
🔵 Energiklass A++
🔵 Allergivänligt HEPA 14-filter


Miele Complete C3 Ecoline SGSP3

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Miele Complete C3 Ecoline SGSP3

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 290,00 Kr. 0,00 Kr. 3 290,00 Kr. Läs mer

Dammsugarmodellen Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 har fått bra betyg av experterna hos det danska konsumentrådet Tænk. Experterna motiverar betyget med att den här modellen är både energisnål och effektiv, men de påpekar även att den inte fungerar särskilt bra för att dammsuga upp hår från golvmattor.

Den här dammsugaren har en Power Efficiency-motor med en effekt på 550 watt och en förbättrad verkningsgrad. Motoreffekten är inte lika hög som hos många andra modeller, men den här dammsugaren klarar ändå av många olika uppgifter.

Modellen tillhör energiklass A+, och eftersom att detta är en av de bästa energiklasserna för dammsugare är den här modellen ganska energisnål.

Effektiv på hårda golv och mattor
Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är ett perfekt alternativ för dig som har både hårda golv och golvmattor hemma. Modellen hamnar nämligen i klass A för sin dammupptagning på hårda golv och i klass B på mattor.

Den här modellen har dessutom ett EcoTeQ Plus-munstycke och ett AirClean+-filter. Dessa komponenter ser till att dammsugaren kan fånga upp även de minsta dammpartiklarna och att luften som den blåser ut är ren och fräsch.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är även ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en lätthanterlig och flexibel dammsugare. Den här modellen har nämligen en fotknapp som kan användas för att justera sugstyrkan, och eftersom att dammsugaren har ett ställbart teleskoprör kan man dessutom anpassa arbetshöjden.

Praktisk modell med 12 meters räckvidd
Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 har en räckvidd på 12 meter. Detta underlättar framförallt när man dammsuger större utrymmen eftersom att den långa räckvidden gör att man inte behöver byta eluttag hela tiden.

Den här modellen är dessutom praktisk och har både automatisk sladdupprullning och gummihjul som kan rotera 360 grader.

Sladden rullas in när man trycker på en fotknapp, och tack vare utformningen på hjulen blir det lättare att komma in med dammsugaren i hörn och skrymslen. Dammsugaren blir även mer flexibel och lättare att hantera överlag.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 har en ljudnivå på 74 dB.

Munstycken, överhettningsskydd och stötskyddslist
Den här dammsugaren levereras med tre olika munstycken som är utformade för olika ändamål, nämligen ett möbelmunstycke, ett fogmunstycke och en sugpensel.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är även utrustad med ett överhettningsskydd och en stötskyddslist. Skyddslisten är en mjuk list på dammsugaren som ser till att möblerna inte skadas när man dammsuger, och överhettningsskyddet ser till att dammsugaren inte blir för varm. Om dammsugaren skulle bli för varm måste den svalna igen innan man kan fortsätta dammsuga.

Dammsugarpåsen har en kapacitet på 4,5 liter och behöver därmed inte bytas efter varje städning.

Specifikationer för Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 – mått:
🌀 Höjd: 22,7 cm
🌀 Bredd: 49,6 cm
🌀 Längd: 49,6 cm
🌀 Vikt: 7,41 kg

Specifikationer för Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 – basfakta:
🔴 Energiklass: A+
🔴 Partikelutsläppsklass (filtrering): A
🔴 Dammupptagning på hårt golv: A
🔴 Dammupptagning på mattor: B
🔴 Årlig energiförbrukning: 20,10 kWh
🔴 Motoreffekt: 550 watt
🔴 Ljudnivå: 74 dB
🔴 Räckvidd: 12 meter
🔴 Påsstorlek: 4,5 liter

Fördelar med Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3:
🔵 4,5 liters dammsugarpåse
🔵 Effektiv på hårda golv och mattor
🔵 Power Efficiency-motor med förbättrad verkningsgrad
🔵 Teleskoprör
🔵 Automatisk sladdupprullning med en fotknapp
🔵 Stötskyddslist och överhettningsskydd

Du kan se en video om Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 här: 

https://www.youtube.com/watch?v=JjcfvjAu73g

Tips för en bättre dammsugning – gör du det rätt?

Mycket få människor älskar att plocka fram dammsugaren från skåpet och spendera timmar med att göra golv och mattor blanka och dammfria. För de flesta är det en mödosam och nödvändig del av vardagen, och du tänker säkert inte på tekniker eller mönster när du använder dammsugaren – men det borde du kanske. Side2.no har gett sin syn på hur du uppnår den effektivaste dammsugningen.

1) Dammsug i flera riktningar: Dammsuger man bara i en riktning, får man kanske inte med allt damm. Dammsug gärna i en M-form eller ett W. Alternativt kan man först dammsuga fram och tillbaka, men därefter ska det också gå kors och tvärs.

2) Använd rätt tillbehör: Använd inte bara standard-munstycket när det dammsugs. Se vilka andra munstycken som följer med dammsugaren, och lägg märke till hur de olika munstyckena passar till olika ändamål – till exempel är det ofta ett till mattor och ett till möbler osv.

3) Ta bort de stora sakerna: Det är inte meningen att man ska dammsuga upp leksaker, mynt och liknande. Det kan förstöra maskinen, så avlägsna dem innan du börjar dammsuga.

4) Byt dammsugarpåse: Många dammsugare kan innehålla upp till flera liter smuts och damm. Det är självfallet riktigt mycket, men därför bör man ändå inte vänta med att byta påse tills den är full. Blir dammsugarpåsen för full, försämras nämligen maskinens sugförmåga avsevärt, och man får ett mindre effektivt resultat när man dammsuger. Byt gärna påse när den är full till 2/3.

5) Torka av ytorna först: Står man inför en storstädning, så kom ihåg att torka bort damm från ytorna i huset, innan det dammsugs. Det ligger ofta en del damm på ytorna, och man riskerar att sprida mycket av detta damm ner på golvet, när man dammtorkar. Så väntar man med att torka av ytorna till efter dammsugningen, riskerar man att behöva dammsuga två gånger.


Använd rätt munstycke när du dammsuger

När man köper en ny dammsugare följer det ofta med en del olika munstycken. De kanske liknar varandra, eller så vet du kanske bara inte vad de kan. Men det finns en tanke bakom galenskapen, för varje munstycke har faktiskt en speciell funktion.

1) Munstycken till hårda golv: Det så kallade “parkettmunstycket” är den bästa lösningen när det ska dammsugas hårda underlag, som exempelvis klinkergolv eller trägolv. Det som gör detta munstycke speciellt är att det är utrustat med mycket styva hår på undersidan, vilket kommer att ge en extra effektiv rengöring.

2) Munstycken till mattor: Det finns två olika munstycken som fungerar riktigt bra när det ska dammsugas mattor. Det ena kallas för ett “turbomunstycke”, och det andra ett “motoriserat munstycke”. Turbomunstycket har roterande borstar, som säkerställer en effektiv uppsamling av damm och skräp, som det snabbt kan gömma sig mycket av i en golvmatta. Finns det husdjur i hemmet, så kan man med fördel använda turbomunstycket, för det är särskilt bra på att samla upp djurhår. Det motoriserade munstycket har en motor inbyggt i själva munstycket, som effektiviserar rengöringen, då motorn ger munstycket en extra stark sugförmåga. Precis som med turbomunstycket så är det motoriserade munstycket väldigt bra i hushåll med djur.

3) Kombinationsmunstycket: Liksom parkettmunstycket är kombinationsmunstycket utrustat med mycket styva hår, vilket gör det perfekt för användning på hårda golv, men också till golvmattor. Det smarta med detta munstycke är att med ett tryck på en knapp på ovansidan kan man höja eller sänka håren efter behov.

4) Specialmunstycken: Har man mer speciella behov, så ska specialmunstycken användas. Här finns möbelborstar och möbelmunstycken, som är gjorda för att dammsuga möbler. De är båda små, så att de kan manövreras in i hål och springor i möblerna samtidigt som de är gjorda för att vara skonsamma och milda mot tyg och stoppning. Det finns ytterligare ett fogmunstycke, som har en lång, smal form som är gjort för att dammsuga in i fogar och sprickor och andra ställen som är svåra att komma åt med ett vanligt munstycke.


6 tips för att förebygga allergi i hemmet

De flesta har hört att det finns dammkvalster överallt i våra hem. De flesta vet även att de kan orsaka allergier, men tyvärr är det inte många som tänker på det i vardagen. Om man väl blir allergisk mot dammkvalster, kan det få obehagliga konsekvenser för hälsan och livskvaliteten. Det finns dessvärre många typer av allergier som vi kan dra på oss i hemmet. Neutral har några goda råd för att förebygga allergierna:

1) Vädra: Vädra gärna hemmet med korsdrag så ofta som möjligt. Gärna ett par gånger dagligen, där du låter fönstren stå öppna i 5-10 minuter.

2) Kom ihåg att dammsuga: Damm lägger sig överallt, och det är praktiskt taget omöjligt att undvika damm. Kom därför ihåg att dammsuga ofta, och glöm inte hörn, springor, och möbler.

3) Rengör utan kemikalier: Kemikalier kan ge oss allergi. Använd därför helst Svanenmärkta rengöringsmedel, som säkerställer att familjen inte utsätts för farliga kemikalier när det städas.

4) Använd få medel: Man behöver inte en uppsjö av rengöringsmedel. Dessa 4 är tillräckligt: allrengöringsmedel, diskmedel, tvålflingor och ättika.

5) Se upp för dammkvalster: Ju högre luftfuktigheten är i hemmet, desto bättre är levnadsvillkoren för dammkvalster. Se därför till att hålla inomhusklimatet torrt och inte för kallt.

6) Ta bort djurhår: Många utvecklar tyvärr allergier mot våra husdjur. Husdjuren släpper hår överallt, så var noggrann när djurhår från möbler, kläder, och golv tas bort.


Om Electrolux
Electrolux-logo

Svenska Electrolux grundades 1910, och sedan starten har märket brett ut sig över Sveriges gränser och blivit världsberömt, bland annat med flera fabriker i Europa, där kvalitetsprodukterna tillverkas.

Denna artikel handlar om dammsugare, men Electrolux tillverkar även många andra produkter, bland annat kylskåp, frysar, diskmaskiner, ugnar, fläktar, tvättmaskiner och torktumlare. Electrolux säljer både till privatpersoner och företag, som till exempel storkök, och allt eftersom har företaget blivit så stort inom vitvarubranschen, att de har köpt upp ett antal konkurrerande märken som AEG, Voss, och Zanussi.

Electrolux första försäljningsframgång var en dammsugare, och sedan dess har just dammsugar-området blivit ett av de områden som Electrolux fokuserar på och är ledande inom.

Electrolux är idag en stor aktör på den europeiska handels- och konsumentscenen, med ett stort antal anställda (runt 60.000), och därför är företaget också uppmärksamma på hållbarhet och miljö. Läs mer om Electrolux värderingar och grund på den internationella hemsidan här eller besök den svenska sidan, där du kan läsa mycket mer om alla märkets dammsugare här.


FAQ – Vanliga frågor

🏆 Vilka Electrolux dammsugare är bäst i test?

Electrolux EUO9GREEN UltraOne och Electrolux EUS8GREEN UltraSilencer Zen

🔍 Hur testas Electrolux dammsugarna?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten granskas dessutom med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersöker även hur bra dammsugarnas inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar. Slutligen bedöms både hållbarheten och användarvänligheten hos maskinerna.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Electrolux dammsugare test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet. Här utförs åtskilliga test och jämförelser av konsumentprodukter. Testerna är ofta omfattande och mycket grundliga. Här är det tal om ett test av inte mindre än 64 dammsugare i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken.

Det utses 10 vinnare, som får märkningen “bäst i test”. Det tittas först på dammsugarnas förmåga att rengöra hårda golv och golvmattor, samt hur bra de avlägsnar djurhår och smuts i springor. Därnäst tittas på användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda tes.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet, och liksom det danska utför de en massa tester av produkter, som konsumenterna använder i vardagen. I detta test har Råd & Rön testat hela 92 olika dammsugare i alla prisklasser och märken. Experterna bedömer både sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.

Søndagsavisen 🇩🇰
Den danska veckotidningen Søndagsavisen blir utdelad med posten och skriver om både nyheter, konsumtion, test, undersökningar med mera. Här kommer tidningen med ett test av 7 olika dammsugare från ett tyskt laboratorium. 6 av de 7 dammsugarna finns på den danska marknaden, och finns därför med här. Det testades sugförmåga, användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning. Läs mer här.

Expressen 🇸🇪
Expressen är en svensk tidning, som kommer ut varje kväll. Den har över 1 miljon läsare varje dag, och skriver både om nyheter, sport, och underhållning. Tidningen har också en stor nyhetssajt, där innehållet är blandat. I detta test av dammsugare testades 7 stycken, där det sågs på både dammsugarnas sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och hanterbarhet. Läs mer här.

SVT Plus 🇸🇪
SVT står för Sveriges Television och ansvarar för den nationella public service-utsändningen i Sverige. De största kanalerna är SVT1 och SVT2, och SVT har en marknadsandel på knappt 37 %, vilket gör dem till Sveriges största tv-station. SVT Plus är en del av SVT, och Plus fokuserar på vardagsförbrukning och konsumentärenden. Här kommer de med ett test av 4 olika dammsugare från olika märken, där dammsugarna testas vad gäller ljudnivå, användbarhet, och sugförmåga. Läs mer här.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse