Electrolux Dammsugare Test – Hitta de bästa dammsugarna från Electrolux här

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa dammsugarna från märket Electrolux. Dammsugarna har alla genomgått flera tester, och efter en noggrann genomgång har experterna kommit fram till att just dessa Electrolux-dammsugare är de bästa.

Förutom Electrolux-dammsugarna har vi också tagit med ett par andra testvinnande dammsugare från andra märken, för att visa vilka alternativ till Electrolux som är värda att överväga.

Vi har gått igenom olika tester för att kunna vägleda dig till att hitta den dammsugare som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från den svenska motsvarigheten Råd & Rön samt diverse tidningar som Expressen och SVT Plus, och danska Søndagsavisen. Om du vill läsa mer, finns det en lista med länkar till de studier som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I denna artikel får du: 

Överblick över de bästa Electrolux-dammsugarna samt några från andra märken
Råd och tips för en bättre dammsugning, och för hur man undviker allergi i hemmet
Guide till att använda rätt munstycken när du dammsuger
 Information om Electrolux
 Genomgång av diverse test, som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Observera också: Som en del av EU’s ekodesign- och energimärkningsdirektiv kom det 2014 nya energikrav på dammsugare, där det infördes att dammsugare maximalt får ha en effekt på 1600 watt. Den 1 september 2017 sänks kravet ytterligare till 900 watt.

Dessutom tillkommer att dammsugarna ska vara energimärkta, och både filtreringskapacitet och ljudnivå ska vara utmärkta på etiketten.


Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Testvinnare hos Råd & Rön 

Electrolux EUO9GREEN 

.
Dammsugarmodellen EUO9GREEN UltraOne från Electrolux har granskats av de konsumentorganisationerna Råd & Rön. Den här modellen får fina betyg på ställena och utses till testvinnare av Råd & Rön

Den här dammsugaren hamnar i klass A för sin dammupptagning på både hårda golv och mattor, och modellen är därför ett bra alternativ om man behöver en dammsugare som kan rengöra flera olika underlag.

Prestandan hos Electrolux EUO9GREEN UltraOne sägs vara bland de bästa på dammsugarmarknaden. Trots den höga prestandan har den här modellen dock en låg energiförbrukning och tillhör energiklass A, och den är därmed bra för såväl miljön som plånboken.

Den här dammsugaren förbrukar dessutom 65 % mindre energi än andra dammsugare i samma energiklass.

Effektiv motor och lång räckvidd

Electrolux EUO9GREEN UltraOne har en effektiv motor på 850 watt, och dammsugaren har därför en optimal sugeffekt. Den här modellen har även en inbyggd Silent Air-teknik med en tyst och förbättrad slang, vilket gör att dammsugaren har en ganska låg ljudnivå. En normal samtalston brukar sägas ha ljudnivå på 60 dB, och eftersom att den här dammsugaren arbetar med en ljudnivå på 65 dB väsnas den inte särskilt mycket. Man kan därför utan problem lyssna på musik eller titta på tv samtidigt som man dammsuger.

När man talar om dammsugare är en lång sladd lika med en lång räckvidd, och ju längre räckvidden är, desto färre gånger måste man hitta ett nytt eluttag. Det är alltså viktigt med en lång sladd, och eftersom att Electrolux EUO9GREEN UltraOne har en räckvidd på 12 meter kan man dammsuga stora ytor åt gången med den här modellen.

Den här dammsugaren har dessutom en automatisk sladdupprullning, och man behöver därför bara trycka på en knapp för att sladden ska hitta tillbaka till sin plats igen. Dammsugaren har även ett teleskoprör som gör det möjligt att ställa in röret efter användarens längd.

Dammsugarpåsen rymmer 5 liter och kan därför användas 80 % längre än andra påsar på marknaden. Påsen är även försedd med en hygienisk stängning samt ett filter som ser till att luften förblir ren och fräsch. Om man inte är säker på om dammpåsen måste bytas eller inte finns det dessutom en indikator som visar när påsen är full på dammsugarens display.

Allergivänlig dammsugare med två munstycken

Eftersom att Electrolux EUO9GREEN UltraOne är försedd med ett Allergy Plus-filter är modellen känd som en allergivänlig dammsugare. Det här filtret är tvättbart och bör tvättas regelbundet, och det kan antingen tvättas för hand eller köras i tvättmaskinen.

Filtret hindrar över 99 % av dammpartiklarna från att komma ut i luften igen, vilket innebär att luften alltid efterlämnas ren och fräsch. Detta är en stor fördel för konsumenter som lider av antingen astma eller allergier.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne levereras med två olika munstycken med olika funktioner och ändamål, nämligen parkettmunstycket AeroPro Parketto Pro och kombimunstycket FlowMotion. Kombimunstycket arbetar tyst men har samtidigt en kraftig sugeffekt.

Det följer dessutom med ett par andra munstycken när man köper den här modellen, nämligen ett möbelmunstycke, ett fogmunstycke samt ett borstmunstycke. Man kan alltså dammsuga en mängd olika underlag med Electrolux EUO9GREEN UltraOne.

Enkla kontroller och mjuka gummihjul

Med Electrolux EUO9GREEN UltraOne behöver man inte oroa sig för att dammsugaren ska orsaka skador eller repor på golvet. Den här modellen har nämligen mjuka gummihjul som är gjorda för att rulla mjukt över alla sorters golv, och golven kommer därför inte att skadas av hjulen. Hjulen rullar dessutom tyst, och eftersom att de följer varje rörelse kommer dammsugaren helt enkelt att följa efter där man går.

Den här dammsugaren är flexibel och har ett ergonomiskt utformat handtag. Detta gör dammsugaren enkel att hantera, och det är därför inga problem att till exempel dammsuga bakom krukor och under soffan. Det finns dessutom bärhandtag både längst fram och på ovansidan av dammsugaren.

Specifikationer för Electrolux EUO9GREEN – mått:
Höjd: 25,5 cm
Bredd: 30,7 cm
Längd: 50,2 cm
Vikt: 5,8 kg

Specifikationer för Electrolux EUO9GREEN – basfakta:
Energiklass: A
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårda golv: A
Dammupptagning på matta: A
Årlig energiförbrukning: 26,8 kWh
Motoreffekt: 850 watt
Ljudnivå: 65 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux EUO9GREEN:
Räckvidd på 12 meter
Två olika munstycken för olika ändamål
Allergy Plus-filter
Enkel och flexibel lättviktsdammsugare
Bra på både mattor och hårda golv
Ergonomiskt handtag och mjuka hjul


Electrolux PD91-4MG 

Bra betyg hos Råd & Rön

  Electrolux PD91-4MG 


Dammsugarmodellen Electrolux PD91-4MG är en energieffektiv och flexibel dammsugare med systemen FlowMotion och PureFlow. Dessa ger en optimal prestanda, och eftersom att Råd & Rön ger modellen ett bra betyg verkar de också hålla med om det. Den här dammsugaren har en motoreffekt på 650 watt.

Kombimunstycket FlowMotion gör att man kan använda den här dammsugaren på alla typer av golv, och denna patenterade teknik ger en tystare städning med en effektivare dammupptagning.

Electrolux PD91-4MG får toppbetyget A för sin dammsugning av både hårda golv och mattor, och den här modellen är därför perfekt för alla typer av golv. Den har en ljudnivå på 69 dB och är därmed inte den tystaste dammsugaren på marknaden.

Electrolux PD91-4MG är utrustad med ett lätt teleskoprör av aluminium som gör städningen både enkel och lätt. Tack vare längden på teleskopröret kan det ställas in och anpassas till personen som dammsuger, och man slipper därmed få ont i ryggen.

Den här dammsugaren har dessutom ett klassiskt handtag med en utformning som ger ett optimalt luftflöde. Man kan även justera sugstyrkan direkt på själva dammsugaren.

Energieffektiv modell med ett tvättbart HEPA 12-filter

Med modellen Electrolux PD91-4MG har man fokuserat på att göra dammsugaren så allergivänlig som möjligt, och den här modellen har därför ett HEPA 12-filter med en Allergy Plus-teknik. Detta fångar upp all smuts och alla mikroskopiska dammkvalster, och hemmet blir därför fritt från alla möjliga dammpartiklar.

Den här modellen är även energisnål och finns i en av marknadens bästa energiklasser för dammsugare, nämligen A. Electrolux PD91-4MG är därmed både bra för plånboken och för miljön.

12 meters räckvidd och ett enkelt påssystem

Med Electrolux PD91-4MG är det enkelt att dammsuga flera rum på en gång. Modellen har nämligen en räckvidd på 12 meter, och man behöver därmed inte leta efter nya eluttag hela tiden. Dammsugaren har även en automatisk sladdupprullning, och när man har dammsugit färdigt behöver man därför inte anstränga sig för att få tillbaka sladden på sin plats.

Påssystemet är dessutom enkelt att hantera. Stängningsmekanismen på påsen förseglar den snabbt när man tar lös den, och om man inte vill röra vid själva påsen har den även ett praktiskt handtag som ser till att det inte blir särskilt mycket direktkontakt.

Påsen har en kapacitet på 5 liter och räcker därför upp till 80 % längre än mindre dammsugarpåsar.

För att ta reda på om det är dags att byta dammsugarpåse eller inte måste man bara ta sig en titt på dammsugarens display. Där finns nämligen en indikator för när dammsugarpåsen är full, och där kan man alltså enkelt se om påsen ska bytas eller om den kan sitta kvar ett tag till.

Mjuka gummihjul och enkel förvaring

Electrolux PD91-4MG har två ergonomiska bärhandtag, ett längst fram och ett på ovansidan, som gör det enklare att flytta dammsugaren mellan olika ställen. Eftersom att dammsugaren kan parkeras både liggande och stående är den lätt att förvara och tar inte särskilt mycket plats

Både rör och slang kan sättas fast på dammsugaren oavsett hur den står, och den kan därför enkelt stuvas undan i ett skåp eller ställas i ett hörn.

Tack vare de mjuka gummihjulen kommer dammsugaren inte att repa eller skada golvet. Den här modellen har även ett noshjul som kan rotera 360 grader, och detta gör att man kan dra runt dammsugaren precis som man vill. Man kan därmed utan problem ta sig in i alla hörn och skrymslen, och dammsugaren följer varje rörelse när man går runt med den.

Den här dammsugaren är energieffektiv och befinner sig i energiklass A+.

Specifikationer för Electrolux PD91-4MG – mått:
Höjd: 24 cm
Bredd: 30,5 cm
Längd: 51 cm
Vikt: 7,1 kg 

Specifikationer för Electrolux PD91-4MG – basfakta:
Energiklass: A+
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårda golv: A
Dammupptagning på matta: A
Årlig energiförbrukning: 21,3 kWh
Motoreffekt: 650 watt
Ljudnivå: 69 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux PD91-4MG:
Räckvidd på 12 meter
Bra på hårda golv och mattor
Justerbar sugstyrka
Mjuka gummihjul samt ett noshjul som kan rotera 360 grader
Lätt att förvara
Allergivänligt och tvättbart HEPA 12-filter

 


Electrolux PureD9 – PD91-Green

Bra betyg hos Råd & Rön

Electrolux PureD9 – PD91-Green

.
Electrolux PureD9 – PD91-Green tillhör energiklass A+++, vilket är den bästa energiklassen för dammsugare. Om man köper den här modellen är man därmed garanterad en strömsnål dammsugare.

Electrolux PureD9 – PD91-Green har dessutom en dammupptagning i klass A på hårda golv, och eftersom att modellen hamnar i klass C för sin dammupptagning på mattor kan den även användas på mjukare underlag.

Motorn har en effekt på 350 watt och är därmed lite svagare än många andra modeller. Den är dock tillräckligt kraftfull för att dammsugaren ska kunna suga upp damm från de flesta ytor.

Electrolux PureD9 – PD91-Green har granskats av både Råd & Rön, och efter att ha undersökt dess funktioner ger expertkällorna dammsugaren ett bra betyg.

Tystgående modell med PureAdvantage-filter och S-bag-påse

Med en ljudnivå på 67 dB kan man säga att Electrolux PureD9 – PD91-Green är en ganska tystgående dammsugare. En vanlig samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB, och dammsugaren väsnas därmed inte särskilt mycket mer än en normal konversation.

Dammsugaren har dessutom en S-bag-påse och ett PureAdvantage-filter. Dessa komponenter fångar upp alla små dammpartiklar när man dammsuger och ser till att utblåsluften är ren och fräsch.

Electrolux PureD9 – PD91-Green är även utrustad med ett CleanLift-handtag som gör att man kan byta dammsugarpåse på ett mer hygieniskt sätt. Tack vare detta handtag kan man dessutom enkelt klicka lös påsen med en snabb handrörelse.

12 meters räckvidd och 3-i-1-munstycke

Electrolux PureD9 – PD91-Green har en räckvidd på 12 meter och kan därför användas för att dammsuga stora ytor på en gång. Dammsugarpåsen har dessutom en kapacitet på 5 liter. Man behöver alltså varken byta påse eller leta efter ett nytt eluttag titt som tätt med den här modellen.

Man behöver heller inte se dammsugarpåsen för att veta om den måste bytas eller inte. Detta visas nämligen med en indikator direkt på själva dammsugaren.

När man köper den här dammsugaren ingår det ett 3-i-1-munstycke som kan användas för att dammsuga olika typer av underlag. Detta underlättar städningen, och eftersom att munstycket kan förvaras i dammsugaren går det dessutom snabbt och enkelt att sätta på det när det behövs.

Lättmanövrerad och miljövänlig dammsugare

Dammsugarmodellen Electrolux PureD9 – PD91-Green har två bakhjul samt ett noshjul som kan rotera 360 grader. Dammsugaren är därför både flexibel och lättmanövrerad, och eftersom att den följer varje rörelse är modellen lätt att dra bakom sig. Tack vare noshjulet är det dessutom lättare att komma åt att dammsuga i hörn och skrymslen.

Den här modellen är dessutom miljömässigt hållbar eftersom att den är tillverkad av 70 % återvunnen plast. Dammsugaren kommer även i en miljövänlig förpackning som är gjord av 100 % återvunna material.

Specifikationer för Electrolux PureD9 – PD91-Green – mått:
Höjd: 24 cm
Bredd: 30,5 cm
Längd: 51 cm
Vikt: 7,09 kg

Specifikationer för Electrolux PureD9 – PD91-Green – basfakta:
Energiklass: A+++
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårt golv: A
Dammupptagning på mattor: C
Årlig energiförbrukning: 9,9 kWh
Motoreffekt: 350 watt
Ljudnivå: 67 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux PureD9 – PD91-Green:
Tillverkad av återvunna material
Noshjul som kan rotera 360 grader
CleanLift-handtag
Tystgående modell
Energiklass A+++
S-bag-påse och PureAdvantage-filter


Electrolux PD91-4DB

Bra betyg hos Råd & Rön

Electrolux PD91-4DB

.
Electrolux PD91-4DB har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön. De svenska experterna tyckte bra om den här dammsugaren och gav den därför bra betyg i sina respektive undersökningar.

De fina omdömena motiveras bland annat med att dammsugaren har en effektiv sugstyrka och en hög kvalitet. Experterna skriver dock att Electrolux PD91-4DB fungerar mindre bra när det kommer till att suga upp hår från golvmattor.

Effektiv dammsugare med parkeringsfunktion

Electrolux PD91-4DB är en effektiv dammsugare med en motoreffekt på 650 watt. Med den här modellen får man därför en bra sugeffekt.

Sugstyrkan kan justeras med hjälp av stora knappar på dammsugaren. Modellen väsnas dessutom inte särskilt mycket när man dammsuger eftersom att den har en ljudnivå på 69 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Dammsugen har en dammpåse på 5 liter och en räckvidd på 12 meter. Den här modellen är därför lämplig för dammsugning i större rum också. Tack vare teleskopröret kan man dessutom justera längden på röret efter sina egna önskemål och behov.

Electrolux PD91-4DB har även en parkeringsfunktion som gör att man kan fästa slangen och röret på dammsugaren oavsett om den står upp eller ligger ner.

Lättmanövrerad dammsugare

Eftersom att Electrolux PD91-4DB är försedd med ett FlowMotion-system är det enkelt att manövrera runt dammsugaren i hela hemmet. Modellen har dessutom gummibelagda XL-hjul som kan ta sig fram överallt samt ett 360-graders noshjul som roterar med dammsugaren hela vägen runt.

Den här dammsugaren har även ett PureFlow-system som ökar energieffektiviteten med 30 % utan att försämra städförmågan. Electrolux PD91-4DB är särskilt bra på att fånga upp damm på hårda golv.

På grund av det förseglade filtreringssystemet kan dammsugaren avlägsna upp 99,9 % av allt mikrodamm och sedan blåsa ut ren luft. Detta bidrar till ett renare inomhusklimat.

Flera olika munstycken

Electrolux PD91-4DB levereras med flera olika munstycken som alla är utformade för sina egna specifika ändamål. När man köper den här modellen får man nämligen både ett FlowMotion-kombimunstycke, ett Parketto Pro-munstycke samt ett tillbehör som kallas för AeroPro 3-i-1.

FlowMotion-munstycket är utformat för att fungera på både mattor och hårda golv medan Parketto Pro är specialdesignat för just hårda golv.

AeroPro-tillbehöret består av ett litet munstycke med tre olika funktioner. Med AeroPro får man nämligen både en borste, ett fogmunstycke och ett möbelmunstycke i ett och samma tillbehör.

Sist men inte minst har Electrolux PD91-4DB ett CleanLift-handtag som gör det möjligt att klicka lös dammsugarpåsen med en mjuk handrörelse. Detta innebär att man kan byta påse på ett mer hygieniskt sätt.

Specifikationer för Electrolux PD91-4DB – mått:
Höjd: 24 cm
Bredd: 30,5 cm
Längd: 51 cm
Vikt: 5,6 kg

Specifikationer för Electrolux PD91-4DB – basfakta:
Energiklass: A
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårda golv: A
Dammupptagning på matta: A
Årlig energiförbrukning: 21,3 kWh
Motoreffekt: 650 watt
Ljudnivå: 69 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 5 liter

Fördelar med Electrolux PD91-4DB:
Flera olika munstycken
PureFlow-system
FlowMotion-system
Förseglat filtreringssystem
CleanLift-handtag
Parkeringsfunktion


Electrolux Pure C9 PC91-GREEN

Bra betyg hos Råd & Rön

Electrolux Pure C9 PC91 GREEN 

.
Electrolux Pure C9 PC91-GREEN har testats av konsumentorganisationen Råd & Rön och fick i slutändan bra betyg hos dessa expertkällor.

I recensionerna skriver de bland annat att dammsugaren har en effektiv prestanda och att den är oerhört hållbar. Experterna är däremot inte lika nöjda med användarvänligheten.

Effektiv dammsugare med lång räckvidd

Electrolux Pure C9 PC91-GREEN är en effektiv dammsugare med en motor på 650 watt. Med den här modellen är man därför garanterad en bra sugeffekt. Man kan även justera sugstyrkan för att anpassa städningen till golvtypen samt mängden damm och skräp.

Den här dammsugarmodellen har en dammbehållare som rymmer upp till 1,6 liter damm. Den har även en räckvidd på 12 meter och fungerar därför bra i större hem med stora golvytor.

Electrolux Pure C9 PC91-GREEN har dessutom ett teleskoprör som kan justeras efter behov och preferenser.

Dammsugaren har en ljudnivå på 72 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket när man använder den. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Flera praktiska egenskaper

Electrolux Pure C9 PC91-GREEN har många praktiska egenskaper, till exempel ett PureFlow-system och flera olika munstycken.

PureFlow-systemet bidrar med en ultimat prestanda och en avancerad filtrering som gör att man får en optimal rengöring. Eftersom att det ingår flera munstycken när man köper Electrolux Pure C9 PC91-GREEN kan man dessutom alltid välja det tillbehör som passar bäst till den aktuella ytan.

Dammsugaren levereras med ett FlowMotion-kombimunstycke, ett Parketto Pro-munstycke samt ett 3-i-1-tillbehör som fungerar som fogmunstycke, borste och möbelmunstycke.

Enkelt underhåll

Electrolux Pure C9 PC91-GREEN är enkel att underhålla när det är dags för detta. Den här modellen har nämligen ett intuitivt och användarvänligt tömningssystem samt ett lättåtkomligt filter.

Tack vare en parkeringsfunktion är det dessutom lätt att ställa undan dammsugaren när man är klar med städningen. Den här funktionen innebär nämligen att man kan ställa Electrolux Pure C9 PC91-GREEN både vertikalt och horisontellt utan att den välter.

Sist men inte minst har Electrolux Pure C9 PC91-GREEN ett förseglat filtreringssystem som ger bästa möjliga filtrering av mikrodamm. Detta skapar ett mer hälsosamt inomhusklimat eftersom att det därmed bara är ren luft som skickas tillbaka ut i hemmet.

Specifikationer för Electrolux Pure C9 PC91-GREEN – mått:
Höjd: 30,8 cm
Bredd: 29,6 cm
Längd: 43,7 cm
Vikt: 5,56 kg

Specifikationer för Electrolux Pure C9 PC91-GREEN – basfakta:
Årlig energiförbrukning: 21,5 kWh
Motoreffekt: 650 watt
Ljudnivå: 72 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 1,6 liter 

Fördelar med Electrolux Pure C9 PC91-GREEN:
Parkeringsfunktion
Förseglat filtreringssystem
PureFlow-system
Flera munstycken
Räckvidd på 12 meter
Teleskoprör


Andra testvinnare

Här ovan har vi gått igenom en rad Electrolux-dammsugare, som alla antingen är testvinnare, och/eller har fått toppbetyg i diverse tester. Det finns många andra bra dammsugare på marknaden, och därför vill vi i detta avsnitt gå igenom ytterligare ett par dammsugare från andra märken, som också har utmärk sig i tester.

Målet är att vara så varierade som möjligt, och ge en bättre överblick över vilka alternativ till Electrolux som finns på marknaden.

Vi går igenom de alternativa dammsugarna på samma sätt, vilket ger dig en bättre möjlighet att jämföra och hitta den dammsugare som passar bäst till just dig.


Nilfisk Elite RCL14E08A2

Bra betyg hos Råd & Rön 

Nilfisk Elite RCL14E08A2

Dammsugarmodellen Nilfisk Elite RCL14E08A2 tillverkas av Nilfisk, som är berömda för sina högkvalitativa dammsugare. Den här modellen är inget undantag, och den har fått positiva recensioner från olika experter.

Råd & Rön är imponerade av den här kraftfulla dammsugaren, och den får bra betyg av expertpanelerna.

Dammsugaren finns i energiklass A++ och är därmed väldigt energisnål. Den får dessutom A i betyg för sin dammsugning på hårda golv och B på mattor.

Den har en årlig energiförbrukning på 15,8 kWh och använder därmed mindre ström än många andra modeller på marknaden. Den här dammsugarmodellen är alltså bra för både miljön och plånboken.

Bra räckvidd, lång slang och långt rör

Dammsugare från Nilfisk är kända för sina långa slangar och rör. På den här modellen är slangen och röret 3,2 meter långa, och detta är en fördel eftersom att det underlättar dammsugningen.

Dammsugare med korta slangar följer en alltid precis i hälarna, vilket kan vara irriterande när man försöker städa. Längden på slangen och röret på den här modellen gör däremot att man kan röra sig en bra bit från dammsugaren innan den börjar följa efter.

Utöver en lång slang och ett långt rör har Nilfisk Elite RCL14E08A2 även en lång sladd på 8 meter. Detta innebär att den totala räckvidden blir 11,2 meter, och man behöver därmed inte leta efter ett nytt eluttag hela tiden när man dammsuger.

Ergonomiskt handtag med enkla kontroller

På dammsugaren Nilfisk Elite RCL14E08A2 sitter kontrollerna på handtaget, och man kan alltså styra allt man behöver direkt från handtaget. Eftersom att detta innebär att man inte behöver böja sig ner för att trycka på knappar och ändra inställningar är den här dammsugaren väldigt praktisk och användarvänlig.

Handtaget är dock inte bara smart, det är även ergonomiskt och bekvämt att hålla i.

På handtaget kan man starta och stänga av dammsugaren samt justera sugstyrkan, vilket kan vara effektivt när man flyttar till en annan typ av golv.

Att man kan justera sugstyrkan direkt på handtaget innebär att man kan göra det på en gång utan att behöva gå iväg till dammsugaren. Detta sparar givetvis tid, men i och med att man enkelt kan höja och sänka sugstyrkan allt eftersom blir dammsugningen även mer effektiv.

Allergivänlig modell, motoreffekt och ljudnivå

Den här modellen har ett lufttätt Ultra+ Filtration-system, ett HEPA 14-filter och en dammsugarpåse av mikrofiber. Tillsammans ser dessa komponenter till att hålla kvar även de minsta dammpartiklarna i påsen, och detta är extra fördelaktigt för allergiker.

Dammsugarpåsen rymmer 3,2 liter, och med den storleken kan man dammsuga stora delar av huset flera gånger innan man måste byta påse. Påsen är dessutom användarvänlig och lätt att byta, och Nilfisk själva kallar detta för ett “ergonomiskt påsbyte”.

Den här dammsugaren har en motoreffekt på 450 watt och en ljudnivå på 68 dB. Varken ljudnivå eller motoreffekt hör till marknadens toppskikt, men i gengäld får man här en energisnål dammsugare med andra funktioner.

Specifikationer för Nilfisk Elite RCL14E08A2 – mått:
Höjd: 31 cm
Bredd: 33 cm
Längd: 45 cm
Vikt: 7,2 kg

Specifikationer för Nilfisk Elite RCL14E08A2 – basfakta:
Energiklass: A++
Partikelutsläppsklass (filtrering): B
Dammupptagning på hårda golv: A
Dammupptagning på matta: B
Årlig energiförbrukning: 15,8 kWh
Motoreffekt: 450 watt
Ljudnivå: 68 dB
Räckvidd: 11,2 meter
Påsstorlek: 3,2 liter

Fördelar med Nilfisk Elite RCL14E08A2:
Räckvidd på 11,2 meter
Bra på hårda golv
Justerbar sugstyrka
Kontrolleras direkt från handtaget
Energiklass A++
Allergivänligt HEPA 14-filter


Miele Complete C3 Ecoline SGSP3

Miele Complete C3 Ecoline SGSP3


Den här dammsugaren har en Power Efficiency-motor med en effekt på 550 watt och en förbättrad verkningsgrad. Motoreffekten är inte lika hög som hos många andra modeller, men den här dammsugaren klarar ändå av många olika uppgifter.

Modellen tillhör energiklass A+, och eftersom att detta är en av de bästa energiklasserna för dammsugare är den här modellen ganska energisnål.

Effektiv på hårda golv och mattor

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är ett perfekt alternativ för dig som har både hårda golv och golvmattor hemma. Modellen hamnar nämligen i klass A för sin dammupptagning på hårda golv och i klass B på mattor.

Den här modellen har dessutom ett EcoTeQ Plus-munstycke och ett AirClean+-filter. Dessa komponenter ser till att dammsugaren kan fånga upp även de minsta dammpartiklarna och att luften som den blåser ut är ren och fräsch.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är även ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en lätthanterlig och flexibel dammsugare. Den här modellen har nämligen en fotknapp som kan användas för att justera sugstyrkan, och eftersom att dammsugaren har ett ställbart teleskoprör kan man dessutom anpassa arbetshöjden.

Praktisk modell med 12 meters räckvidd

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 har en räckvidd på 12 meter. Detta underlättar framförallt när man dammsuger större utrymmen eftersom att den långa räckvidden gör att man inte behöver byta eluttag hela tiden.

Den här modellen är dessutom praktisk och har både automatisk sladdupprullning och gummihjul som kan rotera 360 grader.

Sladden rullas in när man trycker på en fotknapp, och tack vare utformningen på hjulen blir det lättare att komma in med dammsugaren i hörn och skrymslen. Dammsugaren blir även mer flexibel och lättare att hantera överlag.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 har en ljudnivå på 74 dB.

Munstycken, överhettningsskydd och stötskyddslist

Den här dammsugaren levereras med tre olika munstycken som är utformade för olika ändamål, nämligen ett möbelmunstycke, ett fogmunstycke och en sugpensel.

Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 är även utrustad med ett överhettningsskydd och en stötskyddslist. Skyddslisten är en mjuk list på dammsugaren som ser till att möblerna inte skadas när man dammsuger, och överhettningsskyddet ser till att dammsugaren inte blir för varm. Om dammsugaren skulle bli för varm måste den svalna igen innan man kan fortsätta dammsuga.

Dammsugarpåsen har en kapacitet på 4,5 liter och behöver därmed inte bytas efter varje städning.

Specifikationer för Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 – mått:
Höjd: 22,7 cm
Bredd: 49,6 cm
Längd: 49,6 cm
Vikt: 7,41 kg

Specifikationer för Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 – basfakta:
Energiklass: A+
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårt golv: A
Dammupptagning på mattor: B
Årlig energiförbrukning: 20,10 kWh
Motoreffekt: 550 watt
Ljudnivå: 74 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 4,5 liter

Fördelar med Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3:
4,5 liters dammsugarpåse
Effektiv på hårda golv och mattor
Power Efficiency-motor med förbättrad verkningsgrad
Teleskoprör
Automatisk sladdupprullning med en fotknapp
Stötskyddslist och överhettningsskydd

Du kan se en video om Miele Complete C3 Excellence Ecoline SGSP3 här: 


Tips för en bättre dammsugning – gör du det rätt?

Mycket få människor älskar att plocka fram dammsugaren från skåpet och spendera timmar med att göra golv och mattor blanka och dammfria. För de flesta är det en mödosam och nödvändig del av vardagen, och du tänker säkert inte på tekniker eller mönster när du använder dammsugaren – men det borde du kanske. Side2.no har gett sin syn på hur du uppnår den effektivaste dammsugningen.

1) Dammsug i flera riktningar: Dammsuger man bara i en riktning, får man kanske inte med allt damm. Dammsug gärna i en M-form eller ett W. Alternativt kan man först dammsuga fram och tillbaka, men därefter ska det också gå kors och tvärs.

2) Använd rätt tillbehör: Använd inte bara standard-munstycket när det dammsugs. Se vilka andra munstycken som följer med dammsugaren, och lägg märke till hur de olika munstyckena passar till olika ändamål – till exempel är det ofta ett till mattor och ett till möbler osv.

3) Ta bort de stora sakerna: Det är inte meningen att man ska dammsuga upp leksaker, mynt och liknande. Det kan förstöra maskinen, så avlägsna dem innan du börjar dammsuga.

4) Byt dammsugarpåse: Många dammsugare kan innehålla upp till flera liter smuts och damm. Det är självfallet riktigt mycket, men därför bör man ändå inte vänta med att byta påse tills den är full. Blir dammsugarpåsen för full, försämras nämligen maskinens sugförmåga avsevärt, och man får ett mindre effektivt resultat när man dammsuger. Byt gärna påse när den är full till 2/3.

5) Torka av ytorna först: Står man inför en storstädning, så kom ihåg att torka bort damm från ytorna i huset, innan det dammsugs. Det ligger ofta en del damm på ytorna, och man riskerar att sprida mycket av detta damm ner på golvet, när man dammtorkar. Så väntar man med att torka av ytorna till efter dammsugningen, riskerar man att behöva dammsuga två gånger.


Använd rätt munstycke när du dammsuger

När man köper en ny dammsugare följer det ofta med en del olika munstycken. De kanske liknar varandra, eller så vet du kanske bara inte vad de kan. Men det finns en tanke bakom galenskapen, för varje munstycke har faktiskt en speciell funktion.

1) Munstycken till hårda golv: Det så kallade “parkettmunstycket” är den bästa lösningen när det ska dammsugas hårda underlag, som exempelvis klinkergolv eller trägolv. Det som gör detta munstycke speciellt är att det är utrustat med mycket styva hår på undersidan, vilket kommer att ge en extra effektiv rengöring.

2) Munstycken till mattor: Det finns två olika munstycken som fungerar riktigt bra när det ska dammsugas mattor. Det ena kallas för ett “turbomunstycke”, och det andra ett “motoriserat munstycke”. Turbomunstycket har roterande borstar, som säkerställer en effektiv uppsamling av damm och skräp, som det snabbt kan gömma sig mycket av i en golvmatta. Finns det husdjur i hemmet, så kan man med fördel använda turbomunstycket, för det är särskilt bra på att samla upp djurhår. Det motoriserade munstycket har en motor inbyggt i själva munstycket, som effektiviserar rengöringen, då motorn ger munstycket en extra stark sugförmåga. Precis som med turbomunstycket så är det motoriserade munstycket väldigt bra i hushåll med djur.

3) Kombinationsmunstycket: Liksom parkettmunstycket är kombinationsmunstycket utrustat med mycket styva hår, vilket gör det perfekt för användning på hårda golv, men också till golvmattor. Det smarta med detta munstycke är att med ett tryck på en knapp på ovansidan kan man höja eller sänka håren efter behov.

4) Specialmunstycken: Har man mer speciella behov, så ska specialmunstycken användas. Här finns möbelborstar och möbelmunstycken, som är gjorda för att dammsuga möbler. De är båda små, så att de kan manövreras in i hål och springor i möblerna samtidigt som de är gjorda för att vara skonsamma och milda mot tyg och stoppning. Det finns ytterligare ett fogmunstycke, som har en lång, smal form som är gjort för att dammsuga in i fogar och sprickor och andra ställen som är svåra att komma åt med ett vanligt munstycke.


6 tips för att förebygga allergi i hemmet

De flesta har hört att det finns dammkvalster överallt i våra hem. De flesta vet även att de kan orsaka allergier, men tyvärr är det inte många som tänker på det i vardagen. Om man väl blir allergisk mot dammkvalster, kan det få obehagliga konsekvenser för hälsan och livskvaliteten. Det finns dessvärre många typer av allergier som vi kan dra på oss i hemmet. Här är några goda råd för att förebygga allergierna:

1) Vädra: Vädra gärna hemmet med korsdrag så ofta som möjligt. Gärna ett par gånger dagligen, där du låter fönstren stå öppna i 5-10 minuter.

2) Kom ihåg att dammsuga: Damm lägger sig överallt, och det är praktiskt taget omöjligt att undvika damm. Kom därför ihåg att dammsuga ofta, och glöm inte hörn, springor, och möbler.

3) Rengör utan kemikalier: Kemikalier kan ge oss allergi. Använd därför helst Svanenmärkta rengöringsmedel, som säkerställer att familjen inte utsätts för farliga kemikalier när det städas.

4) Använd få medel: Man behöver inte en uppsjö av rengöringsmedel. Dessa 4 är tillräckligt: allrengöringsmedel, diskmedel, tvålflingor och ättika.

5) Se upp för dammkvalster: Ju högre luftfuktigheten är i hemmet, desto bättre är levnadsvillkoren för dammkvalster. Se därför till att hålla inomhusklimatet torrt och inte för kallt.

6) Ta bort djurhår: Många utvecklar tyvärr allergier mot våra husdjur. Husdjuren släpper hår överallt, så var noggrann när djurhår från möbler, kläder, och golv tas bort.


Om Electrolux
Electrolux-logo

Svenska Electrolux grundades 1910, och sedan starten har märket brett ut sig över Sveriges gränser och blivit världsberömt, bland annat med flera fabriker i Europa, där kvalitetsprodukterna tillverkas.

Denna artikel handlar om dammsugare, men Electrolux tillverkar även många andra produkter, bland annat kylskåp, frysar, diskmaskiner, ugnar, fläktar, tvättmaskiner och torktumlare. Electrolux säljer både till privatpersoner och företag, som till exempel storkök, och allt eftersom har företaget blivit så stort inom vitvarubranschen, att de har köpt upp ett antal konkurrerande märken som AEG, Voss, och Zanussi.

Electrolux första försäljningsframgång var en dammsugare, och sedan dess har just dammsugar-området blivit ett av de områden som Electrolux fokuserar på och är ledande inom.

Electrolux är idag en stor aktör på den europeiska handels- och konsumentscenen, med ett stort antal anställda (runt 60.000), och därför är företaget också uppmärksamma på hållbarhet och miljö. Läs mer om Electrolux värderingar och grund på den internationella hemsidan här eller besök den svenska sidan, där du kan läsa mycket mer om alla märkets dammsugare här.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Electrolux ESP72DB Silent Performer

Toppbetyg hos Råd & Rön 
✅ 8,55 av 10 poäng hos brittiska Toptenreviews.com

ELECTROLUX ESP72DB

.
Electrolux ESP72DP Silent Performer har recenserats av 2 olika expertkällor, nämligen svenska Råd & Rön och brittiska Toptenreviews.com. Alla är imponerade av Electrolux ESP72DP Silent Performer, och modellen får därför fina betyg på alla ställen.

Toptenreviews.com ger dammsugaren 8,55 av 10 poäng. Hos Råd & Rön får den här dammsugaren en topplacering bland alla modeller som ingick i deras test.

Den här modellen placeras i klass A för sin dammupptagning på hårda golv. Den fungerar dock även bra på mattor och hamnar där i dammupptagningsklass B.

Det är dock i regel svårare att dammsuga mattor än hårda golv, så den placeringen är fortfarande bra. Electrolux ESP72DP Silent Performer kan därför användas på olika underlag, och med kombimunstycket DustMagnet Silent fungerar den extra bra på olika ytor.

Toptenreviews.com tycker väldigt bra om Electrolux ESP72DP Silent Performer, och de skriver att den här dammsugaren är ett bra alternativ för många familjer.

Experterna menar att modellens starka sugeffekt och långa räckvidd gör att dammsugningen går både snabbt och enkelt. De skriver dock även att den här modellen suger upp skräp från golvet långsammare än andra modeller som de har provat i olika undersökningar.

Praktisk och energisnål modell

Electrolux ESP72DP Silent Performer har en låg energiförbrukning och är därför bra för både plånboken och miljön. Den här dammsugaren tillhör nämligen energiklass A, vilket är en bra klass när det gäller dammsugare.

Dammsugaren har en lång räckvidd på 12 meter, och man kan därför dammsuga större ytor utan att behöva byta eluttag hela tiden.

Den automatiska sladdupprullningen gör dessutom att det är lika enkelt att bli färdig med dammsugningen som det är att dammsuga. Man behöver nämligen bara trycka på en knapp med foten eller handen för att sladden ska hitta tillbaka in i dammsugaren när man är klar.

För att dammsugarpåsen ska räcka länge måste den ha en bra kapacitet, och då behöver man heller inte tömma eller byta påsen hela tiden. Den här dammsugaren har en dammpåse som rymmer 3,5 liter, och påsen har dessutom en hygienisk stängning.

Det finns även en indikator på dammsugarens display som visar om påsen är full, och man kan därför snabbt och enkelt ta reda på om påsen ska bytas eller om den klarar en dammsugning till.

Fokus på enkel användning utan skador

Med Electrolux ESP72DP Silent Performer har man fokuserat på en enkel användning som inte orsakar några skador på varken golvet, möblerna eller personen som använder dammsugaren.

Electrolux ESP72DP Silent Performer har därför både en 360oMotion-teknik och en mjuk stötfångare. Motion-tekniken gör att hjulen kan rotera helt runt, och det blir därför enkelt att komma in med dammsugaren i alla svåra hörn. Dammsugaren blir även lättare att styra och leda runt möbler, krukor och kablar.

Den här modellen har dessutom både gummihjul och en mjuk stötfångare, och man behöver därför inte oroa sig för att dammsugaren ska orsaka skador på golvet eller möblerna. Stötfångaren skapar en barriär mellan dammsugaren och möbler, och om man till exempel stöter in i en soffa kommer det därför inte att hända något alls med den.

Justerbar sugstyrka och teleskoprör

Modellen Electrolux ESP72DP Silent Performer har ett teleskoprör som kan justeras efter behov. Man kan därmed ställa in dammsugaren efter sin egen längd, och man behöver därför varken böja sig ner eller ha en felaktig ställning som går ut över ryggen när man dammsuger. Teleskopröret ställs in med hjälp av ett klicksystem.

Electrolux ESP72DP Silent Performer har även ett hygienfilter som ser till att dammpartiklarna inte åker ut i luften igen. Luften blir istället ren och fräsch, och den här dammsugaren är därför bra för konsumenter som lider av astma eller allergier.

Det kan vara bra att justera sugstyrkan om man vill optimera dammsugningen för det aktuella underlaget och skräpet. På Electrolux ESP72DP Silent Performer kan man ställa in sugstyrkan genom att trycka på en knapp, och man kan därför både höja och sänka den efter behov.

Specifikationer för Electrolux ESP72DP – mått:
Höjd: 23,8 cm
Bredd: 29,3 cm
Längd: 44,1 cm
Vikt: 4,47 kg 

Specifikationer för Electrolux ESP72DP – basfakta:
Energiklass: A
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårda golv: A
Dammupptagning på matta: B
Årlig energiförbrukning: 21,4 kWh
Motoreffekt: 650 watt
Ljudnivå: 70 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 3,5 liter

Fördelar med Electrolux ESP72DB:
Extra bra på hårda golv
Bra räckvidd
Bra för astmatiker och allergiker
Justerbar sugstyrka
Enkel hantering med 360oMotion-teknik
Försedd med en mjuk stötfångare


Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer

 

.
Det här är en energieffektiv dammsugare som tillhör energiklass A+ . Modellen har därmed en låg energiförbrukning, vilket är bra för både plånboken och miljön. Motorn har en effekt på 600 watt och är därmed inte riktigt lika kraftfull som hos många andra dammsugarmodeller.

I gengäld får den här modellen bra betyg för sin dammupptagning. Den hamnar nämligen i klass A för sin dammsugning på hårda golv och i klass B för mattor. Den här dammsugaren kan alltså användas till lite allt möjligt, och den kan därför vara en bra investering oavsett om man har hårda golv, mattor eller en blandning av båda golvtyperna hemma.

Parkeringsfunktion, 360-graders hjul och tysta system

Det är alltid en fördel om dammsugaren arbetar tyst, för då kan man dammsuga huset utan att störa andra som kanske håller på med viktiga saker. Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer är en dammsugare med många tysta system.

Modellen är nämligen försedd med en Silent Air-teknik, och detta innebär att den både har en tyst slang och ett AeroPro Silent-munstycke. Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har därför en ljudnivå på 61 dB, vilket är relativt lågt för en dammsugare.

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har dessutom 360-graders hjul som kan rotera helt runt. Hjulen följer varenda rörelse man gör, och det är därför lätt att dra runt dammsugaren och leda den runt allt från möbler och krukor till kablar och bordsben.

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har även en parkeringsfunktion som gör det möjligt att parkera modellen både stående och liggande. Man kan dessutom sätta fast dammsugarslangen och röret på dammsugaren oavsett i vilket läge den parkeras.

Stor dammsugarpåse och lång räckvidd

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer har en lång räckvidd och en stor dammsugarpåse. Med en räckvidd på 12 meter slipper man leta efter ett nytt eluttag hela tiden, och man kan därför dammsuga antingen ett stort eller flera små rum på en gång. Tack vare den automatiska sladdupprullningen hittar sladden dessutom självmant tillbaka till sin plats när man är färdig.

Dammsugarpåsen rymmer totalt 3,5 liter och har en hygienisk stängning. På dammsugarens display finns det dessutom en indikator som visar när påsen är full, och man behöver därför inte ta ut påsen ur dammsugaren för att ta reda på om den behöver bytas.

Tack vare modellens Motion Control-system blir manövreringen så enkel som möjligt. Detta system gör nämligen att dammsugaren följer varje rörelse man gör, och man behöver därför varken dra eller slita i dammsugaren för att få den att följa efter.

Allergivänlig dammsugare med justerbar sugstyrka

Dammsugarmodellen Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer är utrustad med ett HEPA-filter och är därför känd för sin allergivänlighet. Filtret kan dessutom tas lös och tvättas.

Det här filtret ser till att luften alltid förblir både ren och fräsch, och eftersom att det är just ett HEPA-filter avlägsnar den här dammsugaren mer dammpartiklar från luften än andra dammsugarmodeller. En dammsugare med ett HEPA-filter är därför ett självklart val om man lider av astma eller allergier.

På den här dammsugaren kan man dessutom justera sugstyrkan. Detta gör man direkt på själva dammsugaren, och man kan där antingen höja eller sänka sugstyrkan för att anpassa dammsugningen till underlaget.

Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer levereras med några olika munstycken, närmare bestämt tre olika. Man får nämligen ett fogmunstycke, ett möbelmunstycke samt ett borstmunstycke när man köper den här modellen.

Specifikationer för Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer – mått:
Höjd: 26,6 cm
Bredd: 30,8 cm
Längd: 40,2 cm
Vikt: 5,98 kg 

Specifikationer för Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer – basfakta:
Energiklass: A+
Partikelutsläppsklass (filtrering): A
Dammupptagning på hårda golv: A
Dammupptagning på matta: B
Årlig energiförbrukning: 21,3 kWh
Motoreffekt: 600 watt
Ljudnivå: 61 dB
Räckvidd: 12 meter
Påsstorlek: 3,5 liter

Fördelar med Electrolux EUS8X2RR UltraSilencer:
Extra bra på hårda golv
Motion Control-system för en enklare manövrering
Allergivänlig modell
Bra räckvidd
Silent Air-teknik med en tyst slang
Justerbar sugstyrka


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Electrolux dammsugare är bäst i test?

Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Hur testas Electrolux dammsugarna?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten granskas dessutom med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersöker även hur bra dammsugarnas inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar. Slutligen bedöms både hållbarheten och användarvänligheten hos maskinerna.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Electrolux dammsugare test – dessa källor har vi använt: 

Råd & Rön
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet, och liksom det danska utför de en massa tester av produkter, som konsumenterna använder i vardagen. I detta test har Råd & Rön testat hela 92 olika dammsugare i alla prisklasser och märken. Experterna bedömer både sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.

Søndagsavisen
Den danska veckotidningen Søndagsavisen blir utdelad med posten och skriver om både nyheter, konsumtion, test, undersökningar med mera. Här kommer tidningen med ett test av 7 olika dammsugare från ett tyskt laboratorium. 6 av de 7 dammsugarna finns på den danska marknaden, och finns därför med här. Det testades sugförmåga, användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning. Läs mer här.

Expressen
Expressen är en svensk tidning, som kommer ut varje kväll. Den har över 1 miljon läsare varje dag, och skriver både om nyheter, sport, och underhållning. Tidningen har också en stor nyhetssajt, där innehållet är blandat. I detta test av dammsugare testades 7 stycken, där det sågs på både dammsugarnas sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och hanterbarhet. Läs mer här.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade rätt dammsugare här kanske du vill läsa något av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

I våra generella artiklar dammsugare test och påslös dammsugare test kan du till exempel få en överblick över andra testvinnande dammsugarmodeller. Vi har även många artiklar där vi fokuserar på en viss tillverkare.

Här hittar du bland annat Bosch dammsugare test, Nilfisk dammsugare test, Miele dammsugare test, Electrolux dammsugare test, AEG dammsugare test, Philips dammsugare test och Dyson dammsugare test.

En annan populär typ av dammsugare är sladdlösa dammsugare. I våra generella artiklar sladdlös dammsugare test och handdammsugare test kan du få en överblick över marknadens högst rankade modeller från flera olika tillverkare.

Om du gärna vill veta mer om ett visst märke har vi även här ett antal tillverkarspecifika artiklar. I så fall kan du till exempel läsa Bosch sladdlös dammsugare test, Bosch handdammsugare test och Bosch Athlet test. Alla dessa innehåller testvinnare och produkter som fått toppbetyg i diverse granskningar.

Ett märke som är väldigt känt för sina testvinnande handdammsugare är det brittiska kvalitetsmärket Dyson. Därför vill vi även tipsa om våra djupgående artiklar om de testvinnande modellerna Dyson V10 och Dyson V8.

Om du helst vill slippa dammsugningen helt och hållet skulle en robotdammsugare kunna vara något för dig. Du kan då läsa vår generella artikel robotdammsugare test för att få en introduktion till olika testvinnande modeller på marknaden.

Utöver denna kan du även läsa våra märkesspecifika artikel iRobot Roomba robotdammsugare test. I denna artikel hittar du testvinnare och andra högt rankade robotdammsugare.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta