Bosch Dammsugare Test – De bästa dammsugarna från Bosch – Experternas Betyg

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test guide: Den här artikeln handlar om granskningar av dammsugare från märket Bosch. Baserat på expertbedömningar i olika undersökningar går vi här igenom dammsugarna var för sig för att reda ut vilka modeller som är bäst.

I den här artikeln hittar du därför en genomgång av fyra olika dammsugare från Bosch, och vi berättar både vad de olika modellerna kan göra och vad experterna tycker om dammsugarna. För att kunna göra detta har vi undersökt granskningar från Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln. Du kan även läsa vårt allmänna dammsugartest där vi har samlat testvinnande modeller från ett antal olika tillverkare.

Den här artikeln om Bosch-dammsugare innehåller:

🔸 Överblick över de bästa dammsugarna från märket Bosch 
🔸 Genomgång av saker som är bra att tänka på när du köper en ny dammsugare 
🔸 Guide till hur du skapar ett bra inomhusklimat 
🔸 Tips på hur du dammsuger så effektivt som möjligt 
🔸 Information om HEPA-filter 
🔸 Fakta om olika dammsugarmunstycken 
🔸 Information om Bosch 
🔸 Genomgång av alla test som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Bosch BSGL5333:02 Zoo'o ProAnimal

Dammsugarmodellen Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal har varit med i en stor undersökning av en mängd olika dammsugare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

uafhængige testpaneler har valt ut dammsugare från olika märken och prisklasser och undersökt hur de presterar på olika testpunkter, till exempel sugeffekt, användarvänlighet, miljö, funktion och användbarhet. Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal klarar sig rätt bra genom hela granskningen och får därför ett bra betyg hos det danska konsumentrådet.

Gjord för bostäder med många hårda golv 

Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal är en fin traditionell dammsugare med en klassisk design. Den är dock även försedd med ett smart kontrollvred som gör det lättare att anpassa dammsugningen. Den här dammsugaren från Bosch har en kompakt utformning och tar därför inte särskilt mycket plats.

Den här modellen är gjord för dig som har många hårda golv hemma. Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal hamnar nämligen i klass A för sin dammupptagning på hårda golv, och dammsugaren är som sagt även gjord för just detta ändamål. De hårda golven kan till exempel vara plattor eller parkettgolv.

Fungerar även bra i hem med husdjur 

Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal har även andra styrkor, och en av dessa är dammsugarens förmåga att suga upp damm och skräp ur sprickor och springor i till exempel trägolv.

Modellen är dessutom specialdesignad för dig som har pälsdjur hemma, till exempel hund eller katt, och det ingår därför tillbehör som gör att dammsugaren kan avlägsna djurhår mer effektivt. Man får till exempel en ProAnimal turboborste med TwinBrush. Denna borste arbetar i två steg och fokuserar på att få bort både damm och djurhår på en gång.

Air Turbo-system 

Den här dammsugarmodellen har dessutom ett så kallat Air Turbo-system som ökar luftgenomströmningen och ger en bättre sugeffekt. Dammsugarpåsen har en kapacitet på 4,5 liter och rymmer därmed mycket, och dammsugaren meddelar själv när det är dags att byta påse.

Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal är gjord för att vara lättmanövrerad, och utöver den kompakta designen har modellen därför fyra flexibla hjul. Den har även ett AirBumper-system som skyddar både dammsugaren, väggar och möbler vid eventuella kollisioner.

Specifikationer för Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal
🔴 Effekt: 850 watt
🔴 Årlig energiförbrukning: 40 kWh
🔴 Vikt: 5,3 kg
🔴 Dammupptagningsklass på hårda golv: A
🔴 Dammupptagningsklass på mattor: B
🔴 Energiklass: C
🔴 Ljudnivå: 74 dB
🔴 Påse eller dammbehållare: Påse
🔴 Sladd eller batteri: Sladd
🔴 Räckvidd med sladd: 15 meter
🔴 Filter: HEPA

Utvalda fördelar med Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal
 Klassisk dammsugare med en kompakt design
Hög dammupptagningsklass på hårda golv
Specialutrustad för att avlägsna djurhår
Försedd med ett Air Turbo-system
Stor dammsugarpåse


Tänk på detta när du köper en ny dammsugare

Bosch BSGL5400 Det finns många olika dammsugare på marknaden, och det kan därför vara svårt att komma fram till vilken modell man ska välja. Baserat på information från norska Abcnyheder.no och danska Sparenergi.dk berättar vi här vad du bör titta efter när du ska köpa en ny dammsugare.

Filter: Du bör välja en dammsugare med ett bra filter som ser till att inga små dammpartiklar slipper ut i rummet igen när du har dammsugit färdigt. Detta är extra viktigt om någon familjemedlem är allergisk. Välj gärna en dammsugare med ett HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter), då dessa är mest effektiva.

Partikelutsläpp: Titta vilken partikelutsläppsklass som står angiven på energimärkningen. Låga partikelutsläpp ger ett bättre inomhusklimat.

Sugeffekt: Ta reda på hur kraftfull modellen är och hur effektivt den suger. Detta är framförallt viktigt när man dammsuger hål och sprickor samt när man städar upp djurhår. Kom dock ihåg att en dammsugare med fler watt inte nödvändigtvis är bättre än en med färre. Munstycken och teknik påverkar nämligen också, och det kan därför vara en bra idé att undersöka experternas granskningar av olika dammsugarmodeller.

Energiförbrukning: Titta vilken energiklass dammsugaren tillhör innan du köper den. A+++ är bäst och mest miljövänlig, och denna klass är mest skonsam mot både miljön och din ekonomi. Det är dock svårt att hitta dammsugare i den här klassen, men en modell i klass A är också ett bra alternativ.

Påse eller dammbehållare: Vissa dammsugarmodeller har en påse för dammet medan andra har en dammbehållare. Om det rör sig om en dammsugare med påse är det viktigt att ta reda på hur stor dammsugarpåsen är. Redan när påsen är full till två tredjedelar börjar den nämligen försämra dammsugarens effekt. Undersök även hur lätt eller svårt det är att ta lös påsen eller dammbehållaren.

Batteri eller sladd: Många moderna dammsugare har idag ett batteri istället för en sladd. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, och vad just du föredrar är en fråga om tycke och smak.

Räckvidd: Om du väljer en dammsugarmodell med sladd är det viktigt att ta reda på hur lång sladden är. Detta avgör nämligen dammsugarens räckvidd, och en lång sladd besparar dig därför besväret med att behöva byta eluttag hela tiden.

Rörlighet: Undersök dammsugarens rörlighet. Kontrollera hur bra hjulen rör på sig och ta reda på hur lätt eller svårt det är att rulla dammsugaren över trösklar och hinder.

LjudnivåLjudnivå: Vissa dammsugare väsnas en hel del medan andra är mer tystgående. Du kan se ljudnivån angiven i decibel på energimärkningen för varje modell. Som jämförelse brukar en normal konversation mellan två människor ha en ljudnivå på ungefär 65 decibel medan ett rop är på 80 decibel. De allra tystaste dammsugarna har en ljudnivå på 60-65 decibel, men dammsugare med en ljudnivå på runt 70 decibel är inte heller öronbedövande.

Husdjur: Om du har husdjur med päls hemma är det svårt att hålla djurhåret borta från golv, mattor och soffan. Välj därför en dammsugare som är specialdesignad för hem med husdjur och har specifika munstycken för just djurhår.

Golv eller mattor: Fundera på om du har mest hårda golv eller mattor hemma. Vissa dammsugare fungerar bra på båda underlagen medan andra fungerar betydligt bättre på det ena än det andra.

Extrautrustning: Undersök vad för tillbehör och munstycken som ingår. Rätt munstycken gör det enklare att städa både mattor och hårda golv, men även hyllor, springor, hörn och möbler.


Guide: Optimera ditt inomhusklimat och förebygg allergi

inomhusklimat

Om du vill ha ett så bra inomhusklimat som möjligt är dammsugningen bara en del av den nödvändiga städningen. En ordentlig städning kan förebygga dammallergi, och om någon i hemmet redan är allergisk är det extra viktigt att man städar noggrant.

Baserat på en artikeln från danska Politiken.dk berättar vi här hur du skapar bästa möjliga inomhusklimat:

Steg 1: Dammtorka

Det första du ska göra när du städar är att dammtorka. Damm kan lätt gömma sig på både möbler, kuddar och mattor, och dessa ytor brukar finnas i de flesta rum.

Dammet lägger sig även på hyllor, lampskärmar, tavlor, bord och fönsterbrädor. Börja med att torka av alla släta ytor med en mikrofibertrasa och skaka av kuddar och mattor utomhus. Glöm inte bort att även skaka av dammtrasan utomhus, för om du gör det inomhus kommer dammet bara att spridas ut i rummet igen.

Steg 2: Dammsug 

Det andra steget i städningen är dammsugningen, och både golv, mattor, möbler och andra ytor ska dammsugas. Glöm heller inte bort väggarna som ska dammsugas uppifrån och ner, och ha gärna fönstret öppet när du dammsuger. Du kan läsa mer om hur du dammsuger så effektivt som möjligt längre ner i artikeln. Du bör dammsuga en gång i veckan, och ännu oftare om du har husdjur med päls.

Steg 3: Våttorka alla ytor 

Våttorka alla ytorNär du har dammsugit färdigt ska du fukta en trasa i vatten med lite såpa eller universalrengöringsmedel. Se till att vrida ur trasan ordentligt så att det inte droppar vatten från den. Torka därefter av alla ytor, både paneler, dörrar, handtag, hyllor, fönsterbrädor, bord, element och så vidare.

Tänk även på att växter kan samla på sig mycket damm på bladen, så ta gärna in dem i badrummet och duscha av dem snabbt med kallt vatten. Detta avlägsnar effektivt dammet från bladen, men se till att inte använda för kallt vatten. Vänta sedan tills växten har torkat innan du ställer tillbaka den i rummet.

Steg 4: Rengör alla fönster 

Gardiner samlar också på sig en hel del damm och bör därför tvättas med jämna mellanrum. Fönsterrutorna ska också rengöras, och till dessa kan du använda en blandning av vatten och universalrengöring. Använd sedan en skrapa för att få bort vattnet och slippa fula ränder på rutan. Torka slutligen av rutan med en torr diskhandduk för att få bort alla vattenrester.

Kontrollera även om det finns mögel på fönsterkarmarna. Om det finns mögel kan du se svarta fläckar eller beläggningar längs kanten på fönstret.

Glöm inte bort att vädra 

Glöm inte bort att vädraFör att uppnå ett bra inomhusklimat och förebygga allergier måste du även vädra ordentligt hemma. Gör gärna detta 15 minuter två-tre gånger om dagen, och vädra då helst med korsdrag. Detta bidrar till att hålla luftfuktigheten i schack och försämrar därmed levnadsvillkoren för dammkvalster.

Luftfuktigheten blir dessutom otroligt hög när man lufttorkar tvätt inomhus, så torka därför alltid tvätten utomhus eller i torktumlare. Dammkvalster bor ofta i sängkläderna, och dessa bör därför bytas varannan vecka och tvättas i 60 grader för att alla kvalster ska dö.


Dammsug så effektivt som möjligt

Dammsug så effektivt som möjligt

Att dammsuga är lite av en konstform om man vill göra det så effektivt som möjligt och få bort så mycket damm, skräp och smuts som det går. Baserat på expertråd från norska Side2.no berättar vi här hur man dammsuger så effektivt som bara möjligt.

Flera riktningar: Du måste dammsuga i flera riktningar för att få upp allt damm. Dammsug därför inte bara fram och tillbaka, utan för gärna dammsugarmunstycket i formen av ett M eller W. Om du föredrar att bara föra munstycket fram och tillbaka bör du även dammsuga lite kors och tvärs.

Använd olika munstycken: Många använder bara standardmunstycket när de dammsuger, men det finns faktiskt en anledning till att dammsugaren har fler än ett munstycke. Det ingår ofta specialmunstycken för till exempel mattor, hårda golv och möbler. Du kan läsa mer om olika typer av munstycken längre ner i artikeln.

Flytta möbler och andra föremål innan du dammsuger: För att kunna dammsuga så effektivt som möjligt är det bra att först ta bort både möbler och till exempel leksaker, blommor och vaser. Detta gör att man kan komma åt allt damm, och mindre föremål som leksaker kan dessutom förstöra dammsugaren om man suger upp dem.

Glöm inte att byta påse: Om du har en dammsugare med påse bör du se till att byta dammsugarpåse när den är full till två tredjedelar. Om påsen blir för full försämrar den nämligen maskinens sugeffekt och gör att du inte får ett lika bra resultat när du dammsuger.


Ska man dammsuga med öppna eller stängda fönster?

Enligt danska Bolius.dk är många osäkra på om fönstren ska stå på vid gavel när man dammsuger eller om man ska vänta med att vädra tills man är färdig med dammsugningen. På detta svarar experterna att det faktiskt är bra att göra båda delarna.

Ett bra filter är inte alltid tillräckligt 

Idag lägger man mycket fokus på allergi, och nästan alla dammsugare har därför kraftiga filter som ska hindra dammpartiklar från att komma ut i luften igen när man väl har dammsugit upp dem. Detta är en bra start, men Bolius.dk skriver att det fortfarande är svårt att komma undan helt från dammet som virvlar upp i luften när man drar dammsugaren över golvet och pressar rör och munstycken mot golv och andra ytor. Därför är det bra att även ha öppna fönster när man dammsuger.

Korsdrag är bäst 

Den bästa metoden för att få bort dammet som har virvlats upp i luften är att öppna flera fönster och skapa ett korsdrag. Korsdraget tar då med sig dammet ut, vilket inte sker om man bara öppnar ett fönster. Anledningen till att det är så viktigt att få ut dammet är att det innehåller levande organismer, till exempel kvalster, samt partiklar som kan orsaka mögel. Båda dessa kan dessutom både orsaka och förvärra allergier.

När du har dammsugit färdigt bör du lämna fönstren öppna i ytterligare 10-15 minuter för att så mycket damm som möjligt ska försvinna.


Få ett bra inomhusklimat med HEPA-filter

Ett bra filter på dammsugaren är ett bra första steg till ett bra inomhusklimat. Luften inomhus är viktig för hälsan och välbefinnandet hos de som bor i den, och ett dåligt klimat kan orsaka besvär som huvudvärk, trötthet och irritation i ögon, näsa och hals. Dessa besvär kan med tiden utvecklas till allergier.

Vad gör ett HEPA-filter? 

HEPAHEPA är en specifik typ av filter för dammsugare, och namnet står för High Efficiency Particulate Air. Det finns dessutom fem filtreringsklasser inom HEPA, och skalan går från 10 till 14.

Ju högre siffra desto bättre, så välj gärna HEPA 13 eller HEPA 14. Dessa kan nämligen fånga upp även mikroskopiska partiklar från till exempel rök och kvalster, som ofta är orsaken till allergier. HEPA 14-filter är faktiskt så effektiva att de avlägsnar 99,99 % av alla partiklar.

Hur fungerar filtret i dammsugaren? 

När du startar dammsugaren drar den in damm och luft genom röret och ner i påsen. Dammet och skräpet ska sedan stanna i påsen medan luften måste ut igen, och den åker då ut genom fläkten på dammsugarens “kropp”.

Inuti dammsugaren sitter det ett dammsugarfilter, till exempel ett HEPA-filter, som ser till att luften som skickas tillbaka ut ur dammsugaren är så ren som möjligt.


Olika typer av dammsugarmunstycken

När man skaffar en ny dammsugare ingår det ofta ett par olika munstycken. Även om dessa kan likna varandra är varje munstycke gjort för ett specifikt ändamål, och syftet är att göra dammsugningen mer effektiv. Baserat på en artikel från Tretti.seberättar vi här vilka olika typer av munstycken som finns.

Munstycken för hårda golvMunstycken för hårda golv: Man får ofta med ett parkettmunstycke till dammsugaren, och detta är den bästa lösningen när du ska dammsuga hårda underlag som klinker och parkettgolv. Detta munstycke har styva borststrån på undersidan som gör att det rengör extra bra på just den här typen av underlag.

Munstycken för mattor: När du ska dammsuga mattor finns det faktiskt två olika munstycken som fungerar bra för ändamålet, nämligen ett turbomunstycke och ett motoriserat munstycke. Turbomunstycket har roterande borstar som effektivt samlar upp damm och skräp som har fastnat i mattan. Det motoriserade munstycket har istället en inbyggd motor i själva munstycket. Motorn gör att det här munstycket får en extra kraftfull sugeffekt och effektiviserar på så vis städningen. Båda dessa munstycken fungerar även bra om du har pälsdjur hemma.

KombimunstycketKombimunstycket: Ett kombimunstycke är också försett med styva borststrån, och precis som namnet antyder kan det här munstycket användas till flera olika ändamål. Det fungerar alltså både på hårda golv och på mattor, och det fina med det här munstycket är att du kan höja och sänka borststråna efter behov genom att trycka på en knapp på ovansidan.

Fogmunstycket: Ofta ingår det även ett fogmunstycke som är utformat för rengöring av springor, sprickor och i möbler. Munstycket är långt och smalt, och med hjälp av detta kan du effektivt dammsuga där de andra munstyckena inte kommer åt.


Om Bosch

bosch logo
Bosch är ett tyskt företag som startades 1886 av grundaren Robert Bosch. Bosch fokuserade från början på produkter inom industriteknik och hantverk, men idag är de framförallt kända för sin tillverkning av produkter för hushållet samt för sina verktyg. Bosch tillverkar bland annat vitvaror som kylskåp, frysar och diskmaskiner, men även köksredskap, dammsugare och hårvårdsprodukter.

Fler hushållsprodukter under 60-talet

Fokuset på köksprodukter växte ordentligt på 60-talet när kvinnorna kom in på arbetsmarknaden. Nu fanns det nämligen inte längre lika mycket tid för husmodern att varken stå i köket eller tvätta kläder. Det var därför nödvändigt att förbättra komforten och produktiviteten i både köket och tvättstugan, och Bosch ökade då sin produktion av såväl köksprodukter som tvättprodukter.

Fokus på teknik 

Under 90-talet skiftade fokuset mer till lyx och flexibilitet, och nu fick tekniken en viktig roll.

En av grundvärderingarna hos Bosch är att alltid prestera bäst och ligga i framkant inom både den teknologiska utvecklingen och allmänna samhällstrender. De satsade därför tidigt på den moderna tekniken och använde den för att underlätta i hushållen. De allra senaste initiativen består av appbaserade vitvaror som låter användaren övervaka och kontrollera vitvarorna från telefonen, oavsett om man är hemma eller inte.

Andra värderingar hos Bosch handlar om framtid och resultat, ansvar och hållbarhet, initiativ, öppenhet och förtroende, pålitlighet och trovärdighet samt mångfald.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Bosch BGS5335

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch BGS5335

Dammsugarmodellen Bosch BGS5335 har granskats av två olika expertkällor, nämligen den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

Båda expertkällorna har genomfört test av flera olika modeller på en gång och sedan delat ut ett totalbetyg till varje modell. Både Råd & Rön och uafhængige testpaneler verkar även tycka att Bosch BGS5335 är en välfungerande dammsugare som presterar riktigt bra i undersökningarna.

Modell med dammbehållare 

Bosch BGS5335 är på många sätt och vis en traditionell dammsugare, men till skillnad från helt traditionella dammsugare har den här modellen inte någon dammpåse som måste bytas när den blir full.

Bosch BGS5335 har istället en dammbehållare som rymmer 3 liter, och det finns faktiskt många fördelar med en påslös dammsugare. Man behöver till exempel inte lägga pengar på nya dammsugarpåsar, och en behållare är både enkel att tömma och kommer inte att minska sugeffekten lika mycket som en påse när den börjar bli full.

Fungerar bra på hårda golv 

Den här dammsugaren från Bosch hamnar i klass A för sin dammupptagning på hårda golv, till exempel klinker och trägolv, och det är alltså dessa golv som är modellens starka sida.

Modellen tillhör energiklass C, och även om detta inte är en av de bättre energiklasserna är den fortfarande ganska vanlig bland dammsugare. Jämfört med andra dammsugarmodeller har Bosch BGS5335 alltså en ganska bra energiklass.

Den här dammsugaren är dessutom designad för att vara flexibel och lättmanövrerad. Det är därför enkelt att komma åt att dammsuga överallt, även på mer svårtillgängliga ställen.

Allergivänlig modell 

Bosch BGS5335 är ett bra alternativ om någon familjemedlem är allergisk och inte tål damm. Den här modellen är nämligen försedd med ett HEPA-filter, som är ett av marknadens bästa när det kommer till att fånga upp så många dammpartiklar som möjligt. Modellen har en räckvidd på 11 meter, och man behöver därmed inte byta eluttag särskilt ofta. Dammsugaren har även ett teleskoprör som gör att man kan dammsuga i en ställning som är skonsam för ryggen.

När man köper Bosch BGS5335 ingår det dessutom flera olika munstycken som passar för olika ändamål.

Specifikationer för Bosch BGS5335
🔴 Effekt: 850 watt
🔴 Årlig energiförbrukning: 40 kWh
🔴 Vikt: 10,53 kg
🔴 Dammupptagningsklass på hårda golv: A
🔴 Energiklass: C
🔴 Ljudnivå: 74 dB
🔴 Påse eller dammbehållare: Behållare
🔴 Sladd eller batteri: Sladd
🔴 Räckvidd med sladd: 11 meter
🔴 Filter: HEPA

Utvalda fördelar med Bosch BGS5335
 Påslös modell med dammbehållare
Dammbehållare på 3 liter
Fungerar extra bra på hårda golv
Modell med HEPA-filter
Utformad för att vara flexibel och ha en hög rörlighe


Bosch BGL8ZOON ProAnimal

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Bosch BGL8ZOON ProAnimal

 

.
Dammsugarmodellen Bosch BGL8ZOON ProAnimal har varit med i ett konsumenttest där det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler provade flera olika dammsugare. I undersökningen granskades dammsugarna utifrån olika testpunkter och fick sedan ett totalbetyg.

De danska experterna anser att Bosch BGL8ZOON ProAnimal klarar sig riktigt bra på de olika testpunkterna, och den här modellen får därför en bra recension av uafhængige testpaneler.

Energieffektiv modell 

Bosch BGL8ZOON ProAnimal är ett bra alternativ för dig som är ute efter en dammsugare med en bra sugeffekt som även är bra för miljön. Bosch BGL8ZOON ProAnimal tillhör nämligen energiklass A och placerar sig därmed i den bättre delen av skalan som toppas av energiklass A+++.

Många dammsugare hamnar i den sämre delen av skalan, och en modell i energiklass A är därför ett väldigt miljövänligt val.

Bosch BGL8ZOON ProAnimal har även ett PowerProtect-system som effektiviserar dammsugningen. Detta system förbättrar luftgenomströmningen och gör därmed att dammsugaren får en kraftigare sugeffekt.

Specialdesignad för hem med husdjur 

Bosch BGL8ZOON ProAnimal är en bra dammsugare som faktiskt fungerar bra på alla ytor och underlag.

Den här dammsugaren hamnar i dammupptagningsklass A på hårda golv och B på mattor, och modellen är därför bra på att avlägsna damm, skräp och smuts på båda dessa underlag. Det är svårare för dammsugare att få bort skräp från en matta än ett hårt golv, och att den här modellen hamnar i klass B på mattor innebär därför att den klarar av uppgiften riktigt bra.

Den här modellen är dessutom specialdesignad för att få bort djurhår från hemmet. Dammsugaren har därför en speciell borste som är framtagen specifikt för att avlägsna hår, som ofta kan fastna ordentligt och sitta fast extra hårt i mattor.

Väsnas inte särskilt mycket 

Bosch BGL8ZOON ProAnimal har en relativt låg ljudnivå på 70 dB, och med den här modellen är ljudet därför inte något stort problem. Dammsugaren har även ett smart teleskoprör, och eftersom att detta kan förlängas efter behov slipper man få ont i ryggen när man dammsuger.

Den här dammsugaren är dessutom bra för allergiker. Bosch BGL8ZOON ProAnimal har nämligen ett kraftfullt HEPA-filter som fångar upp även mikroskopiska partiklar och ser till att de inte slipper ut i luften igen.

Specifikationer för Bosch BGL8ZOON ProAnimal
🔴 Effekt: 650 watt
🔴 Årlig energiförbrukning: 28 kWh
🔴 Vikt: 9,14 kg
🔴 Dammupptagningsklass på hårda golv: A
🔴 Dammupptagningsklass på mattor: B
🔴 Energiklass: A
🔴 Ljudnivå: 70 dB
🔴 Påse eller dammbehållare: Påse
🔴 Sladd eller batteri: Sladd
🔴 Räckvidd med sladd: 15 meter
🔴 Filter: HEPA

Utvalda fördelar med Bosch BGL8ZOON ProAnimal
 Traditionell dammsugare med påse och sladd
PowerProtect-system
Energieffektiv modell
Fungerar bra på både hårda golv och mattor
Specialdesignad för hem med husdjur


Bosch BSGL5400

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Bosch BSGL5400 

 

.
Dammsugarmodellen Bosch BSGL5400 har ingått i ett test där det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler granskade flera olika dammsugare på en gång.

Tillsammans med de andra modellerna har Bosch BSGL5400 granskats utifrån olika testpunkter för att experterna ska kunna reda ut vilka för- och nackdelar varje modell har. Bosch BSGL5400 klarar sig bra i undersökningen och får därför ett bra betyg hos uafhængige testpaneler.

Bra energiklass 

Något som är utmärkande för Bosch BSGL5400 är att modellen tillhör en bra energiklass. Dammsugaren finns nämligen i energiklass A och hamnar därför i den bättre delen av skalan. Eftersom att dammsugare ofta tillhör lite sämre energiklasser innebär detta att den här modellen har en betydligt lägre energiförbrukning än de flesta. Den har nämligen en årlig förbrukning på 28 kWh medan många andra modeller utan problem kommer upp i 40 kWh per år.

Fungerar bra på hårda golv och mattor 

Bosch BSGL5400 är designad för att vara en bra allround-dammsugare som ska kunna användas på alla slags ytor. Den här modellen hamnar därför i klass A för sin dammupptagning på hårda golv och i klass B på mattor.

Båda dessa klasser är riktigt bra, vilket gör att dammsugningen ger ett jämnt resultat i hela huset. Det ingår dessutom olika specialdesignade munstycken som är bra för olika ändamål. Ljudnivån på 74 dB är inte heller särskilt störande.

Modell med HEPA-filter 

Bosch BSGL5400 är dessutom utrustad med ett HEPA-filter och är därför ett bra alternativ för allergiker. Detta filter fångar effektivt upp dammpartiklar och ser till att luften blir ren och fri från allergiframkallande partiklar.

Bosch BSGL5400 är dessutom gjord för att vara enkel att använda. Modellen har därför en lång räckvidd på 15 meter, fyra flexibla hjul samt ett AirBumper-system som fungerar som ett slags stötskydd. Detta system skyddar både dammsugaren, väggar och möbler vid en kollision.

Specifikationer för Bosch BSGL5400
🔴 Effekt: 700 watt
🔴 Årlig energiförbrukning: 28 kWh
🔴 Vikt: 6,8 kg
🔴 Dammupptagningsklass på hårda golv: A
🔴 Dammupptagningsklass på mattor: B
🔴 Energiklass: A
🔴 Ljudnivå: 74 dB
🔴 Påse eller dammbehållare: Påse
🔴 Sladd eller batteri: Sladd
🔴 Räckvidd med sladd: 15 meter
🔴 Filter: HEPA

Utvalda fördelar med Bosch BSGL5400
 Bra energiklass
Fungerar bra på både hårda golv och mattor
Med HEPA-filter
Flexibla hjul
Inbyggt stötskydd


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Bosch dammsugare har fått bäst omdömen?

Bosch BGS5335 och Bosch BSGL5333 Zoo’o ProAnimal

🤓 Hur testas Bosch dammsugarna?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten granskas dessutom med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersöker även hur bra dammsugarnas inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar. Slutligen bedöms både hållbarheten och användarvänligheten hos maskinerna.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny dammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Bosch dammsugare test – dessa källor har vi använt 

Uafhængige testpaneler 🇩🇰
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler genomför noggranna tester och jämförelser av konsumentprodukter. Här har de granskat dammsugare i olika prisklasser från både kända och mindre kända märken. Först och främst har de undersökt hur bra dammsugarna är på att rengöra hårda golv och mattor samt hur bra de får bort djurhår och skräp ur springor. Därefter har de även granskat modellernas användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Råd & Rön 🇸🇪 
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön utför granskningar av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. I den här undersökningen har Råd & Rön provat dammsugare i alla prisklasser och från olika märken, och experterna har tittat på både sugeffekt, användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Andra relevanta test:

Här på Konsumentmagasinet har vi även skrivit en mängd andra artiklar om olika testvinnande dammsugare. Om du till exempel vill veta mer om vilka dammsugarmodeller från Nilfisk som är bäst på marknaden kan du få en komplett översikt över dessa i artikeln Nilfisk dammsugare test.

I artikeln Electrolux dammsugare test får du istället en fullständig överblick över vilka Electrolux-dammsugare som är bäst på marknaden enligt experter som har provat dammsugarna.

Ett annat populärt alternativ är Miele, vars dammsugare är kända för sin höga kvalitet och kraftiga sugeffekt. I artikeln Miele dammsugare test ger vi dig en överblick över de modeller som presterar bäst i test.

Om du å andra sidan funderar på hur du kan komma undan dammsugningen helt och hållet kanske du vill läsa artikeln robotdammsugare test. Där går vi igenom de robotdammsugare som har klarat sig bäst i olika undersökningar, och du får givetvis även en källhänvisning med länkar till alla granskningar som vi har undersökt. På så vis kan du själv läsa igenom testen innan du bestämmer dig för vilken modell som är bäst för dig.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta