Tyngdtäcke - Bäst i test: Så väljer du rätt tyngdtäcke

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 7, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Tyngdtäcke - Bäst i test: Så väljer du rätt tyngdtäcke

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Genom att använda ett effektivt tyngdtäcke kan du sova bättre om natten.

Den här typen av täcke kommer utrustad med insydda tyngder, vilket resulterar i att hjälpmedlet har en mer generös vikt än ordinära täcken. Det är vanligt att tyngdtäcken används inom terapi och vården, men även många privatpersoner vänder sig till den här produkten för att lindra sömnbesvär.

Visst finns det dock en hel uppsjö av olika tyngdtäcken att välja mellan, så hur bör du gå tillväga för att hitta det som passar dig bäst? Fortsätt att läsa, för vårt tyngdtäcke översikt nedan kan hjälpa dig på traven!

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 4 bästa tyngdtäcken i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

5 saker att tänka på innan du köper tyngdtäcke

 • Storlek

  Tyngdtäckets storlek och mått beror på dina personliga behov och preferenser. Du bör försäkra dig om att tyngdtäcket är tillräckligt stort för att ge dig bekväm täckning utan att vara så stort att det är besvärligt eller svårt att flytta på. Tyngdtäckets dimensioner spelar dessutom roll för hur pass stor tyngd täcket kan innehålla. En tumregel är att ju större tyngdtäcket är, desto större tyngd kan tyngdtäcket ge. Ett litet tyngdtäcke kan vara smidigare att bära med sig, men det kanske inte ger lika mycket täckning eller tyngd som ett större tyngdtäcke.

 • Fyllning

  Fyllningen är det som ger tyngdtäcket sin tyngd, och det är viktigt att välja en fyllning som ger rätt komfort och inte orsakar några allergier. Tyngdtäcken fylls ofta med bomulls-, glas- eller polyesterpärlor, men det finns även miljövänliga alternativ såsom ekologisk bomull och återvunnen plast. Tyngdtäckets vikt mäts i kilogram, och standardvikterna är 5 kg, 7 kg, 10 kg och 12 kg. Tyngdtäcken används i hög grad av personer med ångest eller sömnproblem, men du kan även välja ett lättare tyngdtäcke för avkoppling och bättre sömnkvalitet.

 • Material

  Tyngdtäckets yttersta lager bör vara tillverkat av ett mjukt tyg med bra andningsförmåga, såsom bomull eller bambu, men det finns även tyngdtäcken som är tillverkade av andra material såsom fleece eller sammet. Fyllningen bör vara gjord av ett material som varken gör att du känner dig för varm eller för kall. Syntetiska material såsom polyester används ofta i tyngdtäcken, men de kan ibland orsaka svettningar. Det är även en fördel att välja ett tvättbart tyngdtäcke, så att du kan hålla täcket rent och fräscht.

 • Pris

  Tyngdtäcken i budgetklassen är ofta tillverkade av material av lägre kvalitet med sämre hållbarhet än hos dyrare tyngdtäcken. Dyrare tyngdtäcken har ofta egenskaper som billigare tyngdtäcken saknar, till exempel olika viktalternativ eller avtagbara överdrag. Billigare tyngdtäcken kostar cirka 500 kronor, medan tyngdtäcken i premiumklassen kan kosta runt 1500 kronor och uppåt.

 • Kund- och expertomdömen

  Kund- och expertomdömen kan vara till hjälp när du vill överväga olika typer och modeller av tyngdtäcken. Kundrecensioner kan ge dig en uppfattning om hur tyngdtäcket känns och hur pass bekvämt det är att använda. Expertrecensioner kan ge djupare information om tekniska egenskaper hos olika tyngdtäcken, exempelvis hur pass väl tyngdtäcket håller värmen och hur pass jämnt tyngden fördelas över kroppen.

arrow-more

CURA of Sweden Pearl Classic 150x210 7kg - tyngdtäcke kvalitetstestad av RISE

Bästa kylande viktade filt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test hos PriceRunner med högt betyg på 4,5/5 stjärnor
 • check 4,4/5 på Google Shopping
 • check 4,4/5 på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på CURA of Sweden Pearl Classic 150x210 7kg:

 • OEKO-TEX® andningsbara och bekväma material
 • Består av sju lager
 • Fylld med naturliga, finslipade glaspärlor

Konsumentmagasinets omdöme

Tyngdtäcket CURA of Sweden är tillverkat av sju separata lager av högkvalitativ 100 % bomull. Detta tyngdtäcke presterar bra i alla avseenden. Den enda nackdelen är att tyngdtäcket endast finns i vit färg, vilket kan innebära att det lättare blir smutsigt eller inte passar in i alla inredningar. Trots den lilla nackdelen är vår bedömning att detta är ett tyngdtäcke i toppklass.

Fördelar

 • Maskintvätt upp till 60°C
 • 100 % bomull
 • Ökar avslappningen och förbättrar sömnkvaliteten
 • Mjuk och bekväm
 • Kvalitetstestad av RISE

Nackdelar

 • Finns endast i vit färg
 • Kan vara svårt att sprida ut

CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke är ett tyngdtäcke som passar perfekt för sommarnätter. Tyngdtäcket hjälper till att kyla din kroppstemperatur medan du sover, vilket ger en bekvämare och mer kvalitativ sömn.

Recension: En detaljerad recension av CURA of Sweden Pearl Classic 150x210 7kg

Tvättas upp till 60°C
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke är ett tyngdtäcke i toppklass som använder glaspärlor och polyester för att skapa en perfekt balans mellan tyngd och komfort. Yttertyget är till 100 % av bomull, vilket gör tyngdtäcket mjukt samtidigt som det andas. Tyngdtäcket finns i tyngden 7 kg och kan tvättas i maskin upp till 60°C.

Testad av RISE
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke har kvalitetstestats av RISE – Sveriges forskningsinstitut – vilket officiellt gör detta tyngdtäcke till en medicinteknisk produkt. Tyngdtäcket har dessutom certifierats med STANDARD 100 och MADE IN GREEN av OEKO-TEX®, vilket säkerställer att tyngdtäcket framställts miljövänligt och utan skadliga ämnen. Det innebär också att leveransen är transparent och spårbar. Tyngdtäckets högkvalitativa konstruktion har dessutom CE-certifiering, vilket innebär att det är säkert att använda enligt europeiska standarder.

Svalkande känsla
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke finns i storleken 150 x 210 cm. Det här tyngdtäcket är optimalt för dig som söker lindring från värmen under sommarmånaderna. Tyngdtäcket har svalkande egenskaper samtidigt som det ger en omfamnande och omslutande känsla.

Vad säger användare och experter om CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke 150x210 7kg?

CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke har fått höga betyg av tidigare kunder. Enligt Google Shoppings sammanställning av användarrecensioner fick tyngdtäcket ett betyg på 4,4 av 5. Generellt sett rapporterar användarna att täcket känns mycket mjukt och bekvämt och att det hjälper dem att slappna av och somna snabbare. Många användare upplever dessutom att tyngdtäcket hjälper till att lindra stress och ångest.

TrendRehab tyngdtäcke - i 7 lager med glaspärlor

Bästa tyngdtäcke för pris

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på TrendRehab tyngdtäcke:

 • Finns i 4 vikter - för barn och vuxna
 • Ekologiskt pressade glaspärlor
 • BSCI - certifierad

Konsumentmagasinets omdöme

TrendRehab tyngdtäcke är BSCI-certifierat. Det rekommenderade tvättrådet från tillverkaren är att frysa tyngdtäcket utomhus i snön eller i frysen. En nackdel med denna produkt att tyngdtäcket inte kan tvättas eller torkas i tvättmaskin eller torktumlare. Bortsett från denna lilla nackdel är detta i övrigt ett tyngdtäcke som vi varmt kan rekommendera.

Fördelar

 • Unik tunn vadd för bättre hållbarhet
 • Temperaturreglerande egenskaper
 • Levereras i ett förvaringsfodral
 • Ökad sömnkvalitet och känsla av trygghet

Nackdelar

 • Ej tvättbart i maskin
 • Tål ej torktumlare

Den största fördelen med TrendRehab tyngdtäcke är att den hjälper dig att somna snabbare. Detta tyngdtäcke är särskilt utformat för barn och vuxna med ADHD eller fibromyalgi.

Recension: En detaljerad recension av TrendRehab

100 % bomull
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke är ett toppmodernt tyngdtäcke som använder glaspärlor och polyester för att ge den perfekta mängden vikt och komfort. Yttertyget är till 100 % av bomull, vilket gör täcket mjukt samtidigt som det andas. Täcket finns i storleken 7 kg och kan tvättas i maskin upp till 60°C.

2 mm vadd
TrendRehab tyngdtäcke har tillverkats med unikt tunn vadd. Det är endast 2 mm tjockt, jämfört med de vanliga 5 mm som är genomsnittet på marknaden. Glaspärlorna som används i tyngdtäcket är ekologiskt pressade. Det här tyngdtäcket är tillverkat av högkvalitativa material, vilket gör det mycket hållbart och fyllningen läcke inte vid långvarig användning eller vid tvätt, trots vadderingen på endast 2 mm.

Fyra olika vikter
Yttertyget hos TrendRehab tyngdtäcke är tillverkat av 100 % ekologisk bomull, och tyngden fås av både glaspärlor och ren bomull. Du kan välja mellan fyra olika tyngder, som kommer i samma storlek på tyngdtäcket som är 203 x 152,4 cm:

5 kg – passar en användarvikt på mellan 40-60 kg
7 kg – passar en användarvikt på mellan 60-80 kg
9 kg – passar en användarvikt på mellan 80-95 kg

Vad säger användare och experter om TrendRehab tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor?

TrendRehabs tyngdtäcke har fått 4,8 av 5 stjärnor på Google Shopping, där användarna uppger att tyngdtäcket är både bekvämt, mjukt och hjälper dem att somna snabbt. Tidigare kunder upplevde dessutom att tyngdtäcket gav en känsla av lugn och avslappning genom att vikten fördelas jämnt över kroppen.

Hugged Tyngdtäcke - ger din kropp ro och komfort i sängen

Utmärkt tyngdtäcke i 100 % ekologisk bomull

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Topplista hos PriceRunner - med 4/5 stjärnor

Dagens bästa priser och erbjudanden på Hugged Tyngdtäcke:

 • Tillverkat av 100 % ekologisk bomull
 • Fylld med bekväma glaskorn
 • Minskar naturligt ångest i kroppen

Fördelar

 • 100 % nöjdhetsgaranti
 • Kan maskintvättas vid 40 grader
 • Små glaskorn med rätt viktfördelning
 • Gjort av sju lager
 • Mjuk och bekväm

Nackdelar

 • Kan vara för varm för sommaren

Det första tyngdtäcket som vi ska ta en titt på är en produkt från märket Hugged. Detta strålande täcke är uppgjort av hela sju lager och kan beställas som antingen ett 5 kg, 7 kg, 9 kg eller 11 kg täcke. Tyngdtäcket kommer i en vit färg och uppmäter 150 x 210 cm. Om du är ute efter ett riktigt bekvämt täcke som aldrig sviker dig här i vårt tyngdtäcke test är Hugged Tyngdtäcke ett ypperligt val.

Mer om Hugged Tyngdtäcke

Det yttre tyget som Hugged Tyngdtäcke är tillverkat av är 100 % bomull. Inte nog med att detta är fullkomligt ekologiskt, utan du kan även räkna med att täcket känns riktigt skönt att ha om dig varje natt. Inuti täcket finner du glaskulor inom ett tunt lager av polyester. Allt detta kombinerat ger dig ett tungt och bekvämt täcke som blir passande för att lindra sömnbesvär.

Kom ihåg att hygien är viktigt, och därför är det fullt möjligt att tvätta Hugged Tyngdtäcke i tvättmaskinen vid 40 grader. Vid beställning får du även tillgång till en 100 % nöjdhetsgaranti tillsammans med fri frakt inom hela landet. Det är sannerligen inte dåligt!

Beckasin 5kg Tyngdtäcke (210x150cm) - lättviktigt och flexibelt tyngdtäcke

Lämplig för barn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Beckasin 5kg Tyngdtäcke (210x150cm):

Fördelar

 • Flexibel och mjuk
 • 100 % bomullsmaterial
 • Innehåller sandkristaller
 • Finns i graz och vit färg
 • Hypoallergen fyllning

Nackdelar

 • Leveranstiden skulle kunna vara kortare

Vårt tyngdtäcke test avslutas med Beckasin 5kg Tyngdtäcke, en produkt från märket Beckasin som kan användas som antingen en filt i soffan eller som ett täcke i sängen. Tyngdtäcket har som sagt en vikt på 5 kg, och därför rekommenderas det till barn i åldrarna 4 till 12 år. Det bekväma täcket finns dock även i tyngre varianter för barn eller vuxna som är äldre än så.

Mer om Beckasin 5kg Tyngdtäcke (210x150cm)

Beckasin 5kg Tyngdtäcke uppmäter 150 x 210 cm och kan beställas i antingen en grå eller en vit färg. Täcket är tillverkat av utomordentligt mjukt bomullsatin och har fyllts med sandkristaller från glaskvarts som både är allergivänliga och luktfria.

Bra att veta är att materialen som Beckasin 5kg Tyngdtäcke är tillverkade av är Oeko-Tex certifierade, och detta betyder att de inte innehåller några skadliga ämnen. Du kan därför låta din son eller dotter använda täcket utan att behöva oroa dig. Med det här täcket nära tillhands garanterar du att ditt barn får en god nattsömn och att potentiella sömnbesvär lindras.

Tester och recensioner av tyngdtäcken som används i artikeln

Expert- och testkällor

PriceRunner

PriceRunner är en jämförelsetjänst som startades upp i Sverige, men som numera även driver verksamhet i både Storbritannien och Danmark. Med hjälp av den här tjänsten har du möjligheten att jämföra miljontals produkter från tusentals butiker så att du kan hitta det billigaste och bästa alternativet för dig.

Du kan se Pearl Weight Blanket kundomdömena genom att klicka här

PrivataPengar

PrivataPengar tillhör SevenDay Bank och är en sajt med fokus på privatekonomi. De bjuder bland annat på råd kring hur du samlar lån och krediter, men de ger också sina läsare tillgång till spartips och artiklar inom kategorierna ”Hem och familj”, ”Hjälp andra”, ”Motor/Fordon”, ”Låna” och ”Resor”.

Artikeln uppdaterades senast: 14 september 2020
Läs hela artikeln här

Expressen

Den svenska kvällstidningen Expressen grundades 1944 och har numera en nyhetssajt som ger läsarna möjligheten att hålla sig uppdaterade kring vad som händer runtom i världen. Besökare kan läsa nyhetsartiklar inom bland annat kategorierna ”Sport”, ”Nöje”, ”Kultur”, ”Ledare”, ”Debatt” och ”Klimat”. Läsare får dessutom tillgång till diverse guider för att förenkla vardagen.

Artikeln uppdaterades senast: 24 maj 2020
Läs hela artikeln här

FAQ

Vad är ett tyngdtäcke?
Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder för att ge det en mer generös vikt.
Varför använda ett tyngdtäcke?
Tyngtäcken används flitigt inom både vården och av privatpersoner för att lindra sömnbesvär.
Hur tungt är ett tyngdtäcke?
Ett tyngdtäckes vikt kan variera ganska stort från täcke till täcke. Det finns lite tyngre varianter som är passande för vuxna medan det även finns lättare modeller som passar barn.
Hur tungt bör ens tyngdtäcke vara?
Det rekommenderas att ditt tyngdtäcke väger cirka 10 – 15 % av din kroppsvikt, men om du känner att du är i behov att ett lättare eller tyngre täcke är det självfallet upp till dig att bestämma.
Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?
Ett tyngdtäcke kan kosta allt från någon hundralapp till tusentals kronor beroende på vilket material det är tillverkat av och vilket märke det kommer från.

Varför har du svårt att sova?

Sömnbesvär är inte särskilt trevligt att behöva stå ut med. Det kan vara fullt normalt att ha svårt att sova under vissa nätter, men om sömnproblemen dyker upp ofta kan det vara läge att ta tag i saken genom att exempelvis besöka en läkare. Det finns många skäl till varför sömnbesvär uppstår, men ofta har det att göra med en stressig vardag. Kanske har du inte möjligheten att koppla av då du stressar över deadlines, ett fullpackat schema eller dylikt.

Utöver detta kan boven vara höga ljud utanför eller snarkningar som kommer från sovrummet – antingen personen som du sover bredvid eller snarkningar som kommer från dig. Att röka eller att dricka alkohol är dessutom ingen höjdare innan du ska sova, och detsamma gäller för koffein. För att lindra besvären kan det vara väl värt att testa på ett tyngdtäcke, men om problemen kvarstår bör du uppsöka en läkare. Läs mer om sömnbesvär genom att besöka PrivataPengar.

Källa: Sevenday.se. 

Vanliga anledningar till sömnproblem

Tro det eller ej drabbas cirka 1/3 av befolkningen av sömnproblem. Dessa är dock inte långvariga, utan ett problem som uppstår lite då och då. Om du å andra sidan ofta känner att du har svårt att sova kan det vara dags att ta tag i problemet och att försöka hitta en lösning. Kanske är du i behov av att uppgradera till en skönare säng eller så känner du dig ofta stressad. Har ditt liv nyligen förändrats? Är din vardag full av stress? Har du för mycket att göra under tidspress? Allt detta kan bidra till sömnbesvär.

Glöm inte heller det tidigare nämnda nikotinet, alkoholen eller koffeinet som kan ställa till det för dig. Även ångest, depression och andra sjukdomar kan göra nätterna besvärliga. När det är tal kring sömnstörning brukar ”primär sömnstörning” och ”sekundär sömnstörning” vara två begrepp som ofta dyker upp. Den förstnämnda syftar på att det inte är någon uppenbar sjukdom som kan ha lett till sömnbesvären medan den sistnämnda syftar på sömnbesvär till följd av sjukdom eller en förändrad livssituation.

Kanske har du tidigare hört talas om insomni, och detta kännetecknas av att du har sömnbesvär i alla fall tre gånger i veckan och att besvären resulterar i problem under vardagen. Det finns vissa åtgärder som du kan ta till på egen hand såsom att sluta upp med att dricka alkohol eller koffein, att satsa på ett tyngdtäcke eller att göra ändringar i ditt schema så att vardagen blir mindre stressig. Om inga tydliga resultat syns är det dock läge att besöka en läkare.

Hur funkar tyngdtäcken?

Tyngdtäcken används inte bara inom vården eller av de som lider av sömnbesvär, men visst kan det hjälpa alla typer av personer att få härligare nätter. Tyngdtäcken kan innehålla bland annat pärlor eller bollar som förser täcket med den där tyngre vikten som kännetecknar tyngdtäckena. Innehållet är jämnt utspritt så att täcket ska vara lika tungt i alla ändarna.

Fördelen med täckenas tyngd är att de förser dig med en skön känsla som påminner om att bli omfamnad. Du är säkert väl medveten om att en kram kan ge en känsla av säkerhet, lugn och komfort – och det är just detta som tyngdtäcket hjälper till med.

Det finns många olika sorters tyngdtäcken, så det fullt möjligt att få tag på ett tyngdtäcke som blir helt perfekt för dig. Då talar vi inte bara om tyngdtäcken som varierar när det gäller vikt, utan även material, mått och prisklass. Du bör särskilt lägga fokus på att hitta ett tyngdtäcke som har just den rätta vikten för dig, och detta ska vi tala lite mer om nedan. Glöm heller inte att även har den rätta madrassen och sängkläderna i allmänhet för den optimala sömnupplevelsen varje natt.

Vilken tyngd ska jag ha på mitt tyngdtäcke?

Det är en sak att bestämma dig för att beställa ett tyngdtäcke, men det är en helt annan sak att verkligen hitta det där perfekta täcket för dig. Den här typen av täcken kommer inte bara i olika prisklasser och material, utan även vikt. På den lättare sidan finns det tyngdtäcken som enbart väger två-tre kilon, och dessa är vanligtvis passande för barn. Det finns dock även tyngtäcken som når hela vägen upp till 20 kg för de som är ute efter ett rejält tryck.

Hur kan du då veta vilket som blir passande för just dig? Jo, det rekommenderas att beställa ett tyngdtäcke som ligger på omkring 10 – 15 procent av din kroppsvikt. Det är därför en god idé att välja ett täcke som väger 7 kg om din vikt ligger på omkring 70 kg. Med detta i åtanke är det dock inget måste att följa den här tumregeln, utan om du gillar ett tyngre eller lättare tryck kan du utan problem satsa på andra vikter. Det viktigaste är att du både får ett bekvämt täcke och en högkvalitativ säng som känns sköna för dig.

Vad kostar ett tyngdtäcke?

Om du tar en titt på en eller annan tyngdtäcke recension märker du ganska snart att det inte finns ett specifikt pris som alla försäljare och märken håller sig till. Beroende på täckets storlek, tyngd, materialen som har använts samt vilket märke täcket kommer ifrån kan prisklasserna variera ganska rejält. Med detta sagt är det dock vanligast att ett tyngdtäcke kostar omkring 1 000 – 2 000 kronor.

Kom ihåg att det kan löna sig att spara ihop pengar för att satsa på ett lite dyrare tyngtäcke då du utan tvekan får vad du betalar för när det kommer till just den här produkttypen. Hos de lite dyrare varianterna kan du därför förvänta dig ännu mer högkvalitativa material som inte bara är riktigt mjuka, utan som också är duktiga på att leda bort svett samt att reglera temperaturen.

Vad är ett tyngdtäcke eller vikttäcke och vad är det bra för?

Tyngdtäcken används flitigt inom vården och som ett sätt att lindra ångest, sömnproblem och andra besvär under natten. Dess effektivitet och lättillgänglighet har dock lett till att en hel uppsjö av privatpersoner nu även drar nytta av tyngdtäckena varje dag. Vi vet alla att sömnen är otroligt viktig för att vi ska kunna klara av vardagen, och återkommande sömnbesvär kan lätt resultera i utmattning. Lyckligtvis nog är det många som har lyckats att få hjälp med sömnproblemen tack vare ett tyngdtäcke.

Den här typen av täcke kommer med insydda tyngder, och vad dessa tyngder består av kan variera från täcke till täcke. Det kan exempelvis vara tal om stålringar, kedjor, kulor, glaspärlor, sand, textiler och mer. Hur tunga täckena är beror också på vilket du väljer, då det finns modeller som bara väger 2 – 3 kg medan andra når hela vägen upp till 20 kg.

Vad är det då som tyngdtäcket egentligen gör för att hjälpa till med sömnbesvären? De insydda tyngderna lägger sig som ett tryck mot kroppen – en känsla som påminner om att bli omfamnad och omhändertagen. Det ger en typ av trygghet för många där blodtrycket sjunker, andningen blir lättare och hormonerna serotonin samt oxytocin frigörs. Låter det intressant med en extensiv tyngdtäckeguide som kan hjälpa dig på vägen till att hitta ditt perfekta tyngdtäcke? Besök då Leva Och Bo för att läsa mer.

Källa: Expressen.se. 

Vilket tyngdtäcke ska jag välja – och hur tungt ska det vara?

Då återstår frågan kring vilken vikt på tyngdtäcke som egentligen är det mest effektiva. Det korta svaret är att det beror på vad du föredrar – det är lite av en smaksak. Trots detta rekommenderas det att välja ett tyngdtäcke som väger 10 – 15 % av din vikt. Om du exempelvis väger 80 kg så kan det då vara lämpligt att beställa ett täcke som väger 8 kg.

Det är dock inget måste att följa rekommendationerna, och lyckligtvis nog har vi täcken inom flera olika viktklasser i vårt tyngdtäcke test. Oavsett vilken tyngd du föredrar kan du därför utan tvekan hitta ett riktigt härligt ”bästa i test tyngdtäcke” som lever upp till dina förväntningar.

Glöm inte att det kan ta i alla fall en vecka för din kropp att vänja sig vid tyngdtäcket, så även om det inte omedelbart känns som om någonting har förändrats är det väl värt att ge det lite extra tid. Det kan också vara så att dina sömnbesvär delvist har att göra med en obekväm säng, så om du verkligen vill göra en stor förändring kan du alltid ta beslutet att inhandla en ny utomordentligt bekväm säng.

Kan barn ha tyngdtäcke och vikttäcke?

Det är inte bara fullt möjligt för barn att dra nytta av tyngdtäcken, utan det finns till och med särskilda täckesmodeller som är specifikt framtagna för att gynna barn. Det finns inga biverkningar alls när det kommer till att använda tyngdtäcken, så du kan låta din son eller dotter sova med den här typen av täcke utan att du behöver oroa dig.

Trots detta är det av yttersta vikt att täcket inte är för tungt för barnet. Ditt barn ska vara gammalt nog för att själv kunna ta av sig täcket, och därför rekommenderas det inte att barn under 3 års ålder använder tyngdtäcken. När du väljer ett tyngdtäcke till ditt barn, se till så att du får tag på den rätta tyngden. Det kan exempelvis vara en god idé att välja ett 5 kilos täcke till barn på mellan 4 och 12 år. Kontrollera därför alltid täckets vikt innan beställning.

Varför fungerar ett tyngdtäcke egentligen?

Det som gör både billiga tyngdtäcken och lite dyrare varianter så effektiva är de insydda tyngderna som täckena kommer utrustade med. Det här designvalet är baserat på terapityperna Deep Pressure Touch Stimulation samt Sensory Integration. När vi berörs såsom vid massage eller djupa omfamningar reagerar våra kroppsvävnader på trycket, och detta lugn aktiverar det parasympatiska nervsystemet som får kroppen att producera serotonin, med andra ord ”må-bra hormonen”. Till slut slappnar vi av, blir lugna, trötta och somnar.

Det är här som tyngdtäckena kommer in i bilden, då de har som mål att förse dig med det där omfamnande trycket som gör det enklare att sova. Inom vårt tyngdtäcke test hittar du flera olika typer av tyngdtäcken som kan hjälpa dig mot reducerade sömnbesvär och ett bättre välmående, så ta tjuren vid hornen och hitta ett täcke som blir rätt för just dig. När du ändå är i farten, kika också gärna på sängar, madrasser och sängkläder för äkta fulländad komfort.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

CURA of Sweden Pearl Basic 150x200 6kg - tyngdtäcke med mycket små glaspärlor

CURA tyngdtäcke Minky Filt - perfekt när du vill vila på soffan

Svalt Bambu 2.6kg Tyngdtäcke barn (120x90cm)

Emma Relax Tyngdtäcke

Pearl Weight Blanket

Sleepify Ringtäcke

CURA tyngdtäcke Cozy 

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta