Tyngdtäcke test-guide: Hitta det perfekta tyngdtäcket för dig valet av experter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Sov gott om natten alla dagar i veckan genom att dra nytta av ett effektivt tyngdtäcke. 

Den här typen av täcke kommer utrustad med insydda tyngder, vilket resulterar i att hjälpmedlet har en mer generös vikt än ordinära täcken. Det är vanligt att tyngdtäcken används inom terapi och vården, men även många privatpersoner vänder sig till den här produkten för att lindra sömnbesvär.

Visst finns det dock en hel uppsjö av olika tyngdtäcken att välja mellan, så hur bör du gå tillväga för att hitta det som passar dig bäst? Fortsätt att läsa, för vårt tyngdtäcke översikt nedan kan hjälpa dig på traven!

Vad är viktigt att tänka på när du köper ett tyngdtäcke?

 • Storlek
  Tyngdtäckets storlek och mått beror på dina personliga behov och preferenser. Du bör försäkra dig om att tyngdtäcket är tillräckligt stort för att ge dig bekväm täckning utan att vara så stort att det är besvärligt eller svårt att flytta på. Tyngdtäckets dimensioner spelar dessutom roll för hur pass stor tyngd täcket kan innehålla. En tumregel är att ju större tyngdtäcket är, desto större tyngd kan tyngdtäcket ge. Ett litet tyngdtäcke kan vara smidigare att bära med sig, men det kanske inte ger lika mycket täckning eller tyngd som ett större tyngdtäcke.
 • Fyllning
  Fyllningen är det som ger tyngdtäcket sin tyngd, och det är viktigt att välja en fyllning som ger rätt komfort och inte orsakar några allergier. Tyngdtäcken fylls ofta med bomulls-, glas- eller polyesterpärlor, men det finns även miljövänliga alternativ såsom ekologisk bomull och återvunnen plast. Tyngdtäckets vikt mäts i kilogram, och standardvikterna är 5 kg, 7 kg, 10 kg och 12 kg. Tyngdtäcken används i hög grad av personer med ångest eller sömnproblem, men du kan även välja ett lättare tyngdtäcke för avkoppling och bättre sömnkvalitet.
 • Material
  Tyngdtäckets yttersta lager bör vara tillverkat av ett mjukt tyg med bra andningsförmåga, såsom bomull eller bambu, men det finns även tyngdtäcken som är tillverkade av andra material såsom fleece eller sammet. Fyllningen bör vara gjord av ett material som varken gör att du känner dig för varm eller för kall. Syntetiska material såsom polyester används ofta i tyngdtäcken, men de kan ibland orsaka svettningar. Det är även en fördel att välja ett tvättbart tyngdtäcke, så att du kan hålla täcket rent och fräscht.
 • Pris
  Tyngdtäcken i budgetklassen är ofta tillverkade av material av lägre kvalitet med sämre hållbarhet än hos dyrare tyngdtäcken. Dyrare tyngdtäcken har ofta egenskaper som billigare tyngdtäcken saknar, till exempel olika viktalternativ eller avtagbara överdrag. Billigare tyngdtäcken kostar cirka 500 kronor, medan tyngdtäcken i premiumklassen kan kosta runt 1500 kronor och uppåt.
 • Kund- och expertomdömen
  Kund- och expertomdömen kan vara till hjälp när du vill överväga olika typer och modeller av tyngdtäcken. Kundrecensioner kan ge dig en uppfattning om hur tyngdtäcket känns och hur pass bekvämt det är att använda. Expertrecensioner kan ge djupare information om tekniska egenskaper hos olika tyngdtäcken, exempelvis hur pass väl tyngdtäcket håller värmen och hur pass jämnt tyngden fördelas över kroppen.

arrow-more


CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke 150×210 7kg

Mest prisvärda tyngdtäcket

 • 4,3/5 på Google Shopping
 • 4.4/5 på Amazon

CURA Pearl Classic

CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke är ett tyngdtäcke som passar perfekt för sommarnätter. Tyngdtäcket hjälper till att kyla din kroppstemperatur medan du sover, vilket ger en bekvämare och mer kvalitativ sömn.

 • Svalkande tyngdtäcke
 • 100 % bomull
 • Maskintvätt upp till 60°C

Omdöme: En detaljerad recension av CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke 150×210 7kg

Tvättas upp till 60°C
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke är ett tyngdtäcke i toppklass som använder glaspärlor och polyester för att skapa en perfekt balans mellan tyngd och komfort. Yttertyget är till 100 % av bomull, vilket gör tyngdtäcket mjukt samtidigt som det andas. Tyngdtäcket finns i tyngden 7 kg och kan tvättas i maskin upp till 60°C.

Testad av RISE
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke har kvalitetstestats av RISE – Sveriges forskningsinstitut – vilket officiellt gör detta tyngdtäcke till en medicinteknisk produkt. Tyngdtäcket har dessutom certifierats med STANDARD 100 och MADE IN GREEN av OEKO-TEX®, vilket säkerställer att tyngdtäcket framställts miljövänligt och utan skadliga ämnen. Det innebär också att leveransen är transparent och spårbar. Tyngdtäckets högkvalitativa konstruktion har dessutom CE-certifiering, vilket innebär att det är säkert att använda enligt europeiska standarder.

Svalkande känsla
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke finns i storleken 150 x 210 cm. Det här tyngdtäcket är optimalt för dig som söker lindring från värmen under sommarmånaderna. Tyngdtäcket har svalkande egenskaper samtidigt som det ger en omfamnande och omslutande känsla.

Vad säger användare och experter om CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke 150×210 7kg?

CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke har fått höga betyg av tidigare kunder. Enligt Google Shoppings sammanställning av användarrecensioner fick tyngdtäcket ett betyg på 4,4 av 5. Generellt sett rapporterar användarna att täcket känns mycket mjukt och bekvämt och att det hjälper dem att slappna av och somna snabbare. Många användare upplever dessutom att tyngdtäcket hjälper till att lindra stress och ångest.

FÖRDELAR

 • Sju lager
 • STANDARD 100 och MADE IN GREEN av OEKO-TEX®
 • Kvalitetstestad av RISE
 • CE-certifierad
NACKDELAR

 • Finns endast i vit färg
 • Kan vara svårt att sprida ut

Konsumentmagasinets bedömning

Tyngdtäcket CURA of Sweden är tillverkat av sju separata lager av högkvalitativ 100 % bomull. Detta tyngdtäcke presterar bra i alla avseenden. Den enda nackdelen är att tyngdtäcket endast finns i vit färg, vilket kan innebära att det lättare blir smutsigt eller inte passar in i alla inredningar. Trots den lilla nackdelen är vår bedömning att detta är ett tyngdtäcke i toppklass.

Specifikationer:
Yttertyg: 100% bomull
Tyngd: Glaspärlor och polyester
Vikt: 7 kg
Storlek: 150 x 210 cm

 


TrendRehab tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor

Vi rekommenderar

 • 4.8/5 på Google Shopping

Tyngdtäcke Trend Rehab 6

Den största fördelen med TrendRehab tyngdtäcke är att den hjälper dig att somna snabbare. Detta tyngdtäcke är särskilt utformat för barn och vuxna med ADHD eller fibromyalgi.

 • Hjälper dig att somna snabbare
 • Ökad sömnkvalitet och känsla av trygghet
 • Frigör det läkande hormonet oxytocin

Omdöme: En detaljerad recension av TrendRehab tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor

100 % bomull
CURA of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke är ett toppmodernt tyngdtäcke som använder glaspärlor och polyester för att ge den perfekta mängden vikt och komfort. Yttertyget är till 100 % av bomull, vilket gör täcket mjukt samtidigt som det andas. Täcket finns i storleken 7 kg och kan tvättas i maskin upp till 60°C.

2 mm vadd
TrendRehab tyngdtäcke har tillverkats med unikt tunn vadd. Det är endast 2 mm tjockt, jämfört med de vanliga 5 mm som är genomsnittet på marknaden. Glaspärlorna som används i tyngdtäcket är ekologiskt pressade. Det här tyngdtäcket är tillverkat av högkvalitativa material, vilket gör det mycket hållbart och fyllningen läcke inte vid långvarig användning eller vid tvätt, trots vadderingen på endast 2 mm.

Fyra olika vikter
Yttertyget hos TrendRehab tyngdtäcke är tillverkat av 100 % ekologisk bomull, och tyngden fås av både glaspärlor och ren bomull. Du kan välja mellan fyra olika tyngder, som kommer i samma storlek på tyngdtäcket som är 203 x 152,4 cm:

 • 5 kg – passar en användarvikt på mellan 40-60 kg
 • 7 kg – passar en användarvikt på mellan 60-80 kg
 • 9 kg – passar en användarvikt på mellan 80-95 kg
 • 11 kg – passar en användarvikt på mellan 95-120 kg

Vad säger användare och experter om TrendRehab tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor?

TrendRehabs tyngdtäcke har fått 4,8 av 5 stjärnor på Google Shopping, där användarna uppger att tyngdtäcket är både bekvämt, mjukt och hjälper dem att somna snabbt. Tidigare kunder upplevde dessutom att tyngdtäcket gav en känsla av lugn och avslappning genom att vikten fördelas jämnt över kroppen.

FÖRDELAR

 • Motverkar ångest och oro
 • Ekologiskt pressade glaspärlor
 • BSCI-certifierat
 • Finns i fyra olika vikter
 • Mycket tunn vadd
NACKDELAR

 • Ej tvättbart i maskin
 • Tål ej torktumlare

Konsumentmagasinets bedömning

TrendRehab tyngdtäcke är BSCI-certifierat. Det rekommenderade tvättrådet från tillverkaren är att frysa tyngdtäcket utomhus i snön eller i frysen. En nackdel med denna produkt att tyngdtäcket inte kan tvättas eller torkas i tvättmaskin eller torktumlare. Bortsett från denna lilla nackdel är detta i övrigt ett tyngdtäcke som vi varmt kan rekommendera.

Specifikationer:
Yttertyg: 100 % ekologisk bomull.
Tyngd: Glaspärlor och 100 % bomull
Tillgänglig tyngd: 5, 7, 9, 11 kg
Storlek: 203 x 152,4 cm


CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke 150×200 6kg

Bästa budgetvalet

 • 4.2/5 på Google Shopping

CURA Pearl Basic

CURA of Sweden Pearl Pearl Basic Tyngdtäcke ger en jämn viktfördelning över hela kroppen. Detta bidrar till att skapa en känsla av lugn och avslappning, vilket särskilt kan gynna personer med ångest, stress eller sömnproblem. Tyngdtäcket passar även för personer som vill ha ett svalt tyngdtäcke med medelhög vikt.

 • Jämn viktfördelning
 • Optimerar kortar tupplurar och ger mer kvalitativ sömn
 • Användarvänligt och enkel skötsel

Omdöme: En detaljerad recension av CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke 150×200 6kg

Glaspärlor och polyesterfyllning
CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke har en fyllning som består av glaspärlor och polyester. Tyngdtäcket känns mjukt mot kroppen och ger dig en trygg och ombonad känsla. Vikten på 6 kg ger ett medelhögt tryck på kroppen, jämfört med det genomsnittliga tyngdtäcket på marknaden. Jämfört med genomsnittet på marknaden ligger priset på denna filt i en lägre prisklass.

Jämnt tryck
CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke är ett tyngdtäcke som hjälper dig att få en mer kvalitativ sömn. Glaspärlorna och polyesterfyllningen hjälper till att fördela vikten jämnt och ser till att tyngdtäcket omfamnar alla delar av din kropp. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dem som vänder och vrider sig i sömnen eller har svårt att somna.

Tvättas upp till 40 °C
Yttertyget på CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke är tillverkat till 100 % av polyester, vilket gör det både slitstarkt och enkelt att tvätta. Tyngdtäcket finns i storleken 150 x 200 cm. Det här tyngdtäcket är särskilt användarvänligt när det gäller skötsel. Tyngdtäcket är tvättbart i tvättmaskin i program med upp till 40°C. Att frysa ned täcket utomhus i snön eller i frysen fungerar också bra. Så länge du följer skötselråden kommer detta tyngdtäcke att hålla ett toppskick i många år framöver.

Vad säger användare och experter om CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke 150×200 6kg?

CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäcke Pearl Basic Tyngdtäcke har fått höga betyg av användarna, med ett genomsnittsbetyg på 4,2 av 5 på Google Shopping. Enligt användarrecensioner har tyngdtäcket visat sig ha en särskilt positiv effekt på personer med ångest och stress. Tyngdtäcket har visat sig bidra till förbättrad sömnkvalitet och minskade kortisolnivåer hos användarna.

FÖRDELAR

 • Mycket små glaspärlor
 • Mjukt material
 • Registrerad medicinteknisk produkt hos svenska läkemedelsverket
 • Ger en ombonad och trygg känsla
NACKDELAR

 • Kan vara en aning otympligt
 • Överdrag säljs separat

Konsumentmagasinets bedömning

Statens forskningsinstitut har testat CURA of Sweden Pearl Basic Tyngdtäckes kvalitet. Tyngdtäcket är dessutom en registrerad medicinteknisk produkt hos Läkemedelsverket. En nackdel med detta tyngdtäcke är att den kan vara en aning svårt att hantera, särskilt när du vill sätta på överdraget, som tyvärr säljs separat. Bortsett från det är detta tyngdtäcke ett mycket bra val.

Specifikationer:

 • 100% polyester.
 • Tyngd: Glaspärlor och polyester
 • Tillgänglig vikt: 6 kg
 • Storlek: 150 x 200 cm

Hugged Tyngdtäcke – ger din kropp ro och komfort i sängen

Stort värde för pengarna

✅ Hög valuta för pengarna: Inga dyra mellanhänder
✅ Gratis frakt

Hugged Tyngdtacke

 

Introduktion
Det första tyngdtäcket som vi ska ta en titt på är en produkt från märket Hugged. Detta strålande täcke är uppgjort av hela sju lager och kan beställas som antingen ett 5 kg, 7 kg, 9 kg eller 11 kg täcke. Tyngdtäcket kommer i en vit färg och uppmäter 150 x 210 cm. Om du är ute efter ett riktigt bekvämt täcke som aldrig sviker dig här i vårt tyngdtäcke test är Hugged Tyngdtäcke ett ypperligt val.

Om Hugged Tyngdtäcke
Det yttre tyget som Hugged Tyngdtäcke är tillverkat av är 100 % bomull. Inte nog med att detta är fullkomligt ekologiskt, utan du kan även räkna med att täcket känns riktigt skönt att ha om dig varje natt. Inuti täcket finner du glaskulor inom ett tunt lager av polyester. Allt detta kombinerat ger dig ett tungt och bekvämt täcke som blir passande för att lindra sömnbesvär.

Kom ihåg att hygien är viktigt, och därför är det fullt möjligt att tvätta Hugged Tyngdtäcke i tvättmaskinen vid 40 grader. Vid beställning får du även tillgång till en 100 % nöjdhetsgaranti tillsammans med fri frakt inom hela landet. Det är sannerligen inte dåligt!

Fördelar

 • Kan maskintvättas vid 40 grader
 • Tillverkat av 100 % ekologisk bomull
 • Gjort av sju lager
Nackdelar 

 • Kan bara tvättas vid kalla program

Specifikationer
Uppmäter 150 x 210 cm
Har ett yttre tyg av 100 % ekologisk bomull
Kan maskintvättas vid 40 grader
Innehåller glaskulor inuti ett polyesterlager
Uppbyggt av sju lager
Finns i 5 kg, 7 kg, 9 kg och 11 kg


Emma Relax Tyngdtäcke – jämnt fördelad vikt och mjukt fodral i 100 % bomull

100 nätters provsömn
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt
Fri frakt och retur

Introduktion
Om du har svårt att sova och behöver lite hjälp på traven kan det mycket väl vara så att ett tyngdtäcke gör under för dig, och ett smart val är just Emma Relax Tyngdtäcke. Hos Emma.se har det här täcket ett kundbetyg på 4,5 av 5.

Om Emma Relax Tyngdtäcke
Det finns flera aspekter av Emma Relax Tyngdtäcke som gör det effektivt. Glaspärlor inuti täcket säkerställer att tyngden sprids ordentligt, och för en härlig känsla täcks pärlorna av mikrofiber. Ovanpå ligger två polyesterlager som inte bara bidrar till tyngden, utan även garanterar att pärlorna förblir där de bör vara.

Fördelar

 • Vikten fördelas jämnt
 • Fodral i 100 % andningsbar bomull
 • Bra retur- och garantipolicy
 • Mycket bekväm
Nackdelar 

 • Inte varm nog för kalla nätter

Specifikationer
Från märket Emma
Uppmäter 150 x 200 cm
100 % bomullsfodral
Två polyesterlager
Innehåller följsamma glaspärlor
100 nätters provsömn

Därför rekommenderar vi Emma Relax Tyngdtäcke

Vi anser att Emma Relax Tyngdtäcke är värt att testa på om du är någon som ofta kämpar med att få ordentligt med sömn. Täcket har en generös storlek på 150 x 200 cm och innehåller följsamma glaspärlor som fördelar tyngden jämnt. Med dess sköna 100 % bomullsfodral blir upplevelsen bara ännu bättre.


CURA tyngdtäcke Minky Filt – perfekt när du vill vila på soffan

 

Minky Filt

 

Introduktion
Medan tidigare nämnda produkter i vårt tyngdtäcke test passar perfekt att dra nytta av som täcke i sovrummet kommer här en variant som du kan få glädje av vid tupplurar i soffan. Minky Filt från märket Cura of Sweden är en utomordentligt mjuk och härlig filt i minktyg som utan tvekan är värd den lite dyra prislappen. Tänk på att filten blir ganska varm, så den är särskilt passande under de lite kallare månaderna.

Om Minky Filt
Minky Filt är en ljuvlig produkt som uppmäter 140 x 200 cm. Den är tillverkad av minktyg i form av ett yttertyg, och på insidan finner du en fyllning i glaspärlor och polyester. Filten har en vikt på 6 kg och kommer därför att krama dig på ett mysigt sätt samtidigt som den kan hjälpa dig med sömnbesvär.

För att se till så att filten alltid är ren och fin kan du tvätta den i tvättmaskinen vid 40 grader, och därefter bör den plantorkas. Ha även i åtanke att det finns tre olika färger att välja mellan så att du kan matcha filten med din resterande inredning. Beställ en Minky Filt som antingen är röd, grå eller blå!

Fördelar

 • Mjukt minktyg
 • Fylld med hygieniska glaspärlor
 • Tillgänglig i olika färger
Nackdelar 

 • Blir ganska varmt

Specifikationer:

Yttertyg av minktyg
Innehåller polyester och glaspärlor
Vikt på 6 kg
Kan maskintvättas vid 40 grader
Uppmäter 140 x 200 cm
Från märket Cura of Sweden


Svalt Bambu 2.6kg Tyngdtäcke barn (120x90cm) – för små barn från 6 månader till 3 års ålder

Svalt Bambu 2.6kg Tyngdtacke 120x90cm

 

Introduktion
Tyngdtäcken behöver inte bara användas av vuxna, utan visst finns det även högkvalitativa tyngdtäcken för barn som kan lindra sömnbesvär eller bara förse ditt barn med en mysig kram varje natt. Svalt Bambu 2.6kg Tyngdtäcke kommer från märket Beckasin och ger din son eller dotter ett svalt och bekvämt omfamnande alla dagar i veckan.

Om Svalt Bambu 2.6kg Tyngdtäcke (120x90cm)
Detta högkvalitativa tyngdtäcke för barn har en vikt på 2,6 kg och uppmäter 120 x 90 cm. Med det sagt är den rekommenderade åldern 6 månader till 3 år, så om ditt barn är yngre än så kan det vara gynnsamt att satsa på ett lättare täcke och om ditt barn är äldre än så kan det vara ett tyngre täcke som gäller.

Täcket är tillverkat av bambu: ett material som enklare gör sig av med fukt jämfört med exempelvis bomull. Insidan av täcket är fyllt av kristalliserade sandkristaller som ser till så att täcket formar sig efter kroppen. Bra att veta är även att täcket är fritt från polyester och mikroplatser samt att de använda materialen är Oeko-Tex certifierade.

Fördelar

 • Fri från polyester och mikroplaster
 • Oeko-Tex certifierade material
 • Ger en sval och bekväm känsla
Nackdelar 

 • En aning dyrt

Specifikationer:

 Tillverkat av 100 % bambu
 Innehåller kristalliserade sandkristaller
 Gjort av Oeko-Tex certifierade material
 Rekommenderas för åldrarna 6 månader till 3 år
 Vikt på 2,6 kg
 Mått på 120 x 90 cm


Beckasin 5kg Tyngdtäcke (210x150cm) – lättviktigt och flexibelt tyngdtäcke

Beckasin 5kg Tyngdtacke 210x150cm

Introduktion
Vårt tyngdtäcke test avslutas med Beckasin 5kg Tyngdtäcke, en produkt från märket Beckasin som kan användas som antingen en filt i soffan eller som ett täcke i sängen. Tyngdtäcket har som sagt en vikt på 5 kg, och därför rekommenderas det till barn i åldrarna 4 till 12 år. Det bekväma täcket finns dock även i tyngre varianter för barn eller vuxna som är äldre än så.

Om Beckasin 5kg Tyngdtäcke
Beckasin 5kg Tyngdtäcke uppmäter 150 x 210 cm och kan beställas i antingen en grå eller en vit färg. Täcket är tillverkat av utomordentligt mjukt bomullsatin och har fyllts med sandkristaller från glaskvarts som både är allergivänliga och luktfria.

Bra att veta är att materialen som Beckasin 5kg Tyngdtäcke är tillverkade av är Oeko-Tex certifierade, och detta betyder att de inte innehåller några skadliga ämnen. Du kan därför låta din son eller dotter använda täcket utan att behöva oroa dig. Med det här täcket nära tillhands garanterar du att ditt barn får en god nattsömn och att potentiella sömnbesvär lindras.

Fördelar

 • Flexibel och mjuk
 • 100 % bomullsmaterial
 • Innehåller sandkristaller
Nackdelar 

 • Inte särskilt billigt

Specifikationer:

 Tillverkat av 100 % bomullsatin
 Oeko-Tex certifierade material
 Fyllning av sandkristaller från glaskvarts
 Innehållet är allergivänligt och luktfritt
 Vikt på 5 kg
 Mått på 150 x 210 cm


Sleepify Ringtäcke 

Sleepify Ringtäcke 

 

Introduktion
Säkerställ att du får det bästa av de bästa genom att vända dig till ett premiumköp i form av Sleepify Ringtäcke. Detta unika tyngdtäcke använder sig av ringar i kirurgiskt stål för att ge dig den där optimala tyngden som kännetecknar just tyngdtäcken. Koppla av och få en god natts sömn varje natt när du väljer det här täcket som alltid finns där för dig i vått och torrt.

Om Sleepify Ringtäcke
Det är sällan som man stöter på ett tyngdtäcke med så många viktalternativ som just Sleepify Ringtäcke har, så det blir lätt för dig att välja en tyngd som passar. Med åtta storlekar där den lättaste ligger på 4 kg medan den tyngsta ligger på 18 kg kan du få en underbar omfamnande känsla som hjälper dig att göra av med befintlig stress.

Sleepify Ringtäcke har en storlek på 150 x 205 cm och är framställd i material såsom kirurgiskt stål för att förse dig med den optimala vikten. Se till så att du får en bättre sömnupplevelse varje natt genom att ta beslutet att satsa på ett högkvalitativt tyngdtäcke som Sleepify Ringtäcke. Ta tjuren vid hornen och få valuta för pengarna redan idag när du njuter av ett täcke som alltid ger dig den där älskade avkopplande känslan.

Fordele

 • Unik design och teknologi
 • Tillgängligt i många olika viktklasser
 • Snabb leverans
Ulemper

 • En aning dyrt

Specifikationer:

Från märket Sleepify
Uppmäter 150 x 205 cm
Finns i åtta olika storlekar
Innehåller kirurgiskt stål
Används för en avkopplande känsla under natten
Leder bort fukt och värme


Pearl Weight BlanketPearl Weight Blanket

 

Introduktion
Näst på listan har vi det behagliga Pearl Weight Blanket från märket Cura of Sweden. Detta Cura tyngdtäcke kommer i en stilren vit färg och har en vikt på 7 kg. För att enkelt kunna omfamna dig helt och hållet har detta Cura täcke även en storlek på 150 x 210 cm, så visst är det väl värt att satsa på det här utomordentliga täcket.

Om Pearl Weight Blanket
Ett Cura täcke pris kan ligga på den lite dyrare sidan, men det som du får är riktigt stor valuta för pengarna. Inuti täcket har kiselpärlor sytts in i små påsar, och det är dessa som förser täcket med dess tyngd. Välj själv om du vill använda tyngdtäcket som en filt i soffan eller om du hellre drar nytta av den som ett täcke i sängen.

Pearl Weight Blanket kan maskintvättas vid hela 60 grader, och detta säkerställer att du alltid har tillgång till ett rent och skönt täcke varje natt. Då täcket har en vikt på 7 kg rekommenderas det till personer som väger omkring 70 kg, men visst är det fullt möjligt att dra nytta av Pearl Weight Blanket oberoende av din vikt.

Fördelar

 • Yttertyg i 100 % bomull
 • Kan maskintvättas vid hela 60 grader
 • Mjukt och bekvämt
Nackdelar 

 • Kan bli en aning varmt på grund av kiselpärlorna

Specifikationer:

Vikt på 7 kg
Uppmäter 150 x 210 cm
Yttertyg av 100 % bomull
Innehåller insydda kiselpärlor
Kan maskintvättas vid 60 grader
Från märket Cura of Sweden


Varför har du svårt att sova?

Sömnbesvär är inte särskilt trevligt att behöva stå ut med. Det kan vara fullt normalt att ha svårt att sova under vissa nätter, men om sömnproblemen dyker upp ofta kan det vara läge att ta tag i saken genom att exempelvis besöka en läkare. Det finns många skäl till varför sömnbesvär uppstår, men ofta har det att göra med en stressig vardag. Kanske har du inte möjligheten att koppla av då du stressar över deadlines, ett fullpackat schema eller dylikt.

Utöver detta kan boven vara höga ljud utanför eller snarkningar som kommer från sovrummet – antingen personen som du sover bredvid eller snarkningar som kommer från dig. Att röka eller att dricka alkohol är dessutom ingen höjdare innan du ska sova, och detsamma gäller för koffein. För att lindra besvären kan det vara väl värt att testa på ett tyngdtäcke, men om problemen kvarstår bör du uppsöka en läkare. Läs mer om sömnbesvär genom att besöka PrivataPengar.

Källa: Sevenday.se


Vanliga anledningar till sömnproblem

Tro det eller ej drabbas cirka 1/3 av befolkningen av sömnproblem. Dessa är dock inte långvariga, utan ett problem som uppstår lite då och då. Om du å andra sidan ofta känner att du har svårt att sova kan det vara dags att ta tag i problemet och att försöka hitta en lösning. Kanske är du i behov av att uppgradera till en skönare säng eller så känner du dig ofta stressad. Har ditt liv nyligen förändrats? Är din vardag full av stress? Har du för mycket att göra under tidspress? Allt detta kan bidra till sömnbesvär.

Glöm inte heller det tidigare nämnda nikotinet, alkoholen eller koffeinet som kan ställa till det för dig. Även ångest, depression och andra sjukdomar kan göra nätterna besvärliga. När det är tal kring sömnstörning brukar ”primär sömnstörning” och ”sekundär sömnstörning” vara två begrepp som ofta dyker upp. Den förstnämnda syftar på att det inte är någon uppenbar sjukdom som kan ha lett till sömnbesvären medan den sistnämnda syftar på sömnbesvär till följd av sjukdom eller en förändrad livssituation.

Kanske har du tidigare hört talas om insomni, och detta kännetecknas av att du har sömnbesvär i alla fall tre gånger i veckan och att besvären resulterar i problem under vardagen. Det finns vissa åtgärder som du kan ta till på egen hand såsom att sluta upp med att dricka alkohol eller koffein, att satsa på ett tyngdtäcke eller att göra ändringar i ditt schema så att vardagen blir mindre stressig. Om inga tydliga resultat syns är det dock läge att besöka en läkare.


Hur funkar tyngdtäcken?

Tyngdtäcken används inte bara inom vården eller av de som lider av sömnbesvär, men visst kan det hjälpa alla typer av personer att få härligare nätter. Tyngdtäcken kan innehålla bland annat pärlor eller bollar som förser täcket med den där tyngre vikten som kännetecknar tyngdtäckena. Innehållet är jämnt utspritt så att täcket ska vara lika tungt i alla ändarna.

Fördelen med täckenas tyngd är att de förser dig med en skön känsla som påminner om att bli omfamnad. Du är säkert väl medveten om att en kram kan ge en känsla av säkerhet, lugn och komfort – och det är just detta som tyngdtäcket hjälper till med.

Det finns många olika sorters tyngdtäcken, så det fullt möjligt att få tag på ett tyngdtäcke som blir helt perfekt för dig. Då talar vi inte bara om tyngdtäcken som varierar när det gäller vikt, utan även material, mått och prisklass. Du bör särskilt lägga fokus på att hitta ett tyngdtäcke som har just den rätta vikten för dig, och detta ska vi tala lite mer om nedan. Glöm heller inte att även har den rätta madrassen och sängkläderna i allmänhet för den optimala sömnupplevelsen varje natt.


Vilken tyngd ska jag ha på mitt tyngdtäcke?

Det är en sak att bestämma dig för att beställa ett tyngdtäcke, men det är en helt annan sak att verkligen hitta det där perfekta täcket för dig. Den här typen av täcken kommer inte bara i olika prisklasser och material, utan även vikt. På den lättare sidan finns det tyngdtäcken som enbart väger två-tre kilon, och dessa är vanligtvis passande för barn. Det finns dock även tyngtäcken som når hela vägen upp till 20 kg för de som är ute efter ett rejält tryck.

Hur kan du då veta vilket som blir passande för just dig? Jo, det rekommenderas att beställa ett tyngdtäcke som ligger på omkring 10 – 15 procent av din kroppsvikt. Det är därför en god idé att välja ett täcke som väger 7 kg om din vikt ligger på omkring 70 kg. Med detta i åtanke är det dock inget måste att följa den här tumregeln, utan om du gillar ett tyngre eller lättare tryck kan du utan problem satsa på andra vikter. Det viktigaste är att du både får ett bekvämt täcke och en högkvalitativ säng som känns sköna för dig.


Vad kostar ett tyngdtäcke?

Om du tar en titt på en eller annan tyngdtäcke recension märker du ganska snart att det inte finns ett specifikt pris som alla försäljare och märken håller sig till. Beroende på täckets storlek, tyngd, materialen som har använts samt vilket märke täcket kommer ifrån kan prisklasserna variera ganska rejält. Med detta sagt är det dock vanligast att ett tyngdtäcke kostar omkring 1 000 – 2 000 kronor.

Kom ihåg att det kan löna sig att spara ihop pengar för att satsa på ett lite dyrare tyngtäcke då du utan tvekan får vad du betalar för när det kommer till just den här produkttypen. Hos de lite dyrare varianterna kan du därför förvänta dig ännu mer högkvalitativa material som inte bara är riktigt mjuka, utan som också är duktiga på att leda bort svett samt att reglera temperaturen.


Vad är ett tyngdtäcke eller vikttäcke och vad är det bra för?

Tyngdtäcken används flitigt inom vården och som ett sätt att lindra ångest, sömnproblem och andra besvär under natten. Dess effektivitet och lättillgänglighet har dock lett till att en hel uppsjö av privatpersoner nu även drar nytta av tyngdtäckena varje dag. Vi vet alla att sömnen är otroligt viktig för att vi ska kunna klara av vardagen, och återkommande sömnbesvär kan lätt resultera i utmattning. Lyckligtvis nog är det många som har lyckats att få hjälp med sömnproblemen tack vare ett tyngdtäcke.

Den här typen av täcke kommer med insydda tyngder, och vad dessa tyngder består av kan variera från täcke till täcke. Det kan exempelvis vara tal om stålringar, kedjor, kulor, glaspärlor, sand, textiler och mer. Hur tunga täckena är beror också på vilket du väljer, då det finns modeller som bara väger 2 – 3 kg medan andra når hela vägen upp till 20 kg.

Vad är det då som tyngdtäcket egentligen gör för att hjälpa till med sömnbesvären? De insydda tyngderna lägger sig som ett tryck mot kroppen – en känsla som påminner om att bli omfamnad och omhändertagen. Det ger en typ av trygghet för många där blodtrycket sjunker, andningen blir lättare och hormonerna serotonin samt oxytocin frigörs. Låter det intressant med en extensiv tyngdtäckeguide som kan hjälpa dig på vägen till att hitta ditt perfekta tyngdtäcke? Besök då Leva Och Bo för att läsa mer.

Källa: Expressen.se


Vilket tyngdtäcke ska jag välja – och hur tungt ska det vara?

Då återstår frågan kring vilken vikt på tyngdtäcke som egentligen är det mest effektiva. Det korta svaret är att det beror på vad du föredrar – det är lite av en smaksak. Trots detta rekommenderas det att välja ett tyngdtäcke som väger 10 – 15 % av din vikt. Om du exempelvis väger 80 kg så kan det då vara lämpligt att beställa ett täcke som väger 8 kg.

Det är dock inget måste att följa rekommendationerna, och lyckligtvis nog har vi täcken inom flera olika viktklasser i vårt tyngdtäcke test. Oavsett vilken tyngd du föredrar kan du därför utan tvekan hitta ett riktigt härligt ”bästa i test tyngdtäcke” som lever upp till dina förväntningar.

Glöm inte att det kan ta i alla fall en vecka för din kropp att vänja sig vid tyngdtäcket, så även om det inte omedelbart känns som om någonting har förändrats är det väl värt att ge det lite extra tid. Det kan också vara så att dina sömnbesvär delvist har att göra med en obekväm säng, så om du verkligen vill göra en stor förändring kan du alltid ta beslutet att inhandla en ny utomordentligt bekväm säng.


Kan barn ha tyngdtäcke och vikttäcke?

Det är inte bara fullt möjligt för barn att dra nytta av tyngdtäcken, utan det finns till och med särskilda täckesmodeller som är specifikt framtagna för att gynna barn. Det finns inga biverkningar alls när det kommer till att använda tyngdtäcken, så du kan låta din son eller dotter sova med den här typen av täcke utan att du behöver oroa dig.

Trots detta är det av yttersta vikt att täcket inte är för tungt för barnet. Ditt barn ska vara gammalt nog för att själv kunna ta av sig täcket, och därför rekommenderas det inte att barn under 3 års ålder använder tyngdtäcken. När du väljer ett tyngdtäcke till ditt barn, se till så att du får tag på den rätta tyngden. Det kan exempelvis vara en god idé att välja ett 5 kilos täcke till barn på mellan 4 och 12 år. Kontrollera därför alltid täckets vikt innan beställning.


Varför fungerar ett tyngdtäcke egentligen?

Det som gör både billiga tyngdtäcken och lite dyrare varianter så effektiva är de insydda tyngderna som täckena kommer utrustade med. Det här designvalet är baserat på terapityperna Deep Pressure Touch Stimulation samt Sensory Integration. När vi berörs såsom vid massage eller djupa omfamningar reagerar våra kroppsvävnader på trycket, och detta lugn aktiverar det parasympatiska nervsystemet som får kroppen att producera serotonin, med andra ord ”må-bra hormonen”. Till slut slappnar vi av, blir lugna, trötta och somnar.

Det är här som tyngdtäckena kommer in i bilden, då de har som mål att förse dig med det där omfamnande trycket som gör det enklare att sova. Inom vårt tyngdtäcke test hittar du flera olika typer av tyngdtäcken som kan hjälpa dig mot reducerade sömnbesvär och ett bättre välmående, så ta tjuren vid hornen och hitta ett täcke som blir rätt för just dig. När du ändå är i farten, kika också gärna på sängar, madrasser och sängkläder för äkta fulländad komfort.


Vanliga frågor och svar

Fråga: Vad är ett tyngdtäcke?
Svar: Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder för att ge det en mer generös vikt.
Fråga: Varför använda ett tyngdtäcke?
Svar: Tyngtäcken används flitigt inom både vården och av privatpersoner för att lindra sömnbesvär.
Fråga: Hur tungt är ett tyngdtäcke?
Svar: Ett tyngdtäckes vikt kan variera ganska stort från täcke till täcke. Det finns lite tyngre varianter som är passande för vuxna medan det även finns lättare modeller som passar barn.
Fråga: Hur tungt bör ens tyngdtäcke vara?
Svar: Det rekommenderas att ditt tyngdtäcke väger cirka 10 – 15 % av din kroppsvikt, men om du känner att du är i behov att ett lättare eller tyngre täcke är det självfallet upp till dig att bestämma.
Fråga: Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?
Svar: Ett tyngdtäcke kan kosta allt från någon hundralapp till tusentals kronor beroende på vilket material det är tillverkat av och vilket märke det kommer från.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
PriceRunner

PriceRunner är en jämförelsetjänst som startades upp i Sverige, men som numera även driver verksamhet i både Storbritannien och Danmark. Med hjälp av den här tjänsten har du möjligheten att jämföra miljontals produkter från tusentals butiker så att du kan hitta det billigaste och bästa alternativet för dig.

Du kan se Pearl Weight Blanket kundomdömena genom att klicka här

Google Shopping

Google Shopping är en jämförelsetjänst som ger besökare möjligheten att jämföra priserna mellan olika produkter från en lång rad olika webbutiker. Hos Google Shopping kan du jämföra priser på produkter inom många olika kategorier för att hitta just den försäljaren, produkten och priset som blir rätt för dig.

Du kan se Minky Filt kundomdömena genom att klicka här

Emma.se

För allt som har att göra med sömn kan du vända dig till online shopen Emma.se. Deras sortiment består av madrasser, sängar, bäddmadrasser, tyngdtäcken, kuddar och andra produkter som hjälper dig att sova ordentligt om natten. Med en 100 dagars provsömnspolicy kan du även testa på produkterna i 100 dagar innan du beslutar dig för huruvida du vill behålla varan eller inte.

Läs alla recensioner av Emma Relax Tyngdtäcke här


Andra källor

PrivataPengar

PrivataPengar tillhör SevenDay Bank och är en sajt med fokus på privatekonomi. De bjuder bland annat på råd kring hur du samlar lån och krediter, men de ger också sina läsare tillgång till spartips och artiklar inom kategorierna ”Hem och familj”, ”Hjälp andra”, ”Motor/Fordon”, ”Låna” och ”Resor”.

Artikeln uppdaterades senast: 14 september 2020
Läs hela artikeln här

Expressen

Den svenska kvällstidningen Expressen grundades 1944 och har numera en nyhetssajt som ger läsarna möjligheten att hålla sig uppdaterade kring vad som händer runtom i världen. Besökare kan läsa nyhetsartiklar inom bland annat kategorierna ”Sport”, ”Nöje”, ”Kultur”, ”Ledare”, ”Debatt” och ”Klimat”. Läsare får dessutom tillgång till diverse guider för att förenkla vardagen.

Artikeln uppdaterades senast: 24 maj 2020
Läs hela artikeln här


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

CURA tyngdtäcke Cozy – populär bland konsumenterna 

Populärt märke

CURA of Sweden Cozy Tyngdtäcke

 

Introduktion
Med hjälp av ett tyngdtäcke sover du tryggt om natten och får möjligheten att komma bort från vardagens stress för att istället koppla av i sängen eller soffan. CURA of Sweden Cozy Tyngdtäcke är en produkt som kan hjälpa dig med just detta tack vare sin härliga tyngd och mysiga material.

Om CURA of Sweden Cozy Tyngdtäcke
CURA of Sweden Cozy Tyngdtäcke kommer i en storlek på 150 x 230 cm, men vikten bestämmer du själv. Du har möjligheten att beställa tyngdtäcket med en vikt på antingen 4 kg, 6 kg eller 12 kg beroende på vilket tryck som känns bäst för just dig. Med den rätta tyngden får du en avkopplande känsla som påminner om en omfamning så att du ska kunna koppla av och få en god natts sömn.

Tyngdtäcket är så mjukt och bekvämt tack vare dess design i form av en stor mängd hoptvinnade polyestertrådar. Detta ser till så att mysighetsfaktorn är på topp och förser dig med en trygg känsla som hjälper dig att sova om natten. CURA of Sweden Cozy Tyngdtäcke kommer i en snygg svart väska för enkel förvaring och transport.

Fordele

 • Populärt val
 • Kan tvättas i tvättmaskin
 • Ger en avkopplande effekt
Ulemper

 • Dyrt

Specifikationer:

Från märket CURA of Sweden
Tre storlekar att välja mellan
Uppmäter 150 x 230 cm
Uppgjord av hoptvinnade polyestertrådar
Levereras i en svart förvaringsväska
Bjuder på en avkopplande effekt

Scandinavian Rest Tyngdtäcke – förbättrar sömn, lugnar nervsystemet och minskar stress

Bästa premiumval

✅ Använd vår exklusiva rabattkod ”Konsument10” och få 10 % rabatt.
✅ Skandinavisk design och gratis leverans
✅ 30 dagars sömngaranti

 

Introduktion

Scandinavian Rest Tyngdtäcke har utformats med fantastisk dansk kvalitet av hållbart bambumaterial. Här får du alla möjligheter att själv uppleva hur ett tyngdtäcke kan utföra mirakel för din sömn, bland annat tack vare den extra vikten från täckets 7 lager med tyngd från miljövänliga glaskulor som sytts in i olika fickor. Kort sagt sätter detta tvättbara täcke slut på oroliga nätter, utan att du behöver vända dig till medicinska åtgärder.    

 • Danskt designat tyngdtäcke i bambu
 • Tyngd från miljövänliga glaskulor
 • Tål maskintvätt i 60°C

Redaktionens betug

Scandinavian Rest Tyngdtäcke är vår personliga favorit och vi kan särskilt rekommendera det till dig som ofta känner dig rastlös på natten, till följd av exempelvis en stressig vardag. Detta täcke har i stort sett alla fördelar som finns att få med ett tyngdtäcke. Täcket är hållbart, mjukt, allergivänligt och reglerar även självt temperaturen tack vare materialet av hållbar bambu. Den enda nackdelen är att påslakan måste köpas till separat, vilket ofta är fallet med tyngdtäcken.

Fördelar

 • Temperaturreglerande tyngdtäcke
 • Antibakteriellt, antistatiskt och allergivänligt
 • Känns mjukt mot huden
Nackdelar 

 • Påslakan ingår ej

Vad du bör tänka på innan du köper Scandinavian Rest Tyngdtäcke

Tyngd från miljövänliga glaspärlor

Scandinavian Rest Tyngdtäcke har utformats med en stoppning av miljövänliga glaskulor. En smart funktion är att glaskulorna sytts in i små fickor så att de inte ger ifrån sig ljud under natten. På så vis störs inte din djupsömn. Vikten är dessutom jämnt fördelad i täcket för att hjälpa din kropp att aktivera de receptorer som frigör sömnhormonet melatonin, vilket bidrar till en bättre sömnkvalitet. Tyngdtäcket är på så vis även ett effektivt botemedel mot ångest, stress och allmän rastlöshet.

Tvättbart tyngdtäcke

Om du väljer att använda ett tyngdtäcke utan påslakan är det ännu viktigare att det tål maskintvätt. Detta tyngdtäcke från Scandinavian Rest är tvättbart i maskin i 60 °C. Du kan även välja att köpa till påslakan för de två storlekarna 200 och 220 cm.

Finns i 3 olika storlekar – design i 7 lager

Scandinavian Rest Tyngdtäcke finns i viktklasserna 5, 7 och 9 kg, och passar personer med en vikt på mellan 20 kg och 80+ kg. Tyngdtäcket från Scandinavian Rest består av 7 lager med bland annat temperaturreglerande bambu, silkeslen bomull, andningsbar polyester och miljövänliga glaskulor.

Specifikationer:

Finns i längderna 200 och 220 cm samt i viktklasserna 5, 7 och 9 kg.
Tyngd från miljövänliga glaspärlor av hög kvalitet
Design i 7 lager som innehåller bambu och polyester
Påslakan finns att köpa som tillbehör
Tvättbar i maskin i 60 °C

 

 

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta