Tyngdtäcke – Bäst i test: Så väljer du rätt tyngdtäcke

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: april 10, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Tyngdtäcke – Bäst i test: Så väljer du rätt tyngdtäcke

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Ett tyngdtäcke är ett typ av täcke med insydda tyngder, vilka resulterar i en mer generös vikt än ordinära täcken. Det är vanligt att tyngdtäcken används inom terapi och sjukvård, men har även blivit populärt hos privatpersoner som vill lindra sömnbesvär.

Ett högkvalitativt tyngdtäcke kan alltså främja din nattsömn, men eftersom det finns en hel uppsjö av olika varianter att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket som egentligen passar dig? Där kommer vi in! Vi har sammanställt den är artikeln för att hjälpa dig att hitta det bästa tyngdtäcket för dig. Med andra ord: fortsätt bara läsa!

Senast ändrad:

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Tyngdtäcke Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

CURA of Sweden Pearl Classic - tyngdtäcke som kvalitetstestats av RISE

Ett av de bästa tyngdtäckena för användning året runt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på CURA of Sweden Pearl Classic:

 • Ventilerande OEKO-TEX®-certifierade material
 • Konstruktion med sju lager
 • Fylld med naturliga och finslipade glaspärlor

Konsumentmagasinets omdöme

CURA of Sweden Pearl Classic är kåret tyngdtacket bäst i test hos Pricerunner. Detta tyngdtäcke från CURA of Sweden består av sju lager högkvalitativ 100 % bomull som bidrar till dess högkvalitativa konstruktion och hållbarhet.

Medan det endast finns i vitt, vilket innebär att det enkelt blir smutsigt, anser vi att det är ett tyngdtäcke i toppklass.

Fördelar

 • Kan tvättas i maskin upp till 60 °C
 • 100 % bomull
 • Främjar avslappning och förbättrar sömnkvaliteten
 • Mjukt och bekvämt
 • Kvalitetstestat av RISE

Nackdelar

 • Finns endast i vitt
 • Kan vara svårt att sprida ut

Tyngdtäcket CURA of Sweden Pearl Classic passar perfekt för varma sommarnätter. Detta tyngdtäcke reglerar nämligen din kroppstemperatur när du sover, vilket säkerställer en bekväm och kvalitativ nattsömn.

Recension: En detaljerad recension av CURA of Sweden Pearl Classic 150x210 7kg

Tvättas upp till 60 °C
CURA of Sweden Pearl Classic är ett tyngdtäcke i toppklass. Det består av glaspärlor och polyester för att skapa en perfekt balans mellan tyngd och komfort. Yttertyget är tillverkat av 100 % bomull, vilket gör tyngdtäcket både mjukt och ventilerande. Tyngdtäcket väger sju kilogram och kan tvättas i maskin upp till 60°C.

Testad av RISE
CURA of Sweden Pearl Classic har kvalitetstestats av RISE, det vill säga ett svenskt forskningsinstitut, vilket officiellt gör tyngdtäcket till en medicinteknisk produkt. Tyngdtäcket har dessutom certifierats med STANDARD 100 och MADE IN GREEN av OEKO-TEX®, vilket säkerställer att tyngdtäcket framställts miljövänligt och utan skadliga ämnen. Det innebär också att leveransen är transparent och spårbar.

Vidare har tyngdtäckets högkvalitativa konstruktion en CE-certifiering, vilket innebär att det är säkert att använda även enligt europeiska standarder.

Svalkande känsla
CURA of Sweden Pearl Classic mäter 150 x 210 centimeter och är optimalt för dig som söker något svalkande under sommarmånaderna. Medan täcket reglerar din kroppstemperature, erbjuder det även en omfamnande och behaglig känsla.

Vad säger användare och experter om CURA of Sweden Pearl Classic?

CURA of Sweden Pearl Classic är kåret tyngdtacket bäst i test hos Pricerunner. CURA of Sweden Pearl Classic har fått höga betyg av tidigare användare. I Google Shoppings sammanställning av användarrecensioner har tyngdtäcket fått ett betyg på 4,4/5 stjärnor. Här rapporterar användarna att täcket är mycket mjukt och bekvämt samt att det hjälper dem att slappna av och somna snabbare. Vidare skriver dem att tyngdtäcket lindrar stress och ångest.

TrendRehab - tyngtäcke med sju lager och glaspärlor

Mest prisvärda tyngdtäcke

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på TrendRehab:

 • Finns i fyra vikter – passar både barn och vuxna
 • Ekologiskt pressade glaspärlor
 • BSCI-certifierat

Konsumentmagasinets omdöme

Detta tyngdtäcke från TrendRehab är BSCI-certifierat. För optimal hygien är det rekommenderat att frysa täcket utomhus i snön eller i frysen, snarare än att tvätta det i maskin. Faktum är att det inte bör tvättas eller torktumlas i maskin överhuvudtaget.

Trots att dessa skötselråd kan upplevas som komplicerade, anser vi att TrendRehabs tyngdtäcke är ett utmärkt alternativ som vi varmt kan rekommendera.

Fördelar

 • Unik tunn vaddering för optimal hållbarhet
 • Temperaturreglerande egenskaper
 • Levereras i en förvaringväska
 • Främjar bättre sömnkvalitet och en känsla av trygghet

Nackdelar

 • Tål inte maskintvätt
 • Tål inte torktumling

Den främsta fördelen med detta tyngdtäcke från TrendRehab är att det hjälper dig att somna snabbare. Det är dessutom särskilt utformat för barn och vuxna med ADHD eller fibromyalgi.

Recension: En detaljerad recension av TrendRehab

Två millimeter vadd
TrendRehabs tyngdtäcke är tillverkat med en unik tunn vaddering. Denna är endast två millimeter tjockt, vilket kan jämföras med genomsnittet på fem millimeter.

Tyngdtäcket är tillverkat av högkvalitativa material, vilket gör det mycket hållbart. Täckets fyllning läcker dessutom inte vid långvarig användning eller vid underhåll – trots att vadderingen är tunn. Vidare är glaspärlorna som använts i tyngdtäcket ekologiskt pressade.

Fyra olika vikter
Yttertyget hos TrendRehabs tyngdtäcke är tillverkat av 100 % ekologisk bomull. Förutom glaspärlorna som redan nämnts, är täcket även fyllt med ren bomull.

Täcket mäter 203 x 152,4 cm och kommer i fyra olika tyngder:

 • 5 kg – passar en användarvikt på mellan 40-60 kg
 • 7 kg – passar en användarvikt på mellan 60-80 kg
 • 9 kg – passar en användarvikt på mellan 80-95 kg

Vad säger användare och experter om TrendRehab tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor?

TrendRehabs tyngdtäcke har fått 4,8/5 stjärnor på Google Shopping där användarna skriver att det är både bekvämt, mjukt och främjar god nattsömn. Användarna menar även att tyngdtäcket bidrar till en känsla av lugn och avslappning genom att vikten fördelas jämnt över kroppen.

CURA tyngdtäcke Minky Filt - perfekt när du vill vila på soffan

Dagens bästa priser och erbjudanden på CURA tyngdtäcke Minky Filt :

Fördelar

 • Mjukt minktyg
 • Fylld med hygieniska glaspärlor
 • Tillgänglig i olika färger

Nackdelar

 • Blir ganska varmt

Medan tidigare nämnda produkter i vårt tyngdtäcke test passar perfekt att dra nytta av som täcke i sovrummet kommer här en variant som du kan få glädje av vid tupplurar i soffan. Minky Filt från märket Cura of Sweden är en utomordentligt mjuk och härlig filt i minktyg som utan tvekan är värd den lite dyra prislappen. Tänk på att filten blir ganska varm, så den är särskilt passande under de lite kallare månaderna.

Mer om CURA tyngdtäcke Minky Filt

Minky Filt är en ljuvlig produkt som uppmäter 140 x 200 cm. Den är tillverkad av minktyg i form av ett yttertyg, och på insidan finner du en fyllning i glaspärlor och polyester. Filten har en vikt på 6 kg och kommer därför att krama dig på ett mysigt sätt samtidigt som den kan hjälpa dig med sömnbesvär.

För att se till så att filten alltid är ren och fin kan du tvätta den i tvättmaskinen vid 40 grader, och därefter bör den plantorkas. Ha även i åtanke att det finns tre olika färger att välja mellan så att du kan matcha filten med din resterande inredning. Beställ en Minky Filt som antingen är röd, grå eller blå!

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

5 saker att tänka på innan du köper tyngdtäcke

 • Storlek

  Hur stort tyngdtäcke du behöver beror på dina personliga behov och preferenser. Täcket bör vara tillräckligt stort för att ge dig bekväm täckning, utan att det är så stort att det är besvärligt eller svårt att flytta på.

  Tänk på att ett tyngdtäckes storlek även spelar roll för hur pass tungt täcket kan vara. En tumregel är att ju större tyngdtäcket är, desto större tyngd kan det erbjuda. Ett litet tyngdtäcke kan vara smidigare att bära med sig, men erbjuder eventuellt inte lika mycket täckning eller tyngd som ett större.

 • Fyllning

  Fyllningen är det som ger tyngdtäcket sin tyngd; det är därmed viktigt att välja en fyllning som ger optimal komfort och inte orsakar några allergier.

  Tyngdtäcken fylls vanligtivs med bomulls-, glas- eller polyesterpärlor. Det finns emellertid även miljövänliga alternativ, till exempel ekologisk bomull och återvunnen plast.

  Tyngdtäckets vikt mäts i kilogram, där standardvikterna är fem, sju, tio och tolv kilogram. Tyngdtäcken kan vara särskilt fördelaktiga för de som lider av ångest eller sömnproblem, men även för de som bara vill främja avkoppling och bättre sömnkvalitet.

 • Material

  Tyngdtäckets yttersta lager bör vara tillverkat av ett mjukt tyg med bra andningsförmåga, till exempel bomull eller bambu. Det finns även tyngdtäcken som är tillverkade av andra material, däribland fleece och sammet.

  Fyllningen bör bestå av ett material som varken gör att du känner dig för varm eller för kall. Syntetiska material, till exempel polyester, används ofta i tyngdtäcken, men tenderar att orsaka svettningar. Det är fördelaktigt att välja ett tvättbart tyngdtäcke eftersom det möjliggör effektiv rengöring och underhållning, vilket i sin tur främjar hygienen.

 • Pris

  Budgetvänliga tyngdtäcken är vanligtvis tillverkade av material av lägre kvalitet med sämre hållbarhet. Dyrare tyngdtäcken erbjuder ofta egenskaper som billigare tyngdtäcken saknar, till exempel olika viktalternativ eller avtagbara överdrag. Billigare tyngdtäcken kostar cirka 500 kronor, medan de dyrare kan kosta över 1 500 kronor.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användar- och expertrecension kan vara till hjälp när du vill ska välja tyngdtäcke.  Användarrecensioner ger dig en uppfattning om hur tyngdtäcket känns och hur pass bekvämt det är att använda. Expertrecensioner erbjuder däremot djupare information om tekniska specifikationer, till exempel hur väl tyngdtäcket håller värme och hur jämnt tyngden fördelas över kroppen.

arrow-more

Tester och recensioner av tyngdtäcken som används i artikeln

Expert- och testkällor

PriceRunner

PriceRunner är en jämförelsetjänst som grundades i Sverige, men som numera driver sin verksamhet i Storbritannien och Danmark. På PriceRunner kan du jämföra miljontals produkter från tusentals butiker för att hitta det billigaste och bästa alternativet för dig.

Du kan läsa deras recension av Pearl Weight Blanket här.

PrivataPengar

PrivataPengar tillhör SevenDay Bank och är en webbplats med fokus på privatekonomi. De tillhandahåller bland annat råd kring hur du samlar lån och krediter, men förse även sina läsare med spartips och artiklar inom kategorierna “Hem och familj”, “Hjälp andra”, “Motor/Fordon”, “Låna” och “Resor”.

Du kan läsa deras guide av tyngdtäcken här.
Artikeln uppdaterades senast den 14 september år 2020.

Expressen

Expressen grundades år 1944 som en fysisk tidning. Numera finns tidningen även på nätet. Besökare kan läsa nyhetsartiklar inom bland annat kategorierna “Sport”, “Nöje”, “Kultur”, “Ledare”, “Debatt” och “Klimat”. Läsare får dessutom tillgång till diverse guider för att förenkla vardagen.

Du kan läsa deras guide av tyngdtäcken här.
Artikeln uppdaterades senast den 24 maj år 2020.

FAQ

Varför ska man använda ett tyngdtäcke?
Tyngtäcken används flitigt inom såväl vården som av privatpersoner för att lindra sömnbesvär.
Hur tungt är ett tyngdtäcke?
Hur tungt ett tyngdtäcke är varierar. Det finns tyngre varianter som är lämpade för vuxna, medan det även finns lättare som passar barn.
Hur tungt bör ett tyngdtäcke vara?
Det är rekommenderat att tyngdtäcket väger cirka 10-15 % av användarens kroppsvikt. Ta emellertid hänsyn till dina egna preferenser och behov; om du känner att du behöver ett lättare eller tyngre täcke är det upp till dig att avgöra.
Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?
Ett tyngdtäcke kan kosta allt från någon hundralapp till några tusenlappar. Det beror på vilka material det är tillverkat av samt vilken tillverkare det kommer från.

Vad är en tyngdtäcke?

En tyngdtäcke är ett täcke som är utformat för att ge en jämn och fördelad vikt över kroppen när du ligger under det. Dessa täcken används ofta för att ge en känsla av trygghet och komfort och kan ha olika tyngder beroende på användarens preferenser.

Tyngdtäcken har blivit populära för att de sägs kunna ha fördelar för sömn och avslappning. De används ibland inom terapier för personer med ångest, sömnproblem och sensoriska överkänsligheter. Vägten i täcket, vanligtvis gjord av små glas- eller plastpärlor som är jämnt fördelade, ger en känsla av tryck och inneslutning, vilket kan ha en lugnande effekt på användaren.

Det är viktigt att välja rätt tyngd för tyngdtäcket, eftersom det bör vara cirka 10-15% av användarens kroppsvikt för att ge optimal komfort och nytta. Tyngdtäcken finns i olika storlekar och material för att passa olika preferenser och behov.

Varför har du svårt att sova?

Sömnbesvär är inte särskilt trevligt att behöva stå ut med. Det kan vara fullt normalt att ha svårt att sova under vissa nätter, men om sömnproblemen dyker upp ofta kan det vara läge att ta tag i saken genom att exempelvis besöka en läkare. Det finns många skäl till varför sömnbesvär uppstår, men ofta har det att göra med en stressig vardag. Kanske har du inte möjligheten att koppla av då du stressar över deadlines, ett fullpackat schema eller dylikt.

Utöver detta kan boven vara höga ljud utanför eller snarkningar som kommer från sovrummet – antingen personen som du sover bredvid eller snarkningar som kommer från dig. Att röka eller att dricka alkohol är dessutom ingen höjdare innan du ska sova, och detsamma gäller för koffein. För att lindra besvären kan det vara väl värt att testa på ett tyngdtäcke, men om problemen kvarstår bör du uppsöka en läkare.

Källa: Sevenday.se

Vanliga anledningar till sömnproblem

Visste du att cirka en tredjedel av Sveriges befolkning lider av sömnproblem? Det är emellertid inte alla som har långvariga problem, utan de uppstår snarare lite då och då.

Om du å andra sidan ofta känner att du har svårt att sova kan det vara dags att ta tag i problemet och att försöka hitta en lösning. Kanske är du i behov av att uppgradera till en skönare säng eller så känner du dig ofta stressad. Har ditt liv nyligen förändrats? Är din vardag full av stress? Har du för mycket att göra under tidspress? Allt detta kan bidra till sömnbesvär.

Glöm inte heller att nikotin, alkohol och koffein kan ställa till det för dig. Tunga tankar kan också göra nätterna svåra. När det är tal om sömnstörning brukar ”primär sömnstörning” och ”sekundär sömnstörning” vara två begrepp som ofta dyker upp. Den förstnämnda syftar på att det inte är någon uppenbar sjukdom som kan ha lett till sömnbesvären, medan den sistnämnda syftar på sömnbesvär till följd av sjukdom eller en förändrad livssituation.

Kanske har du tidigare hört talas om insomni? Detta tillstånd kännetecknas av att du har sömnbesvär i alla fall tre gånger i veckan och att besvären resulterar i problem under vardagen. Det finns vissa åtgärder som du kan ta till på egen hand såsom att sluta att dricka alkohol eller koffein, att satsa på ett tyngdtäcke eller att göra ändringar i ditt schema så att vardagen blir mindre stressig. Om inga tydliga resultat syns är det dock läge att besöka en läkare.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken används vanligtvis inom vården eller av de som lider av sömnbesvär, men faktum är att det faktiskt kan främja god nattsömn för de allra flesta. Tyngdtäcken innehåller pärlor eller kulor som förser täcket med den tyngre vikten som kännetecknar tyngdtäckena. Innehållet är jämnt utspritt så att täcket ska vara lika tungt i alla ändarna.

Fördelen med tyngden som ett tyngdtäcke erbjuder är att de förser dig med en skön känsla som påminner om att bli omfamnad. Du är säkert väl medveten om att en kram kan ge en känsla av säkerhet, lugn och komfort – och det är just detta som tyngdtäcket hjälper till med.

Det finns många olika sorters tyngdtäcken, vilket innebär att det garanterat finns ett som kommer att passa dig. Då talar vi inte bara om tyngdtäcken som varierar när det gäller vikt, utan även material, mått och prisklass. Du bör särskilt lägga fokus på att hitta ett tyngdtäcke som har just den rätta vikten för dig, och detta ska vi tala lite mer om nedan.

Tänk även på att sova på en lämplig madrass och att klä dina kuddar och påslakan med sköna sängkläder för att få en optimal sömnupplevelse varje natt.

Hur tungt tyngdtäcke behöver jag?

Det är en sak att bestämma dig för att beställa ett tyngdtäcke, men det är en helt annan sak att verkligen hitta det perfekta täcket för just dig. Den här typen av täcken kommer inte bara i olika prisklasser och material, utan även vikt. Medan det finns tyngdtäcken som endast väger två till tre kilogram, som vanligtvis är lämpliga för barn, finns det även varianter som väger hela 20 kilogram.

Hur vet du då vilket som passar för just dig? Jo, det är rekommenderat att välja ett tyngdtäcke som väger cirka 10-15 % av din kroppsvikt. Om du väger 70 kilogram är alltså ett täcke som väger sju kilogram lämpligt.

Observera att man inte måste följa den här tumregeln, utan att egna preferenser också spelar roll. Det viktigaste är att du både får ett bekvämt täcke och en högkvalitativ säng som känns sköna för dig.

Vad kostar ett tyngdtäcke?

Det finns egentligen inget specifikt pris som alla tillverkare och återförsäljare förhåller sig till. Beroende på täckets storlek, tyngd och material kan priserna variera ganska rejält. Med detta sagt är det dock vanligast att ett tyngdtäcke kostar cirka 1 000-2 000 kronor.

Kom ihåg att det kan löna sig att spara ihop pengar för att satsa på ett lite dyrare tyngtäcke då du utan tvekan får vad du betalar för när det kommer till just den här produkttypen. De något dyrare varianterna är tillverkade av högkvalitativa material som inte bara är riktigt mjuka, utan som också har god förmåga att leda bort svett samt att reglera temperaturen.

Vad är egentligen ett tyngdtäcke och vad är det bra för?

Tyngdtäcken används flitigt inom vården för att lindra ångest, sömnproblem och andra besvär under natten. Dess effektivitet och lättillgänglighet har dock lett till att en hel uppsjö av privatpersoner nu även drar nytta av tyngdtäckena varje dag. Vi vet alla att sömnen är otroligt viktig för att vi ska kunna klara av vardagen, och återkommande sömnbesvär kan enkelt resultera i utmattning. Som tur är, är det många som har lyckats att få hjälp med sömnproblemen tack vare ett tyngdtäcke.

Den här typen av täcke kommer med insydda tyngder, och vad dessa tyngder består av kan variera från täcke till täcke. Det kan exempelvis vara tal om stålringar, kedjor, kulor, glaspärlor, sand, textiler och mer. Hur tunga täckena är beror också på vilket du väljer, då det finns modeller som bara väger två-tre kilogram, medan andra väger hela 20 kilogram.

Vad är det då som tyngdtäcket egentligen gör för att hjälpa till med sömnbesvären? De insydda tyngderna lägger sig som ett tryck mot kroppen och skapar en känsla som påminner om att bli omfamnad och omhändertagen. Det ger i sin tur en typ av trygghet för många där blodtrycket sjunker, och andningen blir lättare. Låter det intressant med en extensiv tyngdtäckeguide som kan hjälpa dig på vägen till att hitta ditt perfekta tyngdtäcke? Besök då Leva Och Bo för att läsa mer.

Källa: Expressen.se

Vilket tyngdtäcke ska jag välja – och hur tungt ska det vara?

Då återstår frågan kring hur tungt ett tyngdtäcke bör vara. Det korta svaret är att det beror på vad du föredrar – det är lite av en smaksak. En tumregel är emellertid att välja ett tyngdtäcke som väger 10 % av din vikt. Om du exempelvis väger 80 kilogram är ett tyngdtäcke på åtta kilogram lämpligt.

Det är dock inget måste att följa rekommendationerna, och som tur är finns det täcken inom flera olika viktklasser. Oavsett vilken tyngd du föredrar kommer du garanterat att hitta ett riktigt härligt tyngdtäcke som kommer att leva upp till alla dina förväntningar.

Glöm inte att det kan ta i alla fall en vecka för din kropp att vänja sig vid tyngdtäcket, även om det inte omedelbart känns som om någonting har förändrats är det väl värt att ge det lite extra tid. Det kan också vara så att dina sömnbesvär delvist har att göra med en obekväm säng, så om du verkligen vill göra en stor förändring kan du alltid ta beslutet att inhandla en ny säng.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Ja, de kan dem. Det finns till och med särskilda täcken som är specifikt framtagna för att gynna barn. Det finns inga biverkningar alls när det kommer till att använda tyngdtäcken, vilket innebär att du kan låta ditt barn sova med den här typen av täcke utan vidare bekymmer.

Trots detta är det av yttersta vikt att täcket inte är för tungt för barnet. Ditt barn ska vara gammalt nog för att själv kunna ta av sig täcket, och därför rekommenderas det inte att barn under tre år använder tyngdtäcken. När du väljer ett tyngdtäcke till ditt barn, se till så att du får tag på den rätta tyngden.

Varför främjar ett tyngdtäcke bättre nattsömn?

Det som gör såväl billiga som dyra tyngdtäcken effektiva är de insydda tyngderna. Det här designvalet är baserat på terapityperna “Deep Pressure Touch Stimulation” samt “Sensory Integration”. När vi berörs såsom vid massage eller djupa omfamningar reagerar våra kroppsvävnader på trycket, och detta lugn aktiverar det parasympatiska nervsystemet som får kroppen att producera serotonin, med andra ord ”må bra-hormonen”. Till slut slappnar vi av; blir lugna, trötta och somnar.

Tyngdtäcket förser dig alltså med ett omfamnande tryck som gör det enklare att sova. I vårt test av tyngdtäcken hittar du flera olika varianter som kan hjälpa dig att reducera sömnbesvär och främja ett bättre välmående.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta