Vad är ett tyngdtäcke? - Allt om tyngdtäcken

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Ett tyngdtäcke är ett täcke som har fyllning av små kulor i stället för traditionell dun- eller syntetfyllning. De vadderade kulorna är vanligtvis insydda i små, fyrkantiga fickor inuti fyllningen, så att täckets vikt och tryck fördelas jämnt över kroppen.

Ett tyngdtäcke är oftast lika varmt som ett vanligt duntäcke. Om du däremot skulle uppleva att tyngdtäcket inte känns tillräckligt varmt – exempelvis på vintern – kan du investera i ett tjockare tyngdtäcke med extra fyllning eller helt enkelt placera ditt vanliga duntäcke över tyngdtäcket.

Kulorna i tyngdtäcket tillför tryck och begränsar dina kroppsrörelser, vilket hjälper musklerna att slappna av helt och hållet. På grund av den extra vikten ger tyngdtäcket dessutom en sensorisk stimulerande effekt, vilket ger en lugnande känsla under sömnen eller när du bara vill slappna av. Ett tyngdtäcke är därför perfekt för personer med ADHD och autism, som kan dra fördel av den sensoriska stimulans som ett tyngdtäcke ger.

Varför bör du välja ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke hjälper dig till bättre och mer ostörd sömn samtidigt som det förkortar tiden det tar att somna in. Tyngden i täcket hjälper musklerna att slappna av helt och hållet och motverkar att du snarkar eller vrider dig i sömnen. Ett tyngdtäcke kan vara särskilt bra om du eller dina barn har ADHD eller autism. Dessutom har det visat sig att både koncentrations- och aktivitetsnivåerna förbättras hos personer som använder ett tygndtäcke. Tyngdtäcken rekommenderas särskilt för personer med autism eftersom det kan hjälpa till att behandla sensoriska integrationsstörningar. Det kan även användas som ett terapeutiskt verktyg för att hjälpa dig slappna av och sova bättre. I många fall rekommenderas tyngdtäcken innan man vänder sig till medicinering för sömnproblem.

Dessutom kan tyngdtäcken vara mycket effektiva för personer som lider av ångest. Eftersom tyngdtäcket stimulerar hela det centrala nervsystemet kan det ge en lugnande effekt på både kropp och sinne. Detta är perfekt för personer som har svårt att sova på natten på grund av negativa tankar.

Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig eller ditt barns ångestsymtom genom att skapa en lugn och trygg plats för sömn och avslappning. Om du lider av tvångssyndrom eller negativa tankar och har svårt att sova kan ett tyngdtäcke också vara ett bra alternativ. Eftersom tyngden på täcket gör det svårare för dig att röra dig rastlöst i sängen kan det även bidra till att lindra vissa milda symtom på ångest och tvångssyndrom genom att ge dig lugn och ro under sömnen.

Det är viktigt att notera att ett tyngdtäcke inte kan bota autism, ADHD, OCD, ångest eller andra neurologiska och psykologiska störningar. För medicinsk rådgivning bör du vända dig till en läkare. Ett tyngdtäcke kan också hjälpa mot kronisk muskel- eller ledvärk. Trycket från täcket förhindrar att du spänner musklerna och gör dig mer avslappnad, vilket gör att smärtan kan minska eller till och med försvinna helt efter långvarig användning av ett tyngdtäcke.

Många tror att tyngtäcken endast är till för personer med ADHD, autism eller ångest. Tyngdtäcken kan dock också passa lika bra för personer som bara har svårt att sova på grund av sömnbrist och allmänt dålig och orolig sömn. Om du upptäcker att du ständigt vaknar på natten, vänder dig ofta och sover oroligt på grund av ångest och stress är ett tyngdtäcke perfekt för dig. Syftet med ett tyngdtäcke är att hjälpa din kropp att slappna av genom att tillföra tryck på kroppen.

Täcket begränsar dina rörelser och därmed hur mycket din kropp kan vrida och vända på sig. Detta kan kännas behagligt och lugnande för dina muskler och leder eftersom täcket tvingar kroppen att slappna av. De flesta kan känna hur den rastlösa energin lämnar kroppen efter bara 15 minuter, vilket också gör täcket perfekt för korta vilostunder eller tupplurar under dagen.

Vilka fördelar finns med ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke kan ha en rad hälsofördelar som du behöver för att optimera din vardag. Många av fördelarna med ett täcke är kopplade till att du får tillräckligt djup sömn så att kropp och sinne kan återhämta sig och hämta energi under natten. Å andra sidan kan ett tyngdtäcke både bidra till att sänka kortisolnivåerna, öka serotoninnivåerna i hjärnan och ge en känsla av allmän trygghet och komfort under natten.

Trycket från tyngdtäcket hämmar frisättningen av kortisol, som är känt som kroppens stresshormon. På så sätt bidrar täcket till att minska stress och ångestsymptom och gör det lättare att sova på natten. Ett tyngdtäcke kan dessutom bidra till att öka kroppens naturliga produktion av serotonin. Detta hormon förknippas med lycka och välbefinnande, vilket innebär att ett tyngdtäcke kan hjälpa dig att känna dig gladare och mer tillfreds i vardagen.

Tyngdtäcken kan hjälpa personer med kronisk depression eller vinterdepression, eftersom de har en serotoninförstärkande effekt. Personer som naturligt har brist på eller svårigheter att producera serotonin kan genom ett tyngdtäcke få hjälp att sova bättre och djupare, genom att serotoninproduktionen stimuleras.

Hur mycket väger ett tyngdtäcke?

Den genomsnittliga vikten hos ett tyngdtäcke är mellan 2 och 10 kg, beroende på personens kroppsvikt och smak. En tumregel är att täcket bör väga 10 % av kroppsvikten. Det betyder att om du väger 70 kg bör du välja ett tyngdtäcke som väger ungefär 7 kg. Om du vill kan du välja ett täcke som väger mer eller mindre än 7 kg; vissa personer föredrar ännu tyngre alternativ, eftersom de anser att tyngdtäckets effekt förstärks.

Om du väljer ett tyngdtäcke för spädbarn, småbarn eller vuxna med begränsad rörlighet måste du vara extra noga med tyngdtäckets vikt. Tyngden på ett barns täcke får aldrig vara så tung att barnet inte själv kan flytta på eller ta av sig täcket.

Om du skulle uppleva att du inte kan andas ordentligt med täcket över dig, utan istället känner dig klämd och instängd, är täcket för tungt. Ett tyngdtäcke ska aldrig kännas obekvämt eller begränsande.  Det viktiga när du väljer tyngdtäcke är hur tungt du vill att det ska vara, både med hänsyn till din egen kroppsvikt och komfort.

FAQ

Vad är ett tyngdtäcke?
Ett tyngdtäcke är ett täcke där fjädrarna eller fiberfyllningen har ersatts av små kulor med vikt.
Hur stort och tungt är ett tyngdtäcke?
Tyngdtäcken kan väga mellan 2 och 10 kg, och finns både för barn och vuxna, ofta med extra längd.
Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?
Priset på ett tyngdtäcke ligger oftast på mellan 500 och 2000 kronor.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta