Sängramsmaterial: Trä, metall och klädsel

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Sängramen är en väsentlig del av varje säng, och dess material kan ha en betydande effekt på sängens övergripande utseende, kvalitet och funktionalitet. Den fungerar inte bara som en dekorativ möbel, utan också som en stark och robust bas som håller upp dig hela natten.

I den här artikeln kommer vi att utforska de tre vanligaste materialen för sängramar: trä, metall och klädsel, samt för- och nackdelar med varje material. Detta kommer att hjälpa dig att förstå olika de olika materialen för sängramar och hur de bidrar till den totala kvaliteten och komforten.

För-och nackdelar med olika material för sängramar

Sängram i trä

En sängram i trä är tillverkad av solitt eller konstgjort trä, till exempel plywood eller MDF. Dessa ramar är ofta handgjorda och finns i en mängd olika stilar, till exempel traditionella, moderna och rustika, och är betsade eller målade i olika kulörer för att kunna matcha inredningen i vilket sovrum som helst. Sängramar i trä anses generellt sett vara mer hållbara än andra varianter, och deras naturliga utseende tillför en mysig karaktär till ditt sovrum.

Fördelar med sängramar i trä:

 • Hållbarhet: De tål regelbunden användning och håller i många år.
 • Naturligt utseende: Det naturliga utseendet hos trä kan tillföra värme och karaktär till vilket sovrum som helst, samt passar bra med flera olika inredningsstilar.
 • Mångsidighet: Sängramar i trä finns i en mängd olika stilar, till exempel traditionella, moderna och rustika, och de kan ytbehandlas med olika betsar eller målas för att matcha inredningen i ditt sovrum.
 • Anpassningsbar: Många sängramar i trä kan anpassas för att uppfylla specifika behov, med exempelvis storlek och design.

Nackdelar med sängramar i trä:

 • Kostnad: Sängramar i trä tenderar att vara dyrare än andra varianter, särskilt om de är handgjorda eller tillverkade av högkvalitativt trä.
 • Tunga: Vikten på sängramar av trä kan göra det svårt att flytta eller justera sängens position.
 • Underhåll: En sängram i trä kräver regelbundet underhåll, med bland annat betsning eller målning för att skydda träet från fukt och andra skador.
 • Miljöpåverkan: Vissa träslag kan vara avverkade på ett sätt som är skadligt för miljön.

Sängram i metall

Sängramar i metall är vanligtvis tillverkade av stål eller järn och har ofta en elegant och simpel stil. De finns i en mängd olika färger, bland annat krom, svart och vit, och är vanligtvis den billigaste varianten på marknaden. Med tanke på att sängramar i metall vanligtvis är lätta och bärbara är de bra alternativ för kompakta utrymmen eller sovrum som ofta möbleras om. 

Fördelar med sängramar i metall:

 • Lättviktiga: Tack vare att de inte väger så mycket är det lätt att flytta runt på dem samt ändra sängens position.
 • Prisvärda: En sängram i metall är ett prisvärt alternativ då denna ofta är billigare än andra typer av sängramar.
 • Olika stilar: De finns i en mängd olika stilar, till exempel traditionella, moderna och industriella.
 • Lätt underhåll: Sängramar i metall kräver minimalt underhåll och är lätta att rengöra.

Nackdelar med sängramar i metall:

 • Mindre hållbara: Sängramar i metall är mindre hållbara än andra varianter då de är benägna att rosta eller få bucklor med tiden.
 • Kalla att röra vid: Sängramar i metall kan kännas kyliga vid beröring, vilket kan anses vara obehagligt.
 • Mindre attraktivt utseende: Sängramar i metall har kanske inte alltid samma estetiska tilltal som andra typer av ramar, och passar därmed inte lika bra till specifika inredningsstilar.
 • Buller: Den här typen av sängram kan orsaka buller, vilket kan vara irriterande.

Klädd sängram

En sängram som är klädd i tyg eller andra material, till exempel läder, mocka eller sammet, kallas för en klädd sängram. Dessa ramar finns i en rad olika stilar, inklusive traditionella, moderna och tidsenliga, och de känns ofta mer lyxiga och bekväma än andra typer av ramar. För dem som vill ge sitt sovrum en känsla av lyx kan därför en klädd sängram vara ett bra alternativ eftersom de ofta är vadderade och finns i en rad olika färger och designer.

Fördelar med klädda sängramar:

 • Bekvämlighet: Eftersom klädda sängramar ofta är vadderade, anser många att de är mer bekväma än andra typer av ramar.
 • Design: De finns i många olika stilar och kan därför anpassas för att passa med olika inredningsstilar.
 • Ett stort utbud av färger och mönster: Klädda sängramar är ett fantastiskt alternativ för personer som vill addera en touch av lyx till sitt sovrum, eftersom de är vadderade och erbjuds i en mängd olika färger och mönster.
 • Buller-reducerande: Klädda sängramar kan bidra till att minska buller genom att absorbera vibrationer och därmed dämpa eventuella oljud.

Nackdelar med klädda sängramar:

Faktorer att ta hänsyn till när man ska välja sängram

När du väljer mellan sängramar i olika material är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:

Hållbarhet
Tänk på hur ofta du planerar att flytta runt på sängen samt hur mycket slitage den kommer att utsättas för. Sängramar i trä anses generellt sett vara mer hållbara än andra typer av ramar, eftersom sängramar i metall är benägna att rosta eller buckla med tiden och klädda varianter tenderar att visa slitage lättare, särskilt om de är tillverkade av material av lägre kvalitet. Det är också viktigt att ta hänsyn till sängramens belastningskapacitet om du är en tyngre person.

Kostnad
Sängramar i trä är oftast dyrare än andra typer av ramar, särskilt om de är handgjorda eller tillverkade av högkvalitativt trä. Sängramar i metall brukar däremot vara mer prisvärda, medan de klädda varianterna tenderar att vara dyraste av dem alla, särskilt om de är tillverkade av premium-material eller måttbeställda. Det är viktigt att tänka på hur länge du planerar att ha sängramen och om den är värd investeringen.

Komfort
Eftersom de ofta är vadderade är klädda sängramar mer bekväma än sängramar av trä och metall. Om du lider av ryggsmärtor eller andra fysiska besvär bör du fundera på att skaffa en ställbar sängram för att förbättra din sömnkvalitet.

Estetiskt tilltal
Sängramar i trä erbjuder en mysig karaktär till ditt sovrum, och de passar oftast bra ihop med vilken inredning som helst. Däremot är sängramar i metall kanske inte lika estetiskt tilltalande och passar eventuellt inte lika bra ihop med alla typer av inredning. För dem som vill förse sitt sovrum med en touch av lyx är klädda sängramar ett utmärkt alternativ eftersom de finns i en rad olika färger och designer.

Underhåll
För att förhindra att sängramar av trä ruttnar eller tar andra skador måste de betsas eller målas med jämna mellanrum. Klädda sängramar kräver också rutinmässigt underhåll med dammsugning och fläckborttagning för att hålla dem snygga, till skillnad från sängramar i metall som knappt kräver något underhåll alls då de är mycket enkla att rengöra.

Det viktiga är att ta sig tid för att undersöka och jämföra de olika alternativen som finns tillgängliga samt överväga den långsiktiga investeringen. En sängram är inte bara en funktionell möbel, utan kan även bidra till att förbättra sovrummets övergripande inredning och atmosfär. Fundera över för- och nackdelarna med varje material, för att sedan med noggrant övervägande fatta ett välgrundat beslut som ger dig en bekväm och hållbar bas för din säng samt förbättrar sovrummets totala intryck.

FAQ

En sängram är en konstruktion som stödjer sängen och dess madrass. Den består vanligtvis av en sänggavel, en fotgavel och sidoräcken och kan vara tillverkad av en rad olika material, till exempel trä eller metall eller så kan de vara klädda. Sängramar finns i olika stilar och storlekar, och erbjuder stöd åt madrassen så att den kan placeras både behagligt och säkert.
Hur förstärker man en sängram?
Sätt in spjälor; att lägga till fler spjälor mellan ramens metall är en fantastisk metod för att förvandla en konventionell sängram till en superstark sådan då spjälorna erbjuder ytterligare stöd och avlastar den befintliga strukturen när sängen belastas med vikt.
Vad gör en sängram för en säng?
En sängram fungerar som sängens bas och ryggrad. Den ger stöd åt madrassen och boxfjädrarna genom att hålla dem jämna och stabila vilket förhindrar att sängen sjunker ihop. En sängram höjer även upp madrassen från golvnivån och vilket möjliggör förvaringsutrymme undertill och skyddar madrassen och fjädrarna från smuts och damm. De kan komma med ytterligare funktioner beroende på vilken sängram man väljer, till exempel extra förvaring eller justerbara positioner för användaren. Sist, men inte minst, bidrar sängramen även till sovrumsinredningen.
Vad är skillnaden mellan en sängram och en säng?
En sängram och en säng är två olika delar av ett sängsystem. En sängram är den struktur som stödjer en säng och dess madrass, och består vanligtvis av en huvuddel, en fotdel och sidoräcken. Det finns olika typer av sängramar, bland annat i trä, metall eller klädda sådana. En säng däremot består av en madrass och ett underlag eller en bäddmadrass, som ger komfort och stöd för den sovande.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta