Siemens tvättmaskin (Bäst i test) – Guide till de bästa tvättmaskinerna från Siemens

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln kommer du att få en överblick över de Siemens tvättmaskiner som anses vara de bästa på marknaden just nu. Med övergången till borstlösa motorer, har Siemens tvättmaskiner fått en lägre ljudnivå, en lägre strömförbrukning och en betydligt längre livslängd än de tidigare modellerna. Detta gör Siemens nyaste modeller av tvättmaskiner till en ännu bättre investering än tidigare. 

Den här artikeln innehåller: 

Genomgång av de bästa tvättmaskinerna från Siemens
Alternativ till Siemens tvättmaskiner
Genomgång av alla undersökningar vi har använt till artikeln

Konsumentmagasinet har gått igenom oberoende tester av Siemens tvättmaskiner från svenska Råd & Rön. Vi har även tittat närmare på hur de olika modellerna bedöms av kunderna hos nätets många vitvarubutiker.

Vi har också tittat närmare på testvinnande tvättmaskiner från andra tillverkare, så att du lätt kan jämföra Siemens tvättmaskiner med motsvarande modeller från de tillverkare, som också klarat sig bra i olika tvättmaskinstest på nätet.


Alternativ till Siemens tvättmaskiner

Förutom ovanstående Siemens tvättmaskiner, har vi också valt ut några bra alternativ, som även de hamnat bland topplaceringarna i de test där Siemens tvättmaskiner deltagit. Det handlar om tvättmaskiner från andra populära tillverkare, som vi tittar närmare på här nedan.


LG W4WV712S1W

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett omfattande test av tvättmaskiner från många olika märken och prisklasser.

I undersökningen granskade de bland annat modellen LG W4WV712S1W utifrån en mängd olika testpunkter, och Råd & Rön kunde konstatera att modellen presterar så pass bra att den bör utnämnas till testvinnare

Kapacitet på 12 kg

LG W4WV712S1W är en väldigt stor tvättmaskin med en mycket hög kapacitet. Maskinen rymmer hela 12 kg tvätt och passar därför in i ett stort hushåll på sex eller fler personer. Trumman är alltså extra stor, och kapaciteten motsvarar ungefär 11-12 uppsättningar kläder som kan tvättas samtidigt.

Den här tvättmaskinen är gjord för att ge ett intensivt tvättresultat och samtidigt behandla kläderna varsamt, vilket uppnås med hjälp av modellens 6 Motion Direct Drive-teknik. Denna teknik arbetar med sex olika trumrörelser och anpassar sig efter vilken typ av tyg som tvättas.

LG W4WV712S1W är en mycket modern och teknikbaserad tvättmaskin, och modellen kan därför kontrolleras med en app som laddas ner till mobilen. I appen kan man dock inte bara fjärrstyra maskinen – man kan även ladda ner nya program till tvättmaskinen.

14 specialprogram

Man kan alltså ladda ner fler program till LG W4WV712S1W, men modellen kommer ändå med 14 förprogrammerade specialprogram. Det finns därför alltid ett passande program för vad man vill tvätta, och maskinen har bland annat program för bomull, syntet, fintvätt, handtvätt, ylle, mörk tvätt, outdoor, stortvätt och snabbtvätt. Snabbtvätten, som bara tar en halvtimma, är särskilt smart när man har kläder som bara är lite smutsiga.

LG W4WV712S1W har dessutom en unik ångfunktion som gör att ånga tränger in i tygets fibrer och effektivt avlägsnar all smuts. Tvättmaskinen har även en Turbo Wash-funktion, vilken förkortar ett vanligt tvättprogram till ungefär en timma.

Allergivänlig

Utöver dess stora storlek och många program är den här tvättmaskinsmodellen även ett bra alternativ för hushållet som tänker på miljön och allergier. LG W4WV712S1W finns nämligen i energiklass B, och maskinen är dessutom utrustad med tre-i-ett-lösningen True Steam, som avlägsnar 99,9 % av alla allergener från tvätten. Det tillsätts dessutom ett mycket hygieniskt sköljmedel som är perfekt för barn och personer med känslig hud.

Användning

LG W4WV712S1W kontrolleras via en skärm och ett vred som sitter på fronten av tvättmaskinen. Skärmen visar status för det aktuella tvättprogrammet, och där kan man även välja och justera program, tillval och inställningar

Skärmen har även en barnspärr, som gör tvättmaskinen säkrare, samt paus och en del andra funktioner. Pausfunktionen är väldigt smart när man glömmer bort enstaka klädesplagg – då kan man helt enkelt pausa tvättprogrammet, vänta tre sekunder för att kunna öppna luckan och sedan lägga in de bortglömda kläderna.

LG W4WV712S1W mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 61.5 cm (d).

Därför rekommenderas LG W4WV712S1W:
Mycket hög kapacitet på 12 kg
Tillhörande app för fjärrstyrning av maskinen samt nedladdning av fler tvättprogram
14 förinställda specialprogram
Med Turbo Wash, snabbprogram samt ångfunktion
True Steam avlägsnar 99,9 % allergener från kläderna


Om Siemens

siemens logo

Det tyska konglomeratet Siemens grundades av Werner Von Siemens 1847, efter att han uppfunnit den så kallade visartelegrafen. Med utgångspunkt i den tidigare kommunikationsindustrin utvecklades Siemens sedan, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, till ett företag som producerade en mängd olika elektriska apparater, för såväl industri som hushåll.

På hushållsfronten har Siemens i många år drivit ett partnerskap med ett annat stort tyskt konglomerat, nämligen Bosch. Sedan början av 1960-talen har de två företagen således tillverkat alla typer av hushållsmaskiner på deras gemensamma fabrik BSH med huvudkontor i München.

Sedan 2014 äger dock Bosch ensamt fabriken, men tillverkar fortfarande hushållsmaskiner för Siemens. Dessutom tillverkar de andra hushållsmaskiner under ett antal andra Bosch-ägda varumärken, som främst är lokalt kända i olika länder runt om i världen. Det är därför inte ovanligt att hitta tvätt- och hushållsmaskiner från andra, mer okända märken, som delar specifikationer, funktionalitet och teknologi med både Siemens och Boschs kända produkter. Du kan läsa mer om Siemens här.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Siemens tvättmaskiner har fått bäst omdömen?

Siemens WM14W4L7DN och Siemens WM14N02LDN

Hur testas Siemens tvättmaskinerna?

Maskinerna bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på vatten- och strömförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla maskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos tvättmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.


Siemens tvättmaskinstest – Dessa tester har vi gått igenom

Råd & Rön
Råd & Rön har testat inte mindre än 89 tvättmaskiner. I testet har man bland annat bedömt maskinernas förmåga att rengöra tvätten, om tvättmedlet är helt ursköljt ur kläderna, hur mycket fukt som är kvar i tvätten efter centrifugering, användarvänlighet, vatten- och strömförbrukning, samt tvättid.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Råd & Rön har även testat och recenserat Siemens WU14Q4L7DN och Siemens WM14W4L7DN. Du hittar båda dessa recensioner härObservera dock att du måste vara betalande prenumerant för att få tillgång till testet. Alternativt köpa tillgång till det enskilda testet.

Klikk.no
Den norska konsumentsajten Klikk.no genomför hundratals konsumenttester varje år, och de granskar allt från bostad och bil till mode, hälsa och teknik. I den här undersökningen har de provat en tvättmaskin från Samsung. Du kan läsa mer här.

M3
En svensk testsajt som huvudsakligen fokuserar på att prova och bedöma de senaste teknikprodukterna. Här har de testat tvättmaskinsmodellen Samsung WW9000 och bedömt maskinen utifrån dess tvättresultat, användbarhet, design, pris och ljud. Du kan läsa mer här.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Siemens WM14N02LDN

 

Bra storlek

Med en kapacitet på 7 kg är Siemens WM14N02LDN en medelstor tvättmaskin som kan tvätta ungefär sju eller åtta uppsättningar kläder åt gången.

Maskinen är utformad för att vara effektiv, och den har därför en centrifugeringshastighet på upp till 1400 varv per minut. Vid höga centrifugeringshastigheter slungas vattnet nämligen ur kläderna snabbare, vilket resulterar i en lägre kvarvarande restfukt.

Siemens WM14N02LDN lämnar 53 % restfukt efter centrifugeringen och hamnar därmed på den bättre änden av skalan. Trots att modellen är kraftfull är den dock fortfarande miljövänlig. Den tillhör nämligen energiklass D.

Enkel men effektiv

Siemens WM14N02LDN är kanske inte lika avancerad som andra tvättmaskiner på marknaden, men den har de funktioner som de flesta använder i vardagen – dels de vanliga alternativen för val av temperatur och typ av textil, men även specialprogram som är utformade för att fungera optimalt för ett specifikt material.

Maskinen har specialprogram för ylle, handtvätt, fintvätt, siden, mix, mörk tvätt och extra sköljning. Tvättmaskinen har dessutom en VarioPerfect-teknik som optimerar både tids- och energiförbrukning utifrån en analys av program och tvättmängd.

Borstlös motor

Tack vare motortekniken iQdrive är tvättmaskinsmodellen Siemens WM14N02LDN både stark och tyst. Motorn är dessutom borstlös, vilket också bidrar till att modellen blir tystare. Den borstlösa motorn innebär även att tvättmaskinen håller längre och Siemens ger därför tio års motorgaranti på den här modellen.

Tvättmaskinen har en enkel och neutral design, och den användarvänliga kontrollpanelen med touch control-knappar sitter ovanför trumman. På kontrollpanelen kan man starta och pausa, anpassa centrifugeringen samt ställa in timern för senarelagd tvättstart – en funktion som är väldigt smart om man vill kunna planera i förväg när tvätten ska startas och vara färdig.

Siemens WM14N02LDN mäter 85 cm (h) x 59.8 cm (b) x 55 cm (d).

Därför rekommenderas Siemens WM14N02LDN:
Bra kapacitet på 7 kg
Höga centrifugeringshastigheter och låg restfukt
Energieffektiv modell i klass D
Bra specialprogram
VarioPerfect-teknik ger ett optimalt resultat
Tyst, borstlös motor med iQdrive-teknik


Siemens WM14W4L7DN

Bra betyg hos Råd & Rön

Siemens WM14W4L7DN

 

Energisnål tvättmaskin med iQdrive-motor

Siemens WM14W4L7DN har en kapacitet på 7 kg och är därför lagom stor för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Restfukten efter en avslutad tvätt ligger på 53 %.

Den här modellen har en borstlös iQdrive-motor som är både hållbar och tystgående. Motorn har dessutom 10 års garanti.

Maskinen har även en AntiVibration-design som också håller nere ljudnivån.

Siemens WM14W4L7DN har därför en ljudnivå på 49 dB vid tvätt och 71 dB vid centrifugering. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Den här tvättmaskinen tillhör energiklass A+++ och förbrukar därför inte mycket energi per år.

Flera tvättprogram

Siemens WM14W4L7DN har flera vanliga tvättprogram och specialprogram.

Dessa program inkluderar bland annat följande: Outdoor, Skjortor, Mix, Hygien, Täcken, Ylle, Urpumpning och Supersnabb 15. Med Supersnabb 15 blir tvätten klar på bara 15 minuter.

Den här tvättmaskinen har dessutom en funktion som kallas för varioPerfect. Denna funktion optimerar tidsåtgången och energiförbrukningen för tvättprogrammet och ger ett perfekt resultat. Det finns även en varioSpeed-funktion som ger ett effektivt resultat upp till 65 % snabbare.

Alla funktioner och program kan hittas på en stor och lättöverskådlig LED-display som sitter på fronten av tvättmaskinen.

Flera praktiska funktioner

När man köper Siemens WM14W4L7DN får man en tvättmaskin med flera praktiska funktioner.

Den här tvättmaskinsmodellen har bland annat en timerfunktion. Tack vare denna kan man schemalägga starttiden för ett tvättprogram till en tid som passar bra in i dagens schema.

Siemens WM14W4L7DN har dessutom en skonsam och effektiv trumma med en waveDrum-struktur. Tack vare detta behandlas kläderna alltid mjukt och skonsamt när de tvättas.

Sist men inte minst är Siemens WM14W4L7DN utrustad med ett sensorstyrt tvättprogram samt en säkerhetsfunktion som kallas för aquaStop.

Det sensorstyrda programmet optimerar vattenförbrukningen oavsett hur mycket tvätt som finns i maskinen.

Siemens WM14W4L7DN – mått 
Höjd: 84,8 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59 cm
Nettovikt: 73,6 kg

Siemens WM14W4L7DN basfakta 
Typ: Frontmatad tvättmaskin
Kapacitet: 7 kg
Energiklass: A+++
Årlig energiförbrukning: 122 kWh/år
Årlig vattenförbrukning: 8800 liter
Centrifugeringshastighet: 1384 varv/minut
Ljudnivå, tvätt: 49 dB
Ljudnivå, centrifugering: 71 dB

Utvalda fördelar med Siemens WU14Q4L7DN:
 Flera praktiska funktioner, till exempel ett sensorstyrt program och waveDrum
Timerfunktion
varioSpeed ochvarioPerfect
AntiVibration-design
Energiklass A+++


Siemens WM14Y748DN

✅ Många positiva kundomdömen

Siemens WM14Y748DN vaskemaskine

Tvättmaskinsmodellen Siemens WM14Y748DN har inte ingått i några officiella experttester, men eftersom att användarna tycker riktigt bra om maskinen har vi valt att ändå ta med modellen i vår artikel.

Användarna kan nämligen berätta om hur de upplever tvättmaskinen ur ett vardagsperspektiv, och hos den danska återförsäljaren Skousen.dk finns många positiva användarrecensioner av Siemens WM14Y748DN.

Recensionerna framhäver många positiva aspekter med Siemens WM14Y748DN, men användarna berättar mest om att modellen tvättar riktigt rent, är enkel att använda och har många bra program.

Stor men miljövänlig modell

Med en kapacitet på 8 kg hör den här modellen hemma bland de lite större tvättmaskinerna, och kapaciteten motsvarar ungefär behovet hos ett hushåll på fem personer. Den här tvättmaskinen från Siemens är dessutom ett bra alternativ för den miljömedvetna konsumenten. Modellen finns nämligen i den bästa energiklassen på marknaden, A+++, och tar därmed hänsyn till både miljön och konsumentens ekonomi.

Siemens WM14Y748DN har en borstlös motor, vilket medför två viktiga fördelar: för det första arbetar tvättmaskinen tystare, och för det andra håller en borstlös motor längre.

Specialprogram för så gott som alla tyger

Siemens WM14Y748DN är designad för att kunna tillgodose alla konsumentens tvättbehov och kan därmed tvätta alla tänkbara tyger – även de som kräver en lite skonsammare behandling. Modellen har därför en mängd specialprogram, bland annat för strykfritt, underkläder, outdoor, skjortor, mix, hygien, täcke, tyst, ylle, handtvätt, fintvätt och siden. Tvättmaskinen har dessutom ett snabbprogram på bara 15 minuter som fräschar upp kläderna.

Den här modellen har även en annan funktion, som nog blir extra omtyckt i barnfamiljer – nämligen automatisk fläckborttagning med hela 16 olika fläckprogram.

Utöver de många programmen är Siemens WM14Y748DN även utrustad med VarioPerfekt – en funktion som optimerar tidsåtgången och energiförbrukningen i programmen och ger bästa möjliga tvättresultat. Tvättmaskinen har även funktionen WaterPerfect, som automatiskt anpassar vattenmängden utifrån programval och mängden tvätt.

Många valmöjligheter på skärmen

Siemens WM14Y748DN har även många andra inställningar, vilka man hittar på den tydliga och användarvänliga TFT-displayen. Skärmen visar dock först och främst status för pågående tvättprogram, resterande tid samt vilket program som körs.

Man kan även välja till en mängd extrafunktioner, till exempel senarelagd start – en funktion som gör att man i förväg kan ställa in vilken tid man vill att tvättprogrammet ska starta. På skärmen finns även on/off, extra centrifugering och sköljning, start, paus samt fläckval.

Överskådligheten hos Siemens WM14Y748DN sträcker sig även till trumman, som har en bra och kraftig belysning samt en lucka som kan öppnas 180 grader.

Siemens WM14Y748DN mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 63,2 cm (d).

Därför rekommenderas Siemens WM14Y748DN:
 Användarfavorit med en kapacitet på 8 kg
Miljövänlig tvättmaskin i energiklass A+++
Många specialprogram samt 16 fläckprogram
VarioPerfect och WaterPerfect garanterar optimala tvättresultat
Tydlig TFT-display med många inställningar och funktioner


Läs även: Miele tvättmaskin (Bäst i test)

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta