Bästa torktumlare – Guide till de bästa torktumlarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Bästa torktumlare – Guide till de bästa torktumlarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

En bra torktumlare kan underlätta och effektivisera torkningen av dina kläder väsentligt. Det är dock mycket som skiljer olika torktumlare åt, och därför har vi sammanställt denna artikel där du får ta del av vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en ny sådan.

Vi kommer att ta en närmare titt på vilka torktumlare på marknaden som utmärker sig baserat på granskningar från hela Skandinavien. Kort sagt har vi alltså samlat de bästa torktumlarna för att du ska få en tydlig överblick av de bästa modellerna på marknaden.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av torktumlarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 6 bästa torktumlarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda torktumlarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper torktumlare

 • Storlek och kapacitet

  För att avgöra vilken torktumlare som är lämpligast för ditt hem bör du ta hänsyn till storleken på ditt hushåll, hur mycket ni tvättar varje vecka samt vilket utrymme du har till förfogande. När du mäter det tillgängliga utrymmet rekommenderas att du adderar cirka 2,5 centimeter fritt utrymme runt hela maskinen samt att du ser till att det går att öppna luckan eller dörren helt och hållet. För hushåll med mindre laster och som består av en till två personer, är en torkkapacitet på fyra kilogram tillräcklig. För medelstora till större hushåll, bestående av två eller fler personer med större laster, bör man däremot vända sig till en modell som rymmer cirka fem till sex kilogram tvätt.

 • Inställningar och program

  Torktumlare kan generellt sett effektivt torka vanliga material som bomull samt syntetiska tyger som polyester och viskos. När det gäller plagg som kräver särskild vård, som känsliga ull- eller silkesplagg, är det dock rekommenderat att leta efter en modell som erbjuder ett brett utbud av program. Bland de mest användbara funktionerna finns den innovativa 3D Sense-tekniken där torktumlaren automatiskt justerar torktiden beroende på storleken på lasten. Detta har visat sig vara mycket fördelaktigt för upptagna familjer som kanske inte alltid har tid att frekvent övervaka driften.

  En Delicate care-funktion garanterar extra skonsam torktumling för ömtåliga föremål, medan en WiFi-anslutning erbjuder användarna att styra maskinen på distans via en smartphone eller surfplatta. För att öka bekvämligheten ytterligare har vissa torktumlare även integrerat smarta appar som gör det möjligt för användarna att starta, pausa och övervaka statusen på sin tvätt vart de än befinner sig.

 • Energieffektivitet

  Torktumlare klassificeras utifrån sin energieffektivitet; från den högsta och mest effektiva märkningen A+++, till de lägre märkningarna C och D. Det är viktigt att notera att produkter som tidigare klassificerades som A eller A+++ på denna skala nu kan vara märkta med C eller D på grund av förbättrade standarder, testförfaranden och ytterligare utvärderingskriterier.

  Vissa torktumlare har funktioner som eko-program och korta cykler, vilket också bidrar till att öka en maskins energieffektivitet. Dessutom är vissa modeller utrustade med automatiska viktsensorer som justerar varaktigheten av tvätt- och torkcyklerna utifrån kapaciteten snarare än en förutbestämd tid. Detta leder till kortare cykeltider vilket i sin tur sparar el.

 • Pris

  När du ska köpa en torktumlare är det fördelaktigt att bestämma vilka funktioner som är viktigast för dig och fastställa dina budgetgränser. Du bör vara medveten om att de högst prissatta modellerna vanligtvis kostar runt 10 000 kronor eller mer, medan de billigare alternativen kan hittas inom intervallet 1 000 till 5 500 kronor. Högkvalitativa modeller har ofta touch-displayer som erbjuder bekväm och intuitiv kontroll. De erbjuder också god energi- och vatteneffektivitet tillsammans med varierande användarvänliga funktioner. Budgetalternativen tenderar att ha färre extrafunktioner och program, men kan ändå vara lämpliga för daglig användning och erbjuda grundläggande torkmöjligheter.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut innehåller vår artikel användar- och expertrecensioner. Användarnas recensioner ger en inblick i en viss torktumlares prestanda i praktiken, hur enkel den är att installera samt om de stött på några eventuella problem. Samtidigt erbjuder expertrecensioner djupgående information om funktioner och jämförelser mellan konkurrerande modeller. De hjälper dig även att avgöra vilken torktumlare som bäst motsvarar dina specifika krav.

arrow-more

Bosch Serie 6 WTW85L48SN - torktumlare med autoDry-funktion, självrengöring och AntiVibration-väggar

Mest praktiska torktumlare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch Serie 6 WTW85L48SN:

 • Självrengörande kondensator
 • Justerbar AutoDry-funktion
 • Nio olika program

Konsumentmagasinets omdöme

Vi kan rekommendera Bosch Serie 6 WTW85L48SN alla dagar i veckan då du till ett mycket överkomligt pris får en produkt som sannerligen håller hög standard. Inte nog med att den har en torkkapacitet på hela åtta kilogram – den är också miljövänlig och tillhör energiklass A++. Med ett stort antal praktiska funktioner och program kommer du garanterat att du får den torkupplevelse som du strävar efter.

Bosch Serie 6 WTW85L48SN är en torktumlare som verkligen ger dig valuta för pengarna. Visst finns det andra modeller med fler funktioner, men det går inte att underskatta hur praktisk denna torktumlare faktiskt är.

Fördelar

 • Tystlåten under drift
 • Mjuk torkning utan skrynklor
 • Energieffektiv maskin
 • Låg energiförbrukning

Nackdelar

 • Knapparna är något tröga

Den första torktumlaren på vår lista är en modell som konsumenterna har mycket gott att säga om; Bosch Serie 6 WTW85L48SN har på Google Shopping fått ett användarbetyg på hela 4,7/5 stjärnor baserat på 1 810 recensioner. En av de många positiva recensionerna lyder enligt följande:

”Denna torktumlare är riktigt bra. Den var både tyst, snabb, effektiv och energisnål. Jag gillar de olika programmen som är lämpade för olika ändamål – det finns alltid ett program som passar”.

Mer om Bosch Serie 6 WTW85L48SN

Specifikationer

 • Energimärkning: A++
 • Kapacitet: 8.0 kg
 • Höjd: 84,2 cm
 • Vikt: 50,1 kg
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Djup: 59,9 cm
 • WiFi
 • Bredd: 59,9 cm
 • Sensorteknik

Med en imponerande AutoDry-funktion väljer du själv vilket torkresultat du är ute efter. Samtidigt kan du förvänta dig AntiVibration-väggar som inte endast säkerställer att torktumlaren står där den ska, utan även att den håller en låg ljudnivå.

Medan torkprogrammet pågår kommer ett självrengöringssystem att hålla kondensorn ren, vilket sparar både energi och din personliga tid. R290-medlet som dras nytta av är även den mest miljövänliga lösningen som finns tillgänglig – du kan alltså använda din Bosch Serie 6 WTW85L48SN med gott samvete.

Om du vill läsa vidare om de bästa torktumlarna från Bosch kan du läsa vår guide om Bosch torktumlare.

Electrolux EW6C527G2 - torktumlare med SensiCare-system, kylcykel, ömtåligt program och justerbar lucka

Mest prisvärda torktumlare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EW6C527G2:

 • Anpassningsbar tid för torkning
 • Skonsam och genomgående torkning med SensiCare System
 • Elektronisk fuktmätning

Konsumentmagasinets omdöme

Trots att Electrolux EW6C527G2 är en relativt billig torktumlare har den mycket att bjuda på, och därför är det utan tvekan en modell att rekommendera. Den ser till så att ömtåliga kläder torkas på rätt sätt och har en justerbar lucka; du väljer själv starttiden och kylcykeln ser till så att kläderna inte blir skrynkliga.

Allt detta och mycket mer kan Electrolux EW6C527G2 erbjuda dig. Med en kapacitet på sju kilogram och energimärkning B finns det visserligen mer energieffektiva och innovativa modeller, men för det billiga priset får du sannerligen hög valuta för pengarna.

Fördelar

 • Flexibel montering med vändbar dörr
 • Bra kapacitet för hushåll med tre till fyra personer
 • Enkel och användarvänlig drift
 • Låg ljudnivå

Nackdelar

 • Tenderar att värma upp rummet den är placerad i

Nästa torktumlare på tur är en modell för dig som letar efter ett budgetalternativ. Du kanske inte förväntar dig alla funktioner som ett premiumalternativ har, men till ett överkomligt pris håller Electrolux EW6C527G2 ändå mycket hög standard.

Den här torktumlaren har för närvarande ett imponerande användarbetyg på hela 4,7/5 på Google Shopping. De är därför med säkerhet vi påstår att även användarna uppskattar den här maskinen. En belåten konsument lämnade följande recension:

”Första torktumlaren jag köpt – wow! Håller en rimlig ljudnivå och är enkel att förstå samt att tömma på både vatten och ludd. Helt perfekt!”.

Mer om Electrolux EW6C527G2

Specifikationer

 • Ljudnivå: 66 dB
 • Energimärkning: B
 • Kapacitet: 7 kg
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 85 cm
 • Vikt: 37 kg
 • Djup: 60 cm
 • WiFi
 • Sensorteknik

Electrolux EW6C527G2 är en effektiv torktumlare som är skonsam mot dina kläder. Den är framställd med ett SensiCare-system som kontrollerar vad fuktnivån ligger på för att kunna dra nytta av den torktiden som blir som mest optimal. En halvtimmes kylcykel äger även rum efter det att torkprogrammet är över, vilket motverkar skrynklor på dina plagg.

Det är upp till dig när du vill att torkningen ska börja genom att själv ange en starttid. Du kan även justera luckan på fyra olika sätt när du installerar maskinen beroende på hur det passar dig. Sist, men inte minst, är det även värt att nämna att det finns ett extra skonsamt program för kläder som kräver en mer skonsam torktumling.

Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN - tokrtumlare i energiklass A++ med imponerande kapacitet och ångfunktion

Bästa torktumlare i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN:

 • Energieffektiv värmepumpsteknik
 • WiFi-styrning med HomeConnect-appen
 • Brett utbud av torkprogram

Konsumentmagasinets omdöme

Vi rekommenderar Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN till dig som är på jakt efter en exklusiv torktumlare. För dig som har många ömtåliga plagg eller som helt enkelt vill undvika skrynkliga kläder bjuder denna modell på många praktiska program. Maskinen är dessutom användarvänlig, har en hög torkkapacitet och tillhör energiklass A++.

Jämfört med många andra torktumlare på marknaden har Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN en ganska hög torkkapacitet på hela nio kilogram och med en hel uppsjö av olika funktioner är det enkelt att se till att dina kläder torkas på just det sättet som är lämpligt för varje separat plagg.

Fördelar

 • Minska behovet av strykning med IronAssist
 • Hög kapacitet på nio kilogram – optimalt för större familjer
 • Låg ljudnivå under drift
 • Värmer inte upp rummet den är placerad i vid användning
 • Ångfunktion

Nackdelar

 • Kort sladd
 • Kondensorenheten är klurig att avlägsna vilket försvårar rengöringen

Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN är en premiumtorktumlare som ger dig allt och lite till för att säkerställa att din tvätt torkas på rätt sätt. På Google Shopping har tidigare konsumenter gett maskinen ett totalbetyg på 4,7/5 stjärnor, vilket visar att maskinen även uppskattas av dess användare. En av dessa belåtna konsumenter lämnade följande kommentar:

”Jag har nyligen köpt den här torktumlaren och har nu hunnit använda den ett par gånger – och jag är så nöjd! Den torkar tvätten ordentligt och man kan välja allt från stryktorrt till skåpstorrt. Det finns dessutom ytterligare funktioner att välja mellan. Jag anser att det är extra bra att den rengör filtret som sitter i maskinen till nästa användning.”

Mer om Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN

Specifikationer

 • Ljudnivå: 62 dB
 • Energimärkning: A++
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 84,2 cm
 • Vikt: 55,7 kg
 • Djup: 59,9 cm
 • WiFi
 • Kapacitet: 9 kg
 • Sensorteknik

Då Bosch Serie 8 WTX8HKL9SN är en högkvalitativ torktumlare bör du förvänta dig att den här maskinen har mycket att skryta med – och visst är det så. Den praktiska ångfunktion säkerställer att kläderna inte blir skrynkliga, samtidigt som AutoDry-funktionen säkerställer att de inte utsätts för extrem värme. ComfortControl gör dessutom maskinen hur enkel som helst att använda. Du har även möjligheten att snabba på torktiden med 35 minuter och att köra ett skonsamt program för ömtåliga plagg.

Electrolux EDE1072PDW - torktumlare som motverkar skrynklor med utmärkt kapacitet

 • check 4,8/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EDE1072PDW:

Konsumentmagasinets omdöme

Vi rekommenderar Electrolux EDE1072PDW Vit då den här torktumlaren ger valuta för pengarna. Den må ligga på energiklass C, men maskinen har en lång rad imponerande funktioner och bjuder dig även på en bra torkkapacitet. Se till så att dina kläder torkas på dina villkor och slipp att köra maskinen flera gånger om för att få ett bra resultat.

Till ett billigt pris ger Electrolux EDE1072PDW Vit dig det nödvändiga som du behöver. En 7 kg torkkapacitet, en funktion som får bort en stor del av skrynklorna och många fler händiga egenskaper ser till så att Electrolux EDE1072PDW Vit blir ett bra tillskott till ditt hem.

Fördelar

 • Automatisk anti-skynklor-program
 • Snabb torkning
 • Trumma i rostfritt stål med alternerande rotationer
 • Enkel att installera
 • Stor lucka
 • Relativt billig

Nackdelar

 • Saknar timerfunktion

Electrolux EDE1072PDW Vit gör mycket för dig som uppskattar effektiva torkprogram och en lång rad valmöjligheter. Ta dock inte bara vårt ord för dig, utan kika gärna på vad konsumenter hos Google Shopping har att säga om saken. Efter 212 kundrecensioner ligger torktumlarens betyg på sammanlagt 4,5 av 5 stjärnor. En tidigare kund hos Google Shopping har skrivit följande recension av torktumlaren:

”En riktigt bra torktumlare för priset. Det torkar kläderna helt torra. Jag älskar speciellt att den har en sensor som kan känna när kläderna är torra, och därför inte går i oändlighet, samt att den har anti-wrinkle funktion. Jag kan definitivt rekommendera denna torktumlare.”

Mer om Electrolux EDE1072PDW

Specifikationer

 • Kapacitet: 7 kg
 • Djup: 63 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 85 cm
 • Sensorteknik
 • Energimärkning: C
 • Vikt: 31 kg
 • Ljudnivå: 64 dB

Tack vare alternerande rotationer kan Electrolux EDE1072PDW Vit se till så att dina torkade kläder har färre skrynklor än vanligt. Lucköppningen är dessutom framställd i ett lite större format för att se till så att det blir enklare att både lasta och att ta ut tvätten. Här har du med andra ord en riktigt praktisk och smidig torktumlare som är lätt att dra nytta av.

Fördelarna slutar dock inte där, för Electrolux EDE1072PDW Vit har en ganska hög torkkapacitet på 7 kg. Det är heller inte bara användningen som är lätt, utan också att installera själva maskinen. Det finns nämligen både ett luftutlopp på höger sida, vänster sida och på baksidan, så det är upp till dig hur du föredrar att installera din torktumlare.

AEG T7DBM730G - mest prisvärda torktumlare

 • check Bra betyg av Råd & Rön
 • check 4,3/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på AEG T7DBM730G:

Fördelar

 • Kapacitet på sju kilogram
 • Många specialprogram
 • SkonsamProTex-trumma
 • Energibesparande värmepumpsteknik
 • SensiDry-teknik
 • Funktion för fördröjd start

Nackdelar

 • Användarmanualen är inte den bästa

Modellen T7DBM730Gär en torktumlare från AEGmed en kapacitet på7 kg,vilket är lagom för en familj på tre eller fyra personer. Torktumlaren har granskats av både Råd & Rön , och modellen får ett bra betyg på båda ställena. Råd & Rön gillar modellens energieffektivitet bäst.

AEG T7DBM730Gtillhör energiklass A+ och hamnar därför i den bättre änden av energiskalan för torktumlare. Med den här modellen får man därför en relativt energieffektiv och strömbesparande torktumlare. Torktumlaren har dessutom en ljudnivå på 66 dB, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB är det ganska tyst för en torktumlare.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin måste maskinerna ha ungefär samma dimensioner. Var därför uppmärksam på måtten om maskinerna ska ställas ovanpå varandra.

Recension: En detaljerad recension av AEG T7DBM730G

Specifikationer

 • Ljudnivå: 66 dB
 • Energimärkning: A+
 • Kapacitet: 7 kg
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 85 cm
 • Vikt: 48,5 kg
 • Djup: 63 cm
 • WiFi
 • Sensorteknik

Stor trumma och filtersystem
När man köper AEG T7DBM730G får man en torktumlare med en så kalladProTex-trumma. Den här trumman har ett speciellt mönster som torkar kläderna skonsammare och motverkar skrynklor. Den skonsammaProTex-trumman växlar rotationsriktning för att motverka ihoptrasslade och skrynkliga kläder. Tvätten torkas även jämnt och skyddas därför bättre av trumman.

Torktumlaren kör dessutom med ÖKOFlow Filter Systemoch har därmed ett effektivt och problemfritt filter. AEG T7DBM730G har alltså bara ett enda filter, och maskinen får därför en lägre energiförbrukning än många torktumlare med flera filter.

Filtret sitter dessutom lättillgängligt innanför luckan till torktumlaren, och det är därför enkelt att ta lös och rengöra filtret innan nästa torkning.

Flera torkprogram och SensiDry-teknik
AEG T7DBM730G har flera olika torkprogram att välja mellan beroende på vad som ska torkas. Modellen har till exempel specialprogram förstrykfritt, bomull, sängkläder, ylle och täcken/kuddar. Maskinens LCD-display är tydlig och lättanvänd, och där kan man snabbt hitta de olika programmen.

Maskinen har dessutom en fördröjd startfunktion som gör att man kan ställa in programstarten till den tid som passar bäst. Med denna funktion kan man till exempel programmera torktumlaren till att starta när man kommer hem.

AEG T7DBM730G har även enSensiDry-teknik som torkar tvätten skonsamt i ungefär hälften så hög värme som andra torktumlare. Kläderna slits därmed mindre eftersom att de inte utsätts för onödigt höga temperaturer.

Torktumlaren anpassar dessutom programtiden till tvätten som torkas, och detta är möjligt tack vare ProSense-tekniken. Denna teknik innebär att torktumlaren har sensorer som mäter både fukt och temperatur, och maskinen stänger därför av automatiskt när tvätten är torr.

Torktumlare medvärmepumpsteknik, tidsstyrda program och barnspärr
AEG T7DBM730G har en effektiv värmepumpsteknik som torkar tvätten vid lägre temperaturer som är skonsammare för kläderna. Värmepumpstekniken är miljövänlig och energibesparande, och den hjälper därmed till att hålla ner elkostnaderna.

Med AEG T7DBM730G kan man även välja hur länge kläderna ska torka. Med modellens tidsstyrda torkprogram kan man nämligen själv bestämma exakt hur länge torktumlaren ska torka tvätten. Den här torktumlaren har dessutom en barnspärr, så man behöver inte oroa sig för att små fingrar ska komma i kläm i trumman.

Mer om AEG T7DBM730G

Specifikationer

 • Ljudnivå: 66 dB
 • Energimärkning: A+
 • Kapacitet: 7 kg
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 85 cm
 • Vikt: 48,5 kg
 • Djup: 63 cm
 • WiFi
 • Sensorteknik

Samsung DV80TA020TE - en av våra favoritmodeller

 • check Bra betyg av Råd & Rön
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung DV80TA020TE :

Fördelar

 • Kapacitet på åtta kilogram
 • Många torkprogram
 • Automatisk felsökning
 • Två-i-ett-filter
 • Nivåmätare för vattentanken
 • Låg ljudnivå

Nackdelar

 • Relativt dyr

Torktumlaren Samsung DV80TA020TE har testats och recenserats av Råd & Rön, och modellen får ett bra betyg av både de svenska och de danska experterna. Hos Råd & Rön får maskinen mest beröm för sin energieffektivitet och torkresultat.

Samsung DV80TA020TE har en kapacitet på åtta kilogram, vilket är perfekt för en familj på fyra eller fem personer. Den här torktumlaren är utrustad med en värmepump och har många olika program och funktioner att välja mellan. Den har till exempel en fördröjd startfunktion som gör det möjligt att senarelägga programstarten till en tid som passar bättre.

Modellen tillhör energiklass A++ och är därför både strömsnål och energieffektiv, vilket är något som båda expertkällorna framhäver. Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin bör de två maskinerna ha ungefär samma dimensioner. Se därför till att kontrollera måtten på torktumlaren om du vill ha en sådan uppställning.

Recension: En detaljerad recension av Samsung DV80TA020TE

Specifikationer

 • Ljudnivå: 65 dB
 • Energimärkning: A++
 • Kapacitet: 8 kg
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 85 cm
 • Vikt: 50 kg
 • Djup: 60 cm
 • WiFi
 • Sensorteknik

Värmepumpsteknik, låg ljudnivå och bra kondensverkan
Samsung DV80TA020TE har en bra kondensationseffektivitet i klass B, vilket säkerställer att torktumlaren skickar ut så lite fukt som möjligt i rummet som den är placerad i.

Den här torktumlaren har dessutom en låg ljudnivå på 65 dB. Detta är väldigt tyst för en torktumlare, särskilt med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB. Samsung DV80TA020TE kommer därmed inte att störa hela huset så fort maskinen startar.

Samsung DV80TA020TE är utrustad med en praktisk värmepumpsteknik som återvinner värmen. Den här modellen förbrukar därför mindre ström och torkar samtidigt kläderna både skonsamt och effektivt.

Intelligent torkning och flera program
Samsung DV80TA020TE har flera olika torkprogram, och man kan därför alltid välja det program som passar bäst.

Utöver standardprogrammen har den här torktumlaren även ett program som kallas för Quick Dry 35, och detta program torkar tvätten på bara 35 minuter. Maskinen har dessutom olika specialprogram, till exempel ett skrynkelfritt program, och på LED-displayen är det enkelt att hitta och starta de olika programmen.

Samsung DV80TA020TE har även ett intelligent system med sensorer för fukt, rengöring och temperatur i värmeväxlaren. Detta system kallas för OptimalDry och gör att torktumlaren hela tiden anpassar torktiden för att man ska få bästa möjliga torkresultat utan att slita för mycket på kläderna.

Samsung DV80TA020TE är dessutom en säker torktumlare med en barnspärr som ser till att inga små fingrar riskerar att komma i kläm. Både kontrollpanelen och luckan är nämligen låsta när maskinen kör ett torkprogram.

Vattennivåmätare, 2-i-1-filter och automatisk felsökning
Torktumlaren har en inbyggd nivåmätare för vattentanken, och det är därmed enkelt att se hur mycket kondensvatten som finns i behållaren. På så vis kan man snabbt och enkelt se när behållaren måste tömmas.

Samsung DV80TA020TE har även ett 2-i-1-filter med dubbla lager nätfilter, och tack vare detta behövs det inget filter till värmeväxlaren. Torktumlaren har dessutom två larm som påminner användaren när det är dags att rengöra värmeväxlaren och filtret. Filtreringen på den här modellen är alltså bättre än hos andra modeller.

Sist men inte minst är Samsung DV80TA020TE försedd med funktionen Smart Check. Denna funktion gör en automatisk felsökning och ger tips och förslag på lösningar i en app på telefonen. Genom att följa de råd man får i appen kan man därmed slippa reparationer och spara både tid och pengar.

Mer om Samsung DV80TA020TE

Specifikationer

 • Ljudnivå: 65 dB
 • Energimärkning: A++
 • Kapacitet: 8 kg
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 85 cm
 • Vikt: 50 kg
 • Djup: 60 cm
 • WiFi
 • Sensorteknik

Tester och recensioner av torktumlarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Råd & Rön utföre år 2015 ett stort test av torktumlare där de granskade hela 70 olika modeller. Experterna bedömde maskinerna på olika kriterier, däribland energiförbrukning, användarvänlighet och ljudnivå. Testet är det största som har gjorts i Skandinavien och täcker en lång rad av olika maskiner i olika prisklasser. Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet.

Abcnyheter.no

Den norska tidningen abcnyheter.no testade år 2016 elva olika torktumlare. Även här fokuserade man på maskinernas energiförbrukning, användarvänlighet samt förmåga att torka kläder jämnt – bland många andra faktorer. Du kan läsa hela testet gratis här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är den optimala tjänsten för dig som vill hitta de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan även ta reda på vad tidigare konsumenter har sagt om de olika produkterna i form av användarrecensionerna.

Läs användarrecensionerna av Bosch Serie | 6 WTW85L48SN här.
Läs användarrecensionerna av Electrolux EW6C527G2 här.
Läs användarrecensionerna av Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN här.
Läs användarrecensionerna av Electrolux EDE1072PDW här.
Läs användarrecensionerna av Candy CSOC9DGS här.

FAQ

Vilken torktumlare har fått bäst omdömen?
Torktumlaren Miele TDA 140 C NDS har fått bäst omdömen.
Hur testas torktumlarna?
Torktumlarna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt. Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.
Vilken energimärkning bör en torktumlare ha?
Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D, där A+++ är bäst och D sämst. Energimyndigheten berättar att klass C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare, vilket innebär att det inte längre tillverkas maskiner med lägre märkningar. De menar även att du bör titta den årliga energiförbrukningen för att välja en så energieffektiv modell som möjligt. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.

Att tänka på när du ska välja torktumlare

När man ska köpa en torktumlare finns det en del olika faktorer att ha i åtanke. Nedan följer några av dessa som du bör känna till innan du investerar i en ny torktumlare:

Värmepump

Vissa torktumlare är utrustade med värmepumpar. Generellt sett torkar en modell med värmepump dina kläder med lägre energiförbrukning, jämfört med en maskin utan.

Traditionella torktumlare utan värmepumpar använder mycket energi för att förånga vattnet i dina kläder, medan en torktumlare med värmepump leder den fuktiga luften in i värmepumpen där den sedan kyls ner och torkas. Detta gör att kläderna torkar snabbare och att det används mindre energi.

Energieffektivitet

Du kan se hur energieffektiv en torktumlar är genom att ta en titt på dess energiklass. Torktumlare är märkta från D till A+++, där D är sämst och A+++ bäst. Energiklass A+++ använder upp till 60% mindre energi jämfört med energiklass A.

Många av de bästa torktumlarna är idag märkta med A++; det är få modeller som tillhör A+++, eftersom denna energieffektivitet gör torkningen långsam. Torktumlare i energiklass A++ är tillräckligt snabba och samtidigt energisnåla, och därför väljer många en modell med denna märkning.

Energimärkningen kan vara förvirrande

Många experter menar att EU:s regler om energimärkning är ett stort steg framåt i att öka öppenheten och konsumentens möjligheter att välja med förmån för miljön.

Kommissionerna har dock arbetat fram en slags gemensam märkning av många olika typer av apparater och funktioner, och det kan därför upplevas som förvirrande. Exempelvis kan vissa konsumenter ha uppfattningen att en torktumlare med energimärkning A+ drar lika mycket energi som ett kylskåp med samma märkning. Tanken är förståelig, eftersom att märkningen är densamma. Det är därför viktigt att man är medveten om att energimärkningarna bara är jämförbara mellan maskiner av samma typ.

Ett annat problem som har lyfts fram av kritiker är de formler som används till beräkningen. I det sammanhanget nämns bland annat att större och mer energikrävande apparater har det enklare att uppnå en bättre energimärkning, än vad mindre apparater har. Som konsument väljer man kanske då en stor torktumlare med energimärkning A++, av omtanke för miljön, även om en mindre modell med energimärkning A+ skulle vara fullt tillräcklig – i praktiken kanske den sistnämnda till och med skulle haft en mindre total energiförbrukning.

Det finns även ytterligare problematik med energimärkningssystemet som ännu inte fått en fullstädnig lösning. Detta kan du läsa mer om i denna intressanta artikel från konsumentorganisationen Råd & Rön.

I de flesta situationer är energimärkningen dock en bra guide för att avläsa energieffektiviteten för en viss produkt. Det rekommenderas att välja produkter med en hög energimärkning, men att man ska undvika att låta det vara den enda avgörande faktorn i ens val. Man bör nämligen även vara uppmärksam på att de högre nivåerna i energimärkningen i regel är liktydigt med betydligt högre produktpriser. Du bör alltså räkna lite på förhållandet mellan prisadderingen, och den förväntade årliga besparingen genom att gå upp en nivå.

Kondens- eller frånluftstorktumlare?

Den danska energistyrelsen rekommenderar på deras hemsida att man väljer en kondenstorktumlare i energiklass A++. De skriver att kraven för att tillhöra denna energiklass är så strikta att det endast är torktumlare med inbyggd värmepump som klarar dem. Alla torktumlare med värmepump på marknaden är kondenstorktumlare. Energistyrelsen påpekar även att det är mycket få torktumlare på marknaden som har energiklass A+++ och därför är A++ det bästa valet.

En gammal frånluftstorktumlare fungerar genom ett utsug för att leda ut värmen och den fuktiga luften från maskinen. Detta kan göra att luftfuktigheten i ditt hem blir onaturligt hög. Kondenstorktumlare har som sagt däremot en värmepump som kyler fukten i luften som blir till vatten och som därefter leds ner i ett avlopp. Även denna typ avger en andel fuktig luft i rummet, och det är därför viktigt att alltid komma ihåg vädra när man använder en torktumlare. Den avger dock betydande mycket mindre luft än en frånluftstorktumlare.

Du kan läsa mer om detta på den danska energistyrelsens hemsida här.

Vilka tillverkare är bäst?

Många konsumenter har ett favoritmärke när det kommer till vitvaror som de i största möjliga mån håller sig till. Det kan vara baserat på tidigare erfarenheter, bekantas rekommendationer eller till och med magkänsla. Under de senaste åren har konsumentorganisationerna dock i allt högre grad testat produkter och därefter kommit fram till intressant statistik. I en sådan undersökning ser man svaren svart på vitt på vilka märken som i genomsnitt klarar sig bäst.

Ett exempel är det norska konsumentrådet som har tagit fram statistik på över 71 olika torktumlare. Du kan se en sammanfattning av resultaten här – samma modeller har även testats av Råd & Rön. Resultaten visar bland annat att torktumlare från Miele är i ledning, med ett genomsnitt på 66,3 poäng av 100 möjliga, följt av Siemens och Bosch som fick 62,8 respektive 62,6 poäng.

Det är ingen överraskning att Siemens och Bosch ligger intill varandra eftersom att båda tillverkarna tillhör samma koncern. Det är mest designen som skiljer dem åt – insidan är mer eller mindre densamma. Det är en intressant iakttagelse som indikerar att statistiken faktiskt är ganska exakt, och därmed värd att ta med i beräkningen när man ska välja från vilken tillverkare man vill att ens torktumlare ska komma ifrån.

Rent poängmässigt hoppar vi därefter ner en bit; på fjärde, femte, och sjätte plats hamnar AEG, Electrolux, och Electro Helios med 57,8, 57,5, respektive 56,7 poäng. Även här är poängen ganska jämna, vilket till stor del kan bero på att Electrolux äger både AEG och Electro Helios.

Längre ner på listan hittar vi Whirlpool och Cylinda, och i botten Hotpoint och Indesit. Det är även noterbart att ett antal välkända märken inte är med på listan, bland annat LG, Samsung, Asko och Gorenje. Experterna nämner att anledningen till detta är att det inte gjorts tillräckligt många tester av torktumlare från dessa tillverkare. För att uppnå en rimlig nivå av statistisk säkerhet, har det norska konsumentrådet bara tagit med de märken som har deltagit i minst tre opartiska experttester.

Hur använder man en torktumlare på bästa sätt?

Om man vill vara så skonsam som möjligt mot sina kläder är det faktiskt bäst att helt och hållet undvika att använda en torktumlare då det med tiden kan slita på kläderna.

Vanlig lufttorkning på ett klädstreck eller en tvättställning i den friska luften är den absolut bästa lösningen. Detta kommer att bidra till minst slitage på kläderna och dessutom spara in en del på elräkningen.

Det kan dock finnas många skäl till varför torktumlaren fortfarande blir det föredragna valet; dåligt väder, pollen, och utsläpp luft från exempelvis fabriker eller lantbruk är några av dem.

Det råder heller inga tvivel om att torkning i torktumlaren är både effektivt och tidsbesparande. Som tur är finns det ett antal saker du kan optimera för att få ut så mycket som möjligt av din investering när du torktumlar din tvätt.

Som redan nämnts, kan du spara på elräkningen genom att välja en maskin med en hög energimärkning. Väljer du dessutom en modell med kondenstorkning kan du utnyttja värmen från den som vanlig rumsuppvärmning. Du tar naturligtvis vara på den värmen bäst genom att ställa torktumlaren i ett rum som ändå måste värmas upp på något vis, till exempel ett badrum.

Förutom energimärkning och torktumlartyp, är trumstorleken en viktig faktor som du bör vara mycket uppmärksam på redan i samband med inköpet. Energin utnyttjas nämligen bäst om trumman är fylld när det torkas. Är du ensam i hushållet klarar du dig med en liten torktumlare, medan större familjer kan utnyttja effektiviteten med en stor.

Syftet med torktumling är som bekant att avlägsna vattnet från tvätten. Detta innebär i praktiken att kostnaden för torkningen står mer eller mindre i proportion med tvättens vatteninnehåll. Ser du därför till att centrifugera tvätten ordentligt innan torkning, minskas vatteninnehållet på förhand, vilket förkortar torktumlingen avsevärt. Det sparar även en del ström och förebygger onödigt slitage på kläderna.

En hoprullad klump av tyg håller kvar fukt bättre än lösa klädesplagg, och därför bör du se till att tvätten inte packas samman. Det är vanligt att detta sker i tvättmaskinen om ett öppet örngott eller påslakan samlar upp övrig tvätt som i en säck eller om tygstycken bildar knutar. Om så är fallet måste torktumlaren köra riktigt länge för att få alla ihoppackarde kläder torra – även om resten av tvätten för länge sedan har torkat helt.

Optimal torkning kräver att luften kan flöda fritt i processen, och därför ska du vara noga med filtret i maskinen. Det vanliga luddfiltret ska rensas efter varje torkning, och har du en modell med mikrofilter ska även detta rengöras frekvent. Rengör du inte filtrena, förlängs driften och elräkningen stiger.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Miele TDA 140 C NDS

Candy CSOC9DGS Vit

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta