Torktumlare Test 2021 – Här är de bästa torktumlarna – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

Med en bra torktumlare blir torkning av kläder mycket enklare. Det er en stor skillnad på torktumlare och i denna artikel kan du lära dig vad som kan vara viktigt att vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare.

I denna artikel ser Konsumentjournalen.se närmare på vilka torktumlare på marknaden som utmärker sig. Vi genomgår olika tester från hela Skandinavien och samlar alla de bästa här så att du snabbt och enkelt kan få en överblick över de bästa testvinnarna på marknaden.

I denna artikel får du: 

🔸 Genomgång av testvinnande torktumlare från olika oberoende tester
🔸 En guide som visar dig vad du ska vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


AEG T7DBM730G

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyghos Råd & Rön

AEG T7DBM730G

.

Butik Pris

Annoncer

Modellen T7DBM730Gär en torktumlare från AEGmed en kapacitet på7 kg,vilket är lagom för en familj på tre eller fyra personer. Torktumlaren har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och modellen får ett bra betyg på båda ställena.

Råd & Rön tycker bäst om modellens energieffektivitet medan Tænk framförallt är imponerade av hur noggranna programmen är.

AEG T7DBM730Gtillhör energiklass A+ och hamnar därför i den bättre änden av energiskalan för torktumlare. Med den här modellen får man därför en relativt energieffektiv och strömbesparande torktumlare.

Torktumlaren har dessutom en ljudnivå på 66 dB, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB är det ganska tyst för en torktumlare.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin måste maskinerna ha ungefär samma dimensioner. Var därför uppmärksam på måtten om maskinerna ska ställas ovanpå varandra.

Stor trumma och filtersystem 

När man köper AEG T7DBM730G får man en torktumlare med en så kalladProTex-trumma. Den här trumman har ett speciellt mönster som torkar kläderna skonsammare och motverkar skrynklor.

Den skonsammaProTex-trumman växlar rotationsriktning för att motverka ihoptrasslade och skrynkliga kläder. Tvätten torkas även jämnt och skyddas därför bättre av trumman.

Torktumlaren kör dessutom med ÖKOFlow Filter Systemoch har därmed ett effektivt och problemfritt filter. AEG T7DBM730G har alltså bara ett enda filter, och maskinen får därför en lägre energiförbrukning än många torktumlare med flera filter.

Filtret sitter dessutom lättillgängligt innanför luckan till torktumlaren, och det är därför enkelt att ta lös och rengöra filtret innan nästa torkning.

Flera torkprogram och SensiDry-teknik 

AEG T7DBM730G har flera olika torkprogram att välja mellan beroende på vad som ska torkas. Modellen har till exempel specialprogram förstrykfritt, bomull, sängkläder, ylle och täcken/kuddar.

Maskinens LCD-display är tydlig och lättanvänd, och där kan man snabbt hitta de olika programmen.

Maskinen har dessutom en fördröjd startfunktion som gör att man kan ställa in programstarten till den tid som passar bäst. Med denna funktion kan man till exempel programmera torktumlaren till att starta när man kommer hem.

AEG T7DBM730G har även enSensiDry-teknik som torkar tvätten skonsamt i ungefär hälften så hög värme som andra torktumlare. Kläderna slits därmed mindre eftersom att de inte utsätts för onödigt höga temperaturer.

Torktumlaren anpassar dessutom programtiden till tvätten som torkas, och detta är möjligt tack vare ProSense-tekniken. Denna teknik innebär att torktumlaren har sensorer som mäter både fukt och temperatur, och maskinen stänger därför av automatiskt när tvätten är torr.

Torktumlare medvärmepumpsteknik, tidsstyrda program och barnspärr 

AEG T7DBM730G har en effektiv värmepumpsteknik som torkar tvätten vid lägre temperaturer som är skonsammare för kläderna. Värmepumpstekniken är miljövänlig och energibesparande, och den hjälper därmed till att hålla ner elkostnaderna.

Med AEG T7DBM730G kan man även välja hur länge kläderna ska torka. Med modellens tidsstyrda torkprogram kan man nämligen själv bestämma exakt hur länge torktumlaren ska torka tvätten.

Den här torktumlaren har dessutom en barnspärr, så man behöver inte oroa sig för att små fingrar ska komma i kläm i trumman.

Specifikationer för AEG T7DBM730G – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 60 cm
🌀 Vikt: 48,46 kg 

Specifikationer för AEG T7DBM730G – basfakta 
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Energiklass: A+
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 277 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 66 dB(A)

Fördelar med AEG T7DBM730G:
Kapacitet på 7 kg
Många specialprogram
SkonsamProTex-trumma
Energibesparande värmepumpsteknik
SensiDry-teknik
Fördröjd startfunktion


Samsung DV80TA020TE

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön

Samsung DV80TA020TE

Butik Pris

Annoncer

5.469,00 Läs mer
eNemo.se 6.089,00 Läs mer
6.089,00 Läs mer
Torktumlaren Samsung DV80TA020TE har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och modellen får ett bra betyg av både de svenska och de danska experterna.

Hos Råd & Rön får maskinen mest beröm för sin energieffektivitet och torkresultat. Energieffektiviteten hyllas även hos Tænk, men de berömmer även maskinen för dess noggranna program.

Samsung DV80TA020TE har en kapacitet på 8 kg, vilket är perfekt för en familj på fyra eller fem personer. Den här torktumlaren är utrustad med en värmepump och har många olika program och funktioner att välja mellan. Den har till exempel en fördröjd startfunktion som gör det möjligt att senarelägga programstarten till en tid som passar bättre.

Modellen tillhör energiklass A++ och är därför både strömsnål och energieffektiv, vilket är något som båda expertkällorna framhäver.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin bör de två maskinerna ha ungefär samma dimensioner. Se därför till att kontrollera måtten på torktumlaren om du vill ha en sådan uppställning.

Värmepumpsteknik, låg ljudnivå och bra kondensverkan
Samsung DV80TA020TE har en bra kondensationseffektivitet i klass B, vilket säkerställer att torktumlaren skickar ut så lite fukt som möjligt i rummet som den är placerad i.

Den här torktumlaren har dessutom en låg ljudnivå på 65 dB. Detta är väldigt tyst för en torktumlare, särskilt med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB. Samsung DV80TA020TE kommer därmed inte att störa hela huset så fort maskinen startar. 

Samsung DV80TA020TE är utrustad med en praktisk värmepumpsteknik som återvinner värmen. Den här modellen förbrukar därför mindre ström och torkar samtidigt kläderna både skonsamt och effektivt.

Intelligent torkning och flera program
Samsung DV80TA020TE har flera olika torkprogram, och man kan därför alltid välja det program som passar bäst.

Utöver standardprogrammen har den här torktumlaren även ett program som kallas för Quick Dry 35, och detta program torkar tvätten på bara 35 minuter.

Maskinen har dessutom olika specialprogram, till exempel ett skrynkelfritt program, och på LED-displayen är det enkelt att hitta och starta de olika programmen.

Samsung DV80TA020TE har även ett intelligent system med sensorer för fukt, rengöring och temperatur i värmeväxlaren. Detta system kallas för OptimalDry och gör att torktumlaren hela tiden anpassar torktiden för att man ska få bästa möjliga torkresultat utan att slita för mycket på kläderna.

Samsung DV80TA020TE är dessutom en säker torktumlare med en barnspärr som ser till att inga små fingrar riskerar att komma i kläm. Både kontrollpanelen och luckan är nämligen låsta när maskinen kör ett torkprogram.

Vattennivåmätare, 2-i-1-filter och automatisk felsökning
Torktumlaren har en inbyggd nivåmätare för vattentanken, och det är därmed enkelt att se hur mycket kondensvatten som finns i behållaren. På så vis kan man snabbt och enkelt se när behållaren måste tömmas.

Samsung DV80TA020TE har även ett 2-i-1-filter med dubbla lager nätfilter, och tack vare detta behövs det inget filter till värmeväxlaren. Torktumlaren har dessutom två larm som påminner användaren när det är dags att rengöra värmeväxlaren och filtret. Filtreringen på den här modellen är alltså bättre än hos andra modeller.

Sist men inte minst är Samsung DV80TA020TE försedd med funktionen Smart Check. Denna funktion gör en automatisk felsökning och ger tips och förslag på lösningar i en app på telefonen. Genom att följa de råd man får i appen kan man därmed slippa reparationer och spara både tid och pengar.

Fördelar

  • Kapacitet på 8 kg
  • Flera olika torkprogram
  • Automatisk felsökning
  • 2-i-1-filter
  • Nivåmätare för vattentanken
  • Låg ljudnivå
Nackdelar

  • medelstort prisklass

Specifikationer för Samsung DV80TA020TE:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 235 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)


När du ska välja torktumlare – Detta bör du överväga

När man ska köpa en torktumlare så är det en del olika faktorer som bör överväga. Nedanför genomgår Konsumentjournalen ett par av de funktioner som du bör känna till när du köper en ny torktumlare.

Värmepump:
Några maskiner är utrustade med värmepumpar. När en torktumlare har en värmepump installerad så betyder det ofta att den kan torka kläder med ett lägre energiförbruk än andra maskiner utan värmepump.

Skillnaden är att traditionella torktumlare utan värmepumpar använder mycket energi på att förånga vattnet i dina kläder. En torktumlare med värmepumpsteknik är energieffektivare då den fuktiga luften leds in i värmepumpen där luften kyls ner och torkas. Detta gör att kläderna torkar snabbare och att det används mindre energi.

Energiklass:
Du kan se hur energivänlig torktumlaren är genom att kika på energiklassen. Torktumlare är klassade från D till A+++, där D är sämst och A+++ är bäst. Energiklass A+++ använder upp till 60% mindre energi jämfört med energiklass A.

Många av toppmodellerna har energiklass A++. De är få som har energiklass A+++ vilket gör så att torkningen tar längre tid och därför väljer många en modell med energiklass A++.

Energimärkningen kan vara förvirrande
Många experter menar att EU’s regler om energimärkning är ett stort steg framåt i att öka öppenheten, och konsumentens möjligheter att välja till förmån för miljön.

Kommissionerna har dock arbetat fram en slags gemensam märkning av många olika typer av apparater och funktioner, och det kan vara förvirrande. Exempelvis kan vissa konsumenter ha uppfattningen att en torktumlare med energimärkning A+ drar lika mycket energi som ett kylskåp märkt A+. Tanken är förståelig, eftersom att märkningen är densamma, men här är det viktigt att förstå att energimärkningarna bara är jämförbara mellan maskiner av samma typ.

Ett annat problem som har lyfts fram av kritiker, är de formler som används till beräkningen. I det sammanhanget nämns bland annat att större och mer energikrävande apparater lättare uppnår en imponerande energimärkning, än mindre apparater. Som konsument kan man kanske därför välja en stor torktumlare med energimärkning A++, av omtanke för miljön, även om en mindre modell med energimärkning A+ skulle vara fullt tillräcklig, och i praktiken kanske skulle haft en mindre total energiförbrukning.

Det finns även ytterligare problematik med energimärkningssystemet, som ännu inte fått en tillfredsställande lösning. Detta kan du läsa mer om i denna intressanta artikel från konsumentorganisationen Råd & Rön.

I de flesta situationer är energimärkningen dock en bra guide till energinivån för konsumenten.
Det rekommenderas att välja produkter med en förnuftig energimärkning, men låt det inte vara den enda avgörande faktorn i ditt val. Var också uppmärksam på att de högre nivåerna i energimärkningen i regel är liktydigt med betydligt högre produktpriser. Här kan du räkna lite på förhållandet mellan prispåslaget, och den förväntade årliga besparingen genom att gå upp en nivå.

Kondens eller frånluftstorktumlare?
Den danska energistyrelsen rekommenderar på deras hemsida att man väljer en kondenstorktumlare med energiklass A++.

De skriver att kraven fr att uppnå energiklass A++ är så skarpa att det endast är torktumlare med inbyggd värmepump som klarar kraven. Alla torktumlare med värmepump på marknaden är kondenstorktumlare. Energistyrelsen påpekar att det är mycket få torktumlare på marknaden som har energiklass A+++ och därför är A++ det bästa valet.

En gammeldags frånluftstumlare fungerar genom att ha ett utsug så att den kan leda ut värmen och den fuktiga luften från maskinen. Detta kan göra att luftfuktigheten i ditt hem blir onaturligt hög.

Kondenstumlare har som nämnt tidigare en värmepump installerad som kyler luften och det mesta av fukten i luften blir vatten som leds ner i ett avlopp. Även denna typ avger fuktig luft i rummet så det är viktigt att komma ihåg att vädra när man använder den. Den avger dock mycket mindre luft än frånluftstorktumlare.

Du kan läsa mer på den danska energistyrelsens hemsida genom att klicka här.


Vilka märken är bäst, när man ska välja en torktumlare?
Många konsumenter har ett favoritmärke när det kommer till vitvaror, som de i största möjliga mån håller sig till. Det kan vara baserat på tidigare erfarenheter, andras upplevelser, eller kanske framför allt magkänsla. Under de senaste åren har konsumentorganisationerna dock i allt högre grad testat produkter, och publicerat resultaten, och det är där det faktiskt kommer intressant statistik. Här kan man svart på vitt avläsa vilka märken som i genomsnitt klarar sig bäst.

Ett exempel är det norska konsumentrådet, som har tagit fram statistik över 71 torktumlare, som över tid har testats av den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Du kan se en sammanfattning av resultaten här. Det visar bland annat, att torktumlare från Miele är i ledning, med ett genomsnitt på 66,3 poäng. Siemens och Bosch klarar sig också utmärkt med 62,8 respektive 62,6 poäng.

Det är ingen överraskning att Siemens och Bosch ligger intill varandra, för båda märkena tillhör samma koncern. Det är mest designen som skiljer märkena åt, medan insidan ofta är mer eller mindre densamma.
Men det är en intressant iakttagelse, som indikerar att statistiken faktiskt är ganska exakt, och därmed värd att ta med i beräkningen när man ska välja vilket märke man vill ha på sin torktumlare.

Rent poängmässigt hoppar vi därefter ner en bit, för på fjärde, femte, och sjätte plats hamnar AEG, Electrolux, och Electro Helios med 57,8, 57,5, respektive 56,7 poäng.
Även här är poängen ganska nära varandra. Electrolux äger då också både AEG och Electro Helios, så även här är det antagligen till stor del samma komponenter hos de olika märkena.

Längre ner på listan hittar vi märken som Whirlpool och Cylinda, och i botten märken som Hotpoint och Indesit. Ett antal välkända märken är dock inte med på listan. Det är bland annat märken som LG, Samsung, Asko, Gorenje, och flera andra.
Anledningen till det är helt enkelt att det inte gjorts tillräckligt många tester av dessa märken. För att uppnå en rimlig nivå av statistisk säkerhet, har det norska Konsumentrådet nämligen bara tagit med de märken som har deltagit i minst tre tester.


Hur använder man torktumlaren på bästa sätt?
Om man vill vara så skonsam som bara möjligt mot sina kläder, så är det faktiskt bäst att helt undvika att använda en torktumlare, då det med tiden kan slita på kläderna.

Vanlig torkning på ett klädstreck i den friska luften är den bästa lösningen, som sliter minst på kläderna, och dessutom sparar in en del på elräkningen.

Det kan dock finnas många skäl till varför torktumlaren fortfarande blir det föredragna valet. Dåligt väder, pollen, och dålig luft från exempelvis fabriker eller lantbruk kan göra att lufttorkning inte är ett alternativ.

Det råder heller inga tvivel om att torkning i torktumlaren är både effektivt och tidsbesparande. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan optimera, för att få ut så mycket som möjligt av pengarna, när du torktumlar din tvätt.

Som redan nämnts, kan du spara på elräkningen genom att välja en maskin med en förnuftig energimärkning. Väljer du en modell med kondenstorkning, kan du dessutom utnyttja värmen från den som vanlig rumsuppvärmning. Du tar naturligtvis vara på den värmen bäst, genom att ställa torktumlaren i ett rum som ändå måste värmas upp på något vis.

Förutom energimärkning och torkningstyp, är trumstorleken en viktig faktor, som du bör vara mycket uppmärksam på redan i samband med inköpet. Energin utnyttjas nämligen bäst om trumman är fylld när det torkas. Är du ensam i hushållet, klarar du dig med en liten torktumlare, medan storfamiljen lätt kan utnyttja effektiviteten med en stor trumma.

Syftet med torktumling är som bekant att avlägsna vattnet från tvätten, och det innebär i praktiken att kostnaden för torkningen står mer eller mindre i proportion med tvättens vatteninnehåll. Ser du därför till att centrifugera tvätten ordentligt innan torkning, minskas vatteninnehållet på förhand, och det förkortar torktumlingen avsevärt. Det sparar en del ström, och tvätten slits givetvis mindre. En hoprullad klump av tyg håller kvar fukt bättre än lösa klädesplagg, så se till att tvätten inte packas samman. Det kan till exempel ske i tvättmaskinen, om ett öppet örngott eller påslakan samlar upp tvätten som i en säck, eller om tygstycken bildar knutar. Det kan leda till att torktumlaren sedan måste köra riktigt länge för att få klumpen torr, även om resten av tvätten för länge sedan har torkat helt.

Optimal torkning kräver att luften kan flöda fritt i processen, och därför ska du vara noga med filtren i maskinen. Det vanliga luddfiltret ska rensas efter varje torkning, och har du en modell med mikrofilter, ska även detta rengöras ofta. Rengör du inte filtren, förlängs torkningsprocessen, och elräkningen stiger.

Du kan också läsa danska konsumentrådet Tænk.dk’s artikel om optimal användning av torktumlaren, där många av de ovanstående tipsen också beskrivs.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

Miele TDA 140 C NDS

 Toppbetyg det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

 

.
Denna kondenstumlare från Miele har en kapcitet på 7 kg och täcker därmed utan problem behoven i ett mellanstort hushåll. Den årliga elförbrukningen värderas till att vara på ca 494 kWh för en genomsnittlig familj. Detta ger därmed torktumlaren energimärkningen B och den har därför en något högre elförbrukning än några av de andra torktumlarna som rekommenderas här på sidan.

I gengäld utmärker sig den vid att torka både snabbt och effektivt, något som lyfts fram av både Råd & Rön och Tænks tester av maskinen, där den låg i den absoluta toppen på dessa parametrar.

Styrning

Torktumlaren har sju olika program och har därmed möjligheten att anpassa torkningen till den typen av kläder och textilier som ligger i maskinen. Med denna maskin har Miele även gjort det möjligt att tillsätta doft till dina kläder. Detta sker via en liten dörr där man kan insätta en doftdosa.

Det finns fem typers doft och en sådan dosa motsvarar ungefär 50 torkningar. Displayen i tvättmaskinen gör det enkelt för dig att följa med i den resterande tid för det aktuella programmet, samt hur lång tid kvar torkningen har.

Teknik

Torktumlaren har en belyst SoftCare trumma som ser till att dina kläder torkas så skonsamt som möjligt. Maskinen är utrustad med en intelligent trumreversering, vilket betyder att trumman byter vridning och därmed optimerar torkningen och förhindrar att kläderna skrynklar.

Det finns även en sensor i maskinen som mäter hur mycket fukt det finns i kläderna och bestämmer om torkningstid därefter. Därmed undviker du att använda onödig el, och att behöva plocka våt tvätt ur maskinen.

Med endast 63 dB, arbetar torktumlaren även på en riktigt svag ljudnivå, och maskinen kan därför köra utan att störa. Det finns både en kondensvattenbehållare samt möjligheten för en integrerad avdelning av kondensvattnet, då det kan löpa direkt i handfatet eller en sifon via en slang. Maskinen är märkt med kondenseringsförmågan A, vilket betyder att det skapar minimalt med fukt i det rummet som torktumlaren är placerad i.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken torktumlare har fått bäst omdömen?

Miele TDA 140 C NDS

🤓 Hur testas torktumlarna?

Maskinerna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt (beroende på program). Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare. Om du vill ha en energisnål torktumlare förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.


Torktumlare Test – Dessa tester har vi genomgått 

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk företog i 2015 ett test av 35 olika kondenstorktumlare med och utan värmepump.

Tænks experter har testat alla maskiner utifrån samma kriterier och man har bland annat undersökt hur energivänliga torktumlarna är. De har även kikat på hur enkla de är att använda och betjäna.

Man har även mätt hur precist maskinerna torkar kläderna. Det är nämligen en skillnad på hur bra sensorerna är i maskinerna där några är mycket exaktare än andra.

Några maskiner har problem med att uppnå en konsistent torkning så detta har varit en viktig parameter i testet. De kikade även på hur skrynkliga kläderna blev efter torkningen. Här är det igen en stor skillnad på modellerna.

En annan viktig faktor är ljudnivån som även den har testats. De faktorer som har störst inflytelse i testet är tidsförbruk, energiförbruk och användarvänlighet.

Du kan läsa hela testet på Tænk.dk´s hemsida genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att läsa testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön gjorde i 2015 ett stort test av torktumlare där de testa hela 70 olika modeller. Har här experterna bedömt maskinerna på olika kriterier som exempelvis energiförbruk, maskinens användarvänlighet och ljudnivå.

Testet är det största som har gjorts i Skandinavien och täcker en lång rad av olika maskiner i olika prisklasser. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att kunna läsa testet.

Abcnyheter.no 🇳🇴
Den norska tidningen abcnyheter.no testade i 2016 11 olika torktumlare. Även här fokuserade man på maskinernas energiförbruk, förmåga att torka kläderna jämnt och många andra faktorer. Du kan läsa hela testet gratis här.