Torktumlare Test – Här är de bästa torktumlarna – Bäst i Test guide

0

Med en bra torktumlare blir torkning av kläder mycket enklare. Det er en stor skillnad på torktumlare och i denna artikel kan du lära dig vad som kan vara viktigt att vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare.

I denna artikel ser Konsumentjournalen.se närmare på vilka torktumlare på marknaden som utmärker sig. Vi genomgår olika tester från hela Skandinavien och samlar alla de bästa här så att du snabbt och enkelt kan få en överblick över de bästa testvinnarna på marknaden.

I denna artikel får du: 
🔸 Genomgång av testvinnande torktumlare från olika oberoende tester
🔸 En guide som visar dig vad du ska vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EDP2074PDW

”Mycket för pengarna” hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

Electrolux EDP2074PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer

 

Denna torktumlare från Electrolux klarar sig bra i Tænks test där den utmärker sig genom att ha en snabb torktid. Det är en av de billigaste modellerna och man får en utmärkt torktumlare relativt billigt. Tænk påpekar dock att den är energikrävande och därför har den energiklass B. Den passar till mindre familjer och kan torka 7 kg åt gången.

Betjäning

Torktumlaren är utrustad med ett användarvänligt Touch-system som gör det enkelt att betjäna den. Den stora LED-displayen visar hur lång tid det är kvar tills att kläderna är torra.

I betjäningen så kan du förinställa startfunktionen vilket betyder att du kan inställa den till att starta när du önskar. Detta är praktiskt om du t.ex önskar att kläderna ska vara torra när du kommer hem från jobbet.

Det är också en tidsstyrningsfunktion som ger dig möjlighet för att bestämma hur lång tid torkningen får ta. Därmed kan du öka hastigheten om du har användning för en snabb torkning.

Du kan även välja en rad olika specialfunktioner som exempelvis träningskläder, stryklätt och många fler.

Teknik

En av fördelarna med denna torktumlare är den vändbara luckan så att du själv kan bestämma om du vill öppna den till höger eller vänster. Den har också en låg ljudnivå (dB) vilket gör att du kan torka dina kläder utan störas av den.

En annan fördel är att den är sensorstyrd vilket betyder att den själv mäter hur torra kläderna är. När den registrerar att kläderna är tillräckligt torra så stängs den av automatiskt. Detta minskar energiförbruket.


Gorenje D76SY2B

Populär bland användarna

gorenje sort vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 610,00 Kr. 0,00 Kr. 5 610,00 Kr. Läs mer
5 889,00 Kr. 0,00 Kr. 5 889,00 Kr. Läs mer
5 905,00 Kr. 0,00 Kr. 5 905,00 Kr. Läs mer
5 905,00 Kr. 0,00 Kr. 5 905,00 Kr. Läs mer

 

Denna toppmodell från Gorenje är både miljövänlig och har många smarta funktioner. Den har energiklass A++. Det som gör denna modell helt speciell är dennes svarta färg. Om du är på utkik efter en kondenstorktumlare som skiljer sig från de traditionella vita så är denna maskin ett bra val.

Den har en kapacitet på 7 kg och är därmed perfekt till ett hushåll med 2-3 personer.

Betjäning

Denna modell är som de flesta andra utrustad med en stor LED-Display som ger en enkel översikt över programmen.
Den har en lång rad specialprogram som gör så att du kan inställa den till den typ textiler du vill torka som exempelvis bomull, ull och många andra.

Teknik

Gorenje har valt att kalla deras sensorteknologi för SensorIQ-teknologi som betyder att den automatiskt anpassar sig efter kläderna fuktighet. Sensorn informerar när kläderna är torra och stänger av sig automatiskt när kläderna är torra. Du kan inställa torktumlaren med olika program så den kan torka kläderna intill att de är strykklara, torra, skåpstorrt eller mycket torrt beroende på den valda inställningen.

Även denna modell har möjlighet för förinställdstart i upp till 24 timmar. Därmed kan du kläderna torra och klara när det passar dig bäst.

Kodensförmågan är klass A vilket betyder att den inte avger mycket fukt när den torkar. Det säkrar ett bra inneklimat i ditt hem. Torktumlaren använder både avkylnings- och uppvärmningsdelen av värmepumpen. Detta gör att den har upp till 40% lägre energiförbruk jämfört med andra torktumlare med energiklass A.

Den har många användbara funktioner så som 3D filter, Twinair teknologi och mycket mer.


Miele TDA 140 C NDS

 Toppbetyg det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 729,00 Kr. 0,00 Kr. 8 729,00 Kr. Läs mer
8 731,00 Kr. 0,00 Kr. 8 731,00 Kr. Läs mer

 

Denna kondenstumlare från Miele har en kapcitet på 7 kg och täcker därmed utan problem behoven i ett mellanstort hushåll. Den årliga elförbrukningen värderas till att vara på ca 494 kWh för en genomsnittlig familj. Detta ger därmed torktumlaren energimärkningen B och den har därför en något högre elförbrukning än några av de andra torktumlarna som rekommenderas här på sidan.

I gengäld utmärker sig den vid att torka både snabbt och effektivt, något som lyfts fram av både Råd & Rön och Tænks tester av maskinen, där den låg i den absoluta toppen på dessa parametrar.

Styrning

Torktumlaren har sju olika program och har därmed möjligheten att anpassa torkningen till den typen av kläder och textilier som ligger i maskinen. Med denna maskin har Miele även gjort det möjligt att tillsätta doft till dina kläder. Detta sker via en liten dörr där man kan insätta en doftdosa.

Det finns fem typers doft och en sådan dosa motsvarar ungefär 50 torkningar. Displayen i tvättmaskinen gör det enkelt för dig att följa med i den resterande tid för det aktuella programmet, samt hur lång tid kvar torkningen har.

Teknik

Torktumlaren har en belyst SoftCare trumma som ser till att dina kläder torkas så skonsamt som möjligt. Maskinen är utrustad med en intelligent trumreversering, vilket betyder att trumman byter vridning och därmed optimerar torkningen och förhindrar att kläderna skrynklar.

Det finns även en sensor i maskinen som mäter hur mycket fukt det finns i kläderna och bestämmer om torkningstid därefter. Därmed undviker du att använda onödig el, och att behöva plocka våt tvätt ur maskinen.

Med endast 63 dB, arbetar torktumlaren även på en riktigt svag ljudnivå, och maskinen kan därför köra utan att störa. Det finns både en kondensvattenbehållare samt möjligheten för en integrerad avdelning av kondensvattnet, då det kan löpa direkt i handfatet eller en sifon via en slang. Maskinen är märkt med kondenseringsförmågan A, vilket betyder att det skapar minimalt med fukt i det rummet som torktumlaren är placerad i.


Miele TWE 620 WP

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppoäng av det svenska konsumentrådet Råd & Rön

Miele TWE 620 WP - toerretumbler

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 999,00 Kr. 0,00 Kr. 10 999,00 Kr. Läs mer
12 990,00 Kr. 0,00 Kr. 12 990,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet Tænk och det svenska konsumentrådet Råd & Rön har testat modellen Miele TWE 620 WP, och experterne utser modellen till testvinnare.

Miele TWE 620 WP är en kondenstorktumlare, vilket innebär att den varma och fuktiga luft som uppstår under torkningen leds bort genom ett kondenssystem där luften kyls ner och fukten samlas upp i en behållare.

Har man som konsument användningen för en stor torktumlare som har den senaste teknologin är den här torktumlaren ett bra val.

Miele EcoDry-teknologi

Denna modell är en stor torktumlare med en kapacitet på åtta kilo och passar därför till lite större hushåll.

För att säkerställa både låg energiförbrukning och kortast möljiga torktid är Miele TWE 620 WP utrustad med Mieles EcoDry-teknologi, som fungerar genom ett samspel mellan maskinens filtersystem och värmeelement som inte låter sig blockeras av någon sorts ludd. Modellen är märkt med energiklass A+++.

Perfect Dry ger jämn torkning

Under torkprocessen kontrollerar en en smart sensorstyring på Miele TWE 620 WP löpande fuktnivån i kläderna och anpassar torktiden utifrån det.

Dessutom är den utrustad med Perfect Dry-funktionen, som ser till att alla plagg torkar jämt oavsett material.

Maskinen har även en sensor i användarpanelen med DirectSensor, som sitter på maskinens front ovanpå torktumlaren. Det är lätt att hitta i menyerna och ställa in till önskat program.

För att minimera den otrevliga lukt som kläder kan få under torktumlingen, är Miele TWE 620 WP utrustad med FragranceDos, som förser kläderna med en svag väldoftande lukt.

Timer med uppskjuten start

Den här torktumlaren har en timer-funktion med uppskjuten start som ger konsumenten möjlighet att starta torkningen på den tidpunkt som passar det individuella behovet.

Miele TWE 620 WP är som tidigare nämt en kondenstorktumlare och för att borttransporteringen av kondensvattnet ska bli så enkelt som möjligt har modellen ett integrerat slangsystem som leder bort kondensvattnet.

Det betyder att vattnet kan tömmas ut direkt i tvätthon, handfatet eller vattenlåset så att man inte behöver tömma behållaren för kondensvattnet.

Miele TWE 620 WP mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 64,3 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele TWE 620 WP:
🔵 Hög kapacitet på åtta kilo kläder
🔵 EcoDry-teknologi ger låg energiförbrukning och kort torktid
🔵 Smart sensor mäter fukten i plaggen under torkningen
🔵 FragranceDos ser till att kläderna blir väldoftande
🔵 Kondenstorktumlare med möjlighet till slangkoppling


Siemens WT47W568DN

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens-WT47W568DN

Denna modell blev korad till testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk och fick samtidigt toppbetyg av Råd & Röns test.

I Tænks test av 35 torktumlare klarade sig denna modell mycket bra på alla testparametrar. Samtidigt har den energiklass A++ vilket gör den mycket miljövänlig. Den rymmer 8 kg kläder vilket gör den perfekt till de flesta familjer då den ägnar sig speciellt bra till hushåll med 3-6 personer.

Betjäning

En av de stora fördelarna med denna modell är dennes användarvänlighet och display som ger en bra överblick över alla program på torktumlaren som t.ex resterande tid, temperatur och antal varv. Du kan även enkelt använda extrafunktionerna som t.ex en 24 timmars timer via displayen. Med denna funktion så kan du inställa starttiden på torktumlaren så du undgår att kläderna ligger och blir skrynkliga i maskinen. Den stora LED displayen gör det även enkelt att följa med i processen.

Torktumlaren har några extrafunktioner så att du kan välja mellan olika program allt efter vilka typer av textiler du ska torka. Du kan välja torkningsprogram till bland annat underkläder, handdukar, skjortor och outdoor.

Teknik

Rent tekniskt utmärker torktumlaren sig genom att vara utrustad med ett SoftDry system vilket ger en mjuk och skonsam torkning av dina kläder. Systemet säkrar en permanent luftström och en konstant temperatur när dina kläder torkas. Denna nya teknik gör att tvätten glider runt på en luftkudde i trumman.

Maskinens AutoDry system mäter klädernas fuktighet medans de torkar och torktumlaren justerar automatiskt programmet allt efter hur torra kläderna är. Därmed använder den aldrig mer energi än nödvändigt. Sensorstyrningen ser till att den stängs av när kläderna är torra.

Torktumlaren har också antiVibration Design vilket ger en ökad stabilitet som gör att den blir mycket tystgående medans den torkar. Den har också ActiveAir teknologi som är en mycket energieffektiv värmepumpsteknologi som säkrar ett lågt energiförbruk.


När du ska välja torktumlare – Detta bör du överväga

När man ska köpa en torktumlare så är det en del olika faktorer som bör överväga. Nedanför genomgår Konsumentjournalen ett par av de funktioner som du bör känna till när du köper en ny torktumlare.

Värmepump:
Några maskiner är utrustade med värmepumpar. När en torktumlare har en värmepump installerad så betyder det ofta att den kan torka kläder med ett lägre energiförbruk än andra maskiner utan värmepump.

Skillnaden är att traditionella torktumlare utan värmepumpar använder mycket energi på att förånga vattnet i dina kläder. En torktumlare med värmepumpsteknik är energieffektivare då den fuktiga luften leds in i värmepumpen där luften kyls ner och torkas. Detta gör att kläderna torkar snabbare och att det används mindre energi.

Energiklass:
Du kan se hur energivänlig torktumlaren är genom att kika på energiklassen. Torktumlare är klassade från D till A+++, där D är sämst och A+++ är bäst. Energiklass A+++ använder upp till 60% mindre energi jämfört med energiklass A.

Många av toppmodellerna har energiklass A++. De är få som har energiklass A+++ vilket gör så att torkningen tar längre tid och därför väljer många en modell med energiklass A++.

Energimärkningen kan vara förvirrande
Många experter menar att EU’s regler om energimärkning är ett stort steg framåt i att öka öppenheten, och konsumentens möjligheter att välja till förmån för miljön.

Kommissionerna har dock arbetat fram en slags gemensam märkning av många olika typer av apparater och funktioner, och det kan vara förvirrande. Exempelvis kan vissa konsumenter ha uppfattningen att en torktumlare med energimärkning A+ drar lika mycket energi som ett kylskåp märkt A+. Tanken är förståelig, eftersom att märkningen är densamma, men här är det viktigt att förstå att energimärkningarna bara är jämförbara mellan maskiner av samma typ.

Ett annat problem som har lyfts fram av kritiker, är de formler som används till beräkningen. I det sammanhanget nämns bland annat att större och mer energikrävande apparater lättare uppnår en imponerande energimärkning, än mindre apparater. Som konsument kan man kanske därför välja en stor torktumlare med energimärkning A++, av omtanke för miljön, även om en mindre modell med energimärkning A+ skulle vara fullt tillräcklig, och i praktiken kanske skulle haft en mindre total energiförbrukning.

Det finns även ytterligare problematik med energimärkningssystemet, som ännu inte fått en tillfredsställande lösning. Detta kan du läsa mer om i denna intressanta artikel från konsumentorganisationen Råd & Rön.

I de flesta situationer är energimärkningen dock en bra guide till energinivån för konsumenten.
Det rekommenderas att välja produkter med en förnuftig energimärkning, men låt det inte vara den enda avgörande faktorn i ditt val. Var också uppmärksam på att de högre nivåerna i energimärkningen i regel är liktydigt med betydligt högre produktpriser. Här kan du räkna lite på förhållandet mellan prispåslaget, och den förväntade årliga besparingen genom att gå upp en nivå.

Kondens eller frånluftstorktumlare?
Den danska energistyrelsen rekommenderar på deras hemsida att man väljer en kondenstorktumlare med energiklass A++.

De skriver att kraven fr att uppnå energiklass A++ är så skarpa att det endast är torktumlare med inbyggd värmepump som klarar kraven. Alla torktumlare med värmepump på marknaden är kondenstorktumlare. Energistyrelsen påpekar att det är mycket få torktumlare på marknaden som har energiklass A+++ och därför är A++ det bästa valet.

En gammeldags frånluftstumlare fungerar genom att ha ett utsug så att den kan leda ut värmen och den fuktiga luften från maskinen. Detta kan göra att luftfuktigheten i ditt hem blir onaturligt hög.

Kondenstumlare har som nämnt tidigare en värmepump installerad som kyler luften och det mesta av fukten i luften blir vatten som leds ner i ett avlopp. Även denna typ avger fuktig luft i rummet så det är viktigt att komma ihåg att vädra när man använder den. Den avger dock mycket mindre luft än frånluftstorktumlare.

Du kan läsa mer på den danska energistyrelsens hemsida genom att klicka här.


Vilka märken är bäst, när man ska välja en torktumlare?
Många konsumenter har ett favoritmärke när det kommer till vitvaror, som de i största möjliga mån håller sig till. Det kan vara baserat på tidigare erfarenheter, andras upplevelser, eller kanske framför allt magkänsla. Under de senaste åren har konsumentorganisationerna dock i allt högre grad testat produkter, och publicerat resultaten, och det är där det faktiskt kommer intressant statistik. Här kan man svart på vitt avläsa vilka märken som i genomsnitt klarar sig bäst.

Ett exempel är det norska konsumentrådet, som har tagit fram statistik över 71 torktumlare, som över tid har testats av den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Du kan se en sammanfattning av resultaten här. Det visar bland annat, att torktumlare från Miele är i ledning, med ett genomsnitt på 66,3 poäng. Siemens och Bosch klarar sig också utmärkt med 62,8 respektive 62,6 poäng.

Det är ingen överraskning att Siemens och Bosch ligger intill varandra, för båda märkena tillhör samma koncern. Det är mest designen som skiljer märkena åt, medan insidan ofta är mer eller mindre densamma.
Men det är en intressant iakttagelse, som indikerar att statistiken faktiskt är ganska exakt, och därmed värd att ta med i beräkningen när man ska välja vilket märke man vill ha på sin torktumlare.

Rent poängmässigt hoppar vi därefter ner en bit, för på fjärde, femte, och sjätte plats hamnar AEG, Electrolux, och Electro Helios med 57,8, 57,5, respektive 56,7 poäng.
Även här är poängen ganska nära varandra. Electrolux äger då också både AEG och Electro Helios, så även här är det antagligen till stor del samma komponenter hos de olika märkena.

Längre ner på listan hittar vi märken som Whirlpool och Cylinda, och i botten märken som Hotpoint och Indesit. Ett antal välkända märken är dock inte med på listan. Det är bland annat märken som LG, Samsung, Asko, Gorenje, och flera andra.
Anledningen till det är helt enkelt att det inte gjorts tillräckligt många tester av dessa märken. För att uppnå en rimlig nivå av statistisk säkerhet, har det norska Konsumentrådet nämligen bara tagit med de märken som har deltagit i minst tre tester.


Hur använder man torktumlaren på bästa sätt?
Om man vill vara så skonsam som bara möjligt mot sina kläder, så är det faktiskt bäst att helt undvika att använda en torktumlare, då det med tiden kan slita på kläderna.

Vanlig torkning på ett klädstreck i den friska luften är den bästa lösningen, som sliter minst på kläderna, och dessutom sparar in en del på elräkningen.

Det kan dock finnas många skäl till varför torktumlaren fortfarande blir det föredragna valet. Dåligt väder, pollen, och dålig luft från exempelvis fabriker eller lantbruk kan göra att lufttorkning inte är ett alternativ.

Det råder heller inga tvivel om att torkning i torktumlaren är både effektivt och tidsbesparande. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan optimera, för att få ut så mycket som möjligt av pengarna, när du torktumlar din tvätt.

Som redan nämnts, kan du spara på elräkningen genom att välja en maskin med en förnuftig energimärkning. Väljer du en modell med kondenstorkning, kan du dessutom utnyttja värmen från den som vanlig rumsuppvärmning. Du tar naturligtvis vara på den värmen bäst, genom att ställa torktumlaren i ett rum som ändå måste värmas upp på något vis.

Förutom energimärkning och torkningstyp, är trumstorleken en viktig faktor, som du bör vara mycket uppmärksam på redan i samband med inköpet. Energin utnyttjas nämligen bäst om trumman är fylld när det torkas. Är du ensam i hushållet, klarar du dig med en liten torktumlare, medan storfamiljen lätt kan utnyttja effektiviteten med en stor trumma.

Syftet med torktumling är som bekant att avlägsna vattnet från tvätten, och det innebär i praktiken att kostnaden för torkningen står mer eller mindre i proportion med tvättens vatteninnehåll. Ser du därför till att centrifugera tvätten ordentligt innan torkning, minskas vatteninnehållet på förhand, och det förkortar torktumlingen avsevärt. Det sparar en del ström, och tvätten slits givetvis mindre. En hoprullad klump av tyg håller kvar fukt bättre än lösa klädesplagg, så se till att tvätten inte packas samman. Det kan till exempel ske i tvättmaskinen, om ett öppet örngott eller påslakan samlar upp tvätten som i en säck, eller om tygstycken bildar knutar. Det kan leda till att torktumlaren sedan måste köra riktigt länge för att få klumpen torr, även om resten av tvätten för länge sedan har torkat helt.

Optimal torkning kräver att luften kan flöda fritt i processen, och därför ska du vara noga med filtren i maskinen. Det vanliga luddfiltret ska rensas efter varje torkning, och har du en modell med mikrofilter, ska även detta rengöras ofta. Rengör du inte filtren, förlängs torkningsprocessen, och elräkningen stiger.

Du kan också läsa danska konsumentrådet Tænk.dk’s artikel om optimal användning av torktumlaren, där många av de ovanstående tipsen också beskrivs.


Torktumlare Test – Dessa tester har vi genomgått 

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk företog i 2015 ett test av 35 olika kondenstorktumlare med och utan värmepump.

Tænks experter har testat alla maskiner utifrån samma kriterier och man har bland annat undersökt hur energivänliga torktumlarna är. De har även kikat på hur enkla de är att använda och betjäna.

Man har även mätt hur precist maskinerna torkar kläderna. Det är nämligen en skillnad på hur bra sensorerna är i maskinerna där några är mycket exaktare än andra.

Några maskiner har problem med att uppnå en konsistent torkning så detta har varit en viktig parameter i testet. De kikade även på hur skrynkliga kläderna blev efter torkningen. Här är det igen en stor skillnad på modellerna.

En annan viktig faktor är ljudnivån som även den har testats. De faktorer som har störst inflytelse i testet är tidsförbruk, energiförbruk och användarvänlighet.

Du kan läsa hela testet på Tænk.dk´s hemsida genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att läsa testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön gjorde i 2015 ett stort test av torktumlare där de testa hela 70 olika modeller. Har här experterna bedömt maskinerna på olika kriterier som exempelvis energiförbruk, maskinens användarvänlighet och ljudnivå.

Testet är det största som har gjorts i Skandinavien och täcker en lång rad av olika maskiner i olika prisklasser. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att kunna läsa testet.

Abcnyheter.no 🇳🇴
Den norska tidningen abcnyheter.no testade i 2016 11 olika torktumlare. Även här fokuserade man på maskinernas energiförbruk, förmåga att torka kläderna jämnt och många andra faktorer. Du kan läsa hela testet gratis här.