Torktumlare Test 2020 – Här är de bästa torktumlarna – Bäst i Test guide

0

Med en bra torktumlare blir torkning av kläder mycket enklare. Det er en stor skillnad på torktumlare och i denna artikel kan du lära dig vad som kan vara viktigt att vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare.

I denna artikel ser Konsumentjournalen.se närmare på vilka torktumlare på marknaden som utmärker sig. Vi genomgår olika tester från hela Skandinavien och samlar alla de bästa här så att du snabbt och enkelt kan få en överblick över de bästa testvinnarna på marknaden.

I denna artikel får du: 
🔸Genomgång av testvinnande torktumlare från olika oberoende tester
🔸 En guide som visar dig vad du ska vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Samsung DV80M5010KW

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön

Samsung DV80M5010KW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 039,00 Kr. 0,00 Kr. 6 039,00 Kr. Läs mer
6 039,00 Kr. 0,00 Kr. 6 039,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

Torktumlaren Samsung DV80M5010KW har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och modellen får ett bra betyg av både de svenska och de danska experterna.

Hos Råd & Rön får maskinen mest beröm för sin energieffektivitet och torkresultat. Energieffektiviteten hyllas även hos Tænk, men de berömmer även maskinen för dess noggranna program.

Samsung DV80M5010KW har en kapacitet på 8 kg, vilket är perfekt för en familj på fyra eller fem personer. Den här torktumlaren är utrustad med en värmepump och har många olika program och funktioner att välja mellan. Den har till exempel en fördröjd startfunktion som gör det möjligt att senarelägga programstarten till en tid som passar bättre.

Modellen tillhör energiklass A++ och är därför både strömsnål och energieffektiv, vilket är något som båda expertkällorna framhäver.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin bör de två maskinerna ha ungefär samma dimensioner. Se därför till att kontrollera måtten på torktumlaren om du vill ha en sådan uppställning.

Värmepumpsteknik, låg ljudnivå och bra kondensverkan 

Samsung DV80M5010KW har en bra kondensationseffektivitet i klass B, vilket säkerställer att torktumlaren skickar ut så lite fukt som möjligt i rummet som den är placerad i.

Den här torktumlaren har dessutom en låg ljudnivå på 65 dB. Detta är väldigt tyst för en torktumlare, särskilt med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB. Samsung DV80M5010KW kommer därmed inte att störa hela huset så fort maskinen startar. 

Samsung DV80M5010KW är utrustad med en praktisk värmepumpsteknik som återvinner värmen. Den här modellen förbrukar därför mindre ström och torkar samtidigt kläderna både skonsamt och effektivt.

Intelligent torkning och flera program 

Samsung DV80M5010KW har flera olika torkprogram, och man kan därför alltid välja det program som passar bäst.

Utöver standardprogrammen har den här torktumlaren även ett program som kallas för Quick Dry 35, och detta program torkar tvätten på bara 35 minuter.

Maskinen har dessutom olika specialprogram, till exempel ett skrynkelfritt program, och på LED-displayen är det enkelt att hitta och starta de olika programmen.

Samsung DV80M5010KW har även ett intelligent system med sensorer för fukt, rengöring och temperatur i värmeväxlaren. Detta system kallas för OptimalDry och gör att torktumlaren hela tiden anpassar torktiden för att man ska få bästa möjliga torkresultat utan att slita för mycket på kläderna.

Samsung DV80M5010KW är dessutom en säker torktumlare med en barnspärr som ser till att inga små fingrar riskerar att komma i kläm. Både kontrollpanelen och luckan är nämligen låsta när maskinen kör ett torkprogram.

Vattennivåmätare, 2-i-1-filter och automatisk felsökning 

Torktumlaren har en inbyggd nivåmätare för vattentanken, och det är därmed enkelt att se hur mycket kondensvatten som finns i behållaren. På så vis kan man snabbt och enkelt se när behållaren måste tömmas.

Samsung DV80M5010KW har även ett 2-i-1-filter med dubbla lager nätfilter, och tack vare detta behövs det inget filter till värmeväxlaren. Torktumlaren har dessutom två larm som påminner användaren när det är dags att rengöra värmeväxlaren och filtret. Filtreringen på den här modellen är alltså bättre än hos andra modeller.

Sist men inte minst är Samsung DV80M5010KW försedd med funktionen Smart Check. Denna funktion gör en automatisk felsökning och ger tips och förslag på lösningar i en app på telefonen. Genom att följa de råd man får i appen kan man därmed slippa reparationer och spara både tid och pengar.

Specifikationer för Samsung DV80M5010KW – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 64 cm
🌀 Vikt: 50 kg 

Specifikationer för Samsung DV80M5010KW – basfakta
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 235 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 65 dB(A)

Fördelar med Samsung DV80M5010KW:
🔵 Kapacitet på 8 kg
🔵 Flera olika torkprogram
🔵 Automatisk felsökning
🔵 2-i-1-filter
🔵 Nivåmätare för vattentanken
🔵 Låg ljudnivå


AEG T7DBM730G

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyghos Råd & Rön

AEG T7DBM730G

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 799,00 Kr. 0,00 Kr. 4 799,00 Kr. Läs mer
5 980,00 Kr. 0,00 Kr. 5 980,00 Kr. Läs mer
5 980,00 Kr. 0,00 Kr. 5 980,00 Kr. Läs mer

Modellen T7DBM730Gär en torktumlare från AEGmed en kapacitet på7 kg,vilket är lagom för en familj på tre eller fyra personer. Torktumlaren har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och modellen får ett bra betyg på båda ställena.

Råd & Rön tycker bäst om modellens energieffektivitet medan Tænk framförallt är imponerade av hur noggranna programmen är.

AEG T7DBM730Gtillhör energiklass A+ och hamnar därför i den bättre änden av energiskalan för torktumlare. Med den här modellen får man därför en relativt energieffektiv och strömbesparande torktumlare.

Torktumlaren har dessutom en ljudnivå på 66 dB, och med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB är det ganska tyst för en torktumlare.

Om torktumlaren ska placeras ovanpå en tvättmaskin måste maskinerna ha ungefär samma dimensioner. Var därför uppmärksam på måtten om maskinerna ska ställas ovanpå varandra.

Stor trumma och filtersystem 

När man köper AEG T7DBM730G får man en torktumlare med en så kalladProTex-trumma. Den här trumman har ett speciellt mönster som torkar kläderna skonsammare och motverkar skrynklor.

Den skonsammaProTex-trumman växlar rotationsriktning för att motverka ihoptrasslade och skrynkliga kläder. Tvätten torkas även jämnt och skyddas därför bättre av trumman.

Torktumlaren kör dessutom med ÖKOFlow Filter Systemoch har därmed ett effektivt och problemfritt filter. AEG T7DBM730G har alltså bara ett enda filter, och maskinen får därför en lägre energiförbrukning än många torktumlare med flera filter.

Filtret sitter dessutom lättillgängligt innanför luckan till torktumlaren, och det är därför enkelt att ta lös och rengöra filtret innan nästa torkning.

Flera torkprogram och SensiDry-teknik 

AEG T7DBM730G har flera olika torkprogram att välja mellan beroende på vad som ska torkas. Modellen har till exempel specialprogram förstrykfritt, bomull, sängkläder, ylle och täcken/kuddar.

Maskinens LCD-display är tydlig och lättanvänd, och där kan man snabbt hitta de olika programmen.

Maskinen har dessutom en fördröjd startfunktion som gör att man kan ställa in programstarten till den tid som passar bäst. Med denna funktion kan man till exempel programmera torktumlaren till att starta när man kommer hem.

AEG T7DBM730G har även enSensiDry-teknik som torkar tvätten skonsamt i ungefär hälften så hög värme som andra torktumlare. Kläderna slits därmed mindre eftersom att de inte utsätts för onödigt höga temperaturer.

Torktumlaren anpassar dessutom programtiden till tvätten som torkas, och detta är möjligt tack vare ProSense-tekniken. Denna teknik innebär att torktumlaren har sensorer som mäter både fukt och temperatur, och maskinen stänger därför av automatiskt när tvätten är torr.

Torktumlare medvärmepumpsteknik, tidsstyrda program och barnspärr 

AEG T7DBM730G har en effektiv värmepumpsteknik som torkar tvätten vid lägre temperaturer som är skonsammare för kläderna. Värmepumpstekniken är miljövänlig och energibesparande, och den hjälper därmed till att hålla ner elkostnaderna.

Med AEG T7DBM730G kan man även välja hur länge kläderna ska torka. Med modellens tidsstyrda torkprogram kan man nämligen själv bestämma exakt hur länge torktumlaren ska torka tvätten.

Den här torktumlaren har dessutom en barnspärr, så man behöver inte oroa sig för att små fingrar ska komma i kläm i trumman.

Specifikationer för AEG T7DBM730G – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 60 cm
🌀 Vikt: 48,46 kg 

Specifikationer för AEG T7DBM730G – basfakta 
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Energiklass: A+
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 277 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 66 dB(A)

Fördelar med AEG T7DBM730G:
🔵 Kapacitet på 7 kg
🔵 Många specialprogram
🔵 SkonsamProTex-trumma
🔵 Energibesparande värmepumpsteknik
🔵 SensiDry-teknik
🔵 Fördröjd startfunktion


Miele TCE530WP

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

Miele TCE530WP

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Miele TCE530WP är en populär torktumlare som har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Både de svenska och de danska experterna placerar den här modellen bland testvinnarna i sina undersökningar, och de berömmer torktumlaren för dess funktioner, användarvänlighet och prestanda.

Tack vare en kapacitet på 8 kg klarar Miele TCE530WP av att torka tvätten i större hushåll, och det går dessutom att senarelägga programstarten till den tid som passar bäst. På så vis kan man till exempel programmera torktumlaren till att starta först när man kommer hem igen.

Den här torktumlaren från Miele tillhör energiklass A+++ och är därför både energieffektiv och strömbesparande. A+++ är en av de bästa energiklasserna för torktumlare, och detta är därför en fördel för både miljön och plånboken. Maskinen har även ett underhållsfritt värmeaggregat som också bidrar till att hålla nere energiförbrukningen.

Om du inte riktigt har plats för en torktumlare kan den här modellen även placeras ovanpå tvättmaskinen. Maskinerna måste dock ha ungefär samma dimensioner för att detta ska fungera.

Torktumlare med många program och ProfiEco-motor 

Miele TCE530WP är en kondenstorktumlare med en mängd olika torkprogram. Den rymmer 8 kg tvätt och passar därför bra i en lite större familj. Den här torktumlaren kan dessutom köras med doftpatroner som gör att kläderna luktar gott när de har torkat.

Torktumlaren har totalt 11 olika program, bland annat bomull, skjortor, fintvätt, express, jeans, outdoor och skrynkelreducering. Det finns därför alltid ett program som passar dina behov.

Miele TCE530WP har en SoftCare-trumma som torkar tvätten med en speciell teknik. Kläderna torkas därför på ett skonsammare sätt och blir heller inte lika skrynkliga.

Miele TCE530WP är dessutom utrustad med en ProfiEco-motor. Denna motor är otroligt effektiv och gör att torktumlaren klarar av stora mängder tvätt åt gången, vilket är en fördel för större familjer.

Praktisk design och effektiv torkning 

Miele TCE530WP har en praktisk design med en emaljerad front som är både reptålig och motståndskraftig mot korrosion. Emaljeringen gör dessutom att färgen håller och att torktumlaren bevarar sitt fina utseende längre.

Den här maskinen är tät och har en optimal kondensverkan. Själva fukten stannar därmed kvar i maskinen istället för att orsaka en förhöjd luftfuktighet där den är placerad, vilket minskar risken för mögelangrepp i det aktuella rummet. Den här torktumlaren är så tät som möjligt och har en kondensationseffektivitet i klass A, vilken är den bästa klassen på marknaden.

Miele TCE530WP har dessutom en integrerad kondensvattenslang som kan användas för att tömma vattnet direkt ner i en diskho. Man behöver alltså inte tömma kondensvattenbehållaren på den här modellen.

Användarvänlig modell med en låg ljudnivå 

På den här torktumlaren är de olika torkprogrammen tydligt utmärka, och man väljer program med hjälp av ett kontrollvred på fronten. För att man ska kunna hålla koll på hur lång tid som är kvar av programmet visas torktiden på maskinens display. Man kan dessutom låsa torktumlaren med en pinkod och därmed göra det omöjligt att aktivera maskinen utan att först knappa in pinkoden.

Miele TCE530WP är en tystgående torktumlare som reducerar ljudnivån till ett minimum, och man kan därför använda torktumlaren utan att störa hela huset. Modellen har en ljudnivå på 66 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta ganska lågt.

Sist men inte minst är Miele TCE530WP utrustad med systemet Perfect Dry, som torkar tvätten perfekt oavsett kalkhalt i vattnet. Kalkhalten kan annars påverka resultatet av torkningen, men eftersom att Perfect Dry anpassar torkprocessen till vattnets kalkhalt får man alltid ett optimalt resultat.

Specifikationer för Miele TCE530WP – mått 
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 59,6 cm
🌀 Djup: 63,6 cm
🌀 Vikt: 56,5 kg

Specifikationer för Miele TCE530WP – basfakta 
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 171 kWh
🔴 Strömförbrukning, standardprogram: 1,44 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 66 dB(A)

Fördelar med Miele TCE530WP:
🔵 Kapacitet på 8 kg
🔵 11 olika torkprogram
🔵 SoftCare-trumma
🔵 Perfect Dry-system
🔵 Integrerat värmeaggregat
🔵 Optimal kondensationseffektivitet


Bosch WTW8758LSN

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch WTW8758LSN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Bosch WTW8758LSN är en torktumlare med bra kapacitet och energimärkning. Modellen har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och eftersom att expertpanelerna är förtjusta i den här torktumlaren har båda gett modellen toppbetyg.

Torktumlaren har en kapacitet på upp till 8 kg, och familjer med fem eller fler medlemmar kan därför torka det mesta av sin tvätt i den här modellen.

Bosch WTW8758LSN har dessutom en bra energimärkning och tillhör energiklass A++, vilket är bra för en torktumlare och en fördel för både plånboken och miljön.

Den här modellen från Bosch har flera olika funktioner som bidrar till maskinens användarvänlighet och låga strömförbrukning.

Tystgående modell med timer och sensor

Bosch WTW8758LSN är inte en särskilt störande torktumlare. Modellen har en ljudnivå på 64 dB, vilket bara är något högre än ljudnivån för en helt vanlig konversation. En normal samtalston ligger nämligen på ungefär 60 dB, och torktumlaren låter alltså inte särskilt mycket mer än så.

Eftersom att den här maskinen styrs av en sensor kan den själv avgöra hur länge tvätten ska torka. Sensorn mäter nämligen hur mycket fukt kläderna innehåller och bestämmer sedan torktiden baserat på detta. Bosch WTW8758LSN har dessutom en timerfunktion som gör det möjligt att programmera torktumlaren till att starta vid en tidpunkt som passar bra för användaren. Man kan därför i förväg ställa in torktumlaren att starta när man till exempel kommer hem från skolan eller jobbet.

Ibland kan man vilja ställa torktumlaren ovanpå tvättmaskinen, antingen på grund av platsbrist eller utformningen på den nuvarande inredningen. Om man vill göra detta är dock storleken och de specifika måtten väldigt viktiga, så ta reda på måtten om du vill placera Bosch WTW8758LSN ovanpå tvättmaskinen.

Många specialprogram och självrengörande kondensor 

Bosch WTW8758LSN har många specialprogram, och det finns därför alltid ett program som passar de kläder man vill torka. Maskinen har bland annat program för täcken, handdukar, sportkläder, ylle, skjortor och siden.

På fronten av torktumlaren finns det en stor LED-display och ett kontrollvred med symboler för de olika torkprogrammen. Detta gör det enkelt att välja program på torktumlaren, och på LED-displayen kan man bland annat se programförlopp och återstående tid.

Den här torktumlaren har en självrengörande kondensor som bidrar till maskinens låga strömförbrukning. Kondensorn hålls alltså ren automatiskt, och man slipper därför rengöra den manuellt. När kondensorn är ren får torktumlaren dessutom en lägre energiförbrukning, och detta håller i sig under hela maskinens livslängd.

Modellen har även en elektronisk barnspärr som gör att små barnhänder varken kan klämma sig eller öppna luckan. Det ingår dessutom en slang för att leda bort kondensvattnet.

AntiVibration-design och optimal kondensverkan 

Bosch WTW8758LSN är byggd med en AntiVibration-design som ger torktumlaren en bättre stabilitet under torkprogrammen. Detta innebär att den här torktumlaren är tystare och har en lägre ljudnivå, och designen motverkar även vibrationer.

Bosch WTW8758LSN har dessutom en kondensationseffektivitet i klass A, vilket innebär att torktumlaren avger betydligt mindre fukt till luften. Rummet som maskinen står i kommer därför inte att skadas av till exempel mögel på grund av fukt från torktumlaren.

Sist men inte minst är Bosch WTW8758LSN utrustad med ett system som kallas för SensitiveDry. Modellen har en stor trumma av rostfritt stål som behandlar kläderna varsamt, och tvätten blir därför varken skadad eller skrynklig under torkningen. SensitiveDry-systemet torkar kläderna med mild och varm luft, och trumman har en yta som är skonsam mot kläderna. I den här torktumlaren torkas tvätten alltså försiktigt för att undvika skador på tygerna.

Specifikationer för Bosch WTW8758LSN – mått 
🌀 Höjd: 84,2 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 56,6 kg 

Specifikationer för Bosch WTW8758LSN – basfakta 
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 233 kWh
🔴 Strömförbrukning, standardprogram: 1,73 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Bosch WTW8758LSN:
🔵 Kapacitet på 8 kg
🔵 AntiVibration-design och SensitiveDry-system
🔵 Tystgående modell
🔵 Kondensationseffektivitet i klass A
🔵 Låg energiförbrukning
🔵 Självrengörande kondensor


Electrolux EDP2074PDW

”Mycket för pengarna” hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

Electrolux EDP2074PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Denna torktumlare från Electrolux klarar sig bra i Tænks test där den utmärker sig genom att ha en snabb torktid. Det är en av de billigaste modellerna och man får en utmärkt torktumlare relativt billigt. Tænk påpekar dock att den är energikrävande och därför har den energiklass B. Den passar till mindre familjer och kan torka 7 kg åt gången.

Betjäning

Torktumlaren är utrustad med ett användarvänligt Touch-system som gör det enkelt att betjäna den. Den stora LED-displayen visar hur lång tid det är kvar tills att kläderna är torra.

I betjäningen så kan du förinställa startfunktionen vilket betyder att du kan inställa den till att starta när du önskar. Detta är praktiskt om du t.ex önskar att kläderna ska vara torra när du kommer hem från jobbet.

Det är också en tidsstyrningsfunktion som ger dig möjlighet för att bestämma hur lång tid torkningen får ta. Därmed kan du öka hastigheten om du har användning för en snabb torkning.

Du kan även välja en rad olika specialfunktioner som exempelvis träningskläder, stryklätt och många fler.

Teknik

En av fördelarna med denna torktumlare är den vändbara luckan så att du själv kan bestämma om du vill öppna den till höger eller vänster. Den har också en låg ljudnivå (dB) vilket gör att du kan torka dina kläder utan störas av den.

En annan fördel är att den är sensorstyrd vilket betyder att den själv mäter hur torra kläderna är. När den registrerar att kläderna är tillräckligt torra så stängs den av automatiskt. Detta minskar energiförbruket.


Gorenje D76SY2B

Populär bland användarna

gorenje sort vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Denna toppmodell från Gorenje är både miljövänlig och har många smarta funktioner. Den har energiklass A++. Det som gör denna modell helt speciell är dennes svarta färg. Om du är på utkik efter en kondenstorktumlare som skiljer sig från de traditionella vita så är denna maskin ett bra val.

Den har en kapacitet på 7 kg och är därmed perfekt till ett hushåll med 2-3 personer.

Betjäning

Denna modell är som de flesta andra utrustad med en stor LED-Display som ger en enkel översikt över programmen.
Den har en lång rad specialprogram som gör så att du kan inställa den till den typ textiler du vill torka som exempelvis bomull, ull och många andra.

Teknik

Gorenje har valt att kalla deras sensorteknologi för SensorIQ-teknologi som betyder att den automatiskt anpassar sig efter kläderna fuktighet. Sensorn informerar när kläderna är torra och stänger av sig automatiskt när kläderna är torra. Du kan inställa torktumlaren med olika program så den kan torka kläderna intill att de är strykklara, torra, skåpstorrt eller mycket torrt beroende på den valda inställningen.

Även denna modell har möjlighet för förinställdstart i upp till 24 timmar. Därmed kan du kläderna torra och klara när det passar dig bäst.

Kodensförmågan är klass A vilket betyder att den inte avger mycket fukt när den torkar. Det säkrar ett bra inneklimat i ditt hem. Torktumlaren använder både avkylnings- och uppvärmningsdelen av värmepumpen. Detta gör att den har upp till 40% lägre energiförbruk jämfört med andra torktumlare med energiklass A.

Den har många användbara funktioner så som 3D filter, Twinair teknologi och mycket mer.


Miele TDA 140 C NDS

 Toppbetyg det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 299,00 Kr. 0,00 Kr. 9 299,00 Kr. Läs mer
9 299,00 Kr. 0,00 Kr. 9 299,00 Kr. Läs mer

Denna kondenstumlare från Miele har en kapcitet på 7 kg och täcker därmed utan problem behoven i ett mellanstort hushåll. Den årliga elförbrukningen värderas till att vara på ca 494 kWh för en genomsnittlig familj. Detta ger därmed torktumlaren energimärkningen B och den har därför en något högre elförbrukning än några av de andra torktumlarna som rekommenderas här på sidan.

I gengäld utmärker sig den vid att torka både snabbt och effektivt, något som lyfts fram av både Råd & Rön och Tænks tester av maskinen, där den låg i den absoluta toppen på dessa parametrar.

Styrning

Torktumlaren har sju olika program och har därmed möjligheten att anpassa torkningen till den typen av kläder och textilier som ligger i maskinen. Med denna maskin har Miele även gjort det möjligt att tillsätta doft till dina kläder. Detta sker via en liten dörr där man kan insätta en doftdosa.

Det finns fem typers doft och en sådan dosa motsvarar ungefär 50 torkningar. Displayen i tvättmaskinen gör det enkelt för dig att följa med i den resterande tid för det aktuella programmet, samt hur lång tid kvar torkningen har.

Teknik

Torktumlaren har en belyst SoftCare trumma som ser till att dina kläder torkas så skonsamt som möjligt. Maskinen är utrustad med en intelligent trumreversering, vilket betyder att trumman byter vridning och därmed optimerar torkningen och förhindrar att kläderna skrynklar.

Det finns även en sensor i maskinen som mäter hur mycket fukt det finns i kläderna och bestämmer om torkningstid därefter. Därmed undviker du att använda onödig el, och att behöva plocka våt tvätt ur maskinen.

Med endast 63 dB, arbetar torktumlaren även på en riktigt svag ljudnivå, och maskinen kan därför köra utan att störa. Det finns både en kondensvattenbehållare samt möjligheten för en integrerad avdelning av kondensvattnet, då det kan löpa direkt i handfatet eller en sifon via en slang. Maskinen är märkt med kondenseringsförmågan A, vilket betyder att det skapar minimalt med fukt i det rummet som torktumlaren är placerad i.


Miele TWE 620 WP

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppoäng av det svenska konsumentrådet Råd & Rön

Miele TWE 620 WP - toerretumbler

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
20 065,00 Kr. 0,00 Kr. 20 065,00 Kr. Läs mer
20 095,00 Kr. 0,00 Kr. 20 095,00 Kr. Läs mer

Det danska konsumentrådet Tænk och det svenska konsumentrådet Råd & Rön har testat modellen Miele TWE 620 WP, och experterne utser modellen till testvinnare.

Miele TWE 620 WP är en kondenstorktumlare, vilket innebär att den varma och fuktiga luft som uppstår under torkningen leds bort genom ett kondenssystem där luften kyls ner och fukten samlas upp i en behållare.

Har man som konsument användningen för en stor torktumlare som har den senaste teknologin är den här torktumlaren ett bra val.

Miele EcoDry-teknologi

Denna modell är en stor torktumlare med en kapacitet på åtta kilo och passar därför till lite större hushåll.

För att säkerställa både låg energiförbrukning och kortast möljiga torktid är Miele TWE 620 WP utrustad med Mieles EcoDry-teknologi, som fungerar genom ett samspel mellan maskinens filtersystem och värmeelement som inte låter sig blockeras av någon sorts ludd. Modellen är märkt med energiklass A+++.

Perfect Dry ger jämn torkning

Under torkprocessen kontrollerar en en smart sensorstyring på Miele TWE 620 WP löpande fuktnivån i kläderna och anpassar torktiden utifrån det.

Dessutom är den utrustad med Perfect Dry-funktionen, som ser till att alla plagg torkar jämt oavsett material.

Maskinen har även en sensor i användarpanelen med DirectSensor, som sitter på maskinens front ovanpå torktumlaren. Det är lätt att hitta i menyerna och ställa in till önskat program.

För att minimera den otrevliga lukt som kläder kan få under torktumlingen, är Miele TWE 620 WP utrustad med FragranceDos, som förser kläderna med en svag väldoftande lukt.

Timer med uppskjuten start

Den här torktumlaren har en timer-funktion med uppskjuten start som ger konsumenten möjlighet att starta torkningen på den tidpunkt som passar det individuella behovet.

Miele TWE 620 WP är som tidigare nämt en kondenstorktumlare och för att borttransporteringen av kondensvattnet ska bli så enkelt som möjligt har modellen ett integrerat slangsystem som leder bort kondensvattnet.

Det betyder att vattnet kan tömmas ut direkt i tvätthon, handfatet eller vattenlåset så att man inte behöver tömma behållaren för kondensvattnet.

Miele TWE 620 WP mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 64,3 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele TWE 620 WP:
🔵 Hög kapacitet på åtta kilo kläder
🔵 EcoDry-teknologi ger låg energiförbrukning och kort torktid
🔵 Smart sensor mäter fukten i plaggen under torkningen
🔵 FragranceDos ser till att kläderna blir väldoftande
🔵 Kondenstorktumlare med möjlighet till slangkoppling


När du ska välja torktumlare – Detta bör du överväga

När man ska köpa en torktumlare så är det en del olika faktorer som bör överväga. Nedanför genomgår Konsumentjournalen ett par av de funktioner som du bör känna till när du köper en ny torktumlare.

Värmepump:
Några maskiner är utrustade med värmepumpar. När en torktumlare har en värmepump installerad så betyder det ofta att den kan torka kläder med ett lägre energiförbruk än andra maskiner utan värmepump.

Skillnaden är att traditionella torktumlare utan värmepumpar använder mycket energi på att förånga vattnet i dina kläder. En torktumlare med värmepumpsteknik är energieffektivare då den fuktiga luften leds in i värmepumpen där luften kyls ner och torkas. Detta gör att kläderna torkar snabbare och att det används mindre energi.

Energiklass:
Du kan se hur energivänlig torktumlaren är genom att kika på energiklassen. Torktumlare är klassade från D till A+++, där D är sämst och A+++ är bäst. Energiklass A+++ använder upp till 60% mindre energi jämfört med energiklass A.

Många av toppmodellerna har energiklass A++. De är få som har energiklass A+++ vilket gör så att torkningen tar längre tid och därför väljer många en modell med energiklass A++.

Energimärkningen kan vara förvirrande
Många experter menar att EU’s regler om energimärkning är ett stort steg framåt i att öka öppenheten, och konsumentens möjligheter att välja till förmån för miljön.

Kommissionerna har dock arbetat fram en slags gemensam märkning av många olika typer av apparater och funktioner, och det kan vara förvirrande. Exempelvis kan vissa konsumenter ha uppfattningen att en torktumlare med energimärkning A+ drar lika mycket energi som ett kylskåp märkt A+. Tanken är förståelig, eftersom att märkningen är densamma, men här är det viktigt att förstå att energimärkningarna bara är jämförbara mellan maskiner av samma typ.

Ett annat problem som har lyfts fram av kritiker, är de formler som används till beräkningen. I det sammanhanget nämns bland annat att större och mer energikrävande apparater lättare uppnår en imponerande energimärkning, än mindre apparater. Som konsument kan man kanske därför välja en stor torktumlare med energimärkning A++, av omtanke för miljön, även om en mindre modell med energimärkning A+ skulle vara fullt tillräcklig, och i praktiken kanske skulle haft en mindre total energiförbrukning.

Det finns även ytterligare problematik med energimärkningssystemet, som ännu inte fått en tillfredsställande lösning. Detta kan du läsa mer om i denna intressanta artikel från konsumentorganisationen Råd & Rön.

I de flesta situationer är energimärkningen dock en bra guide till energinivån för konsumenten.
Det rekommenderas att välja produkter med en förnuftig energimärkning, men låt det inte vara den enda avgörande faktorn i ditt val. Var också uppmärksam på att de högre nivåerna i energimärkningen i regel är liktydigt med betydligt högre produktpriser. Här kan du räkna lite på förhållandet mellan prispåslaget, och den förväntade årliga besparingen genom att gå upp en nivå.

Kondens eller frånluftstorktumlare?
Den danska energistyrelsen rekommenderar på deras hemsida att man väljer en kondenstorktumlare med energiklass A++.

De skriver att kraven fr att uppnå energiklass A++ är så skarpa att det endast är torktumlare med inbyggd värmepump som klarar kraven. Alla torktumlare med värmepump på marknaden är kondenstorktumlare. Energistyrelsen påpekar att det är mycket få torktumlare på marknaden som har energiklass A+++ och därför är A++ det bästa valet.

En gammeldags frånluftstumlare fungerar genom att ha ett utsug så att den kan leda ut värmen och den fuktiga luften från maskinen. Detta kan göra att luftfuktigheten i ditt hem blir onaturligt hög.

Kondenstumlare har som nämnt tidigare en värmepump installerad som kyler luften och det mesta av fukten i luften blir vatten som leds ner i ett avlopp. Även denna typ avger fuktig luft i rummet så det är viktigt att komma ihåg att vädra när man använder den. Den avger dock mycket mindre luft än frånluftstorktumlare.

Du kan läsa mer på den danska energistyrelsens hemsida genom att klicka här.


Vilka märken är bäst, när man ska välja en torktumlare?
Många konsumenter har ett favoritmärke när det kommer till vitvaror, som de i största möjliga mån håller sig till. Det kan vara baserat på tidigare erfarenheter, andras upplevelser, eller kanske framför allt magkänsla. Under de senaste åren har konsumentorganisationerna dock i allt högre grad testat produkter, och publicerat resultaten, och det är där det faktiskt kommer intressant statistik. Här kan man svart på vitt avläsa vilka märken som i genomsnitt klarar sig bäst.

Ett exempel är det norska konsumentrådet, som har tagit fram statistik över 71 torktumlare, som över tid har testats av den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Du kan se en sammanfattning av resultaten här. Det visar bland annat, att torktumlare från Miele är i ledning, med ett genomsnitt på 66,3 poäng. Siemens och Bosch klarar sig också utmärkt med 62,8 respektive 62,6 poäng.

Det är ingen överraskning att Siemens och Bosch ligger intill varandra, för båda märkena tillhör samma koncern. Det är mest designen som skiljer märkena åt, medan insidan ofta är mer eller mindre densamma.
Men det är en intressant iakttagelse, som indikerar att statistiken faktiskt är ganska exakt, och därmed värd att ta med i beräkningen när man ska välja vilket märke man vill ha på sin torktumlare.

Rent poängmässigt hoppar vi därefter ner en bit, för på fjärde, femte, och sjätte plats hamnar AEG, Electrolux, och Electro Helios med 57,8, 57,5, respektive 56,7 poäng.
Även här är poängen ganska nära varandra. Electrolux äger då också både AEG och Electro Helios, så även här är det antagligen till stor del samma komponenter hos de olika märkena.

Längre ner på listan hittar vi märken som Whirlpool och Cylinda, och i botten märken som Hotpoint och Indesit. Ett antal välkända märken är dock inte med på listan. Det är bland annat märken som LG, Samsung, Asko, Gorenje, och flera andra.
Anledningen till det är helt enkelt att det inte gjorts tillräckligt många tester av dessa märken. För att uppnå en rimlig nivå av statistisk säkerhet, har det norska Konsumentrådet nämligen bara tagit med de märken som har deltagit i minst tre tester.


Hur använder man torktumlaren på bästa sätt?
Om man vill vara så skonsam som bara möjligt mot sina kläder, så är det faktiskt bäst att helt undvika att använda en torktumlare, då det med tiden kan slita på kläderna.

Vanlig torkning på ett klädstreck i den friska luften är den bästa lösningen, som sliter minst på kläderna, och dessutom sparar in en del på elräkningen.

Det kan dock finnas många skäl till varför torktumlaren fortfarande blir det föredragna valet. Dåligt väder, pollen, och dålig luft från exempelvis fabriker eller lantbruk kan göra att lufttorkning inte är ett alternativ.

Det råder heller inga tvivel om att torkning i torktumlaren är både effektivt och tidsbesparande. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan optimera, för att få ut så mycket som möjligt av pengarna, när du torktumlar din tvätt.

Som redan nämnts, kan du spara på elräkningen genom att välja en maskin med en förnuftig energimärkning. Väljer du en modell med kondenstorkning, kan du dessutom utnyttja värmen från den som vanlig rumsuppvärmning. Du tar naturligtvis vara på den värmen bäst, genom att ställa torktumlaren i ett rum som ändå måste värmas upp på något vis.

Förutom energimärkning och torkningstyp, är trumstorleken en viktig faktor, som du bör vara mycket uppmärksam på redan i samband med inköpet. Energin utnyttjas nämligen bäst om trumman är fylld när det torkas. Är du ensam i hushållet, klarar du dig med en liten torktumlare, medan storfamiljen lätt kan utnyttja effektiviteten med en stor trumma.

Syftet med torktumling är som bekant att avlägsna vattnet från tvätten, och det innebär i praktiken att kostnaden för torkningen står mer eller mindre i proportion med tvättens vatteninnehåll. Ser du därför till att centrifugera tvätten ordentligt innan torkning, minskas vatteninnehållet på förhand, och det förkortar torktumlingen avsevärt. Det sparar en del ström, och tvätten slits givetvis mindre. En hoprullad klump av tyg håller kvar fukt bättre än lösa klädesplagg, så se till att tvätten inte packas samman. Det kan till exempel ske i tvättmaskinen, om ett öppet örngott eller påslakan samlar upp tvätten som i en säck, eller om tygstycken bildar knutar. Det kan leda till att torktumlaren sedan måste köra riktigt länge för att få klumpen torr, även om resten av tvätten för länge sedan har torkat helt.

Optimal torkning kräver att luften kan flöda fritt i processen, och därför ska du vara noga med filtren i maskinen. Det vanliga luddfiltret ska rensas efter varje torkning, och har du en modell med mikrofilter, ska även detta rengöras ofta. Rengör du inte filtren, förlängs torkningsprocessen, och elräkningen stiger.

Du kan också läsa danska konsumentrådet Tænk.dk’s artikel om optimal användning av torktumlaren, där många av de ovanstående tipsen också beskrivs.


Torktumlare Test – Dessa tester har vi genomgått 

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk företog i 2015 ett test av 35 olika kondenstorktumlare med och utan värmepump.

Tænks experter har testat alla maskiner utifrån samma kriterier och man har bland annat undersökt hur energivänliga torktumlarna är. De har även kikat på hur enkla de är att använda och betjäna.

Man har även mätt hur precist maskinerna torkar kläderna. Det är nämligen en skillnad på hur bra sensorerna är i maskinerna där några är mycket exaktare än andra.

Några maskiner har problem med att uppnå en konsistent torkning så detta har varit en viktig parameter i testet. De kikade även på hur skrynkliga kläderna blev efter torkningen. Här är det igen en stor skillnad på modellerna.

En annan viktig faktor är ljudnivån som även den har testats. De faktorer som har störst inflytelse i testet är tidsförbruk, energiförbruk och användarvänlighet.

Du kan läsa hela testet på Tænk.dk´s hemsida genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att läsa testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön gjorde i 2015 ett stort test av torktumlare där de testa hela 70 olika modeller. Har här experterna bedömt maskinerna på olika kriterier som exempelvis energiförbruk, maskinens användarvänlighet och ljudnivå.

Testet är det största som har gjorts i Skandinavien och täcker en lång rad av olika maskiner i olika prisklasser. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att kunna läsa testet.

Abcnyheter.no 🇳🇴
Den norska tidningen abcnyheter.no testade i 2016 11 olika torktumlare. Även här fokuserade man på maskinernas energiförbruk, förmåga att torka kläderna jämnt och många andra faktorer. Du kan läsa hela testet gratis här.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse