Torktumlare Test – Här är Bästa i Test torktumlarna

0

Med en bra torktumlare blir torkning av kläder mycket enklare. Det er en stor skillnad på torktumlare och i denna artikel kan du lära dig vad som kan vara viktigt att vara uppmärksam på när du köper en ny torktumlare.

I denna artikel ser Konsumentjournalen.se närmare på vilka torktumlare på marknaden som utmärker sig. Vi genomgår olika tester från hela Skandinavien och samlar alla de bästa här så att du snabbt och enkelt kan få en överblick över de bästa testvinnarna på marknaden.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens WT47W568DN

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens-WT47W568DN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 585,00 Kr. 0,00 Kr. 5 585,00 Kr. Läs mer
5 839,00 Kr. 0,00 Kr. 5 839,00 Kr. Läs mer
6 190,00 Kr. 0,00 Kr. 6 190,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell blev korad till testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk och fick samtidigt toppbetyg av Råd & Röns test.

I Tænks test av 35 torktumlare klarade sig denna modell mycket bra på alla testparametrar. Samtidigt har den energiklass A++ vilket gör den mycket miljövänlig. Den rymmer 8 kg kläder vilket gör den perfekt till de flesta familjer då den ägnar sig speciellt bra till hushåll med 3-6 personer.

Betjäning:
En av de stora fördelarna med denna modell är dennes användarvänlighet och display som ger en bra överblick över alla program på torktumlaren som t.ex resterande tid, temperatur och antal varv. Du kan även enkelt använda extrafunktionerna som t.ex en 24 timmars timer via displayen. Med denna funktion så kan du inställa starttiden på torktumlaren så du undgår att kläderna ligger och blir skrynkliga i maskinen. Den stora LED displayen gör det även enkelt att följa med i processen.

Torktumlaren har några extrafunktioner så att du kan välja mellan olika program allt efter vilka typer av textiler du ska torka. Du kan välja torkningsprogram till bland annat underkläder, handdukar, skjortor och outdoor.

Teknik:
Rent tekniskt utmärker torktumlaren sig genom att vara utrustad med ett SoftDry system vilket ger en mjuk och skonsam torkning av dina kläder. Systemet säkrar en permanent luftström och en konstant temperatur när dina kläder torkas. Denna nya teknik gör att tvätten glider runt på en luftkudde i trumman.

Maskinens AutoDry system mäter klädernas fuktighet medans de torkar och torktumlaren justerar automatiskt programmet allt efter hur torra kläderna är. Därmed använder den aldrig mer energi än nödvändigt. Sensorstyrningen ser till att den stängs av när kläderna är torra.

Torktumlaren har också antiVibration Design vilket ger en ökad stabilitet som gör att den blir mycket tystgående medans den torkar. Den har också ActiveAir teknologi som är en mycket energieffektiv värmepumpsteknologi som säkrar ett lågt energiförbruk.


Bosch WTW875M8SN

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
 Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch WTW875M8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 699,00 Kr. 0,00 Kr. 5 699,00 Kr. Läs mer
6 190,00 Kr. 0,00 Kr. 6 190,00 Kr. Läs mer

 

Denna testvinnare från Bosch utmärker sig genom att vara mycket användarvänlig vilket gör den mycket enkel att betjäna. Samtidigt har den energiklass A++ vilket säkrar att du sparar på energin när du torkar dina kläder.

Denna har blivit korad som testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk och har fått toppbetyg i Råd & Röns test.

Modellen har en kapacitet på 8 kg kläder vilket betyder att den passar till de flesta familjerna. 8 kg kläder är ungefär 24 våta T-shirts.

Betjäning:
Denna toppmodell från Bosch är utrustad med en stor LED-display vilket ger en klar överblick över de olika programmen. Den har TouchControl som gör det enkelt att navigera i programmen. Den lovprisas i olika tester för att ha en mycken överskådlig betjäning som alla kan använda.

Du kan också inställa olika program som business/skjortor, handdukar, underkläder samt en rad andra program.

Du kan även inställa torkningen så att kläderna är torra till när du önskar det.

Teknik:
Denna modell är utrustad med en självrengörande kondensator vilket gör att den själv rensar mikrofilter och kondensator. Detta är en stor fördel då man själv slipper att rengöra dessa vilket kan vara lite utmanande.

Det inbyggda SensitiveDrying-systemet gör att den torkar dina kläder skonsamt. Den är sensorstyrd vilket betyder att den själv mäter när dina kläder är torra. När maskinen registrerar att kläderna är torra så stängs den av automatiskt. Detta gör att du aldrig använder mer energi än nödvändigt när du torkar dina kläder. Torktumlaren kan också mäta när kläderna är torra vilket föregår via en sensor som mäter restfuktigheten i kläderna.

Även denna har en AntiVibration design som ökar stabiliteten och säkrar att den är mycket tystgående. Den har även ActiveAir teknologi som är en energieffektiv värmepumpsteknologi som säkrar ett lågt energiförbruk.


Electrolux EDP2074PDW

”Mycket för pengarna” hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

Electrolux EDP2074PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 674,00 Kr. 0,00 Kr. 3 674,00 Kr. Läs mer
3 674,00 Kr. 0,00 Kr. 3 674,00 Kr. Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer

 

Denna torktumlare från Electrolux klarar sig bra i Tænks test där den utmärker sig genom att ha en snabb torktid. Det är en av de billigaste modellerna och man får en utmärkt torktumlare relativt billigt. Tænk påpekar dock att den är energikrävande och därför har den energiklass B. Den passar till mindre familjer och kan torka 7 kg åt gången.

Betjäning:
Torktumlaren är utrustad med ett användarvänligt Touch-system som gör det enkelt att betjäna den. Den stora LED-displayen visar hur lång tid det är kvar tills att kläderna är torra.

I betjäningen så kan du förinställa startfunktionen vilket betyder att du kan inställa den till att starta när du önskar. Detta är praktiskt om du t.ex önskar att kläderna ska vara torra när du kommer hem från jobbet.

Det är också en tidsstyrningsfunktion som ger dig möjlighet för att bestämma hur lång tid torkningen får ta. Därmed kan du öka hastigheten om du har användning för en snabb torkning.

Du kan även välja en rad olika specialfunktioner som exempelvis träningskläder, stryklätt och många fler.

Teknik:
En av fördelarna med denna torktumlare är den vändbara luckan så att du själv kan bestämma om du vill öppna den till höger eller vänster. Den har också en låg ljudnivå (dB) vilket gör att du kan torka dina kläder utan störas av den.

En annan fördel är att den är sensorstyrd vilket betyder att den själv mäter hur torra kläderna är. När den registrerar att kläderna är tillräckligt torra så stängs den av automatiskt. Detta minskar energiförbruket.


LG RC7055AH1Z

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

LG RC7055AH1Z

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 305,00 Kr. 0,00 Kr. 5 305,00 Kr. Läs mer
5 305,00 Kr. 0,00 Kr. 5 305,00 Kr. Läs mer
5 825,00 Kr. 0,00 Kr. 5 825,00 Kr. Läs mer

 

Denna toppmodell från LG får både bra recensioner i tester och av användarna. Den har energiklass A++ vilket betyder att det är en miljövänlig maskin. Den har en kapacitet på 7 kg och är perfekt till ett hushåll med 2-3 personer.

Betjäning:
Torktumlaren är utrustad med en enkel och överskådlig LED-display som gör det enkelt att betjäna maskinen och använda de olika programmen.

Den innehåller 11 censorstyrda program, 3 tidsstyrda program och 15 valfria funktioner. Det finns också olika specialprogram allt efter vilka typer kläder du önskar att torka. Till exempel Bomull, Sport, Hygien, byxor och många fler.

Som nämnt tidigare har 3 av programmen tidsstyrning vilket betyder att du kan inställa den att starta när du önskar. Därmed kan du ha torra kläder när du önskar.

Teknik:
Denna LG torktumlare har utrustad med en funktion som heter Smart Diagnosis. Detta gör att om det uppstår ett fel på torktumlaren så kan maskinen göra en felsökning och skicka eventuella felresultat till LGs servicecenter via en fastnätstelefon eller mobil. Felsökningen ger dig därefter precisa förslag till hur du kan lösa eventuella fel. Om du installerar LG Smart Laundry appen på din smartphone kan du själv genomgå diagnosen på din telefon.

Detta är en kondenstorktumlare men du kan samtidigt välja att montera en avloppsslang så att kondensvattnet leds direkt ut i avloppet istället för att bli samlat i vattentanken. För att kunna använda denna lösning så ska du köpa en avloppsslang.

Torktumlaren kör med värmpumpsteknologi och har en självrengörande kondensator som säkrar att maskinen har optimalt energiförbruk och torkningsförmåga.


Electrolux EDC2086PDW

Rekommenderad av ABCnyheter.no

Electrolux HT43K8137

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 295,00 Kr. 0,00 Kr. 5 295,00 Kr. Läs mer
5 295,00 Kr. 0,00 Kr. 5 295,00 Kr. Läs mer
7 305,00 Kr. 0,00 Kr. 7 305,00 Kr. Läs mer

 

Här får du en lovprisad kondenstorktumlare från Electrolux. Svenska Electrolux är generellt kända för att producera vitvaror av högsta kvalitet vilket också är gällande för denna modell.

Den rymmer 8 kg kläder vilket gör den perfekt till ett hushåll med 3-6 personer. Den är mycket tystgående och avger endast 65 dB när den torkar vilket gör att du utan problem kan ha den körandes medans du är hemma utan att störas av den.

Betjäning:
Torktumlaren har inbyggd Touch-display som visar dig information om resterande tid och alla funktioner som maskinen har. Den är enkel och överskådlig att betjäna vilket betyder att det är en maskin alla kan använda.

Den har en stor lucka som hängas på båda sidor så att du själv kan bestämma åt vilken sida luckan ska öppnas. Den extra stora luckan gör att det är enkelt att fylla maskinen med kläder.

Torktumlaren har en lång rad praktiska program som t.ex specialprogram för ull och syntetiska material.

Teknik:
Denna torktumlare från Electrolux är utrustad med OptiSense vilket betyder att den har intelligenta sensorer som mäter nivåerna av fukt i kläderna och stängs av automatiskt när kläderna är torra. Detta gör att kläderna alltid är perfekt torkade även om det är lite kläder i den eller om den är helt fylld.

Maskinen har även tidsstyrning som gör att du kan inställa starttiden så kläderna är torra när det passar dig. Om man ska kika på nackdelarna med denna torktumlare så är det maskinens energiklass som drar ner betyget då den har energiklass B.


Gorenje D76SY2B

Populär bland användarna

gorenje sort vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 199,00 Kr. 0,00 Kr. 6 199,00 Kr. Läs mer
6 199,00 Kr. 0,00 Kr. 6 199,00 Kr. Läs mer
6 199,00 Kr. 0,00 Kr. 6 199,00 Kr. Läs mer

 

Denna toppmodell från Gorenje är både miljövänlig och har många smarta funktioner. Den har energiklass A++. Det som gör denna modell helt speciell är dennes svarta färg. Om du är på utkik efter en kondenstorktumlare som skiljer sig från de traditionella vita så är denna maskin ett bra val.

Den har en kapacitet på 7 kg och är därmed perfekt till ett hushåll med 2-3 personer.

Betjäning:
Denna modell är som de flesta andra utrustad med en stor LED-Display som ger en enkel översikt över programmen.
Den har en lång rad specialprogram som gör så att du kan inställa den till den typ textiler du vill torka som exempelvis bomull, ull och många andra.

Teknik:
Gorenje har valt att kalla deras sensorteknologi för SensorIQ-teknologi som betyder att den automatiskt anpassar sig efter kläderna fuktighet. Sensorn informerar när kläderna är torra och stänger av sig automatiskt när kläderna är torra. Du kan inställa torktumlaren med olika program så den kan torka kläderna intill att de är strykklara, torra, skåpstorrt eller mycket torrt beroende på den valda inställningen.

Även denna modell har möjlighet för förinställdstart i upp till 24 timmar. Därmed kan du kläderna torra och klara när det passar dig bäst.

Kodensförmågan är klass A vilket betyder att den inte avger mycket fukt när den torkar. Det säkrar ett bra inneklimat i ditt hem. Torktumlaren använder både avkylnings- och uppvärmningsdelen av värmepumpen. Detta gör att den har upp till 40% lägre energiförbruk jämfört med andra torktumlare med energiklass A.

Den har många användbara funktioner så som 3D filter, Twinair teknologi och mycket mer.


Miele TKG 650 WP

Toppbetyg det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

 miele-tkg-650-wp-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Denna kondenstumlare från Miele befinner sig på en energiklass A++ och är därför inte bara skonsam mot dina kläder, men även mot din plånbok och mot miljön. Torktumlaren har bl.a. en sensor i sin trumma som mäter fuktigheten i kläderna och bestämmer en torkningstid därefter. Därmed undviker du att behöva använda onödigt mycket ström eller behöva plocka våta kläder ur maskinen. En av de större fördelarna med denna modell från Miele är dess svaga ljudnivå på bara 64 dB, vilket betyder att du utan problem kan ha den körande, medan du är hemma. Enligt både Miele själva och laboratorietester, så torkar denna torktumlare dina kläder både snabbt och effektivt, med minimala rester av fukt.

Styrning
Torktumlaren har hela 17 olika torkningsprogram, så att du enkelt kan välja ett program som passar precis till den typen kläder och materialer du önskar att torka. Maskinens display ger dig enkelt och snabbt en tydlig överblick över hur lång tid det finns kvar i nuvarande programmet, vilket program som körs samt hur länge den har pågått. Sjävla trumman har en kapacitet på 8 kilo, vilket gör torktumlaren välanpassad till större hushåll. När en torkning är färdig och du ska ha kläderna ur maskinen, så gör LED-belysningen det enkelt att få det hela ut. Önskar du att tidsfördröja en torkning, så har maskinen en timerfunktion, där du kan fördröja med upp till 24 timmar.

Teknik
Maskinen är märkt med kondenseringsämnen A, vilket betyder att det skapas minimalt fukt i rummet där maskinen är placerad i. Därutöver har den en inbyggd förångningsfunktion, som jämnar dina kläder under torkningen, och gör därmed kläderna mindre skrynkliga. På maskinens vänstra sida sitter en vridknapp där man väljer de olika program; i mitten finns en display som förklarar om det pågående programmet och på högersidan sitter en kondensvattenbehållare. Önskar man inte själv att tömma behållaren med kondensvatten, så medföljer det en avloppsslang som kan kopplas till ett fast avlopp. Maskinen har även en barnsäkring i form av en PIN-kod funktion, och om denna är aktiverad så kan maskinen inte köras igång förrän koden har angets. Värmeelementet i torktumlaren är underhållningsfritt, då värmeväxlaren skyddas av ett filtersystem och därmed inte ska rengöras. Härmed säkrar man också att elnivån förblir låg under maskinens livslängd.


Miele TDA 140 C NDS

 Toppbetyg det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 394,00 Kr. 0,00 Kr. 7 394,00 Kr. Läs mer
7 912,00 Kr. 0,00 Kr. 7 912,00 Kr. Läs mer

 

Denna kondenstumlare från Miele har en kapcitet på 7 kg och täcker därmed utan problem behoven i ett mellanstort hushåll. Den årliga elförbrukningen värderas till att vara på ca 494 kWh för en genomsnittlig familj. Detta ger därmed torktumlaren energimärkningen B och den har därför en något högre elförbrukning än några av de andra torktumlarna som rekommenderas här på sidan. I gengäld utmärker sig den vid att torka både snabbt och effektivt, något som lyfts fram av både Råd & Rön och Tænks tester av maskinen, där den låg i den absoluta toppen på dessa parametrar.

Styrning
Torktumlaren har sju olika program och har därmed möjligheten att anpassa torkningen till den typen av kläder och textilier som ligger i maskinen. Med denna maskin har Miele även gjort det möjligt att tillsätta doft till dina kläder. Detta sker via en liten dörr där man kan insätta en doftdosa. Det finns fem typers doft och en sådan dosa motsvarar ungefär 50 torkningar. Displayen i tvättmaskinen gör det enkelt för dig att följa med i den resterande tid för det aktuella programmet, samt hur lång tid kvar torkningen har.

Teknik
Torktumlaren har en belyst SoftCare trumma som ser till att dina kläder torkas så skonsamt som möjligt. Maskinen är utrustad med en intelligent trumreversering, vilket betyder att trumman byter vridning och därmed optimerar torkningen och förhindrar att kläderna skrynklar. Det finns även en sensor i maskinen som mäter hur mycket fukt det finns i kläderna och bestämmer om torkningstid därefter. Därmed undviker du att använda onödig el, och att behöva plocka våt tvätt ur maskinen. Med endast 63 dB, arbetar torktumlaren även på en riktigt svag ljudnivå, och maskinen kan därför köra utan att störa. Det finns både en kondensvattenbehållare samt möjligheten för en integrerad avdelning av kondensvattnet, då det kan löpa direkt i handfatet eller en sifon via en slang. Maskinen är märkt med kondenseringsförmågan A, vilket betyder att det skapar minimalt med fukt i det rummet som torktumlaren är placerad i.


När du ska välja torktumlare – Detta bör du överväga

När man ska köpa en torktumlare så är det en del olika faktorer som bör överväga. Nedanför genomgår Konsumentjournalen ett par av de funktioner som du bör känna till när du köper en ny torktumlare.

Värmepump:
Några maskiner är utrustade med värmepumpar. När en torktumlare har en värmepump installerad så betyder det ofta att den kan torka kläder med ett lägre energiförbruk än andra maskiner utan värmepump.

Skillnaden är att traditionella torktumlare utan värmepumpar använder mycket energi på att förånga vattnet i dina kläder. En torktumlare med värmepumpsteknik är energieffektivare då den fuktiga luften leds in i värmepumpen där luften kyls ner och torkas. Detta gör att kläderna torkar snabbare och att det används mindre energi.

Energiklass:
Du kan se hur energivänlig torktumlaren är genom att kika på energiklassen. Torktumlare är klassade från D till A+++, där D är sämst och A+++ är bäst. Energiklass A+++ använder upp till 60% mindre energi jämfört med energiklass A.

Många av toppmodellerna har energiklass A++. De är få som har energiklass A+++ vilket gör så att torkningen tar längre tid och därför väljer många en modell med energiklass A++.

Kondens eller frånluftstorktumlare?

Den danska energistyrelsen rekommenderar på deras hemsida att man väljer en kondenstorktumlare med energiklass A++.

De skriver att kraven fr att uppnå energiklass A++ är så skarpa att det endast är torktumlare med inbyggd värmepump som klarar kraven. Alla torktumlare med värmepump på marknaden är kondenstorktumlare. Energistyrelsen påpekar att det är mycket få torktumlare på marknaden som har energiklass A+++ och därför är A++ det bästa valet.

En gammeldags frånluftstumlare fungerar genom att ha ett utsug så att den kan leda ut värmen och den fuktiga luften från maskinen. Detta kan göra att luftfuktigheten i ditt hem blir onaturligt hög.

Kondenstumlare har som nämnt tidigare en värmepump installerad som kyler luften och det mesta av fukten i luften blir vatten som leds ner i ett avlopp. Även denna typ avger fuktig luft i rummet så det är viktigt att komma ihåg att vädra när man använder den. Den avger dock mycket mindre luft än frånluftstorktumlare.

Du kan läsa mer på den danska energistyrelsens hemsida genom att klicka här.


Torktumlare Test – Dessa tester har vi genomgått

Tænk.dk
Det danska konsumentrådet Tænk.dk företog i 2015 ett test av 35 olika kondenstorktumlare med och utan värmepump.

Tænks experter har testat alla maskiner utifrån samma kriterier och man har bland annat undersökt hur energivänliga torktumlarna är. De har även kikat på hur enkla de är att använda och betjäna.

Man har även mätt hur precist maskinerna torkar kläderna. Det är nämligen en skillnad på hur bra sensorerna är i maskinerna där några är mycket exaktare än andra.

Några maskiner har problem med att uppnå en konsistent torkning så detta har varit en viktig parameter i testet. De kikade även på hur skrynkliga kläderna blev efter torkningen. Här är det igen en stor skillnad på modellerna.

En annan viktig faktor är ljudnivån som även den har testats. De faktorer som har störst inflytelse i testet är tidsförbruk, energiförbruk och användarvänlighet.

Du kan läsa hela testet på Tænk.dk´s hemsida genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att läsa testet.

Råd & Rön
Råd & Rön gjorde i 2015 ett stort test av torktumlare där de testa hela 70 olika modeller. Har här experterna bedömt maskinerna på olika kriterier som exempelvis energiförbruk, maskinens användarvänlighet och ljudnivå.

Testet är det största som har gjorts i Skandinavien och täcker en lång rad av olika maskiner i olika prisklasser. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Var uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att kunna läsa testet.

Abcnyheter.no
Den norska tidningen abcnyheter.no testade i 2016 11 olika torktumlare. Även här fokuserade man på maskinernas energiförbruk, förmåga att torka kläderna jämnt och många andra faktorer. Du kan läsa hela testet gratis här.