Så underhåller du din tvättmaskin → Tips för en skinande ren tvättmaskin

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Har du känt av en konstig lukt från din tvättmaskin? Eller att kläderna inte blir lika rena som vanligt? Då kan det vara dags att underhålla tvättmaskinen. Genom att regelbundet rengöra din tvättmaskin kan du se till att maskinen håller sig i toppskick och att dina kläder håller sig renare och luktar fräschare.

I den här artikeln tar vi upp tips och tricks för hur du håller tvättmaskinen ren. Vi går igenom hur du rengör med ättika och bikarbonat samt hur du underhåller filter, gummibälg och rör. Vi tar även upp några vanliga underhållsmisstag som du bör se upp för. Efter att ha gått igenom den här guiden hoppas vi att du ska ha alla de verktyg du behöver för att hålla din tvättmaskin i toppskick och se till att den fungerar effektivt i många år framöver.

Om du är letar efter den perfekta tvättmaskinen för ditt hushåll kan du kika på de här två artiklarna med olika typer av frontmatade tvättmaskiner eller kombinerade tvättmaskiner med torktumlare

Så rengör du din tvättmaskin med bikarbonat och ättika

Att rengöra din tvättmaskin med ättika och bikarbonat är ett bra sätt att få bort smuts och lukt som kan byggas upp över tid. Även om du använder högkvalitativa tvätt- och sköljmedel blir det ofta kvar rester i maskinen som kan orsaka problem. Över tid kan dessa rester skapa en grogrund för bakterier, mögel och mjöldagg, vilket kan ge upphov till dålig lukt och även påverka din hälsa. 

Ättika och bikarbonat är naturliga, giftfria rengöringsmedel som är tvättmaskins- och miljösäkra. Ättika är en mild syra som hjälper till att lösa upp och avlägsna mineralavlagringar och smuts, medan bikarbonatet verkar som ett milt slipmedel vilket gör att du enklare kan skrubba bort fläckar.

Med hjälp av dessa hushållsprodukter kan du effektivt djuprengöra din tvättmaskin, avlägsna mineralavlagringar och luktsanera trumman, tvättmedelsbehållaren och andra svåråtkomliga delar av tvättmaskinen.
Så här gör du: 

 • Börja med en tom tvättmaskin. Se till att det inte finns några kläder eller andra föremål kvar i tvättmaskinen innan du börjar rengöringen.
 • Tillsätt 4 dl ättika i tvättmedelsbehållaren. 
 • Starta ett varmt program. Låt tvättmaskinen helt köra igenom det varmaste programmet. Det varma vattnet och ättikan hjälper till att lösa upp eventuella mineralavlagringar och smutsrester i tvättmaskinen.
 • Tillsätt 1 dl bikarbonat. När programmet gått klart strör du 1 dl bikarbonat i tvättmaskinens trumma. Bikarbonat hjälper till att avlägsna eventuella smutsrester och lukter.
 • Starta ytterligare ett varmt program. Låt tvättmaskinen helt köra igenom det varmaste programmet en gång till.
 • Rengör tvättmedelsbehållaren och de övriga delarna av tvättmaskinen. För att komma åt att rengöra svåråtkomliga delar av tvättmaskinen som tvättmedelsbehållaren och gummibälgen kan en tandborste vara ett bra redskap.
 • Skölj med varmt vatten. Låt tvättmaskinen köra igenom det varmaste programmet en sista gång för att skölja bort eventuella rester av vinäger eller bikarbonat.

Efter de här stegen bör du nu ha en skinande ren och luktfri tvättmaskin. För att underhålla tvättmaskinen regelbundet bör du gå igenom den här rengöringsprocessen med ett par månaders mellanrum. 

För att få reda på mer om egenskaperna hos ättika, kan du läsa vidare här. 

Så får du bort dålig lukt från din tvättmaskin

Det är vanligt att tvättmaskiner börjar lukta illa med tiden. Detta kan bero på en kombination av olika orsaker som bland annat fukt, restavlagringar och bristande rengöring. Blir det kvar fukt i tvättmaskinen efter att den körts kan det också leda till mjöldagg eller mögeltillväxt. Rester från tvättmedel och sköljmedel kan också orsaka dålig lukt, särskilt om maskinen inte rengörs regelbundet. 

Här är några sätt att enkelt bli av med dålig lukt i tvättmaskinen:

 • Som vi nämnt är en blandning av ättika och bikarbonat ett effektivt sätt att för att djuprengöra och luktsanera din tvättmaskin. Kör ett tvättprogram med 4 dl ättika, följt av ett program med 1 dl bikarbonat.
 • Kontrollera att tvättmedelsbehållaren är ren: Ibland kan tvätt- och sköljmedel samlas i tvättmedelsbehållaren, vilket kan leda till dålig lukt. Ta bort behållaren från tvättmaskinen och rengör den ordentligt med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel.
 • Rengör gummibälgen och tvättmaskinstrumman: Det är lätt att smuts och ludd fastnar i tvättmaskinens gummibälg och trumma, vilket kan leda till dålig lukt. Därför är det bra att rengöra dessa regelbundet.  
 • Lämna dörren öppen: När du inte använder tvättmaskinen bör du lämna dörren öppen så att du kan lufta maskinen och på så vis förhindra att mjöldagg och mögel.

Om du vill veta mer om tvättmaskiner och hygien kan du läsa den här studien om hur viktigt eliminering av mikrobiell kontaminering är som ett mål i tvättprocessen. Studien fokuserar på olika faktorer som påverkar tillförsel och avlägsnande av mikroorganismer i tvättprocessen och diskuterar möjliga negativa effekter av mikrobiella föroreningar i tvättmaskinen och på textilier. 

Så får du bort mögel från gummibälgen på din tvättmaskin

Att få bort mögel från tvättmaskinens gummibälg är viktigt för att förhindra spridning av mögelsporer och dålig lukt. Dessutom kan mögeltillväxt skada gummibälgen, vilket påverkar dess livslängd och kan leda till dyra reparationer. Så här får du bort mögel från tvättmaskinens gummibälg:

 • Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska.
 • Spraya lösningen på tvättmaskinens gummibälg och se till att allt synligt mögel täcks ordentligt.
 • Vänta i 10-15 minuter så att ättikan kan tränga in i mögelfläckarna och lösa upp dem.
 • Skrubba gummibälgen med en borste med mjuka borst eller en tandborste. Var särskilt noga där möglet är synligt och se till att skrubba ordentligt för att få bort alla spår av mögel.
 • Torka av tvättmaskinens gummibälg med en ren, fuktig trasa för att få bort eventuella rester av mögel eller ättika.
 • För envisa mögelfläckar kan du mixa bikarbonat med lite vatten till en smet och styrka över fläckarna. Låt smeten sitta i ett par minuter och skrubba sedan gummibälgen med en mjukborstad borste eller en tandborste.
 • Skölj gummibälgen med rent vatten för att få bort det sista av bikarbonatet från tvättmaskinen.
 • Torka gummibälgen ordentligt med en ren, torr trasa.

TIPS: Om du känner att det här är för mycket jobb kan du alltid köpa en mögelrengöring med blekmedel. Med det sagt är ättika mer effektivt än blekmedel när det kommer till att få bort mögel från tvättmaskinen. 

Så rengör du tvättmaskinens filter

Det är viktigt att regelbundet rengöra tvättmaskinens filter eftersom skräp som ludd, hår och andra smutspartiklar lätt täpper till filtret. När det händer försämras tvättmaskinen avsevärt vilket också kan leda till dåliga lukter, mjöldagg eller mögel.

Så här rengör du filtret:

 • Stäng av din tvättmaskin och dra ut kontakten. Att se till att strömmen är avstängd är viktigt för din säkerhet och för att se till att maskinen inte skadas.
 • Lokalisera tvättmaskinsfiltret. Beroende på vad du har för tvättmaskin kan filtret finnas på olika ställen. På vissa modeller sitter det nära maskinens botten, medan vissa tvättmaskiner har filtret bakom en panel eller inuti maskinens omrörare.
 • Ta bort filtret. Beroende på vad din tvättmaskin har för filter kan det innebära att du behöver skruva loss eller dra ut filtret.
 • Rengör filtret. Använd en mjuk borste, exempelvis en gammal tandborste, för att försiktigt få bort skräp från filtret. Du kan också skölja tvättmaskinsfiltret under rinnande vatten och använda en borste eller fingrarna för att få bort skräp.
 • Sätt tillbaka filtret. När filtret är rent sätter du tillbaka det i tvättmaskinen och ser till att det sitter ordentligt på plats.
 • Slå på tvättmaskinen och kör ett tomt program. Genom att köra ett tomt program ser du till att filtret fungerar och att eventuellt skräp som blivit kvar spolas ut ur tvättmaskinen.

Vi rekommenderar att du rengör din tvättmaskins filter minst en gång var tredje månad, eller oftare om du har ett stort hushåll eller tvättar mycket. Att regelbudnet rengöra filtret kan bidra till att förlänga tvättmaskinens livslängd och se till att den är i gott skick.

För att lära dig mer om tvättmaskinsfilter kan du läsa den här studien. Tvättmaskinsfilter är utformade för att avlägsna antingen mikroplastfibrer eller ludd från tvättvatten och studien undersöker vad det finns för miljömässiga utmaningar och möjligheter med tvättmaskinsfilter. 

Så ventilerar du din tvättmaskins tömningsrör

Att ventilera tömningsröret på din tvättmaskin är lite mer tekniskt och kräver att du ansluter ditt tömningsrör till ett avluftningsrör för att luft ska kunna strömma genom rörsystemet. Detta hjälper till att förhindra luftbubblor eller avlagringar som täpper igen röret, vilket kan leda till att tvättmaskinen töms långsamt eller inte alls. Dessutom hjälper det till att förhindra dålig lukt.

Följ dessa steg för att ventilera din tvättmaskins tömningsrör:

 • Hitta din tvättmaskins tömningsrör. Vanligtvis sitter tömningsröret bakom tvättmaskinen och leder ned i huvudavloppsledningen.
 • Hitta var närmsta avluftningsrör finns. I de flesta hus finns avluftningsrör inbyggda i väggarna och sträcker sig vertikalt genom husets tak.
 • Installera en Y-kontakt på avloppsröret. En Y-kontakt är en Y-formad koppling som låter dig ansluta avluftningsröret till tömningsröret. Installera Y-kopplingen så att förgreningen pekar mot tvättmaskinens avlopp.
 • Montera avluftningsröret på Y-kopplingen. Innan du kopplar in avluftningsröret på tvättmaskinens tömningsrör, bör du vara noga med att följa lokala VVS-bestämmelser och riktlinjer för installation av avlutftningsrör.
 • Anslut tvättmaskinens tömningsslang till tömningsröret
 • Testa tvättmaskinen för att säkerställa att avloppsröret ventileras korrekt och att tvättmaskinen dräneras korrekt.

OBS: Det är viktigt att se till att avluftningsröret är korrekt installerat och dimensionerat för ditt specifika VVS-system. Om du är osäker på hur du ventilerar avloppsröret för en tvättmaskin rekommenderas det att du tar hjälp av en auktoriserad rörmokare för denna typ av problem. 

Vanliga misstag vid rengöring av tvättmaskinen

 • Att använda för mycket tvättmedel: Överanvändning av tvättmedel kan lämna tvättmedelsrester i maskinen, vilket kan leda till mjöldaggs- och mögeltillväxt. Du bör vara noga med att följa rekommendationerna på tvättmedelsförpackningen och se efter hur mycket tvättmedel som rekommenderas per mängd tvätt.
 • Användning av starka kemikalier: Undvik att använda starka kemikalier som blekmedel eller ammoniak när du rengör din tvättmaskin, eftersom dessa kan skada maskinen och dess komponenter. Använd istället ett milt rengöringsmedel, som ättika och bikarbonat.
 • Dåligt rengjorda tvättmedelsbehållare: Tvättmedelsbehållaren i tvättmaskinen blir lätt igentäppt av tvätt- och sköljmedelsrester. Se till att rengöra behållaren regelbundet för att förhindra ansamlingar.
 • Att inte rengöra tvättmaskinstrumman och filtret regelbundet: Om du inte rengör trumman och filtret regelbundet kan det leda till att din tvättmaskin fungerar dåligt. Det kan också ge upphov till dålig lukt eller mögeltillväxt.
 • Hoppa över rengöringsprogrammet: Många moderna tvättmaskiner har ett rengöringsprogram som hjälper till att rengöra maskinen och dess komponenter. För att hålla maskinen i gott skick är det bra att köra rengöringsprogrammet regelbundet.

FAQ

Vilket är det bästa sättet att rengöra min tvättmaskin?
Det bästa sättet att rengöra din tvättmaskin är att köra ett rengöringsprogram med ett specialanpassat rengöringsmedel för tvättmaskiner, eller med en blandning av ättika och bikarbonat. Det är också viktigt att du regelbundet rengör tvättmedelsbehållaren, gummibälgen, filtret och tvättmaskinstrumman. För att se till att tvättmaskinen håller sig i gott skick är det också bra att tänka på att inte använda för mycket tvättmedel eller starka kemikalier.
Är det mer effektivt att använda ättika än blekmedel för att rengöra tvättmaskinen?
Både blekmedel och ättika kan vara effektiva för att rengöra din tvättmaskin, men ättika är i allmänhet säkrare att använda och mindre benäget att orsaka skador på tvättmaskinen. Ättika är också bättre på att lösa upp tvättmedelsrester och mineralavlagringar, samt kan hjälpa till att eliminera dålig lukt.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta