Toppmatad tvättmaskin test – Hitta de bästa toppmatade tvättmaskinerna

0

I denna artikel tittar vi närmare på några av de mest prisbelönta toppmatade tvättmaskinerna på marknaden. Vi utgår från flera expertbedömningar och går igenom olika toppmatade tvättmaskinsmodeller en efter en för att komma fram till vad som gör varje maskin till ett bra köp.

Vi har bland annat tittat närmare på tester från svenska Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk, och vi läser även kundomdömen för att se vilka modeller som är populära bland användarna.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Överblick över marknadens bästa toppmatade tvättmaskiner
🔸 Information om vad man ska tänka på när man köper en ny tvättmaskin
🔸 Guide till rengöring av tvättmaskinen
🔸 Information om energimärkningen
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Whirlpool TDLR60230

Toppbetyg hos Råd & Rön

Whirlpool TDLR60230 topbetjent vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
6 395,00 Kr. 0,00 Kr. 6 395,00 Kr. Läs mer

 

Toppmatade tvättmaskiner har allmänt ett rykte om att inte vara lika bra som de frontmatade, men Whirlpool TDLR60230 kan lätt konkurrera med de frontmatade tvättmaskinerna och får även toppbetyg i Råd & Röns test.

Själva tvättförmågan hos Whirlpool TDLR60230 är också mycket bra och maskinen tvättar särskilt syntetiska tyger, som är lite lättare än bomull, utmärkt.

Centrifugering avlägsnar vattnet

Efter att plaggen är tvättade och ursköljda är centrifugering det sista steget innan tvätten tas ur maskinen. En bra centrifugering pressar vattnet ur kläderna genom att slunga runt dem snabbt men skonsamt, och efterlämnar en tvätt som inte är drypande våt. Plaggen kommer därmed att torka snabbare i torktumlaren eller på tvättlinan. Den bra centrifugeringsförmågan hos Whirlpool TDLR60230 efterlämnar en tvätt som är nästan halvtorr när den tas ut ur maskinen, vilket förkortar torktiden avsevärt. Modellen kör maximalt 1200 varv per minut, och även om vissa tvättmaskiner centrifugerar med upp till 1800 varv per minut är 1200 tillräckligt för de allra flesta uppgifter.

Enkel inställning
Whirlpool TDLR60230 betjening

På en toppmatad tvättmaskin lägger man i kläderna uppifrån och information, ikoner och knappar sitter bakom luckan på toppen. Whirlpool TDLR60230 en användarvänlig tvättmaskin som ger bra information till användaren, och den kommer även med en mycket bra manual.

Vattenförbrukningen är relativt låg, 62 liter vatten används för en bomullstvätt vid 40 grader. Modellens dimensioner är 40 cm (B) x 90 cm (H) x 60 cm (D), vilket är ungefär standard för toppmatade tvättmaskiner.

Utvalda fördelar med Whirlpool TDLR60230:
🔵 Ger ett bra tvättresultat
🔵 Bra för syntetiska tyger
🔵 Effektiv centrifugering
🔵 Användarvänlig modell
🔵 Låg vattenförbrukning

Här kan du se återförsäljaren Whiteaways presentation av den här tvättmaskinen:


AEG L61460TL

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

AEG L61460TL

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 845,00 Kr. 0,00 Kr. 6 845,00 Kr. Läs mer

 

Observera att AEG L61460TL har ersatts av den nya och förbättrade versionen AEG L62461TL. Pristabellen visar därför priserna för AEG L62461TL.

AEG L61460TL är en rymlig tvättmaskin med en kapacitet på 6 kg. Vissa toppmatade tvättmaskiner har en lägre kapacitet än de frontmatade som ofta kan tvätta mellan 5 och 10 kg kläder åt gången. AEG L61460TLs kapacitet på 6 kg är därför en bra storlek som är lagom för en medelstor familj. 
AEG L61460TL indeni

Omtanke för miljön
AEG L61460TL är en miljövänlig modell som befinner sig i energiklass A++. Energiförbrukningen är låg och man kan spara en hel del ström om man ser till att fylla tvättmaskinen ordentligt vid tvätt. Den här modellen har en mycket låg vattenförbrukning oavsett om man tvättar en full eller halvfull trumma, bomullsprogrammet använder faktiskt så lite som 47 liter vatten, vilket är flera liter mindre än andra vattenbesparande tvättmaskiner.

Bra funktioner
AEG L61460TL har en användarvänlighet på topp och är allmänt enkel att använda. Manual, knappar och display är tydliga och du kan lätt hålla ett öga på tvätten medan maskinen körs. Tvättmedelsfacket är enkelt att både fylla på och tömma och maskinen centrifugerar med upp till 1400 varv per minut.

Med AEG L61460TL kan man skjuta upp tvättstarten med upp till 20 timmar, vilket är väldigt smart om man t.ex. vill att tvätten ska vara färdig för upphängning eller torktumling när man kommer hem från jobbet. Dessutom har den här tvättmaskinen funktioner som extra sköljning och specialprogram för handtvätt och ull. Modellens mått är 38,7 cm (B) x 88,5 cm (H) x 60 cm (D).

Utvalda fördelar med AEG L61460TL:
🔵 Rymlig trumma med plats för 6 kg tvätt
🔵 Miljövänlig modell med låg energi- och vattenförbrukning
🔵 Bra centrifugeringsförmåga
🔵 Användarvänlig modell
🔵 Användbara funktioner som fördröjd tvättstart, extra sköljning, handtvätt och ull

Här kan du se återförsäljaren Whiteaways presentation av den här tvättmaskinen:


Whirlpool TDLR 60220

Toppbetyg hos Råd & Rön

Whirlpool TDLR60220

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 775,00 Kr. 0,00 Kr. 5 775,00 Kr. Läs mer
5 795,00 Kr. 0,00 Kr. 5 795,00 Kr. Läs mer

 

När våra kläder blir smutsiga efter användning lägger vi dem i tvättmaskinen, trycker på start och räknar med att vi några timmar senare har väldoftande, rena och nytvättade kläder att bära. Denna uppgift klarar en bra tvättmaskin, därmed även Whirlpool TDLR60220 som har en mycket bra tvättförmåga. Råd & Rön har provat tvätta olika material och modellen får beröm för att klara alla tvättuppgifter utmärkt. Därefter kommer sköljningen som också klaras galant. Om man känner att det finns kvar tvättmedelsrester är modellen försedd med en funktion för extra sköljning som kan ta hand om de sista resterna från medlet.

Torr tvätt och låg energiförbrukning
Det är tvättlinan eller torktumlaren som ska torka tvätten, men en bra centrifugeringsförmåga gör att kläderna är mer eller mindre torra redan när de tas ut ur tvättmaskinen. Trumman i Whirlpool TDLR60220 snurrar 1200 varv per minut och även lite tyngre bomullstyg blir torrt till ca 50 % efter centrifugeringen, vilket innebär att torktiden i tumlaren eller på linan i sin tur blir betydligt kortare. Kom ihåg att känsliga tyger kan skadas av kraftig centrifugering, så sänk varvtalet om plaggen är mycket ömtåliga. Modellen är dessutom, med en bra energi- och vattenförbrukning, skapad med omtanke för miljön. Energiförbrukningen vid en bomullstvätt på 40 grader är 0,83 kWh och vattenförbrukningen för samma tvätt är 65 liter.

Enkel användning
Whirlpool TDLR60220 betjening
En toppmatad tvättmaskin är mindre än en frontmatad, och Whirlpool TDLR60220 får även beröm för att vara enkel att hantera. Manualen är välstrukturerad med ett bra innehåll, vilket gör att även nybörjare kan använda modellen.

Det är lätt att förstå bilder, text och symboler på maskinen som dessutom är enkel att rengöra. Det ryms 6 kg tvätt i trumman och i regel kan man räkna med att en uppsättning torra kläder väger ett kg. Modellens mått är 40 cm (B) x 90 cm (H) x 60 cm (D).

Utvalda fördelar med Whirlpool TDLR 60220:
🔵 Tvättar effektivt alla tygsorter
🔵 Extra sköljning kan avlägsna alla tvättmedelsrester
🔵 Modell med omtanke för miljön
🔵 Enkel att hantera
🔵 Användarvänlig modell


Whirlpool AWE6100

Populär bland användare

Whirlpool AWE6100

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 599,00 Kr. 0,00 Kr. 3 599,00 Kr. Läs mer
3 599,00 Kr. 0,00 Kr. 3 599,00 Kr. Läs mer

 

Whirlpool AWE6100 har ännu inte genomgått några tester men modellen är mycket populär bland konsumenterna. Vi har undersökt vad användarna skriver på sajten Whiteaway.com, där en återkommande åsikt är att Whirlpool AWE6100 generellt fungerar optimalt och har ett bra pris.

En bra produkt

Fördelen med en toppmatad tvättmaskin är att den inte tar upp särskilt mycket utrymme på bredden. Många modeller är nästan bara hälften så breda som en frontmatad maskin, vilket gör att man kan placera den på platser där det inte ryms en stor maskin.

Detta är särskilt viktigt om man bor i en mindre lägenhet. Toppmatade tvättmaskiner är ändå inte särskilt små, t.ex. har Whirlpool AWE6100 en kapacitet på 6 kg, vilket passar ett hushåll på två till tre personer. Whirlpool AWE6100 klarar dessutom alla nödvändiga uppgifter och kläderna tvättas, sköljs och centrifugeras ordentligt.

En bra centrifugeringsförmåga är praktisk i lägenheten

Om man bor i en lägenhet där det inte finns plats för en torktumlare eller en lång tvättlina på balkongen är det viktigt att investera i en tvättmaskin som centrifugerar bra. Detta minimerar fuktnivån i kläderna efter avslutad tvätt, och man slipper dyngsura kläder som tar evigheter att torka.

Whirlpool AWE6100 centrifugerar med 1000 varv per minut, vilket är lägre än andra modeller med ett varvtal på upp till 1800. Emellertid är så höga varvtal oftast inte nödvändiga och 1000 kommer att passa bra för de flesta. Kom ihåg att centrifugering sliter på kläderna och särskilt känsliga plagg kan skadas.

Skjut upp tvättstarten

Whirlpool AWE6100 är inte en modell med mängder av smarta funktioner, men den klarar de grundläggande uppgifterna mycket bra. Man får dessutom mycket för pengarna med den här modellen, som återfinns i den billigare änden av prisskalan.

En smart funktion som modellen har är “uppskjuten tvättstart”. Detta innebär att man först fyller maskinen med kläder och tvättmedel, väljer program och stänger luckan. Sedan väljer man på displayen när tvättprogrammet ska starta och kan på så vis anpassa tvättiden efter sitt eget schema. Maskinen startar själv på utsatt tid och är då även färdig när du själv vill det. Modellens mått är 40 cm (B) x 90 cm (H) x 60 cm (D).

Utvalda fördelar med Whirlpool AWE6100:
🔵 Bra grundmodell
🔵 Prisvärd tvättmaskin
🔵 Hög tvättkapacitet på 6 kg
🔵 Bra centrifugering ger torrare kläder efter avslutad tvätt
🔵 Med inbyggd funktion för fördröjd tvättstart

Här kan du se återförsäljaren Whiteaways presentation av den här tvättmaskinen:


Whirlpool TDLR 60210

Populär bland användare

Whirlpool TDLR60210 topbetjent vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 427,00 Kr. 0,00 Kr. 7 427,00 Kr. Läs mer
7 447,00 Kr. 0,00 Kr. 7 447,00 Kr. Läs mer

 

Konsumenterna tycker om Whirlpool TDLR60210. Därför har vi valt att ta med den i  vår artikel trots att den inte har deltagit i några tester ännu. På Whiteaway.com har modellen fått det sammanställda betyget 4,8 av 5 stjärnor av konsumenterna, och något som särskilt uppmärksammas är den bra tvättförmågan och enkla användningen.

Tvättar bra
Whirlpool TDLR60210

Whirlpool TDLR60210 lever upp till Whirlpools goda rykte med sitt oklanderliga tvättresultat. Kläderna blir rena och fläckfria, och hela tvättprocessen sköts felfritt.

Det finns flera olika tvättprogram som är enkla att navigera genom tack vare modellens användarvänlighet. Därför är det mycket lätt att hitta och välja det program som passar till den aktuella tvätten.

Bra för miljön
Varje tvätt är en belastning för miljön, det går inte att förbise, men en miljövänlig tvättmaskin kan lätta på en stor del av bördan. Whirlpool TDLR60210 är en av de tvättmaskiner som har tillverkats med omtanke för miljön. Modellen tillhör den bästa energiklassen (A+++) och är därmed en av de mest energieffektiva tvättmaskinerna på marknaden.

Tillverkaren har även tänkt på vatten- och elförbrukning, men det finns också saker man som konsument kan göra: Se till att fylla tvättmaskinen helt varje gång, då tvättar maskinen bäst och man behöver heller inte tvätta lika ofta som om man skulle köra halvfulla maskiner varje gång.

Platsbesparande tvättmaskin
En medelstor familj kan glädjas av Whirlpool TDLR60210, som med sin bredd på 40 cm lätt kan placeras mellan skåpen i badrummet eller bredvid kylen i köket. Denna platsbesparande fördel är något som konsumenterna uppmärksammar med maskinen, den kan få plats i även det minsta badrummet. Användarna framhäver även att den är tydlig, lätt att starta och relativt tyst. Modellens mått är 40 cm (B) x 90 cm (H) x 60 cm (D).

Utvalda fördelar med Whirlpool TDLR60210:
🔵 Klarar tvätten briljant
🔵 Flera olika tvättprogram
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A+++
🔵 Lätt att placera även i små utrymmen
🔵 Enkel och tydlig

Här kan du se återförsäljaren Whiteaways presentation av den här tvättmaskinen:


Guide: Detta bör du tänka på när du köper en ny tvättmaskin

Inget hushåll är det andra likt, vissa är stora och andra små, i vissa springer små barnfötter runt medan andra bara består av några få vuxna. Somliga jobbar på kontor och bär tunna, känsliga kläder medan andra använder händerna som verktyg och behöver hållbara kläder i kraftiga material. Vissa föredrar det enkelt medan andra älskar modern och innovativ teknik.

Många individuella behov uppstår snabbt med de stora skillnaderna, vilket också avspeglar sig i valet av tvättmaskin. En artikel från vdonline.sk guidar dig här till vad du bör tänka på när du ska investera i en ny tvättmaskin:

Tvättmaskinens storlek

Här finns det flera faktorer att överväga. Först och främst maskinens fysiska storlek då det måste finnas utrymme för den. Om du har en stor tvättstuga spelar den fysiska storleken troligtvis inte någon större roll.

Om du däremot bara har ett litet badrum är storleken mycket viktig, eftersom att tvättmaskinen då måste kunna klämmas in.

Om du har mycket lite utrymme för tvättmaskinen kan du bortse från vanliga frontmatade tvättmaskiner, som både är breda och djupa, och istället överväga en toppmatad modell. På en toppmatad tvättmaskin öppnas toppen och tvätten läggs i uppifrån. Fördelen med toppmatade tvättmaskiner är att de är betydligt smalare och tar upp mindre plats än frontmatade modeller, även om de ofta är något högre.

Därefter ska du välja storlek på trumman och maskinens tvättkapacitet. Här bör du överväga faktorer som antal medlemmar i hushållet och antal barn. Om man bor många under samma tak blir det tvätt från många personer, vilket snabbt fyller en stor tvättkorg. Då är det klokt att investera i en modell med en hög tvättkapacitet, gärna 6-8 kg, så att ni inte behöver tvätta hela tiden. Varje extra tvätt kostar många liter vatten, ofta runt 60 liter eller mer varje gång.

Om det finns barn i hushållet måste man komma ihåg att barn är experter på att grisa ner sig, vilket också kommer leda till att tvättkorgen snabbt blir full.

De flesta tvättmaskiner har en trumstorlek på 5-10 kg och i regel väger en uppsättning torra kläder ett kg.

Om du investerar i en tvättmaskin som passar hushållets storlek och tvättrutiner får du mest ut av vatten- och elförbrukningen. Fyll maskinen ordentligt varje gång och tvätta helst inte en halvfull trumma, även om de moderna maskinerna har blivit bättre på att dosera vatten efter vikt. En trumma ska dock aldrig proppas helt full, utan se till att lämna en luftficka hög som en knytnäve mellan tvätten och toppen av trumman.

Det kan vara lockande att köpa en tvättmaskin med en mycket stor trumma men det bör om möjligt undvikas. Tvättmaskiner med stor trumma går nämligen sönder oftare än maskiner med liten trumma. Det är dessutom mycket viktigt att en tvättmaskin med stor trumma står absolut stadigt på ett jämnt underlag, annars kan den röra sig mycket under centrifugeringen, vilket kan orsaka skador.


Funktioner och teknik

De flesta äldre tvättmaskiner hade ett par vred och väldigt få inställningar men den tiden är över. Moderna tvättmaskiner har träffats av teknikvågen och kan ofta göra mycket mer än de flesta har användning för. Vissa tvättmaskiner kan nu även fjärrstyras från en app i telefonen.

De flesta moderna tvättmaskiner har ett brett utbud av program och tvättalternativ. Man kan enkelt välja temperatur, textiltyp och färg samt kombinera dessa efter egna önskemål. Många maskiner har även program som snabbtvätt, allergitvätt, handtvätt och skontvätt. Dessa program kan vara mycket användbara, särskilt handtvätten eftersom vissa kläder enbart får tvättas för hand.

betjening af topbetjent vaskemaskinerPå vissa maskiner behöver man inte ens dosera tvättmedel, det gör maskinen själv. Tvättens vikt och textiltyp avgör hur mycket tvättmedel maskinen använder, och i doseringen tar den även hänsyn till om man har angett att kläderna är mycket smutsiga.

En annan smart funktion som de flesta nya tvättmaskiner är utrustade med är “fördröjd start”, vilken gör det möjligt att planera in en tvätt till senare på dagen. Detta är mycket användbart om du till exempel vill att plaggen ska vara nytvättade när du kommer hem från jobbet. Om du kommer hem kl. 18 kan du ställa in tvättmaskinen att starta tvätten vid 15.30 – 16.00, beroende hur lång tid tvättprogrammet tar, och så är tvätten klar för att hängas upp eller köras i torktumlaren när du kommer hem.


Centrifugering och varvtal

En tvättmaskin både tvättar och torkar plaggen under tvättprogrammet. När huvudtvätten och sköljningen är avklarad börjar maskinens trumma snurra i turboläge, och den snabba slungningen gör att vatten pressas ur tyget. Om centrifugeringen på tvättmaskinen är bra kan plaggen vara runt 50 % torra när luckan öppnas efter avslutad tvätt.

Centrifugeringshastighet hos tvättmaskiner varierar, men de flesta kan centrifugera med minst 1000 varv per minut. Många maskiner kan centrifugera med upp till 1800 varv per minut men så höga hastigheter behövs sällan. Rekommendationen är att köpa en tvättmaskin som centrifugerar med 1200 varv per minut, vilket är tillräckligt för de flesta.

En kraftig centrifugering som avlägsnar så mycket vatten som möjligt från plaggen kommer dock med ett pris, de höga varvtalen sliter nämligen på kläderna. Du bör vara särskilt försiktig med känsliga tyger som snabbt kan skadas av kraften. Slitstarka tyger som handdukar, jeans och bomull klarar de höga varvtalen bättre.

Om du vill skydda dina känsliga kläder går det på många moderna maskiner att minska varvtalet på centrifugeringen, vilket gör att plaggen behandlas mer skonsamt. Fördelen med en kraftig centrifugering är dock att kläderna torkar snabbare, både på tvättlinan och i torktumlaren, om de från början är delvis torra efter centrifugeringen.


Energiförbrukning och bullernivå

Längre ner i den här artikeln har vi en förklaring av energimärkningen, men i regel bör man välja en tvättmaskin med en så låg energiförbrukning som möjligt. Detta innebär att maskinen drar mindre ström, vilket är bra för både dig och miljön.

energimaerkningen

Alla vitvaror har en energimärkning med färgade markeringar som visar hur “grön” maskinen är. Välj alltid en så grön maskin som möjligt, vilket i bokstäver innebär A++ eller A+++ som är de två högsta nivåerna. Skalan går från A+++ högst upp till D som är den lägsta nivån för tvättmaskiner.

Det lönar sig att skaffa en “grön” tvättmaskin, och skillnaderna mellan en miljövänlig och icke-miljövänlig tvättmaskin är svåra att ignorera:

En tvättmaskin med en kapacitet på 7 kg tvätt med energimärkning A har en årlig elförbrukning på 259 kWh, medan en tvättmaskin med samma kapacitet med energimärkning A+++ bara förbrukar 175 kWh/år.

Bullernivån anges också på energimärkningen men det är självklart individuellt hur mycket man störs av buller. Det finns ingen helt ljudlös tvättmaskin och särskilt centrifugeringen lever om en del. Tysta tvättmaskiner kommer med en ljudnivå ner till ca 50 dB under tvätt och ca 70 dB vid centrifugering. I jämförelse ligger en normal samtalston mellan människor på ca 60-65 dB. Du bör även tänka på att centrifugeringsprocessen bara är en liten del av ett tvättprogram som kanske tar totalt 2-3 timmar.


Så rengör du din tvättmaskin

Tvättmaskinen fylls visserligen av tvål och vatten varje gång du tvättar men den blir tyvärr inte ren av det, snarare tvärtom. En rengöring av tvättmaskinen ett par gånger om året ökar dess livslängd och funktionalitet.

Frederiksbergbladet.dk ger följande råd för hur man i fyra steg rengör en tvättmaskin på bästa sätt:

🔵 Avkalkning: Häll 30 gram citronsyra i tvättmedelsfacket och kör en tom tvätt på 60 grader. Upprepa processen om det behövs.

🔵 Brunsåpa: Starta därefter ännu en tom tvätt på 60 grader, denna gång med en tesked brun kristallsåpa i tvättmedelsfacket. Brunsåpan avlägsnar smuts och rengör maskinen invändigt, men den tenderar även att skumma mycket så överdosera inte.

🔵 Sköljning: Kör sedan ett långt sköljprogram på tvättmaskinen för att skölja bort brunsåpan, följt av en tom tvätt på 90 grader för att döda bakterier.

🔵 Torka: Avsluta rengöringen med att torka av utsidan av tvättmaskinen med en ren trasa med vanligt diskmedel. Kom även ihåg att kontrollera gummilisterna för att se om de måste bytas.


Så tyder du energimärkningen

Varje gång du köper en vitvara finns det en påklistrad energimärkning som ska informera konsumenten om varans förbrukning, och om du kan tyda energimärkningen rätt är det lättare att välja en energieffektiv modell.
energimaerket

Först och främst är det viktigt att välja en så hög energimärkning som möjligt. A+++ är den högsta så köp gärna en tvättmaskin märkt med antingen A++ eller A+++. Det innebär en mindre el- och vattenförbrukning, vilket i slutändan kan bli en besparing för både dig själv och miljön.

Det danska konsumentrådet Tænk skriver att energimärkningen främst anger energiklassen i bokstäver som tidigare nämnts. Du bör dock ändå undersöka färgkoderna och välja den mörkaste gröna färgen. På tvättmaskiner motsvarar den energiklass A+++ men hos andra produkter kan A vara den högsta energiklassen.

Under färgskalan finns sex olika symboler, fem längst ner på etiketten med en ovanför. Den övre symbolen visar strömförbrukningen, specifikt hur många kilowattimmar maskinen förbrukar på ett år beräknat på ett genomsnitt av 220 tvättar.

Symbolen längst ner till vänster visar vattenförbrukningen. Den anges i hur många liter vatten maskinen använder på ett år beräknat på ett genomsnitt av 220 tvättar.

Den andra symbolen från vänster i den nedre raden anger maskinens tvättkapacitet i antal kg tvätt som trumman kan hantera.

Den tredje symbolen från vänster i den nedre raden anger hur bra tvättmaskinen centrifugerar på en skala från A till G.

De två sista symbolerna anger bullernivå och är placerade ovanpå varandra längst ner till höger på etiketten. Den övre symbolen anger hur mycket en vanlig tvätt låter, och den nedre visar hur mycket tvättmaskinens centrifugering låter. Båda anges i decibel.


Toppmatad tvättmaskin test – dessa källor har vi använt:

Det danska konsumentrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet utför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har provat 60 tvättmaskiner i alla prisklasser från både kända och mindre kända märken. Experterna har särskilt fokuserat på maskinernas tvätt-, skölj- och centrifugeringsförmågor, el- och vattenförbrukning samt användarvänlighet och funktioner

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön genomför också tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till den här artikeln har vi tittat närmare på en undersökning där 105 tvättmaskiner, varav 17 toppmatade, har granskats med syfte att bedöma modellernas tvättförmåga, sköljförmåga, centrifugeringsförmåga, elförbrukning, vattenförbrukning och användarvänlighet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Förutom testerna här ovan har vi också läst kundomdömen hos olika återförsäljare av vitvaror online. Vi har tittat på de nämnda toppmatade tvättmaskinerna och undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna.

Om du vill få en översikt över vanliga frontmatade tvättmaskiner kan du läsa detta tvättmaskinstest. Där undersöker vi vilka frontmatade tvättmaskiner som har utsetts till testvinnare.