Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Toppmatad tvättmaskin (Bäst i test) - De bästa toppmatade tvättmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 18, 2024.

Toppmatad tvättmaskin (Bäst i test) - De bästa toppmatade tvättmaskinerna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

I denna artikel tittar vi närmare på några av de mest prisbelönta toppmatade tvättmaskinerna på marknaden. Vi utgår från flera expertbedömningar och går igenom olika toppmatade tvättmaskinsmodeller en efter en för att komma fram till vad som gör varje maskin till ett bra köp.

Vi har bland annat tittat närmare på tester från svenska Råd & Rön, och vi läser även kundomdömen för att se vilka modeller som är populära bland användarna.

Den här artikeln innehåller:

 • Överblick över marknadens bästa toppmatade tvättmaskiner
 • Information om vad man ska tänka på när man köper en ny tvättmaskin
 • Guide till rengöring av tvättmaskinen
 • Information om energimärkningen
 • Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

I dag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Electrolux EW8T6337E5 - Toppmatad tvättmaskin för detaljtygvård

Bra tvättmaskin för ömtåliga textilier

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EW8T6337E5:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • 7 kilos lastkapacitet
 • UltraWash-program
 • SteamCare-system

Konsumentmagasinets omdöme

Electrolux EW8T6337E5 toppmatade tvättmaskin har en lastkapacitet på sju kilo och ett brett utbud av tidsbesparande funktioner, såsom snabbtvätt och fördröjd start, samtidigt som maskinens UltraCare- och SteamCare-system hjälper till att skydda ömtåliga tyger under tvättcykeln. Maskinen har dock ingen WiFi-anslutning, men är lätt att använda även för dig som inte är tekniskt kunnig. Vi anser att Electrolux EW8T6337E5 toppmatade tvättmaskin är väl värd sitt pris och levererar enastående prestanda vid varje användning.

Fördelar

 • Stor kapacitet
 • Skonsam mot tyger
 • Enkel att använda
 • Tidsbesparande funktioner

Nackdelar

 • Inga alternativ för WiFi-anslutning

Electrolux EW8T6337E5 toppmatade tvättmaskin är utrustad med alternativet UltraWash, ett dagligt tvättprogram som körs i mindre än en timme. Smart-teknik och avancerade funktioner gör den här tvättmaskinen till ett bra val för hushåll med varierande tvättbehov.

En detaljerad recension av Electrolux EW8T6337E5

Tekniska funktioner med Smart-teknik

Electrolux EW8T6337E5 toppmatade tvättmaskin har en kapacitet på sju kilo och är utrustad med 14 olika tvättprogram som är väl integrerade genom Smart-teknik. UltraCare-systemet gör att vatten blandas med tvättmedel och sköljmedel innan det kommer in i trumman, vilket hjälper till att förhindra skador på textilfibrerna på dina kläder. Enhetens SteamCare-funktion hjälper även till att minimera skrynklor genom att ånga kläderna i slutet av programmet för att mjuka upp fibrerna, vilket hjälper till att hålla dina kläder fräscha genom att eliminera behovet av strykning, någonting som kan utsätta dem för skadlig värme. Å andra sidan väger SensiCare-systemet varje last och justerar automatiskt tvättprogrammets varaktighet för att säkerställa optimala resultat.

Tips: Fördela kläderna jämnt i trumman innan du startar ett tvättprogram för att undvika att tvättmaskinen blir obalanserad under centrifugeringen, vilket kan leda till kraftiga vibrationer, buller eller till och med skador på maskinen

TimeManager-funktion

Tvättmaskinen är utrustad med en Eco TimeManager-funktion, genom vilken programtiden kan anpassas till dina specifika behov, vilket i sin tur leder till minskad energiförbrukning. Detta säkerställer att dina kläder rengörs noggrant samtidigt som deras kvalitet bevaras. Med tvättmaskinens funktion för fördröjd start kan du dessutom senarelägga starten på ett tvättprogrammet upp till 24 timmar, vilket är perfekt när du exempelvis vill köra din tvätt under lågenergitimmar.

Hoover H3TFSMP48TAMCE-S - Toppmatad tvättmaskin med alternativ för fjärrstyrning

Bra alternativ dig som tvättar ofta

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Hoover H3TFSMP48TAMCE-S:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • WiFi-anslutning 
 • 16 tvättprogram 
 • Eco-Power motor

Konsumentmagasinets omdöme

Hoover H3TFSMP48TAMCE-S toppmatade tvättmaskin är en mångsidig och pålitlig apparat som erbjuder en rad funktioner för att passa en mängd olika tvättbehov. Med sina anpassningsbara program och allt-i-ett-alternativ kan du som användare enkelt skräddarsy dina tvättprogram för att uppnå optimala resultat. Dessutom ger den innovativa invertermotorn märkbart tyst drift. Även om vissa program tar längre tid, kommer du som prioriterar funktionalitet och bekvämlighet att tycka att modellen är en värdefull investering.

Fördelar

 • Enkel användning
 • Stor kapacitet
 • Allt-i-ett-alternativ
 • Automatisk justering av tvättprogram

Nackdelar

 • Långa tvättider när maskinen är fullastad

Hoover H3TFSMP48TAMCE-S är en toppmatad tvättmaskin med en Eco-Power Inverter Carbon Motor, någonting som förlänger maskinens livslängd samt hjälper till att hålla nere vibrationer och buller. Med en ljudnivå på 61 dB är modellen ett bra val för dig som bor i lägenhet eller delat utrymme. 

En detaljerad recension av Hoover H3TFSMP48TAMCE-S

Olika tvättprogram

Hoover H3TFSMP48TAMCE-S toppmatade tvättmaskin erbjuder fjärrstyrning via WiFi och 16 programalternativ för olika ändamål, exempelvis bomull, syntet, ull och fintvätt. Det program som sticker ut är dock All in One-programmet, där maskinen löser upp tvättmedlet i vatten i en speciell kammare för att sedan regelbundet skölja tvätten med lösningen under programmets gång. Denna metod förkortar tvättiden till bara 59 minuter och ökar samtidigt tvätteffektiviteten, även vid temperaturer så låga som 20°C. Tekniken det dessutom möjligt att tvätta tyger i blandade färger och material tillsammans i samma program.

Tips: Var noga med att använda rätt mängd tvättmedel när du tvättar. Om du använder för mycket tvättmedel kan det löddra för mycket, vilket kan minska maskinens rengöringseffektivitet och till och med leda till skador på motorn.

Stor kapacitet

Modellen har en lastkapacitet på åtta kilo och har ett Kilo Mode Plus-alternativ som automatiskt känner av tvättens vikt och justerar programtid och vatten- och energiförbrukning i enlighet med detta. Detta bidrar till tids- och energibesparingar och till att skydda kläderna från skador. Dessutom erbjuder modellen funktionen Control Cycle vilket gör det möjligt för dig att välja temperatur, centrifugeringshastighet och längd på tvättprogrammet, vilket säkerställer att dina kläder tvättas exakt hur du vill att de ska tvättas. Funktionen inkluderar också fördröjd start. 

Electrolux EW6T3226B3 - Toppmatad tvättmaskin för snabb och skonsam tvätt

Bra för dig som tvättar dagligen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EW6T3226B3:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • AutoSense-teknik 
 • Woolmark Blue för säker tvätt av ylletyg 
 • Time Care-alternativ 

Konsumentmagasinets omdöme

Electrolux EW6T3226B3 toppmatade tvättmaskin utmärker sig bland konkurrenter för sina tidshanteringsfunktioner. Enhetens funktion för fördröjd start gör det möjligt för dig som användare att programmera maskinen att starta ett tvättprogram vid en senare tidpunkt, vilket även gör den till ett bra val för dig med ett ojämnt schema. Maskinens avsaknad av Wi-Fi-anslutning kan dock vara en nackdel för dig som vill kunna styra sin tvättmaskin på håll. Sammantaget är modellen ett bra alternativ för dig som behöver en pålitlig och effektiv tvättmaskin med bra inställningar för tidshantering. 

Fördelar

 • 15 tvättprogram
 • Tidsinställningar
 • Skonsam mot olika textilier

Nackdelar

 • Ingen fjärrstyrning

Electrolux EW6T3226B3 toppmatade tvättmaskin är utrustad med funktionen TimeCare, vilket erbjuder korta tvättalternativ där du som användare kan korta ned tvättprocessen för alla program med upp till 50%, vilket gör den här enheten till ett bra val för dig som ofta har kort om tid att lägga på att tvätta, men som ändå har frekventa tvättbehov.

En detaljerad recension av Electrolux EW6T3226B3

Olika alternativ för tidshantering

Tvättmaskinen Electrolux EW6T3226B3 har en kapacitet på sex kilo, vilket gör den lämplig för små till medelstora hushåll. Enheten erbjuder en rad alternativa tvättprogram, inklusive snabbtvätt, ylle, fintvätt och Eco Mode, vilket kan hjälpa dig att anpassa tvättprogram efter vilken typ av tvätt du tvättar eller dina behov och preferenser. Electrolux EW6T3226B3 är utformad med en Inverter Motor, vilket ger en tyst och effektiv drift, samtidigt som motorn håller nere energiförbrukningen och slitaget på maskinen. Tvättmaskinen är även utrustad med funktionen TimeCare och fördröjd start på upp till 20 timmar för ökad flexibilitet. Enhetens AutoSense-teknik justerar automatiskt tvättprogram och energiförbrukning efter tvättstorlek, vilket säkerställer effektiv rengöring och förhindrar överdriven vatten- och energiförbrukning. 

Effektivitetsalternativ

Electrolux EW6T3226B3 toppmatade tvättmaskin levereras med 15 tvättprogram, inklusive ett ylleprogram belönat med Woolmark Blue-certifiering, vilket gör att du kan känna dig trygg med att tvättmaskinen tvättar dina yllekläder så skonsamt som möjligt. Tvättmaskinen har också program för siden, sängkläder, fintvätt och ett speciellt allergiprogram.

Whirlpool TDLR6242BS - Populär bland användare

Dagens bästa priser och erbjudanden på Whirlpool TDLR6242BS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Klarar tvätten briljant
 • Flera olika tvättprogram
 • Miljövänlig modell i energiklass C
 • Lätt att placera även i små utrymmen
 • Enkel och tydlig

Konsumenterna tycker om Whirlpool TDLR6242BS. Därför har vi valt att ta med den i  vår artikel trots att den inte har deltagit i några tester ännu. På Whiteaway.com har modellen fått det sammanställda betyget 5 av 5 stjärnor av konsumenterna, och något som särskilt uppmärksammas är den bra tvättförmågan och enkla användningen.

En detaljerad recension av Whirlpool TDLR6242BS

Tvättar bra

Whirlpool TDLR6242BS lever upp till Whirlpools goda rykte med sitt oklanderliga tvättresultat. Kläderna blir rena och fläckfria, och hela tvättprocessen sköts felfritt.

Det finns flera olika tvättprogram som är enkla att navigera genom tack vare modellens användarvänlighet. Därför är det mycket lätt att hitta och välja det program som passar till den aktuella tvätten.

Bra för miljön

Varje tvätt är en belastning för miljön, det går inte att förbise, men en miljövänlig tvättmaskin kan lätta på en stor del av bördan. Whirlpool TDLR6242BS är en av de tvättmaskiner som har tillverkats med omtanke för miljön. Modellen tillhör den C energiklassen.

Tillverkaren har även tänkt på vatten- och elförbrukning, men det finns också saker man som konsument kan göra: Se till att fylla tvättmaskinen helt varje gång, då tvättar maskinen bäst och man behöver heller inte tvätta lika ofta som om man skulle köra halvfulla maskiner varje gång.

Platsbesparande tvättmaskin

En medelstor familj kan glädjas av Whirlpool TDLR6242BS, som med sin bredd på 40 cm lätt kan placeras mellan skåpen i badrummet eller bredvid kylen i köket. Denna platsbesparande fördel är något som konsumenterna uppmärksammar med maskinen, den kan få plats i även det minsta badrummet. Användarna framhäver även att den är tydlig, lätt att starta och relativt tyst. Modellens mått är 40 cm (B) x 90 cm (H) x 60 cm (D).

FAQ

Vilka toppmatade tvättmaskiner har fått bäst omdömen?
Whirlpool TDLR60230
Hur testas tvättmaskinerna?
Maskinerna bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på vatten- och strömförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för tvättmaskiner går från A till G. Energimyndigheten berättar att klass A är effektivast och att alla maskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos tvättmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.

Guide: Detta bör du tänka på när du köper en ny tvättmaskin

Inget hushåll är det andra likt, vissa är stora och andra små, i vissa springer små barnfötter runt medan andra bara består av några få vuxna. Somliga jobbar på kontor och bär tunna, känsliga kläder medan andra använder händerna som verktyg och behöver hållbara kläder i kraftiga material. Vissa föredrar det enkelt medan andra älskar modern och innovativ teknik.

Många individuella behov uppstår snabbt med de stora skillnaderna, vilket också avspeglar sig i valet av tvättmaskin. En artikel från vdonline.sk guidar dig här till vad du bör tänka på när du ska investera i en ny tvättmaskin:

Tvättmaskinens storlek

Här finns det flera faktorer att överväga. Först och främst maskinens fysiska storlek då det måste finnas utrymme för den. Om du har en stor tvättstuga spelar den fysiska storleken troligtvis inte någon större roll.

Om du däremot bara har ett litet badrum är storleken mycket viktig, eftersom att tvättmaskinen då måste kunna klämmas in.

Om du har mycket lite utrymme för tvättmaskinen kan du bortse från vanliga frontmatade tvättmaskiner, som både är breda och djupa, och istället överväga en toppmatad modell. På en toppmatad tvättmaskin öppnas toppen och tvätten läggs i uppifrån. Fördelen med toppmatade tvättmaskiner är att de är betydligt smalare och tar upp mindre plats än frontmatade modeller, även om de ofta är något högre.

Därefter ska du välja storlek på trumman och maskinens tvättkapacitet. Här bör du överväga faktorer som antal medlemmar i hushållet och antal barn. Om man bor många under samma tak blir det tvätt från många personer, vilket snabbt fyller en stor tvättkorg. Då är det klokt att investera i en modell med en hög tvättkapacitet, gärna 6-8 kg, så att ni inte behöver tvätta hela tiden. Varje extra tvätt kostar många liter vatten, ofta runt 60 liter eller mer varje gång.

Om det finns barn i hushållet måste man komma ihåg att barn är experter på att grisa ner sig, vilket också kommer leda till att tvättkorgen snabbt blir full.

De flesta tvättmaskiner har en trumstorlek på 5-10 kg och i regel väger en uppsättning torra kläder ett kg.

Om du investerar i en tvättmaskin som passar hushållets storlek och tvättrutiner får du mest ut av vatten- och elförbrukningen. Fyll maskinen ordentligt varje gång och tvätta helst inte en halvfull trumma, även om de moderna maskinerna har blivit bättre på att dosera vatten efter vikt. En trumma ska dock aldrig proppas helt full, utan se till att lämna en luftficka hög som en knytnäve mellan tvätten och toppen av trumman.

Det kan vara lockande att köpa en tvättmaskin med en mycket stor trumma men det bör om möjligt undvikas. Tvättmaskiner med stor trumma går nämligen sönder oftare än maskiner med liten trumma. Det är dessutom mycket viktigt att en tvättmaskin med stor trumma står absolut stadigt på ett jämnt underlag, annars kan den röra sig mycket under centrifugeringen, vilket kan orsaka skador.

Funktioner och teknik

De flesta äldre tvättmaskiner hade ett par vred och väldigt få inställningar men den tiden är över. Moderna tvättmaskiner har träffats av teknikvågen och kan ofta göra mycket mer än de flesta har användning för. Vissa tvättmaskiner kan nu även fjärrstyras från en app i telefonen.

De flesta moderna tvättmaskiner har ett brett utbud av program och tvättalternativ. Man kan enkelt välja temperatur, textiltyp och färg samt kombinera dessa efter egna önskemål. Många maskiner har även program som snabbtvätt, allergitvätt, handtvätt och skontvätt. Dessa program kan vara mycket användbara, särskilt handtvätten eftersom vissa kläder enbart får tvättas för hand.

På vissa maskiner behöver man inte ens dosera tvättmedel, det gör maskinen själv. Tvättens vikt och textiltyp avgör hur mycket tvättmedel maskinen använder, och i doseringen tar den även hänsyn till om man har angett att kläderna är mycket smutsiga.

En annan smart funktion som de flesta nya tvättmaskiner är utrustade med är “fördröjd start”, vilken gör det möjligt att planera in en tvätt till senare på dagen. Detta är mycket användbart om du till exempel vill att plaggen ska vara nytvättade när du kommer hem från jobbet. Om du kommer hem kl. 18 kan du ställa in tvättmaskinen att starta tvätten vid 15.30 – 16.00, beroende hur lång tid tvättprogrammet tar, och så är tvätten klar för att hängas upp eller köras i torktumlaren när du kommer hem.

Centrifugering och varvtal

En tvättmaskin både tvättar och torkar plaggen under tvättprogrammet. När huvudtvätten och sköljningen är avklarad börjar maskinens trumma snurra i turboläge, och den snabba slungningen gör att vatten pressas ur tyget. Om centrifugeringen på tvättmaskinen är bra kan plaggen vara runt 50 % torra när luckan öppnas efter avslutad tvätt.

Centrifugeringshastighet hos tvättmaskiner varierar, men de flesta kan centrifugera med minst 1000 varv per minut. Många maskiner kan centrifugera med upp till 1800 varv per minut men så höga hastigheter behövs sällan. Rekommendationen är att köpa en tvättmaskin som centrifugerar med 1200 varv per minut, vilket är tillräckligt för de flesta.

En kraftig centrifugering som avlägsnar så mycket vatten som möjligt från plaggen kommer dock med ett pris, de höga varvtalen sliter nämligen på kläderna. Du bör vara särskilt försiktig med känsliga tyger som snabbt kan skadas av kraften. Slitstarka tyger som handdukar, jeans och bomull klarar de höga varvtalen bättre.

Om du vill skydda dina känsliga kläder går det på många moderna maskiner att minska varvtalet på centrifugeringen, vilket gör att plaggen behandlas mer skonsamt. Fördelen med en kraftig centrifugering är dock att kläderna torkar snabbare, både på tvättlinan och i torktumlaren, om de från början är delvis torra efter centrifugeringen.

Energimärkningen på dina vitvaror


Vad är en energimärkning?
Energimärkningen visar hur energieffektiv en produkt är. Genom att uppmärksamma etiketterna med energimärkningen när du köper vitvaror eller elektronik kan du både spara pengar och samtidigt hjälpa miljön.

EU:s obligatoriska energimärkningsförordning har nyligen förändrats. Den nya etiketten liknar den gamla, men den har fått ett nytt format som är lättare att förstå. Här nedanför går vi igenom allt du behöver veta om den nya energimärkningen. Då vet du vad du ska titta efter när det är dags att köpa nya vitvaror.

Den nya lagen om energimärkning
Den nya energimärkningslagen gäller i hela EU och omfattar alla vitvaror. Med den nya uppdateringen kommer produkterna att bedömas på en skala från A till G.

Uppdateringen innebär att produkter som tidigare låg högst upp i skalan, i energiklass A med ett eller flera plustecken, istället hamnar i klass B, C eller D. Ändringen genomförs för att det ska bli lättare för dig som konsument att bedöma energiförbrukningen och jämföra olika produkter. 

Till att börja med kommer den nya etiketten bara att tillämpas på utvalda produkter, men på sikt kommer alla vitvaror och elektroniska produkter att få samma märkning. Det kommer därför att finnas en övergångsperiod där vissa produkter har den gamla märkningen medan andra har den nya.

Vad innebär den nya energimärkningen?

 • Den nya energiskalan går från A till G och har inga plustecken. De mest energivänliga produkterna hamnar i energiklass A medan de minst energivänliga får märket G.
 • Skalan ser likadan ut för alla produkter, så du behöver inte ta reda på ny information för varje ny produkt du ska köpa.
 • Den nya skalan har även en tillhörande QR-kod. Den leder till mer information om produkten som inte finns på etiketten. 

Varför har energimärkningen ändrats?

 • Den gamla skalan ser annorlunda ut beroende på vilken produkt etiketten sitter på. För vissa produkter är A högst upp på skalan medan andra kan ha energiklasser upp till A+++. Det är förvirrande för konsumenter, och den nya energimärkningen är därför mer enhetlig.
 • För att undvika förvirring under övergångsperioden kan du titta på färgerna på skalan istället för bokstäverna. En mörkare grön färg innebär alltid en mer energieffektiv produkt.

Följande information finns på etiketten
Informationen på energimärkningen är anpassad till produkten som etiketten sitter på. Etiketten på tvättmaskiner visar till exempel vattenförbrukning och kapacitet, men om du köper en dammsugare kan det vara mer relevant att få reda på ljudnivån.

Energimärkningen kan bland annat visa:

 • L/annum: den årliga vattenförbrukningen i liter
 • Kg: hur många kilo maskinen rymmer
 • dB: maskinens allmänna ljudnivå
 • kWh/annum: hur många kilowattimmar maskinen förbrukar på ett år

Vilken energiklass ska jag välja?
Om du vill skona miljön eller spara ström är det bäst att välja en produkt som ligger högt upp på energiskalan. Genom att välja energibesparande produkter kan du skära ner på elräkningen och samtidigt bidra till en bättre miljö.

Kom bara ihåg att du inte bör byta ut dina vitvaror om det inte är nödvändigt. Även om det kan kännas logiskt att ersätta torktumlaren med en mer energisnål version tär det på miljön att tillverka nya produkter. Det är därför bäst att köpa nytt först när de gamla inte fungerar längre. Ett annat alternativ är att hitta ett nytt hem till dina gamla produkter först. På så vis belastar du miljön så lite som möjligt när du sänker din energiförbrukning.

Vilka produkter har en energimärkning?

 • Ugnar
 • Frysar och kylskåp
 • Lampor
 • Köksfläktar
 • TV-apparater
 • Tvättmaskiner
 • Torktumlare
 • Diskmaskiner
 • Dammsugare

Så rengör du din tvättmaskin

Tvättmaskinen fylls visserligen av tvål och vatten varje gång du tvättar men den blir tyvärr inte ren av det, snarare tvärtom. En rengöring av tvättmaskinen ett par gånger om året ökar dess livslängd och funktionalitet.

Frederiksbergbladet.dk ger följande råd för hur man i fyra steg rengör en tvättmaskin på bästa sätt:

 • Avkalkning: Häll 30 gram citronsyra i tvättmedelsfacket och kör en tom tvätt på 60 grader. Upprepa processen om det behövs.
 • Brunsåpa: Starta därefter ännu en tom tvätt på 60 grader, denna gång med en tesked brun kristallsåpa i tvättmedelsfacket. Brunsåpan avlägsnar smuts och rengör maskinen invändigt, men den tenderar även att skumma mycket så överdosera inte.
 • Sköljning: Kör sedan ett långt sköljprogram på tvättmaskinen för att skölja bort brunsåpan, följt av en tom tvätt på 90 grader för att döda bakterier.
 • Torka: Avsluta rengöringen med att torka av utsidan av tvättmaskinen med en ren trasa med vanligt diskmedel. Kom även ihåg att kontrollera gummilisterna för att se om de måste bytas.

Så tyder du energimärkningen

Varje gång du köper en vitvara finns det en påklistrad energimärkning som ska informera konsumenten om varans förbrukning, och om du kan tyda energimärkningen rätt är det lättare att välja en energieffektiv modell.

Först och främst är det viktigt att välja en så hög energimärkning som möjligt. A+++ är den högsta så köp gärna en tvättmaskin märkt med antingen A++ eller A+++. Det innebär en mindre el- och vattenförbrukning, vilket i slutändan kan bli en besparing för både dig själv och miljön.

Under färgskalan finns sex olika symboler, fem längst ner på etiketten med en ovanför. Den övre symbolen visar strömförbrukningen, specifikt hur många kilowattimmar maskinen förbrukar på ett år beräknat på ett genomsnitt av 220 tvättar.

Symbolen längst ner till vänster visar vattenförbrukningen. Den anges i hur många liter vatten maskinen använder på ett år beräknat på ett genomsnitt av 220 tvättar.

Den andra symbolen från vänster i den nedre raden anger maskinens tvättkapacitet i antal kg tvätt som trumman kan hantera.

Den tredje symbolen från vänster i den nedre raden anger hur bra tvättmaskinen centrifugerar på en skala från A till G.

De två sista symbolerna anger bullernivå och är placerade ovanpå varandra längst ner till höger på etiketten. Den övre symbolen anger hur mycket en vanlig tvätt låter, och den nedre visar hur mycket tvättmaskinens centrifugering låter. Båda anges i decibel.

Så bibehåller du klädernas färger vid tvätt

Det går inte att undgå att klädernas ursprungsfärg tvättas ur med tiden men om man tycker att kläderna snabbt förlorar färg eller får en tråkig nyans, kan det hända att man gör något fel när man tvättar.

Experterna från tidningen B.dk och experterna från amerikanska Cnet.com menar att om man tvättar med omsorg och eftertanke kan man förlänga plaggen och färgernas livslängd.

Vi tvättar kläderna för ofta

Först och främst menar experterna att vi faktiskt tvättar våra kläder lite för ofta och att många slänger in kläderna i maskinen fast det inte är smutsiga. Experterna rekommenderar att man självklart ska tvätta plaggen om de är fläckiga eller smutsiga, annars kan man använda dem en gång till. Varje tvätt i maskinen sliter på kläderna så tvätta med måtta.

Titta på märket

Många är läser inte heller tvättrådet i kläderna som talar om hur kläderna tvättas på bästa sätt. Läs därför märkningen noga. Om man inte förstår de olika symbolerna går vi igenom vad de betyder längre ner i artikeln.

Sortera tvätten

Experterna uppger att det finns flera anledningar till att kläderna tappar färg. Bland annat är det mycket viktigt att sortera kläderna efter färg och man bör också sortera efter färgintensitet. Då undviker man att mörkare kläder färgar av sig på dem i en ljusare nyans i samma färg. Tvätta mörka färger för sig, ljusa för sig och vita för sig.

Vänd kläderna ut och in

Man kan skydda färgerna lite extra om man vänder kläderna ut och in. Då skyddar man de yttre fibrerna från slitage, det är dem man kan se när man har kläderna på sig. Fibrerna på avigsidan slits självklart också men de är ju vända in mot kroppen när man har kläderna på sig och syns inte.

Bevara färgen i nya kläder 

Experterna förklarar även att man med fördel kan vara extra försiktig när det gäller att bevara färgen på helt nya kläder. De rekommenderar att man lägger det nyinköpta plagget i blöt i en balja som innehåller en blandning av lika delar vatten och ättika. Låt kläderna ligga i blöt i en timma och tvätta dem sedan som vanligt i maskinen. Enligt experterna får det här tricket klädernas färger att hålla längre.

Man kan även tillsätta ättika vid varje tvätt och ättika har även den fördelen att den fungerar som ett naturligt sköljmedel. Man behöver inte vara orolig för att kläderna ska lukta ättika för lukten försvinner med sköljvattnet.

Tvätta i låga temperaturer

Det rekommenderas också att man tvättar i så låg temperatur som möjligt eftersom värmen kan bidra till att dra ut färgen ur kläderna. Om kläderna inte är fläckiga kan de tvättas i 20 eller 30 grader istället för normala 40. Om man tvättar i låga temperaturer måste man komma ihåg att köpa specialtvättmedel som är anpassat för kalltvätt.

Pulvertvättmedel till vittvätt

Vita plagg har däremot ingen färgmässig fördel av att tvättas i kallvatten eftersom vitt inte är någon färg som bleknar. När man tvättar vittvätt är det istället bättre att använda pulvertvättmedel och inte flytande tvättmedel eftersom pulvertvättmedel har en blekande effekt på tvätten. Vill man behålla sina vita kläder helt vita ska man tillsätta lite bikarbonat till tvättmedlet när man tvättar eftersom även bikarbonat har en blekande effekt.

Torkning i solen bleker kläderna – men strunta i torktumlaren 

När man har tvättat sina vita kläder kan man bleka dem lite extra genom att hänga dem till tork ute, om solen skiner. Solens strålar bleker kläderna och av den anledningen bör man inte hänga ut kulörta kläder eftersom de riskerar att bli blekta. Torktumlaren sliter på kläderna och därför är torklinor det bästa valet, dock ska de inte placeras i direkt sol.

Använd tvättmaskinens program

När man använder tvättmaskinen har den många olika program som passar till olika typer av textilier. Ta för vana att använda de specifika programmen som finns av en anledning. Använd med fördel ett snabbprogram, om kläderna bara är lätt smutsade, istället för ett fulltidsprogram. 

Fortfarande hopp för utslitna kläder

Om man till exempel har ett par favoritjeans om har tappat färgen och kanske blivit missfärgade kan man tvätta dem ihop med helt nya jeans som har samma originalfärg. Nya jeans innehåller mycket överskottsfärg och den kan färga av sig på de gamla jeansen som får en uppfräschning i färgen.

Det betyder tvättsymbolerna

Experterna rekommenderar att man läser tvättråden innan man tvättar kläderna. Här finns det symboler som talar om hur varje specifikt plagg ska tvättas, så att det blir rent och samtidigt behåller färg, form och kvalitet.

Men det finns riktigt många symboler och det kan vara svårt att veta vad symbolerna, både i kläderna och på tvättmaskinen, egentligen betyder. Baserat på en artikel från Coop har vi här sammanställt de olika symbolerna och vad de betyder.

Symboler med grader

Det finns alltid en symbol som liknar en liten skål med vågor i. Inne i skålen står det antingen ett tal, är en hand eller ett kryss.

Varianterna på den här symbolen handlar om hur hög temperatur plagget tål. Står det t.ex. 30 i skålen, så kan plagget tvättas i maximalt 30 grader, och står det 60, så kan det tvättas i maximalt 60 grader. Några symboler har en hand i skålen och det betyder att det här plagget bara kan handtvättas. Finns det istället ett kryss i skålen kan plagget inte tvättas i vatten alls utan måste lämnas till kemtvätt.

Några av skålarna har även streck under sig. En skål med ett streck betyder att man ska välja ett skonprogram på tvättmaskinen och i praktiken är det ett program som använder mer vatten och färre tvättvarv.

Har skålen två streck under sig ska plagget tvättas extra skonsamt.

Symboler för torkning

När det kommer till torkmöjligheter av plagget anges det med hjälp av en fyrkant. Det finns dock många olika varianter av den fyrkantiga torksymbolen.

En fyrkant med en cirkel och en prick inne i cirkeln betyder, att det här plagget kan torktumlas vid en låg temperatur.

En fyrkant med en cirkel och två prickar inne i cirkeln betyder att plagget kan torktumlas i normal temperatur.

En fyrkant med en cirkel och ett kryss över betyder att plagget inte kan torktumlas.

En fyrkant med ett vågrätt streck i mitten betyder att plagget inte ska torktumlas utan torkas vågrätt på ett tvättställ.

En fyrkant med ett vågrätt streck i mitten samt ett litet diagonalt streck i hörnet betyder att plagget inte tål att torktumlas utan ska torkas liggande vågrätt på ett tvättställ, som inte står i direkt solljus.

En fyrkant med ett lodrätt streck i mitten betyder att plagget inte ska torktumlas utan istället dropptorkas lodrätt.

En fyrkant med ett lodrätt streck i mitten och ett litet snett streck i hörnet betyder att plagget inte bör torktumlas utan istället dropptorka lodrätt men inte i direkt solsken.

Symboler för kemtvätt

En del plagg kan inte tvättas i maskin utan måste lämnas till kemtvätt.

Här finns det olika symboler i en cirkel med en bokstav i mitten, som fungerar som anvisning till tvätteriet.

Bokstaven i mitten av cirkeln är antingen ett F, P eller W, och de anger vilken tvättkemi som tvätteriet ska använda.

En del av symbolerna har också ett eller två streck under cirkeln med bokstaven. Ett streck betyder att plagget ska tvättas skonsamt och två streck under cirkeln betyder att det ska tvättas extra skonsamt.

Symboler för blekning

Vissa kläder ska blekas då och då för att behålla utseendet. Då används trekantiga symboler för att visa att plagget ska blekas.

En tom trekant betyder att man kan använda alla typer av blekmedel till plagget.

En trekant med två diagonala streck betyder att man kan använda alla blekmedel utom klor.

En trekant med ett kryss över betyder att man bör undvika blekmedel till plagget.

Symboler för strykning

Vissa plagg bör strykas när de är tvättade. Strykanvisningarna visas med hjälp av en symbol som är utformad som ett strykjärn.

En symbol med ett strykjärn med en prick i mitten betyder att man inte bör stryka plagget med en temperatur som är högre än 100 grader. Man bör även vara försiktig med att använda ånga eftersom det kan påverka plaggets material negativt.

En symbol med ett strykjärn med två prickar i mitten betyder att man kan stryka plagget med en temperatur upp till 150 grader.

En symbol med ett strykjärn med tre prickar i mitten betyder att man kan stryka plagget med en temperatur upp till 200 grader.

En symbol med ett överkryssat strykjärn betyder att man inte kan stryka plagget.

Sanningar och myter om tvätt

Det kan av och till vara svårt att tvätta ett plagg korrekt och det finns många myter och osanningar gällande tvätt av kläder.

Baserat på experternas utvärderingar i en artikel från Råd & Rön och Expressen.se tar vi här upp vad som är sanning och vad som är myt:

Falskt påstående: Mer tvättmedel gör kläderna renare

Det handlar inte så mycket om doseringen av tvättmedlet när det gäller att få ett plagg rent. För mycket tvättmedel kan snarare ge märken på kläderna eftersom det inte sköljs ur ordentligt, men självklart behövs tvättmedel. Experterna rekommenderar att man doserar i förhållande till vattnets hårdhetsgrad och är tvätten mycket smutsig kan man istället använda förtvätt. Några tvättmaskiner har särskilda program för mycket smutsig tvätt.

Falskt påstående: Tvätta inte jeans

Jeans ska precis som alla andra plagg tvättas för att hållas rena. Jeans tappar inte färgen för att de tvättas eftersom färgen finns i ytan på tyget och kommer att ändra sig oavsett.

Sant påstående: Jeans höll längre förr

När det kommer till jeans så tillverkades de till att börja med till gruvarbetare som behövde slitstarka kläder. I dag tillverkas inte jeansen på samma sätt utan sys med mindre hållbara fibrer. Därför sliter man också jeansen fortare.

Falskt påstående: Plagget håller längre om man använder sköljmedel

Sköljmedel gör att plaggen känns mjukare och det beror på ett ämne som binder fukten i kläderna. Det kan faktiskt försvaga plaggen och förkorta deras livslängd istället. Sköljmedlet är inte heller miljövänligt eftersom det innehåller ämnen som naturen inte kan bryta ner.  

Falskt påstående: Tvättrådet anger temperaturen plagget ska tvättas i

Man behöver inte nödvändigtvis tvätta ett plagg i 40 grader bara för att det står 40 i tvättrådet.  40 grader är den maximala temperaturen som plagget kan tvättas i. Ett plagg som inte är smutsigt men som behöver fräschas upp, går att tvätta i lägre temperatur. Lägg dock märke till att t.ex. sängkläder, disktrasor och underkläder alltid ska tvättas i minst 60 grader, för att bakterierna ska dö.

Sant påstående: Man bör använda 60 grader vid var femte tvätt

Det här påståendet är faktiskt sant för om man tvättar kalltvätt ofta eller bara med temperaturer på 30 grader, kan det uppstå bakterieranhopningar eftersom kallt vatten inte dödar bakterier. Därför är det bra att köra en tom maskin på 60 grader mellan varven och även en tom tvätt på 90 grader med jämna mellanrum för att vara säker på att alla bakterier försvinner.

Falskt påstående Tvättmedel är ett större miljöproblem än vatten och värme

Många tror att det är bättre att spara på tvättmedlet än att tvätta i lägre temperaturer när det handlar om miljöhänsyn. Det stämmer däremot inte för energin som kommer från vatten och värme påverkar miljön mer än vad tvättmedlet gör.

Falskt påstående Man ska tvätta träningskläder efter varje träningspass

Träningskläder utsätts för mycket svett och det är logiskt att tvätta dem efter träningen. Professionella träningskläder har dock andra typer av fibrer än vanliga kläder och dessa fibrer kan påverkas negativt av frekvent tvättning. Fibrerna är dessutom utvecklade för att stå emot bakterier som, så att säga, stannar utanför.

Både sant och falskt påstående: Högre temperatur är lika med renare kläder

Det här påståendet kan ses från två håll. Å ena sidan är det rätt att exempelvis 60 grader dödar fler bakterier än 40 grader och 90 grader dödar fler bakterier än 60 grader. Av den anledningen blir plaggen renare vid en högre temperatur. Å andra sidan anser experterna att 30 grader är tillräckligt för kläder som inte är mycket smutsiga eller fläckiga och de behöver därför inte tvättas i 40 grader. Några tvättmedel innehåller också enzymer som bara är effektiva i låga temperaturer.

Falskt påstående: Man kan tvätta vit- och kulörtvätt med samma tvättmedel

Många tror att det är ett billigt trick från tvättmedelsproducenternas sida att tillverka och sälja tvättmedel som är anpassat till vit- respektive kulörtvätt. Experterna förklarar att den här uppfattningen är helt felaktig eftersom kulörtvättmedel är framstället för att bevara färgerna i plaggen och vittvättmedel är framställt för att bleka plaggen en smula och hålla dem så vita som möjligt.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta