Guide - Så navigerar du din tvättmaskins olika inställningar och program

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vi har alla stått framför en hög med smutsiga kläder och en tvättmaskin som piper för att indikera att den är klar att användas. Och vi har alla börjat lägga in kläderna i tvättmaskinen för att sedan stå där och undra: “Vilken tvättprogram är egentligen rätt?” eller “Vad betyder den här symbolen?”. Om du känner igen dig i den här situationen behöver du inte oroa dig, för du är inte ensam. Med så många olika program och inställningar att välja mellan kan det kännas som en djungel att avgöra vad för tvättprogram som egentligen passar bäst till ditt tvättlass.

I den här artikeln går vi igenom både standard- och specialinställningar på moderna tvättmaskiner, och förklarar hur du ska navigera mellan dem för att få till så ren och fin tvätt som möjligt.

Vad betyder inställningarna på en tvättmaskin?

Moderna tvättmaskiner kommer med en uppsjö av olika inställningar vilket lätt kan få en att känna sig överväldigad. Att lära sig att förstå de olika inställningarna och hur du bör använda de är dock viktigt för att du ska få ett bra tvättresultat. Nedan tar vi en närmare titt på vad din tvättmaskins olika program betyder, från standard- till specialprogram. 

Din tvättmaskins standardinställningar

Tvättmaskinens standardinställningarna omfattar vanligtvis temperatur, vattennivå, programtyp och programlängd. Att välja rätt mellan dessa inställningar är grunden för att du ska få ut bra resultat på alla typer av tvätt. 

 • Temperatur – Temperaturinställningen på din tvättmaskin styr temperaturen på vattnet som används under ett tvättprogram. Vanligtvis finns det tre olika temperaturalternativ: hett vatten, varmt vatten eller kallt vatten. Hett vatten används vanligtvis vid vittvätt eller för att tvätta riktigt smutsiga föremål, medan varmt vatten används vid vanlig kulörtvätt eller till måttligt smutsiga föremål. Kallt vatten används vanligtvis vid fintvätt och till föremål som är känsliga eller som lätt krymper i varmt vatten.
 • Vattennivå – Genom att ställa in vattennivå på tvättmaskinen bestämmer du hur mycket vatten som ska användas under en tvätt. Vattennivån kan vanligtvis sättas till låg, medelhög eller hög, beroende på tvättmängd. Generellt sett krävs mindre vatten vid mindre tvättar och mer vatten vid större tvättar. Genom att ställa in rätt vattennivå kan du se till att hela ditt tvättlass tvättas jämnt och ordentligt.

Om du vill lära dig mer om tvättmaskiners miljöpåverkan kan du läsa den här studien som jämför genomsnittlig energi- och vattenförbrukningen för tvätt i ett vanligt privat hushåll.

 • Centrifugeringshastighet – Inställningen för centrifugeringshastighet justerar hur snabbt tvättmaskinen snurrar vid centrifugering. Högre centrifugeringshastigheter hjälper till att avlägsna vatten från dina kläder, vilket kan minska torktid och spara energi. Samtidigt kan högre centrifugeringshastigheter slita på kläder och tyger. 
 • Programtid – Inställningen för programtid bestämmer längden på ditt tvättprogram. Längden kan variera beroende på vilken typ av program du väljer. 
 • Snabbtvätt – Din tvättmaskins snabbtvättprogram passar bäst när du har ont om tid men ändå behöver tvätta en mindre mängd kläder. En snabbtvätt tar vanligtvis mellan 15-30 minuter och kräver mindre vatten än andra program.
 • Fintvätt – Fintvättprogram är utformade för mer ömtåliga tyger som silke, spets och chiffong. Vid fintvätt används mindre vatten och programmet är mer skonsam mot dina kläder än andra inställningar. Ett fintvättprogram tar vanligtvis mellan 25-35 minuter.
 • Standardtvätt – Standard-, normal-, eller vardagstvätt är det vanligaste programmet på en tvättmaskin. Programmet är utformat för att användas dagligen och kan hantera en mängd olika tyger och smuts. Ett standardprogram tar vanligtvis mellan 45-60 minuter.
 • Intensivtvätt – Tvättmaskinens intensivprogram är till för riktigt smutsiga tyger som arbetskläder. Det här programmet kräver mer vatten och tar längre tid än andra inställningar, vanligtvis mellan 60-90 minuter.

Genom att välja rätt inställningar för temperatur, vattennivå, program och programlängd kan du se till att dina kläder tvättas effektivt, samtidigt som du bidrar till att förlänga din tvättmaskins livslängd. Vi rekommenderar därför att du läser din tvättmaskins bruksanvisning för att få reda på vad för specifika inställningar och rekommendationer som gäller för just din tvättmaskin.

Om du vill veta mer om hur tvättemperatur och tvättid påverkar färgbortfall på kläder kan du läsa den här studien. Resultaten visar att kortare tid och lägre temperaturer kan ha betydande inverkan på kläders livslängd.

Din tvättmaskins specialinställningar

Förutom standardinställningarna har moderna tvättmaskiner en rad specialinställningar som kan hjälpa dig att tvätta kläder mer effektivt, att spara energi och att minska slitage på kläder. Nedan går vi grundligt igenom några av de vanligaste specialinställningarna på moderna tvättmaskiner.

 • Fördröjd start – Med den här inställningen kan du ställa in en fördröjning på flera timmar innan tvättmaskinen startar. Om du till exempel vill köra en tvätt mitt i natten kan du ställa in fördröjning så att programmet startar efter att du redan har somnat. Den här funktionen kan vara särskilt användbar om du har elabonnemang och vill dra nytta av lågbelastningstider.
 • Ångtvätt – Tvättmaskiner med ångfunktion kan använda ånga vid höga temperaturer för att hjälpa till att lossa och avlägsna smuts och fläckar från dina kläder. Ångtvätt är särskilt effektiv för rengöring av riktigt smutsiga tyger som sportkläder, sängkläder och handdukar. Ångtvättfunktionen är också ett effektivt sätt att döda bakterier och allergener.
 • Extra sköljning – Med den här inställningen kan du lägga till en extra sköljcykel till din tvätt, vilket kan hjälpa till att få bort tvättmedelsrester och smuts från dina kläder. Den här funktionen är särskilt användbar för dig med känslig hud eller allergier.
 • Dunprogram – Dunprogram är avsedda för större föremål som täcken, filtar och kuddar. Det här programmet kräver mer vatten och tar något längre tid för att se till att dessa föremål rengörs ordentligt. Dunprogram varar vanligtvis mellan 60-90 minuter.
 • Hygienprogram – Hygienprogram är utformade för att vara extra effektiva på att få bort bakterier och andra mikroorganismer från dina kläder. Det här programmet använder vanligtvis hett vatten och tar mellan 75-90 minuter.
 • Antiallergiprogram – Programmet Antiallergi är utformat för att avlägsna allergener som dammkvalster och djurallergener från dina kläder. Det här programmet använder hett vatten och har längre programtid för att se till att alla allergener avlägsnas helt och hållet. Det här programmet tar vanligtvis mellan 60-90 minuter.
 • Handtvätt – Handtvättsprogram är utformade för känsliga tyger som behöver tvättas för hand. Det här programmet kräver mindre vatten och är mer skonsamt för dina kläder än andra inställningar. Det här programmet varar vanligtvis mellan 15-30 minuter.
 • Eco Wash – Denna funktion minskar mängden vatten och energi som används i tvättmaskinen. Inställningen är användbar för dig som vill minska din miljöpåverkan eller hålla nere din elräkning.
 • Smart teknik – Vissa tvättmaskiner har smart teknik som gör att du kan styra och hålla koll på tvättmaskinen från din smarttelefon eller surfplatta. Den här funktionen kan vara särskilt användbar om du vill starta eller stoppa din tvättmaskin på distans eller om du vill bli meddelad när tvättmaskinen är klar. Det finns även modeller med Smart Sensor-teknik som automatiskt kan känna igen vilka inställningar som passar bäst beroende på din tvätt och som anpassar tvättprogrammet därefter. 

Här kan du kolla in olika frontmatade tvättmaskiner och jämföra olika inställningar, funktioner och pris.

Så navigerar du och väljer rätt bland din tvättmaskins inställningar

Nu när du känner till de olika tvättmaskinsinställningarna som finns tillgängliga är det viktigt att veta hur du optimerar dem för att få bästa möjliga resultat för dina kläder. Här är några tips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din tvättmaskin:

 • Sortera dina kläder – Innan du tvättar dina kläder bör du sortera dem i högar utifrån färg, tyg och smutsnivå. På så vis blir det enklare att välja tvättprogram till varje tvättlass.
 • Använd rätt mängd tvättmedel – Om du använder för mycket tvättmedel kan det lämna rester på kläderna, medan för lite tvättmedel kan göra dem smutsiga. Följ tillverkarens anvisningar för hur mycket tvättmedel som rekommenderas per tvätt.
 • Kontrollera vattentemperaturen – Se till att vattentemperaturen är korrekt inställd för varje tvätt. Varmt vatten är bäst för vita tyger och för mer smutsiga kläder, medan kallt vatten är bäst för ljusa färger och känsliga tyger.
 • Använd sköljmedel sparsamt – Sköljmedel kan hjälpa till att hålla dina kläder mjuka och fräscha, men om du använder för mycket kan det lämna rester på dina kläder. Följ tillverkarens anvisningar för hur mycket sköljmedel du bör använda.
 • Överbelasta inte tvättmaskinen – Om du matar på för mycket kläder i en tvätt kan det leda till att dina kläderna blir mindre rena och att det sliter mer på din tvättmaskin. Var noga med att följa tillverkarens rekommendationer för tvättmängd utifrån tvättmaskinens olika inställningar och program.
 • Använd rätt centrifugeringshastighet – Genom att välja rätt centrifugeringshastighet kan du undvika att dina kläder lämnar tvättmaskinen helt blöta, vilket minskar torktid och energiförbrukning. För känsliga tyger bör du välja en lägre centrifugeringshastighet för att förhindra att de skadas, medan tyngre tyger kan kräva en en högre centrifugeringshastighet för att avlägsna överflödigt vatten.
 • Regelbundet underhåll – Regelbundet underhåll kan bidra att se till att din tvättmaskin fungerar som den ska. Detta inkluderar att rengöra maskinen regelbundet, att kontrollera att slangar inte läcker eller är skadade samt att regelbundet köra ett tomt rengöringsprogram med varmt vatten och ättika för att hjälpa till att avlägsna smutsansamlingar och lukt.

Om du vill veta mer om hygien i tvättmaskiner kan du läsa den här studien om eliminering av mikrobiell kontaminering som ett viktigt mål i tvättprocessen. Studien fokuserar på olika faktorer som påverkar tillförsel och avlägsnande av mikroorganismer i tvättprocessen och undersöker de potentiellt negativa effekterna av mikrobiella föroreningar i både tvättmaskinen och på de tyger som tvättas.

FAQ

Generellt sett är det bäst att tvätta fintvätt, kulörtvätt och mindre smutsiga kläder i svalare tvättprogram, medan varmt vatten passar bättre till vittvätt och till mer smutsiga kläder. För ordentligt smutsiga kläder som arbetskläder, handdukar och underkläder krävs ett ännu varmare tvättprogram för att tvättmaskinen ordentligt ska kunna eliminera bakterier och allergener.
Gör det någon skillnad att tvätta i 30 eller i 40 grader?
Ja, att tvätta i 30- eller 40-gradigt vatten kan göra skillnad. Att tvätta vid en lägre temperatur som 30 grader är bättre för mjukare tyger, kan spara energi och är bättre för miljön. Det är dock inte lika effektivt när det kommer till att avlägsna fläckar och bakterier som ett tvättprogram i 40 grader, vilket är bättre när du ska tvätta tyger som ull.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta