Kyl och frys - Bäst i test: Här är experternas bästa kombiskåp

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 16, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Kyl och frys - Bäst i test: Här är experternas bästa kombiskåp

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

LG GBB92MCBAP har blivit utvald som bäst i test.

Den här artikeln handlar om olika testvinnande kombiskåp som har både kyl och frys, så att du som konsument ska få den bästa möjliga överblicken över utbudet på marknaden.

Här hittar du nämligen en mängd olika kombiskåp, som alla har granskats av experter hos konsumentorganisationerna Råd & Rön samt det danska konsumentrådet Tænk.

Efter genomgången av hittar du ett par sektioner med tips och goda råd om mat, hållbarhet och infrysning.

Om du vill läsa mer om testerna eller källorna finns det en lista med länkar till de undersökningar vi hänvisar till i slutet av den här artikeln.

Senast ändrad:

Vi har uppdaterat vår lista över marknadens bästa kyl/frysar med två nya spännande produkter som har förtjänat vår utmärkelse “bäst i test”. Vi har också lagt till en inbyggd modell som ger mycket valuta för pengarna. Båda har valts ut för deras höga kvalitet, snygga design och kyleffektivitet. De tillagda produkterna är: LG GBB92MCBAP och Beko BCSA285K4SN.

Tidigare ändringar:

12. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av kylskåp och frysar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

7. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 4 bästa kylskåp och frysar i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kylskåp och frysar

6 saker att tänka på innan du köper kyl och frys

 • Typ

  Vilken typ av kombiskåp du bör välja beror på din köksinredning, din budget och vitvarans utformning.

  Fristående – Ett fristående kombiskåp är det vanligaste och mest mångsidiga alternativet. Ett sådant passar in i de flesta standardkök. Du kan välja mellan modeller som har kylskåpet högst upp och frysen längst ner, eller tvärtom. Vanligtvis är den ena mindre än den andra, men det finns också modeller med lika fördelning.

  Integrerat – Dessa kombiskåp är smalare och mer kompakta. De passar mellan andra köksskåp för en snygg och sömlös design. Om du väljer ett integrerat kombiskåp är det viktigt att mäta ditt utrymme för att säkerställa rätt passform. Var även beredd på en lite mer komplicerad installation jämfört med den fristående varianten.

  Kombiskåp i amerikansk stil – Dessa kombiskåp är större och kan därför vara svåra att få plats med i mindre kök. De har dörrar som sitter sida vid sida och erbjuder en rymlig inredning och avancerade funktioner. Det finns även kombiskåp i fransk stil som ser ut som amerikanska, men som har ett separat frysfack längst ner under kylskåpsdörrarna.

 • Kapacitet

  Innan du börjar jämföra ett kombiskåps kyl- och fryskapacitet bör du vara medveten om att tillverkarna vanligtvis beräknar detta med alla hyllor, lådor och dörrhyllor borttagna. Nedan följer de allmänna riktlinjerna för kapacitet av såväl kylskåp som frys:

  För 1-2 personer eller en mindre familj – 100-250 liter – passar en veckas mat (5-10 fulla matkassar).
  För 3-4 personer eller en mellanstor familj – 250-400 liter – passar 10 till 15 fulla matkassar.
  För 5-6 personer eller en större familj – 400 + liter – räcker till mer än 15 fulla matkassar.

  Tänk på att kapaciteten kan variera beroende på dina inköpsvanor samt vilka typer av livsmedel du förvarar. En genomsnittlig familj på fyra personer kan alltså behöva en högre eller lägre kapacitet beroende på deras vanor och behov.

 • Ytterligare funktioner

  De vanligaste extrafunktionerna hos ett kombiskåp är “Frost Free” eller automatisk avfrostning som förhindrar isbildning samt “Fast Freeze” som sänker temperaturen för snabb frysning av maten. En vatten- och isdispenser är en annan uppskattad funktion som har blivit mycket populära under det senaste decenniet.

  Vi rekommenderar att leta efter kombiskåp med praktisk inredningsdesign. Detta inkluderar till exempel smart förvaring och extra hyllor som kan hjälpa dig att effektivt förvara dina livsmedel. Detta återfinns i de flesta moderna kombiskåp; om du börjar leta bland de dyrare modellerna kommer du även att finna digitala displayer, olika typer av larm för temperaturskillnader och öppna dörrar, WiFi-anslutning och mycket mer.

 • Energieffektivitet

  Det nya systemet för energimärkning trädde i kraft den 1 mars 2021. Detta gjorde att skalan som sträckte sig från A+++, A++, A+ till D omvandlades till en skala från A till G. De mest energieffektiva kyl- och kombiskåpen, som tidigare tillhörde klass A+++, tillhör numera lägre klasser på grund av de nya och förbättrade kraven. Observera att en del tillverkare fortfarande använder den gamla skalan för energimärkning.

  Märkningarna för energieffektiviteten för kyl- och kombiskåp anger energiförbrukningen i kWh per år i förhållande till europeiska standarder. Du kan kontrollera denna information på din vitvaras etikett tillsammans med dess specifika energimärkning. Detta kan hjälpa dig att avgöra hur en viss kylskåpsmodell presterar vad gäller energieffektivitet.

  Energieffektivitet handlar således inte enbart om miljövänlighet, utan är också kopplat till kostnadseffektivitet. Med andra ord: ett energieffektivt kombiskåp kan sänka dina elräkningar.

 • Pris

  Att köpa ett kombiskåp är normalt sett billigare än att köpa ett kylskåp och en frys separat. Hur mycket ett kombiskåp kostar beror emellertid på en rad olika faktorer.

  Ett amerikanskt kombiskåp är lite dyrare än ett vanligt, men har vanligtvis större kapacitet och bredare funktionalitet. Integrerade kombiskåp är också dyrare. Dessa typer av kombiskåp kostar vanligtvis över 10 000 kronor.

  Fristående kombiskåp kostar allt från 5 000 till över 10000 kronor. Du bör kunna hitta en gedigen modell som erbjuder alla nödvändiga funktioner för cirka 5 000 kronor.

  Det som främst skiljer priserna åt är antalet funktioner, tillverkare, kapaciteten och den övergripande designkvaliteten.

 • Användar- och expertrecensioner

  Att ta del av användar- och expertrecensioner innan du investerar i ett kombiskåp kan hjälpa dig att lära dig mer om en specifik modell. Vi har därför inkluderat båda typer av recensioner i vår artikel.

  Experter jämför oftast olika modeller med avseende på energieffektivitet, inredning, kapacitet och funktioner. Användare ger däremot insikter om verkliga erfarenheter och om specifika modellers användbarhet i vardagen.

arrow-more

LG GBB92MCBAP - Mycket energieffektiv kyl/frys med smart, rymlig design

Bäst i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på LG GBB92MCBAP:

 • Energiklass A
 • Inverter Linear-kompressor och dörrkylning
 • Fresh Balancer och Fresh Converter

Konsumentmagasinets omdöme

Efter en grundlig utvärdering av LG GBB92MCBAP kan vi konstatera att den utmärker sig genom att leverera både effektivitet och stil, och förtjänar sin plats som “bäst i test”. Det är en effektivt fungerande modell med konsekvent och snabb kylning, i kombination med dess överraskande kapacitet på över 380 liter trots dess relativt kompakta storlek. Apparatens automatiska avfrostning, snabbfrysning och exakta temperaturkontroller är fullt funktionella och ger optimal prestanda året runt. Det som gör störst intryck är den imponerande låga energiförbrukningen, med energimärkningen A. De olika innerfacken och den eleganta svarta designen gör den ännu mer tilltalande, särskilt för dig som är mer medveten om hur du inreder ditt kök. Även om den höga initialkostnaden kan verka avskräckande, anser vi att de långsiktiga energibesparingarna och robusta funktionerna ger ett övertygande värde för detta kylskåp, och gör det till en toppmodell som säkert kommer att bevisa sitt värde under årtionden av användning.

Fördelar

 • Konsekvent och snabb kylning
 • Liten storlek för en kapacitet på 380+ liter
 • Automatisk avfrostning, snabbfrysning och temperaturkontroller
 • Energieffektivitet i särklass
 • Stort urval av invändiga fack
 • Vacker design i svart

Nackdelar

 • Hög initial kostnad

Denna fantastiska LG-kyl är verkligen enastående på marknaden i många avseenden, men för oss stod den ut för dess förstklassiga energieffektivitet och tilldelades den sällsynta energiklassningen A. Vi tycker att det är ett förstklassigt val som perfekt kombinerar en robust kyl/frys med moder teknik. Om du letar efter det bästa är denna LG-modell svår att slå.

Produktanalys av LG GBB92MCBAP

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 233 l
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 35 dB
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning
 • Mått: 203 x 59,5 x 67,5 cm
 • Vikt: 103 kg
 • Fryskapacitet: 107 l
 • Energiförbrukning: 110 kWh/år

Innovativ kylteknik och design

LG Inverter Linear-kompressorn är en av de komponenter som är viktigast för den otroliga energieffektiviteten hos denna modell. Vanliga kylskåpskompressorer är vanligtvis öppna drivaxlar som roterar och driver kolven som komprimerar kylvätskan. Drivaxlarna är bullriga, och eftersom de är placerade utanför kylkammaren tränger bullret in ännu mer.

LG:s linjära kompressor arbetar, som namnet antyder, linjärt inuti höljet som håller kylvätskan och förlitar sig på ett system av fjädrar som förflyttar den fram och tillbaka. Fjädrarna dämpar dessutom kolvens slag vilket minskar påverkan på hela systemet. Allt detta resulterar i ett mer hållbart, långvarigt, energibesparande och tystgående kylsystem. LG förstärker detta ytterligare med smarta designval, som Door Cooling-systemet, som ventilerar kylskåpsdörren. Detta påskyndar inte bara kylningen, utan ger också en jämnare temperatur i hela skåpet.

Vacker design optimerad för utrymme och kapacitet

Designen på denna LG frys/kyl är det första som fångade vårt öga. Den ser inte alls lika stor och klumpig ut som andra modeller med 380+ liters kapacitet. Den är relativt hög, men lyckas ändå se smal, elegant och modern ut. Allt handlar om att utnyttja utrymmet, och med fyra dörrhyllor, fyra hyllor, ett vinställ, två lådor i kylen och fyra fryshyllor utnyttjas kapaciteten på 384 liter till fullo.

Vi gillar verkligen de två specialiserade lådorna som LG kallar Fresh Balancer och Fresh Converter. De är i huvudsak frukt- och grönsaksfack, men de kan enkelt justeras för temperaturnivåer och luftfuktighet för att på bästa sätt bevara färskheten hos dina produkter. Dessutom kan Fresh Converter anpassas för att förvara kött eller fisk med ett snabbt klick på en knapp.

De uppdaterade europeiska energiklasserna (A till G) har inte bara ändrat bokstäverna, utan har också höjt standarden för vad som ska kallas mest energieffektivt. Under en lång tid fanns det inte en enda vitvara som hade energiklass A. Även nu är de sällsynta. Med en mycket imponerande uppskattad årlig energiförbrukning på 110 kWh ligger dock LG GBB92MCBAP långt under genomsnittet och lämnar till och med de flesta av sina konkurrenter bakom sig. De flesta Bosch-kylskåp är i E-klassen, liksom Miele och GE, med en genomsnittlig årlig förbrukning på cirka 300 kWh. I genomsnitt har en 400 liters frys/kyl en driftskostnad på upp till 550 SEK per år, och LG, som har ungefär samma kapacitet, har en driftskostnad på endast 150 SEK per år. Dessutom håller energieffektiva maskiner bevisligen längre, vilket ökar deras totala värde.

Vad säger användare och experter om LG GBB92MCBAP?

Denna LG-modell har fått bra recensioner från alla håll och flera experter lovordar den. The Independent har utsett den till den bästa övergripande kyl / frys och kommenterar dess eleganta design, organiserade förvaringsutrymme och fantastiska energieffektivitet. Trustedreviews.com har gett den en hög poäng på 4,5 för dess välorganiserade, genomtänkta interiör, utmärkta kylprestanda och, naturligtvis, låga driftskostnader, och tillägger: “Om du letar efter konsekventa temperaturer, låga driftskostnader och en flexibel interiör är den här modellen ett utmärkt val.”

Användare på både Google Shopping och Amazon anser att detta är ett fantastiskt kylskåp med gott om utrymme, användbar dörrlarmfunktion och en funktionell No Frost-funktion. Många uppskattar också hur tyst den är, liksom dess energieffektivitet med många glada rapporter om minskade elräkningar. Den får 4,6 poäng på Google Shopping och något lägre 4,4 poäng på Amazon (låga betyg relaterade till leverans och kundservice), vilket gör den till en verklig kundfavorit.

Mer om LG GBB92MCBAP

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 233 l
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 35 dB
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning
 • Mått: 203 x 59,5 x 67,5 cm
 • Vikt: 103 kg
 • Fryskapacitet: 107 l
 • Energiförbrukning: 110 kWh/år

Samsung Bespoke RB38A7B5D41 - Anpassningsbar kylskåpsuppsättning med många designalternativ

Vacker design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung Bespoke RB38A7B5D41:

 • SpaceMax-teknik
 • Modulär kombinationsdesign
 • Allround-kylning

Konsumentmagasinets omdöme

Samsung Bespoke Tall Fridge är ett utmärkt val för dig som vill ha stil och funktion i ditt kök. Den lätta och kompakta designen, i kombination med en rad olika färger och ytbehandlingar, gör den till ett passande tillskott till alla inredningsstilar. Kylskåpet har dessutom stor förvaringskapacitet och en vändbar dörr som underlättar arbetet. Den heltäckande kylmekanismen säkerställer jämn luftfuktighet, skyddar din mat från att förstöras och leder därmed till låg driftskostnad på lång sikt. Å andra sidan kan avsaknaden av exakta digitala temperatur- och luftfuktighetskontroller bekymra vissa, eftersom den senaste kylskåpstekniken erbjuder mer precision för alla typer av känsliga livsmedel. Den övergripande konsekvensen av kylfunktion kompenserar dock för detta, vilket ger en välreglerad miljö för din mat. Sammantaget är Samsung Bespoke Tall Fridge en värdig utmanare för en modern, effektiv och elegant apparat i ditt kök.

Fördelar

 • Lätt och kompakt
 • Modulär med en mängd olika färger och ytbehandlingar
 • Stor kapacitet med vändbar dörr
 • Utjämnad luftfuktighet och temperatur i hela interiören
 • Låg driftskostnad

Nackdelar

 • Inga exakta, digitala temperatur-/luftfuktighetskontroller

Samsung Bespoke Tall Fridge har ett innovativt modulärt tillvägagångssätt och ger ditt kök en ny nivå av personalisering. Detta unika attribut riktar sig till husägare som söker flexibilitet och som vill anpassa sitt boende, och ger dig möjlighet att ge din kylinredning en personlig touch.

Produktanalys av Samsung Bespoke RB38A7B5D41

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 276 l
 • Energiklass: D
 • Energiförbrukning: 211 kWh/år
 • Ljudnivå: 35dB
 • automatisk avfrostning
 • snabbfrysning
 • Mått: 203 x 65,8 x 59,5 cm
 • Vikt: 85 kg
 • Fryskapacitet: 114 l

Platsbesparande teknik som ger mer kapacitet

Samsung Bespoke kyl/frys har SpaceMax-teknik, som maximerar den interna lagringskapaciteten utan att öka kylskåpets yttre dimensioner. Tekniken utnyttjar effektiv isolering för att skapa tunnare väggar, vilket ger mer utrymme för matvaror samtidigt som kylskåpet förblir kompakt. Jämfört med konkurrenter ger SpaceMax-tekniken en betydande fördel genom att ge plats åt en större mängder varor utan att det krävs ett större kylskåp eller att köksutrymmet måste offras.

Anpassningsbar och uppgraderingsbar

Samsung Bespoke kyl/frys har en modulär kombinationsdesign som möjliggör anpassningsbara förvaringsalternativ. Du kan kombinera flera enheter eller para ihop den med andra kompatibla Bespoke-produkter för att skapa en skräddarsydd förvaringslösning för köket. Denna design förbättrar prestanda och användbarhet genom att anpassa kylskåpets konfiguration till dina specifika behov, oavsett om du behöver mer kyl- eller frysutrymme eller en separat vinkylare. Det ger en flexibilitet som skiljer den från traditionella kylskåp med fasta fackstorlekar.

Effektiv kylning för att bevara även känsliga livsmedel

Bespoke-serien använder All-around-kylning för att jämnt fördela temperaturen i hela kylskåpet. Med strategiskt placerade kylventiler säkerställer den konsekvent kylning och förhindrar hotspots eller temperaturfluktuationer. Den här funktionen bevarar färskheten och kvaliteten på dina livsmedel och minskar risken för förstörelse och matsvinn. Det är särskilt bra för känsliga varor som frukt, grönsaker och mejeriprodukter, så att de håller sig färska under längre perioder.

Vad säger experter och användare om Samsung Bespoke RR39T746339 ?

Det första som har slagit testarna på Tech Advisor är den otroligt lilla storleken och vikten på denna enhet i jämförelse med dess stora kapacitet. De har också funnit värde i dess enkelhet och uppskattar dess eleganta, neutrala design som kan passa alla kökslayouter. Huvudfunktionen i Samsung Bespoke har naturligtvis inte gått obemärkt förbi, särskilt berömmer kylskåpslinjen för valet av färger och finish på alla dess varierande fack.

Mer om Samsung Bespoke RB38A7B5D41

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 276 l
 • Energiklass: D
 • Energiförbrukning: 211 kWh/år
 • Ljudnivå: 35dB
 • automatisk avfrostning
 • snabbfrysning
 • Mått: 203 x 65,8 x 59,5 cm
 • Vikt: 85 kg
 • Fryskapacitet: 114 l

BOSCH KGN33NLEB Series 2 - budgetvänligt och kompakt kombiskåp för mindre kök

Bästa kombiskåp för mindre kök

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på BOSCH KGN33NLEB Series 2:

 • FreshSense-sensorer för temperaturreglering
 • Ingen isbildning tack vare NoFrost
 • Matens färskhet regleras av Multi Airflow System

Konsumentmagasinets omdöme

BOSCH KGN33NLEB Series 2 är ett praktiskt kombiskåp som, tack vare dess kompakta mått, passar i de flesta köksutrymmen. De praktiska detaljerna sträcker sig vidare till skåpets funktionella inredning där du kan justera hyllorna på fyra olika nivåer. Detta gör produkten mycket användarvänlig samtidigt som det underlättar rengöring och underhåll.

Vi vill även betona vitvarans tysta och ekonomiska drift som ytterligare fördelar. Ett energieffektivt kombiskåp ökar produktens totala värdet genom att sänka elräkningar och ett ljudlöst sådant säkerställer en behaglig hemmamiljö utan störningsmoment.

Vi saknar en invändig termoregulator, men anser emellertid inte att denna avsaknad försämrar kombiskåpets totala värde. Sammanfattningsvis anser vi att BOSCH KGN33NLEB Series 2 är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en mindre och budgetvänlig vitvara utan att kompromissa med funktionaliteten och effektiviteten.

Fördelar

 • Kompakta och praktiska dimensioner
 • Hyllorna kan justeras på fyra nivåer
 • Tyst och ekonomisk att använda
 • Lätt att rengöra
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Saknar termometer på insidan

BOSCH KGN33NLEB Series 2 är ett fantastiskt budgetalternativ för dig som letar efter ett bra och prisvärt kombiskåp till köket. På Google Shopping får BOSCH KGN33NLEB Series 2 fina betyg och positiva recensioner. Baserat på recensioner har kylskåpet fått hela 4,5 av 5 stjärnor. Konsumenterna nämner bland annat att detta kombiskåp är enkelt att använda och har en låg ljudnivå.

Recension: En detaljerad recension av BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 192 L
 • Fryskapacitet: 87 L
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklass: E
 • Energiförbrukning: 228 kWh/år
 • Mått: 17,6 x 60 x 66 cm
 • Vikt: 58,7 kg

Kompakt och tyst kombiskåp
BOSCH KGN33NLEB är ett riktigt tyst och kompakt kombiskåp som smälter in bra i de flesta kök. Denna typ av kombiskåp passar riktigt bra i ett mindre kök där det inte finns så mycket plats för vitvaror. Den övre delen är ett kylskåp, medan den nedre delen är en frys. Det är en smart konstruktion som hjälper dig att spara plats hemma i köket.

Kylen är utrustad med en smart MultiBox grönsakslåda. Lådan har en räfflad botten som ser till att alla dina grönsaker skyddas från kondens, vilket får grönsakerna att hålla sig fräscha längre. Detta skåp har en låg ljudnivå och stör därför mindre än andra modeller. Ett tyst kombiskåp är extra viktigt för dig som bor i en liten bostad med korta avstånd mellan rummen.

Enkel och smidig rengöring
Att rengöra kylen och frysen är något som få tycker är kul. BOSCH KGN33NLEB är ett kombiskåp som är mycket lättare och snabbare att rengöra än många andra liknande modeller på marknaden. Därför är detta kombiskåp från Bosch det perfekta valet för alla som avskyr att städa i köket.

Hyllorna är otroligt lätta att justera och flytta runt på, vilket underlättar rengöringsarbetet ännu mer. Hyllorna kan placeras på 4 olika nivåer. En nackdel med detta kombiskåp är att det saknar en invändig termometer. Om detta är ett problem för dig, bör du överväga en annan modell. BOSCH KGN33NLEB är trots detta ett utmärkt budgetalternativ av hög kvalitet.

Vad säger användarna om BOSCH KGN33NLEB Series 2?

På både Amazon och Google Shopping verkar användarna vara nöjda med BOSCH KGN33NLEB Series 2. Flera framhåller Bosch som en pålitlig tillverkare och menar att deras tidigare Bosch-vitvaror har hållit i flera år.

Detta specifika Bosch-skåp är särskilt omtyckt för dess användarvänlighet samt praktiska storlek och kapacitet. Användarna berömmer även den funktionella inredningen som de menar är enkel att justera efter olika preferenser såväl som den stora, rymliga grönsakslådan.

Sammantaget verkar användarna mycket imponerade av BOSCH KGN33NLEB Series 2. På Amazon har produkten ett betyg på 4,5/5 stjärnor baserat på över 1 000 recensioner.

Mer om BOSCH KGN33NLEB Series 2

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 192 L
 • Fryskapacitet: 87 L
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklass: E
 • Energiförbrukning: 228 kWh/år
 • Mått: 17,6 x 60 x 66 cm
 • Vikt: 58,7 kg

Samsung RF24R7201SR - funktionellt kombiskåp med touchdisplay

Bästa kombiskåp med franska dörrar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung RF24R7201SR:

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss är Samsung RF24R7201SR ett mycket funktionellt kombiskåp, utformat för moderna kök. Den stora FlexZone-lådan erbjuder enastående flexibilitet med dess fyra olika temperaturinställningar, vilket gör det möjligt för dig att förvara en mängd olika temperaturkänsliga livsmedel. Samtidigt säkerställer dörrlarmet modern bekvämlighet och förhindrar energislöseri.

Samsung RF24R7201SR är mycket energieffektivt jämfört med andra kombiskåp med samma kapacitet, det vill säga 500 liter. Skåpet tillhör klass F, vilket gör det både miljövänligt och kostnadseffektivt. Vidare är kombiskåpets dörrar täckta av en yta som är utformad för att motstå fläckar, bland annat orsakade av fingeravtryck. Kombiskåpets framsida är även utrustad med en dispenser där du kan njuta av filtrerad is och kallt vatten. Vi saknar däremot en bricka som samlar upp överflödigt vatten och spill, men anser emellertid inte att detta är en avgörande olägenhet eftersom det går att åtgärda med egna metoder.

Sammantaget anser vi att alla nämnda funktioner och detaljer, om än i kombination med ett något högre pris, gör Samsung RF24R7201SR till ett utmärkt alternativ för dig som letar efter ett kombiskåp med hög kapacitet och många funktioner. Med detta skåp kan du enkelt kan bevara färskheten hos alla dina livsmedel – oavsett om det gäller grönsaker, frukt eller mejeri- och köttprodukter.

Fördelar

 • Stor FlexZone-låda med fyra olika temperaturinställningar
 • Dörrlarm
 • Fläckresistent yta
 • Energieffektiv
 • Filtrerad is- och vattendispenser

Nackdelar

 • Saknar en bricka under vattendispensern
 • Högre prisklass

Samsung RF24R7201SR har fått 4,5/5 stjärnor på amerikanska BestBuy.com baserat på över 300 recensioner. Kombiskåpet har även fått 4,1/5 stjärnor av användarna på Google Shopping.

Användarna berömmer skåpet för dess stora kapacitet och smarta FlexZone-låda. De framhåller även dess eleganta utformning som de menar gör att skåpet smälter in bra i vilken köksinredning som helst.

Recension: En detaljerad recension av Samsung RF24R7201SR

Specifikationer

 • Energiklass: F
 • Kylskåpskapacitet: 368 L
 • Fryskapacitet: 184 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Energiförbrukning: 690 kWh/år
 • Mått: 177 x 90,8 x 78,8 cm
 • Vikt: 146 kg

Mångsidigt skåp med smarta funktioner
En uppskattad funktion hos SAMSUNG RF24R7201SR är den smarta FlexZone-lådan. Denna låda kan snabbt och enkelt delas in i fyra olika zoner med hjälp av den smarta avdelaren. Du kan anpassa avdelaren efter storleken på de olika matvarorna eller behållarna du vill kyla ner. När du har ställt in de olika zonerna, låser du fast avdelaren genom att vrida på låset. I de olika zonerna kan du förvara och kyla allt från vin till pålägg och färdiga rätter.

Detta kombiskåp har en lättanvänd touchskärm med rörelsesensor och inbyggt ljud. Denna skärm underlättar för personer med funktionshinder. Vilket är ett riktigt stort plus. SAMSUNG RF24R7201SR är även utrustat med EZ-open handtag och extra lättöppnade lådor, vilket underlättar användandet ännu mer.

Svalkande is och uppfriskande vatten på ett ställe
Med Samsung RF24R7201SR i ditt hem har du både is och vatten på ett och samma ställe. Om du blir törstig eller känner för lite is i din dryck behöver du bara använda is- och vattendispensern. Allt är filtrerat, vilket ger en fräschare och renare upplevelse än många andra dispensers kan erbjuda. Isdispensern kan producera hela 4,5 kilogram is per dag. Totalt kan den förvara 1,9 kilogram is åt gången, vilket är imponerande för ett kombiskåp av denna typ.

Vatten- och isdispensern sitter utanpå skåpet så att du slipper öppna dörren när du vill ha vatten eller is. Detta gör att du sparar mycket energi varje dag. Tyvärr repas det rostfria stålet mycket lätt. Därför bör detta skåp flyttas och användas med försiktighet. Samsung RF24R7201SR saknar även en vattenuppfångare under vattendispensern. Om du vill slippa spill eller eventuella fuktskador på golvet bör du därför vara extra noggrann när du använder vattendispensern.

Mer om Samsung RF24R7201SR

Specifikationer

 • Energiklass: F
 • Kylskåpskapacitet: 368 L
 • Fryskapacitet: 184 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Energiförbrukning: 690 kWh/år
 • Mått: 177 x 90,8 x 78,8 cm
 • Vikt: 146 kg

Tester och recensioner av kylskåp och frysar som används i artikeln

Expert- och testkällor

The Independent

“The Independent” är en brittisk nättidning som är stolt över sin oberoende redaktionella hållning. Tidningen grundades som en tryckt tidning 1986 och övergick till ett digitalt format 2016. Tidningen täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive nyheter, politik, affärer, kultur, livsstil och underhållning. “The Independent” är känd för sin liberala och progressiva syn och erbjuder djupgående analyser, debattartiklar och omfattande nyhetsbevakning. Deras onlinetidning präglas av ett starkt fokus på kvalitetsjournalistik och en interaktiv plattform som engagerar en global publik, vilket gör den till en respekterad källa till nyheter och information i den digitala tidsåldern.

Läs expertrecensionerna om LG GBB92MCBAP här

trustedreviews.com

“TrustedReviews.com” är en omfattande online-tidning som specialiserar sig på att tillhandahålla detaljerade och opartiska recensioner av konsumentteknikprodukter. Den täcker ett brett spektrum av kategorier, inklusive elektronik, prylar, hushållsapparater och personlig teknik. Webbplatsen är känd för sina grundliga testprocesser och expertanalyser, vilket säkerställer att dess recensioner är tillförlitliga och informativa. TrustedReviews.com syftar till att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut genom att erbjuda djupgående insikter om produktfunktioner, prestanda och prisvärdhet. Dessutom innehåller webbplatsen ofta nyheter och funktioner relaterade till den senaste tekniska utvecklingen, vilket gör den till en värdefull resurs för både teknikentusiaster och vardagskonsumenter.

Läs expertrecensionerna om LG GBB92MCBAP här

Tech Advisor

“Tech Advisor”, som ursprungligen lanserades som PC Advisor i augusti 1995, har utvecklats till en framstående digital plattform för teknikrecensioner och råd till konsumenter. Denna omvandling började med lanseringen av webbplatsen 1996 och kulminerade i omprofileringen till Tech Advisor 2017. Som en del av Foundry, ett dotterbolag till International Data Group (IDG, Inc.), har Tech Advisor vuxit till ett ledande globalt varumärke med fokus på mobil teknik. Tidningen täcker ett brett spektrum av konsumentteknik och är känd för att locka en mångsidig publik, allt från tekniska nybörjare till erfarna användare.

Läs expertrecensionen av Samsung Bespoke Tall Fridge här

Råd & Rön

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, vars syfte är att se till att konsumentlivet i Sverige är bra. Råd & Röd behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta innefattar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat flera olika kombiskåp som har både kyl och frys.

Klicka på den här länken för att läsa mer.

Råd & Rön har även provat och recenserat Liebherr CNel 4313,Bosch KIS87AF30 och Liebherr CN 4313. Klicka här om du vill läsa hela recensionen av dessa tre modeller.

Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.

Best Buy

Best Buy är en amerikansk butikskedja med fokus på hemelektronik. Vi har använt oss av Best Buys kundrecensioner och betyg för att lära oss mer om Samsung RF24R7201SR.
Läs recensionerna för Samsung RF24R7201SR här

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är ett multinationellt teknikföretag som är vida känt för sin plattform för online-shopping. Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och har vuxit till att bli en av världens största detaljhandlare med närvaro i över 200 länder. Förutom sin onlinemarknadsplats har Amazon också expanderat till olika andra områden, inklusive cloud computing, digital streaming och artificiell intelligens. En annan viktig egenskap hos Amazon är dess system för användarrecensioner, där kunderna kan lämna feedback och betygsätta produkter som de har köpt. Detta system ger värdefull information till andra potentiella köpare, vilket hjälper dem att fatta välgrundade beslut om sina inköp. Recensionerna kan också sorteras efter olika kategorier, exempelvis mest användbara eller senaste, för att hjälpa kunderna att hitta den mest relevanta feedbacken.

Se användarrecensioner för LG GBB92MCBAP här

Google Shopping

Google Shopping är en onlineplattform som samlar produktlistor från olika webbplatser och online-återförsäljare och erbjuder en centraliserad plats för konsumenter att bläddra, jämföra priser och fatta välgrundade köpbeslut. En viktig funktion i Google Shopping är sammanställningen av användarrecensioner. Dessa recensioner, som samlas in från olika källor och användare, ger värdefulla insikter om produktens kvalitet, användbarhet och konsumentnöjdhet. Genom att presentera dessa recensioner tillsammans med produktinformation hjälper Google Shopping kunder att utvärdera produkter baserat på verkliga erfarenheter och feedback, vilket förbättrar den övergripande shoppingupplevelsen genom att integrera omfattande och olika åsikter. Denna funktion gör Google Shopping till ett värdefullt verktyg för konsumenter som söker tillförlitlig information innan köp

Se användarrecensionerna för LG GBB92MCBAP

Amazon

Amazon är ett multinationellt företag, känt för sin enorma plattform för online-shopping. Företaget grundades år 1994 av Jeff Bezos och har sedan dess utvecklats till en av världens största detaljhandlare på nätet med närvaro i över 200 länder. Amazon erbjuder numera även andra tjänster, inklusive cloud computing, digital streaming och artificiell intelligens.

En viktig aspekt på Amazons plattform är systemet för användarrecensioner, där konsumenter kan lämna feedback och betygsätta produkter som de har köpt. Detta system ger värdefull information till andra potentiella köpare, vilket hjälper dem att fatta välgrundade beslut om sina inköp. Recensionerna kan sorteras efter olika kategorier, till exempel “mest användbara” eller “senaste”, för att den mest relevanta feedbacken ska visas.

Se användarrecensionerna för BOSCH KGN33NLEB Series 2 här.

Google Shopping

Google Shopping är en onlineplattform där användare kan söka efter produkter från olika återförsäljare och jämföra priser, funktioner och recensioner. Plattformen sammanställer produktrecensioner från flera källor, inklusive användarrecensioner som dels har lämnats direkt på Google Shopping, dels hämtats från externa återförsäljare.

Genom att presentera ett varierat utbud av användarrecensioner hjälper Google Shopping potentiella kunder att fatta välgrundade köpbeslut.

Se användarrecensionerna för BOSCH KGN33NLEB Series 2 här.

FAQ

Vilka kyl & frys är bäst i test?
Bosch KIS87AF30 och Liebherr CP 4313
Hur testas kombiskåpen?
Kombiskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för kylskåp går från A till G. Energimyndigheten berättar att klass A är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass C eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.

Förvaring av mat i kylskåpet

När man kommer hem efter en lång dag funderar man knappast på hur man placerar matvarorna i kylskåpet. Danska Whiteaway förklarar dock att temperaturen faktiskt kan variera en hel del mellan olika hyllor.

Om man vill vara helt säker på att all mat förvaras i samma temperatur kan man investera i ett kylskåp med ventilerad kylning. Dessa har nämligen ett ventilationssystem som säkerställer att temperaturen är jämn i hela kylskåpet. Om man inte har ett kylskåp med ventilerad kylning bör man i regel tänka på att värmen stiger uppåt, och att de översta hyllorna därför är varmast.

Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning bör du tänka på följande:

Översta hyllorna: Placera frukt och grönsaker högst upp i kylskåpet, även om de flesta är vana vid att göra motsatsen. Då göms grönsakerna dessutom inte undan i någon låda där de lätt glöms bort. Detsamma gäller för ost och smör, som mår bäst där det inte är som kallast.

Nedersta hyllorna: I regel är det kallast längst ner i kylskåpet, och här ska man därför placera de matvaror som snabbt blir dåliga. Det kan till exempel vara mjölk, kött och fisk, men även middagsrester. Man kan även placera äggen här. Många brukar ha både ägg och mjölk i kylskåpsdörren, men där växlar temperaturen ofta väldigt kraftigt.

Tänk även på att det är skillnad på olika frukter och grönsaker. Vissa mår bäst i kylskåpet och andra på köksbänken.

Frukt och grönsaker som inte ska kylas: Äpplen, päron, bananer, meloner, avokado, tomat, gurka, färsk ingefära, squash och aubergine.

Frukt och grönsaker som ska kylas: Stenfrukter, bär och andra grönsaker som inte nämns ovan.

Man bör även vara uppmärksam på luftfuktigheten. De flesta frukter och grönsaker mår bäst vid en hög luftfuktighet på 90-95 %, och här kan faktiskt grönsakslådan vara bra, eftersom den bevarar fukten. Det finns dock undantag – morötter föredrar till exempel en lägre luftfuktighet.

Om du har för mycket fukt i grönsakslådan kan du lösa problemet genom att lägga lite hushållspapper i botten av lådan. Detta suger då upp den överflödiga fukten och eventuellt kondensvatten.

Läs även: Vinkyl (Bäst i test)

Översikt över livsmedel och förvaring

Livsmedelsverket har också skapat en översikt över hur olika typer av livsmedel bör förvaras, och här hittar du de viktigaste punkterna:

Mjölk, ost och ägg: Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, och hur länge de håller beror på temperaturen. Mjölk som har varit kyld håller ofta mycket längre än bäst före-datumet, medan mjölk som har stått framme i rumstemperatur flera timmar kan bli dålig i förtid. Ställ därför tillbaka mjölken i kylen direkt när du är klar med den. Mjölk, grädde och matfett kan dessutom frysas in.

Ost kan också frysas in, men den blir då smulig. Den håller dock länge även i kylskåpet.

Bäst före-datumet för ägg är beräknat på förvaring i rumstemperatur, och ägg som förvaras i kylskåp håller faktiskt flera veckor längre än så. Äggvitor och äggulor som blir över efter bakning och matlagning kan även frysas in.

Frukt och grönsaker: Läs gärna listan här ovanför om vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp. Låt eventuella plastförpackningar sitta kvar. Förpackningen hindrar nämligen frukten från att skrumpna, och den skyddar även mot gasen eten. Denna gas påskyndar bland annat mognaden och utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat.

Om frukten eller grönsakerna ska förvaras i kylen bör man dock låta förpackningen vara lite öppen, alternativt sticka hål i plasten för att motverka kondens.

Kött, fisk och pålägg: Dessa livsmedel ska alltid förvaras kallt – ju kallare de förvaras, desto längre håller de. För att förlänga hållbarheten på smörgåspålägg, som skinka, korv och leverpastej, är det även bra om du inte låter dem stå framme i flera timmar under långa frukostar. Om du fryser in kött och fisk ska det packas i en lufttät förpackning och märkas med datum.

Bröd: Bröd kan hålla längre om man förvarar det i kylskåpet, men då blir det å andra sidan snabbt torrt och tråkigt. Därför är det bättre att förvara brödet i rumstemperatur. Man kan även skiva brödet och frysa in det, och sedan ta fram så många skivor man vill ha eftersom.

Rester: Om det finns rester kvar efter middagen som man vill äta senare måste maten kylas ned snabbt. Livsmedelsverket skriver då att man till exempel kan använda sig av ett kallt vattenbad och dela upp maten i mindre portioner. Tillagad mat håller ofta flera dagar, i vissa fall upp till en vecka, i kylskåpet, och betydligt längre i frysen.

Titta på datummärkningen

Danska Tv2.dk förklarar att man i regel alltid ska följa datummärkningen för att vara säker på att man inte äter förstörd mat. Sunt förnuft bör dock alltid komma först, så mat som luktar eller smakar dåligt och har en konstig konsistens ska slängas – även om det angivna datumet inte har passerat.

Tänk på hygienen

Tv2.dk berättar även att man alltid ska vara försiktig när man hanterar mat. Du bör därför alltid följa ett fåtal viktiga hygienregler i köket, i synnerhet dessa:

Tvätta händerna: Tvätta händerna före, under och efter matlagningen. När du har rört vid rått kött eller smutsiga grönsaker ska du tvätta händerna för att inte föra vidare sjukdomsframkallande bakterier till annat.

Diskhandduken: Diskhandduken och disktrasan är en riktig lekplats för bakterier. Byt ut dem ofta och torka helst händerna med hushållspapper när du har tvättat dem.

Rengöring: Kom ihåg att hålla både spis, bestick och köksredskap rena, och diska allt noggrant efter användning.

Ingen kontakt: Håll rått kött och otvättade grönsaker separat från andra livsmedel, och även från varandra. Använd olika skärbrädor för olika livsmedel.

Snabb nedkylning: Matvaror mår inte bra av att ligga ute i värmen. Sätt därför in dem i kylskåpet eller frysen direkt efter handling eller matlagning.

Hur länge håller maten i frysen?

Utöver hygienråden här ovanför skriver Livsmedelsverket.se att maten i regel håller längre ju kallare man förvarar den, och en lämplig temperatur i kylskåpet är 4-5 grader. Du kan kontrollera temperaturen i kylskåpet genom att ställa in ett glas vatten med en termometer i.

Fryst mat

Man bör även kontrollera temperaturen i frysen, som bör vara -18 grader eller kallare. I regel håller magra livsmedel längre i frysen än feta, eftersom fett härsknar med tiden.

Här nedanför hittar du en lista över hur länge olika livsmedel håller sig fräscha i frysen. Listan är baserad på artiklar från Allers.se samt Råd & Rön. Detta kan användas som riktlinjer, men glöm inte att även använda ditt sunda förnuft.

 • Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader
 • Magert kött (t.ex. vilt och kycklingfiléer): 12 månader
 • Fetare kött (t.ex. högrev och lamm): 6 månader
 • Fläskkött: 4 månader
 • Fet fisk (t.ex. lax): 2-3 månader
 • Mager fisk (t.ex. torsk): 6-12 månader
 • Mjölk: 3 månader
 • Smör: 3 månader
 • Ost: 3 månader
 • Bär och frukt (t.ex. vinbär och blåbär): 12 månader
 • Grönsaker: 12 månader
 • Matbröd:12 månader
 • Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader

Det är även viktigt att tina fryst mat på rätt sätt, och kött i synnerhet bör alltid tinas i kylskåp. Även om det går snabbare på köksbänken förökar sig nämligen bakterierna snabbt när köttet utsätts för den varma rumstemperaturen.

Hur vet man om maten är okej att äta?

Livsmedelsverket.se skriver att det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag.

Livsmedel som är märkta med en sista förbrukningsdag anses inte vara säkra att äta efter det angivna datumet. Detta förekommer framförallt på köttprodukter.

Livsmedel med ett bäst före-datum kan eventuellt ätas efter det angivna datumet. Här får man helt enkelt lukta, titta och smaka på maten för att avgöra om den är fräsch och ätbar. Bakterierna i dålig mat behöver inte nödvändigtvis göra dig sjuk, men du bör undvika dem.

Inspektera maten

Du behöver alltså inte nödvändigtvis slänga matvaror som har passerat sitt bäst före-datum, utan du kan istället låta dina sinnen avgöra.

Börja med att lukta på maten: För gammal mat kommer ofta att lukta surt eller härsket. Gör den det ska den slängas.

Smaka på maten: Om det inte luktar fel kan du fortsätta inspektionen med att smaka lite grann av maten. Om den smakar bra och normalt är det inga problem att använda den, men släng mat som smakar konstigt.

Tips för när du fryser in mat

När man fryser in mat stannar bakterietillväxten som förstör maten av, och därmed hålls bakterierna i schack tills man tinar maten igen.

De danska Dr.dk, KU.dk har skrivit artiklar om hur man fryser in mat på bästa möjliga sätt. Infrysning kan nämligen förbättra kvaliteten på maten, och en korrekt infrysning kan bespara dig både pengar och utrymme. Här är de viktigaste tipsen från artiklarna:

Kontrollera förpackningen: Man bör alltid packa om kött innan man fryser in det. Vissa förpackningar från affären tål nämligen inte frost, och andra isolerar så bra att de hindrar köttet från att frysas in. Experten från Dr.dk rekommenderar därför att man packar om allt kött för att vara på den säkra sidan.

Använd fryspåsar: Många fryser gärna in mat i plastlådor, men experterna förklarar att frysen förbrukar mer energi ju större förpackningar man använder. Lådor tar dessutom upp mycket utrymme, så använd fryspåsar istället. Kom ihåg att använda riktiga fryspåsar som är avsedda för just infrysning, och kontrollera att påsen är avsedd för livsmedel – vilket, enligt Livsmedelsverket, antingen är utskrivet med texten “till livsmedel” eller angivet med en symbol som föreställer ett glas och en gaffel.

Frys inte in mat två gånger: Om en matvara har varit fryst ska den inte frysas in igen efter att den har tinat.

Frys in maten snabbt: Maten ska frysas in snabbt av hänsyn till såväl kvalitet som säkerhet. En snabb infrysning hindrar bakterietillväxten och ser till att maten inte är tråkig och smaklös när man sedan ska äta den.

Sprid ut maten: Om man fryser in mycket på en gång bör man fördela maten på olika ställen i frysen. Man bör även packa om större mängder till flera små portioner, eftersom det tar längre tid att frysa in maten ju större portionerna är.

Töm påsarna på luft: Se till att det är så lite luft som möjligt i fryspåsen när du fryser in mat. Mindre luft minskar oxidationen av maten, och det uppstår heller inte lika mycket frostskador på ytan.

Avfrosta frysen: Frysen är mest effektiv när den är avfrostad och inte har några stora isklumpar på sidorna.

Använd infrysningsfunktionen: Om du har en frys med infrysningsfunktion bör du använda den när du fryser in stora mängder mat.

Ha rätt temperatur i kylskåpet och frysen

Energimyndigheten.se skriver i en artikel om energieffektivisering att man ska ska ha +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen. Dessa temperaturer ger både en bra matförvaring och en låg energianvändning. Energiförbrukningen ökar sedan med 5 % för varje grad man sänker temperaturen i frysen.

Man kan spara mycket på att köpa ett kylskåp med en hög energimärkning, där A är bäst. De rekommenderar dock även att man kontrollerar den årliga energiförbrukningen när man jämför olika kylar och frysar.

Man bör alltså hålla koll på temperaturen i både kylskåpet och frysen av hänsyn till både ekonomin och miljön. Vissa modeller har en elektronisk temperaturkontroll, medan andra har ett gammaldags vridreglage.

Om du vill vara helt säker på att kylskåpet eller frysen håller rätt temperatur kan du lägga in en termometer och mäta temperaturen. Gör gärna detta på flera ställen, då kylskåp utan ventilerad kylning kan ha olika temperaturer på olika ställen i kylen.

Information om energimärkningen

När man ska välja ett nytt kylskåp eller en ny frys är det en bra idé att kika på energimärkningen, som måste finnas på alla modeller. Energimärkningen kan dock vara lite krånglig att tyda, och baserat på information från Energimyndigheten.se berättar vi därför hur det fungerar:

Energimärkningen är en fyrkantig etikett som högst upp har information om tillverkare och modell. Under detta finns olika energiklasser för kylskåp och frysar. Dessa klasser går från A till G, där G är sämst och A är absolut bäst. Klasserna färgkodas även med färgerna rött, gult och grönt. Ju grönare modellen är, desto mer miljövänlig är den. Kylar och frysar på den svenska marknaden tillhör alltid energiklass C eller bättre.

Under energiklassen visas den årliga energiförbrukningen i kWh.

Längst ner på energimärkningen anges kapaciteten i liter – alltså hur mycket kylskåpet eller frysen rymmer. Där anges även ljudnivån i decibel.

Danska Dr.dk påpekar dessutom att modellerna testas under optimala förhållanden i de officiella granskningarna. Det innebär till exempel att dörren till kylskåpet eller frysen hålls stängd under hela testperioden, någon man knappast kan göra i vardagen. Energimärkningen kan därför vara något missvisande ibland, och den verkliga förbrukningen kommer sannolikt att vara lite högre.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Beko BCSA285K4SN - Inbyggd frys/kyl med tystgående funktion

Liebherr CNel 4313

LG GSL760SWXV kombiskåp - WiFi-kompatibelt och rymligt kombiskåp

LG GSL360ICEZ

Smeg FC370X2PE

Liebherr CP 4313

Electrolux EN3791MOW

AEG RCB63727OW

Bosch KIS87AF30

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta