Kyl & frys test – Dessa kombiskåp är bäst enligt experterna (Testvinnarguide)

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Den här artikeln handlar om olika testvinnande kombiskåp som har både kyl och frys, och här får du som konsument den bästa möjliga överblicken över utbudet på marknaden.

Här hittar du nämligen en mängd olika kombiskåp, som alla har granskats av experter hos konsumentorganisationerna Råd & Rön samt det danska konsumentrådet Tænk.

Efter genomgången av hittar du ett par sektioner med tips och goda råd om mat, hållbarhet och infrysning.

Om du vill läsa mer om testerna eller källorna finns det en lista med länkar till de undersökningar vi hänvisar till i slutet av den här artikeln.

Den här artikeln om kombiskåp innehåller:

🔶 Överblick över sju olika kombiskåp med både kyl och frys
🔶 Guide till hur du förvarar maten på rätt sätt
🔶 Information om hållbarheten hos olika livsmedel
🔶 Goda råd vid infrysning av mat
🔶 Information om hur kallt kylskåpet och frysen ska vara
🔶 Information om hur länge frysen klarar sig vid ett strömavbrott
🔶 Förklaring av energimärkningen
🔶 Genomgång av de tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkterna själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

 


LG GSL360ICEV kombiskåp – praktiskt kombiskåp med hög kapacitet

Redaktörens val

LG GSL360ICEV kombiskåp

 

LG GSL360ICEV är ett praktiskt och rymligt kombiskåp som passar utmärkt i de flesta kök. Detta kombiskåp från LG är väl omtyckt av konsumenterna, vilket man bland annat kan se genom att läsa konsumentrecensionerna och betygen för skåpet på Google Shopping. Baserat på omdömen har detta kombiskåp fått hela 4,6 av 5 stjärnor, vilket är ett mycket högt betyg. Den goda belysningen, de smarta hyllorna, den låga ljudnivån samt den snygga och stilrena designen är några av sakerna som konsumenterna 

Rymligt skåp med effektiv kylning

De som letar efter ett bra kombiskåp med gott om plats bör överväga att skaffa sig ett LG GSL360ICEV. Detta skåp rymmer totalt 606l, så det finns ordentligt med plats för både kylda och frysta matvaror. Kylen är ventilerad, vilket säkrar en jämn temperatur på alla hyllplan. Detta kombiskåp har en elektronisk temperaturkontroll. Med hjälp av denna funktion kan du snabbt och enkelt ställa in temperaturen till exakt det gradantal du vill. 

Kraftfull belysning och smarta funktioner

LG GSL360ICEV är utrustad med en riktigt bra LED-belysning. Denna belysning gör det lättare för dig att hitta precis de matvaror du letar efter. Du slipper alltså gräva i mörkret efter matlådor, grönsaker, drycker eller vad du nu letar efter.

Med iskub- och vattendispensern har du alltid snabb tillgång till ett glas vatten eller ett par isbitar till din drink. Du behöver alltså inte öppna frysen och ta ut en isform när du vill ha is, eller gå till vattenkranen för att hämta ett glas vatten.

Detta kombiskåp är tyngre än andra modeller på marknaden. Därför kan det vara svårare att flytta på. Om du bor i en lägenhet flera våningar upp kanske detta kombiskåp inte är det bästa valet för dig. En annan nackdel med denna modell från LG är vattnet från vattendispensern. Vattnet från dispensern är nämligen inte speciellt kallt, vilket för många kan vara ett ganska stort minus. Trots dessa nackdelar är LG GSL360ICEV dock ett mycket älskat skåp bland konsumenterna, och förtjänar fortfarande sin plats i rampljuset bland andra kombiskåp på marknaden.

Fördelar

 • Kapacitet på 400l
 • Praktisk och effektiv design
 • Låg ljudnivå
 • LED-belysning
 • Elektronisk temperaturkontroll
 • Iskub- och vattendispenser
Nackdelar

 • Tyngre än andra modeller
 • Vattnet från dispensern är inte speciellt kallt

Specifikationer
🔴 Kylkapacitet: 400l
🔴 Fryskapacitet: 206l
🔴 Fryskapacitet per dygn: 12kg
🔴 Färg/material: Stål
🔴 Vikt 124kg
🔴 Automatisk avfrostning
🔴 Energiklass F


BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp – billigt och kompakt kombiskåp för små kök

Bästa budgetval

BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp

 

BOSCH KGN33NLEB Series 2 är ett fantastiskt budgetalternativ för alla som letar efter ett bra kombiskåp till sina kök. På Google Shopping får BOSCH KGN33NLEB Series 2 fina betyg och positiva recensioner. Baserat på recensioner har kylskåpet fått hela 4,5 av 5 stjärnor. Konsumenterna nämner bland annat att detta kombiskåp är enkelt att använda och har en låg ljudnivå.

Kompakt och tyst kombiskåp

BOSCH KGN33NLEB är ett riktigt tyst och kompakt kombiskåp som smälter in bra i de flesta kök. Denna typ av kombiskåp passar riktigt bra i ett mindre kök där det inte finns så mycket plats för vitvaror. Den övre delen är ett kylskåp, medan den nedre delen är en frys. Det är en smart konstruktion som hjälper dig att spara plats hemma i köket.

Kylen är utrustad med en smart MultiBox grönsakslåda. Lådan har en räfflad botten som ser till att alla dina grönsaker skyddas från kondens, vilket får grönsakerna att hålla sig fräscha längre.

Detta skåp har en låg ljudnivå och stör därför mindre än andra modeller. Ett tyst kombiskåp är extra viktigt för dig som bor i en liten bostad med korta avstånd mellan rummen. 

Enkel och smidig rengöring
Att rengöra kylen och frysen är något som få tycker är kul. BOSCH KGN33NLEB är ett kombiskåp som är mycket lättare och snabbare att rengöra än många andra liknande modeller på marknaden. Därför är detta kombiskåp från Bosch det perfekta valet för alla som avskyr att städa i köket. 

Hyllorna är otroligt lätta att justera och flytta runt på, vilket underlättar rengöringsarbetet ännu mer. Hyllorna kan placeras på 4 olika nivåer.

En nackdel med detta kombiskåp är att det saknar en invändig termometer. Om detta är ett problem för dig, bör du överväga en annan modell. BOSCH KGN33NLEB är trots detta ett utmärkt budgetalternativ av hög kvalitet.

Fördelar

 • Kompakt
 • Hyllorna kan justeras på 4 nivåer
 • Tyst och ekonomisk att använda
 • Lätt att rengöra
Nackdelar

 • Saknar termometer på insidan

Specifikationer

🔴 Kylkapacitet: 193l
🔴 Fryskapacitet: 89l
🔴 Fryskapacitet per dygn: 11kg
🔴 Automatisk avfrostning
🔴 Vikt: 58,75kg
🔴 Energiklass E
🔴 Färg/material: Stål


Samsung RF24R7201SR kombiskåp – funktionellt kombiskåp med touchskärm

Bästa premiumval

Samsung RF24R7201SR kombiskåp

 

Samsung RF24R7201SR har fått 4.5/5 stjärnor baserat på mer än 300 recensioner på den amerikanska hemelektronikkedjan Best Buy. Detta kombiskåp har även fått 4.1/5 stjärnor baserat på kundrecensioner på Google Shopping. Konsumenterna älskar detta kombiskåp för den stora kapaciteten den smarta FlexZone-lådan. De tycker även mycket om den eleganta stilen och designen som gör att skåpet smälter in bra i inredningen.

Mångsidigt skåp med smarta funktioner

En uppskattad funktion hos SAMSUNG RF24R7201SR är den smarta FlexZone-lådan. Denna låda kan snabbt och enkelt delas in i fyra olika zoner med hjälp av den smarta avdelaren. Du kan anpassa avdelaren efter storleken på de olika matvarorna eller behållarna du vill kyla ner. När du har ställt in de olika zonerna, låser du fast avdelaren genom att vrida på låset. I de olika zonerna kan du förvara och kyla allt från vin till pålägg och färdiga rätter.

Detta kombiskåp har en lättanvänd touchskärm med rörelsesensor och inbyggt ljud. Denna skärm underlättar för personer med funktionshinder. Vilket är ett riktigt stort plus. SAMSUNG RF24R7201SR är även utrustat med EZ-open handtag och extra lättöppnade lådor, vilket underlättar användandet ännu mer. 

Svalkande is och uppfriskande vatten på ett ställe

Med Samsung RF24R7201SR i ditt hem har du både is och vatten på ett och samma ställe. Om du blir törstig eller känner för lite is i din dryck behöver du bara använda is- och vattendispensern. Allt är filtrerat, vilket ger en fräschare och renare upplevelse än många andra dispensers kan erbjuda. Isdispensern kan producera hela 4,5kg is per dag. Totalt kan den förvara 1,9kg is åt gången, vilket är imponerande för ett kombiskåp av denna typ. 

Vatten- och isdispensern sitter utanpå skåpet så att du slipper öppna dörren när du vill ha vatten eller is. Detta gör att du sparar mycket energi varje dag.

Tyvärr repas det rostfria stålet mycket lätt. Därför bör detta skåp flyttas och användas med försiktighet. Samsung RF24R7201SR saknar även en vattenuppfångare under vattendispensern. Om du vill slippa spill eller eventuella fuktskador på golvet bör du därför vara extra noggrann när du använder vattendispensern.

Fördelar

 • Stor FlexZone-låda med fyra olika temperaturer
 • Touchskärm med rörelsesensor och inbyggt ljud
 • Fingeravtrycksresistent
 • Energieffektiv
 • Filtrerad is- och vattendispenser
Nackdelar

  • Det rostfria stålet repas väldigt lätt
  • Saknar en vattenuppfångare under vattendispensern

Specifikationer
🔴 Kylkapacitet: 443l
🔴 Fryskapacitet: 193l
🔴 Fryskapacitet per dygn: 6kg
🔴 Energiklass: F
🔴 Automatisk avfrostning
🔴 Färg/material: Rostfritt stål
🔴 Vikt: 147kg


Liebherr CNel 4313

Bra betyghos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Liebherr CNel 4313

 

.
Liebherr CNel 4313 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här modellen får i slutändan ett bra betyg hos Tænk och toppbetyg hos Råd & Rön.

Experterna motiverar de fina betygen med att modellen har en bra fryskapacitet och en låg energiförbrukning. De berömmer även användarvänligheten. Även om experterna överlag tycker riktigt bra om Liebherr CNel 4313 anmärker de dock på temperaturväxlingarna.

Fristående kombiskåp med NoFrost och DuoCooling

Liebherr CNel 4313 är ett fristående kylskåp som kan placeras nästan var som helst i köket. Det här är ett enkelt och stilrent kombiskåp som passar bra in i de flesta typer av köksinredningar. Kylskåpet har en kapacitet på 209 liter medan frysen rymmer 95 liter.

Den här modellen har två praktiska funktioner som kallas för NoFrost och DuoCooling. NoFrost-funktionen gör att matvarorna håller sig fräscha länge medan DuoCooling innebär att skåpet har två separata kylsystem. Temperaturen i kylskåpet och frysen justeras därför helt oberoende av varandra.

NoFrost säkerställer dessutom att matvarorna fryses ner med iskall och recirkulerad luft. Detta innebär även att man slipper slösa tid på att frosta av kylskåpet och frysen manuellt.

Elektronisk styrning och lättöverskådlig inredning

Liebherr CNel 4313 har en elektronisk styrning och är väldigt lätt att använda. Modellen har dessutom en digital temperaturdisplay som informerar användaren om de inställda värdena. Man kan alltså enkelt se om man måste ändra temperaturen eller inte.  

Den här modellen har dessutom en lättöverskådlig inredning. I kylskåpet finns det till exempel en flaskhylla där man kan förvara olika drycker. Kylskåpet har även fyra förvaringshyllor av säkerhetsglas samt en stor frukt- och grönsakslåda. Tack vare LED-belysningen får man en bra överblick över allt som finns i kylen.

I frysen finns det tre lådor som kan flyttas runt som man vill ha dem. Det finns även en låda för isbitar.

Energisnålt och tystgående kylskåp med PowerCooling

Liebherr CNel 4313 är ett energisnålt och tystgående kylskåp. Den här modellen tillhör nämligen energiklass B och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år. Detta är en fördel för både plånboken och miljön.

Även om kylskåpet är energisnålt väsnas det inte särskilt mycket. Ljudnivån ligger nämligen på 41 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Det här kombiskåpet har slutligen en funktion som kallas för PowerCooling. Denna funktion kyler ner matvarorna snabbt när man ställer in dem i kylen, vilket gör att de håller sig fräscha längre.

Specifikationer för Liebherr CNel 4313 mått
🌀 Höjd: 186,1 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 65,5 cm
🌀 Vikt: 65 kg 

Specifikationer för Liebherr CNel 4313 nyckelinformation
🔴 Typ: Kombinerad kyl och frys
🔴 Kapacitet kylskåp: 209 liter
🔴 Kapacitet frys: 95 liter
🔴 Energiklass: B
🔴 Energiförbrukning per år: 240 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 42 dB
🔴 Spänning (V): 220-240 volt

Fördelar med Liebherr CNel 4313:
PowerCooling
Lättöverskådlig inredning
LED-belysning
NoFrost
DuoCooling

 


Liebherr CP 4313

Utsedd till “Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Liebherr CP 4313

.
Liebherr CP 4313 har testats och recenserats av Which.co.uk, Englands största testmagasin. Experterna från Which.co.uk tycker otroligt bra om det här kombiskåpet och utser därför modellen till “Best Buy”.

Detta motiveras bland annat med att modellen är både användarvänlig och energisnål. Experterna är däremot inte lika nöjda med kapaciteten hos den här kombinerade kylfrysen. De menar nämligen att det finns större modeller på marknaden som passar bättre för en familj.

Kombiskåp med DuoCooling och SmartFrost

Liebherr CP 4313 består av både ett kylskåp och en frys. Kylskåpet har en kapacitet på 209 liter medan frysen rymmer 99 liter. Den här modellen är därmed lämpligt stor för ett hushåll på tre eller fyra personer.

Liebherr CP 4313 är dessutom utrustad med två praktiska funktioner: DuoCooling och SmartFrost. DuoCooling innebär att skåpet har två kylsystem som kan ställas in helt separat från varandra. SmartFrost är å andra sidan en funktion som kraftigt reducerar isbildning. Man behöver därför sällan avfrosta det här kylskåpet. 

Energisnålt och tystgående kombiskåp

Liebherr CP 4313 tillhör marknadens bästa energiklass, A, och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år. Detta är därför bra för både plånboken och miljön.

Den här modellen är dessutom tystgående och kommer alltså inte att vara särskilt störande. Liebherr CP 4313 har nämligen en ljudnivå på 38 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Flera praktiska egenskaper

Liebherr CP 4313 har flera praktiska egenskaper, till exempel en exakt elektronisk styrning och digital temperaturdisplay. Man kan därför alltid se de inställda värdena. Det går dessutom att styra alla funktioner med en lätt beröring.

Den här modellen är utrustad med ventilerad kylning i kylskåpet. Detta innebär att kylskåpet håller samma temperatur högst upp som längst ner. Det finns slutligen  en LED-belysning som gör det enkelt att få en överblick över maten i kylen.

Specifikationer för Liebherr CP 4313 mått
🌀 Höjd: 186,1 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 65,5 cm
🌀 Vikt: 67,5 kg 

Specifikationer för Liebherr CP 4313 nyckelinformation 
🔴 Typ: Kombinerad kyl och frys
🔴 Kapacitet kylskåp: 209 liter
🔴 Kapacitet frys: 99 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning per år: 153 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 38 dB
🔴 Spänning (V): 220-240 volt

Fördelar med Liebherr CP 4313:
LED-belysning
Ventilerad kylning
DuoCooling
SmartFrost
Energisnål och tystgående modell

 


LG GSL760SWXV kombiskåp – WiFi-kompatibelt och rymligt kombiskåp

Bästa amerikanska kombiskåp

LG GSL760SWXV kombiskåp

 

LG GSL760SWXV är ett rymligt kombiskåp i amerikansk stil som bland annat har fått 4.6/5 stjärnor baserat på konsumentrecensioner på Google Shopping. Det är ett mycket bra betyg som visar på att detta kombiskåp är av hög kvalitet. 

Gott om plats till all din mat

LG GSL760SWXV har en kylkapacitet på 411l, samt en fryskapacitet på 214l. Det ger dig alltså gott om utrymme till att förvara all din mat, oavsett om du vill kyla den eller frysa den. Detta kombiskåp kan frysa in upp till 12kg per dygn.

Detta kombiskåp har en speciell del för frukt och grönt. Denna avdelning i kylen ser till att dina frukter och grönsaker hålls fräscha längre genom att hålla avdunstande fukt borta från dem. Fukten som avdunstar och kondenseras hamnar på locket istället för på matvarorna.

Den starka belysningen inuti skåpet underlättar letandet varje gång du behöver leta efter något i kylen eller frysen. Displayen visar exakt vilken temperatur skåpet håller, samt visar dig när filtret behöver bytas ut. 

Smarta och användbara funktioner

LG GSL760SWXV är ett kombiskåp som är utrustat med en rad smarta och användbara funktioner. Den har bland annat en is- och vattendispenser som låter dig hämta vatten och is direkt från dörren. Isdispensern tar upp mindre plats inuti skåpet än hos liknande modeller, vilket ger dig mer plats i frysen. LG GSL760SWXV är dessutom WiFi-kompatibel, vilket låter dig diagnostisera och kontrollera skåpet vart du än är.

Precis som de flesta andra kombiskåp har LG GSL760SWXV sina nackdelar. Detta skåp är inte utrustat med en vattenuppfångare under vattendispensern, vilket kan leda till spill. Vattnet som kommer ut ur dispensern är inte speciellt kallt, vilket såklart är synd. LG GSL760SWXV är trots dessa nackdelar ett riktigt smart och rymligt kombiskåp som passar de flesta hem. 

Fördelar

 • Väldigt rymligt
 • Bra interna lampor
 • Har visuell temperaturdisplay och filterbytevarning
 • WiFi-kompatibel
Nackdelar

 • Det filtrerade vattnet är inte speciellt kallt
 • Ingen vattenuppfångare under vattendispensern

Specifikationer
🔴 Kylkapacitet: 411l
🔴 Fryskapacitet: 214l
🔴 Fryskapacitet per dygn: 12kg
🔴 Energiklass: F
🔴 Automatisk avfrostning
🔴 Färg/material: Vit
🔴 Vikt: 124kg


Förvaring av mat i kylskåpet

Förvaring av mat i kylskåpet

När man kommer hem efter en lång dag funderar man knappast på hur man placerar matvarorna i kylskåpet. Danska Whiteaway förklarar dock att temperaturen faktiskt kan variera en hel del mellan olika hyllor.

Om man vill vara helt säker på att all mat förvaras i samma temperatur kan man investera i ett kylskåp med ventilerad kylning. Dessa har nämligen ett ventilationssystem som säkerställer att temperaturen är jämn i hela kylskåpet. Om man inte har ett kylskåp med ventilerad kylning bör man i regel tänka på att värmen stiger uppåt, och att de översta hyllorna därför är varmast.

Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning bör du tänka på följande:

Översta hyllorna: Placera frukt och grönsaker högst upp i kylskåpet, även om de flesta är vana vid att göra motsatsen. Då göms grönsakerna dessutom inte undan i någon låda där de lätt glöms bort. Detsamma gäller för ost och smör, som mår bäst där det inte är som kallast.

Nedersta hyllorna: I regel är det kallast längst ner i kylskåpet, och här ska man därför placera de matvaror som snabbt blir dåliga. Det kan till exempel vara mjölk, kött och fisk, men även middagsrester. Man kan även placera äggen här. Många brukar ha både ägg och mjölk i kylskåpsdörren, men där växlar temperaturen ofta väldigt kraftigt.

Tänk även på att det är skillnad på olika frukter och grönsaker. Vissa mår bäst i kylskåpet och andra på köksbänken.

Frukt och grönsaker som inteska kylas: Äpplen, päron, bananer, meloner, avokado, tomat, gurka, färsk ingefära, squash och aubergine.

Frukt och grönsaker som ska kylas: Stenfrukter, bär och andra grönsaker som inte nämns ovan.

Man bör även vara uppmärksam på luftfuktigheten. De flesta frukter och grönsaker mår bäst vid en hög luftfuktighet på 90-95 %, och här kan faktiskt grönsakslådan vara bra, eftersom den bevarar fukten. Det finns dock undantag – morötter föredrar till exempel en lägre luftfuktighet.

Om du har för mycket fukt i grönsakslådan kan du lösa problemet genom att lägga lite hushållspapper i botten av lådan. Detta suger då upp den överflödiga fukten och eventuellt kondensvatten.


Översikt över livsmedel och förvaring

Livsmedelsverket har också skapat en översikt över hur olika typer av livsmedel bör förvaras, och här hittar du de viktigaste punkterna:

Mjölk, ost och ägg: Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, och hur länge de håller beror på temperaturen. Mjölk som har varit kyld håller ofta mycket längre än bäst före-datumet, medan mjölk som har stått framme i rumstemperatur flera timmar kan bli dålig i förtid. Ställ därför tillbaka mjölken i kylen direkt när du är klar med den. Mjölk, grädde och matfett kan dessutom frysas in.

Ost kan också frysas in, men den blir då smulig. Den håller dock länge även i kylskåpet.

Bäst före-datumet för ägg är beräknat på förvaring i rumstemperatur, och ägg som förvaras i kylskåp håller faktiskt flera veckor längre än så. Äggvitor och äggulor som blir över efter bakning och matlagning kan även frysas in.

Frukt och grönsaker: Läs gärna listan här ovanför om vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp. Låt eventuella plastförpackningar sitta kvar. Förpackningen hindrar nämligen frukten från att skrumpna, och den skyddar även mot gasen eten. Denna gas påskyndar bland annat mognaden och utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat.

Om frukten eller grönsakerna ska förvaras i kylen bör man dock låta förpackningen vara lite öppen, alternativt sticka hål i plasten för att motverka kondens.

Kött, fisk och pålägg: Dessa livsmedel ska alltid förvaras kallt – ju kallare de förvaras, desto längre håller de. För att förlänga hållbarheten på smörgåspålägg, som skinka, korv och leverpastej, är det även bra om du inte låter dem stå framme i flera timmar under långa frukostar. Om du fryser in kött och fisk ska det packas i en lufttät förpackning och märkas med datum.

Bröd: Bröd kan hålla längre om man förvarar det i kylskåpet, men då blir det å andra sidan snabbt torrt och tråkigt. Därför är det bättre att förvara brödet i rumstemperatur. Man kan även skiva brödet och frysa in det, och sedan ta fram så många skivor man vill ha eftersom.

Rester: Om det finns rester kvar efter middagen som man vill äta senare måste maten kylas ned snabbt. Livsmedelsverket skriver då att man till exempel kan använda sig av ett kallt vattenbad och dela upp maten i mindre portioner. Tillagad mat håller ofta flera dagar, i vissa fall upp till en vecka, i kylskåpet, och betydligt längre i frysen.

Titta på datummärkningen

Danska Tv2.dk förklarar att man i regel alltid ska följa datummärkningen för att vara säker på att man inte äter förstörd mat. Sunt förnuft bör dock alltid komma först, så mat som luktar eller smakar dåligt och har en konstig konsistens ska slängas – även om det angivna datumet inte har passerat.

Tänk på hygienen

Tv2.dk berättar även att man alltid ska vara försiktig när man hanterar mat. Du bör därför alltid följa ett fåtal viktiga hygienregler i köket, i synnerhet dessa:

Tvätta händerna: Tvätta händerna före, under och efter matlagningen. När du har rört vid rått kött eller smutsiga grönsaker ska du tvätta händerna för att inte föra vidare sjukdomsframkallande bakterier till annat.

Diskhandduken: Diskhandduken och disktrasan är en riktig lekplats för bakterier. Byt ut dem ofta och torka helst händerna med hushållspapper när du har tvättat dem.

Rengöring: Kom ihåg att hålla både spis, bestick och köksredskap rena, och diska allt noggrant efter användning.

Ingen kontakt: Håll rått kött och otvättade grönsaker separat från andra livsmedel, och även från varandra. Använd olika skärbrädor för olika livsmedel.

Snabb nedkylning: Matvaror mår inte bra av att ligga ute i värmen. Sätt därför in dem i kylskåpet eller frysen direkt efter handling eller matlagning.


Hur länge håller maten i frysen?

maten i frysen

Utöver hygienråden här ovanför skriver Livsmedelsverket.se att maten i regel håller längre ju kallare man förvarar den, och en lämplig temperatur i kylskåpet är 4-5 grader. Du kan kontrollera temperaturen i kylskåpet genom att ställa in ett glas vatten med en termometer i.

Fryst mat

Man bör även kontrollera temperaturen i frysen, som bör vara -18 grader eller kallare. I regel håller magra livsmedel längre i frysen än feta, eftersom fett härsknar med tiden.

Här nedanför hittar du en lista över hur länge olika livsmedel håller sig fräscha i frysen. Listan är baserad på artiklar från Allers.se samt Råd & Rön. Detta kan användas som riktlinjer, men glöm inte att även använda ditt sunda förnuft.

Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader

Magert kött (t.ex. vilt och kycklingfiléer): 12 månader

Fetare kött (t.ex. högrev och lamm): 6 månader

Fläskkött: 4 månader

Fet fisk (t.ex. lax): 2-3 månader

Mager fisk (t.ex. torsk): 6-12 månader

Mjölk: 3 månader

Smör: 3 månader

Ost: 3 månader

Bär och frukt (t.ex. vinbär och blåbär): 12 månader

Grönsaker: 12 månader

Matbröd:12 månader

Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader

Det är även viktigt att tina fryst mat på rätt sätt, och kött i synnerhet bör alltid tinas i kylskåp. Även om det går snabbare på köksbänken förökar sig nämligen bakterierna snabbt när köttet utsätts för den varma rumstemperaturen.


Hur vet man om maten är okej att äta? 🍗🔍

Livsmedelsverket.se skriver att det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag.

Livsmedel som är märkta med en sista förbrukningsdag anses inte vara säkra att äta efter det angivna datumet. Detta förekommer framförallt på köttprodukter.

Livsmedel med ett bäst före-datum kan eventuellt ätas efter det angivna datumet. Här får man helt enkelt lukta, titta och smaka på maten för att avgöra om den är fräsch och ätbar. Bakterierna i dålig mat behöver inte nödvändigtvis göra dig sjuk, men du bör undvika dem.

Inspektera maten

Du behöver alltså inte nödvändigtvis slänga matvaror som har passerat sitt bäst före-datum, utan du kan istället låta dina sinnen avgöra.

Börja med att lukta på maten: För gammal mat kommer ofta att lukta surt eller härsket. Gör den det ska den slängas.

Smaka på maten: Om det inte luktar fel kan du fortsätta inspektionen med att smaka lite grann av maten. Om den smakar bra och normalt är det inga problem att använda den, men släng mat som smakar konstigt.


Tips för när du fryser in mat💡

När man fryser in mat stannar bakterietillväxten som förstör maten av, och därmed hålls bakterierna i schack tills man tinar maten igen.

De danska Dr.dk, KU.dk och Tænk.dk har skrivit artiklar om hur man fryser in mat på bästa möjliga sätt. Infrysning kan nämligen förbättra kvaliteten på maten, och en korrekt infrysning kan bespara dig både pengar och utrymme. Här är de viktigaste tipsen från artiklarna:

Kontrollera förpackningen: Man bör alltid packa om kött innan man fryser in det. Vissa förpackningar från affären tål nämligen inte frost, och andra isolerar så bra att de hindrar köttet från att frysas in. Experten från Dr.dk rekommenderar därför att man packar om allt kött för att vara på den säkra sidan.

Använd fryspåsar: Många fryser gärna in mat i plastlådor, men experterna förklarar att frysen förbrukar mer energi ju större förpackningar man använder. Lådor tar dessutom upp mycket utrymme, så använd fryspåsar istället. Kom ihåg att använda riktiga fryspåsar som är avsedda för just infrysning, och kontrollera att påsen är avsedd för livsmedel – vilket, enligt Livsmedelsverket, antingen är utskrivet med texten “till livsmedel” eller angivet med en symbol som föreställer ett glas och en gaffel.

Frys inte in mat två gånger: Om en matvara har varit fryst ska den inte frysas in igen efter att den har tinat.

Frys in maten snabbt: Maten ska frysas in snabbt av hänsyn till såväl kvalitet som säkerhet. En snabb infrysning hindrar bakterietillväxten och ser till att maten inte är tråkig och smaklös när man sedan ska äta den.

Sprid ut maten: Om man fryser in mycket på en gång bör man fördela maten på olika ställen i frysen. Man bör även packa om större mängder till flera små portioner, eftersom det tar längre tid att frysa in maten ju större portionerna är.

Töm påsarna på luft: Se till att det är så lite luft som möjligt i fryspåsen när du fryser in mat. Mindre luft minskar oxidationen av maten, och det uppstår heller inte lika mycket frostskador på ytan.

Avfrosta frysen: Frysen är mest effektiv när den är avfrostad och inte har några stora isklumpar på sidorna.

Använd infrysningsfunktionen: Om du har en frys med infrysningsfunktion bör du använda den när du fryser in stora mängder mat.


Ha rätt temperatur i kylskåpet och frysen

temperatur i kylskåpet

Energimyndigheten.se skriver i en artikel om energieffektivisering att man ska ska ha +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen. Dessa temperaturer ger både en bra matförvaring och en låg energianvändning. Energiförbrukningen ökar sedan med 5 % för varje grad man sänker temperaturen i frysen.

Man kan spara mycket på att köpa ett kylskåp med en hög energimärkning, där A är bäst. De rekommenderar dock även att man kontrollerar den årliga energiförbrukningen när man jämför olika kylar och frysar.

Man bör alltså hålla koll på temperaturen i både kylskåpet och frysen av hänsyn till både ekonomin och miljön. Vissa modeller har en elektronisk temperaturkontroll, medan andra har ett gammaldags vridreglage.

Om du vill vara helt säker på att kylskåpet eller frysen håller rätt temperatur kan du lägga in en termometer och mäta temperaturen. Gör gärna detta på flera ställen, då kylskåp utan ventilerad kylning kan ha olika temperaturer på olika ställen i kylen.


Så länge klarar sig frysen vid ett strömavbrott

De flesta frysar är väldigt stabila, men även en stabil frys kan råka ut för strömavbrott. Det danska konsumentrådet Tænk skriver dock att en frys kan bevara kylan länge även vid ett strömavbrott.

Tænk har undersökt detta närmare med utvalda modeller av frysar, och de kommer fram till att de olika modellerna bevarar kylan olika bra. De sämsta frysarna höll bara matvarorna tillräckligt kalla i 7 timmar, medan de bästa höll kylan i över 30 timmar. Många modeller har dessutom ett varningssystem som meddelar konsumenten när temperaturen i frysen blir för hög.

Om du råkar ut för ett strömavbrott är det oerhört viktigt att hålla dörren till frysen stängd. Detta gör nämligen att frysen kan bevara kylan betydligt längre.


Information om energimärkningen

energimärkningNär man ska välja ett nytt kylskåp eller en ny frys är det en bra idé att kika på energimärkningen, som måste finnas på alla modeller. Energimärkningen kan dock vara lite krånglig att tyda, och baserat på information från Energimyndigheten.se berättar vi därför hur det fungerar:

Energimärkningen är en fyrkantig etikett som högst upp har information om tillverkare och modell. Under detta finns olika energiklasser för kylskåp och frysar. Dessa klasser går från A till G, där G är sämst och A är absolut bäst. Klasserna färgkodas även med färgerna rött, gult och grönt. Ju grönare modellen är, desto mer miljövänlig är den. Kylar och frysar på den svenska marknaden tillhör alltid energiklass C eller bättre.

Danska Whiteaway tillägger även att skalan ser olika ut för olika produkttyper. Hela skalan går från A till G, och skalan för dammsugare går till exempel från A till G.

Under energiklassen visas den årliga energiförbrukningen i kWh.

Längst ner på energimärkningen anges kapaciteten i liter – alltså hur mycket kylskåpet eller frysen rymmer. Där anges även ljudnivån i decibel.

Danska Dr.dk påpekar dessutom att modellerna testas under optimala förhållanden i de officiella granskningarna. Det innebär till exempel att dörren till kylskåpet eller frysen hålls stängd under hela testperioden, någon man knappast kan göra i vardagen. Energimärkningen kan därför vara något missvisande ibland, och den verkliga förbrukningen kommer sannolikt att vara lite högre.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Smeg FC370X2PE

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Smeg FC370X2PE

.
Modellen Smeg FC370X2PE har ingått i två olika tester av kombiskåp med både kyl och frys, nämligen hos Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda organisationerna har granskat produkterna utifrån testpunkter som design, användarvänlighet, miljö och kylning, och Smeg FC370X2PE presterar bra och får fina betyg i båda undersökningarna.

Bra storlek på kylskåpet

Smeg FC370X2PE har ett rymligt kylskåp med en kapacitet på 219 liter, vilket är lämpligt för en medelstor familj med två till tre medlemmar. Modellen är dessutom ett bra alternativ för den miljömedvetna konsumenten, eftersom Smeg FC370X2PE tillhör energiklass B. Det är den näst bästa energiklassen på marknaden, och därmed skonas både elräkningen och miljön.

Smeg FC370X2PE har dessutom en fin rostfri yta som ger modellen en snygg grå design.

Kylskåp med bra funktioner

Smeg FC370X2PE är ett modernt och intelligent kylskåp, och modellen har bland annat ventilerad kylning som ser till att alla delar av kylskåpet håller en jämn, kall och stabil temperatur. Den har även elektronisk temperaturstyrning, vilket gör det enklare att justera temperaturen.

Den elektroniska displayen och LED-belysningen bidrar till en bättre översikt och användarvänlighet, och Smeg FC370X2PE har dessutom en flexibel inredning. Inredningen består av två justerbara glashyllor, en grönsakslåda samt en flaskhylla, och i dörren finns en justerbar hylla, en hylla för flaskor samt en ägghållare.

Stor frys

Frysen i Smeg FC370X2PE är stor och rymmer 99 liter, vilket innebär att man kan förvara mycket mat där. Den har en infrysningskapacitet på 18 kg per dag, och för att säkerställa att färska matvaror inte förstör det kalla klimatet i frysen har Smeg FC370X2PE även en snabbinfrysningsfunktion. Frysen i Smeg FC370X2PE består av ett utrymme med hyllplan samt tre fryslådor.

Utvalda fördelar med Smeg FC370X2PE:
Bra kapacitet
Energiklass B
Ventilerad kylning i kylskåpet
Överskådlig kyl och frys med LED-belysning och elektronisk temperaturstyrning
Frys med snabbin-frysningsfunktion


Electrolux EN3791MOW

Bra omdöme från det danska konsumentrådet Tænk 
Toppbetyg av det svenska konsumentorganisationen Råd & Rön

Electrolux EN3791MOW

.
Electrolux EN3791MOWär ett kombinationsskåp som har testats av flera experter, bland annat det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön. Experterna har utvärderat och testat modellen på olika områden och parametrar. Den här modellen klarade sig bra i de olika testerna varför båda expertpanelerna Electrolux EN3791MOW bra omdömen.

Med den här modellen får man flera valmöjligheter om man önskar en speciell färg för att matcha den övriga köksinredningen. Det går att välja mellan en front i rostfritt stål eller en front i vitt, beroende på vad som passar en bäst. Modellen ger ett modernt och stilrent intryck i båda färgsättningarna.

Dock är Electrolux EN3791MOW en modell som har mer än bara en snygg design att bjuda på. Det är nämligen även en energisnål modell, något som inte minst är bra för ens plånbok, men även bra ur miljösynpunkt. Kombinationsskåpet är placerat i energiklass B.

Modellens kylkapacitet uppgår till 228 liter och frysens till 91 liter. Den passar därför bra till en familj på 3-4 personer.

Bra förvaringsförhållanden, 0-graders låda och ventilerande kylteknologi 

Modellen Electrolux EN3791MOW är utrustad med en 0-graders låda där man kan förvara allt från köttpålägg till färska grönsaker och en god köttbit. Lådan bidrar till att matvarorna håller längre. Både kylskåpets temperatur och luftfuktighet justeras automatiskt utifrån innehållet.

Electrolux EN3791MOW är en modell som även är utrustad med en ventilerad kylning som ser till att hålla samma temperatur överallt i kylen. Den ventilerade kylningen göra att alla matvaror förvaras optimalt och därför är det också en kyl och frys som man kan känna sig helt trygg med gällande förvaringsförhållandena.

Kombinationsskåpet har en luftcirkulation som också bidrar till att matvarorna håller sig färska längre. Temperaturen håller sig på en jämn nivå med marginella temperatursvängningar.

Electrolux EN3791MOW Utrustad med SuperKyl- och SuperFrys-funktion 

Electrolux EN3791MOW är utrustad med de båda funktionerna SuperKyl och SuperFrys som är användbara om man på snabbaste och lättaste sätt vill kyla ner eller frysa in matvaror. SuperKyl-funktionen är inbyggd i kylskåpet och man kan använda den om man vill kyla ner matvaror snabbt utan att de som redan finns i kylen värms upp. Funktionen sänker temperaturen i kylskåpet en kortare tid.

Med frysens SuperFrys-funktion är det möjligt att frysa ner matvaror effektivt och snabbt. Funktionen sätter turbo på nedfrysningsprocessen vilket gör att det går extra fort. På det sättet kommer inga matvaror i frysen att tina upp samtidigt som de matvaror som man lägger in snabbt fryses ner.

Utöver de här två funktionerna är kylskåpet även utrustat med ett TasteGuard luftfilter. Det här filtret består av ett kolfilter som renar kylskåpets luft, det vill säga att luften kommer inte bara ren och fräsch, matvarorna kommer inte heller att ta smak eller lukt av varandra.

En flexibel kyl och frys med praktiska funktioner  

Det flexibla kombiskåpet från Electrolux har en LED-belysning i kylskåpet och frysen och som gör det enkelt och snabbt går att få en överblick över innehållet, även det som ligger längst in.  LED-belysning är inte bara smart, det är även praktiskt eftersom det är både energisnålt och hållbart eftersom lamporna inte behöver bytas ut titt som tätt.

Den här modellen är praktisk eftersom den frostar av sig själv. Det betyder att man inte själv behöver krångla med att frosta av frysen, det sköter den på egen hand och gör det även regelbundet, så man behöver inte hålla reda på när man senast frostade frysen heller.

Electrolux EN3791MOW är utrustad med flexibla glashyllor som är större än de standardhyllor som man i regel hittar i andra kombiskåp. De är nämligen både djupare och bredare vilket gör det möjligt att placera fler matvaror och förpackningar än på andra hyllor.

Specifikationer för Electrolux EN3791MOW– mått 
🌀 Höjd: 2005 mm
🌀 Bredd: 595 mm
🌀 Djup: 647 mm
🌀 Vikt: 77 kilo

Specifikationer för Electrolux EN3791MOW– nyckelinformation 
🔴 Typ: Kombinerad kyl och frys
🔴 Kapacitet kylskåp: 228 liter
🔴 Kapacitet frys: 91 liter
🔴 Energiklass: B
🔴 Energiförbrukning per år: 264 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 43 dB
🔴 Spänning (V): 230 volt

Fördelar med Electrolux EN3791MOW:
Energibesparande modell
Självavfrostande modell
Utrustad med de båda funktionerna SuperKyl och SuperFrys
0-gradig låda
Håller luften fräsch och ren med ett TasteGuard luftfilter


AEG RCB63727OW

Bra omdöme från det danska konsumentrådet Tænk 
Toppoäng från den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön

AEG RCB63727OW

.
När man ska köpa en ny kombinerad kyl och frys ska det också vara en modells om har många bra egenskaper och funktioner. Det har modellen AEG RCB63727OW som också har fått bra betyg och utvärdering av experterna i det danska konsument rådet Tænk och den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön.

Konsumentorganisationerna Råd & Rön och Tænk har testat och utvärderat AEG RCB63727OW som har fått bra omdömen från båda organisationerna. Experterna har testat modellen utifrån fler olika parametrar och den har fått bra betyg på samtliga testområden.

Oavsett om man har vitt eller rostfritt i köket är den här modellen ett alternativ. Den går nämligen att få med en front i antingen rostfritt stål eller i vitt, beroende på vad som passar bäst till den övriga inredningen i köket.

Kombinationsskåpet har en kapacitet på 250 liter i kylskåpet och en kapacitet på 91 liter i frysen vilket är optimalt för en familj på 3-4 personer. Dessutom är det en energisnål modell som är placerad i energiklassen B.

Modell med bra belysning och elektronisk temperaturstyrning 

Modellen från AEG är en kombinerad kyl och frys med en elektronisk temperaturstyrning. Det innebär att man inte behöver oroa sig för om temperaturen är inställd för högt eller för lågt. Den här modellen ser nämligen till att temperaturen är optimal i förhållande till innehållet. Temperaturstyrningen är utrustad med flera LED-indikatorer så att temperaturen blir lättare att läsa av.

Förutom att vara utrustad med en elektronisk temperaturstyrning har modellen AEG RCB63727OW även en bra belysning. Kombinationsskåpet har inte den vanliga glödlampsbelysningen utan en LED-belysning. Det vill säga att belysningen är så pass stark att man utan problem kan hitta det man letar efter snabbt och enkelt, samtidigt som det är en energibesparande och hållbar belysning.

Modell med självavfrostning och MultiAir Flow-teknologi 

Kombinationsskåpet AEG RCB63727OW är en modell med självavfrostning varför man inte behöver bekymra sig om att frosta av frysen i tid och otid. Den här modellen sköter den biten per automatik vid behov och det är inte bara tidsbesparande utan även praktiskt.

Utöver det har modellen även en MultiAir Flow-teknologi som gör att alla kylskåpets olika nivåer och områden har en ventilerad kylning. Kylteknologin säkerställer att alla matvaror förvaras under optimala förhållanden när det gäller luftcirkulation, luftfuktighet och temperatur. Luftcirkulationen i kylskåpet ser till att allt innehåll håller sig färskt eftersom temperaturen är densamma så gott som hela tiden och inte pendlar upp och ner.

Kyl och frys med funktionerna SuperFrys och SuperKyl 

De båda funktionerna SuperFrys och SuperKyl är optimala för konsumenter som vill kyla ner eller frysa in matvaror snabbt och effektivt. Det är nämligen möjligt med dessa båda funktioner.

Med SuperFrys kan man frysa in stora mängder av matvaror på kort tid utan att riskera att de matvaror som redan finns i frysen tinar upp. Frysens temperatur sjunker till cirka -24 grader under 48 timmar och därefter återgår frysen automatiskt till utgångstemperaturen.

Med SuperKyl-funktionen kommer temperaturen i kylskåpet att sänkas under en kortare tid. Temperaturen faller ungefär 2 grader under 6 timmar och därefter återgår kylen till den förinställde temperaturen. När man använder den här funktionen sänks temperaturen snabbt och effektivt och matvarorna hinner inte bli varma.

Uttagbara pansarglashyllor och CleanAir Control Filter

Med AEG RCB63727OW får man ett kombinationsskåp som har uttagbara pansarglashyllor som är praktiska om man vill möblera om i frysen. Det är möjligt att flytta runt och placera hyllorna som man vill ha dem och anpassa dem efter hur mycket eller hur lite plats man vill ha i de olika nivåerna.

Den här modellen är även utrustad med ett CleanAir Control Filter som håller luften i kylskåpet ren. Med hjälp av kolfiltret renas luften kontinuerligt varför eventuell lukt avlägsnas med en gång. Matvarorna tar varken lukt eller smak av varandra, oavsett i vilket material de är förpackade i.

Sist men inte minst har AEG RCB63727OW en 0-graders zon som är ideal för att hålla matvarorna färska så länge som möjligt. Zonen kan användas till ett stort antal matvaror och kommer förlänga matens hållbarhet. Luftfuktigheten och temperaturen i kylskåpet justeras löpande om innehållet gynnas av det.

Specifikationer för AEG RCB63727OW– mått 
🌀 Höjd: 2005 mm
🌀 Bredd: 595 mm
🌀 Djup: 647 mm
🌀 Vikt: 78 kilo 

Specifikationer för AEG RCB63727OW– nyckelinformation
🔴 Typ: Kombinerad kyl och frys
🔴 Kapacitet kylskåp: 250 liter
🔴 Kapacitet frys: 91 liter
🔴 Energiklass: B
🔴 Energiförbrukning per år: 264 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 43 dB
🔴 Spänning (V): 230 volt

Fördelar med AEG RCB63727OW:
Bra kylkapacitet på 250 liter
Energibesparande modell
Renar luften så att den alltid är ren och fräsch
Modell med självavfrostning
Utrustad med SuperKyl och SuperFrys


Bosch KIS87AF30

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch KIS87AF30

.
Bosch KIS87AF30 har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här modellen imponerar på båda expertkällorna och blir därför testvinnare i en av undersökningarna och får toppbetyg i den andra.

Det danska konsumentrådet är mest imponerade av kvaliteten på det här kombiskåpet medan Råd & Rön framförallt talar om användarvänligheten. Experterna är dock inte lika nöjda med priset samt kyl- och fryskapaciteten hos den här modellen.

Observera att Bosch KIS87AF30 är gjord för att byggas in i köksinredningen. Man måste därför montera fronten själv på den här modellen.

Kombiskåp med sensorteknik

Bosch KIS87AF30 har ett kylskåp med en kapacitet på 211 liter och en frys som rymmer 61 liter. Den här modellen är därför ett bra alternativ för hushåll på ungefär tre eller fyra personer.

Kombiskåpet har dessutom en teknik som kallas för FreshSense. Den här tekniken använder sig av sensorer för att se till att både kylen och frysen håller en optimal temperatur för maten. Kylskåpet har även en praktisk temperaturstyrning som kan användas vid behov.

Bosch KIS87AF30 är både energisnål och tystgående. Den här modellen tillhör nämligen energiklass B och har en ljudnivå på 35 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

HydroFresh och flexibel inredning

Kylskåpet i Bosch KIS87AF30 har en flexibel inredning som består av fem hyllor av säkerhetsglas.

Fyra av dessa hyllor är flyttbara och kan placeras på vilken höjd man vill. Det finns även en LED-belysning som ger en bra överblick över all mat i kylskåpet.

Bosch KIS87AF30 är dessutom utrustad med en HydroFresh-låda. Denna låda har en praktisk fuktighetsreglering som gör att frukt och grönsaker hålls fräscha längre.

Praktisk frys

Bosch KIS87AF30 har som sagt en frys också. Frysen har två genomskinliga lådor, varav en är en så kallad BigBox. I denna låda får man plats med stora och skrymmande matvaror.

Frysen är även utrustad med en SuperFrys-funktion som är väldigt praktisk när man lägger in ny mat i frysen. Denna funktion sänker temperaturen och gör på så vis att maten fryser snabbare utan att påverka det som redan finns i frysen sedan tidigare.

Sist men inte minst har Bosch KIS87AF30 ett dörrlarm som utlöses om dörren till kylen eller frysen inte är ordentligt stängd.

Specifikationer förBosch KIS87AF30 mått 
🌀 Höjd: 177,2 cm
🌀 Bredd: 55,8 cm
🌀 Djup: 54,5 cm
🌀 Vikt: 67,65 kg 

Specifikationer för Bosch KIS87AF30 nyckelinformation 
🔴 Typ: Kombinerad kyl och frys
🔴 Kapacitet kylskåp: 211 liter
🔴 Kapacitet frys: 61 liter
🔴 Energiklass: B
🔴 Energiförbrukning per år: 226 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 35 dB
🔴 Spänning (V): 220-240 volt

Fördelar med Bosch KIS87AF30:
HydroFresh-låda
SuperFrys
Energiklass B
FreshSense-teknik
Flexibel inredning


Electrolux EN3791MOX

Bra omdöme från det danska konsumentrådet Tænk 
Toppoäng från det svenska konsumenorganisationen Råd & Rön

Electrolux EN3791MOX

.
Modellen Electrolux EN3791MOXpassar till en familj på 3-4 personer. Kylkapaciteten ligger på 228 liter medan fryskapaciteten ligger på 91 liter. Det gör att det är gott om plats för matvaror till en genomsnittlig familj.

ElectroluxEN3791MOX är en enklare och inte så avancerad modell vilket innebär att den inte har lika många funktioner som flera andra modeller. Den är dock utrustad med alla de funktioner och egenskaper som man har användning för i en kombinerad kyl och frys.

Både det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten konsumentorganisationen Råd & Rön har testat modellen och båda expertpanelerna är begeistrade över de flesta av de olika testområdena. Experterna avslutade därför testen med att ge modellen bra omdömen.

Modellen är energibesparande, varför den är bra både för plånboken och miljön. Den här modellen är placerad i energiklass B.

Kan frysa och kyla matvaror på nolltid 

Med Electrolux EN3791MOX är det möjligt att både kyla och frysa ner matvaror på i princip ingen tid alls. Kombiskåpet är utrustad med funktionerna SuperKyl och SuperFrys som således verkar i kylskåpet och i frysen.

Med SuperKyl kan man sänka temperaturen under en kortare tid, om man till exempel vill undvika att matvarorna tinar upp, något som kan vara en bra idé om man har vecko- eller månadshandlat. Med SuperFrys-funktionen snabbas nerfrysningsprocessen på eftersom temperaturen i frysen inte stiger utan istället sjunker. Den snabba nerfrysningsfunktionen återgår automatiskt till ursprungstemperaturen när processen är klar.

Utöver funktionerna SuperKyl och SuperFrys har Electrolux EN3791MOX även en 0-graders zon där man kan förvara ett urval av olika matvaror. Zonen är lämplig för matvaror som ska hålla sig färska och dessutom gör zonen att hållbarheten på de olika matvarorna förlängs i och med att temperaturen håller en jämn och låg nivå.

Electrolux EN3791MOX MultiFlow-teknologi bidrar till en bra lagring  

Electrolux EN3791MOX kyl och frys ser till att allt innehåll i kylskåpet håller sig eftersom luftfuktigheten håller sig på en jämn nivå tack vare TwinTech FrostFree med Multi-Flow-funktion. Det betyder att matvarornas hållbarhetstid ökar och att de håller sig färska längre.

Om man vill placera en bestämd vara nederst eller överst spelar ingen roll eftersom MultiFlow-teknologin ser till att temperaturen fördelas jämnt och exakt.

Modellen är även utrustad med ett TasteGuard luftfilter som filtrerar luften så att den alltid är ren och fräsch. Kolfiltret renar luften och motverkar dålig lukt så att matvarorna inte tar lukt och smak av varandra, oavsett hur de är förpackade.

Praktisk modell med bra belysning 

Electrolux EN3791MOX är en praktisk modell med en bra belysning som bidrar till att man enkelt och snabbt kan hitta det man letar efter i kylen eller frysen. Modellens LED-belysning gör att det utan problem går att se in i de mörkaste hörnorna i frysen eller kylskåpet.

Utöver det är Electrolux EN3791MOX ett praktiskt kombinationsskåp som är självavfrostande. Det vill säga man behöver inte bekymra sig om att frosta av frysen eftersom modellen gör det automatiskt när behovet uppstår.

Specifikationer för Electrolux EN3791MOX – mått 
🌀 Höjd: 2005 mm
🌀 Bredd: 595 mm
🌀 Djup: 647 mm
🌀 Vikt: 74 kilo

Specifikationer för Electrolux EN3791MOX – nyckelinformation 
🔴 Typ: Kombinerat kyl- och frysskåp
🔴 Kapacitet kylskåp: 243 liter
🔴 Kapacitet frys: 91 liter
🔴 Energiklass: B
🔴 Energiförbrukning per år: 254 kWh
🔴 Ljudnivå dB(A): 43 dB
🔴 Spänning (V): 230 volt

Fördelar med Electrolux EN3791MOX:
Automatisk avfrostning
Utrustad med SuperKyl och SuperFrys
Energibesparande modell
Separata kylsystem
LED-belysning


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka kyl & frys är bäst i test?

Bosch KIS87AF30 och Liebherr CP 4313

🤓 Hur testas kombiskåpen?

Kombiskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för kylskåp går från A till G. Energimyndigheten berättar att klass A är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass C eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Kyl & frys test – använda källor och länkar 

Råd & Rön 🇸🇪 
Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, vars syfte är att se till att konsumentlivet i Sverige är bra. Råd & Röd behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta innefattar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat 45 olika kombiskåp som har både kyl och frys.

Klicka på den här länken för att läsa mer.

Råd & Rön har även provat och recenserat Liebherr CNel 4313,Bosch KIS87AF30 och Liebherr CN 4313. Klicka här om du vill läsa hela recensionen av dessa tre modeller.

Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.

Det danska konsumentrådet Tænk 🇩🇰 
Tænk är det danska konsumentrådet, och de fungerar som danskarnas vakthund i samhället. De behandlar alla tänkbara aspekter av det danska konsumentlivet, vilket även innefattar noggranna tester av många olika konsumentprodukter. Den här gången rör det sig om en granskning av 48 olika kombiskåp med kyl och frys.

Klicka på den här länken för att läsa mer.

Det danska konsumentrådet Tænk har även testat och recenserat följande tre modeller: Liebherr CNel 4313, Liebherr CN 4313 ochBosch KIS87AF30. Om du vill läsa mer hittar du hela recensionen här.

Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De provar och recenserar en mängd olika produkter varje dag och presenterar sedan resultatet för sina läsare. Hos Which.co.uk kan man alltså läsa recensioner och på så vis få hjälp att avgöra om en produkt är ett bra köp eller inte. De har till exempel genomfört ett test av kombiskåpet Liebherr CP 4313 där de utsåg modellen till “Best Buy”. Du hittar hela undersökningen här.

Du måste dock ha ett betalt medlemskap för att få full tillgång till alla testresultat.

Google Shopping

Google Shopping är en plattform där konsumenter kan hitta och jämföra produkter, samt läsa vad andra konsumenter har att säga om dem. Vi har använt oss av konsumenternas egna recensioner för att lära oss mer om bland annat LG GSL360ICEV, BOSCH KGN33NLEB Series 2, Samsung RF24R7201SR och LG GSL760SWXV.

Läs konsumentrecensionerna för LG GSL360ICEV här
Läs konsumentrecensionerna för BOSCH KGN33NLEB Series 2 här
Läs konsumentrecensionerna för Samsung RF24R7201SR här
Läs konsumentrecensionerna för här LG GSL760SWXV här

Best Buy

Best Buy är en amerikansk butikskedja med fokus på hemelektronik. Vi har använt oss av Best Buys kundrecensioner och betyg för att lära oss mer om Samsung RF24R7201SR.
Läs recensionerna för Samsung RF24R7201SR här

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta