Kyl och frys bäst i test – Här är experternas bästa kombiskåp (Topplista)

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 4, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Kyl och frys bäst i test – Här är experternas bästa kombiskåp (Topplista)

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Den här artikeln handlar om olika testvinnande kombiskåp som har både kyl och frys, så att du som konsument ska få den bästa möjliga överblicken över utbudet på marknaden.

Här hittar du nämligen en mängd olika kombiskåp, som alla har granskats av experter hos konsumentorganisationerna Råd & Rön samt det danska konsumentrådet Tænk.

Efter genomgången av hittar du ett par sektioner med tips och goda råd om mat, hållbarhet och infrysning.

Om du vill läsa mer om testerna eller källorna finns det en lista med länkar till de undersökningar vi hänvisar till i slutet av den här artikeln.

OBS: Denna artikel innehåller för närvarande endast 2 produkter, eftersom de tidigare utvalda produkterna är slutsålda eller inte längre tillgängliga. Vi är medvetna om problemet och arbetar för fullt med nya undersökningar för att du inom kort ska få en komplett överblick av de bästa produkterna på marknaden idag – de finns precis runt hörnet.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av kylskåp och frysar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 2 bästa kylskåp och frysar i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kylskåp och frysar

Se hela tabellen

6 saker att tänka på innan du köper kyl och frys

 • Typ

  Vilken typ av kombiskåp du bör välja beror på köksinredning, pris och fackens utformning.

  Ett fristående kylskåp är det vanligaste och mest mångsidiga alternativet som passar in i de flesta standardkök. Du kan välja mellan modeller som har kylskåpet högst upp och frysen längst ner, eller tvärtom. Vanligtvis är den ena mindre än den andra, men det finns också modeller med 50/50-fördelning som ger dig det bästa av två världar.

  Integrerad – Dessa modeller är smalare och mer kompakta och passar mellan andra köksskåp för en dold och sömlös design. Om du väljer en integrerad kylfrys är det viktigt att mäta ditt utrymme för rätt passform. Var också beredd på en lite mer komplicerad installation jämfört med den fristående typen.

  Kyl- och frysskåp i amerikansk stil – Denna kategori är större alternativ som kan vara svåra att få plats i mindre kök. De har dörrar som sitter sida vid sida och erbjuder en rymlig inredning och avancerade funktioner. Det finns även modeller i fransk stil som ser ut som amerikanska men har ett separat frysfack längst ner under kylskåpsdörrarna och är också på den dyrare sidan.

 • Kapacitet

  Innan du börjar jämföra kyl- och frysrummens lagringsvolymer ska du komma ihåg att tillverkarna vanligtvis beräknar detta med alla hyllor, lådor och dörrhyllor borttagna. Detta är de allmänna riktlinjerna i total kapacitet för både kylskåp och frys att följa:

  För 1-2 personer eller en mindre familj – 100-250 l – passar en veckas mat (5-10 fulla matkassar).
  För 3-4 personer eller en mellanstor familj – 250-400 – passar 10 till 15 fulla matkassar.
  För 5-6 personer eller en större familj – 400+ L – räcker till mer än 15 fulla matkassar.

  Tänk på att kapaciteten kan variera beroende på dina inköpsvanor samt vilka typer av livsmedel du förvarar, så en genomsnittlig familj på 4 personer kan behöva högre eller lägre kapacitet på grund av dessa faktorer.

 • Ytterligare funktioner

  De vanligaste extrafunktionerna att leta efter är FrostFree eller automatisk avfrostning (förhindrar att is bildas inuti) och Fast Freeze (sänker snabbt temperaturen för att frysa maten). Vatten- och isdispenser är också en bra funktion att ha som har blivit mycket populära under det senaste decenniet.

  Vi råder dig också att leta efter modeller som har bra inredningsdesign för förvaring och extra hyllor som kan hjälpa dig att effektivt förvara dina saker. Dessa kommer att finnas på de flesta inkluderade kyl/frysar, men om du går efter en högre prismodell kan de inkludera digitala displayer, med olika typer av larm (temperatur, öppen dörr), WiFi-anslutning osv.

 • Energieffektivitet

  En ny energimärkning som belyser ett nytt system för klassificering av energieffektivitet trädde i kraft den 1 mars 2021. Förändringen från skalan A+, A++, A+++ till D till skalan A till G är den främsta skillnaden. De mest effektiva kylskåpen och kyl- och frysskåpen, som tidigare fick betyget A+++, får nu betyget D på den nya skalan. Tänk dock på att vissa tillverkare fortfarande använder de tidigare märkningarna när du väljer en modell för ditt hem.

 • Pris

  Ett kyl- och frysskåp är normalt sett billigare än att köpa dem separat. En kyl- och frysdisk i amerikansk stil är lite dyrare än en vanlig kyl- och frysdisk, men erbjuder mer utrymme och har i allmänhet högre specifikationer. Integrerade är också dyrare, och dessa två typer går oftast över 10000 kronor. Fristående modeller kan dock hittas i ett prisintervall från så lågt som 5000 till över 10000 SEK för vissa modeller. Typiskt sett kan du få en hyfsad modell med alla nödvändiga funktioner för runt 5000 SEK. Den största prisskillnaden beror på antalet funktioner, märket, kapaciteten och den övergripande designkvaliteten.

 • Användar- och expertrecensioner

  Att läsa igenom användar- och expertrecensioner innan du köper kan hjälpa dig att lära dig mer om en specifik modell. Därför har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår analys. Experter jämför oftast kylskåp/frysar med avseende på energieffektivitet, inredning och kapacitet, funktioner och andra aspekter. Däremot ger användarna oftast information om sina personliga erfarenheter och modellens användbarhet i vardagen.

arrow-more

BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp - budgetvänligt och kompakt kombiskåp för små kök

Bästa kyl och frys för mindre kök

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Högt betyg på 4,6/5 stjärnor i Testeberichte
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp:

 • FreshSense-sensorer för temperaturreglering
 • Ingen isbildning tack vare NoFrost
 • Matens färskhet regleras av Multi Airflow System

Fördelar

 • Kompakta och praktiska dimensioner
 • Hyllorna kan justeras på fyra nivåer
 • Tyst och ekonomisk att använda
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Saknar termometer på insidan

BOSCH KGN33NLEB Series 2 är ett fantastiskt budgetalternativ för dig som letar efter ett bra och prisvärt kombiskåp till köket. På Google Shopping får BOSCH KGN33NLEB Series 2 fina betyg och positiva recensioner. Baserat på recensioner har kylskåpet fått hela 4,5 av 5 stjärnor. Konsumenterna nämner bland annat att detta kombiskåp är enkelt att använda och har en låg ljudnivå.

Recension: En detaljerad recension av BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 192 L
 • Fryskapacitet: 87 L
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklass: E
 • Energiförbrukning: 228 kWh/år
 • Mått: 17,6 x 60 x 66 cm
 • Vikt: 58,7 kg

Kompakt och tyst kombiskåp
BOSCH KGN33NLEB är ett riktigt tyst och kompakt kombiskåp som smälter in bra i de flesta kök. Denna typ av kombiskåp passar riktigt bra i ett mindre kök där det inte finns så mycket plats för vitvaror. Den övre delen är ett kylskåp, medan den nedre delen är en frys. Det är en smart konstruktion som hjälper dig att spara plats hemma i köket.

Kylen är utrustad med en smart MultiBox grönsakslåda. Lådan har en räfflad botten som ser till att alla dina grönsaker skyddas från kondens, vilket får grönsakerna att hålla sig fräscha längre. Detta skåp har en låg ljudnivå och stör därför mindre än andra modeller. Ett tyst kombiskåp är extra viktigt för dig som bor i en liten bostad med korta avstånd mellan rummen.

Enkel och smidig rengöring
Att rengöra kylen och frysen är något som få tycker är kul. BOSCH KGN33NLEB är ett kombiskåp som är mycket lättare och snabbare att rengöra än många andra liknande modeller på marknaden. Därför är detta kombiskåp från Bosch det perfekta valet för alla som avskyr att städa i köket.

Hyllorna är otroligt lätta att justera och flytta runt på, vilket underlättar rengöringsarbetet ännu mer. Hyllorna kan placeras på 4 olika nivåer. En nackdel med detta kombiskåp är att det saknar en invändig termometer. Om detta är ett problem för dig, bör du överväga en annan modell. BOSCH KGN33NLEB är trots detta ett utmärkt budgetalternativ av hög kvalitet.

Mer om BOSCH KGN33NLEB Series 2 kombiskåp

Specifikationer

 • Kylskåpskapacitet: 192 L
 • Fryskapacitet: 87 L
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklass: E
 • Energiförbrukning: 228 kWh/år
 • Mått: 17,6 x 60 x 66 cm
 • Vikt: 58,7 kg

Samsung RF24R7201SR kombiskåp - funktionellt kombiskåp med touchskärm

Bästa kyl- och frysskåp med smarta funktioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung RF24R7201SR kombiskåp:

Fördelar

 • Stor FlexZone-låda med fyra olika temperaturer
 • Inbyggt ljud
 • Fingeravtrycksresistent
 • Energieffektiv
 • Filtrerad is- och vattendispenser

Nackdelar

 • Saknar en vattenuppfångare under vattendispensern
 • Högre prisklass

Samsung RF24R7201SR har fått 4.5/5 stjärnor baserat på mer än 300 recensioner på den amerikanska hemelektronikkedjan Best Buy. Detta kombiskåp har även fått 4.1/5 stjärnor baserat på kundrecensioner på Google Shopping. Konsumenterna älskar detta kombiskåp för den stora kapaciteten den smarta FlexZone-lådan. De tycker även mycket om den eleganta stilen och designen som gör att skåpet smälter in bra i inredningen.

Recension: En detaljerad recension av Samsung RF24R7201SR

Specifikationer

 • Energiklass: F
 • Kylskåpskapacitet: 368 L
 • Fryskapacitet: 184 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Energiförbrukning: 690 kWh/år
 • Mått: 177 x 90,8 x 78,8 cm
 • Vikt: 146 kg

Mångsidigt skåp med smarta funktioner
En uppskattad funktion hos SAMSUNG RF24R7201SR är den smarta FlexZone-lådan. Denna låda kan snabbt och enkelt delas in i fyra olika zoner med hjälp av den smarta avdelaren. Du kan anpassa avdelaren efter storleken på de olika matvarorna eller behållarna du vill kyla ner. När du har ställt in de olika zonerna, låser du fast avdelaren genom att vrida på låset. I de olika zonerna kan du förvara och kyla allt från vin till pålägg och färdiga rätter.

Detta kombiskåp har en lättanvänd touchskärm med rörelsesensor och inbyggt ljud. Denna skärm underlättar för personer med funktionshinder. Vilket är ett riktigt stort plus. SAMSUNG RF24R7201SR är även utrustat med EZ-open handtag och extra lättöppnade lådor, vilket underlättar användandet ännu mer.

Svalkande is och uppfriskande vatten på ett ställe
Med Samsung RF24R7201SR i ditt hem har du både is och vatten på ett och samma ställe. Om du blir törstig eller känner för lite is i din dryck behöver du bara använda is- och vattendispensern. Allt är filtrerat, vilket ger en fräschare och renare upplevelse än många andra dispensers kan erbjuda. Isdispensern kan producera hela 4,5kg is per dag. Totalt kan den förvara 1,9kg is åt gången, vilket är imponerande för ett kombiskåp av denna typ.

Vatten- och isdispensern sitter utanpå skåpet så att du slipper öppna dörren när du vill ha vatten eller is. Detta gör att du sparar mycket energi varje dag. Tyvärr repas det rostfria stålet mycket lätt. Därför bör detta skåp flyttas och användas med försiktighet. Samsung RF24R7201SR saknar även en vattenuppfångare under vattendispensern. Om du vill slippa spill eller eventuella fuktskador på golvet bör du därför vara extra noggrann när du använder vattendispensern.

Mer om Samsung RF24R7201SR kombiskåp

Specifikationer

 • Energiklass: F
 • Kylskåpskapacitet: 368 L
 • Fryskapacitet: 184 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Energiförbrukning: 690 kWh/år
 • Mått: 177 x 90,8 x 78,8 cm
 • Vikt: 146 kg

Tester och recensioner av kylskåp och frysar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, vars syfte är att se till att konsumentlivet i Sverige är bra. Råd & Röd behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta innefattar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat 45 olika kombiskåp som har både kyl och frys.

Klicka på den här länken för att läsa mer.

Råd & Rön har även provat och recenserat Liebherr CNel 4313,Bosch KIS87AF30 och Liebherr CN 4313. Klicka här om du vill läsa hela recensionen av dessa tre modeller.

Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största testmagasin. De provar och recenserar en mängd olika produkter varje dag och presenterar sedan resultatet för sina läsare. Hos Which.co.uk kan man alltså läsa recensioner och på så vis få hjälp att avgöra om en produkt är ett bra köp eller inte. De har till exempel genomfört ett test av kombiskåpet Liebherr CP 4313 där de utsåg modellen till “Best Buy”. Du hittar hela undersökningen här.

Du måste dock ha ett betalt medlemskap för att få full tillgång till alla testresultat.

Best Buy

Best Buy är en amerikansk butikskedja med fokus på hemelektronik. Vi har använt oss av Best Buys kundrecensioner och betyg för att lära oss mer om Samsung RF24R7201SR.
Läs recensionerna för Samsung RF24R7201SR här

FAQ

Vilka kyl & frys är bäst i test?
Bosch KIS87AF30 och Liebherr CP 4313
Hur testas kombiskåpen?
Kombiskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för kylskåp går från A till G. Energimyndigheten berättar att klass A är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass C eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.

Förvaring av mat i kylskåpet

När man kommer hem efter en lång dag funderar man knappast på hur man placerar matvarorna i kylskåpet. Danska Whiteaway förklarar dock att temperaturen faktiskt kan variera en hel del mellan olika hyllor.

Om man vill vara helt säker på att all mat förvaras i samma temperatur kan man investera i ett kylskåp med ventilerad kylning. Dessa har nämligen ett ventilationssystem som säkerställer att temperaturen är jämn i hela kylskåpet. Om man inte har ett kylskåp med ventilerad kylning bör man i regel tänka på att värmen stiger uppåt, och att de översta hyllorna därför är varmast.

Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning bör du tänka på följande:

Översta hyllorna: Placera frukt och grönsaker högst upp i kylskåpet, även om de flesta är vana vid att göra motsatsen. Då göms grönsakerna dessutom inte undan i någon låda där de lätt glöms bort. Detsamma gäller för ost och smör, som mår bäst där det inte är som kallast.

Nedersta hyllorna: I regel är det kallast längst ner i kylskåpet, och här ska man därför placera de matvaror som snabbt blir dåliga. Det kan till exempel vara mjölk, kött och fisk, men även middagsrester. Man kan även placera äggen här. Många brukar ha både ägg och mjölk i kylskåpsdörren, men där växlar temperaturen ofta väldigt kraftigt.

Tänk även på att det är skillnad på olika frukter och grönsaker. Vissa mår bäst i kylskåpet och andra på köksbänken.

Frukt och grönsaker som inte ska kylas: Äpplen, päron, bananer, meloner, avokado, tomat, gurka, färsk ingefära, squash och aubergine.

Frukt och grönsaker som ska kylas: Stenfrukter, bär och andra grönsaker som inte nämns ovan.

Man bör även vara uppmärksam på luftfuktigheten. De flesta frukter och grönsaker mår bäst vid en hög luftfuktighet på 90-95 %, och här kan faktiskt grönsakslådan vara bra, eftersom den bevarar fukten. Det finns dock undantag – morötter föredrar till exempel en lägre luftfuktighet.

Om du har för mycket fukt i grönsakslådan kan du lösa problemet genom att lägga lite hushållspapper i botten av lådan. Detta suger då upp den överflödiga fukten och eventuellt kondensvatten.

Läs även: Vinkyl (Bäst i test)

Översikt över livsmedel och förvaring

Livsmedelsverket har också skapat en översikt över hur olika typer av livsmedel bör förvaras, och här hittar du de viktigaste punkterna:

Mjölk, ost och ägg: Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, och hur länge de håller beror på temperaturen. Mjölk som har varit kyld håller ofta mycket längre än bäst före-datumet, medan mjölk som har stått framme i rumstemperatur flera timmar kan bli dålig i förtid. Ställ därför tillbaka mjölken i kylen direkt när du är klar med den. Mjölk, grädde och matfett kan dessutom frysas in.

Ost kan också frysas in, men den blir då smulig. Den håller dock länge även i kylskåpet.

Bäst före-datumet för ägg är beräknat på förvaring i rumstemperatur, och ägg som förvaras i kylskåp håller faktiskt flera veckor längre än så. Äggvitor och äggulor som blir över efter bakning och matlagning kan även frysas in.

Frukt och grönsaker: Läs gärna listan här ovanför om vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp. Låt eventuella plastförpackningar sitta kvar. Förpackningen hindrar nämligen frukten från att skrumpna, och den skyddar även mot gasen eten. Denna gas påskyndar bland annat mognaden och utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat.

Om frukten eller grönsakerna ska förvaras i kylen bör man dock låta förpackningen vara lite öppen, alternativt sticka hål i plasten för att motverka kondens.

Kött, fisk och pålägg: Dessa livsmedel ska alltid förvaras kallt – ju kallare de förvaras, desto längre håller de. För att förlänga hållbarheten på smörgåspålägg, som skinka, korv och leverpastej, är det även bra om du inte låter dem stå framme i flera timmar under långa frukostar. Om du fryser in kött och fisk ska det packas i en lufttät förpackning och märkas med datum.

Bröd: Bröd kan hålla längre om man förvarar det i kylskåpet, men då blir det å andra sidan snabbt torrt och tråkigt. Därför är det bättre att förvara brödet i rumstemperatur. Man kan även skiva brödet och frysa in det, och sedan ta fram så många skivor man vill ha eftersom.

Rester: Om det finns rester kvar efter middagen som man vill äta senare måste maten kylas ned snabbt. Livsmedelsverket skriver då att man till exempel kan använda sig av ett kallt vattenbad och dela upp maten i mindre portioner. Tillagad mat håller ofta flera dagar, i vissa fall upp till en vecka, i kylskåpet, och betydligt längre i frysen.

Titta på datummärkningen

Danska Tv2.dk förklarar att man i regel alltid ska följa datummärkningen för att vara säker på att man inte äter förstörd mat. Sunt förnuft bör dock alltid komma först, så mat som luktar eller smakar dåligt och har en konstig konsistens ska slängas – även om det angivna datumet inte har passerat.

Tänk på hygienen

Tv2.dk berättar även att man alltid ska vara försiktig när man hanterar mat. Du bör därför alltid följa ett fåtal viktiga hygienregler i köket, i synnerhet dessa:

Tvätta händerna: Tvätta händerna före, under och efter matlagningen. När du har rört vid rått kött eller smutsiga grönsaker ska du tvätta händerna för att inte föra vidare sjukdomsframkallande bakterier till annat.

Diskhandduken: Diskhandduken och disktrasan är en riktig lekplats för bakterier. Byt ut dem ofta och torka helst händerna med hushållspapper när du har tvättat dem.

Rengöring: Kom ihåg att hålla både spis, bestick och köksredskap rena, och diska allt noggrant efter användning.

Ingen kontakt: Håll rått kött och otvättade grönsaker separat från andra livsmedel, och även från varandra. Använd olika skärbrädor för olika livsmedel.

Snabb nedkylning: Matvaror mår inte bra av att ligga ute i värmen. Sätt därför in dem i kylskåpet eller frysen direkt efter handling eller matlagning.

Hur länge håller maten i frysen?

Utöver hygienråden här ovanför skriver Livsmedelsverket.se att maten i regel håller längre ju kallare man förvarar den, och en lämplig temperatur i kylskåpet är 4-5 grader. Du kan kontrollera temperaturen i kylskåpet genom att ställa in ett glas vatten med en termometer i.

Fryst mat

Man bör även kontrollera temperaturen i frysen, som bör vara -18 grader eller kallare. I regel håller magra livsmedel längre i frysen än feta, eftersom fett härsknar med tiden.

Här nedanför hittar du en lista över hur länge olika livsmedel håller sig fräscha i frysen. Listan är baserad på artiklar från Allers.se samt Råd & Rön. Detta kan användas som riktlinjer, men glöm inte att även använda ditt sunda förnuft.

 • Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader
 • Magert kött (t.ex. vilt och kycklingfiléer): 12 månader
 • Fetare kött (t.ex. högrev och lamm): 6 månader
 • Fläskkött: 4 månader
 • Fet fisk (t.ex. lax): 2-3 månader
 • Mager fisk (t.ex. torsk): 6-12 månader
 • Mjölk: 3 månader
 • Smör: 3 månader
 • Ost: 3 månader
 • Bär och frukt (t.ex. vinbär och blåbär): 12 månader
 • Grönsaker: 12 månader
 • Matbröd:12 månader
 • Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader

Det är även viktigt att tina fryst mat på rätt sätt, och kött i synnerhet bör alltid tinas i kylskåp. Även om det går snabbare på köksbänken förökar sig nämligen bakterierna snabbt när köttet utsätts för den varma rumstemperaturen.

Hur vet man om maten är okej att äta?

Livsmedelsverket.se skriver att det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag.

Livsmedel som är märkta med en sista förbrukningsdag anses inte vara säkra att äta efter det angivna datumet. Detta förekommer framförallt på köttprodukter.

Livsmedel med ett bäst före-datum kan eventuellt ätas efter det angivna datumet. Här får man helt enkelt lukta, titta och smaka på maten för att avgöra om den är fräsch och ätbar. Bakterierna i dålig mat behöver inte nödvändigtvis göra dig sjuk, men du bör undvika dem.

Inspektera maten

Du behöver alltså inte nödvändigtvis slänga matvaror som har passerat sitt bäst före-datum, utan du kan istället låta dina sinnen avgöra.

Börja med att lukta på maten: För gammal mat kommer ofta att lukta surt eller härsket. Gör den det ska den slängas.

Smaka på maten: Om det inte luktar fel kan du fortsätta inspektionen med att smaka lite grann av maten. Om den smakar bra och normalt är det inga problem att använda den, men släng mat som smakar konstigt.

Tips för när du fryser in mat

När man fryser in mat stannar bakterietillväxten som förstör maten av, och därmed hålls bakterierna i schack tills man tinar maten igen.

De danska Dr.dk, KU.dk har skrivit artiklar om hur man fryser in mat på bästa möjliga sätt. Infrysning kan nämligen förbättra kvaliteten på maten, och en korrekt infrysning kan bespara dig både pengar och utrymme. Här är de viktigaste tipsen från artiklarna:

Kontrollera förpackningen: Man bör alltid packa om kött innan man fryser in det. Vissa förpackningar från affären tål nämligen inte frost, och andra isolerar så bra att de hindrar köttet från att frysas in. Experten från Dr.dk rekommenderar därför att man packar om allt kött för att vara på den säkra sidan.

Använd fryspåsar: Många fryser gärna in mat i plastlådor, men experterna förklarar att frysen förbrukar mer energi ju större förpackningar man använder. Lådor tar dessutom upp mycket utrymme, så använd fryspåsar istället. Kom ihåg att använda riktiga fryspåsar som är avsedda för just infrysning, och kontrollera att påsen är avsedd för livsmedel – vilket, enligt Livsmedelsverket, antingen är utskrivet med texten “till livsmedel” eller angivet med en symbol som föreställer ett glas och en gaffel.

Frys inte in mat två gånger: Om en matvara har varit fryst ska den inte frysas in igen efter att den har tinat.

Frys in maten snabbt: Maten ska frysas in snabbt av hänsyn till såväl kvalitet som säkerhet. En snabb infrysning hindrar bakterietillväxten och ser till att maten inte är tråkig och smaklös när man sedan ska äta den.

Sprid ut maten: Om man fryser in mycket på en gång bör man fördela maten på olika ställen i frysen. Man bör även packa om större mängder till flera små portioner, eftersom det tar längre tid att frysa in maten ju större portionerna är.

Töm påsarna på luft: Se till att det är så lite luft som möjligt i fryspåsen när du fryser in mat. Mindre luft minskar oxidationen av maten, och det uppstår heller inte lika mycket frostskador på ytan.

Avfrosta frysen: Frysen är mest effektiv när den är avfrostad och inte har några stora isklumpar på sidorna.

Använd infrysningsfunktionen: Om du har en frys med infrysningsfunktion bör du använda den när du fryser in stora mängder mat.

Ha rätt temperatur i kylskåpet och frysen

Energimyndigheten.se skriver i en artikel om energieffektivisering att man ska ska ha +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen. Dessa temperaturer ger både en bra matförvaring och en låg energianvändning. Energiförbrukningen ökar sedan med 5 % för varje grad man sänker temperaturen i frysen.

Man kan spara mycket på att köpa ett kylskåp med en hög energimärkning, där A är bäst. De rekommenderar dock även att man kontrollerar den årliga energiförbrukningen när man jämför olika kylar och frysar.

Man bör alltså hålla koll på temperaturen i både kylskåpet och frysen av hänsyn till både ekonomin och miljön. Vissa modeller har en elektronisk temperaturkontroll, medan andra har ett gammaldags vridreglage.

Om du vill vara helt säker på att kylskåpet eller frysen håller rätt temperatur kan du lägga in en termometer och mäta temperaturen. Gör gärna detta på flera ställen, då kylskåp utan ventilerad kylning kan ha olika temperaturer på olika ställen i kylen.

Information om energimärkningen

När man ska välja ett nytt kylskåp eller en ny frys är det en bra idé att kika på energimärkningen, som måste finnas på alla modeller. Energimärkningen kan dock vara lite krånglig att tyda, och baserat på information från Energimyndigheten.se berättar vi därför hur det fungerar:

Energimärkningen är en fyrkantig etikett som högst upp har information om tillverkare och modell. Under detta finns olika energiklasser för kylskåp och frysar. Dessa klasser går från A till G, där G är sämst och A är absolut bäst. Klasserna färgkodas även med färgerna rött, gult och grönt. Ju grönare modellen är, desto mer miljövänlig är den. Kylar och frysar på den svenska marknaden tillhör alltid energiklass C eller bättre.

Under energiklassen visas den årliga energiförbrukningen i kWh.

Längst ner på energimärkningen anges kapaciteten i liter – alltså hur mycket kylskåpet eller frysen rymmer. Där anges även ljudnivån i decibel.

Danska Dr.dk påpekar dessutom att modellerna testas under optimala förhållanden i de officiella granskningarna. Det innebär till exempel att dörren till kylskåpet eller frysen hålls stängd under hela testperioden, någon man knappast kan göra i vardagen. Energimärkningen kan därför vara något missvisande ibland, och den verkliga förbrukningen kommer sannolikt att vara lite högre.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Liebherr CNel 4313

LG GSL760SWXV kombiskåp - WiFi-kompatibelt och rymligt kombiskåp

LG GSL360ICEZ

Smeg FC370X2PE

Liebherr CP 4313

Electrolux EN3791MOW

AEG RCB63727OW

Bosch KIS87AF30

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta