Hur håller man nere elräkningen hemma?

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

El är någonting vi använder dagligen, och det är lätt att tänka att det finns oändliga energidepåer att tillgå. Det är dock viktigt att komma ihåg att även el har en kostnad och med stigande energipriser kan elräkningen snabbt bli hög. Genom att införa små förändringar i dina vanor samt genom att använda energisnåla apparater kan du minska din elförbrukning avsevärt, och spara både el och pengar som annars hade gått till en dyr elräkning. 

I den här artikeln undersöker vi olika metoder och hushållsapparater som kan hjälpa dig att spara el. Vi tittar närmare på enkla, effektiva sätt som kan göra stor skillnad för att minska din energiförbrukning. Vi utforskar också strategier för att spara el under vintern, då energiförbrukningen tenderar att öka på grund av mindre dagsljus och högre krav på uppvärmning. Vi listar även hushållsapparater som kan hjälpa dig att spara el och göra ditt hem mer energieffektivt.

Oavsett om du vill spara pengar eller vill vara mer miljömedveten, hoppas vi att våra tips ska kunna hjälpa dig att spara el redan i dag.


Hur sparar jag el och håller ned elräkningen?

Att spara el kan låta svårt, men faktum är att det finns många enkla och effektiva sätt du kan minska din energiförbrukning på, och samtidigt sänka din elräkning. Här är några enkla vardagstips som kan hjälpa dig att spara både el och pengar:

  • Håll koll på din energiförbrukning: Det första steget för att effektivisera ditt energisparande är att hålla koll på din energiförbrukning. Det kan du enkelt göra genom att regelbundet kontrollera din elmätare. På så sätt får du bättre förståelse för när och hur mycket el du använder, vilket kan hjälpa dig att identifiera vad du gör som förbrukar mycket el, och på så vis även minska din energiförbrukning. 
  • Ändra dina vanor: Enkla vanor som att släcka lamporna efter dig när du lämnar ett rum, att använda energieffektiva glödlampor samt att dra ur kontakter på elektronik som inte används kan kraftigt minska din energiförbrukning och sänka din elräkning.
  • Använd smart hemelektronik: Smart hemelektronik, till exempel smarta termostater, elkontakter och smart belysning, kan hjälpa dig att minska din energiförbrukning och sänka din elräkning. Genom att styra dina apparater och din belysning från din smartphone eller surfplatta kan du enkelt optimera din energianvändning.
  • Styr värme- och kylsystem: Värme- och kylsystemet är ofta en av de största bovarna på elräkningen. Försök att hålla en behaglig temperatur i ditt hem och använd en programmerbar termostat för att ställa in inomhustemperaturen när du är borta från hemmet. 
  • Byt till energisnåla apparater: Genom att byta ut gamla, ineffektiva apparater mot nyare, energisnålare modeller kan du enkelt spara in el. Välj apparater som är ‘ENERGY STAR’-märkta, vilket visar att de uppfyller moderna riktlinjer för energieffektivitet som fastställts av den amerikanska miljöskyddsbyrån.
  • Byt till snålspolande duschmunstycken: Duschmunstycken med snålspolande munstycken kan minska din vattenförbrukning och sänka din elräkning genom att minska mängden varmvatten som du använder.
  • Välj ett rörligt elavtal: Om du har möjlighet att vara mer flexibel när det kommer till ditt elanvändande, kan det vara bra att välja ett rörligt elavtal. Vissa elbolag erbjuder rörliga priser, vilket kan sänka din elräkning då lägre priser tas för el som förbrukas vid timmar med lägre elanvändning.

TIPS: Smarta kontakter kan användas för att styra och övervaka energiförbrukningen de apparater som är anslutna till dem, exempelvis lampor, tv-apparater eller mindre hemelektronik. Genom att stänga av enheter när de inte används kan du minska energiförbrukningen och sänka din elräkning.

Här kan du läsa mer om hur svenska hushåll sparar el och vad för ändringar du kan göra för att sänka din energiförbrukning.


Hur gör jag för att spara el på vintern?

Vintern kan vara en tuff tid på året för plånboken. Med både julledighet och ökad efterfrågan på el och uppvärmning, kan räkningarna lätt skjuta i höjden. Det finns dock några enkla knep du kan ta till för att spara el under vintern. Genom att följa dessa enkla tips kan du hålla dig varm hela vintern utan att behöva gå på knäna ekonomiskt och utan att ge upp på bekvämligheter:

  • Skaffa smarta termostater: Med smarta termostater kan du sänka din elräkning markant, genom att ställa in temperaturen i ditt hem utifrån ditt schema och dina vanor. Om du till exempel brukar gå till jobbet klockan 8 på morgonen och inte kommer hem förrän klockan 18 på kvällen, behöver du inte värma upp (eller kyla) ditt hem under dessa timmar.
    På så vis undviker du att slösa på onödig energi (och pengar) när ingen är hemma. Vissa smarta termostater kommer med inbyggda energisparfunktioner som automatiskt justerar temperaturen utifrån utomhustemperatur och hemmets isolering.
    Här kan du lära dig mer om hur man sparar el med hjälp av smarta termostater.
  • Täta eventuella drag: Ett annat enkelt sätt att spara el på vintern är att täta eventuella drag i hemmet. Dragiga hem kan släppa ut mycket värme, vilket gör att dina värmeelement måste arbeta extra för att upprätthålla temperaturen.
    Se till att använda tätningslister runt dörrar och fönster, samt vid eventuella springor i väggar och golv. Att täta lite extra är en enkel åtgärd som gör stor skillnad för hur mycket värme som bevaras i ditt hem.
  • Lägg till extra isolering: Om ditt hem är dåligt isolerat kan det vara bra att lägga till ytterligare isolering. Det är särskilt viktigt om du bor i ett äldre hus med enkelglasfönster. Genom att lägga till extra isolering håller ditt hem värmen bättre, vilket innebär att det går åt mindre energi till att bibehålla jämn temperatur. Isolering finns att köpa i de flesta byggaffärer och är relativt enkelt att installera själv.
  • Smart användning av extra värmeelement/space heaters: Extra värmeelement kan vara bra komplement för att hålla värmen inne och kan hjälpa dig att spara el på vintern om du använder dem smart. För det första bör du inte lämna värmeelement obevakade, utan alltid stänga av dem när du lämnar rummet eller går och lägger dig.
    För det andra ska du inte använda värmeelement för att värma upp hela rum, eftersom de är mest effektiva när de används för att komplettera uppvärmningen av en mindre yta. Det är också viktigt att se till att värmeelementen står minst en meter från möbler eller gardiner, så att de inte fattar eld.

Vintern behöver inte alltid innebära att det är tomt i plånboken utan följer du dessa tips har du goda chanser att hålla dig och ditt hus varmt under vintern utan att det kostar en förmögenhet eller att du behöver ge upp andra vardagsnöjen. 

Tips för extra stämning: Stearinljus är ett utmärkt sätt att skapa mysig stämning i hemmet på vintern. Det är också ett bra sätt att spara på el eftersom stearinljus inte kräver ström. Att planera in en romantisk parmiddag och filmkväll med levande ljus är ett perfekt sätt att ta vara på vintermörkret utan att slösa på el! 


Hur kan du sänka din elräkning?

För många av oss är elräkningen en av de dyraste posterna på månadsbudgeten. Det finns dock sätt att hålla ned dina elkostnader utan drastiska förändringar. Nedan tar vi upp några enkla tips som kan hjälpa dig att hålla ned din elräkning.

Tips #1: Utnyttja dagsljuset till fullo

Under dagtid bör du dra nytta av naturligt dagsljus så mycket som möjligt. Öppna gardiner och persienner och låt solljuset strömma in. Det hjälper dig inte bara att hålla ned elräkningen, utan är också en bra källa till D-vitamin!

Tips #2: Använd lågenergilampor

Ett av de enklaste sätten att sänka sina elkostnader är att byta till lågenergilampor. Dessa glödlampor använder mindre energi än traditionella glödlampor och kan hålla upp till 10 gånger längre. De hjälper dig alltså inte bara att spara på el, utan du kommer också spara pengar på sikt genom att inte behöva byta glödlampor lika ofta.

Enligt amerikanska ‘ENERGY STAR’-certifieringsnämnden skulle man, om man i varje amerikanskt hem bytte ut endast en glödlampa mot en ENERGY STAR-märkt LED-glödlampa, spara omkring 580 miljoner amerikanska dollar i energikostnader och förhindra utsläpp av växthusgaser på cirka fyra miljarder kilo per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 690 000 bilar.

Tips #3: Följ “60-wattsregeln”.

60-wattsregeln är en riktlinje som säger att den totala förbrukningen i watt för alla glödlampor i ett rum inte bör överstiga 60 watt. Regeln bygger på idén att en belysning på totalt 60 watt räcker för att lysa upp ett normalstort rum. Genom att följa denna regel kan du se till att du har tillräcklig mängd belysning samtidigt som du undviker att överbelasta ditt elsystem.

Att följa 60-wattsregeln kan dessutom hjälpa dig att sänka din elräkning, eftersom användningen av glödlampor med lägre effekt minskar din energiförbrukning.

Tips #4: Släck lamporna när du lämnar rummet

Det kan låta som en självklarhet, men många av oss låter lampor stå tända i onödan. Du kommer bli förvånad över hur mycket pengar du kan spara, endast genom att ta för vana att släcka alla lampor när du lämnar ett rum.

TIPS: Om du drar ur sladden på de apparater och laddare som inte används kan du minska strömförbrukningen i standby-läge och därmed vidare sänka dina elkostnader.

Tips #5: Investera i solcellslampor

Genom att använda solcellslampor som inte är beroende av el från elnätet, kan du enkelt minska på dina elkostnader. Solcellslampor använder oftast energisnål LED-teknik som förbrukar mindre energi och håller längre än traditionella glödlampor. 

Solcellslampor är också enkla att installera och kräver inga sladdar, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt och enkelt alternativ till utomhusbelysning. Dessutom genererar de inga växthusgaser, vilket gör att de kan anses vara ett mer miljövänligt alternativ till traditionell utomhusbelysning.

Genom att implementera dessa små förändringar i din vardag, kan du enkelt hålla ned din elräkning. Att byta till LED-lampor, dra nytta av dagsljus när det är möjligt och installera smarta termostater, är enkla lösningar för att sänka dina elkostnader.

Om du är intresserad av elsparande kan du här läsa en enkätstudie som utforskar beteende och beslutsfattande kring elanvänding hos hushåll i de nordiska länderna, där författarna konstaterar att små beteendeförändringar kan leda till en 10-20 % minskning av energiförbrukningen.


Energisnåla hushållsapparater som hjälper dig att hålla ned din elräkning

Vitvaror och andra hushållsapparater är vanliga bovar när det kommer till energiförbrukningen i hemmet. Samtidigt som dessa apparater ökar vår bekvämlighet kan de också leda till höga elräkningar. Lyckligtvis finns det många energisnåla hushållsapparater som kan hjälpa dig att minska din energiförbrukning och sänka din elräkning. 

Nedan listar vi några effektiva hushållsapparater som kan bidra till att hålla ned din energiförbrukning och förklarar hur de kan hjälpa dig att spara pengar.

Airfryers

Att använda en airfryer kan bidra till att spara el på flera sätt. För det första är en airfryer mer energieffektiv än en konventionell ugn, eftersom en airfryer använder snabbvarmluft för att tillaga mat, istället för att värma upp en hel ugn. Detta, samt dess kompakta design, gör att en airfryer kräver mindre energi för att tillaga mat och att den tar kortare tid att värma upp, vilket i slutändan leder till lägre energiförbrukning och att du kan spara el. 

Detta gör airfryers till bra alternativ för dig som har ett mindre hushåll eller till dig som inte lagar så stora måltider, eftersom du med en airfryer inte behöver värma upp en så stor yta.

Airfryers är dessutom utrustade med andra extrafunktioner som hjälper till att spara el, exempelvis automatisk avstängning, inbyggda timers och justerbara temperaturreglage. Genom att använda dessa funktioner kan du kontrollera mängden el som används och förhindra energispill.

Om du är intresserad av en airfyrer kan du läsa mer här om marknadens bästa airfryers.

Värmepumpar

En värmepump är en anordning som kan överföra värme från en plats till en annan och därmed värma eller kyla olika utrymmen. Genom att maximera användandet av den energi som krävs för uppvärmning och kylning kan en värmepump därmed bidra till att spara el.

Värmepumpar fungerar genom att utnyttja det faktum att värme naturligt flödar från varmare till kallare platser. I värmeläge kan en värmepump utvinna värme från luften eller marken runt om och överföra den inomhus, även i kallt väder. I kylningsläge kan den ta ut värme från en byggnad och släppa ut den utomhus.

Eftersom en värmepump utnyttjar det naturliga värmeflödet krävs mindre energi för att flytta värme än för att generera den. Detta innebär att jämfört med traditionella uppvärmnings- och kylsystem som bygger på elektrisk motståndsuppvärmning eller elaggregat kan en värmepump leverera samma mängd värme eller kyla med lägre energikostnad, vilket hjälper dig att spara el.

Om du letar efter en värmepump som passar i ditt hem kan du läsa vidare här om marknadens bästa värmepumpar

Energisnåla tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner

Energisnåla tvättmaskiner kräver mindre energi vid drift, vilket sparar el och sänker din elräkning. Energisnåla tvättmaskiner har ofta effektiva motorer och använder mindre vatten, vilket innebär att mindre energi går åt till att värma upp vattnet och att köra tvättprogrammet. Många av dem har programmerbara funktioner som gör att du kan styra när maskinen ska köras. Genom att köra maskinen under de timmar på dygnet då elen är som billigast, kan du spara ännu mer el och pengar. För att hitta en modell som passar dig kan du läsa mer här om marknadens bästa tvättmaskiner. 

Moderna, energisnåla torktumlare kommer idag med sensorer som mäter fuktnivån i kläderna och anpassar torkprogrammet därefter. Tillsammans med automatisk avstängning när maskinen känner av att kläderna är torra, undviker du att maskinen går i onödan vilket hjälper dig att spara el.

I den här artikeln kan du läsa mer om olika typer av torktumlare.

Energisnåla diskmaskiner är utformade för att förbruka mindre vatten, vilket minskar den mängd energi som går åt till att värma upp vatten, vilket bidrar till spara el och att hålla ned din elräkning. Dessa diskmaskiner har olika program för olika typer av disk. Genom att använda rätt cykel kan du köra energisnålare program när det är möjligt, och vidare spara in el. 

Om du vill veta mer om olika modeller och vad de har att erbjuda kan läsa mer här om de bästa diskmaskinerna. 

Tips för att välja energieffektiva apparater: Från och med mars 2021 ändrades EU:s energimärkning för att hjälpa konsumenter spara el och minska sina koldioxidutsläpp. Höga betyg som A+, A++ eller A+++ har övergivits, till fördel för ett mindre komplicerat A-G-klassificeringssystem. Det nya systemet är strängare och gör att färre produkter klarar kriterierna som ger det högsta betyget “A”, vilket i sin tur ger utrymmer för ännu mer avancerade och energisnåla produkter i framtiden. Som ett resultat av detta skulle många av de produkter som idag klassas som de mest energisnåla endast märkas med “B”, “C” eller “D”.

Här kan du läsa mer om hur mycket energisnåla apparater kostar, samt om trender för energiprestanda och priser på apparater från olika kända varumärken från USA, Australien, Japan och Europa. I studien undersöks även effekterna av nationella program för standarder och märkning av vitvaror. 


FAQ

Hur kan jag hålla ned min elräkning?
För att hålla ned din elräkning kan du: välja energisnåla hushållsapparater och LED-glödlampor, vara noga med att släcka lampor och stänga av energikrävande apparater när de inte används, ställa in termostater några grader högre på sommaren och lägre på vintern, isolera ditt hem ordentligt och överväga att byta till förnybara energikällor.
Hur mycket el sparar jag på att välja LED-lampor?
LED-lampor kan spara in mellan 70-90 % på el jämfört med traditionella glödlampor. LED-lamporna förbrukar mindre ström och har en markant mycket längre livslängd, vilket även minskar behovet att byta glödlampor.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta