Maximera matens livslängd – så organiserar du i ditt kylskåp för att maten ska hålla sig så länge som möjligt

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Hur du förvarar dina livsmedel är viktigt för att se till att maten du äter håller sig fräsch. När det kommer till förvaring av färskvaror som kött, mejeriprodukter, frukt och grönsaker är kylskåpet något av det viktigaste vi har. Många är dock osäkra på det bästa sättet att förvara olika typer av matvaror, vilket kan leda till att mat förstörs och går till spillo.

I den här artikeln ger vi tips och råd kring hur du håller din mat fräsch så länge som möjligt. Vi går igenom kylskåpets olika temperaturzoner och undersöker var och hur i kylskåpet din mat mår som bäst. I denna guide finns allt du behöver veta för att få ut det mesta av ditt kylskåp. 

Slutligen tittar vi närmare på vilka typer av mat som trivs bäst utanför kylskåpet samt hur du bäst rengör och underhåller ditt kylskåp för att öka livslängden på maten.


Hur använder man olika kylskåpsfack och hyllor på bästa sätt?

  • Kylskåpsdörren: Dörren är den del på kylskåpet som är varmast och därför passar den bäst till att förvara mat med längre hållbarhet som exempelvis kondiment, picklade grönsaker, sylt och dressing.
  • Mittenhyllan: Mittenhyllan är vanligtvis rakt fram i kylskåpet och är något svalare än dörren. Här är det bästa att förvara mer känsliga varor, exempelvis ägg, mjölk, charkuterier och ost.
  • Kylskåpslådorna: Många kylskåp har lådor som är särskilt utformade för förvaring av frukt och grönsaker. Dessa lådor är utformade för att hålla hög luftfuktighet, vilket hjälper till att hålla grönsakerna fräscha längre.

TIPS: Håll frukt och grönsaker åtskilda och förvara lika med lika: äpplen med äpplen, bananer med bananer, broccoli med broccoli. Detta ökar livslängden eftersom frukt och grönsaker när de mognar avger olika gaser som kan påverka andra frukter och få dem att ruttna snabbare.

  • Botten/baksidan: Botten och längst bak i kylskåpet är oftast där det är som mest kallt. Här är det därför bäst att förvara de mest känsliga matvarorna, exempelvis rått kött, fisk och mejeriprodukter.
  • Hyllorna: Hyllorna i kylskåpet passar bäst till att förvara varor som har genomskinliga behållare eller etiketter. Detta gör det enkelt att ha översikt över vad du har i kylskåpet.
  • Frysen: De flesta kylskåp har ett frysfack. Många livsmedel klarar sig länge i frysen, och det är därför viktigt att märka och datera de frysta varorna för att veta hur länge de har förvarats. Om du är nyfiken på några olika modeller av kylskåp med frysfack kan du läsa mer här. Om du behöver extra utrymme för dina frysta livsmedel kan det vara en bra idé att kika lite extra på frysboxar

Vilken är den bästa temperaturen att ha i kylskåpet för att maten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt?

En av de vanligaste orsakerna till att mat förstörs i kylskåpet är att temperaturen är felaktigt inställd. Fel temperatur gör att bakterier växer snabbare, och att maten förstörs innan utgångsdatum. Därför är det viktigt att du ställer in temperaturen rätt från början och använder en termometer för att hålla regelbunden koll. 

Ställ in rätt temperatur

Den rekommenderade temperaturen för kylskåp är mellan 0,5 °C och 4,5 °C medan temperaturen för frysen bör ligga mellan -18 °C och -20,5 °C. Dessa temperaturer anses fungera bäst för de flesta livsmedel och hjälper till att bromsa tillväxten av bakterier, mögel och jäst som gör att mat förstörs.

Här kan du lära dig mer om ‘superchilling’ av livsmedel, vilket är en process genom vilken temperaturen på en livsmedelsprodukt sänks till 1-2 °C under den ursprungliga fryspunkten. Detta leder till minskad mikrobiell aktivitet, vilket förhindrar tillväxten hos de flesta typer av bakterier.

Ta hjälp av en termometer 

För att kontrollera temperaturen i ditt kylskåp kan du antingen använda en digital termometer eller en termometer med urtavla. Enligt Bekos officiella hemsida får du bäst resultat om du sätter en termometer i ett glas vatten, placerar den på kylskåpets mittersta hylla och låter den stå där i cirka 12 timmar. Det kan också vara bra att kontrollera temperaturen i olika delar av kylskåpet, t.ex. dörren, mittenhyllan samt botten eller baksidan, för att få en exakt avläsning av temperaturen i varje zon.

Det rekommenderas att kontrollera temperaturen regelbundet, särskilt om du har mycket mat i kylskåpet eller om du nyligen har fyllt på eller tömt en större mängd mat, eftersom det kan leda till att temperaturen skiftar. Om temperaturen är för hög i kylskåpet kan du behöva justera termostaten eller vara extra noga med att se till att dörren stängs ordentligt och att gummilisterna håller tätt. Om temperaturen däremot är för låg kan du behöva lägga till mer mat eller justera termostaten åt andra hållet. 

Observera: Alla kylskåp har inte olika temperaturzoner och vissa har bara ett kylsystem. Det kan också vara bra att tänka på att temperaturen kan skifta i kylskåpet på grund av att dörren öppnas och stängs eller när en stor mängd mat läggs till eller tas bort.

Därför är det viktigt att regelbundet hålla ett öga på temperaturen. 

Om du vill läsa mer om olika kylskåp vad gäller pris, olika funktioner, kapacitet samt hyll- och fackdesign kan du läsa mer här. Om du letar efter kylskåp som håller samma inredningsstil som resten av ditt kök, eller om du har behov för mer kylutrymme som räcker till en stor familj, kan ett side-by-side kylskåp passa dig bättre.


Hur förvarar man rester och hämtmat så att maten håller sig fräsch?

Genom att förvara rester och hämtmat på rätt sätt i kylskåpet kan du se till att din mat håller sig fräsch längre. Mat som förvaras på rätt sätt förhindrar bakterietillväxt och att maten förstörs, vilket hjälper dig att säkerställa att din mat smakar som den ska. Nedan följer några tips för att dina kylskåpsrester ska hålla sig så länge som möjligt:

  • Använd lufttäta behållare – För att hålla maten fräsch och förhindra att den torkar ut eller tar på sig lukt från annan mat i kylskåpet är det bra att förvara rester och hämtmat i lufttäta behållare. Glas- eller plastbehållare med tättslutande lock fungerar utmärkt.
  • Dela upp stora portioner i mindre portioner – Om du har lagat ett stort mål mat bör du dela upp maten i mindre, individuella portioner innan du stoppar den i kylskåpet. På så vis kan du lättare värma upp maten igen och förhindra att den förstörs.
  • Låt maten svalna helt och hållet – Innan du stoppar rester eller hämtmat i kylskåpet bör du låta maten svalna helt och hållet. När du placerar varm mat i kylskåpet kan ånga uppstå, vilket kan leda till bakterietillväxt och att maten förstörs.
  • Kyl eller frys maten direkt – När maten har svalnat bör du kyla eller frysa den så snart som möjligt. Känslig mat bör förvaras i kylskåp, medan mindre känslig mat kan förvaras i frysen.

Om du vill veta mer om “fräschhetsdatering” som talar om hur länge en livsmedelsprodukt håller sig vid högsta smak och kvalitet, kan du läsa en studie om hur fräschhetsdatering av kylda produkter påverkar det som kallas smakacceptans.


Vilken mat bör inte förvaras i kylskåp?

Att kylskåp är viktiga för att förvara livsmedel och hålla dem fräscha är allmänt känt. Men det finns faktiskt livsmedel som du INTE bör lägga i kylskåpet eftersom det kan göra att de förstörs snabbare.

  • Potatis – Om potatis förvaras i kylskåpet omvandlas stärkelsen i potatisen snabbare till socker, vilket ger en sötare smak och en mjukare konsistens när den tillagas. Det bästa sättet att förvara potatis är på en sval och mörk plats, till exempel i skafferiet eller i ett skåp.  
  • Vitlök och lök – Både vitlök och lök förvaras bäst i rumstemperatur utanför direkt solljus. När du förvarar dem i kylskåpet kan det leda till att de gror eller blir dåliga snabbare. För att din vitlök, lök, schalottenlök och gräslök ska hålla så länge som möjligt bör den förvaras på en sval och mörk plats, exempelvis i skafferiet eller i ett skåp. 
  • Tomater – Om du förvarar tomater i kylskåpet kan de lätt bli mjöliga och mjuka. Tomaternas smak kan också bli sämre och de förlorar sin saftighet. Tomater trivs bäst i rumstemperatur, ur direkt solljus. 
  • Avokado – Om du lägger avokado i kylskåpet innan den mognat förhindrar du att den någonsin mognar ordentligt. Om du däremot kyler mogen avokado kan den få en blöt konsistens och dålig smak. Avokado mår bäst i rumstemperatur fram tills de mognar och är redo att avnjutas. 
  • Citrusfrukter – Citrusfrukter som citroner, limefrukter och apelsiner behöver inte heller kylas eftersom deras skal fungerar som en skyddande barriär. Om du vill förlänga livslängden på citrusfrukter ytterligare kan du linda in varje bit individuellt i vaxpapper innan du förvarar dem i rumstemperatur, utanför direkt solljus.
  • Bröd – Bröd som förvaras i kylskåpet blir torrt och gammalt mycket snabbare än bröd som förvaras i rumstemperatur. Det bästa är att förvara brödet i rumstemperatur eller att frysa in det för långtidsförvaring.  


Hur viktigt är det att rengöra och underhålla kylskåpet?

Regelbunden rengöring och underhåll är viktigt för att hålla ditt kylskåp och din mat fräsch. Om ditt kylskåp är smutsigt och dåligt underhållet kan det bli en grogrund för bakterier och annan kontaminering som kan förstöra din mat, och i värsta fall göra dig och din familj sjuka. Att regelbundet städa och underhålla ditt kylskåp kan hjälpa dig att förlänga livslängden på din mat. Du kan dessutom spara pengar genom att minska matsvinn. 

Det rekommenderas att rengöra kylskåpets insida minst en gång i månaden med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. När du städar bör du ägna särskild uppmärksamhet åt tätningarna i dörrlisterna där matpartiklar och bakterier lätt ansamlas. Det är även viktigt att torka av utsidan på kylskåpet där handtag och knoppar lätt blir kladdiga och smutsiga.

Tips: Vinäger är ett av de bästa medlen du kan använda för att rengöra kylskåpet. Syran i vinäger löser upp olja och smuts, och om du blandar ut den med varmt vatten i en sprayflaska får du ett rengöringsmedel som är säkert att använda runt mat och som effektivt  rengör kylskåpshyllorna.


FAQ

Vilken är den bästa kylskåpstemperaturen för förvaring av livsmedel?
Den bästa kylskåpstemperaturen för förvaring av livsmedel är 4,5 °C eller lägre. Detta temperaturintervall anses vara säkert för förvaring av känsliga varor som kött, mejeriprodukter och ägg, eftersom det bromsar tillväxten av bakterier som kan bidrar till att din mat förstörs, eller till livsmedelsburna sjukdomar.
Hur länge håller sig färsk mat i kylskåpet?
Hur länge färsk mat håller sig i kylskåpet beror på typen av mat och hur den har tillagats. Kött (nötkött, griskött, lammkött, kalvkött) håller i 3-5 dagar, fågel och fisk i 1-2 dagar, ägg håller i 3-5 veckor om de förvaras i kartong, mejeriprodukter i 5-7 dagar, medan frukt och grönsaker håller i upp till två veckor.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta