Innehåll
Den här artikeln handlar om test av olika testvinnande frysar och vi går igenom nio olika modeller för att ge er konsumenter den bästa möjliga översikten över utbudet på marknaden.
Här handlar det om nio olika frysar från märkena Liebherr, AEG, Electrolux, Smeg, Siemens och Bosch, varav majoriteten har testats av experter.
Expertpanelerna består av det svenska konsumentrådet Råd & Rön, det amerikanska teknologimagasinet T3 och det brittiska testmagasinet Which.co.uk.
Utöver dessa har vi även tagit med några av konsumenternas favoriter och som fått bra omdömen av användarna.
Efter genomgången av varje frys ger vi även goda råd som har med frysar att göra, t.ex. vad man ska tänka på när man väljer frys, mat, hållbarhet och nedfrysning.
Om du vill läsa mer om testerna och testkällorna, finns det en lista över alla de källor vi hänvisar till och länkar till dessa, sist i artikeln.
I det här frys testet får du:
🔸 Översikt på nio olika frysar
🔸 Guide som hjälp att välja rätt frys
🔸 Tips för att använda frysen på rätt sätt
🔸 Råd om hur du på bästa sätt underhåller frysen
🔸 Guide över hur länge nedfrusen mat kan förvaras i frysen
🔸 Information gällande energimärkning av frysarna
🔸 Kunskap om och hur frysarna har testats av experterna
🔸 Genomgång av texten som vi har samlat in och länkar för eventuell fortsatt läsning.
Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter på egen hand utan samlar in resultaten av olika tester och sammanställer dem så att du som konsument får en överblick över de bästa produkterna som finns på marknaden.
Guide för att välja rätt frys
Whiteaway.com menar att man bör göra några övervägningar innan man köper en ny frys. Först och främst bör man tänka igenom hur mycket fryskapacitet man behöver eftersom det är stor skillnad på hur rymliga de olika frysarna är. Kapaciteten varier mellan 40 och över 550 liter, så spannet är stort.
Fryskapaciteten avgörs i stora drag av typen av frys, och det finns tre olika typer: frysbox, skåpsfrys och kombinerad kyl/frys. Man får högst fryskapacitet med en frysbox, den näst högsta med ett frysskåp och minst med en kombinerad kyl och frys.
Här nedan går vi igenom för- och nackdelar med respektive modell.
Frysboxen
En frysbox är ett slags stor låda som man lägger ner maten i, och som har ett locka öppnas uppåt. En frysbox tar ofta mycket plats så det är nödvändigt att vara säker på att man har tillräckligt med plats till den. En frysbox är ofta så stor att den inte får plats i köket och därför behöver man i regel ett förråd eller källare att ställa den i.
Om man har ett stort hushållet eller behöver frysa ner stora mängder åt gången, t.ex. om man jagar och behöver plats till en halv älg, är frysboxen ett bra val.
De flesta frysboxar är också relativt miljö- och prisvänliga eftersom man får mest plats för minst summa pengar. Energiförbrukningen på en frysbox är nämligen avsevärt lägre än på vanliga frysar.
Frysboxar finns i olika storlekar som sträcker sig mellan 90 och 550 liter, så det ska inte vara så svårt att hitta en modell som passar ens individuella behov. Experterna rekommenderar att man väljer en frysbox som har lite högre kapacitet än vad man egentligen behöver. Men man ska inte göra det motsatta och köpa en så stor frysbox som möjligt, det kan nämligen snabbt påverka energiförbrukningen eftersom en större modell drar mer energi än en mindre modell.
Frysskåpen
Ett frysskåp är i regel det bästa valet om man har ett mellanstort hushåll och bara använder frysen för att frysa in matvaror under kortare perioder och inte har behov av så mycket frysplats.
De vanliga frysarna är också smarta eftersom de är utformade som ett högt och smalt skåp något som gör den lätt att placera, t.o.m. i köket. Överskådligheten är också en klar fördel med den vanliga frysen eftersom man öppnar locket som en dörr och förvarningen av matvarorna sker i transparanta fack och hyllor.
Många frysar har de möjligheten att det går att vända dörren så att frysen passar in i alla kök och deras utformning. Var dock uppmärksam på att man ska kunna öppna dörren helt för att kunna öppna och stänga frysfacken.
Det finns många olika typer av frysar och med varierande kapacitet. Kapaciteten varierar ofta mellan 40 och 370 liter, så det är lätt att hitta en modell som passar ens behov.
Den kombinerade kyl- och frysen
Om man inte har så mycket plats i sitt hem eller bor i en lägenhet, kan en kombinerad kyl och frys vara ett bra alternativ.
Här får man både kyl och frys i en modell vilket innebär att de inte kan ha lika stor kapacitet som det vanliga kylskåpet eller frysen. I gengäld är den kombinerade kyl- och frysen platsbesparande.
Dem kombinerade kyl- och frysen ser ut som ett vanligt kylskåp eller frys, men det är delat på mitten. Den ena delen fungerar som kylskåp och den andra som frys.
Detta bör du också vara uppmärksam på när du ska köpa en ny frys
Förutom storleken och typen av frys anser Whiteaway.com, att det finns ytterligare några faktorer som man bör ta med i sin övervägning.
Frysar som kan avfrosta sig själv: Några moderna frysar har funktioner som gör att man inte behöver frosta av dem manuellt. Här handlar det om funktioner som No Frost eller Low Frost. En modell med No Frost frostar av sig själv med hjälp av en automatisk funktion där en fläkt hela tiden håller bort frosten. En modell med Low Frost ger mindre frost och is i frysen men man måste fortfarande frosta av frysen själv, bara inte så ofta som tidigare.
Infrysningskapacitet: Infrysningskapaciteten är den mängd av färska matvaror som man kan frysa ner per dygn. Om man har för vana att frysa in stora mängder åt gången bör man välja en frys med hög infrysningskapacitet.
Snabb-nedfrysning: Några modeller har en funktion som gör att färska varor kan frysas ner fortare än normalt.
Temperatur-stigningstid: Temperatur-stigningstiden anger hur länge frysen kan hålla maten nerfrusen om det skulle bli strömavbrott.
Tips för att använda frysen korrekt
Det verkar enkelt att bra lägga in de färska matvarorna i frysen, där de efter att de har blivit nedfrusna kan hålla sig en längre tid. Men det är faktiskt några saker men bör tänka på när man använder sin frys. Vi listar de viktigaste punkterna här, baserat på en artikel Goodhousekeeping.com:
Kom ihåg temperaturen
Det ska vara minst minus 18 grader i frysen för att säkerställa att alla matvaror blir tillräckligt nerfrusna. Det kan dock medföra att särskilt glass blir hård när den ska serveras. Om man har en frys kan man med fördel placera glassen nära dörren där temperaturen är lägst.
Låt inte frysen stå tom
Likaväl som en överfull frys kan vara ett problem (det ska vara plats så att luften kan cirkulera runt) så är det heller inte en bra idé att låta frysen var så gott som tom. En frys som är mer full håller nämligen kylan bättre och så går det inte åt energi för att kyla ner ett tomt utrymme.
Töm ut luften ur fryspåsen
Några använder plastburkar för att frysa ner maten medan andra använder fryspåsar. Experterna rekommenderar användning av fryspåsar eftersom de tar upp mindre plats och så är det mindre yta som ska frysas ner. Men det är viktigt att få ut all luft ur fryspåsen för ju mer luft som lämnas kvar i påsen desto större är risken att syret skapar oxidering i maten och försämrar matens kvalitet.
Låt inte maten ligga i frysen för länge
Även om bakterier inte växer till när maten är frusen så får frosten på sikt maten att försämras, vilket ger en sämre smakupplevelse. Längre ner i artikeln finns en guide över hur länge olika matvaror håller sig i frysen.
Håll ett öga på de små matvarorna
Man kan lätt förlora överblicken i en full frys, särskilt de mindre matvarorna har en tendens att försvinna i mängden. Man kan köpa särskilda förvaringslösningar till de här matvarorna.
Matvaror kan snabbt frysa ihop
Om man fryser ner exempelvis kakor eller köttfärsbiffar i samma emballage kan de lätt frysa ihop och vara svåra att dela på. Därför kan det vara bra att frysa ner dem separat.
Frys ner maten så fort som möjligt
Även om kylan i frysen gör att bakterier och mikroorganismer inte utvecklas i matvarorna kan en tid i frysen inte återställa matvarans färskhet. En matvara som fryses ner omedelbart efter att den är köpt kommer hålla bättre än en matvara som man fryser ner efter flera dagars förvaring i kylskåpet.
Upptining ska ske i kylskåpet
När man vill tina upp matvaror, särskilt kött, ska det ske i kylskåpet, även om det får fortare på diskbänken. Tinas man t.ex. upp kött på diskbänken så börjar bakterierna utveckla sig och väsa till snabbt när köttet blir varmt. Den processen går mycket långsammare i kylskåpet.
Håll frysen stängd vid strömavbrott
Har man otur och strömmen går en längre tid är det mycket viktigt att hålla frysen stängd. Om maten tinar upp ska den antingen ätas eller slängas, inte frysas ner igen.
Packa om kött före nerfrysningen
När man kommer hem från snabbköpet med kött i plasttråg tillslutna med plastfilm, bör man alltid ta ut köttet och packa över det i en fryspåse istället. Några av snabbköpens emballage tål inte nerfrysning och när för isolerande för att matvarorna ska bli ordentligt nedfrusna. Av den anledningen bör man alltid packa om köttet för säkerhets skull.
Så tar du hand om din frys
Klikk.no skriver att en av de viktigaste sakerna, när det kommer till att ta hand om sin frys, är avfrostning. Har man en modell med No Frost-funktion, klarar modellen själv att hålla sig frostfri men om modellen inte har en sådan funktion, får man frosta av den manuellt.
Klikk.no skriver att anledningen till att avfrostningen är så viktigt är inte bara att frost och is minskar utrymmet i frysen utan även att om frost och is får växa till sig påverkar det även energiförbrukningen och matens kvalitet.
Frost i frysen är detsamma som högre energiförbrukning
Enligt de norska experterna så kommer den in lite fuktig luft i frysen varje gång man öppnar dörren. Den luften sätter sig på frysens fryselement och fungerar som en slags isolering som gör att kompressorn måste arbeta extra hårt för att kunna producera den nödvändiga kylan. Det leder i sin tur till högre energiförbrukning.
Frost påverkar också matens kvalitet
Klikk.no skriver att matvaror mår bäst av att förvaras i en jämn, stabil och kall temperatur men det är inte alltid som man kan vara säker på att den temperatur som visas är den samma i hela frysen. När det bildas frost så kan den påverka temperaturmätaren som inte visar en korrekt temperatur i hela utrymmet.
Ojämn temperatur kan också uppstå om man öppnar dörren för ofta och detta bör man, enligt experterna, undvika eftersom en varierande temperatur kan försämra matens kvalitet.
Man ska också vara uppmärksam på att om det bildas iskristaller på maten så kommer en del av den fuktigheten från maten, vilket leder till en uttorkning som ger en försämrad matkvalitet i form av att matvarorna förlorar näringsämnen. Iskristaller uppstår oftast när det har varit stora temperaturskillnader i frysen.
Så frostar du lättast av frysen manuellt
Om man inte har en frys med No Frost-funktion, är man tvungen att frosta av frysen manuellt. Det gör man lättast när frysen inte är helt full eftersom matvarorna ska tas ut medan avfrostningen sker. Ju färre matvaror i frysen desto färre ska ha en ny tillfällig förvaringsplats.
När man har tagit ut matvarorna från frysen, före avfrostningen, så ska de ligga på en plats där de inte tinar upp, gärna i ett frysfack eller frysväska. Klikk.no uppger att det är mycket viktigt att inte börja med att skrapa bort isen från fryselementen eftersom detta kan skada dem.
I stället bör man ta fram en skål och fylla den med varmt vatten (se till att strömmen är avslagen till frysen) och placera den inne i frysen. Sedan stänger man dörren.
När det varma vattnet har töat upp all is och frost bör man tvätta och torka av insidan i frysen med vatten och en trasa för att se till att det är helt torrt innan man sätter på strömmen igen.
Därefter kan man lägga tillbaka de frysta matvarorna i frysen igen och starta den. Några frysar har en infrysningsfunktion som man kan aktivera och som gör att frysen blir kall snabbt. Infrysningsfunktionen har ofta en maxkapacitet så undersök detta lite först, alltså hur många kilo mat frysen kan frysa ner per dygn.
Experterna avslutar med att understryka att även om man har en självavfrostande frys är det en bra idé att göra rent den då och då. Rengöring ska nämligen inte bara göras i samband med avfrostning. Experterna förklarar att en regelbunden rengöring är viktig eftersom det annars kan bildas bakterier i frysen som kan smitta av sig på nya matvaror. En sådan rengöring ska helst göras två gånger om året.
Så läser du energimärkningen
Energimärkningen är en obligatorisk märkning som finns på alla vitvaror, dammsugare, lampor, tv-apparater, värmeanläggningar o.s.v. och märkningen är till för att upplysa konsumenten om modellens energiförbrukning. Märkningen har även annan information.
Här handlar det om ett rektangulärt märke på högkant där modellen fabrikör och modell står angivet överst. Därunder finns energiklassen markerad med bokstäver och färger.
Under energimärkningen finns ytterligare information om modellen och direkt under bokstäverna och färgerna uppges modellens årliga energiförbrukning i kWh. Under detta finns mindre ikoner som anger modellens fryskapacitet, storlek och ljudnivå i decibel.
Så hittar du de mest miljövänliga sorterna
Här kan du läsa en liten lista över vad man i regel bör ha i åtanke när man ska skaffa en ny frys samt vad man bör hålla ögonen på när man har investerat i en ny apparat.
❄ Storleken: Välj en frys som passar till dina behov, varken för stor eller för liten. En för liten frys mynnar ut i en överfull frys där ventilationen inte blir tillräcklig, och en för stor frys dra onödigt mycket energi eftersom en stor frys använder mer energi än en liten.
❄ Separat kylskåp och frys: Köp apparater med separata funktioner, undvik att köpa en kombinerad kyl- och frys om det är möjligt.
❄ Grön energiklass: Välj en modell i energiklass A+ eller bättre.
❄ Digital frys: Köp en modell som har digital display och termometer för att hålla temperaturen mer exakt.
❄ Minus 18 grader: Håll en stabil och konstant temperatur på minus 18 grader i frysen.
❄ Håll frysen tät: Kontrollera tätningslisten regelbundet för att se till att frysen håller helt tätt.
❄ Överfyll inte frysen: Se till att luften kan cirkulera inuti frysen.
❄ Tina upp i kylskåpet: Att tina upp matvaror i kylskåpet är inte bara en bra ide för att hindra bakterietillväxt, det tillför också mer kyla i kylskåpet (eftersom matvaran är frusen) och kylskåpet behöver inte arbeta lika mycket för att hålla en låg temperatur.
❄ Kylig placering: Man bör även överväga var i huset man tänker placera sin frys och ju svalare omgivningen desto lägre energiförbrukning. Observera att några modeller inte klarar alltför låga temperaturer, lägsta temperatur stå angivet på modellerna. Om man ställer frysen i ett rum med en sval temperatur på 16 grader, t.ex. ett förråd, så sparar man in 10 procent på elförbrukningen i jämförelse med om frysen står i ett rum där det är 20 grader.
❄ Stäng dörren: Håll dörren till frysen stängd så mycket som möjligt. Varje dörröppning drar ut kylan och ökar risken för frost.
Så testar experterna frysarna
Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk testar regelbundet olika konsumentprodukter och det inkluderar frysar. För att få en bättre förståelse för vad det är som avgör om en modell klarar sig bra eller inte i en test redogör vi här för hur experterna testar frysarna.
Snabbhet
Den första parametern som experterna testar är frysarnas förmåga att frysa ner maten snabbt. Ju snabbare nedfrysningen sker desto färskare är matvaran när den ska ätas och fler näringsämnen bevaras. Dessutom minskar risken att skadliga bakterier utvecklas.
Temperaturstabilitet
Experterna testar även hur temperaturstabila modellerna är. En frys står ofta i ett rum där temperaturen svänger från dag till natt och från årstid till årstid, och det är viktigt att detta inte påverkar frysens invändiga temperatur. Därför testas modellerna både i en temperatur på 32 och 10 grader för att se om det blir någon skillnad på den invändiga temperaturen.
Energiförbrukning
En fryser är alltid igång så den förbrukar energi varje dag året runt. Den faktiska energiförbrukningen mäts och räknas om till kronor.
Pålitlighet
Termostaten avgör temperaturen i frysen och Which.co.uk gör egna tester på om man kan lita på frysens termostat.
Effektivitet vid strömavbrott
Om det skulle bli strömavbrott är det viktigt att hålla dörren till frysen stängd och om man gör det så kan maten i frysen hålla sig kall relativt länge, men det skiljer sig hur länge de olika modellerna håller kylan. En bra frys ska kunna hålla matvarorna frusna i minst 24 timmar. Which.co.uk har testat detta genom att stänga av strömmen och sedan mäta hur lång tid det tar innan matvarorna har nått en temperatur på minus 9 grader. Vid den här temperaturen är det inte längre försvarbart att förvara sina frysvaror.
Ljud
Det testas också hur mycket frysarna låter.
Användarvänlighet
Även användarvänligheten testas genom att bland annat se på hur lätta frysarna är att installerar, hur bra facken fungerar, hur långt lådorna måste dras ut för att de ska kunna användas, hur lätt det är att justera termostaten och hur lätt det är att programmera och ställa in de olika funktionerna.
Rengöring
Experterna testar också hur lätta eller svår frysarna är att rengöra.
FAQ – Vanliga frågor
🤩 Vilka frys är bäst i test?
Liebherr SGN3036-21057 och Liebherr SGNef3036
🤓 Hur testas frysarna?
Man undersöker hur snabbt frysarna kan frysa ner stora mängder mat, hur mycket energi de förbrukar, hur bra de fungerar med de rekommenderade inställningarna och hur välisolerade de är. Frysarna bedöms även på saker som användarvänlighet, ljudnivå och avfrostning.
🤔 Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för frysar går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla frysar på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.
Frys test – använda källor och länkar
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är ett svenskt konsumentråd och rådet verkar för att skapa ett bra konsumentliv i Sverige. Råd & Rön undersöker flera aspekter av svenskarnas konsumentliv och det inkluderar test av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön testat åtta olika frysar. Vill du läsa mer kan du klicka här. Observera dock att för att få full tillgång till testens specifika resultat måste man vara abonnent. Om man vill läsa ett enstaka test kan man köpa testen var för sig.
T3.com 🇺🇸
T3.com är ett amerikanskt teknologi- och gadgetmagasin med fokus på diverse ämnen inom teknik, bland annat nyheter, recensioner, guider och artiklar. Det fokuserar särskilt på elektroniska konsumentprodukter som t.ex. telefoner, datorer, ljud, spel och fitness hos T3.com. Här har magasinet gjort ett test av olika frysar för att komma fram till vilken modell som är bäst – modellen Smeg CVB20RNE1 är med i det testet. Vill du läsa mer om testen kan du läsa artikeln här.
Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin och har visionen att vara konsumenternas förlängda arm och hjälp i vardagen och sörjer för att konsumenterna ska få bästa möjliga kunskap innan inköpet av en produkt. Which.co.uk testar löpande ett stort urval av konsumentprodukter och här handlar det om frysen Smeg CVB20RNE1. Vill du läsa mer om testen kan du klicka här.
Lägg märke till att det krävs ett abonnemang för att få full tillgång till testets specifika resultat.
Tidigare recenserade produkter som har utgått
Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.
Liebherr SGN3036-21057 – hög fryskapacitet pr. dygn
Tesvinnare hos experterna
.
Den svenska motsvarigheten Råd & Rön har gjort omfattande test av frysar och modellen Liebherr SGN3036-21057 är med i båda testen. Frysen har testats på olika parametrar för att få fram den vinnande modellen och eftersom Liebherr SGN3036-21057 klarar sig bra generellt sett, får den här modellen två placeringar som testvinnare.
Ideal till den mellanstora familjen
Experterna anser att för att räkna ut hur stor frys man behöver ska man räkna med 100 liter för en person och utöver det 50 liter per familjemedlem.
Med en storlek på 268 liter passar modellen Liebherr SGN3036-21057 bra för en familj på 4-5 personer.
Avfrostar sig själv
Liebherr SGN3036-21057 tillhör de moderna och självavfrostande frysarna eftersom modellen är utrustad med funktionen No Frost. No Frost ser till att det aldrig uppstår någon frost eller is inuti frysen, vilket säkerställer att frysen hela tiden har samma storlek på utrymmet och att modellen inte blir drar mer energi, något som snabbt kan ske om frysen frostar igen.
Därför är det också lätt att nyttja utrymmet i Liebherr SGN3036-21057 och när man kommer hem med nya matvaror finns det plats för dem också – Liebherr SGN3036-21057 har nämligen i en infrysningskapacitet på 20 kilo per dygn vilket betyder att man kan göra stora inköp av färskvaror varje gång man handlar.
Bra översikt
Liebherr SGN3036-21057 är designad för att snabbt och enkelt ge konsumenten en överblick över innehållet. Modellen har elektronisk temperaturstyrning som ser till att man kan ställa in temperaturen korrekt och exakt och som hjälp finns det även en elektronisk display som ökar översiktsmöjligheten.
Dessutom är modellen utrustad med en smart LED-belysning inuti skåpet så att man även i mörkare utrymmen enkelt kan hitta den matvara som man letar efter. Av den anledningen kan man också placera Liebherr SGN3036-21057 på ett svalare ställe än i köket, t.ex. i en sval källare, eftersom modellen fungerar i temperaturer mellan 10 och 43 grader.
Liebherr SGN3036-21057 mäter 185 cm (h), 60 cm (b) och 63 cm (d).
Fördelar
|
Nackdelar
|
Utvalda specifikationer med Liebherr SGN3036:
- Energiklass: F
- Årlig energiförbrukning: 306 kWh
- Fryskapacitet: 268 liter
- Ljudnivå: 41 dB
- No Frost-funktion
- Elektronisk temperaturstegring
Liebherr SGNef3036
Bra storlek och energiklass
Om man som konsument vill ha en frys som både har hög kapacitet och låg energiförbrukning, är modellen Liebherr SGNef3036 ett bra val. Liebherr SGNef3036 har en kapacitet på 253 liter och i praktiken motsvarar det en familj på 4-5 personer.
Här är det alltså tal om en modell med bra kapacitet, och som trots det har en låg energiförbrukning. Modellen ligger i energiklass A++ som är den näst högsta klassen på marknaden.
Kan frysa in 20 kilo per dygn
Utöver den generellt höga kapaciteten klarar Liebherr SGNef3036 även att frysa i mycket färskvaror. Infrysningskapaciteten ligger på 20 kilo per dygn när det kommer till matvaror som inte redan är nedfrusna (hit räknas alltså inte t.ex. istärningar eller frusna grönsaker).
Här handlar det också om en modell som man inte direkt lägger märke till eftersom designen är neutral och modellen har en låg ljudnivå på 42 dB. Det samma gäller finishen
Liebherr SGNef3036, som består av så kallad Anti-Fingerprint vilket gör att dörren inte blir kladdig och smutsig lika lätt.
No Frost-funktion
Liebherr SGNef3036 är en frys som är lätt att hålla ren både in- och utvändigt. Modellen är nämligen utrustad med en smart No Frost-funktion, som betyder att det inte blidas någon frost eller is i frysutrymmet. Det gör att det manuella rengöringsarbetet minskar och det bidrar till modellens fördelar.
Detsamma gäller placeringen av Liebherr SGNef3036 för den kan stå i köket, källaren eller förrådet (om det är uppvärmt), för Liebherr SGNef3036 fungerar i rumstemperaturer mellan 10 och 43 grader, ett stort temperaturspann.
Liebherr SGNef3036 mäter 185 cm (h), 60 cm (b) och 63 cm (d).
Utvalda fördelar med Liebherr SGNef3036:
Kapacitet på 253 liter
Energiklass A++
Kan frysa in 20 kilo per dygn
Hålls lätt ren med Anti-Fingerprint
Smart No Frost-funktion
Electrolux EUE2984MFX
De konsumentråden, Råd & Rön från Sverige, genomför test av olika konsumentprodukter för att ge konsumenterna bästa möjliga översikt och de bästa förutsättningarna till ett enklare vardagsliv.
Här har råden utfört test av frysar där många modeller ingick. Det gäller även modellen Electrolux EUE2984MFX, som klarar sig bra i båda testen och får bra betyg från svenska konsumentrådet.
Passar till 3-4 personer
Electrolux EUE2984MFX tillhör inte de mest rymliga frysarna på marknaden men med en kapacitet på 236 liter är den här modellen ideal till en familj på 3-4 personer, vilket inte är så lite.
Modellen är också formgiven och inredd med tanke på att den ska vara så flexibel som möjligt och att platsen ska kunna nyttjas maximalt. Därför har Electrolux EUE2984MFX också det smarta CustomFlex-indredningssystemet, som låter konsumenten justera inredningen efter behov.
Miljövänlig modell
Utöver CustomFlex har Electrolux EUE2984MFX också genomskinliga glashyllor som gör att det är lättare att se och överblicka matvarorna i frysen. För att kunna hitta små matvaror, även när det är dålig belysning i rummet, är Electrolux EUE2984MFX utrustat med LED-belysning, som både är kraftig och energisparande. Electrolux EUE2984MFX är på det hela taget en frys som har miljöfokus eftersom modellen ligger energiklass A++, som ligger i toppen.
Fryser in maten snabbt
Electrolux EUE2984MFX är designad för att hålla hög säkerhet och stabilitet. Därför har modellen också en SuperFrys-funktion. Den är funktionen kan slås till (frysen återgår själv till normalläge när infrysningen är klar) när färska matvaror läggs in i frysen, så att det snabbt blir genomfrysta.
Det är både bra för den nyligen inlagda matvaran (snabbare nedfrysning är detsamma som att fler näringsämnen bevaras) men även för de varor som redan ligger i frysen eftersom temperaturen kan hållas jämn och kall och inte stiger, något som kan ske när en färsk råvara läggs in. En varm vara kan nämligen påverka alla de infrusna.
Utöver det här har Electrolux EUE2984MFX även smarta som t.ex. No Frost, som sköter avfrostningsarbetet automatiskt samt en elektronisk temperaturstyrning och display.
Electrolux EUE2984MFX kan placeras i temperaturer mellan 10 och 43 grader och mäter 185 cm (h), 60 cm (b) och 65 cm (d).
Utvalda fördelar med Electrolux EUE2984MFX:
236 liters kapacitet
Justerbar inredning med CustomFlex
Energibesparande modell i energiklass A++ samt energibesparande LED-ljus
SuperFrys och No Frost
Elektronisk temperaturstyrning och display