Vinkyl Test 2021 – Hitta de bästa vinkylar + Prisjämförelse

Senest opdateret den 0

Det finns en del olika märken och modeller av vinkylar på den svenska marknaden. I denna genomgång av vinkylar tittar vi närmare på några av marknadens bästa modeller och undersöker dessutom hur konsumenterna själva upplever dessa kylar i drift.

Sist i artikeln kommer vi in på generella tips inför valet av, samt korrekt användning av vinkylar.

Denna vinkyl test går igenom:

🔸 Marknadens bästa vinkylar just nu
🔸 Olika tips och råd om vad du bör uppmärksamma när du ska köpa en vinkyl

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte själva testar produkterna, däremot samlar vi in resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Caso WineMaster 24

✅ 4.2 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Tretti.se 
✅ 4 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos WhiteAway.se

Caso WineMaster 24

i samarbete med PriceRunner

.
Caso WineMaster 24 har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Modellen har däremot recenserats av användare och fått fina betyg av kunderna hos Tretti.se och Whiteaway.se. Hos dessa återförsäljare har kylen genomsnittliga betyg på 4,2 respektive 4 av 5 stjärnor.

I recensionerna kan vi bland annat läsa att Caso WineMaster 24 är tystgående och att vinkylen har en fin design. Några användare påpekar dock på att det inte ryms lika många vinflaskor som anges i produktbeskrivningen.

Användarna: Fin vinkyl med bra funktioner

Enligt kunderna hos Tretti.se och Whiteaway.se är Caso WineMaster 24 en bra vinkyl. En användare skriver till exempel att det här är en “excellent och elegant” modell.

En annan användare skriver att det är praktiskt att kylen har två olika temperaturzoner. I samma recension kan vi även läsa att den här vinkylen håller temperaturen bra.

Användarna verkar överlag tycka väldigt bra om Caso WineMaster 24. Det finns dock några personer som anmärker på kapaciteten och skriver att det inte ryms 24 flaskor i kylen.

Hög kapacitet och två temperaturzoner

Caso WineMaster 24 rymmer upp till 24 vinflaskor och har två separata temperaturzoner. Man kan alltså ha olika temperaturer i den övre och den nedre zonen. Den här vinkylen kan hålla en temperatur på 5 till 22 grader. Den nedre zonen kan dock aldrig vara kallare än den övre.

Den här vinkylen har dessutom en vit LED-display som visar vilken temperatur som är vald. Om temperaturen är fel kan man ändra den direkt på skärmen.

Caso WineMaster 24 tillhör energiklass A och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år. Detta gynnar både konsumenten och miljön. Med en ljudnivå på 39 dB är det här dessutom ett ganska tystgående kylskåp. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Inbyggd fläkt, isolerade säkerhetsglas och löstagbara trähyllor

Caso WineMaster 24 är en vinkyl med flera praktiska egenskaper. Kylskåpet har till exempel en inbyggd fläkt som fördelar den kalla luften på bästa möjliga sätt. Tack vare detta förvaras vinet alltid i en jämn temperatur.

Den här modellen har dessutom isolerade säkerhetsglas som skyddar vinet mot UV-ljus.

Sist men inte minst har den här modellen löstagbara trähyllor på kullager. Detta gör det betydligt lättare att rengöra kylen när det är dags för det. Caso WineMaster 24 har även en invändig belysning.

Caso WineMaster 24 mäter87,5 cm (h) x39,5 cm (b) x54,5 cm (d).

Fördelar med Caso WineMaster 24:
Ljudnivåpå 39 dB
Isolerade säkerhetsglas
Energiklass A
Tvåtemperaturzoner
Inbyggd fläkt


WineSafe 192 – Effektiv och modern design

WineSafe 192

Butik Pris

Annoncer

eNemo.se 15.999,00 Läs mer
15.999,00 Läs mer
15.999,00 Läs mer

 

Letar du efter ett lyxigt vinkylskåp som erbjuds till ett rimligt pris och som verkligen tar din inredning till en helt ny nivå? Tveka då inte att kika närmare på WineSafe 192 från märket Caso. Detta vinkylskåp ger dig gott om utrymme för din vinkollektion, och med 3,9 av 5 stjärnor hos Amazon håller kunderna sannerligen med om att det här är en utmärkt produkt. Inte kan det gå fel med ett högkvalitativt vinkylskåp!

Bra att veta om WineSafe 192

WineSafe 192 är ett stiligt vinkylskåp som klarar av att förvara upp till 192 0,75 liters flaskor. Med hela sju olika hyllor väljer du själv hur flaskorna ska organiseras i vinkylskåpet, och du kommer enkelt åt just de flaskorna som du behöver för stunden. Solens strålar är heller ingenting som du behöver oroa dig för tack vare att vinkylskåpet har en UV-skyddad dörr. Placera med andra ord WineSafe 192 var du än vill.

WineSafe 192 vs. marknaden

Jämfört med liknande vinkylskåp på marknaden är WineSafe 192 ganska billig och blir därför perfekt för dig som vill hålla dig till en budget och slippa att tömma ut hela plånboken. Trots sitt billiga pris får det dock plats med ett imponerande antal flaskor i WineSafe 192 – för att inte tala om hur imponerande utseendet också är. Fullända din inredning med ett riktigt snyggt vinkylskåp redan idag och bjud din familj eller vänner på ett smakprov från din älskade vinkollektion.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

  • Intern LED-belysning
  • UV-filter
  • Snygg och modern design
Nackdelar:

  • Enbart en nedkylningszon

Specifikationer
Kan hålla 192 flaskor
Kommer med UV-skydd
Höjd på 186 cm
Bredd på 59 cm
Djup på 73 cm
Energiklass G
Kommer med sju hyllor


Smeg SCV115A

✅ 5 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos WhiteAway.se 
✅ 5 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Tretti.se

Smeg SCV115A

i samarbete med PriceRunner

Smeg SCV115A har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här vinkylen har dock fått fina recensioner av kunderna hos Whiteaway.se och Tretti.se. Modellen har nämligen fått 5 av 5 stjärnor hos båda dessa återförsäljare.

I recensionerna framhäver användarna bland annat att vinkylen är både vacker och tyst. Det finns faktiskt ingen som nämner några direkta nackdelar med Smeg SCV115A.

Användarna: Vacker vinkyl som fungerar perfekt

Enligt kunderna hos Whiteaway.se och Tretti.se är Smeg SCV115A en välfungerande och elegant vinkyl. En användare skriver till exempel att kylen har ett bra utrymme och att det är smart med en kortare hylla upptill.

En annan användare berättar dessutom att de är väldigt nöjda med produkten och tacksamma över att de köpte just den här vinkylen.

Ingen av recensionerna nämner några nackdelar med Smeg SCV115A.

Stor vinkyl med två temperaturzoner och UV-skydd

Smeg SCV115A är en stor vinkyl med en kapacitet på 368 liter. Detta innebär att det ryms upp till 198 flaskor i den här modellen. Det här är därför ett bra alternativ för dig som har en hel del vinflaskor hemma. För att man ska få en bra överblick över vinet finns det sex olika hyllor samt en invändig LED-belysning.

Vinkylen är indelad i två olika temperaturzoner som kan kontrolleras var för sig. Tack vare detta kan man välja om man vill ha samma temperatur i hela kylen eller inte.

Smeg SCV115A har även ett inbyggt UV-skydd som skyddar vinet från solen. Den här vinkylen tillhör dessutom energiklass A och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Tystgående vinkyl i rostfritt stål

Smeg SCV115A är tillverkad av rostfritt stål och har en stilren och elegant design. Den rostfria konstruktionen ger ett simpelt intryck som gör att kylen passar bra in i de flesta rum.

Den här vinkylen har även en ganska låg ljudnivå på 42 dB och stör därför inte särskilt mycket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Smeg SCV115A är dessutom försedd med en automatisk avfrostningsfunktion. Denna funktion frostar av kylen vid behov och gör därmed att man slipper tänka på detta själv.

Smeg SCV115A mäter185,0 cm (h) x60,0 cm (b) x65,0 cm (d).

Fördelar med Smeg SCV115A:
Två temperaturzoner
Kapacitet på 368 liter
Automatisk avfrostning
Inbyggt UV-skydd
InbyggdLED-belysning och sex hyllor


Caso Wine Safe 75

✅ Konsumentfavorit

Caso Winesafe 75

i samarbete med PriceRunner

Modellen Caso Wine Safe 75 har inte varit med i officiella experttest eftersom det inte finns så många. Här handlar det om en av konsumenternas favoritmodeller som finns i många hushåll.

Lägg märke till att Caso Wine Safe 75 är en fristående vinkyl, som ska stå så att luften kan cirkulera runt den, och att det är en vinkyl som är gjord för att förvara vin i, inte matvaror.

Kompakt modell

Caso Wine Safe 75 är en fristående vinkyl och kan således placeras där det passar konsumenten. Här handlar det om en mindre och kompakt vinkyl som är lite över en meter hög och som därför passar i de flesta utrymmen.

Trots den mindre storleken rymmer Caso Wine Safe 75 ändå 75 vinflaskor vilket är riktigt mycket. Lägg märke till att det handlar om standardflaskor, som utgår från måtten och storleken på en 0,75 liters Bordeaux-flaska.

Caso Wine Safe 75 har fyra trähyllor att lägga flaskorna på men ingen vändbar dörr. Caso Wine Safe 75 är tillverkad för att stå påslagen hela tiden för att ge vinflaskorna bästa möjliga lagringsförhållanden. Även om kylen är igång hela tiden kommer det inte märkas mycket på elräkningen eftersom Caso Wine Safe 75 har energiklass A, som är en av de mer energibesparande klasserna.

UV-skyddat glas och en temperaturinställning

Caso Wine Safe 75 har en dörr som är tillverkad av tre skikt isolerat säkerhetsglas med inbyggt UV-filter för att skydda vinflaskorna. Caso Wine Safe 75 kan användas för att förvara alla typer av vin och det finns en temperaturinställning vilket betyder att modellen är idealisk om man bara har en sorts vin i kylen åt gången, t.ex. bara vitt eller bara rött vin, eftersom olika vinsorter ska förvaras i olika temperaturer.

För att kunna upprätthålla en stabil och jämn temperatur är Caso Wine Safe 75 utrustad med en aktiv fläkt som reglerar kylan och värmen. För en bättre överskådlighet finns det både invändig belysning och en LED-display som visar temperaturen i modellen. Man kan ställa in temperaturen i Caso Wine Safe mellan 5 och 22 grader.  

Precis och stabil temperatur, enligt konsumenterna

De konsumenter som har köpt Caso Wine Safe 75 och använder modellen dagligen till den privata vinsamlingen uppger i recensioner att det tycker att de är en riktigt välfungerande modell. Konsumenterna påpekar särskilt att Caso Wine Safe 75 är riktigt bra på att hålla temperaturen jämn och stabil, vilket ger de bästa förutsättningarna för vinflaskorna. En av konsumenterna har själv gjort temperaturmätningar och anser att Caso Wine Safe 75 visar en temperatur som stämmer till hundra procent.

Utöver temperaturstabiliteten framhäver även konsumenterna att det handlar om en tyst modell med låg ljudnivå. Även formgivningen hyllas av konsumenterna, för enligt dem är Caso Wine Safe 75 bra inredd, vilket i sin tur underlättar rengöringen.

Caso Wine Safe 75 mäter 102,5 cm (h), 59,5 cm (b) och 63,0 cm (d).

Fördelar med Caso Wine Safe 75:
Kapacitet för 75 flaskor
Fyra trähyllor
Treskikts isolerat säkerhetsglas
Aktiv fläkt för stabil temperatur
En temperaturinställning


Caso CS662 WineMaster Touch 66Caso CS662 WineMaster Touch 66 vinskab

Butik Pris

Annoncer

9.283,00 Läs mer
10.999,00 Läs mer

.
Tyska Caso har specialiserat sig på vitvaror och företaget har lagt lite extra fokus på designen. Som många av de andra produkter från Caso, har CS662 WineMaster Touch 66 en stilren design med släta svarta ytor och rostfritt stål. Bland de snygga detaljerna hittar du bl.a. touch screen med en tydlig display för var och en av de två oberoende temperaturzonerna. Trots den påkostade designen är den här vinkylen fortfarande relativt billigt.

CS662 WineMaster Touch 66 bjuder också på exklusiv interndesign

Den snygga designen fortsätter även på insidan av den här Caso-modellen, där hyllorna är gjorda av trä. Det både mycket fint och exklusivt ut och har dessutom en praktisk funktion. Trä är nämligen ett relativt mjukt material som tar upp även de minsta vibrationerna från omgivningen, och på så sätt skyddas de dyra flaskorna bättre. Det finns plats för 66 flaskor i standard Bordeaux-storlek och dessa belyses diskret av vinkylens inbyggda LED-ljus. Hyllorna kan dessutom dras ut individuellt och glider lätt på inbyggda kullager. Har du särskilt stora vinflaskor eller andra flaskor, kan en- eller flera hyllor tas bort, utan problem.

Vinkylen innehåller två distinkta temperaturzoner som har var för sig egen termostat och tillhörande touch-inställningar som kan ställas in till allt mellan 5 och 22 grader. Det finns dessutom en speciell ventilator för varje zon, som försäkrar en jämn fördelning av temperaturen. Kylens front är försedd med två lager säkerhetsglas med inbyggt filter, som filtrerar bort solens ultravioletta strålar. Dessa strålar är nämligen skadliga för vinet och dess långtidsförvaring.

Vinkylen används endast som fristående vinkyl, och utmärker sig med en A-märkning i energiklass. Detta betyder i praktiken en genomsnittligt årlig förbrukning på endast 153 kWh. Ljudnivån är mätt till 41 dB(A), vilket gör denna modell till en av de tystaste i vår undersökning.

Positiva erfarenheter från konsumenterna

Letar man runt på nätet efter konsumenternas erfarenheter med Caso CS662 WineMaster Touch 66, är det generellt sett bra recensioner och betyg. Speciellt designen och den tysta driften är faktorer som får positiva kommentarer, liksom vinkylens förmåga att hålla en stabil temperatur. Som med alla de andra vinkylarna, är den angivna kapaciteten på antal flaskor lite för hög, och konsumenterna menar att kylens reella kapacitet snarare ligger runt 60 flaskor.

Fördelar med Caso CS662 WineMaster Touch 66:
Exklusiv design med plats för 66 flaskor
Två kylzoner med separata ventilatorer
Touchpanel och digital inställning
Inbyggd LED-ljus
Uttagbara trähyllor med kullager
Låg ljudnivå- och elförbrukning
Tvålagers säkerhetsglas med UV-filter
Extra omfattande temperaturskala


Vestfrost W 38

Vestfrost W 38

i samarbete med PriceRunner

För en mindre vininsamling på upp till 38 flaskor är denna modell från danska Vestfrost ett bra val för både kort- och långtidsförvaring. Vinkylen är tillverkad som en inbyggd modell med ventilationen i botten, så att den utan problem kan monteras under en bordsskiva, t.ex. under en bardisk. Modellens stilrena design gör även att den utan problem kan användas fristående.

Tvådelad struktur gör Vestfrost W 38 redo för flera områden

Som den enda av sitt slag bland vinkylar vi har stöttat på, är Vestfrost W38 konstruerad som ett dubbelskåp, med en dubbeldörr. Varje del har självklart en separat temperaturreglering som kan ställas in på allt mellan 5 och 18 grader. Inställningen, regleringen och avläsningen är 100 % elektronisk. Uppdelningen betyder även att man bara behöver öppna ena dörren till en av avdelningarna, något som självklart hjälper med att spara på strömförbrukningen.

Indelningen ger möjligheten till att exempelvis ha långtidslagrade flaskor i ena halvan vid optimala 12 grader, medan man i den andra halvan kan lägga viner som ska drickas i närtid och där kan man t.ex. ställa in temperaturen till 18 grader.

Varje avdelning är försedd med sex hyllor med en dekorativ list i ljust lövträ, som tillsammans med vinkylens svarta finish ger ett mycket exklusivt utseende. Dörrarna är försedda med tonat glas för att dämpa och filtrera bort solljusets skadliga UV-strålar. Toningen är dock ganska svag, så kylens innehåll syns utan problem, och det är också lätt att läsa av temperaturerna på den röda LED-displayen.

Något utomordentligt är dock kompressorn i Vestfrost W 38, som är vibrationsdämpande, en av orsakerna till att priset är en aning över genomsnittet. Vibrationsdämpningen har inget med ljudnivån att göra eftersom den ligger kring på genomsnittliga 45 dB(A). Vibrationsdämpningen ska däremot försäkra att de dyra vinerna inte skakas. Små och konstanta skakningar kan nämligen vara skadliga för vinet när det långtidslagras.

Konsumenterna ger Vestfrost W 38 höga betyg

Vestfrost W 38De recensioner vi har kunnat hitta är undantagslöst mycket positiva. I genomsnitt når modellen upp till 4 av 5 möjliga stjärnor, och får hyllningar på köpet. Det nämns bl.a. att vinkylen är lätt att ställa in och i praktiken har en lika snygg design som bilderna visar.

Utvalda features hos Vestfrost W 38:
Smart dubbelskåp med två dörrar
Tonat glas med UV-filtrering
Snygg skandinavisk design
Elektronisk inställning och reglering
Tydliga röda LED-displayer
Vibrationsdämpande kompressor


Caso CS628 WineSafe 18 IN

Caso CS628 WineSafe 18 IN

Butik Pris

Annoncer

4.999,00 Läs mer
5.999,00 Läs mer
eNemo.se 5.999,00 Läs mer
5.999,00 Läs mer

.
Som med alla produkter från tyska Caso, har det satsats extra mycket på designen till CS628 WineSafe 18 IN. Såsom namnet också antyder är skåpet tänkt att kyla upp till 18 flaskor vin. Den här vinkylen skiljer sig dock från de övriga i vår genomgång genom att den innehåller en liten inbyggd modell, som kan integreras i den existerande köksinredningen. Detta kan bidra till en riktig snygg ”utställningseffekt” i köket, inte minst i på grund av det inbyggda ljuset som kan tändas efter önskemål och behov.

Caso CS628 WineSafe 18 IN är liten men fullt utrustad

Det är lätt att hitta plats till Caso CS628 WineSafe 18 IN, eftersom den endast mäter 45 centimeter på höjden, och är för övrigt dimensionerad efter allmänna köksstandarder med 59 centimeter på längden och 55,5 centimeters bredd. Detta betyder att modellen kan integreras var som helst i ett standardkök, både som ett dekorativt såväl som ett praktiskt inslag.

Trots kylens mindre fysiska egenskaper är det här tal om en fullt utrustad vinkyl med både UV-skydd i glasdörren och riktiga trähyllor med vibrationsskydd för de dyra flaskorna. Trähyllorna kan även dras ut och rullar lätt på kullagret. Det finns inbyggd ventilation, så att temperaturen är densamma överallt i kylen. Temperaturen ställs in elektroniskt från 5-22 grader, och kan lätt läsas av på den tydliga blåa LED-displayen.

Caso CS28 WineSafe 18 IN använder sig bara av 127 kWh om året, något som bekräftas av A-energimärkningen. Vinkylens låga strömförbrukning uppnås genom det dubbelt isolerade säkerhetsglaset i dörren och en energieffektiv kompressor, vars ljudnivå mätts till endast 39 dB(A). Det gör för övrigt den här vinkylen till den tystaste av alla modellerna vi har tittat på.

Konsumenterna är väldigt tillfredsställda med Caso CS628 WineSafe 18 IN

Tittar man på konsumentrecensionerna av CS628 WineSafe 18 IN på nätet kan man läsa att det genomsnittliga betyget är av 4 av 5 möjliga stjärnor, och en genomgående tillfredsställelse. Modellens design, dess enkla montering och låga ljudnivå är egenskaper som uppskattas.

Fördelar med Caso CS628 WineSafe 18 IN: 
Snygg design som är lätt att integrera
Dubbelt säkerhetsglas med inbyggt UV-filter
Trähyllor på kullager
Bred temperaturskala och tydlig display
Inbyggd ventilation
Låg elförbrukning
Låg ljudnivå


Vestfrost FZ414WVestfrost FZ414W vinkøleskab

Butik Pris

Annoncer

14.999,00 Läs mer
18.036,00 Läs mer

.
Är du en stolt ägare av en större vinsamling, är FZ414W från danska Vestfrost ett riktigt bra bud i jakten på den perfekta vinkylen. Den hör till de billigaste vinkylarna på marknaden och i gengäld får du en modell som uppfyller experternas alla rekommendationer. Skåpet utrymmer hela 414 liter, något som ger tillräckligt med plats till en stor samling på hela 197 stycken standardvinflaskor. Vestfrost FZ414W kan även låsas, eftersom en vinsamling ofta kan vara värd stora summor pengar.

Optimala förhållanden med Vestfront FZ414W

Själva inredningen i kylen utgörs av trähyllor, som både är dekorativa och, inte minst, vibrationsdämpande. Det är bäst för vinet som dessutom skyddas mot solens nedbrytande strålar, av glasrutan som har inbyggt UV-filter. Även den dekorativa och praktiska inbyggda belysningen är baserad på LED-teknologi som inte skadar vinet. Optimala förhållanden uppnås dessutom med både ventilationen och det aktiva kolfiltret som renar luften i kylen.

Temperaturen kan ställas in steglöst mellan 5 och 22 grader. Gäller det långtidslagring bör du sikta på 12 grader, som sägs vara den optimala lagringstemperaturen för alla sorters vin. Vinkylen har även två skilda kylzoner som går att ställa in var för sig, så att du kan ha den ena delen till långtidslagring och den andra delen till flaskor som är tänkta att drickas inom en snar framtid, med t.ex. 16-19 grader om det gäller rödviner.

Vestfrost FZ414W får toppbetyg från konsumenterna
Vestfrost FZ414W

Tittar man närmare på konsumenternas recensioner av denna vinkyl på nätet, inser man snabbt att det nästan bara rör sig om positiva recensioner. Konsumenterna lyfter fram flera olika fördelar som anledning till betygen, bl.a. de utdragbara hyllorna som är ett stort plus för många. Även den låga energiförbrukningen – med en av de högst möjliga miljömärkningar på C — är något som lockar.

Designen råder det lite mer delade meningar om, som alltid när det gäller en smaksak. De flesta är dock imponerade av den moderna looken i svart och aluminium, kombinerad med den valfria LED-bakgrundsbelysningen inne i skåpet. På det här sättet kan Vestfrost FZ414W även enkelt integreras i gällande inredning.

Fördelar vid Vestfrost FZ414W:
Stort utrymme, med plats för hela 197 flaskor
Trähyllor – sju stycken, utdragbara
Tonat glas med UV-filter
LED-bakgrundsbelysning i hela skåpets höjd
Lågenergiskåp med C märkning
Två temperaturzoner
Ventilerad kylning med aktivt kolfilter 


Liebherr Wkb 4212-20 001 

✅ Konsumentfavorit

Liebherr Wkb 4212-20 001

i samarbete med PriceRunner

.
Liebherr Wkb 4212-20 001 har inte blivit testad av expertpaneler utan är en modell som är mycket populär bland konsumenterna. Modellen rosas för många saker och konsumenterna skriver i recensionerna att det är en riktigt bra vinkyl.

Lätt märke till att Liebherr Wkb 4212-20 001 är en fristående vinkyl som ska stå fritt och ha luft runt sidorna samt att vinkylen bara är avsedd för förvaring av vin, inte matvaror.

Bra storlek

Liebherr Wkb 4212-20 001 hör varken till de lägsta eller högsta vinkylarna. Modellen har en höjd på 165 cm plus att den är lite djupare, knappt 75 cm, än de flesta andra modellerna. Storleken gör att Liebherr Wkb 4212-20 001 rymmer en hel del vinflaskor.

Maximumkapaciteten ligger på 200 flaskor vin (mätt efter standard 0,75 liters Bordeaux-flaskmått) om man lägger vinflaskorna på varandra, och det finns sex trähyllor som flaskorna kan placeras på.

Trots storleken har Liebherr Wkb 4212-20 001 en bra energiklass som håller sig i den bättre änden av skalan. Här handlar det om energiklass A på skalan som går från A till G, så A-klassen är alltså ett bra val.  Liebherr Wkb 4212-20 001 är utrustad med en temperaturzon vilket gör modellen ideal till förvaring av en typ av vin, t.ex. bara rödvin eller bara vitvin.

Cirkulerande luftkylning

För att kunna hålla en stabil och jämn temperatur har Liebherr Wkb 4212-20 001 en recirkulerande luftkylning som säkerställer att alla hyllor får samma låga temperatur. Man kan tydligt se temperaturen på den utvändiga displayen och temperaturen kan ställas in mellan 5 och 20 grader.

Displayen är en elektronisk LCD-display som har en användarvänlig meny som styrs med touch-funktion och guidar konsumenten så att modellen blir lätt att använda. Från displayen kan man även styra och kontrollera luftfuktigheten.

Utöver detta är Liebherr Wkb 4212-20 001 även utrustad med säkerhetsglas, som skyddar vinflaskorna mot UV-strålning, och ett FreshAir-filter. Filtret filtrerar luften så att vinet får det bästa förvaringsförhållandet och inte påverkas av yttre omständigheter. Det finns dessutom en invändig belysning i Liebherr Wkb 4212-20 001 och det är även möjligt att vända på hängningen av dörren.

Liebherr Wkb 4212-20 001 tillverkas i en snygg svart färg med tonat glas i dörren för ett bättre skydd och en mer strömlinjeformad design.

Snygg och effektiv, enligt konsumenterna

Konsumenterna uppger att de är riktigt nöjda med Liebherr Wkb 4212-20 001. Modellen uppfyller konsumenternas krav och lever upp till förväntningarna. Det första som de lägger märke till är modellens riktigt snygga design som gör Liebherr Wkb 4212-20 001 till en riktigt snygg inredningsdetalj, som inte sticker ut fast det handlar om en fristående modell.

Modellen är inte helt billig men konsumenterna uppger att man får mycket kvalitet för pengarna och att modellen är värd sitt pris. Konsumenterna anser även att Liebherr Wkb 4212-20 001 är en effektiv vinkyl som har låg ljudnivå och håller en jämn temperatur. Dessutom anser användarna att modellen är riktigt bra konstruerad och inredd.

Liebherr Wkb 4212-20 001 mäter 165,0 cm (h), 60,0 cm (b) och 73,9 cm (d).

Fördelar med Liebherr Wkb 4212-20 001: 
Kapacitet på maximum 200 flaskor vin
Sex trähyllor och invändig belysning
Modell med cirkulerande luftkylning
Inställningar via LCD-display med touch-funktion
FreshAir-filter


Tips inför köpet av en vinkyl

vinknkøleskab guide

Först behöver du fundera på antalet flaskor som vinkylen bör kunna rymma. Priset beror till stor del på kylens kapacitet, så det finns ingen anledning till att skaffa en vinkyl som är alltför stor. Ska du främst använda den för långtidslagring, kan du dessutom spara pengar genom att söka efter de modeller som består av endast en kylzon.

De flesta vinkylare är försedda med UV-filtrering i glasdörren, något som även bör räknas som ett minimikrav. För att det ska vara optimalt kan du leta efter modeller med vibrationsdämpning, antingen i form av trähyllor eller vibrationsdämpande kompressor. Här finns det dock små marginaler i vinlagringstekniken man arbetar med, så den här egenskapen behöver inte vara i fokus i ditt val.

Vill du läsa mer om lagringen av dina vinflaskor, eller t.o.m. fördjupa dina kunskaper kring vin i allmänhet, kan du t.ex. börja med den här artikelnVinjournalen.se specialiserar sig på allt som rör vin, och naturligtvis har de tagit upp flaskornas förvaring i en egen artikel. Här kan du läsa om de olika vinkylarna, vad som är viktigt att tänka på (t.ex. kring luftfuktigheten) och vilka sorters korkar man ska ha. Hemsidan är för övrigt väldigt intressant när det kommer till allt som kretsar kring vin.

Aftonbladet kommer också med allmänna tips och råd om vad som är bra att tänka runt olika produkter, som kan göra stor skillnad i vinvärlden. Artikeln skrevs av vinexperten Eckhard Hillman på nätbaserade vinföretaget The Wine Company, och i artikeln tas även vinkylar upp. Du kan läsa artikeln här. Den har några år på nacken men är fortfarande fullständigt relevant.

Även i danska medier hittar man goda råd. Den stora danska tidningen Jyllands Posten har en undersida, Guide.dk, som skriver en artikel där de berättar om några av fördelarna bakom vinlagring i en vinkyl. Du kan läsa artikeln här.

Är du även intresserad av generella goda råd och tips, kan du läsa en intressant artikel publicerad i danska tidningen Fyens.dk som ger åtta bra tips kring vad du kan göra för att få ut mer av ditt vin. Artikeln kan du läsa här.

Andra små marginaler

Detta gäller även i frågan om aktiv luftfiltrering i vinkylen. Å andra sida, är det klart att marginalens vikt stiger i takt med vinets värde. Är det tal om mycket dyra viner, kan en låsbar vinkyl vara att föredra.

Det finns små skillnader på elförbrukningen och ljudnivån mellan dessa olika modeller, något som inte helt och hållet bör vara en uteslutande faktor inför ditt val. De mest strömsparande modellerna kostar i genomsnitt mer vid inköpet, och det kommer ta ett par år innan det betalar tillbaka sig.

De ideala temperaturerna

För långtidbevaringen av vin rekommenderar experterna en temperatur kring 12 grader, oavsett vilken vintyp det är fråga om. Läget är naturligtvis annorlunda när det kommer till dricktemperaturen. De söta vitvinerna konsumeras som bäst kalla – 5-6 grader – medan torra vitviner lämpar sig bäst vid 7-10 grader.

temperatur vinkøleskab

Vanliga vitviner, roséviner och lätta rödviner bör serveras vid 11-13 grader, medan temperaturen för rödviner i övrigt rekommenderas till att ligga på 16-19 grader.

Har du en vinkyl med två temperaturzoner, kan du exempelvis reservera den ena zonen till långtidslagring, medan den andra kan användas för att lagra de viner som kommer att användas inom kort.

Vill du läsa mer om vin och temperaturer kan du med fördel läsa artikeln som danska tidningen Politiken skrev i ämnet, med en genomgång av de olika rekommenderade temperaturerna till olika sorters viner. Du kan läsa artikeln här.


Dekantera ditt vin, och gör det ännu bättre

Vintemperaturen är en viktig faktor om vinet verkligen ska komma till sin rätt.

Men syresättningen spelar också en stor roll, åtminstone för vissa viner. Använder du ett stort glas, häller upp vinet i god tid och snurrar det lite, är det ett utmärkt alternativ till dekantering, men att hälla upp i en karaff är ofta det bästa sättet att lufta vinet på.

Det är i synnerhet mycket unga och strama viner, som vinner på en extra luftning i form av dekantering. Är du osäker, kan du provsmaka vinet strax efter att det är öppnat. Tycker du inte att spektrumet av smaknyanser är optimalt, kan dekantering troligen hjälpa till att förbättra smaken.

I många viner tillsätts även en gnutta svavel för att bromsa jäsningsprocessen och smaken av svavel kan i vissa fall märkas av om vinet dricks direkt från flaskan. Här kan dekantering också vara att föredra eftersom att svavlet då har tid att avdunsta.

Dekantering är en smaksak
Om ett vin ska dekanteras eller inte, om man ser till luftning, är en smaksak. Uppskattar du en lite skarpare och frisk smak av ungt vin, och inte har något emot garvämnen, kanske du klarar dig utan dekantering. Älskar du å andra sidan en rund och mjuk smak, är dekantering av yngre viner att föredra.

Dekantering och luftning associeras av de flesta med röda viner, men vita viner kan faktiskt också bli bättre av dekantering.

Läs gärna den här artikeln om dekantering av vin, där Vinjournalen.se skriver om hur du dekanterar olika typer av vin, och vad du bör tänka på i ditt val av vinkaraff.

Skaffa en snygg karaff
Ett gott vin förtjänar att presenteras på rätt sätt och det finns massvis av snygga karaffer på marknaden. Form och stil är helt upp till dig, men den ska gärna ge rätt signaler. Vissa av dina gäster kanske har uppfattningen att karaffserveringen beror på att du hällt upp ett billigt lådvin, och den tanken kommer naturligtvis att förstärkas om vinet serveras från en billig standardkaraff från IKEA. vinkaraff

För att vara rättvis ska det dock i sammanhanget nämnas, att lådvin inte behöver vara dåligt vin. Så var det kanske en gång i tiden, men i dag kan man få utmärkta, och relativt dyra, viner på låda. Här är karaffen under alla omständigheter ett måste, men det handlar då kanske mer om presentation än dekantering.

Om gästerna är lika intresserade av vin som du själv, är karaffen även ett perfekt verktyg för blindprovning. Ofta packar man då in flaskan i folie eller liknande, men bara flaskans form kan faktiskt avslöja en hel del. Karaffen är däremot helt neutral, så här finns inga ledtrådar.

Dekantering är även ett sätt separera vinet från bottensatsen
Även om dekantering för de flesta handlar om att få vinet luftat och öppnat, är det också en metod för att bli av med bottensatsen, som kan uppstå i varierande grad, beroende på vilken typ av vin det är. Är syftet luftning, vänds flaskan helt enkelt upp och ner över karaffen, och detta kan eventuellt upprepas flera gånger om det är nödvändigt. Syftet är då att skapa en så stor kontaktyta som möjligt, så att vinet snabbt kommer i kontakt med syret i luften.

Ska bottensatsen separeras från vinet, ser processen naturligtvis helt annorlunda ut. Det är helt omöjligt att förutsäga om det kommer bildas bottensats i en given flaska, för det beror helt på hanteringen under vägen. Även två flaskor av samma vin och årgång kan vara olika. Eventuella sediment upptäcks lättast med belysning bakifrån. Med ett stearinljus är mysnivån på topp, men en ficklampa är också utmärkt, och är mycket mer praktisk. Upptäcks något sediment, ska flaskan ställas upprätt i några timmar, så att allt faller till botten. Av den här anledningen bör du naturligtvis komma ihåg att göra den här kontrollen i god tid innan vinet ska serveras.

Efter några timmar kommer det mesta av sedimenten ha samlat sig på flaskbotten och här bör det helst stanna. Det virvlar upp vid även den minsta rörelse, så hantera flaskan varsamt. Den svåraste delen är förmodligen att få ur korken. Välj en korkskruv som du mjukt kan dra ur korken med, utan för mycket rörelser. Har du ändå otur, kan du låta flaskan stå i en halvtimme innan nästa steg.

Häll nu försiktigt över vinet i karaffen. Det är bäst om det görs i en jämn rörelse, men det är en sak som kräver lite övning. Låt eventuellt den sista decilitern bli kvar i flaskan. Det är lite slöseri, men hellre det än att resten av vinet smakar dåligt.

avkalkar du din vinkaraff
Många av de vackra svängda karafferna har en rätt smal hals, och det komplicerar rengöringen. Särskilt botten kan vara ett problem, i och med att det med tiden kan byggas upp kalkavlagringar. Kalk är i sig är inget problem, men med tiden färgas det av rödvinet. Serverar du rödvin syns det inte så mycket, men det röda passar inte så bra om karaffen sedan används till klara viner, som till exempel vitt vin.

Upptäcker du att det har blivit rött, är lösningen dock rätt enkel. Häll lite ättika i botten av karaffen, fyll på med lite vatten, och låt stå ett par dager. Ättikan löser upp kalken, och därmed även den röda färgen. Se till att skölja ur karaffen ordentligt innan du använder den igen.

Vinglaset är den sista länken i upplevelse-kedjan
När du har investerat i en god flaska vin, haft den på kylning i vinkylskåpet, och kanske dekanterat och filtrerat det sista inför gästernas ankomst, är det nästan skam att bryta den fina kedjan med servering i ett plastglas eller ett billigt vinglas.

De flesta kännare är eniga om att gott vin bör serveras i ett kristallglas med en rimlig storlek på kupan, som gärna ska vara tulpanformat, så att vinets spännande doft inte sprids överallt, utan leds till dina näsborrar i högsta möjliga koncentration. Att glaset ska vara av kristall beror på att kristallytan är något ojämn, vilket hjälper till att frigöra vinets dofter, som ju är en ganska stor del av upplevelsen med ett gott glas vin.

Vinglas

Eftersom att doften är viktig, ska glaset självklart vara luktfritt innan vinet hälls upp. Många har en ovana att förvara sina glas i skåpet med öppningen nedåt. Ofta kommer dock hyllmaterialet då att avge olika gaser, som samlas i glaset, och kan ge en bismak.

Förvara därför istället glasen i normal upprätt ställning. Det samlas inte damm i dem, om de står i ett stängt skåp. Oavsett om du förvarar dem på det ena eller det andra sättet, kanske du vill skölja av dem snabbt i varmt vatten, och torka dem med en ren kökshandduk. Det tar bara ett ögonblick, och så kan du sedan vara säker på att det varken finns kvar något damm eller någon bismak i glasen.

Snurra vinet, och håll glaset på rätt sätt
Att kupan gärna ska vara stor, beror på att du då får en större yta på vinet. Det ger både en optimal luftning och större frigöring av dofter. Processen förstärks om du snurrar runt vinet i glaset, innan du för upp det till näsan och avnjuter doften. Det stora glaset hjälper också i och med att det inte krävs påfyllning i tid och otid. Glaset ska nämligen inte fyllas för mycket, på sin höjd till det ställe, där kupan är som bredast.

Kom också ihåg att vinglaset ska hållas i skaftet. Det ser lite mer elegant ut men har även några uppenbart praktiska fördelar. Först och främst bibehåller vinet lättare en optimal serveringstemperatur. Det är slöseri med tid att ha tempererat vinet efter konstens alla regler, om sedan en hand höjer temperaturen flera grader inom ett par minuter. Värmen kommer även att frigöra alkoholen snabbare, och den träder då fram och suddar ut de fina smaknyanserna, som väl är hela poängen med att investera i en bra flaska vin.

Håller du glaset i skaftet, är det även lättare att snurra vinet rätt. Du slipper dessutom fingeravtryck på själva kupan. Det ser inte bra ut och försämrar även möjligheten att njuta av färgen på de dyrbara dropparna.

Du kan läsa en lång guide om vinglas här hos vinjournalen.se.


Vilken typ vinkyl ska jag köpa?

Vilken typ vinkyl ska jag köpaWhich.co.uk anser att om man är intresserad av vin, bör man investera i en vinkyl som är specialdesignad för att ge vinet optimala lagringsförhållanden.

Which.co.uk rekommenderar att man, om man tillhör dem som väljer vin med omsorg och provar många olika sorters vin, investerar i en vinkyl.

Stor skillnad på priset

Det finns många olika typer av vinkylar och lösningar för vinlagring på marknaden och det man först och främst ska överväga är priset. Which.co.uk skriver att prisspännvidden är otroligt bred men att det finns något för varje budgetklass. Which.co.uk rekommenderar att man köper en vinkyl som överensstämmer med priset på ens vinsamling, alltså är dyrt vin lika med en dyr vinkylsmodell och billigt vin detsamma som en mer prisvänlig modell.

Experterna skriver att man i regel betalar mer för vinkylar med stor kapacitet och för modeller som har fler funktioner.

Skillnad på modeller

Which.co.uk uppger att man kan få de billigaste vinkylarna för några hundralappar och att de här modellerna ofta bara har en enkel temperaturinställning och en kapacitet på maximalt 10 flaskor. De prisvänliga modellerna är ofta fristående.

Om man betalar lite mer kan man få en vinkyl med UV-filtrerande glas och som rymmer upp till cirka 40 vinflaskor. De här modellerna är i regel också fristående och har en bara en temperaturinställning.

De semi-dyra vinkylarna som kostar ett par tusenlappar rymmer cirka 50 flaskor eller mer. Vissa av de här modellerna går också att bygga in medan andra är fristående. De här modellerna har flera olika funktioner som t.ex. glas med UV-filter och anti vibrationsfunktioner, så att inte vinet blir skakat. Några modeller har även möjligheten att ställa in två olika temperaturer.

De dyraste modellerna kan kosta tiotusentals kronor, vara inbyggda och rymma långt över 100 flaskor. I de här modellerna går det att ställa in olika temperaturer och så har de flera funktioner som bidrar till att säkerställa att vinet lagras under så optimala förhållanden som möjligt. Bland annat har de dörr med UV-filtrerande glas och anti vibrationsfunktioner samt möjlighet att ställa in upp till tre olika temperaturzoner.

Lägg även märke till att vinkylarna varierar den del gällande bredden. De små modeller är inte mer än cirka 15 cm breda, medan de stora kan vara omkring 70 cm. Genomsnittet ligger enligt Which.co.uk på cirka 60 cm.

Fyra viktiga faktorer man bör överväga före ett köp

Which.co.uk anser att, utöver priset, finns det fyra faktorer som är avgörande när det kommer till ett köp av vinkyl:

Mängden vin: Hur mycket vin planerar man att lagra?

Placering: Var ska vinkylen placeras? Vilken typ ska man köpa?  

Temperaturinställningar/zoner: Har man behov av en modell som har en eller två temperaturinställningar?

Funktioner: Vilka funktioner är användbara på en vinkyl?

Mängden vin

Om man håller på att samla ihop en hel kollektion av vin bör man köpa en vinkylsmodell som rymmer 25-50 procent fler antal flaskor man har i vid inköpet.

Har man för vana att servera vinet inom en eller två månaders tid efter inköpet, kommer man inte behöva en vinkyl med så stor kapacitet.

Modeller som kan förvara 50 flaskor är i regel tillräckligt för de flestas behov. Det stora modellerna kan rymma över 150 flaskor, men observera att det är maxkapacitet. I praktiken handlar det om färre flaskor.

Placering

Det finns fler olika typer av vinkylar som passar till olika placeringar:

Fristående vinkyl

Fristående vinkyl

Det största urvalet finns bland de fristående vinkylarna och de är ofta billigare än andra varianter. Den fristående modellen har fördelen att den kan placeras överallt i hemmet och så kan man enkelt hitta en stor modell eftersom det inte finns några utrymmesmått som begränsar storleken.

Även om man köper en fristående vinkyl, som i princip kan placeras var som helst, rekommenderar Which.co.uk, att man ställer modellen i ett utrymme där temperaturen är så konstant som möjligt och där det varken blir för varmt eller för kallt.

Inbyggd vinkyl

Caso CS628 WineSafe 18 IN

Den inbyggda vinkylen har fördelen att den smälter in bra i den övriga inredningen i köket i och med att den har en design anpassad för att byggas in.  De inbyggda varianterna är ofta lite dyrare än de fristående modellerna och eftersom de har mycket specifika mått, är antalet vinflaskor som går att lagra begränsat.

Om man har en växande vinsamling är den här typen inte det mest optimala valet.

BordsvinkylBordsvinkyl

Det finns även mindre vinkylar som kan placeras på köksbordet eller en bänk. Här är kapaciteten så klart begränsad och det får i regel inte plats mer än 12 flaskor i den här varianten. I gengäld är den platsbesparande och perfekt för den konsument som inte har så mycket plats till att lagra vin.

Temperaturinställningar/zoner

Which.co.uk anser att man även bör överväga om man har behov av en modell med två temperaturinställningar eller klarar sig bra med en.

Modeller med en temperaturinställning eller temperaturzon är billigare än modeller med två och om man bara lagrar en typ av vin, t.ex. bara rött vin eller bara vitt vin, är modellerna med en zon tillräckliga.

Modeller med två temperaturzoner är fördelaktiga för de konsumenter som lagrar två typer av vin i sin vinkyl, t.ex. både rött och vitt vin. De tvåzonade modellerna är dyrare än de med en zon men så får man också en bättre flexibilitet eftersom man kan ha en sektion till den ena typen av vi och en till andra.

Några modeller har tre temperaturzoner och priset blir också därefter. Med en trezonskyl kan man till exempel ha sektioner för rött respektive vitt vin och en sektion där man förvarar de vinflaskor som snart ska serveras.

Funktioner

Vinkylar i lika prisklasser har olika funktioner. Här berättar Which.co.uk om vad de olika funktionerna kan och vilka man ska överväga om man har behov av:

UV-filtrerande glas

Den här typen av glas skyddar vinflaskorna från UV-ljusets skadliga effekt. Glaset sitter i dörren och en modell med UV-filtrerande glas är särskilt smart om man inte kan placera vinkylen på ett mörkt ställe.

Fuktighetskontroll

Låg luftfuktighet kan torka ut korken i flaskan och släppa in syre som förstör vinet. En vinkyl med fuktighetskontroll gör att man själv kan bestämma luftfuktigheten som ska omge vinflaskorna.

Antivibrationssystem

Några modeller har antivibrationssystem som minimerar små vibrationer och kylens ljud. Om man är en dedikerad vinentusiast kan det vara en bra idé att investera i en modell som har det här systemet eftersom vinets färg, smak och sammansättning kan påverkas negativt om vinet utsätts för vibrationer en längre tid.

Luftfilter

Några vinkylar har även luftfilter som filtrerar luften som kommer in i kylen. Det skyddar vinet från eventuella lukter som kan påverka dem. Luftfiltret kan också motverka dammansamlingar.

Digital display

Man kan få vinkylar med digital display med även touch-funktion, vilket får modellen att se mer strömlinjeformat ut och gör den lite lättare att använda. Det finns även modeller som kan kommunicera med telefonen så att man alltid kan kontrollera temperaturen.

Dörrlås

Ett lås på dörren gör att vinet förvaras säkert och att temperaturen hålls stabil samt ser till att barn, djur eller misstag kan göra att dörren står öppen.

Invändig belysning

De flesta modellerna har en invändig LED-belysning som ger en bättre överblick.

Vändbar dörr

Precis som med ett vanligt kylskåp går det att vända dörren på några av modellerna. Det gör att man kan anpassa modellen efter platsen och planlösningen i bostaden.

Temperaturalarm

Modeller med temperaturalarm vanar om dörren lämnas öppen eller om temperaturen ändrar sig.

Justerbara hyllor

Några modeller har hyllor som är tillverkade efter standardmått. Andra modeller har justerbara hyllor som både kan ändras på höjden och bredden. Om man förvara mycket vin i kylen och flaskor som inte är i standardform, t.ex. champagne eller magnumflaskor, bör man välja en modell med justerbara hyllplan.

Skillnad mellan vinkyl och vinskåp

Which.co.uk förklarar att det finns flera möjligheter när man ska hitta en lösning för att lagra sitt vin. Det finns nämligen både vinkylar och vinskåp.

Skillnaden mellan de båda är att vinkylen är en förvaringslösning med en lägre temperatur (cirka 7-19 grader) som säkerställer de bästa lagringsförhållandena för vinerna. Några modeller har möjlighet att göra två olika temperaturinställningar på och några har till och med tre olika temperaturzoner. De dyrare modellerna har olika funktioner som främjar förvaringen av vinerna.

Dessutom rekommenderar Which.co.uk att man företrädelsevis använder vinkylen för kortare tids förvaring av vin eftersom förhållandet i en vinkyl aldrig blir optimalt för att vinerna ska mogna.

Om man däremot vill ha en förvaringslösning som fungerar bra för långtidslagring, rekommenderar Which.co.uk att man skaffar ett vinskåp istället. De är designade för ändamålet och håller en temperatur på 13 grader, som är helt ideal. De flesta vinskåpen har bara en temperaturinställning och det behövs heller inte fler. Vinskåp har ofta avancerade system som håller ordning på luftfuktighet, vibrationer och ljus.

Ett vinskåp har ofta en bättre kapacitet än en vinkyl och det största skillnaden mellan de båda lösningar är av den anledningen priset. Vinskåp har en tendens att vara mycket dyrare än vinkylar och lämpar sig därför bättre för hängivna vinentusiaster.


Därför är in bra för dig

vinLängre ner i den här artikeln har vi ett avsnitt om myter och vin men att vin faktiskt är bra är inte helt och hållet en myt. Forskare och vetenskapen har länge undersökt vilka hälsofrämjande egenskaper vin har och baserat på experternas slutsatser i artiklar från Expressen och det danska träningsmagasinet Aktivtraening.dk har vi sammanställt de främsta anledningarna till att vin är bra för dig och din hälsa:

Drick vin med måtta

Först och främst ska det slås fast att experterna inte säger att man ska dricka vin när helst det passar. Man ska nöja sig med ett glas då och då och inte överskrida Folkhälsoinstitutets råd gällande alkoholförtäring.

Vin förbättrar hjärnfunktionen

Studier visar att vin påverkar minnet positivt, särskilt hos äldre människor. Ett måttligt intag av vin kan även bidra till att minska risken för att utveckla Alzheimers och andra demensrelaterade sjukdomar.

Vin tar hand om ögonen 

Vin bidrar till att hämma tillväxten av blodkärl i ögonen. Det låter med skadligt än fördelaktigt men det händer att en överdriven tillväxt av blodkärl i ögonen kan påverka synen negativt.

Vin stärker immunförsvaret

Det finns många antioxidanter som är bra för kroppen i vin. Antioxidanter skyddar kroppens celler och är kemiska ämnen som motverkar oxidation i kroppen. Studier visar att det finns ett samband mellan vinintag och minskad riska för att utveckla magcancer eller magsår.

Vin är cellförnyande

Eftersom vin innehåller mycket antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen kan vin bidra till att förnya cellerna. Det samma gäller choklad och blåbär.

Vin ger mindre hål i tänderna

Studier visar att ämnen i vin motverkar karies som annars bidrar till bakterier i munhålan och sliter på tänderna och emaljen.

Vin stärker hjärtat

Vin är särskilt hälsofrämjande för hjärtat eftersom det hjälper till att minska risken för blodproppar. Det är särskilt rödvin som har den här effekten eftersom ämnet resveratrol, som finns i de röda druvornas skal, verkar skyddande i blodkärlen. Måttligt vinintag gör också att det bra kolesterolet, HDL, ökar i kroppen och skyddar hjärtat mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Vin gör huden finare

Förutom att vin är cellförnyande så ser det tidigare nämnda ämnet resveratrol även till att hämma


Sanningar och myter om vin

Det finns riktig många olika typer av vin och vin dricks i hela världen. Vin är även en gammal dryck som efterhand har omgetts av en hel del myter och historier som inte är helt sanna. Baserat på fakta från Goodhousekeeping.com och Politiken.dk tar vi här död på några myter om vin och påpekar även vilka påståenden som är sanna.

ChampagneMyt: Champagne är vin med bubblor

Vin med bubblor är den typ som kallas för mousserande vin. Vin med lite bubblor kallas för pärlvin. Champagne är en helt annat typ och produceras bara i det området i norra Frankrike som kallas Champagne-distriktet. Det är inte alla drycker från det här området som innehåller bubblor, det produceras även en stor mängd vitvin, rosévin och rödvin utan bubblor.

Myt: Vin blir bättre med åren

vin Enligt experterna är det här en av de mest seglivade myterna för det är bara en liten del av alla de olika vintyperna som blir bättre efter en lång lagringstid. Specifika vintyper är producerade för att lagras i några år och på så sätt särskiljer de sig från vanligt vin. De här vintyperna är också betydligt dyrare. Man bör dricka det vanliga vinet inom några månader för att få den bästa smakupplevelsen.

Sant: Ditt favoritvin är troligen Chardonnay

Chardonnay-vinet är den mest populära typen av vin så det är stor chans att ditt favoritvin är av det här slaget. Det näst mest populära vinet är Cabernet Sauvignon och därefter Pinot Grigio, Merlot och Pinot Noir.

vinMyt: Vin ska luftas länge innan det ska drickas

Det sker en mycket liten kontakt mellan vin och syre när flaskan öppnas och det gör i regel inte någon större skillnad för vare sig smaken eller kvaliteten. I stället kan man hälla upp vinet i en karaff, där det är en större chans att syret kommer ner. Det medför att vinet öppnar sig och avger mer arom och smak.

Sant: Vin är sunt

Som vi har nämnt tidigare har vin flera sundhetsfrämjande funktioner. Bland annat är det kärlvidgande och förbättra blodtillförseln till hjärnan. Undersökningar visar även att måttliga vindrickare har mindre risk för att utveckla fetma och cancer.

Myt: Södersluttningar ger det bästa vinet

Många vinodlingar är placerade så att de ligger i söderläge men många goda viner kommer från druvor som har växt på sluttningar i österläge. Anledningen till att vinodling sker på sluttningar är att jorden dräneras och på så sätt står inte vinplantornas rötter våt jord några längre perioder åt gången. Allt vinodling sker inte heller på sluttningar men på platt mark använder man ofta grus för att dränera jorden.Liggande förvaring är bäst

Sant: Liggande förvaring är bäst

När man förvarar vinflaskor liggande ligger vinet mot korken vilket hindrar att vinkorken torkar.

Myt: Vin med högre alkoholprocent är bättre

Experterna uppger att det snarare är sammanhanget mellan balans, intensitet och komplexitet som gör ett vin gott än en hög alkoholprocent. För mycket alkohol kan ge vinet en spritsmak som kan upplevas om brännande. Dock ska det nämnas att bra vin framställs av mogna druvor och en mogen druva har en högre sockerhalt än en omogen druva. En hög koncentration av socker ger också en högre alkoholnivå varför ett bra vin ofta har en högre alkoholprocent. Det är dock inte den viktigaste faktorn.


Bra recept med vin

Förutom att dricka vinet kan man använda det på många sätt i matlagningen. Här har vi samlat några bra recept där vin ingår som en ingrediens:

Coq au Vin

coq au vinIngredienser: 
– 1 ungtupp eller en stor kyckling (cirka 2 ¼ kilo)
– 125 gram bacontärningar
– 25 gram smör
– 0,5 liter rödvin
– 20 syltlök, skalad
– 250 gram champinjoner
– 3 deciliter hönsbuljong
– 2 små klyftor vitlök, halverade
– 0,5 deciliter timjanblad, färska
– 1 deciliter persilja, bredbladig
– 2 lagerblad
– 2 matskedar vetemjöl
– ½ tesked salt
– Nymald peppar
– 25 gram kallt smör, tärnat
– 2 deciliter persilja, bredbladig och grovhackad
– 320 gram ris, kokt

Så gör du: 
1. Börja med att ta ur tuppen/kycklingen och dela den i 8-10 bitar.
2. Ta en stekgryta och stek bacontärningarna några minuter och ta sedan upp dem.
3. Lägg smöret i grytan och bryn syltlök och champinjoner. Ta upp blandningen efter några minuter.
4. Lägg bitarna av tuppen/kycklingen i grytan och bryn dem under några minuter. Strö över mjölet och vänd runt bitarna.
5. Tillsätt syltlöken, baconet, champinjonerna, buljongen, kryddorna och vinet.
6. Låt allt koka på svag värme, under lock, i 35 minuter. Tuppen/kycklingen är färdig när den är mör.
7. Lägg upp tuppen/kycklingen och grönsakerna på ett fat och häll över skyn. Servera med ris.

Källa: Arla.dk

Boeuf bourguignon  

Boeuf bourguignonIngredienser: 
– 1,6 kilo oxkött, som är tärnat
– 2 flaskor billigt rödvin
– 3 stora morötter, delade i stora bitar
– 2 lökar, hackade
– 3 lagerblad
– 1 matsked vetemjöl
– 1 matsked tomatpuré
– 2 matskedar olja
– Ett par kvistar timjan
– Smör
– 300 gram bacon
– 500 gram syltlök, skalad
– 400 gram champinjoner
– Persilja, hackad

Så gör du: 
1. Börja med att marinera oxköttet i en blandning av vin, lagerblad, peppar och timjan. Täck skålen och låt den stå i kylskåpet över natten.
2. Sätt ugnen på 200 grader och torka av kryddorna från köttet. Spara vinet.
3. Häll hälften av oljan i en stekpanna och bryn köttet lite i taget. Lägg det brynta köttet på en tallrik vid sidan av.
4. När allt kött är brynt häller du i lite av vinet i stekpannan och låter det småkoka.
5. Värm upp resten av oljan i en stor kastrull, lägg i lök och morötter och stek dem tills de får färg. Strö över mjölet och häll i tomatpurén. Tillsätt sedan köttet och vinet från stekpanna samt resten av vinet och kryddorna.
6. Låt det sjuda och flytta sedan grytan till ugnen och låt den stå där i två timmar. Köttet är färdigt när det är mört.
7. Servera med stekt bacon, syltlök och champinjoner som har stekts i en stekpanna. Strö över hackad persilja och servera.

Källa: Bbcgoodfood.com 

Vitvinskyckling 

VitvinskycklingIngredienser:
– 8 kycklinglårfiléer utan skinn
– 325 gram schalottenlök
– 25 gram smör
– 4 kvistar färsk timjan
– 3,5 deciliter vitvin, gärna en torr sort
– 1 deciliter matlagningsgrädde, 8 procent
– 1 matsked vetemjöl
– 1,5 tesked grovt salt
– Nymald peppar
– 50 gram bacontärningar, knaperstekt
– 1 deciliter färsk krusbladig persilja, hackad
– 500 gram färsk pasta 

Så gör du: 
1. Börja med att skala löken och sautera dem tillsammans med smöret i en sautépanna på hög värme, men låt dem inte bli brynta.
2. Stek kycklingen i två minuter på varje sida i en annan stekpanna. Tillsätt löken och ge det en minut till.
3. Tillsätt timjan, salt, peppar och vin. Låt blandningen koka under lock på svag värme i en timma.
4. När det är fem minuter kvar, rör ihop matlagningsgrädde och mjöl och häll det över kycklingen.
5. Servera med färsk pasta och dekorera med bacontärningar och krusbladig persilja.

Källa: Arla.dk

Rödvinssås

RödvinssåsIngredienser:
– 300 gram vindruvor, blå eller gröna
– 3,5 deciliter rödvin, gärna av ett halvtorrt
– 0,5 liter Kelda gräddsås
– 0,5 deciliter vin, gärna av ett halvtorrt
– ¾ tesked rörsocker
– 1 tesked grovt salt
– Nymald peppar
– Soja 

Så gör du: 
1. Börja med att dela druvorna och lägg dem i en gryta med tjockbotten. Häll över 3,5 deciliter rödvin.
2. Koka ihop på hög värme i fem minuter – utan lock.
3. Sila bort vindruvorna från vätskan.
4. Tillsätt gräddsås, 0,5 deciliter rödvin, salt, peppar och soja. Låt det koka upp.
5. Servera till exempel med anklår, ugnsbakad rödlök och sparrispotatis.

Källa: Arla.dk

Brownies med vin

BrowniesIngredienser: 
– 100 gram mörk choklad
– 150 gram osaltat smör
– 200 gram socker
– 1 stort ägg
– 1 äggula
– 100 milliliter rödvin
– 50 gram kakaopulver
– 100 gram vetemjöl
– En knivsudd muskotnöt
– ¼ tesked kanel
– ¼ tesked ingefära

Så gör du: 
1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Klä en bakform, 20 cm x 20 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält chokladen i en mikrovågsugn eller i ett vattenbad.
3. Blanda mjöl och kakaopulver tillsammans med kryddorna och lite salt och ställ blandningen åt sidan.
4. Rör ihop socker och smör med hjälp av en stavmixer, tills konsistensen är slät. Tillsätt äggulorna
5. Häll den smälta chokladen i sockermassan. Tillsätt vin- och mjölblandningen och blanda allt noga med stavmixern.
6. Häll smeten i bakformen och baka kakan i 15 minuter, till den har en fast konsistens. Den kan vara lite mjuk i mitten, det stelnar när kakan svalnar.

Källa: Bbcgoodfood.com


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Bosch KSW 38940 

✅ Konsumentfavorit

Bosch KSW 38940 

Bosch KSW 38940 har inte tagits med i några experttest där expertpaneler har testat och värderat modellerna på olika parametrar. Bosch KSW 38940 är i stället en klar konsumentfavorit som konsumenterna, i recensionerna, gör klart att det handlar om en riktigt bra vinkyl.

Lätt märke till att Bosch KSW 38940 är en fristående vinkyl som även kan byggas in och att vinkylen bara är anpassad för förvaring av vin, inte matvaror.

Stor modell

Bosch KSW 38940 är med sin höjd på nästan två meter en av de stora vinkylarna. Den höga höjden gör att Bosch KSW 38940 är en mycket rymlig modell som har plats för upp till 197 flaskor åt gången, flaskor som är i standardstorleken som 0,75 liters Bordeaux-flaskor, något som är riktigt mycket.

För att kunna få ut så mycket som möjligt av modellens kapacitet är Bosch KSW 38940 även utrustad med två olika temperaturinställningar, vilket gör att man kan ha olika temperaturer i olika delar av kylen. I praktiken innebär det att man kan förvara en sorts vin, t.ex. rödvin, i den ena temperaturzonen och en annan typ, t.ex. vitvin, i den andra zonen.

Även om Bosch KSW 38940 är en stor vinkyl har den ändå en hyfsat bra energiklass, klass B. Skalan går från A till G så här handlar det om en klass i mitten.

Snygg modell med elektronisk temperaturstyrning

Man styr de två olika temperaturzonerna via en elektronisk temperaturstyrning och det innebär att man får en mer exakt temperatur. Optimal förvaring av vinet är nyckelord för Bosch KSW 38940 och den här modellen är också utrustad med glas med UV-skydd som förhindrar att de skadliga strålarna tränger igenom.

Här handlar det dessutom om en riktigt snygg vinkyl i aluminium som har glasdörr. Glasdörren gör att man kan se rakt in i vinkylen där det finns sex vinhyllor av trä, som både är justerbara och uttagbara. Flexibiliteten gör att man kan förvara flaskor som har en annan form än standardflaskan. Överskådligheten ökas på av den invändiga LED-belysningen som är ett mjukt men klart sken.

Bosch KSW 38940 är utrustad med en fläkt som reglerar temperaturen och som säkerställer en dynamisk kylning. Utöver det har Bosch KSW 38940 även ett filter, som ser till att klimatet i kylen blir optimalt, samt ett dörrlås som förhindrar att den kalla luften smiter ut. Man kan ställa in temperaturen i Bosch KSW 38940 mellan 5 och 22 grader, vilket gör att man kan förvara alla typer av vin i den här modellen.

Snygg design och stabil temperatur, enligt konsumenterna

Något av det första som konsumenterna lägger märke till när det gäller Bosch KSW 38940 är modellens mycket stilrena yttre. De hyllar designen och framhäver att det här handlar om vackert formgiven modell som passar bra i hem där det är fokus på design. Utöver det tar konsumenterna även upp att Bosch KSW 38940 har riktigt bra och välfungerande temperaturzoner som även fungerar bra i praktiken. Det gör att man t.ex. kan förvara en sorts vin i den övre delen av vinkylen och en annan sort i den nedre delen.

Konsumenterna lägger även märke till att temperaturen håller sig på en stabil nivå och att det handlar om en modell som i stort sett inte vibrerar när den är igång, vilket främjar vinernas förvaringsförhållande. Konsumenterna nämner inte mycket negativt när det gäller Bosch KSW 38940, men de tar upp att priset är lite högt och att det i verkligheten inte får plats riktigt så många vinflaskor i vinkylen som det står i produktbeskrivningen.

Bosch KSW 38940 mäter 186,5 cm (h), 60,0 cm (b) och 66,0 cm (d).

Fördelar med Bosch KSW 38940:
Kapacitet på 197 flaskor
Snygg och stilren modell i aluminium
Två temperaturzoner
Hög skyddsnivå tack vare elektronisk temperaturstyrning och UV-skyddsglas
Sex vinhyllor i trä


Caso WineDuett Touch 21

✅ 4.4 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Skousen.dk 
✅ 4.3 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos WhiteAway.se

Caso WineDuett Touch 21

.
Caso WineDuett Touch 21 har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här modellen är däremot en klar konsumentfavorit som har fått fina recensioner av kunderna hos Skousen.dk och Whiteaway.se. Vinkylen får nämligen genomsnittliga betyg på 4,4 respektive 4,3 av 5 stjärnor hos dessa återförsäljare.

De fina betygen motiveras bland annat med att Caso WineDuett Touch 21 är en praktisk och kompakt vinkyl. En användare nämner dock att det inte riktigt är optimalt att fläkten går hela tiden.

Användarna: Liten och smart vinkyl med en fin design

Enligt användarna är Caso WineDuett Touch 21 ett bra köp om man är ute efter ett vinkylskåp att ha hemma.

En användare skriver till exempel att Caso WineDuett Touch 21 är en liten och smart vinkyl med en läcker design. Det är faktiskt flera användare som nämner att designen är fin, vilket är en fördel om kylskåpet ska stå framme.

En annan användare förklarar att Caso WineDuett Touch 21 är enkel att använda och att den inte tar särskilt stor plats. Man kan därför börja använda det här kylskåpet snabbt efter att man har köpt det. I samma recension kan vi även läsa att temperaturen alltid är rätt och att det finns plats för både rött och vitt vin i den här kylen.

Användarna verkar överlag tycka riktigt bra om Caso WineDuett Touch 21. Några recensioner påpekar dock att vissa flaskor inte får plats samt att kylen låter lite hela tiden.

Två temperaturzoner och plats för 21 vinflaskor

Caso WineDuett Touch 21 är indelad i två zoner som kan ha olika temperaturer. Den övre zonen kan ställas in på 7 till 18 grader medan den nedre kan justeras mellan 10 och 18 grader.

Det får plats totalt 21 vinflaskor i den här kylen: 6 flaskor i den övre delen och 15 flaskor i den nedre. Caso WineDuett Touch 21 tillhör energiklass B och är därmed inte ett av marknadens mest energisnåla vinkylskåp. Kylen har däremot en ljudnivå på bara 45 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Elegant modell i rostfritt stål med LED-display

Dörrarna till Caso WineDuett Touch 21 har en ram av rostfritt stål och glasfönster som gör att man alltid kan se vinflaskorna i kylen. Designen är elegant och stilren och passar därför bra in hemma hos de allra flesta.

Den här modellen har en LED-display som visar temperaturen i båda temperaturzonerna. Dörrarna har även ett UV-filter för att vinet ska få bästa möjliga skydd.

Caso WineDuett Touch 21 är utrustad med löstagbara stålhyllor och är därför lätt att rengöra. Det finns även en invändig LED-belysning som kan tändas när man vill få en bättre översikt över flaskorna.

Caso WineDuett Touch 21 mäter 80,5 cm (h) x 34,5 cm (b) x 51,0 cm (d).

Fördelar med Caso WineDuett Touch 21:
LED-display ochUV-filter
Tvåtemperaturzoner
Kapacitet på 21 flaskor
Löstagbara stålhyllor
Låg ljudnivåpå 45 dB


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Amazon

Amazon är ett e-handelsföretag som tillåter dig som konsument att beställa produkter från en hel uppsjö av olika kategorier. Du kan bland annat få tag på produkter inom kategorierna sport, trädgård, spel, musikinstrument, leksaker, kontorsprodukter, hobbyprodukter, film, böcker, elektronik och många fler därtill.

Du kan se WineSafe 192 kundomdömena genom att klicka här

 


FAQ – Vanliga frågor

Vilka vinkylar har fått bäst omdömen?
Caso WineDuett Touch 21, Caso WineMaster 24 och Smeg SCV115A
Vilken temperatur är bäst när man förvarar vin en längre tid?
När vin ska förvaras länge rekommenderar experterna en temperatur på ungefär 12 grader. Detta gäller alla typer av vin.
Vilken är den optimala serveringstemperaturen?
Serveringstemperaturen för vin är något av en vetenskap. Man brukar i regel säga att söta viner smakar bäst vid en temperatur på 5-6 grader medan torra viner gör sig bäst vid 7-10 grader. Vanliga vinsorter som vitvin, rosévin och väldigt lätta röda viner bör serveras vid en temperatur på 11-13 grader. Rekommendationen för rödvin i allmänhet är däremot 16-19 grader.