Vinkyl Test – Hitta de bästa vinkylar

0

Det finns en del olika märken och modeller av vinkylar på den svenska marknaden. I denna genomgång av vinkylar tittar vi närmare på några av marknadens bästa modeller och undersöker dessutom hur konsumenterna själva upplever dessa kylar i drift.

Sist i artikeln kommer vi in på generella tips inför valet av, samt korrekt användning av vinkylar.

Denna vinkyl test går igenom:

🔸 Marknadens bästa vinkylar just nu
🔸 Olika tips och råd om vad du bör uppmärksamma när du ska köpa en vinkyl

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte själva testar produkterna, däremot samlar vi in resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Candy CCV 150 EUCandy CCV 150 EU vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Italienska Candy är kanske inte så kända här på hemmaplan men internationellt är de ett stort varumärke med fabriker över hela världen. De lägger fokus på modern design till attraktiva priser, något som definitivt gäller när det kommer till vinkylen CCV 150 EU. Den här vinkylen är billig men trots detta får du en mellanstor modell med plats för 42 flaskor. Temperaturen kan ställas in steglöst mellan 7 och 14 grader, något som skapar bra möjligheter till att ha den bästa förvaringstemperaturen på cirka 12 grader.

Kompakt och relativt lätt i smart design

Med dimensioner på 50 x 56 x 85 cm (D x B x H) är Candy CCV 150 EU ganska kompakt och i kombination med en nettovikt på endast 31 kg är vinkylen lätt att transportera, installera och flytta runt. Den italienska designen är helt i svart. Vinsamlingen syns genom glasrutan i fronten, som är utrustad med ett inbyggt UV-filter. Detta gör att skadliga strålar från solen inte kan påverka och bryta ner vinet.

Vinkylen är utrustad med sju hyllor i krom och det finns inbyggd belysning. Candy CCV 150 EU är i energiklass B, vilket är hyfsat energisnålt. Kylens begränsade storlek gör att strömförbrukningen i praktiken inte är väldigt mycket högre än de andra stora, energisnåla vinkylarna. Den något högre energiförbrukningen vägs upp mot modellens mycket attraktiva pris.

Kundernas värdering av Candy CCV 150 EU: Mycket vinkyl för pengarna

Trots att Candy CCV 150 EU bara kostar en bråkdel av vad de flesta andra vinkylarna gör, får den trots allt höga betyg från konsumenterna runt om på nätet. Det hänger naturligtvis ihop med att konsumenterna inte ställer lika höga krav eftersom priset är lägre. Konsumenterna hyllar bl.a. temperaturstabiliteten och den relativt låga ljudnivån som enligt producenten ligger på 45 dB(A).

En kritik som däremot har riktats mot den här vinkylen är den optimistiska beräkningen av utrymme, vilket förutsätter relativt små flaskor. Med en blandad vinsamling kan man med andra ord inte riktigt nå upp till de utlovade 42 flaskorna.

Fördelar med Candy CCV 150 EU

🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Kompakt och lätt att flytta omkring
🔵 Italiensk design i svart och krom
🔵 Glasruta med inbyggd UV-filter
🔵 Plats för upp till 42 flaskor
🔵 Bra temperaturstabilitet
🔵 Relativt låg ljudnivå, bara 45 dB(A)


Scandomestic VK 902Scandomestic VK 902

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Scandomestic är ett relativt nytt danskt bolag som specialiserat sig på vitvaror, och med VK 902 syns bolagets ambition – att kunna leverera kvalitetsprodukter till attraktiva priser – rakt igenom. Med Scandomestic VK 902 får du en låsbar vinkyl med plats för 110 flaskor i standard Bordeaux-storlek, till ett pris som inte är högre än ett vanligt kylskåp.

Bra vinförvaring med många små detaljer på plats

Experter rekommenderar lagring av vin på trähyllor eftersom trä är ett relativt mjukt material och som lättare absorberar eventuella skakningar, som kan vara skadliga för lagringen. Scandomestic VK 902 är försedd med nio trähyllor, som kan dras ut var för sig, för enkel tillgång till vinflaskorna. Inredningen är kompakt och effektiv, så om du har några magnumflaskor eller andra ”ovanliga” flasktyper, kan en eller flera hyllor tas ut efter behov, för att skapa den nödvändiga platsen.

Scandomestic VK 902 är uppdelad i två lika stora kylzoner där temperaturen kan ställas in individuellt mellan 5 och 18 grader. Långtidslagring av vin sker bäst vid cirka 12 grader, men den ena zonen kan ställas in på t.ex. 16-18 grader, och på så sätt är vinet drickfärdigt. Temperaturen ställs in och indikeras digitalt, och ventilatorer säkerställer jämna temperaturer.

Vinkylens exklusiva skandinaviska design är baserad på en helt svart kyllåda med rostfritt stål vid fronten. Dörren är försedd med rödfärgat glas med inbyggd UV-filter som filtrerar bort solens skadliga strålar. Denna kompakta vinkyl är ca 1,4 meter hög och den solida skandinaviska byggkvaliteten resulterar i en samlad nettovikt (utan hyllorna) på 87 kilo.

Konsumenterna är generellt mycket tillfredsställda med Scandomestic VK 902

Scandomestic VK 902 vinkøleskab
De konsumentrecensionerna vi har gått igenom är generellt sett mycket positiva och betygssättningen ligger också i genomsnitt på 4-5 stjärnor av 5 möjliga. Flera konsumenter menar att vinkylen inte hör till de mest energisnåla men att detta kan kompenseras med kylens riktigt låga pris. Även den inbyggda LED-belysningen och den enkla kontrollpanelen är detaljer som flera imponeras av.

Fördelar med Scandomestic VK 902

🔵 Låsningsbar och digitalt styrd
🔵 Trähyllor – plats för 110 flaskor
🔵 Glaslock med inbyggt UV-filter
🔵 Två oberoende temperaturzoner
🔵 Snygg design i svart och stål
🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Inbyggd LED-belysning och ventilation


Caso CS662 WineMaster Touch 66Caso CS662 WineMaster Touch 66 vinskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 525,00 Kr. 0,00 Kr. 9 525,00 Kr. Läs mer
10 065,00 Kr. 0,00 Kr. 10 065,00 Kr. Läs mer
10 599,00 Kr. 0,00 Kr. 10 599,00 Kr. Läs mer
10 599,00 Kr. 0,00 Kr. 10 599,00 Kr. Läs mer

 

Tyska Caso har specialiserat sig på vitvaror och företaget har lagt lite extra fokus på designen. Som många av de andra produkter från Caso, har CS662 WineMaster Touch 66 en stilren design med släta svarta ytor och rostfritt stål. Bland de snygga detaljerna hittar du bl.a. touch screen med en tydlig display för var och en av de två oberoende temperaturzonerna. Trots den påkostade designen är den här vinkylen fortfarande relativt billigt.

CS662 WineMaster Touch 66 bjuder också på exklusiv interndesign

Den snygga designen fortsätter även på insidan av den här Caso-modellen, där hyllorna är gjorda av trä. Det både mycket fint och exklusivt ut och har dessutom en praktisk funktion. Trä är nämligen ett relativt mjukt material som tar upp även de minsta vibrationerna från omgivningen, och på så sätt skyddas de dyra flaskorna bättre. Det finns plats för 66 flaskor i standard Bordeaux-storlek och dessa belyses diskret av vinkylens inbyggda LED-ljus. Hyllorna kan dessutom dras ut individuellt och glider lätt på inbyggda kullager. Har du särskilt stora vinflaskor eller andra flaskor, kan en- eller flera hyllor tas bort, utan problem.

Vinkylen innehåller två distinkta temperaturzoner som har var för sig egen termostat och tillhörande touch-inställningar som kan ställas in till allt mellan 5 och 22 grader. Det finns dessutom en speciell ventilator för varje zon, som försäkrar en jämn fördelning av temperaturen. Kylens front är försedd med två lager säkerhetsglas med inbyggt filter, som filtrerar bort solens ultravioletta strålar. Dessa strålar är nämligen skadliga för vinet och dess långtidsförvaring.

Vinkylen används endast som fristående vinkyl, och utmärker sig med en A-märkning i energiklass. Detta betyder i praktiken en genomsnittligt årlig förbrukning på endast 153 kWh. Ljudnivån är mätt till 41 dB(A), vilket gör denna modell till en av de tystaste i vår undersökning.

Positiva erfarenheter från konsumenterna

Letar man runt på nätet efter konsumenternas erfarenheter med Caso CS662 WineMaster Touch 66, är det generellt sett bra recensioner och betyg. Speciellt designen och den tysta driften är faktorer som får positiva kommentarer, liksom vinkylens förmåga att hålla en stabil temperatur. Som med alla de andra vinkylarna, är den angivna kapaciteten på antal flaskor lite för hög, och konsumenterna menar att kylens reella kapacitet snarare ligger runt 60 flaskor.

Fördelar med Caso CS662 WineMaster Touch 66

🔵 Exklusiv design med plats för 66 flaskor
🔵 Två kylzoner med separata ventilatorer
🔵 Touchpanel och digital inställning
🔵 Inbyggd LED-ljus
🔵 Uttagbara trähyllor med kullager
🔵 Låg ljudnivå- och elförbrukning
🔵 Tvålagers säkerhetsglas med UV-filter
🔵 Extra omfattande temperaturskala


Vestfrost W 38Vestfrost W 38 vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 665,00 Kr. 0,00 Kr. 10 665,00 Kr. Läs mer
10 665,00 Kr. 0,00 Kr. 10 665,00 Kr. Läs mer
11 505,00 Kr. 0,00 Kr. 11 505,00 Kr. Läs mer

 

För en mindre vininsamling på upp till 38 flaskor är denna modell från danska Vestfrost ett bra val för både kort- och långtidsförvaring. Vinkylen är tillverkad som en inbyggd modell med ventilationen i botten, så att den utan problem kan monteras under en bordsskiva, t.ex. under en bardisk. Modellens stilrena design gör även att den utan problem kan användas fristående.

Tvådelad struktur gör Vestfrost W 38 redo för flera områden

Som den enda av sitt slag bland vinkylar vi har stöttat på, är Vestfrost W38 konstruerad som ett dubbelskåp, med en dubbeldörr. Varje del har självklart en separat temperaturreglering som kan ställas in på allt mellan 5 och 18 grader. Inställningen, regleringen och avläsningen är 100 % elektronisk. Uppdelningen betyder även att man bara behöver öppna ena dörren till en av avdelningarna, något som självklart hjälper med att spara på strömförbrukningen.

Indelningen ger möjligheten till att exempelvis ha långtidslagrade flaskor i ena halvan vid optimala 12 grader, medan man i den andra halvan kan lägga viner som ska drickas i närtid och där kan man t.ex. ställa in temperaturen till 18 grader.

Varje avdelning är försedd med sex hyllor med en dekorativ list i ljust lövträ, som tillsammans med vinkylens svarta finish ger ett mycket exklusivt utseende. Dörrarna är försedda med tonat glas för att dämpa och filtrera bort solljusets skadliga UV-strålar. Toningen är dock ganska svag, så kylens innehåll syns utan problem, och det är också lätt att läsa av temperaturerna på den röda LED-displayen.

Något utomordentligt är dock kompressorn i Vestfrost W 38, som är vibrationsdämpande, en av orsakerna till att priset är en aning över genomsnittet. Vibrationsdämpningen har inget med ljudnivån att göra eftersom den ligger kring på genomsnittliga 45 dB(A). Vibrationsdämpningen ska däremot försäkra att de dyra vinerna inte skakas. Små och konstanta skakningar kan nämligen vara skadliga för vinet när det långtidslagras.

Konsumenterna ger Vestfrost W 38 höga betyg

Vestfrost W 38De recensioner vi har kunnat hitta är undantagslöst mycket positiva. I genomsnitt når modellen upp till 4 av 5 möjliga stjärnor, och får hyllningar på köpet. Det nämns bl.a. att vinkylen är lätt att ställa in och i praktiken har en lika snygg design som bilderna visar.

Utvalda features hos Vestfrost W 38

🔵 Smart dubbelskåp med två dörrar
🔵 Tonat glas med UV-filtrering
🔵 Snygg skandinavisk design
🔵 Elektronisk inställning och reglering
🔵 Tydliga röda LED-displayer
🔵 Vibrationsdämpande kompressor


Candy CCV 1420 GLCandy-CCV-1420-GL-vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 099,00 Kr. 0,00 Kr. 5 099,00 Kr. Läs mer
5 477,00 Kr. 0,00 Kr. 5 477,00 Kr. Läs mer
5 995,00 Kr. 0,00 Kr. 5 995,00 Kr. Läs mer

 

Vinkylen CCV 1420 GL från italienska Candy är som alla övriga produkter från denna producent, d.v.s. extra snyggt designad. Modellen är tänkt att stå fritt, med sin helsvarta finish och robusta handtag i stål. Även om vinkylen har plats för hela 70 flaskor, är den en av de billigaste som finns med i vår undersökning. Här får du riktigt mycket vinkyl för pengarna. Kylen har i gengäld bara en kylzon, något som egentligen är betydelselöst om den i första hand ska användas till korttidsförvaring av goda viner.

Candy CCV 1420 ger bra vinförvaring för pengarna

Hör du till den prismedvetna folkskaran kommer den här relativt prisvärda vinkylen att tilltala dig. I relation till antalet flaskor (70 standard Bordeaux-flaskor) kostar den här snygga modellen bara ungefär hälften av vad de övriga dyrare modellerna gör, och du får fortfarande de viktigaste fördelarna med. Bl.a. är Candy CCV 1420 GL utrustad med riktiga trähyllor, som tack vare materialets mjukhet skyddar vinet från mikrovibrationer. Glasdörren är också snyggt designad, med UV-filter som skyddar de dyra flaskorna.

Temperaturen i vinkylen styrs automatiskt och kan ställas in mellan 7 och 14 grader. Experterna rekommenderar ca. 12 grader som den optimala temperaturen när det gäller långtidslagring av alla sorters vin. Trots UV-filtreringen är det lätt att se vinerna genom glasrutan, något som förstås även underlättas av den inbyggda belysningen. Den samlade nettovikten på bara 46 kilo gör dessutom denna modell relativt enkel att transportera och flytta runt.

Väldigt bra konsumentrecensioner av Candy CCV 1420 GL

Trots sitt låga pris, får Candy CCV 1420 GL i genomsnitt 4,5 av 5 möjliga stjärnor av konsumentrecensionerna vi har gått igenom på nätet. Det är ett väldigt bra genomsnittligt betyg och tittar man närmare på konsumenternas kommentarer, avspeglar betygen det faktum att man får ganska mycket för pengarna. Vinkylen är väldesignad och fungerar riktigt bra i drift, hävdas det. Recensenterna tycker generellt att utrymmet är något mindre än till 70 flaskor. Detta är dock ett generellt ”problem” hos alla vinkylar, att producenterna är lite för optimistiska med produkternas utrymme.

Fördelar vid Candy CCV 1420 GL

🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Snygg design och solid konstruktion
🔵 Trähyllor med plats för 70 flaskor
🔵 Avancerad elektronisk temperaturreglering
🔵 UV-filter i glasdörren
🔵 Inbyggd belysning
🔵 Låg vikt underlättar hanteringen


Siemens KS38WA40Siemens KS38WA40 vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
20 962,00 Kr. 0,00 Kr. 20 962,00 Kr. Läs mer
25 835,00 Kr. 0,00 Kr. 25 835,00 Kr. Läs mer

 

Du som har en större vinsamling bör överväga den här vinkylen. Här får du verkligen en kvalitetskyl.

Kylen rymmer 106 flaskor i standardstorlek, alternativt 79 stycken 1-liters flaskor. Designen är modern med aluminium-finish. Det finns möjlighet för att låsa kylen för att skydda vinet.

Bra skydd av vinet med Siemens KS38WA40

Siemens KS38WA40 är naturligtvis utrustad med en genomskinlig glasdörr med inbyggt UV-filter. Härigenom kan vinsamlingen ses, eventuell med hjälp från den valfria LED-bakgrundsbelysningen. Kylen är uppdelad i två temperaturzoner som kan ställas in individuellt. Temperaturen fördelas jämnt med en inbyggd ventilator, och hela tre digitala termometrar hjälper dig att ha fullständig överblick över temperaturförhållandena. Temperaturerna ställs in digitalt via en touchpanel och spannet sträcker sig mellan 5 och 22 grader.

Uppdelningen i två temperaturzoner ger möjlighet för drift i olika temperaturer. En zon kan därför exempelivs avsättas till vinet som ska vara klart att drickas inom en kort framtid. Väljer man exempelvis en temperatur på 18 grader kommer de flesta kunna öppnas och drickas i perfekt kondition direkt från vinkylen. Ljudnivån är för övrigt mätt till endast 42 dB(A), vilket gör Siemens KS38WA40 till en av de mest tysta vinkylarna i vår genomgång.

Lite dyrare och äldre viner är ofta försedda med korkar från korkek, som med tiden kan bidra till vinets arom och doft. Därför är det viktigt att hålla en bra hygien i en vinkylare, något som utvecklarna av Siemens KS38WA40 har tänkt på. Hyllorna är gjorda i säkerhetsglas och modellen är dessutom utrustad med aktivt kolfilter som effektivt filtrerar bort eventuella olämpliga lukter och aromer i vinkylen.

Toppbetyg från konsumenterna till Siemens KS38WA40

De konsumentrecensioner som finns på nätet ger modellen höga betyg, där bl.a. möjligheten att flytta runt hyllorna lyfts fram som ett extra plus.

Fördelar med Siemens KS38WA40

🔵 Snyggt utseende i tidlös design
🔵 Låsbar glasdörr med UV-filtrering
🔵 Plats för 106 standardflaskor, alternativt 79 stycken 1-liters flaskor
🔵 Två separata temperaturzoner
🔵 Stor temperaturskala, inställning via touchpanel
🔵 Tyst i drift
🔵 Blåscirkulation och aktivt kolfilter


Caso CS628 WineSafe 18 INCaso CS628 WineSafe 18 IN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 175,00 Kr. 0,00 Kr. 5 175,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer

 

Som med alla produkter från tyska Caso, har det satsats extra mycket på designen till CS628 WineSafe 18 IN. Såsom namnet också antyder är skåpet tänkt att kyla upp till 18 flaskor vin. Den här vinkylen skiljer sig dock från de övriga i vår genomgång genom att den innehåller en liten inbyggd modell, som kan integreras i den existerande köksinredningen. Detta kan bidra till en riktig snygg ”utställningseffekt” i köket, inte minst i på grund av det inbyggda ljuset som kan tändas efter önskemål och behov.

Caso CS628 WineSafe 18 IN är liten men fullt utrustad

Det är lätt att hitta plats till Caso CS628 WineSafe 18 IN, eftersom den endast mäter 45 centimeter på höjden, och är för övrigt dimensionerad efter allmänna köksstandarder med 59 centimeter på längden och 55,5 centimeters bredd. Detta betyder att modellen kan integreras var som helst i ett standardkök, både som ett dekorativt såväl som ett praktiskt inslag.

Trots kylens mindre fysiska egenskaper är det här tal om en fullt utrustad vinkyl med både UV-skydd i glasdörren och riktiga trähyllor med vibrationsskydd för de dyra flaskorna. Trähyllorna kan även dras ut och rullar lätt på kullagret. Det finns inbyggd ventilation, så att temperaturen är densamma överallt i kylen. Temperaturen ställs in elektroniskt från 5-22 grader, och kan lätt läsas av på den tydliga blåa LED-displayen.

Caso CS28 WineSafe 18 IN använder sig bara av 127 kWh om året, något som bekräftas av A-energimärkningen. Vinkylens låga strömförbrukning uppnås genom det dubbelt isolerade säkerhetsglaset i dörren och en energieffektiv kompressor, vars ljudnivå mätts till endast 39 dB(A). Det gör för övrigt den här vinkylen till den tystaste av alla modellerna vi har tittat på.

Konsumenterna är väldigt tillfredsställda med Caso CS628 WineSafe 18 IN

Tittar man på konsumentrecensionerna av CS628 WineSafe 18 IN på nätet kan man läsa att det genomsnittliga betyget är av 4 av 5 möjliga stjärnor, och en genomgående tillfredsställelse. Modellens design, dess enkla montering och låga ljudnivå är egenskaper som uppskattas.

Fördelar med Caso CS628 WineSafe 18 IN

🔵 Snygg design som är lätt att integrera
🔵 Dubbelt säkerhetsglas med inbyggt UV-filter
🔵 Trähyllor på kullager
🔵 Bred temperaturskala och tydlig display
🔵 Inbyggd ventilation
🔵 Låg elförbrukning
🔵 Låg ljudnivå


Vestfrost FZ414WVestfrost FZ414W vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
23 395,00 Kr. 0,00 Kr. 23 395,00 Kr. Läs mer

 

Är du en stolt ägare av en större vinsamling, är FZ414W från danska Vestfrost ett riktigt bra bud i jakten på den perfekta vinkylen. Den hör till de billigaste vinkylarna på marknaden och i gengäld får du en modell som uppfyller experternas alla rekommendationer. Skåpet utrymmer hela 414 liter, något som ger tillräckligt med plats till en stor samling på hela 197 stycken standardvinflaskor. Vestfrost FZ414W kan även låsas, eftersom en vinsamling ofta kan vara värd stora summor pengar.

Optimala förhållanden med Vestfront FZ414W

Själva inredningen i kylen utgörs av trähyllor, som både är dekorativa och, inte minst, vibrationsdämpande. Det är bäst för vinet som dessutom skyddas mot solens nedbrytande strålar, av glasrutan som har inbyggt UV-filter. Även den dekorativa och praktiska inbyggda belysningen är baserad på LED-teknologi som inte skadar vinet. Optimala förhållanden uppnås dessutom med både ventilationen och det aktiva kolfiltret som renar luften i kylen.

Temperaturen kan ställas in steglöst mellan 5 och 22 grader. Gäller det långtidslagring bör du sikta på 12 grader, som sägs vara den optimala lagringstemperaturen för alla sorters vin. Vinkylen har även två skilda kylzoner som går att ställa in var för sig, så att du kan ha den ena delen till långtidslagring och den andra delen till flaskor som är tänkta att drickas inom en snar framtid, med t.ex. 16-19 grader om det gäller rödviner.

Vestfrost FZ414W får toppbetyg från konsumenterna
Vestfrost FZ414W

Tittar man närmare på konsumenternas recensioner av denna vinkyl på nätet, inser man snabbt att det nästan bara rör sig om positiva recensioner. Konsumenterna lyfter fram flera olika fördelar som anledning till betygen, bl.a. de utdragbara hyllorna som är ett stort plus för många. Även den låga energiförbrukningen – med en av de högst möjliga miljömärkningar på A+ — är något som lockar.

Designen råder det lite mer delade meningar om, som alltid när det gäller en smaksak. De flesta är dock imponerade av den moderna looken i svart och aluminium, kombinerad med den valfria LED-bakgrundsbelysningen inne i skåpet. På det här sättet kan Vestfrost FZ414W även enkelt integreras i gällande inredning.

Fördelar vid Vestfrost FZ414W

🔵 Stort utrymme, med plats för hela 197 flaskor
🔵 Trähyllor – sju stycken, utdragbara
🔵 Tonat glas med UV-filter
🔵 LED-bakgrundsbelysning i hela skåpets höjd
🔵 Lågenergiskåp med A+ märkning
🔵 Två temperaturzoner
🔵 Ventilerad kylning med aktivt kolfilter


Tips inför köpet av en vinkyl

vinknkøleskab guide

Först behöver du fundera på antalet flaskor som vinkylen bör kunna rymma. Priset beror till stor del på kylens kapacitet, så det finns ingen anledning till att skaffa en vinkyl som är alltför stor. Ska du främst använda den för långtidslagring, kan du dessutom spara pengar genom att söka efter de modeller som består av endast en kylzon.

De flesta vinkylare är försedda med UV-filtrering i glasdörren, något som även bör räknas som ett minimikrav. För att det ska vara optimalt kan du leta efter modeller med vibrationsdämpning, antingen i form av trähyllor eller vibrationsdämpande kompressor. Här finns det dock små marginaler i vinlagringstekniken man arbetar med, så den här egenskapen behöver inte vara i fokus i ditt val.

Vill du läsa mer om lagringen av dina vinflaskor, eller t.o.m. fördjupa dina kunskaper kring vin i allmänhet, kan du t.ex. börja med den här artikelnVinjournalen.se specialiserar sig på allt som rör vin, och naturligtvis har de tagit upp flaskornas förvaring i en egen artikel. Här kan du läsa om de olika vinkylarna, vad som är viktigt att tänka på (t.ex. kring luftfuktigheten) och vilka sorters korkar man ska ha. Hemsidan är för övrigt väldigt intressant när det kommer till allt som kretsar kring vin.

Aftonbladet kommer också med allmänna tips och råd om vad som är bra att tänka runt olika produkter, som kan göra stor skillnad i vinvärlden. Artikeln skrevs av vinexperten Eckhard Hillman på nätbaserade vinföretaget The Wine Company, och i artikeln tas även vinkylar upp. Du kan läsa artikeln här. Den har några år på nacken men är fortfarande fullständigt relevant.

Även i danska medier hittar man goda råd. Den stora danska tidningen Jyllands Posten har en undersida, Guide.dk, som skriver en artikel där de berättar om några av fördelarna bakom vinlagring i en vinkyl. Du kan läsa artikeln här.

Är du även intresserad av generella goda råd och tips, kan du läsa en intressant artikel publicerad i danska tidningen Fyens.dk som ger åtta bra tips kring vad du kan göra för att få ut mer av ditt vin. Artikeln kan du läsa här.

Andra små marginaler

Detta gäller även i frågan om aktiv luftfiltrering i vinkylen. Å andra sida, är det klart att marginalens vikt stiger i takt med vinets värde. Är det tal om mycket dyra viner, kan en låsbar vinkyl vara att föredra.

Det finns små skillnader på elförbrukningen och ljudnivån mellan dessa olika modeller, något som inte helt och hållet bör vara en uteslutande faktor inför ditt val. De mest strömsparande modellerna kostar i genomsnitt mer vid inköpet, och det kommer ta ett par år innan det betalar tillbaka sig.

De ideala temperaturerna

För långtidbevaringen av vin rekommenderar experterna en temperatur kring 12 grader, oavsett vilken vintyp det är fråga om. Läget är naturligtvis annorlunda när det kommer till dricktemperaturen. De söta vitvinerna konsumeras som bäst kalla – 5-6 grader – medan torra vitviner lämpar sig bäst vid 7-10 grader.

temperatur vinkøleskab

Vanliga vitviner, roséviner och lätta rödviner bör serveras vid 11-13 grader, medan temperaturen för rödviner i övrigt rekommenderas till att ligga på 16-19 grader.

Har du en vinkyl med två temperaturzoner, kan du exempelvis reservera den ena zonen till långtidslagring, medan den andra kan användas för att lagra de viner som kommer att användas inom kort.

Vill du läsa mer om vin och temperaturer kan du med fördel läsa artikeln som danska tidningen Politiken skrev i ämnet, med en genomgång av de olika rekommenderade temperaturerna till olika sorters viner. Du kan läsa artikeln här.


Dekantera ditt vin, och gör det ännu bättre

Vintemperaturen är en viktig faktor om vinet verkligen ska komma till sin rätt.

Men syresättningen spelar också en stor roll, åtminstone för vissa viner. Använder du ett stort glas, häller upp vinet i god tid och snurrar det lite, är det ett utmärkt alternativ till dekantering, men att hälla upp i en karaff är ofta det bästa sättet att lufta vinet på.

Det är i synnerhet mycket unga och strama viner, som vinner på en extra luftning i form av dekantering. Är du osäker, kan du provsmaka vinet strax efter att det är öppnat. Tycker du inte att spektrumet av smaknyanser är optimalt, kan dekantering troligen hjälpa till att förbättra smaken.

I många viner tillsätts även en gnutta svavel för att bromsa jäsningsprocessen och smaken av svavel kan i vissa fall märkas av om vinet dricks direkt från flaskan. Här kan dekantering också vara att föredra eftersom att svavlet då har tid att avdunsta.

Dekantering är en smaksak
Om ett vin ska dekanteras eller inte, om man ser till luftning, är en smaksak. Uppskattar du en lite skarpare och frisk smak av ungt vin, och inte har något emot garvämnen, kanske du klarar dig utan dekantering. Älskar du å andra sidan en rund och mjuk smak, är dekantering av yngre viner att föredra.

Dekantering och luftning associeras av de flesta med röda viner, men vita viner kan faktiskt också bli bättre av dekantering.

Läs gärna den här artikeln om dekantering av vin, där Vinjournalen.se skriver om hur du dekanterar olika typer av vin, och vad du bör tänka på i ditt val av vinkaraff.

Skaffa en snygg karaff
Ett gott vin förtjänar att presenteras på rätt sätt och det finns massvis av snygga karaffer på marknaden. Form och stil är helt upp till dig, men den ska gärna ge rätt signaler. Vissa av dina gäster kanske har uppfattningen att karaffserveringen beror på att du hällt upp ett billigt lådvin, och den tanken kommer naturligtvis att förstärkas om vinet serveras från en billig standardkaraff från IKEA. vinkaraff

För att vara rättvis ska det dock i sammanhanget nämnas, att lådvin inte behöver vara dåligt vin. Så var det kanske en gång i tiden, men i dag kan man få utmärkta, och relativt dyra, viner på låda. Här är karaffen under alla omständigheter ett måste, men det handlar då kanske mer om presentation än dekantering.

Om gästerna är lika intresserade av vin som du själv, är karaffen även ett perfekt verktyg för blindprovning. Ofta packar man då in flaskan i folie eller liknande, men bara flaskans form kan faktiskt avslöja en hel del. Karaffen är däremot helt neutral, så här finns inga ledtrådar.

Dekantering är även ett sätt separera vinet från bottensatsen
Även om dekantering för de flesta handlar om att få vinet luftat och öppnat, är det också en metod för att bli av med bottensatsen, som kan uppstå i varierande grad, beroende på vilken typ av vin det är. Är syftet luftning, vänds flaskan helt enkelt upp och ner över karaffen, och detta kan eventuellt upprepas flera gånger om det är nödvändigt. Syftet är då att skapa en så stor kontaktyta som möjligt, så att vinet snabbt kommer i kontakt med syret i luften.

Ska bottensatsen separeras från vinet, ser processen naturligtvis helt annorlunda ut. Det är helt omöjligt att förutsäga om det kommer bildas bottensats i en given flaska, för det beror helt på hanteringen under vägen. Även två flaskor av samma vin och årgång kan vara olika. Eventuella sediment upptäcks lättast med belysning bakifrån. Med ett stearinljus är mysnivån på topp, men en ficklampa är också utmärkt, och är mycket mer praktisk. Upptäcks något sediment, ska flaskan ställas upprätt i några timmar, så att allt faller till botten. Av den här anledningen bör du naturligtvis komma ihåg att göra den här kontrollen i god tid innan vinet ska serveras.

Efter några timmar kommer det mesta av sedimenten ha samlat sig på flaskbotten och här bör det helst stanna. Det virvlar upp vid även den minsta rörelse, så hantera flaskan varsamt. Den svåraste delen är förmodligen att få ur korken. Välj en korkskruv som du mjukt kan dra ur korken med, utan för mycket rörelser. Har du ändå otur, kan du låta flaskan stå i en halvtimme innan nästa steg.

Häll nu försiktigt över vinet i karaffen. Det är bäst om det görs i en jämn rörelse, men det är en sak som kräver lite övning. Låt eventuellt den sista decilitern bli kvar i flaskan. Det är lite slöseri, men hellre det än att resten av vinet smakar dåligt.

avkalkar du din vinkaraff
Många av de vackra svängda karafferna har en rätt smal hals, och det komplicerar rengöringen. Särskilt botten kan vara ett problem, i och med att det med tiden kan byggas upp kalkavlagringar. Kalk är i sig är inget problem, men med tiden färgas det av rödvinet. Serverar du rödvin syns det inte så mycket, men det röda passar inte så bra om karaffen sedan används till klara viner, som till exempel vitt vin.

Upptäcker du att det har blivit rött, är lösningen dock rätt enkel. Häll lite ättika i botten av karaffen, fyll på med lite vatten, och låt stå ett par dager. Ättikan löser upp kalken, och därmed även den röda färgen. Se till att skölja ur karaffen ordentligt innan du använder den igen.

Vinglaset är den sista länken i upplevelse-kedjan
När du har investerat i en god flaska vin, haft den på kylning i vinkylskåpet, och kanske dekanterat och filtrerat det sista inför gästernas ankomst, är det nästan skam att bryta den fina kedjan med servering i ett plastglas eller ett billigt vinglas.

De flesta kännare är eniga om att gott vin bör serveras i ett kristallglas med en rimlig storlek på kupan, som gärna ska vara tulpanformat, så att vinets spännande doft inte sprids överallt, utan leds till dina näsborrar i högsta möjliga koncentration. Att glaset ska vara av kristall beror på att kristallytan är något ojämn, vilket hjälper till att frigöra vinets dofter, som ju är en ganska stor del av upplevelsen med ett gott glas vin.

Vinglas

Eftersom att doften är viktig, ska glaset självklart vara luktfritt innan vinet hälls upp. Många har en ovana att förvara sina glas i skåpet med öppningen nedåt. Ofta kommer dock hyllmaterialet då att avge olika gaser, som samlas i glaset, och kan ge en bismak.

Förvara därför istället glasen i normal upprätt ställning. Det samlas inte damm i dem, om de står i ett stängt skåp. Oavsett om du förvarar dem på det ena eller det andra sättet, kanske du vill skölja av dem snabbt i varmt vatten, och torka dem med en ren kökshandduk. Det tar bara ett ögonblick, och så kan du sedan vara säker på att det varken finns kvar något damm eller någon bismak i glasen.

Snurra vinet, och håll glaset på rätt sätt
Att kupan gärna ska vara stor, beror på att du då får en större yta på vinet. Det ger både en optimal luftning och större frigöring av dofter. Processen förstärks om du snurrar runt vinet i glaset, innan du för upp det till näsan och avnjuter doften. Det stora glaset hjälper också i och med att det inte krävs påfyllning i tid och otid. Glaset ska nämligen inte fyllas för mycket, på sin höjd till det ställe, där kupan är som bredast.

Kom också ihåg att vinglaset ska hållas i skaftet. Det ser lite mer elegant ut men har även några uppenbart praktiska fördelar. Först och främst bibehåller vinet lättare en optimal serveringstemperatur. Det är slöseri med tid att ha tempererat vinet efter konstens alla regler, om sedan en hand höjer temperaturen flera grader inom ett par minuter. Värmen kommer även att frigöra alkoholen snabbare, och den träder då fram och suddar ut de fina smaknyanserna, som väl är hela poängen med att investera i en bra flaska vin.

Håller du glaset i skaftet, är det även lättare att snurra vinet rätt. Du slipper dessutom fingeravtryck på själva kupan. Det ser inte bra ut och försämrar även möjligheten att njuta av färgen på de dyrbara dropparna.

Du kan läsa en lång guide om vinglas här hos vinjournalen.se.