Bosch Kylskåp – Bäst i Test 2021 – Här är marknadens bästa kylskåp från Bosch

Senest opdateret den 0

Den här artikeln handlar om kylskåp från Bosch. För att våra läsare ska få en så bra överblick som möjligt över utbudet på marknaden kommer vi att gå igenom flera olika modeller.

Alla kylskåpsmodeller i artikeln har granskats av experter från antingen Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk eller båda två. I dessa undersökningar har experterna även delat ut totalbetyg till alla testade modeller.

Utöver kylskåpen från Bosch har vi även inkluderat ett par alternativ från andra tillverkare. Dessa alternativa modeller har också granskats av experter.

Efter genomgången av kylskåpen hittar du några goda råd inför valet av ett nytt kylskåp. Där delar vi även med oss av information om energiförbrukning och rengöring samt tips på hur man förvarar mat i kylen på bästa sätt.

Om du vill läsa mer om testerna och källorna finns det länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Överblick över Boschs bästa kylskåp
🔸 Överblick över alternativa modeller från andra tillverkare
🔸 Tips på vad du bör tänka på när du väljer ett nytt kylskåp
🔸 Energispartips för kylskåpet
🔸 Information om energimärkningen
🔸 Rengöringsguide för kylskåpet
🔸 Information om hur olika livsmedel bör förvaras i kylen
🔸 Fakta om hållbarheten hos olika livsmedel
🔸 Information om tilläggsförsäkringar vid köp av ett nytt kylskåp
🔸 Genomgång av alla tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Bosch kylskåp test – Experternas favoritmodeller från Bosch

Här hittar du en genomgång av de sex kylskåpsmodeller från Bosch som har fått bäst betyg i framstående expertundersökningar. Vid de gröna rutorna precis under produktnamnen kan du se vilka tester produkten har varit med i.

I genomgången av varje modell finns det även en prisjämförelse som tydligt visar vilken återförsäljare som är billigast. Efter genomgången av Boschs bästa kylskåpsmodeller kan du även läsa om ett par kylskåp från andra tillverkare. Dessa alternativa modeller har också klarat sig bra i granskningar.


Kombinerad kyl och frys från Bosch

Om du har ont om utrymme i köket eller helt enkelt vill ha en kombinerad kyl och frys kan du läsa mer om dessa här. Här nedanför går vi nämligen igenom olika typer av kylfrysar från Bosch.

Vi utgår från experternas recensioner och bedömningar och berättar om både för- och nackdelar med varje modell.


Bosch KGE36VW4A

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch KGE36VW4A

i samarbete med PriceRunner

 

.
Det danska konsumentrådet Tænk har provat Bosch KGE36VW4A och gett modellen ett bra betyg. Experterna framhäver i första hand kylfrysens kvalitetsintryck och låga energiförbrukning.

Även om Tænk tycker bra om Bosch KGE36VW4A är de dock inte lika nöjda med kyl- och fryskapaciteten.

Innan du köper Bosch KGE36VW4A bör du vara medveten om att det här är en fristående kylsfrys.

Energieffektiv kylfrys med låg ljudnivå

Bosch KGE36VW4A har en frys som rymmer 88 liter och ett kylskåp med en kapacitet på 214 liter. Den här modellen är därför lagom stor för ett hushåll på tre eller fyra personer.

Eftersom att kylfrysen tillhör energiklass A+++ förbrukar den inte mycket energi alls. Detta är en stor fördel för miljön men är även bra för plånboken.

Bosch KGE36VW4A är dessutom tystgående med en ljudnivå på bara 38 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta inte särskilt högt.

Den här modellen är dessutom utrustad med både ventilerad kylning och en elektronisk temperaturstyrning.

Den elektroniska styrningen gör det enkelt att ställa in exakt rätt temperatur medan den ventilerade kylfunktionen säkerställer att temperaturen är densamma högst upp i kylskåpet som längst ner.

Kylskåp med FreshSense och SuperCooling

Kylskåpet i Bosch KGE36VW4A har både en FreshSense-teknik och SuperCooling. FreshSense ser till att klimatet i kylen är optimalt för att bevara konsistensen hos livsmedel och hålla maten fräsch.

SuperCooling-funktionen sänker temperaturen en kort period för att nya matvaror snabbt ska nå rätt temperatur.

De nyinköpta varorna kan fördelas på fyra hyllor av säkerhetsglas. Två av dessa hyllor kan flyttas upp och ner och tre hyllor är dessutom EasyAccess-hyllor.

Detta innebär att de kan dras ut halvvägs för att man lättare ska kunna sätta in och ta ut varor ur kylen på ett flexibelt sätt.

Utöver de fyra hyllorna har Bosch KGE36VW4A även en VitaFresh-låda med en reglerad fuktnivå. Tack vare fuktregleringen håller sig frukt och grönsaker fräscha längre i den här lådan.

Det finns dessutom en LED-belysning i kylskåpet som ger en tydlig överblick och gör det enkelt att hitta olika varor.

Frys med LowFrost

Frysen i Bosch KGE36VW4A är försedd med flera praktiska funktioner, till exempel LowFrost och Superinfrysning. LowFrost-funktionen minimerar isbildning och gör därmed att det går både snabbt och enkelt att avfrosta frysen.

Funktionen som kallas för Superinfrysning sänker temperaturen i frysen under en kort period. Detta gör att infrysningen går snabbare och att maten som redan är i frysen inte påverkas. Denna funktion är framförallt bra när man lägger in nya varor i frysen.

Bosch KGE36VW4A har tre genomskinliga fryslådor varav en BigBox-låda. Den här lådan har gott om utrymme för stora saker och kan utan problem användas för att frysa in mer otympliga varor.

Basfakta – Bosch KGE36VW4A:
🔴 Typ: Fristående kylfrys
🔴 Kapacitet, kylskåp: 214 liter
🔴 Kapacitet, frys: 88 liter
🔴 Höjd: 186 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 65 cm
🔴 Vikt: 75 kg
🔴 Färg: Vit
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Energiförbrukning: 161 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 38 dB
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 4
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KGE36VW4A:
Energisnål modell
Frys med LowFrost och Superinfrysning
Kylskåp med FreshSense och SuperCooling
Ventilerad kylning
Elektronisk temperaturstyrning


Bosch KAD90VI20

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch KAD90VI20

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch KAD90VI20 har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk. Experterna har granskat kylfrysen och bedömt den utifrån olika testpunkter, till exempel design, energiförbrukning och funktioner.

Den här modellen får i slutändan medelbetyg av det danska konsumentrådet eftersom att de inte är särskilt imponerade av skåpets kyl- och fryskapacitet. Experterna tycker däremot riktigt bra om kvaliteten och de bra funktionerna hos Bosch KAD90VI20.

Vi vill även göra dig uppmärksam på att Bosch KAD90VI20 är ett side-by-side-kylskåp. Innan du köper den här modellen bör du därför tänka på att den är ganska bred.

Stor och energieffektiv kylfrys

Bosch KAD90VI20 är en stor kylfrys med en side-by-side-utformning. Detta innebär även att kapaciteten är hög. Kylskåpet i den här modellen rymmer nämligen 370 liter medan frysen har en kapacitet på 163 liter. Bosch KAD90VI20 är därför ett bra alternativ för större familjer.

Eftersom att det här är ett side-by-side-skåp har den även en inbyggd ismaskin och vattendispenser. Man kan alltså alltid få kallt vatten och is direkt från dörren till frysen. För att man ska få en bra översikt över innehållet i kylskåpet tänds dessutom en LED-belysning när man öppnar dörren.

Även om det här är en stor kylfrys är modellen fortfarande energisnål. Bosch KAD90VI20 tillhör nämligen energiklass A+ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi på ett år.

Detta är dessutom en fördel för både plånboken och miljön. Den här kylfrysen har en ljudnivå på 43 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Kylskåp med MultiAirFlow och SuperCooling

För att kylskåpet ska hålla en jämn temperatur och vara lika kallt högst upp som längst ner är Bosch KAD90VI20 utrustad med ventilerad kylning.

Kylskåpet har totalt fyra hyllor av säkerhetsglas och två lådor för frukt och grönsaker. En av de fyra hyllorna går dessutom att flytta upp och ner vid behov.

Bosch KAD90VI20 har även ett system som kallas för MultiAirFlow. Detta system säkerställer att alla livsmedel förvaras på bästa möjliga sätt och att maten håller sig fräsch längre.

Utöver MultiAirFlow har Bosch KAD90VI20 även en SuperCooling-funktion. Den här funktionen gör att varmare matvaror kyls ner snabbt utan att påverka maten som fanns i kylskåpet sedan tidigare.

Praktisk frys med Superinfrysning

Frysen i Bosch KAD90VI20 har två genomskinliga fryslådor som rymmer både små och stora varor.

Frysen har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel NoFrost och Superinfrysning.

NoFrost minimerar isbildning och ser på så vis till att frysen inte frostar igen. Superinfrysning sänker temperaturen i frysen när man lägger in nya varor för att resten av frysvarorna inte ska påverkas.

Sist men inte minst har Bosch KAD90VI20 ett varningssystem som larmar om temperaturen i frysen stiger.

Basfakta – Bosch KAD90VI20: 
🔴 Typ: Kylfrys, Side-by-side
🔴 Kapacitet, kylskåp: 370 liter
🔴 Kapacitet, frys: 163 liter
🔴 Höjd: 177 cm
🔴 Bredd: 91 cm
🔴 Djup: 72 cm
🔴 Vikt: 104 kg
🔴 Färg: Grå, rostfritt stål
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning: 436 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 43 dB
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 4
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänster- och högerhängd

Utvalda fördelar med Bosch KAD90VI20: 
Rymlig kylfrys
Frys med NoFrost och Superinfrysning
Kylskåp med SuperCooling och MultiAirFlow
Ventilerad kylning
Vatten- och isdispenser


Alternativ till Bosch

I den här artikeln har vi nu gått igenom sex olika kylskåp och kylfrysar från Bosch.

För att visa vad mer marknaden har att erbjuda kommer vi här nedanför att presentera 2 kylskåp från andra tillverkare.

Det rör sig närmare bestämt om kylskåp från Siemens och Electrolux. För att det ska vara lätt att jämföra alla modeller går vi igenom dessa alternativ på samma sätt som kylskåpen från Bosch.


Electrolux ERF4114AOX

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux ERF4114AOX

i samarbete med PriceRunner

 

.
Electrolux ERF4114AOX har varit med i ett stort test av kylskåp hos det danska konsumentrådet Tænk. I undersökningen provade experterna flera olika modeller och bedömde dem utifrån ett antal testpunkter. Tænk betygsatte varje testpunkt och delade även ut ett totalbetyg till varje kylskåpsmodell.

Det här kylskåpet klarade sig bra i granskningen och utsågs i slutändan till testvinnare. Observera att testet är från 2015 och att de specifika testresultaten därför inte är tillgängliga längre.

Mycket hög kapacitet

Electrolux ERF4114AOX är ett väldigt stort kylskåp med en kapacitet på hela 387 liter. Detta innebär i praktiken att den här modellen är lagom stor för ett hushåll med sex eller fler personer.

Kylskåpet har dessutom en simpel, elegant och neutral design i rostfritt stål. Dörren är högerhängd vid leverans men kan även vändas om detta inte fungerar med inredningen i köket.

Energiklass A++

Electrolux ERF4114AOX är ett bra alternativ om man är ute efter ett miljövänligt kylskåp. Den här modellen tillhör nämligen den näst bästa energiklassen på marknaden – A++. Med Electrolux ERF4114AOX är man därmed garanterad ett kylskåp som skonar miljön.

Kylskåpet har dessutom ett flertal moderna tekniker och funktioner. Det finns bland annat en ventilerad kylfunktion och ett FreeStore-system som fördelar kylan jämnt i hela utrymmet. Tack vare detta håller alla hyllor och hörn samma temperatur.

Den smarta snabbkylningsfunktionen säkerställer dessutom att kylskåpet kyls ner snabbt efter att man haft dörren öppen och lagt in nya matvaror.

Lättöverskådlig modell

Kylskåpet har en hög kapacitet och måste därför även vara lättöverskådligt. Den här modellen har därför en LED-belysning med bra ljus och en elektronisk temperaturstyrning som kontrolleras via en LCD-skärm. På skärmen kan man både se den exakta temperaturen i kylen och få en överblick över flera olika funktioner.

Electrolux ERF4114AOX är dessutom ett självavfrostande kylskåp. Detta innebär att kylskåpet automatiskt håller sig i så gott skick som möjligt.

Basfakta – Electrolux ERF4114AOX: 
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Kapacitet: 387 liter
🔴 Höjd: 186 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 67 cm
🔴 Vikt: 63 kg
🔴 Färg: Rostfritt stål
🔴 Energiklass: A++
🔴 Energiförbrukning: 116 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 39 dB
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Electrolux ERF4114AOX: 
Mycket hög kapacitet på 387 liter
Energieffektiv modell
Ventilerad kylning och FreeStore
Snabbkylningsfunktion
Elektronisk temperaturstyrning


Guide: Välj rätt kylskåp för dig

Eftersom att det finns så många olika kylskåp på marknaden kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Här kommer vi därför att gå igenom några punkter som du bör överväga när du köper ett nytt kylskåp. Guiden är baserad på en artikel från det danska konsumentrådet Tænk.

Bosch KSV36VB3PTyp av kylskåp – integrerat eller fristående: Först och främst är det skillnad på fristående och integrerade kylskåp.

En integrerad modell ska ha samma typ av lucka som resten av köksinredningen och levereras därför utan front. Den här typen av kylskåp kan vara ett bra alternativ om du inte vill att kylen ska göra så mycket väsen av sig. I så fall måste du givetvis även ha möjlighet att sätta in en integrerad modell i köket.

Ett fristående kylskåp har en egen front och kan placeras var som helst där det passar. Den här typen av modell är därför lättare att ställa in. Den kommer dock även att synas mer.

Små kylskåp: Om du inte har särskilt mycket plats i köket kan du istället välja ett litet kylskåp. Dessa tar mindre plats och har även en lägre kapacitet. Ett “normalt” kylskåp har ofta en kapacitet på 200 liter medan ett litet kylskåp istället rymmer mellan 60 och 150 liter. Den här typen av kylskåp är därför inte någon optimal lösning för större hushåll med många personer.

Side-by-side-kylskåp: Om du tycker om den amerikanska stilen går det även att få ett kylskåp i samma stuk. Side-by-side-skåp är nämligen vanliga i USA. Dessa kylskåp kostar ofta mer och är inte alltid särskilt energieffektiva.

Storlek: Driftkostnaden blir högre ju större kylskåpet är. Det är därför bäst att välja en kapacitet som är anpassad till storleken på din familj. Eftersom att du betalar för utrymmet oavsett om du använder det eller inte bör du inte köpa en större modell bara för att ha extra mycket plats.

Ett kylskåp på 200 liter är till exempel lagom för en familj på tre eller fyra personer. I ett större hushåll på fem eller sex personer passar det däremot bättre med en kapacitet på ungefär 350 liter.

Inredning: Undersök hur inredningen ser ut i kylskåpet innan du bestämmer dig för en viss modell. Detta är extra viktigt om du tittar på mindre kylskåp där du måste kunna utnyttja utrymmet till fullo. Titta hur hyllorna är placerade och hur lådor, ägghållare och flaskhyllor sitter.

Eftersom att både flaskhyllor och ägghållare tar en del plats kanske du även bör fundera på om du verkligen behöver dessa. Ta även reda på om hyllorna kan flyttas samt om de är flexibla och justerbara.

Funktioner: Kylskåp blir i regel dyrare ju fler funktioner de har. Här kan det återigen vara värt att fundera på vad du egentligen behöver. Ventilerad kylning och elektronisk temperaturstyrning är i regel bra och användbara funktioner.

Dessa säkerställer nämligen att temperaturen hålls på en jämn nivå i hela kylskåpet och att man enkelt kan ställa in och hålla koll på den exakta temperaturen. Det kan även vara bra med en snabbkylningsfunktion som sänker temperaturen snabbt efter att dörren har varit öppen.

energimärkningenEnergiförbrukning: Eftersom att ett kylskåp är igång hela tiden förbrukar det även energi hela tiden. Alla kylskåp placeras i en energiklass på en skala som går från G i botten till A i toppen.

Tänk på att kylskåp i högre energiklasser kan bli betydligt billigare i längden även om inköpskostnaden är högre än för kylskåp i sämre klasser.

Experter från Sparenergi.dk rekommenderar även att du skaffar en separat kyl och frys om du har möjlighet istället för att välja en kombinerad kylfrys. Enligt de danska experterna bör du även välja ett kylskåp med en digital termostat. Dessa är nämligen mer exakta än en manuell.

Klimatklass: Klimatklassen anger hur kall omgivning man kan placera kylskåpet i. Många förråd, källare och garage blir till exempel kallare än 15 grader, och det är inte alla kylskåp som fungerar i så kalla miljöer.

Du kan antingen välja att placera kylskåpet på ett varmare ställe eller välja en modell med en lägre klimatklass, till exempel ner till 10 grader.

Dr.dk förklarar å andra sidan att en för varm omgivning också kan påverka kylskåpet negativt. Under en varm sommar, som den vi hade 2018, kan det till exempel gott och väl bli varmare än 30 grader i ett vanligt hus. I de temperaturerna måste kylskåpet jobba extra hårt för att hålla maten kall.

I dessa lägen bör man därför dra ut kylskåpet längre från väggen för att skapa extra utrymme för ventilation på baksidan. Man bör även rengöra kompressorn extra noggrant så att den inte belastas onödigt mycket på grund av smuts och damm.

LjudnivåLjudnivå: Ljudnivån är oftast inte en avgörande faktor när man köper ett nytt kylskåp. Det kan dock ändå vara bra att ta reda på ljudnivån innan du bestämmer dig för en viss modell.

Belysning: Belysning är kanske inte något som alla tänker på när de skaffar ett nytt kylskåp. Experterna förklarar dock att detta är något man bör ta med i beräkningen.

Om det bara finns en enda lampa högst upp blir det till exempel svårt att hitta mindre matvaror på hyllorna längre ner. Leta därför efter kylskåpsmodeller med lampor på fler ställen.


Minimera driftkostnaden för kylskåpet

Enligt danska experter från Elforbundet.dk och Samvirke.dk finns det flera saker man kan göra för att kylskåpet ska förbruka så lite energi som möjligt. Eftersom att kylskåpet tillsammans med frysen står för en stor del av hemmets totala elförbrukning är det definitivt en fördel att hålla förbrukningen nere. Här går vi igenom vad du kan göra.

Rätt temperaturRätt temperatur: Experterna förklarar att 5 grader är en optimal temperatur för matförvaring. Man bör därför ha just 5 grader i kylskåpet. Vad gäller energiförbrukningen bör du även vara medveten om att en liten temperatursänkning kan öka förbrukningen en hel del.

En sänkning på en enda grad leder faktiskt till en 2-5 % högre energiförbrukning. Detta beror på att kompressorn måste arbeta hårdare för att hålla den lägre temperaturen.

Kylskåpets placering: Enligt experterna påverkas energiförbrukningen även av kylskåpets placering i hemmet. Kylskåpet påverkas nämligen av rumstemperaturen och måste helt enkelt arbeta hårdare ju varmare omgivningen är. Experterna skriver därför att man bör ställa kylskåpet på en sval plats om man har möjlighet.

Stängs dörren ordentligt?: Kontrollera dörren till kylskåpet och alla lister runt om. Dörren måste nämligen sluta helt tätt för att kompressorn inte ska behöva arbeta extra. Du kan enkelt testa detta genom att klämma fast en pappersremsa i dörren och se om den fastnar. Om pappersremsan hänger kvar betyder det att dörren stängs som den ska.

Tina fryst mat i kylskåpetTina fryst mat i kylskåpet: Det finns flera fördelar med att tina frysvaror i kylskåpet istället för i rumstemperatur: För det första är detta den säkraste metoden ur en hälsosynpunkt. För det andra friger den frysta maten kyla när den tinar och ger på så vis “gratis” kyla till kylskåpet.

Håll dörren stängd: Även om kylskåpsdörren måste öppnas ibland är det bäst att begränsa detta så mycket som möjligt. Eftersom att man släpper ut kall luft varje gång man öppnar dörren måste kylskåpet arbeta extra för att ersätta den förlorade kylan.

Luftflöde runt kylskåpet: När kylskåpet arbetar ger det även ifrån sig värme som måste ledas bort från kylen. Det är därför viktigt att det finns lite fritt utrymme runt kylskåpet. Om värmen inte har någonstans att ta vägen måste kylskåpet nämligen arbeta hårdare för att hålla rätt temperatur.


Förstå energimärkningen på ditt kylskåp

Vad är en energimärkning?
Energimärkningen är EU’s obligatoriska förordning för vitvaror och elektriska apparater. Den visar hur energieffektiv en produkt är, vilket är bra att ha i åtanke om du till exempel är ute efter ett nytt kylskåp. 

Om du har koll på energimärkningen när du ska ut och köpa vitvaror eller elektronik kan du både spara pengar och hjälpa miljön.

Märkningen har nyligen fått en uppdatering. Den nya etiketten liknar den gamla, men den har uppdaterats så att den är lättare att förstå. Här nedanför går vi igenom det nya formatet så att du får veta vad du ska titta efter när du är på jakt efter nya produkter.

Den nya lagen om energimärkning energiklassen
Den nya energimärkningslagen gäller i hela EU och omfattar alla vitvaror och elektriska apparater. Produkterna bedöms på en skala från A till G oavsett vilken typ av produkt det rör sig om. Förr användes olika skalor för olika produkter, och det kunde därför vara svårt att tyda informationen och jämföra olika produkttyper.

Den nya energimärkningen innebär att produkter som tillhörde energiklass A med ett eller flera plustecken nu hamnar i klass B, C eller D. Ändringen genomförs för att det ska bli lättare för dig som konsument att bedöma och jämföra energiförbrukningen när du köper hem nya produkter.

Den nya etiketten kommer inledningsvis att användas på diskmaskiner, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kyl-frysar samt TV-apparater och datorer. Med tiden kommer andra produkter också att byta till den nya märkningen, och på sikt kommer alla vitvaror och elektroniska apparater att ha den lilla etiketten.

Under en övergångsperiod kommer vissa produkter att ha den gamla etiketten medan andra har den nya. För att få en tydligare översikt över energiförbrukningen kan du titta på färgerna i skalan istället för att fokusera på bokstäverna. Ju mörkare den gröna färgen är, desto mer energieffektiv är produkten, oavsett vilken bokstav som anges.

Vad innebär den nya energimärkningen?

 • Den nya energiskalan går från A till G och har inga plustecken. De mest energivänliga produkterna hamnar i energiklass A medan de minst energivänliga får märket G.
 • Skalan är densamma för alla produkter.
 • Den nya skalan har även en tillhörande QR-kod. Den leder till användbar information som inte finns på etiketten.

Den gamla energimärkningen då?
Den gamla skalan ser annorlunda ut beroende på vilken produkt etiketten sitter på. För vissa produkter är A högst upp på skalan medan andra kan ha energiklasser upp till A+++. Det kan vara förvirrande för konsumenter, och nu blir märkningen därför likadan för alla produkter. Syftet med ändringen är att det ska bli lättare att handla miljövänligt och energisnålt.

Vad för information finns på energimärkningen?
Informationen på etiketten är anpassad till den produkt som etiketten sitter på. Informationen kan därför variera mellan olika produkter. 

Energimärkningen kan bland annat visa:

 • L/annum: den årliga vattenförbrukningen i liter
 • Kg: hur många kilo maskinen rymmer
 • dB: maskinens allmänna ljudnivå
 • kWh/annum: hur många kilowattimmar maskinen förbrukar på ett år

Vilken energiklass ska jag välja?
Om du redan lever miljömedvetet eller vill dra ner på elförbrukningen hemma är det bäst att välja en produkt som ligger högt upp på energiskalan. 

När det blir dags att byta ut dina produkter visar studier att köket är en av de största energislukarna. Det gäller bland annat apparater som vattenkokare, kylskåp och ugn. Om du ska köpa nya, mer miljövänliga produkter är köket därför ett bra ställe att börja på.

Kom dock ihåg att du inte bör byta ut dina vitvaror innan de slutar fungera. Det kan verka som en smart idé att ersätta produkterna med mer energisnåla versioner så snart som möjligt. Själva tillverkningen tär dock på miljön, så du bör inte byta ut dem förrän de gamla produkterna har gjort sitt, eller förrän de kan flytta till ett nytt hem.

Vilka produkter har en energimärkning?

 • Ugnar
 • Frysar och kylskåp
 • Lampor
 • Köksfläktar
 • TV-apparater
 • Tvättmaskiner
 • Torktumlare
 • Diskmaskiner
 • Dammsugare

Guide: Håll kylskåpet rent

Guide: Håll kylskåpet rentEftersom att man förvarar mat i kylskåpet är det självklart att detta utrymme ska hållas rent. Baserat på en artikel från danska Bolius.dk berättar vi här hur du rengör kylen på bästa sätt.

Först och främst skriver experterna att man bör undvika kemikalier och starka rengöringsmedel i kylskåpet, i synnerhet medel som innehåller klorin. Använd istället ättika för en mer naturlig städning som dessutom är billigare. Här nedanför går vi igenom steg för steg hur du ska göra för att rengöra kylskåpet med ättika.

Till att börja med måste du förbereda blandningen som ska användas som rengöringsmedel. Blanda helt enkelt två delar ättika med tre delar vatten och tillsätt eventuellt lite diskmedel.

1⃣ Ta ut hyllorna ur kylskåpet. Blöt sedan en trasa i ättiksblandningen och rengör insidan av kylskåpet.

2⃣ Diska därefter hyllorna med vanligt diskmedel.

3⃣ Slutligen ska både kylskåpet och hyllorna torkas.


Hur ska maten förvaras i kylskåpet?

Hur ska maten förvaras i kylskåpet?

Vissa kylskåp har en ventilerad kylfunktion som säkerställer att temperaturen hålls på en jämn nivå i hela kylskåpet. Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning kan temperaturen däremot variera lite. Tretti.se förklarar att dessa kylskåp håller en högre temperatur på de övre hyllorna och blir kallare ju längre ner man kommer.

Om ditt kylskåp saknar ventilerad kylning bör du därför tänka på var du placerar olika livsmedel.

De översta hyllorna: Även om många av oss har frukt- och grönsakslådorna långt ner i kylskåpet skulle de faktiskt må bättre högre upp. Temperaturen är nämligen bättre anpassad för grönsaker på de övre hyllorna. Om frukt och grönt placeras i ögonhöjd är det dessutom större chans att du använder dessa livsmedel i matlagningen och till snacks. Andra matvaror som också mår bättre i den övre delen av kylskåpet är smör och ost. Egentligen är det nämligen för kallt för dessa längst ner i kylen.

De nedersta hyllorna: Eftersom att kylskåpet är kallast längst ner bör du placera mer temperaturkänsliga livsmedel på de nedersta hyllorna. Både kött, fisk, matrester, mjölk och ägg ska därför förvaras långt ner i kylen.

Om du, liksom många andra, gärna ställer mjölken i kylskåpsdörren är det bäst att ändra på den vanan. Just dörren är nämligen det ställe i kylskåpet där temperaturen varierar allra mest.

I en annan artikel berättar Tretti.se även om livsmedel som inte bör förvaras i kylskåpet. De förklarar till exempel att bananer är för köldkänsliga för kylskåpet, att tomater smakar mer om de förvaras i rumstemperatur och att avokado inte mognar i kylen. Vitlök mår bäst på köksbänken eller i skafferiet och potatis kan bli mer grynig om den förvaras i kylen.

Andra matvaror som helst inte ska förvaras i kylskåpet är olivolja, choklad, bröd och honung.


Hur länge håller mat i kylen?

Hur länge håller mat i kylen?Även om maten kyls ner i kylskåpet kommer den inte att hålla för evigt. Hållbarheten varierar dessutom mellan olika typer av livsmedel. Baserat på en artikel från det danska konsumentrådet Tænk berättar vi här hur länge olika livsmedel håller samt hur de ska behandlas.

Mjölk: Mjölk, grädde och yoghurt ska gärna förvaras där det är som kallast. Eftersom att de helst ska hållas skyddade från både ljus och syre är det dessutom bäst att låta dem vara kvar i originalförpackningen. Mjölk och grädde håller ungefär 2-3 dagar efter öppning medan syrade mjölkprodukter kan hålla 4-5 dagar. Släng mjölkprodukter på en gång om de luktar dåligt.

Ost: Ost ska förvaras i kylskåp men inte för kallt. Osten får därför gärna stå högst upp i kylen. Hårdost har en lång hållbarhet på upp till en månad.

Frukt och grönsaker: Packa gärna om grönsaker när du lägger dem i kylen. Tänk även på att många typer av frukt och grönsaker ska förvaras separat eftersom att de utsöndrar etylen, en gas som kan påskynda mognad och försämra kvaliteten hos andra frukter och grönsaker.

Detta gäller bland annat äpplen, päron, tomater, röd paprika, melon, persikor, nektariner, vindruvor, kiwi och citrusfrukter.

Kött: Färskt kött ska alltid förvaras kallt och i en lufttät förpackning. Kött bör dessutom antingen frysas in eller användas upp inom ett par dagar.

Tänk dock på att packa om kött när du ska lägga det i frysen. Eftersom att bakterier förökar sig snabbt i kött ska man vara extra noggrann vid hanteringen av detta.

Ägg: Ägg ska förvaras där det är som kallast i kylskåpet och håller då i flera veckor.

Pålägg: Köttpålägg ska helst förvaras i den kallaste delen av kylskåpet och håller vanligtvis ett par dagar efter öppning.

Fisk: Fisk blir dåligt snabbt och ska därför förvaras kallt. Av samma anledning bör man även frysa in fisken om man inte tänker äta den samma dag. Om du inte äter fisken på inköpsdagen men vill förvara den i kylskåpet bör den förvaras i en temperatur på 2 grader.

Bröd: Precis som vi nämnde tidigare bör bröd inte förvaras i kylskåpet. Även om brödet ofta håller längre i kylen brukar det nämligen bli väldigt torrt och tråkigt. Det kan därför vara bättre att förvara brödet i rumstemperatur.

Bröd börjar mögla när det blir för gammalt. Om du vet att du inte hinner äta upp brödet innan kvaliteten försämras kan du även frysa in det.

Rester: Om det blir kvar rester efter middagen ska dessa kylas ner snabbt. Packa in maten i mindre portioner direkt och ställ in den i kylskåpet eller frysen på en gång.

Rester brukar hålla 2-3 dagar i kylskåpet och 3 månader i frysen. Kom ihåg att matrester alltid ska värmas ordentligt innan du äter dem.


Ha koll på lagstiftningen när du köper ett nytt kylskåp

När du ska ut och köpa ett nytt kylskåp är det bra att ha lite koll på lagen och vilka rättigheter du har som konsument. Baserat på en artikel hos Konsumenternas.se berättar vi här vad du bör känna till.

lagstiftningenNär man köper nya produkter erbjuds man ofta en tilläggsförsäkring. Ditt nya kylskåp är dock inte helt oskyddat även om du avstår från att teckna en separat produktförsäkring.

Enligt konsumentköplagen har du till exempel rätt att reklamera ursprungliga fel på kylskåpet inom tre år från inköpet. Ett fel som fanns på varan från början kan nämligen visa sig senare också.

Du kan även ha en garanti från säljaren som gäller under en begränsad tid. Om kylskåpet går sönder inom den tiden har du rätt att få det utbytt eller reparerat.

Hushållsmaskiner som kyl, frys och diskmaskin täcks dessutom av hemförsäkringen om de slutar att fungera. Om du betalar varan med bankkort kan det även hända att du har ett försäkringsskydd via kortet. Eftersom att köpskyddet kan variera mellan olika kort är det bra att ta reda på vad som gäller för just det kort du använder.

Fördelen med en separat produktförsäkring är att de ofta har lägre självrisk än hemförsäkringen. Det kan även hända att det inte är någon självrisk alls. En produktförsäkring kan dessutom ha bättre avskrivningsregler.

Om du bestämmer dig för att teckna en tilläggsförsäkring för ditt kylskåp är det viktigt att du läser villkoren ordentligt först och tar reda på vilka undantag som finns. Kom även ihåg att produktförsäkringen enbart gäller för just den vara du tecknar den för.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka kylskåp har fått bäst betyg i granskningar?

Bosch KIS87AF30, Bosch KSV36VB3P, Bosch KSV36VI3P och Bosch KSV36VW3P

🤓 Hur testas kylskåpen?

Man undersöker hur bra kylskåpen är på att hålla rätt temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Utöver detta tittar man även på energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för kylskåp går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Bosch kylskåp Test – källor och länkar

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är en konsumentorganisation som jobbar med att förbättra konsumentlivet i Sverige. De behandlar flera olika aspekter av konsumentlivet och testar bland annat olika konsumentprodukter. Råd & Rön har till exempel provat olika kylskåp. Du hittar hela undersökningen här.

De har även genomfört ett test av flera olika kylfrysar. Den undersökningen kan du läsa här.

Observera att du behöver en betald prenumeration för att få full tillgång till testresultaten. Om du bara vill läsa en specifik undersökning går det även att köpa tillgång till enskilda tester.

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk fungerar som danskarnas vakthund i samhället. De arbetar med alla tänkbara aspekter av konsumentlivet i Danmark och genomför bland annat noggranna tester av en mängd olika konsumentprodukter. Tænk har till exempel provat olika kylskåpsmodeller. Du hittar hela undersökningen här.

Det danska konsumentrådet har även testat och recenserat ett flertal olika kylfrysar. Du kan läsa hela den undersökningen här.

Observera att du behöver en betald prenumeration för att få full tillgång till testresultaten. Om du bara vill läsa en specifik undersökning går det även att köpa tillgång till enskilda tester.


Andra relevanta artiklar

Om du fortfarande inte vet vilket kylskåp du ska välja kan vi rekommendera vår mer allmänna artikel Kylskåp test. Där har vi samlat testvinnande kylskåp från flera olika tillverkare i en enkel och tydlig överblick över marknadens bästa modeller.

Ett annat populärt val är kombiskåp som innehåller både kyl och frys. Om du är intresserad av ett sådant skåp kanske du vill läsa artikeln Kyl & frys test.  Där får du en översikt över experternas favoritmodeller inom den kategorin.

Om du inte känner att ett kylskåp från Bosch är rätt för dig har vi även ett flertal artiklar om kylskåp från andra tillverkare. Du hittar till exempel en översikt över Electrolux bästa modeller i vår artikel Electrolux kylskåp test. Eftersom att Electrolux generellt sett presterar riktigt bra i olika kylskåpstest kan det definitivt vara värt att läsa den artikeln.

I artikeln Liebherr kylskåp test kan du få en överblick över marknadens bästa kylskåp från Liebherr. Den här tyska kylskåpstillverkaren brukar också klara sig riktigt bra i diverse expertgranskningar.

Om du har gott om utrymme i köket kanske ett side-by-side-kylskåp är något för dig. I den här typen av kylfrys får du definitivt plats med allt du behöver. Många av dessa modeller har dessutom en inbyggd ismaskin. Tänk dock på att side-by-side-skåp ofta förbrukar mer ström än traditionella kylskåp.

Om du å andra sidan har ett väldigt litet kök kanske du är mer intresserad av artikeln Kompakta kylskåp test. Den här typen av kylskåp är ett bra alternativ för mindre lägenheter, sommarstugor och husvagnar.

Vi vill även tipsa dig som är vinintresserad om vår artikel Vinkyl test. I den artikeln hittar du ett antal populära vinkylskåp samt en stor guide om vinförvaring.

Vi har även artiklar om andra vitvaror för dig som behöver något mer än ett kylskåp, till exempel Frysskåp test och Frys test. I dessa artiklar går vi igenom marknadens bästa frysmodeller baserat på olika experttester. För att få mer utrymme för maten väljer många att ha både ett fullstort kylskåp och en frys

Om du vill ha en frys stående i till exempel källaren eller i ett förråd utomhus kanske en frysbox kan vara något för dig. I vår artikel Frysbox test har vi samlat de modeller som har klarat sig bäst i olika expertgranskningar.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att få en bättre uppfattning om vilket kylskåp som passar bäst till dina behov. Om du har några idéer eller kommentarer på artikeln får du mer än gärna kontakta oss. Vi uppskattar alltid feedback från våra läsare och välkomnar både ris och ros.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Siemens KS36VVW3P

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Siemens KS36VVW3P

 

.Kylskåpsmodellen Siemens KS36VVW3P har varit med i ett stort test av kylskåp hos det danska konsumentrådet Tænk.

I denna undersökning provade experterna kylskåp från flera olika märken och bedömde dem på olika testpunkter, till exempel temperaturstabilitet, energiförbrukning, design och funktioner. Eftersom att Siemens KS36VVW3P klarade sig bra på dessa punkter fick modellen i slutändan ett bra betyg av det danska konsumentrådet.

Bra kylskåp för större hushåll

Siemens KS36VVW3P är ett bra alternativ för dig som har en stor familj. Den här modellen har nämligen en hög kapacitet på 346 liter och är därmed tillräckligt stor för ungefär fem eller sex personer.

Det här kylskåpet är fristående och har dessutom en elegant, stilren och enkel design. Eftersom att det rör sig om en stor och rymlig kyl är den även ganska hög, närmare bestämt 186 cm.

Kylskåpet levereras med en vänsterhängd dörr. Om detta inte passar i köksinredningen går det dock att vända dörren så att den öppnas åt andra hållet istället.

Energiklass A++

Den här modellen är ett av marknadens mer miljövänliga kylskåp som inte sliter särskilt mycket på varken miljön eller användarens ekonomi. Siemens KS36VVW3P placerar sig nämligen i klass A++ på en skala som går från D i botten till A+++ i toppen.

Det finns alltså totalt sju energiklasser, och av dessa hamnar Siemens KS36VVW3P näst högst upp. Detta är riktigt bra och innebär även att kylskåpet har en låg årlig energiförbrukning, närmare bestämt 112 kilowattimmar per år.

Smarta funktioner

Det här kylskåpet är utrustat med ett par smarta och moderna funktioner, till exempel en automatisk avfrostningsfunktion som gör att miljön i kylen alltid är så bra som möjligt. Det finns även en SuperCooling-funktion som sänker temperaturen snabbt efter att dörren har varit öppen, till exempel när man har lagt in nya matvaror i kylen.

Siemens KS36VVW3P har dessutom en LED-belysning och en lättöverskådlig inredning. Kylskåpet har nämligen sju hyllor varav sex är justerbara. Utöver dessa hyllor finns det även en grönsakslåda och en speciell flaskhylla

Basfakta – Siemens KS36VVW3P:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Höjd: 186 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 71 cm
🔴 Vikt: 75 kg
🔴 Färg: Vit
🔴 Energiklass: A++
🔴 Energiförbrukning: 112 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 39 dB
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 7
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Siemens KS36VVW3P: 
Rymligt kylskåp
Vändbar dörr
Tillhör marknadens näst bästa energiklass – A++
SuperCooling-funktion
Bra inredning med sju hyllor, en flaskhylla och en låda

Bosch KSV36VB3P

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VB3P

.
Kylskåpsmodellen Bosch KSV36VB3P har testats av två olika expertkällor, närmare bestämt Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Både de svenska och de danska experterna har genomfört större tester av kylskåp där de provade flera olika modeller. Det här kylskåpet ingår i båda undersökningarna och får i slutändan bra betyg av både Råd & Rön och Tænk.

Stort och rymligt kylskåp

Bosch KSV36VB3P är ett av marknadens större kylskåp och är därför ett bra alternativ för dig som vill förvara mycket mat i kylen. Den här modellen har nämligen en kapacitet på 346 liter, vilket är lagom för en lite större familj på fem eller sex personer.

Här rör det sig dessutom om ett fint kylskåp med en svart design som är både enkel och elegant. Dörren är vänsterhängd vid leverans men kan även vändas ifall en högerhängd dörr passar bättre där kylen ska placeras. Kylskåpet har en tydlig skärm samt en smart LED-belysning som skapar en bättre överblick över innehållet.

Bra energiklass

Bosch KSV36VB3P är dessutom ett bra alternativ för dig som vill ha ett miljövänligt kylskåp som skonar både miljön och plånboken. Den här modellen tillhör nämligen energiklass A++ och hamnar därmed näst högst upp på skalan, precis under A+++. Den årliga energiförbrukningen är därför låg och ligger mer exakt på 112 kilowattimmar per år.

Eftersom att kylskåpet har en elektronisk temperaturstyrning är det dessutom alltid enkelt att ställa in rätt temperatur. Den elektroniska styrningen motverkar även temperaturväxlingar i kylen.

Intelligent kylskåp

Bosch KSV36VB3P arbetar med sensorteknik och är därmed ett av marknadens mer avancerade kylskåp. Det finns bland annat en FreshSense-teknik som håller temperaturen på en jämn nivå.

Den ventilerade kylningen säkerställer samtidigt att det är lika kallt överallt i kylskåpet. Man behöver alltså inte oroa sig för att vissa hyllor ska vara varmare eller kallare än andra.

Inredningen i den här modellen är utformad för att det ska rymmas så mycket mat som möjligt. Kylskåpet har sju hyllor av säkerhetsglas varav fem kan flyttas upp och ner. Det finns dessutom en VitaFresh-låda som förlänger hållbarheten hos frukt och grönsaker.

Basfakta – Bosch KSV36VB3P: 
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Höjd: 186 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 65 cm
🔴 Vikt: 71 kg
🔴 Färg: Svart
🔴 Energiklass: A++
🔴 Energiförbrukning: 112 kWh/år
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 Ljudnivå: 39 dB
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 7
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KSV36VB3P:
Rymligt kylskåp
Bra energiklass
Ventilerad kylning
FreshSense håller en jämn temperatur
VitaFresh-låda för frukt och grönt


Bosch KSV36VI3P

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VI3P

 

.Bosch KSV36VI3P har testats och bedömts i två olika expertgranskningar: en hos Råd & Rön och en hos det danska konsumentrådet Tænk. I båda fallen rör det sig om ett test där experterna provade flera olika kylskåp på en gång.

Både Råd & Rön och Tænk bedömde samtliga modeller utifrån testpunkter som temperaturstabilitet, energiförbrukning, storlek och design. Kylskåpsmodellen Bosch KSV36VI3P klarade sig fint i båda undersökningarna.

Ett kylskåp för stora familjer

Bosch KSV36VI3P har en kapacitet på 346 liter och är därmed ett av marknadens större kylskåp. Den kapaciteten motsvarar ungefär behovet hos en familj på fem eller sex personer.

Den här modellen är dessutom ett bra alternativ för dig som vill ha ett stilrent och elegant kylskåp. Eftersom att kylskåpet har en yta av rostfritt stål passar det nämligen bra in i de allra flesta kök.

Kylskåpet har dessutom en enkel och stilren design som endast bryts av den elektroniska skärmen som visar temperaturen.

En annan fördel med den här modellen är att den har en EasyClean-front som gör det lättare att hålla kylskåpet rent utvändigt.

Energiklass A++

Bosch KSV36VI3P tillhör även en kategori som kan tilltala en miljömedveten konsument. Den här maskinen finns nämligen i energiklass A++ och hamnar därmed näst högst upp på skalan.

Kylskåpet har en årlig energiförbrukning på 112 kilowattimmar och är inte särskilt dyrt i drift.

Den här modellen har en elektronisk temperaturstyrning som gör att man kan ställa in en exakt temperatur för kylskåpet. Den intelligenta FreshSense-tekniken mäter dessutom temperaturen hela tiden och säkerställer att den alltid hålls på en jämn nivå.

Bosch KSV36VI3P är även utrustad med en ventilerad kylfunktion som ser till att kylskåpet är lika kallt överallt. Tack vare detta blir inga hörn eller hyllor varken för varma eller för kalla.

Bra inredning

För att man verkligen ska kunna utnyttja utrymmet till fullo i det här stora kylskåpet är inredningen utformad med detta i åtanke.

Bosch KSV36VI3P är därför utrustad med sju hyllor. Eftersom att samtliga hyllor är tillverkade av säkerhetsglas behöver man dessutom inte oroa sig för olyckor i kylskåpet.

Fem av dessa sju hyllor går att flytta upp och ner efter behov och sex av dem är även utdragbara. Det finns dessutom en flaskhylla samt en VitaFresh-låda med reglerad fuktnivå.

Den här lådan är designad för att förlänga hållbarheten hos frukt och grönsaker och bevara vitaminerna i dessa längre.

Basfakta – Bosch KSV36VI3P: 
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Höjd: 186 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 65 cm
🔴 Vikt: 77 kg
🔴 Färg: Rostfritt stål
🔴 Energiklass: A++
🔴 Energiförbrukning: 112 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 39 dB
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 7
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KSV36VI3P:
Rymlig modell för en familj på fem eller sex personer
Fin och elegant design med EasyClean
Energiklass A++
Sensorteknik
VitaFresh-låda för frukt och grönsaker


Bosch KSV36VW3P

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VW3P

Kylskåpsmodellen Bosch KSV36VW3P har varit med i två olika tester: ett hos Råd & Rön och ett hos det danska konsumentrådet Tænk.

Både de svenska och de danska experterna har provat flera olika kylskåpsmodeller och bedömt dem utifrån bestämda testpunkter. De har bland annat undersökt om kylskåpen håller en stabil temperatur samt tittat på design, energiförbrukning och storlek.

Eftersom att båda i slutändan tycker att Bosch KSV36VW3P presterade bra i testerna får den här modellen bra betyg hos både Råd & Rön och Tænk.

Lämplig för en stor familj

Bosch KSV36VW3P är ett fristående kylskåp som rymmer 346 liter. Eftersom att detta är en väldigt hög kapacitet är den här kylskåpsmodellen lagom för en stor familj med ungefär fem eller sex medlemmar.

Den här modellen är dessutom ett bra alternativ om man är ute efter ett vitt kylskåp med en enkel och elegant design.

Eftersom att vit är en neutral färg kan kylskåpet passa bra in i köket hos de allra flesta. Modellen levereras med en vänsterhängd dörr som kan vändas vid behov.

Energisnålt kylskåp

Bosch KSV36VW3P tillhör en av marknadens bästa energiklasser, närmare bestämt A++. Detta är faktiskt den näst bästa klassen på energiskalan. Den här modellen är därför billig i drift och har en låg energiförbrukning på 122 kilowattimmar per år.

Eftersom att ett kylskåp är igång hela tiden ser man en tydlig skillnad i förbrukningen för modeller i bra och mindre bra energiklasser.

Det här kylskåpet har dessutom en elektronisk temperaturstyrning med en skärm som visar den exakta temperaturen. Denna styrning säkerställer även att man slipper större temperaturväxlingar i kylen.

Modern teknik

Bosch KSV36VW3P är ett modernt kylskåp som använder den senaste tekniken för att användaren ska kunna lita mer på kylen.

Kylskåpet har till exempel en FreshSense-teknik som använder sensorer för att hålla en stabil temperatur. Det finns även en ventilerad kylfunktion som ser till att hela kylskåpet är lika kallt.

I kylskåpet hittar man även en intelligent VitaFresh-låda. Denna låda har en smart fuktreglering som bevarar näringsämnena i grönsaker och gör att de håller längre.

Utöver lådan för frukt och grönsaker består inredningen i Bosch KSV36VW3P av sju hyllor av säkerhetsglas.

Basfakta – Bosch KSV36VW3P: 
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Höjd: 186 cm
🔴 Bredd: 60 cm
🔴 Djup: 65 cm
🔴 Vikt: 76 kg
🔴 Färg: Vit
🔴 Energiklass: A++
🔴 Energiförbrukning: 112 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 39 dB
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 7
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KSV36VW3P:
Hög kapacitet på 346 liter
Vitt kylskåp med en elegant design
Låg energiförbrukning
Elektronisk temperaturstyrning
Arbetar med intelligenta sensorer

Bosch KIS87AF30

Bäst i test hos Råd & Rön 
Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch KIS87AF30

Bosch KIS87AF30 har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här kylfrysen imponerar på både de svenska och de danska experterna och får i slutändan toppbetyg av Tænk och en utmärkelse som bäst i test hos Råd & Rön.

De fina placeringarna beror på att experterna tycker bra om energiförbrukningen och kvaliteten hos den här modellen. De är däremot inte lika nöjda med kyl- och fryskapaciteten.

Tänk på att Bosch KIS87AF30 är en integrerad kylfrys. Man måste därför montera en egen front på den här modellen.

Kylfrys med sensorteknik

Med Bosch KIS87AF30 får man både ett kylskåp och en frys. Kylskåpet har en kapacitet på 209 liter medan frysen rymmer 91 liter. Den här modellen är därmed lagom stor för ett hushåll med tre eller fyra personer.

Bosch KIS87AF30 är dessutom utrustad med sensorer som samarbetar med en funktion som kallas för FreshSense. Denna funktion ser till att kylskåpet alltid håller en optimal temperatur för att maten ska hållas fräsch.

Eftersom att kylfrysen har en elektronisk temperaturstyrning är det enkelt att hålla koll på temperaturen.

Den här modellen är dessutom ganska energisnål. Den tillhör energiklass A++ och förbrukar därmed inte mycket energi per år. Kylfrysen har en ljudnivå på 36 dB och väsnas alltså inte särskilt mycket i köket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Mångsidigt kylskåp med HydroFresh-låda

Kylskåpet i Bosch KIS87AF30 har fem hyllor av säkerhetsglas och är därför både praktiskt och mångsidigt. För att man ska kunna anpassa kylskåpet efter behov går dessutom fyra av dessa hyllor att flytta både upp och ner.

Utöver de fem hyllorna har Bosch KIS87AF30 även en HydroFresh-låda med reglerad fuktnivå. Den här lådan är perfekt för frukt och grönsaker eftersom att fuktnivån i lådan håller dessa livsmedel fräscha längre.

När man öppnar kylskåpet tänds en LED-belysning som gör att man snabbt kan få en överblick över vad som finns i kylen.

Praktisk frys med Superinfrysning

Frysen i Bosch KIS87AF30 är försedd med två genomskinliga lådor varav en är en så kallad BigBox. I denna låda finns det gott om utrymme för större frysvaror.

Bosch KIS87AF30 har även en funktion som kallas för Superinfrysning. Denna funktion sänker temperaturen i frysen för att nya matvaror ska frysas in snabbare. Detta innebär även att infrysningen av nya varor inte påverkar det som redan finns i frysen.

Sist men inte minst har frysen ett praktiskt dörrlarm som går av om man glömmer bort att stänga dörren ordentligt.

Basfakta – Bosch KIS87AF30:
🔴 Typ: Integrerad kylfrys
🔴 Kapacitet, kylskåp: 209 liter
🔴 Kapacitet, frys: 61 liter
🔴 Höjd: 177,2 cm
🔴 Bredd: 55,8 cm
🔴 Djup: 54,5 cm
🔴 Vikt: 68 kg
🔴 Färg: Vit
🔴 Energiklass: A++
🔴 Energiförbrukning: 225 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 36 dB
🔴 Elektronisk temperaturstyrning: Ja
🔴 LED-belysning: Ja
🔴 Antal hyllor: 5
🔴 Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KIS87AF30: 
Frys med Superinfrysning
Kylskåp med HydroFresh-låda
Sensorteknik
Energiklass A++
Praktiskt dörrlarm