Bosch kylskåp – Bäst i test: Här är topplistan med kylskåp från Bosch

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om kylskåp från Bosch. För att våra läsare ska få en så bra överblick som möjligt över utbudet på marknaden kommer vi att gå igenom flera olika modeller.

Alla kylskåpsmodeller i artikeln har granskats av experter från antingen Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler eller båda två. I dessa undersökningar har experterna även delat ut totalbetyg till alla testade modeller.

Utöver kylskåpen från Bosch har vi även inkluderat ett par alternativ från andra tillverkare. Dessa alternativa modeller har också granskats av experter.

Efter genomgången av kylskåpen hittar du några goda råd inför valet av ett nytt kylskåp. Där delar vi även med oss av information om energiförbrukning och rengöring samt tips på hur man förvarar mat i kylen på bästa sätt.

Om du vill läsa mer om testerna och källorna finns det länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:
Överblick över Boschs bästa kylskåp
Överblick över alternativa modeller från andra tillverkare
Tips på vad du bör tänka på när du väljer ett nytt kylskåp
Energispartips för kylskåpet
Information om energimärkningen
Rengöringsguide för kylskåpet
Information om hur olika livsmedel bör förvaras i kylen
Fakta om hållbarheten hos olika livsmedel
Information om tilläggsförsäkringar vid köp av ett nytt kylskåp
Genomgång av alla tester vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Bosch kylskåp test – Experternas favoritmodeller från Bosch

Här hittar du en genomgång av de sex kylskåpsmodeller från Bosch som har fått bäst betyg i framstående expertundersökningar. Vid de gröna rutorna precis under produktnamnen kan du se vilka tester produkten har varit med i.

I genomgången av varje modell finns det även en prisjämförelse som tydligt visar vilken återförsäljare som är billigast. Efter genomgången av Boschs bästa kylskåpsmodeller kan du även läsa om ett par kylskåp från andra tillverkare. Dessa alternativa modeller har också klarat sig bra i granskningar.


Kombinerad kyl och frys från Bosch

Om du har ont om utrymme i köket eller helt enkelt vill ha en kombinerad kyl och frys kan du läsa mer om dessa här. Här nedanför går vi nämligen igenom olika typer av kylfrysar från Bosch.

Vi utgår från experternas recensioner och bedömningar och berättar om både för- och nackdelar med varje modell.


Bosch KGE39AICA fristående kylfrys – energieffektiv kylfrys med extra rymlig frys

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Bosch KGE39AICA har fått 4.6/5 stjärnor baserat på mer än 900 olika recensioner på Amazon.de. Med tanke på den stora mängden av recensioner, är 4,6 stjärnor ett riktigt bra betyg. Detta kombiskåp har även recenserats av testsajten Trustedreviews.com. I deras recension skriver de bland annat om hur mycket de tycker om den stora kapaciteten, den goda isoleringen och den välorganiserade interiören.

Skonsam mot både miljön och plånboken
Bosch KGE39AICA är en kylfrys som är skonsam mot såväl miljön som plånboken tack vare sin energieffektivitet.
Det smarta dörralarmet varnar om du skulle råka glömma den öppen, eller om temperaturen skulle ändra sig drastiskt. Detta larm skulle kunna hjälpa dig att rädda din mat i tid, om något skulle inträffa. 

Stor och rymlig frys
Bosch KGE39AICA har en extra stor och rymlig frys med plats för det mesta. Totalt kan frysen klara av att frysa in 14kg mat per dygn. Med hjälp av snabbfrysningsfunktionen kan du snabbare frysa ner maten och se till at den behåller sin goda smak och fräschör längre. Den automatiska avfrostningen gör att du slipper frosta av frysen manuellt.

Tyvärr är denna modell från Bosch något högljudd. Det finns helt klart tystare kylfrysar på marknaden, så om den höga ljudnivån är ett problem för dig, kanske du bör titta närmare på en modell med en lägre ljudnivå i stället. 

Fördelar

 • Energieffektiv
 • Extra stor frys
 • Automatisk avfrostning
 • Temperatur- och dörralarm
Nackdelar

 • Kan vara högljudd

Specifikationer
Färg: Rostfritt stål
Ljudnivå: 38 dB
Kylkapacitet: 330l
Fryskapacitet: 105l
Fryskapacitet per dygn: 14kg
Energiklass: C
Dimensioner: 201 x 65 x 60 cm
Dörröppning: Höger

Därför rekommenderar vi Bosch KGE39AICA

Bosch KGE39AICA är ett utmärkt val till dig som letar efter en kylfrys med extra stor kapacitet, speciellt i frysen. Vi kan även rekommendera den, då den är så energieffektiv, ekonomisk och snäll mot miljön. 


BOSCH KGN33NLEB Series 2 fristående kylfrys – ekonomisk och anpassningsbar kylfrys

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

BOSCH KGN33NLEB Series 2 har fått 4.5/5 baserat på konsumentomdömen på Google Shopping. Detta höga antal stjärnor visar hur mycket konsumenterna verkligen tycker om modellen. 

Billig kylfrys med smart förvaring
BOSCH KGN33NLEB Series 2 är en av de billigare modellerna från Bosch. Låt dig dock inte luras av det lägre priset. Denna kylfrys är trots sitt låga pris en mycket funktionell och välfungerande modell med flera smarta funktioner som underlättar vardagen. Interiören känns genomtänkt och hyllorna kan justeras på 4 olika nivåer. 

Ekonomisk och lättrengjord
Tack vare det låga priset BOSCH KGN33NLEB Series 2 är denna modell extra åtkomlig för personer med lägre inkomst eller som vill kunna spara lite pengar på vitvaror. Denna modell är dessutom enkel att rengöra, vilket kan hjälpa dig spara värdefull tid i din vardag. Den automatiska avfrostningen sköter avfrostningsarbetet helt på egen hand, så att du slipper slösa din dyrbara tid på det genom att avfrosta för hand.

En nackdel med BOSCH KGN33NLEB Series 2 är att den saknar en termometer på insidan. Detta är dock en ganska liten och relativt obetydlig nackdel för vissa konsumenter. 

Fördelar

 • Kompakt
 • Hyllorna kan justeras på 4 nivåer
 • Tyst och ekonomisk att använda
 • Lätt att rengöra
Nackdelar

 • Saknar termometer på insidan

Specifikationer
Färg: Stål-look
Kylkapacitet: 193l
Fryskapacitet: 89l
Fryskapacitet per dygn: 11kg
Ljudnivå: 42dB
Dörr: Högerhängd
Energiklass: E
Dimensioner: 176 x 60 x 66 cm

Därför rekommenderar vi BOSCH KGN33NLEB Series 2

BOSCH KGN33NLEB Series 2 är en av de bästa budgetmodellerna på marknaden. Därför kan vi varmt rekommendera denna billiga men samtidigt funktionella och högkvalitativa kylfrys från Bosch. Denna modell passar dig som har en lägre inkomst eller som bara vill kunna spara en hel del pengar på vitvaror.


Bosch KSV36VWEP fristående kylskåp – lättanvänt och rymligt premiumkylskåp

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Letar du efter en riktig premiumkyl, skulle Bosch KSV36VWEP kunna vara det rätta valet för dig och ditt kök. Bosch KSV36VWEP har fått 4.5/5 stjärnor baserat på mer än 20 recensioner på Amazon.de. Denna Bosch-kyl har även testats hos uafhængige testpaneler. I deras experttest fick Bosch KSV36VWEP ett toppbetyg. 

Lätt att rengöra och använda
Bosch KSV36VWEP är ett fristående kylskåp som är mycket lätt att både rengöra och använda. De olika individuella delarna inuti kylskåpet kan enkelt tas ut eller rengöras på plats efter behov. Denna premiummodell är tystare än andra modeller på marknaden, vilket såklart är ett stort plus. 

Bosch KSV36VWEP har en volym på hela 346l. Det ger dig plats till precis alla matvaror du skulle tänkas behöva under veckan. Med så mycket plats skulle du kunna storhandla utan några som helst problem. Denna stora kapacitet gör Bosch KSV36VWEP till det perfekta kylskåpet för den större familjen. 

Kyler snabbt ner maten
Bosch KSV36VWEP kan kyla ner maten extra fort, vilket bidrar till en längre hållbarhet. Den snabba nedkylningen ser även till att maten behåller sin goda smak längre än i vanliga kylskåp.

Ljuset i denna modell kunde ha varit något bättre. Du kan helt klart hitta andra kylskåp med bättre belysning. 

Fördelar

 • Kyler ner snabbt
 • Väldigt tyst
 • Individuella delar kan rengöras lätt
 • Lätt att använda
Nackdelar

 • Ljuset är inte fantastiskt

Specifikationer
Färg: Vit
Kylkapacitet: 346l
Ljudnivå: 39dB
Antal hyllor: 8st
Dimensioner: 186 x 65 x 60 cm
Dörr: Högerhängd

Därför rekommenderar vi Bosch KSV36VWEP

Vi kan rekommendera Bosch KSV36VWEP då denna modell är en av de bästa premiummodellerna på marknaden. Både experterna och konsumenterna älskar Bosch KSV36VWEP. Vi på konsumentmagasinet är också imponerade av de många funktionerna och egenskaperna. 


Bosch KIR51AFF0 integrerat kylskåp – integrerad kyl med lågt pris

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Bosch KIR51AFF0 är ett integrerat kylskåp från Bosch. Detta kylskåp har fått 4.3/5 stjärnor baserat på 47 recensioner på Amazon.de. Det är ett mycket högt betyg jämfört med många liknande produkter på marknaden. 

Effektiv och välorganiserad modell
Det integrerade kylskåpet Bosch KIR51AFF0 är en effektiv modell med en riktigt bra kylförmåga. Interiören känns genomtänkt och väldesignad. Att organisera och hålla ordning i denna kyl är inget problem. Alla delar är placerade på ett smart sätt som underlättar organiseringen och letandet när du behöver hitta en specifik matvara.

Denna kyl är som sagt integrerad och ska installeras i en köksinredningsmodul. Integrerade kylskåp kan alltså smälta in i köksinredningen och få köket att kännas mer enhetligt och prydligt. 

Håller frukt och grönt fräscht längre
Den goda kylförmågan får frukt och grönsaker att hålla sig fräscha mycket längre än i liknande modeller. Om du älskar frukt och grönt, skulle därför en Bosch KIR51AFF0 kunna passa riktigt bra i ditt kök.

Bosch KIR51AFF0 är ganska högljudd jämfört med andra kylskåp på marknaden. Instruktionerna kunde ha varit något bättre och lättare att läsa. 

Fördelar

 • Åtkomligt pris
 • Frukt och grönsaker håller längre
 • Bra förvaringsorganisering
 • Bra kylförmåga
Nackdelar

 • Ganska högljudd
 • Instruktionerna kunde vara bättre

Specifikationer
Kylkapacitet: 247l
Färg/Material: Integrerad
Ljudnivå: 33dB
Energiklass: F
Dimensioner: 140 x 56 x 55 cm
Dörr: Högerhängd

Därför rekommenderar vi Bosch KIR51AFF0

Bosch KIR51AFF0 är en integrerad kyl med ett relativt lågt pris. Den smarta interiören och den goda kylförmågan är två mycket starka egenskaper som verkligen får denna kyl att skina lite extra bland andra. 


Bosch KGN49AIDP fristående kylfrys – energieffektiv kylfrys med god frysförmåga

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Bosch KGN49AIDP har inte testats av några experter eller recenserats av konsumenterna. Trots detta har vi valt att nämna den fristående kylfrysen Bosch KGN49AIDP, eftersom den är av mycket god kvalitet. 

Energisnål modell med smart LED-belysning
Den fristående kylfrysen Bosch KGN49AIDP är otroligt energieffektiv och kan skryta med en energiklass på D. Den smarta LED-belysningen gör denna kylfrys ännu mer energieffektiv. Med denna modell i ditt kök behöver du inte oroa dig för extremt höga elräkningar. Den gör sitt jobb utan att dra en massa onödig ström.

Effektiv frys och smart interiör
Frysen i denna kylfrys är helt klart värd att nämna, då den har en utomordentlig frysförmåga. Denna kylfrys har en väldesignad och smart interiör. I denna modell hittar du bland annat en förlängningsbar hylla som kan göras längre vid behov.

Att hantera och programmera denna modell kan vara något svårt. Därför kräver Bosch KGN49AIDP lite mer av sina användare. 

Fördelar

 • Förlängningsbar glashylla
 • LED-belysning
 • Bra frysförmåga
 • D energiklass
Nackdelar

 • Hantering och programmering kan vara lite svår

Specifikationer
Färg: Rostfritt stål
Kylkapacitet: 330l
Fryskapacitet: 108l
Ljudnivå: 38dB
Dörr: Högerhängd
Dimensioner: 203 x 70 x 67 cm

Därför rekommenderar vi Bosch KGN49AIDP

Vi rekommenderar Bosch KGN49AIDP bland annat för sin kraftfulla och effektiva frys. Vi rekommenderar den även på grund av sin A+++ energiklassning. Letar du efter en energisnål och effektiv kylfrys, skulle Bosch KGN49AIDP absolut vara perfekt för dig.


Bosch KSV36VBEP kylskåp – Stor rymd och djärv design

✅ 4,6 stjärnor av konsumenter på Google

Bosch KSV36VB3P

.
Kylskåpsmodellen Bosch KSV36VBEP har testats av konsumenter på Google, vilket har gett den 4,6 stjärnor. De gillar kylens rymlighet och den fina svarta färgen. Uppdelningen är bra och kylan är jämnt fördelad i hela kylen.

Stort och rymligt kylskåp
Bosch KSV36VBEP är ett av marknadens större kylskåp och är därför ett bra alternativ för dig som vill förvara mycket mat i kylen. Den här modellen har nämligen en kapacitet på 346 liter, vilket är lagom för en lite större familj på fem eller sex personer.

Här rör det sig dessutom om ett fint kylskåp med en svart design som är både enkel och elegant. Dörren är vänsterhängd vid leverans men kan även vändas ifall en högerhängd dörr passar bättre där kylen ska placeras. Kylskåpet har en tydlig skärm samt en smart LED-belysning som skapar en bättre överblick över innehållet.

Låg energiförbrukning
Bosch KSV36VBEPär dessutom ett bra alternativ för dig som vill ha ett miljövänligt kylskåp som skonar både miljön och plånboken. Den här modellen tillhör energiklass E. Den årliga energiförbrukningen är därför låg och ligger mer exakt på 116 kilowattimmar per år.

Eftersom att kylskåpet har en elektronisk temperaturstyrning är det dessutom alltid enkelt att ställa in rätt temperatur. Den elektroniska styrningen motverkar även temperaturväxlingar i kylen.

Intelligent kylskåp
Bosch KSV36VBEP arbetar med sensorteknik och är därmed ett av marknadens mer avancerade kylskåp. Det finns bland annat en FreshSense-teknik som håller temperaturen på en jämn nivå.

Den ventilerade kylningen säkerställer samtidigt att det är lika kallt överallt i kylskåpet. Man behöver alltså inte oroa sig för att vissa hyllor ska vara varmare eller kallare än andra.

Inredningen i den här modellen är utformad för att det ska rymmas så mycket mat som möjligt. Kylskåpet har sju hyllor av säkerhetsglas varav fem kan flyttas upp och ner. Det finns dessutom en VitaFresh-låda som förlänger hållbarheten hos frukt och grönsaker.

Fördelar

 • Rymligt kylskåp
 • Vacker design
 • Ventilerad kylning
 • FreshSense håller en jämn temperatur
 • VitaFresh-låda för frukt och grönt
Nackdelar

 • Energiklass E

Basfakta – Bosch KSV36VBEP: 
Typ: Fristående kylskåp
Kapacitet: 346 liter
Höjd: 186 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 65 cm
Vikt: 71 kg
Färg: Svart
Energiklass: e
Energiförbrukning: 116 kWh/år
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
Ljudnivå: 39 dB
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 7
Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)


Bosch KIS87AFE0 – låg årlig energiförbrukning

✅ 4,5 stjärnor av konsumenter på Google

Bosch KIS87AF30

 

Konsumenter på Google ger Bosch-kylskåpet 4,5 stjärnor. De fina recensioner beror på att de tycker bra om energiförbrukningen och kvaliteten hos den här modellen. De är däremot inte lika nöjda med kyl- och fryskapaciteten. Tänk på att Bosch KIS87AFE0 är en integrerad kylfrys. Man måste därför montera en egen front på den här modellen.

Kylfrys med sensorteknik
Med Bosch KIS87AFE0 får man både ett kylskåp och en frys. Kylskåpet har en kapacitet på 209 liter medan frysen rymmer 63 liter. Den här modellen är därmed lagom stor för ett hushåll med tre eller fyra personer.

Bosch KIS87AFE0 är dessutom utrustad med sensorer som samarbetar med en funktion som kallas för FreshSense. Denna funktion ser till att kylskåpet alltid håller en optimal temperatur för att maten ska hållas fräsch.

Eftersom att kylfrysen har en elektronisk temperaturstyrning är det enkelt att hålla koll på temperaturen.

Den här modellen är dessutom ganska energisnål. Den tillhör energiklass E och förbrukar därmed inte mycket energi per år. Kylfrysen har en ljudnivå på 36 dB och väsnas alltså inte särskilt mycket i köket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Mångsidigt kylskåp med HydroFresh-låda
Kylskåpet i Bosch KIS87AFE0 har fem hyllor av säkerhetsglas och är därför både praktiskt och mångsidigt. För att man ska kunna anpassa kylskåpet efter behov går dessutom fyra av dessa hyllor att flytta både upp och ner.

Utöver de fem hyllorna har Bosch KIS87AFE0 även en HydroFresh-låda med reglerad fuktnivå. Den här lådan är perfekt för frukt och grönsaker eftersom att fuktnivån i lådan håller dessa livsmedel fräscha längre.

När man öppnar kylskåpet tänds en LED-belysning som gör att man snabbt kan få en överblick över vad som finns i kylen.

Praktisk frys med Superinfrysning
Frysen i Bosch KIS87AFE0 är försedd med två genomskinliga lådor varav en är en så kallad BigBox. I denna låda finns det gott om utrymme för större frysvaror.

Bosch KIS87AFE0 har även en funktion som kallas för Superinfrysning. Denna funktion sänker temperaturen i frysen för att nya matvaror ska frysas in snabbare. Detta innebär även att infrysningen av nya varor inte påverkar det som redan finns i frysen.

Sist men inte minst har frysen ett praktiskt dörrlarm som går av om man glömmer bort att stänga dörren ordentligt.

Fördelar

 • Frys med Superinfrysning
 • Kylskåp med HydroFresh-låda
 • Sensorteknik
 • Praktiskt dörrlarm
Nackdelar

 • Gör lite ljud

Basfakta – Bosch KIS87AFE0:
Typ: Integrerad kylfrys
Kapacitet, kylskåp: 209 liter
Kapacitet, frys: 63 liter
Höjd: 177,2 cm
Bredd: 55,8 cm
Djup: 54,5 cm
Vikt: 68 kg
Färg: Vit
Energiklass: E
Energiförbrukning: 207 kWh/år
Ljudnivå: 36 dB
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 5
Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd (dörren kan även vändas


Alternativ till Bosch

I den här artikeln har vi nu gått igenom sex olika kylskåp och kylfrysar från Bosch.

För att visa vad mer marknaden har att erbjuda kommer vi här nedanför att presentera 2 kylskåp från andra tillverkare.

Det rör sig närmare bestämt om kylskåp från Siemens och Electrolux. För att det ska vara lätt att jämföra alla modeller går vi igenom dessa alternativ på samma sätt som kylskåpen från Bosch.


Electrolux ERF4114AOX

Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Electrolux ERF4114AOX

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Electrolux ERF4114AOX har varit med i ett stort test av kylskåp hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. I undersökningen provade experterna flera olika modeller och bedömde dem utifrån ett antal testpunkter. Uafhængige testpaneler betygsatte varje testpunkt och delade även ut ett totalbetyg till varje kylskåpsmodell.

Det här kylskåpet klarade sig bra i granskningen och utsågs i slutändan till testvinnare. Observera att testet är från 2015 och att de specifika testresultaten därför inte är tillgängliga längre.

Mycket hög kapacitet

Electrolux ERF4114AOX är ett väldigt stort kylskåp med en kapacitet på hela 387 liter. Detta innebär i praktiken att den här modellen är lagom stor för ett hushåll med sex eller fler personer.

Kylskåpet har dessutom en simpel, elegant och neutral design i rostfritt stål. Dörren är högerhängd vid leverans men kan även vändas om detta inte fungerar med inredningen i köket.

Kylskåpet har dessutom ett flertal moderna tekniker och funktioner. Det finns bland annat en ventilerad kylfunktion och ett FreeStore-system som fördelar kylan jämnt i hela utrymmet. Tack vare detta håller alla hyllor och hörn samma temperatur.

Den smarta snabbkylningsfunktionen säkerställer dessutom att kylskåpet kyls ner snabbt efter att man haft dörren öppen och lagt in nya matvaror.

Lättöverskådlig modell

Kylskåpet har en hög kapacitet och måste därför även vara lättöverskådligt. Den här modellen har därför en LED-belysning med bra ljus och en elektronisk temperaturstyrning som kontrolleras via en LCD-skärm. På skärmen kan man både se den exakta temperaturen i kylen och få en överblick över flera olika funktioner.

Electrolux ERF4114AOX är dessutom ett självavfrostande kylskåp. Detta innebär att kylskåpet automatiskt håller sig i så gott skick som möjligt.

Basfakta – Electrolux ERF4114AOX: 
Typ: Fristående kylskåp
Kapacitet: 387 liter
Höjd: 186 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 67 cm
Vikt: 63 kg
Färg: Rostfritt stål
Energiklass: F
Energiförbrukning: 116 kWh/år
Ljudnivå: 39 dB
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
LED-belysning: Ja
Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Electrolux ERF4114AOX: 
Mycket hög kapacitet på 387 liter
Energieffektiv modell
Ventilerad kylning och FreeStore
Snabbkylningsfunktion
Elektronisk temperaturstyrning


Guide: Välj rätt kylskåp för dig

Eftersom att det finns så många olika kylskåp på marknaden kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Här kommer vi därför att gå igenom några punkter som du bör överväga när du köper ett nytt kylskåp. Guiden är baserad på en artikel från det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

Bosch KSV36VB3P Typ av kylskåp – integrerat eller fristående: Först och främst är det skillnad på fristående och integrerade kylskåp.

En integrerad modell ska ha samma typ av lucka som resten av köksinredningen och levereras därför utan front. Den här typen av kylskåp kan vara ett bra alternativ om du inte vill att kylen ska göra så mycket väsen av sig. I så fall måste du givetvis även ha möjlighet att sätta in en integrerad modell i köket.

Ett fristående kylskåp har en egen front och kan placeras var som helst där det passar. Den här typen av modell är därför lättare att ställa in. Den kommer dock även att synas mer.

Små kylskåp: Om du inte har särskilt mycket plats i köket kan du istället välja ett litet kylskåp. Dessa tar mindre plats och har även en lägre kapacitet. Ett “normalt” kylskåp har ofta en kapacitet på 200 liter medan ett litet kylskåp istället rymmer mellan 60 och 150 liter. Den här typen av kylskåp är därför inte någon optimal lösning för större hushåll med många personer.

Side-by-side-kylskåp: Om du tycker om den amerikanska stilen går det även att få ett kylskåp i samma stuk. Side-by-side-skåp är nämligen vanliga i USA. Dessa kylskåp kostar ofta mer och är inte alltid särskilt energieffektiva.

Storlek: Driftkostnaden blir högre ju större kylskåpet är. Det är därför bäst att välja en kapacitet som är anpassad till storleken på din familj. Eftersom att du betalar för utrymmet oavsett om du använder det eller inte bör du inte köpa en större modell bara för att ha extra mycket plats.

Ett kylskåp på 200 liter är till exempel lagom för en familj på tre eller fyra personer. I ett större hushåll på fem eller sex personer passar det däremot bättre med en kapacitet på ungefär 350 liter.

Inredning: Undersök hur inredningen ser ut i kylskåpet innan du bestämmer dig för en viss modell. Detta är extra viktigt om du tittar på mindre kylskåp där du måste kunna utnyttja utrymmet till fullo. Titta hur hyllorna är placerade och hur lådor, ägghållare och flaskhyllor sitter.

Eftersom att både flaskhyllor och ägghållare tar en del plats kanske du även bör fundera på om du verkligen behöver dessa. Ta även reda på om hyllorna kan flyttas samt om de är flexibla och justerbara.

Funktioner: Kylskåp blir i regel dyrare ju fler funktioner de har. Här kan det återigen vara värt att fundera på vad du egentligen behöver. Ventilerad kylning och elektronisk temperaturstyrning är i regel bra och användbara funktioner.

Dessa säkerställer nämligen att temperaturen hålls på en jämn nivå i hela kylskåpet och att man enkelt kan ställa in och hålla koll på den exakta temperaturen. Det kan även vara bra med en snabbkylningsfunktion som sänker temperaturen snabbt efter att dörren har varit öppen.

energimärkningenEnergiförbrukning: Eftersom att ett kylskåp är igång hela tiden förbrukar det även energi hela tiden. Alla kylskåp placeras i en energiklass på en skala som går från G i botten till A i toppen.

Tänk på att kylskåp i högre energiklasser kan bli betydligt billigare i längden även om inköpskostnaden är högre än för kylskåp i sämre klasser.

Experter från Sparenergi.dk rekommenderar även att du skaffar en separat kyl och frys om du har möjlighet istället för att välja en kombinerad kylfrys. Enligt de danska experterna bör du även välja ett kylskåp med en digital termostat. Dessa är nämligen mer exakta än en manuell.

Klimatklass: Klimatklassen anger hur kall omgivning man kan placera kylskåpet i. Många förråd, källare och garage blir till exempel kallare än 15 grader, och det är inte alla kylskåp som fungerar i så kalla miljöer.

Du kan antingen välja att placera kylskåpet på ett varmare ställe eller välja en modell med en lägre klimatklass, till exempel ner till 10 grader.

Dr.dk förklarar å andra sidan att en för varm omgivning också kan påverka kylskåpet negativt. Under en varm sommar, som den vi hade 2018, kan det till exempel gott och väl bli varmare än 30 grader i ett vanligt hus. I de temperaturerna måste kylskåpet jobba extra hårt för att hålla maten kall.

I dessa lägen bör man därför dra ut kylskåpet längre från väggen för att skapa extra utrymme för ventilation på baksidan. Man bör även rengöra kompressorn extra noggrant så att den inte belastas onödigt mycket på grund av smuts och damm.

LjudnivåLjudnivå: Ljudnivån är oftast inte en avgörande faktor när man köper ett nytt kylskåp. Det kan dock ändå vara bra att ta reda på ljudnivån innan du bestämmer dig för en viss modell.

Belysning: Belysning är kanske inte något som alla tänker på när de skaffar ett nytt kylskåp. Experterna förklarar dock att detta är något man bör ta med i beräkningen.

Om det bara finns en enda lampa högst upp blir det till exempel svårt att hitta mindre matvaror på hyllorna längre ner. Leta därför efter kylskåpsmodeller med lampor på fler ställen.


Minimera driftkostnaden för kylskåpet

Enligt danska experter från Elforbundet.dk och Samvirke.dk finns det flera saker man kan göra för att kylskåpet ska förbruka så lite energi som möjligt. Eftersom att kylskåpet tillsammans med frysen står för en stor del av hemmets totala elförbrukning är det definitivt en fördel att hålla förbrukningen nere. Här går vi igenom vad du kan göra.

Rätt temperaturRätt temperatur: Experterna förklarar att 5 grader är en optimal temperatur för matförvaring. Man bör därför ha just 5 grader i kylskåpet. Vad gäller energiförbrukningen bör du även vara medveten om att en liten temperatursänkning kan öka förbrukningen en hel del.

En sänkning på en enda grad leder faktiskt till en 2-5 % högre energiförbrukning. Detta beror på att kompressorn måste arbeta hårdare för att hålla den lägre temperaturen.

Kylskåpets placering: Enligt experterna påverkas energiförbrukningen även av kylskåpets placering i hemmet. Kylskåpet påverkas nämligen av rumstemperaturen och måste helt enkelt arbeta hårdare ju varmare omgivningen är. Experterna skriver därför att man bör ställa kylskåpet på en sval plats om man har möjlighet.

Stängs dörren ordentligt?: Kontrollera dörren till kylskåpet och alla lister runt om. Dörren måste nämligen sluta helt tätt för att kompressorn inte ska behöva arbeta extra. Du kan enkelt testa detta genom att klämma fast en pappersremsa i dörren och se om den fastnar. Om pappersremsan hänger kvar betyder det att dörren stängs som den ska.

Tina fryst mat i kylskåpetTina fryst mat i kylskåpet: Det finns flera fördelar med att tina frysvaror i kylskåpet istället för i rumstemperatur: För det första är detta den säkraste metoden ur en hälsosynpunkt. För det andra friger den frysta maten kyla när den tinar och ger på så vis “gratis” kyla till kylskåpet.

Håll dörren stängd: Även om kylskåpsdörren måste öppnas ibland är det bäst att begränsa detta så mycket som möjligt. Eftersom att man släpper ut kall luft varje gång man öppnar dörren måste kylskåpet arbeta extra för att ersätta den förlorade kylan.

Luftflöde runt kylskåpet: När kylskåpet arbetar ger det även ifrån sig värme som måste ledas bort från kylen. Det är därför viktigt att det finns lite fritt utrymme runt kylskåpet. Om värmen inte har någonstans att ta vägen måste kylskåpet nämligen arbeta hårdare för att hålla rätt temperatur.


Förstå energimärkningen på ditt kylskåp

Vad är en energimärkning?
Energimärkningen är EU’s obligatoriska förordning för vitvaror och elektriska apparater. Den visar hur energieffektiv en produkt är, vilket är bra att ha i åtanke om du till exempel är ute efter ett nytt kylskåp. 

Om du har koll på energimärkningen när du ska ut och köpa vitvaror eller elektronik kan du både spara pengar och hjälpa miljön.

Märkningen har nyligen fått en uppdatering. Den nya etiketten liknar den gamla, men den har uppdaterats så att den är lättare att förstå. Här nedanför går vi igenom det nya formatet så att du får veta vad du ska titta efter när du är på jakt efter nya produkter.

Den nya lagen om energimärkning energiklassen
Den nya energimärkningslagen gäller i hela EU och omfattar alla vitvaror och elektriska apparater. Produkterna bedöms på en skala från A till G oavsett vilken typ av produkt det rör sig om. Förr användes olika skalor för olika produkter, och det kunde därför vara svårt att tyda informationen och jämföra olika produkttyper.

Den nya energimärkningen innebär att produkter som tillhörde energiklass A med ett eller flera plustecken nu hamnar i klass B, C eller D. Ändringen genomförs för att det ska bli lättare för dig som konsument att bedöma och jämföra energiförbrukningen när du köper hem nya produkter.

Den nya etiketten kommer inledningsvis att användas på diskmaskiner, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kyl-frysar samt TV-apparater och datorer. Med tiden kommer andra produkter också att byta till den nya märkningen, och på sikt kommer alla vitvaror och elektroniska apparater att ha den lilla etiketten.

Under en övergångsperiod kommer vissa produkter att ha den gamla etiketten medan andra har den nya. För att få en tydligare översikt över energiförbrukningen kan du titta på färgerna i skalan istället för att fokusera på bokstäverna. Ju mörkare den gröna färgen är, desto mer energieffektiv är produkten, oavsett vilken bokstav som anges.

Vad innebär den nya energimärkningen?

 • Den nya energiskalan går från A till G och har inga plustecken. De mest energivänliga produkterna hamnar i energiklass A medan de minst energivänliga får märket G.
 • Skalan är densamma för alla produkter.
 • Den nya skalan har även en tillhörande QR-kod. Den leder till användbar information som inte finns på etiketten.

Den gamla energimärkningen då?
Den gamla skalan ser annorlunda ut beroende på vilken produkt etiketten sitter på. För vissa produkter är A högst upp på skalan medan andra kan ha energiklasser upp till A+++. Det kan vara förvirrande för konsumenter, och nu blir märkningen därför likadan för alla produkter. Syftet med ändringen är att det ska bli lättare att handla miljövänligt och energisnålt.

Vad för information finns på energimärkningen?
Informationen på etiketten är anpassad till den produkt som etiketten sitter på. Informationen kan därför variera mellan olika produkter. 

Energimärkningen kan bland annat visa:

 • L/annum: den årliga vattenförbrukningen i liter
 • Kg: hur många kilo maskinen rymmer
 • dB: maskinens allmänna ljudnivå
 • kWh/annum: hur många kilowattimmar maskinen förbrukar på ett år

Vilken energiklass ska jag välja?
Om du redan lever miljömedvetet eller vill dra ner på elförbrukningen hemma är det bäst att välja en produkt som ligger högt upp på energiskalan. 

När det blir dags att byta ut dina produkter visar studier att köket är en av de största energislukarna. Det gäller bland annat apparater som vattenkokare, kylskåp och ugn. Om du ska köpa nya, mer miljövänliga produkter är köket därför ett bra ställe att börja på.

Kom dock ihåg att du inte bör byta ut dina vitvaror innan de slutar fungera. Det kan verka som en smart idé att ersätta produkterna med mer energisnåla versioner så snart som möjligt. Själva tillverkningen tär dock på miljön, så du bör inte byta ut dem förrän de gamla produkterna har gjort sitt, eller förrän de kan flytta till ett nytt hem.

Vilka produkter har en energimärkning?

 • Ugnar
 • Frysar och kylskåp
 • Lampor
 • Köksfläktar
 • TV-apparater
 • Tvättmaskiner
 • Torktumlare
 • Diskmaskiner
 • Dammsugare

Guide: Håll kylskåpet rent

Guide: Håll kylskåpet rentEftersom att man förvarar mat i kylskåpet är det självklart att detta utrymme ska hållas rent. Baserat på en artikel från danska Bolius.dk berättar vi här hur du rengör kylen på bästa sätt.

Först och främst skriver experterna att man bör undvika kemikalier och starka rengöringsmedel i kylskåpet, i synnerhet medel som innehåller klorin. Använd istället ättika för en mer naturlig städning som dessutom är billigare. Här nedanför går vi igenom steg för steg hur du ska göra för att rengöra kylskåpet med ättika.

Till att börja med måste du förbereda blandningen som ska användas som rengöringsmedel. Blanda helt enkelt två delar ättika med tre delar vatten och tillsätt eventuellt lite diskmedel.

1⃣ Ta ut hyllorna ur kylskåpet. Blöt sedan en trasa i ättiksblandningen och rengör insidan av kylskåpet.

2⃣ Diska därefter hyllorna med vanligt diskmedel.

3⃣ Slutligen ska både kylskåpet och hyllorna torkas.


Hur ska maten förvaras i kylskåpet?

Hur ska maten förvaras i kylskåpet?

Vissa kylskåp har en ventilerad kylfunktion som säkerställer att temperaturen hålls på en jämn nivå i hela kylskåpet. Om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning kan temperaturen däremot variera lite. Tretti.se förklarar att dessa kylskåp håller en högre temperatur på de övre hyllorna och blir kallare ju längre ner man kommer.

Om ditt kylskåp saknar ventilerad kylning bör du därför tänka på var du placerar olika livsmedel.

De översta hyllorna: Även om många av oss har frukt- och grönsakslådorna långt ner i kylskåpet skulle de faktiskt må bättre högre upp. Temperaturen är nämligen bättre anpassad för grönsaker på de övre hyllorna. Om frukt och grönt placeras i ögonhöjd är det dessutom större chans att du använder dessa livsmedel i matlagningen och till snacks. Andra matvaror som också mår bättre i den övre delen av kylskåpet är smör och ost. Egentligen är det nämligen för kallt för dessa längst ner i kylen.

De nedersta hyllorna: Eftersom att kylskåpet är kallast längst ner bör du placera mer temperaturkänsliga livsmedel på de nedersta hyllorna. Både kött, fisk, matrester, mjölk och ägg ska därför förvaras långt ner i kylen.

Om du, liksom många andra, gärna ställer mjölken i kylskåpsdörren är det bäst att ändra på den vanan. Just dörren är nämligen det ställe i kylskåpet där temperaturen varierar allra mest.

I en annan artikel berättar Tretti.se även om livsmedel som inte bör förvaras i kylskåpet. De förklarar till exempel att bananer är för köldkänsliga för kylskåpet, att tomater smakar mer om de förvaras i rumstemperatur och att avokado inte mognar i kylen. Vitlök mår bäst på köksbänken eller i skafferiet och potatis kan bli mer grynig om den förvaras i kylen.

Andra matvaror som helst inte ska förvaras i kylskåpet är olivolja, choklad, bröd och honung.


Hur länge håller mat i kylen?

Hur länge håller mat i kylen?Även om maten kyls ner i kylskåpet kommer den inte att hålla för evigt. Hållbarheten varierar dessutom mellan olika typer av livsmedel. Baserat på en artikel från det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler berättar vi här hur länge olika livsmedel håller samt hur de ska behandlas.

Mjölk: Mjölk, grädde och yoghurt ska gärna förvaras där det är som kallast. Eftersom att de helst ska hållas skyddade från både ljus och syre är det dessutom bäst att låta dem vara kvar i originalförpackningen. Mjölk och grädde håller ungefär 2-3 dagar efter öppning medan syrade mjölkprodukter kan hålla 4-5 dagar. Släng mjölkprodukter på en gång om de luktar dåligt.

Ost: Ost ska förvaras i kylskåp men inte för kallt. Osten får därför gärna stå högst upp i kylen. Hårdost har en lång hållbarhet på upp till en månad.

Frukt och grönsaker: Packa gärna om grönsaker när du lägger dem i kylen. Tänk även på att många typer av frukt och grönsaker ska förvaras separat eftersom att de utsöndrar etylen, en gas som kan påskynda mognad och försämra kvaliteten hos andra frukter och grönsaker.

Detta gäller bland annat äpplen, päron, tomater, röd paprika, melon, persikor, nektariner, vindruvor, kiwi och citrusfrukter.

Kött: Färskt kött ska alltid förvaras kallt och i en lufttät förpackning. Kött bör dessutom antingen frysas in eller användas upp inom ett par dagar.

Tänk dock på att packa om kött när du ska lägga det i frysen. Eftersom att bakterier förökar sig snabbt i kött ska man vara extra noggrann vid hanteringen av detta.

Ägg: Ägg ska förvaras där det är som kallast i kylskåpet och håller då i flera veckor.

Pålägg: Köttpålägg ska helst förvaras i den kallaste delen av kylskåpet och håller vanligtvis ett par dagar efter öppning.

Fisk: Fisk blir dåligt snabbt och ska därför förvaras kallt. Av samma anledning bör man även frysa in fisken om man inte tänker äta den samma dag. Om du inte äter fisken på inköpsdagen men vill förvara den i kylskåpet bör den förvaras i en temperatur på 2 grader.

Bröd: Precis som vi nämnde tidigare bör bröd inte förvaras i kylskåpet. Även om brödet ofta håller längre i kylen brukar det nämligen bli väldigt torrt och tråkigt. Det kan därför vara bättre att förvara brödet i rumstemperatur.

Bröd börjar mögla när det blir för gammalt. Om du vet att du inte hinner äta upp brödet innan kvaliteten försämras kan du även frysa in det.

Rester: Om det blir kvar rester efter middagen ska dessa kylas ner snabbt. Packa in maten i mindre portioner direkt och ställ in den i kylskåpet eller frysen på en gång.

Rester brukar hålla 2-3 dagar i kylskåpet och 3 månader i frysen. Kom ihåg att matrester alltid ska värmas ordentligt innan du äter dem.


Ha koll på lagstiftningen när du köper ett nytt kylskåp

När du ska ut och köpa ett nytt kylskåp är det bra att ha lite koll på lagen och vilka rättigheter du har som konsument. Baserat på en artikel hos Konsumenternas.se berättar vi här vad du bör känna till.

lagstiftningenNär man köper nya produkter erbjuds man ofta en tilläggsförsäkring. Ditt nya kylskåp är dock inte helt oskyddat även om du avstår från att teckna en separat produktförsäkring.

Enligt konsumentköplagen har du till exempel rätt att reklamera ursprungliga fel på kylskåpet inom tre år från inköpet. Ett fel som fanns på varan från början kan nämligen visa sig senare också.

Du kan även ha en garanti från säljaren som gäller under en begränsad tid. Om kylskåpet går sönder inom den tiden har du rätt att få det utbytt eller reparerat.

Hushållsmaskiner som kyl, frys och diskmaskin täcks dessutom av hemförsäkringen om de slutar att fungera. Om du betalar varan med bankkort kan det även hända att du har ett försäkringsskydd via kortet. Eftersom att köpskyddet kan variera mellan olika kort är det bra att ta reda på vad som gäller för just det kort du använder.

Fördelen med en separat produktförsäkring är att de ofta har lägre självrisk än hemförsäkringen. Det kan även hända att det inte är någon självrisk alls. En produktförsäkring kan dessutom ha bättre avskrivningsregler.

Om du bestämmer dig för att teckna en tilläggsförsäkring för ditt kylskåp är det viktigt att du läser villkoren ordentligt först och tar reda på vilka undantag som finns. Kom även ihåg att produktförsäkringen enbart gäller för just den vara du tecknar den för.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka kylskåp har fått bäst betyg i granskningar?

Bosch KIS87AFE0, Bosch KSV36VBEP, Bosch KSV36VI3P och Bosch KSV36VW3P

Hur testas kylskåpen?

Man undersöker hur bra kylskåpen är på att hålla rätt temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Utöver detta tittar man även på energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för kylskåp går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Råd & Rön
Råd & Rön är en konsumentorganisation som jobbar med att förbättra konsumentlivet i Sverige. De behandlar flera olika aspekter av konsumentlivet och testar bland annat olika konsumentprodukter. Råd & Rön har till exempel provat olika kylskåp. Du hittar hela undersökningen här.

De har även genomfört ett test av flera olika kylfrysar. Den undersökningen kan du läsa här.

Observera att du behöver en betald prenumeration för att få full tillgång till testresultaten. Om du bara vill läsa en specifik undersökning går det även att köpa tillgång till enskilda tester.

Uafhængige testpaneler
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler fungerar som danskarnas vakthund i samhället. De arbetar med alla tänkbara aspekter av konsumentlivet i Danmark och genomför bland annat noggranna tester av en mängd olika konsumentprodukter. Uafhængige testpaneler har till exempel provat olika kylskåpsmodeller. Du hittar hela undersökningen här.

Det danska konsumentrådet har även testat och recenserat ett flertal olika kylfrysar. Du kan läsa hela den undersökningen här.

Observera att du behöver en betald prenumeration för att få full tillgång till testresultaten. Om du bara vill läsa en specifik undersökning går det även att köpa tillgång till enskilda tester.

Amazon

Är en handelssajt där konsumenter kan jämföra, köpa och recensera olika produkter. Vi har använt oss av Amazons globala konsumentrecensioner.
Läs recensionerna om Bosch KGE39AICA här
Läs recensionerna om Bosch KSV36VWEP här
Läs recensionerna om Bosch KIR51AFF0 här

Trustedreviews.com

Trustedreviews är en sajt med fokus på experttester och recensioner av produkter av olika slag. Vi har använt oss av Trustedreviews test och recension av Bosch KGE39AICA.

Recensionen uppdaterades den: 19. Mars, 2021

Läs hela recensionen av Bosch KGE39AICA här

Google Shopping

Google Shopping är en plattform där konsumenter kan jämföra och recensera produkter. Vi har använt Google Shoppings konsumentbetyg för att se vad konsumenterna tycker om BOSCH KGN33NLEB.
Läs recensionerna här


Andra relevanta artiklar

Om du fortfarande inte vet vilket kylskåp du ska välja kan vi rekommendera vår mer allmänna artikel Kylskåp test. Där har vi samlat testvinnande kylskåp från flera olika tillverkare i en enkel och tydlig överblick över marknadens bästa modeller.

Ett annat populärt val är kombiskåp som innehåller både kyl och frys. Om du är intresserad av ett sådant skåp kanske du vill läsa artikeln Kyl & frys test.  Där får du en översikt över experternas favoritmodeller inom den kategorin.

Om du inte känner att ett kylskåp från Bosch är rätt för dig har vi även ett flertal artiklar om kylskåp från andra tillverkare. Du hittar till exempel en översikt över Electrolux bästa modeller i vår artikel Electrolux kylskåp test. Eftersom att Electrolux generellt sett presterar riktigt bra i olika kylskåpstest kan det definitivt vara värt att läsa den artikeln.

Om du har gott om utrymme i köket kanske ett side-by-side-kylskåp är något för dig. I den här typen av kylfrys får du definitivt plats med allt du behöver. Många av dessa modeller har dessutom en inbyggd ismaskin. Tänk dock på att side-by-side-skåp ofta förbrukar mer ström än traditionella kylskåp.

Om du å andra sidan har ett väldigt litet kök kanske du är mer intresserad av artikeln Kompakta kylskåp test. Den här typen av kylskåp är ett bra alternativ för mindre lägenheter, sommarstugor och husvagnar.

Vi vill även tipsa dig som är vinintresserad om vår artikel Vinkyl test. I den artikeln hittar du ett antal populära vinkylskåp samt en stor guide om vinförvaring.

Vi har även artiklar om andra vitvaror för dig som behöver något mer än ett kylskåp, till exempel Frysskåp test och Frys test. I dessa artiklar går vi igenom marknadens bästa frysmodeller baserat på olika experttester. För att få mer utrymme för maten väljer många att ha både ett fullstort kylskåp och en frys

Om du vill ha en frys stående i till exempel källaren eller i ett förråd utomhus kanske en frysbox kan vara något för dig. I vår artikel Frysbox test har vi samlat de modeller som har klarat sig bäst i olika expertgranskningar.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att få en bättre uppfattning om vilket kylskåp som passar bäst till dina behov. Om du har några idéer eller kommentarer på artikeln får du mer än gärna kontakta oss. Vi uppskattar alltid feedback från våra läsare och välkomnar både ris och ros.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Bosch KGE36VW4A

Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Bosch KGE36VW4A

.
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har provat Bosch KGE36VW4A och gett modellen ett bra betyg. Experterna framhäver i första hand kylfrysens kvalitetsintryck och låga energiförbrukning.

Även om uafhængige testpaneler tycker bra om Bosch KGE36VW4A är de dock inte lika nöjda med kyl- och fryskapaciteten.

Innan du köper Bosch KGE36VW4A bör du vara medveten om att det här är en fristående kylsfrys.

Energieffektiv kylfrys med låg ljudnivå

Bosch KGE36VW4A har en frys som rymmer 88 liter och ett kylskåp med en kapacitet på 214 liter. Den här modellen är därför lagom stor för ett hushåll på tre eller fyra personer.

Eftersom att kylfrysen tillhör energiklass A+++ förbrukar den inte mycket energi alls. Detta är en stor fördel för miljön men är även bra för plånboken.

Bosch KGE36VW4A är dessutom tystgående med en ljudnivå på bara 38 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta inte särskilt högt.

Den här modellen är dessutom utrustad med både ventilerad kylning och en elektronisk temperaturstyrning.

Den elektroniska styrningen gör det enkelt att ställa in exakt rätt temperatur medan den ventilerade kylfunktionen säkerställer att temperaturen är densamma högst upp i kylskåpet som längst ner.

Kylskåp med FreshSense och SuperCooling

Kylskåpet i Bosch KGE36VW4A har både en FreshSense-teknik och SuperCooling. FreshSense ser till att klimatet i kylen är optimalt för att bevara konsistensen hos livsmedel och hålla maten fräsch.

SuperCooling-funktionen sänker temperaturen en kort period för att nya matvaror snabbt ska nå rätt temperatur.

De nyinköpta varorna kan fördelas på fyra hyllor av säkerhetsglas. Två av dessa hyllor kan flyttas upp och ner och tre hyllor är dessutom EasyAccess-hyllor.

Detta innebär att de kan dras ut halvvägs för att man lättare ska kunna sätta in och ta ut varor ur kylen på ett flexibelt sätt.

Utöver de fyra hyllorna har Bosch KGE36VW4A även en VitaFresh-låda med en reglerad fuktnivå. Tack vare fuktregleringen håller sig frukt och grönsaker fräscha längre i den här lådan.

Det finns dessutom en LED-belysning i kylskåpet som ger en tydlig överblick och gör det enkelt att hitta olika varor.

Frys med LowFrost

Frysen i Bosch KGE36VW4A är försedd med flera praktiska funktioner, till exempel LowFrost och Superinfrysning. LowFrost-funktionen minimerar isbildning och gör därmed att det går både snabbt och enkelt att avfrosta frysen.

Funktionen som kallas för Superinfrysning sänker temperaturen i frysen under en kort period. Detta gör att infrysningen går snabbare och att maten som redan är i frysen inte påverkas. Denna funktion är framförallt bra när man lägger in nya varor i frysen.

Bosch KGE36VW4A har tre genomskinliga fryslådor varav en BigBox-låda. Den här lådan har gott om utrymme för stora saker och kan utan problem användas för att frysa in mer otympliga varor.

Basfakta – Bosch KGE36VW4A:
Typ: Fristående kylfrys
Kapacitet, kylskåp: 214 liter
Kapacitet, frys: 88 liter
Höjd: 186 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 65 cm
Vikt: 75 kg
Färg: Vit
Energiklass: A+++
Energiförbrukning: 161 kWh/år
Ljudnivå: 38 dB
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 4
Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KGE36VW4A:
Energisnål modell
Frys med LowFrost och Superinfrysning
Kylskåp med FreshSense och SuperCooling
Ventilerad kylning
Elektronisk temperaturstyrning


Siemens KS36VVWEP kylskåp – bra temperaturstabilitet

Rymligt kylskåp

✅ 4,6 stjärnor av konsumenter på Siemens.com

Siemens KS36VVW3P

 

Kylskåpsmodellen Siemens KS36VVWEP har fått recensioner från konsumenter på Siemens egen hemsida. Här får kylskåpet betyget 4,7 stjärnor. Kylskåpet får bra recensioner på basis av en bra temperaturstabilitet, energiförbrukning, design och funktioner.

Bra kylskåp för större hushåll
Siemens KS36VVWEP är ett bra alternativ för dig som har en stor familj. Den här modellen har nämligen en hög kapacitet på 346 liter och är därmed tillräckligt stor för ungefär fem eller sex personer.

Det här kylskåpet är fristående och har dessutom en elegant, stilren och enkel design. Eftersom att det rör sig om en stor och rymlig kyl är den även ganska hög, närmare bestämt 186 cm.

Kylskåpet levereras med en vänsterhängd dörr. Om detta inte passar i köksinredningen går det dock att vända dörren så att den öppnas åt andra hållet istället.

Energiklass E
Den här modellen är ett av marknadens mer miljövänliga kylskåp som inte sliter särskilt mycket på varken miljön eller användarens ekonomi. Siemens KS36VVWEP placerar sig nämligen i klass E. Detta är riktigt bra och innebär även att kylskåpet har en låg årlig energiförbrukning, närmare bestämt 116 kilowattimmar per år.

Smarta funktioner
Det här kylskåpet är utrustat med ett par smarta och moderna funktioner, till exempel en automatisk avfrostningsfunktion som gör att miljön i kylen alltid är så bra som möjligt. Det finns även en SuperCooling-funktion som sänker temperaturen snabbt efter att dörren har varit öppen, till exempel när man har lagt in nya matvaror i kylen.

Siemens KS36VVWEP har dessutom en LED-belysning och en lättöverskådlig inredning. Kylskåpet har nämligen sju hyllor varav sex är justerbara. Utöver dessa hyllor finns det även en grönsakslåda och en speciell flaskhylla

Fördelar

 • Rymligt kylskåp
 • Vändbar dörr
 • SuperCooling-funktion
 • Bra inredning med sju hyllor, en flaskhylla och en låda
Nackdelar

 • Hög prisklass

Basfakta – Siemens KS36VVWEP:
Typ: Fristående kylskåp
Kapacitet: 346 liter
Höjd: 186 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 71 cm
Vikt: 75 kg
Färg: Vit
Energiklass: E
Energiförbrukning: 116 kWh/år
Ljudnivå: 39 dB
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 7
Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

 


Bosch KSV36VI3P

Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VI3P

 

.Bosch KSV36VI3P har testats och bedömts i två olika expertgranskningar: en hos Råd & Rön och en hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. I båda fallen rör det sig om ett test där experterna provade flera olika kylskåp på en gång.

Både Råd & Rön och uafhængige testpaneler bedömde samtliga modeller utifrån testpunkter som temperaturstabilitet, energiförbrukning, storlek och design. Kylskåpsmodellen Bosch KSV36VI3P klarade sig fint i båda undersökningarna.

Ett kylskåp för stora familjer

Bosch KSV36VI3P har en kapacitet på 346 liter och är därmed ett av marknadens större kylskåp. Den kapaciteten motsvarar ungefär behovet hos en familj på fem eller sex personer.

Den här modellen är dessutom ett bra alternativ för dig som vill ha ett stilrent och elegant kylskåp. Eftersom att kylskåpet har en yta av rostfritt stål passar det nämligen bra in i de allra flesta kök.

Kylskåpet har dessutom en enkel och stilren design som endast bryts av den elektroniska skärmen som visar temperaturen.

En annan fördel med den här modellen är att den har en EasyClean-front som gör det lättare att hålla kylskåpet rent utvändigt.

Energiklass A++

Bosch KSV36VI3P tillhör även en kategori som kan tilltala en miljömedveten konsument. Den här maskinen finns nämligen i energiklass A++ och hamnar därmed näst högst upp på skalan.

Kylskåpet har en årlig energiförbrukning på 112 kilowattimmar och är inte särskilt dyrt i drift.

Den här modellen har en elektronisk temperaturstyrning som gör att man kan ställa in en exakt temperatur för kylskåpet. Den intelligenta FreshSense-tekniken mäter dessutom temperaturen hela tiden och säkerställer att den alltid hålls på en jämn nivå.

Bosch KSV36VI3P är även utrustad med en ventilerad kylfunktion som ser till att kylskåpet är lika kallt överallt. Tack vare detta blir inga hörn eller hyllor varken för varma eller för kalla.

Bra inredning

För att man verkligen ska kunna utnyttja utrymmet till fullo i det här stora kylskåpet är inredningen utformad med detta i åtanke.

Bosch KSV36VI3P är därför utrustad med sju hyllor. Eftersom att samtliga hyllor är tillverkade av säkerhetsglas behöver man dessutom inte oroa sig för olyckor i kylskåpet.

Fem av dessa sju hyllor går att flytta upp och ner efter behov och sex av dem är även utdragbara. Det finns dessutom en flaskhylla samt en VitaFresh-låda med reglerad fuktnivå.

Den här lådan är designad för att förlänga hållbarheten hos frukt och grönsaker och bevara vitaminerna i dessa längre.

Basfakta – Bosch KSV36VI3P: 
Typ: Fristående kylskåp
Kapacitet: 346 liter
Höjd: 186 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 65 cm
Vikt: 77 kg
Färg: Rostfritt stål
Energiklass: A++
Energiförbrukning: 112 kWh/år
Ljudnivå: 39 dB
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 7
Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KSV36VI3P:
Rymlig modell för en familj på fem eller sex personer
Fin och elegant design med EasyClean
Energiklass A++
Sensorteknik
VitaFresh-låda för frukt och grönsaker


Bosch KSV36VW3P

Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VW3P

Kylskåpsmodellen Bosch KSV36VW3P har varit med i två olika tester: ett hos Råd & Rön och ett hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

Både de svenska och de danska experterna har provat flera olika kylskåpsmodeller och bedömt dem utifrån bestämda testpunkter. De har bland annat undersökt om kylskåpen håller en stabil temperatur samt tittat på design, energiförbrukning och storlek.

Eftersom att båda i slutändan tycker att Bosch KSV36VW3P presterade bra i testerna får den här modellen bra betyg hos både Råd & Rön och uafhængige testpaneler.

Lämplig för en stor familj

Bosch KSV36VW3P är ett fristående kylskåp som rymmer 346 liter. Eftersom att detta är en väldigt hög kapacitet är den här kylskåpsmodellen lagom för en stor familj med ungefär fem eller sex medlemmar.

Den här modellen är dessutom ett bra alternativ om man är ute efter ett vitt kylskåp med en enkel och elegant design.

Eftersom att vit är en neutral färg kan kylskåpet passa bra in i köket hos de allra flesta. Modellen levereras med en vänsterhängd dörr som kan vändas vid behov.

Energisnålt kylskåp

Bosch KSV36VW3P tillhör en av marknadens bästa energiklasser, närmare bestämt A++. Detta är faktiskt den näst bästa klassen på energiskalan. Den här modellen är därför billig i drift och har en låg energiförbrukning på 122 kilowattimmar per år.

Eftersom att ett kylskåp är igång hela tiden ser man en tydlig skillnad i förbrukningen för modeller i bra och mindre bra energiklasser.

Det här kylskåpet har dessutom en elektronisk temperaturstyrning med en skärm som visar den exakta temperaturen. Denna styrning säkerställer även att man slipper större temperaturväxlingar i kylen.

Modern teknik

Bosch KSV36VW3P är ett modernt kylskåp som använder den senaste tekniken för att användaren ska kunna lita mer på kylen.

Kylskåpet har till exempel en FreshSense-teknik som använder sensorer för att hålla en stabil temperatur. Det finns även en ventilerad kylfunktion som ser till att hela kylskåpet är lika kallt.

I kylskåpet hittar man även en intelligent VitaFresh-låda. Denna låda har en smart fuktreglering som bevarar näringsämnena i grönsaker och gör att de håller längre.

Utöver lådan för frukt och grönsaker består inredningen i Bosch KSV36VW3P av sju hyllor av säkerhetsglas.

Basfakta – Bosch KSV36VW3P: 
Typ: Fristående kylskåp
Kapacitet: 346 liter
Höjd: 186 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 65 cm
Vikt: 76 kg
Färg: Vit
Energiklass: A++
Energiförbrukning: 112 kWh/år
Ljudnivå: 39 dB
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 7
Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänsterhängd (dörren kan även vändas)

Utvalda fördelar med Bosch KSV36VW3P:
Hög kapacitet på 346 liter
Vitt kylskåp med en elegant design
Låg energiförbrukning
Elektronisk temperaturstyrning
Arbetar med intelligenta sensorer


Bosch KAD90VI20

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Bosch KAD90VI20

 


Bosch KAD90VI20 har testats och recenserats av det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Experterna har granskat kylfrysen och bedömt den utifrån olika testpunkter, till exempel design, energiförbrukning och funktioner.

Den här modellen får i slutändan medelbetyg av det danska konsumentrådet eftersom att de inte är särskilt imponerade av skåpets kyl- och fryskapacitet. Experterna tycker däremot riktigt bra om kvaliteten och de bra funktionerna hos Bosch KAD90VI20.

Vi vill även göra dig uppmärksam på att Bosch KAD90VI20 är ett side-by-side-kylskåp. Innan du köper den här modellen bör du därför tänka på att den är ganska bred.

Stor och energieffektiv kylfrys

Bosch KAD90VI20 är en stor kylfrys med en side-by-side-utformning. Detta innebär även att kapaciteten är hög. Kylskåpet i den här modellen rymmer nämligen 370 liter medan frysen har en kapacitet på 163 liter. Bosch KAD90VI20 är därför ett bra alternativ för större familjer.

Eftersom att det här är ett side-by-side-skåp har den även en inbyggd ismaskin och vattendispenser. Man kan alltså alltid få kallt vatten och is direkt från dörren till frysen. För att man ska få en bra översikt över innehållet i kylskåpet tänds dessutom en LED-belysning när man öppnar dörren.

Även om det här är en stor kylfrys är modellen fortfarande energisnål. Bosch KAD90VI20 tillhör nämligen energiklass A+ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi på ett år.

Detta är dessutom en fördel för både plånboken och miljön. Den här kylfrysen har en ljudnivå på 43 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Kylskåp med MultiAirFlow och SuperCooling

För att kylskåpet ska hålla en jämn temperatur och vara lika kallt högst upp som längst ner är Bosch KAD90VI20 utrustad med ventilerad kylning.

Kylskåpet har totalt fyra hyllor av säkerhetsglas och två lådor för frukt och grönsaker. En av de fyra hyllorna går dessutom att flytta upp och ner vid behov.

Bosch KAD90VI20 har även ett system som kallas för MultiAirFlow. Detta system säkerställer att alla livsmedel förvaras på bästa möjliga sätt och att maten håller sig fräsch längre.

Utöver MultiAirFlow har Bosch KAD90VI20 även en SuperCooling-funktion. Den här funktionen gör att varmare matvaror kyls ner snabbt utan att påverka maten som fanns i kylskåpet sedan tidigare.

Praktisk frys med Superinfrysning

Frysen i Bosch KAD90VI20 har två genomskinliga fryslådor som rymmer både små och stora varor.

Frysen har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel NoFrost och Superinfrysning.

NoFrost minimerar isbildning och ser på så vis till att frysen inte frostar igen. Superinfrysning sänker temperaturen i frysen när man lägger in nya varor för att resten av frysvarorna inte ska påverkas.

Sist men inte minst har Bosch KAD90VI20 ett varningssystem som larmar om temperaturen i frysen stiger.

Basfakta – Bosch KAD90VI20: 
Typ: Kylfrys, Side-by-side
Kapacitet, kylskåp: 370 liter
Kapacitet, frys: 163 liter
Höjd: 177 cm
Bredd: 91 cm
Djup: 72 cm
Vikt: 104 kg
Färg: Grå, rostfritt stål
Energiklass: A+
Energiförbrukning: 436 kWh/år
Ljudnivå: 43 dB
Elektronisk temperaturstyrning: Ja
LED-belysning: Ja
Antal hyllor: 4
Höger- eller vänsterhängd dörr: Vänster- och högerhängd

Utvalda fördelar med Bosch KAD90VI20: 
Rymlig kylfrys
Frys med NoFrost och Superinfrysning
Kylskåp med SuperCooling och MultiAirFlow
Ventilerad kylning
Vatten- och isdispenser

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta