Sous vide test – Hitta de bästa sous vide maskinerna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Bäst i Test guide 2021: Sous vide är fortfarande ett relativt nytt koncept i vanliga hem, men kort sagt är det en tillagningsmetod där man vakuumförpackar maten och sedan sänker ner den i vatten. Sous vide har en lång tillagningstid och ger därför härligt mört kött och fräschare grönsaker.

Den här artikeln tittar närmare på olika modeller av sous vide-maskiner som har gått igenom flera tester. Experterna har efter noggranna beräkningar bedömt vilka modeller som är bäst. Det finns två olika typer av sous vide-maskiner: Maskiner med eget vattenbad där det följer med ett kärl för vattnet och sous vide-cirkulatorer som sänks ner i en vanlig kastrull.

Vi går igenom de olika undersökningarna för att kunna hjälpa dig hitta den sous vide-maskin som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på tester från Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, som är Danmarks motsvarighet till Råd & Rön, samt den norska testsajten klikk.no.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över marknadens bästa sous vide-maskiner
🔸 Information om hur sous vide fungerar
🔸 Information om tillagningstider
🔸 Steg-för-steg-guide till att använda sous vide
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Steba SV100 prof

Testvinnare hos den norska testsajten klikk.no

.
Steba SV100 prof  är en sous vide-cirkulator, vilket innebär att den inte har något eget vattenbad utan sänks ner i ett separat vattenkärl. Där värmer den sedan upp vattnet till den önskade temperaturen genom att cirkulera vattnet i grytan. Experterna bedömer att den här tekniken fungerar riktigt bra på Steba SV100 prof som värmer upp vattnet snabbt. Det tar till exempel 17 minuter att värma vattnet från 20 till 56 grader. När vattnet är varmt hålls temperaturen stabil så att maten tillagas vid en konstant värme, vilket även ger den bästa smaken.

Stor maskin

Steba SV100 prof är en av de lite större modellerna av sous vide-cirkulatorer och den väger 2 kg. Modellen är tillverkad i rostfritt stål och har en enkel design som är bred och rektangulär. Man bör vara medveten om att den här stora modellen kräver en djup gryta med en höjd på minst 15 cm eftersom kapaciteten hos Steba SV100 prof är på hela 30 liter vatten. Detta bearbetas med 1500 watt och maskinen cirkulerar 7,5 liter vatten per minut. Steba SV100 prof hör inte till de billigaste modellerna men du får å andra sidan en riktigt hög kvalitet för det högre priset

Bra display

Steba SV100 prof är mycket enkel att använda. Modellens upplysta LCD-display som visar både temperaturinställning, aktuell temperatur och timer är ett stort plus, särskilt om man precis har börjat med sous vide. Man kan ställa in temperaturen på mellan 5 och 99 grader, vilket gör att Steba SV100 prof är en mycket flexibel modell när det kommer till temperaturer.

Steba SV100 prof mäter 32 cm (h) x 15 cm (b) x 13 cm (d) och är en cirkulator. Det ingår ingen vakuumförpackare och en sådan måste därför köpas separat.

Utvalda fördelar med Steba SV100 prof:
Snabb modell
Håller temperaturen stabil under hela tillagningen
Stor modell
Enkel att använda
Användarvänlig display


Steba SV50

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Steba V50

 

 

Många förknippar sous vide-tekniken med tillagning av kött. Det går dock även att tillaga grönsaker och potatis i sous vide-maskinerna och Steba SV50 är en av de mångsidiga modellerna som är bra till alla typer av matvaror. Steba SV50 är en sous vide-cirkulator, vilket innebär att den har en liten motor som driver runt vattnet och på så vis säkerställer en jämn temperatur i hela vattnet. Den här tekniken gör även att man kan lita på att Steba SV50 ger ett jämnt resultat och att hela biffen eller steken tillagas lika mycket.

Bra temperaturspann

En av de främsta fördelarna med Steba SV50 är det breda temperaturspannet som sträcker sig från 0 till 90 grader, vilket gör att man kan tillaga maten under mycket lång tid vid låga temperaturer. Då behöver vattnet heller inte värmas upp särskilt mycket och det är en av orsakerna till att Steba SV50 har en mycket låg energiförbrukning. Kom dock ihåg att aldrig tillaga kött för lite då risken finns att bakterier överlever.

Kvalitetsmodell

Steba SV50 ger ett bra kvalitetsintryck och både byggkvalitet och robusthet håller en hög nivå. Höljet är tillverkat i rostfritt stål och man ställer in maskinen med en enkel vridknapp. LCD-displayen är upplyst och visar både temperatur och timer. Timern på Steba SV50 kan dessutom ställas in på upp till 99 timmar. En annan fördel är att modellen inte väsnas särskilt mycket, vilket är bra om man vill köra den under natten och har sovrummet nära köket. Steba SV50 är en av de lättare modellerna med en vikt på 1,2 kg utan vatten.

Steba SV50 mäter 38 cm (h) x 8 cm (b) x 11 cm (d) och är en cirkulator. Det ingår ingen vakuumförpackare och en sådan måste därför köpas separat.

Utvalda fördelar med Steba SV50:
Bra för all typ av mat
Användarvänlig LCD-display
Brett temperaturspann
Robust kvalitetsmodell
Perfekt för lång tillagning

Här nedanför kan du se hur Steba V50 fungerar:


Champion CHSV310

 Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Champion CHSV310

.
Champion CHSV310 är en mångsidig modell som levererar vällagad mat oavsett om det är kött eller grönsaker. Modellen har en hög temperaturprecision, vilket gör att temperaturen hålls konstant kring den valda temperaturen. Den här precisionen är helt avgörande för sous vide-metoden eftersom att även små avvikelser kan leda till ett sämre resultat.

Lätt att starta

Många sous vide-maskiner har en bristfällig användarvänlighet, men Champion CHSV310 är riktigt bra på den punkten. Modellen är lätt att starta och montera och har även en mycket hög byggkvalitet. Champion CHSV310 är också en sous vide-cirkulator och den kan cirkulera 8,2 liter vatten per minut med en effekt på 800 watt. Kapaciteten på den här modellen är upp till 15 liter. Cirkulationen bidrar till att vattnet håller en jämn temperatur genom hela tillagningen och cirkulatorn väsnas i stort sett ingenting. Man slipper alltså störande ljud med Champion CHSV310.

Snygg design

Många sous vide-maskiner ser lite klumpiga ut men med Champion CHSV310 har man tänkt på utseendet. Designen är stilren och själva konstruktionen är smart och användbar med en tydlig och användarvänlig display som visar den aktuella temperaturen samt hur lång tid som återstår på timern. Bredvid displayen finns knappar av rostfritt stål som man enkelt ställer in timer och temperatur med. Temperaturspannet hos Champion CHSV310 är 0 till 92 grader, vilket är mycket brett. Modellen ligger ungefär i mitten av prisskalan och väger 1,2 kg utan vatten.

Champion CHSV310 mäter 38 cm (h) x 8 cm (b) x 11 cm (d) och är en cirkulator. Det ingår ingen vakuumförpackare och en sådan måste därför köpas separat.

Utvalda fördelar med Champion CHSV310:
Mångsidig modell som är bra för alla typer av mat
Håller en jämn och stabil temperatur
Tyst modell
Snyggt utseende
Brett temperaturspann


Melissa 16310170

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Eftersom att sous vide-metoden gör kött både extra mört och saftigt kommer många att använda en sous vide-maskin till just kött. Melissa 16310170 är mycket väl lämpad för att tillaga kött tack vare den praktiska stekhållaren som följer med maskinen. Modellen är dessutom säker och pålitlig och ger precis det resultat man vill ha.

Liten men bra

Melissa 16310170 tillhör varken de dyraste eller största sous vide-maskinerna, men om man kan nöja sig med en lägre kapacitet är Melissa 16310170 ett bra val. Modellen rymmer 6 liter vatten i vattenbadet, vilket är ungefär en tredjedel av vad de större modellerna rymmer.

Det finns dock fortfarande plats för en köttmängd som räcker till en familj på två till fyra personer. Melissa 16310170 har även en mycket låg energiförbrukning och är därför ett bra val för den miljömedvetne konsumenten. Om det finns barn och djur i huset är säkerheten också en viktig faktor. Melissa 16310170 bedöms utgöra en mycket liten brandrisk och får därför bra betyg när det kommer till säkerheten.

Alla nödvändiga funktioner

Melissa 16310170 är en väldigt bra basmodell som har alla de funktioner man behöver. Den har en LCD-display med blå bakgrundsbelysning som visar både temperatur och timer, och en sladdlängd på 92 cm ger en stor rörelsefrihet. Maskinen är tillverkad i rostfritt stål med en bas av plast. Grytan är också gjord i stål och har en non stick-beläggning som underlättar rengöringen. Maskinen har dessutom ett plastlock med ett stort fönster av härdat glas som gör att man kan hålla ett öga på maten under tillagningen.

Melissa 16310170 kan tillaga mat vid en temperatur på 45 till 95 grader, vilket ställs in med en grads intervall. Timern kan ställas in från 30 minuter till 72 timmar och det finns därmed möjlighet att tillaga maten både snabbt och långsamt. Modellen väger 2,8 kg utan vatten, vilket är ungefär i mitten av viktskalan.

Melissa 16310170 mäter 21 cm (h) x 41 cm (b) x 28 cm (d) och är en maskin med eget vattenbad. Det ingår ingen vakuumförpackare och en sådan måste därför köpas separat.

Utvalda fördelar med Melissa 16310170:
Särskilt bra till kött
Kapacitet på 6 liter vatten
Energisnål modell
Bra funktioner
Användarvänlig display


Hur fungerar sous vide?

Vill du återskapa det otroligt möra och saftiga köttet från restauranger men har tappat hoppet efter otaliga experiment hemma som tycks visa på att hemlagat kött aldrig blir lika bra? Det beror kanske på att du använder fel metod. Problemet är ofta att man tillagar köttet vid en alltför hög temperatur och därmed förstör dess textur och mörhet.  

Här kommer sous vide-metoden in i bilden. Den innebär kortfattat att man vakuumförpackar kött eller grönsaker och tillagar dem långsamt i ett vattenbad. Om man kan franska vet man redan detta utifrån namnet “sous vide” som betyder “under vakuum”.

Vakuumförpackning och vattenbad

För en mer utförlig förklaring skriver OBH Nordica att sous vide-principen går ut på att maten ska tillagas vid en mycket exakt temperatur som är betydligt lägre än i en 200 grader varm ugn eller en rykande het stekpanna. Nötkött som ska bli medium rare ska till exempel tillagas vid en temperatur på 52-55 grader.

När man använder sig av sous vide-metoden börjar man med att skaffa en sous vide-maskin och en vakuumförpackare. Sous vide-maskiner kommer väldigt sällan med en egen vakuumförpackare.

Man startar processen genom att låta sous vide-tekniken värma upp vattnet i grytan/vattenkaret medan man förbereder köttet eller grönsakerna med marinad och vakuumförpackning.

Vi skiljer här på vattenkar och gryta i och med att det finns två typer av sous vide-maskiner. Den ena typen, med vattenbad, använder sig av ett medföljande vattenkar medan den andra typen, med cirkulator, använder sig av en vanlig gryta som man sätter ner cirkulatorn i.

Vakuumförpackningen fungerar som ett slags skydd mot direktkontakt med vattnet och det gör även att matens naturliga smak och saft stannar kvar.

Maten läggs sedan ner i vattenkaret eller grytan och eftersom att maten är helt omgiven av vatten under tillagningen får man en garanterat jämn temperatur.

Olika typer av kött
Man kan tillaga i stort sett alla typer av kött, fisk och grönsaker i en sous vide-maskin och metoden gör störst skillnad för större styckdelar som annars kan bli ganska sega och torra. Politiken.dk skriver att rumpsteken är ett bra val eftersom att dess kvalitet kan förbättras avsevärt jämfört med att tillaga den en timme i ugnen på 180 grader. Även stekar blir dock mörare och saftigare med sous vide eftersom att köttsaften annars hamnar i pannan.

Om du vill laga den perfekta steken kan du titta på videon här nedanför som visar hur du tillagar en stek med sous vide.

Man kan även tillaga de flesta typer av fisk i sous vide-maskinen men man bör undvika fåglar som ankor och duvor eftersom att de inte tillagas optimalt i vakuumförpackning.

Det betyder dock inte att man måste skippa att laga fågel alls med sous vide. Kyckling kan till exempel vakuumförpackas och läggas i vattnet. Videon här nedanför visar hur man lagar kycklinglår med citron med sous vide. Kycklinglåren blir fyllda med smaker från marinaden som inte kan rinna bort i vakuumförpackningen utan istället tränger in i köttet.

Även om sous vide-metoden huvudsakligen används för kött kan man ändå tillaga grönsaker med sous vide. Dinside.no skriver att en av de främsta fördelarna med sous vide är vakuumförpackningen. Vid tillagning av kött gör den att saften stannar kvar och eftersom att vätskan stannar kvar kan inte vitaminer och mineraler heller försvinna. Detta gör att metoden passar bra för tillagning av grönsaker också eftersom att de ofta tappar mycket vitaminer och mineraler vid kokning.


Guide: så lång tid behöver köttet

Vilken temperatur man ska använda beror på vilken typ av kött man lagar. Politiken.dk skriver dock att man i regel får ett mört och gott kött vid en vattentemperatur på 58 grader.

OBH Nordica skriver också att tiden är en faktor som varierar lite och det gäller att känna sitt kött. Ju mörare köttet är, desto kortare tid behöver det i vattnet. En oxfilé behöver till exempel bara två timmar medan en rumpstek, som är en sämre styckdel och inte lika mör, med fördel kan tillagas i tio till tolv timmar. Den långa tiden i vattnet förbättrar köttets kvalitet och gör rumpsteken både mörare och godare.

Tillagningstiden varierar alltså beroende på vilken styckdetalj som tillagas. Om man till exempel ska laga en köttbit från läggen på djuret, där det finns mycket bindväv, behöver köttet längre tid. Köttbitar från djurets rygg innehåller generellt minst bindväv, kött från bakpartiet lite mer och kött från bog och framparti innehåller mest bindväv.

När bindväv tillagas under en längre tid omvandlas det till mjukt gelatin. Ju längre det tillagas, desto mjukare blir det att tugga.

Efter tillagningen i sous vide-grytan vill du kanske ha en spröd stekyta. Det uppnår du antingen genom att lägga steken i ugnen med grillfunktionen igång eller genom att steka köttet en kort stund i stekpannan. Skivor behöver ungefär en minut medan en hel köttbit tar lite längre. Håll ett öga på köttet så ser du när ytan ändrar textur. Här nedanför kan du se hur man tillagar Filet Mignon med sous vide och sedan ger köttet en fin yta på spisen.

Fläskkött
Kitchenlab.se har för tydlighetens skull satt ihop en hel tabell över tider och temperaturer för olika typer av kött.

Fläskkött ska vanligtvis tillagas länge, även mindre styckdelar. Om man vill ha sin fläskkotlett genomstekt ska den tillagas i sous vide-maskinen vid 70 grader i en till en och en halv timme. En fläskstek ska också tillagas vid 70 grader men behöver däremot upp till tre och en halv timme.

Man kan även tillaga en fläsksida, vilket då tar minst 15 timmar vid 65 grader om man vill ha den mediumstekt

Kyckling
Rekommendationen är att genomsteka allt kycklingkött för att döda alla bakterier. Både kycklingfilé och kycklinglår tar minst en och en halv timme att tillaga vid en temperatur på 72 grader. Om du aldrig har provat laga kyckling med sous vide kan du titta på videon här nedanför. Den visar hur man enkelt får krispiga och gyllene kycklinglår med massor av smak.

Nötkött
Det finns många olika typer av nötkött som alla ställer olika krav på tillagning. En oxfilé ska till exempel tillagas vid 58 grader i minst en och en halv timme om du vill ha den rosa. En entrecote med ben behöver däremot mellan fem och sex timmar på 60 grader för att bli rosa och saftig. Om man vill göra rosa revbensspjäll behöver köttet minst 16 timmar vid 65 grader.

Fisk
Man kan tillaga olika typer av fisk i sous vide-maskinen och det tar i regel kortare tid än köttet. En vanlig fiskfilé som ska genomstekas tar ungefär 40 minuter vid 60 grader. När man steker fisk i stekpannan är det lätt att man steker den för mycket. Om du aldrig har tillagat fisk med sous vide kan du titta på videon här nedanför som visar hur man får en smakrik, vällagad och saftig laxfilé med sous vide.

Grönsaker
Man kan tillaga många typer av grönsaker och potatis i sous vide-maskinen och här får temperaturen gärna vara lite högre. Broccoli ska till exempel tillagas i minst 20 minuter vid 85 grader, palsternackor behöver 15 minuter i 85 grader och potatis ska också tillagas vid 85 grader, dock i minst en timme.

Du kan se hela listan med tillagningstider här.


Sous vide – steg för steg

Sous vide-metoden kan verka besvärlig och komplicerad. Baserat på artiklar från det danska konsumentrådet Tænk och danska Fødevarestyrelsen har vi därför tagit fram en steg-för-steg-guide till att förstå sous vide-metoden:

Två sous vide-modeller: Det finns två versioner – en med vattenbehållare och en med cirkulator. Modellen med vattenbehållare har ett medföljande “vattenkar” för vattnet medan cirkulator-modellen mer är en slags doppvärmare. Den sänks ner i en gryta och cirkulerar sedan vattnet i grytan och håller en konstant temperatur.

Förbehandling: För att få en kraftigare smak kan du marinera köttet innan du vakuumförpackar det. Om marinaden är varm måste du vänta tills den svalnat innan du vakuumpackar maten. Detta beror på att en varm marinad kan börja koka inuti påsen i vattnet, vilket kommer göra att påsen läcker.

Vakuumförpackning: Börja med att vakuumpacka maten i vakuumförpackaren. Vakuumförpackningen gör att maten behåller all saft och smak samt alla vitaminer. Vakuumförpackaren använder sig av speciella plastpåsar som är mycket kraftiga. De kommer antingen styckvis eller på rulle, varav rullar är mest flexibla. Fyll bara påsen till två tredjedelar och se till att maten inte rör vid påsen där den ska stängas. Om den gör det kommer inte förslutningen att bli tät. Se även till att fylla påsen så jämnt som möjligt för att värmebehandlingen också ska bli jämn. Kontrollera efteråt att vakuumförpackaren har sugit ut så mycket luft som möjligt ur påsen.

Förbered sous vide-maskinen med vattenbehållare: Värm vattnet till önskad temperatur och lägg ner den vakuumförpackade maten i maskinen.

Förbered cirkulatormodellen: Om du har en sous vide-maskin med cirkulator sätter du den i en gryta med vatten och väljer temperatur. En liten motor får vattnet att cirkulera i grytan och håller en jämn temperatur. Lägg sedan i maten.

Tillagning i vattnet: Låt maten ligga i vattnet så länge som behövs och ta sedan upp den. Det är mycket viktigt att du har koll på temperaturen och att den är rätt, både av kvalitets- och säkerhetsskäl. Maten ska få en bra kvalitet och alla bakterier ska dödas. Var därför särskilt försiktig med korta tillagningstider vid låga temperaturer.

Efterbehandling: Om du till exempel vill ha en spröd skorpa på köttet kan du lägga det i ugnen med grillfunktionen på en stund, alternativt steka det snabbt i stekpannan.

Det finns både för- och nackdelar med sous vide och huruvida man tycker om metoden eller inte är en smaksak.

Det positiva är att kött som tillagas med sous vide blir mycket mört och smakrikt, och om man är intresserad av mat kan skillnaden vara markant. Det är dessutom relativt enkelt att använda sous vide-metoden och man kan utan problem lämna maskinen under tillagningen. Det finns ingen risk att det kokar över och det är nära nog omöjligt att tillaga maten för länge.

Maten behåller dessutom mycket fler vitaminer och mineraler än vid normal tillagning, vilket ger en nyttigare måltid. Detta gäller särskilt grönsaker.

Den stora nackdelen med sous vide är priset. Sous vide-maskiner är inte billiga och man måste dessutom skaffa en vakuumförpackare. Jämfört med traditionell matlagning tar det även mycket lång tid att tillaga maten och man kan inte laga hela måltiden på en gång


Sous vide utan sous vide-maskin?

Som tidigare nämnt är det svårt att förneka att sous vide-metoden är ett relativt dyrt nöje. Man ska investera i både en vakuumförpackare och en sous vide-maskin, vilket tillsammans kan bli flera tusen kronor. Det danska konsumentrådet Tænk skriver dock att man kan uppnå samma resultat med vissa livsmedel även utan sous vide-maskin, så länge man har en vakuumförpackare.

Det är svårt att tillaga kött utan en riktig sous vide-maskin eftersom att kött kräver en konstant temperatur under flera timmar. Grönsaker kan man däremot tillaga med goda resultat även om man bara har en gryta och en termometer.

Börja med att rengöra grönsakerna och vakuumförpacka dem med lite olja. Sätt påsen i en gryta med vatten som är 80 till 88 grader varmt och försök manuellt att hålla temperaturen så stabil som möjligt. Tillagningen tar ungefär 20 minuter och du måste hela tiden hålla ett öga på den. På så vis uppnår du samma resultat som med en riktig sous vide-maskin där alla vitaminer och mineraler bevaras i grönsakerna. Om du tillagar olika grönsaker ska du även komma ihåg att lägga dem i olika påsar.

Om du är på jakt efter en vakuumförpackare eller om du bara vill läsa lite mer om dem har Konsumentmagasinet ett stort test av vakuumförpackare.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka sous vide-modeller är bäst i test?

Steba SV100 prof

🤓 Hur testas sous vide-maskinerna?

Sous vide-maskinerna har bedömts baserat på hur bra de tillagar olika typer av råvaror. Man har även undersökt maskinernas användarvänlighet, energiförbrukning, byggkvalitet och ljudnivå.

🤔 Vad är sous vide?

Sous vide är en matlagningsmetod som går ut på att maten tillagas i ett vattenbad med kontrollerad temperatur. När man tillagar maten på det här viset bevaras fler vitaminer, mineraler och näringsämnen än vid tillagning i en ugn eller stekpanna. Detta beror på att vattenbadet håller en lägre temperatur, något som även har en positiv effekt på konsistensen och mörheten hos råvarorna.


Sous vide test – dessa källor har vi använt: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk är det danska konsumentrådet. Här genomförs noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har bland annat testat tio olika sous vide-maskiner och experterna har fokuserat på modellernas tillagningsförmåga, temperaturprecision, energiförbrukning och användarvänlighet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten klikk.no genomför hundratals konsumenttest varje år inom allt från bostad och bil till mode, hälsa och teknik. De har bland annat provat sex sous vide-maskiner och det testet kan du läsa mer om här.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är Sveriges konsumentråd och de har genomfört ett test av tio sous vide-maskiner. De har undersökt modellernas tillagningsförmåga, temperaturprecision, energiförbrukning och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta