Kockkniv - Bäst i test: De bästa kockknivarna enligt experterna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: oktober 16, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Kockkniv - Bäst i test: De bästa kockknivarna enligt experterna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln tittar vi närmare på några av de bästa kockknivarna på marknaden, för att du ska kunna hitta den perfekta kniven till ditt kök. Vi ger dig en överblick av de kockknivar som vi anser är mest värda att investera i, och vi går även igenom deras funktioner, för- och nackdelar samt till vilka användningsområden de lämpar sig.

Oavsett om du är på jakt efter en japansk kniv, en billig variant, ett premium alternativ eller en allkniv är vi säkra på att det finns minst en kockkniv på den här listan som passar dig.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av kockknivar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 9 bästa kockknivar i test-guiden 2023:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kockknivar

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper kockkniv

 • Bladmaterial

  De vanligaste materialen för knivblad är rostfritt stål, kolstål, damaskusstål och keramik.

  Rostfritt stål är ett utmärkt material för dig som letar efter en kniv som är korrosionsbeständig och kräver minimalt underhåll. Det är också prisvärt och enkelt att vässa. Kockknivar av rostfritt stål lämpar sig bäst för vardagliga hemmakockar eller de som föredrar bekvämlighet framför manuellt underhåll av sina knivar.

  Kolstål är hårdare och vassare än rostfritt stål, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som prioriterar skärpa framför bekvämlighet. Det kräver dock mer underhåll för att förebygga rostbildning, bland annat regelbunden insmörjning med olja och vässning. Detta material lämpar sig bäst för professionella kockar eller seriösa hemmakockar som vill ha en så vass kniv som möjligt.

  Damaskusstål är ett populärt val för mer avancerade knivar på grund av dess unika utseende och utmärkta hållbarhet. Det är otroligt vasst och hållbart, men kan vara utmanande att vässa och tenderar att vara dyrare än andra material. Damaskusstål är idealiskt för samlare eller de som uppskattar estetiken hos en unik och högkvalitativ kniv.

  Keramikknivar är lättviktiga, vassa och idealiska för precisionsskärande uppgifter. De kräver minimalt underhåll, men lämpar sig inte åt tunga uppgifter då de enkelt går sönder och flisar. Knivar med keramikblad lämpar sig bäst för kockar som arbetar med känsliga ingredienser och behöver skära noggrant.

 • Handtagsmaterial

  Handtagsmaterialet på en kniv påverkar dess hållbarhet, grepp och underhåll, vilket gör det till en viktig faktor att ta hänsyn till när man ska köpa nya knivar. De vanligaste materialen för knivhandtag är trä, metall, plast och komposit.

  Trähandtag är populära för deras tilltalande estetik och bekväma grepp, och är vanligtvis tillverkade av ek, lönn, valnöt eller körsbär. De kräver dock mer underhåll än andra material då de bör tvättas för hand och smörjas in med olja regelbundet för att förebygga sprickor och uttorkning. Trähandtag lämpar sig bäst för personer som uppskattar träets naturliga utseende och känsla, och som är villiga att anstränga sig extra för att underhålla sina knivar.

  Metallhandtag, vanligtvis tillverkade av rostfritt stål eller aluminium, är hållbara och enkla att rengöra. De erbjuder ett stabilt grepp även när de är våta, men kan efter långvarig användning upplevas som hala. Metallhandtag är idealiska för dem som prioriterar hållbarhet och enkelt underhåll framför komfort.

  Handtag av plast är lättviktiga, billiga och enkla att rengöra samt kommer i flera olika färger och designer, vilket gör dem till ett populärt val för budgetvänliga knivar. De erbjuder dock inte det bästa greppet – speciellt inte när de är våta. Plasthandtag lämpar sig bäst för personer som har en begränsad budget eller för dem som prioriterar enkelt underhåll framför komfort.

  Komposithandtag, tillverkade av material som glasfiber, kolfiber eller G-10, är, precis som plasthandtag, lättviktiga och enkla att rengöra – men de är även hållbara. De erbjuder ett bekvämt grepp och finns i en mängd olika färger och utföranden, men tenderar att vara lite mer kostsamma. De är inte heller lika estetiskt tilltalande som andra material, till exempel trä. Knivhandtag av kompositer är idealiska för dem som prioriterar hållbarhet, komfort och enkelt underhåll framför estetik.

 • Vikt

  Att välja en kockkniv med rätt vikt för de specifika ändamål du har tänkt använda kniven till är viktigt för att säkerställa att den är lämplig för den avsedda användningen. Det är också avgörande för att den ska vara bekväm att hantera även under längre perioder. Knivens vikt ska vara balanserad och ge tillräckligt med tyngd för att utföra skärningsuppgifter utan ansträngning samtidigt som den ska vara enkel att manövrera och kontrollera. För vardagliga användningsområden bör en kniv med ett bland på 18 centimeter och en totalvikt på cirka 140 gram vara tillräcklig. Om du behöver mer kraft när du skär är det dock bättre att välja en kniv med ett något tyngre blad.

 • Pris

  De dyraste kockknivarna kostar cirka 2 000 kronor och är tillverkade av högkvalitativa material såsom kolstål med hög kolhalt. Budgetalternativ finns att köpa för mellan 400-500 kronor, och är ofta tillverkade av keramik eller rostfritt stål.

  Det viktigaste att tänka på när du köper en kniv är vad du tänkt använda den till: om du i huvudsak tänkt använda den till vardaglig matlagning räcker en budgetvänlig modell, men om du planerar att använda den professionellt eller till mer avancerad matlagning bör du förmodligen investera i en mer högkvalitativ sådan.

 • Användar- och expertomdömen

  Användarrecensioner ger dig en uppfattning om hur en kockkniven fungerar i verkliga förhållanden, medan expertrecensioner erbjuder insikter om knivens konstruktion och design. Båda typer av recensioner kan hjälpa dig att avgöra om kniven är av bra kvalitet och om den kommer att klara av intensiv användning. Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår guide för att hjälpa dig välja rätt kockkniv.

arrow-more

ONYX Cookware™ - kockkniv med tilltalande och unik design

Konsumentmagasinets rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på ONYX Cookware™ :

 • Stålkärna med titanlegering för lång hållbarhet
 • Anti-slip handtag för ett bra grepp
 • Konstruktion med imponerande och innovativ hybridteknik

Konsumentmagasinets omdöme

Vi på Konsumentmagasinet har själva testat denna kniv, och kom fram till att den är mycket bekväm att hålla i handen och arbeta med. Kniven har dels en bra vikt och är mycket vass, vilket gör att den kan skära igenom bland annat grönsaker utan problem. Detta är särskilt fördelaktiga egenskaper då de säkerställer att du inte behöver använda mer kraft än nödvändigt, vilket gör det enklare att undvika skador på handlederna. Det mjuka handtaget gör dessutom att dina fingrar enkelt hittar sin plats utan några grova kanter som stör.

Fördelar

 • Skär mycket exakt
 • Kräver inget större tryck
 • Mycket stabil i handen
 • Lättviktig konstruktion

Nackdelar

 • Handtaget kan kännas ovant om du inte är van vid japanska knivar

ONYX Cookware™ kockkniv är 20 centimeter lång och tillverkad av patenterat hybridkeramiskt stål som bidrar till dess vassa egg och goda hållbarhet. Med sitt snygga ergonomiska handtag i glasfiber ligger kniven dessutom bekvämt i handen vilket bidrar till en perfekt balans vid varje snitt.

Mer om ONYX Cookware™

Specifikationer

 • Totallängd: 34 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 260 g
 • Bladmaterial: Keramik - stål
 • Handtagsmaterial: Glasfiber

Den första produkten i vårt test av kockknivar är ONYX Cookware™ kockkniv; den bästa kockkniven för matlagningsentusiasterna som lägger stor vikt på hållbarhet. Kniven är både vass och har god hållbarhet – det gäller hela konstruktionen: eggen, bladet och skaftet. När ONYX Cookware™ kockkniv har framtagits har man genomgått en lång rad högkvalitativa material och tillverkningsmetoder.

Oavsett om du är en professionell kock eller bara någon som brinner för matlagning hemma, finns det utan tvekan många skäl till varför ONYX Cookware™ kockkniv är en bra produkt för dig. Bland annat är dess egg är tillverkad av hybridkeramiskt stål, som är ett material som har kombinerat vassheten hos keramiska knivar och hållbarheten hos stålknivar.

Knivbladet har en stålkärna som förstärks med titanlegering, vars tillverkningsprocess bestått av att bland annat finfördela titan atomvis för avsättning på bladet. Titan och stål smälts under den här processen samman till ett nytt ämne, och tack vare att materialen är bundna på atomnivå får man ett utomordentligt hållbart knivblad. Resultatet av hela processen förser ONYX Cookware™ kockkniv med en yta som är hård, slitresistent samt gör det möjligt för dig att enkelt skära upp alla tänkbara livsmedel i köket.

Fördelarna med ONYX Cookware™ kockkniv tar dock inte slut med knivbladet – även dess handtag är värt att berömma. Det är kanske inte något som du brukar lägga alltför mycket fokus på när du är letar efter nya knivar, men tro det eller ej – ett högkvalitativt skaft är minst lika viktigt som en knivs blad. Just ONYX Cookware™ kockkniv har en ergonomisk konstruktion av glasfiber som tillåter kniven att ligga bekvämt i din hand.

Tack vare ONYX Cookware™ kockkniv många fördelar och högkvalitativa konstruktion har vi valt att tilldela den en förstaplacering i vårt test.

Qknives Original Serie Gyuto - bästa japanska kockkniv

Kockkniv med mest hållbar skärpa

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 5 av 6 stjärnor på den danska matbloggen Mad & Monopolet

Dagens bästa priser och erbjudanden på Qknives Original Serie Gyuto:

 • Utmärkt långvarig skärpa som klarar alla uppgifter
 • Slitstarkt handtag i pakkaträ
 • Högkvalitativ konstruktion med många lager

Konsumentmagasinets omdöme

Qknives är en tillverkare som specialiserat sig på kockknivar, och med ett betyg på 4,9/5 stjärnor på Trustpilot, där kunderna kan ge sitt omdöme om dels knivarnas kvalitet, men även om Qknives service, är det ett mycket välrenommerat företag. Det är sällan vi ser varumärken med över 95 % femstjärniga recensioner och nästan inga ett- eller tvåstjärniga betyg, och därför väger det tungt i vår analys.

Kockniven Qknives Original Serie Gyuto i sig har även fått bra omdömen, bland annat i tester på Rockwellskalan och av danska Mad & Monopolet som gav kniven ett betyg på 5/6 stjärnor.

Kombinerar man de fantastiska recensionerna och testresultaten med produktspecifikationerna – inklusive 67 lager kolstål, smittat enligt Damaskusmetoden samt det fantastiska HRC-värdet på 62 på Rockwellskalan – och jämför med knivens pris, är detta en kockkniv i premiumklassen för dig som värdesätter kvalitet.

Design är alltid en smaksak, men hos denna kniv gillade vi verkligen den detaljrika japanska stilen och dess handtag som är tillverkat av fint, högkvalitativt pakkaträ.

Fördelar

 • Utmärkt hårdhet och hållbarhet
 • Elegant och tidlös design
 • Knivblad med 67 lager kolstål tillverkad enligt Damaskusmetoden
 • 62 HRC på Rockwellskalan

Nackdelar

 • Det japanska handtaget är mindre än det som europeiska knivar har, vilket kan kännas ovant
 • Kniven tål inte att diskas i diskmaskin då det kan skada dess handtag

Denna kockkniv har ännu inte testats genom officiella experttester, men recensionerna på Qknives hemsida tyder på att dess användare är mycket imponerade av den då de gett den ett betyg på 5/5 stjärnor.

Kockkniven Qknives Original Serie Gyuto passar dig som söker en smidig och elegant kockkniv av hög kvalitet. Kniven mäter totalt 33 centimeter, varav bladet utgör 20,5 centimeter av dessa. Kniven är mångsidig och kan användas för att skära allt från grönsaker och frukt till kött, vilket innebär att den kan komma att bli en oslagbar kompanjon i köket.

Recension: En detaljerad recension av Qknives Original Serie Gyuto

Specifikationer

 • Totallängd: 33 cm
 • Bladlängd: 20.5 cm
 • Vikt: 224 g
 • Bladmaterial: Kolstål
 • Handtagsmaterial: Trä

62 HRC på Rockwellskalan
Kockkniven Qknives Original Serie Gyuto är smidd enligt Damaskusmetoden med 67 lager kolstål, varav det höga kolinnehållet gör knivens skärpa mycket hållbar även över långvarig användning. Knivens många lager kolstål har även sett till att den har fått ett högt värde på Rockwellskalan – närmre bestämt 62 HRC – vilket bevisar att kniven är tillverkad av hög kvalitet.

Rockwellskalan används nämligen för att mäta och bedöma knivars hårdhet, och om en kniv har ett högt HRC-värde betyder det att den är mer hållbar och slitstark än knivar med lågt. Europeiska knivar har ett genomsnittlig värde på 55 HRC, vilket innebär att denna kockkniv är hårdare än många av dess konkurrenter.

Snygg och elegant design
Kockkniven Qknives Original Serie Gyuto är smidd i en elegant design som visar upp de många lagren av kolstål. Kniven är dessutom framtagen med en tidlös design, så att du kan använda den i många år framöver utan att tröttna på dess utseende.

Kockknivens handtag är tillverkat av pakkaträ, vilket också bidrar till knivens eleganta utseende. Det är framtaget genom pakkaträ, i form av träpulver, som pressats ihop till ett hållbart material. Handtaget är därför extremt robust och hållbart, och tål att användas varje dag i köket. Ytan är dessutom vattenavvisande, vilket är mycket praktiskt när du arbetar med kniven i köket.

Kockkniven säkerställer att du kan leverera fantastiskt arbete i köket, oavsett om du behöver skära grönsaker, frukt eller kött. Kniven kan användas för att förbereda många olika rätter och dess eleganta design kommer att passa i ditt kök i många år framöver.

Mer om Qknives Original Serie Gyuto

Specifikationer

 • Totallängd: 33 cm
 • Bladlängd: 20.5 cm
 • Vikt: 224 g
 • Bladmaterial: Kolstål
 • Handtagsmaterial: Trä

Global G-2  - kräver inget större tryck vid användning

Bästa kockkniv för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Utsedd till "Mest prisvärda kockkniv" av Good House Keeping
 • check 4,9/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,8/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Global G-2 :

 • Högkvalitativ kniv från den välrenommerade tillverkaren Global
 • Konstruktion i det hållbara, rostfria stålet Cromova 18
 • Det perfekta prisvärda valet för hemmakocken

Fördelar

 • Kräver inget större tryck vid användning
 • Skär mycket exakt
 • Stabil i handen
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Tål inte att diskas i diskmaskin

Nästa kniv i vårt test är en produkt från Global, en välrenommerat tillverkare av köksredskap till hemmet. Global-knivar kan du alltid lita på, och Global G-2 kockkniv är inget undantag; inom tillverkarens urval är den en del av bassortimentet, och därför är det vanligt att nya kunder investerar i denna först innan de vänder sig till andra varianter. Kort sagt är Global G-2 en högkvalitativ kniv tillverkad av Cromova 18, det vill säga ett rostfritt stål som är utomordentligt hållbart.

Mer om Global G-2 

Specifikationer

 • Totallängd: 32 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 222 g
 • Bladmaterial: Kolstål
 • Handtagsmaterial: Rostfritt stål

Inte nog med att kockkniven Global G-2 förbli skarp även under långvarig användning, den utgör dessutom ett mycket elegant tillskott till ditt kök. Modellen började tillverkas år 1985, och sedan dess har designen inte behövts förändras – någonting som sannerligen bevisar dess höga kvalitet.

När knivarna från Global tas fram tillverkas de med ett smitt eller valsat blad tillsammans med två utstansade handtagshalvor. När delarna väl svetsas ihop fylls handtaget med sand, och sedan har du en händig kniv som är redo att användas.

Vart kommer knivens namn egentligen från, vad syftar det på och hur delas knivarna in i olika kategorier? Global har olika serier där knivarna kan ha ett serienummer som antingen börjar på G, GS, GF eller GSF. Den förstnämnda syftar på stora knivar, den andra på de mindre; den tredje syftar på knivar som är smidda i ett enda stycke stål och den sista för små smidda knivar. Global G-2 kockkniv tillhör den första kategorin och har ett blad som är 20 centimeter långt samt en fullständig knivlängd på 32 centimeter. Det är alltså en passande modell för dig som är på jakt efter en relativt stor kockkniv.

Något att vara medveten om innan du väljer att investera i kockkniven Global G-2 är att den kräver visst underhåll, precis som de flesta andra köksredskap, då den annars kan förlora sin skärpa. Du bör till exempel endast diska kniven för hand, då dess prestanda kan försämras om den diskas i diskmaskin. Du bör även torka den direkt efter att du har diskat för att undvika rost- eller korrosionsbildning. Sammantaget är Global G-2 en fantastisk kniv för hemmakocken som är ute efter en bra och prisvärd baskniv.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Yaxell Zen - högkvalitativ kockkniv med många tilltalande utseende

Kockkniv bäst i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Utsedd till ”Bäst i test” av Aftonbladet i deras test både år 2016, 2017 och 2018
 • check 5/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4.5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Yaxell Zen:

 • En äkta premiumkniv med många såväl tilltalande som praktiska detaljer
 • Erbjuder en exakt, professionell skärningsprestanda
 • Arbetar enkelt med rotsaker och stora köttstycken

Fördelar

 • Enkelt att använda tack vare dess stabilitet
 • Lyxig design
 • Utmärkt skärpa
 • Robust blad med textur

Nackdelar

 • Vissa användare anser att den är något tung

Är du en person som alltid vill ha det bästa av de bästa, och sedan får det kosta vad det vill? Då är nästa kockkniv på listan en kniv för dig! Kockkniven Yaxell Zen är högkvalitativ kniv i form från det japanska märket Yaxell som är både vass och stabil, vilket gör användningen av den så enkel och smidig som möjligt.

Med ett elegant blad av rostfritt stål och ett handtag av polerat micarta finns det inga tvivel om att kniven gör sitt jobb – och den gör det bra. Värt att veta är också att kniven kommer i flera olika storlekar, vilket gör det möjligt för dig att välja en som passar just dig.

Mer om Yaxell Zen

Specifikationer

 • Totallängd: 34 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 230 g
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtagsmaterial: Micarta

Kockkniven Yaxell Zen har många användningsområden, men med tanke på dess tyngd fungerar den speciellt bra till att hacka rotsaker eller skära stora köttstycken. Tillverkningsprocessen av kniven är ganska avancerad då den allt som allt är skapad med 37 lager stål; kniven har konstruerats med 18 lager stål på ena sidan av kärnan, och ytterligare 18 på den andra.

Tack vare denna tillverkningsmetod får man även det snygga damaskmönstret som pryder knivbladet på Yaxell Zen. När stålet bearbetas lämnas det nämligen märken efter sig på bladet, och dessa har tillverkaren medvetet låtit vara kvar – självfallet gäller det dock enbart på den övre delen av bladet så att du ändå får en mycket vass kniv.

Yaxell Zen har ett handtag tillverkat av micarta, precis som många av de andra knivarna du kan hitta hos Yaxell. Numera kännetecknas Yaxell-knivarna av deras micartahandtag, och det är därför enkelt att urskilja dem från mängden. Handtaget på Yaxell Zen är därmed inte endast hållbart, utan också mycket bekvämt att hålla i samt en snygg detalj – speciellt med de två nitar som håller ihop det.

För att fullända kockkniven Yaxell Zen har man stansat tillverkarens loggotype för hand på knivens blad, vilket bidrar till den detaljrika tillverkningen som sätter prov på hur exklusiv och lyxig kniven verkligen är. Sist, men inte minst, måste vi även nämna att Aftonbladet har utsett just den här kniven till ”Bäst i test” både år 2016, 2017 och 2018. Det finns alltså inte några tvivel om att Zen kockkniv håller hög standard!

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Fiskars Norden - stilren kockkniv i nordisk design

Bäst utformade kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Fiskars Norden:

 • Kommer med en utmärkt slipvinkel på 26 grader
 • Stilren nordisk design med handtag i finsk björk
 • Fungerar som en allkniv som klarar de flesta skärningsuppgifterna

Fördelar

 • Knivhållare ingår
 • Riktigt mångsidig
 • Stabilt och vasst blad
 • Överlägsen skärprestanda

Nackdelar

 • Handtaget kunde varit något tjockare

Norden kockkniv från Fiskars är nästa kockkniv i vårt test. Fiskars grundades så tidigt som år 1649, och under årens gång har de fortsatt att förse matlagningsentusiaster med alla sorters redskap som man kan komma att behöva i köket. Deras knivar är allmänt kända för att vara enkla att använda, rengöra och förvara, och Norden kockkniv är inget undantag.

Om det är en effektiv allkniv du är ute efter är Norden kockkniv absolut en produkt du bör överväga. Kniven klarar av det flesta uppgifter i köket och kommer utrustad med ett tåligt blad och ett handtag av finsk björk.

Mer om Fiskars Norden

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Stålets hårdhetsnivå: 56 HRC
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Handtagsmaterial: Trä
 • Totallängd: 31,5 cm
 • Vikt: 280 g

Kockkniven Norden från Fiskars ligger inte bara bekvämt i handen, den kan dessutom hantera de flesta livsmedel utan problem. Fiskars knivar lämpar sig till många användningsområden och blir en oumbärlig del av ditt kök som du inte vill gå miste om; kockkniven Norden är inget undantag, och kommer utrustad med ett blad tillverkat av tyskt stål som mäter 19,8 centimeter på längden.

Förutom dess högkvalitativa blad, är dess handtag mycket elegant och erbjuder dig ett bekvämt grepp tack vare dess konstruktion av värmebehandlat finskt björkträ. Precis som namnet antyder är det en kniv vars inspiration har tagits från nordisk, tidlös design för att produkten ska behållas i ditt kök under en lång tid framöver.

En annan fördel med kockkniven Norden är dess slipvinkel på 26 grader tillsammans med bladhårdheten på 56 HRC som gör den optimal till flera användningsområden. Kniven framställs i Finland och är robust tillverkad för att hålla länge – inte minst dess egg som har en mycket hållbar skärpa.

Kom ihåg att det aldrig rekommenderas att diska kockknivar i diskmaskin då det kan slita på knivarna; du bör istället diska dem för hand, torka dem direkt efter, och förvara dem säkert.

Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh - mest populära kockkniv i Japan

Användarnas favorit

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,9/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh:

 • Optimal kontroll och ansträngningslös skärning
 • Bladet har en vacker yta med damaskusmönster
 • Finns i tre olika längder

Fördelar

 • Den mest använda kniven i Japan
 • Utmärkt skärpa och oslagbar skärförmåga
 • Lättviktig
 • Knivbladet är välslipat
 • Hållbar konstruktion

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Kockkniven Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh är en produkt i vårt test som kan beställas i tre olika bladlängder: 16, 20 eller 24 centimeter. Produkten har kommit att bli den mest använda kniven i Japan, vilket bevisar dess effektivitet som en kniv för både hobby- och professionella kockar.

Kniven klarar av en majoritet av köksuppgifter med sitt långa blad och robusta konstruktion av carbidstål. Den är dessutom mycket estetiskt tilltalande tack vare damaskusmönstret, som kniven har fått av de 48 imponerande stållagren som omsluter dess kärna, och det vackra handtaget som även garanterar ett bekvämt grepp.

Mer om Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh

Specifikationer

 • Bladlängd: 18 cm
 • Vikt: 211 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtagsmaterial: Trä
 • Totallängd: 31 cm

Kockkniven Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh ingår i serien Miyabi, som har framkommit genom ett samarbete mellan märket Zwilling och kockarna Rokusaburo Michiba samt Masaharu Morimoto. Den förstnämnda kocken är den första japanska ”Iron Chef”, och den sistnämnda är den mest välkända av samma titel.

Vid tillverkningen av Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh drar man nytta av en smart kombination mellan modern tysk ingenjörstraditionen och gammeldags japansk tradition för att säkerställa en optimal kniv. Det är alltså inga konstigheter att de japanska hushållen har valt just Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh, tack vare dess utomordentligt vassa blad och snygga design.

Du får dessutom möjligheten att välja precis den storlek som känns rätt för dig då bladlängden kommer i tre olika storlekar: 16, 20 eller 24 centimeter. Oavsett vilken storlek du väljer kommer du garanterat att dra nytta av denna kniv – vare sig du är oerfaren i köket eller en yrkesmässig kock.

Bladet på kockniven Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh är tillverkat av carbidstål och garanterar dess utmärkt skärpa tillsammans med de oslagbara skärförmågorna. Damaskusmönstret har uppstått genom de 48 stållager som omsluter kärnan, och du får därför inte bara en kniv som är riktigt effektiv, utan även estetiskt tilltalande. Notera dock att du aldrig ska diska kniven i diskmaskin då värmen kan slita på dess konstruktion – både blad och handtag.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Fiskars Titanium - utmärkt kockkniv för allround-användning

Bästa kockkniv för allround-användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Fiskars Titanium:

 • Titanblad som gör kniven lättviktig, hanterbar och med hög prestanda
 • Ergonomiskt handtag för ett bekvämt grepp
 • Idealisk för såväl nybörjare som erfarna kockar

Fördelar

 • Modern design med ett tredimensionellt handtag
 • Handtag erbjuder ett mycket bra grepp
 • Enkel att hantera
 • Ergonomiskt utformad
 • Möjlighet till 25 års garanti

Nackdelar

 • Något opraktisk för mindre händer

Nästa kockkniv på listan är ännu en produkt från den välkända tyska tillverkaren Fiskars. Deras produktsortiment består av allt från kastruller och stekpannor till saxar, bestick och naturligtvis knivar. De slog upp sina portar år 1649, och därefter har de bara fortsatt att utvecklas tack vare deras förmåga att förse sina kunder med högkvalitativa produkter till rimliga priser.

Kockkniven Titanium är en av deras mest uppskattade produkter och passar till de flesta skäruppgifterna. Du kan välja mellan två olika bladlängder: 16 eller 20 centimeter, men oavsett storlek har bladet tagits fram i robusta material som säkerställer knivens optimala hållbarhet.

Mer om Fiskars Titanium

Specifikationer

 • Vikt: 282 g
 • Bladlängd: 20 cm
 • Totallängd: 34,5 cm
 • Bladmaterial: Titanium
 • Handtagsmaterial: Rostfritt stål

Kockkniven Titanium är ett relativt lättviktigt köksredskap som ger dig full kontroll över din situation och lämpar sig därför till de flesta uppgifterna i köket. Handtagets mönster förser dessutom kniven med ett bekvämt grepp, och detsamma gäller den ergonomiska utformningen. En mindre nackdel med denna kniv är att den inte är lika praktisk om du har mindre händer, men utöver det finns det inte mycket att klaga över.

Vad är det då egentligen som gör Titanium kockkniv så effektiv? Jo, det är framförallt dess hållbara och smidiga knivbladet som har – såsom namnet antyder – tillverkats i titan, ett material som kommer med en lång rad fördelar. Det garanterar bland annat knivens lätta vikt samtidigt som den sylvassa knivseggen klarar av att undvika slitage och rost på ett sätt som många andra knivar inte kan. Hemligheten är den så kallade ”LZR-EDGE-tekniken” som ser till att kniven håller längre medan den även blir mer robust.

En annan fördel med kockkniven Titanium från Fiskars är att du kan välja mellan två olika bladlängder, mer exakt 16 eller 20 centimeter, vilket innebär att du kan välja den storlek som känns mest lämplig för just dig. Som ett basredskap är Titanium kockkniv fantastisk för såväl nybörjare som den erfarna kocken, och tack vare dess förmåga att hantera de flesta skäruppgifterna är kniven lämplig till i princip alla användningsområden samtidigt som den förser dig med ett komfortabelt och ergonomiskt grepp.

Vi har nämnt den här punkten när vi har talat om tidigare knivar, men det kan vara väl värt att bli påmind om det igen: var försiktig när det kommer till att diska dina knivar! Att diska dina knivar i diskmaskin är ingen bra idé då det kan slita på produkterna, vilket gör användningen av dem mer problematisk. Vi rekommenderar alltid att diska dina knivar för hand för att säkerställa dess hållbarhet och prestanda.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Kai Wasabi 6720C - högkvalitativ kniv till ett överkomligt pris

Mest prisvärda kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kai Wasabi 6720C:

 • Innovativ kniv som är tillverkad enligt enkelstålsmetoden
 • Kan användas både i hemmet och i kommersiella kök
 • Har ett handtag av bambu och plast kombinerat som ligger bekvämt i handen

Fördelar

 • Hygieniskt handtag då det är mycket enkelt att diska
 • Innovativ tillverkningsmetod som skapat hållbarhet och skärpa
 • Kan beställas till ett rimligt pris
 • Utmärkt för flera olika skäruppgifter

Nackdelar

 • Måste diska försiktigt då den annars är benägen att få repor

Kockkniven Kai Wasabi 6720C är en produkt i vårt test som är fullkomligt inspirerad av den stil och design som högkvalitativa knivar i Japan har. Köksredskapet lämpar sig till de flesta skärningsuppgifterna i köket oavsett om det gäller att skära eller hacka rotfrukter, grönsaker, köttstycken eller någonting helt annat.

Kockkniven har framtagits enligt enkelstålsmetoden, vilket innebär att dess blad endast består av ett enda lager stål. Samtidigt består handtaget av pulveriserad bambu kombinerat med plast som möjliggör enkel rengöring. Kort sagt är Kai Wasabi 6720C en högkvalitativ kockkniv till ett förvånansvärt lågt pris, som bevisar att kvalitet inte behöver kosta skjortan.

Mer om Kai Wasabi 6720C

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Totallängd: 32,6 kg
 • Handtagsmaterial: Plast
 • Bladmaterial: Stål
 • Vikt: 240 g

Vad är det egentligen som gör kockkniven Kai Wasabi 6720C så speciell? Förutom det billiga priset, som gör den utomordentligt prisvärd, kan du också förvänta dig ett köksredskap som har mycket att bjuda på i nästan alla kök.

Kniven är tillverkad av Kai som slog upp sina portar redan år 1908 för att framställa effektiva japanska knivar. De började sin marknad i Seki, men numera är företaget så pass stort att matlagningsentusiaster världen över kan ta del av deras utmärkta knivar. De lägger stor fokus på innovativ teknik som garanterar att deras knivar bjuder på hållbarhet, skärpa och inte minst en lång livslängd.

Oavsett om du är en yrkesverksam kock eller bara någon som tycker om att laga mat kommer den här kniven att göra mycket för dig. Dess blad har tagits fram i rostfritt stål enligt enkelstålsmetoden, vilket betyder att det endast består av ett lager stål.

Handtaget är en kombination av plast och pulveriserad bambu som inte bara gör kniven hygienisk och enkel att diska, utan förser dig även med ett bekvämt grepp. Om du är ute efter en kockkniv som håller hög standard, men som samtidigt inte kostar skjortan, är Kai Wasabi 6720C produkten för dig!

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Cibumic Surudo - kockkniv med hög hårdhet

Mest praktiska kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Cibumic Surudo:

 • Enkel att skära fina remsor eller tunna skivor med
 • Robust konstruktion med 67 lager VG-10-stål
 • Elegant skaft av pakkaträ

Fördelar

 • Levereras i en fin presentförpackning med magnetisk lock
 • Hög hårdhet som får eggen att hålla sig vass längre
 • Ett års garanti för eggen
 • Enkelt att underhålla

Nackdelar

 • Det japanska handtaget kan upplevas som litet

Nästa kniv i testet är ännu en kniv från tillverkaren Cibumic, som är ett företag som erbjuder sina kunder produkter direkt från fabriken – det vill säga att inga mellanhänder är inblandade. Kockkniven Surudu har ett blad på 20 centimeter och ingår, som man hör på namnet, i Cibumics Surudu-knivset; den är perfekt att skära grönsaker, fisk och kött med. Serien är framtagen för de som vill njuta lite extra av sin matlagning och sitt arbete i köket, och du kan specifikt med denna kniv få till allt från fina strimlor och tunna skivor till grovhackade tärningar.

Mer om Cibumic Surudo

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Totallängd: 34 cm
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Handtagsmaterial: Pakka trä
 • Vikt: ?

Med ett blad bestående av 67 lager av VG-10 damaskusstål kommer denna kockkniv från Surudo garanterat att hålla riktigt länge; hårdheten på den ligger på hela 60 HRC på Rockwell-skalan. Man kan alltså laga riktigt mycket mat utan att behöva oroa sig för att eggen ska bli slö. Stålet är inte bara slitstarkt och hårt, utan även estetiskt tilltalande då behandlingen av det och alla dess lager ger kniven ett vackert mönster som liknar ådringar i ett vackert stycke trä. Kort sagt är alltså Cibumic Surudo både en högpresterande och dekorativ kockkniv.

Surudo kockkniv lämpar sig som sagt till de allra flesta skäruppgifter då dess blad med en längd på 20 centimeter gör den till en perfekt allkniv. Med denna kockkniv kan vem som helst ta sin matlagning till nya nivåer, oavsett om man är nybörjare eller en erfaren kock.

Precis som knivens blad, är även dess handtag mycket vackert och fullt av liv. Det är dock något mindre jämfört med andra knivars handtag, vilket kan kännas ovant. Den här kniven passar dig som letar efter en högkvalitativ kockkniv som fungerar till i princip alla skärningsuppgifter; den är även perfekt för dig som letar efter en mer dekorativ kniv att hänga upp på väggen.

Tester och recensioner av kockknivar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Aftonbladet

Aftonbladet grundades år 1830 av Lars Johan Hierta och deras vision är att vara Sveriges mest engagerande nyhetskälla som värnar sanningen, granskar makten och ger dig inflytande genom journalistik. Aftonbladet förser sina läsare med både aktuella nyheter och information om produkter

Zen kockkniv har röstats som ”Bäst i test” av Aftonbladets i deras test av knivar både år 2016, 2017 och 2018 där den har jämförts med 14 andra knivar, varav 11 är japanska kockknivar

Du kan läsa hela testet från 2018 här.

Mad & Monopolet

Mad og Monopolet är en dansk mat- och livsstilsblogg som drivs av Mads Schytte. Mads skriver bland annat om gastronomi och matupplevelser.

Vi har tagit del av hans test av kockknivar, som även du kan ta del av här. Artikeln uppdaterades senast den 7:e september år 2019.

Denna blogg har granskats av Mike A. Kristoffersen som har betygsatt den med 5/5 stjärnor.

Good house keeping

Good Housekeeping är en tidning och en webbplats som förser sina läsare med information och råd om ett stort antal ämnen, bland annat hem, hälsa, skönhet och mat. På Good Housekeepings webbplats publiceras det frekvent produktrecensioner, rekommendationer, recept och allmänna artiklar om livsstil.

I en av sina produktrecensioner recenserade Good Housekeeping kockkniven Global G-2 och utsedde den till “mest prisvärda kockkniven” tack vare dess prestanda, kvalitet och pris. De berömde även dess skärpa, hållbarhet och bekväma handtag.

Läs hela deras recensionen här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som gör det möjligt för användare att söka efter produkter och jämföra priser hos flera återförsäljare på nätet. Den ger alltså användarna ett smidigt sätt att hitta de bästa erbjudandena på produkter som de är intresserade av att köpa.

Förutom prisjämförelser innehåller Google Shopping också ett system som gör det möjligt för användarna att betygsätta olika produkter, vilket ger värdefull feedback till andra köpare. Betyg och recensioner visas tillsammans med produktinformationen, och gör det därmed enklare för eventuella konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut baserat på tidigare användares erfarenheter.

Läs användarrecensionerna om Global G-2 kockkniv här.
Läs användarrecensionerna om Zen kockkniv här.
Läs användarrecensionerna om Miyabi RAW 5000FCD här.
Läs användarrecensionerna om Kai Wasabi 6720C här.

Amazon

Amazon är ett multinationellt e-handelsföretag som erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster till kunder över hela världen. Amazon har blivit en av världens största detaljhandlare på nätet och ger användarna en praktiskt plattform där de kan köpa produkter och tjänster.

Amazons system för användarrecensioner gör det möjligt för konsumenter att lämna feedback och betyg på produkter som de har köpt som sedan visas tillsammans med produktinformationen och ger värdefull information till andra konsumenter som överväger att genomföra ett köp. Systemet för användarrecensioner är en viktig aspekt av Amazons plattform, eftersom det hjälper kunderna att fatta välgrundade beslut om de produkter de köper och ger återkoppling till säljarna så att de kan förbättra kvaliteten på sina produkter och erbjudanden.

Läs användarrecensionerna om Global G-2 här.
Läs användarrecensionerna om Zen kockkniv här.
Läs användarrecensionerna om  Myabi RAW 500FCD här.
Läs användarrecensionerna om Kai Wasabi 6720C här.

FAQ

Vilka fördelar finns det med en kockkniv?
Kockknivar är vanligtvis tillverkade av högkvalitativt stål och är både vassa och enkla att använda. De kan dessutom användas till de flesta skärningsuppgifterna.
Vilken storlek på kockkniv bör jag välja?
Vilken storlek som är bäst beror på dina personliga preferenser och till vad du har tänkt använda kniven, men den genomsnittliga storleken på kockknivar är cirka 20 centimeter.
Hur tar jag hand om min kockkniv på bästa sätt?
För att hålla dina kockknivarna vassa och i optimalt skick bör du handdiska dem och förvara dem på en knivmagnet eller i ett knivställ. Se även till att slipa dem regelbundet.

Viktigt att tänka på när du köper en kockkniv

Är du på jakt efter en ny kockkniv? Då finns det flera aspekter du bör vara medveten om och uppmärksam på för att du ska välja en modell som passar just dig och dina behov.

Det kan vara svårt att välja mellan de många alternativen på marknaden samt att urskilja vilka kockknivar som faktiskt håller den höga kvalitet de påstår sig göra. I detta avsnitt erbjuder vi därför en översikt av de saker som du alltid bör tänka på innan du investerar i en ny kniv.

Vilket material är kniven tillverkad av av?

En av de första sakerna du bör titta på är vilka material kniven är tillverkad av. Om bladet är hårt och av hög kvalitet kan du vara säker på att du får en vass kniv som kommer att hålla i många år framöver. På samma sätt kan även knivens handtag påverka produktens övergripande kvalitet, och därför bör du även titta på vilket material detta är tillverkat av. Du bör leta efter en kniv med ett vattenavvisande och ergonomiskt handtag som dessutom förser dig med ett stabilt grepp.

Vad kostar kockkniven?

Vanligtvis hänger en kockknivs pris och kvalitet ihop – det vill säga att du får vad du betalar för; om du väljer en kniv av hög kvalitet kommer priset alltså att spegla detta eftersom den då har tillverkats av bra material. Om du vill läsa mer om vad du ska tänka på när du köper en kockkniv kan du klicka här för att ta del av en artikel från Bonappetit.com, eller här för att ta del av en liknande från BBCgoodfood.com.

Vad kännetecknar en kockkniv?

En kockkniv är förmodligen ett av de viktigaste redskapen du har i köket, och därför menar experter att du bör köpa den bästa kniven i den prisklass du har råd med.

Dock kan det vara svårt att veta vad som gör en kniv bättre än en annan, och vad som i första hand kännetecknar en kockkniv. Du kan läsa mer djupgående om de olika egenskaperna i en artikel från Thespruceeats.com genom att klicka här.

Knivbladet

De bästa köksknivarna är tillverkade av rostfritt stål med hög kolhalt, vilket är ett mycket hårt stål som gör att kniven håller sig vass länge och inte rostar. Kockknivars blad mäts vanligtvis mellan 18 och 20 centimeter, men de kommer även i andra storlekar.

Handtaget

Handtaget är den del av kniven som du har mest kontakt med, och därför bör du se till att det känns bekvämt och ligger bra i handen.

Många kockknivar har idag handtag av trä, men det finns även modeller med handtag av plast eller gummi. Det finns för- och nackdelar med alla typer av material, och därför bör du välja det material du själv föredrar.

Tånge

Som vi tidigare har nämnt är de bästa kockknivarna smidda av högkvalitativt stål som löper över hela knivens längd, vilket innebär att stålet går ända in i handtaget. Den del av stålet som ligger inuti handtaget kallas tånge, och om stålet går hela vägen till slutet av handtaget kallas det en kniv med fulltånge.

En kockkniv med fullstånge är mer stabil vilket gör den enklare att använda. De flesta högkvalitativa kockknivarna på marknaden idag är tillverkade på detta sätt.

Har du koll på de olika köksknivarna?

Behöver du nya knivar till ditt kök, men är osäker på vilka du ska välja? Det finns ett stort antal knivar på marknaden som lämpar sig för olika ändamål och därför kan det vara svårt att veta vilken kniv man ska välja. Nedan går vi igenom de olika typerna av knivar, baserat på två artiklar: en från Samvirke.dk och en från Gastrofun.dk.

Kockknivar

Vill du endast köpa en kniv är en kockkniv en smart investering eftersom den är funktionell och mångsidig då den kan användas till en mängd olika livsmedel – allt från kött till grönsaker och frukt. Kockknivar finns i många olika storlekar, men kännetecknas framför allt av sitt skarpa och hårda blad. Ibland är kockknivar även försedda med luftspalter på bladet.

Örtknivar

En örtkniv är en mindre, kort kniv med ett extremt vasst knivblad. Själva handtaget är relativt litet, vilket dessutom gör den mycket enkel att använda.

Den här typen av kniv är optimal för mindre skärningsuppgifter där du inte behöver använda en skärbräda. Du kan till exempel använda en örtkniv om du behöver ta bort kärnan i en frukt eller skära en svamp.

Brödknivar

Brödknivar är – som namnet antyder – bra för att skära bröd. Det är en kniv som man hittar i de flesta hushåll idag eftersom det är väldigt populärt att äta bröd, dels till frukost men även som ett tillbehör till andra måltider. En brödkniv har ett långt blad med tänder för att du ska kunna “såga” brödet. Det innebär också att du inte behöver röra handen fram och tillbaka så mycket, utan det sker i långa, glidande rörelser. Du kan använda en brödkniv till andra livsmedel än bröd, till exempel för att hacka choklad eller nötter. Läs gärna vår guide till de bästa brödknivarna här.

Grönsaksknivar

Grönsaksknivar är lämpliga för att skära frukt och grönsaker, och kan användas till både mjuka och hårda livsmedel. Bladet är relativt brett och enkelt att böja, vilket skapar en mer “gungande” rörelse när du skär eller hackar.

Filéknivar

En filékniv är perfekt när du ska filéera en fisk. Det är en relativt lång och smal kniv med ett flexibelt blad som glider över bland annat fiskben utan att faktiskt skära dem. Det är inte en enkel uppgift att filéa en fisk med andra typer av knivar, och därför är det praktiskt att ha en sådan här kniv i köket om du tycker om att tillaga fisk hemma.

Snittknivar

En snittkniv är idealisk för att skära en stek då den har ett långt och spetsigt blad som böjs något inåt mot spetsen både på baksidan och på skärkanten. Längden på bladet är vanligtvis mellan 20 och 25 centimeter.

Universalknivar

En universalkniv är en relativt smal kniv med en baksida som är något böjd i spetsen. Denna kniv kan användas för en mängd olika uppgifter i köket, och är alltså inte endast lämpad för en specifik uppgift. Den kan bland annat användas för att hacka, skära och skala och utgör därför en bra baskniv att ha i köket.

Laxknivar

En laxkniv har ett flexibelt och långt blad med en lätt rundad spets vilket gör den särskilt lämplig för att skära lax när du vill ha tunna och snygga skivor. Kniven kan såklart även användas för andra typer av fisk, till exempel torsk eller öring.

Slaktknivar

Slaktknivar används för att skära och tärna rått kött. Numera är det inte många som har en sådan kniv hemma, eftersom de flesta inte hanterar sitt egna råa kött; istället är köttet vanligtvis redan färdigskuret när du köper det i din lokala matbutik.

Om du inte kan bestämma dig för vilken kniv du ska köpa eller behöver en helt ny, kan du också köpa ett kockknivset.

Så underhåller du dina knivar

Om du underhåller dina knivar ordentligt säkerställer du att de förblir vassa och fungerar optimalt under en lång tid framöver. Det finns alltså ingen anledning att byta ut dina knivar så länge du tar väl hand om dem, men hur underhåller man dem?

Så här ska du göra enligt de danska konsumentråden Scanpan.dk och Gastrotools.dk.

Alltid handdisk

Diska alltid dina knivar för hand! När du har använt en kniv är det viktigt att du diskar och torkar den omedelbart, då de annars, beroende på deras bladmaterial, kan börja rosta. Genom att diska och torka dina knivar direkt efter du har använt dem, säkerställer du deras hållbarhet.

Du bör aldrig diska dina knivar i diskmaskinen eftersom det kan försämra deras övergripande prestanda och skärpa.

Skydda dina knivar i kökslådan

Om du förvarar dina knivar i en kökslåda kommer de att ta skada när de kommer i kontakt med andra vassa föremål eller stålföremål, vilket kan försämra knivarnas skärpa. För att förvara dina knivar på ett säkert sätt bör du alltid ha något som skyddar dem, till exempel ett bladskydd. Du kan också välja att förvara dem i ett knivställ eller hänga upp dem på en knivmagnet.

Tips för att underhålla dina knivar

Nu vet du hur du diskar och förvarar dina knivar för att hålla dem vassa och användbara i många år – men det är faktiskt inte tillräckligt. Du bör även ta hand om knivarna på andra sätt – nedan går vi igenom hur.

Vässa dina knivar

Dina knivar kommer så småningom att bli slöa, och en slö kniv är inte bara irriterande att skära med, utan ökar också risken för eventuella olyckor. Det är därför en bra idé att slipa dina knivar regelbundet när du känner att de inte är lika vassa som de en gång var.

Underhåll knivhandtaget

Det är inte bara bladet som du bör underhålla – knivens handtag behöver också tas hand om. Om dina knivar har trähandtag ska du behandla dem med lite olja med några månaders mellanrum, och om handtagen är tillverkade av något annat material ska underhållet anpassas i enlighet med detta.

Vad är Rockwellskalan?

När du köper en kniv ser du ofta beteckningen HRC och därefter ett nummer – men vad betyder egentligen detta?

Enligt en artikel från Knifeart.com mäts hårdheten hos ett knivblad på Rockwellskalan – en skala som uppfanns av Stanley och Hugh Rockwell i början av 1900-talet när de ville testa hårdheten hos olika material.

Det finns flera skalor som används för att mäta hårdheten hos olika material, men när det gäller knivblad mäts det på C-skalan vilket C:et i HRC står för.

Detta innebär att HRC-värdet avser knivstålets hårdhet, och om HRC-talet är lågt betyder det att stålet är mjukare, medan ett högre tal betyder att stålet är hårdare. Alla typer av stål har sin egen optimala hårdhetsnivå och ett högre värde är därför inte nödvändigtvis bättre eftersom det är flera faktorer som spelar roll.

Japanska eller tyska knivar - vilka är bäst?

Japanska eller tyska knivar?

Under många år har både Japan och Tyskland varit kända för sina otroliga knivkunskaper, och idag har båda länderna några av de mest populära och bästa knivtillverkarna.

Oavsett om du väljer en japansk eller tysk kniv kommer du garanterat att få en högkvalitativ sådan – det finns trots allt inte några större skillnader mellan dem. Frågan kvarstår dock: är den ena bättre än den andra?

Ska jag välja en japansk eller tysk kockkniv? 

Japanska tillverkare använder traditionellt kolstål för att tillverka sina knivar, vilket är ett optimalt material för knivblad eftersom det garanterar knivens skärpa under en lång tid framöver. De har dessutom normalt sett en hårdhet på cirka 60 eller 61 på Rockwellskalan.

Tyska knivar tillverkas däremot oftast av rostfritt stål och har därmed en hårdhet som brukar ligga mellan 56 och 58 på Rockwellskalan. Det är på grund av kromet som finns i det rostfria stålet som gör tyska knivar tämligen mjukare än de japanska motsvarigheterna.

Den största skillnaden mellan japanska och tyska knivar är alltså  vilket material de är tillverkade av, och det är därför inte enkelt att svara på huruvida det ena är bättre än det andra. I grund och botten beror det på dina preferenser och vilket bladmaterial du föredrar.

Om du vill veta mer om tyska och japanska knivar kan du läsa en artikel från Tastingtable.com genom att klicka här, eller en liknande artikeln från Gearpatrol.com genom att klicka här.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Gyuto kockkniv - med 66 lager av rostfritt stål

Global G-96/AN kockkniv - gjord till Globals 35-årsjubileum

OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv - snygg kniv med unikt upphängningsbart handtag

Elite Japansk Gyutokniv 24cm - smidd med 37 lager stål med en hamrad yta

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta