De bästa kockknivarna på marknaden ifølge eksperter

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I den här artikeln kommer vi att kika närmare på några av de bästa kockknivarna på marknaden för att förhoppningsvis hjälpa dig att hitta den perfekta kniven till ditt kök. I detta kockkniv test får du inte bara reda på vilka knivar som är väl värda att satsa på, utan vi går även igenom varje knivs funktioner, fördelar, nackdelar samt användningsområden.

Oavsett om du är på jakt efter japanska knivar, billiga knivar, exklusiva och fina knivar eller den allra bästa kockkniven finns det säkerligen en produkt på den här listan som passar dig likt handen i handsken.

Hur du väljer rätt kockkniv?

🔸 Hur ofta kommer du att använda den?
Om du lagar mat varje kväll och brinner för matlagning bör du investera i en hållbar kniv. Den måste vara gjord av ett slitstarkt material och den ska även kunna motstå återupprepad användning.

🔸 Hur mycket får det kosta?
Pris och kvalitet är alltid relaterade. Därför bör du först och främst ta reda på hur mycket du är villig att betala för en bra kniv. När du väl har räknat ut hur mycket du vill betala kan du snabbt välja mellan knivarna i översikten.

🔸 Är design viktigt för dig?
Om design är en viktig faktor för dig kan det vara lite svårare att välja. Om du vill att kniven ska hänga på väggen i stället för att förvara den i en låda bör du se till att lägga nästan lika stor vikt på designen som kvaliteten.

 

Vad är viktigt att tänka på när du köper en kockkniv?

Viktkapacitet
En tyngre kniv kan vara mer effektiv och kraftfull att skära med, medan en lättare kniv kan vara smidigare när du vill hacka och lättare att hantera för mer oerfarna i köket. Beroende på vad du tänkt använda din kockkniv till kan du välja en tyngre eller lättare kökskniv. En tyngre kniv kan vara att föredra om du vill hacka och skära genom exempelvis sega rötter eller kött. En mer lättviktig kniv är ett bättre val om du exempelvis vill hacka snabbt och effektivt.

Knivbladets material
Kockknivar finns i flera olika material, som alla har sina unika för- och nackdelar. Kolstål är hårdare och vassare än rostfritt stål men är även skörare och mindre rosttåligt. Kolstål med hög kolhalt är ett fantastiskt knivmaterial, men kräver som regel mer underhåll än andra typer av stål. Eftersom rostfritt stål är motståndskraftigt mot rost och korrosion är det ett populärt val för just kockknivar. Det kan dock vara knepigt att hålla eggen knivskarp hos denna typ, men det är definitivt möjligt. Damaskusstål är mönstersvetsat stål som är extremt vasst och högkvalitativt. Detta material är särskilt populärt bland japanska premiumknivar, även om det kan vara svårare att vässa. Keramikknivar är lätta och mycket vassa, men även mer ömtåliga och svåra att slipa hemma.

Handtag
För knivhandtag används en mängd olika material, bland annat trä, metall, plast och kompositer. Oavsett vilket du väljer är det viktigt att underhålla handtaget. För alla högkvalitativa knivar rekommenderas handdisk. Med tiden kan diskmaskinen skada trähandtag och orsaka sprickor. Handtaget är ofta knivens ”akilleshäl”. För att skydda dem har de flesta moderna knivar med trähandtag en tunn genomskinlig plastbeläggning. När du köper en kockkniv ska du komma ihåg att de flesta knivar passar både höger- och vänsterhänta eftersom den dubbla fasningen gör båda sidor vinklade och vassa. Vissa knivar har dock endast en nivå. Detta innebär att bladet bara är vasst på höger sida.

Pris
De dyraste kockknivarna kostar cirka 2 000 kronor och uppåt. De flesta premiumknivar tillverkas av högkvalitativa material såsom kolstål med hög kolhalt. Budgetalternativet finns att köpa för mellan 400-500 kronor, och är ofta tillverkade av keramik eller rostfritt stål. Det viktigaste att tänka på när du köper en kniv är vad du tänkt använda den till. Om du i huvudsak tänkt använda den till vardaglig matlagning kanske budgetvalet räcker. Om du däremot planerar att använda den till professionell eller mer avancerad matlagning kanske du vill investera i en premiumkniv.

Användar- och expertomdömen
Tidigare kundomdömen kan ge dig en uppfattning om hur kniven fungerar i verkliga förhållanden, medan expertomdömen kan ge insikter om knivens konstruktion och design. Båda kan hjälpa dig att avgöra om kniven är välgjord och om den kommer att klara av intensiv användning. Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår guide för att hjälpa dig välja rätt kockkniv för just dig. 

arrow-more


ONYX kockkniv – Bästa kockkniv for priset

Bäst för priset

✅ Stålkärna med titanlegering så att kniven håller under en lång tid framöver
✅ Anti-slip handtag för ett bra grepp om kniven
✅ Använder sig av imponerande och innovativ hybridteknik
ONYX kokkekniv close up

Introduktion

ONYX kockkniv är 20 cm lång och är tillverkad i patenterat hybridkeramiskt stål. Resultatet blir en skarp kniv med lång hållbarhet i vått och torrt. Med sitt läckta ergonomiska handtag i glasfiber ligger kniven bekvämt i handen och bidrar till den där perfekta balansen vid varje snitt.

 • Stålkärna med titanlegering så att kniven håller under en lång tid framöver
 • Anti-slip handtag för ett bra grepp om kniven
 • Använder sig av imponerande och innovativ hybridteknik

Om ONYX kockkniv

Den första högkvalitativa produkten i vårt kockkniv test är ONYX kockkniv: den bästa kockkniven för matlagningsentusiasterna som lägger stor vikt på hållbarhet. Både skarpheten samt livslängden är två punkter som uppskattas, och detta är aspekter som du finner i både eggen, bladet och skaftet. För att framställa ONYX kockkniv har en lång rad högkvalitativa material och tillverkningsmetoder dragits nytta av så att du ska få tillgång till en kökskniv som gör sitt jobb väl.

Oberoende av om du är en erfaren kock eller helt enkelt någon som brinner för matlagning därhemma finns det utan tvekan många skäl till varför ONYX kockkniv blir ett rätt val för dig. Knivseggen är tillverkad i hybridkeramiskt stål för att kunna bjuda på en rad fördelar. Du får med andra ord både skarpheten som du finner i keramiska knivar samt hållbarheten som du kan förvänta dig av en stålkniv.

Knivbladet har en stålkärna som förstärks med titanlegering, och tillverkningsprocessen består av att bland annat finfördela titan för avsättning på bladet en atom i taget. Titan och stål smälts under den här processen samman till ett nytt ämne, och tack vare att materialen är bundna på en atomisk nivå har du här ett utomordentligt hållbart knivblad. Resultatet av hela processen förser ONYX kockkniv med en yta som är hård, slitresistent samt gör det möjligt för dig att enkelt skära upp aptitväckande ingredienser i köket.

De positiva aspekterna tar inte slut här, för visst måste vi också ta en titt på skaftet. Detta är kanske inte någonting som du överväger alltför mycket när du är ute efter en kockkniv, men tro det eller ej är ett högkvalitativt skaft av yttersta vikt. Just ONYX kockkniv har en ergonomisk utformning som tillåter kniven att ligga bekvämt i din hand. Dess imponerande fiberglasmaterial bjuder på den optimala balansen alla dagar i veckan. Alla knivens många fördelar kombinerade har sett till så att ONYX kockkniv har hamnat högst upp i vårt kockkniv test.

Onyx kokkekniv unbox

Fördelar

 • Skär på ett precist sätt
 • Kräver inget större tryck
 • Perfekt balanserad
 • Mycket lättviktig
Nackdelar

 • Handtaget kan kännas för litet om du inte är van vid japanska knivar

 

Specifikationer
 Vikt på 248 gram
 Full längd på 33,8 cm
 Knivsegg i hybridkeramiskt stål
 Stålkärna med titanbeläggning
 Fiberglashandtag
 Handtag med anti-slip


Gyuto kockkniv – med 66 lager av rostfritt stål

Kockkniv med ultimat styrka och skärpa

Gyuto Kokkekniv 21 cm

Gyuto kockkniv är perfekt för dig som söker en högkvalitativ kökskniv som kan användas för att skära och hacka kött, grönsaker, frukt och örter med lätthet. VG10-kärnstålet ger fantastisk skärpa och hållbarhet, medan de 66 lagren av rostfritt stål ger motståndskraft mot korrosion och rost. 

 • Enorm mångsidighet
 • Skyddad av 66 lager rostfritt stål
 • Ergonomisk svart G10-komposit för garanterat grepp

Omdöme: En detaljerad recension av Gyuto kockkniv
Kockknivar tillverkas av olika material, men Gyuto kockkniv har VG10-stål, som är ett av de föredragna materialen på grund av dess hållbarhet, hårdhet, kanthållningspotential och rostbeständighet. Stålets unika mineralsammansättning och mycket höga kolinnehåll gör materialet extremt robust. De flesta vanliga köksknivar är tillverkade av rostfritt stål med en hårdhet på 55 HRC, medan Gyuto-kniven har en hårdhet på 61 HRC på Rockwellskalan, vilket gör den betydligt vassare och mer hållbar. Det ergonomiska handtaget ger ett bekvämt grepp för bättre kontroll när du skär. Kniven är också 21 cm lång med ett blad som har en enorm mångsidighet. Gyuto kockkniv är en kockkniv som är både elegant utformad och effektiv i sin prestanda. 

FÖRDELAR

 • Extremt vass
 • Känns bra i handen
 • Elegant design
 • Hållbar och robust
 • Otrolig mångsidighet
NACKDELAR

 • Kan vara svår att använda för oerfarna användare

Konsumentmagasinets omdöme
En Gyuto kockkniv har ett stilrent och elegant utseende, konstruktionen känns stark och robust, men framför allt är den knivskarp. Den främsta nackdelen hos denna kniv är att oerfarna användare kan uppleva att den är svår att använda och om du inte är försiktig kan du lätt skära dig. Trots detta rekommenderar vi den till alla som söker en japansk kockkniv av hög kvalitet.

Specifikationer:

Längd (knivblad): 21 cm
Vikt: 228 g
Hårdhet (stål): 60-61
Material (knivblad): rostfritt stål


Japansk kockkniv Original Series – kvalitets japansk kockkniv

Bästa premiumval

✅ Betygsatt 5 av 6 stjärnor av Mad & Monopolet
✅ Använd rabattkoden GRKK2022 och få en örtkniv gratis vid köp över 1000 kr (värde 599 kr)

 

Den första kniven i detta test tillverkas av Qknives. Qknives grundades av Mike Hørup och Mathias Lydersen, två eldsjälar som brinner för matlagning. Syftet med företaget var att göra högkvalitativa kockknivar mer tillgängliga för alla. 

Qknives japanska kockkniv original series är en klassisk japansk kniv, men med en twist. Den har nämligen ett snyggt och stilrent svart handtag som är tillverkat av kompositmaterialet G-10. Handtaget är anpassat för att passa handens form och för att kunna ligga bra i den. Detta är en slitstark kniv som kan användas till mycket i köket. 

Slitstarkt kolstål i 67 lager Japanskt kolstål är otroligt slitstarkt och hårt. Denna japanska kockkniv från Qknives knivserie original series är självklart tillverkad av denna typ av stål. Hela 67 lager, för att vara exakt. Alla dessa lager är smidda med precision för att få till en kniv som håller sin skärpa riktigt länge. På grund av alla dessa lager av kolstål är bladet otroligt hårt. Hårdheten ligger på hela 62 HRC på Rockwellskalan. Ju högre HRC en kniv har, desto längre kommer dess livslängd att vara. Ett högt HRC-värde betyder alltså att kniven är riktigt hård och hållbar.

Denna snygga japanska kockkniv från original series passar bra som inredningsdetalj i de allra flesta kök.  Japansk kockkniv original series vs marknaden En bra och pålitlig kniv är ett viktigt verktyg i köket hos alla kockar, oavsett vilken nivå man ligger på. Denna japanska kockkniv är både pålitlig och slitstark, men också riktigt snygg med sitt unikt formade skaft av kompositmaterial. Skaftet gör som sagt att denna kniv ligger riktigt bra i handen. Ett bra grepp ger en bättre precision när man skär eller snittar maten. Bra precision leder i sin tur till finare snittytor. Ett bra grepp är något som ofta underskattas. Det kan man se hos många andra knivar ute på marknaden. Den japanska kockkniven från Qknives Black series håller sig vass i lång tid och kan användas till allt från kött till grönsaker.

Denna kniv är en av de kortare knivarna i detta test, då den ligger på 33cm i total längd. Bladet är 21cm långt. Denna kniv är den dyraste kniven i hela knivtestet. Den ligger helt klart i en högre prisklass än många vanliga knivar, men då den är av så hög kvalitet kan den ändå vara värd att investera i. Om du är ute efter en lättanvänd och slitstark kockkniv med en modern och stilren design, är en Japansk kockkniv original series kniven för ditt kök. 

Fördelar

Smidd enligt Damaskusmetoden av 67 lager kolstål
62 HRC på Rockwellskalan

Nackdelar

Av den högre prisklassen

Specifikationer

Total längd: 33cm
Bladlängd: 21cm
Vikt: 244 gram
Svart skaft av kompositmaterial


Global G-2 kockkniv – Prisvärd kockkniv

✅ Högkvalitativ kniv från det kända märket Global
✅ Tillverkad i det hållbara rostfria stålet Cromova 18
✅ Det perfekta prisvärda valet för hemmakocken

Global G-2 kockkniv

Introduktion

Nästa kniv i vårt kockkniv test är en produkt från Global, ett märke som är känt för att ta fram imponerande köksredskap till hemmet. Global knivar kan du alltid lita på, och Global G-2 kockkniv är inget undantag. Inom märkets urval är denne kniv en del av bassortimentet, och för detta skäl är det vanligt att nya kunder satsar på den här kniven innan de vänder sig till andra varianter. Vad du kan förvänta dig är en kniv som är tillverkad i Cromova 18, ett rostfritt stål som är utomordentligt hållbart.

 • Högkvalitativ kniv från det kända märket Global
 • Tillverkad i det hållbara rostfria stålet Cromova 18
 • Det perfekta prisvärda valet för hemmakocken

Om Global G-2 kockkniv

Inte nog med att Global G-2 kockkniv är duktig på att förbli skarp under en lång tid framöver, utan produkten är även ett mycket elegant tillskott till köket. Den började tillverkas år 1985, och sedan dess har designen inte behövts förändras, någonting som sannerligen är prov på den höga kvaliteten. Matlagning kommer aldrig att bli mer spännande än när du vet att du har bra köksknivar nära tillhands, och det är här som Global G-2 kockkniv kommer in i bilden.

När knivarna från Global tas fram tillverkas de med ett smitt eller valsat blad tillsammans med två utstansade handtagshalvor. När delarna väl har svetsats ihop fylls handtaget med sand, och voilà: nu har du en händig kniv som är redo att användas.

Vart kommer då knivens namn egentligen från, vad syftar det på och hur delas knivarna in i olika kategorier? Global har olika serier där knivarna kan ha ett serienummer som antingen börjar på G, GS, GF eller GSF. Den förstnämnda syftar på stora knivar medan nästa är de mindre knivarna. Därefter kommer knivarna som är smidda i ett enda stycke stål och den sista är benämningen för små smidda knivar. Global G-2 kockkniv tillhör den första kategorin och har ett blad som är 20 cm långt samt en fullständig knivlängd på 32 cm. Det blir med andra ord passande för de som är på jakt efter en ganska stor kniv.

Något att ha i åtanke är att det krävs visst underhåll på samma sätt som de flesta köksredskap. Just Global G-2 kockkniv kan förlora sin skärpa om du kör den i diskmaskinen, och du ska därför diska den förhand. Efter dess torkar du av kniven och hänger eller sätter tillbaka den på sin vanliga förvaringsplats. Med allt detta i åtanke är Global G-2 en fantastisk kniv för kocken därhemma som är ute efter en bas-kniv som ger stort värde för pengarna.

Fördelar

 • Kräver inget större tryck vid användning
 • Skär precist
 • Perfekt balanserad
 • Lättviktig
Nackdelar

 • Handtaget kan kännas litet om du inte är van vid japanska knivar

Specifikationer
 20 cm långt blad och en full knivlängd på 32 cm
 Tillverkad i det rostfria stålet Cromova 18
 Baskniven inom Global-sortimentet
 Har serienumret G-2, vilket syftar på att kniven är en av de större varianterna
 Har två utstansade handtagshalvor
 Global-knivarna har alltid ett blad som är antingen valsat eller smitt


Zen kockkniv

✅ En äkta premiumkniv med många vackra och händiga detaljer
✅ Utsågs till ”Bäst i test” i Aftonbladets knivtest både år 2016, 2017 och 2018
✅ Arbetar enkelt med rotsaker och stora köttstycken

Zen kockkniv

Introduktion

Är du en person som verkligen vill ha det bästa av de bästa, kosta vad det kosta vill? Då kommer här ett äkta premiumval i form av en lyxig kniv från det japanska märket Yaxell. Zen kockkniv är både skarp och välbalanserad för att användning av kniven ska bli så enkelt och smidigt som möjligt. 

Med ett elegant blad av rostfritt stål och ett handtag av polerat Mikarta finns det inga tvivel om att den här kniven gör sitt jobb, och gör det väl. Värt att veta är också att kniven kommer i flera olika storlekar, så välj den som känns rätt för just dig.

 • En äkta premiumkniv med många vackra och händiga detaljer
 • Utsågs till ”Bäst i test” i Aftonbladets knivtest både år 2016, 2017 och 2018
 • Arbetar enkelt med rotsaker och stora köttstycken

Om Zen kockkniv 

Zen kockkniv har många användningsområden, men med tanke på dess tyngd fungerar den utmärkt när det är dags att skära upp rotsaker eller stora köttstycken. Tillverkningsprocessen av den här kniven är ganska avancerad, och allt som allt är den gjord i 37 lager stål. Kniven har byggts upp med 18 lager stål på ena sidan av kärnan och ytterligare 18 på den andra sidan. På så vis får du det där snygga damaskmönstret som pryder knivbladet.

För att garantera att Zen kockkniv får ett häftigt utseende som inte glöms bort i första taget har Yaxall tagit ett visst stilbeslut. När stålet bearbetas lämnas det nämligen märken efter sig på bladet, och dessa har Yaxall låtit vara kvar. Självfallet gäller detta dock enbart på den övre delen av bladet, så du får fortfarande en mycket effektiv kniv som är vass undertill.

Denne kniv i vårt kockkniv test har ett Mikarta-handtag, och det här kommer du även att kunna se hos alla de andra knivarna som Yaxall har tagit fram. Mikarta-handtaget kännetecknar därför Yaxall-knivarna, och det är lätt att se varför de har tagit just det här beslutet. Zen kockknivs handtag är nämligen inte bara hållbart, utan också mycket bekvämt att greppa tag i. För en extra snygg detalj finns det två nitar som håller ihop handtaget.

För att fullända Zen kockkniv har Zen-loggan stansats för hand på knivens blad, och hela den detaljrika tillverkningen visar prov på hur exklusiv och lyxig kniven verkligen är. Sist men inte minst bara måste vi nämna hur Aftonbladet korade just den här kniven till ”Bäst i test” både år 2016, 2017 och 2018, så inte finns det några tvivel om att Zen kockkniv håller hög standard.

Fördelar

 • Ser bra ut
 • Mycket vass
Nackdelar

 • Inga just nu

Specifikationer
 Tillverkad i stål med en hårdhetsgrad på 61 HRC
 Har ett blad i rostfritt stål
 Kommer med ett skaft i Mikarta
 Bladet har en längd på 20 cm
 Har en tyngd som underlättar lite svårare arbeten
 ZEN-loggan stansas in för hand på varje enskilt knivblad


Norden kockkniv – stilrent verktyg i skandinavisk design

Norden kockkniv

 

Introduktion

Norden kockkniv är nästa uppskattade produkt i vårt kockkniv test, och den här kniven kommer från det tyska märket Fiskars. Företaget grundades så tidigt som år 1649, och under årens gång har de fortsatt att förse matlagningsentusiaster med alla sorters redskap som man kan komma att behöva i köket. Deras knivar är kända för att vara enkla att både dra nytta av, att rengöra efteråt samt att sedan förvara, och Norden kockkniv är inget undantag.

Om det är en effektiv allroundkniv till köket därhemma som du gärna vill lägga vantarna på så är Norden kockkniv helt rätt för dig. Kniven klarar av det mesta i köket och kommer utrustad med ett tåligt blad som aldrig sviker dig. Även handtaget i finsk björk är ett stort plus som sätter pricken över i:et.

 • Kommer med en optimal 26-graders slipvinkel
 • Har en stilren nordisk design med handtag i finsk björk
 • Fungerar väl som en allroundkniv som kan skära igenom det mesta

Om Norden kockkniv

Norden kockkniv är en produkt i vårt kockkniv test som inte bara ligger bekvämt i handen, utan som också med lätthet skär igenom de flesta ingredienserna. Fiskars knivar lämpar sig till många användningsområden och blir en oumbärlig del av ditt kök som du inte vill gå miste om. Norden kockkniv kommer utrustad med ett blad som uppmäter 19,8 cm på längden, och materialet som har använts vid framställningen är tyskt stål som har en hög kolhalt.

Då har vi klart för oss hur bladet är uppbyggt, men hur ser egentligen knivens handtag ut? Jo, här kan du förvänta dig riktig lyx i form av värmebehandlat finskt björkträ som förser kniven med sin eleganta och stilrena look. Såsom namnet antyder är det här en kniv vars inspiration har tagits från nordisk design som är tänkt att vara tidlös och följa med dig under en lång tid framöver. Med detta i åtanke är kniven verkligen ett måste att ha i köket, och särskilt om du tycker om en mer enkel trädesign.

En aspekt av Norden kockkniv som gör den så optimal i många lägen är dess 26-graders slipvinkel tillsammans med en bladhårdhet på HRC 56. Kniven framställs i Finland och är tillverkad för att kunna ha en lång livslängd. Detta är inte allt, utan du kan också räkna med att skärpan kvarstår under en lång tid framöver.

Kom ihåg att det inte rekommenderas att köra kockkniven i diskmaskinen. Detta kan nämligen slita på kniven i längden, och du bör därför istället tvätta av den för hand. Torka sedan av kniven, lägg tillbaka den i knivstället och därefter är den så gott som ny igen.

Fördelar

 • Vass
 • Välbalanserad
Nackdelar

 • Ligger på den lite dyrare sidan

Specifikationer
 Knivens blad uppmäter 19,8 cm
 Bladet är tillverkat i tyskt stål som har en hög kolhalt
 Handtaget har framställts i finskt värmebehandlat björkträ
 Har en bladhårdhet på HRC 56
 Inspirerad av enkel, stilren, skandinavisk design
 Bör inte köras i tvättmaskinen, utan handtvätt rekommenderas


Global G-96/AN kockkniv – gjord till Globals 35-årsjubileum

Global G-96 AN kockkniv

Introduktion

Nästa produkt inom vårt kockkniv test är ytterligare en kniv från märket Global. Global är ett företag som grundades år 1983 och specialiserar sig på att ta fram högkvalitativa knivar som används av både hobbymatlagningsentusiaster och erfarna kockar. Global är kort och gott det ledande märket för köksknivar och har lyckats att kamma hem en lång rad utmärkelser både när det gäller knivarnas funktion och utseende.

Global G-96/AN kockkniv håller lika hög standard som det resterande sortimentet, och det finns mycket att älska hos den här kniven. Utformningen är praktisk och funktionell medan bladet är skarpt nog att kunna skära igenom de flesta ingredienserna. Oavsett om du är en nybörjare inom världen av matlagning eller om du har längre erfarenhet kommer du säkerligen att älska den här kniven.

 • Har tagits fram specifikt för att fira Globals 35-årsjubileum
 • Snygg och skarp design för att klara av de flesta uppgifterna
 • Generös bladlängd på 19 cm

Om Global G-96/AN kockkniv

Denne kniv i vårt kockkniv test togs fram specifikt för att fira Globals succé. 2020 var det nämligen Globals 35-årsjubileum, och i samband med detta framställdes Global G-96/AN kockkniv som ett högkvalitativt köksredskap till ett mycket rimligt pris. Den skarpa och snygga kniven säljs i ett begränsat antal, så glöm inte att beställa den innan det är försent.

Global G-96/AN kockkniv har ett blad vars längd ligger på 19 cm, och materialet som har använts för att tillverka kniven är rostfritt stål. Vad detta betyder är att du kan vara säker på att ha en hållbar kniv i köket med en lång livslängd samt nog med skärpa för att klara av de flesta köksuppgifterna.

Hur Global namnger sina knivar har vi talat om lite högre upp i artikeln, men det är väl värt att återigen gå igenom så att du säkert vet vilken typ av kniv du kan förvänta dig när du satsar på Global G-96/AN. Det du behöver veta är att varje Global kniv har ett namn som antingen börjar på G, GS, GF eller GSF. Knivar inom serien G har blivit några av de mest populära bland kunder, och dessa räknas som lite större knivar som ändå är enkla att hantera. När allt kommer till kritan blir Global G-96/AN därför perfekt i de flesta köken.

Likt de resterande knivarna från märket är Global G-96/AN tillverkad i Cromova 18 rostfritt stål. Kniven kan alltså gå miste om sin skärpa eller slitas ut vid för höga temperaturer, så det rekommenderas inte att köra kniven i diskmaskinen. Istället bör du diska kniven förhand och därefter torka av den för att sedan sätta tillbaka kniven på sin rätta plats.

Fördelar

 • Vass
 • Bra passform för mindre händer
 • Välbalanserad
Nackdelar

 • Knivbladet är ganska tunt

Specifikationer
 Bladlängd på 19 cm
 Tillverkad i Cromova 18 rostfritt stål
 Gjord i samband med firandet av Globals 35-årsjubileum
 Bör tvättas för hand och inte köras i diskmaskinen
 Ingår i Globals G-kategori, vilket syftar på att kniven är en av de större modellerna
 Har tillverkats i ett begränsat antal


Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv – mest populära kniven i Japan

Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv

Introduktion

Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv är en produkt i vårt kockkniv test som kan beställas med en av tre bladlängder: 16 cm, 20 cm och 24 cm. Produkten har kommit att bli den mest använda kniven i Japan, så det går utan tvekan att lita på dess effektivitet som både en kniv för hobbymatlagningsentusiasten och den yrkesverksamma kocken.

Den skarpa kniven klarar av en majoritet av köksuppgifter med sitt 16 cm långa blad och robusta material av carbid-stål. Damaskusmönstret som kniven har uppnås via de 48 imponerande stållagren som kärnan omsluts av, och det vackra handtaget garanterar ett bekvämt grepp nästa gång det är dags att laga din favoriträtt.

 • Den mest använda kniven i japanska kök
 • Bladet har ett vackert damaskusutseende
 • Du har möjligheten att välja mellan tre bladlängder

Om Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv

Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv är en produkt som bara måste nämnas i vårt kockkniv test. Knivarna inom serien Miyabi har dykt upp som ett resultat av ett samarbete mellan märket Zwilling och kockarna Rokusaburo Michiba samt Masaharu Morimoto. Den förstnämnda personen har lyckats att bli den första japanska ”Iron Chef” medan den sistnämnda är den ”Iron Chef” som är mest berömd.

Vid tillverkning av knivar såsom Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv dras det nytta av en smart kombination mellan den moderna tyska ingenjörstraditionen och gammeldags japanska traditioner. När dessa två krafter jobbar tillsammans kan du vara säker på att produkten som du får tillgång till är en imponerande kniv med allt som du kan tänkas vilja ha för att fullända dina maträtter i stor stil. Det är ingen tvekan om att de japanska hushållen har valt just Miyabi RAW 5000FCD Gyutoh kockkniv tack vare det utomordentligt vassa bladet och den ljuvliga skönheten.

Du får möjligheten att införskaffa dig precis den typen av kniv som blir rätt för dig då bladlängden kommer i tre olika storlekar. Välj antingen en längd på 16 cm, 20 cm eller 24 centimeter beroende på vad som känns rätt och verkar som mest bekvämt i din hand. Oavsett vad får du nytta av kniven både som oerfaren och mer erfaren kock.

Knivbladet har tagits fram i carbid-stål som säkerställer en utmärkt skärpa tillsammans med oslagbara skärförmågor. Damaskusmönstret har uppstått genom 48 stållager som omsluter kärnan, så du får därför inte bara en kniv som är riktigt effektiv, utan som också är snygg att titta på. Se bara till så att du tar hänsyn till faktumet att kniven aldrig bör maskintvättas. Värmen kan se till så att kniven slits ut i längden, och vad du sedan har kvar är ett redskap som har mist sin skärpa och inte fungerar lika väl som förr. Gör dig själv därför en tjänst och tvätta kniven för hand.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Välbalanserad
 • Knivbladet är välslipat
 • Hållbar
Nackdelar

 • En aning dyrt

 

Specifikationer
 Välj mellan bladlängden 16 cm, 20 cm och 24 cm
 Tillverkad i ett samarbete mellan Zwilling och två Iron Chef kockar
 Utmärkt långvarig skärpa
 Framställd med hänsyn till japansk tradition och tysk ingenjörstradition
 Bekvämt handtag
 Bör inte maskintvättas, utan ska alltid tvättas för hand


Titanium kockkniv – utmärkt allroundkniv

Titanium kockkniv

Introduktion

Då var det dags för ännu en kniv i vårt kockkniv test från det kända tyska märket Fiskars. Deras breda urval av produkter består av allt från kastruller och stekpannor till saxar, bestick och naturligtvis knivar. De slog upp sina portar år 1649, och därefter har de bara fortsatt uppåt tack vare deras förmåga att förse sina kunder med hög kvalitet till ett rimligt pris.

Titanium kockkniv är ytterligare en av deras äkta stjärnprodukter som är passande för de flesta skäruppgifterna. Bladet på 20 cm har tagits fram i robusta material som ser till så att kniven håller länge framöver. Det är dock värt att veta att kniven också kommer i en storlek på 16 cm om du hellre föredrar det.

 • Tillverkad i titan för hållbarheten och livslängdens skull
 • Ergonomiskt handtag för ett optimalt grepp
 • Möjlighet till 25 års garanti

Om Titanium kockkniv

Titanium kockkniv är ett relativt lättviktigt köksredskap som ger dig full kontroll över situationen och den där perfekta balansen för att utföra de flesta uppgifterna i köket. Handtagets mönster förser även kniven med ett bekvämt grepp, och detsamma kan sägas för den ergonomiska utformningen. Den smärre nackdelen med produkten är att den inte är lika praktisk om du har mindre händer, men utöver detta finns det mycket att älska hos kniven.

Vad är det då egentligen som gör Titanium kockkniv så effektiv? Jo, det hållbara och långvariga knivbladet har – såsom namnet antyder – tillverkats i titan, ett material som har en lång rad fördelar. Det ser till så att kniven förblir lättviktig samtidigt som den sylvassa knivseggen klarar av att förhindra slitage och rost på ett sätt som många andra knivar inte kan. Hemligheten är den så kallade ”LZR-EDGE-tekniken” som säkerställer att kniven håller längre medan den även blir mer robust. Du får därför allt du kan tänkas vilja ha och mer när du satsar på den här kniven.

Välj själv om du föredrar att beställa kniven med ett blad som är 20 cm långt eller 16 cm långt. Som ett basredskap är Titanium kockkniv fantastisk i köket hos antingen nybörjarna eller den erfarna kocken. Med sin allroundförmåga är kniven också lämplig till det mesta, och ett komfortabelt grepp säkerställs via det tredimensionella mönstret.

Vi har nämnt den här punkten när vi har talat om tidigare knivar, men var försiktig när det kommer till tvätt. Att köra kniven i tvättmaskinen är ingen höjdare då den lätt kan slitas ut eller tappa sin skärpa, vilket gör äventyren i köket svårare än någonsin. Handtvätt är därför det mest optimala sättet att se till så att din kniv blir ren. 

Fördelar

 • Titanblad förser kniven med lättviktighet, kontroll och prestanda
 • Mönstrat handtag bjuder på ett bra grepp
 • Ergonomiskt utformad
Nackdelar

 • En aning opraktisk för små händer

Specifikationer
 Kniv med ett knivblad av titan
 Handtag av rostfritt stål och polypropen
 Går att välja mellan en bladlängd på 16 cm och 20 cm
 Handtaget har ett tredimensionellt mönster för bekvämt grepp
 Agerar som en allroundkniv för att utföra de flesta uppgifterna i köket
 Bör inte maskintvättas, utan handtvätt rekommenderas


OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv – snygg kniv med unikt upphängningsbart handtag

OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv

 

Introduktion

Då har vi nått slutet av vårt kockkniv test, och en sista produkt som vi ska ta en titt på är en kniv från OBH Nordica vid namn OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv. Detta köksredskap är praktiskt, mångsidigt och kommer att bli ett perfekt tillskott till ditt kök. Det rostfria stålet som knivens blad är tillverkat av resulterar i att kniven håller under en lång tid för att ha möjligheten att bjuda på många köksäventyr framöver.

Med sin unika handtagsdesign är det enkelt att hänga upp kniven efter användning, och den innovativa utformningen ger även kniven ett elegant utseende som många kommer att uppskatta i sina kök. Med ett blad som är hela 20 cm långt har du nog med längd att jobba med för att utföra de flesta uppgifterna i köket.

 • Tillverkad i rostfritt stål för hållbarheten och livslängdens skull
 • Unikt handtag som tillåter dig att hänga upp kniven efter användning
 • Säljs till ett mycket rimligt pris

Om OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv

Vad vore ett kök utan en snygg och innovativ kökskniv för att fullända alltet? Den här produkten i vårt kockkniv test är en kniv från OBH Nordica som har en ganska unik design som vi inte än har sett bland knivarna på listan. Handtaget görs nämligen upp av en stålstång som är formad likt ett handtag, och detta gör det möjligt att enkelt hänga upp kniven efter användning.

Kniven har ett blad på 20 cm som ser till så att du enkelt skär igenom de flesta ingredienserna. Materialet som själva bladet är tillverkat av är ishärdat tyskt stål med en hög halt av kol. Stålet är rostfritt, och du kan därför förvänta dig att få ett köksredskap som håller under många år framöver och samtidigt förser dig med både långvarig skärpa och hållbarhet.

Vid beställning av OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv kommer du att få en stålhårdhet som ligger på HRC 57. Även väl värt att veta är hur kniven har blivit en äkta testvinnare. I Testfakta korades den nämligen till Bäst i Test år 2015, så att du får kvalitet när du satsar på den här kniven är ett klart faktum. Dra nytta av den oavsett om du är en erfaren kock eller om du letar efter din första prisvärda kniv som lätt kan hängas upp efter användning.

Det är såsom tidigare nämnt alltid rekommenderat att du tvättar kniven för hand istället för att köra den i diskmaskinen. På så sätt bevarar du skärpan under en längre tid och behöver inte oroa dig för slitage.

Fördelar

 • Ser bra ut
 • Stort och säkert grepp
 • Prisvärd
Nackdelar

 • På den lite tyngre sidan

 

Specifikationer
 Kniv med 20 cm långt blad
 Tillverkad i ishärdat tyskt stål med hög halt av kol
 Handtagsdesign som tillåter dig att hänga upp kniven efter användning
 Framställd i stål som är rostfritt
 Har korats till ”Bäst i test” av Testfakta år 2015
 Kniven har en stålhårdhet på HRC 57


Kai Wasabi 6720C – högkvalitativ kniv till ett billigt pris

OBH Nordica Arctic 8420 kockkniv

 

 

Introduktion

Kai Wasabi 6720C kockkniv är en produkt i vårt kockkniv test som är fullkomligt inspirerad av den japanska stilen och designen som högkvalitativa knivar i Japan har. Köksredskapet blir passande till de flesta uppgifterna i köket oavsett om det är tal kring att skära rotfrukter, grönsaker, köttstycken eller någonting helt annat.

Kai Wasabi kniven kan skryta med tillverkningen via enkelstålsmetoden som går ut på att bladet bara har ett enda lager stål. Samtidigt består handtaget av pulveriserad bambu kombinerat med plast för enkel rengöring. Lägg vantarna på den här högkvalitativa kniven till ett förvånansvärt lågt pris som bevisar att kvalitet inte behöver kosta skjortan.

 • Innovativ kniv som är tillverkad med enkelstålsmetoden
 • En utmärkt grundkniv för både erfarna och oerfarna kockar
 • Har ett handtag i bambu och plast som ligger bekvämt i handen

Om Kai Wasabi 6720C kockkniv

Då har du bestämt dig för att det är hög tid att beställa en imponerande kniv och har därför vänt dig till ett kockkniv test – men vad är det egentligen som gör en kniv såsom Kai Wasabi 6720C så speciell? Förutom det billiga priset som gör den här kniven utomordentligt prisvärd kan du också förvänta dig att köksredskapet har mycket att bjuda på i de flesta köken.

Kniven är tillverkad av företaget Kai, och de slog upp sina portar redan år 1908 för att börja tillverka effektiva knivar i Japan. De hade sin början i Seki, men numera är företaget så stort att matlagningsentusiaster världen över njuter av deras utmärkta knivar. De lägger stor fokus på innovativ teknik och ser alltid till så att deras knivar bjuder på hållbarhet, skärpa och inte minst en lång livslängd.

Är du en yrkesverksam kock eller bara någon som tycker om att laga mat? Den här kniven kan göra mycket för dig oavsett. Dess blad har tagits fram i rostfritt stål, och vid tillverkningen har enkelstålsmetoden dragits nytta av, vilket betyder att endast ett lager stål har använts för att ta fram den fräcka kniven.

Handtaget är en kombination av plast och pulveriserad bambu som inte bara gör kniven hygienisk och enkel att rengöra, utan också ser till så att du få ett bekvämt grepp i alla lägen. Om du är ute efter en kniv som håller hög standard samtidigt som priset inte springer iväg kan det här vara en kniv som är enkel att rekommendera till dig.

Fördelar

 • Vass
 • Balanserad
 • Kan beställas till ett rimligt pris
Nackdelar

 • Måste rengöras försiktigt då den är benägen att få repor

 

Specifikationer
 Kniv som är framtagen via enkelstålsmetoden
 Knivbladet är tillverkat i rostfritt stål
 Stålet har en hårdhetsgrad på 57-59 HRC
 Handtaget är framställt i pulveriserad bambu i kombination med plast
 Knivbladet uppmäter 20 cm på längden
 Hygienisk kniv som är enkel att rengöra


Elite Japansk Gyutokniv 24cm – smidd med 37 lager stål med en hamrad yta

Elite Japansk Gyutokniv 24cm

 

 

Elite Japansk Gyutokniv 24cm är en vacker och tålig kniv av traditionell japansk design. Kniven tillverkas av Cibumic. Företaget Cibumic fokuserar på att tillverka och skicka köksprodukter till sina kunder utan några mellanhänder. En av Cibumics knivserier är Elite-serien, som denna gyutokniv är en del av. 

Rosfast VG-10 stål Det rostfasta VG-10 stålet ser till att kniven klarar av att utsättas för fukt. Detta stål är ett extra tåligt japanskt stål som är omtalat för sin tålighet och hårdhet. Denna japanska Gyutokniv är tillverkad av hela 37 lager av detta tuffa och rostfasta stål, som även är klassat som ett av de absolut bästa. Man kan alltså räkna med att den kommer hålla riktigt länge, även när det används ofta. En annan fördel med denna typ av stål är att kniven inte behöver slipas lika ofta som en billigare kniv av lägre kvalitet.

Denna japanska Gyutokniv kan användas till det mesta när det kommer till matlagning. Du kan till exempel skära upp tunna skivor av kött eller fina strimlor av grönsaker med denna typ av kniv. Elite Japansk Gyutokniv 24cm vs marknaden Denna japanska Gyutokniv har en precisionsslipad egg som hjälper den att smidigt och obehindrat glida igenom maten du skär i. De små fördjupningarna på klingan ser till att mat inte fastnar lika lätt på sidorna av kniven. Detta är ett problem som många andra, lite billigare knivar av låg kvalitet har. Knivarna i Cibumics Elite-serie är som sagt tillverkade av det tuffa japanska VG-stålet. Om man vill slippa slipa sina knivar ofta kan en av dessa knivar vara ett bra alternativ, då de håller sig vassa riktigt länge. Stålet har även ett vackert mönster som liknar ådringar i trä. Jämfört med många andra knivar är denna kniv otroligt dekorativ och estetisk.

Handtaget är lite mer gammalmodigt än de andra knivarnas handtag. Om man tycker om denna stil kan detta vara en bra kniv. Om man hellre föredrar en modernare kniv kanske denna kniv inte är den rätta. HRC ligger på 60 för denna kniv, vilket är en aning lägre än de två tidigare knivarna. Skillnaden är dock inte alls speciellt stor, och den skiljer sig fortfarande riktigt mycket från vanliga europeiska knivar.

På sina 37cm är denna kniv den längsta av knivarna i detta test. Bladet i sig själv är 24cm långt. Om du letar efter en smidig och rostfast kniv i en snygg traditionell design, är detta den perfekta kniven för dig och ditt kök. Den passar som sagt även bra för dig som verkligen inte tycker om att slipa knivar ofta.

Fördelar

Blad med Damaskus-mönster
VG-10 stål
Skaft av rosenträ

Nackdelar

Det gammalmodiga handtaget passar inte alla

Specifikationer

Bladets längd: 24cm
Total längd: 37cm
Rostfast VG-10 stål
Hårdhet: 60 HRC


Surudo Kockkniv 20cm

 

Surudo Kockkniv 20cm

Nästa kniv i testet är ännu en kniv från tillverkaren Cibumic. Cibumic är ett företag som erbjuder sina kunder produkter direkt från fabriken. Inga mellanhänder är inblandade. Denna Surudu Kockkniv 20cm från Cibumics Surudu-knivset är perfekt att skära grönsaker, fisk och kött med. Med denna kniv kan du enkelt få till fina strimlor eller tunna skivor. Kockkniven är en del av Surudos köksknivsserie. Serien är skapad för att den som använder knivarna ska kunna njuta lite extra av sin matlagning och sitt arbete i köket. 

67 lager av VG-10 damaskusstål Med sina 67 lager av VG-10 damaskusstål kan denna kockkniv från Surudo hålla riktigt länge. Hårdheten på denna typ av kniv ligger på hela 60 HRC på Rockwell-skalan. Man kan alltså laga riktigt mycket mat utan att behöva oroa sig för att eggen ska bli slö. Stålet är inte bara slitstarkt och hårt, utan även riktigt vackert. Behandlingen av stålet och alla dess lager ger kniven ett vackert mönster. Detta mönster liknar ådringar i ett vackert stycke av trä. Det är alltså en mycket dekorativ kniv.

Detta är som sagt en kniv som fungerar till det allra mesta när det kommer till matlagning. Surudo Kockkniv 20cm vs marknaden Denna kockkniv med ett blad på 20 cm är den perfekta universalkniven till alla kök. Med en Surudo Kockkniv kan vem som helst ta sin matlagning till nya nivåer, oavsett om man är nybörjare eller en erfaren kock. Med 67 lager av VG-10 stål är det en svårslagen kockkniv. Det vackra mönstret gör kniven mycket mer elegant än många andra knivar på marknaden.

Skaftet är riktigt vackert och fullt av liv. Det är dock en aning litet jämfört med de andra knivarna på marknaden. Om man inte har något problem med det är denna kniv fortfarande otroligt bra. Hårdheten på denna kniv ligger på 60 HRC på Rockwellskalan, vilket är lite lägre än de två första knivarna i testet. Skillnaden är väldigt liten, men kan vara värd att tänka på när man ska välja ut sin nya kniv. Ett värde på 60 HRC är fortfarande mycket högre än hos vanliga europeiska knivar som inte är tillverkade att japanskt knivstål. Den här kniven passar dig som är ute efter en universalkniv av riktigt hög kvalitet. Den är även perfekt för dig som letar efter en mer dekorativ kniv att hänga upp på knivhållaren på väggen. 

Fördelar

67 lager av japanskt VG-10 damaskusstål
Hög hårdhet som får klingan att hålla sig vass längre
Skaft av pakkaträ

Nackdelar

Det japanska handtaget kan kännas litet för vissa

Specifikationer

Bladlängd: 20cm
Total längd: 34cm
Hårdhet: 60 HRC
67 lager av VG-10 stål


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du känner att det finns mycket arbete bakom denna artikel. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför är vi beroende av både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner i både danska och internationella webbshopar. Vår forskargrupp har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande exportkällor och tester:

Aftonbladet

Aftonbladet har funnits sedan Lars Johan Hierta tidskriften år 1830. deras vision är att vara Sveriges mest engagerande nyhetskälla som värnar sanningen, granskar makten och ger dig inflytande genom journalistik. Aftonbladet gör er båda klokare på aktuella nyheter och produkter 

Vi har valt att lyfta fram zen-kockens kniv, som har röstats som ”Bäst i test” i Aftonbladets knivtest både år 2016, 2017 och 2018. Här har det jämförts med 14 andra knivar, varav 11 är japanska kockknivar

Du kan se testet från 2018 här

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Mad & Monopolet

Mad og Monopolet är en dansk mat- och livsstilsblogg som drivs av Mads Schytte. Mads skriver bland annat om gastronomi och matupplevelser.

Vi har läst hans knivtest för att få expertens åsikt.
Artikeln uppdaterades senast: 7. september 2019
Läs hela artikeln här 

Denne side er anmeldt af: Mike A. Kristoffersen Rating 5/5

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta