Sladdlös dammsugare Test 2021 – Här är marknadens bästa modeller

Senest opdateret den 0

Till den här artikeln har vi gått igenom olika tester av sladdlösa dammsugare. För att du ska få en enkel överblick över marknaden presenterar vi här ett antal sladdlösa dammsugare från olika tillverkare.

Alla dammsugare har granskats och recenserats av olika expertkällor, till exempel det danska konsumentrådet Tænk, Trustedreviews.com och Tek.no. Dessa experter förklarar vad man bör tänka på och går igenom både för- och nackdelar med de olika modellerna.

Längre ner i artikeln berättar vi bland annat vad en sladdlös dammsugare egentligen är för något, hur du håller huset dammfritt och vad du bör tänka på när du köper en ny dammsugare.

Den här artikeln om sladdlösa dammsugare innehåller:

🔸 Genomgång av sladdlösa dammsugare
🔸 Information om sladdlösa dammsugare och hur de testas
🔸 Guide till ett väldoftande hem
🔸 Guide till ett bättre inomhusklimat
🔸 Information om damm samt tips för att bli av med både damm och kvalster
🔸 Goda råd inför köpet av en ny dammsugare
🔸 Information om energimärkningen av dammsugare
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att den här artikeln är baserad på recensioner från andra expertkällor och att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. På Konsumentmagasinet samlar vi istället resultaten från olika granskningar för att du enkelt ska kunna få en överblick över marknadens bästa produkter.


Dyson V8 Absolute

Rekommenderas av det danska konsumentrådet Tænk

Dyson V8 Absolute

Butik Pris Totalpris Läs mer
4.822,00 4.822,00 Læs mere

.
Dammsugaren Dyson V8 Absolute har provats av det danska konsumentrådet Tænk. Modellen blir väldigt populär bland experterna och får därför en rekommendation av det danska konsumentrådet.

Experterna berömmer framförallt modellens sugeffekt och säger även att de starka färgerna gör det enkelt att hitta de olika delarna.

Det danska konsumentrådet är dock inte lika imponerade av dammsugarens ljudnivå och påpekar att den väsnas mer än andra modeller. Experterna tycker dessutom att det är ganska besvärligt att man måste hålla ner startknappen när man använder dammsugaren.

Effektiv dammsugare med cyklonteknik

Dammsugaren har en sugeffekt på 115 watt och en motor som roterar med upp till 110 000 varv per minut. Det höga varvtalet innebär att modellen har en kraftigare sugeffekt än många andra sladdlösa dammsugare.

Dyson V8 Absolute är utrustad med ett system som bygger på en unik cyklonteknik. Denna teknik ökar luftcirkulationen med hjälp av 15 cykloner som arbetar parallellt i två skikt.

Cyklontekniken gör det lättare att dammsuga upp både damm och skräp, och i kombination med de fyra specialmunstyckena blir dammsugningen ännu effektivare. Man kan dessutom aktivera ett maxläge vid mer besvärlig dammsugning.

Dammsugaren levereras med ett Direct Drive-munstycke för mattor, ett Combination Tool-munstycke för fint damm, ett Soft Roller-munstycke för hårda golv samt ett motordrivet miniverktyg för trappor.

Dyson V8 Absolute är en effektiv, lätthanterlig och påslös dammsugare som samlar upp dammet i en behållare som rymmer 0,54 liter.

Allergivänlig och batteridriven modell

Dyson V8 Absolute är dock inte bara påslös utan även sladdlös, och den här dammsugaren är därmed batteridriven. Batteritiden beror på hur hög effekt man använder, men på dammsugarens normalläge räcker batteriet ungefär 40 minuter. När batteriet tar slut laddar man upp dammsugaren från ett eluttag.

Dyson V8 Absolute har även en funktion som gör det möjligt att använda dammsugaren som en handdammsugare. Eftersom att modellen är utrustad med ett tvättbart förfilter och ett HEPA-filter är den dessutom perfekt för konsumenter som lider av astma eller allergier.

Flexibel lättviktare

Eftersom att Dyson V8 Absolute är en sladdlös dammsugare är det viktigt att den är lätt att hantera, och tack vare en relativt låg vikt på 2,63 kg är det inte några problem att manövrera den här modellen.

Man kan även ändra utformningen på dammsugaren så att den kan användas för att städa högt upp, vilket till exempel underlättar hanteringen när man vill få bort spindelväv från taket.

Tack vare de ledade munstyckena är det dessutom enkelt att komma åt att dammsuga i alla hörn, skrymslen och vrår.

Specifikationer för Dyson V8 Absolute – mått:
🔴 Höjd: 25 cm
🔴 Bredd: 22 cm
🔴 Djup: 124 cm
🔴 Vikt: 2,63 kg

Fördelar med Dyson V8 Absolute:
🔵 40 minuters batteritid
🔵 Flera munstycken med olika funktioner
🔵 Dammsugare med tvättbart förfilter och HEPA-filter
🔵 Inbyggd handdammsugare
🔵 Väger bara 2,63 kg
🔵 Kraftfull motor med cyklonteknik

Här kan du se en kort video för Dyson V8 Absolute. Videon är gjord av Dyson:


Dyson V7 Motorhead

✅ Rekommenderas av det danska konsumentrådet Tænk

Dyson V7 Motorhead

Butik Pris Totalpris Läs mer
0,00 3.781,00 Læs mere

.
Experterna från det danska konsumentrådet Tænk tycker väldigt bra om Dyson V7 Motorhead och skriver att det här är en sladdlös dammsugare som de verkligen kan rekommendera.

Tænk är framförallt positiva till dammsugarens sugeffekt. De är däremot inte lika nöjda med den höga ljudnivån samt att man måste hålla ner startknappen när man använder dammsugaren.

Dyson V7 Motorhead är dock inte bara sladdlös utan har även ett flertal andra egenskaper. Dammsugaren är nämligen även påslös, och eftersom att den dessutom går att konvertera till en handdammsugare är modellen väldigt praktisk.

Dammsugaren väger bara runt 3 kg och är därför lätt att hantera, och på den här modellen rymmer dammbehållaren ungefär 0,54 liter.

Batteridriven 2-i-1-dammsugare

Dyson V7 Motorhead är som sagt en 2-i-1-dammsugare som både kan användas som en helt vanlig dammsugare och som en handdammsugare. Man kan därför välja vad som passar bäst vid olika tillfällen.

Eftersom att Dyson V7 Motorhead är sladdlös går dammsugaren på batteri, och modellen har en batteritid på ungefär 30 minuter. Man kan även aktivera ett maxläge för att få en högre effekt i upp till sex minuter.

När batteriet tar slut måste det laddas i ungefär tre timmar innan dammsugaren kan användas igen.

Flera munstycken med olika funktioner

Dyson V7 Motorhead levereras med flera olika munstycken som har olika funktioner, nämligen ett Direct Drive-munstycke, ett Soft roller-munstycke och ett motordrivet miniverktyg.

Med Direct Drive-munstycket fångar dammsugaren upp envist skräp och hår med hjälp av små roterande borstar. Detta munstycke pressar ner borststråna i mattan och blir därför upp till 75 % effektivare.

Soft Roller-munstycket är utformat för en skonsam rengöring av hårda golv. Det här munstycket är klätt med nylon och kan därför fånga upp mindre dammpartiklar.

Det motordrivna miniverktyget är slutligen ett mindre munstycke som till exempel är bra när man vill få bort hår från stoppade möbler. Tack vare munstyckets storlek är det dessutom väldigt effektivt på ställen som är svåra att komma åt med andra munstycken.

Bra sugeffekt och 15 cykloner

Dyson V7 Motorhead har en kraftfull och effektiv motor med en bra sugeffekt på 100 watt. Eftersom att motorn roterar med upp till 110 000 varv per minut har den här dammsugaren en bättre sugeffekt än andra modeller.

Den här modellen är utrustad med 15 cykloner som skapar kraftiga centrifugalkrafter, och tack vare dessa kan dammsugaren fånga upp även de minsta dammpartiklarna.

Man kan dessutom välja mellan två olika effektlägen för att anpassa prestandan till hur smutsig ytan som ska rengöras är.

Dyson V7 Motorhead har även en hygienisk tömningsanordning som gör att man bara behöver trycka på en knapp för att tömma dammbehållaren.

Specifikationer för Dyson V7 Motorhead – mått:
🔴 Höjd: 24,8 cm
🔴 Bredd: 22,3 cm
🔴 Djup: 124 cm
🔴 Vikt: 3 kg

Fördelar med Dyson V7 Motorhead:
🔵 2-i-1-dammsugare
🔵 Flera olika munstycken
🔵 Hygienisk tömning
🔵 Cyklonteknik och kraftig sugeffekt
🔵 30 minuters batteritid
🔵 Fungerar bra för att avlägsna hår och päls

Här kan du se en kort video för Dyson V7 Motorhead. Videon är gjord av Dyson:

https://www.youtube.com/watch?v=VTa7iiKpp5w


Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO

✅ Toppbetyg hos Aftonbladet
✅ Toppbetyg hos det norska teknikmagasinet Tek.no

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO

Butik Pris Totalpris Läs mer
4.135,00 4.135,00 Læs mere

.
Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO är en sladdlös dammsugare som får mycket beröm av experterna. Modellen har till exempel fått toppbetyg hos både Aftonbladet och det norska teknikmagasinet Tek.no, och där får den särskilt mycket beröm för sin förmåga att avlägsna djurhår.

Tack vare olika tekniker och munstycken med olika funktioner kan Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO dammsuga hemmet otroligt effektivt.

Munstyckena är bra när man dammsuger både möbler, tyg och djurhår, och man kan dessutom välja mellan tre olika effektlägen beroende på hur smutsig ytan som ska rengöras är. Dammsugaren har även indikatorer som ger användaren en överblick över batterinivån och visar när filtret ska rengöras.

Anpassad för djurhår

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO är en lämplig sladdlös dammsugare för dig som vill dammsuga upp djurhår. Den har bland annat ett munstycke med kraftiga roterande borstar som är utformade för att få bort just hår.

Den här modellen levereras dessutom med tillbehörskitet ProAnimal, som är perfekt för att avlägsna djurhår. Tillbehörskitet innehåller en mängd olika tillbehör i form av munstycken, en förlängningsslang och en axelrem. Dessa tillbehör kan till exempel användas på trappor, tyg och möbler.

Modellen har inte något laddningsställ, men Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO kan i gengäld stå upp utan något stöd.

Uppladdningsbara batterier som håller länge

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO har uppladdningsbara litiumjonbatterier som är både kraftfulla och hållbara. Dammsugaren har ungefär 60 minuters batteritid.

Det tar dessutom inte särskilt länge att ladda batterierna igen, och efter tre timmars laddning har dammsugaren en batterinivå på 80 %. För att komma upp i 100 % måste den däremot laddas i sex timmar.

Det finns även en indikator på dammsugaren som visar hur lång tid som återstår av laddningen.

Enkel hantering och rymlig dammbehållare

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO är en behändig dammsugare som bara väger 3 kg, och den är därför lätt att både hantera och förvara.

Den här modellen har ett EasyClean-system som ser till att rengöringen av cylindern går både snabbt och enkelt. Dammsugaren har dessutom ett hygieniskt filter som ger en renare utblåsluft.

Den har även en lättåtkomlig dammbehållare som snabbt och enkelt kan tas lös och tömmas. Behållaren har en kapacitet på 0,9 liter.

Specifikationer för Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO – mått:
🔴 Höjd: 116 cm
🔴 Bredd: 28,5 cm
🔴 Djup: 18,5 cm
🔴 Vikt: 3 kg

Fördelar med Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO:
🔵 Dammbehållare som rymmer 0,9 liter
🔵 60 minuters batteritid
🔵 Passar bra i hem med djur
🔵 Levereras med tillbehörskit
🔵 Tre olika nivåer för sugstyrkan
🔵 Indikator för laddning och rengöring

Här kan du se en kort video för Bosch Athlet Zoo´o BCH6ZOOO. Videon är gjord av Bosch:


Dyson V6 Digital Slim

✅ 4,5 stjärnor hos Trustedreviews.com
✅ 8,6 av 10 stjärnor hos det amerikanska testmagasinet Toptenreviews.com
✅ Rekommenderas av den danska bloggen Husmoderen.dk
✅ 4 av 5 stjärnor hos det stora amerikanska magasinet Cnet.com

dyson digital slim v6

.
Dyson V6 Digital Slim har recenserats av fyra olika expertkällor, och alla fyra är förtjusta i den här modellen. Dammsugaren har granskats av den danska bloggen Husmoderen.dk samt sidorna Cnet.com, Trustedreviews.com och Toptenreviews.com. Hos de tre sistnämnda har modellen fått ett betyg på 4 av 5 stjärnor, 4,5 av 5 stjärnor respektive 8,6 av 10 stjärnor.

Alla experter verkar överens om att den här modellen är effektiv och väl värd en rekommendation. Experterna från Trustedreviews.com tycker bland annat bra om dammsugarens enkla kontroller och att den kan användas på många olika ytor, vilket Husmoderen.dk också håller med om.

Toptenreviews.com och Cnet.com framhäver å andra sidan att dammsugaren är tillräckligt lätt för att man ska kunna bära runt den utan att bli trött. De skriver även att den här modellen fungerar riktigt bra för att dammsuga upp djurhår.

Experterna hittar inte särskilt många nackdelar med Dyson V6 Digital Slim. De uppmärksammar dock konsumenterna på att dammbehållaren inte rymmer särskilt mycket och att det bara följer med ett enda munstycke.

Sladdlös modell med cyklonteknik

Dyson V6 Digital Slim är både smalare och mindre än många av Dysons andra modeller. Den väger dessutom bara 2,1 kg och är därför otroligt lätt att hantera.

Dammsugaren har en kraftfull motor och cyklonteknik. Cyklontekniken består av 15 cykloner som sitter i två skikt, och dessa arbetar parallellt för att öka luftgenomströmningen och fånga upp mer damm.

Man kan även aktivera ett maxläge för att få upp till sex minuters kraftigare dammsugning på extra besvärliga områden.

Påslös dammsugare som är lätt att förvara

Dyson V6 Digital Slim är dock inte bara sladdlös utan även påslös. Man behöver därmed inte någon dammsugarpåse eftersom att dammet samlas upp direkt i en behållare istället. Behållaren på den här dammsugaren har en kapacitet på 0,4 liter och rymmer därmed lite mindre än många andra sladdlösa dammsugare.

När behållaren är full behöver man bara trycka på en knapp för att tömma skräpet direkt ner i sopkorgen, och hela processen är därför väldigt hygienisk.

Tack vare dess mindre storlek är den här modellen lätt att förvara, men det finns även andra saker som underlättar förvaringen. Det ingår nämligen en laddstation som har plats för både dammsugaren och tillbehören. Om man förvarar dammsugaren i laddstationen är den dessutom alltid klar att användas.

Praktisk och flexibel

Dyson V6 Digital Slim går att konvertera till en handhållen dammsugare och är därför både praktisk och flexibel. Detta gör dammsugaren enklare att hantera och underlättar när man städar lite svårare utrymmen.

Den här modellen har dessutom ett motordrivet munstycke som kan användas på alla slags golv och underlag. Man behöver därmed inte byta munstycke när man till exempel flyttar sig från mattor till trägolv.

Dyson V6 Digital Slim har ungefär 20 minuters batteritid om man använder den högsta effekten. När batteriet är slut tar det ca tre timmar att ladda upp dammsugaren igen.

Specifikationer för Dyson V6 Digital Slim – mått:
🔴 Höjd: 118 cm
🔴 Bredd: 25 cm
🔴 Djup: 21 cm
🔴 Vikt: 2,1 kg

Fördelar med Dyson V6 Digital Slim:
🔵 Motordrivet munstycke för alla underlag
🔵 Kort laddtid
🔵 Enkel förvaring
🔵 Bra recensioner
🔵 Cyklonteknik
🔵 Lätt att hantera


Electrolux EER77SSM Ergorapido

✅ Bra användarrecensioner

Electrolux EER77SSM Ergorapido

Butik Pris Totalpris Läs mer
eNemo.se 2.599,00 2.599,00 Læs mere
2.599,00 2.599,00 Læs mere
2.599,00 2.599,00 Læs mere

.
Dammsugarmodellen Electrolux EER77SSM Ergorapido har fått flera positiva recensioner av användarna. I recensionerna skriver användarna framförallt om att modellen lever upp till deras förväntningar och att den är lätt att hantera.

Användarna tycker bäst om är att den här dammsugaren är praktisk och att den har många användbara funktioner. Flera av recensionerna påpekar dock att modellens sugeffekt inte är tillräckligt kraftfull för lite besvärligare uppgifter, men detta är även det enda som användarna inte är riktigt nöjda med.

Fungerar bra på både mattor och hårda golv

När man köper Electrolux EER77SSM Ergorapido får man en dammsugare som fungerar på både mattor och hårda golv. Tack vare den handhållna enheten kan modellen dessutom användas på till exempel möbler, hyllor och i taket.

Electrolux EER77SSM Ergorapido är nämligen en 2-i-1-dammsugare, vilket innebär att den både kan användas som en vanlig dammsugare och som en handdammsugare. Med handdammsugaren kommer man in i alla skrymslen och vrår, och med hjälp av den kan man snabbt och enkelt rengöra lådor och liknande.

Dammsugaren har även en BrushRoll-teknik som gör att man bara behöver trycka på en pedal för att skära av hår och fibrer som sitter fast i borsten. Därefter suger dammsugaren helt enkelt upp skräpet.

TurboPower litiumbatteri och LED-belysning

Electrolux EER77SSM Ergorapido är utrustad med ett TurboPower litiumbatteri som har en högre prestanda än till exempel nickelbatterier. Dammsugaren har en batteritid på upp till 45 minuter på normal effekt och 16 minuter på hög effekt. Det finns dessutom en indikator som visar när det är dags att ladda batteriet.

När man har dammsugit färdigt eller måste ladda batteriet ställer man helt enkelt undan dammsugaren i laddstationen. Det tar ungefär 240 minuter att ladda batteriet. Man kan även montera laddstationen på väggen, och tillbehör som vanligtvis förvaras i laddstationen kan även placeras på baksidan av handtaget.

Tack vare LED-belysningen på dammsugarens munstycke märker man snabbt om man har missat något skräp på golvet. Lamporna lyser direkt ner på golvet och gör att man alltid kan se vad man gör samt om man har missat något.

Lättmanövrerad modell med EasyClean-funktion

Electrolux EER77SSM Ergorapido är en lättmanövrerad dammsugare som är utrustad med funktionen 180° EasySteer. Modellen har två stora bakhjul som gör det enkelt att hantera och manövrera dammsugaren, även när man ska in i hörn och skrymslen.

Electrolux EER77SSM Ergorapido har även ett tvättbart filter som kan användas om och om igen. Filtret har ett snabbfäste som gör att man kan rengöra det både snabbt och enkelt medan det sitter i behållaren. Dammbehållaren har en kapacitet på 0,5 liter.

Med den här dammsugaren kan man dessutom välja mellan tre olika lägen på sugstyrkan beroende på hur smutsig ytan är samt vad som passar bäst på det aktuella underlaget.

Specifikationer för Electrolux EER77SSM Ergorapido – mått:
🔴 Höjd: 114,5 cm
🔴 Bredd: 26,5 cm
🔴 Djup: 14,5 cm
🔴 Vikt: 2,46 kg

Fördelar med Electrolux EER77SSM Ergorapido:
🔵 EasyClean-funktion
🔵 Munstycke med LED-belysning
🔵 Bra användarrecensioner
🔵 2-i-1-dammsugare
🔵 BrushRoll-teknik
🔵 Fungerar bra på flera olika underlag

Här kan du se en kort video för Electrolux EER77SSM Ergorapido. Videon är gjord av Electrolux:


Bosch Athlet BBH52550

✅ Bra användarrecensioner

Bosch Athlet BBH52550

Butik Pris Totalpris Läs mer
0,00 2.180,00 Læs mere
0,00 2.209,00 Læs mere
eNemo.se 2.505,00 2.505,00 Læs mere

.
Bosch Athlet BBH52550 är en klar konsumentfavorit som får mycket beröm av användarna. Konsumenterna hyllar framförallt dammsugaren för hur lättanvänd den är, och de förklarar även att modellen har användbara funktioner och en “helt perfekt” batteritid.

Det finns inte särskilt många användare som har något negativt att säga om den här dammsugaren, och det enda de anmärker på är att det inte ingår några fler munstycken.

Effektiv dammsugare med lång batteritid

När man köper Bosch Athlet BBH52550 får man en effektiv dammsugare med en extra lång batteritid på 50 minuter. När dammsugaren är fulladdad kan man därför dammsuga hela huset ordentligt, eventuellt flera gånger.

Det tar ungefär sex timmar att ladda batteriet, men om man bara ska dammsuga ett mindre område krävs det bara tre timmars laddning för att nå en batterinivå på 80 %. Man kan därför utan problem använda dammsugaren även om den inte har hunnit ladda i sex timmar.

Den här dammsugaren har dessutom en LongLife-motor som bidrar till en effektiv dammsugning och gör att modellen håller länge.

Elektriskt munstycke och sensorkontroll

Bosch Athlet BBH52550 har ett elektriskt munstycke som arbetar med 5 000 varv per minut. Den här dammsugaren fungerar därför både på hårda golv, mattor och andra underlag.

Den här modellen har dessutom en sensorkontroll som hela tiden övervakar dammsugarens rengöringsprestanda. Detta gör att dammsugaren alltid presterar optimalt, vilket i sin tur minskar behovet av städning.

Tack vare modellens låga vikt och EasyClean-system är Bosch Athlet BBH52550 lätt att både förvara, använda och rengöra. Modellen väger inte särskilt mycket, och eftersom att dammsugaren är fristående kan man enkelt göra plats för den i antingen ett skåp eller ett hörn. EasyClean-systemet ser dessutom till att man snabbt och enkelt kan rengöra filtret medan det sitter i behållaren.

Dammbehållaren har en kapacitet på 0,9 liter.

Tre olika effektlägen

Bosch Athlet BBH52550 har totalt tre olika effektlägen som passar för olika typer av städning. Nivå 1 är perfekt för lättare dammsugning, nivå 2 passar bäst för normal städning och nivå 3 lämpar sig bäst för mer krävande och utmanande uppgifter.

Eftersom att Bosch Athlet BBH52550 har tre olika effektlägen kan man alltså anpassa prestandan till underlaget och till hur smutsig ytan är.

Bosch Athlet BBH52550 har dessutom ett Soft Touch-handtag som gör dammsugaren bekväm att använda under längre perioder.

Specifikationer för Bosch Athlet BBH52550 – mått:
🔴 Höjd: 116 cm
🔴 Bredd: 18,5 cm
🔴 Djup: 14,5 cm
🔴 Vikt: 3 kg

Fördelar med Bosch Athlet BBH52550:
🔵 EasyClean-funktion
🔵 Tre olika effektlägen
🔵 Sensorkontroll
🔵 Elektriskt munstycke
🔵 LongLife-motor
🔵 50 minuters batteritid


Vad är en sladdlös dammsugare?

Philips FC6168/01

En sladdlös dammsugare ska förstås inte kopplas in i något eluttag när man använder den, för precis som namnet antyder har dammsugaren inte någon sladd. En sladdlös dammsugare har nämligen ett batteri istället för en sladd som ska kopplas in i ett eluttag. De flesta modeller levereras även med en laddstation där man kan ladda upp dammsugarens batterier mellan användningarna.

De flesta sladdlösa dammsugare väger dessutom inte särskilt mycket och är därför ganska lätta att hantera och manövrera. Sladdlösa dammsugare är även påslösa, och man behöver därför inte komma ihåg att byta några dammsugarpåsar. Dammet hamnar istället direkt i en behållare som man sedan tömmer i sopkorgen.

Många tycker att fördelen med sladdlösa dammsugare är att det inte finns någon lång sladd att hålla koll på när man dammsuger. Man får därför inte några problem med att sladden virar sig runt bordsben eller trasslar in sig i själva dammsugaren.


Hur testas sladdlösa dammsugare?

Det kan vara svårt att veta hur bra en sladdlös dammsugare egentligen är, och därför måste man många gånger testa modellen. Det finns dock många experter som gör detta åt dig, men du kanske undrar hur experterna egentligen går tillväga när de provar en sladdlös dammsugare? I så fall bör du fortsätta läsa här nedanför.

Hur flexibel och lätthanterlig är dammsugaren?

Först och främst undersöker experterna hur användarvänlig dammsugaren är. När det gäller sladdlösa dammsugare ska de helst vara lätta att gå runt med, och dammsugaren ska heller inte väga för mycket. En användarvänlig dammsugare ska vara både flexibel och lätt att hantera.

Har dammsugaren en bra sugeffekt?

Sugeffekten är en annan viktig punkt som experterna undersöker när de testar sladdlösa dammsugare. Denna punkt är med på listan eftersom att man givetvis måste prova att dammsuga med dammsugaren när man granskar den.

Här är det viktigt att ta reda på hur effektiv dammsugaren är på olika typer av skräp och smuts samt på olika underlag, till exempel mattor och hårda golv. Om det ingår flera olika munstycken testas även dessa.

Är dammsugaren tystgående?

støj

De flesta experter undersöker även hur mycket dammsugaren väsnas, och eftersom att sladdlösa dammsugare är kända för att leva om mycket är detta extra viktigt i just den här kategorin. Experterna mäter ljudnivån med hjälp av en ljudmätare för att få ett så korrekt resultat som möjligt.

Är dammsugaren en eltjuv?

Även om det här inte är lika relevant för sladdlösa dammsugare brukar experterna alltid undersöka energiförbrukningen när de provar dammsugare. När de undersöker energiförbrukningen mäter de hur mycket ström dammsugaren använder när den används och när den är i standbyläge.

Lång eller kort batteritid?

batteri

Experterna undersöker givetvis även batteriet hos sladdlösa dammsugare för att få en uppfattning om hur lång eller kort batteritid en modell har. De provar därför hur länge man kan använda dammsugaren på en laddning, hur länge den kan bibehålla en optimal sugeffekt samt när sugstyrkan börjar avta.

De noterar dessutom när dammsugaren får slut batteri.

Vad är viktigast?

När man testar och recenserar sladdlösa dammsugare är de flesta testpunkterna viktiga. Hur bra modellen faktiskt dammsuger är förstås viktigast, men användarvänligheten och batteritiden är också viktiga punkter.


Sprid en härlig doft i hemmet

De flesta förknippar nog inte dammsugaren med något som kan få hemmet att lukta gott, men med det här enkla knepet kan du faktiskt få dammsugaren att sprida härliga dofter hemma hos dig. Det finns därför ingen anledning att spendera pengar på alla möjliga produkter som utlovar en fantastiskt doft i hemmet. Det enda du behöver är din dammsugare och lite vaniljsocker.

Vaniljsocker absorberar alla dåliga lukter och sprider samtidigt en god lukt i hemmet. Tänk dock på att den här metoden bara fungerar med helt vanliga dammsugare.vanilje

Om du vill prova det här knepet börjar du med att hälla några teskedar vaniljsocker på golvet. Därefter behöver du inte göra mer än att dammsuga upp vaniljsockret för att en doft av vanilj ska sprida sig i hemmet när du sedan fortsätter dammsuga som vanligt.

Om du inte tycker om lukten av vanilj kan du även prova samma metod med andra ingredienser. Testa till exempel väldoftande kryddor eller torkade blommor.

Om du vill veta mer om hur det här tricket får ditt hem att lukta gott kan du klicka här.


Förbättra ditt inomhusklimat

indeklima
Det finns ganska mycket som man själv kan göra för att förbättra sitt inomhusklimat. Här har vi samlat några tips och tricks som du kan ta hjälp av om du vill ha en bättre luftkvalitet hemma.

Kontrollera ventilationen

Stillastående luft gör att fukt, damm och andra partiklar samlas i ditt hem. Kontrollera därför ventilationen regelbundet och se till att ventilerna är öppna och att filtren inte har dammat igen. Om du är osäker på din ventilation kan du även kontakta en ventilationstekniker och boka in en kontroll.

Damma ofta

Eftersom att damm kan vara riktigt irriterande för luftvägarna är det bra att skaka av sängkläder och mattor ofta. Gör detta utomhus för att bli av med damm och skräp som har samlats i tyget.

Undvik sprayprodukter och kemikalier som “renar luften”

Produkter som säger sig rengöra luften med diverse kemikalier försämrar i själva verket luftkvaliteten. Detsamma gäller för sprayprodukter för städning och styling. Eftersom att dessa produkter sprayas direkt ut i luften andas du även in dem, vilket självklart inte är bra. En bättre metod för att rena luften är att vädra.

Ha ett bra dammsugarfilter

Det är filtret i dammsugaren som fångar upp alla små partiklar och gör städningen mer effektiv, och det är därför viktigt att man har ett högkvalitativt filter. På så vis blir det även mer värt att dammsuga trots att det inte är särskilt roligt.

Var försiktig med ljus och kaminer

Även om det kan vara trevligt att tända doftljus och rökelse är det inte särskilt bra för luftkvaliteten inomhus. Om du ändå vill tända ljus eller rökelse hemma bör du därför vädra ordentligt efteråt för att byta ut luften.

Om man har en kamin hemma är det även lätt hänt att man bara eldar det som finns nära tillhands. Vissa saker kan dock frigöra giftiga partiklar i luften, och du bör till exempel undvika att elda målat virke och plast.

Dessa fem tips kan hjälpa dig att förbättra ditt inomhusklimat. Om du vill veta mer om hur du får en bättre luftkvalitet inomhus hittar du fler tips och tricks här.


Var kommer dammet ifrån?

Efter att man har städat lägger sig dammet sakta men säkert överallt igen, men hur kommer det sig? Och var kommer dammet ifrån? Det kan du läsa mer om här nedanför.

Damm kommer framförallt från oss själva, och i en artikel från danska Videnskab.dk berättar forskaren Vivi Shlünssen att damm bland annat kan innehålla hudrester, sandkorn och djurhår.

Damm kommer alltså från oss människor, och det är bland annat därför som det inte blir lika dammigt när du åker hemifrån en period som om du hade varit hemma hela tiden.

Husstoevmide

När vi dammsuger avlägsnar vi allt från hudceller till sandkorn, och eftersom att vi fortsätter att spendera tid hemma bildas det snabbt nytt damm som vi måste göra oss av med.

Våra sovrum är till exempel ofta fulla av hudceller, och enligt Vivi Shlünssen gör detta att det bildas mer damm i sovrummet än i andra rum. Örngott och påslakan är dessutom utmärkta hem för dammkvalster och bör därför tvättas ofta. Vivi Shlünssen rekommenderar även att man inte har för mycket möbler i sovrummet.

Elektriska laddningar skapar också ett paradis för damm, och eftersom att dessa drar till sig dammet kommer det oftast att samlas mer damm på din tv än din bokhylla.

Även om damm inte direkt är farligt för människor rekommenderas vi fortfarande att städa och dammsuga med jämna mellanrum. Dammet kan nämligen försämra vår hälsa, och vissa forskare menar även att det är direkt ohälsosamt för människor att leva i en alltför dammig miljö.


Håll huset dammfritt

hold stoev ude af husetOm vill vinna över dammet hemma hos dig får du här fem tips på vad du bör undvika när du städar. Genom att ta hjälp av dessa råd kan du se till att ditt hus blir så dammfritt som bara möjligt.

Rengör filtret i dammsugaren

Dammfilter är gjorda för att fånga upp alla mindre dammpartiklar och se till att luften som skickas tillbaka ut i rummet är renare än när den sögs in. Om filtret blir tilltäppt kan det däremot inte fånga upp dammet, och då kan det faktiskt till och med skicka ut mer damm i luften igen. Det är därför otroligt viktigt att du antingen byter eller rengör dammsugarens filter med jämna mellanrum.

Skippa dammvippan

Många använder fortfarande en dammvippa för att få bort damm i hemmet. Detta är dock inte någon bra idé. En dammvippa flyttar nämligen bara dammet från ett ställe till ett annat, och istället för att hjälpa kan den därför skapa ännu mer dammproblem hemma. Det är därför bättre att använda en trasa som faktiskt håller kvar dammet när du dammtorkar.

Glöm inte att rengöra ventilationssystemet

Dessa osynliga galler på väggar och tak är gömda dammagneter. Om du inte rengör dem regelbundet kommer de att fyllas med damm och därmed även fylla rummet med damm. All luft som skulle vara ren blir alltså full av damm om du glömmer bort att rengöra ventilationen.

Fukta dammtrasan

Det är svårare att få bort allt damm med en torr trasa, så se till att fukta trasan när du dammtorkar. En mikrofiberduk fungerar dessutom bäst för just dammtorkning.

Spraya inte rengöringsmedel direkt på möblerna

Om du gör detta kan det skapas en hinna på ytan som sedan drar till sig mer damm och är svår att få bort. Sätt istället rengöringsmedel på trasan och torka försiktigt av möblerna.

Klicka här om du vill läsa mer om vad du kan göra för att slippa damm hemma.


Minska förekomsten av kvalster

Minska forekomsten av kvalster

Dammkvalster är mikroskopiska spindeldjur som trivs i varma miljöer där de kan leva på fukt, svett och hudavlagringar. Kvalster trivs därför bäst i sängen, och i genomsnitt finns det 1,5 miljoner kvalster i varje säng.

Det finns dock en del förebyggande åtgärder som kan hålla nere mängden kvalster.

🌀 Sluta bädda sängen. Detta skapar bara en mer gynnsam miljö för kvalstren.
🌀 Undvik inredning som samlar damm i sovrummet, till exempel mattor och stoppade möbler.
🌀 Tvätta alla sängkläder i minst 60 grader.
🌀 Tvätta täcke och kuddar varannan månad.
🌀 Dammsug och skura golvet varje vecka.
🌀 Kontrollera ventilationen i sovrummet och vädra för att sänka luftfuktigheten.
🌀 Dammsug madrassen och byt sängkläder ofta, gärna varje vecka.
🌀 Vädra sängkläderna utomhus med jämna mellanrum.
🌀 Håll en låg temperatur i sovrummet.

Om du vill ha fler tips på hur du slipper dammkvalster hemma kan du läsa mer här och här.


Tips inför köpet av en ny dammsugare

Det finns en del saker som du bör tänka på när det är dags att köpa en ny dammsugare. Det kan nämligen vara svårt att hitta rätt dammsugare genom att bara titta runt på internet, och den “bästa” eller “senaste” dammsugaren på marknaden kan fortfarande vara helt fel modell för dig.

Vi har därför tagit reda på flera god råd och tips på vad man bör tänka på när man letar efter en ny dammsugare. Med hjälp av dessa punkter kan du lättare skapa en överblick över vad du egentligen behöver i en dammsugare.

Hårda golv, mattor eller både och?

gulvtyper

För att kunna välja en dammsugare som passar dina behov är det först och främst viktigt att ta hänsyn till om du har mest hårda golv, golvmattor eller en blandning av båda två hemma hos dig. På dammsugarens energimärkning kan du se hur effektiv en viss modell är på både hårda golv och mattor. Vi rekommenderar till exempel att du väljer en dammsugare som är bra på att rengöra mattor om du har många rum med golvmatta hemma.

Många eller få funktioner?

Vissa dammsugare har hur många funktioner som helst medan andra bara har ett fåtal. Fundera därför på vilka funktioner du egentligen behöver, och tänk på att dammsugare i regel blir dyrare ju fler funktioner de har.

Med eller utan påse?

En annan sak att fundera på är om du vill ha en dammsugare med eller utan påse. Idag finns det många påslösa dammsugare på marknaden, och istället för en dammsugarpåse har dessa en dammbehållare som töms direkt i sopkorgen.

Ta reda på ljudnivån

Energimärkningen visar inte bara dammsugarens energiklass och dammupptagning, den visar även hur hög ljudnivå modellen har. För vissa är det viktigt att ha en tystgående dammsugare, och då kan ljudnivån vara en avgörande faktor. Dammsugare har vanligtvis en ljudnivå på ungefär 65-85 dB, men det finns både tystare och mer högljudda modeller.

Hur dyr får dammsugaren vara?

Priset är givetvis också en viktig faktor, men du måste inte nödvändigtvis välja mellan den dyraste och den billigaste modellen du kan hitta. Du kan dock inte gå enbart efter pris, för när man kommer upp i ett par tusen kronor kan en lite billigare dammsugare faktiskt vara bättre än en som är snäppet dyrare.

Allergivänlig dammsugareallergi

Om du eller någon annan i ditt hushåll lider av astma eller allergier kan det vara bra att skaffa en allergivänlig dammsugare. En dammsugare med ett HEPA-filter förbättrar dessutom inomhusklimatet och kan därför vara en fördel för alla i hushållet.

Storlek

Har du gott om utrymme för förvaring av dammsugaren eller vill du hellre ha en mindre dammsugare som inte tar särskilt mycket plats? Om du är ute efter en dammsugare som inte tar så mycket plats bör du leta efter en mindre dammsugare eller en dammsugare som går att fälla ihop. Storleken kan variera otroligt mycket mellan olika dammsugare, och om du vill ha en specifik storlek är det därför viktigt att kolla upp detta.

Elförbrukning

De flesta vill ha en dammsugare som inte drar så mycket el, och om detta stämmer för dig också bör du leta efter en energieffektiv modell. En strömsnål dammsugare kan ha en positiv inverkan på dina elkostnader och är därför helt klart en fördel. Eftersom att de flesta av dagens dammsugare hamnar i en bra energiklass har du ett stort utbud att välja på även om du prioriterar energiförbrukningen högt.

Tänk därför på detta när du är på jakt efter en ny dammsugare:

🌀 Köp en dammsugare med en bra dammupptagning och energiklass.
🌀 Välj en dammsugare som passar till den typ av golv som du har hemma.
🌀 Leta efter en dammsugare med låga partikelutsläpp. Beroende på om det bor några astmatiker eller allergiker i hushållet bör du antingen välja en modell med partikelutsläpp i klass A eller B. Klass A är givetvis att föredra, men B är också ett bra alternativ för de allra flesta.
🌀 Kontrollera dammsugarens ljudnivå. Är den hög eller låg? Hur mycket oväsen kan du acceptera?

Generellt sett är det bra att välja dammsugarmodell utifrån antingen dammupptagning eller energiklass. Dessa punkter är nämligen viktigare än själva effekten. Genom att utgå från dessa kriterier kan du garanterat hitta en effektiv dammsugare som har en hög prestanda och som inte drar för mycket el.

Nu när du har sett vilka kriterier du behöver fundera på blir det lättare att utesluta dammsugare som inte är intressanta för dig. Dessa tips kan även hjälpa dig att hitta en dammsugare som uppfyller dina behov och önskemål på en gång.

Om din gamla dammsugare har gått sönder kan du klicka här eller här för att läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på när det är dags att köpa en ny.


Energimärkning av dammsugare

Energimaerket

Energimärkningar finns på en mängd olika produkter, till exempel kylskåp, frysar, lampor och dammsugare, och märkningen innehåller mycket information om den aktuella produkten. På etiketten finns till exempel färgkodade pilar och bokstäver som anger hur energieffektiv en produkt är, energianvändningen i kilowattimmar samt annan viktig information om till exempel buller, kapacitet och funktion.

När du tittar på energimärkningen för dammsugare kan du se energiklassen högst upp. Den visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är bäst. Dammsugare som kom ut på marknaden innan september 2017 har dock en äldre etikett där skalan går från A till G.

Under energiklassen hittar du information om hur mycket energi dammsugaren faktiskt förbrukar. Förbrukningen anges i kilowattimmar per år och utgår från att man dammsuger 50 gånger på ett år. Alla dammsuger dock inte precis lika ofta och lika länge varje gång, och den verkliga förbrukningen kommer därför att variera.

Därefter anges ljudnivån i dB. Den angivna ljudnivån gäller för dammsugning på matta, och dammsugaren låter ofta högre på hårda golv.

Slutligen visar energimärkningen modellens partikelutsläpp och dammupptagning. Båda dessa anges på en skala från A till G, där A innebär lägst partikelutsläpp respektive bäst dammupptagning. Det finns dock två betyg för dammupptagning på etiketten eftersom att dammsugning på hårda golv och mattor bedöms separat.

Om du vill veta mer om energimärkningen hittar du allmän information här och en förklaring av energimärkningen för just dammsugare här.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka sladdlösa dammsugare är bäst i test?

Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO

🤓 Hur testas sladdlösa dammsugare?

Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Man testar även batteritiden genom att undersöka hur länge batteriet räcker och hur snabbt sugeffekten försämras. Slutligen bedöms dammsugarnas energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer en ny handdammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Genomgång av testkällor

Aftonbladet 🇸🇪
Aftonbladet är en av Sveriges populäraste och mest lästa tidningar. De skriver dagligen om både nyheter och underhållning, men de testar och recenserar även olika konsumentprodukter. Aftonbladet provar till exempel olika dammsugare och har bland annat granskat den sladdlösa dammsugaren Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO. Du kan läsa hela undersökningen här. Observera att artikeln bara är tillgänglig för betalande kunder.


Cnet.com 🇺🇸
Det amerikanska teknikmagasinet Cnet.com behandlar allt som har med teknik att göra. De skriver både nyheter, artiklar och guider samt tester och recensioner av olika teknikprodukter. Cnet.com har bland annat granskat den sladdlösa dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela undersökningen här.


Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk jobbar med alla delar av det danska konsumentlivet. De testar och recenserar även olika konsumentprodukter, till exempel tvättmaskiner, blendrar och dammsugare. Experterna från det danska konsumentrådet Tænk har bland annat provat dammsugarmodellerna Dyson V6 ANIMALPRO+, Dyson V8 Absolute, Dyson V7 Motorhead, Electrolux ZB5022 UltraPower och Bosch BBHL22140 Readyy’y. Du kan läsa mer om de två granskningarna av modellerna här och här.

För att läsa ett test hos det danska konsumentrådet Tænk måste du dock antingen ha en betald prenumeration eller köpa tillgång till den aktuella undersökningen.


Husmoderen.dk 🇩🇰
Den danska bloggen Husmoderen.dk skriver om allt som har med hem och hushåll att göra. De testar och recenserar även olika produkter och har bland annat provat dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela undersökningen här.


Tek.no 🇳🇴
Det norska teknikmagasinet Tek.no skriver både nyheter och guider om allt som rör teknik och elektronik. Tek.no provar och recenserar även en mängd olika produkter och har bland annat testat dammsugaren Bosch Athlet Zoo’o BCH6ZOOO. Du kan läsa hela undersökningen här.


Toptenreviews.com 🇺🇸
Den amerikanska testsajten Toptenreviews.com provar och recenserar mängder av konsumentprodukter. De skriver recensioner av allt från torktumlare till kylskåp och dammsugare, och experterna från Toptenreviews.com har bland annat provat dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela undersökningen här.


Trustedreviews.com 🇬🇧
Den brittiska testsajten Trustedreviews.com granskar många olika produkter och presenterar sedan testresultaten för konsumenterna. De har bland annat testat och recenserat dammsugaren Dyson V6 Digital Slim. Du kan läsa hela undersökningen här.