Så använder du din dammsugare för att maximera underhåll i hemmet

SENAST ÄNDRAD: oktober 16, 2023.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du trött på att tillbringa otaliga timmar med att städa ditt hem, endast för att påbörja processen på nytt ett par dagar senare? Om så är fallet är du inte ensam. Att hålla ett hem rent kan kännas som en evig kamp, men som tur är finns det många smarta knep som kan hjälpa dig att hålla rent hemma med minimal ansträngning.

I den här artikeln delar vi med oss av tips relaterade till din dammsugare som vi hoppas ska kunna underlätta din städning. Vi går igenom allt från hur du tacklar svåråtkomliga ställen till hur dammsugaren kan användas för att fräscha upp dina mattor. Dessutom tittar vi på hur du som mest effektivt dammsuger dina mattor och vilken ordning städning bör ske i. Läs vidare för att upptäcka hemligheterna till ett renare hem!

Så använder du en dammsugare

Vi är många som anser att dammsugaren utgör grunden i vår städrutin. Oavsett om du har trägolv, mattor eller husdjur är en dammsugare ett oumbärligt redskap för att upprätthålla en ren och hälsosam hemmiljö. Enbart dammsugaren räcker dock ofta inte till för att hålla ett hemmet perfekt rent. Lyckligtvis har vi samlat ihop ett antal tips som du kan använda för att få ut det mesta av din dammsugare och uppnå maximal renhet och luftkvalitet inomhus.

 • Förbered städområdet

Innan du börjar dammsuga bör du ta bort alla stora föremål eller skräp från golvet för att undvika att dammsugaren skadas eller blir igentäppt. Det är också en bra idé att stänga alla dörrar och fönster för att förhindra att damm och smuts kommer in i rummet.

 • Använd rätt dammsugare

Olika dammsugare är utformade för olika ändamål, och att använda fel typ av dammsugare kan vara slöseri med tid och kraft. Om du till exempel har trägolv bör du leta efter en dammsugare som är särskilt utformad för träytor. På samma sätt kan du investera i en dammsugare med ett tillbehör för djurhår om du har husdjur.

 • Justera inställningarna

De flesta dammsugare har justerbara inställningar för exempelvis effekt och höjdjustering. Se till att ställa in sugeffekten på lämplig nivå för den yta du rengör och justera höjden på dammsugarmunstycket så att det matchar höjden på mattan eller golvet. Om du rengör känsliga tyger som gardiner eller klädsel kanske du vill minska effekten för att undvika skador på tyget, och om du rengör ordentligt smutsigt område kan det vara bra att öka effekten för en mer grundlig rengöring.

 • Dammsug i olika riktningar

När du dammsuger dina mattor är det viktigt att dammsuga i olika riktningar för att se till att du får upp all smuts och allt skräp. Detta hjälper till att lösa upp all smuts och skräp som kan ha fastnat i mattans fibrer och gör det lättare för dammsugaren att plocka upp det.

 • Använd en gummiborste för att lösa upp smuts och skräp

Ibland räcker inte dammsugaren till för att få upp all smuts och allt skräp på golven. Om du till exempel har mycket djurhår eller om golven är särskilt smutsiga kan du använda en gummiborste för att lösa upp smuts innan du dammsuger. Passera helt enkelt borsten över golvet för att röra om smuts och skräp och dammsug sedan som vanligt.

 • Använd ett mindre munstycke för att rengöra svåråtkomliga områden

Dammsugare levereras med en mängd olika tillbehör, bland annat ett verktyg för att komma åt mellan smalare områden som hörn och under möbler. Med hjälp av exraverktygen kan du rengöra mer svåråtkomliga områden som dammsugarens vanliga munstycke inte når. Man kan bli förvånad över hur mycket smuts och damm som kan ansamlas i dessa områden. 

 • Dammsugning av möbler och gardiner

Din dammsugare kan användas för att rengöra mer än bara golv. Med hjälp av multiverktygen de flesta dammsugare levereras med kan du använda exempelvis tillbehöret för tyger för att dammsuga dina möbler, inklusive soffor, stolar och kuddar. Du kan också använda borstmunstycket för att dammsuga gardiner och draperier. Detta hjälper dig att få bort damm, djurhår och annat skräp som kan samlas på dessa ytor.

 • Använd bakpulver för att fräscha upp mattor

Om du upplever att dina mattor börjar lukta lite unket kan du ta hjälp av bakpulver för att fräscha upp dem. Strö bakpulver över mattorna och låt det sedan sitta i minst 30 minuter. Dammsug sedan upp bakpulvret och njut av fräscha mattor som luktar som nya.

 • Kartongrör för att dammsuga trängre utrymmen

Ett rör i kartong eller papp kan användas som ett tillbehör till en dammsugare för att rengöra trängre utrymmen. Genom att placera röret över änden av dammsugarslangen kan du skapa en smalare, längre dammsugarslang som lätt kan nå in i hörn och springor. Detta är en enkel och effektiv DIY-lösning för att rengöra områden som annars är svåra att nå.

 • Använd en såsflaska för att rengöra ditt datortangentbord

Att använda en såsflaska för att dammsuga datorns tangentbord innebär att flaskan används som ett dammsugartillbehör. Rengör och torka först flaskan ordentligt. Ta sedan bort locket och klipp av botten på flaskan med hjälp av en sax eller kniv. Placera flaskans topp över änden av din dammsugarslang och fäst den med tejp eller gummiband. Suget som skapas av dammsugaren kommer att plocka upp damm, smuts och skräp från mellan tangenterna, vilket hjälper till att hålla tangentbordet rent.

 • Ta hjälp av en strumpa

En strumpa kan användas för att täcka munstycket på din dammsugare för att förhindra repor eller skador på känsliga ytor. Du kan också applicera lite möbelpolish eller vax på en gammal strumpa och använda den för att polera trä- eller metallytor.

 • Använd en dammsugare för att rengöra din madrass

På en madrass kan mycket damm, smuts och allergener samlas, så det kan vara en bra idé att regelbundet dammsuga sängen. Använd tygtillbehöret på din dammsugare för att avlägsna damm och skräp från madrassen. Detta kan bidra till att minska allergenerna i ditt sovrum och förbättra luftkvaliteten.

 • Byt filter regelbundet

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla din dammsugare effektiv är att regelbundet byta filter. Med tiden kan filtren bli igensatta av damm, smuts och skräp, vilket kan minska sugkraften och göra att dammsugaren lätt överhettas. Titta i din dammsugares bruksanvisning för att se hur ofta du bör byta filter, och se till att följa dessa instruktioner.

För dig som känner att städningen rakt av tar för mycket tid, och istället skulle vilja automatisera hela processen kan en robotdammsugare vara nästa steg för dig. Robotdammsugare är utformade för att automatiskt rengöra golv, utan behov av mänsklig inblandning. Enheterna använder sensorer och navigeringsteknik för att röra sig runt i ditt hem, undvika hinder och rengöra golvet.

Så dammsuger du mattor på rätt sätt

 • Rensa mattan från allt skräp: Innan du börjar dammsuga din matta bör du rensa den från skräp som leksaker, papper och små föremål som kan fastna i dammsugaren. På så sätt undviker du också att dammsugaren skadas.
 • Kontrollera om mattan är skadad: Kontrollera om mattan har några skador, exempelvis revor eller lösa trådar. Om du hittar några skador bör du undvika att dammsuga över dem, eftersom det kan förvärra skadorna.
 • Dammsug i flera riktningar: För att få bort så mycket smuts och damm som möjligt bör du dammsuga din matt i flera riktningar. Börja med att dammsuga i en riktning, vänd sedan dammsugaren och dammsug i motsatt riktning. Detta hjälper dig att lösa upp smuts och skräp som kan sitta fast i mattans fibrer.
 • Behandla fläckar omedelbart: Olyckor händer, så det är viktigt att städa upp spill och fläckar så snart som möjligt för att förhindra att fläckarna tar sig in i mattfibrerna. Blötlägg fläcken med en ren trasa och använd sedan ett mattrengöringsmedel för att få bort fläcken. Blanda 50 ml salt, 50 ml borax och 50 ml vinäger. Gnid sedan in fläcken med lösningen och låt den sitta i ett par timmar. Dammsug upp resterna med din dammsugare. 
 • Testa rengöringsmedel: Innan du använder någon rengöringsprodukt på din matta är det viktigt att först testa hur medlet påverkar mattan på ett litet, oansenligt område för att se till att den inte skadar eller missfärgar mattan.
 • Använd en ångmopp: En ångmopp är ett annat effektivt sätt att djuprengöra mattor. Ångmoppar använder varmt vatten och ånga för att lyfta smuts och fläckar från mattans fibrer. Se till att följa tillverkarens instruktioner och säkerhetsriktlinjer när du använder en ångmopp.

I vilken ordning bör du städa – dammtorka eller dammsuga först?

När du städar är det viktigt att veta vilken ordning du bör följa för att maximera dina ansträngningar. En vanlig fråga som ofta dyker upp är om du ska dammsuga eller dammtorka först. Svaret kommer an på de ytor du städar.

Generellt sett är det bättre att dammtorka innan du dammsuger, eftersom dammpartiklar tenderar att spridas runt i rummet under dammsugningen, vilket innebär att allt ditt hårda arbete kommer att gå till spillo.

Om du däremot städar ett rum med mycket damm eller skräp på golvet kan det vara bra att dammsuga först. Detta hjälper till att avlägsna lös smuts, damm och skräp som kan finnas på golvet, vilket gör det lättare att rengöra andra ytor utan att röra upp mer damm. Om du å andra sidan städar ett rum som har många ytor som behöver dammtorkas kan det vara bäst att damma först. På så sätt undviker du att sprida damm och skräp runt i rummet när du dammsuger, vilket gör det lättare att städa upp restsmuts efter att du har dammat färdigt.

En annan faktor att ta hänsyn till när du bestämmer om du ska dammsuga eller dammtorka först är vilken typ av dammsugare du har. Om du har en dammsugare med en kraftfull motor kan det vara bättre att dammtorka först så att du undviker att röra upp damm och skräp. Om din dammsugare däremot inte har så hög effekt kan du behöva dammsuga först för att se till att du får bort så mycket smuts och skräp som möjligt.

I slutändan beror det bästa tillvägagångssättet på dina personliga preferenser, de specifika ytorna du städar och de verktyg du har till hands. Experimentera med olika tillvägagångssätt för att se vilket som fungerar bäst för dig, och kom ihåg att vara noggrann för att se till att du bort så mycket damm och skräp som möjligt.

FAQ

Kan man dammsuga varje dag?
Ja, det är i allmänhet okej att dammsuga varje dag så länge du inte orsakar skador på dina mattor eller golv. Att dammsuga varje dock är dock inte alltid nödvändigt eller praktiskt, och kommer i slutändan an på ditt hushålls städbehov och vilken typ av golv du har.
Är det bättre att dammsuga snabbt eller långsamt?
Det är i allmänhet bättre att dammsuga långsamt än att dammsuga snabbt. Detta gör att dammsugaren kan plocka upp mer smuts och skräp, särskilt om det sitter djupt inbäddat i mattans fibrer.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta